25 februari 2019, av Jörgen

VM: Stafetten

Skapar här en tråd om stafetterna som diskuteras för fullt här på Skidpepp. Text och lag läggs in här senare efter 10/15 km och uttagningarna.

Tidsprogram:

28 februari 13:00 – Stafett damer
1 mars 13:15 – Stafett herrar

Länk till startlistor, resultat och live timing

Uttagna svenskar:

Damer Herrar
1. Ebba Andersson
2. Frida Karlsson
3. Charlotte Kalla
4. Stina Nilsson
1. Oskar Svensson
2. Calle Halfvarsson
3. Jens Burman
4. Viktor Thorn

489 kommentarer till ”VM: Stafetten”

Jag tror att det blir Frida – Ebba – Kalla – Stina som det är nu. Tror att Jonna inte får köra nu när Stina säger att hon vill köra stafetten.

Inlagd: 2019-02-25, 09:39
Skriven av: Jörgen

Troliga huvudmotståndare om medaljerna för de svenska damerna:

Ryssland: Belorukova, Nepryaeva, Sedova, Istomina

Norge: H Weng, Johaug, Jacobsen, Östberg

Tror inte på USA, Tyskland, Slovenien, Finland m.fl vad gäller medalj, de har alla svaga länkar.

Inlagd: 2019-02-25, 09:49
Skriven av: Jörgen

Stina och Kalla är givna i laget. Hoppas innerligt att Ebba inte tappat form pga förkylningen.

Inlagd: 2019-02-25, 09:54
Skriven av: Nörden

Ompostning från annan tråd:

Damernas stafettbana är troligtvis den lättaste på många år, men ett varmt och sugande före kan ändå göra den hyfsat tung. Men ändå, den är egentligen superlätt.

Man åker en förkortad variant av skejtdelen på skiathlon där man skippar nästan hela det jobbigaste avsnittet (där Kalla och Frida var nere på knä) och ”bara” har herrarnas sprintbacke som den riktiga utmaningen.

Självklart en fördel för alla andra lag att Johaug inte har riktigt lika många backar att jobba på men med hennes åkning (och skidor) kan hon nog ändå skapa någonting, men det blir absolut inte lika lätt och skulle förvåna om hon kan dra ifrån med mer än 20 sekunder givet att alla har lika förutsättningar.

Å andra sidan är det såpass lätt att Weng eller Falla eller vem det nu blir på första inte bör ha några problem att hänga med in, samt att det såklart är svårt att ta in tid på fristilen om man nu har halkat efter.

Maja eller Stina på sista är nog lite hugget som stucket, skulle nog ändå ta Stina om hon känner sig redo, den sista stigningen på herrarnas sprintbacke är tuff och hon har haft tendenser att tappa i sådana backar tidigare.

Inlagd: 2019-02-25, 09:55
Skriven av: Anders

Att vi skall gå ifrån Norge ute på banan har jag svårt att tro…skall vi vinna tror jag att det är i en spurt…och vilken svenska klarar av att hänga Östberg i 5 km och sedan vinna spurten…Stina…Jonna…Maja..?
Klart att Kalla skall vara med!

Inlagd: 2019-02-25, 10:09
Skriven av: Göran

Sedan ska man komma ihåg att Östberg kommer att ha åkt många lopp i mästerskapet när stafetten kör igång, dessutom med ett antal prisceremonier och uppståndelse att hantera.

För svensk del hänger mycket på att Ebba är i kalasform. En fantastisk junior på en förstasträcka är ändå ett litet orosmoln, Kalla är inte i kalasform och en skadedrabbad Stina ska möjligen bytas mot åkare som aldrig gjort något bra på distans. Skakigt värre.

Å andra sidan är det skakigt hos andra lag också. Finland har det jobbigt och med Niskanen sjuk är läget etter värre. Kyllynen, Niskanen, Mononen, Pärmäkoski är inget dåligt lag på papper men känns högst osäkert.

USA visar inga superbra tendenser och måste fundera på laguppställning. Brennan, Caldwell, Bjornsen, Diggins? Halvbra på alla sträckor.

Ryssland sliter med att hitta komplement till Nepryaeva och Belorukova som man tvingas slösa bort på klassiska sträckor? Sedova är ok men varken Nechaevskaja eller Istomina har visat någon strålande form. Ska man slänga in Matveeva som avslutare kanske?

Övriga länder bör vara långt ifrån även om Slovenien med Urevc, Lampic, Visnar och Cebasec kanske kan överträffa sig själva igen?

Inlagd: 2019-02-25, 10:15
Skriven av: Anders

Anders: Möjligtvis att man bör nämna Tyskland med en Carl i riktigt bra form. Hennig har dock varit sjuk så ett litet orosmoln för det tyska laget.

Inlagd: 2019-02-25, 10:20
Skriven av: swestam

Anders: Tack för infon om bansträckningen i stafetten. Syftar du på fristilsdelen eller bägge? För dom kör väl olika banor?

Inlagd: 2019-02-25, 10:32
Skriven av: Niklas

Anders: Ursäkta, jag såg din länk till banprofilerna i en annan tråd nu. Tack för den!

Inlagd: 2019-02-25, 10:34
Skriven av: Niklas

Nej, samma bana på klassisk och fri.

Inlagd: 2019-02-25, 10:35
Skriven av: Anders

Är det inte NOK-banan man åker på i stafetten?

Inlagd: 2019-02-25, 10:38
Skriven av: swestam

Om alla är friska är detta på papperet vår största chans någonsin att vinna.
Lättare banprofiler är naturligtvis väldigt medvetet för att det inte ska vara avgjort redan efter 1-2 sträckor.

Jag hade dock velat ställa upp med Kalla-Andersson-Karlsson-Nilsson/Dahlqvist.

Även om Frida har ett psyke av stål finns det ingen anledning att utsätta henne för en startsträcka.
jag tror dessutom det är bättre att ha Kalla på en klassisk sträcka om banorna inte är så tuffa.

Ett annat argument för detta är att OM vi skulle ligga efter efter 2 sträckor så har Kalla visat tidigare att hennes stafett-pannben inte ger så bra utdelning om det är en lätt fristilsbana. Där är jag övertygad om att Frida kan åka snabbare från start till mål.

Om kalla skulle dippa alltför mycket i morgon hade jag övervägt att ställa över henne och köra Nilsson-Dahlqvist på slutet.
Nu skulle det bli krigsrubriker, men vi behöver ha form och folk med medvind och självförtroende på banan.
Eftersom jag tror att Andersson tar medalj i morgon (och inte kalla) så hade det varit häftigt att ställa upp med 4 tjejer som redan presterat och är fulla med självförtroende,,

Sundling ser jag ”bara”som 2.a reserv i dagsläget..

Inlagd: 2019-02-25, 11:18
Skriven av: ernström

Johaug kan inte dra ifrån så mycket på 5 km då det bara är ca 13 min åktid. Men 3-milen kommer hon vinna med en historisk överlägsenhet.

På sista sträckan i stafetten vill jag ha Maja alla dar i veckan.

Inlagd: 2019-02-25, 11:30
Skriven av: Kallner

Tror inte att både Jonna och Maja blir aktuella för stafetten såvida det inte händer något (sjuk/skada) med de fyra Frida, Ebba, Kalla eller Stina. Enda som kan rubba Grips cirklar skulle vara om Ida visar kalasform och skräller på 10 km klassiskt t.ex tog medalj där, då kanske hon får ta förstasträckan istf Frida? De andra tre sträckorna tror jag är helt klara nu när Stina sagt att hon vill åka i stafetten.

Inlagd: 2019-02-25, 11:33
Skriven av: Jörgen

Här en länk till. Tydligen körs både klassiska sträckor och skatesträckor längs den lätta skatebanan. På både herr- och damsidan. Många lag lär vara med långt in i tävlingen på herrsidan. Det kan t o m bli parodistopp nummer 3 på toppen av sprintbacken på slutet. Och ja, den sista herrsprintbacken kan tvärtom bli avgörande på damsidan. http://wm2019.comdesign.net/

Inlagd: 2019-02-25, 11:33
Skriven av: Per

Per: Skulle inte förvåna – ger stor nackdel att åka först nerför där.. Kanske vi t.o.m. får se två parodistopp där under herrstafetten?

Inlagd: 2019-02-25, 11:40
Skriven av: Jörgen

Med den banprofilen måste det vara en spurtstark åkare med viss distanskapacitet på fjärdesträckan på både dam- och herrsidan. Och just den typen av åkare har Sverige ett överflöd av på damsidan. Ida har konsekvent gjort starkare skatelopp på distans i år än trion Jonna-Maja-Stina. Maja har gjort ett dåligt (Lillehammer) och ett bra (Davos). Stina har gjort två dåliga och ett ok skatelopp på distans i år. Jonna har raden 22-28-40-17 och var 16 sekunder efter Östberg på sista sträckan i Ulricehamn. Ida har raden 10-12-12-13. Och så då 11 på skiatlonen med 12e bästa tid på skatedelen. Maja har 36-16 på 10 skate i VC i år. Stina har 15-39-39. Kan man vara säker på att Ida håller Östbergs rygg i sista backen och tar henne i en spurt? I så fall är hon också ett alternativ. (Men hon tappade mycket just i den backen på för-VM).

Inlagd: 2019-02-25, 11:50
Skriven av: Per

Mina lag:
Kalla, Andersson, Karlsson, Nilsson.
Rickardsson, Halfvarsson, Burman, Thorn.

Inlagd: 2019-02-25, 11:52
Skriven av: Nörden

Ytterligare ett alternativ för Sverige är att köra Stina-Ebba-Kalla-Frida. Frida hänger definitivt med uppför sista backen och har vissa sprintegenskaper. Dock är frågan om de räcker mot rutinerade Östberg. Tveksamt.

Inlagd: 2019-02-25, 11:53
Skriven av: Per

Herrarna kör tre varv på blå slinga (skejtdelen på skiathlon) men kortad, dock inte lika kortad som tjejernas så man får med sig en ganska tuff backe till men fortfarande en av de lättaste stafettbanorna. Svårt att göra något och kan bli ganska stökigt. Här borde ganska många lag ha chans att hänga med hyfsat för glidpartierna är relativt många. Men man måste nog vara rapp för att skaffa bra position hela tiden och vara med när det verkligen körs i backarna.

Skulle förvåna om något av favoritlagen klappar igenom sådär klassiskt som vi har sett några gånger. Men valet mellan fäste och glid kommer bli avgörande. Orkar man damma uppför de fåtalet branta backar som finns med lite fäste så har man igen det bra sedan. Men har man för lite fäste och går sig stum kan man tappa mycket.

Fristilssträckorna kommer inte kunna skapa några större luckor så det gäller att vara med efter klassiska. Och är Norge det så tar Kläbo det lätt i spurten.

Trots det, många lag lider av ett eller ett par svaga kort så det kan bli så att några lag går loss och så klart får Norge och Ryssland får gälla som storfavoriter.

Frankrike borde vara däruppe men känns inte helt perfekt förutom Parisse. Gaillard ur form, Manificat kommer kanske inte ens till start, så Backscheider, Lapierre och Chanavat kanske får fylla ut laget.

Norge borde sätta in Tönseth på förstasträckan men vi får se hur Iversen tacklar 15km först. Sundby, Röthe och Kläbo och så har man Krüger som kan ta vilken sträcka som helst om det behövs.

Vågar ryssarna köra med Ustiugov på sista eller sätter de Bolsjunov där? Bygger nog på resultaten från 15km för de behöver alternativ till Belov, Spitsov och Melnichenko som inte åkte bra på skiathlonen (Belov ok första halvan).

Finland är alltid spännande men förutom Hakkola och Niskanen är det tunnt, Heikkinen vet man aldrig var man har och Hyvärrinen åker inte bra just nu.

Italien kan bli en utmanare, Rastelli, Fabiani och Pellegrino behöver dock en gubbe till och det vetekatten vem det skulle vara. Noeckler? Salvadori?

Med tanke på det skakiga läget bakom Norge och Finland borde de svenska herrarna haft ett bra läge för medalj. Men med Thorn sjuk och Burman och Richardsson lite halvsega och Calle med dåligt självförtroende känns det ungefär som för alla andra lag däri högen. Nästan så man ska be Olsson ta på sig nummerlappen och ringa in Hellner så hade man kunnat promenera hem ett brons. Skämt åsido, på en bra dag kan nog uppställningen Richardsson, Halfvarsson, Burman och Thorn vara med och fajtas om bronset, kanske med Svensson på någon sträcka.

Inlagd: 2019-02-25, 11:58
Skriven av: Anders

Anders:
Du menar bakom Norge och Ryssland?

Inlagd: 2019-02-25, 12:03
Skriven av: Nörden

Brukar inte lägga någon energi på att ta ut ett eget lag då jag antar att ledningen vet väldigt mycket mer än vi utomstående om inbördes styrkor och svagheter och dagsform. De lär ha högar av information från träningar förutom när det gäller Karlsson. Men ”anders” lag med Kalla, Andersson, Karlsson och Nilsson ter sig för mig väldigt tilltalande. Det är nog det säkraste laget (förstasträckan mentalt) men kanske också det snabbaste från start till mål. Vilket ju inte är en nackdel i alla fall även om andra faktorer kan betyda minst lika mycket.

Inlagd: 2019-02-25, 12:06
Skriven av: Tobbe H

Det ble jo hevdet her før stafetten i Ulricehamn også, at banen var lett. Men Settlin tapte for Weng, Andersson tapte for Johaug (til og med om Johaug brøyta sporet for konkurrentene) Kalla tapte for Jacobsen og Sundling tapte for Østberg…. Bare en liten påminnelse!

Inlagd: 2019-02-25, 12:10
Skriven av: pelle

Liten analys om avslutningen backen den tar ca 55 sek att ta sig upp för tjejerna.. har sett två dam tävlingar i den backen för VM förra året och skiathlon nu i helg. Fakta vad jag kommer fram till är att tjejerna kan göra stora skillnader.. oftast är de samma ordning som man har på toppen som man har i mål av dom jag kunnat analysera.. hittar bara Björgen som tagit placeringar..

Inlagd: 2019-02-25, 12:12
Skriven av: jossa

Håller med Tobbe H..

däremot tror jag inte det spelar så stor roll hur de presterat tidigare under säsongen.
Det måste vara VM-formen, och dagsformen som ska vara avgörande..

Kommentar:
Jag tror att distansloppen kommer att vara avgörande för uttagningen, MEN nog inte så avgörande som de kanske hade kunnat vara.

Så här;
Jag är inte övertygad om att Kalla i alla lägen, oavsett form, platsar i det svenska stafettlaget i år. MEN hon är redan given på förhand,.
På herrsidan är Richardsson också given, han är också ”opetbar” det visar historien, Även om Svensson rimligen borde ha stärkt sina aktier efter sprintstafetten

Inlagd: 2019-02-25, 12:29
Skriven av: ernström

Nörden – förlåt, Ryssland såklart, tangentslipp.

pelle – japp, även på en lätt bana är Norge storfavoriter. Settlin som förmodligen inte platsar tappade 4s på Weng, Ebba tappade 12s på Johaug, Kalla som dagen innan gjort säsongens sämsta resultat tappade 6s på Jacobsen och Sundling tappade 16 på Östberg.

Första sträckan blir viktig för Sverige. Kan inte tappa ryggen på Weng/Falla in till växling. Som jag skrev tidigare hänger mycket på Ebbas form. Johaug kan lätt gå ifrån 20s. I så fall blir det svårt för Kalla att plocka något på Jacobsen.

Inlagd: 2019-02-25, 12:44
Skriven av: Anders

I motsats till Tobbe H tycker jag det är en del av nöjet att spekulera i uttagningarna…..

Tror att det är helt avgörande att vi är med i rygg efter sträcka 1….har man inte rygg på Jouhaug när sträcka 2 startar tror jag att hon kan lägga mycket tid mellan sig och resten där…alldeles för mycket för att ta igen…vem passar bäst för det? och om inte Ebba är i toppslag vem skall då gå mot Jouhaug…vem klarar bäst att hänga världens i särklass bästa rygg i 5 km…

Inlagd: 2019-02-25, 13:33
Skriven av: Göran

Göran: precis, därav kalla på ettan…

Inlagd: 2019-02-25, 15:29
Skriven av: ernström

Skulle också välja Kalla på första. En sträcka som varit fullständigt otänkbar att ha Kalla på i alla dessa år. Fram till nu.

Inlagd: 2019-02-25, 15:35
Skriven av: Nörden

Första sträckan kommer bli en otrolig rusning upp för sista backen är känslan.. Jonna Maja Stina skulle kunna fixa gå med alla men hur är Kalla i en sådan rusning ? ska Kalla gå första vilket inte är jätte troligt då måste hon själv se till att de även blir bara fart hela vägen för inte är de väl många som vill hjälpa till innan slutet ?

Inlagd: 2019-02-25, 15:41
Skriven av: jossa

Ja Frida skulle nog också kunna fixa gå med…

Inlagd: 2019-02-25, 15:43
Skriven av: jossa

Då utgår jag från att Ryssland inte åker med Neprjajeva utan någon annan.. skulle man veta vem Ryssland startar med hade varit intressant

Nu blev de många inlägg och underskatta inte backen

Inlagd: 2019-02-25, 15:47
Skriven av: jossa

Jossa: Ryssland startar nog med Belorukova liksom i Beito och Ulricehamn tidigare denna säsong? Om de inte väljer Neprayeva som startade i PyeongChang-OS (hon vann förstasträckan där 3,9 s före Lampic och 4,4 s före Östberg)?

Även intressant om de ger U23-världsmästaren Istomina (f 97) chansen på tredje/fjärde eller om det blir den äldre Nechaevskaya (f 91). Sedova tror jag är klar.

Inlagd: 2019-02-25, 16:09
Skriven av: Jörgen

Stina på första skulle rätt säkert ge Ebba ett utgångsläge kloss mot Johaug. Är det ett alternativ?

Inlagd: 2019-02-25, 16:34
Skriven av: Per

Ser nu att Jossa skrev just det som ett alt.

Inlagd: 2019-02-25, 16:36
Skriven av: Per

Nu vet jag inte hur lätt banan är men om det är typ 50 procent stakning eller mer skulle Stina också vara ett alternativ på sträcka 2. Men det beror lite på hur lätt banan är.

Inlagd: 2019-02-25, 16:41
Skriven av: Per

Efter 5 km imorgon leder Johaug med 8 sek före Frida som har 16 sekunder ner till 3:an….Ebba 6:a 31 sek efer Johaug efter 5km….vem skall då gå mot Johaug i stafetten…?

Inlagd: 2019-02-25, 16:44
Skriven av: Göran

Hadde damestafetten vært 4×10 km, hadde Norge vunnet lett. Men med 4×5 er det ikke helt klart. Johaug klarer ikke å skape så alt for mye på sin etappe, maks 10-15 sekunder, tror jeg. Weng-Jacobsen er neppe noe særlig bedre enn Kalla-Andersson. Så spørsmålet er om Nilsson eller Dahlquist kan ta igjen 10-15 sekunder på Østberg og spurte henne ned. Ikke utenkelig i et ”jaktläge”, men skal vel likevel holde hardt.

Inlagd: 2019-02-25, 16:51
Skriven av: drazyc

@drazyc: Spørsmålet er om Johaug kan ta igjen 10-15 sekunder?

Inlagd: 2019-02-25, 18:03
Skriven av: Kurt

Per: är de Nordisk kombination banan 2.5 km dom åker för killarna där tog backen ca 1.10 är där de finns att göra i över.. 50 % stakning tror jag inte att de är..

Tror ändå Stina skulle vara rätt chanslös mot Johaug två gånger upp för lång backen en gång hade kunnat fungera så klart men två aldrig i den form båda är nu i. Hittar Ebba topp formen skulle hon kanske kanske kunna fixa de

Inlagd: 2019-02-25, 18:07
Skriven av: jossa

Tycker också att spekulationer är roligt . Det innebär ju inte att man vet mer än landslagsledningen hur man ska ta ut ett lag.

Vet inte om Kalla på ettan är en bra ide. Om man tittar på skiathlon över tiden så har hon en mentalitet som gör att hon måste göra jobbet. Hon ska alltid fram i ledningen i början och är dålig på att åka i klunga bland dom första i likhet med väldigt många svenska åkare. Hur många ggr har man inte sett Kalla gå upp i ledningen sen tappa och sedan bita ihop på slutet när hon har fått köra mer själv, Tycker att det är slöseri att sätta henne där. Varför inte köra Ebba på första och hoppas att hon kan ge ett litet försprång innan Johaug kör mot Kalla på sträcka 2. Då kanske det inte är så trångt och Kalla kanske orkar hänga på.

Ebba,Kalle,Frida,Stina

Inlagd: 2019-02-25, 19:40
Skriven av: karlP

karlP: Med Ebba på första utan någon annan som vill dra tror jag risken är stor att hon ändå inte kan gå ifrån utan får vara nöjd mer vara med,, min analys är att de kommer bli en väldig rusning där andra gången och att varken Kalla eller Ebba har de temp omslaget om dom fått göra mycket drag jobb innan…

Lite som Frida drog den nyttan av Kalla

Inlagd: 2019-02-25, 19:56
Skriven av: jossa

Jossa ,Ja kanske det, Man kanske skulle ha Stina på första i stället , Om det blir lite taktiskt så är det ju perfekt med Stina. Hon kan säkert ge några sekunder till Ebba om det blir klungåkning
Stina.Ebba,Frida,Kalla

Inlagd: 2019-02-25, 20:06
Skriven av: karlP

Nu ska det ju köras 10 km emellan, men det är ju svårt att säga att Fridas insats i skiathlonen var dålig med tanke på stafetten, gick ut i helt perfekt tempo för att köra ifrån (Weng bla) på slutet. Även Kalla fick göra jobbet på skatesträckan och tog in på Jacobsen. Svårt att se (idag) att det skulle bli annan uppställning än Frida-Ebba-Charlotte-Stina. Även om jag också förordat Stina på första tidigare.

Inlagd: 2019-02-26, 00:20
Skriven av: Emil

Resultaten på 10km blir nog rätt avgörande för vem som tar vilken sträcka. Inte bara för svensk del utan även för det norska laget. Gör Weng en usel insats kan även det norska laget få en del omkastningar. Antingen att Falla går in och kör en förstasträcka eller att Haga går in på en fristilssträcka och Jakobsen tar första.

Inlagd: 2019-02-26, 09:39
Skriven av: Anders

Efter dagens lopp kan man säga att Frida absolut inte ska starta stafetten. Hon behövs på andra sträckor.

Inlagd: 2019-02-26, 16:03
Skriven av: Nörden

Ge andrasträckan till SilverFrida!

Inlagd: 2019-02-26, 16:06
Skriven av: V.Vittoz

Svår stafettuttagning men jag landar i Ebba-Frida-Kalla-Stina.

Inlagd: 2019-02-26, 16:50
Skriven av: Per

Har funderar fram och tillbaka var man ska ha Frida egentligen nu efter loppet idag och skulle kunna ta andra sträckan. Men funderar nu om kanske första vore en bra ide ändå. Kanske blir Falla nu på första efter Wengs sämre lopp idag. Tror Frida skulle kunna sätta upp en hög fart och Falla kommer nog inte vilja släppa och tror inte hon kan hänga med Frida så kan vara möjligt att hon väggar lite och tiden drar ut till slutet och ger ett bra försprång till andrasträckan som jag trots dagens insats nog vill ha Ebba. Sen Kalla och avslutningen velar jag lite vem jag vill ha av sprint tjejerna men känns som Grip inte kommer våga peta Stina Nilsson så blir säkert hans val.

Inlagd: 2019-02-26, 16:51
Skriven av: Janne

Per
Den uppställningen är helt ok också även om man från början inte alls ville ha Ebba på första sträckan.

Inlagd: 2019-02-26, 16:53
Skriven av: Janne

Tror det blir Weng-Johaug-Jacobsen-Østberg for Norge.

Blir sjokkert hvis det blir noe annet enn Ebba-Frida-Kalla-Stina for Sverige.

Inlagd: 2019-02-26, 16:59
Skriven av: drazyc

Ja, hugget som stucket där på sträcka 1-2. Man får komma ihåg att stafettsträckan är klart lättare än dagens femma. Stina på sista då hon har fått ytterligare träning nu medan Östberg ändå mattades lite idag. Hon har många tuffa lopp i kroppen nu. Maja är för oprövad och Jonna tappade 16 sek till Östberg i Ulricehamn. Stina hängde ändå med Marit på OS och Krista på (hemma-)VM 2017 så det bör funka om hon är utvilad.

Inlagd: 2019-02-26, 17:00
Skriven av: Per

Med tanke på dagens lopp är det väl Ebba som är i farozonen, 16:e idag (Kalla 9:e) av de på förhand givna i stafetten? En och halv minut efter, Ebba är inte i samma fina form som tidigare i vinter dessvärre. Kalla inte i sin vanliga fina mästerskapsform och Stina inte helt återställd som innan skadan. Den enda som kan sägas vara i strålande VM-form av de fyra är Frida Karlsson..

Inlagd: 2019-02-26, 17:23
Skriven av: Jörgen

Det finns ju två sätt att vinna stafetten på, antingen genom spurt eller genom att skapa motstånd. Trots Fridas dunderlopp och ifall Ebba skulle hitta normalform igen, samt om Kalla skulle göra något lite bättre ifrån sig så är det inte helt realistiskt att sverige skulle kunna skapa det avståndet. Om man tror det skulle vara möjligt så skulle jag ställt upp med Stina (som ska hänga med Weng/Falla), Ebba (som då måste hänga med Johaug), Frida (som måste skapa lucka mot Jacobsen) och Kalla som måste hålla avstånd ned till Östberg.

Stina har åkt mycket bra i tidigare stafetter, och jag tror inte hennes grund/distanskapacitet har påverkats särskilt mycket av skadeuppehållet. Tror därför att Sveriges största chans är med Stina på sista. Då blir de andras uppgifter långt mer realistiska, för att inte säga enkla. Frida vill jag ha på första, hon ska ha god möjlighet att gå ifrån, och lämna ett lite försprång till Ebba, som i god form har viss möjlighet att förvalta det, och i sämre form inte ska ha några bekymmer att gå med Johaug när hon kommer ikapp. Kalla har åkt sjukt jämnt med Jacobsen i tio år nu, så jag räknar med att de kommer gå ungefär lika fort. Stina ska haka på Östberg och slå henne på spurtkapacitet, Stina ska väl ta den åtminstone 8 gånger av 10. Frågetecknet idag är väl Ebba

Inlagd: 2019-02-26, 17:25
Skriven av: Emil

Ebba har ju varit så in i helvete jämn under säsongen, så jag har fortfarande förhoppning om att det var en tillfällig dipp

Inlagd: 2019-02-26, 17:26
Skriven av: Emil

Blir inte lätt med stafettlaget men känns ur dom åker men känns som Stina Kalla Ebba Frida är dom som åker..

sedan skulle jag gärna vilja höra valla analysen från idag vad Ebbas insats bredde på om de var sjukdomen eller men mix av sjukdomen och svaga skidor.. men klart sjukdom tar ner hade inte Niskanen något liknande som Ebba?

Inlagd: 2019-02-26, 17:35
Skriven av: jossa

Beroende på hur Ebba mår de närmsta dagarna, om hon får ett bakslag efter att ha kört idag så skulle jag vilja se:

Frisk Ebba: Ebba – Frida – Charlotte – Maja
Sjuk Ebba: Charlotte – Frida – Stina – Maja

Att inte sätta världens bästa spurtare och sprinter just nu, som bevisat genom två tuffa sprintstafettdagar de senaste veckorna att 5 km skate på en relativt enkel bana inte kommer vara något problem skulle vara gravt tjänstefel. I mina ögon just nu, är Maja på fjärde den mest självklara.

Inlagd: 2019-02-26, 17:44
Skriven av: V.Vittoz

Nej.

Inlagd: 2019-02-26, 17:49
Skriven av: Anders

V.Vittoz: avslutnings backen två gånger så lätt är den ändå inte.. sedan var väl sprintstafett bananen en av dom lättaste i ett mästerskap som åkts… hade de varit OS banan eller VM banan 2017 hade jag tyckt Maja varit given

Inlagd: 2019-02-26, 17:52
Skriven av: jossa

Maja må ha en bra avslutning i sprintlopp, men det är ändå ett distanslopp vi pratar om. Hon skulle kunna fixa det, men det är inget vi sett tidigare. Maja kommer inte peta Stina som avslutare till detta vm i alla fall

Inlagd: 2019-02-26, 17:56
Skriven av: Emil

Sedan tror jag faktiskt tränarna har rätt bra koll på hur åkarna klarar av 5 km och hur dom efter ca 4 km skulle klara av att fixa avslutningen på över 1 minut någon lek är den inte och är rätt mycket höjd man tar

Inlagd: 2019-02-26, 17:56
Skriven av: jossa

Sen så är den största utmaningen inte att slå Östberg på upploppet utan att ligga helt kloss i rygg upp för sprintbacken. Den uppgiften skulle jag sätta Stina på

Inlagd: 2019-02-26, 18:01
Skriven av: Emil

Tyvärr fick vi inte det svar vi ville ha från Ebba idag, så då finns det alla möjligheter att tänka om.

Men Norge har fått lite att tänka på. Tror dock att man ändå kör med Weng – Johaug – Jacobsen – Östberg i slutändan om inte Weng själv avsäger sig platsen. Om Haga hade visat form på samlingarna inför och under VM hade hon redan fått chansen istället för Weng, och Falla har varit mer skakig denna säsong och Weng är en bra masstartsåkare som följde med de ”övriga” på skiathlonen som är tänkbara förstasträcksåkare.

Men frågan är om det är någon nation som sätter någon som vill hålla hög fart på förstasträckan. Många sparar nog sitt klassiska ess till andrasträckan, även om Ryssland är mest gynnade av hög fart från första stavtag. Bäst för svensk del är om Belorukova eller Nepryaeva tar förstasträckan och då kan vi sätta Frida där för att haka på och hjälpa till. Men förmodligen blir det Belorukova som har varit lite svajig.

Inlagd: 2019-02-26, 18:08
Skriven av: Anders

5km klassisk er en av de beste distansene for Falla. Hun har absolutt kapasitet til det.

Jeg tror det blir følgende lag:
Falla, Johaug, Jacobsen, Østberg

Inlagd: 2019-02-26, 18:11
Skriven av: Sven

Ida är 33:a och 2.27 efter. Yeton från Australien är 2.47 efter. Hur fn kan hon få köra före Jonna.

Inlagd: 2019-02-26, 18:12
Skriven av: Fritte

Blir vel ikke noe lettere å ta ut et svensk stafettlag etter dette. Jeg er ikke helt overbevist om at plasseringene i dag viser riktig styrkeforhold. Tror fortsatt Sverige kommer til å kjøre Ebba mot Johaug.

Inlagd: 2019-02-26, 18:46
Skriven av: Sven

Sven. Tror också att Falla får starta. Hon orkar lätt 5 km och har i tidigare stafetter visat att hon kan göra ett ryck på slutet och skapa några sekunders lucka. Weng tror jag inte tappar så mycket men hon är inte i firm att göra mer än att hänga med. Roligt att Sverige hade kunnat ställa upp med ytterligare ett lag som också hade kunnat kämpa om guldet om reglerna varit sådana. Skulle gärna sett Jonna mer i vm men fet tycks inte bli så.

Inlagd: 2019-02-26, 19:09
Skriven av: LarsW

Som Emil skriver ovan finns det egentligen bara två strategier för Sverige i en kamp om guld. Men till att börja med måste man acceptera att det inte finns någon magisk kula med en åkare som plötsligt löser alla problem. Faktum kvarstår att åkare för åkare är Norge bättre än Sverige. Så väljer de då en sprintåkare på sträcka 4 kan förstås Stina, Maja, Jonna alla bli frånåkta. Att snön nu är tung gynnar den lättare Östberg. (Tror det förklarar en del resultat idag, tyngre åkare missgynnas). Men OM de väljer den strategin är det ändå fördel Stina gentemot Maja/Jonna dels för att hon har gjort det förut, dels för att hon verkar klara höjd bra (en annan faktor som kan ha spelat in idag). Höjd är visserligen även Maja bra på men Maja uppför sprintbacken två ggr med Östberg känns helt enkelt mindre realistiskt än att Stina fixar det. Om de istället går på den andra strategin – gå ifrån – så börjar de med Stina/Maja/Jonna på första och fyller sedan på med övriga tre i oklar ordning. Återigen blir det dock Stina som kör eftersom hon helt enkelt är starkare än de övriga två på klassisk distans. Båda strategierna är rimliga men ingen av dem gör Sverige till något annat än en utmanare till favoriten Norge.

Inlagd: 2019-02-26, 19:58
Skriven av: Per

Ebba, Frida , Stina och Maja som slutman.

Inlagd: 2019-02-26, 20:15
Skriven av: Åke Dahlström

Ebba, Frida , Stina och Maja som slutman.

Inlagd: 2019-02-26, 20:19
Skriven av: Åke

Maja klarar 5km i hög fart, inga problem.

Inlagd: 2019-02-26, 20:37
Skriven av: Kallner

Per: precis så!!!!

Stina är given oavsett. Om Ebba, Kalla, Frida är körbara och känns friska finns som sagt 2 olika strategier. Om någon av dem skulle falla bort, kvarstår bara en – spurten..

De få gånger jag verkligen gillat Grip har varit när han ställt upp damlaget för guld och inte safe-at.
Har dock svårt att se att andra pjäser och drag kan komma i fråga än vad som redan berörts ovan.
Maja-Kortet är djärvt, men man vinner inget genom att byta en bra spurtare mot en annan.

c-lösning:

Stina- Frida- Charlotte – Maja/Jonna

Inlagd: 2019-02-26, 20:56
Skriven av: ernström

@ernström, jag tror tyvärr inte att Stina är i närheten av Majas spurtegenskaper just nu. Hade du frågar mig för 6 veckor sedan hade Stina varit självklar på sistasträckan. Men idag med historiken? Maja självklar.

Inlagd: 2019-02-26, 21:57
Skriven av: V.Vittoz

Vore bra för skidsporten om damstafetten blir följande resultat:

1. Sverige (med Maja på sista)…
2. Tyskland
3. USA
—————
4. Norge (Smørrebom eller krasslig Therese)
5. Slovenien/Italien
6. Finland

Inlagd: 2019-02-27, 05:19
Skriven av: ErrkaPetti

Verkar som om Ragnhild Haga har lämnat Seefeld…
Tränar med brorsan i Sjusjøn just nu istället…

Många duktiga Norska åkare som inte riktigt platsar i årets VM…

Inlagd: 2019-02-27, 05:23
Skriven av: ErrkaPetti

Har hon ens varit där?

Inlagd: 2019-02-27, 08:19
Skriven av: Fölet

Jag är väl mer öppen för Maja på första än på sista..

Inlagd: 2019-02-27, 08:39
Skriven av: jossa

Att gå för guld är kul…
Spännande med Maja på sista…tycker att hon visat att hennes uthållighet har blivit bättre än förra året…sprintstafetterna har delvis visat det..har för mig att hon gått 2:a semi och klarat finalerna bra och även något distanslopp varit helt okey!
Klart att det blir tufft uppför sprintbacken andra gången…men satan vilken pondus och självförtroende hon åker med just nu!
Finns det bara något krut kvar på ett upplopp så är hon oslagbar!!!
Stina-Frida-Kalla-Maja….Nä vete tusan vi kan ju inte ställa över Ebba…

Inlagd: 2019-02-27, 09:08
Skriven av: Göran

Maja skulle nog inte göra bort sig på en förstasträcka nej.

Inlagd: 2019-02-27, 09:10
Skriven av: Anders

Ebba, Frida, Maja, Jonna.

Inlagd: 2019-02-27, 09:50
Skriven av: Jeppe

När presenterar dem laget tror vi? Med startlistan eller egen presskonferens? Eller berättar Grip efter herrloppet?

Inlagd: 2019-02-27, 10:31
Skriven av: Markus

Stina på 1:a, varken Weng eller Falla skulle kunna få en enda cm lucka…vi har inte ens råd med 10 m….Ebba/Kalla skulle kunna tappa 10 m på sista 100 mot Falla om dom går 1:a…
Frida på 2:a den enda som har en möjlighet att hänga Johaug i 5 km…skulle kunna tappa 5-10 sek…ingen fara…
Kalla/Ebba på 3:dje blir aldrig ifrånåkta av Jacobsen….kan ta tillbaka dom 5-10 sek…
Maja på 4:e, kommer att gå ut i rygg på Östberg! ligger smack i rygg tills det är 100m kvar då hon viker ut….:-)

Inlagd: 2019-02-27, 10:56
Skriven av: Göran

Göran:
Köper ditt resonemang rakt av.

Inlagd: 2019-02-27, 11:08
Skriven av: Nörden

Hvis det ikke er forskjell på skiene så tror jeg siste etappen mot Østberg kan bli tøff. Det blir 9 – 10 grader og sol i morgen og det kommer til å bli myke spor og en veldig tung stafett. Er Maja virkelig riktig å bruke da? Østberg kommer jo til å kjøre for fullt fra start. Jeg ville kjørt Stina, Ebba, Kalla, Frida

Inlagd: 2019-02-27, 11:18
Skriven av: Sven

Finland kör med: Mononen, Pärmäkoski, Roponen, Piippo (ordningen inte angiven)

Inlagd: 2019-02-27, 11:29
Skriven av: Kurt

Kurt: Lär väl vara den ordningen du skrev dock. Allt annat är en överraskning i mina ögon.

Inlagd: 2019-02-27, 11:48
Skriven av: Markus

Stina
Frida
Kalla/Ebba
Jonna

Inlagd: 2019-02-27, 11:57
Skriven av: Gummo

Håller med Sven. Jag förstås inte alls resonemanget om att Dahlqvist plötsligt skulle bli bra på fem km skate i tung snö. Eller att vi skulle byta ut Ebba (alt. Kalla) pga ett lite svagare klassiskt lopp efter sjukdom. Ursäkta, men det är helt orealistiskt. Dahlqvist har bara tävlat i en mycket lätt sprintbana och snabba förhållanden än så länge på VM. Både Ebba och Kalla är lättare på snön än Maja och har bättre distansförmåga från början. Svens lag är bättre. Det lag som tar sig från start till mål snabbast är sannolikt Stina-Frida-Kalla-Ebba. Men om man ändå vill ha lite sprintförmåga på slutet är det rimligt att byta på Ebba och Frida som Sven gör. Om vi räknar med att det inte kommer avgöras på upploppet pga tung snö m.m. kan det också vara bäst strategi. Men även default-laget med Frida/Ebba-Ebba/Frida-Kalla-Stina funkar som jag ser det.

Inlagd: 2019-02-27, 12:05
Skriven av: Per

Vi får se om Ebba kör i stafetten? Hon är tyvärr inte i samma gnistrande form som tidigare under vintern då hon radade upp pallar vilket är jättetråkigt. Hon var en bra bit efter igår, ett sådant tapp i stafetten vore dyrt. Samtidigt kom det ett nytt förstaalternativ på andra nu i form av Frida Karlsson. Om vi utgår från det att Ebbas form är ungefär samma som igår och hon får stå över vad finns då för alternativ?

Sträcka 1 – Kalla/Stina/Maja
Sträcka 2 – Frida
Sträcka 3 – Kalla/Stina/Jonna
Sträcka 4 – Kalla/Stina/Maja/Jonna

Ledningen på plats har säkert bättre koll på åkarnas form/status och det som fäller avgörandet. Går Grip in för att gambla lite för guld istället för att sejfa för medalj blir det kanske:

Maja – Frida – Kalla – Jonna/Stina

Maja har troligen inte krafterna kvar till sin fruktade spurt mot en hårdkörande Flugan om hon skulle köra sista = hon in på första och Maja är som bekant mycket bra i klassiskt. Frida mot Johaug på andra behöver inte diskuteras. Kalla på tredje, här hoppas jag att vi får se glimt av den gamle Kalla som revanscherar sig själv och gör en kanonsträcka.

Slutligen Jonna om hon är i toppform och ledningen bedömer att hon är det bästa valet – jag har inte glömt hur Jonna långspurtade ner Stina i sprintfinalen i Lillehammer (och då var Stina i mycket bra form till skillnad mot nu). Annars Stina.

Inlagd: 2019-02-27, 12:45
Skriven av: Jörgen

Ebba – Frida – Kalla – Stina kommer ordningen, som jag ser det, att bli med största sannolikhet.

Motivering:
Ebba är en världsstjärna som nu fått ett lopp i kroppen efter ”sjukdom”. Bör innebära ett habilt lopp.

Frida är den med klart bäst form. Tror landslagsledningen insett skallen på denna unga dam och att ställas med Johaug ger antagligen ytterligare en kick för ”utomjordningen”.

Kalla såg seg ut i 10 k men betydligt bättre ut i skaten i dp. Hon kommer göra ett bra stafettlopp, var så säkra.

Stina ses fortsatt som det mest stabila kortet på en sistasträcka, trots skada och utebliven formtoppning.

Jag ser det som 50/50 chans att vi vinner stafetten om Stina går ut jämsides med Östberg.

Inlagd: 2019-02-27, 13:17
Skriven av: Maquit

Frida går för Guld. Kul att hon sticker ut hakan och vågar säga det rakt ut.
En del är ju så försiktiga och pratar om att ”hoppas på medalj” eller ”hoppas få ut det jag har för dagen”.
Det är vinnarskallar vi vill ha.

Inlagd: 2019-02-27, 13:36
Skriven av: Kallner

Går Stina ut med Östberg så vinner vi. Det är bara att ligga i rygg.
Nyckeln med hela stafetten är vem som ska matcha Johaug och det är bara Frida och en Ebba i form som fixar det.

Inlagd: 2019-02-27, 13:38
Skriven av: Kallner

tror inte maja vill köra en stafettsträcka på långa.Är nog nöjd med det hon fått ut av VM . Blir nog inget mer löp för henne i Seefeld. Inte aktuell på en trea.
”Bara att rygga Östberg” Vi vet hur det gick på OS.

Inlagd: 2019-02-27, 14:08
Skriven av: GKA

Efter dagens herrlopp är mitt lag följande: Thorn, Calle, Burman, Svensson.

Inlagd: 2019-02-27, 15:37
Skriven av: Nörden

Nörden
Håller med dig om vilka som ska köra stafetten men hade bytt på Thorn och Svensson. Svensson bättre på klassisk och gillar att gå ut med masstarter så han ska ta första och Thorn sista.

Inlagd: 2019-02-27, 15:44
Skriven av: Janne

Snart får vi veta vilka som ska köra damstafetten, det blir spännande att se vilka fyra som fått förtroendet. Herrarnas blir nog inte offentligt förrän imorgon (körs en dag efter damernas).

Inlagd: 2019-02-27, 15:47
Skriven av: Jörgen

På herrarnas skulle jag utgå från väderprognoserna. Richie o Calle passade inte på dagens underlag, Richie känner dessutom av skadan när det inte är fasta spår. Tror alltså att vi inte ska döma ut honom i stafetten på förhand, men om han ska göra sig rättvisa behöver det bli kallare och helst skate.

Mitt lag:
Richie – Calle – Burman – Thorn

Inlagd: 2019-02-27, 16:35
Skriven av: Maquit

Känslan är att Rickardsson inte har formen som krävs för stafetten oavsett förhållanden.
Vi kan glädja oss att många nationer har problem. Bakom Norge och Ryssland är Sverige det minst formsvagaste laget om man nu kan säga så.

Inlagd: 2019-02-27, 16:54
Skriven av: Nörden

Nya Johaug ska alltså utmana den gamla (väl?) i spåret imorgon. Gåshud någon?

Inlagd: 2019-02-27, 17:05
Skriven av: Freddy

Ebba-Frida-Kalla-Stina

Inlagd: 2019-02-27, 17:07
Skriven av: Sportnörden

Lite orolig för hur Ebba ska klara en ev ev rusning i sista backen och på formen en del…vad ska hon ha för taktik? så klart svårt säga när man inte sett dom andra lagen hoppas Ryssland nästan har Neprjajeva så de kan bli lite fart och att hon inte ska göra allt

Inlagd: 2019-02-27, 17:10
Skriven av: jossa

Tänk om Ebba skulle få tillbaka formen från SM. Då kommer Norge få det svettigt oberoende på vem de ställer upp med.

Inlagd: 2019-02-27, 17:10
Skriven av: Markus

Ebba-Frida-Charlotte-Stina enligt expressen https://www.expressen.se/sport/langdskidor/just-nu-far-nu-aka-stafetten-efter-succen/

Inlagd: 2019-02-27, 17:11
Skriven av: hq

På pappret är detta ett drömlag. Sannolikt Sveriges mest kompletta stafettlag någonsin på damsidan. På pappret alltså, skador / sjukdomar m.m gör det ju ändå en stor smula osäkert…

Inlagd: 2019-02-27, 17:15
Skriven av: Freddy

Det under hela säsongen väntade laget. Ordningen mellan dem avgjordes av dagsformen.
Två ur form, en med tveksam form och en i toppform. Men det är en hel del trubbel i andra lag också så har vi tur blir det spännande ända fram till upploppet.

Inlagd: 2019-02-27, 17:17
Skriven av: Tobbe H

Hoppas på hård körning från den ryskan som åker första och att Ebba kan gå i rygg på henne och att dom kan skapa lucka till Norge. En normal Ebba kommer absolut skapa en hel del sekunder. Vilket fall som helst ska inte Norge få gå för lugnt på den här sträckan för risk att Ebba får problem i slutrusningen i så fall och tappar så driver inte ryssland upp farten så måste Ebba göra det, absolut uppför i alla fall.

Inlagd: 2019-02-27, 17:18
Skriven av: Janne

Har en känsla av att mycket kommer att hänga på Kalla. Om hon visar en aning av gamla takter tror jag att vi vinner.

Inlagd: 2019-02-27, 17:21
Skriven av: Tobbe H

Grip brukar inte bjuda på några överraskningar. Säger inte att det är fel med Stina men skulle va mycket till för att han skulle våga ta bort henne. Hade väl krävts en samma insats som från Frida av någon annan för han skulle våga det men varken Jonna eller Maja har ju fått visa vad dom går för.

Inlagd: 2019-02-27, 17:26
Skriven av: Janne

Vi kommer nog aldrig mer att få chansen att ställa upp med vårt dream team så lika bra att köra nu, hur sargade de än är. Om två år är det inte säkert att Kalla är med längre. Med den samlade vinnarskallementaliteten på det gänget är väl den största risken att de är övertända i morgon…nej men seriöst så måste övriga länder, inklusive Sverige, få till skidorna nu för att kunna hota Norge. Norge är ju redan favoriter i varje lopp (utom damsprint och herrarnas 15 km).

Inlagd: 2019-02-27, 17:31
Skriven av: Per

Stina blir nog bättre för varje dag som går. Logiskt borde det vara så. Några dagars lugn uppladdning efter ett skönt guld har nog gjort susen. Toppform på gång kanske :-)

Inlagd: 2019-02-27, 17:33
Skriven av: Tobbe H

Hade vart så underbart med ett Svenskt Guld utan vallamiss från Norge som 2014. Måste vara bästa laget vi någonsin har ställt upp med. Alla fall högsta nivån på dem.

Inlagd: 2019-02-27, 17:35
Skriven av: Markus

Ganska väntat. Får hoppas att Ebba har bättra dagsform, kan ju svänga dag till dag efter förkylning. Skulle inte förvåna om Norge nu sätter Falla eller Jacobsen på första för att försöka rycka några sekunder på Ebba så Johaug får bomba på ifred. Rysslands låg blir spännande. Belorukova, Sedova, Nepryaeva, Nechaevskaja känns troligast men en mer offensiv uppställning är inte omöjlig

Inlagd: 2019-02-27, 17:37
Skriven av: Anders

Anders
Men Norge har väl inte fått reda på Sveriges laguppställning när dom lämnade in deras?

Inlagd: 2019-02-27, 17:40
Skriven av: Janne

Janne: jo svenska laget släpptes innan lagledarmötet där man lämnar in lagen

Inlagd: 2019-02-27, 17:45
Skriven av: ola

Läste tidigare idag att lagen skulle lämnas in 17.00 och att Sverige skulle offentligöra laget 17.00 och Norge 18.00.
Om det stämmer så kan inte Norge se hur Sverige ställer innan dom bestämmer sig. Vore korkat av Sverige att ge dom en sådan fördel.

Inlagd: 2019-02-27, 17:46
Skriven av: Janne

Ola
Om det är som du säger så är det otroligt korkat och idiotiskt. Men inget förvånar mig längre,efter så många taktiska misstag hittills i detta mästerskap.

Inlagd: 2019-02-27, 17:48
Skriven av: Janne

Okej kanske är så, uppfattade tidigare att mötet skulle hållas senare

Inlagd: 2019-02-27, 17:50
Skriven av: ola

Någon här som kan förklara för mig vad det finns för några fördelar att offentligöra laget till konkurrenterna så dom kan ställa upp efter hur Sverige har gjort det?

Inlagd: 2019-02-27, 17:50
Skriven av: Janne

Konstigt att en del säger att Ida petas. Hon har ju inte ens varit uttagen.

Inlagd: 2019-02-27, 17:58
Skriven av: Kallner

Nå er man drita lei av gullbeholdningen og den norske nasjonalsangen i Seefeld, satser på bronsjemedalje på stafetten i morgen .. ;)

Inlagd: 2019-02-27, 18:02
Skriven av: pelle

Stafetterna och långa distanserna, sen är det slut. Fasen vad fort skid-VM drar förbi.

På söndag är det en så där magisk söndag som bara inträffar max vartannat år med Vasaloppet 08-12 och femmilen från kl 13. Gäller att kolhydratladda hårt.

Inlagd: 2019-02-27, 18:06
Skriven av: Kallner

Tror inte att de offentliggjorde laget i förväg utan lämnade ut laget efter deadline? Låter mycket märkligt annars.

Ryska laget blir väl Belorukova – Neprayeva – Sedova och Nechevskaya alternativt U23-världsmästaren på 10 km fritt Istomina (f 97). Tror dock det blir Nechevskaya som var snäppet före Istomina i skiathlonen.

Nu får vi hoppas att det här går vägen för Ebba, Frida, Kalla och Stina!

Inlagd: 2019-02-27, 18:10
Skriven av: Jörgen

For spesielt interesserte: Weng, Østberg, Jacobsen og avslutter Johaug…

Inlagd: 2019-02-27, 18:16
Skriven av: pelle

Hoppsan. Johaug på sista.

Weng-Östberg-Jacobsen-Johaug

Inlagd: 2019-02-27, 18:16
Skriven av: Sportnörden

Johaug går sista sträckan och Flugan går mot Frida. Så nu måste Ebba skaffa lucka till Norge och förhoppningsvis kan Frida hålla Flugan efter sig sedan. Och Kalla kan ge Stina ett bra försprång till sista sträckan. Det är Sveriges möjlighet att vinna.

Inlagd: 2019-02-27, 18:16
Skriven av: Janne

Johaug på sista!

Inlagd: 2019-02-27, 18:16
Skriven av: swestam

Norge kör alltså: Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Terese Johaug , i den ordningen

Inlagd: 2019-02-27, 18:18
Skriven av: Kurt

Var väl inte jätteoväntat med tanke på att Flugan helst inte vill åka sista.

Inlagd: 2019-02-27, 18:19
Skriven av: Janne

Norge vill göra nåt annorlunda. Tveksamt om Kalla kan ge Stina nån lucka.
Däremot kan ju Frida skapa en 30 sek åt Ebba som inte behöver spränga sig från start och Flugan får ta ikapp.
Spännande bli det.
Stina kan inte gå med Johaug uppför utan måste lita till sin stakning och utför och spurt.

Inlagd: 2019-02-27, 18:23
Skriven av: Kallner

Kallner
Du menar att Ebba ska skapa 30 sekunder till Frida?

Inlagd: 2019-02-27, 18:28
Skriven av: Janne

Intressant val från Norge helt klart. Lite riskabelt kan jag tycka men å andra sidan är det alltid en poäng att avsluta med starkaste kortet. Landar i att det är smart. Det sätter press på Sverige-Ryssland att sätta upp farten på sträcka 1-3. Samtidigt är det alltid lite riskabelt att överlåta initiativet till andra.

Inlagd: 2019-02-27, 18:33
Skriven av: Per

Ett smart drag av Norge tycker jag.

Inlagd: 2019-02-27, 18:35
Skriven av: Andreas Å

Och man fattar ju att det handlar om att Östberg inte vill möta Stina pä sista. Stina har mentalt övertag på Östberg medan Johaug bara bombar.

Inlagd: 2019-02-27, 18:39
Skriven av: Per

haha, ja, Östberg har ju i princip vägrat åka sistasträckan, så det var ju inte helt otippat. Tänkte dock att det kanske var Jacobsen som skulle ta sista istället. Dock mycket smart av Norge, detta ökar deras vinstchanser ganska markant. Alla har ju diskuterat lag utifrån att Johaug skulle köra andra, även Grip. Såhär i efterhand tycker man ju att man skulle ha kunnat räkna ut detta och satt Frida på sista

Inlagd: 2019-02-27, 18:50
Skriven av: Emil

Johaug kan ju inte spurta.

Inlagd: 2019-02-27, 18:59
Skriven av: Mogge

Neprayeva kör också sista.

Inlagd: 2019-02-27, 19:08
Skriven av: Sportnörden

Beloroukova på första för Ryssland. Sedan Sedova-Nechajevskaja-Neprayeva.

Inlagd: 2019-02-27, 19:12
Skriven av: Per

Ebba med i tät i växling, Frida går ifrån med några sekunder, Kalla ökar försprånget, Stina blir uppäten av Therese efter några km men orkar hänga till långbacken i sprintbanan och blir tvåa efter Johaug.

Inlagd: 2019-02-27, 19:19
Skriven av: V.Vittoz

Ebba vs Heidi. Ebba
Frida vs Östberg. Frida
Charlotte vs Astrid. Charlotte
Stina vs Therese. Therese

Sverige vinner.

Inlagd: 2019-02-27, 19:24
Skriven av: Nörden

Det enda säkra på förhand när det gäller stafetter är att inget kommer att gå som tänkt.

Inlagd: 2019-02-27, 19:24
Skriven av: Jana

improvisera…överraska…som norge gör…glimrande gjort…vilket vi också borde gjort…sn – ea – ch – fk…stina hade lätt fixat w-tempo…ebba likaså (ö-tempo)…kalla pumpat sönder dr aj…frida hade hållit undan…men om hon blivit ifattjagad hade skallbenet kopplats på…det norge gör…analyserar och agerar…
det vi gör…fullständigt förutsägbart…stackars ebba som absolut inte är startexplosiv…inte heller den kaxighet/erfarenhet som krävs i det nu än mer utsatta läge…alla tjejer innan stina måste maxbomba…

Inlagd: 2019-02-27, 19:24
Skriven av: vändpådethela

Finland har ju Pärmakoski på andra så det kommer nog att gå undan och Sveige får därmed lite hjälp med farten.

Inlagd: 2019-02-27, 19:31
Skriven av: hq

Att sätta Ebba på första kan jag köpa. Senast Ebba körde 10 km k mot Weng innan igår så var Ebba 1:36 före Weng

Inlagd: 2019-02-27, 19:32
Skriven av: Emil

Tycker snarare det andas dåligt självförtroende hos Norge. Ser de fortsatt som klara favoriter, men bara det att de så uppenbart anpassar sig efter Sverige är något nytt.

Trist att inte få se johaug mot Frida. Hade verkligen sett fram emot den holmgången. Men Therese kan inte hålla sig undan så mycket längre. Snart kommer hon tvingas gå man mot man med Frida.

Inlagd: 2019-02-27, 19:33
Skriven av: Fredde

norge förutsåg exakt hur vi skulle ställa upp (analys efter 10k)…kan man överraska ska man göra det…enkelt…fördel norge…kallas intelligens…smart…

Inlagd: 2019-02-27, 19:42
Skriven av: vändpådethela

Tycker som Fredde att det inte är så självklart som.ett genidrag detta. Norge anpassar sin uppställning till Sveriges. När hände det förut om någonsin? De lägger oclså egentligen allt ansvar på Johaug. Säkert smart att låta Östberg slippa pressen men det är inget drag som signalerar oövervinnerlighet.

Inlagd: 2019-02-27, 19:47
Skriven av: Per

Ja väldigt defensivt.det måste ju nästan innebära att det inte räknar med att Johaug skulle kunnat skapa någon typ av ordentligt avstånd på sin sträcka. Fattar faktiskt inte hur de tänker.Finns inte en chans att Johaug vinner en spurt mot Stina. Det innebär ju nästan att om inte Johaug går ut ungefär samtidigt som Stina så blir det svårt för Norge att vinna.Om Norge ligger en 15-20s bakom när Johaug går ut har jag svårt att se att Norge vinner.Om Stina och Johaug går ut samtidigt så tror jag att det är 50/50.
Tror faktiskt att Sverige har en stor chans att vinna om vi har likvärdiga skidor som Norge.
Tror faktiskt att ingen i norska laget vill ta sista sträckan.Ingen vill vara den som bryter en enorm vinststreak. Johaug fick offra sig på grund av sina 2 guld som hon har redan

Inlagd: 2019-02-27, 20:05
Skriven av: karlP

Ha, ha, har tagit ledigt imorgon o på fredag :)

Inlagd: 2019-02-27, 20:08
Skriven av: Kallner

Norges uppställning signalerar tronskifte de lux. Spännande, längtar tills imorgon!

Inlagd: 2019-02-27, 20:09
Skriven av: V.Vittoz

Er ganske sikker på at Norge kjører dette laget p.g.a. været. Hadde det vært harde faste spor hadde nok aldri Johaug blitt stilt mot Stina Nilsson. Hvis dere så hvordan snøen var i dag så var den veldig løs og det ser det ut til å være i morgen også. Kan ikke helt se at Stina som ikke er i 100% form skal klare å følge Johaug i 5km i løse spor.

Inlagd: 2019-02-27, 20:10
Skriven av: Sven

Ja vad ska man säga om lagen nu : Ebba först ut gäller åka smart till backen första gången där får hon nog se till att de blir lite fart så dom andra åker på jobba lite för har dom inte fått göra de när dom går ut på andra rundan finns de klar risk att Belurukova och Weng kan rusar ifrån.. Frida måste få rygg på Östberg bli de tapp på mer än 5 -7 är de risk att hon spränger sig i jakten eller kanske har turen att få hjälp av Finland.. Kalla borde klara gå jämt med Astrid. sista sträckan Norge räknar att backen ska vara så tuff att Johaug ska kunna knäcka Stina i den. hypotetiskt om Sverige har bra skidor kan Stina även släppa några sekunder första gången upp för….jag hade varit mer orolig om Stina kommit in med Östberg i backen sista gången än med Johaug

Inlagd: 2019-02-27, 20:12
Skriven av: jossa

Det jeg har sett av Stina Nilsson i år når det gjelder distans tror jeg ikke skremmer mange. Klarer hun å henge på Johaug hvis de går ut likt blir jeg ekstremt imponert.

Inlagd: 2019-02-27, 20:12
Skriven av: Sven

Intressant att Norge fick tänka ett par varv till och anpassa sig. Hur mycket försprång behöver Stina mot Johaug? Tveksamt om en halv minut räcker.

Inlagd: 2019-02-27, 20:17
Skriven av: Jörgen

Sven: Stina åker väl aldrig bra på 5 km 10 km med intervall start ändå ? på VM och OS stafetterna hon åkt har hon klarat av att ta rygg på Pärmäkoski en gång och vinna i spurten och en gång på Björgen och förlora i spruten kan man säga även om luckan kom något innan så fanns ändå hoppat kvar..

men visst Johaug är favorit när dom går ut men desto men klarat Stina första varvet bra då är de 50/50

Inlagd: 2019-02-27, 20:17
Skriven av: jossa

Sven
Hur många gånger har du sett Stina åka 5 km i år? Johaug på 5 km är ju också något helt annat än en Johaug på 10 km.
Sen verkar det inte som att varmt väder är Johaugs favorit.På 10 km loppet gjorde hon kanske sitt svagaste loppet i år fast hon är så överlägsen att hon lyckades viinna i alla fall.Sist man såg sånt här väder var i Sotji då var ju inte Johaug på topp. Tror att både Johaug och Östberg tömde sig mer än några av svenskorna under 10 km loppet.Om Frida hade haft Johaugs tider att åka mot och verkligen förstått att hon åkte för guld så hade hon nog lyckats pressa ut några sekunder till.

Inlagd: 2019-02-27, 20:23
Skriven av: karlP

Her prater vi om riktig løse spor. I skate er det absolutt ingen fordel for Stina.

Inlagd: 2019-02-27, 20:23
Skriven av: Sven

Jossa: inte realistiskt att tro att en Stina som inte varit på topp i distans denna säsong och nyss tillbaka från skada ska rå på säsongens stora 100% vinstmaskin i distans om de växlar samtidigt.. Under normala förhållanden drar Johaug på för fullt direkt och ångar på. Stina lär få välja mellan att vägga eller släppa. Tror att hon behöver ett försprång, frågan är hur stort..

Ser det som möjligt att skapa detta försprång. Ebba måste hitta lite av sin gamla form. Frida kan göra det bra på sin sträcka. Nyckeln blir nog hur det går för Kalla..

Inlagd: 2019-02-27, 20:33
Skriven av: Jörgen

Tre svenska åkare är inte i form, någon av dem kommer att göra ett riktigt svagt lopp. Vem det blir vet vi inte på förhand, men någon blir det.
Norge vinner är mitt tips.

Johaug kan kanske inte spurta, frågan är om Stina kan det. Hon åkte inte speciellt bra på sprinten eller sprintstafetten. Vill man vara lite elak kan man säga att det är Maja som ordnat båda hennes medaljer. Lika långt från toppform som Kalla tror jag. Hoppas att jag har fel.

Inlagd: 2019-02-27, 20:33
Skriven av: H. G. Wells

Jossa
Håller med dig att Ebba lär ha lite fart i första backen för att möra upp dom men kan inte tänka mig att Sveriges mål på första sträckan är att bara hålla rygg på Weng utan skapa en lucka. Är bara Ebba i någorlunda form vilket är svårbedömt efter första distansen där hon hade dåliga skidor så ska hon utan problem skaffa lucka till Norge.

Inlagd: 2019-02-27, 20:43
Skriven av: Janne

Jörgen: nej Johaug är favorit som jag sa men klarat Stina första varvat bra så är de 50/50 tror jag.. fast hon är i rygg efter fösta varvet behöver de ändå inte sett bra ut.. sedan ut på andra då borde de handla om backen ca 65-70 sek på max gäller och Stina kan vara väldigt envis samtidigt som kanske inte Johaug är så extremt tempo omslag som Östberg kunnat ha..

H. G. Wells: tror faktiskt Stina hade kunnat spurta hem de där guldet också.. Stinas sträcka 5 och Majs sträcka 6 var lika snabba så länge man kan jämföra inte så att hon.. men i spriten fixa Maja Stinas medalj..

den del av banan man åker är väl den som bli mer i skugga ?

Inlagd: 2019-02-27, 20:46
Skriven av: jossa

Tror Johaug er satt opp på siste fordi hun er best i skate akkurat nå. Bare se på skiathlon, der hun knuste alle på skatedelen, men gikk ganske jevnt med en Østberg & co etter at hun hadde fått luke. Liten margin mot Frida på 10 km er nok også en indikasjon på at hennes diagonalgang ikke er helt på topp nivå akkurat nå.

Men det er risky project. Om Norge går ut etter Sverige på siste etappe, er stafetten i praksis tapt.

Inlagd: 2019-02-27, 20:46
Skriven av: drazyc

Med en dåres envishet hävdar jag fortfarande att Maja skulle gått sista. Men detta är sista inlägget jag skriver om det. Nu är det laget som är uttaget som ska köra och jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer gå vägen. Jag är i alla fall tokladdad, har bokat ett eget mötesrum på jobbet och gjort rent i kalendern. Kommer låsa in mig och skrika mig hes!

Inlagd: 2019-02-27, 20:51
Skriven av: V.Vittoz

Med Johaug på andrasträckan hade stafetten varit avgjord efter två sträckor det är jag säker på.. Jacobsen hade hållit undan för Kalla och Östberg hade hållit undan för Nilsson.. Nu har Sverige fått en guldchans där nyckeln är att Andersson höjer sig.. Ryssland ser inte ut som ett hot längre nu kör man också med Nepryaeva på sista så det ser ut som att dom kör för brons..

Nilsson kommer behöva ca 20 sekunder det kommer vara en åktid på 12-13 minuter i fristilen.. Sista 2-3 minuterna är ren sprint Johaug måste ikapp och förbi första 10 minuterna där sista stora backen är vid 4.2km..

Inlagd: 2019-02-27, 21:00
Skriven av: JohanA

En Stina i storform hade hängt med Johaug men tror inte hon gör det i dagsläget men hoppas jag har fel. För tror många överskattar Johaug på en 5 km sträcka där hon inte alls är så överlägsen som när det kommer till 10 och uppåt. Utan att minnas alla mästerskaps sträckor så har jag för mig att hon inte varit ens bästa på många av sina sträckor.

Inlagd: 2019-02-27, 21:01
Skriven av: Janne

Lösa spår ger fördel Johaug vs Stina helt klart. Men måste inte arrangörerna salta i morgon? Det trodde jag var närmast självklart efter hur det såg ut idag när de inte saltade.

Inlagd: 2019-02-27, 21:03
Skriven av: Per

Avgörande för resultatet är ju dessutom när i stafetten sveriges obligatoriska vurpa/stavbrott kommer… Och hur många sekunder tappet blir.

Inlagd: 2019-02-27, 21:05
Skriven av: Jonke

Om det blir lösa spår så tror jag faktiskt att Jacobsen får större problem än Kalla även om jag tror det inte är optimalt för någon av dom.

Inlagd: 2019-02-27, 21:10
Skriven av: Janne

Snacka om att Jacobsen kommer att gå upp o bromsa om Kalla vill köra hårt.

Inlagd: 2019-02-27, 21:13
Skriven av: Kallner

Här ser man hur viktig Stina Nilsson är. Hon påverkar hur Norge formerar sitt lag. De är skitskraja för henne. Om Ebba åker nära det hon har gjort tidigare i vinter och Frida behåller sin toppform så kan vi ha en hyfsad ledning efter två sträckor. Sedan hänger mycket på Kalla, den sträckan kan bli nyckeln. Men stafett är stafett, det lär inträffa oväntade saker som kullkastar alla spekulationer. Att Sverige och Norge går ut samtidigt på sistasträckan är bara ett av alla scenarion som kan inträffa. Jag tycker vi har en jättechans.

Inlagd: 2019-02-27, 21:19
Skriven av: Tobbe H

Sverige vinner denne stafetten lett. De norske løperne må jo snart være ”overmettet” etter dette kanonmesterskapet. Gull, gull og atter gull inn i evigheten…….
I tillegg unner jeg virkelig att Kalla får sin medalje i morgen, etter en sesong som har blitt så som så, for mesterskapsløperen….

Inlagd: 2019-02-27, 21:20
Skriven av: pelle

Inga förkylningar som knackar på dörren imorgon? Maja lär vara första reserv.

Inlagd: 2019-02-27, 21:22
Skriven av: Nörden

Pä herrstafetten har Sverige nog chsns på medalj. Tyskland, Schweiz och Finland lär konlurrera där. Norge och Ryssland är överlägsna. Calle lär inte tokrusa som idag då. Burman och Thorn är i hyfsad form. Frågetecknet är Rickardsson och särskilt i det här föret. Kanske dags att ge Svensson chansen trots allt? Annars lär det bli Rickardsson-calle-Burman-Thorn.

Inlagd: 2019-02-27, 21:22
Skriven av: Per

Mitt lag hade varit Oskar-Calle-Burman-Thorn
Men känner jag Grip rätt kommer han ha svårt att peta Richardsson. Han verkar ha svårt att peta dom gamla uvarna trots mindre bra resultat. SM formen då skulle ha åka tycker jag men nu är jag ytterst tveksam.

Inlagd: 2019-02-27, 21:27
Skriven av: Janne

Jag tror det skulle betyda mycket för grabbarna att få en bronspeng. Inte minst för Halfvarsson. En liten revansch efter ett uselt VM. Lättare hemresa för dem då. All lycka till dem.

Inlagd: 2019-02-27, 21:28
Skriven av: Tobbe H

Hoppas på det bästa imorgon men får vänta till kvällen innan jag kan se det. Gäller att undvika både radion i köket och telefonen på rasten så inget blir spoilat. Jobbar man med små barn så finns det ingen chans att gå ifrån för att kolla men den som väntar på något gott ?

Inlagd: 2019-02-27, 21:30
Skriven av: Emma

Håler med Janne, Riichardsson är inte given i mitt stafettlag,,

Inlagd: 2019-02-27, 21:31
Skriven av: ernström

”Operation Aderlass”, låter lite som en krigsoperation från 40-talet.

Inlagd: 2019-02-27, 21:36
Skriven av: Kallner

Hellre Oskar än Daniel som det hela utvecklat sig. Oskar får en dags extra vila också.

Inlagd: 2019-02-27, 21:40
Skriven av: Kallner

Per:
Hänger Frankrike med hyggligt på klassiska sträckorna kan dom utmana om medalj. Magnificat hade det tungt idag men föret och hans tidigare förkylning låg honom i fatet.

Inlagd: 2019-02-27, 21:43
Skriven av: Nörden

Kan Karlsson ladda om? faran är att hon fortfarande firar silvret och av den anledningen är ofokuserad.

Inlagd: 2019-02-27, 21:46
Skriven av: GKA

GKA: Det är jag rätt säker på att du inte behöver oroa dig om.

Inlagd: 2019-02-27, 21:47
Skriven av: Nörden

@TobbeH, är väl tydligt att man fruktar Frida mer än Stina.

Inlagd: 2019-02-27, 22:12
Skriven av: V.Vittoz

V.Vittoz: Men varför då sätta Östberg mot Frida ? då räknar dom alltså med att tappa där och att Johaug ska jaga ifatt och ännu avgöra mot Stina eller? på förhand känns kalla och Astrid rätt jämna…och att dom räknar med att Weng ska vara med Ebba

Blev Norska laget så här för att Östberg inte ville avsluta som hon uttalat sig om ? eller att dom verkligen tror att backen ska kunna göra sådan skillnad som jag varit inne på att den kan göra..

Inlagd: 2019-02-27, 22:50
Skriven av: jossa

Tror det där är en ganska bra uppställning för Norge. Få damstafetter avslutas med spurt.. Samtidigt känns det helt oväntat och onödigt av dom att disponera laget efter Sverige. Känns som dom krånglar till det i onödan och planterar en osäkerhet. Med det sagt skulle nog jag också valt Johaug på sista, nu när Haga inte är aktuell. Norge bör var solklara favoriter, men det ska bli jäkligt kul att titta på.

Inlagd: 2019-02-27, 22:50
Skriven av: Manne

Norge är givetvis solklara favoriter, men tidigare har det bara varit en vallningsmiss som kunnat rubba dem, nu kan dagsform och dylikt avgöra.
Jag tror att Svenska spels odds med 1,5 ggr pengarna på Norge och 2,5 ggr för Svensk vinst, speglar chanserna ganska bra. Sedan att Ryssland knappt nämns och ger 10 ggr vid vinst är ju lite oväntat, för några veckor sedan var de ju nästan favoriter. Tror de kan bli farliga om de får till det med vallan.

Inlagd: 2019-02-27, 23:03
Skriven av: Hasse

För er som diskuterar bakgrunden till Norges taktik så är Rogn ganska tydlig i denna intervju:

https://www.svt.se/sport/langdskidor/har-ar-norska-laget-som-ska-utmana-sverige

Inlagd: 2019-02-27, 23:36
Skriven av: Niklas

pelle: Att du tror att norskorna är ”är mätta efter alla guld” vore ju lite märkligt då det bara är 1 åkare i laget som ens tagit guld…

Inlagd: 2019-02-27, 23:44
Skriven av: Niklas

Manne: Känns som ett bakvänt resonemang ”få damstafetter avslutas med spurt”… Det norska damlaget är väl upplagt som så för att de inte *vill* avsluta med spurt, inte för att de tror att det inte blir någon. Förra året fick de ju göra allt de kunde för att det inte skulle avgöras i spurten, vilket också räckte.

Inlagd: 2019-02-28, 00:03
Skriven av: joow

Jag tog ut mitt lag i morse och det var. 1. S.Nilsson. 2 E.Andersson. 3. C.Kalla. 4.F.Karlsson.

Jag tror att vi hade haft goda chanser att minst ut gå jämsides med Norge med denna uppsättning och är det någon just nu som kan hänga Johaug i detta föret så är det hennes kopia Karlsson och jag är övertygad om att hon hade krossat Johaug i en spurt. Karlsson är nämligen även en duktigt sprinttjej…
Att ha Nilsson mot Johaug på sista känns som en mardröm även om vi skulle leda med 30s.

Inlagd: 2019-02-28, 00:04
Skriven av: Adrian

Oj. Frida Karlsson är det roligaste som hänt inom skidåkningen på väldigt länge, men det är lätt hänt att man drar för stora växlar på ett lopp. Att hon skulle gå jämnt med Johaug och sedan krossa henne i en spurt hade varit roligt men är ej realistiskt, men hon får gärna göra det på lördag när de möts på 30km masstart.
Hon kan ju inte redan räknas som näst bäst i världen, lätt att bli besviken om man kräver det framöver. Det hade varit fantastiskt om hon kan hålla Östberg (som troligtvis är näst bäst i världen efter Johaug) stången. Allt annat är en galen bonus.

Inlagd: 2019-02-28, 04:02
Skriven av: Hasse

Var har vi Ebba & Charlotte idag gällande formen?
Tycker det skall bli spännande igen att se Frida i spåren, och, framförallt, hela svenska lagets framfart…

Ganska intressant att ”vi” ser Heidi Weng som någon sorts B-åkare vi skall åka ifrån på startsträckan, men, Heidi vaknar nog snart till liv efter en medioker säsong, förhoppningsvis inte just idag för Sveriges skull… :/)

Jag tror vi skall se upp med Tyskland idag!
Borde bli Sverige/Norge/Ryssland på pallen (i någon sorts ordning), men, USA Tyskland och Slovenien kanske vill annat?

Tippar med hjärtat idag och tror Sverige utmanar om guldet, med Tyskland och USA strax därefter…
Norge har en tyngre dag och tampas med Slovenien och Finland där bakom…

Man kan ju alltid fantisera…!

Tror allt hänger på Stina idag i laget, och inte på trion före henne i laget…
Kan Stinas form vara stigande så kanske hon även kan vinna säsongens sprintcup också…

Inlagd: 2019-02-28, 06:15
Skriven av: ErrkaPetti

Ett mycket genomtänkt drag av Norge att sätta Johaug på sista. Jag tänker som så att varje lag har en utgångstid som är den tid det skulle ta att köra 4*5 km utan draghjälp. Sedan – för att maximera sina chanser – så gäller det att formera laget så att man kan förbättra denna tid så mycket som möjligt.

Med Stina mot Östberg på sista skulle Norge känna att de måste ha en ledning innan sträcka 4. Eftersom det i ett sådant fall vore norskorna som måste gå ifrån behöver Sverige inte ge draghjälp åt Norge, men motsatsen är högst trolig. På fjärdesträckan skulle givetvis Stina aldrig dra en millimeter mot Östberg. Slutsatsen är att med denna uppställningen skulle Norge (troligtvis) hjälpa till att förbättra Sveriges sluttid, men motsatsen skulle definitivt inte ske.

Om alla tror att Stina kan hänga Johaug över 5 km om de går ut samtidigt vore Norges justering i sin uppställning inte särskilt smart, men Norge räknar kallt med att Stina inte klarar detta. Jag tror Norge har rätt; utan en perfekt uppladdning blir det en övermäktig uppgift för Stina att gå ut i rygg på Johaug.

Slutsatsen är att Sverige måste ha ett försprång innan sträcka 4. Men om Svenskorna känner att de måste gå ifrån någonstans på sträcka 1-3 är det de som riskerar att ge norskorna draghjälp, inte tvärtom. Plötsligt ser det ut som om Sverige kommer förbättra Norges sluttid, medan det med den gamla uppställningen var Norge som skulle förbättra Sveriges. I uppställningen som Sverige räknat med skulle Norge dragit fram Sverige till en spurtuppgörelse mellan Östberg och Stina. Som det nu är kommer Sverige istället dra fram Norge fram till dess att sträcka tre är klar. Sedan klarar Stina troligtvis inte av att hänga på Johaug (så värdet av draghjälpen på slutsträckan är begränsad), medan hon antagligen skulle klarat av (åtminstone med hyfsad sannolikhet) att hänga på Östberg.

Det enda som är bra med Norges byte – för den som hejar på Sverige – är att risken att Norge avgör redan efter två sträckor är mindre, så spänningen lever kanske lite längre.Fast givetvis kan någon överraska positivt eller negativt, vallateamen kan lyckats bättre eller sämre, och sedan faller kalkylerna som ett korthus. Heja Ebba, Frida, Charlotte och Stina.

Inlagd: 2019-02-28, 06:50
Skriven av: Henry

Andersson-Karlsson-Kalla-Nilsson. Inte många landslag numer som kan visa upp den namnkombinationen. Två ådalingar, en tornedaling och en dalkulla. Vilar något hemvävt och nostalgiskt över detta. Men också logiskt med tanke på sporten i sig.

Inlagd: 2019-02-28, 07:21
Skriven av: Tobbe H

Adrian: Inte fel. Frågan är dock om Frida har en spurt som kan matcha Johaug ifall Frida orkar hänga i hela vägen till krönet efter sista uppförsbacken.

Inlagd: 2019-02-28, 08:12
Skriven av: Kallner

Jeg er ikke så sikker på at Frida har så god spurt. Hun gjør det stort sett bra på sprint ut i fra kapasitet. Samme som Fossesholm gjør.

Inlagd: 2019-02-28, 08:32
Skriven av: Sven

Helt enig med Sven om Fridas spurt. Men finns helt klart förbättringspotential där.

Synd att Finland inte har Korva på sista. Med Piippo på sista, där kan man tala om dålig spurt.

Inlagd: 2019-02-28, 08:39
Skriven av: swestam

En Ebba i form kan skapa en lucka på 10-15 sekunder till Weng som ännu inte nått vanlig kapacitet. Sedan kan övriga hålla avståndet och skicka ut Stina i klar ledning. Johaug får jobba hårt för att komma ikapp och är chanslös i spurten. Kan bli svenskt guld. Skulle som jag skrivit tidigare ha startat med Falla som är i bra form, har snabbheten och kan växla tempo bättre än Ebba. Men bara att tacka och ta emot. Kan ju också ha helt fel och Weng lyckas hänga med Ebba.

Inlagd: 2019-02-28, 08:44
Skriven av: LarsW

Tror Norge har gjort en bra uppställning. Största stjärnan på sista är nog inte så dumt. Med det sagt skulle jag ändå inte vilja ändra nämnvärt på Sveriges uppställning (möjligen byta plats på Ebba och Frida, men inte säkert.) Sveriges uppställning täcker upp för flera scenarier, för det är ju stor risk att även andra länder vill utmana om medaljerna och att Norge blir omöjliga.

Inlagd: 2019-02-28, 08:54
Skriven av: Manne

Er ikke så veldig redd for om Ebba skaper en luke på 10 -15 sekunder. På neste etappe kommer Østberg og Pärmakoski. De kan jo jobbe sammen for å ta igjen Frida. På det tunge føret tror jeg det er en ganske stor fordel å være to som jobber sammen. For svensk del tror jeg det hadde vært vesentlig bedre om Pärmakoski gikk etappe 1.

Inlagd: 2019-02-28, 09:29
Skriven av: Sven

Är inte så säker på att Ebba kan gå ifrån Weng på förstasträckan. Hade det varit en frisk Ebba som inte gjort en dålig 10k hade det varit annorlunda. Frida och Östberg är nog rätt jämna och det är flera åkare på andra sträckan som kan köra fort så som Sven skriver kan Östberg såväl som Karlsson få hjälp om någon ligger lite bakom vid växling. Sedova, Pärmäkoski, Fändrich, Hennig är bra åkare.

Förstasträckan kan bli avgörande. Är ganska säker på att Ryssland vill ha fart, men Belorukova har inte imponerat jättemycket hittills. Belorukova, Ebba, Weng, Mononen åkte relativt jämt halvdåligt allihopa. Så återstår det att se vad Carl kan göra som stod över 10k lite märkligt men har visat fin form hittills. USA slänger in Kern och det blir nog en chansning.

På pappret hade Ebba varit storfavorit att rycka till sig en lucka jämfört med de andra som startar men då gäller det att hon har en toppendag och är tillbaka igen.

Knäppt att vi kan ställa detta lag till start och ändå känna att det är svajigt.

Varning för Ryssland dock, Belorukova gör nog ingen besviken på förstasträckan och Sedova har fin form. Nechaevskaja kanske tappar lite på tredje men det skulle bli magknip om Nepryaeva är på skotthåll från Stina ut på sista.

Inlagd: 2019-02-28, 09:54
Skriven av: Anders

Sven. då tror du inte att Weng hänger av Finland på första? Jag gillar scenariot med att Ebba och Belorokova har lucka med 10-15 till Weng…som är ensam 3:a…Frida och Ryssland växeldrar, Frida uppför Ryskan på platten och dom ökar till Östberg…:-)

Inlagd: 2019-02-28, 09:55
Skriven av: Göran

Jeg tror kanskje at Weng hänger av Finland ja, men en jagende Pärmakoski kan være sterk.

Med alle disse scenarionene som er bekreftet så kommer helt sikkert en til å ha rett i dag:-)

Inlagd: 2019-02-28, 10:08
Skriven av: Sven

Tyvärr bekräftat nu att Poltoranin är häktad – Expressenlänk

Och det blir inget lag från hemmanationen i herrstafetten. Tror också att Kazakstan stryker sitt lag, ingen poäng med att åka efter detta.

Inlagd: 2019-02-28, 10:24
Skriven av: Jörgen

ja Ryssland vill men inte ha nära inför sista helt klart hon är också en bra avslutare som är stark i backen

nyckeln för Ebba är att inte dra för mkt i början till backen på förta fösta varvet och att undvika stressa i positionera.

Inlagd: 2019-02-28, 10:41
Skriven av: jossa

Tar vi vår sista medalj idag?

Inlagd: 2019-02-28, 10:46
Skriven av: Nörden

Fortfarand så sjukt att man inte vet hur Ebba gör ifrån sig i en masstart, med årets form.

Inlagd: 2019-02-28, 10:48
Skriven av: Emil

Allt annat än detta norska herrlag måste vara en skräll.
Tönseth, Sundby, Roethe, Klaebo.

Inlagd: 2019-02-28, 10:53
Skriven av: Nörden

Iversen på första är förstås inte super-skräll, men absolut

Inlagd: 2019-02-28, 11:06
Skriven av: Emil

Roar mig med att ladda för stafetten med klipp från gamla race på youtube.

sotji – kallas upphämtning – wow, pyongchang, vancouver. Tittar man tex på sprintstafetten från vancouver inser man att sprint har utvecklats väldigt mycket på 9 år. Och då var det ganska mycket utveckling bara från 2004 till 2010…

Inlagd: 2019-02-28, 11:47
Skriven av: Martin

Frida nickade nöjt till sin vallare efter ha testat fästet en andra gång i sista backen inne i stadion. Vi tar alla positiva tecken vi kan hitta ?

Inlagd: 2019-02-28, 12:27
Skriven av: Stefan

Stefan
Hoppas på en positiv nickning från Ebba också ;-)

Inlagd: 2019-02-28, 12:31
Skriven av: Janne

Ikke glem Russland i dag. De er også gullkandidater og har et sterkere lag enn på mange år.

Inlagd: 2019-02-28, 12:50
Skriven av: drazyc

Ebbas fäste såg bra ut också senast. Stina är den enda som testat nedförsbacken till upploppet, hon kanske gjorde en ”fuling ” ?

Inlagd: 2019-02-28, 12:52
Skriven av: Stefan

drazyc
Håller med dig, känns som tre lag skulle kunna vinna och det är Norge, Sverige och Ryssland.

Inlagd: 2019-02-28, 12:52
Skriven av: Janne

Tjejerna är taggade, flaggor på kinderna.

Inlagd: 2019-02-28, 12:56
Skriven av: Kallner

Skidorna ser inte så bra ut.

Inlagd: 2019-02-28, 13:03
Skriven av: Kallner

Jeg tror ikke Johaug klarer å bli kvitt Nilsson på 5km. Bjørgen klarte det i absolutt siste øyeblikk, men hun var mer kapabel til alt annet enn bakkene.

Inlagd: 2019-02-28, 13:04
Skriven av: Ubersnuber

Går mycket energi till strulåkning. Stressigt. Ingenting har gått Ebbas väg så här långt.

Inlagd: 2019-02-28, 13:07
Skriven av: Kallner

Nu kan hon sträcka ut lite.
Nervöst.

Inlagd: 2019-02-28, 13:11
Skriven av: Kallner

J-gt bakhalt har hon. Suger mycket kraft. Weng borde inte ha orkat vilket tyder på dåliga svenska skidor.

Inlagd: 2019-02-28, 13:13
Skriven av: Kallner

Tyskland 8 s och Italien 11 s bakom vid växlingen kom snabbt ikapp de tre där framme, det går inte fort?

Inlagd: 2019-02-28, 13:18
Skriven av: Jörgen

Känns som svenskorna haft dåligt fäste, där dom ska vara som bäst Ebba och Frida uppför känns det inte så jättebra.

Inlagd: 2019-02-28, 13:21
Skriven av: Janne

Banan är, som bekant, alldeles för enkel…

Inlagd: 2019-02-28, 13:22
Skriven av: Freddy

Ja, en riktig skitbana är det. Ebba o Frida har inte kunna utnyttja sina styrkor fullt ut.

Inlagd: 2019-02-28, 13:26
Skriven av: Kallner

Kalla på tredje blir avgörande nu för hur det ska sluta..

Inlagd: 2019-02-28, 13:29
Skriven av: Jörgen

Imponerande slutdel av Frida.

Inlagd: 2019-02-28, 13:29
Skriven av: Kallner

Nu släpper man upp Tyskan helt i onödan.

Inlagd: 2019-02-28, 13:32
Skriven av: Kallner

Tycker Kalla ska försöka ha högt tempo för att möra upp Jacobsen för ska Sverige kunna vinna måste hon ge Stina försprång och skulle inte det fungera och hon tröttnar spelar väl inte det någon roll för enda möjligheten till guld

Inlagd: 2019-02-28, 13:34
Skriven av: Janne

Nu vill vi se ett Rukka-ryck.

Inlagd: 2019-02-28, 13:38
Skriven av: Kallner

Jacobsen släpper!

Inlagd: 2019-02-28, 13:40
Skriven av: Jörgen

Nu jävlar! Fighting face.

Inlagd: 2019-02-28, 13:40
Skriven av: Kallner

Nu har Stina en chans… Jösses!

Inlagd: 2019-02-28, 13:41
Skriven av: Jörgen

Nu gäller det att Stina är i form så kan det gå bra

Inlagd: 2019-02-28, 13:44
Skriven av: Janne

Hon ser seg ut nu Stina.

Inlagd: 2019-02-28, 13:47
Skriven av: Kallner

Johaug vill nog rycka i långbacken.

Inlagd: 2019-02-28, 13:50
Skriven av: Kallner

Herregud alltså. Pulsen nu!

Inlagd: 2019-02-28, 13:50
Skriven av: Freddy

Guuuuuld!
4 QUEENS!

Inlagd: 2019-02-28, 13:56
Skriven av: Kallner

UTKLASSNING!!!

Inlagd: 2019-02-28, 13:57
Skriven av: Göran

Aldrig varit så glad för ett guld någonsin!

Inlagd: 2019-02-28, 13:58
Skriven av: Anders

helveteeee så bra!!!

Inlagd: 2019-02-28, 14:00
Skriven av: Emil

Stina och Charlotte vilka vinnarskallar de har!

Inlagd: 2019-02-28, 14:01
Skriven av: Christian

Alltså Stina. Så jääävla kallt och bra kört. Kände mig 1000% trygg med henne, så gör hon det ännu bättre än vad jag hoppats på

Inlagd: 2019-02-28, 14:01
Skriven av: Emil

LÄTT!!!

Inlagd: 2019-02-28, 14:01
Skriven av: Thorrez

Oj vilken grym stafett av svenskorna. Otroligt spännande!! Och Charlotte Kalla är ju fullständigt fantastisk, med den formen hon har haft in mot vm. Man är mållös!

Inlagd: 2019-02-28, 14:01
Skriven av: Manne

Kalla, Kalla, Kalla!!!

Inlagd: 2019-02-28, 14:02
Skriven av: Freddy

Skönt att Kalla kunde leverera på bra nivå igen

Inlagd: 2019-02-28, 14:02
Skriven av: ERik

Grymt!! Hoppades att Stina hade krafter kvar när Johaug kom ikapp och det hade hon!

Inlagd: 2019-02-28, 14:02
Skriven av: Jörgen

Finland 6.a. Tråkigt.
Stora tidsavstånd efter topplagen.
Norskorna ser skenbart glada ut efter utmanövreringen.
Svenskorna åkte smart allihopa. Ebba trots lite taskiga skidor och en Weng som retades. Frida visade en otrolig kapacitet och krigarhjärta. Kalla återigen en hjältesträcka. Stina med taktiskt sinne i världsklass.
SUPER!

Inlagd: 2019-02-28, 14:03
Skriven av: Kallner

Dette var nok Astrid Jacobsens siste stafett. Hun har gjort dårlige etapper to ganger på rad nå dessverre.

Grattis Sverige. Bare å fordele gullene litt:-)

Inlagd: 2019-02-28, 14:03
Skriven av: Sven

Kalla som bäddade för det på sträckan innan, äntligen känner vi igen henne! Blir grym på tremilen.

Inlagd: 2019-02-28, 14:04
Skriven av: Jörgen

Bragdguldet är klart! Kalla och Stina är fortfarande våra drottningar!

Inlagd: 2019-02-28, 14:05
Skriven av: Nörden

Gratulerer Sverige! Vel fortjent! Imponerende å se Kalla i dag, men vanskelig å vurdere om det var Kalla som var sterk eller Astrid som var svak. Underlig at Astrid drar hele etappen når vi har Johaug på siste..

Høyst diskutabelt laguttak fra Norge. Johaug var avhengig av å gå ut (tilnærmet) likt med Stina for at Norge skulle ha noen sjanse på gull i en så lett trasé. 10 sekunder hadde vært mulig, men nesten 20 sek ble for mye.

Tviler på om Astrid får gå 3-milen. Der får nok Weng og Haga sjansen.

Inlagd: 2019-02-28, 14:09
Skriven av: drazyc

Stina: 2 guld, 1 silver.
Johaug: 2 guld, 1 silver.
Vem blir VM-drottning till sist?

Inlagd: 2019-02-28, 14:11
Skriven av: Jonke

Tror nok det blir Johaug:-) Det er en 30km på lørdag og jeg kan vel ikke se at Johaug blir uten medalje der.

Inlagd: 2019-02-28, 14:12
Skriven av: Sven

Johaug kommer til å knuse alle med over minuttet på lørdag.

Inlagd: 2019-02-28, 14:15
Skriven av: drazyc

Sven
Du inleder meningen med ”Tror”. Tyder på en viss osäkerhet? Jag är trots allt säker på Johaug-seger på 30k, särskilt om varmvädret med lösa spår fortsätter.

Inlagd: 2019-02-28, 14:16
Skriven av: Jonke

Man vet jo aldri 100%, men med 99% sikkerhet vinner hun nok på lørdag:-)

Inlagd: 2019-02-28, 14:17
Skriven av: Sven

Den pallen är det vackraste man sett.

Inlagd: 2019-02-28, 14:19
Skriven av: Kallner

Denna stafett platsar nog bland mina fyra favoriter: Lahtis 1978, Lahtis 1989, Sochi 2014 och Seefeld 2019. Samtliga med svenskt guld!

Inlagd: 2019-02-28, 14:27
Skriven av: Jonke

Kollar på sträcktiderna nu. Astrid Uhrenholt Jacobsen blev faktiskt tvåa på tredje sträckan så det var inget bottennapp utan det var Kalla som körde fort.

Länk till resultatlistan

Inlagd: 2019-02-28, 14:32
Skriven av: Jörgen

Kalla krossade på sin etapp. Kolla på tiderna nedåt, Kalla åkte 20 sek snabbare än Astrid, trea på etappen var Rosie Brennan som var 46 sek långsammare. Det är väl ganska mycket på en lätt 5km-bana

Inlagd: 2019-02-28, 14:36
Skriven av: Emil

@Jörgen: De tidene er ikke spesielt interessante. For det første er det relativt svake løpere. For det andre visste Russland og Tyskland at det var for langt opp til tet. Ble et taktisk spill mellom Russland og Tyskland på de to siste etappene.

Men Kalla gikk absolutt en bra etappe, bare vanskelig å vurdere hvor god.

Inlagd: 2019-02-28, 14:37
Skriven av: drazyc

Även Stina åkte sjukt fort på sista. Hon är alltså 1:03 före Diggins

Inlagd: 2019-02-28, 14:38
Skriven av: Emil

tredje och sista var nog ungefär lika långa, i så fall åkte Kalla 8 sek långsammare än Johaug som definitivt gick på max hela tiden. Det tycker jag är rätt bra

Inlagd: 2019-02-28, 14:44
Skriven av: Emil

Ser ut til at Astrid taper plassen sin på laget, ja.
På tide å fornye, muligens med Skistad på siste når hun har trenet på seg mer utholdenhet.

Men faen om ikke det der var en spennende stafett. Det er ikke ofte vi ser sånne på damesiden.

Gratulerer til Sverige!

Inlagd: 2019-02-28, 14:55
Skriven av: Ubersnuber

Drazyc: Synes att 3:e sträckan är lite längre än 4:e sträckan? Ytterkurva efter vändningen däruppe på backen plus lite längre bort än målgången. Astrid Uhrenholt Jacobsens tid var den tredje bästa idag i fristilen efter Johaug och Kalla. Så dålig var hon inte. Samt vem skulle Norge ha satt in där istället, Ragnhild Haga är inte i form?

Inlagd: 2019-02-28, 15:01
Skriven av: Jörgen

Var absolutt riktig å bruke Astrid på tredje. Har aldri sagt noe annet heller. Men det var ikke riktig å bruke Therese på siste. Og nå har vi fått forklaringen: https://www.vg.no/sport/langrenn/i/G1VjL4/trener-rogn-forklarer-ankervalget-stort-ubehag-for-ingvild

Åpenbart noe mentalt for Østberg. Vi får se hvordan Skistad utvikler seg med årene, hun er en opplagt ankerkvinne hvis hun utvikler seg mer på distanse.

Inlagd: 2019-02-28, 15:04
Skriven av: drazyc

Sjukt att vissa här ville peta Kalla.

Inlagd: 2019-02-28, 15:05
Skriven av: Mr

Jörgen: jag tippar att de var ca lika långa. Målet ligger väl lite längre bort än växlingen? är inte helt säker dock.
Astrids tid var fjärde bästa, efter Johaug, Kalla och Stina

Inlagd: 2019-02-28, 15:14
Skriven av: Emil

Så grym prestation klockrent från alla åkare Stina fick den lucka som behövdes av Kalla…

banan och föret gjorde de nog väldigt tuff och utslagsgivande otroliga avstånd

sista sträckan är längre får jag de till när jag jämförde ca 8 sek… då växer Stinas sträcka ännu mera skulle jag säga…

Noterat att Kowal var 5a på sträcka två tappa bara 20 sek

Inlagd: 2019-02-28, 15:24
Skriven av: jossa

Emil: Korrekt, fjärde bästa tid för AUJ.

Drazyc: Läser på kommentarer i VG att vissa menar att Falla skulle ha fått gå tredje. Tror inte det påverkat utan risk för mer tapp, Kalla hade en toppendag och Falla hade troligen tappat mera än Astrid. Tror som du att det påverkade mer att ledningen valde att sätta Johaug på sista (istället för 2:a). Men gjort är gjort.

Inlagd: 2019-02-28, 15:27
Skriven av: Jörgen

Kalla och Jacobsen körde ju lite lurlöp på första varvet också, vilket jag iof tror var perfekt för Charlotte.

Oavsett vilket så är det sjukt tråkigt om Jacobsen ska få skit för detta, hon var självklar på laget och gör ingen dålig insats.

Inlagd: 2019-02-28, 15:38
Skriven av: Anders

Noen som vet om lagene for i morgen er blitt offentliggjort..?

Inlagd: 2019-02-28, 15:43
Skriven av: drazyc

Som väntat fick Sverige en gyllene guldchans med Johaug på sista.. och man tog den. Ebba hade inte materialet på sin sträcka utan detta är helt Kallas förtjänst.. Sedan får Nilsson det man hoppades på ett litet försprång så att hon kan åka taktiskt och ha krafterna kvar när det ska avgöras i backen.. är hon med där blir det guld och det var hon. Norge körde i tre sträckor en feg stafett det var bara Östberg som körde bra egentligen Weng hade en enorm fördel mot Ebba och Belorukova i material.. Detta blev deras fall medan Karlsson gör ännu ett starkt lopp och Kalla gör mer än man kunde hoppas på..

Johaug, Östberg, Kalla, Andersson och Karlsson gör upp om medaljerna i tremilen där Johaug vinner lätt.. Östberg har lite fördel i spurt mot svenskorna.. Kanske Stadlober eller Haga som är mer utvilade kan hänga med länge men bara Haga har någon spurtchans av dom två.

Inlagd: 2019-02-28, 15:47
Skriven av: JohanA

Är ens Haga uttagen i truppen och kan åka på lördag ?

Inlagd: 2019-02-28, 16:02
Skriven av: Erik

I morgen står gullet mellom to lag, Norge og Russland. Jeg kan ikke se at noen andre lag har noen mulighet til å blande seg inn i gullkampen. Blir derfor veldig spennende å se hvilket lag russerne stiller med.

Jeg antar Bessmertnykh-Bolshunov-Melnichenko-Ustiugov, men med tanke på Larkovs løp i går kan det også bli Larkov på første/andre og Bolshunov på tredje. Men Bolshunov er såpass mye bedre i klassisk at jeg tviler på det. Spitsov mulig erstatter for Melnichenko, men Spitsov har vel ikke så mange gode resultater i år.

Norge kjører nok Tønseth-Sundby-Røthe-Klæbo, selv om Iversen på første også er en mulighet. Tønseth er jeg litt usikker på mot slutten av etapper.

Inlagd: 2019-02-28, 16:18
Skriven av: drazyc

Gratulerer så mye med gullet, det var helt fortjent. Der fikk vi skikkelig grisebank. For et fantastisk lag dere har!

Inlagd: 2019-02-28, 16:25
Skriven av: Neithiri

Grattis Sverige. 4 gode etapper med en for dagen outstanding Charlotte. Er det fjerde gang vi ser det herlige rykket?(Ruka, Lhmr og OS fjor)
AUJ gikk ingen dårlig etappe, 25 sek foran 3dje beste etappetid. Norge var ganske enkelt uten tjans, og ingen annen oppstilling ville hjulpet! Falla, AUJ, Østberg, Johaug- blir bare spekulasjon.

Inlagd: 2019-02-28, 16:29
Skriven av: lars ola thorud

Sällan eller aldrig blir ett lopp som jag tänkt i förväg. Speciellt på stafetter brukar oftast något oväntat spoliera alla spekulationer. Men just i dag blev det ungefär som jag tänkt och hoppats. Hade trott att vi skulle ha en ledning efter två etapper men det blev inte så, mycket tror jag beroende på att framför allt Ebbas skidor inte var de bästa. Men vi var med. Sedan trodde jag att tredje etappen skulle bli nyckeln, stor osäkerhet inför den. Och precis så blev det då Kalla visade sig vara tillbaka i gammal god stafettform. Avståndet ner till Norge räckte sedan till precis för Stina som gjorde ett strålande lopp. Intressant att läsa på norska sidor att ingen av de norska åkarna ville åka sista sträckan mot Stina. Vet inte om det faktum att Johaug åkte sista var så väldigt avgörande för den norska förlusten men aldrig bra för ett lag att vara så på defensiven.
Just i dag kan vi med visst fog hävda att vi har både det bästa sprintlaget och det bästa distanslaget på damsidan. Häftigt.

Inlagd: 2019-02-28, 16:51
Skriven av: Tobbe H

Härligt lopp
Nu ser man ju fram mot 3milen något enormt.Frida i toppform och kanska Kalla också nu.Ebba har vi ju inte sett på skate än och idag hade hon ju helt klart halvdåliga skidor .Så möjligtvis har hon bättre form en man tror.Bara inte lyckats i klassisk.
Känns som att vi har 3 möjliga medaljkandidater.Nu har ju Joaug tömt sig något enormt 2 löp i rad vilket hon kanske aldrig behövt göra förrut på samma sätt innan 3 milen

Inlagd: 2019-02-28, 16:51
Skriven av: katlP

Stina säger i expressen att hon framställde sig som tröttare än hon var, vilket var det jag hoppades på. Hon gick fort på de plattare partierna och gick väldigt lugnt upp sprintbacken första gången, det var där Johaug åt upp halva försprånget. Andra gången upp för sprintbacken ville hon ju inte ligga först så då åkte hon lugnt så att Johaug skulle komma ikapp och om precis i slutet. Hon hade en hel del krafter kvar, och hade legat i kloss även med en dubbelt så lång backe

Inlagd: 2019-02-28, 16:55
Skriven av: Emil

Måste också påpeka att Astrid nog tappade någon sekund ellr två till efter växlingstiden togs, var trötta sista meter i växlingsfållan, Johaug borde stått närmare

Inlagd: 2019-02-28, 17:12
Skriven av: Anders

Många snackar om Johaug borde gått andra sträckan,inte alls säkert att hon skulle gå ifrån Frida på den enkla klassiska banan och även om hon skulle fått några sekunder så är Kallas favorit att jaga och skulle gått ikapp och då hade troligen Nilsson tagit Östberg på sista även om inte givet självklart, som det var nu verkligen inte givet utfall.

Norge tänkte nog ganska rätt taktiskt, det de snarare hade kunnat göra är att köra Falla-Weng-Johaug- Östberg. Det jag ser som enda uppställningen i efterhand där Norge troligen hade vunnit, om Johaug skulle ha lyckats få några sekunder på Kalla vilket ändå sträcktiderna möjligen tallar lite för kunde ha hänt.

Inlagd: 2019-02-28, 17:13
Skriven av: Bergelius

Oskar, Calle, Jens och Viktor kör imorn i den ordningen. Bra att Oskar får köra första. Mycket större pontential gällande de snabba avslutningarna de brukar bli på första sträckan.

Inlagd: 2019-02-28, 17:22
Skriven av: Markus

Vilket fantastiskt lopp. Tippade svensk vinst men inte att Kalla skulle skapa luckan som avgjorde. Erkänner att jag inte trodde att hon hade det i sig utifrån vad vi sett i tidigare lopp. Så starkt av Stina sedan, trodde ett tag att Johaug inte ens skulle komma ikapp. Tror att ett svenskt andralag också tagit medalj. Kan bli en riktigt rolig tremil, kanske ett par svenska medaljer. Blir det stafettlaget som kör? Jo, rligt med tyskorna också. De har något bra på gång.

Inlagd: 2019-02-28, 17:32
Skriven av: LarsW

LarsW: Stina åker hem imorn. Hoppas Jonna får köra tillsammans med Ebba, Frida och Kalla.

Inlagd: 2019-02-28, 17:44
Skriven av: Markus

Weng måste jag säga gjorde ett bra jobb för Norge. Sen att hon kramade om alla svenska tjejer på pallen var en snygg gest.

Men Norge har problem med återväxten på damsidan. Det vore bra om fler norska tjejer började åka skidor redan från barnsben. Här har Norge ett jobb att göra, att få fler att åka skidor (ironi).

Inlagd: 2019-02-28, 17:51
Skriven av: Kallner

Norge var sjanseløs mot Sverige, når Ragnhild Haga har sviktet totalt denne sesong. Hun var jo den avgjørende i laget under stafetten under OL.. Og om vi hadde stokket om disse 4 som startet, hadde det ikke gitt et annet resultat. Sverige var det klart beste laget … Grattis!
Neste stafettseier for de norske damene, blir kanskje om ca. 10 år fram i tid!

Inlagd: 2019-02-28, 17:53
Skriven av: pelle

En av få (viktiga) lopp i år som jag inte kunde se live. Jag kanske borde fortsätta med det. Nej, men seriöst så beror segern på att Sverige ställer ett dream team på start. Det kommer kanske aldrig hända igen. Ingen (utom Frida) har fått det optimalt på slutet men alla fyra är sådana sanslösa vinnarskallar och fighters. Kalla alltså – vilken legend hon är. Och så hittar hon formen fem i tolv på mästerskapet. Och Stina som balanserar sin sträcka helt perfekt. Jag tänkte att det skulle behövas 25-30 sekunder men det gick ändå. Puh! Bragdguldet på detta tycker jag.

Inlagd: 2019-02-28, 17:56
Skriven av: Per

pelle: Man måste också säga att Marit är en stor skillnad. Johaug är kanske bättre pä en del sätt men just Marits trygghet som avslutare ska inte underskattas. Nu blev det ju också ”drama” kring just valet av avslutare som Norge inte har behövt fundera på så länge Marit körde.

Inlagd: 2019-02-28, 18:03
Skriven av: Per

Efter 26:15 och upp i backen åker Frida enormt starkt när Flugan får några meter men Frida jobbar sig ikapp och är smart och lägger sig kloss i rygg vid krönet trots att hon har innerkurva.

Inlagd: 2019-02-28, 18:04
Skriven av: Kallner

Markus. Tack för info om Stina, hade inte sett det. Men tror du Jonna får åka? Lutar väl mer åt Settlin men har ingen åsikt om vem det bör bli utifrån dagsform, motivation osv.

Inlagd: 2019-02-28, 18:08
Skriven av: LarsW

Kollar sträcktider. Johaug är 16 sekunder före Stina som har 13.08 på sista. Sedan kommer Neprayeva på 13.48, von Siebenthal 13.59 och Diggins 14.10. Samma på sträcka 3 egentligen där Kalla är överlägsen på 13.01, AUJ tvåa på 13.21 och Rosie Brennan trea på 13.47.

Inlagd: 2019-02-28, 18:23
Skriven av: Per

Kalla 12.27 Stina 12.27 så länge de är går jämföra fram till Kalla tar vänster och Stina höger till upploppet..

kan så klart finnas lite plus minus marginaler

Inlagd: 2019-02-28, 19:02
Skriven av: jossa

Kalla visar att hon är en bättre skidåkare än Jacobsen.

Inlagd: 2019-02-28, 19:07
Skriven av: Nörden

Helt sjukt att Tönseth petas! Pinsamt.

Inlagd: 2019-02-28, 19:11
Skriven av: Nörden

Verkligen överraskande men behöver inte vara fel att Pellegrino kör andra och De Fabiani avslutar.

Inlagd: 2019-02-28, 19:14
Skriven av: Nörden

Japan har inte haft ett herrlag med på länge och inte heller nu.

Inlagd: 2019-02-28, 19:16
Skriven av: Nörden

Petas?? Han har jo ”petas” seg selv, etter den totale utladningen i går…

Inlagd: 2019-02-28, 19:21
Skriven av: pelle

Tönseth är helt enkelt en bättre klassisk skidåkare än Iversen.

Inlagd: 2019-02-28, 19:35
Skriven av: Nörden

Tønseth har selv gitt tilbakemelding på at han ikke har kommet seg godt nok etter 15 km. Tror Iversen uansett er et bra valg. Han har fartsressurser mot slutten av løpet, og traseen er ikke alt for tøff. Er vel også meldt kaldere i morgen. Altså, det er kun Larkov som kan sette opp tempo i morgen, evt Harvey, men han er ikke i toppslag. Blir skuffet om Iversen ikke henger med inn de løperne som går første etappe.

