Lahtis – Kalla is back

Dags för Lahtis till helgen. Orten som jag mest förknippar med grått väder, doping, en velodromkurva och gamla DDR-tider. Vet inte varför. Sverige har väl en trippel på herrsidan här också med den gamle Lasse Håland om jag inte missminner mig.

Men kul blir det. Nu är det nämligen dags för Skiathlon och stafett. Kul att äntligen få se liiite längre lopp. Många tourare och sprintare verkar vila och vara hem. Men Kalla är tillbaka. Jäklar vad kul det ska bli att se. Skiathlon brukar ju passa bra nu på senare år. Är formen stigande så kanske en topp-10 inte är helt omöjligt. Frida stannar hemma så Ebba blir väl favoriten att kliva upp på andraplatsen efter Johaug så klart.

Ska även bli kul att se Modig. Hon verkar ju ha en skön personlighet.

Sen ska det ju åkas stafett också. Snart mästerskap så det hade känns bra att pröva en riktig förstafyra innan VM, nu blir det ju ett reservlag. Det är hög tid att börja spekulera kring VM-stafetten. Frågan är ju om man ska anpassa laget efter hur man tror Norge/Ryssland kommer ställa upp eller om vi ska forma laget utan att bry oss om andra. Kanske blir det samma uppställningen hur man än tänker.

Så här ser mitt damlag ut.
Första sträckan: Linn Svahn. Ser bäst ut i klassisk stil på distans. ”Bara” 5km passar nog Svahnen bra. Hon lär väl få möta fjärdeåkaren i Norges lag. Här är vi bara med in till växling. Gott så. Ryssland kanske vi till och med kan bli av med här. Kommer vara superviktigt.

Andra stäckan. Ebba bombar i rygg på Johaug. Nyckelsträcka såklart. Här kommer det gå undan. Kan vi tappa max 10-12 sek så är det ju kalasbra. Tror Norge kör Johaug här, vette tusan om hon pallar köra sistasträckan igen efter Seefeldmissen.¨

Tredje sträckan: Ja den får Kalla om det ser okej ut i Lahtis och Falun. Känns som att Dahlqvist är den som får ta platsen om Kalla inte känner att hon pallar. Eller kanske Ribom om hon kommer i bättre form. Här får vi nog möta Fossleholm. Duktigt såklart men har Kalla en bra dag kan hon kanske kanske jaga ikapp några sekunder. Vi växlar 8 sekunder efter Norge. Blir det Dahlqvist så får vi nog hoppas på att inte tappa bakåt mot ryskorna som har tre riktiga krutgummor i laget.

Fjärde sträckan: Frida får avgöra. Grymt stark och en hyfsat bra spurt. Om Norge ändå sätter Johaug på sista och Sverige fortfarande är med så känns Frida som den enda med chans att gå med och spurta ned Therese. Har ju också kanske liiite mentalt slagläge efter Lillehammer.
Men förmodligen går hon mot Weng. 8 sekunder kör hon i kapp rätt snabbt på weng. Sen kommer hon tyvärr få dra resten in mot mål. Här känns det jämt i spurten. Känns som en heljämn spurt, kanske lite fördel Weng. Eller? Har vi inte blivit av med ryskorna finns risken att vi blir trea.

Vad sätter ni upp för lag?

Sveriges trupp:

Damer:
Charlotte Kalla, Piteå elit SK
Emma Ribom, Piteå elit SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Lovisa Modig, SK Bore
Sofia Henriksson, Piteå elit SK

Herrar:
Axel Ekström, IFK Mora SK
Björn Sandström, Piteå elit SK
Fredrik Andersson, Piteå elit SK
Jens Burman, Åsarna IK
Johan Herbert, IFK Mora SK
Jonas Eriksson, IFK Mora SK

Etiketter: