Dyviks kritik mot landslagsledningen

Ytterligare en mästerskapsuttagning är klar och det är väl rätt vanligt att det finns nån eller några som är missnöjda över hur uttagningen gått. Den är gången är det Anna Dyvik och Viktor Thorn som fått packa upp väskan och stanna hemma i Sverige.

I synnerhet Anna Dyvik verkar inte vara skitnöjd över hur kriterierna för uttagningen har följts. Framförallt är det faktumet att Charlotte gått före i kön till en VM-biljett. Om uttagningen kan man ju tycka lite vad man vill. Det går att göra ett case för Anna och ett för Charlotte som bägge låter rätt logiska. Så här säger Anna till Aftonbladet:

– Det är kul för henne. Men jag tycker kanske att jag har presterat bättre än henne i år. Jag har haft värre ryggproblem än vad hon har haft. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka men jag kom inte 48:a, jag var 34:a i jaktstarten som sämst, säger Anna Dyvik till tidningen.

Det möjliga problemet är väl snarare ett annat. Magnus Ingesson som står och stått närmast Charlotte så länge jag kan minnas är också en person som har ett väldigt stor finger med i laguttagningen. Och där förstår jag att Dyvik är krtitisk. Läser man det här uttalandet mellan raderna så säger hon egentligen något helt annat:

Tror du att hennes erfarenhet från mästerskap väger tungt?

– Jag vet inte. Men Ingesson (Magnus) och Thomson (Stefan) är hennes tränare. Jag antar att de tror på henne.

Känner du att de tror på dig?

– Nej.

Men känner du att åkare som har landslagstränare som personliga tränare blir favoriserade?

– Jag känner att jag inte vill svara på det. Men jag tycker att ska Charlotte få åka en distans på VM kan jag också få åka en distans.

Anna Dyvik har alla skäl att vara förbannad och besviken, det ska man väl vara som elitsatsande när man inte når sina mål. Kan dock tycka att hon bör utelämna Kalla i den kritiken. Charlotte ska såklart inte be om ursäkt för sin plats. Och jämför ondaryggplaceringar hjälper ju inte heller. Däremot behöver man nog fundera på hur man tar sig an tveksamma uttagningar av sina egna adepter…