14 mars 2019, av Jörgen

Quebec 22-24 mars

Minitouren i kanadensiska Quebec avslutar denna världscupssäsong. Som väntat är nu Frida Karlsson uttagen, hon stod över tävlingarna i Falun på grund av förkylning.

Tidsprogrammet (svenska tider)

Fredag 15:50 – Sprint fristil kval
Fredag 18:20 – Sprint fristil finaler
Lördag 14:15 – 10 km klassisk stil masstart damer
Lördag 16:00 – 15 km klassisk stil masstart herrar
Söndag 14:30 – 10 km fristil jaktstart damer
Söndag 15:45 – 15 km fristil jaktstart herrar

Uttagna till Quebec:

Damer Herrar
Ebba Andersson, Sollefteå SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Frida Karlsson, Sollefteå SK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Jens Burman, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Johan Häggström, Piteå Elit
Teodor Peterson, IFK Umeå
Daniel Rickardsson, Hudiksvall IF
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamn IF
Karl-Johan Westberg, Borås SK

424 kommentarer till ”Quebec 22-24 mars”

Kanske blir det de sista världscuptävlingarna för Teodor och Richie om de inte bestämt sig för att fortsätta i landslaget under nästa mästerskapsfria säsong?

Inlagd: 2019-03-14, 12:34
Skriven av: Jörgen

Jag tror definitivt att Teo lägger av. Han gillar inte att harva runt topp 20.

Inlagd: 2019-03-14, 12:38
Skriven av: Kallner

Richardsson ska nog inte vara kvar. Släpp in yngre som vill nåt.

Inlagd: 2019-03-14, 14:41
Skriven av: GKA

Peterson slutar det har nästan sagts mellan raderna.. Rickardsson och Ingemarsdotter låter inte helt omotiverade men en mästerskapsfri säsong och tre år till OS så är det dags att släppa fram andra nu.. Dom har sponsorer så det räcker att göra sin egen satsning ifall dom inte vill sluta..

Hanna Falk är ett gränsfall hon har nu två tävlingar kvar att rädda sig.. Jag tycker hon ska ned till B-laget där kan hon vara en bra mentor för sprinttjejer som kommer bakifrån.. Dahlqvist, Hagström, Karlsson och Settlin går före i ett A-lag alla är bättre i distans och två även bättre i sprint i år.. Dyvik försvinner förstås helt misslyckad säsong för henne men även hon är bättre i distans än Falk..

Inlagd: 2019-03-14, 15:23
Skriven av: JohanA

Falk har inte gjort någon glad sedan SM, petar dock både Lundgren och SuperSettis i Drammen och både Lundgren och Hagström till Quebec.

Tycker även det var sjukt trist att Ida tog SuperSettis plats på 10 klassiskt i VM.

Var även trist att se hur SuperSettis blev blåst på VC-segern i Lahtis när hon parades ihop med Falken istället för Maja vilket hon hade varit förtjänt av.

Inlagd: 2019-03-14, 16:29
Skriven av: Jan

Ida fyller 34 år i april men i en helt annan sits än Teodor och Richie, håller hög och jämn nivå. Visst kan hon fortsätta ett par säsonger till om hon är motiverad, hon har gjort bra resultat denna vinter med pallplatser. Samt hon är bra i distans också.

Men visst trycker det på, unga åkare kommer underifrån exempelvis Hagström, Lundgren och Svahn i sprint. Blir inte enklare för Ida att hävda sig. Om vi utgår från att Ida vill fortsätta och att de inte ändrar på antalet åkare A-lag resp Team Bauhaus (7+7) borde det bli:

A-lag: Ebba, Kalla, Stina, Ida, Jonna, Maja (från TB) och Frida (från U)

Team Bauhaus: Settlin, MMK, Sömskar, Vinsa, Hagström (från U), Lundgren (från U) och Svahn (från U)

Utanför: Dyvik (A), Modig (TB), Nordström (TB)

Frågetecken: Falken (A) – om hon fortsätter blir det nog TB med följden Svahn blir kvar i U en säsong till.

Inlagd: 2019-03-14, 16:58
Skriven av: Jörgen

Jan: vi får hoppas superSettis åker bra nu i helg! men varje gång hon inte fått åka så har hon förlorat i loppet innan mot utmanaren om plasten

Inlagd: 2019-03-14, 18:04
Skriven av: jossa

Gällande Ida och hennes höga ålder (obs! ironi), glöm ej att Marit Björgen var 35 år när hon vann VM i sprint i Falun 2015…

Ålder är bara en siffra! Se på fröken Roponen, nu 41 år och fortfarande snabb i spåren och svår att peta i det finska landslaget!

Lite märkligt att ta ut truppen till Quebec innan Falun?
Ska verkligen Teodor med dit? Han har ju verkligen gjort en skitsäsong med hans mått mätt…

Dock, inte lätt vara UK i svenska landslaget, speciellt på damsidan… På herrsidan är det väl lättare då mer eller mindre ingen utanför A/TB har visat klass…
Fan vad vi saknar klassåkare som Marcus Hellner & Johan Olsson samt Emil Jönsson (när han var på topp!

Jag är tveksam på att någon i toppskiktet slutar efter denna säsong, dock med Teodor som osäker…

Inlagd: 2019-03-15, 05:03
Skriven av: ErrkaPetti

Astrid Jacobsen er like gammel som Ida, og Astrid syns det aldri har vært mere moro enn nå, så hun skal fortsette i flere sesonger om helsa holder.

Inlagd: 2019-03-15, 08:22
Skriven av: Neithiri

Trist signal inför framtiden att Moa L. och Johanna H. får stå åt sidan medan ex. Falken får köra under säsongens sista vc-lopp. Särskilt Hagström borde väl vara mer än kvalificerad för A-laget vid det här laget.

Inlagd: 2019-03-15, 11:02
Skriven av: Freddy

Om man bortser från att Ida är några år äldre än Jacobsen så är det exakt lika gamla!

Inlagd: 2019-03-15, 12:12
Skriven av: Fölet

Calle kastar jättestora stenar i ett tunt glashus:

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/yvkyla/halfvarsson-slar-tillbaka-efter-pichlers-utspel

Inlagd: 2019-03-15, 19:08
Skriven av: Kallner

Men kan inte Calle bara knipa igen. Handlar väl inte alls om åkfarten (förutom att media allt för lätt får Calle att nappa på sådana här utspel).

Inlagd: 2019-03-15, 20:35
Skriven av: swestam

Skidskytte är verkligen en patetisk sport där man stannar lite efter banan för att skjuta ner några prickar. Dessutom är åkarna verkligen andra klassens skidåkare.

Inlagd: 2019-03-15, 22:53
Skriven av: GKA

GKA: Nej, det är de inte alls. De flesta svenska toppskidskyttar skulle nosa på vårt B-landslag på skate. Det är bra skidåkare.

Inlagd: 2019-03-15, 23:07
Skriven av: Kallner

I Sverige ligger skidskytte långt efter längdåkning. Det är bara att titta på antalet aktiva i respektive sport. I ett JSM t ex så är deltagarantalet i skydskytte knappt en tredjedel om man jämför med längd. I stort sett alla talanger satsar hellre på längd. Om man inte lyckas där så kan man ju senare göra ett försök inom skidskytte

Inlagd: 2019-03-15, 23:13
Skriven av: Göran

Om man inte är intresserad av annat en längdåkning så borde man ju helt enkelt hålla tyst. Helt klart är skidskyttarna otroligt bra längdåkare utan att satsa på längd specifikt.Berger blev ju till och med världsmästare och Björndalen har ju vunnit i världscupen utan att ha satsat oå att träna på just distanserna som gäller i längd. Skullevara intressant om thingnes boe skulle stäälla upp i en längdvärldscup, Tror nog att Calle skulle få vika ner sig där faktiskt.

Inlagd: 2019-03-15, 23:46
Skriven av: karlP

karlP: Du skriver: ”Helt klart är skidskyttarna otroligt bra skidåkare”. Varför är det helt klart? Sedan är ordet ”otroligt” förstås tänjbart, tror du från början att de är usla skidåkare kan det naturligtvis bli otroligt bra helt plötsligt. Jag tror att det är ett par åkare både på dam- som herrsidan som skulle klara sig hyggligt inom längdåkningen men inte fler. På en bra dag skulle de kanske bli runt 10-15 i längdcupen. Men de allra flesta skulle inte bli bland de 30 bästa.

Inlagd: 2019-03-16, 06:28
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H
Det låter ju som resultat från svenska herrlandslaget i längd i år :-(

Jag tycker inte att man ska värdera idrotter mot varandra, det är ju fritt att välja vad man vill. Sedan finns så klart många skillnader mellan dessa annars skulle det ju inte vara olika idrotter.
Jag vet att alla läger väldigt mycket tid och seriös träning på att bli bättre i just sin idrott.

Inlagd: 2019-03-16, 09:32
Skriven av: Bjorn

Nu hoppas vi på att Maja kan få vinna sin första WC-tävling individuellt i Quebec…

Inlagd: 2019-03-16, 16:25
Skriven av: ErrkaPetti

Gratulerar Norge med guld i skidskyttet. Speciellt damtävlingen med de fenomenala Eckhoff, Olsbu och Tandrevold. Verkligt fina idrottskvinnor ni fått fram där, aldrig hört någon säga något ont om dem.

Imorgon vinner Ingrid Landmark Tandrevold masstarten!

Inlagd: 2019-03-16, 20:07
Skriven av: Jan

Jag tycker det är helt sjukt att Falken får åka i Quebec. Hon kommer i alla lägen att åka ur A-landslaget eftersom både Frida och Maja petar henne. Låt någon i firma Lundgren/Hagström åka dit istället som har både form och kapacitet. Falken visade både i Drammen och idag i Falun att hon inte har formen för att åka.

Inlagd: 2019-03-16, 23:45
Skriven av: mickedata

Varför bara 9 tjejer till 10 platser, undrar jag?

Inlagd: 2019-03-17, 10:20
Skriven av: Slakmota

För två år sedan ställde vi bara upp med sju damer och fem herrar och då hade vi i alla fall på damsidan tio platser. Inte för att jag försvarar att vi inte ställer upp med fullt lag på damsidan i år.

Inlagd: 2019-03-17, 10:46
Skriven av: swestam

Jag är inte insatt i hur ekonomin fungerar, vem som betalar vad. Men kan det inte vara en pengafråga att vi inte skickar iväg fullt lag på långa äventyr.

Inlagd: 2019-03-17, 17:14
Skriven av: Tobbe H

Får se om vi går genom hela säsongen utan en seger på distans i mästerskap och världscupen .På både herrsidan och damsidan.
Hur ofta har det hänt genom historien?
Väldigt bra år på damsidan men känns som pricken över i:et har saknats.Det behövs ju en vallamiss för att Johaug inte ska vinna.Men otroligt imponerande av de norska vallateamet som helt köart

klart har haft bättre skidor än genomsnittet i varenda tävling under säsongen.Förrut hände det ju i alla fall då och då att normännen hade lite sämre skidor.
Däremot känns det som att svenska skidorna knappt har varit bäst någon gång under säsongen.I alla fall om vi pratar glid som är enklast att bedömma.Vi har nog tappat lite där

Inlagd: 2019-03-17, 18:24
Skriven av: karlP

Calle och Wolfgang P..? . Som jag nyss skrev under tråden Falun.
Calle hade behövt en sån som Wolfgang. Det är skamligt för svensk längdåkning hade man inte har tagit bättre hand om en sådan talang som Calle faktiskt är.

Inlagd: 2019-03-17, 18:38
Skriven av: H. G. Wells

Om jag får fortsätta på Wolfgang spåret. Jag har svårt att tänka mig att någon som Wolfgang tränar skulle drabbas av sån brutal formsvacka som Kalla drabbades av. Kalla en given pallkandidat före jul, efter jul flera klasser sämre och fortfarande inte helt sig själv..

Inlagd: 2019-03-17, 18:54
Skriven av: H. G. Wells

@H. G. Wells: Formen för flera Svenska skidskyttar varierar ju väldigt mycket, Anna Magnusson kan åka några riktigt snabba lopp, och många riktigt långsamma

Inlagd: 2019-03-17, 19:16
Skriven av: Kurt

H.G. Wells: bara kolla på hur de åkte i världscupen efter OS förra säsongen. Milsvid från den formen de hade i OS. Pichler är jätteduktig på att få till en extrem formtopp till mästerskap

Inlagd: 2019-03-17, 19:47
Skriven av: swestam

Bevare mig väl för en som Pichler, han kan få vara där han är.Inte hans förtjänst att många skidskyttar skjuter dåligt.

Inlagd: 2019-03-17, 20:00
Skriven av: GKA

Hanna Falk åker inte till Quebec vilket känns helt rätt

Inlagd: 2019-03-17, 22:26
Skriven av: jossa

Frågan är om Johanna Hagström eller Moa Lundgren får Falkens plats till Quebec?

Inlagd: 2019-03-18, 05:36
Skriven av: ErrkaPetti

Bäst på slutet ha ju Moa Lundgren varit, så hon ligger nog bäst till…
Kanske försent att få med någon ersättare pga visumregler till Canada?

Inlagd: 2019-03-18, 06:08
Skriven av: ErrkaPetti

Pichlerspåret är stendött för längdlandslaget. Om jag läst rätt så kommer han att vara kvar inom svenskt skidskytte men inte som huvudtränare. Pichler i ett svenskt längdlandslag skulle riskera att slå sönder landslaget. För många starka karaktärer som skulle dra omedelbart om Pichler kom in och domderade och styrde. Åtminstone på damsidan där alla våra stjärnor finns. Adjöss med Kalla och Nilsson till att börja med.

Inlagd: 2019-03-18, 07:02
Skriven av: Tobbe H

Svenska medborgare behöver inget visum till Kanada, ni kanske har andra regler i Ryssland?

Inlagd: 2019-03-18, 08:26
Skriven av: Kurt

@H. G. Wells fast det är ju bara spekuleringar.. .dvs att utgå från att Pichler aldrig misslyckas med formtoppning eller undviker formsvackor. Kalla har ju lyckats briljant med formtoppning under hela hennes karriär och att bara vara i 95%-ig form under ETT mästerskap kanske inte ens Pichler skulle kunna ändra på. Vem vet, det kanske hade fungerat sämre för Kalla på tidigare mästerskap med Pichler som styr rodret… men det är ju också en spekulering.

Inlagd: 2019-03-18, 08:46
Skriven av: Rubik

De uttagna till Kanada på damsidan är exakt samma aktiva som fick åka i VM. Vi var några som höjde på ögonbrynet att de tog ut truppen till Kanada redan innan Falun. Ledningen ville kanske ”förekomma” ev succé av någon icke-VM-åkare i Falun och åka till Kanada med en ograverad VM-trupp av någon orsak?

Men eftersom det gick dåligt för Falken i Falun och hon nu kastat in handduken självmant (?) borde det vara fritt fram att kalla in både Hagström och Lundgren till Kanada, finns ju två lediga platser nu om ledningen så vill och ekonomin lär inte vara något problem samt tror säkert att de två är mycket intresserade av att få åka. Varför inte?

Inlagd: 2019-03-18, 10:14
Skriven av: Jörgen

Märkliga diskussioner i Norge där Maiken Caspersen Falla menar att det inte behövs något kvinnligt sprintlag, eftersom Norska kvinnliga sprintåkare, till skillnad från Norska manliga sprintåkare behöver mera distansträning? https://www.nrk.no/sport/klar-tale-fra-skistad-om-eget-kvinnesprintlag-_-men-falla-sier-_nei_-1.14476791

Inlagd: 2019-03-18, 10:39
Skriven av: Kurt

Jörgen: Fast det skäl som ledningen angett till att Kanadatruppen togs ut innan Falun är logistiska. Svenskarna flyger till Kanada idag om jag förstått det rätt och för Norge så flyger åkarna idag medan en del ledare flyger lite senare.

Är ju dessutom mer logistik än vanligt då man inte har med sig sin vallatrailer, husbil och minibussar.

Inlagd: 2019-03-18, 11:00
Skriven av: swestam

Norge har tagit ut truppen till Quebec, ingen Kristine Stavås Skistad, som nog skulle blivit mycket långt efter i distansloppen https://www.skiforbundet.no/langrenn/nyhetsarkiv/2019/3/verdenscupfinale-canada/

Inlagd: 2019-03-18, 13:44
Skriven av: Kurt

Kurt: Enligt länken så verkar inte Skistad vara vidare entusiastisk över att träna tillsammans med distansåkare. När det gäller att träna med Johaug kan jag förstå henne fullt ut. Det skulle säkert vara till mer skada än nytta. Men det finns andra åkare att träna med och hon behöver öka sin kapacitet rejält. Jag tror det blir svårt för henne att klara det öht. Normal överkropp och jättelånga ben kan möjligtvis också vara ett hinder. Eller kanske en fördel, vem vet.
Falla och Skistad verkar vara på kollisionskurs och jag gissar att Falla är lite irriterad över att en junior kommer och tar för sig så mycket.

Inlagd: 2019-03-18, 14:07
Skriven av: Tobbe H

Skistad har egentlig ikke gjort noe annet enn å vinne JVM. Hadde hun ikke blitt presset ut av sin bane av Nilsson i VM (som gjorde at hun falt) og tatt gull der, så hadde hun hatt betydelig mer å slå i bordet med, så tilfeldigheter betyr mye.

Inlagd: 2019-03-18, 14:26
Skriven av: Neithiri

Neithiri, din fixering vid Stina börjar bli skadlig. Allt ont i världen beror på Stina! Det var Skistads eget fel att hon föll i VM.

Inlagd: 2019-03-18, 14:54
Skriven av: Tomas

Det är långsökt att inbilla sig att guldet varit inom räckhåll förr Skistad om hon hållit sig på benen. Om inte ”om” funnits så hade världen varit väldigt annorlunda.
Att hon föll hade ju givetvis mycket att göra med att hennes ork började ta slut, hon hade ju en helt egen korridor, risken för att krångla till det med tekniken ökar ju mycket när syran kommer.
Dessutom så var det ju i semifinalen hon ramlade och att hon skulle vara lika pigg i finalen för att hota om guld är ju absolut inte så sannolikt med tanke på hur hennes uthållighet varit denna säsongen.

Inlagd: 2019-03-18, 15:16
Skriven av: Hasse

Tomas/Hasse: Skyldig eller ikke skyldig, poenget var at tilfeldigheter avgjør hva man tror om henne. Hun kunne meget godt vunnet sprintgullet om hun ikke ble taklet av Nilsson, hadde jo vunnet semien lett, det så alle med godt syn. Hva som så hadde skjedd i finalen er en annen sak. Men hadde hun vunnet så hadde hennes ord i debatten med Falla veiet betydelig mer, den saken er klinkende klar.

Inlagd: 2019-03-18, 15:32
Skriven av: Neithiri

Svenska tjejerna som åker till Kanada kan alla vara topp tio i minitouren så pass bra är dom.. Andersson, Karlsson och Nilsson slåss om pallplatser jag tror Nilsson har bäst chans att vinna tack vare bonussekunder i sprint men finns risk att hon inte orkar två 10km lopp så det är säkrare med Andersson och Karlsson.. Kalla kommer inte klara kvalet i sprint som det ser ut och då blir det en jobbig helg för henne då det kommer kosta mycket för henne att behöva åka upp igenom fältet det blir lätt att hon spänner sig..

Dahlqvist kanske kan överraska att hon kan åka fristil vet vi det beror på hur bra det går i det klassiska för jag tror kanske inte att hon kommer hänga med täten där och då blir det snabbt en minuts tapp eller mer..

Herråkarna ja Calle förstås men det känns som han checkat ut och helst inte ens vill åka sprint.. Ännu en helt misslyckad säsong för Calle där han är oförmögen att toppa formen rätt och inte skakar av sig motgångar.. Samma med Thorn hans inställning verkar bedrövlig.. Enda som verkar ha lite hunger att köra med ännu är Svensson och Burman touren passar inte Burman men Svensson kan göra det okej topp-15 kanske.. Resten är turister.

