Tankar om Touren

Då är touren slut för i år och jag tror det är många med mig som känner av nåt slags lätt posttraumatiskttoursyndrom, PTDS. Avgörandet blev ju ändå fint på många sätt. Solen sken, Ebba levererade och Frida hejade på. Det har funnits, både här på Skidpepp och även hos mig, vissa funderingar kring hur det är med lagandan i det svenska laget. Delvis efter förra struliga säsongens krismöten men även efter vurpan i lilltouren i Ruka då känslorna hos flera åkare var utanför kroppen. Därför tycker jag det var extra skönt att se hela laget, köra tillsammans, le tillsammans och glädjas åt varandras framgångar. Eller som Maja uttryckte det: ”En för alla, alla för Ebba”. Den gemensamma glädjen över Ebbas pallplats och Oskars individuella sprintseger kommer sitta kvar länge i minnet.

Touren som helhet då. Ja inte blev det riktigt som jag hade trott. Jag ska vara ärlig att säga att jag mer eller mindre hade tagit ut segern i förskott när Johaug hoppade av. Trodde firma Karlsson/Andersson skulle kämpa om slutsegerna utan annan inblandning. Så blev det ju inte. Frida kanske hade kunna slåss om det om hon inte skadat sig men jag vettetusan. Och även fast Ebba kom tillbaka efter mardrömmen i Val Müstair så känns det ändå inte som att hon nådde nån formtopp. Bra gjort ändå såklart. Nu tog ju damerna massa segrar men ändå känns det som om damlaget som helhet underpresterade. Kul att se Diggins som vinnare. Man gillar ju hennes energi och vinnarskalle, häftig personlighet. Samma med Stupak. Hon verkar ju asskön, hoppas hon är ren bara. Videon när Stupak och Diggins shakar loss på prispallen och Ebba inte riktigt vet vad hon ska göra är ju riktigt härlig. En fin prispall blev det ju!

På herrsidan blev det väl ungefär som man hade förutspått. Oskar Svensson gör en riktigt bra tour med segern i sprinten som pricken över i:et. Annars var det rätt mörkt. Calles avhopp såklart det mörkaste. Märkligt hur han åker jojo i loppen. Känns som att Poromaa var arg mest hela tiden under touren. Ramlade till höger och svor till vänster. Hoppas han får hjälp att tackla motgångar framöver. Ändå kul att se skidåkare visa känslor. Bollen lekte ju med alla som vanligt och herrloppen var väl inte så jättespännande tyckte jag. Här saknades norrmännen.

Det bästa med touren var ändå att det gick att genomföra det smittsäkert. Visst satte man hjärtat i halsgropen när finskorna och Svahn testade positivt. Men ändå visar väl det att systemet fungerar. Snabbt PCR-test och så påt igen. Och den franska tränaren som testade positivt upptäcktes ju så tidigt att han inte verkar ha smittat fler. Nu hoppas jag att det rullar på lika fint och tryggt genom kommande tävlingar. All elitidrott kommer ju med vissa risker men risken att smittas ute på världscup verkar väl inte vara så hög ändå. Vi har ju faktiskt lyckats ta oss igenom ett antal tävlingar nu.

Övrigt då. Ruttnar lite på hur vissa banor är uppbyggda och planerade. Trots att det inte är någon publik så ska åkarna snurra runt på korta korta varv. Fattar inte det. Eftersom skidsporten slåss om tv-tittare måste man försöka få till finare miljöer att tävla i. Val Mustair var ju riktigt sorgligt att titta på jämfört med Toblach exempelvis. Öppna fält och reklamskyltar…Tycker också att man borde kunna uppdatera tv-produktionen. Utnyttja GPS-tekniken, ha olika bilder samtidigt ungefär som cyklingen har där man kan följa tät och grupper längre bak, resultatskyltar i realtid oftare mm. Är man inte skidnörd så förstår jag att det inte är så kul att titta på längdskidor.

Och damernas lopp måste bli längre. 10 km är för kort. Hinner knappt hämta kaffe innan dom är i mål.

Att Norge inte var med var ju tråkigt. Framförallt på herrsidan. Damloppen blev ändå, på nåt sätt, roligare eller åtminstone intressantare när Johaug saknades. Bakom henne är det ju ganska jämt. Hon verkar ju vara i ruggig form så Diggins, Karlsson och Andersson får nog passa på att vinna innnan Johaug är tillbaka.

Journalisterna då. Jag tycker Johan på SVT gjorde ett rätt bra jobb. Kul med en ny röst. Däremot fattigt på intervjuer med andra än Ebba och Frida. Varför inte göra intervjuer med alla svenskar och lägga ut dem under loppets gång. Tycker Expressen mest skriver klickjagande och polariserande ski(t)djournalistik. Först var alla idioter som inte fattar att det inte går att åka skidor när coronan härjar. Sen var Norge-Sverige hetsen tillbaka i några krönikor där bland annat Emil Iversen skulle hånas. Jag kanske överdriver, jag vet inte, men men.

Åkarna då. Vissa gjorde det bra, många lite sämre än förväntat. Mina åkarbetyg ser ut nåt sånt här:

Damer
Ebba Andersson: SSS Andra halvan är väl nära 5 första halvan 1 och då blir det en stark trea. Vi vet ju att hon kan ännu mer!

Frida Karlsson: SSS Hade säkert varit högre om det inte varit för dörrfodret. Som Ebba fast åt andra hållet.

Linn Svahn: SSSSS Kunde inte gjort nåt bättre. Vinner tre etapper och gör ett hästjobb för att dra fram Ebba till backen. Den enda som kändes ha grym form.

Emma Ribom: SS Hade blivit ett S om det inte var för den grymma sprintetappen där hon tog sin första pallplats. Men förutom det fanns et inget att skriva hem om. Vi är ju vana med att Emma är på en mycket högre och jämnare nivå.

Moa Lundgren: S Nog den som är mest missnöjd. Formen verkar helt borta tyvärr. Sliter och sliter.

Moa Olsson: SS Godkänt.

Maja Dalhlqvist: SSS. Pallplats i en sprint och en ganska jämn okej nivå. Hade nog önskat lite mer.

Jonna Sundling: S Såg väldigt slitet ut när Jonna åkte. Bättre på slutet men långt ifrån världensbästasprinterJonna.

Herrar:

Calle och Häggström: S Bröt och såg inte bra ut nån etapp egentligen.
William P: SS Godkänt. 13-platsen var ju riktigt bra men flera vurpor drar ner betyget.
Oskar Svensson: SSSS Utifrån förutsättningarna så gjorde han det kanonbra. En vinst i sprint och ett personbästa i distans är riktigt bra.
Sandström: SS Gjorde en riktigt bra etapp. 33 plats i sammandraget.
Ruus: Jag kan för lite om hans kapacitet men 44 plats utan norrmän låter ju lite sådär.