22 mars 2020, av Jörgen

Stina Nilsson byter sport!

Ikväll kom en mycket oväntad nyhet – Stina Nilsson byter till skidskytte! Trodde först att det var en stor tidningsanka men det verkar vara sant:

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad tror/tycker vi om det – varför gör hon det? Och hur kommer det att gå för henne? Jag tycker att det är jättetråkigt, hade sett fram emot Stina Nilssons comeback nästa säsong och tror att hon hade gjort det mycket bra. Hade varit chans på trippel pall varje gång i sprint genom Stina, Svahn och Jonna.

Samtidigt tråkigt slut för Stina i längd med skadorna.

Lycka till Stina men kommer att sakna dig som längdåkare!

Stina Nilsson byter sport till skidskytte (SVT-länk)

Stina Nilsson bekräftar – det blir skidskytte nästa år (SVT-länk)

306 kommentarer till ”Stina Nilsson byter sport!”

Funderar på hur det kommer att påverka framöver att Stina inte är med. I sprint har Svahn klivit fram och Jonna blivit bättre än innan. Långa stafetten är kanske där som det kommer att märkas mest. Någon av Ribom, Lundgren eller möjligen Jonna (avslutare) kanske, hoppas de fortsätter att ta steg i distanskapacitet till nästa säsong.

Mycket oväntat att Stina skulle byta sport nu. Om efter VM eller OS ja men efter två skadefyllda säsonger? Kanske är det problem med den klassiska stilen som ju inte finns i skidskyttet?

Inlagd: 2020-03-22, 20:16
Skriven av: Jörgen

Är detta ett tidigt april-skämt???

Inlagd: 2020-03-22, 20:35
Skriven av: Freddy

Freddy: Tyvärr inget aprilskämt, det står även hos Expressen och Aftonbladet.

Inlagd: 2020-03-22, 20:41
Skriven av: Jörgen

Men kanske kommer Stina tillbaka till längd lagom till OS om det inte går så bra i skidskytte dvs inte blir så roligt längre? Från Expressenartikeln:

Varför blev det nu och inte efter OS 2022?

– Jag missade ju slutet av den här säsongen på grund av skador och det gjorde också att jag fick en lucka och kunde testa det här. Och när jag väl hade testat och kände hur kul det var, då vill jag ta till vara på den nyfikenheten som jag har nu. Den kanske inte är kvar 2022.

Inlagd: 2020-03-22, 20:46
Skriven av: Jörgen

Den som tror Denise Herrmann kan mäta sin karriär och kapacitet med Stina Nilssons vet inte mycket hos dessa två idrottskvinnor…

Stina Nilsson kommer vara Ferrarin mot Skodan som en jämförelse (gällande skidåkningen), men, skyttet blir ju nöten att knäcka…

Men, Stina är Stina, okuvlig…

Hade Wolfgang Pichler varit kvar som huvudledare hade det nog inte fungerat – Stina lär avsky auktoritära personer..

Inlagd: 2020-03-22, 21:14
Skriven av: ErrkaPetti

Ånej! När man inte trodde säsongen kunde sluta mycket sämre… Har 0 intresse i skidskytte så kommer sakna Stina i spåren.

Inlagd: 2020-03-22, 21:15
Skriven av: Balder

Är det så säkert att hon kommer att få åka i världscupen? Är det inte normalt fem som får åka(?) och det blir inte lätt att slå ut en av Brorsson, Persson, Skottheim eller 2 x Öberg.

Inlagd: 2020-03-22, 21:30
Skriven av: hq

Hq, även om Stina skjuter mycket sämre så är hon flera minuter snabbare än flertalet av dom nämnda på långdistans, och säkerligen minst 1-1,5 minut snabbare på 7,5km distansen…

Stina lär kunna ta några straffrundor och ändå åka ifatt…

Inlagd: 2020-03-22, 21:37
Skriven av: ErrkaPetti

Stina insåg nog (efter svenska tjejernas utveckling i sprint denna vinter) att hon kanske bara skulle bli nr.5 i Sverige! Och hur kul hade det blivit? Därav hennes byte av sport, tror jag. Hon hade nog fått tufft nästa säsong mot Linn, Jonna, Maja och Johanna. Kanske inte ens fått åka VM ( det är väl fyra platser/nation där).

Inlagd: 2020-03-22, 21:38
Skriven av: Jonke

Det tar nog en säsong för Stina att etablera sig och får väl åka tävlingar under högsta serien innan hon får köra mot de bästa.

Inlagd: 2020-03-22, 21:38
Skriven av: Kallner

Errka: Nu är du väl ändå ute o cyklar lite. För det första är Stina inte alls en minut snabbare på 7,5 km och än mindre flera minuter på 12,5 som är längsta distansen. Kanske skiljer 30 sek på milen jmf med Eckhoff och Wierer med ett gevär på ryggen. Det är heller inte bara skjuta prick det handlar om utan totala tiden från ingång vall till utgång vall, där skiljer det mycket på en erfaren och oerfaren åkare.

Inlagd: 2020-03-22, 21:48
Skriven av: Kallner

Kallner, fel av mig, det är ju herrarna som kör max 20km…
Men det är inte 12,5km som är längsta loppet för damer, utan 15km:
https://www.biathlonworld.com/competitions/ibu-world-championship/events/ibu-world-championships-biathlon-antholz-anterselva-1920/bt1920swrlch__/race/women-15-km-individual/bt1920swrlch__swin/

Hävdar fortfarande att Stina kommer vara påtagligt mycket bättre än dom andra toppåkarna gällande själva skidåkningen, men skyttet blir nöten att knäcka (plus detta med tiden från ingång till utgång på skjutvallen som du nämner)…

Inlagd: 2020-03-22, 22:00
Skriven av: ErrkaPetti

hq: Sverige har sex platser i världscupen på damsidan

Inlagd: 2020-03-22, 22:04
Skriven av: swestam

Tydligen hade Stina redan för ett år sedan bestämt sig för att byta till skidskytte och hon har smygtränat skytte ganska mycket.

Inlagd: 2020-03-22, 22:07
Skriven av: swestam

Känner när jag läser på expressen som att det var skandan som blev avgörande att hon fick tid att testa mer skytte den perioden och föll för det, sedan verkar de som att de kommit förr eller senare ändå när hon verkar varit på läger med skidsyttarna redan förra året…

Inlagd: 2020-03-22, 22:38
Skriven av: jossa

Hade förbundet skött sig hade hon kört längskidor t.o.m OS 2022. Nej, detta fixade dom fint må jag säga.

Inlagd: 2020-03-22, 22:45
Skriven av: Den tillbakastående

Mycket smart tjej den där Nilsson.Ett är säkert och det är att hon vet hur en slipsten ska dras.

Inlagd: 2020-03-22, 22:50
Skriven av: Gka

Den tillbakastående: vad får dig att vara så säker på det? inte att hon fick massa tid att träna skytte nu när hon blev skadad och fastan för det

Inlagd: 2020-03-22, 22:56
Skriven av: jossa

jossa: Ja, förbundet har väl iallafall gjort Stinas val mycket lättare. Plus att hon sa att hon tänkt köra till över OS 2022.

Hon är smart måste jag säga. När man tänker efter är det genialt. Massor med uppmärksamhet. Svt slutar sända WC i längdskidor om 1 år. Kommer bli en våldsam fokusering på skidskytte i Sverige. Sponsorerna jublar

Inlagd: 2020-03-22, 23:32
Skriven av: Den tillbakastående

Hanna Öberg i all ära men hon har inte alls samma stjärnglans och karisma som Stina har. Hanna är en fantastisk skytt men ganska medelmåttig skidåkare. Tror att många vill se en snabbåkande svensk skidskytt som kan ta någon bom men ändå vinna. Återstår om Stina med tiden kan leva upp till mångas högt ställda förväntningar på en ny Magda-era.

Inlagd: 2020-03-22, 23:44
Skriven av: Lennart

Tänk om hon lyckas bli uttagen till OS ’22 och tar guld där, då har hon OS-guld i både längd och skidskytte. Har någon annan lyckats med det?

Inlagd: 2020-03-22, 23:54
Skriven av: Karl Gurka

Jag förstår stina hon kan inte vinna totala världscupen när åkare som Johaug o snart Karlsson finns hon kan inte mäta sig med dessa i individuella distanslopp på mästerskap det hon kunde gjort var att fortsätta dominera i sprint ett tag till o vinna många stafettguld.. vinna något en gång är stort många klarar inte att motivera sig andra o tredje gången som Björgen o Kalla det får man respektera.. tror inte hon kommer vara lika bra i skidskyttet men vinner hon någon gång ett mästerskapsguld där kommer det slå högre än vad framtida medaljer i längd gjort det är så hon tänker tror jag..

Inlagd: 2020-03-23, 00:06
Skriven av: JohanA

Anfisa Reztsova har vunnet OS-guld i båda langrenn og skiskyting men i langrenn var det på stafetten. OS-silver på 20 km var det beste hon fikk indivuelt i langrenn.

Inlagd: 2020-03-23, 03:37
Skriven av: Arvid S

Mycket trist nyhet tycker jag. För mig är Stina Nilsson den stora profilen på damsidan alla kategorier. En gissning är att hon har fått indikationer på att hennes kropp inte längre helt fixar de stora påfrestningar som sprint på högsta elitnivå innebär.
Vad hon kommer att kunna göra inom skidskyttet är helt öppet.

Inlagd: 2020-03-23, 08:02
Skriven av: Tobbe H

Detta var en mycket tråkig nyhet. Stina har alltid varit min stora idol och orsaken till mitt stora intresse för längdskidåkning. Skidskytte är jag överhuvudtaget inte intresserad av. Tittar aldrig på deras tävlingar. Som tur är så har svensk längdskidåkning nu andra duktiga åkare på damsidan så jag kommer väl att fortsätta att följa det svenska damlandslaget i längdåkning. Men jag kommer att sakna Stina. Den största förlusten för svensk längdskidåkning är att stafettlaget förlorar sin avslutare. Stina var guld värd som avslutare i stafettlaget.

Jag kan bara säga lycka till Stina men jag kommer inte att följa din nya karriär. Jag vill heller inte spekulera i orsaken till bytet av idrottsgren.

Inlagd: 2020-03-23, 08:08
Skriven av: LOA

Riktigt tråkigt besked tycker jag. Sprint-distansen på VM i Oberstdorf hade passat Stina som hand i handske. Lång och mycket krävande i klassisk stil. Och hade hon fått ordning på skadorna hade hon också kunnat lyckas mycket bra i totalen som den touråkare hon är. Men det är klart att finns inte motivationen där då är det nog inte mycket att göra. Den är a och a. Min prognos på detta är dock dyster: Stina gör en satsning, men hon är ingen skyttetalang (hur kul det än är) och lägger av helt efter nästa säsong. Sedan funderar jag på om ledarproblemen kan ha spelat in här? Vi vet ju hur Stina tidigt distanserade sig lite från landslaget, var sin egen tränare etc. Inför den här säsongen var det ingen stabilitet i skidlandslaget, sedan blir hon skadad och det är fortfarande ingen landslagschef, strulet med vallateamet osv. Kanske gjorde det också att fortsatt längdskarriär inte kändes så inspirerande.

Inlagd: 2020-03-23, 09:15
Skriven av: Per

Björndalen åkte ju nästan lika snabbt i spåret som längdproffsen och Mäkäräinen likaså. Så visst finns det en bra speed under laggen hos många av gevärskyttarna också. Det är bara att binda ris åt sin egen rygg om man hävdar motsatsen.

Inlagd: 2020-03-23, 09:54
Skriven av: pelle

Mäkärinen har då och då deltagit i finska skidtävlingar men blivit ganska klart slagen av t ex Pärmäkoski. Tror att nivån på damskidskyttarnas åkkapacitet inte är skrämmande hög

Inlagd: 2020-03-23, 10:37
Skriven av: Lennart

Man måste ändå imponeras över sådana här människor som Stina som vågar följa sina känslor och drömmar. Hörde henne tala på en workshop efter OS 2018 där hon konstaterade att hon redan hade nått sina mål inom skidåkningen och att hon sporras av att göra det obekväma.

Med det sagt, personligen tycker jag det är otroligt tråkigt att förlora den intressantaste åkaren till skidskytte. Hade gärna sett henne skapa panik och osäkerhet hos norska damerna i nästa års VM.

Inlagd: 2020-03-23, 10:52
Skriven av: Anders

Stina Nilsson tränade hårt inför säsongen och kroppen höll ej för det. Inte förvånande att hon byter till skytte där hon inte behöver träna lika hårt för att ligga i topp.Dessutom tjockare plånbok om skyttet klaffar.

Inlagd: 2020-03-23, 13:15
Skriven av: Gka

@Lennart: Möttes på FM 2017, då slog Mäkäräinen Pärmäkoski med 6.4s på 5km F medan Pärmäkoski vann 30km F med 8.4s, ingen större skillnad alltså!

Inlagd: 2020-03-23, 13:47
Skriven av: Kurt

Det är ju inte jämförbart med en riktig femmil/tremil men jämfört med sprint är ju skidskytte att föredra. ;)
Dessutom med skidåkningens försvinnande från svt så kommer nog intresset för skidskyttet gå om skidåkningen. Så förutsatt att hon blir framgångsrik vilket inte alls är självklart (jag tror rent allmänt att kraven på skyttet är högre idag än när Forsberg åkte vilket borde göra bytet svårare) så borde skidskytte framom ge både mera prispengar och sponsorpengar än skidåkning även i Sverige.

Inlagd: 2020-03-23, 13:54
Skriven av: JosefJ

Jag tror att det är en kombination av flera saker att Stina väljer att byta sport sen vilka som stämmer är det bara hon själv som vet, några har hon dock sagt:

* Gillade inte alls att Grip fick sparken.
* Skadedrabbad de två senaste säsongerna.
* Turbulensen i förbundet.
* Vallaproblemen.
* Konkurrensen har blivit tuffare i sprint (Svahn, Jonna, Lampic)
* Konkurrensen tuffare även i distans (Johaug, Ebba, Frida m.fl)
* Mera pengar i skidskytte.
* Roligt med skidskytte med låga förväntningar utifrån.
* Ingen klassisk stil i skidskytte.
* Motivationen tryter att börja om och vinna samma saker igen.

Jag hoppas får fel men risken är att Stina gör en Klüft som var världsbäst i sjukamp men lade om till att bara vara längdhoppare med mindre lyckade resultat sen lade hon av. Att Stina kan åka snabbt vet vi, om hon kan göra det med ett gevär på ryggen och skjuta bra återstår att se.

Jag följer inte skidskyttet men kommer givetvis att kolla hur det går för henne. Stina kommer nog att gå rakt in i skidskyttelandslaget och de ha tålamod med henne. Herrmann, Aco och Magda har visat tidigare att det går att sadla om med framgång.

Stina har helt klart större star quality än Öberg och kommer att dra mera sponsorer och publik till skidskyttet. Sen om hon floppar eller gör succé återstår att se. Lycka till hur som helst och håller tummarna för Stina men hon kommer att saknas i höst när alla andra samlas inför Bruks och världscuppremiären.

Sen får vi se – om det inte går så bra i skidskyttet under nästa säsong kanske Stina ändrar sig igen och gör comeback inom längd lagom till OS-säsongen därpå.

Inlagd: 2020-03-23, 13:57
Skriven av: Jörgen

Det går alltid att hitta avvikande resultat. 2017 var toppresultat för henne i FM. I de senaste FM-tävlingarna 2018 som Mäkäräinen var med på var hon femma och 2016 var hon sexa. Tittar man på hennes resultat i längdskidor mellan 2015 och 2018 så är hon nog hennes snittplacering i Finland nånstans däromkring förutom i sprint där hon är mycket sämre

Inlagd: 2020-03-23, 14:08
Skriven av: Lennart

Kjell-Erik Kristiansen om Stinas val.

https://www.sweski.com/bra-val-stina-men-en-kraanglig-vag.6299027-184999.html

”Men hon gör helt rätt. Att byta till en sport som är den mest populära i dom viktigaste områden. Från en sport som nästan är i fritt fall vad gäller både intresse och uppmärksamhet.”

Inlagd: 2020-03-23, 14:52
Skriven av: H. G. Wells

Jörgen: Vad jag saknar i din uppräkning är att hon alltid velat göra en skidskyttesatsning. Att konkurrensen skulle påverka henne tror jag inte alls på (det är för övrigt en bredare konkurrens i skidskytte än i längdåkning). Resten av dina punkter påverkar nog mer tidpunkten för att byta än att bytet sker över huvud taget.

Inlagd: 2020-03-23, 14:55
Skriven av: swestam

En liten indikation på hur svenska skidskyttedamer står sig mot längdeliten
https://www.sweski.com/?id=6241506
Ebba (med ett fall?) 21 sek före Mona Brorsson på 7,5 km rullskidor.
Visst tror jag Stina är lite snabbare än Mona och Hanna men inte är det så värst mycket.

Inlagd: 2020-03-23, 15:03
Skriven av: Allan Vallan

Det är helt klart ett risktagande på många olika plan.
Förväntningarna kommer att vara enorma vid premiären för skjutandet och om det floppar skapar det nervdaller utan dess like.Går ej att jämföra med Forsberg som inte alls hade Nilssons framgångar i längdåkning.Finns ingen automatik med att det skulle gå bra eller dåligt då Nilsson ej är prövad ännu.

Inlagd: 2020-03-23, 15:05
Skriven av: Gka

Swestam: Att hon alltid velat göra en skidskyttesatsning – hon berättar i någon artikel att hon ringde till Grip om det förra året men innan dess kände nog ingen förutom kanske de närmaste vännerna och familjen till att hon funderade på det och smygtestade/tränade skytte? Och antagligen höll Grip tyst om det också.

Gällande konkurrensen det vet bara hon själv. Stina är en perfektionist ut i nagelspetsarna med mycket höga krav på sig själv. När hon ser att Falla får ge sig för de nya (Svahn, Jonna och Lampic) och Stina själv missar mycket p.g.a skadorna vem vet hur det påverkar.

Stina har redan vunnit OS- och VM-guld men har två skadefyllda säsonger bakom sig. Är motivationen efter det på topp att göra jobbet som hon vet krävs för att upprepa de tidigare bedrifterna?

Då är det enklare att slå in på en helt ny och spännande väg som hon sedan tidigare känt sig lockad av, roligare och finns mera pengar att hämta om det går bra samt det finns inte höga förväntningar på toppresultat eftersom hon kommer att vara en färsking där. Inget att förlora men allt att vinna där egentligen men naturligtvis en stor förlust för längd.