Inlagd: 2019-03-18, 15:36
Skriven av: JohanA

Måste ha missat Stinas tackling på junioren där på upploppet, faktiskt lite surt ;)

Inlagd: 2019-03-18, 15:38
Skriven av: Freddy

@Freddy: Nej, du har inte missat något som aldrig skett

Inlagd: 2019-03-18, 15:50
Skriven av: Kurt

Lite märkligt att inte Falla vill ha ett sprintlandslag för damerna. I somras lät det ju tvärtom från henne. Hon var då missnöjd med att hon var så ensam som sprinter i det norska damlandslaget och att det inte var några fartpass utan bara fokus på distansträning. Men nu tycker hon alltså att de norska sprintåkarna skulle ha nytta av distansträning

Inlagd: 2019-03-18, 16:13
Skriven av: swestam

Det norska gnällandet på Stina har ju hållit på i flera år. Ofta brukar det handla om att hon åker alldeles för yvigt och stort med sina stavar när hon skejtar (men tydligen är det helt OK när Skistad åker stort). Eller så tycker man att hon åker för tufft (=fult) eller något annat.

Men nu så tyckte ju Falla i höstas att de norska sprintåkarna måste sluta gnälla över att konkurrenterna åker så tufft och istället tuffa till sig själva. Kanske något anamma för norska längdfans.

Inlagd: 2019-03-18, 16:20
Skriven av: swestam

swestam ”Lite märkligt att inte Falla vill ha ett sprintlandslag för damerna.”

Jeg er helt enig, finner det merkelig, nesten som om hun kun er i mot det siden Skistad mener det hadde vært lurt.

Inlagd: 2019-03-18, 16:39
Skriven av: Neithiri

swestam .. Under VM-sprinten virket som som de svenske løperne var litt for tøffe mot sine egne lagvenninner .. ;-)

Inlagd: 2019-03-18, 16:45
Skriven av: pelle

https://www.youtube.com/watch?v=MfsrEFqLjCE&t=6668s
Skistad beviste under JVM, hvilken kvaliteter hun innehar i sprint. Frida vant kvart/semi´n lekende lett, og var et hav foran konkurrentene. I finalen prøvde hun samme taktikk, men der hang langbeinte Skistad lett med i den lange ”mota” før kjøring ned mot oppløpet. Det virket til og med som Frida ble stresset og trøblet med den tekniske utførelse, når hun ikke ble kvitt konkurrentene. Og etter løpet viste Frida sin store frustrasjon ..
Med 2 år med kapasitets-trening blir ikke Skistad lett og hanskes med i begge stilarter på sprinten, på grunn av hennes eminente avslutnings-egenskaper på oppløpet ..

Inlagd: 2019-03-18, 16:58
Skriven av: pelle

@pelle, upp till bevis för Skistad. Det är inte enkelt att ta steget upp till senior, det ser vi ofta. Men jag välkomnar henne i kommande års sprintar, den svenska sprintarmén behöver motstånd, gärna även från Carl, Urevc, Lampic, Amerikanskorna och många fler länder. Vilka magiska fighter det kan bli!

Inlagd: 2019-03-18, 18:33
Skriven av: V.Vittoz

Stinas distansform har inte varit alltför mycket att skryta med den här säsongen, nu har hon dessutom varit skadad. Avgörande för Stina är också hur bana ser ut. Är det platt med korta backar så kan hon åka riktigt bra.
Kalla och sprinten i Quebec? Fågel, fisk eller mittemellan, det kan bli vad som helst.

Inlagd: 2019-03-18, 18:42
Skriven av: H. G. Wells

pelle… eller typ en dags taktikträning för Frida. JVM-sprinten var inte klockrent upplagt för Fridas del med allt för mycket körning i kval, kvart och semi. Hade hon fattat hur bra hon varit så hade hon väntat till final för att köra ifrån de andra.

Angående VM-sprinten så går det bara att le åt Neithiris anklagelser om tackling. För övrigt så sätter jag min högra hand på att Stina hade tagit sig före Falla i den semin om det hade behövts, hon fällde sig inte i onödan den dagen :)

Inlagd: 2019-03-18, 18:54
Skriven av: Emil

Monsen anser att Kläbo blir tvungen att offra en del av sina sprintegenskaper för att bli bättre på längre distanser.

https://www.vg.no/sport/langrenn/i/bKy44g/monsen-klaebo-maa-ofre-rykket-for-aa-vinne-mer

Inlagd: 2019-03-18, 18:56
Skriven av: H. G. Wells

Jag tycker inte de norska åkarna gnäller så mycket på Stina Nilsson, jag tror att de respekterar henne högt. Det är den norska internetsvansen som gnäller på Stina. Det i sin tur beror på att hon så ofta vinner. Det var likadant för Kowalzcyk när hon härjade i prislistorna. Då kallades hon för Diesel-Doris och nu blir det Propeller-Stina bland den norska undervegetationen.

Inlagd: 2019-03-18, 19:57
Skriven av: Tobbe H

Titta alldeles nyss (SVTplay) upprepade gånger på semifinalen där Skistad faller i Seefeld (VM 2018)…
Stina har INGEN kontakt med överhuvudtaget!

Och, oavsett, om Skistad skulle ha gått om Stina så skulle iallafall Stina gått vidare till final som Lucky Loser…

Men, att hon knuffade Skistad, vilket skitsnack!!!

Och, Falla verkar helt oberörd över att Skistad faller… Maiken knäpper av sig sina skidor och lämnar målområdet kvickt…
Som sagt, tror inte Falla gillar Skistad ;-)

Inlagd: 2019-03-18, 20:28
Skriven av: ErrkaPetti

Skistad gjorde presis samme feil, som uheldige Northug under VM-3-mila på ski i 2007. Setter du staven på innsiden av skia, er det meget logisk at du regelrett går på tryne… Der mistet skikongen et soleklart gull ..

Inlagd: 2019-03-18, 21:13
Skriven av: pelle

@Kurt
Jag var ironisk ovan…

Inlagd: 2019-03-19, 09:20
Skriven av: Freddy

Är det Quebec som är typ stadssprint med obefintliga backar? Minnet sviker mig

Inlagd: 2019-03-19, 09:46
Skriven av: Pelle1234

Pelle1234, kolla Youtube, där ligger det videos från sprinten 2017 i Quebec City…

Inlagd: 2019-03-19, 11:04
Skriven av: ErrkaPetti

Pelle1234: är de samma bana som 2017 så finns de backar och går att göra skillnad på damsidan var åkt tiden ca 3 min och Falk som var 3a var rätt klart efter Stina och Falla.. nu vet jag inte om man åker samma bana alls men så såg de ut den gången

Inlagd: 2019-03-19, 11:55
Skriven av: jossa

http://www.idrottensaffarer.se/namn/2019/03/johaug-och-kalla-pa-gemensam-semester

Når pila peker i feil retning, er det blytungt og motivere seg for en ny sesong. Og det må være spesielt vanskelig for Kalla, i og med at sesongen i tillegg er et mesterskaps-fritt år.
Men kanskje bestevenninnen fra Norge kan oppmuntre henne til og ta en sesong til ..
Langrennsporten trenger den kjekke jenta fra Tärendö ..

Inlagd: 2019-03-19, 12:40
Skriven av: pelle

Märkligt att svenska sprintbredden på herrsidan är bättre än nånsin. Imponerade!
Men på distans är det verkligen nattsvart. Känns så hopplöst att jag tycker man bör helt skrota ett Team Bauhaus med distansåkare på herrsidan.

Inlagd: 2019-03-19, 13:18
Skriven av: Nörden

Johaug och Kalla på gemensam semester på Rhodos efter säsongen, blir säkert trevliga turer i de fina bergen där (löpning, cykling och rullskidor). De två har mycket gemensamt och kan vara precis det som Kalla behöver efter denna säsong samt med en mästerskapsfri säsong som väntar.

Inlagd: 2019-03-19, 13:57
Skriven av: Jörgen

Inte skrota, men kanske införa ett Team Sjukhus, efter norsk modell? Vilka som bör stå på tillväxt där är inte självklart. Urvalet av lämpliga diagnoser är begränsat, men några lagom lytta ynglingar borde väl landet kunna uppbringa?

Inlagd: 2019-03-19, 14:18
Skriven av: Slakmota

pelle: Jag tror lika många norrmän vill se Kalla fortsätta som svenskar.. Klart man vill se henne fortsätta till OS 2022 om hon är motiverad men det finns nya svenskor nu redo att ta över.. Kalla står för en väldigt liten del av svenska pallplatser numera..

Inlagd: 2019-03-19, 17:36
Skriven av: JohanA

@nörden, bredden är bra, men toppen är usel. Hoppas verkligen att några killar kan ta ett steg till nästa säsong och börja ta sig vidare final utan att alla framför ramlar.

Inlagd: 2019-03-19, 17:54
Skriven av: V.Vittoz

JohanA … På et svensk stafettlag er Kalla meget viktig, på grunn av sin lange erfaring. Selv om formen var sånn der under VM, voks hun til de store høyder på sin etappe, og avgjorde stafetten for Sverige. Bare se hva som skjedde med det ”uovervinnelige” laget fra Norge, når rutinerte Bjørgen manglet..

Inlagd: 2019-03-19, 19:42
Skriven av: pelle

Tviler på om noen vet hva disse tallene stå for?
20-13 -7 ….

Inlagd: 2019-03-19, 21:05
Skriven av: pelle

pelle: Alla norska VM-medaljer i alpint, längdskidor och skidskytte denna vinter?

Inlagd: 2019-03-19, 21:22
Skriven av: swestam

Ikke overraskende att du viste svaret ..

Inlagd: 2019-03-19, 21:30
Skriven av: pelle

Pelle: Er svaret 0? 20 minus 13 minus 7?

Inlagd: 2019-03-19, 21:51
Skriven av: Sven

Meldt 38mm regn i Quebec på fredag!!

Inlagd: 2019-03-19, 21:53
Skriven av: Sven

Sven … Minus? not, men et pent norsk ord som kalles bindestrek …

Inlagd: 2019-03-19, 22:38
Skriven av: pelle

Jag tror fortfarande att Kallas svaga säsong beror på förra säsongens lyckade OS. Det är så oerhört små marginaler i toppen och tappar man bara lite i motivation i alla dessa träningspass som ska genomföras fokuserat så halkar man efter lite. Så nyckeln för Kalla inför nästa säsong heter motivation. Kanske kan Johaug hjälpa henne där. Kanske kan hon prata med Björgen som ju lyckades motivera sig högt upp i ålder. Kanske har den mentale coachen nyckeln. Och jag håller med pelle om att en motiverad Kalla behövs ett par-tre säsonger till i det svenska laget. Björgen och Johaug är på pappret utbytbara i en stafett (kapacitetsmässigt) men när Björgen försvann kände Norge sig tvungna att pussla om i laget och anpassa sig till motståndet. Tryggheten försvann lite så att guld och silver bytte plats.

Inlagd: 2019-03-20, 06:52
Skriven av: Per

Tror f ö att samma sak förklarar Diggins och Pärmens svaga säsonger. OS-guld är det största i USA och hennes och Randalls prestation fick uppmärksamhet i USA som är svår att toppa. Och Pärmen tog väl sina första individuella medaljer i Korea?

Inlagd: 2019-03-20, 06:58
Skriven av: Per

Nej, hon var tvåa på skiatlon i Lahti men ändå. Tre individuella medaljer på OS är succé för henne.

Inlagd: 2019-03-20, 07:02
Skriven av: Per

Beträffande ”Kallas svaga säsong” så är det väl så att hon har gått över till att äta veganmat. Det är väl i så fall troligare att problemen ligger där.

Inlagd: 2019-03-20, 09:08
Skriven av: LOA

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/ikonen-kan-forsvinna-efter-bara-en-sasong/
Kanskje han har søkt på den ledige stillingen som norsk landslagssjef…. Tror Olsson hadde vært mitt i blinken til den jobben, med Northug som assistent. ..

Inlagd: 2019-03-20, 09:37
Skriven av: pelle

@LOA Men nu har ju inte Charlotte Kalla gått över till att äta veganmat, så du får leta dumma bortförklaringar någon annanstans

Inlagd: 2019-03-20, 10:07
Skriven av: Kurt

LOA: skippa skitsnacket!

Inlagd: 2019-03-20, 11:19
Skriven av: Nörden

Kalla har genomfört många halvdåliga säsonger tidigare så detta är inget nytt. Vem minns inte säsongen 2013 som var ett riktigt bottennapp. Bara att botanisera i resultatlistan från förr.

Inlagd: 2019-03-20, 12:03
Skriven av: GKA

Att Peterson tas ut framför Bergström och möjligen Grate är ett tecken på att wc-avslutningen blir en avskedshelg för honom. På distansloppen hade är han och Bergström likvärdiga men Bergström känns hetare i sprint i och med 5:e platsen i Falun.

Inlagd: 2019-03-20, 12:05
Skriven av: Nörden

Tenk om Kalla nå hadde tatt en pause, og skaffet seg barn i den mesterskapsfrie sesongen, dertil kommet tilbake toppmotivert, og med en ”mammaeffekt”, (som dokumentert gir positivt energi), til mesterskapet i Oberstdorf i 2011.
Men, hun er vel forsatt enslig, og mangler samboerkontrakt, dessverre ..

Inlagd: 2019-03-20, 13:56
Skriven av: pelle

Huff 2021, selvsagt ..

Inlagd: 2019-03-20, 13:58
Skriven av: pelle

Per: Kalla trodde kanske att hon gjorde det som skulle göras i träningsväg under sommaren. Hon övertygade sig själv att hon gjorde jobbet som skulle görs. Men i själva verket så var hon lite lat, lite omotiverad, upptagen med annat. Samtidigt var Ingesson upptagen med att träna andra åkare.
Kalla behöver kanske inte längre bromsas av tränaren, hon behöver kanske en mental spark där bak?
Kalla är i så fall inte den första trettioåringen som är i det här läget i sin karriär. Snarare helt normalt.
Vem vet, vi får vänta på analysen.

Undrar hur Johaug tacklar nästa säsong. Hon har tränat stenhårt och förberett sig extremt noggrant i två år. Pressen på henne har varit enorm, men nu har hon bevisat vad hon skulle bevisa..Hon gråter på hotellrummet i Seefeld….känner tomhet.
Kan man kanske förvänta sig en reaktion till nästa säsong?

Inlagd: 2019-03-20, 16:39
Skriven av: H. G. Wells

Lat tror jag ju inte att Kalla har varit men man kan ju träna hårt utan att få maximal kvalitet om man är lite ofokuserad. Jag tycker t ex att Kallas teknik har varit sämre i år, i både klassiskt och skate.

Inlagd: 2019-03-20, 16:46
Skriven av: Per

Den andra huvudteorin – som.jag tror jossa har lanserat här – är överträning, främst under jul och nyår. Men jag har ändå svårt att tro det. Kalla känner ändå sin kropp väl.

Inlagd: 2019-03-20, 16:49
Skriven av: Per

Per: finns så klart många teorier men ska bli kul höra vad dom kommer fram till om dom kommer fram till något… Tänkte på Kalla hon blev lätt förkyld innan Davos sedan kanske hon börja träna för hårt för tidigt + att jag kan tro att hon kände både stress och press när så väl Ebba som Johaug åkte så bara…

Vad gäller Ebba tror jag inte enbart dom svagare resultaten på VM berodde på de lätta problem med luftrören var orsaken… utan även kanske uppladdningen innan och kanske även lite höjden. hoppas även man analyserar dom faktorerna ..

Inlagd: 2019-03-20, 17:12
Skriven av: jossa

Calle har blivit sjuk..

Inlagd: 2019-03-20, 18:17
Skriven av: Emma

Inte en säsong som boostar Calles självförtroende direkt. Väldigt tråkigt att åka iväg till Canada och sedan inte kunna tävla…Trist!

Inlagd: 2019-03-20, 18:19
Skriven av: Rubik

jossa – av vilken anledning tror du att det är även fler faktorer som spelar in än sjukdomen?
(och även bortsett från dåliga skidor som det märktes att hon hade i 10 km, men som hon försökte tona ned. Men det framkom tydligt i intervju längre fram i VM)

Inlagd: 2019-03-20, 18:22
Skriven av: Rubik

Tycker veganteorin är den bästa hittills. Kalla sponsras ju av en veganmatsfirma så det har antagligen blivit aminosyrafattig kost då och då.

Inlagd: 2019-03-20, 19:41
Skriven av: Grrrip

Rubik: Vad som framkommit så var de lindriga problem hon hade med halsen mest en säkerhetsåtgärd att hon stod över första loppet visst de kan satt ner henne men till 30 km borde hon varit på topp men inte där heller verka hon vara de..Jag tänker väl på uppladdningen innan i Seiser Alm var de rätt ? sedan hur hon presterar på lite högra höjder tror Seefeld är på 1200 m jag kolla rätt.. Davos loppet i år var väl de svagaste av hennes 10 km F lopp i år i också och de var på höjd jämfört med Johaug är hon klart längst efter i Davos finns 4 lopp att jämföra mot avstånden +9 +38 +24 +18

Sedan tycker jag vissa lopp förra säsongen var lite svagare på höjd också men en del har ändå kanske lite naturliga förklaringar att hon var på väg tillbaka från skada men är ändå lite lur på den svagare prestationen i Seefeld även förra året vist problem i starten men va de enda orsaken..

väldigt mycket spekulation blev de nog nu

Inlagd: 2019-03-20, 19:53
Skriven av: jossa

Är Kalla vegan nu? I så fall inte bra.
Ebba var väl i stillhet flera dar så det satte nog ner henne en hel del.

Inlagd: 2019-03-20, 20:26
Skriven av: GKA

Mkt trams nu kring Kallas status. Extremt ointressant.

Inlagd: 2019-03-20, 21:12
Skriven av: Nörden

Tycker Kallas relativt svaga säsong (ändå ett VM-guld) är intressant. Men som någon skrev har det hänt förut, 2011 och 2013. Att hon skulle vara vegan har jag däremot svårt att tro. Blir oerhört svårt att få i sig de kalorier och den protein som krävs. Möjligen går det att vara vegetarian och elitidrotta men vegan…nej det tror jag inte.

Inlagd: 2019-03-20, 21:21
Skriven av: Per

2012 och 2016 var också dåliga säsonger för Kalla faktiskt.

Inlagd: 2019-03-20, 21:28
Skriven av: Per

Håller med, många fantasifulle teorier just nu. Tror lika lite på veganteorin när det gäller Kalla som höghöjdsteorin när det gäller Ebba.

Inlagd: 2019-03-20, 21:49
Skriven av: swestam

swestam: finns de just nu något som styrker att de inte är så? jag räknar inte in JVM lopp i den spekulationen men visst bara spekulation.. sedan kan man ju påstå massa positions problem i Seefeld förra året men åkningen i de loppet blev inte riktigt bra efter heller.. sedan kan man ju undra om de bara var slumpen att hon var klart längst efter Johaug i Davos i år jämfört med dom andra loppen på 10 km fritt..

Inlagd: 2019-03-20, 22:33
Skriven av: jossa

Per: känns ändå som 2012 är klart bättre år än 2013 och 2016.. 2012 fick jag de ändå att hon hade 7 topp 3 resultat…

Nu är de ju ett mönster nästan 2013 dåligt sedan två jätte bra säsonger sedan 2016 dåligt sedan två jätte bra säsonger och sedan en sämre igen två bara en dålig

Inlagd: 2019-03-20, 22:37
Skriven av: jossa

Kalla kan ju ha andra saker som upptar hennes tid också. Mer vill jag inte säga.

Inlagd: 2019-03-20, 23:20
Skriven av: Kallner

Den russiske troppen til Quebec:
Damer: Nepryajëva
Istomina
Belorukova
Sedova

Herrer: Belov
Bolchunov
Larkov
Melnichenko
Spitsov

Inlagd: 2019-03-20, 23:33
Skriven av: Rastjapa

Varför skickar ryssarna så få åkare? Tror jag inte på.

