Bokslut VM

VM är över med ett nytt medaljrekord för Sverige. En liten utvärdering är väl på sin plats.

VM:s drottning: Så jäkla kul att Ebba fick till det i ett mästerskap. Hon har ju rätt länge stått i Fridas mediaskugga. Frida tog touren och då kändes det inte helt fel att Ebba fick till det på VM. Lätt att tycka om henne som idrottsman. Två fall är ju några för mycket. Ser fortfarande rätt skakis ut utför. Hon får slipa lite på det kanske.

VM:s FIS: Femmilen blev alltså 45 km. 10% av stäckningen lyckades man sjabbla bort. Man kan inte kräva samma millimeter som i ett 100 meterslopp men hur tusan kan man dra en sträcka flera kilometer fel. Inte alls omöjligt att resultatet blivit något annat om de fick köra så långt som de tänkt. Veckans stavfel går till FIS och bancheferna.

VM:s McEnroe: Var rätt less på Willes utbrott för nåt år sen när han skyllde på allt och alla. Den här gången pekade han finger åt SVT. Men tycker han ändå hanterar det bättre nu genom att lite senare be om ursäkt och garva åt sin egen dumhet. Hade det varit min son hade jag inte varit jättestolt men va fan vi behöver ju fler profiler. Lättare att ta sånt beteende när man också kan leverera i spåret. Och det gjorde verkligen Wille i årets VM. Betyg = 5.

VM:s Vallabom: Finnarna verkade ha risiga skidor i vissa lopp men så även Sverige. Nu krävs det nästan en katastrofkommission. Förtroendet för Vallachefen verkar vara som bortblåst. Möten hit och dit kan man ha men min känsla är att förtroendet är lika med noll. Stafetterna överskuggade mycket av framgångarna i det här VM:et. Höll nästan på att glömma bort att det gick rätt bra också.

VM:s Sven Nylander: Bättre chanser än så här kommer nog Calle inte att få att ta en medalj. Frågan är om det blir fler mästerskap. Nära på femmilen och risiga skidor i bägge stafetterna. Jag gillar ju verkligen Calle och hade verkligen unnat honom en medalj. Han verkar också blivit nån slags informell ledare i herrlaget vilket är fint att se.

VM:s jobbigaste tanke: Jag saknar konkurrensen från Ryssland. Nära på alla medaljer gick till Sverige och Norge. Det betyder ju såklar inte att jag vill att de ska stå på startlinjen nästa säsong. De kan komma tillbaka när de avslutat sitt krig och backat till alla ursprungliga gränser och betalar återuppbyggnaden av Ukraina. Men torftigt utan en stor nation blir det ändå.

VM:s största idioter. Välbe var ute och vevade att det riktiga VM:et hölls österut med längdstormakten Belarus och Ryssland som deltagare. Bollen höll med och trodde att alla skulle titta på dom och vilja ansluta till diktaturmästerskapen. Kanske ingen dum idé. Samla Iran, Saudi, Ryssland, Belarus och några till så kan de tävla och ha mysigt ihop i bästa OS-1936-stilen. Vilka nötter. Tyvärr är väl ryssarna tillbaka snart hur som helst. Nydopade lär det vara också då Rusada tydligen inte genomför skitmånga test. Grattis Världen!

VM:s mellanmjölk: Viaplay gör det egentligen inte dåligt. Men kommentatorerna ger mig ingen hypad känsla. Samma tonfall även när svenskar går för medaljer. Saknar Blommans passion och glädje nåt jävulskt. För mig är kommentatorerna viktiga, så är det ju såklart inte för alla. Av den anledningen har jag sagt upp Viaplay och kollat gratis på sexan. Reklam varannan minut och vid avgörande skeenden i loppen. Där fick man för att man är snål jävel.

Herrlaget ska ha ett jäkla gott betyg. Tänk att få sen en hel femmil med tre svenskar i tät under lång tid. Fasiken vad kul. Och Ribom åkte hem med tre medaljer, wow. Jonna är ju en av de stora skidåkarna nu, vilken vinnare. Frida är också grym såklart.

En liten känsla som väcktes hos mig är att det verkar vara en jäkla fin stämning i damlaget just nu. Fick en helt ogrundad känsla för nåt år sedan att det verkade vara vissa grupperingar som kanske inte var helt bra. Ebba/Frida-kramarna blir man ju verkligen varm av att se.

Och till sist Linn Svahn. Fantastisk. Kanske skulle hon fått åka stafetten. Otroligt att komma tillbaka och slåss med de bästa. Och hon lär inte vara sämre nästa år.

Tack för den här tiden Planica. Ses vi igen hoppas jag att det blir med fler åskådare längs banorna.