Sant att konkurrensen är bredare i skidskytte, det har även jag koll på :) inom längd är det bara Johaug som vinner i distans, med Kollen nu senast som undantag (och Stina förra säsongen i Kanada) och ofta samma 2-3 damer bakom Therese på pallen. Stina var bäst som sprinter men så kort åker de väl inte i skidskytte.

Men nu spekulerar vi bara kring orsakerna, bara Stina själv som vet hur landet ligger till egentligen men tror som sagt att det är flera saker som spelat in för dels beslutet att byta sport och dels varför nu och inte efter t.ex. VM kommande säsong eller OS säsongen därpå.

Inlagd: 2020-03-23, 15:34
Skriven av: Jörgen

Jag har själv varit skidskytt under en period och det är väldigt roligt att hålla på med men otroligt plågsamt att titta på. Jag tittar nästan aldrig på skidskytte på TV och byter i så fall kanal när nån svensk ska skjuta. Vi är så otroligt ojämna, sett över säsong är det bara Öberg som håller måttet. Man har bara råd med normalt 2 bom för att kunna vinna även om man är en bra skidåkare. Blir tufft för Stina.

Inlagd: 2020-03-23, 16:44
Skriven av: Kallner

Allan Vallan: Stina utklassar en åkare som Mona i spåret hon var ju rätt svag i åkingen i år dom lopp i fritt hon åkte i år i WC var hon 9a och 24 när hon var skadad.. jämföra från en rullskidstävlig kan vara lurigt där vissa ibland åkar med olika typ av rull också

Inlagd: 2020-03-23, 17:55
Skriven av: jossa

Reflektion när nyheten har landat ett tag: Stina har alltid och kommer alltid gå sin egen väg. Det är respekt. Vem är vi att ifrågasätta de val hon gör i sitt liv, det skulle ju vara helt galet, eller? Vad finns det för märklig syn på att en människa inte kan göra karriärbyten i sitt liv, det är väl snarare en självklarhet i livet idag. för 40 år sedan skulle man få ett jobb och sedan vara kvar vid det tills man fick sin guldklocka, men så är inte samhället idag. Varför får det inte vara så även för en elitidrottare?

Heja Stina, följ ditt hjärta. Jag kommer följa och heja fram dig, oavsett om du har en bössa på ryggen eller inte. Har stor respekt för människor som vågar ta steget och hoppa, trots att det är otäckt. Och känner vi Stina rätt finns det nog lite mer fakta och tanke bakom det här beslutet. Hon hoppar nog inte ut i något helt okänt och oplanerat.

Inlagd: 2020-03-23, 18:40
Skriven av: Erik

Jag är ganska övertygad över att Stina övat skytte ganska länge…
Om jag inte minns fel så är hennes allra bästa vän i Östersund skidskytt (Felicia Lindqvist), och dom har säkerligen lattjat med bössan emellanåt ;-)

Tittar man på Instagram ser man Stina & Felicia & Lisa Vinsa ihop ganska ofta, flera flera år bakåt (typ till 2015)…

Inlagd: 2020-03-23, 19:14
Skriven av: ErrkaPetti

Erkka: Stina är kompis med Emma Nilsson också.

Inlagd: 2020-03-23, 19:29
Skriven av: swestam

Grete Ingeborg Nykkelmo vann VM-guld i längd 1985 och skidskytte 1991.

Inlagd: 2020-03-23, 19:33
Skriven av: Björn

Nilsson gör rätt i att byta till skyttet och mig stör det inte ett dugg.Hon har nog passerat zenit som sprintåkare och vill ha det bekvämare sista åren. Finns åkare i längdspåret som är betydligt intressantare att följa .Och där inga avbrott sker för skottlossningen.

Inlagd: 2020-03-23, 20:04
Skriven av: Gka

Tviler ikke et sek. på att Stina blir en meget glimrende og fryktet skiskytter, i løpet av de kommende sesonger.
Men … når man er (var) en av langrennssportens største profil og megastjerne innen sporten som konkurrentene frykter aller mest, sp. på stafetter og fellestarter, er det derfor totalt uforståelig. Men Stina vet selvsagt best, tviler ikke på den.

Men om eks. Bjørgen hadde presentert eller kringkastet en slik kunngjøring rett før VM i Kollen 2011, hadde det blitt spilt ”sørgemusikk” i flere dager og netter i alle sportskanaler i Norge .. ;)

Inlagd: 2020-03-23, 21:02
Skriven av: pelle

Jag till skillnad från de flesta av er tycker att skidskytte är jätteroligt att titta på.Tittade redan på skidskytte när man var tvungen att kolla på eurosport för att få se sporten i TV.
Tror att Stina kan passa för skidskytte.Hon har en muskulös kropp på ett helt annat sätt en många andra skidåkare .Det ser man ju på de bästa kvinnliga skidskyttarna .De är ju ofta både längre och större i övrigt än de små petita kvinnliga skidåkaressen vilket säkert kan vara en fördel om man ska hålla i ett gevär när det blåser.
Sen tror jag faktiskt att hon skulle haft svårt att platsa i både ett svenskt stafettlag och kanske även i sprint till nästa mästerskap även om hon skulle vara i skaplig form och skadefri.
Det finns ju så många väldigt unga som gör stora framsteg varje år.Det räcker om en eller 2 av dom skulle göra ordentliga framsteg så skulle hon var ute från en mästerskapssprint.
Däremot tror jag att hon kan få stora framgångar inom skidskytte faktiskt,Tror att hon har den där självsäkerheten och envetenheten som krävs för att klara att stå och skjuta bra när det verkligen gäller.Hon kommer ju säkert också har råd att missa ett par skott fler än de flesta andra och fortfarande vara i topp.

Inlagd: 2020-03-24, 08:24
Skriven av: karlP

karlP: Vilken brist på insikt du har.

”Sen tror jag faktiskt att hon skulle haft svårt att platsa i både ett svenskt stafettlag och kanske även i sprint till nästa mästerskap även om hon skulle vara i skaplig form och skadefri.”

Detta var bland det dummaste jag läst . Vem i det svenska damlaget skulle åka ankarsträckan i en stafett bättre än Stina? Vilka sprintåkare menar du skulle komma före Stina Nilsson? Nej, kom ner på jorden igen. De är nog sura sa räven om rönnbären som han inte kunde nå.

Inlagd: 2020-03-24, 09:06
Skriven av: Clas

KarlP: Tror inte hennes förhållandevis stora kropp avgör om hon ska lyckas i skidskytte. Det är ingen som behöver riskera att blåsa iväg från skjutvallen inte ens Mäkäräinen som är tunnare än både Johaug och Frida. Snarare är det så att skidskyttarna inte har riktigt lika tränade överkroppar som längdåkarna eftersom de aldrig behöver staka.

Inlagd: 2020-03-24, 09:17
Skriven av: Lennart

Fattar inte riktigt det här med att Stina skulle ha valt sin nya väg av rädsla för ökad konkurrens eller för att hon inte skulle platsa längre knappt i sprintlaget, ens i något så när normal form (?)

Är det samma Stina Nilsson vi pratar om? Folk glömmer uppenbarligen fort, det var ju inte så länge sen som hon var helt outstanding i sprint och knäckte Johaug flera gånger om i distanslopp. Stina i toppslag är en av åkare i världsklass i mer eller mindre alla kategorier. Och nej, om något så räds hon inte konkurrens utan får snarare mer tändvätska av den, tror jag. Det är nog helt enkelt så att hon valt skidskytte för att hon enkelt vill det. Sen kan säkert till exempel turbulensen inom förbundet ha gjort valet ännu lite enklare. Men i grund och botten handlar det om Stinas egen vilja, och den är ju som bekant stark.

Hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig i truppen, oaktat att tillströmningen av unga talanger är oförskämt bra.

Inlagd: 2020-03-24, 09:18
Skriven av: Freddy

karlP: Hade Stina fortsatt är jag helt övertygad om att hon platsat så noggrann är hon när hon ger sig in i något, finns väl inget som tyder på något annat fast hon hade problem in i säsongen så var hon aldrig sämre än näst bäst svenska på dom 3 starter, Teamsprinten i Planica var väl hennes sista framtränade där hon kunde göra sig rättvis säger väl att nog hade hon mycket kvar att ge, Tror även sprintbanan i VM passat henne väldigt bra svårt just nu se mer än Jonna och Linn som ska kunna prestera riktigt bra på den..

Ser man till distansåkningen så var det väl 3 lopp varav två med problem (skada valla) den gången det inte var problem blev hon 9a

Inlagd: 2020-03-24, 09:23
Skriven av: jossa

Stina har inte knäckt Johaug flera gånger om i distanslopp. Hon kan göra det om förutsättningar är rätt. Rätt förutsättningar är platt bana, bra form på Stina och dålig form på Johaug.
I vilken terräng körs skidskyttetävlingar?
Nästan alltid i plattare terräng än längdskidåkning.

Jag tror att inte ens Stina själv vet säker varför hon byter sport. Troligen flera orsaker, vilket orsak som är starkast är inte viktig. Onödigt att spekulera.

Inlagd: 2020-03-24, 09:48
Skriven av: H. G. Wells

Clas
Har nog mer insikt än du.
Det visar din kommentar.
Jossa.Ja hon skulle ju helt klart ha kunnat komma tillbaka till gammal storform men hon har haft två skadeår och tappat en del på det och det finns så många under som väntar på att ta plats.
Jag har Kalla(i mästerskapsform),Ebba och Frida som bättre än Stina ens i sin bästa form. Sen har vi LInn och 7 st till som också skulle konkurrera om sista platsen i ett stafettlag. Stina gjorde det jättebra på slutsträckan i VM men glöm inte att Johaug körde in ett stort avstånd innan hon kom ikapp.Tror inte att tex Ebba eller Frida skulle släppt up henne med deras nuvarande kapacitet och Johaug är om möjligt ännu bättre i år.
”Det är ingen som behöver riskera att blåsa iväg från skjutvallen inte ens Mäkäräinen ”
Det är väl ingen som har misslyckats så ofta i dåligt väder med sitt skytte som Mäkäreinen.Hon har ju varit överlägsen de flesta som skidåkare under i stort sätt alla år.
Det är ju inte direkt så att man ser några med Öbergarnas längd som tillhör toppen inom vanlig skidåkning.Stina är väl ett av undantagen som är lite längre som kunnat konkurrera även på distans.

Inlagd: 2020-03-24, 09:52
Skriven av: karlP

Stina har en avsliten muskel i baklåret. Inte helt otroligt att det stör henne, speciellt i den klassiska stilen?
Nu spekulerar jag, fast jag nyss skrev att det var onödigt, så konsekvent är undertecknad.

Inlagd: 2020-03-24, 10:00
Skriven av: H. G. Wells

karlP ”Stina gjorde det jättebra på slutsträckan i VM men glöm inte att Johaug körde in ett stort avstånd innan hon kom ikapp.”

En liten sak i sammanhanget förvisso, men i a f: Avståndet var väl exakt 18,8 sekunder, inget att tala om med Johaug-mått mätt. Inte direkt ovanligt att Therese leder med typ det försprånget redan vid första mätningen på intervallstartsloppen. Och i VM-stafetten blåste hon givetvis på ännu mer och gick på alla cylindrar.

Inlagd: 2020-03-24, 10:02
Skriven av: Freddy

karlP: Kan Kalla komma i gammal mästerskaps form kan väl Stina komma tillbaka i topp form också eller? Stinas stafettsträcka i tid är ju som Kallas sträcka 3 i den stafetten så fort åkte Stina allt.. vilka underifrån tänker du på i en klassisk sprint på en tuff bana?

Inlagd: 2020-03-24, 10:45
Skriven av: jossa

Tycker det känns som man glömmer bort vad Stina ändå gjort på distans sisa åren, alltså vunnit WC lopp så väl 2017 som 2019 och varit trea på OS visst inte så jämn alla gånger men en väldigt hög högsta nivå där hon utmanat dom absolut bästa

Inlagd: 2020-03-24, 10:54
Skriven av: jossa

Vem kommer att bli tränare för inte blir det väl utan igen? Och kommer hon att vara med på lägersamlingar?

Inlagd: 2020-03-24, 12:56
Skriven av: Gka

Inte jättejämn men vilken möjlig ersättare är jämnare? I dagsläget är Kalla närmare att petas än Stina skulle varit om hon fortsatt. Det är faktum att ingen annan åkare utom Kalla/Ebba/Frida är i närheten av hennes meriter på distans. Lätt att glömma bort att hon var näst bästa svenska i jaktstarten i Ruka t.ex. och har nått finaler i alla sprintar hon åkt i år trots skador/usel försäsong.

Men det är inget nytt att det finns de som vill förminska Stinas distansmeriter eller stafettinsatser. Och att påstå att hon inte skulle platsa i ett VM-lag på en tuff klassisksprint är bara absurt

Inlagd: 2020-03-24, 13:01
Skriven av: joow

Kommer sakna Stinas smartness, taktiska sinne och tuffhet. Finns väl ingen annan i landslaget som har det Kanske Svahn kan bli arvtagaren. Kommer sakna Stinas kyla i masstarterna också. Och hennes klassiska åkning!

Inlagd: 2020-03-24, 15:01
Skriven av: Tomas

En Stina i toppform petas normalt inte i sprint, teamsprint eller den långa stafetten. Nu får vi inte veta hur det skulle ha gått i comebacken under kommande säsong eftersom hon valt att byta sport. Synd, väldigt synd, men egentligen ingen katastrof då vi har fem högklassiga sprintåkare i Svahn, Jonna, Maja, Lundgren och Hagström. Falken ska bli intressant att se kommande säsong, hon kan bli en joker att räkna med och i så fall sex namn. Sen finns Dyvik och Sömskar.

Långa stafettlaget då? Är inte så orolig för Kallas form, hon vet hur hon ska lägga upp det under mästerskapssäsongerna. Tror att Charlotte åker sträcka tre och gör det bra där. Med Frida mot Johaug på andra behöver vi inte frukta att det avgörs där. Ebba på första (mot Heidi Weng). Kan till och med bli en riktig lucka till avslutaren som kan bli Svahn, Jonna, Lundgren eller Ribom som troligen får åka mot Flugan. Säsongen fram till dess och dagsform då lär avgöra vem det blir.

Inlagd: 2020-03-24, 15:15
Skriven av: Jörgen

@Lennart: ”Tror inte hennes förhållandevis stora kropp avgör om hon ska lyckas i skidskytte.”

Ett stort ? på den ”insikten”.

Inlagd: 2020-03-24, 16:18
Skriven av: Kallner

Jossa ”kan väl Stina komma tillbaka i topp form också eller”
Ja självklart jag har väl inte sagt att hon inte skulle kunna platsa bara att hon inte skulle var given.
Självklart skulle hon ha en given plats om hon skulle var i sin bästa form som i året före skadorna började.
Varför jag nämde just Kalla i mästerskapsform är att hon har haft en unik förmåga att komma i sin bästa form till mästerskapen .Men om inte lär ju inte Kalla platsa i nästa VM.

Inlagd: 2020-03-24, 17:57
Skriven av: karlP

karlP: är inte saningen att hon även platsat med årets form? så bra gick det inte i sprit i det stora hela skulle jag säga bara Linn och Jonna som åkte riktigt bra..Har inte Stina också haft en unik förmåga att komma i mästerskapsform? enda gången det nog inte var på topp var 2017 men Kalla missa 2013 så inte alltid det lyckas där heller

Jörgen: Lundgren och Hagström håller jag inte som högklassiga sprint åkare just men båda kan så klart bli det nåsta år.. sedan är det väl Weng som känns som avslutare i Norge förtillfället

Inlagd: 2020-03-24, 18:07
Skriven av: jossa

Jossa .
Jo kanske .Men saken är att i år är inte nästa år.Jag pratar om nästa VM.Vi har ju hel arme av duktiga tjejer i 20 års åldern.Man kan ju bara kolla på Linn för att se vad som kan hända på ett år.
Så alla kommentarer om vem som kom på 10-12 plats i något tidigare lopp i år tycker jag är rätt ointressant.
Jag tror att minst ett par av de unga tjejerna kommer att var rejält bättre nästa år.
Men sen igen .Det innebär inte att jag tror att Stina var slut på något sätt utan om allt fungerat så skulle hon säkert också ha kunnat vinna ett VM i framtiden om hon fortsatt.Men saken är att det gäller flera av de andra tjejerna också.
Personligen tror jag att Linn kan vara den största talang vi haft inom längdåkning.Sen kan mycket väl Ebba och Frida också vara topp 3 och det är ju rätt sanlöst att de kommer fram samtidigt.

Inlagd: 2020-03-24, 18:39
Skriven av: karlP

karlP: Nu är tycker jag Linn Svahn ett extrem fall så många sådana extrama höjningar kommer vi inte se på länge..men visst finns det tjejer med högkapaciet i klassisk sprint speciellt Johanna H av dom yngre..Stina åkte så klart inte så många sprint tävligar men vad hon vissa upp var ändå Sverige trea i sprint..

Inlagd: 2020-03-24, 19:47
Skriven av: jossa

Men Stinas satsning är ju inte hugget i sten. Det ligger ännu bara i sin linda.

Inlagd: 2020-03-24, 20:02
Skriven av: pelle

Att Svahn skulle vara den största talangen vi har haft inom längdskidor i Sverige. Men kom med något originellt istället. För ett år sedan skulle det säkert ha varit Frida och för några år sedan Ebba. Respekt till dem som istället pekar ut första- eller andraårsjuniorer som riktigt stora juniorer.

Inlagd: 2020-03-24, 20:30
Skriven av: swestam

Swestam
”Kom med något originellt i stället”
Det här var faktiskt lite droppen för mig när det kommer från dig.Det är inte direkt första gången jag sagt det här vad gäller Linn på skidpepp och långt före du har läst det någonstans i Expressen eller Svt,
Nu får du väl ta och ge dig.Det här är mina åsikter och tankar och det vet du som alltid varit där och kritiserat om man inte som du alltid är för vad nuvarande landslagsledning och landslagsåkare tycker .
Skulle faktiskt upskatta om du för en gång skull kom med några egna tankar som man kunde diskutera runt i stället för alltid sitta och recencera andras.
Jobbar du på skidförbundets kansli eller?Hur som helst så borde dom ge dig en belöning för alla ggr du har försökt stoppa all kritik av vallare,landslagsuttagningar och annat.

Inlagd: 2020-03-24, 21:37
Skriven av: KarlP

Med Stina borta ur leken kanske t o m Johaug kan tänka sig att åka sista sträckan på kommande mästerskapsstafetter trots allt?

Om inte Linn…ja ni fattar;)

Inlagd: 2020-03-24, 22:08
Skriven av: Freddy

Detta läser man med både nyfikenhet och kanske viss förskräckelse. Fortsättning kan nog följa inom kort. Både på ledarsidan och bland åkarna.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/kaoset-flera-stjarnor-kan-lamna-landslaget/

Inlagd: 2020-03-24, 22:11
Skriven av: Freddy

som väntat nu hotar åkare att lämna landslaget i kaoset som aldrig tar slut med dåliga rekryteringar är det fel åkare så ser det riktigt mörkt ut för landslaget man kommer tappa mycket sponsring om inte några av dom bästa är med samtidigt som Nilsson byter sport.. då kommer det också påverka ekonomin för hela förbundet.. nu måste Strömberg bort annars så gräver man sin egen grav o raserar allt som byggts upp senaste 10 åren..

Inlagd: 2020-03-24, 22:12
Skriven av: JohanA

”Jag är besatt av skjutning” så säger Nilsson och det är anledningen enligt mig till att hon byter inriktning.

Inlagd: 2020-03-24, 22:31
Skriven av: Gka

Påstå inte att ni är förvånade över uppgifterna i Expressen.

Inlagd: 2020-03-25, 07:26
Skriven av: H. G. Wells

JohanA: visst kan dom kanske tappa en del sponsorer om det blir så, men fortfarande när de är WC och Mästerskap då åker dom för landslaget och då vill sponsorerna synas ändå och vi har ju en del medajhopp så det ger ju en hel del tv media tid då

Inlagd: 2020-03-25, 07:34
Skriven av: jossa

Man måste också säga att det är förbannat svagt av damerna som pratar med journalister men som inte först framfört sin kritik till ledare och tränare.
Om jag hade gjort så så hade jag känt mig som en ynkrygg och kärring.

Inlagd: 2020-03-25, 07:48
Skriven av: H. G. Wells

Jag förstår inte ens varför man håller på med gemensamma träningsläger. En åkare i landslagsklass behöver väl sin egen unika träningsplan, det handlar ju inte om ett gäng lata hockeyspelare. Kalla har aldrig varit så bra som hon var då hon satsade utanför landslaget, och aldrig så dålig som hon blev när Ingesson blev landslagstränare. Johaug blev också bättre med en egen tränare.
Det måste överhuvudtaget vara svårt för en åkare med en två tränare. En landslagstränare som tycker A och en personlig tränare som tycker B. Det fungerade på Gundes tid, då åkarna ändå gjorde som dom själv ville.

Inlagd: 2020-03-25, 08:26
Skriven av: H. G. Wells

Och hur kan du med sådan säkerhet slå fast att de inte framfört sin kritik först internt?

Inlagd: 2020-03-25, 08:28
Skriven av: Freddy

H. G. Wells: Det där med att åkare ska prata med ledare är väl i så fall ömsesidigt. Ledningen talade inte med åkarna när t.ex. Grip och Peterson sparkades. Det verkar som att ledningen agerar utan att tillfråga åkarna i alla ärenden, tillsättning av tränare, vallarfe m.m. Åkarna lämnar dessutom alltid sina synpunkter skriftligt i en utvärdering efter varje säsong. Problemet har väl snarast varit att ledningern har struntat i åkarnas kommentarer. Då är det inte konstigt att det blir så här.

Inlagd: 2020-03-25, 09:35
Skriven av: LOA

Freddy och LOA: Jag försvarar inte ledningen. Om åkarna har gått förbi sina ledare så är det ett mycket litet fel jämfört med skidförbundets hattande. Men om man pratar med journalister så ska man inte göra det anonymt, man bör stå upp för vad man tycker.

Inlagd: 2020-03-25, 10:54
Skriven av: H. G. Wells

Vill Perry Olsson verkligen komma till kaoset?

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/bakom-norska-succen-nu-aktuell-for-sverige/

Inlagd: 2020-03-25, 11:01
Skriven av: H. G. Wells

Intressant. https://www.aftonbladet.se/tv/a/309096/uppgifter-kaos-skakar-svenska-skidlandslaget

Inlagd: 2020-03-25, 11:07
Skriven av: H. G. Wells

Inte mycket nytt som sportbladet kommer med.
Verkar ganska löst snack som baseras på rykten att tre tjejer vill lämna.Om jag minns rätt från Kallas satsning så blev notan stor i slutändan. Så hon ingår nog inte i missnöjesgänget.

Inlagd: 2020-03-25, 11:29
Skriven av: Gka

@H. G. Wells Att åkare tränar individuellt är ju något som man har mycket erfarenhet av inom det Finländska skidskyttelandslaget. Och slutsatsen där är att de måste göra som det Svenska skidskyttelandslaget och träna i grupp, det sporrar unga åkare att bli bättre, annars får man inga nya talanger, de bara försvinner https://svenska.yle.fi/artikel/2020/02/23/kommentar-tio-dagar-av-finskt-lidande-skidskytte-vm-i-anterselva-var-en-obehaglig?page=47

Inlagd: 2020-03-25, 12:47
Skriven av: Kurt

Kurt: Det är riktigt, hur man än vänder sig så är rumpan bak. Gör man på ena sättet så får man vissa fördelar och vissa nackdelar, gör man på andra sättet så får man andra fördelar och nackdelar.
Och missnöjda åkare kommer alltid att finnas.

Så här ska det i alla fall inte vara.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/qLBWro/media-verkar-veta-mer-an-vad-vi-gor

Inlagd: 2020-03-25, 14:10
Skriven av: H. G. Wells

https://www.vg.no/sport/skiskyting/i/MR8L8r/nilssons-beskjed-til-norge-haaper-dere-krysser-fingrene-for-meg
Selvsagt skal vi norske ”heia” på deg, men om vi liker din overgang til skiskytter-arenaen, er et annet spørsmål ..
Hadde ikke i min villeste fantasi, trodd dette her ..

Inlagd: 2020-03-25, 16:03
Skriven av: pelle

Kurt: Du skriver att ”träna i grupp, det sporrar unga åkare att bli bättre, annars får man inga nya talanger, de bara försvinner.”

Jag håller med om detta men problemet är att unga talangfulla åkare som Emma Ribom, Moa Lundgren, Johanna Hagström och Linn Svahn inte har fått den möjligheten genom att de inte har blivit uttagna i Team Bauhaus som har tränat med A-laget utan de har fått träna med juniorer i Team Svenska Spel. Detta trots att de redan är bättre än alla åkare i Team Bauhaus. Vad har t.ex. MMK och Lisa Vinsa presterat den här och tidigare säsonger?

Det är helt klart att det finns problem i förbundsledningen. Får man inte bukt med dessa problem så kommer det att sluta med fullständigt kaos.

Inlagd: 2020-03-25, 16:31
Skriven av: LOA

Tränarna har förmodligen lidit minst lika mycket som åkarna av ”kaoset”
Herrtränarna slutar-

https://www.svt.se/sport/langdskidor/klart-tranarna-lamnar-skidforbundet

Inlagd: 2020-03-25, 16:43
Skriven av: H. G. Wells

LOA: känns väl Moa Emma Linn är dom som matchat mest rätt i år ändå, svårt begära större utvecling än det blev på dom så där borde det inte finns kritik utan att där hitta men bra skulle jag säga..

Inlagd: 2020-03-25, 16:47
Skriven av: jossa

Inte mer än rätt och riktigt att herrtränarna lämnar då utfallet varit helt underkänt i resultatväg.

Inlagd: 2020-03-25, 17:11
Skriven av: Gka

LOA: Fast du kan ju inte titta på hur åkarna har presterat i år och utifrån det hävda att de borde (eller inte borde) ha varit uttagna i Team Bauhaus denna säsong. Det är pga av resultaten under förra säsongen (och ej denna) som de blev uttagna till de olika landslagsgrupperna. Hade Svahn och Ribom tillräckligt bra resultat under förra säsongen för att komma med i Team Bauhus till denna säsong? Och hade Vinsa och MMK tillräckligt dåliga resultat under förra säsongen för att inte bli uttagna till Team Bauhaus till denna säsong?

Inlagd: 2020-03-25, 17:12
Skriven av: swestam

Ett dussin tävlingsinriktade tjejer som konkurrerar om platserna i olika träningsgrupper.
Samtidigt ingen längdchef och ingen landslagschef. Och ett vallateam som underpresterar.
Inte konstigt att osämja uppstår
Det känns som situationen helt i onödan har spårat ur. Förbundet borde gjort något för längesen. Det kommer att inte bli lätt för den nya landslagschefen, om dom överhuvudtaget lyckas anställa någon.

Inlagd: 2020-03-25, 17:15
Skriven av: H. G. Wells

Jag blir inte förvånad alls om bekantingen Rikard Grip snart presenteras som ny landslagschef av tillträdande längdchef Fåhraeus.. Organisationen behöver stabilitet och arbetsro vilket Grip kan bidra med och han har de aktiva på sin sida.

Dock tror jag att vallachefen Niemi hänger löst efter denna säsong, speciellt om Percy Olsson går att kontraktera. Visst har vallateamet lyckats också men missarna är för många.

Inlagd: 2020-03-25, 19:31
Skriven av: Jörgen

Swestam: Helt rätt, att de har de platserna beror på resultaten under förra säsongen. Tror att vi efter denna säsong får se flera förändringar i TB.

A-laget får också en del förändringar: Nilsson byter ju sport och Settlin har tyvärr inte bra resultat med sig denna säsong. Mer osäkert hur ledningen ser på Falken som varit borta hela säsongen med en lovande comeback mot slutet. Men 2 till 3 platser lediga blir det. Svahn tar helt säkert en av de lediga platserna sen ligger nog Ribom och Lundgren hyfsat bra till.

TB – Rönnlund och Dyvik lär bli kvar, Settlin och ev Falken från A-laget. Hagström och ev Moa Olsson från Svenska Spel. Även Ribom och Lundgren om de nu inte får A-platser. Frågetecken kring Vinsa, MMK och Öhrn?

Inlagd: 2020-03-25, 19:59
Skriven av: Jörgen

Tveksam till Grip.
Grip lyfte inte finger för att lösa problemet med vallateamet.
Stina saknar Grip, andra åkare gör det absolut inte,
Det finns en orsak till att han fick sparken.

Inlagd: 2020-03-25, 20:00
Skriven av: H. G. Wells

Nu ska man inte lyssna för mycket på Nilsson allrahelst som hon försvinner. Grip har slutat och får inte återvända. Fåreus vill ha en person som inte är belastad utan kan vara följsam och formas för framtiden.

Inlagd: 2020-03-25, 20:36
Skriven av: Gka

Grip lyssnade inte på tränarna och åkarna. Grip fick sparken för att han inte gjorde nånting åt problemen i vallateamet.

Jonas Peterson den nya landslagschef fick sparken därför att han lyssnade åkarna och tränaren och försökte fixa vallateamet.

Förbundet försökte återinsätta Grip. När det läckte ut hotade Ersson och Selin att hoppa av direkt.

Landslaget har varit utan längdchef och landslagschef en hel säsong.

Ungefär då är det, om jag har fattat rätt

Inlagd: 2020-03-25, 20:54
Skriven av: H. G. Wells

Swestam: Ja, Lundgren, Hagström och Ribom hade mycket bättre resultat än MMK och Vinsa förra säsongen. Jag skrev och kritiserade uttagningen i Team Bauhaus direkt förra året så detta är inte alls en efterhandskonstruktion. Dessutom var jag inte ensam med kritiken. Det var flera här som var kritiska till uttagningen. Linn Svahn hade jag dock inte i Team Bauhaus då men hon var första reserv att ta en plats.

Inlagd: 2020-03-25, 21:20
Skriven av: LOA

LOA: På vilket sätt hade Ribom bättre resultat förra säsongen än Vinsa och MMK?

Inlagd: 2020-03-25, 21:24
Skriven av: swestam

Försök inte Petersson, du vet mycket väl att Kallas karriär kommer att avslutas på ett synnerligen oaktsamt sätt om du får som du vill. Vilket skitsnack!

https://www.expressen.se/sport/kronikorer/tomas-pettersson/fullstandig-kalabalik-kalla-kan-ha-losningen/

Inlagd: 2020-03-25, 21:57
Skriven av: H. G. Wells

Att inte Perrys kommentarer har fått större genomslag här är märkligt. Det är ju magiskt om han vill ta all sin erfarenhet och alla Norges hemligheter och bli vallachef i Sverige. Om man schabblar bort detta i Svenska landslaget är det en av de största misstagen man gjort genom historien.

Inlagd: 2020-03-25, 22:30
Skriven av: Erik

Erik
Perry fick sparken från Sverige pga samarbetsvårigheter och hans kompetens som vallare är givetvis kraftigt överdriven.

Om nu det norska valla teamet är marginellt bättre än de svenska är det för att de spenderar mer pengar och ha bättre struktur (de anställda beter sig inte som soppgubbar på RenoNorden) snarare än att person är extra duktig på att kladda med pulver.

Inlagd: 2020-03-25, 22:33
Skriven av: Jan

Jan, undrar ofta vilken värld du lever i. Kolla Perrys historik. Sov gott så hörs vi imorgon. :)

Inlagd: 2020-03-25, 22:53
Skriven av: Erik

Ja det solklart att världens bästa skidnation är helt beroende av en SVENSK för att lyckas. Ibland när man läser får man för sig att ni inte är så intresserade av skidåkning snarare av nationalism.

Inlagd: 2020-03-25, 23:23
Skriven av: Jan

Nilssson framträdde i Sportnytt. Blomman klagade på Skidledningen. Ola tillrättalade en del.Inte blev man klokare heller.
Fint om Olsson kunde komma.

Inlagd: 2020-03-26, 01:38
Skriven av: Gka

Måste säga att jag fortsatt känner lite vämjelse när Ola Strömberg uttalar sig. Han sträcker sig till att det varit en ”annorlunda” situation, men i övrigt så verkar allt bra… Det är såklart så att det inte är fullständigt nattsvart och att ALLA vantrivs, men det skulle vara konstigt om det inte var problem med tanke på hur vad som kommit fram från intervjuerna de senaste dagarna. Men för Ola är allt finfint. Han verkar ha gått samma mediaträning som vallachefen som ibland stod och log och sa att ”vissa valt fel skidor”. när en stor del av laget flera gånger haft sämre skidor än flera av toppnationerna… Ja, det är möjligt att jag vaknat på fel sida idag…

Inlagd: 2020-03-26, 07:48
Skriven av: Johan

@Erik håller med… men det kanske är så att vi andra tror att det är för bra för att vara sant om Perry skulle komma hit =)
Sen ska ju såklart andra delar klaffa, så han kan ju inte åstadkomma magi helt på egen hand. Men det skulle ju vara konstigt om man inte kunde ta till vara på hans kompetens… OM han nu hamnar här.

Inlagd: 2020-03-26, 07:51
Skriven av: Johan

Jag undrar om inte det här med landslagstränare är en kvarleva från den tiden då alla åkare tränade sig själv. Numera har åkarna en egen personlig tränare som känner åkaren utan och innan, en tränare som åkaren trivs med, en tränare som åkaren tror på.
Om åkaren har en redan har en bra tränare, varför ska då åkaren ha ytterligare en tränare. Om båda tränarna drar åt samma håll så är kanske allt gott och väl, men om dom inte gör det?
Nuvarande system är helt enkelt inte logiskt.

Inlagd: 2020-03-26, 09:23
Skriven av: H. G. Wells

Det är som sagt var inte ”kaoset” som fick Stina att bli skidskytt.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/dO9wRo/klubben-fick-order-fran-stinas-pappa

Inlagd: 2020-03-26, 09:26
Skriven av: H. G. Wells

Strömberg = Bagdad Ola

Inlagd: 2020-03-26, 09:30
Skriven av: Dagobert

Dagobert – slående liknelse :)

Inlagd: 2020-03-26, 12:55
Skriven av: Allan Vallan

Driver Expressen sin egen agenda?
Har måhända Expressen kraftigt överdrivit tre åkares planerna på att lämna landslaget?
Har Expressen gjort en höna av en fjäder?

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/qLB6yg/frida-karlsson-om-kaoset-i-landslaget

Inlagd: 2020-03-26, 16:44
Skriven av: H. G. Wells

H. G. Wells: Jag vet inte om det är så att Expressen driver en egen agenda när det gäller längdlandslaget men man kan ju konstatera att Petra Thoren som har ganska bra koll på längdlandslaget och som också vittnar om turbulensen och missnöjet inte har hört något om att det skulle vara tre toppåkare som har funderat på att bryta sig ur landslaget och köra sin egen satsning.

Inlagd: 2020-03-26, 17:14
Skriven av: swestam

Bra om det redovisas fakta i ärendet.Väldigt trist om man sprider rykten utan substans i syfte att få många klick.Nu är väl inte Frida Karlsson något sanningsvittne heller av olika anledningar.

Inlagd: 2020-03-26, 17:58
Skriven av: Gka

HG wells den dagen alla åkare kör på egen hand kan vi glömma ett starkt svenskt lag bara enstaka bra åkare blir kvar.. det är fem åkare kanske som på egen hand kan fixa sig en lön läger med mera som motsvarar landslagets satsning.. Kalla, Karlsson, Andersson, Svahn att såna åkare är med under samma tak gör att skidförbundet har massiva intäkter från stora företag som bekostar satsningen för alla andra åkare cirka 50 stycken om inte mer.. titta på finland o alla andra länder som tappat sista 10 åren vad som händer när man inte har ett rikt förbund som klarar att stå för satsningen..

Inlagd: 2020-03-26, 18:53
Skriven av: JohanA

Skulle bli en härlig röra om (hypotetiskt) 3-4 av de bästa damerna bryter sig ut. Liknande har ju lyckats förr – vem minns inte detta :)
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/RxjWz8/glom-landslaget–har-ar-sveriges-langdakningshopp

Inlagd: 2020-03-26, 19:20
Skriven av: Allan Vallan

Det ska bli spännande att följa Stina men hon kommer att bli saknad. Framförallt hennes sätt att tävla och vinna och sätta skräck i konkurrenter, även om hennes vinster och pallplatser i sig går att ersätta.