Inlagd: 2019-03-21, 00:20
Skriven av: Nörden

Har en magkänsla att Frida Karlsson kommer göra en grym insats redan i sprinten på fredagen i Quebec!
En semifinal där och hon kan utmana om topp tre i hela minitouren…

Hoppas dessutom att Ebbas form håller i sig säsongen ut…
Egentligen, vilket kanonsäsong Ebba haft, frånsett VM, men, samtidigt, kanske en bra morot att ha med sig i sommar och höstträningen inför kommande säsong…

Känns ju såååå spännande att ”ungdomarna” kommer på bred front, speciellt på damsidan…
Jag tror vi kan få se kvintetten Ebba, Frida Johanna H, Linn Svahn, Moa Lundgren skörda stora framgångar i nästa säsongs världscup…

Sedan kanske Grate och Aflodal bland herrar… Vore ju kul med någon mer än Viktor Thorn som kan åka skapligt fort på både sprint och distans…

Förväntar mig att både Ida I och Charlotte kommer fortsätta sina satsningar…

Inlagd: 2019-03-21, 05:23
Skriven av: ErrkaPetti

jossa: Som jag ser det så finns det inget konkret som tyder på att det var en höghöjdsfaktor som inverkade på Ebba under VM i Seefeld. Och i övrigt tycker jag det finns för litet underlag för att dra några slutsatser om hur hög höjd passar henne. Kanske också lite svårt att jämföra uppladdning på hög höjd och sedan tävlande på höjd (som Seiser Alm och sedan Seefeld) med tävlande på höjd utan någon höghöjdsuppladdning (Davos).

Man kan tänka sig att höjden påverkade Ebba i Davos då hon kom direkt från lågland då, men att utifrån det dra någon slutsats att hon har problem med mellanhöjd efter att laddat på hög höjd tycker jag man inte kan dra.

Jag tror nog också att hon hade en liten dipp i sin form i Beitostölen och Davos efter att ha inlett så fint i Ruka och Lillehammer vilket lika mycket kan bidragit till hennes resultat i Davos. Och Beitostölen är väl hennes sämsta lopp i världscupen denna säsong, inte Davos.

Inlagd: 2019-03-21, 07:47
Skriven av: swestam

swestam: Jag vet inte var ren spekulation men så länge inget 100 säger att jag har fel tycker jag men bör analysera dom faktorerna också när man gör en analys av säsongen liksom mycket annat också för jag tror inte ens hennes form just under VM varit som bäst ändå även utan dom lindriga problemen med luftrören..

sedan tycker jag de var lättast jämföra mot Davos eftersom de var samma distans men Bito loppet var nog på den nivån också

Inlagd: 2019-03-21, 08:14
Skriven av: jossa

swestam: Alltså jag utgår nu från att de var lindriga problem och mest en säkerhetsåtgärd att hon stod över första loppet som rapporten var

Inlagd: 2019-03-21, 08:33
Skriven av: jossa

jossa: Jag håller med om att man efter säsongen bör utvärdera och analysera höghöjdsupplägget för Ebba. Oavsett vad man kommer fram till så bör det ha varit en nyttig erfarenhet för Ebba inför kommande mästerskap.

Fine att spekulera, men om jag skall tro på en spekulation eller en teori så krävs det något konkret som stödjer den.

Inlagd: 2019-03-21, 08:58
Skriven av: swestam

swestam: absolut de förstår jag och har väl inget eget konkret på de men vill bra att man verkligen analyserar allt och inte rakt av går på att de var de hon hade i halsen som satte ner henne så pass mycket..

Inlagd: 2019-03-21, 09:24
Skriven av: jossa

Trist för arrangörerna och alla andra med skidtävling i skitväder i morgon. Men tummarna håller vi ändå.

Inlagd: 2019-03-21, 11:17
Skriven av: Slakmota

Nog inte många 80-talister bland herrar runt om i världen som fortsätter efter denna säsong.

Inlagd: 2019-03-21, 11:17
Skriven av: Nörden

Tog en titt på topp 10 i WC-distanstotalen, deras placeringar i distans och snitt. Alla över 10 lopp åkte TdS (undantag Sedova). Sprint, tourtotaler och stafetter togs ej med:

860 p – JOHAUG, Therese – 9 lopp snitt 1.00
1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 -1 – 1 – 1

737 p – FLUGSTAD ØSTBERG, Ingvild – 14 lopp snitt 2,92
4 – 4 – 3 – 3 – 2 – 2 – 1 – 1 – 1 – 1 – 5 – 6 – 4 – 4

646 p – NEPRAYEVA, Natalia – 14 lopp snitt 5,79
7 – 16 – 7 – 7 – 9 – 1 – 2 – 5 – 2 – 10 – 3 – 7 – 3 – 2

604 p – PÄRMÄKOSKI, Krista – 14 lopp snitt 4,57
6 – 5 – 5 – 6 – 3 – 4 – 5 – 2 – 4 – 2 – 4 – 5 – 7 – 6

563 p – ANDERSSON, Ebba – 9 lopp snitt 2,89
3 – 2 – 3 – 4 – 4 – 2 – 3 – 3 – 2

426 p – DIGGINS, Jessica – 13 lopp snitt 8,23
14 – 12 – 11 – 8 – 5 – 6 – 11 – 1 – 7 – 12 – 13 – 4 – 3

400 p – KALLA, Charlotte – 8 lopp snitt 5,75
2 – 3 – 4 – 2 – 6 – 13 – 5 – 11

380 p – BELORUKOVA, Yulia – 13 lopp snitt 9,46
5 – 13 – 9 – 18 – 7 – 6 – 4 – 5 – 15 – 16 – 4 – 13 – 8

330 p – SEDOVA, Anastasia – 9 lopp snitt 7,89
5 – 8 – 3 – 3 – 22 – 3 – 3 – 8 – 16

313 p – WENG, Heidi – 11 lopp snitt 11,18
13 – 8 – 20 – 14 – 5 – 8 – 25 – 6 -11 – 8 – 5

Johaugs snitt står förstås i en klass för sig. Även Ebba, Flugan och Pärmen är mycket jämna och har inget mindre bra lopp alls.

Inlagd: 2019-03-21, 12:43
Skriven av: Jörgen

Nörden: Ryssarna skickar sina bästa möjliga lag till Quebec.

På herrsidan saknas Ustiugov (gallblåsan ska opereras, säsongen är över) och sprintern Retivykh (sprintcupen är redan avgjord, finns ingen anledning att skicka honom over there).

Damsidan: Belorukova, Neprayeva, Sedova och Istomina är deras fyra främsta i WC-totalen och troligen stommen för deras damstafettlag i många år framöver om de får förbli skadefria och friska.

Inlagd: 2019-03-21, 13:02
Skriven av: Jörgen

Nörden och Jörgen: Många ryssar är missnöjda med att man inte skickar fler ryska åkare till Kanada. En sådan som Chervotkin har blivit sjuk och en del av de övriga ryssarna satsar på ryska mästerskapen istället. Men många hade velat se fler ryska åkare som kunde hjälpa Bolshunov mot Kläbo.

Inlagd: 2019-03-21, 13:13
Skriven av: swestam

Swestam: Som ska placera sig före Kläbo i distansloppen over there och indirekt se till att norrmannen får mindre poäng i dessa, så de menar? I sprinten är det svårare att hjälpa Bollen.

Inlagd: 2019-03-21, 13:23
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Framför allt hjälpa Bollen att dra upp tempot i den klassiska masstarten men det finns ju också spurtpriser/bonussekunder. Norge skickar ju fullt lag som kan hjälpa Kläbo medan Bollen är betydligt mer ensam.

Inlagd: 2019-03-21, 13:28
Skriven av: swestam

Swestam: Ryssarna har med sina fem främsta i distanscupen så det är fyra bra lagkamrater Bollen har med sig men ja de kunde ha varit upp till tio ryssar på plats. T.ex saknas Vylegzhanin och Bessmertnykh.

Jag ser fram emot helgens kamp mellan norrmannen och ryssen.

Inlagd: 2019-03-21, 14:02
Skriven av: Jörgen

Maltsev, Semikov samt nån av de andra från 96:årskullen där Bollen och Spitsov är etta och tvåa.

Inlagd: 2019-03-21, 14:04
Skriven av: Nörden

Off topic: Esterna som är rena dök som bekant inte upp i Falun men de åkte en nationell tävling den helgen.

Inlagd: 2019-03-21, 14:09
Skriven av: Nörden

”860 p – JOHAUG, Therese – 9 lopp snitt 1.00
1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 -1 – 1 – 1”

Ingen har noen gang i historien hatt en slik deilig rekke. Hun er den beste distanseløperen verden noen gang har sett, uten tvil. Men synd hun ikke gikk TdS, hadde såklart vunnet TdS lett også.

Spent på om hun vinner Quebec-touren, lang flat løype med sprint først er ikke ideelt, men det skulle ikke forundre meg mye om hun vinner denne touren også. Flate løyper kan være krevende nok de når farten settes opp.

Inlagd: 2019-03-21, 14:18
Skriven av: Neithiri

Damsidan genomgår en stor generationsväxling.. Jag tror att både Kowalczyk och Björgen har varit på nivån Johaug är i år men den konkurrensen finns inte där längre.. Flera av dom här 10km loppen som Johaug vunnit med 10-20 sekunder hade hon blivit slagen av Björgen i under tidigare säsonger men i år har hon haft en liten säkerhetsmarginal att köra med.. Ebba Andersson som saknade pallplatser före säsongen har nästan ohotat kommit att bli främsta utmanare trots att hon har mycket kvar att jobba med i tekniken.. När säkerhetsmarginalen försvann för Johaug VM-stafetten då var det inte lika övertygande längre mycket av detta handlar om det mentala spelet där Nilsson i stort sett aldrig mäter sig med Johaug annars under säsongen och inte kände sig slagen på förhand.. Karlsson var den enda i distansloppen som inte gick in på VM med ett mentalt underläge och var därför närmast att matcha Johaug i intervallen och kunde ge henne en ordentlig fight.. Skistad hade kunnat göra detsamma i sprinten mot Falla och Nilsson resterande tjejer är jätterädda och låter dom köra för ohotat.. Man måste vara orädd om man ska slå dom bästa det finns många på damsidan som är slagna på förhand och kör för andra plats redan från start.

Det är tre åkare som kommer ta upp kampen med Johaug kommande säsonger.. Dessa är Nepryaeva född 1995, Andersson född 1997 och Karlsson född 1999. Det kommer aldrig ske att Östberg och Pärmäkoski födda 1990 eller Diggins, Weng och Haga födda 1991 når upp till Johaug flera av dessa verkar snarare vara på väg nedåt i karriären redan.. Kalla och Jacobsen födda 1987 är äldre än Johaug och kommer alltid vara steget efter. Tjejerna nere på kontinenten har långt kvar ännu..

Inlagd: 2019-03-21, 15:07
Skriven av: JohanA

Neithiri: Johaug är 100% i distans denna säsong vilket är en fantastisk prestation i sig. Det finns dock rekord kvar att slå t.ex. Björgens segrar och medaljer. Ett annat rekord hålls av Välbe som tog fem guld under samma mästerskap (VM 1997 i Trondheim, Norge).

Men tror att konkurrensen blir tuffare framöver. De yngre t.ex Ebba, Frida och Neprayeva kommer att fortsätta att närma sig och är det bara en tidsfråga innan Johaugs fina vinstrad i distans spricker men det kanske inte sker förrän under nästa säsong. Tror att Johaug gillar utmaningen också.

Inlagd: 2019-03-21, 15:24
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Beklager, men jeg ser ikke på Välbe som noen reell referanse, hun var garantert like dopet som de hun gikk sammen med på sin tid, hvorfor i alle dager skulle hun ikke være det, tror du hun ærlig talt hun var den enste russerinne som ikke var dopet i Trondheim? Glem Välbe.

Bjørgen har aldri vunnet distanserenn med slike marginaler som det Johaug gjør, men Bjørgen er en god nr.2.

Inlagd: 2019-03-21, 16:53
Skriven av: Neithiri

Nu är man som ett barn på julafton som längtar efter alla klappar. Nu vill jag ha en startlista för sprinten :) Hänger på låset på fis-ski.com nu.

Inlagd: 2019-03-21, 19:29
Skriven av: Nörden

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/OpnvBb/calle-halfvarsson-frisk–redo-att-tavla-igen

Blir tävling i alla fall för Calle! Hoppas nu han kan få till några bra lopp så han får avsluta med en positiv känsla.

Inlagd: 2019-03-21, 19:37
Skriven av: Emma

Bjørgen var garantert like dopet som de hun gikk sammen med på sin tid

Inlagd: 2019-03-21, 20:04
Skriven av: Kurt

Luktar Vasstrader lång väg detta senaste inlägg. Sorgligt att man inte kan få någon avstängd, eller i alla fall kunna skydda sitt nickname. Dags att börja kräva registrering Jörgen? Vi som älskar att diskutera världens bästa sport här tillsammans med andra skidnördar skulle helt klart vara kvar.

Inlagd: 2019-03-21, 20:37
Skriven av: V.Vittoz

For 2 år eller 3 år tilbake i tid, tippet jeg Stina Nilsson som vinner av minitouren i Canada. Tar sjansen nok en gang, tror hun er i bedre form nå, enn hun fikk vist under VM på grunn av hennes skadeproblem som nå er leget…

Inlagd: 2019-03-21, 21:24
Skriven av: pelle

Varför åker inte Sundby och Niskanen?

Inlagd: 2019-03-21, 23:53
Skriven av: Nörden

Jossa har nog rätt, det finns frågetecken när det gäller Ebbas förmåga att hantera hög höjd. Lite heshet ska inte dra ner formen så mycket. Om det nu bara var lite heshet. Landslagets information när det gäller Kallas formproblem och Stinas skada visade sig inte vara mycket värd, så det kanske var så även angående Ebba.

Tung träning betyder slitna muskler. Slitna muskler råkar lättare ut för skador. Det var det som Stina råkade utför, tror jag. Hon la in en period med tyngre träning efter Tds, tror jag alltså.

Jag tror att både Jossa och Per har rätt när det gäller Kalla.
Kalla har slitit med formen hela säsongen, mest tydligt efter jul.
Varför har hon gjort det, vilka förändringar har skett som kan förklara formproblemen den här säsongen?
Svaret på den retoriska frågan vet vi. Kommer det då att fungera bättre till nästa säsong?
Svaret på den följdfrågan avgör om Kalla fortsätter eller lägger av.

Inlagd: 2019-03-22, 08:26
Skriven av: H. G. Wells

Hanna Falk? Någon som vet, eller har en teori, om varför hon inte får till det bättre den här säsongen

Inlagd: 2019-03-22, 08:36
Skriven av: H. G. Wells

Det behövs inte mycket för att du ska förvandlas från en stjärna till en medelmåtta.

https://www.svt.se/sport/skidskytte/utbrand-fourcade-hoppar-av-sasongsfinalen

https://www.svt.se/sport/skidskytte/kaisa-makarainen-kan-lagga-av

Inlagd: 2019-03-22, 08:40
Skriven av: H. G. Wells

I Norge diskuteras nu hur osportsligt man bör uppträda https://www.nrk.no/sport/ostberg-tapte-med-vilje-for-a-hjelpe-_-nekter-lagvenninnene-a-gjore-det-samme-1.14484489

Inlagd: 2019-03-22, 08:43
Skriven av: Kurt

@Nörden: Niskanen ser ingen chans på en tour med sprint + fristil, han har inte kört många lopp överhuvudtaget i år. Sundby vill nog inte bli inblandad i det fula spelet med ryssarna när det gäller den totala världscuptiteln, han vet att han inte skulle få köra sitt eget lopp utan bara vara hjälpryttare åt Kläbo.

Inlagd: 2019-03-22, 08:46
Skriven av: Kurt

Varför är inte Frida K med i FIS startlista för dagens sprintkval? Har jag missat ngt.

Inlagd: 2019-03-22, 09:07
Skriven av: Marcus

Frida startar som 50.

Inlagd: 2019-03-22, 09:17
Skriven av: GKA

V.Vittoz – kan upplysa om att det inte var Vasstrader som skrev den kommentaren. Finns aktiva spam- och IP-filter påslagna i bakgrunden. Inloggningskrav skulle göra det hela mer säkert/slutet men också skapa en tröskel så det är ett tveeeggat verktyg (samt är något som Oskar beslutar om i så fall).

Inlagd: 2019-03-22, 09:42
Skriven av: Jörgen

Tack Jörgen, :)

Till något roligare, ingen dålig startlista i WW-cupsprinten i Kalix idag.. Vilken bredd det är hos damerna!

http://live.fis-ski.com/cc-5926/results-pda.htm

Inlagd: 2019-03-22, 11:06
Skriven av: V.Vittoz

DEt kommer nog säkert att bli teamkörning om spurtpoängen i Kanada, tråkigt. Men bara i bland herrarna, inte i damklassen, ingen törs hindra Johaug från att ta köra som hon vill. Kläbo kommer däremot att få bra hjälp.

Inlagd: 2019-03-22, 11:23
Skriven av: H. G. Wells

”860 p – JOHAUG, Therese – 9 lopp snitt 1.00
1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 -1 – 1 – 1”
Jag har den ytterst kontroversiella åsikten att Östberg vann Lillehammers jaktstart.

Inlagd: 2019-03-22, 12:05
Skriven av: Fölet

Fölet: Hurså? Tittade efter nu när du nämnde det (länk) har något fel begåtts?

Inlagd: 2019-03-22, 12:14
Skriven av: Jörgen

@Jörgen:
JOHAUG Therese 29:35.5
OESTBERG Ingvild Flugstad 29:53.4

Inlagd: 2019-03-22, 12:18
Skriven av: Kurt

Kurt: Det är tourtotaltiderna dvs målgångstiden där skiljde det 17,9 s (med Ebba mellan de två) men kolla på åktiderna där skiljer bara sex tiondelar i tid (till Johaugs fördel)

Inlagd: 2019-03-22, 12:26
Skriven av: Jörgen

Neithiri: Glashuset ringde och berättade att du kan komma och hämta din sten ;)

Wells: Ebba krämade ut betydligt mer kraft ur kroppen än Frida på tremilen så där var formen tillbaka. Hon gjorde taktiska missar som att hänga på johaug för länge och dra för mycket vilket förmodligen gjorde att hon missade medalj.

Inlagd: 2019-03-22, 13:28
Skriven av: Thorrez

Följetongen Calle Halfvarsson….

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/halfvarsson-hoppar-av-bara-timmar-innan-start/

Inlagd: 2019-03-22, 14:45
Skriven av: Freddy

verkligen ett av säsongens mest intressanta sprintkval!

Inlagd: 2019-03-22, 15:05
Skriven av: Emil

I väntan på Quebec. Kvalet i Kalix nyss avgjort, dessa fem första inom 3,28 s resten är 6,38 s eller mer bakom:

1. Moa Lundgren
2. Linn Svahn
3. Jennie Öberg
4. Anna Dyvik
5. Johanna Hagström

Livelänk

Inlagd: 2019-03-22, 15:15
Skriven av: Jörgen

Och snart startar sprintguden Lord Nelson!

Inlagd: 2019-03-22, 15:25
Skriven av: Slakmota

För Stinas del gäller det att gå till minst semifinal idag, då är sprintcupen säkrad och hon blir första svenska någonsin att vinna en av världscuptitlarna. Det fixar hon säkert.

Om Stina mot förmodan missar semi kan det ändå gå vägen om hon inte blir sämre placerad än 14:e samtidigt som Falla vinner. Ser att Expressen skriver att 15:e räcker men det stämmer inte. Plats 15 ger 16 p och det räcker ju inte om Falla vinner, hela poängskalan, reducerad p.g.a. del av tour:

Vinnaren får 50 p
Plats 2-6 ger 46-34 p (3 p diff)
Plats 7-15 ger 32-16 p (2 p diff)
Plats 16-30 ger 15-1 p (1 p diff)

Inlagd: 2019-03-22, 15:43
Skriven av: Jörgen

Stina ett steg närmare cupen

Inlagd: 2019-03-22, 15:55
Skriven av: Emil

oj vilka avstånd redan

Inlagd: 2019-03-22, 15:55
Skriven av: Emil

Bra kval av Ebba och Charlotte, viktigt! Verkar som dom träffat rätt med valla och struktur.

