Dags att stänga säsongen

Jaha då var det slut. Det blev ju ändå några tävlingar. Det kanske man inte trodde i höstas. En märklig skidsäsong är då över och det är väl på plats att reflektera lite över det vi varit med om.

Avsaknaden av publik gjorde verkligen sitt till. Jag tycker den här säsongen ytterligare visar att längdåkningen måste tänka till för att locka mer publik. Tomma läktare tar verkligen bort känslan av ett häftigt skidlopp.

Fick ett mail av en läsare som länkade till en norsk artikel som handlade om längdskidåkningens framtid. Flera av er har säkert läst den, har ni inte gjort det tycker jag ni ska göra det. Klicka här.

Sammanfattningsvis handlar artikeln om den norska dominansen inom längdåkningen. Under de tre sista VM:en har Norge tagit 41 av 72 medaljer. Det är ju smått sjuka siffror. Lösningen bland artikelförfattarna är att skrota den klassiska skidåkningen. Vallningen skulle då betyda mindre, åkare från flera länder skulle hävda sig bättre och så skulle skidåkningen handla om att ta sig fortast från punkt a till b.

Den norska dominansen är ju verkligen förödande. Jag är inget stort skidskyttefan men just fördelningen av medaljer på fler länder är faktiskt en stor del av varför jag tycker det kan vara spännande att följa den sporten. Själv gillar man ju den klassiska åkningen men det kanske är för mossigt jag vet inte. När vi nu måste börja lägga till teknikzoner för att få bort stakarna kanske evolutionens svar är att vi ska lägga ner skiten. Men jag vet inte. Fulskejtingen i kurvor och vid spårbyten har ju också varit en het potatis efter vasan och VM. Det skulle man ju också slippa. Tar man Vasaloppet som exempel så hade jag hellre sett att det gick i fri stil om jag inte vore så nostalgisk. Med dagens starka åkare är det ju ändå ingen som åker klassikt längre utan bara stakar, vad är då poängen? Vad tycker ni? Skulle en övergång till endast fristil lösa några av dagens problem?

Säsongen i övrigt då. Många menade ju innan att det inte skulle gå att genomför på grund av Corona. Det gick ju bra. Få fall av smitta och under VM var det väl ingen som pratade om Corona innan det blev nåt enstaka ledarfall. Det verkar ha fungerat. FIS verkar ändå till sist har tagit det på allvar och infört ett protokoll som var bra. Min enda invändning är munskyddstvånget på prispallen i VM. Måste ha känts surt att stå där med trasa runt truten när man gjort sitt livs prestation. Trist att inte få se tillbaka på det minnet och se sitt eget ansikte. Märkligaste stunden var ju när Ebba, Therese och Frida hade munskydd på pallen men kramades för fotograferna en minut senare utan. Konstigt sa Bill. FIS sa Bull.

Vad var bäst med säsongen då.

Jonnas sprintguld värmde verkligen. Det gjorde Ebbas final climb också. Men jag måste också säga att herrarnas avslutning på säsongen var fenomenal. Så roligt att se Burman köra jämt med de bästa. Och Porromaas förvandling från pubertal till proffs var också grym att se. Trodde han skulle gå ner sig efter TDS men han kom tillbaka och gjorde det grymt. Snart kommer man kanske börja längta efter att se herrlopp igen. Svensson också superkul utveckling såklart. Heja Calle nu. Hoppas du får rätt hjälp så blir det här kul igen. Ur mörkret mot ljuset.

Vad vad sämst då? Ja att se Kalla harva runt på dåliga placeringar är ju inget vidare. Jag hoppas verkligen verkligen verkligen att de där två 5+ VM-loppen ändå gör att hon ger det ett år till. Sen kan hon lägga av efter OS när hon varit med och tagit revansch i stafetten. Det skulle ju vara ett jävla filmslut. Så gör vi.
Sen lider jag en del med Ebba. Så jävla grym typ hela tiden men utan den där riktiga toppen. Jag fick ju en del skit för att bara betygsätta hennes VM med en 3:a och det kanske var något snålt i underkant. Men när man läser hennes uttalanden efter VM är det rätt tydligt att hon inte var nöjd heller. Hon behöver utveckla nån del av sin skidåkning för att ta det sista steget förbi Weng och co. Men hon är ju ung länge till!

Stafetten lär man ju inte heller glömma i första taget. Var en märklig känsla av tomhet snarare än ilska. Märkligt. Tur att nästa mästerskap är nära.