Vad händer nu i stafettlaget? Som jag upplever det är problemet möjligen kapaciteten på 5 km fri stil. Kalla är för tillfället ett frågetecken. Där finns Ebba och Frida som håller mot valfri norsk konkurrent, men då får man frångå konceptet med en stark spurtare. I övrigt känns det som om ”sprint-tjejerna” är mer konkurrenskraftiga på 5 klassiskt (Ribom, Sundling, Dahlqvist, Svahn, Dyvik, Settlin, M Lundgren). I fri stil tappar man i dagsläget de där 10-15-20 sekunderna som kan bli avgörande. Även Stina var ju förmodligen och i normal distansform en del sekunder bättre på 5 klassiskt, men hon var givetvis en viktig tillgång när placeringar kom att avgöras på upploppet. Det bästa kanske vore om L Svahn eller M Dahlqvist kan knapra en del sekunder på 5 fritt och därmed kunna ersätta Stina? Sedan ska det väl sägas att det går att vinna en stafett på många sätt, rycka i uppförsbackar går ju också och i grunden handlar det om 4 sträcktider som ska minimeras..

Inlagd: 2020-03-26, 22:47
Skriven av: Peos

På sikt tror jag att Svahn kan bli en bra avslutare i en stafett. Tveksamt dock om hon platsar i ett svenskt stafettlag redan nästa säsong. Det är nog troligare att det blir Jonna som får åka den sista sträckan. Ebba och Frida är givna men frågan är om Kalla kommer att platsa i ett stafettlag nästa säsong. Om inte blir det nog Ribom som får åka första sträckan. Mycket kan dock hända till nästa säsong så det är för tidigt att ta ut ett svenskt stafettlag i dag. Jag tror dock att Svahn kan bli en riktigt bra avslutare med tiden. Hon påminner väldigt mycket om Stina, åker klokt och har en bra spurt.

Inlagd: 2020-03-26, 23:18
Skriven av: LOA

Allan Vallan: Ja, minns Team Mekonomen och konflikten mellan förbundet och Mathias Fredriksson.. Länkar till en artikel med dåvarande nytillträdde förbundskaptenen Bengt Stattin som fick en tuff start. Detta var strax innan Kallas genombrott året efter. I slutet av artikeln nämns Hellner och Olsson som starka och Stattin tror att de tar ytterligare kliv. Vi vet hur det gick sedan.. :)

Vem vet, om förbundet helt ignorerar de aktivas synpunkter i utvärderingarna efter säsongens slut kanske de får nog. Dagens motsvarighet till dåvarande Team Mekonomen skulle vara om Ebba, Frida, Svahn och Jonna bryter sig ut och bildar ett utbrytningslag. Men tror inte att det kommer att hända samt de är inte där Mathias var då (vinnare av totalen i världscupen och i slutet av sin skidkarriär).

Inlagd: 2020-03-27, 08:49
Skriven av: Jörgen

Loa: Det ska mycket till innan man tar bort Kalla ur ett stafettlag. Alla vet att hon presterar som bäst vid mästerskapsstafetter. Kallas bästa stafetter i rangordning:1 OS Sotchi 2 OS Pyeongchang 3 VM Seefeld 4 VM Falun. Alla helt fantastiska stafettsträckor

Inlagd: 2020-03-27, 08:57
Skriven av: Lennart

När Kalla bröt sig hur har jag för mig att hon fick en viss stöttning ändå av skidförbundet med service och skidtester , skulle andra som bryter sig hur kunna räkna med någon hjälp alls?

Alltid kul diskutera stafettlag saknaden av Stina borde vara rätt stor alltid gjort det man kan förvänta sig så man tappar en trygghet i laget.. så vem kan ersätta även Kalla känns lite osäker i laget pg säsongen som var och ännu vet vi inte om hon fortsätter heller. Moa L och Jonna känns närmast för mig med Linn som utmanare, Jonna och Linn kan båda åka första sträckan och sista medans Moa är mer gjord för sträcka 4

Inlagd: 2020-03-27, 09:41
Skriven av: jossa

Landslaget kan hålla på och byte ledare och tränare hur länge som helst, problemen kommer ändå att finnas kvar. Jag vet inte hur dom ska bära sig åt, men att gång på gång göra samma sak (byta tränare och ledare) och förvänta sig andra och bättre resultat vid varje byte kommer inte att fungera. Landslaget är, och kommer att förbli, starka viljor som spretar åt olika håll.

Kommer ni ihåg.
Iversen trivdes inte i det svenska systemet.
Den av Expressen helgonförklarade Ola Ravald fick sparken.
Båda är naturligtvis bra tränare, men långvariga i landslaget blev dom inte.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/BJqqje/alla-tranare-lamnar-skidlandslaget-finns-en-risk

Inlagd: 2020-03-27, 09:42
Skriven av: H. G. Wells

Lennart: Ingen borde bli uttagen på gamla meriter. Kalla har även gjort rätt dåliga stafettsträckor. I VM-stafetten i Lahti 2017 blev t.ex. Kalla frånåkt av både Norge (Weng) och Finland (Niskanen).

Men som sagt, vi får vänta och se hur nästa säsong blir.

Inlagd: 2020-03-27, 09:52
Skriven av: LOA

Jossa: För mig känns Moa Lundgren ett alltför osäkert kort att sätta in i en stafett. Hon åker dessutom ofta otaktiskt. Full rulle från start tills det brister och ofta brister det tyvärr. Hon kan dessutom endast sättas in på en fristilssträcka och eftersom Ebba enligt mig är given på 3dje sträckan återstår endast sista sträckan. Moa har inte heller de spurtegenskaper som Jonna, Linn och Maja har. Nej, Moa tror jag inte alls på i ett stafettlag. Det är alldeles för stor risk.

Inlagd: 2020-03-27, 10:00
Skriven av: LOA

Ludvig Holmberg tycker att Strömberg har visat starkt ledarskap, bra beslut att sparka Jonas Peterson, tycker Holmberg.

https://www.expressen.se/sport/kronikorer/ludvig-holmberg/fyra-avhopp-och-tusen-fragetecken/

Inlagd: 2020-03-27, 10:03
Skriven av: H. G. Wells

Med Frida och Ebba i toppform kommer vi se en helt annan utveckling i ett stafettlopp tror jag. Vi kan nog ta bort faktorn att någon behöver gå ikapp det som Johaug gått ifrån. (att Therese någonsin mer ska åka sistasträckan håller jag som otänkbart).

Tror snarare att det kan bli Therese som får jaga för att gå ikapp Sverige. Jag tror nog att Emma är en stark utmanare att ta en plats i laget. Kanske Charlotte – Ebba – Emma – Frida skulle kunna vara en uppställning.

Inlagd: 2020-03-27, 10:19
Skriven av: Erik

Tror även att Maja skulle vilja blanda sig i fighten om sistasträckan, med hänsyn till hennes makalösa svit i sprintstafetter, där dom ju åker en längre sträcka.

Inlagd: 2020-03-27, 10:20
Skriven av: Erik

LOA: Tycker faktiskt det finns risker med alla förutom Ebba och Frida som det ser ut, 5 km fritt borde vara en bara distans för Moa och utgår från att hon så klart utvecklas lite och även åker taktiskt i en stafett för mig känns Maja betydligt länge i från som det ser ut idag.. sedan är jag lite lur på att Moa har en rätt bra spurt också i fritt..

Team sprinten vinner väl Norge med Johaug och Falla ;)

Inlagd: 2020-03-27, 10:42
Skriven av: jossa

Erik, jag tror också Maja skulle vara en stark kandidat till sistasträckan om hon hittar tillbaks till förra vinterns form. Hon var ju 8:a på 10 k fritt på VC i Falun förra säsongen, och dessutom i moddigt före. Men sen kom hon med i A-laget…

Inlagd: 2020-03-27, 15:52
Skriven av: Allan Vallan

Har någon koll på vilka av dagens bästa sprinters som uttalat ett starkare intresse av att satsa mer på längre distanser? En sådan åkare borde ju kunna vara guld värd i stafetten.

Inlagd: 2020-03-27, 18:01
Skriven av: Johan

@Johan: Behöver de satsa på längre distanser? 5 km är ingen lång distans, Linn Svahn var 8:a och Anna Dyvik var 9:a på 15 km klassiskt i Trondheim, båda slog Kalla, Ribom , Sundling

Inlagd: 2020-03-27, 19:18
Skriven av: Kurt

Erik: Att Frida ska åka den andra klassiska sträckan är nog det mest givna i en svensk stafettuppställning. Nästan lika givet är att Ebba ska åka den tredje sträckan (hon är bättre i den fria stilen men inte tillräckligt spurtsnabb för att åka den sista sträckan). Sen är det öppet vem som ska åka första och sista sträckan. Det enda som kan peta dessa två är skada eller sjukdom.

Inlagd: 2020-03-27, 20:56
Skriven av: LOA

Åkarna har tränat hela sitt liv och hittat hur de ska träna för att lyckas så blir de uttagna till landslaget och skall instrueras av en medelmåtta vars största merit är att han sabbat en VM-stafett (får ju t.o.m Jörgen Brinks insats att framstå som en succé) och att han sol och vårat Charlotte Kalka. Tillsammans med en ishockeytränare utformar de läger som inte passar åkarna. Någon diskussion är det inte tal om utan tränaren vill vara diktator. Samma sak med Ole Morten Iversen, han hade diverse idéer som inte stämde överens med vad som fått åkarna att bli så bra.

Klart att man som åkare blir upprörd, man skall få hjälp och stöd av förbundet inte påläggas ett nytt träningsprogram och indirekt hotas av uteslutning om man inte följer det.

I Norge förstörde man på ett effektivt sätt Anders Glöersens dröm. Först sparkade man ut honom ur landslaget sedan petade man honom från uttagningsloppet i Davos (till förmån för en sprinter). Inget OS för honom. I skydd av den starka konkurrensen kunde man hävda att han inte var bra nog.

Diktatorerna sitter på sina hotellrum och lägger upp planer för hur man skall manipulera resultatlistan. Det kan vara märkliga lagkörningar som att be åkare offra de egna chanserna för att fälla konkurrenter, blockera spåren eller släppa förbi åkare på upploppet. Eller som Åke Jönsson som var arg på Gunde Svan och riggade felaktiga tidsangivelser på femmilen i Sarajevo.

Det är fullständigt respektlöst mot människor son lagt bed hela sin själ och hela sitt liv för att nå framgång. När Ole Morten slutade gnällde han över att han inte fick bestämma något. Men med vilken rätt skall han bestämma, hans roll är att ge råd stöd och stöttning. Det är naturligt att åkarna väljer att lyssna på tränare de har jobbat länge med och har förtroende för.

För 13 år sedan anställde förbundet en tränare som tyckte att höghöjdsläger var onödigt och att man istället skulle samlas på enbart korta läger och köra fram och tillbaka i en skidtunnel. Det gick såklart inte åkarna med på. Samma sak nu. Thomson och Ingesson vill göra på sitt sätt och inget annat duger. Och pratar de med åkarna som de gör i media så är det ett terrorvälde.

Men alla vill bestämma. Går man in på LukedIn så är det fullt med en massa HR folk som tycker de skall bestämma över företag. Med vilken rätt då. Samma med IT och kommunikation. Jag har jobbat som produktchef i många år och är ansvarig för produkten. Jag måste få bestämma över de viktigaste aspekterna, men det kommer folk som är anställda för att utföra ett jobb som tycker att dem skall bestämma. Med vilken rätt då? Nu pratar jag alltså inte om chefer utan folk som jobbar med administration mm. Bara för att man gör layout till en hemsida kan du inte bestämma att min produkt plockas bort på samma sätt som en lönespecialist inte kan ändra folks löner bara för hen skickar utbetalningsordern. När man inte får bestämma använder sig vissa av utpressning exempelvis vallateamet som hotade att ställa till med oreda om de inte fick bestämma. Så jävla uselt. Visa respekt för i helvete!

Inlagd: 2020-03-27, 22:46
Skriven av: Jan

Stafettlag ja .. blir ikke overrasket om den norske oppstillingen blir så her under VM:
1. etappe .. Weng
2. etappe .. Johaug
3. etappe .. Fossesholm
4. etappe .. Østberg
Disse 4 skal ”sparke” bra i fra seg, mot alle konkurrentene .. ;)

Inlagd: 2020-03-27, 23:43
Skriven av: pelle

Johan: Jonna har i alla fall sagt att hon även satsar på att bli en bra distansåkare. Här åker hon sista sträckan när Sverige tar guld i stafett i JVM 2014:

https://www.youtube.com/watch?v=FV1tkMyrw0g

Inlagd: 2020-03-28, 08:31
Skriven av: LOA

Jan: så för att vara en bra tränare måste man varit en bra åkare? visst Mangus var ingen super åkare men ändå några topp 10 från mästerskap och från WC lopp.. är det inte bra med utreding om man inte följer reglerna en grupp lag satt ihop? i vissa idrotter blir det ju även böter för sådant

Inlagd: 2020-03-28, 09:28
Skriven av: jossa

jossa
Nja att Ingesson var en medioker åkare har inget med hans tränargärning att göra. Däremot undrar jag över vilka meriter han som tränare har. Kom ju in som assiterande förbundskapten då han var kompis med Abrhamsson och sedan lyckades han bli kompis med Charlotte Kalla.

Jag kritiserade även Rydqvist för att hon struntade i reglerna som Haag, Stina mfl satt ihop. Är man på läger tillsammans så får man givetvis till viss del anpassa sig till andra, i slutändan får alla mest ut av lägret då.

Inlagd: 2020-03-28, 10:18
Skriven av: Jan

@Jan: Ingesson medioker åkare?
Otroligt okunnigt skrivet. För det första var han en duktig åkare och för det andra så har väl inte Pichler varit nån världsmästare i skidskytte precis.

Inlagd: 2020-03-28, 12:35
Skriven av: Kallner

Meriter hit och meriter dit. I Mellaneuropa finns många duktiga längdåkningstränare, några meriter har dom dock inte. Utom Markus Cramer som tränar det starka ryska laget. Skulle Markus Cramer höja svenska herrlaget till rysk nivå om han fick chansen? Svarar man ja på den frågan så är man idiot.

Inlagd: 2020-03-28, 12:50
Skriven av: H. G. Wells

Kallas tränare har gjort många misstag. Hade Kalla haft en annan tränare så hade han antagligen inte gjort samma misstag, han hade gjort andra misstag. Alla gör misstag.
Kalla har i alla fall lyckats med att pricka formen till samtliga mästerskap, utom det sista, men då var Ingesson upptagen med annat.

Inlagd: 2020-03-28, 12:52
Skriven av: H. G. Wells

Om skidskyttelandslaget hade sparkat Pichler varje gång någon åkare var missnöjd så hade troligen Stina varit ensam i sitt nya landslag, precis som Magda var en gång i tiden.

Inlagd: 2020-03-28, 12:57
Skriven av: H. G. Wells

Bergström har fatta galoppen. Systemet fungerar inte längre.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/2GA71q/bergstrom-det-ar-bara-att-dra-stjarnor

Inlagd: 2020-03-28, 12:58
Skriven av: H. G. Wells

Meriter behöver inte vara att man tränar de bästa åkarna. Att jobba heltid som polis är ingen merit.

Inlagd: 2020-03-28, 13:08
Skriven av: Jan

Hur som helst är det förbaskat tråkigt att Stina Nilsson siktar på att bli skidskytt. Rent sportsligt är det ungefär som att Sarah Sjöström helt plötsligt skulle byta till vattenpolo. Min enda förklaring är att hon anar att hon inte har möjlighet att fortsätta som sprinter på absolut högsta nivå. Det skulle kräva för mycket av kroppen.

Inlagd: 2020-03-28, 15:11
Skriven av: Tobbe H

Att Stina slutar är tråkigt. Men jag tror att hon gjort ett logiskt och rationellt val. Hade bara handlat om missnöje med det ena och det andra så hade hon gjort som Kalla och satsat utanför landslaget.
Hon vet att hon är en bra skidåkare och hon tror starkt på att hon kan bli en tillräckligt bra skytt. Stina har också givetvis noterat Hermans framgångar.

Inlagd: 2020-03-28, 15:48
Skriven av: H. G. Wells

Pelle: Det finns förstås några frågetecken – hur snabbt utvecklas Fossesholm?, slutar Astrid?, hur går det för systrarna Udnes Weng m m. Om inte Fossesholm blir med tror jag att Östberg åker 1:a eller 2:a, Johaug 3:e och H.Weng 4.e.

Men det ser ut som om Fossesholm snabbt kommer att bli bra på en kortare sträcka i fri stil och då tror jag att laget blir:
1. Östberg
2. Johaug
3. Fossesholm
4. Weng

Weng vinner ju alltid spurter mot Östberg och är i skrivande stund Norges bästa avslutare. Sedan är jag förstås medveten om att det är tidigt att spekulera redan nu, mycket kan hända till nästa säsong..

Inlagd: 2020-03-28, 18:53
Skriven av: Peos

LOA m fl: Som du säger, det är tidigt ännu.. Men Ebba är riktigt bra i fri stil och Frida har sina långa diagonalkliv och fina stakning i klassisk så det är nog inte dumt att göra så. Ribom har imponerat på mig och har en stabil klassisk åkning, fortsätter hon så ser jag henne som en åkare för t ex första sträckan. Alternativen på klassiska sträckor kommer att vara fler, det är så många som i alla fall är nära att ha det som krävs. Jag tror det beror på att de som blivit duktiga i sprint kan nyttja en effektiv och kraftfull stakåkning där, medan i den fria stilen blir det mer ”kapacitet” som måste till. Det händer ju att åkare som Sundling m fl slår Kalla på en skejt om vi ser till säsongen som gick. Men bara ibland och inte med någon större marginal. Så där önskar jag att någon kliver fram, om inte Kalla själv förstås..

Inlagd: 2020-03-28, 19:28
Skriven av: Peos

LOA: Jag minns 94:ornas sista JVM i Italien som du länkade till. Jonna vann sprintguldet och laget (Dyvik, Henriksson, Maja och Jonna) vann stafetten. Sofia H gjorde en bra insats (vann andrasträckan) och Jonna åkte ikapp drygt 10 s på Nepryaeva på sistasträckan, gick om i sista långbacken och vann ohotad (ingen spurt, ryskan orkade inte hänga med uppför den backen). Så ja Jonna vet hur en slipsten ska dras som avslutare! :)

Man skulle kunna tro att 95-ryskorna vann enkelt året efter i Almaty som sistaårsjuniorer men nej de blev tvåa då med (efter Norge).