Inlagd: 2019-03-22, 16:01
Skriven av: V.Vittoz

Frida också, härligt!

Inlagd: 2019-03-22, 16:07
Skriven av: V.Vittoz

verkar som Johaug går vidare som nr 29…

Inlagd: 2019-03-22, 16:08
Skriven av: Emil

Och Ida inte vidare, undra om något hänt? Positivt överraskad av att Ebba är vidare – har hon ens gått vidare i något sprintsammanhang tidigare eller är det jag som har dålig koll? Kanske lättare i tourer i och för sig men ändå.

Inlagd: 2019-03-22, 16:13
Skriven av: Emma

Ser ut som Fantastiska Frida är igång igen efter sjukdomen!

Skall bli spännande att se om Sundling kommer få till åkningen i heaten.

Inlagd: 2019-03-22, 16:16
Skriven av: Jan

Frida vidare som nr 12. Betyder det att hon blir först ut med att välja heat i kvartsfinalen?

Inlagd: 2019-03-22, 16:19
Skriven av: Ulf

Emma: Nej, första gången Ebba kvalar i världscupen.

Inlagd: 2019-03-22, 16:19
Skriven av: swestam

Liverapport från Kalix, start 16:30

http://live.fis-ski.com/cc-5927/results-pda.htm

Inlagd: 2019-03-22, 16:22
Skriven av: V.Vittoz

Sundling är värd en seger igen kan jag tycka. Tyvärr saknar hon lite i explosivitet så hon kommer ofta lite illa till i starten och det får hon lida för. Hon behöver tid för att få upp sin höga fart och då blir hon hindrad i heaten. Hon behöver flyt för att komma till och kunna utnyttja sin kapacitet. I prologerna har hon inga sådana problem och där ser man vilken kapacitet hon har.

Inlagd: 2019-03-22, 16:28
Skriven av: Tobbe H

Spännande, nu kommer sprintcupen att avgöras. Jonna vann kvalet, kan det möjligen vara hennes dag idag? Hoppas att hon är snabb nu i starterna så att det inte blir positionsproblem senare i heaten..

Under förväntan och utslagna i kvalet: Ida, Heidi och Lotta Weng, van der Graaff.

Inlagd: 2019-03-22, 16:36
Skriven av: Jörgen

Ebba gjorde en bra sprint i scan cup förra året, lite sprintkrut finns i den kroppen trots allt. Håller hundra tummar för en semifinalplats

Inlagd: 2019-03-22, 16:38
Skriven av: Emil

Emma o Swestam: Andra gången som Ebba sprintkvalar i världscupen, hon gjorde det i Lillehammer (också minitour) tidigare denna säsong men då gick det inte lika bra som idag (blev 42:a då)

Inlagd: 2019-03-22, 16:42
Skriven av: Jörgen

Pellegrino 25 sek efter Klaebo! Fall?

Inlagd: 2019-03-22, 16:44
Skriven av: V.Vittoz

Glöm kommentaren ovan, stod tydligen fel en liten stund.

Inlagd: 2019-03-22, 16:45
Skriven av: V.Vittoz

Calle DNS ?

Inlagd: 2019-03-22, 16:50
Skriven av: karlP

KarlP: Ja, han blev sjuk igen (finns Expressenlänk om det lite längre upp i denna tråd) så säsongen är över nu för Calle.

Inlagd: 2019-03-22, 16:51
Skriven av: Jörgen

Ok. Vilken tråkig säsong han haft

Inlagd: 2019-03-22, 16:53
Skriven av: karlP

Undrar om det blir lite fulspel mellan ryssar och norrmän ikväll i herrarnas heat, för att hjälpa Bollen och JHK

Inlagd: 2019-03-22, 16:55
Skriven av: V.Vittoz

Om man känner ryssarna rätt så blir det väl snarare att de fular mot bolchunov så var det ju i Holmenkollen.
Känns som att de inte bryr sig om att de är från samma land.Ryssland är ju större än Europa och har har fler folkslag ,så antar att de inte kanske känner att de på samma sätt att de tillhör ett lag som norrmännen,

Inlagd: 2019-03-22, 16:59
Skriven av: karlP

Theo vidare med ett nödrop i sin sista(?) sprinttävling på världscupen

Inlagd: 2019-03-22, 17:03
Skriven av: V.Vittoz

Fyra svenskar kvalade till slut. Thorn, Svensson, Häggström och Petersson. Westberg gör ännu ett svagt kval. Kul att Teo gick vidare (som 30e) i vad som nog är hans avskedsföreställning i VC. Dubbel OS-medaljör, en totalseger i sprintcupen (2012) och fyra VC-segrar blev det.

Inlagd: 2019-03-22, 17:05
Skriven av: Per

Här är startlistan till damernas kvartsfinal:

http://medias2.fis-ski.com/pdf/2019/CC/4200/2019CC4200SL.pdf

Stina och Falla tillsammans i heat 3. Tar Stina rygg på Falla där så kan det bli en säker resa till semin (och vinst i sprintcupen!)

Frida valde tydligen heat 5 och hamnade där i ett ganska jämnt heat tillsammans med Charlotte.

Inlagd: 2019-03-22, 17:08
Skriven av: Ulf

Riktigt kul att Ebba gick vidare.Tänk om hon kunde trixa sig fram till semifinal också då kan det bli bra under helgen.Samma med Frida och Kalla men det var ju mer väntat att de gick vidare

Inlagd: 2019-03-22, 17:11
Skriven av: karlP

Varför valde Stina heatet med Falla? Lite konstigt kan tyckas. Falla är ju en som kan slå henne i en kvart.

Inlagd: 2019-03-22, 17:11
Skriven av: Per

Både Sundling och Nilsson slog t.ex. Baptiste Gros som kom 42:a i herrarnas kval! Tyder på att föret försämras snabbt eller möjligen att de inte kör riktigt samma bana trots att det står exakt samma distans.

Inlagd: 2019-03-22, 17:15
Skriven av: Tobbe H

Spännande med flera av heaten i Quebec. I Kalix försvann Jennie Ö i semin (21 s efter, fall?) men övriga fyra främsta i kvalet gick vidare till final tillsammans med Ribom och Eriksson.

Inlagd: 2019-03-22, 17:24
Skriven av: Jörgen

Kolla vilka som kör i herrarnas första heat.. Kläbo, Pellegrino, Bollen, Iversen, Golberg och Thorn…

Inlagd: 2019-03-22, 17:26
Skriven av: Jörgen

1: Lundgren
2: Dyvik
3:Svahn
4: Ribom
5 Hagstrom
6: Eriksson

i Kalix. Seger med 2 sekunder för Lundgren.

Inlagd: 2019-03-22, 17:40
Skriven av: V.Vittoz

V.Vittoz
Nog var det en klar seger för Lundgren men inte två sekunder utan 1,5 sekund

Inlagd: 2019-03-22, 17:45
Skriven av: Janne

Emma Ribom är inne i en bra period nu. Hennes bästa?

Inlagd: 2019-03-22, 17:49
Skriven av: Tobbe H

@Janne, jag är inne i en dålig period nu, för snabb med att skriva. Verkar som att resultaten justeras lite över lag efter ett tag. :) Eller så tänkte jag fel. Skyller på en lång arbetsvecka.

Inlagd: 2019-03-22, 18:17
Skriven av: V.Vittoz

Nämen, Ebba!!

Inlagd: 2019-03-22, 18:30
Skriven av: Emma

V.Vittoz
Du är ursäktad?

Inlagd: 2019-03-22, 18:32
Skriven av: Janne

Bra jobbat Stina, du är fenomenal! Då får vi se vad juryn försöker hitta i semi och final ;)

Inlagd: 2019-03-22, 18:40
Skriven av: V.Vittoz

En reflektion, med det aktuella läget, bredden på damsidan. Börjar likna situationen hos Norges herrar. Där har dom ju ett sprintlag och ett distanslag, är det kanske en möjlighet att fundera på för Sveriges damer de kommande åren? Tänker att man kan försöka tänka utanför boxen lite när läget är som det är.

Inlagd: 2019-03-22, 18:46
Skriven av: V.Vittoz

Både Ebba Charlotte & Frida till semi… Starkt som fan!!
Att Jonna Maja och Super-Stina skulle ta sig vidare var väl lite väntat…

Bra av Thorn oxå!!

Inlagd: 2019-03-22, 18:56
Skriven av: ErrkaPetti

Norge lite sämre skidor????

Inlagd: 2019-03-22, 19:00
Skriven av: Ölandsfåk

Så coolt att se Maja trycka på Majkens stav innan kurvan. Så säker på att hon tar Falla på upploppet att hon inte bryr sig om att försöka gå om. Fantastiska Frida i final, är det ens lagligt?

Inlagd: 2019-03-22, 19:32
Skriven av: V.Vittoz

Precis som jag sade i tråden tidigare, Frida skulle göra en bra sprint idag ;-)

Vems fel var det egentligen när Charlotte/Diggins/Bjornsen föll?
Svårt att se…

Nu blir det en spännande damfinal!
Thorn, klarar han sig vidare på tid månntro?

Inlagd: 2019-03-22, 19:36
Skriven av: ErrkaPetti

Frida femma är dagens mest magiska även om Stina är drottningen. Vad är det som händer??!!

Inlagd: 2019-03-22, 19:52
Skriven av: V.Vittoz

Jonna blir trea och får knappt ett omnämnade av Anders och Jakob. Lyft blicken lite.

Inlagd: 2019-03-22, 19:59
Skriven av: V.Vittoz

Kul med Häggström. Förhoppningsvis inspirerar det andra svenska herrar.

Inlagd: 2019-03-22, 20:02
Skriven av: hq

Inga intervjuer, ingen på plats för SVT på världscupavslutningen?? Väldigt märkligt i så fall.

Inlagd: 2019-03-22, 20:03
Skriven av: V.Vittoz

Vilken helg det kan bli
Nu har vi 4 åkare som har perfekt utgångsläge för att komma på pallen i touren.I ordningen jag tror mest på
Ebba,Frida,Kalla,Stina.
Sen har vi Jonna som outsider

Inlagd: 2019-03-22, 20:24
Skriven av: karlP

Karlsson må passe på a hun ikke får et like stygt rykte på seg som Nilsson, å sette staven i trynet på Belerukova var ikke en god start.

Inlagd: 2019-03-22, 20:27
Skriven av: Neithiri

Grymt av tjejerna Stina Maja Jonna vilket fint slut för dom bästa sedan otroligt bra även av Frida och Kalla gör de bra också..

Vilka slitsamma förhållanden de var 4 i dam finalen var väl nästan 10 sek efter bara rättvisa bana var känslan men förhållandena också att banan blev så

Johan H riktigt riktigt bra ta sig till final

Inlagd: 2019-03-22, 20:46
Skriven av: jossa

Jonna Sundling kom iväg sist finalen och det blir alltför svårt med Nilsson och Dahlqvist som konkurrenter. Annars så åkte hon lika fort som dem genom hela loppet men det hjälper inte. Känns säkert kämpigt för henne att hon inte kan sprätta iväg snabbare.
I dag var våra skidor väldigt bra och det var på tiden.

Inlagd: 2019-03-22, 21:13
Skriven av: Tobbe H

@Neithiti tror nog att det är Skistad som ska passa sig mest för att få ryktet att köra fult… Har hon gått ett rent race på seniornivå ännu som inte innehållit taktik eller missöden?

Inlagd: 2019-03-22, 21:13
Skriven av: V.Vittoz

Den som fortfarande tycker Falla är en värdig världsmästare räck upp en hand. Stina krossar!!!!! Sverige är bäst på damsprint!! Det ni Norge!!

Herrarna visar också bra takter. De senaste 4 sprintloppen har vi haft olika svenskar i final!!!! Grate, Svensson, Bergström och Häggström. Sen har vi Calle också!

Inlagd: 2019-03-22, 21:16
Skriven av: Nörden

Ja neithiri
Hon må passe sig
Hon är ju inte norsk skidstjärna
Så det kan ju hända att hon blir straffad om hon inte kör som Kalla, Hon är för ung.Hon har inte fattat än att det gäller olika regler gäller för olika länder

Inlagd: 2019-03-22, 21:26
Skriven av: karlP

Tobbe H: Menar du att skidorna var dåliga i Falun?

Inlagd: 2019-03-22, 21:28
Skriven av: jossa

Falla är naturligtvis en värdig världsmästare. Hon var bäst då. Men Stina är världens bästa sprinter på damsidan de två senaste säsongerna. Shit vad hon körde i finalen. Brutalt snabbt gick det. Och hatten av för vallateamet som måste gjort allt rätt idag. Första svenska vc-pokalen på damsidan. Stina bryter ny barriär och visar att svenska damer kan vara bäst över en hel säsong och inte bara på mästerskap. Häggström har gjort stora framsteg under själva säsongen. Han kör med stor pondus. Kul att se. Som sagt, skulle vara intressant att veta vad som är nyckeln till t ex Dahlqvists och Häggströms framsteg i år.

Inlagd: 2019-03-22, 21:31
Skriven av: Per

Stina upp på 21 segrar i världscupen, delad 9a i maratontabellen nu med Lazutina. Belmondo närmast framför med 23 segrar.

Inlagd: 2019-03-22, 21:50
Skriven av: Per

Majdic 24 och Kuitonen 27 är också inom räckhåll för henne men sedan lär det bli tufft.

Inlagd: 2019-03-22, 21:53
Skriven av: Per

Häggström tycker jag var kul att se en herre som faktiskt kör m ed huvudet trots att han är underdog.. Dessutom hade han en okej spurt. Thorn står still på slutet i sina heat hyggligt resultat sett till det..

Damerna är otroligt bra just nu.. Dahlqvist går i andra semin igen?? Men hon förlorade inte på uthållighet idag utan på att hon inte kunde ta sig förbi Stina före upploppet.. Stabil tävling av Jonna kör lite för snällt. En som inte körde snällt var Karlsson hon var överallt och tog för sig.. Kan skicka ett tack till norskan i kvartsfinalen också som vek ned sig fullständigt sista 10m..Nu tror jag Karlsson kan vinna hela touren hon blir svår att göra sig av med imorgon och vi såg idag att hennes sprintegenskaper är överlägsna Johaugs i fristil..

Inlagd: 2019-03-22, 22:25
Skriven av: JohanA

”nu med Lazutina.”
Glem Lazutina, vær så snill! Alt hun har gjort er basert på dop.

Inlagd: 2019-03-22, 22:50
Skriven av: Neithiri

Just det, Frida körde sannerligen inte snällt. I semifinalen så hon gick för snävt in på Kalla och trampade av kallas stav. I finalen stack hon staven i Belorukova två gånger. Frida körde helt enkel fult.

Inlagd: 2019-03-22, 22:51
Skriven av: H. G. Wells

Det som är fel är fel även om det är en nittonårig svenska gör det.

Inlagd: 2019-03-22, 22:55
Skriven av: H. G. Wells

H. G. Wells: Nu kan det bli race incidents utan att man kör fult. Och Belorukova åkte inte finalen.

Inlagd: 2019-03-22, 22:57
Skriven av: swestam

Vill man se lopp där det inte inträffar några race incidents då skall man inte titta på sprint.

Inlagd: 2019-03-22, 22:59
Skriven av: swestam

Synd att Kalla fick sina chanser förstörda av en svenska. Tycks vara svårt att köra juste mot åkare från samma land. Kalla hade säkert varit i final om allt gått rätt till. Kalla får chans till revansch imorgon.

Inlagd: 2019-03-22, 23:14
Skriven av: GKA

Selv i en klassisk sprint klarer en løper og skade en konkurrent, til og med oppløpet, på grunn av ukontrollert stavbruk . Det skjedde på sprinten i Oterpää. Står det på dagsorden i trenerteamet kanskje, at alle metoder er lovmessig bare du vinner …

Inlagd: 2019-03-22, 23:16
Skriven av: pelle

Smeta på lite salva, så går det över, pelle.

Inlagd: 2019-03-23, 01:01
Skriven av: Slakmota

Men när Stina fick en norsk stavspets på sina glasögon i en sprint för några år sedan, då var det ingen norrman som pratade om okontrollerat stavbruk.

Inlagd: 2019-03-23, 07:02
Skriven av: swestam

Er det innlagte bonussekunder i dag?

Inlagd: 2019-03-23, 07:40
Skriven av: Sven

Frida borde ha fått en varning. Inom ishockeyn blir det utvisning om du träffar en motståndare i huvudet eller i ansiktet med din klubba och det även om det är helt oavsiktligt. Du har helt enkelt ansvar för din klubba. Så borde det vara här också. Du har ansvar för dina stavar och den regeln ska gälla oavsett om du ”håller på” åkaren eller inte. En enkel regel att införa. Sedan tycker jag att man måste stävja att åkare har så bred arm- och stavföring att det påverkar bakomliggande åkare.

Inlagd: 2019-03-23, 07:46
Skriven av: LarsW

Frida är minsann med om mycket i VM körde hon på Kalla så den lilla medaljchansen som faktiskt fanns var borta för dom båda + att hon var på Östberg i stafetten.. igår var de även en del händelser runt henne..på så få starter mot dom bästa har hon varit med om så mycket + gjort otroligt bra resultat de händer mycket när hon åker..

Många har ju gällt på hur kowal åker men Frida håller ju samma klass på alla sätt! ;)

Inlagd: 2019-03-23, 08:01
Skriven av: jossa

jossa: Nej, jag menade bara att skidorna var väldigt bra i går. Faktiskt bäst av alla fick jag intrycket av. Och det tror jag inte hänt tidigare under säsongen och att det var på tiden. Vi borde väl också ha bäst material någon gång kan jag tycka.

Inlagd: 2019-03-23, 08:26
Skriven av: Tobbe H

Frida Karlsson får se upp. Nu har hon varit på Kalla två gånger på väldigt kort tid. Men hon är nog starkt medveten om det. Det syntes att hon pratade om det med Dahlqvist efter målgången i semin. Gissar att hon kommer att hålla avstånd till Kalla i de lopp som återstår av säsongen.

Inlagd: 2019-03-23, 08:35
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: jag är helt övertygad om att vi haft topp material i sprint flera gånger under säsongen..Dresden Lilehammer tveksamt om vi dominerat där så mycket utan topp material Ruka borde också varit de

Inlagd: 2019-03-23, 09:35
Skriven av: jossa

Snacka om att ha övertro på skillnaden i materialet. Svenska damerna har egentligen varit ganska medelbra men materialet har skjutsat upp dom på pallen? Synd för killarna att det inte fungerade lika bra där och Kläbo måste ha en alien till vallare

Inlagd: 2019-03-23, 09:42
Skriven av: ola

Per: Provocerande att du anser Falla var en värdig världsmästare. Hon vann pga Dahlqvist körde på Sundling. Nilsson var inte återställd formmässigt efter skadan. Falla hade inte alls en superform just denna dag. Ändå anser du att hon är värdig världsmästare. Helt ofattbart!

Nilsson är världens bästa sprinter, skulle det inte räcka för att hon är en värdig världsmästare?!

Inlagd: 2019-03-23, 09:51
Skriven av: Nörden

Glidaråkaren Iversen hade inte en chans i kvartsfinal heat 1. Storåkaren som många anser…

Inlagd: 2019-03-23, 10:13
Skriven av: Nörden

Jag fortsätter att tjata om samma sak.

Petra Thoren i Aftonbladet.

”Stinas skalp är stor, men också ett naturligt led i den utveckling som svensk damskidåkning har tagit.

En rejäl kartläggning av alla åkares individuella behov styrkemässigt och uthållighetsmässigt har givit hela laget ett lyft. Märkligt nog har Charlotte Kallas team i tränarstaben i landslaget inneburit ett lyft för alla utom just Kalla själv”

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/qLAroL/en-historisk-seger-nu-vill-vi-ha-fler-pizzadebatter-stina

Inlagd: 2019-03-23, 10:25
Skriven av: H. G. Wells

Nörden: Man kan se det så här. Falla var den som var snabbast från start till mål just den dagen. Utan att fuska på något sätt. Bra taktik på sitt sätt, ligger man först undviker man allt strul. Vad som strulade bakom henne kunde hon helt strunta i. Det var hon som tog bäst beslut och genomförde det bäst, därför vann hon. Och därför är hon en värdig vinnare.
Men jag tycker samtidigt att Stina Nilsson är världens bästa sprinter och att hon har varit det i ett par års tid nu. Men just den där dagen så var hon inte det.

