Hattestad känner sig diskriminerad av FIS

Ola Vigen Hattestad har bloggat på sprintgutta.no om att han tycker att FIS diskriminerar specialist-åkarna, alltså de som endast satsar på en disciplin, t ex sprint. Han har en hel del poänger, norrbaggen, som själv är sprinter och tycker att man inom FIS prioriterar allround-åkaren alldeles för mycket. Han tar upp flera exempel, dels det att man infört att 30 personer går vidare från sprintprologen och att man sen har 6 istället för 4 åkare i varje heat. Allt för att allroundåkarna ska ha en chans att gå vidare från prologen.

Ett annat argument är det nya införandet av att man måste hålla sig inom en viss tid på alla distansloppen under Tour de Ski för att få fortsätta, men den regeln gäller inte på sprinttävlingarna. Där får man vara hur dålig som helst.

Sen så rackar han ned på världscup-avslutningen som kommer vara en semi-sprint på 4.5 km i motlut, vilket är enligt Hattestad alldeles för långt för att räknas som sprint. Trots det kommer dessa poäng räknas in i sprint-cupen.

Till sist anser han att det blir väldigt svårt i vissa tävlingssammanhang där han konkurrerar med allroundåkarna vad gäller att få plats, eftersom Norge har så många bra aktiva som alla kommer att kunna slåss om poängen. Just det argumentet håller ju bara för Norge, och kanske till viss del Sverige, men inte så många andra länder.

Intressant läsning hur som helst!

Läs hela inlägget här