Inlagd: 2020-03-28, 20:22
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Det är intressant att se att många av de duktiga juniorerna som åkte då tillhör i dag världstoppen. Av det svenska och ryska lagen så är det väl bara Henriksson som på grund av sjukdom och annat inte har nått världseliten. Jonna hade efter JVM också stora problem med sjukdomar (återkommande halsinfektioner) som bromsade hennes karriär. Hon är en stor talang och jag tror hon kan fortsätta att utvecklas på distans.

Inlagd: 2020-03-28, 20:40
Skriven av: LOA

PS: Systrarna Weng, Lampic och några andra som nu är toppåkare åkte också i denna stafett.

Man kan väl dra slutsatsen att om man är duktig som junior så har man goda chanser att bli en toppåkare.

Inlagd: 2020-03-28, 20:45
Skriven av: LOA

Såg en intervju med Norges storstjärna Eckoff, ,som tror att Nilsson inte får det lätt som skytt.
Eckhoff behövde själv 20 år på sig innan hon sköt fyra nollor på en tävling.
Nilsson borde känna sig orolig.

Inlagd: 2020-03-29, 12:33
Skriven av: Gka

GKA: Fast det var ju först denna säsong som Echoff skött fullt i fyra skytten och hon har ju nått stora framgångar tidigare och även denna säsong utan att skjuta fullt. Dessutom är Stina en bättre skidåkare än Eckhoff så Stina kan lyckas bra även utan att skjuta fullt. Samma sak för Herrmann. Så Stina behöver inte känna sig orolig.

Inlagd: 2020-03-29, 13:25
Skriven av: swestam

swestam: Är du säker på att Stina är en bättre fristilsåkare (distans) än Echoff? Det är inte jag. Det är bra tryck på Eckhoff.

Inlagd: 2020-03-29, 13:32
Skriven av: Den tillbakastående

Den tillbakastående: Eckhoff är inte så dålig i sprint, blev ju fyra i den norska premiären förra säsongen men Stina är en mycket bättre sprinter. Och tittar man på de distanslopp som Stina har vunnit eller varit på pallen i så tror jag faktiskt inte Eckhoff hade hängt med Stina i de loppen.

Nu är det ju en liten annan skidåkning i skidskytte men i ren grundkapacitet så tror jag inte Eckhoff matchar Stina.

Inlagd: 2020-03-29, 13:56
Skriven av: swestam

swestam: Hoppas du har rätt!

Inlagd: 2020-03-29, 14:00
Skriven av: Den tillbakastående

Thomson säger gång på gång, i intervju efter intervju, att han inte fått höra någon kritik från åkarna själva. Jag tror honom.
Kan damerna verkligen vara så ynkliga att dom inte vågar prata med Thomson, utan väljer att gråta ut i Expressen bara ett par dagar före utvärderingen börjar?
Kommer information ens från damerna, eller är det någon i förbundet som viskar i Luddes öra?

Det verkar helt omöjligt för någon som kommer utifrån till svensk längdskidåkning att bli kvar.
Ulf Karlsson.
Jonas Petersson.
Stefan Thomson.

Tränar duon är säker inte ofelbar, det finns säkert anledning till att vara kritisk, men det här liknar kattskit.

Den nye längdchefen är förbluffad över sladdrandet i media från personer i förbundet.

https://www.dn.se/sport/kritiserade-damtranaren-vill-fortsatta-jag-brinner-for-det-har/

https://www.nsd.se/sport/fahraeus-faller-under-tystnadsplikten-nm5328931.aspx

Inlagd: 2020-03-29, 16:03
Skriven av: H. G. Wells

Att Stina ska vara en bättre skidåkare än Eckhoff tycker jag är rätt klart, men frågan är om hennes åktider i skidskytte ändå kommer vara så bra eftersom hon måste anpassa åkingen till skyttet

Inlagd: 2020-03-29, 17:28
Skriven av: jossa

Med hänsyn till den noggrannhet, självkännedom och inställning som Stina har, är det märkligt att vissa här tror att hon tar en vild chansning och hoppas på att hon är bra på skidskytte. Det är väl självklart att hon har bra koll på detta, precis som hon haft bra koll på allt hon gjort i karriären, bortsett från stressfrakturen. Stina vet vad hon gör, tro mig.

Inlagd: 2020-03-29, 18:14
Skriven av: Erik

Tycker nog mer och mer att Nilssons val är uppseendeväckande och märkligt. Om man jämför med Herrman så var hon ingen vinnare i längdspåret och tjänade på att byta. Nilsson är en storstjärna som byter till något osäkrare.
Stina har dessutom inte varit överlägset bra på distans, ja inte heller på sprint för den delen.

Inlagd: 2020-03-29, 18:48
Skriven av: Gka

Håper Stina mislykkes totalt i skiskyting, slik at hun kommer tilbake til langrennssporten, der hun er en megastjerne og profil, og har vært det helt siden VM-sprinten 2013 og ikke minst på sprintstafetten under OL 2014, der hun gjorde en fantastisk jobb, på den siste etappen.
Påfallende att så få, ser att dette er et stort tap for sporten!

Inlagd: 2020-03-29, 18:55
Skriven av: pelle

GKA: Du motsäger dig själv. Herrmann var inte tillräckligt bra längdåkare och då var det OK att hon bytte till skidskytte. Stina har däremot inte var tillräckligt längdåkare för att det skal vara någon vits för henne att byta.

Inlagd: 2020-03-29, 19:48
Skriven av: swestam

@GKA, nu ser du på detta ur ett skandinaviskt perspektiv, där längdåkning är större än skidskytte. Ta på dig ett par europeiska glasögon istället kommer du se andra anledningar. Prispengarna är dessutom extremt mycket högre. Lite som att gå från allsvenskan till Bundesliga.

Jag tycker det är sjukt tråkigt att inte få se Stinas fighting spirit i sprintloppen framöver, men det ska bli väldigt spännande att följa hennes satsning i skidskytte. Hon är en vuxen människa, hon får välja själv, utan att en massa internetryttare ska klaga. Karriärsbyten är en del av livet, lev med det.

Inlagd: 2020-03-29, 19:57
Skriven av: Erik

H. G. Wells: Det är ledarnas uppgift att skapa en atmosfär av förtroende och lyssna på de man leder. Det kallas är den relationsbaserade komponenten i ledarskap. Sen behöver inte ledare göra som de man leder önskar, men de måste ändå skapa en tillit bland de man leder så att det ledarna gör accepteras. Man behöver inte vara någon mysfarbror/tant för att vara en bra ledare men acceptans, begriplighet och förtroende måste man skapa.
”Sladdrande till media” (om det nu stämmer) tyder på att ledarna misslyckats med en av de viktigaste delarna av att vara ledare.

Inlagd: 2020-03-29, 19:59
Skriven av: Allan Vallan

Erik: Prispengarna inom skidskytte är inte extremt mycket högre än i längdåkning, Men visst har prispengarna minskat för längdåkarna de senaste åren medan det motsatta skett för skidskyttarna så att de gått om längdåkarna. Johaug tjänade i år 270 000 CHF medan Wierer tjänade 226 000 Euro. Alltså Johaug tjänade en halv miljon mer. Dessutom lönar det sig att vara längdåkare i skandinavien jämfört med skidskytt då det ger fetare spsonsoravtal.

Inlagd: 2020-03-29, 20:52
Skriven av: Lennart

Alltså en halvmiljon omräknat till SEK

Inlagd: 2020-03-29, 20:53
Skriven av: Lennart

@Lennart, jag tror dock inte att Stina får så mycket mindre i sponsorpengar nu när hon byter sport, tror du någon sponsor kommer hoppa av denna mediahype och att sponsra ett av idrottssveriges största varumärken för att hon byter till en sport med ännu större uppmärksamhet i europa? Snarare tvärtom, vi kommer nog få se några mer varumärken på hennes kläder framöver och det unnar jag henne!

Stina var ju tydlig med att detta byte har skett i samförstånd med sponsorerna, bara ännu en bekräftelse att detta inte är en spontan idé, utan att det ligger mycket tanke bakom. Som vi är vana med att Stina lever livet. All good.

Inlagd: 2020-03-29, 21:37
Skriven av: Erik

Erik: Stina får säkert behålla sina sponsorer i Sverige och går det riktigt bra i skidskytte så kan hon säkert öka sitt värde än mer

Inlagd: 2020-03-29, 21:43
Skriven av: Lennart

Swestam,Nej, Stina riskerar sämre resultat vid ett byte medan Herrman fick ett litet lyft.

Inlagd: 2020-03-29, 22:33
Skriven av: Gka

GKA: Så det skall bara värderas i resultat i absoluta mått enligt dig?

Inlagd: 2020-03-29, 22:37
Skriven av: swestam

Swestam,Vad tycker du är viktigast?

Inlagd: 2020-03-30, 01:20
Skriven av: Gka

GKA: Stina byter ju för att hon verkligen vill prova på att tävla som skidskytt, inte för att hon har gjort en nyttokalkyl där hon räknat ut i vilken idrott hon kan göra de bästa resultaten under de kommande åren.

Enligt mig har hon stora chanser att lyckas bra i skidskytte då hon är en såpass bra skidåkare (finns ju knappast någon så välmeriterad längdåkare som bytt till skidskytte) och jag tror också hon kommer att lyckas att få ihop själva skyttet ganska bra. Däremot är ju det tveksamt om hon kommer uppnå lika bra resultat som hon uppnått som längdåkare (i alla fall inte lika många världscupsegrar, men bra möjligheter till mästerskapsmedaljer).

Inlagd: 2020-03-30, 06:55
Skriven av: swestam

topp 20 svenska prispengar i vinter. Brorsson vann dubbelt så mycket som Stina. Öberg 4 gånger mer än Svahn och Andersson

1 Hanna Öberg Skidskytte 1 923 300
2 Britta Johansson Norgren Ski Classics 858 400
3 Anna Swenn Larsson Alpint 751 700
4 Sandra Näslund Skicross 705 600
5 Linn Svahn Längd 532 800
6 Ebba Andersson Längd 510 300
7 Linn Persson Skidskytte 468 500
8 Jonna Sundling Längd 419 500
9 André Myhrer Alpint 377 200
10 Lina Korsgren Ski Classics 370 700

11 Mona Brorsson Skidskytte 350 000
12 Elisabeth Högberg Skidskytte 273 700
13 Sebastian Samuelsson Skidskytte 268 900
14 Maja Dahlqvist Längd 233 600
15 Elvira Öberg Skidskytte 228 300
16 Jesper Nelin Skidskytte 215 300
17 Johanna Skottheim Skidskytte 200 200
18 Charlotte Kalla Längd 190 400
19 Frida Karlsson Längd 189 600
20 Stina Nilsson Längd 176 200

Inlagd: 2020-03-30, 07:18
Skriven av: Fölet

”Brorsson vann dubbelt så mycket som Stina.”

Men det kanske beror på att Stina knappt tävlade under säsongen.

Inlagd: 2020-03-30, 08:48
Skriven av: LOA

Nog ser man var pengarna finns inte är det då längdskidor,

tänkte på Stinas satsning är det inte lite märkligt att hon inte verkar ha någon skyttetränare ? sedan tycker jag även Johan H var väl negativ till att det även om det kanske bara är min egen tolkning, visst är hans lag bra men nog finns det en del som saknas där också

Inlagd: 2020-03-30, 09:18
Skriven av: jossa

jossa: Fast för Ebba, Jonna, Maja, Kalla, Frida och Stina behöver man ju lägga till 200 000 kr i träningsbidrag och sedan bonus för pallplatser (Ebba 150 000, Jonna 130 000, Maja 20 000, Frida 50 000, Stina 30 000 och Linn 170 000 räknat på individuella pallplatser) så man tjänar ändå inte så dåligt i längdskidor. Jag vet inte vad man har i träningsbidrag och bonus från förbundet i de andra idrotterna men jag tror knappast att det ligger på den nivån som man har inom längdskidor.

Inlagd: 2020-03-30, 09:30
Skriven av: swestam

GKA ”Stina har dessutom inte varit överlägset bra på distans, ja inte heller på sprint för den delen.”

Tja, beror väl på lite hur man definierar överlägsen. Tror att många av hennes konkurrenter beg to differ, som man säger.

Inlagd: 2020-03-30, 09:35
Skriven av: Freddy

swestam: okej jag missa att det inte var inräknat.

Sedan tycker jag även det är svagt att åkare gnäller anonymt i media och inte vågar säga vilka dom är.. hockey och fotbollspelare kan jag gnälla i media men dom vågar oftast så för det dom säger utan att vara anonyma

Inlagd: 2020-03-30, 09:43
Skriven av: jossa

Jossa: Jag tror inte att det är så att åkare har kontaktat journalister och ”gråtit ut” i media som vissa påstår eller tror. Det är nog snarast så att de har blivit kontaktade av journalister som har en viss agenda och har pressats att uttala sig i en viss fråga. I det läget finns det egentligen bara två alternativ. Antingen tiger man eller så säger man sanningen, dvs. vad man tycker. Jag har inga problem med att åkarna säger vad dom tycker även om jag själv i en sån situation hade lagt på luren.

Inlagd: 2020-03-30, 10:20
Skriven av: LOA

Jossa: Lite tråkigt att tjata om pengar men redan 2016 låg Johaugs förmögenhet på 49 milj kr. Den största andelen inkomst för de stora stjärnorna ligger i privata sponsoravtal

Inlagd: 2020-03-30, 10:25
Skriven av: Lennart

https://www.vg.no/sport/i/Xg7wqo/aukland-broedrene-og-thele-knuste-alle-med-ny-rekord-516-kilometer?fbclid=IwAR3CyxxxvV4CJomfM4ZpQfYToCCzs8mdM2YHXVnHB5BFb_YSqBKKCNu7rNs

Når skisesongen slutter litt brått, tar man en liten ”lett” skitur som sesongavslutning.

Inlagd: 2020-03-30, 10:34
Skriven av: pelle

LOA: visst men då ska man inte vara anonym och dom har vissa skyldigheter också mot arbetsgivaren via avtal dom skrivit under.

Inlagd: 2020-03-30, 10:45
Skriven av: jossa

Swestam, Jo det kan jag hålla med om beträffande Stina att det kan vara roligt och spännande att pröva något annat för henne nu när hon stagnerat en smula.

Inlagd: 2020-03-30, 11:03
Skriven av: Gka

Jossa: Jag misstänker att J Hagström också uttrycker sig så för att inte lägga press på Stina. Han vet att det inte blir lätt men jag tror att han under ytan har rätt stora förhoppningar ändå.

Inlagd: 2020-03-30, 11:08
Skriven av: Peos

Swestam: När det gäller Stina så tänker jag lite på hur det var när Björndalen och M Neuner var som bäst. I masstarter kunde de nästan vinna med 3-4 bom totalt eller så, de åkte sin straffrunda och när det var dags för nästa skytte så var de ikapp tätgruppen igen och så där höll det på. Så jag tror att Stina med ett bara ok skytte kommer att ha bra möjligheter till resultat. Eckoff är ganska nätt i kroppen och går säkert bra på tunga banor, men jag har noterat att många av de bästa åkarna i skidskytte har varit ganska ”välväxta”. Herrmann, Kuzmina, Mäkäräinen, Öberg. Så det talar också för Stina litegrann.

Inlagd: 2020-03-30, 11:23
Skriven av: Peos

Det hjelper lite og være rask i sporet, viss den mentale biten svikter på den siste stående skytingen – eks. på stafett, fellestart og jaktstart.
Øberg er et slående bevis på, att denne sportsaktiviteten er meget sjansepreget, hun er en meget god skytter, men allikevel har hun sprukket i det avgjørende ”moment”.

Inlagd: 2020-03-30, 11:49
Skriven av: pelle

Peos: Nu finns dock Eckhoff och Herrmann som är riktigt vassa i skidåkningen samt ett knippe skidskyttar därbakom som också kan åka riktigt snabbt så jag tycker nog läget är lite annorlunda än på Neuners och Björndalens tid. Att Stina skulle kunna vinna med 3-4 bom (särskilt inte om inte Eckhoff eller Herrmann inte skjuter bort sig). Men att hon har kapacitet att vinna med 1-2 bom om hon blir tillräckligt bra, stabil och snabb i skyttet, det tror jag nog.

pelle: Om Stina inte skulle lyckas inledningsvis så tror jag inte det kommer bero på att hon sviktar mentalt utan snarare på att hon inte har lyckats träna upp sitt skytte tillräckligt bra och snabbt.

Sedan tycker jag du är lite orättvis mot Öberg, hon har inte sprucket i alla avgörande moment. Hennes OS- och VM-guld samt OS-stafetten visar väl snarast att hon kan klara av den mentala pressen. Men efter den sensate säsongen är det totala intrycket att hon kan vara lite ojämn i avgörande moment men det innebär inte att hon alltid spricker. Om det är någon eller några som mentalt har spruckit denna säsong så är det väl Eckhoff (i VM) och Vitozzi.

Inlagd: 2020-03-30, 12:20
Skriven av: swestam

Swestam: Ja nivån på skidåkningen har väl gått upp något snäpp sedan dess. Av Herrmann, Eckoff, Olsbu blir det ofta någon som kommer att lyckas med skyttet. Sedan tillkommer goda skyttar som åker tillräckligt bra som Öberg och Wierer m fl. Det är tuff konkurrens men det ska bli intressant att se hur snabbt hon kan åka utan att rasera skyttet. Någon straffrunda bättre än alla andra kanske..?
Björndalen, Lars Berger m fl i all ära men i stort så har man ju inte sett en skidåkare av Stinas kaliber i skidskyttet tidigare.

Inlagd: 2020-03-30, 12:47
Skriven av: Peos

Vilken av åkarna är mest värd sina pengar?
Ebba Andersson är mitt svar.

Britta går bort pga för svag konkurrens.
Öberg går bort för att beloppet är för stort i förhållande till prestation mot längdåkning. Plus att skidskytte bara går i skate.
Svahn går bort för att i mitt tycke kan aldrig sprint slå ut distans.

Sponsormässigt kan jag tänka mig att Kalla fortfarande toppar bland längdåkarna.

Nästa säsong tror jag att Frida kommer att toppa penningligan bland längdåkarna och komma högst i FIS rankingen.