Inlagd: 2019-03-23, 10:29
Skriven av: Tobbe H

Slakmota .. ”salva” – hva er det? ..er det noe dere svensker utvinner fra den norske ”OLJA” … :-)

Inlagd: 2019-03-23, 10:36
Skriven av: pelle

Tobbe H: Jo, fast Falla var inte den starkaste åkaren.

Inlagd: 2019-03-23, 10:59
Skriven av: Nörden

pelle: Avd. onödigt vetande. Hudsalvor baseras vanligtvis på vegetabiliska fetter eller oxfett. Inga petroleumprodukter. Åtminstone i Sverige. Försvarets hudsalva kan du till och med steka korv i.

Inlagd: 2019-03-23, 11:08
Skriven av: Tobbe H

Vaknar idag med ett leende på läpparna, upprymd över svensk skidåknings framgångar…

Känns ju kul när sporten man kanske älskar mest av alla levererar framgångar!

Några av de andra intressanta skribenterna här skriver ovan om kommande framtid i damsprint, och, hur vi får bredden att frodas i framtiden…
Alla kan ju inte få plats att köra världscupen, så det måste finnas gott om tävlingar att mäta krafterna med både inhemska och utländska åkare (utanför världscupen)…

Och, nu när ungdomarna stormar fram på bred front i sprint, hur kommer framtiden att te sig för åkarna födda på 80-talet?
Kommer dom kunna konkurrera framöver?
Linn Sömskar, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Jennie Öberg, alla fyra med stora framgångar i sprint, men, kommer dom att klara utmaningarna från ungdomarna?

Inlagd: 2019-03-23, 11:13
Skriven av: ErrkaPetti

Nörden: Jag tycker Falla var värdig Världsmästare hon såg till att sätta sig i bästa läget + att jag även tycker att Maja inte gjorde så bra upplopp i verkan kvarten eller semin så inte helt övertygad att Maja ändå fixat de..

och Falla var nog i bra form när de var VM vann båda tävlingarna innan VM som hon deltog och var även 1 och 2 i dom just efter hon vann alltså 4 raka lopp och då säga att hon inte är värdig VM guldet känns konstigt…

Inlagd: 2019-03-23, 11:16
Skriven av: jossa

Sprint- resp distanscupen brukar ge en bra fingervisning vem som var bäst sett till hela säsongen. Totalcupen brukar visa vilka som var bäst i Tour de Ski. VM visar vem som var bäst just den dagen. Ungefär så. Falla värdig världsmästare eftersom hon var bäst den dagen, sen annan fråga om Stina ej skadat sig innan och Maja + Jonna ej haft sin incident.

Inlagd: 2019-03-23, 11:17
Skriven av: Jörgen

Känns som ni underskattar Nilssons storhet.

Inlagd: 2019-03-23, 11:18
Skriven av: Nörden

Var Bradbury en värdig olympisk mästare när han vann OS-guld måste man då fråga sig när man läser en del inlägg här.

Inlagd: 2019-03-23, 11:21
Skriven av: swestam

By the way, tror Frida inte kommer kunna utmana i toppen idag då gårdagens fyra snabba sprintlopp måste sitta i benen idag…

Tips dagens 10km C damer:

1. Johaug
2. Nepryaeva
3. Østberg
4. Ebba
5. Bjornsen
6. Pärmäkoski alt. Niskanen

Herrar:

1. Bolshunov
2. Parisse
3. Spitsov
4. Burman
5. Holund
6. Musgrave

Inlagd: 2019-03-23, 11:29
Skriven av: ErrkaPetti

Nörden: Underskattar väl inte Stina alls men nu var ju situationen som den var och inget Falla kan göra åt.. och är någon skadad eller sjuk innan så är dom. och jag kommer aldrig ta ifrån den som vinner de loppet den äran dom förtjänar pg att någon annan är skada eller varit sjuk

swestam: du kan ju inte alls jämföra Fallas guld med de Falla var ju först och hade även vunnit så väl kvart som semi om jag kommer ihåg rätt och slagit Jonna i båda dom som exempel..

Inlagd: 2019-03-23, 11:33
Skriven av: jossa

Jag tror inte att Kalla är så missnöjd efter fallet igår. Hon överträffade sig själv genom att vinna sin kvart. Detta pga en väldigt tuff och uthållighetskrävande bana. Hon är nog nöjd med det loppet. Att gå till final tjänar hon inte så mycket på, hon hade väl blivit som bäst 3.a. Och de få sekunderna hon skulle fått kostar mycket på låren. Det har hon igen idag.
Hon har ett bra läge liksom Frida och Ebba.
Tror det blir svårt för Stina o Maja att komma högt i totalen.

Inlagd: 2019-03-23, 11:50
Skriven av: Kallner

Är man en värdig mästare för att man passerar först över mållinjen?

Inlagd: 2019-03-23, 12:13
Skriven av: Nörden

Nörden och Swestam: Som jossa skriver så är det väl inte kontroversiellt att skriva att Falla var en värdig världsmästare. Varför ta ifrån henne det? Hon vann kvart, semi och final från spets den dagen. Vad mer kan man begära? Det kommer alltid vara åkare som är sjuka, skadade eller strular i sprint. Och man kan bara slå dem som är fit for fight och står på startlinjen. Klart resten av säsongen tyder på att Stina utan skada hade besegrat Falla men det får vi aldrig veta. Och om om inte varit hade Dahlqvist eller Jonna vunnit men de är ju knappast värdigare än Falla sett till hela säsongen. Och det svenska vallateamet hade kunnat prestera bättre än det norska den dagen men gjorde det inte. Falla har trots allt vunnit tre sprintar i år, Jonna bara en och Dahlqvist ingen. Och det går inte att jämföra Falla med Bradbury. Han vanm ju aldrig något vare sig före eller efter OS.

Inlagd: 2019-03-23, 12:30
Skriven av: Per

Nörden: Nej, visst finns mästare som bara har vunnit på tur (Bradbury) men Falla är knappast ett exempel på det. Hon var trots allt en av favoriterna om inte den största favoriten inför VM.

Inlagd: 2019-03-23, 12:34
Skriven av: Per

Fallas form var bra på VM men inte fantastisk. Pga vissa omständigheter vann hon. Hade Maja eller Stina vunnit hade båda varit mer värdiga mästare än Falla.

Inlagd: 2019-03-23, 12:43
Skriven av: Nörden

Dagens damlopp startar redan 9.15 lokal tid. Tror inte heller Kalla gråter floder över den missade finalplatsen. Och frågan är om det gynnar Frida särskilt mycket. Dock bra att hon nu får starta långt fram.

Inlagd: 2019-03-23, 12:44
Skriven av: Per

För övrigt var Falla tio sekunder efter Stina igår. Hon har sällan farten att krossa i ett kval. Det är klart att hon har inte den högsta kapaciteten under denna säsong. Visst gör hon det bra i Seefeld men inom begreppet värdig mästare ryms en del av hur åkaren varit under denna säsong och där är hon inte bäst.

Inlagd: 2019-03-23, 12:49
Skriven av: Nörden

Det ingår i dessa sprintlopp att stå på benen. Falla är värdig världsmästare.

By the way så tycker jag att Holunds VM seger på 5 milen med tiden 1.49 är värd mindre är Bolsjunovs seger i Kollen på 2.23. Som prestation betraktat. Dessutom i klassiskt i tuffare förhållanden.

Inlagd: 2019-03-23, 12:52
Skriven av: Kallner

Nörden: Men vad lägger du då i ”värdig”/”ovärdig”? Jag förstår uppriktigt sagt inte. Vad kunde Falla ha gjort för att bli en värdig mästare i dina ögon. Sedan glömde jag det där med att vi undervärderar Stina. Jag håller med dig om att det finns en del som gör det, men jag har ju precis tokhyllat henne här. Stina var f ö en ytterst värdig bronsmedaljör på tremilen på OS. Varför? För att hon körde kyligt, jämt och taktiskt. Som man ska köra en tremil. Om Kalla hade klarat att köra kyligare kanske hon hade varit på pallen. Hade Stadlober kunnat hålla undan för Stina och Östberg? Det tror inte jag. Pärmakoski var den starkare och mer rutinerade tremilaren av de två och Stadlober vimsade ännu en gång senare i loppet, vilket tyder på att hon var trött i skallen och hade gått för hårt.

Inlagd: 2019-03-23, 12:57
Skriven av: Per

Återigen. Falla hade inte en fantastisk form den dagen och hon är inte den bästa under denna säsong. Trevligt sätt att vinna VM på…verkligen…Jag har inte ifrån hennes vinst. Hon är själv medveten om under vilka omständigheter hon vinner.
Som exempel hade Jönsson varit en värdig världsmästare om han vunnit VM. Han var bäst under flera år.

Inlagd: 2019-03-23, 13:00
Skriven av: Nörden

Nörden: Fast nu säger du emot dig själv. Du säger att Falla inte var värdig mästare för att hon inte var bäst under resten av säsongen, samtidigt som du skriver att Maja/Jonna hade varit värdiga om någon av de hade vunnit. Trots att både Maja och Jonna bevisligen inte har haft en lika bra säsong som Falla.

Inlagd: 2019-03-23, 13:02
Skriven av: Per

Maja hade definitivt tagit Falla på upploppet. Det var uppenbart. Jonna mer tveksamt och har heller inte påstått att hon skulle varit mer värdig mästare. Jag pratar bara om termer om mer värdig eller mindre värdig, inte ovärdig mästare. Falla gjorde det bra att ligga långt fram för att undvika incidenter. Men Maja hade bättre form och Stina hade varit bättre under säsongen.
Att Falla står på benen gör alltså henne till den mest värdiga vinnaren av VM utifrån flera personers resonemang.

Inlagd: 2019-03-23, 13:12
Skriven av: Nörden

Jag håller med Nörden i denna diskussion.

Falla har inte varit den bästa sprintern under säsongen och därför var hon inte en värdig (eller kanske snarare den värdigaste) världsmästare. Dessutom tycker jag jossa överdriver Fallas form under VM och precis före och efter VM. Hon torskade ju två gånger mot Maja i sprintstafetten precis före VM och under VM.

Inlagd: 2019-03-23, 13:32
Skriven av: swestam

Nörden: Maja bör lastas för incidenten i VM (hon gav Jonna inget utrymme i den där kurvan).

I värsta fall betydde incidenten missat guld + silver för de två. I bästa fall en missad bronspeng. Att både Stina och Eide hade blivit utan medalj är det enda som står klart – Stina försökte avancera i backen innan för att komma fram till slagläge men fick ge sig.

Du tror att Maja hade tagit hem spurten, jag är inte så säker på det. Jonna såg stark ut. Men vi får aldrig veta hur det skulle ha slutat. Sen fick Jonna inte åka mer i VM. Bara att vända blad nu dock.

Inlagd: 2019-03-23, 13:32
Skriven av: Jörgen

Nörden: Varför skulle Maja varit en värdig mästare mer än Falla inte en chans i mina ögon, Maja har inte vunnit i WC i år medans Falla faktiskt gjort de 3 gånger + VM guldet..Falla två i sprintcupen..

Inte så säker att Maja tagit Falla ändå men chans hade hon haft tycker fortfarande inte hon hade riktigt bra upplopp under VM sprinten..

Falla slog Maja 3 gånger på rad i sprintar i fritt runt VM så Lahtis VM Falun

Inlagd: 2019-03-23, 13:40
Skriven av: jossa

For en idiotisk diskusjon. Å ta bort æren til Falla for de svenske misser blir for dumt. Falla vant de to siste verdenscuprennene før VM og vant vel alle heatene i VM. Kan ikke se hva mer hun skal gjøre.

Inlagd: 2019-03-23, 13:45
Skriven av: Sven

Sällsynt tramsig diskussion om vem som är ”värdig” vinnare. Klart Falla var värdig vinnare. Att påstå annat är nästan förolämpande mot en åkare som presterat på högsta nivå i flera år. Jämför med damslalomen i OS senast. Frida H vann guld medan annars suveräna Schiffrin blev utan medalj. Schiffrin är världens bästa men i just det loppet vann Frida som naturligtvis är värdig guldmedaljör.

Inlagd: 2019-03-23, 13:56
Skriven av: LarsW

Näthat mot mig. Lämnar. Trist att falla ur ramen…

Inlagd: 2019-03-23, 14:06
Skriven av: Nörden

Nörden, inte lämna, vi behöver alla skidintresserade skribenter, oavsett åsikt…
Alla tycker inte lika…

Inlagd: 2019-03-23, 14:15
Skriven av: ErrkaPetti

Vad hände med Kalla där?

Inlagd: 2019-03-23, 14:18
Skriven av: Kallner

Frida har inget fäste kvar.

Inlagd: 2019-03-23, 14:29
Skriven av: Kallner

Nu fick kråkan så hon teg.

Inlagd: 2019-03-23, 14:42
Skriven av: Kallner

Kallner: Mener du Frida Karlsson?

Inlagd: 2019-03-23, 14:43
Skriven av: Sven

Omg Stina

Inlagd: 2019-03-23, 14:46
Skriven av: Markus

Holy moses! Stina for President!!!

Inlagd: 2019-03-23, 14:47
Skriven av: ErrkaPetti

Sterkt av Stina, men på denne banen var det ikke spesielt overraskende. Johaug fikk noen luker, men det glir man lett inn her.

Inlagd: 2019-03-23, 14:48
Skriven av: Sven

Da tror jeg verdenscupen ble sikret for Østberg

Inlagd: 2019-03-23, 14:50
Skriven av: Sven

Sven, Therese hade 10km på sig att åka ifrån, men, ingen kan klistra sig i rygg bättre än Stina!
Lite synd om Ebba som förlorade 20 sekunder när hon var inblandad i ett fall…

Tror Viktor Thorn kan göra det bra idag också när man ser banan och underlaget…

Inlagd: 2019-03-23, 14:55
Skriven av: ErrkaPetti

Hun hadde 10 km, men Stina er en sterk overkroppsløper og når bakkene blir for korte blir det tøft. Uansett sterkt av Stina.

Inlagd: 2019-03-23, 15:01
Skriven av: Sven

Sven: haha.
Vad gäller Frida så j-t tråkigt att hon inte valde skidor med mer fästvalla.

Inlagd: 2019-03-23, 15:01
Skriven av: Kallner

Nörden: Man blir inte näthatad för att man blir emotsagd i en diskussion. Så känslig får man inte vara. Titta på Greta Thunberg, där kan man prata om näthat.
Kom igen nu! Livet leker och solen skiner.

Inlagd: 2019-03-23, 15:10
Skriven av: Tobbe H

Det är väl kul att det finns banor med olika karaktär så att inte samma åkare (lättviktarna framför allt) gynnas hela tiden. Om man tittar på prislistan så var den utslagsgivande och det är det absolut viktigaste.
Jag tycker Nilsson var en värdig vinnare förresten:-)

Inlagd: 2019-03-23, 15:14
Skriven av: Tobbe H

Synd for Frida, men denne banen passet nok ikke henne uansett

Inlagd: 2019-03-23, 15:15
Skriven av: Sven

Skidskytte är i alla fall en plågsam sport att titta på. Speciellt när svenskar har pallkänning inför sista skyttet.

Inlagd: 2019-03-23, 15:27
Skriven av: Kallner

Johaug har peakat nu.Nu kommer det bara att gå neråt

Inlagd: 2019-03-23, 16:06
Skriven av: karlP

Harvey gjorde en Björn Lind på upploppet.

Inlagd: 2019-03-23, 16:38
Skriven av: Kallner

Bra kört av Johaug som kom tvåa i dagens sprint….
Alvarligt talat, den här banan är åt helvete för lätt Herrarnas lopp avgörs av ett stavbrott. Lätt hänt i trängseln,. . Vad fan sysslar Fis med. Jag är så less

Inlagd: 2019-03-23, 16:46
Skriven av: H. G. Wells

Är väl bara bra att inte alla banor ser likadana ut, är väl bra med lite variation.

Inlagd: 2019-03-23, 16:50
Skriven av: swestam

Når de 2 beste sprinterne vinner, sier det alt om denne ”pisstraseen”… Klæbo bruker knapt energi under løpet ..

karlP … Går det bare ”neåt” med Andersson og Karlsson også nå, etter dagens løp, de ble langt etter?

Inlagd: 2019-03-23, 16:51
Skriven av: pelle

Stina Nilsson har två hårda dagsverken i kroppen nu. Jag gissar att det blir en spurtuppgörelse mellan henne och Johaug i morgon också. Liten fördel Nilsson.

Inlagd: 2019-03-23, 16:54
Skriven av: Tobbe H

Ja, banan är löjligt flack men också med onödigt chansartade utförslöpor.

Inlagd: 2019-03-23, 16:55
Skriven av: Kallner

Pelle
nej för Ebba och Frida kommer det bara att gå uppåt. De kommer att dominera framåt n

Inlagd: 2019-03-23, 16:55
Skriven av: karlP

Pelle, Ebba var ju inblandad in en vurpa och tappade 20 sekunder, därav 25 sekunder efter i mål…

Inlagd: 2019-03-23, 17:47
Skriven av: ErrkaPetti

Johaug knakk alle utenom Nilsson, og det på verdens letteste bane, så er man god nok så kan man gjøre stor skade på lette baner også. Et fantastisk løp av Johaug. Dessverre vant hengetrynet Nilsson, men hun skal ha kred for å klare å bite seg fast.

Inlagd: 2019-03-23, 18:18
Skriven av: Neithiri

Att ånyo Hård/Blomman är ofokuserade och missar Ebbas fall är bara ett i raden av herrarnas misstag.
Frida har mycket att jobb med i åkningen helt klart.

Inlagd: 2019-03-23, 18:18
Skriven av: GKA

Jeg tror Stina Nilsson holder unna for Johaug i morgen, men Østberg kan kanskje få kontakt, men da er det mot slutten av løpet. Det er vel samme bane som i dag og da blir det ikke lett å ta inn på Stina.

Veldig spesielle resultater i dag. Skar slår Holund på 15km klassisk!

Inlagd: 2019-03-23, 18:29
Skriven av: Sven

Langt mer påfallende er når Mari Eide er knapt 6 sek. bak Kalla på et distanseløp på 10 km, og slår Frida Karlsson, det sier det alt om kapasitetløpet. Det må da finnes en plass i mektige Canada, der høydeforskjellen overstiger 5 meter ..

Inlagd: 2019-03-23, 18:53
Skriven av: pelle

Pelle, Canmore blir avslutningen nästa år.

Inlagd: 2019-03-23, 19:59
Skriven av: GKA

Mäktigt av Stina. Vilken enorm skalle hon har! Det blir spännande i morgon.

Håller med dem som tycker att det är bra med varierade banor i VC så att olika egenskaper premieras. Imponerades ändå av Johaug idag som gör en riktigt bra avslutning. Hennes stakning är bättre än man tänker på eftersom hon är ännu bättre i ihållande motlut.

Dahlqvist sedan. Vad ska man säga? Hennes säsong är enorm.

Nörden: Sorry om jag gick på för hårt tidigare idag, men jag höll helt enkelt inte med om det där med ovärdig vinnare (och hade inget annat att sysselsätta mig med just då). Näthat har andra motiv i mina ögon. Diskussionerna här brukar ändå kännetecknas av genuint intresse och av att man för fram sina bästa argument. Det kan bli tjatigt ibland – jag var det här inser jag – men det handlar aldrig om illvilja eller hat.

Inlagd: 2019-03-23, 21:30
Skriven av: Per

Undrar hur Stina lägger upp morgondagens lopp i jaktstarten?
Kommer hon att agera som på stafetten i VM och släppa mot slutet och få med Østberg och Johaug in på upploppet för en spurtuppgörelse?