Vad ska FIS göra till nästa år? Ja till att börja med borde man anställa ett skidfan för att komma med idéer. Förslagsvis mig. Uppgifterna om att VM framförallt följdes av gamla gubbar som oss var väl ingen nyhet. Lägg därtill att skidskyttet flyttar fram sina positioner. Lägger man till att Vinterstudion slutar sända mästerskap och världscup och blandar det med Norge-Sverige dominansen, ja då har vi ju en giftcoctail.

Här är några förslag från mig. Och ja jag fattar att jag svär i kyrkan nu. Ni får såga i kommentarerna.

– Utveckla TV-sändningarna. Ärligt. Alla sitter ju på en 60-tums tv idag med 4k. Det är inte som när vi växte upp. 20 tum och dålig bild. Jag minns hur farsan alltid skulle upp på taket och riva i antennen. Det måste gå att utveckla bildproduktionen under loppen. Fler bilder i samma bild. Lägg till drönare som kan visa ovanifrånperspektiv. Sätt fast en kamera på bröstet på alla topp 10-åkare. Det går ju att pröva och utveckla det här. Idag blir det mest närbilder på startande åkare i de individuella loppen. Och när banorna är korta, fula och tråkiga, ja då blir tv-upplevelsen kass. Minns att alpina produktionerna tidigare la in åkare med nåt slags ”overlay” så man kunde se dem samtidigt i branten och se vart de tappade tid. Tänk er att få se två åkare i samma uppförsbacke pålagd i efterhand. Skulle ju vara kul. Man skulle då också kunna jämföra Diggins och Ebba i en utförsbacke exempelvis. Mervärdet vid sändningarna måste fasiken UPP!

– Mer publik för guds skull. Fattar att biljettintäkter är viktigt men skapa risiga publikställen och skänk bort de biljetterna till pensionärer eller nån annan köpsvag grupp som ändå inte hade besökt loppen, klass 7B kanske. Lägg publikzoner mellan två spår och skapa lite tour de france-vibbar.

– Åkande reporter. In med en åkande reporter i masstarterna som kan ge information om åkarna. Det är ju skitkul i Vasaloppet. Kan vi ha harar i friidrott då kan vi han en åkande reporter som åker med i halva loppet eller nåt sånt. Tänk er en ”Northug” i den rollen. Hade ju varit sjukt kul. Bara hitta nån kul åkare som lagt av och inte åkt dit för rattfylla. Ända till den dagen han lyckas bryta staven för en svensk kanske. Men ändå. Det hade varit nåt.

– Nentgruppen då. Ja nu har ni chansen att visa vart skåpet ska stå. Även fast jag älskat SVT så känns det…ja habilt. Inga överraskningar och ibland lite trött. Jag vill ha nytt och fräscht nu. Kolla på det här klippet från Falun. Jag kan inte bädda in det så ni får använda länken. Bågen i spåret med en jävla energi. MOLLE MOLLE MOLLE. Så ska det ju vara. Ståpäls deluxe. Och inga avspärrningar mot publiken. Johan Kucukaslan i all ära, trevlig, duktig och väldigt mycket SVT men jag vill ha en expert och en profil i spåret som kan kommentera från sidlinjen. Med känsla och darr. Snett inåt bakåt har förresten gjort ett helt avsnitt om Falun-93. Nån som lyssnat än? Kommer ihåg att jag var där och såg eländet.
https://fb.watch/4gqcGg25HG/

– Loppen då. De här 20-minuters lopp gör mig vansinnig. Förläng damloppen. Åtminstone 10km-loppet, Skiathlon och stafetten. Herrstafetten kan man istället korta till 4 x 7,5 om man vill. Och sen måste man byta ut den där sprintstafetten. Maken till tråkigt lopp som tar upp en hel tävlingsdag. Är ju samma nationer som vinner ändå. Nä lägg till en till sprinttävling eller så utvecklar man konceptet till att ha kvar en sprinttävling som idag och lägger till en paralellsprint som i alpint typ. Låt alla åkare köra en prolog där de startar med fem sekunders mellanrum. Blir spännande. Sen blir det parvisa paralellopp. Åkare mot åkare. Gå vidare eller åk ut. Kortare än vanlig sprint men ingen superspint. Gör det lite raffigt med två spår och publik insprängt emellan. Kvart, semi och final eller nåt sånt. Tror det skulle kunna bli bra och inte pajigt.
Det finns varje fall utrymme för att lägga till nån tävling även på mästerskap. Skidskyttarna har ju testat det och jag har inget emot en tävling till.

Hur som helst. Snart går Skidpepp in i en liten dvala. Men snart är vi där igen. Utan Corona den här gången hoppas vi. Ses!