Inlagd: 2020-03-30, 13:01
Skriven av: Kallner

Spontant så känns det som om längdåkare och inte minst distansåkare är värda lite mer prispengar. Men nog tycker jag att sprinttävlingarna verkar slitsamma så det räcker. Först ett kval, och så tre maxade intervaller på det. Och då ska vi inte tala om sprintstafett, där det blir sex intervaller på en tävlingsdag, med ett kval och sedan finalheat.

Jag tycker f ö att man i tourer kan nöja sig med att ge poäng till åkare för en sprintprolog, och ta bort någon hel sprinttävling. Sedan kanske det inte är vad publiken vill ha, men det skulle underlätta tourerna lite för åkare.

Men även om prispengarna ser något klena ut så får ju många åkare ändå ok årslöner när träningsbidraget och bonus räknas in.

Undrar vad Ebba Andersson gick miste om när hon fick ställa in klättringen och därmed både prispengar och poäng för sin totala placering i tour de ski? Det kändes nog ganska tungt..

Inlagd: 2020-03-30, 13:24
Skriven av: Peos

Just den prislistan visar nog en viktig del i varför så många nationer har åkare som satsar på skidskytte. Det går att överleva på prispengarna även om man inte är en toppåkare eller har starka sponsorer i ryggen, till skillnad från i längdskidor. Tror det är den absoluta nyckeln till att ökad bredd.

Inlagd: 2020-03-30, 17:05
Skriven av: D.N.

Årets nettoomsättning (vinst) Charlotte Kalla 11 milj och därefter Stina Nilsson 5,6 milj. Kalla har uppenbarligen investerat prispengarna väl och har sin framtid tryggad

Inlagd: 2020-03-30, 17:43
Skriven av: Lennart

Det også meget viktig, hvor investeringen er plassert. Ikke alt går på skinner – økonomisk i disse ulvetider.

Inlagd: 2020-03-30, 18:16
Skriven av: pelle

Lennart: Omsättningen var 11 MSEK senaste räkenskapsåret och resultatet (vinsten) 4 MSEK.
Hon har verkligen arbetat upp en stabil grund för framtiden.
Men ändå kaffepengar mot fotbolls-, hockey-, och golfeliten.

Inlagd: 2020-03-30, 22:23
Skriven av: Kallner

Om Kalla omsatte 11 miljoner i sitt bolag och vinsten var 4 miljoner, vad har hon för kostnader som uppgår till 7 miljoner? Hon driver ju inte sitt egna team längre.

Inlagd: 2020-03-30, 23:33
Skriven av: swestam

Antagligen placeringar.

Inlagd: 2020-03-31, 07:09
Skriven av: Kallner

Rörelseresultatet var drygt 6 miljoner. Verksamhetsbeskrivningen innehåller faktiskt det mesta så hur intäkterna och kostnaderna fördelas vet ingen utomstående.

Inlagd: 2020-03-31, 07:24
Skriven av: Tobbe H

Fast det kan knappas vara kostnader som är förknippade med intäkternas förvärvande (om det nu inte är så att intäkterna kommer från finansiella placeringar).

Inlagd: 2020-03-31, 09:18
Skriven av: swestam

Jag tycker att det finns fler skäl än de som redan nämnts till att t.ex. Stina Nilsson väljer att gå över till skidskytte. Den främsta enligt min mening kan vara att risken att träna sönder sig minskar. Andra att risken att få den egna prestationen saboterad genom andras fall och trängningar i trånga situationer försvinner. Ingen risk heller att sträcka sig (igen) genom att sticka fram tån i en tät spurt. Jag uppskattar längdskidåkning och skidskytte lika mycket. För mig spelar det ingen roll om Stina Nilsson åker det ena eller det andra.

Inlagd: 2020-03-31, 10:39
Skriven av: Jan-Ove Johansson

Kallas pengar kommer väll troligen mestadels från sponsorer och är inte tror jag prispengar. Det är inga pengar som åkare utanför norden har tillgång till där få företag bryr sig om skidåkning. Hon har ju haft runt 10 år som antagligen Sveriges populäraste skidåkare. Hon har antagligen byggt upp ett väldigt bra sponsorstall som få kan mäta sig med i Sverige utanför de stora lagsporterna.

Inlagd: 2020-03-31, 10:43
Skriven av: JosefJ

”Peterson beskriver en sammanvävd organisation med kopplingar kors och tvärs, ibland mer lik en familj än ett traditionellt företag, där det ibland var svårt både att uppfatta en tydlig hierarki och att förutspå hur ett beslut påverkade mönstret.

– I efteranalysen har jag funderat på om jag skulle ha spelat spelet”

Mycket intressant och öppenhjärtig intervju med Jonas Peterson i Borås Tidning häromdagen (Några av er har kanske redan läst den, har ju uppmärksammats i andra medier) Ger en stark inblick i hur överväldigad han blev när han först blev tillfrågad om jobbet, bara för att bli lika knäckt på Strömbergs kontor några månader senare, helt utan förvarning. Ett skolboksexempel på hur man inte ska behandla en medarbetare och en medmänniska, kan man väl säga.

Fortsättning lär väl följa.

Inlagd: 2020-03-31, 10:49
Skriven av: Freddy

Det började i alla fall bra med prispengar för Kalla. Om jag inte minns fel så fick hon dryga miljonen för Tour de Ski segern 2008. Stod i tidningarna en del om det.

Inlagd: 2020-03-31, 11:37
Skriven av: Lennart

Freddy: är det inte vardags mat inom vissa idrotter att det går till så.. säger inte att det är rätt men så är det inom idrotten

Inlagd: 2020-03-31, 12:28
Skriven av: jossa

Freddy: Jo har läst och håller med. Det Peterson beskriver stämmer även med de vibbar jag tycker funnits under en väldigt lång tid – kulturen inom skidförbundet är stockkonservativ och man är i stort sett oförmögen att ta in perspektiv och tankar utifrån. Vi får väl hoppas att Daniel Fåhraeus lyckas påverka kulturen, men lätt blir det inte.

Inlagd: 2020-03-31, 12:33
Skriven av: Allan Vallan

Lennart: Ja, Kalla fick mycket pengar på en gång då hon vann Touren. Dessutom fick hon en strandtomt hemma i Tärendö av Pajalas kommunalråd Bengt Niska som reste ner lagom till målgången i Touren i sällskap med Kallas pappa Per-Erik. Dock fick Niska sen bakläxa av jurister, inte tillåtet för kommuner att gynna enskilda personer i Sverige. Ett par år senare fick hon tomten till sist då företag gått in och sponsrat. Länk om saken

Inlagd: 2020-03-31, 12:49
Skriven av: Jörgen

Jossa, det hoppas och tror jag inte, i så fall hade vi nog sett mer rapportering om fler förbund / idrotter med liknande klimat och arbetsmiljöproblem. Låt vara att längdåkningen hör till de mer bevakade i Sverige. Men du kanske syftade i första hand på citatet, och jovisst, idrottsmiljön är såklart speciell i det avseendet. Men alldeles uppenbart att det gått överstyr i Skidförbundet, från toppen och nedåt då.

Inlagd: 2020-03-31, 13:52
Skriven av: Freddy

Freddy: Hockey och fotbollstränare kan ryka på det sättet möte med sportchefen sedan är dom avskedade..

Inlagd: 2020-03-31, 15:27
Skriven av: jossa

jossa: Jo det vet nog alla här, men då är det på grund av att laget underpresterar och inte på grund av att de inte vill förlänga kontraktet för en skridskoslipare.

Inlagd: 2020-03-31, 16:08
Skriven av: Allan Vallan

Damtränarna väck?
https://www.svt.se/sport/langdskidor/uppgifter-till-svt-sport-tidsfraga-innan-damtranarna-far-lamna

Inlagd: 2020-03-31, 16:45
Skriven av: Bamse

Okej. Damtränarna väck (Kalla väck?), herrtränarna väck. Men vallateamet då, det måste väl väckas mesta av allt?

Inlagd: 2020-03-31, 16:50
Skriven av: Den tillbakastående

SVT brukar inte gå ut med ogrundade saker. Grupperingar i landslaget är inte bra. Settlin säger i artikeln att det är de bästa tränarna hon har haft men Evelinas resultat denna säsong talar annat språk och hon lär inte bli kvar i A-gruppen..

Kanske blir det så att de två damtränarna får lämna och Kalla gör åter en satsning med sin Ingesson utanför landslaget mot VM och sen OS. Hon är ju nöjd med Ingesson som sin personliga tränare sen många år.

Dock inte positivt med karusell i landslagsorganisationen där folk i nyckelpositioner byts ut. Den nya landslagschefen får börja med att rekrytera nya landslagstränare tydligen.

Inlagd: 2020-03-31, 16:59
Skriven av: Jörgen

Vallarna är de enda som blir kvar.

Inlagd: 2020-03-31, 17:53
Skriven av: Tobbe H

Är vallarna bra eller medelmåttiga? De kanske jobbar stenhårt och någon eller några missar hör till jobbet? Jag vet inte alls och har ingen insyn i det. Det enda jag inser är att de skulle behöva lite mediaträning!

Det är en sak vad de vet, och hur små marginaler det kanske kan vara, men det gäller att inse att när de plockas ut för intervju så har det i regel blivit en miss. Åkarna är besvikna och inte minst, alla vi hemma i tv-soffan är i bästa fall besvikna, några förbannade. Så då gäller det att spela med, vara mycket ledsen och bekymrat tala om hur man ska utreda fiaskot. Inte stå och le förläget och tycka att inte mycket har hänt. Som det ju har sett ut både förra året och detta.

Som sagt, jag säger inget om vallarna bara att de kanske ska känna in och förstå läget och spela med i det. Som proffsiga politiker skulle göra..

Inlagd: 2020-03-31, 18:22
Skriven av: Peos

Om inte personer i förbundet slutar att läcka till media så kan damlaget och hela den perverst inavlade svenska längdskidåkningen fara åt helvete. Helt förbannat otroligt.

https://www.svt.se/sport/langdskidor/skidforbundets-langdchef-slar-tillbaka

Inlagd: 2020-03-31, 18:27
Skriven av: H. G. Wells

H.G. Wells: Det är helt sjukt, skrattretande. Rena såpoperan. Så otroligt rätt gjort av Stina Nilsson att slippa detta eländet och hoppa över till skidskytte. Och då säger jag det som militant pacifist.

Inlagd: 2020-03-31, 18:43
Skriven av: Den tillbakastående

Stina har redan lämnat landslaget. Damtränarna får sluta efter en frånstötande maktkamp som förs i media. Kalla kommer också att lägga av. Kommer jag att bry mig om svensk längdskidåkning i framtiden? Vet inte, Jag kan lika gärna hålla på det ryska laget. Bättre bra ryska människor, än dåliga svenska människor. Nationalitet är inte allt.
Och så har man ju skidskyttet, en sport som växer.

Inlagd: 2020-03-31, 18:56
Skriven av: H. G. Wells

H.G. Wells – jäklar, du var mig en bitter person. Tycker du verkligen att damlaget och längdskidåkningen kan fara åt helvete pga. några enstaka personers (kanske) dåliga styrning?
Och sedan den infantila generaliseringen om att svenskarna är dåliga människor och ryssar är bra människor…
Tragikomisk kommentar.

Inlagd: 2020-03-31, 20:31
Skriven av: Johan

Tydligen är det något/några rövhål i damlandslaget som smider ränker och snackar skit för egen vinning och inte vågar stå för det utåt.
Det enda man hoppas är att det inte är Charlotte Kalla och Ebba Andersson, men det är nog ingen risk…

Inlagd: 2020-03-31, 20:53
Skriven av: Den tillbakastående

Till ovanstående berörda som slänger sig ur diverse påhopp: Vårda språket och vässa argumentationen. Tack.

Inlagd: 2020-03-31, 21:19
Skriven av: Freddy

Allan Vallan: det stämmer väl inte heller riktigt Oskarshamn sparka tränaren som exempel och dom var ändå tippat som ett solkart botten lag

Inlagd: 2020-03-31, 21:22
Skriven av: jossa

Mycket märkligt ska man läsa här. Klart att åkarna inte är glada när två okunniga tränare skall utforma läger tvinga på åkarna träning som inte alls passar dem. Mycket välkommet att de försvinner.

Däremot verkar ledningen i skidförbundet vara totalt inkompetent.

Inlagd: 2020-03-31, 21:35
Skriven av: Jan

Han verkar ju vara glad… Detta slutar inte lyckligt.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/lAyVwy/slar-tillbaka-mot-uppgifterna-upprorande

Inlagd: 2020-03-31, 21:53
Skriven av: Den tillbakastående

Jag gissar att de missnöjda är just Kalla och Ebba. Möjligen även Dahlqvist. Det är inte Frida eller Svahn, de är för unga. Jonna? Tveksamt. Stina är det inte heller. Hon har sedan månader tillbaka inte längre fokus på det. Och inte Settlin (intervjuad som åkarrepresentant) eller Falk (långtidsskadad). Om Kalla hade stöttat tränarteamet hade de inte heller rykt, vilket nu sägs vara oundvikligt.

Inlagd: 2020-03-31, 22:00
Skriven av: Per

Vill gärna förtydliga att det inte är något fel att vilja ha en förändring i tränarstaben. Det som är fel är läckaget till massmedia som skapar osäkerhet, misstro och dålig stämning.

Inlagd: 2020-03-31, 22:22
Skriven av: Den tillbakastående

Jag tror inte det är åkarna som läcker. Tvärtom har de ju skött sig mycket bra i kontakten med media och undvikit att deras ”arbetsgivare” däremot så pågår det uppenbart en maktkamp högre upp. Jag tror säkert att man krigar för sina åkare, men vi har redan Strömberg som läcker som ett såll on the reckord och nu någon off the reckord som läcker till media. Det är inte ett förbund i balans. Men jag är inte förvånad.

Inlagd: 2020-03-31, 22:31
Skriven av: Jan

Är det några skidåkare som är missnöjda? Ja det finns rykten om det i svang.Men inga namn är sagda.
Några tränare lever farligt enligt något surr.
Bäst är nog att sitta still i båten så länge i avvaktan på redovisning av fakta.

Inlagd: 2020-03-31, 22:35
Skriven av: Gka

Kan inte mycket om allt detta men Strömberg är ändå ansvarig. Och det har pågått väl länge och i många vändor nu. Foreus tillsattes till slut men sedan hände ingenting igen. Vakuumsituationen på ledarsidan liksom bara fortsätter. Alla går nu och väntar på en landslagschef. Den nye Grip som borde funnits på plats sedan ett år tillbaka. Känns onekligen som att Strömberg är en mycket stor del av problemet och att det bottnar i en maktkamp om den egna positionen.

Inlagd: 2020-03-31, 22:41
Skriven av: Per

Fåhraeus…

Inlagd: 2020-03-31, 22:43
Skriven av: Per

Var åkarna tillfrågade när tränarna Ingeson/Thomson tillsattes? Nä, de ställdes inför fullbordat faktum.

Var åkarna tillfrågade när Grip avskedades? Nä, de ställdes inför fullbordat faktum.

Var åkarna tillfrågade när Jonas Peterson fick sparken? Nå, de ställdes inför fullbordat faktum.

Var åkarna tillfrågade när Nya längdchefen Daniel Fähraeus tillsattes? Nä, de ställdes inför fullbordat faktum.

Kommunicerar inte ledningen med åkarna så kan man väl inte förvänta sig någon lojalitet tillbaks.

Från en intervju med Jonas Petersom framgår det att han fick sparken för att han lyssnade på åkarna och avskedade två vallare som de ville ha bort. Vad är det för mening med att göra utvärderingar och samla in åkarnas synpunkter när man ändå inte beaktar deras synpunkter?

Det är någonting som är väldigt fel inom förbundslednigen.

Inlagd: 2020-03-31, 22:59
Skriven av: LOA

Damtränarna väck, herrtränarna väck, Wassberg väck, väck o vallaväck.
Väck mig när alla vaknat.

Inlagd: 2020-03-31, 23:19
Skriven av: Kallner

Konstigt att förbundsstyrelsen har låtit det gå så långt som det uppenbarligen har gjort. Styrelsen är förresten något så ovanligt som kvinnodominerad med fyra av totalt sju medlemmar. Öhrstig sitter i styrelsen ser jag och ska förmodligen representera längdåkningen.

Inlagd: 2020-04-01, 07:04
Skriven av: Tobbe H

Det handlar inte om personer i damlaget.
Det vi har är en förbundsperson som medvetet bryter mot tystnadsplikten.
En förbundsperson som har en agenda.
En förbundsperson som vill göra det omöjligt för damtränarna att vara kvar.
En förbundsperson som helst även vill bli kvitt den nya längdchefen.
Och vad säger Strömberg om läckorna? Inte ett pip, den nya längdchefen står ensam.

Det kommer att klarna.
Om Rickard Grip tillsätts som landslagschef så vet vi vilka vänner han har.

Inlagd: 2020-04-01, 10:46
Skriven av: H. G. Wells

Jaha, och vad gör man om fröken Svahn och fröken Sundling har helt olika åsikter. Det är ju faktiskt där vi är idag, åkarna är oense. Inse att dagens system har nått vägs ände. Första frågan är, ska landslagstränaren vara tränare, eller ska han vara en snäll farbror som försöker fixa ett mellanmjölksalternativ som samtliga kan vara lite nöjda med.

https://www.svt.se/sport/langdskidor/experten-lat-akarna-bestamma-framtiden

Inlagd: 2020-04-01, 11:54
Skriven av: H. G. Wells

Svahn och Sundling har båda tränare de själva valt, förbundet skall inte pracka på dem någon överrock. Det är nog också det Fredriksson menar.

Att visa respekt för åkarna är varken att vara snäll farbror eller mellanmjölk.

Inlagd: 2020-04-01, 13:29
Skriven av: Jan

Så inom landslagen skall man alltså inte bedriva någon gemensam träning (då det alltid kan inkräkta på någon personlig tränares träningsupplägg) om man nu skall följa vad exempelvis Jan tycker. Men varför skall man då över huvud taget ha landslagsläger kan man undra.

Inlagd: 2020-04-01, 13:50
Skriven av: swestam

H.G. Wells: Vi får se vartåt detta barkar. Det alla nu väntar på är vem som blir ny landslagschef, det väntas presenteras när som helst. Denne får kavla upp ärmarna och visa framfötterna direkt?

Men vad gäller åkarna och deras påstådda eventuella kritik – Svahns eventuella åsikt tror jag i så fall väger ganska lätt, hon ingick inte i A-truppen inför denna säsong och har sålunda inte deltagit i deras läger etc. Är väl bara Lundgren och Hagström som fått vara med på enstaka A-landslagsläger från U-laget inför säsongen som varit. TB-damerna mera.