Eller, är Stina i så bra form att hon kan hålla lucka? Nja…

Tyvärr är Maja Ebba & Frida alldeles för långt efter för att realistiskt nå pallen, så pallen idag blir väl samma personer som idag i någon ordning?

Detsamma gäller väl Johannes? Vem rår på honom på denna bana?

Vi är många som redan ser fram emot nästa säsong (som är mästerskapsfri) och Tour de Ski samt Scandinavian Tour…
Frida & Ebba kan båda gå långt där…

Inlagd: 2019-03-23, 21:49
Skriven av: ErrkaPetti

För mig är det oväsentligt om nån är värd att vinna eller inte. Resultatlistan finns där och går inte att motsäga.
Nörden, Kom igen!

Inlagd: 2019-03-23, 21:55
Skriven av: GKA

Täpp Karins seger över den insmetade torrgråterskan var stor idrott. Vilken idrottskvinna Stina är!
En lika glädjande och välkommen personlig seger stod Sofia Henriksson för med sin förstaplats i Kalix.

Inlagd: 2019-03-23, 22:09
Skriven av: Slakmota

Blr tufft att ta plats i världens bästa damlag nästa år…..

Inlagd: 2019-03-23, 22:12
Skriven av: Göran

Göran, intressant laguttagning till nästa säsong, speciellt på damsidan…
Om nu A-laget skall bestå av sju åkare som denna säsong blir det svårt med uttagningen…
Redan klara: Stina, Jonna, Maja, Ebba, Frida…
Återstår då två platser att fördela på Charlotte, Ida, Hanna, Settlin…
Grymt svårt!

Inlagd: 2019-03-23, 22:34
Skriven av: ErrkaPetti

Göran: Sverige kan fort bli verdens beste damelag, men de er vel ikke det i dag.
Norske damelaget tok 4 gull mot Sveriges 2 i VM.
Østberg vinner TdS og verdenscupen totalt.
Nasjonscupen
Norge: 5450 poeng
Sverige: 4440 poeng

Dere må nok vente en sesong før Sverige er beste nasjon på damesiden :-)

Inlagd: 2019-03-23, 22:48
Skriven av: Sven

swestam: Varför överdrives jag Falls VM from ? just innan VM var raden på WC nivå 11 och just efter 12 snittet ihop med VM blir väl 1.2 snacka om värdig vinnare som de blev..att jämföra med Bradbury tycker jag är otroligt låg nivå¨och långt under din normalt bra nivå

Inlagd: 2019-03-23, 23:03
Skriven av: jossa

Nörden: trist att du inte klarar av sakliga motargument som du fått utan att kalla de näthat .. tycker nästan din åsikt om att Falla inte är värdig vinnare av VM är större hat än dom argument på något sätt än dom du fått själv fått…

Per: tycker aldrig de var någon from av näthat i debatten om värdig eller icke värdig VM vinnare i sprint svårt förstå varifrån de kom tycker de varit sakligt förutom att swestam drog upp Bradbury de tycker jag var fruktansvärt lågt

Inlagd: 2019-03-23, 23:24
Skriven av: jossa

Jossa … Har du tatt en ”liten” drink nå, du virker litt instabil på tagentnedtryckning .. ;) ..
Sett bort i fra det, er undertegnende enig i din kommentar ..

Inlagd: 2019-03-23, 23:28
Skriven av: pelle

pelle: ingen liten utan en stor drink! ;) jag stör mig helt enkelt en del på dom som säger att Falla inte är värdig VM vinnare hon är två i sprintcupen vunnit 4 sprint lopp i år då tycker jag man kan säga att de är en värdig vinnare..varför skulle Maja slagit Falla just i VM när hon inte gjorde de två gånger innan och inte heller två gånger efter? och vad säger att Maja just då lyckas vinna när hon inte gjort de på hela säsongen.. visst hon hade kunnat vinna men varför skulle hon varit en mer värdig vinnare än Falla?

Inlagd: 2019-03-23, 23:44
Skriven av: jossa

Jag tycker Falla hade en väldig fluns när svenskorna stöp runt om henne men först var hon trots allt.

Inlagd: 2019-03-23, 23:56
Skriven av: GKA

jossa .. Helt enig … Falla er ikke pr. nå verdens beste sprinter, men hun viser gang etter gang, at hun er en ekspert til og brikke inn formen til de viktigste løp, nemlig mesterskap… Ergo .. så har hun nå tatt 2 VM-gull og 1 OL-gull i sprint.. Bare ”pensjonist” Bjørgen kan vise bedre resultat .. ;-)

Inlagd: 2019-03-24, 00:10
Skriven av: pelle

Imponerande av Stina att vinna idag och bryta Johaugs segersvit! Synd på Ebbas fall men mycket bra åkt av henne efter det, upp genom nästan hela fältet. Jonna topp 10 i klassiskt är också bra gjort. Flugan har avgjort mot Neppan nu, mer sympatisk världscupvinnare får man leta efter.

Kläbo fick inte speciellt mycket hjälp från sina landsmän idag förutom av Iversen vid ett par spurtpriser, föll men vann ändå. Synd på Bollens stavbrott, Kläbo håller nog undan imorgon men större under har hänt tidigare. Kul för Harvey att få denna avslutning på karriären och han blir nog bland de tre bästa i mål imorgon också efter jaktstarten.

Nörden: Det fanns de som inte höll med i vad du skrev men absolut inget näthat.. Det är heller inte första gången som det finns olika åsikter här på Skidpepp angående det med värdig vinnare eller inte.. Omöjligt att vara överens om allt (och visst skulle det vara tråkigt om vi alltid tyckte likadant)..

Inlagd: 2019-03-24, 00:48
Skriven av: Jörgen

Försöker minnas tidernas mest ”infekterade” debatter på skidpepp och kommer fram till att överlägsen vinnare ändå är ämnet ”Anna Haag” (ta inte upp den tråden nu bara). 2a är nog astmamedicinering. 3a: VM-uttagningar som involverar Emma Wikén. Säsongens hetaste var nog Frida Karlssons köra eller inte köra i VC före JVM, men den platsar ändå inte på topp-10-listan genom tiderna. Fast det här var från min horisont och jag har nog glömt en hel del (det gick en kostdebatt ett tag som pågick över flera säsonger om jag minns rätt).

Inlagd: 2019-03-24, 07:06
Skriven av: Per

Varför finns det ingen svensk reporter i Canada? Märkligt.

Inlagd: 2019-03-24, 07:07
Skriven av: V.Vittoz

Från SVT menar jag alltså. Någon borde väl ändå vara där för att göra intervjuer?

Inlagd: 2019-03-24, 07:08
Skriven av: V.Vittoz

V.Vittoz: Säkert en pengafråga, därför nerprioriterat.

Inlagd: 2019-03-24, 08:09
Skriven av: Tobbe H

Vilket larv ,Snacket on näthat här. Jag hoppas att det är någon som skämtar.
Angående om Falla är en värdig vinnare är inte något man kan bedömma som rätt eller fel.Det är en åsikt. Hur kan de bli en allvarlig fråga som man behöver bli arg över. Otur för svenskorna som inte fick visa vad dom gick för i en spurt men att svenskor knäcker varandras stavar och kör över varandra är ju inget nytt.Det har ju varit en specialitet svenskorna hållit på med i flera år.

Inlagd: 2019-03-24, 08:16
Skriven av: karlP

Stina Nilsson börjar bli ett riktigt spöke för de norska damerna. Det var inte många som för några dagar sedan trodde att Johaug skulle bli besegrad i ett distanslopp den här säsongen och förmodligen ingen enda som trodde att sprintesset Stina Nilsson skulle göra det. En underbar historia i sig och riktigt uppfriskande i den ibland tråkiga längdcirkusen. Jag gissar att Nilsson väldigt gärna vill behålla spökrollen och det mentala övertaget över säsongslutet så hon lär sälja sig dyrt men det är kroppen som bestämmer.

Inlagd: 2019-03-24, 08:28
Skriven av: Tobbe H

Problemet med banan är inte att olika egenskaper premieras, det kan tvärtom vara bra. Men det är inte bra att det blir trångt, stimmigt, chansartat och svårt för starka åkare att göra sig själv rättvisa. I en värdig avslutning på en världscup så gör Bolsjunov och Kläbo upp om slutseger ensamma, utan hjälpsamma lagkamrater, utan fåniga spurtsekunder och utan chansartade tillfälligheter. Herrarnas världscup avgjordes när Harvey enormt klantigt, eller med flit, trampade av Bolsjunov stav. Ebba blev inblandat i en vurpa som hon inte rådde för själv. Det är inte bra, det här är en plojtävling.

Längdåkning är inte som cykel. Skidor saknar broms, och utövarnas utrustning, stavar och skidor, sticker ut åt alla håll. Det finns givna och klara begränsningar för hur en bana och tävling ska utformas..Senila Fis-gubbar med lågt IQ förvandlar sporten till nånting som jag snart inte orkar att se.

Stinas totalseger i sprintcupen är stort. Stinas givna seger i plojtouren är för mig inte värd nånting.

Inlagd: 2019-03-24, 09:00
Skriven av: H. G. Wells

jossa: Om man tar med att Falla förlorat två spurtuppgörelser i sprintstafett precis före VM och under VM så tycker jag inte det är så tydligt att Falla var i så bra form. Det är därför jag tycker du överdriver Fallas form.

Jag tror att Maja hade vunnit och att även Jonna spurtat ned Falla i VM-sprinten utan incidenten. Falla hade därför ”tur” att hennes främsta konkurrenter råkade ut för uhell. Men flera härinne tycker inte att det bör vägas in när man värderar om Falla är en värdig guldmedaljör. Det var därför jag lite retoriskt tog upp Bradbury. Det betyder inte att jag likställer Bradbury med Falla, men jag tycker det är en intressant frågeställning.

Inlagd: 2019-03-24, 09:42
Skriven av: swestam

Wells, jag håller med om en bana med mycket tillfälligheter. Men hur kan då Stinas seger vara helt given på en så chansartad bana?
Det är väl antingen det ena eller det andra?

Inlagd: 2019-03-24, 09:51
Skriven av: Bjorn

Angående diskussionen Sveriges damer kontra Norges damers framgångar nu och kommande år:

Norge vinner nationscupen i år igen, men, den tidigare massiva bredden finns ju i te där riktigt i Norge längre (damsidan)…

Men, vad jag vill säga är, det svänger fort!
Titta bara på Ingvild Flugstad-Østberg och hennes 2017… Hon var nära att lägga av efter VM i Lahtis (väldigt dåligt mästerskap 22:a i sprint, 19:e i Skiathlon, 8:a i 10km (dock långt efter vinnaren), petad i Teamsprinten, fick ej köra stafett)…

Två år senare har hon vunnit 5st VM-medaljer, OS-guld i stafett, vunnit Tour de Ski, vunnit världscupen totalt mm.

Dessutom, Ragnhild Haga har ju haft en riktig skitsäsong (efter supersuccé förra säsongen)…

Så, ingen vet var respektive åkare står nästa säsong… Kanske Anna Dyvik dyker upp som gubben i lådan och är i storform och vill konkurrera?

Vi får hoppas att ”tanterna” Charlotte & Ida fortsätter sina satsningar och håller ungtupparna på jorden ;-)

Inlagd: 2019-03-24, 09:58
Skriven av: ErrkaPetti

Vil ikke helt si at banen er så ille. Det er jo en ok lang stigning, men når det er is i sporene så blir det litt problem. For norsk del er det jo faktisk positivt. Hadde det vært en veldig tøff 15 km i går hadde nok Bolchunov vunnet verdenscupen.

Inlagd: 2019-03-24, 09:58
Skriven av: Sven

Sven: det saknas en riktigt brant saxbacke. När det går att åka diagonal med rejält med fäste är det ändå för flackt där det är som brantast. Att det ska finnas åtminstone en saxbacke på en 2,5 km slinga på världsnivå är självklart tycker jag.
Även de som är allra starkast fysiskt och hjärta/lunga ska kunna få fördelar, nu är det alldeles för mycket fokus på stakning generellt.

Inlagd: 2019-03-24, 10:28
Skriven av: Kallner

swestam: Man kan ju då ta att Falla slog Maja just innan VM i Lahtis och just efter i Falun ..och vann många sprint lopp just runt VM att göra de utan topp form har jag svårt tro..och nu pratar vi sprint och den formen

jag ser inget intressant med att blanda in Bradbury på något sätt han låg ju för tusan sist medans Falla såg till att ligga först..

Inlagd: 2019-03-24, 10:51
Skriven av: jossa

Oroväckande att Charlotte inte kunde gå med igår på denna bana. Hoppas det var dåligt fäste som var problemet, inte kul att gå in i en träningssäsong med en dålig avslutning.

Inlagd: 2019-03-24, 10:53
Skriven av: V.Vittoz

Det där Bradbury snacket har inget att göra med Fallas prestation, hon är hur värdig guldmedaljör som helst. Däremot kan man säga att Jönssons brons i Sochi var en Bradbury.

Inlagd: 2019-03-24, 11:26
Skriven av: Kallner

Vittoz: Ja, vad hände med Kalla? Jag tyckte hon tappade en massa placeringar tidigt i loppet och sen hämtade hon in några placeringar mot slutet. Hon var 22.a ett tag. Kanske för lätt före för henne och gick helt enkelt för fort på de lätta partierna, sen är hon ju osäker i snabba utförslöpor också.
Men idag kanske hon kan jaga. Hon ligger 11.a och har 10 sek upp till Maja.

Inlagd: 2019-03-24, 11:35
Skriven av: Kallner

Jag tycker inte man kan säga att Faalla vann på tur. Har inte fingranskat vurpan, men var det bara otur att svenskorna föll, eller hade dom, eller nån av dom orsak i fallet?

Om man ligger sist som Bradburry och hoppas att alla andra ska fall, krävs en stor dos tur för att man ska ta medalj. Om man ligger först för att kunna styra loppet och få en mindre strulig resa, är det mindre tur inblandat.

Inlagd: 2019-03-24, 11:43
Skriven av: Manne

Vad tror vi om Stinas chsnser idag?

Inlagd: 2019-03-24, 11:49
Skriven av: ErrkaPetti

Noe annet enn en Stinaseier i dag vil være veldig overraskende. Østberg og Johaug er langt bak og får kanskje kontakt, men da har de gått veldig tøft og klarer ikke å gå i fra.

Denne banen passer jo Stina veldig bra så hun klarer nok fint å holde unna.

Inlagd: 2019-03-24, 12:15
Skriven av: Sven

Manne: Maja (ytter) låg för nära Jonna (inner) i kurvan, den senarenämnda fick inget utrymme.

ErrkaPetti: Stina har god chans (men lär inte få bästa åktid). Formen är god. Flugan 33 s bakom och Johaug 49 s. Kanske kommer de ikapp Stina ute i spåret men har då använt mer krafter och spurten är kvar. Håller Stina som favorit idag. Lär bli sex svenskor i topp 10: Stina, Maja, Jonna, Ebba, Frida och Kalla. Samma sextett som är givna i landslagets A-lag nästa säsong. Ser att du skrev om det i en kommentar igår. Ida lär vara given också (19:e nu) och Settlin (13:e nu) ligger bra till efter denna säsong. Med andra ord tror jag att Falken petas från A-laget tillsammans med Dyvik till nästa säsong. Men vi får väl se.

Ser att Sofia Henriksson vann 5 km klassiskt igår i Kalix, skoj och hoppas att hon blir att räkna med framöver.

Inlagd: 2019-03-24, 12:25
Skriven av: Jörgen

Åsikten att banan passar damsprinters är diskutabel. När man studerar resultatlistan så ser man att den tycks bara passa svenska damsprinters märkligt nog. Konspiration på hög nivå?
Vågar man i stället gissa att svenska damsprinters träningsupplägg skiljer sig från andra nationers?

Inlagd: 2019-03-24, 12:25
Skriven av: Tobbe H

jossa: Återigen ignorerar du att Falla fick stryk av Maja i två sprintstafetter strax före VM och under VM

Utifrån exemplet med Bradbury försökte jag lyfta en mer principiell diskussion om hur man skall värdera insatser när andra drabbas av fall i samma lopp men uppenbart att du inte klarar av att ta till dig något sådant.

Inlagd: 2019-03-24, 12:28
Skriven av: swestam

Lite synd att Ebba har då långt upp till pallen idag, men, kanske kan komma på pallen på åktiden idag…
Detsamma gäller väl Frida också… Frida kanske kan överraska idag igen, efter gårdagens slitiga bakhala 10km klassiskt…

Inlagd: 2019-03-24, 12:31
Skriven av: ErrkaPetti

Oavsett hur det hade gått så är det klart det är tur för Falla att hennes tre värsta konkurrenter kör bort sig strax innan upploppet. Maja som ramlar, Jonna som även får staven avbruten och Stina som då inte får någon rygg att gå på. Att anse att det inte är tur ljuger oavsett som sagt hur det hade gått.
Alla som vinner är såklart värdiga vinnare, dom har varit först i mål men sen att jag har svårt att se att Falla hade vunnnit utan incidenten men det är en annan sak. Hör till att hålla sig på benen.

Inlagd: 2019-03-24, 12:37
Skriven av: Janne

Sofia Henriksson tycks vara på väg tillbaka rejält och Emma Ribom fortsätter att göra mycket bra lopp.

Inlagd: 2019-03-24, 12:39
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Tror Ribom hade att fall på slutet ännu

Inlagd: 2019-03-24, 12:43
Skriven av: jossa

Ser att i den totala världscupen är det bara tre åkare som tillhör U23 denna säsong…
Ebba nionde plats, Tiril U Weng 20:e och Istomina 29:e plats…

Med andra ord, tufft att klara en hel säsong om man är yngre…
Nästa år dock kommer Frida Karlsson spränga alla dom gränserna!
Hon har säkert fått blodad tand efter femteplatsen i sprinten i Quebec och kommer satsa på både lite sprint och naturligtvis distans…
Hur långt det räcker får vi se i Kanadensiska Canmore i mars 2020…

Inlagd: 2019-03-24, 12:47
Skriven av: ErrkaPetti

Bjorn: Nu är det i alla fall givet. Stinas försprång är för stort. Det var kanske givet från början med tanke på samtliga omständigheter… Det blir inte heller så chansartat om Sina går ut först på masstarten och kan styra och ställa precis som hon vill.

Herrklassen är mycket värre, mycket tätare.

Den här bana duger inte till masstart. Man borde kört intervallstart igår. I Lillehammer hade man däremot kunnat köra masstart dag två, men där valde man av någon anledning intervallstart istället.

Inlagd: 2019-03-24, 12:48
Skriven av: H. G. Wells

Vad är det som säger att Kalla kommer att åka nästa säsong?

Vid det här laget så vet både Kalla och landslagets tränarteam att hon, som så många andra, inte klarar sig med bara en landslagstränare som ansvarar för hela laget. Hon behöver en personlig tränare, en närvarande tränare. Och Ingesson kan inte vara på två ställen samtidigt.

Det är naturligtvis knäpptyst i vinterstudion om detta. Blomman talar med Grip ofta, men vissa saker för han inte vidare till tv-publiken.

Inlagd: 2019-03-24, 12:58
Skriven av: H. G. Wells

Lite OT…
Anita Korva på benen igen idag i finsk tävling över 10km…
Dock bara sexa där…
Anita har ju stått över allt efter succén i JVM (frånsett lite deltagande i Seefeld)…
Finland behöver unga gets åkare framöver för att hålla intresset uppe i landet…

Dessutom, Victoria Carl nyopererad i knät efter succén i sprinten i Seefeld…
Kanske knät har hämmat henne länge och hon får en nytändning till nästa säsong?
Vi har väntat länge på att fröken Carl skall blomma som senior…

Inlagd: 2019-03-24, 13:08
Skriven av: ErrkaPetti

H. G. Wells
Kalla har ju redan sagt tidigare under säsongen att hon i alla fall kommer åka nästa säsong så har hon inte ändrat det beslutet så kommer hon åka.

