Fredagsmys #3 När Lars blev lord

Såhär i efterhand är stafetten 2014 ett av de finare skidminnen som finns med där bak i ryggraden. Sverige ställde upp med ett starkt lag bestående av en hyfsat oprövad stafettdebutant i Lars Nelson på förstasträckan, Richardsson som tvåa, Olsson på tredje och Hellner som avslutare. Till tre fjärdedelar samma lag som knep OS-guldet fyra år tidigare. Södergren som var med 2010 fick ändå en liten roll i upplösningen av stafetten då han skickade fram den minsta svenska flagga som någonsin vajat på upplopp. Fint ju!

Södergren, Hellner och loppet i all ära. Det jag framförallt minns och återvänder till är Lars Nelsons första sträcka. På förhand det något svagare och oprövade kortet. På förstasträckan ställdes han bland annat inför den rutinerade norrmannen Eldar Rönning.

För Nelson är inledningen av stafetten en mardröm. Ryssen Japarov kliver in framför och på Nelson. I nästa bild ser man en ensam svensk som hoppar runt på ett ben och försöker få på sig skidan. De där sekunderna när Nelson hopplöst försöker på sig skidan är som ett traumatiskt barndomsminne. Norge och alla andra länder seglar ifrån Sverige och man fattar att det här kommer bli en sån där dag som när Majbäck släppte eller när Niklas Jonsson gick in i väggen.

Tack och lov lyckades Nelson på nåt märkligt sätt köra ikapp klungan för att sedan runda den och kort efter det helt enkelt köra sönder fältet. Lars Nelson blev Lord Nelson på köpet och det är väl fortfarande det bästa smeknamnet på en skidåkare.

Resten av stafetten då. Ja det gick väl som man kunde tro. Sveriges lag var bättre än de andra och det kändes väl aldrig riktigt jobbigt trots Legkovs tredjesträcka (Mühlegvarning på den va?).

Jobbigast var det nog för den norske startmannen. Han växlade långt efter Nelson och då var stafetten körd för norrmännen.
Vad fan är det som händer? Jag är 26 sekunder efter Lars Nelson. Jag skulle slå honom med flera sekunder, sa Rönning efter stafetten.

Några veckor senare var det dags för femmil i Holmenkollen. Då slog Nelson Rönning på upploppet och blev femma…

På Youtube finns det vissa minnen av det här. Hela loppet med svenska kommentatorer tycks ha försvunnit. Dessutom får man inte länka OS-lopp. Men en Nelsonspecial finns det att njuta av. Och prisceremonin är inte dum den heller.

Trevlig långhelg på er!

https://www.youtube.com/watch?v=y-D0Gck2h0E&t=68s