Kalla och Falken är de riktiga veteranerna i A-landslaget. Sen är det Stina (sen 2013/14) och Jonna (sen 2014/15). Deras röster och erfarenhet torde väga tyngre än de övriga som varit med i tre år eller kortare tid.

Det med att Frida fick startförbud en stor del av säsongen och orsakerna bakom vet vi inte så mycket om men Ebba var också borta ett tag (dels joggningsolyckan dels förkylningen under TdS), Stina fick en stressfraktur och försvann ur bilden, Falken var borta för rehab hela säsongen (nästan), Kalla var inte riktigt i form förrän på slutet (i Kollen), Maja var inte lika bra som säsongen innan och Settlin gick det inte alls bra för. Jonna till sist är den enda av de åtta A-damerna som både varit tillgänglig för tävling och presterat bra denna säsong..

Hur stor del av det kan och ska Ingesson/Thomson lastas för och om det i så fall är berättigad kritik eller bara otur/tillfälligheter har jag ingen aning om såsom utomstående men det är kanske en del av det hela i kritiken att de inte fått ut mer ur truppen?

Om det hela med kritik nu inte är en ordentlig anka av media förstås. Men tror inte det för SVT brukar ha på fötterna innan de publicerar. Dock inte bra att sådant här kommer ut öht, finns uppenbarligen någon på förbundet som läcker till media och därigenom skapar oro och frågetecken. Oklart i vilket syfte då denne uppenbarligen inte vill träda fram.

Inlagd: 2020-04-01, 13:56
Skriven av: Jörgen

En kort kommentar .. Påfallende att dere diskuterer skilandslagets ”ve og vel” i disse tider!

Inlagd: 2020-04-01, 14:38
Skriven av: pelle

Trappor sopas från toppen.
Det finns en gemensam nämnare i allt det här debaclet.

Inlagd: 2020-04-01, 14:55
Skriven av: Kallner

pelle: Vad annat skulle vi diskutera?

Inlagd: 2020-04-01, 15:46
Skriven av: swestam

Det är ju lite intressant att varken SVT eller Expressen har preciserat att de ha källor inom skidförbundet som säger att fler landslagsåkare funderar på att ställa sig utanför landslaget eller att Ingesson/Thomson kommer få lämna som landslagstränare. Istället är det källor med insyn i landslagsverksamhet vilket inte behöver betyda att det källor i skidförbundet. Särskilt som det nu kommer kraftfulla dementier från skidförbundet.

Inlagd: 2020-04-01, 17:13
Skriven av: swestam

Swestam
Givetvis ska man ha landslagsläger, däremot är det viktigt att man har en dialog med åkaren utifrån hens personliga upplägget. Landslaget finns till för åkarna och inte tvärtom, något våra senaste tränare har haft svårt att förstå.

Inlagd: 2020-04-01, 17:20
Skriven av: Jan

Swestam: Ja, kan det vara, ”med insyn i landslagsverksamheten” utesluter å ena sidan inte att källan kan vara någon i förbundet men lämnar å andra sidan det öppet för att det kan vara någon (strax) utanför också.

Men är det mera troligt att det är någon utanför? Vi vet att det finns starka viljor inom förbundet, det visade sig exempelvis när Grips namn dök upp internt, vissa slog då tydligen bakut och hotade att lämna om Grip fick komma tillbaka.

Låg kanske samma källa ”med insyn” bakom den infon också, framkom inte heller då hur media fick reda på den saken eller från vem infon kom?

Inlagd: 2020-04-01, 17:47
Skriven av: Jörgen

Jan: Fast vad är det för poäng att ha ett läger om alla åkarna har helt individuella upplägg, då kan de ju inte dra nytta av varandra. Jag tycker det är bra att man har en träningsfilosofi i landslaget och på läger är det viktigt att man matchas mot varandra och bygger en lagkänsla. Sedan kan det ju finnas viss individuell anpassning fast det är ju inte så det låter nu (utan något mycket mer).

Inlagd: 2020-04-01, 17:48
Skriven av: swestam

swestam
Jag tror inte vi står så långt ifrån varandra. Åkarna sysslar med samma sport och kan dra nytta av varandra under lägren, förbundskapten bör inte dock inte vara chef över träningen och lägren bör anpassas efter åkarna.

För att ta ett tydligt exempel; Bengt Stattin trodde inte på höghöjdträning utan tyckte man skulle åka fram och tillbaka i en skidtunnel, men för de bästa svenska åkarna var höghöjdsläger en viktig del av uppbyggnaden. Stattin tyckte att han skulle bestämma och inga höghöjdsläger skulle anordnas.

Jag tror vi har en motsvarande situation nu men byt ut höghöjdsläger mot träningsmoment.

Inlagd: 2020-04-01, 18:18
Skriven av: Jan

Nu är de väl så att landsalagstränarna och dom personliga tränarna brukar ha en dialog om träningen på lägerna och försöker anpassa så gott det går och är ju inte så att man måste följa Ingessons och Thomson träning kolla bara med Stina..

Kollar man klipp på insta så ser man ofta att det är olika grupper uta när dom tränar..

Inlagd: 2020-04-01, 19:12
Skriven av: jossa

jossa
Men det har ju uppenbart inte funkat speciellt bra. Varken med själva träningen eller samarbetet med de personliga tränarna.

Personligen tror jag det främst beror på att Ingesson och Thomson är att likställa med hobbytränare, de har idéer som vilken hockeyfarsa som helst men saknar seriös kunskap om träning för längdskidåkare. Tror inte SvFF skulle nöja sig med en polis eller hockeytränare om Janne skulle behöva ersättas.

Inlagd: 2020-04-01, 19:26
Skriven av: Jan

Jan; Men vet vi exakt vad det är som inte fungerat för vissa åkare? framförallt är det väl Maja och Settlin som underpresterat sedan borde det finnas ett ansvar också från åkarna och dom personliga tränarna också dom har ju hand om åkarna betydigt mera

Inlagd: 2020-04-01, 19:40
Skriven av: jossa

jossa; Det är väl landslagstränarna som ska ha spetskompetens som de tillför åkarna när de kommer in i A-laget, vad är annars poängen med att ha landslagstränare?
När Dahlqvist blivit klart sämre och Settlin varit helt under isen jämfört med säsongen 18/19 samt att ingen gjorde något innan Frida gick över gränsen är det väl ett tydligt tecken på att det inte funkat. Skulle motsvarande hänt inom hockey eller fotboll hade tränarna redan fått sparken.

Inlagd: 2020-04-01, 20:00
Skriven av: Allan Vallan

Tycker det är att göra det lätt för sig och enbart skylla på landslagstränarna när det inte fungerat..

Sedan är jag tveksam om det var Ingessons fel att Frida gick övergränsen upplevar det inte som att Ingesson styr den tränigen

Inlagd: 2020-04-01, 20:12
Skriven av: jossa

Undrar var en sån insikt kommer ifrån?

”Ingesson och Thomson är att likställa med hobbytränare, de har idéer som vilken hockeyfarsa som helst men saknar seriös kunskap om träning för längdskidåkare”

Jag tycker det är att förminska deras kunskaper alltför långt.
Det jag kan tänka mig är att det är ganska tajt band mellan Kalla o Ingesson och att det är svårt för andra att ”komma in” i det samarbetet. Ingesson är ju inte de yviga gesternas man utan ger ett ganska inbundet intryck. Hans ledarstil passar nog mer i ett litet sammanhang typ just som personlig tränare. I ett landslag kommer han nog inte fram riktigt.

Inlagd: 2020-04-01, 20:26
Skriven av: Kallner

Ett litet tipps:
På YouTube har gundewassberg lagt ut Per Elofssons triumf från Holmenkollen 2001.

Detta är ett av de största lopp en svensk gjort. Per var ju vassare i fristil och lite svagare på långa lopp. Här öppnar han med en för hög öppningsfart och vinner loppet. Detta är en fantastisk upplevelse att se på YouTube. Detta var ju början på Sveriges återuppståndelse.

Här möter han den klassiska norska kvarteren (Estil, Hjelmeset, Aukland, Jevne).

De gamla svovietlegenderna Botvinof och Prukororov är också med.

Inlagd: 2020-04-01, 20:31
Skriven av: alexander

Jo, den har vi sett och det är ett litet bortglömt lopp. Klassiskt och ind start gör det hela till en stor prestation. OCH skidbyten och sånt sk-t förekom inte utan det var ärliga tag (förutom att en del säkert var dopade).

Inlagd: 2020-04-01, 20:43
Skriven av: Kallner

Thomson är en hockeytränare, hans ideér om styrketräning är helt ovetenskapliga när det gäller längdåkning.

Ingesson jobbar som polis och har tränat en åkare å 9 år när han tog jobbet som chefstränare. Vilka influencer har han kommit i kontakt med.

Vi vet att ute i de svenska klubbarna och på skidgymnasier så har man uppenbart rätt bra kunskap om vilken tränning skidtejejer skall ägna sig åt. Vad som då är helt obegripligt är att man plockar in tränare som saknar kunskap och intresse för det, utan istället vill testa sina pseudovetenskapliga idéer.

Givetvis går det inte att skräddarsy läger för alla åkare och personlighetstyper som Rydqvist kanske inte skall vara med på lägren.

Det är givetvis helt omöjligt för en landslagtränare att vara personlig tränare för alla åkarna, men istället bör man ha inblick i hur alla åkares träningsplaner ser ut och kanske i samråd med den personlige tränare ändra om lite så att det passar lägerverksamheten. Man kan även under säsong stämma av med PT och åkare hur de ligger till i träningen vilka tävlingar som är aktuella och hur formen skall läggas upp. Gör man detta jobb så har man givetvis inte tid för att utföra dessa experiment med åkarna som de nuvarande tränarna bedriver.

Låt oss ta en åkare som Skistad som exempel, hon har blivit bra för att hon tränat på ett visst sätt. Efter förra säsongen blev hon uttagen till rekruttlagen och träningen gjordes om vilket fick till följd att resultaten blev sämre. Då är den stora frågan, gjordes träningen om i samråd med Skistad och hennes tidigare tränare där man analyserade hennes nuvarande träning och hur hon låg till jämfört med andra och man satte ett tydligt långsiktigt mål, eller var den nye tränarna en diktator som sa att på rekruttlagen tränar vi si och så oavsett vad du heter och din bakgrund. Jag vet inte, men givetvis har det stor betydelse för hur Skistad kommer prestera kommande år.

Med det vill jag alltså ha sagt att landslagstränare är ett viktigt jobb, och om det utförs till perfektion så är det verkligen en sammanhållande länk och stor resurs. Men om de istället ser jobbet som ett självuppfyllande där de skall improvisera med innovativ träning så är man farligt ute.

Inlagd: 2020-04-01, 21:29
Skriven av: Jan

Det säger väl en hel del om situationen i svensk herrskidåkning när man måste gå 20 år bakåt i tiden för att uppleva en bra svensk prestation.

Inlagd: 2020-04-01, 21:34
Skriven av: LOA

Jan: man försöker ju anpsasa och ändra så gott det går så tränigen ska passa in i lägerverksamheten..och är inget tvång att trärna efter Thomson och Ingesson

Man kan väl Jan säga att Ingesson är en av Sveriges mest mertiterade tränare ;)

Inlagd: 2020-04-01, 21:41
Skriven av: jossa

Jan: man försöker ju anpsasa och ändra så gott det går så tränigen ska passa in i lägerverksamheten..och är inget tvång att trärna efter Thomson och Ingesson

Man kan väl Jan säga att Ingesson är en av Sveriges mest mertiterade tränare sett till tittlar ;)

Inlagd: 2020-04-01, 21:41
Skriven av: jossa

alexander, en riktig höjdare det loppet. Håller det som höjdpunkten i Pers karriär.

Har själv kollat lite gamla lopp de senaste dagarna. Senast Davos dec-2017. Haag snabb ut och fortfarande var Wikén en bricka i spelet.

Inlagd: 2020-04-01, 21:43
Skriven av: peter skigames

LOA: Ja, individuellt får man nog leta. Södergren i Holmenkollen och Johan i Val di Fiemme trots gemensam start. Och Johan i Falun också.
Richardsson i Kollen gjorde det också bra på slutet mot Sundby på femmilen. Hellner på sprinten i Kollen sticker också ut.

Inlagd: 2020-04-01, 22:21
Skriven av: Kallner

Hur Ingeson/Thomson är som tränare har jag ingen aning om men det som har framkommit i media är att klagomålem består i följande:

”Dels hur lägerverksamheten varit upplagd, dels fokuset på styrketräning och mjölksyreträning, dels stämningen i landslaget.”

Det som berör själva träningen är ”fokuset på styrketräning och mjölksyreträning”. Vad ”mjölksyreträning” är för något kan man undra då det aldrig bildas någon mjölksyra i musklerna. Man menar nog laktat. Man brukar ibland tala om laktattröskeln som dock egentligen är ett ospecifikt begrepp. Dock har jag sett från deras lägerverksamhet att de tar blodprov och mäter laktathalten i blodet efter ett högintensivt träningspass. Osäkert dock hur dom använder denna information. Använder dom informationen på rätt sätt är det naturligtvis jättebra att dom gör detta. För mycket högintensivt träning kan dock leda till överträning vilket i sin tur leder till dåliga resultat. Är det detta som har drabbat t.ex. Maja, Settlin och även Kalla? En kunnig, utbildad tränare ska naturligtvis veta att det måste vara balans mellan högintensiv och lågintensiv träning och planera träningen därefter. Nu har ju dock inte landslagstränarna alltid koll på hur åkarna bedriver sin träning utanför lägerverksamheten så man kan inte utan vidare säga att det är landslagstränarnas fel om vissa åkare har råkat ut för överträning och underpresterat.

Det ligger nära tillhands att tro att den rådande konflikten är mellan distans- och sprintåkare och att sprintåkare tycker att det är för mycket fokus på distansträning. Det är väl ingen vågad gissning att Ingeson som tidigare har tränat Charlotte Kalla har fokuserat på distansträning. Thomsons bakgrund känner jag inte till. Om man nu ska ha två damtränare vore det väl lämpligt att ha en som är mer inriktad på distansträning och en som är mer inriktad på sprint och snabbhetsträning. Det blir också lätt dålig stämning i laget om en grupp åkare tycker att träningsupplägget är bra medan en annan grupp tycker att den är dålig. En lösning skulle kunna vara att ha en distansgrupp och en sprintgrupp så som det norska herrlaget har (tror jag). Jag tror dock inte att man behöver gå så långt. Man skulle kunna fortsätta att ha en grupp med gemensamma läger men ha två tränare med lite olika inriktning vilket gör det möjligt att ibland ha olika träningspass för olika åkare.

Hoppas i alla fall att en ny landslagschef får ordning på verksamhetsn. Sverige har så många unga skidtalanger på damsidan och om dessa ges rätt stöd från förbundet kommer vi att dominera damskidåkningen i många år framåt. Tänk på att de svenska damerna tog 7 av de 9 individuella medaljerna i årets U23 VM och detta trots att de två bästa U23-åkarna (Linn Svahn och Frida Karlsson) inte deltog!

Inlagd: 2020-04-01, 22:26
Skriven av: LOA

LOA: Den bästa deltog!

Inlagd: 2020-04-01, 22:31
Skriven av: Den tillbakastående

Den här uppdelningen mellan å ena sidan landslagstränarna som skall bedriva helt ovetenskaplig träning och är snarare hobbytränare med pseudovetenskapliga idéer å ena sidan och å andra sidan klubbtränare som bedriver en kunskapsbaserad träning å tror jag inte riktigt på.

Tror knappast att klubbtränare bedriver så mycket av en vetenskapsbaserat träning.

Och om man vill bli bäst i världen så måste man nog tänja på gränserna och prova lite nya idéer för att ta ett ytterligare kliv.

Inlagd: 2020-04-01, 22:32
Skriven av: swestam

Tränarna ute i landet har tränat många och sett hur träningen bedrivits. Ingesson har knappast utvecklat som tränare när han arbetat som polis. Thomsons erfarenheter som hockeytränare är det också tveksamt hur väl de kommer till pass.

Jag tror också man behöver tänja på gränser och testa nytt för att bli bättre. Ment jag tycker inte det är landslagstränarens uppgift att vara visionär när det gäller träningen. Det är väldigt osannolikt att de hittar en mirakelkur som passar alla. Det visonära tror jag åkarna kommer göra själva ihop med sin tränare, men det kan vara i nära samarbete med landslagstränaren. Exempelvis kanske Jonna Sundling varit sugen på hur hon kan använda sig av periodiserad styrketräning för att bli bättre och kanske konsulterat Thomson som hon upplever besitter kunskaper inom detta. Då kan hon uttnyttja honom på läger och andra landslagaktivteter samtidigt som hon provar det även i hemmiljön. Det är däremot en helt annan sak om Thomson på landslagsläger kräver att alla lägger om sin styrketräning till det han är van vid från hockeyn.

Inlagd: 2020-04-01, 22:47
Skriven av: Jan

Jan: Du har verkligen hakat upp dig på att Ingesson arbetat som polis. Hur många klubbtränare har inte ett annat jobb som bas?

Bedriver Tomson hockeybaserad styrketräning för längdåkarna?

Och Fridas nya träning, hur vetenskapsbaserad är den?

Inlagd: 2020-04-01, 23:43
Skriven av: swestam

Jag har möjligen hakat upp mig på att Ingesson och Thomsson, måste bort. Av två anledningar. Dels tror jag inte de är kompetenta nog att inneha posten och dels har de inte drivit landslaget som de borde drivas.

Har inte läst så mycket om Fridas träning, förutom de som framkom att de skulle testa något som liknar friidrottstävling. Personligen är jag tveksam till det, speciellt om det blir för mycket så tror jag det kan vara väldigt farligt. Men om man testar och kan utvärdera noga så är det ju sånt som tänjer på gränserna och gör att man kan utvecklas. Sedan är det ju som sagt Fridas karriär och om hon känner att det är något hon vill prova så är det fine på ett helt annat sätt än om en landslagsledning beordar och vilkorar tävlingstarter. Vad tycker du själv?

Inlagd: 2020-04-01, 23:59
Skriven av: Jan

Och på frågan om Thomson bedriver hockeyträning så är det ju åtminstonde därifån han fått influencerna. Sedan vet ju säkert han bättre än mig att hockeykillar och skidtjejer inte behöver exakt samma träning. Men då är frågan istället vilken kompetens han besitter som är värdefull för landslaget?