Inlagd: 2019-03-24, 13:19
Skriven av: Janne

Janne: Det har hon sagt tidigare, hon har lutat åt det tidigare. Men numera så låter det lite annorlunda. Hon ska göra en analys efter säsongen, därefter så bestämmer hon sig.

Kanske nöjer hon sig med att fortsätta på en lägre nivå, inget fel med det.
Men vill hon åka lika bra som hon gjorde förra säsongen så funkar inte nuvarande omständigheter.
Bollen ligger inte bara i hennes händer, den ligger även i landslagsledningens händer.

Inlagd: 2019-03-24, 13:26
Skriven av: H. G. Wells

H. G. Wells: Grip och landslagsledningen skulle nog aldrig berätta så mycket till Blomman…

vad som varit felet med Kalla är nog kanske inte så lätt bara analysera fram finns ju flera exempel från säsongen på åkare som klart underpresterat …Haga Weng Pärmä Fourcade

Inlagd: 2019-03-24, 13:43
Skriven av: jossa

23:55, snabbt för damer på 10 km. Löjligt enkel bana.
Stort grattis Stina, kontrollerat är rätta ordet.
Bra av alla damer idag. Extra plus för Ebba.

Inlagd: 2019-03-24, 14:59
Skriven av: Kallner

Och vad hade Johaug för tid? 23:10?

Inlagd: 2019-03-24, 15:02
Skriven av: Kallner

Sex svenskor bland de tio bästa i touren. Där Kalla är den sämsta av dem. Proppen har verkligen gått ur för de svenska damerna. Och hatten av för Stina som kör jämt och säkert med marginal hela vägen. Stina på treans växel i lätt motlut är grymt att se. Men problemen för längdsporten bara fortsätter. Det håller på att bli bandy över det.

Inlagd: 2019-03-24, 15:11
Skriven av: Per

Riktigt stiligt åkt av Stina idag vilken klass lugnt kontrollerat..vilken säsong även Ebba gör kan ju sitta och hylla de mesta hur damerna levererat i år.

Inlagd: 2019-03-24, 15:11
Skriven av: jossa

Gav Östberg andra platsen till johaug rätt säkert väl ? när hon berätta hur dom räkna på de igår

Inlagd: 2019-03-24, 15:13
Skriven av: jossa

Kallner: Men 23 minuter och något är väl snarast det normala numera på 10 km skate för damer? Det var ett tag sedan Kalla vann på 24-25 minuter.

Inlagd: 2019-03-24, 15:13
Skriven av: Per

Kalla har nog peakat trots allt. Inte så konstigt. Hoppas hon blir kvar för ett sista mästerskap. Men om hon inte skulle platsa i stafettlaget tror jag hon lägger av.

Inlagd: 2019-03-24, 15:23
Skriven av: Kallner

Stina Nilsson-Norge 3-0 det här veckoslutet. Det blir nog tajtare på tisdag.

Inlagd: 2019-03-24, 15:38
Skriven av: Tobbe H

Kallner: Det står väl inte i regelboken att det alltid måste vara en svår bana som gynnar små bergsgetter. En enkel bana till omväxling och som gynnar andra typer av åkare höjer sportens charm och underhållningsvärde tycker jag.

Inlagd: 2019-03-24, 15:48
Skriven av: Tobbe H

Håller med Tobbe H gällande olika banors lätthet…
Annars kunde vi bara åka i motlut, hela sträckan…
Att det gick fort tidsmässigt idag är väl dom fina lite isiga spårens förtjänst…

Både sprint och distans har ju olika banor under säsongen, från flacka Dresden till dryga sprintbanan i Ruka i sprint till Ulricehamns lättare bana kontra Holmenkollens banor…

En duktig längdskidåkare borde bemästra alla typer av banor, eller hur skidvänner!

Inlagd: 2019-03-24, 15:57
Skriven av: ErrkaPetti

Dom hoppade nästan på kullen där.

Inlagd: 2019-03-24, 16:13
Skriven av: Kallner

Erka: Är du på riktigt?

Inlagd: 2019-03-24, 16:14
Skriven av: Kallner

Kallner, vad menar du med det??

Ser inget konstigt med min/vår åsikt…

Inlagd: 2019-03-24, 16:20
Skriven av: ErrkaPetti

Grattis Harvey, starkt gjort att mobilisera i sista loppet.
De svenska herrarna är inte så mycket att orda om.
Hur långt åkte dom? 13,5 kanske.

Inlagd: 2019-03-24, 16:21
Skriven av: Kallner

Erka: De är väl hur självklart som helst att en bra längdåkare ska kunna behärska alla banor, det var ju inte det som mitt inlägg handlade om, eller hur?
Men min synpunkt är ändå att en klassisk bana även ska innehålla en rejäl mota. Speciellt i en avslutning när det gäller extra mycket.
När du kommenterar att man ska åka typ Vasaloppet baklänges blir det ju bara konstigt.

Inlagd: 2019-03-24, 16:26
Skriven av: Kallner

Blev fundersam när de vek in för målgång redan men ja det fanns tydligen ingen kortare slinga att åka så de valde att korta ner loppet istället. Inte så mycket att säga om dagens herrlopp utan förväntat med undantaget att Harvey skulle avsluta med en världscupvinst. Starkt att han orkade haka på det ryska lokomotivet!

Inlagd: 2019-03-24, 16:31
Skriven av: Jörgen

Tycker väl banorna var helt okej brett fint och jag är för att de är variation gick ju även skapa avstånd speciellt på damsidan även i masstarten så så helt lätt var de ändå inte

Inlagd: 2019-03-24, 16:41
Skriven av: jossa

Neppan tog 34 p idag, det var nödvändigt för att behålla tredjeplatsen i distanscupen före fyran Pärmen som tog 46 p, det skiljde bara 5 p dem mellan till slut (692 p mot 687 p)

Funderade lite på om Flugan släppte andraplatsen lite väl enkelt idag till Johaug. En titt på totalen visar att den nya trean Johaug slutade på 1322 p och fyran Pärmen på 1316 p dvs endast 6 p skiljde.. Hade Flugan spurtat in som tvåa före Johaug hade Pärmen blivit totaltrea istället.. De hade nog koll på det i det norska lägret..

Pärmen slutade fyra i mål idag också. Hon är nog inte så glad nu.. Trippelt fjärde plats.. Andraplatsen i världscuptävlingen idag (winner of the day dvs åktiden) är nog en klen tröst.

Inlagd: 2019-03-24, 16:41
Skriven av: Jörgen

Stina upp som delad (med Belmondo) 8a genom tiderna i antal VC-segrar. Hon har 23 nu. Majdic på plats 7 närmast framför har 24 segrar.

Inlagd: 2019-03-24, 16:50
Skriven av: Per

Ida hade lika tid som Kalla idag. Starkt av henne samtidigt som Kalla inte verkar haft så bra form lördag-söndag.
Jörgen: Självklart manövrerade Norskorna bort Pärmen. Lite tråkigt kan jag tycka att man inte ger allt i en spurt men formatet idag blir inte helt rättvist vilket också många åkare kommenterat tidigare och även idag. En av nackdelarna med masstarter och jaktstarter.

Inlagd: 2019-03-24, 16:50
Skriven av: Kallner

Här länken till det: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_FIS_Cross-Country_World_Cup_women%27s_race_winners

Inlagd: 2019-03-24, 16:51
Skriven av: Per

Per
Räknas toursegern idag som en VC seger?

Inlagd: 2019-03-24, 17:15
Skriven av: Janne

Angående landslagen för nästa säsong så behöver trängseln i toppen eventuellt inte bli ett så stort problem på damsidan. Dahlqvist och Karlsson bör rimligen upp i a-laget. Egentligen Settlin, Lundgren och Hagström också, men Dahlqvist och Settlin visade att det går utmärkt att få till en bra träningssäsong via team-Bauhaus så det kanske inte spelar så stor roll. Dyvik flyttas nog ner till team Bauhaus trots dagens seger i Kalix. Ida och Falk blir säkert kvar i a-laget om de fortsätter, vilket jag tror att de gör. Därmed skulle det räcka med att damlaget utökas med en åkare. Möjligen skulle de kunna utjämna de kollektiva ekonomiska vinsterna av att bara vara en del av a-lagets framgångar så att det blir samma för team Bauhaus. Flera andra gjorde det sedan också bra från utvecklingslaget (Frida. Hagström, Lundgren, Ribom, Svahn) så uppenbarligen gör de något rätt där. Hagström och Lundgren och möjligen Ribom kan flyttas till team Bauhaus. Det kräver i så fall också en utökning med någon plats men det lär nog landslaget ha råd med numera.

På herrsidan gissar jag att Teo och Rickardsson slutar eller kör långlopp (Rickardsson) så där lär det bli snarast bli svårt att fylla a-laget med elitåkare som kan prestera topp-30 i VC. Sandström och Häggström flyttas rimligen upp från Bauhaus till a-laget. Marcus Grate och Fredrik Andersson har också lyckats bra och lär flyttas till eller närmare a-laget.

Inlagd: 2019-03-24, 17:18
Skriven av: Per

Janne: Funderade på samma sak. Svaret är att jag inte vet, men wikipedia tror jag har tagit med den. Och det står 23 hos FIS också.

Inlagd: 2019-03-24, 17:23
Skriven av: Per

Nu är det bara SM i Gällivare nästa helg kvar. Kommer de flesta så skulle det kunna bli intressanta Sprintstafetter där Sollefteå i år skulle kunna utmana Mora och de olika Umeålagaen

Inlagd: 2019-03-24, 17:32
Skriven av: Kurt

Fast, nej det står fortfarande 22 hos FIS så jag tror inte dagens lopp räknas. Logiskt sett borde det inte det. Förut räknade de bara totalsegrar i tourer som VC-segrar. Sedan bytte de så att etappsegrar räknades. Men då borde ju inte totalsegern räknas som en VC-seger utan Winner-of-the-day sista dagen (vilket var Johaug).

Inlagd: 2019-03-24, 17:38
Skriven av: Per

Nu gjorde Östberg inte sitt bästa idag och Ebba gav Pärmäkoski chans på tredje i totalen.Jämnar ut sig.

Inlagd: 2019-03-24, 17:42
Skriven av: GKA

Hur rimligt är det att ha samma antal på dam-och herrsidan när damerna är på väg att bli världens främsta nation på damsidan samtidigt som det inte går riktigt lika bra för herrarna även om det finns ljusglimtar där? Neddragning på herrsidan ser inte bra ut, de behöver fortsatt satsning vilket förhoppningsvis ger framgångar på sikt sen hur och om på annat sätt än idag är en annan fråga.

Med det sagt – kastar fram ett förslag – herrarna kvar på samma antal som idag och damerna utökas till t.ex 8 +10 skulle kunna bli:

A: Stina, Ebba, Kalla, Frida, Ida, Jonna, Maja och Settlin.

TB: Hagström, Lundgren, Falken, MMK, Sömskar, Vinsa, Svahn, Rönnlund, Ribom och Dyvik eller Henriksson.

Om de håller fast vid nuvarande 7 + 7 vilka ska bort i ovanstående? Settlin får då nog fortsätta i TB. Samt ingen plats i TB för gissningsvis Svahn, Rönnlund, Ribom, Dyvik och nytände Henriksson.

Inlagd: 2019-03-24, 18:07
Skriven av: Jörgen

Kallner, vet inte vad du fått ifrån att jag föreslog Vasaloppet baklänges…??

Jag skrev att det kanske skulle vara baka motbacke hela loppet, inte Vasaloppet baklänges…

Men, visst, det kanske kunde ha varit svårare banor nu när hela WC skulle avgöras, men, samtidigt, det kunde ha varit plusgrader och regn, och tunga banor iallafall om det hade varit illa nog…

Østberg värdig vinnare av totalen, Stina värdig vinnare av helgens tour, Johaug gjorde vad hon kunde på denna anläggning samt Natalia oflyt sista två helgerna…

Summa sumarum, svenska tjejerna grymma denna säsong, svenska herrarna bitvis ljus i tunneln (Bergström, Häggström, Thorn, Oskar, Grate)…

Men många har haft en tung tung säsong; van der Graaff, Hanna Falk, Heidi Weng, Charlotte, Stadlober, Pärmäkoski, Ragnhild Haga, Krüger, Krogh, Harsem, Cologna, Manificat, Heikkinen, von Siebelthal, Anna Dyvik, Ustiugov, Spitsov, Böhler… Ja, dom är många…

Årets lyft: Ebba!
Årets komet: Frida!
Årets komet runner-up: Maja!
Årets mini-comeback: Stina!
Årets raketfart: Johaug…
Årets bra-på-allt: Ingvild!
Årets mest hånade: Mannen från Andorra (som slog sina mobbare senare)…
Årets tightaste lag: US ski Team! Verkar älska varann allihopa!
Årets fall: Maja i sprintfinalen i VM!
Årets fall 2: Kristine Stavås-Skistad i VM-semifinalen…
Årets kommentar efter målgång: Stina Nilsson ”jag dör hellre än bli tvåa”! VM-stafetten…
Årets frostigaste relation: Maiken & Skistad…
Årets ”tagen med fingrarna i syltburken”: Max Hauke, Österrike, polisaspiranten utsn hjärna…
Årets ”äntligen äntligen ett individuellt mästerskaps-Guld: Martin Jonsrud-Sundby…
Årets spurt: Maja Dahlqvist i VM-finalen i Teamsprinten i Seefeld!
Årets ”backa-mest-på-rankingen-av-alla”: Heidi Weng, från etta till en i mängden av norskor där i bakre ledet…
Årets mest upskattade tävling av publik och åskådare: Ulricehamns världscuptävling i januari 2019…
Årets sämsta publiksiffror: Lillehammers världscuphelg i december (obekräftat)…

Inlagd: 2019-03-24, 18:10
Skriven av: ErrkaPetti

Per, jag tror inte att Falk placeras i A-laget nästa säsong. Däremot Ida med tanke på hennes jämnhöga resultat under säsongen, om hon nu fortsätter.

Inlagd: 2019-03-24, 18:14
Skriven av: Kallner

Jörgen: Jag tycker det låter som ett bra förslag med 8+10 på damsidan. Sedan lär nog ändå någon av alla aktuella dra ner på sin landslagssatsning. Därtill får nog någon i TB (Lovisa Modig?) svårt att försvara sin plats. Så kanske räcker det med 7-9 trots allt. Men Henriksson bör få en plats i något lag. Henne glömde jag. Stina skaffar väl också en sjunde plats åt Sverige i sprint i o m totalsegern? Det motiverar åtminstone en sprintåkare till i a-laget tycker jag.

Inlagd: 2019-03-24, 18:18
Skriven av: Per

Men Errka, skoja inte mer nu.
1. Ska du åka motbacke hela tiden startar du lågt o går i mål högt.
2. Vasaloppets mål ligger betydligt lägre än starten.
Enkelköpt ”liknelse” är ordet.
Sista från mig i den diskussionen.

Inlagd: 2019-03-24, 18:19
Skriven av: Kallner

Jaha, nu infaller den där lite tomma känslan efter att ha följt elitåkarna hela säsongen. Ett par TV-sända långlopp är kvar som man kan kolla på om man nu är road av det.
Här i Sundsvall kommer det i alla fall gå att åka skidor några veckor till på Södra berget så 20-30 mil till ska det bli.
Men det finns all anledning att se fram emot novembers första tävlingar igen med alla positiva tjejer som kommer fram i kölvattnet efter Charlotte, Ida o Stina.

Inlagd: 2019-03-24, 18:32
Skriven av: Kallner

ErkkaPetti: Årets spurt var för mig den av Jonna i Lillehammer, vilken upphämtning och spurt. Hon fastnade bakom Skistad och Falken när Stina gick loss men det ordnade sig ändå. Finns på Play, spola fram till ca 26 minuter kvar:

https://www.svtplay.se/video/20191290/langdskidor-varldscupen/langdskidor-varldscupen-sprint-d-h-5

Inlagd: 2019-03-24, 18:33
Skriven av: Jörgen

Hva skal man si om Klæbo?? Han er helt enorm.
3 VM gull
TDS seier
Vinner sprintcupen
Vinner totale verdenscupen

Han er bare 22 år!!

Inlagd: 2019-03-24, 18:36
Skriven av: Sven

Ja Klaebo är helt otrolig
Men han är inte världens bästa skidåkare .Lika lite som Östberg är det

Inlagd: 2019-03-24, 18:39
Skriven av: karlP

Per: Nordström och Modig som idag är med i TB finns inte med bland tio i TB som jag räknade upp, de får nog stryka på foten.

Om någon drar ner (eller slutar) blir det nog mest troligt med någon av de lite äldre t.ex Ida, Kalla eller Falken. Mest troligt med den sistnämnda. Ida har gjort det bra denna vinter både i distans och sprint och tror att hon vill fortsätta köra.

Kalla är nog inte riktigt nöjd med sin säsong däremot och vill förhoppningsvis revanschera sig genom att fortsätta minst två-tre år till (nästa VM + OS) och hon behövs.

Är mera tveksam till om Falken vill fortsätta som är en mer renodlad sprinter och konkurrensen blir inte enklare, var nära att inte komma med till VM. Snart kanske inte ens bäst i den egna klubben Ulricehamn (p.g.a. Hagström)..

Inlagd: 2019-03-24, 18:42
Skriven av: Jörgen

Per
Har själv ingen aning men rent logiskt kändes det som bara Johaug som VC segrare idag.

Inlagd: 2019-03-24, 18:51
Skriven av: Janne

Jag har väldigt svårt stt se att Kalla ska sluta .Känns inte som att hon är slut . Känns också som att skidåkning är hennes liv och att hon kommer fortsätta om hon tror att hon kan komma tillbaka.Falken var tydligen otroligt bra på försäsongen men var en besvikelse under säsongen.Tror att hon fortsätter också faktiskt

Inlagd: 2019-03-24, 18:51
Skriven av: karlP

En som man verkligen hoppas att hon fortsätter och kommer tillbaka starkt är Henriksson.Känns som att det är en supertalang som haft en massa otur

Inlagd: 2019-03-24, 18:55
Skriven av: karlP

Det snackades om Sverige hade gott om Norge eller inte. En norrman svarade att Norge tog klart fler världscup poäng och det är ju sant men rätt självklart när nästan ingen av dom bästa svenskorna var med och är ju där de flesta VC poängen delas ut.

Inlagd: 2019-03-24, 18:56
Skriven av: Janne

Syftade förstårs på tour de ski på förra inlägget.

Inlagd: 2019-03-24, 18:59
Skriven av: Janne

Jag tror att sponsorerna står på kö för att stötta det svenska (dam-)längdlandslaget. De borde i alla fall göra det om de har marknadsnäsa. Då borde det inte vara något problem med att utöka träningsgrupperna något. En ytterligare tränare kan nog också finansieras om så skulle behövas.
Gissar att Dyvik och Falk ändå flyttas ner ett snäpp.

Inlagd: 2019-03-24, 19:05
Skriven av: Tobbe H

Visst är det tomt och trist så här i slutet av säsongen men tiden går väldigt fort. Nyss var jag på vm 2015 och nu har vi redan planering fram mot Peking och snart är man där för att följa våra duktiga damåkare.

Inlagd: 2019-03-24, 19:19
Skriven av: GKA

Det mesta tyder på att Kalla slutar. Hon fyller 32 år till sommaren. Och förutsättningarna för fortsatt utveckling saknas när landslagsledningen har ”stulit hennes team”

Man får visserligen ägna sig åt nåt som påminner om kremlologi för tyda signalerna från landslagsledningen och dess propagandaapparat (vinterstudion alltså).
Men det verkar som man förbereder sig för ett landslag utan Kalla.

Men ett landslag utan Kalla betyder mindre sponsorpengar, man hoppas att Frida ska fylla luckan efter Kalla.

https://www.dn.se/sport/johan-esk-frida-karlsson-ar-skidforbundets-skank-fran-ovan/

Men jag har kanske fel, Kremlologi är svårt.