Inlagd: 2020-04-02, 00:02
Skriven av: Jan

Jan:

De stor frågan är väl snarare hur bra Skistad hade varit i händerna på dina svenska poliser, hockeytränare och sopgubbar?

På distansrankingen är hon just nu tillbaka på en nivå som motsvarar slutet av 2015/16 – första året som yngre junior. Slöseriet med talang är ju tammefan kriminellt! Har inte vallabussen en hel våning med lediga advokater?

https://www.nrk.no/sport/disse-treningstallene-gjorde-skistad-treneren-bekymret_-_-jeg-kan-jo-nesten-ikke-ha-trent-i-fjor-1.14791182

Inlagd: 2020-04-02, 00:11
Skriven av: Slakmota

Den stora frågan

Inlagd: 2020-04-02, 00:14
Skriven av: Slakmota

Jag vet alldeles för lite om hur åkarna bedriver sin hemmaträning och sin landslagsträning och de olika tränarnas inflytande och påverkan för att vilja anse något om tränarna öht egentligen. Mitt intryck är snarast att eventuella problem ligger högre upp i organisationen då man tycks helt misslyckats med att skapa god stämning, laganda och trygghet. Om jag nu ska tro på media. Plus att åkarna kollektivt inte tycks ha något förtroende för vallarna. Där behöver man inte heller luta sig mot media utan bara lyssna på åkarna.
Annars kan jag tycka att Frida Karlsson inte ska experimentera så mycket med sin träning då den tycks fungera alldeles utmärkt. Men koncentrera sig på näringsintaget. Och att det tycks ha gått lite under radarn att Jonna Sundling i år har markant förbättrat sin explosivitet och numera ofta tar starterna till skillnad mot förr då hon oftast fick sega sig upp genom fälten. Där har någon gjort ett bra träningsjobb. Kanske den där hockeytränaren, vad vet jag.

Inlagd: 2020-04-02, 07:20
Skriven av: Tobbe H

Tränarjobb ska det stå och inte träningsjobb. I näst sista meningen ovan.

Inlagd: 2020-04-02, 07:27
Skriven av: Tobbe H

Sundling har alltid varit bra på 100 meter så det har varit konstigt att hon varit så seg i starten förut. Speciellt som hon har svårt att köra om motståndarna.

Inlagd: 2020-04-02, 09:44
Skriven av: Jan

Har en skidåkare tagit sig fram till landslaget m.h.a. talang, egen drivkraft och kunskaper och en hemmatränare så räcker det uppenbarligen väldigt långt. Ändra så litet som möjligt. Landslagstränarens uppgift är att med.sin expertis och neutrala öga identifiera förbättringspunkter för åkaren som man missat i hemmamiljön, sälja in ideer till åkaren om hur man kan gå vidare och sedan tillsammans med hemmatränaren modifiera den existerande träningen så att man även tar in det nya utan att gå över gränsen och träna för mycket.

Inlagd: 2020-04-02, 10:13
Skriven av: Jan-Ove Johansson

Ingesson och Thomsson är naturligtvis fullt ansvarig för dom åkare dom tränar på heltid i landslaget, I dom andra fall handlar det om en dialog mellan personlig tränare och landslagstränarna att få till det så bra som möjligt och innan landsläger vet ju åkarna och personliga tränaren en tid innan hur en lägerplan kan se ut,, sedan är det väldigt svårt säga vems fel det är när något gott fel för dom med personliga tränare

Inlagd: 2020-04-02, 10:51
Skriven av: jossa

Jag har själv ingen uppfattning om Ingesson och Thomson är duktiga tränare eller ej för det kan jag inte bedöma (jag har för dåliga kunskaper och ingen insyn i hur träningen bedrivs). Ingesson har väl ändå ganska bra meriter som tränare även om han inte i hela sitt vuxna liv varit tränare på heltid.

Jan: Eftersom du hävdar att Ingesson/Thomsons träning är ovetenskaplig och baseras på pseudovetenskapliga idéer medan klubb- och skidgymnasietränarna har bra kunskap om hur skidträning skall bedrivas så borde ju det betyda att Fridas nya träning måste vara kunskapsbaserad och vetenskaplig förankrad. Därför är det helt rimlig fråga vad du tycker om hennes träning. Men nu är du helt plötsligt tveksam till hur bra detta är.

Inlagd: 2020-04-02, 11:21
Skriven av: swestam

Utan att veta närmare om situationen i landslaget så kan man ana att det inte funkat gnisselfritt. Det finns kanske olika grunder för det. Kommunikation brister.
Resultat uteblir. Modellen för träning accepteras inte av alla.Ledarskapet är splittrat.

Inlagd: 2020-04-02, 12:53
Skriven av: Gka

Landslagstränare har egentligen en tydlig roll det är bra lagsammanhållning o hög kravställning på åkarna.. lyckas detta då kommer resultaten för åkarna som kommer med i landslaget ska redan vara bra nog för världscupen.. Grip lät åkare komma som dom ville det blev kanske bra stämning men många åkare som bara gled med också bland dom äldre äldre.. Ingesson verkar vara tvärtom hög kravställning ingen fördel till äldre åkare men sämre på att skapa bra stämning i laget..

Frågan är om det är äldre eller yngre åkare som vill lämna landslaget.. om det är äldre tycker dom nog det är jobbigt för att Grip lämnat nu kan dom inte längre komma och gå som man vill.. till exempel sparkade Ingesson ut Jennie Öberg från Piteå för att hon inte var tillräckligt seriös medan han satsat hårt på Ribom o det ser man den här säsongen att det var helt rätt beslut även fast det kanske inte är så man brukar göra i Sverige.. så har Ingesson stöd av yngre åkarna tycker jag man ska låta honom vara kvar o köra vidare tycker ändå många yngre tjejer tagit kliv i distans sista åren men ge sprintåkare en annan tränare för dom har varit väldigt övertränade av den här distansträningen.. Ravald till exempel som tränar Svahn vore jättebra för ett sprintlag givetvis ska inte Svahn träna som Kalla o Andersson!..

Inlagd: 2020-04-02, 12:57
Skriven av: JohanA

Anders Byström rundade fältet.

Inlagd: 2020-04-02, 13:05
Skriven av: Slakmota

Hur var Byström som tränare för svenska juniorlandslaget. Min minnesbild (som inte behöver stämma) är att det var lite blandade intryck av honom. Men plus för att ha varit i Norge under ett flertal år.

Inlagd: 2020-04-02, 13:08
Skriven av: swestam

Läser nu att de norska åkarna i deras rekryteringslandslag som Byström var tränare för var missnöjda med honom och att det var en av anledningarna till att han inte fortsatte i Norge.

Inlagd: 2020-04-02, 15:06
Skriven av: swesatm

Jan: Kolla lite på det som finns upplagt på nätet så ska du se att Sundling tidigare säsonger ofta har kommit iväg bland de allra sista och fått kämpa sig upp genom fältet. Falun 2018 och Quebec 2019 till exempel. Hon har inte alls haft svårt att köra om motståndare, se bara de två finaler jag nämnde.
Jag har sett en klar förbättring i år.
En supersprint är något helt annat än en start i ett sprintlopp.

Inlagd: 2020-04-02, 15:10
Skriven av: Tobbe H

JohanA: var det verkligen Ingesson som sparkade åkare från Piteå ? Visst han är väl en del av Piteå nog känns det som andra styr mer i dom frågorna. Har läst en del i Norrbottens Medina och hört folk runt spåren här i frågan

Inlagd: 2020-04-02, 15:26
Skriven av: Jossa

Läste nånstans att Öberg var missnöjd med att ha fått foten utan att den ansvarige Joachim Abrahamsson talat med henne innan.

Inlagd: 2020-04-02, 15:57
Skriven av: Gka

Tobbe
Jag vet att hon varit väldigt sen i starten tidigare, men att hon varit explosiv på 100 meter. Skillnaden är väl främst att man stakar 10 meter i sprint, så det är väl där hon förbättrat sig. Hon är inte speciellt bra på att köra förbi åkare, lite snäll och tar ofta långa ytterkurvor. Så just därför är det naturligt att hon satsat på starten

swestam
Hade Per Nilsson varit landslagstränare och lanserat den här idén hade jag blivit orolig. Nu verkar ju Frida tro på det själv, och även om jag är tveksam med tanke på att många provat det innan så är det Fridas val. Just Per Nilsson är ju definitivt en av de tränare jag tror besitter mer kunskap än Ingesson. Andra ”klubbtränare” är ju Ola Rawald, Bengt Stattin, Annika Zell mfl

Som sagt, jag tycker det största problemet är att landslagstränarna vill bestämma för mycket över åkarnas träning. Och nästa problem är att Ingesson och Thomson förmodligen är ganska dåliga tränare.

Anders Byström är ett utmärkt val som förbundskapten, blir spännande vilka han väljer att plocka in som landslagstränare.

Inlagd: 2020-04-02, 20:12
Skriven av: Jan

”Jag tror att hon kommer att vara jämn med Denise Herrmann. Men jag tror inte att Stina kommer att vara överlägsen på något vis. Hon får nog stryk av Hanna Öberg om hon har en dålig dag i spåret.” Sagt av Björn Ferry. Han har ingen övertro på Stina Nilsson direkt.

Inlagd: 2020-04-03, 12:59
Skriven av: Den tillbakastående

Glömde tillägga att frågan till Ferry var om den rena åktiden utan skytte.

Inlagd: 2020-04-03, 13:07
Skriven av: Den tillbakastående

Den tillbakastående: Stinas lär ju åka betydligt längre än Hanna om dom möts och måste nog anpassa sin åkning rätt mycket för att klara av skyttet speciellt i början.

Men hur står sig Hanna Ö som åkare i skidskyttet? vad brukar hon sitta för åktider? hade Ferry fixat den frågan tro?

Inlagd: 2020-04-03, 13:22
Skriven av: jossa

Känns som skidskyttarna kanske inte vill att Stina bara går in och dominerar…
Hon är en envis jävel, så det skulle inte förvåna om hon blir en toppskytt till slut.

Inlagd: 2020-04-03, 14:14
Skriven av: Den tillbakastående

Hanna Öberg har tidigare år varit för svag i skidåkningen för att kunna vinna på vilken distans som helst. Men jag tycker hon lyckades toppa åkformen riktigt bra till vm nu i år. Jag har inte lusläst statistiken men känslan var att hon åkte nästan lika snabbt som de bästa, och på den nivån att hon med bättre skytte kunnat kämpa om medaljer också i sprint. Så hon är på gång tycker jag.

Vad gäller Stina så är väl det lilla osäkerhetsmomentet att vi snackar en typ av distansåkning i fri stil. Hade det varit i klassisk så hade det varit givet tycker jag att hon i alla mass och jaktstarter i alla fall varit den bäste. Och kanske rentav överlägsen. Sedan ska det också sägas att pratar vi sprintsträckor så är Stina magnifik i fri stil. Hög genomgående fart och fantastisk åkning i uppförsbackar. Minns den där sprinten under tour de ski där de andra åkarna såg ut att stå stilla i jämförelse med Stina i den där branta väggen de skulle uppför. Så det enda som återstår att se är hur skidskyttets ”intervaller” kommer att passa Stina, som ju som sin sämsta gren i längd hade distanslopp i fri stil med individuell start.

Inlagd: 2020-04-03, 17:50
Skriven av: Peos

Läste denna artikel (Expressenlänk) där Denise Herrmann uttalar sig om sitt eget och Stinas byte från längd till skidskytte. Hon tror på Stina men säger också att det krävs mycket arbete.

Inlagd: 2020-04-05, 14:40
Skriven av: Jörgen

Stina kommer med i A-landslaget med anpassat SOK-stöd meddelades det på en presskonferens nyss där även Anna-Maria Usitalo presenterades som ny sportchef i skidskytteförbundet. Här kommer man snabbt till skott till skillnad mot inom skidförbundet.

Inlagd: 2020-04-07, 13:23
Skriven av: swestam

Länk till skidskytteförbundets presskonferens, där de borde ha haft större social distans https://svenskskidskytte.play.livearena.com/

Inlagd: 2020-04-07, 14:16
Skriven av: Kurt

Uusitalo tar över skidskyttarna efter det att hennes man slutar som tränar för skidorna för att ta hand om barnen. Alltså var det klart för en tid edan.

Inlagd: 2020-04-07, 14:19
Skriven av: Gka

@Gka: Anna-Maria Uusitalo har ju redan jobbat som förbundstränare på MIUN, hon byter bara position inom förbundet

Inlagd: 2020-04-07, 17:19
Skriven av: Kurt

Kurt,Fredrik motiverade sitt avhopp som tränare att han skulle nu vara hemma och ta hand dom barnen. Tolkat det som om modern hade haft den uppgiften tidigare.

Inlagd: 2020-04-07, 17:55
Skriven av: Gka

Ryska längdbasen Välbe sågar Stinas beslut att byta sport (SVT-länk):

– Jag tror att hon helt enkelt inte kunde acceptera att det dök upp tjejer i laget som kunde slå henne, säger det ryska skidlandslagets chef Jelena Välbe enligt norska VG.

Björndalen tror inte att Stina åker mycket snabbare (SVT-länk):

– Vi vet hur snabbt Tiril har åkt och Marte har åkt lika snabbt. Det är inte bara att åka ifrån Tiril och jämfört med i längdåkning så är det annorlunda att åka runt med fyra kilo på ryggen, säger Björndalen.

Vi får väl se hur det går. Jag tror det kommer att gå bra för Stina men succé första säsongen är kanske tveksamt, det kommer att ta sin tid och kräva hårt arbete.

Inlagd: 2020-04-13, 14:16
Skriven av: Jörgen

Vad gäller Välbes kommentar så går det i linje med hur många ryska ledare kan uttrycka sig. Lite trolligt sådär. Inget att lägga något värde i.

Däremot kan ju Björndalens kommentar stämma. Att t.ex. ha en otrolig toppfart och bra på skidor allmänt är ju inte samma sak som att man kan ligga på 90 procent och sedan träffa alla prickar. Och det är inte omöjligt att tänka att de norska åkarna är myycket starka.

Just nu kan man bara spekulera hur det kommer att gå och inte hänga upp spekulationerna på speciellt bra grejer (förutom att Stina verkar galet noggrann och tålmodig samt verkar skjuta många skott i veckan jämfört med många andra).

Det ska blir sjukt intressant att se hur detta utvecklar sig.

Inlagd: 2020-04-13, 19:53
Skriven av: Johan

Charlotte Kalla, nästa att lämna XC-sporten?
Kl 13 får vi veta mer…

Inlagd: 2020-04-15, 11:58
Skriven av: ErrkaPetti

Stina Nilsson tar et klokt valg.
Jeg så Nilsson første gang i Norgescup for juniorer. Hun knuste alle norske, og jeg tenkte, ai ai det her blir spennende. Hvilken flott løper.

Etter hvert har det imidlertid blitt for mange incidenter. Nilsson trampet over Kristas ski i finishen i Drammen, helt unødvendig. Hun staket gjennom hele forbudtsonen samme sted året etter. Så kom overfallet på Matveeva i Lahti. Hugging med staver, nedriving av Linn Svan……..

I Skiskyting finnes ikke tette dueller og tighte finisher. (Det er litt derfor at JEG synes det re mindre interessant). Det vil passe Nilsson bra. At hun vil bli god, trenger vi ikke bekymre oss for.

Ikke sammenlign Stina Nilsson med Denise Herman. Nilsson er så mye bedre. Lykke til videre!

Inlagd: 2020-04-15, 19:10
Skriven av: Rastjapa

Stina har högre kapacitet än Hermann men det kan ändå ta tid.. men klart om man är bra skidåkare får man mycket gratis åker man snabbast i ett lopp har man råd med 2-3 bom det har inte Hanna Öberg till exempel är man mycket bra i det ena kan man vara hygglig på det andra o ändå vara bäst. Det vet Björndalen allt om..

Inlagd: 2020-04-15, 22:56
Skriven av: JohanA

Norge skickar journalist för att intervjua Stina Nilsson = 2 veckors karantän, bra reportage https://www.fvn.no/sport/i/MRGggK/stina-nilsson-er-glad-for-stoetten-da-hun-slapp-bomben-i-svensk-langren

Inlagd: 2020-04-27, 09:21
Skriven av: Kurt

Grymt!

Inlagd: 2020-05-08, 13:02
Skriven av: lisasekonomi.fria.ifokus.se

Lägre reportage när Stina tränar med skidskyttelandslaget https://www.svt.se/sport/stina-nilsson/nilsson-hybrisen-har-lagt-sig

Inlagd: 2020-05-17, 13:36
Skriven av: Kurt

Stina Nilsson som är tungt meriterad med hela 12 OS/VM-medaljer (Öberg har hälften så många i jämförelse) går direkt in i skidskyttelandslaget och alla vill veta hur det ska gå.

Som någon (var det Öberg?) sa i videon (i länken ovan) – de kollar på hur Stina åker och försöker ta efter henne. De har tur som får in Stina dvs en färdig skidåkare i världsklass som övriga i gänget kan sikta mot att bli lika bra som eller slå. Lyft för hela gänget att Stina kom.

Grejar Stina skyttet är en andra fin karriär på gång med nya mästerskapsmedaljer för henne men jag tror inte att vägen till succé blir spikrak, det kommer säkert dippar innan det stabiliserar sig.

Inlagd: 2020-05-17, 18:38
Skriven av: Jörgen

Tidigare före Nilssons inträde förekom Öberg mycket i media men har nu hamnat i skuggan. Hon kommer helt säkert att vara före Nilsson i spåret.

Inlagd: 2020-05-17, 19:48
Skriven av: Gka

Blivande stafettlag: Linn, Elvira, Stina, Hanna. Fy tusan det kan bli något för de andra att bita i.
Stina kommer att dra upp de andra i damlaget åkmässigt. Det kommer att bli en rolig säsong.

Inlagd: 2020-05-18, 18:28
Skriven av: Peter

Svenska premiären i Idre kommer att sändas i svt och eventuellt rullskidskytte sm i augusti. Är det en Stina effekt? Jag tror det.
Även om hon skjuter mediokert första tiden så så kommer hon att lyfta damlaget och intresset medialt och sponsormässigt skidskyttet i allmänhet.

Inlagd: 2020-05-19, 10:52
Skriven av: Peter

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values