Inlagd: 2019-03-24, 19:25
Skriven av: H. G. Wells

Skulle man inte kunna anställa Pichler för att ta hand om svenska herrjuniorer i längdåkning.Tror att han skulle kunna göra stora insatser.Han ska inte blanda sig i så mycket vad gäller seniorer.Men vad han har gjort när han kom tillbaka till svenska skidskyttet tycker jag talar för sig själv

Inlagd: 2019-03-24, 19:49
Skriven av: KarlP

Numera är det ju inte lika tomt efter skidsäsongen som förr…
Vi följer ju åkarna från världens alla hörn via sociala medier, alla dagar i veckan, och, dessutom, många av dom tävlar ju också i rullskidor under sommarhalvåret…

Så, när säsongen drar igång känns det som om vi redan vet hur träningssommaren/hösten har flutit på…

Men, visst blir det tomt efter SM-helgen nästa helg i Gällivare…

Inlagd: 2019-03-24, 20:03
Skriven av: ErrkaPetti

Da var nok en sesong over.

Takk for gode diskusjoner og informasjon gjennom hele sesongen!

Blir spennende å se hvor de svenske damene står neste sesong. Da tror jeg Johaug får det tøffere.

Inlagd: 2019-03-24, 20:34
Skriven av: Sven

Sven, tackar tillbaka!
Vi får dessutom hoppas på att både dom finska, dom amerikanska, dom slovenska, dom ryska, dom italienska, etc etc åkarna lyfter sig till nästa säsong…

Inlagd: 2019-03-24, 21:24
Skriven av: ErrkaPetti

Varför ska man lägga ett stort ansvar på en nybliven senior knappt myndig? Tänk om individen inte motsvara förväntningarna ? Vi minns alla hur en svensk damåkare skulle vinna allt efter att ha gått igenom rutan efter en skrällvinst på TDS.

Inlagd: 2019-03-24, 22:15
Skriven av: GKA

Sju år har gått sedan denna tävling genomfördes på Bisslet i Oslo…
Alltid lika rolig att se igen…
https://youtu.be/8XXbgUEDVIQ

Inlagd: 2019-03-24, 22:37
Skriven av: ErrkaPetti

den sista som lär sluta i år borde väl vara Sofia Henriksson som slitit runt på löpband i flera år nu och till slut kommit ut i spåren och till sist till och med vunnit ett lopp

Inlagd: 2019-03-24, 22:45
Skriven av: Emil

Errka: Det var då Tatjana Stiffler fick sina 14 seconds of fame…

Inlagd: 2019-03-25, 06:57
Skriven av: Per

Svensk längdåkning sviker Frida Karlsson när man utnämner henne till Johaugs överman redan nu, hon är 19 år. .

Svensk längdåkning sviker Charlotte Kalla, orkar just nu inte skriva mer om det.

Svensk längdåkning sviker Stina Nilsson. Man begär att hon ska fylla tomrummet efter Kalla. Det är minst lika svårt som att bli en ny Johaug. Kalla är öppen, äkta och ärlig. Den mer hemlighetsfulla Stina Nilsson kan inte vara på det sättet. Det är fel att begära något sådant.

Varför detta svek? Därför att paniken är stor när trenden är tydligt, tittarsiffror och sponsorpengar vandrar över från längdåkningen till skidskyttet.
Och allt blir mycket värre när den stora magneten för sponsorpengar slutar, Kalla alltså.

Blomman slår på propagandatrumman så den nästan spricker i säsongens sista vinterstudio.
Jag gillar Blomman, men ibland slutar han att vara expert och blir hejaklacksledare. Några fler superlativ när det gäller Stina kan han i alla fall inte plocka fram, det är i så fall att utnämna henne till gudinna.

Inlagd: 2019-03-25, 09:10
Skriven av: H. G. Wells

Ovanligt tuffa ord för att komma från Grip (som bekant brukar vara väldigt försiktig i sin kritik av svenska åkare utåt sett överlag) när det gäller Fridas stavteknik efter incidenten i fredags. Såklart det är något hon måste jobba med, ingen vill ju ha en stav i nyllet. Samtidigt är hon ju fortfarande helt ny på den här nivån och behöver såklart jobba med mesta, säger sig själv.

Inlagd: 2019-03-25, 09:12
Skriven av: Freddy

Gäller alltså artikeln nedan:

https://www.svt.se/sport/vintersport/ryssland-vill-ha-regelandring-efter-frida-karlssons-farliga-stavteknik

Inlagd: 2019-03-25, 09:13
Skriven av: Freddy

Då får man väl tacka för den här säsongen då!

Lite skum säsong blev det ändå, speciellt med tanke på hur många som underpresterat. Weng, von Siebenthal, Stadlober, Niskanen, Haga och i viss mån Kalla, Pärmäkoski och Diggins på damsidan. Ustiugov, Krogh, Cologna, Halfvarsson och i viss mån Harvey och Krüger på herrsidan. Förhoppningsvis är det flera som kommer rätt in till nästa säsong och kan göra det lite mer spännande och varierande.

Mest negativt är så klart dopingskandalen. Något måste göras för att röja upp i det mörkret en gång för alla.

Mest positivt är helt klart Frida Karlssons genombrott och hela det svenska damlagets bredd.

Ha det fint så ses vi kanske till hösten!

Inlagd: 2019-03-25, 09:20
Skriven av: Anders

H.G Wells, att enskilda tyckare i eller utanför cirkusen utnämner Frida till någon slags överkvinna redan betyder ju inte att svensk längdåkning i stort sett gör det…och def. inte att lagledningen och tränarna kräver att hon ska slå Johaug i varje lopp. Och vem begär att Stina ska fylla tomrummet efter Kalla? För det första är det inget tomrum än, och det för det andra är det ju ingen brist på tjejer som kommer hjälpa henne med den saken…

Slutligen finns det ingen panik alls när det gäller vare sig tittarsiffror eller sponsorpengar för svenskt vidkommande. Internationellt är det en annan sak såklart.

Inlagd: 2019-03-25, 09:31
Skriven av: Freddy

Per: Tatjana Stiffler tävlar fortfarande – för några veckor sedan fick bl.a. Nordström, Matveeva, Sargent och Fabjan pisk av henne i denna tävling i Peking (länk) för några veckor sedan, som vanns av Dyvik :)

Inlagd: 2019-03-25, 09:36
Skriven av: Jörgen

haha ja det har varit svensk damskidåknings överlägset mest framgångsrika världscuphelg (gissar jag) och kommentarerna här handlar om svek och tomrum? klart Hård och Blomquist ska vara lyriska, de borde skrika sig hesa hela helgen, så bra var det som hände i Quebec.
Jag tror inte Kalla slutar, eller, hon har ju sagt att hon ska fortsätta och det är nog mer lockande för Charlotte att avsluta sin karriär lite mer som Björgen än hur denna säsong blev

Inlagd: 2019-03-25, 10:07
Skriven av: Emil

H. G. Wells:
Nej, svensk längdskidåkning sviker inte Frida.
Nej, svensk längdskidåkning sviker inte Kalla.
Nej, svensk längdskidåkning sviker inte Stina.

Nej, varken tittarsiffror eller sponsorintäkter minskar för svensk längdskidåkning.

När skrev du något positivt senast om svensk längdskidåkning (utan att samtidigt komma med stick mot landslaget har knyckt Kallas team)?

Inlagd: 2019-03-25, 11:26
Skriven av: swestam

Wells: Att du har en hemmagjord teori om att Kalla ”sviks” av landslaget för att hon inte längre har Ingesson som personlig tränare, samt att det skulle förklara Kallas svaga resultat under säsongen, gör det inte till en sanning. Det finns ingen analys klar av Kallas resultat och åtminstone jag och jossa har lanserat helt andra förklaringar än din bara på det här forumet. Blomqvist är också inne på att något gick fel i träningen över jul och nyår. Och det är klart att det finns fler teorier än så – jag tror inte ens att Kalla själv vet i dagsläget. Svek är ett starkt ord och det stämmer inte på någon av de tre du nämner. Stina har hanterat press under flera år och har framgångsrikt avlastat Kalla som dragplåster utan att det har påverkat henne negativt. Och jag har inte hört en enda röst som kräver att Stina ska ha Kallas personlighet. Det vore helt absurt. När det gäller Karlsson får vi väl se men mitt intryck är att hon har mycket mer press på sig själv än vad någon annan sätter på henne. Tvärtom ville landslagsledningen hålla tillbaka henne under säsongen fram till JVM för att undvika press. Visst finns fantasilösa rubriker om att någon är den nya hit eller dit men nya stjärnor brukar snabbt skapa sig en egen identitet. Av alla kommentarer om Frida Karlsson på det här forumet i år har t.ex. knappt någon handlat om hur lik hon är Johaug. Det är helt andra saker som har diskuterats.

Inlagd: 2019-03-25, 11:33
Skriven av: Per

Per: Något gick fel med träningen under jul och nyår, helt rätt. Varför gick det fel med träningen?
Därför att Ingesson inte var närvarande. Ingesson var upptagen med annat. Ingesson var med under TDS.

När någon underpresterar så letar man efter orsaken. Har åkaren gjort något annorlunda den här säsongen, Kanske ett nytt träningsupplägg, kanske en ny tränare, kanske har åkaren inte kvar sin personliga tränare, kanske är den tidigare personliga tränaren numera landslagstränare och kanske inte har tid med åkaren längre.
Jag kan inte svära på att jag har rätt. Men den enklaste och naturliga förklaringen tycker jag att jag har kommit med.
Det är som du tidigare själv påpekade, små marginaler.

”Sveket” mot Kalla ska man naturligtvis sätta inom ” ”. Kalla själv vill kanske ha det så här, vem vet.

Inlagd: 2019-03-25, 15:13
Skriven av: H. G. Wells

Swestam:
Ett lite svek är också ett svek. Jag säger inte att någon har huggit kniven i ryggen på åkarna.

”Enligt färska siffror från MMS, som ansvarar för mätningen av tittarsiffror i Sverige, var det drygt en miljon svenskar som såg Öbergs guldlopp i SVT.

SportExpressen har tidigare under vintern skrivit att skidskyttet passerat längdskidåkningen när det kommer till tv-siffror under flera helger”

Trenden är tydlig. Skidskyttet vinner mark. När tittarsiffrorna konstant blir högre för skidskyttet så går sponsorpengarna dit. Vilket är självklart. Svensk och internationell längdåkning är mycket väl medveten om det. Så är det, låt oss diskutera problemet. Inga problem har någonsin löst av att problemet sopas under mattan.

Inlagd: 2019-03-25, 15:24
Skriven av: H. G. Wells

Freddy: Det är bland annat Svt:s egen expert Fredriksson som i vinterstudion hävdar att Frida kommer att utmana Johaug redan nästa år.

Inlagd: 2019-03-25, 15:26
Skriven av: H. G. Wells

Jag tycker faktiskt att man sviker Kalla lite grann,inte mycket, men lite grann.

När man pekar ut någon som en ny Johaug så sviker man den personen, det blir oerhört svårt att leva upp till de förväntningarna. Sveket är inte jättestort, men jag tycker att det är ett svek likt förbannat.

Stina ska naturligtvis vara precis som hon är. Tycker någon att hon ska bjuda mer på sig själv så ska hon visa ett finger, förslagsvis det mittersta.

Kom ihåg att jag inte är lika negativ som det ser ut. En typisk otålig typ-A personlighet som jag hanterar saker på det här sättet.

Inlagd: 2019-03-25, 15:46
Skriven av: H. G. Wells

Kan vara så att åkarna inte bryr sig om vad som står i kvällstidningarna och DN. Och inte tror jag dom kollar in Skidpepp. Settlin var här men blev besviken.

Inlagd: 2019-03-25, 15:53
Skriven av: GKA

H. G. Wells: Hur närvarande brukar Ingesson normalt vara runt jul nyår när Kalla tränar? tänker på andra säsonger.. säkert mer än i år, men brukar hon inte även vara uppe i hemtrakterna just under jultiden…

Har kalla haft mindre dagar ihop med Ingesson i år än andra säsonger? någon med koll på de?

Inlagd: 2019-03-25, 15:59
Skriven av: jossa

H. G. Wells: Har du några källor på att tittarsiffror och sponsorintäkter minskar för svenska längdåkning annat än vad som skrivs i kvällspressen?

Har tittarsiffrorna minskat för längdåkning jämfört med förra året eller för några år sedan (samtidigt som tittarsiffrorna har ökat för skidskytte)? Då skulle du möjligtvis ha något stöd för ditt påstående.

Men jag har flera invändningar mot dina påståenden. För det första så är inte tittarsiffror något nollsummespel. Om tittarsiffrorna ökar för skidskytte så innebär det inte att de måste minska för längdåkning (då SVT inte lägger de mot varandra i olika kanaler).

För det andra så har tittarsiffrorna för längdåkning – vad jag vet – på det stora hela ökat denna säsong. Igår söndag drog längdskidorna 1,13 miljoner resp 0,83 miljoner medan skidskyttet drog 0,92 miljoner resp 0,89 miljoner. Damernas stafett i skid-VM drog 1,1 miljoner tittare (och dessutom ca 1 miljoner starter i SVT Play, dock ej samma sak som tittare). Detta på en vardag. Sprintstafetten på VM drog 1,5 miljoner.

Ett antal gånger denna säsong har vanliga världscuptävlingar i längdskidor dragit miljonpublik. För ett par år sedan var det bara TDS och mästerskap som drog miljonpublik. Så fakta visar nog att tittarintresset ökar och inte minskar för längdskidor.

Och vad gäller sponsorintresset är det bara att läsa skidförbundets årsredovisning. För förra verksamhetsåret omsatte längdverksamheten omkring 60-65 miljoner kr (om jag minns rätt) och man hade ett överskott på 5 miljoner. Hela skidförbundet gjorde både en rekordvinst och hade en rekordomsättning. Jämfört med skidförbundet så är skidskytteförbundet verkligen fattiga.

Och att ”när tittarsiffrorna konstant blir högre för skidskyttet så går sponsorpengarna dit” är inte alls självklart.

Inlagd: 2019-03-25, 16:04
Skriven av: swestam

Man vet inte riktigt hur många som faktiskt tittar på olika TV program då det inte går att mäta. Dessutom finns ett antal människor som tar del av radiosporten och det är än svårare att få en exakt siffra på.
Citerar vår ekonom G Myrdal, Fakta sparkar!

Inlagd: 2019-03-25, 16:12
Skriven av: GKA

GKA: Nu finns det en mätmetod som räknas som branschstandard och som alla medieföretag använder sig av. Rimligt att använda sig av deras siffror när man diskuterar tittarintresse här inne.

Inlagd: 2019-03-25, 16:17
Skriven av: swestam

swestam, Jag känner till detta men inte nåt jag skulle lita på. Visst kan köra efter det men det blir bara på en höft. Metoden tar inte hänsyn till hur många som sitter framför skärmen.

Inlagd: 2019-03-25, 17:10
Skriven av: GKA

GKA: Att du inte gillar MMS metod att mäta tittarsiffror är ingen nyhet, du och jag har diskuterat detta förut.

Inlagd: 2019-03-25, 17:33
Skriven av: swestam

Swestam, Jag hade ett svagt minne av detta så vi får väl sätta stopp här.

Inlagd: 2019-03-25, 18:36
Skriven av: GKA

Kollade nyss tabellen över prispengar till åkarna i världscupen…
Skumt, hela säsongen har kolumn 44 varit prispengar till bästa U23-åkare, men, i den sista sammanställningen över utbetalda prispengar har U23 försvunnit…
Ebba skulle ju haft dom på damsidan…

Alltså, måste vara första gången på många många år U23-vinnaren inte får en premie…

Inlagd: 2019-03-25, 19:20
Skriven av: ErrkaPetti

GKA: En sak kan du vara säker på. Många av våra landslagsåkare och andra också är inne och läser på Skidpepp.

Inlagd: 2019-03-25, 19:24
Skriven av: Kallner

Kallner, Då är det bäst vårda språket…Inte lätt alltid.

Inlagd: 2019-03-25, 19:30
Skriven av: GKA

Kalla fortsätter det kan ni sätta pengarna på.. Typen som lever hela sitt liv efter sin sport slutar mycket sällan tvärt.. det gör såna som Fredrik Lindström, Teodor Peterson m.m. som har familj och ungar och redan har ett annat liv vid sidan om.. detta är också varför Daniel Rickardsson och Ida Ingemarsdotter fortsätter säsong efter säsong det är deras liv och dom tjänar pengar på det.. Medan Anna Haag o Emil Jönsson byggt upp sig som bloggare, skapat en skidklubb under karriären, Alex Harvey är nästan färdig jurist och ska bilda familj då är det lätt att sluta när resultaten går ned.. Det handlar om livsstil och motivation främst och inte ålder hur länge åkare håller på..

Inlagd: 2019-03-25, 20:19
Skriven av: JohanA

HG Wells, jag är intresserad av dina teorier kring ditt påstående om Charlottes behov av att ha Ingesson vid sin sida (som det låter på dig) 23 timmar av dygnets 24? Jag tror nog att dom, precis som alla andra åkare med andra landslagsledare som PT har minst lika mycket kontakt med varandra som tidigare. Har du insikt och kan rapportera hur mycket mindre personlig kontakt Magnus och Charlotte har haft sedan de klev in i landslaget igen så får du gärna redovisa det. Fram till att du gör det får det för mig stå som dina högst lekmannamässiga teorier. Tror inte att någon av de två är så blåögda och kortsiktiga i sitt tänk att dom skulle riskera någonting.

Min teori är att Charlotte ville vinna i Seefeld till vilket pris som helst och chansade med att pressa sig ännu lite hårdare för att ta igen de där ca 15 sekunderna hon var efter Therese i början av säsongen. Chansningen gick inte hem, tillbaks till ritbordet inför nästa säsong, som ju blir underbart lång och spännande utan mästerskap.

Blir nog inte Ingvild som kliver upp högst på Totalpallen nästa år. Frågan är blir det en norska eller en svenska? Så spännande!!

Inlagd: 2019-03-25, 20:37
Skriven av: V.Vittoz

V.Vittoz viste inte att det ursprungligen var din teori har hört den från flera håll tidigare imponerande… tycker det är bra när man dela med sig av sina egna funderingar även om jag inte alltid dela dom (Wells) men vad vet jag är ju oxå bara en lekman

Inlagd: 2019-03-25, 22:37
Skriven av: Christian

Christian, tar inte äran för att det är bara min teori utan väldigt mångas, men i en text skulle det nog se väldigt märkligt ut att skriva ”vår teori” när jag företräder endast min egen åsikt … Diskuterar dock hellre skidor än meningsskiljaktigheter kring formuleringar.

Inlagd: 2019-03-26, 07:17
Skriven av: V.Vittoz

Johaug har vunnit nästan allt hon har ställt upp i under säsongen. Ändå får hon på mångas näthinnor avsluta säsongen som en loser. Det blåser hårt på toppen.

Inlagd: 2019-03-26, 07:34
Skriven av: Tobbe H

H. G. Wells… Tycker du bör förklara dina uppgifter om sviktande tittarsiffror och sponsorintäkter för svensk längdskidåkning. Dom uppgifter jag fått fram från mms och annat tyder på att det istället var längesen det gick så bra som nu. Har du tillgång till några andra hemliga uppgifter som ingen annan tycks veta om?

Inlagd: 2019-03-26, 09:15
Skriven av: Manne

tidigare säsonger har det ju funnits en U23-väst också, men den har ju försvunnit, om det var denna säsong eller förra minns jag inte?

Inlagd: 2019-03-26, 11:39
Skriven av: Emil

Emil, prispengarna till U23 försvann dock över en natt… Skumt…

Inlagd: 2019-03-26, 19:00
Skriven av: ErrkaPetti

FIS stuva om i resultatlistan efter jaktstarten i Quebec https://www.nrk.no/sport/endrer-resultatlista-etter-britisk-klage-1.14501216

Men i logikens namn borde de i så fall göra det samma med resultatet från Lillehammer också och ta ifrån Johaug poäng, men det vågar det ju inte göra https://www.nrk.no/sport/ostberg-slo-johaug_-johaug-fikk-seieren-_-hvordan-er-det-mulig_-1.14481199

Inlagd: 2019-04-02, 19:04
Skriven av: Kurt

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values