Overraskende at Bolshunov går tredje..

Inlagd: 2019-02-28, 19:50
Skriven av: drazyc

Så fantastiskt rolig och spännande stafett att se!!

Inlagd: 2019-02-28, 20:00
Skriven av: Emma

Fattar det.
Dock har Tönseth åkt ett lopp. Iversen tre lopp men är mindre sliten?
Ryska uttagningar är ofta märkliga men var märkligare förr. Larkov kommer in som sista man och känns hetare än Belov så det är nog rätt gubbar som kör.

Inlagd: 2019-02-28, 20:02
Skriven av: Nörden

Svensson på första väldigt vågat skulle jag säga.. var de inte rätt tufft för många åkare med hans profil idag på damsidan.. men han brukar kunna åka smart

Inlagd: 2019-02-28, 20:11
Skriven av: jossa

Vilken dag.

Ebba å Frida gör jättefina sträckor mot bra motstånd. De gav Kalla ett fint läge. Äntligen fick Kalla chansen att gå ifrån istället för att gå ifatt som det brukar vara. Och som hon gjorde det. För att inte tala om Stina som åker med pondus och inger trygghet.

Tror inte det hade hjälpt med Johaug på annan sträcka. Sverige var helt enkelt snäppet bättre idag när ingen föll igenom och Charlotte dessutom var tillbaka i fin form.

Tror som jag skrev igår att halva vinsten gjordes igår när jag tycker Norge visade dåligt självförtroende genom att anpassa sig efter Sverige. Tror snarare den signalen stärkte svenskorna. Norge brukar alltid spruta av självförtroende.

Inlagd: 2019-02-28, 20:14
Skriven av: Fredde

Jossa: Intressant. En otrolig insats från båda. Jag trodde Stina skulle göra det bra men att hon matchar Kalla som i sin tur är 20 sek före AUJ, det är riktigt imponerande.

Inlagd: 2019-02-28, 20:16
Skriven av: Per

De två första sträckorna i morgon blir nyckelsträckor för Sverige. Sedan ser det ”lättare” ut. Det är tur att det är så få åkare på första som kan sätta fart på det. Håller med om att det är något av en chansning med Svensson men han är den som tillför laget positiv energi och behöver ändå få erfarenhet av stafett. Så rätt val tycker jag. Rickardsson har varit uddlösare än vanligt under det här mästerskapet.

Inlagd: 2019-02-28, 20:24
Skriven av: Per

Per: helt rätt med Svensson i laget tycker jag men frågan är om de hade varit bättre med sista sträckan för han? men på första får vi hoppas de får fuska bort minst 1 varv är väl också bara ryssen som borde vara jätte intresserad av fart Iversen kommer vara liv rädd chansa på tidig fart på egenhand…

Inlagd: 2019-02-28, 20:43
Skriven av: jossa

Jag har varnat för Bessmärtyck länge, men ingen har lyssnat på det örat. Ni pratade om Poltoranin, men han valde fuskslangar, kanyler och att föra in röda blodkroppar in i systemet. Ryssen blira att räkna med igen.

Inlagd: 2019-02-28, 21:35
Skriven av: Spjuver

Tror det är helt rätt med Svensson på första. Han är bättre på klassisk och han riskerar inte att få gå själv som han skulle kunna få göra på en sista sträcka. Som du säger Jossa kanske han kan få fuska bort ett varv och så är han duktig taktiskt, kanske kan släppa lite grann uppför och sen glida ikapp utför. Sen tycker jag att han ska inte fokusera för mycket på Norge och Ryssland om dom skulle dra på och få lucka. Utan ta rygg på dom som kommer efter i så fall, kanske Finland så Calle kan få fina ryggar att gå på sedan.

Inlagd: 2019-02-28, 21:38
Skriven av: Janne

Det var veldig spennende i dag, men ingenting slår herrestafetten i Lahti 2017!

Inlagd: 2019-02-28, 21:38
Skriven av: Sven

Kul med mästerskapsstafett på 4×10 istf de här ”junior”-stafetterna på VC på 4×7,5.
Tar vi brons så blir det betyg 5/5.
Mycket hänger nog på Calle om han är pigg eller surar ihop. Att de andra kommer ge allt är jag övertygad om.

Inlagd: 2019-02-28, 21:39
Skriven av: Kallner

Trodde nog att vi skulle vinna med större marginal men banan var för enkel. Norge lider mycket av att man inte lyckats täppa till hålet efter Björgen.

Inlagd: 2019-02-28, 21:41
Skriven av: GKA

En sak som är lite positiv är att Sverige har den yngsta medelåldern (disclaimer – snabbkoll). Om det blir lika varmt och svettigt i morgon kommer det att bli stora tidsdifferenser såsom i damstafetten. I den verkade det ju först bli många lag som kunde följa med längre än vanligt men det blev som vanligt till slut.

Inlagd: 2019-02-28, 21:45
Skriven av: hq

De här är helt fel tråd säkert för de hela men hur fan kan Markus Gandler jobba åt förbundet och Martin Tauber längdchef i organisationen för VM 2019..?

vet att Gandler nog inte åkt fast men känns mer som tur

Inlagd: 2019-02-28, 21:53
Skriven av: jossa

Nu när jag sett hela stafetten igen måste jag vara sjuuukt imponerad av Stinas insats…hon bollar verkligen med Johaug!
Svårt att se att hon någonsin kommer att utsätta sig för att gå sista sträcka mot Stina igen….börjar t.o.m tro att detta sätter griller i huvudet på Johaug inför 30 km…..och lite tappad respekt hos alla andra…

Inlagd: 2019-02-28, 21:58
Skriven av: Göran

jossa: Gandler har tagit tydligt avstånd mot Dürr men kanske var det bara en skenmanöver.
Undrar om Luis Stadlober verkligen inte anat nånting?
Kommer Teresa Stadlober köra tremilen?
Kommer Bernard Tritscher köra femmilen? Hans bästa distans på pappret.

Inlagd: 2019-02-28, 22:29
Skriven av: Nörden

Finland kan bli en hård nöt att knäcka för Sverige. Smart av dem att sätta Heikkinen på tredje. Men Finland måste ha en lucka bak till oss ut på fjärde sträckan för att kunna ha en chans att komma före i mål.

Inlagd: 2019-02-28, 22:34
Skriven av: Nörden

http://www.sweski.com/harald-wurm-misstaumlnks-foumlr-doping.5801791.html

Särskilt intressant är avslutningen på artikeln.

Inlagd: 2019-02-28, 22:39
Skriven av: Nörden

Nörden: Hemohes blev väl förbjudet efter 1999 VM har jag för mig och de fanns en anledning till de…just skid VM 99 var en av dom

Inlagd: 2019-02-28, 22:58
Skriven av: jossa

Jag är så lycklig idag, vilket lag vi har och vilka åkare som knackar på och vill ha en plats. Är den första att krypa till korset, Stina, helt rätt avslutare idag!

Men vill lyfta en sträcka och insats idag som inte många pratar om. Jag har ju så klart aldrig kört förstasträckan i en VM-stafett, men jag kan bara tänka mig hur nervöst det är. Om man dessutom lägger till i ekvationen att man kommer från ett skit-race och inte riktigt är säker på formen efter lång sjukdom, och dessutom att man är 21 år så vill jag toklyfta Ebbas sträcka idag! Jag blir även glad att höra Heidis lättade ord i intervjun, unnar henne framgång efter en tung period, hon behövs i konkurrensen.

Men Ebba, glöm inte hennes starka förstasträcka efter förutsättningarna. Det är den som troligtvis gör att Frida inte rusar och håller hela vägen. Tror många missar det.

Efter dagens formbevis längtar jag tll tremilen, drömmer om Charlotte som nr1

Inlagd: 2019-02-28, 22:59
Skriven av: V.Vittoz

V.Vittoz: En av de största skiddagarna i mitt liv. Så vackert. Väldigt fint skrivet av dig.

Inlagd: 2019-02-28, 23:05
Skriven av: Nörden

Göran: tror Johaug blir väldigt överlägsen likt en tremil i Holmenkollen när jag ser profilen på banan men följer man med första halvan av loppen finns chansen att hon blir stressad.. Är en kuperad 7.5km-bana inklusive stafettbacken och en lång klättring ut från stadion som i skiathlonen.. körs fyra varv.. Jag tror bara Andersson och Karlsson har chansen att gå med Johaug i så många backar och även om dom inte orkar följa med hela loppet kan man säkra medalj så.. För svensk del är det väldigt bra att den här tremilen går i skejt då vi har stora problem med materialet i klassiskt. Kalla har chansen och kommer inte släppa lika tidigt denna gången men rankar henne sist av svenskorna..

Finns inga gränser för vad Karlsson kan lyckas med nu minns Vuokatti där hur hur lätt som helst slog bra åkare med två minuter på bara 20km och en mycket lättare bana.. Är säker på att hon kommer köra för guld och jag tror det blir en medalj till jag ser inte hur tre stycken ska slå henne på en tremil i fristil.. Pärmäkoski, Östberg, Stadlober m.fl. är starkare i klassiskt..

Inlagd: 2019-03-01, 00:06
Skriven av: JohanA

Ja, klanen Stadlober kan det finnas anledning att kolla lite närmare.
Det förefaller helt osannolikt att Stina skulle sitta och byta blod på hotellrummet och Kalla i rummet bredvid inte fattar nåt.
Hela Österrikiska laget är nog mer eller mindre införstådda med vad som försiggått.
Österrike har en mörk historia inom dopning. Det är även ett mörkt land på andra sätt.

Inlagd: 2019-03-01, 07:13
Skriven av: Kallner

JohanA: Johaug är såklart solklar favorit på 30 km och bör vinna alla dagar i veckan MEN….det mentala kan ha svängt något…och då inte till hennes fördel…man lever på hoppet….:-)
Och som du säger, fördel med skejt då skidorna inte varit perfekta i klassiskt (=sämre än Norges)
Vem är 4:e svenska

Inlagd: 2019-03-01, 07:18
Skriven av: Göran

Tycker faktiskt att Sverige har lite chans på bronsmedaljen idag…klassiska sträckorna nyckeln…Burman-Thorn ser i daglsäget ut som en helt okey avslutning…trodde jag inte för någon vecka sedan..kanske blivit för positiv av tjejernas insats..?

Inlagd: 2019-03-01, 07:20
Skriven av: Göran

kollande hela stafetten igen lite lättare analysera se med klara ögon i efterhand.. Ebbas första varv fram till toppen av sprint backen första varvet var lite oroväckande stressad lite fel i positionerna några gånger man från de fram till mål blir verkligen allt rätt även Kalla visar prov på taktisk kyla när hon vill ha fram Astrid innan på stadion…Stina åker smart jämt hårt så Johaug får jobba hela tiden inte bjudas in allt för lätt och tempot hon hade var rena Kalla klassen så åka själv kan hon även alla andra gånger i stafetter när hon åkt bra har hon fått gå i rygg…Frida allt blev bara så bra..

Herrstafetten väldigt många tunna lag uppställningar förutom Ryssland ocn Norge

Inlagd: 2019-03-01, 07:40
Skriven av: jossa

Kollade också i efterhand (eftersom jag inte såg det igår) och slås återigen av Frida Karlssons insats. Om någon hade sagt före VM att Frida Karlsson skulle köra ifrån Pärmakoski på andrasträckan med 27 sekunder hade vi nog trott den personen var galen. Bara att hon följer Östberg – som gör en bra sträcka – är otroligt bra. Hon kör kyligt rent taktiskt och är snabb i fötterna i kurvor och när det strular till sig på något ställe. Hon är en stor tillgång för Sverige i stafett. Jan var lite före oss andra härinne i att höja henne till skyarna men det är bara att konstatera att han fick rätt.

Inlagd: 2019-03-01, 07:55
Skriven av: Per

Stina åkte supersmart i korta sprintbacken och höll en ”obekväm” fart. Tillräckligt fort för att Johaug inte orkade gå om men inte fortare än hon kunde åka med kontroll. Just i början av backen försökte Johaug gå om men viktigt att Stina markerade där och nöp till.

Inlagd: 2019-03-01, 08:30
Skriven av: Kallner

Tror Sverige överaskar idag. Hänger med Norge och Ryssland hela vägen till 4:e sträckan. Där rycker thorn i sista sprintbacrn men får ingen lucka så Ustugov och Kläbo glider om utför och Sverige blir 3:a

Inlagd: 2019-03-01, 08:45
Skriven av: Mqrkus

Två reflektioner efter gårdagens magiska lopp:

Oj vad jag längtar till nästa säsongs världscup och Tour de ski, när vi förhoppningsvis får se alla våra fantastiska tjejer köra för Tourseger och VC-totaler!

Och jag tror att gårdagens lopp kan göra att vi får se världens bästa Charlotte göra som Marit och avsluta karriären efter ett OS. Hoppas verkligen det.

Inlagd: 2019-03-01, 09:08
Skriven av: V.Vittoz

Jag har skrivit att Frida inte är lika bra som Ebba var vid denna ålder. Där hade jag fel.

För övrigt är det svårt att veta om Frida varit ännu bättre, lika bra, sämre om hon fått åka mer WC under säsongen.

Inlagd: 2019-03-01, 09:28
Skriven av: Nörden

Ida blir den 4:e åkaren på Lördag. Hoppades på Jonna men då vet vi.

Inlagd: 2019-03-01, 10:12
Skriven av: Markus

Ida åker därmed samtliga distanslopp, åker inte stafett. Stina åker inga distanslopp, åker stafett.

Inlagd: 2019-03-01, 10:14
Skriven av: Mr

Av allt jag kan bedöma så är hon helt klart i bättre form nu än hon någonsin varit tidigare i alla fall. Hennes JVM-guld var bra men inte så imponerande som allt hon gjort denna vecka

Inlagd: 2019-03-01, 10:15
Skriven av: Emil

Är det inte lite konstigt att inte det blev Jonna eller Settlin på 30 km…?

Inlagd: 2019-03-01, 10:33
Skriven av: Göran

Konstigt som sagt att inte Jonna eller Settlin får chansen.Ida har ju fått 2 chanser redan att åka.Känns inte som att hon har något att hämta på 30 km så här borde man gett Jonna eller Settlin chansen om inte annat för att få erfarenhet.Jonna framförallt skulle jag varit intresserad at ha fått sett.
Sen har ju inte Ida blivit förbigången i någon av stafetterna hon var nog inte ens första reserv på någon av dom.Så hon behöver inte känna sig förbigången på grund av det.

Inlagd: 2019-03-01, 10:42
Skriven av: karlP

Finns ju inget bra fjärdeval men Ida lär väl troligen köra bäst, lite osäker på Settlin och långa sträckor dock. Jonna orkar nog inte 30K.

Inlagd: 2019-03-01, 10:44
Skriven av: Tomas

Vill bara dryfta en ogenomtänkt reflektion om VM så här långt. Är det inte osedvanligt många som inte är i absolut toppform? Tycker det är få utefter sina förmågor som ligger på maxprestation.

Kalla, Ebba Andersson, Pärmakoski, Haga, Weng, Nepryaeva, Belorukova, amerikanskorna med flera. Även Johaug skulle jag vilja lägga in där, trots två guld och upphämtning igår. Hon är inte den där maniska duracellkaninen. Hon har visat sig mänsklig under mästerskapet.

De som haft bäst och stabilas form under mästerskapet är väl Frida Karlsson och Östberg skulle jag säga. Carl i Tyskland också kanske.

Är jag ute och cyklar?

Inlagd: 2019-03-01, 10:51
Skriven av: fredde

fredde: Intressant, låter rimligt. Hur tänker du om herrarna?

Inlagd: 2019-03-01, 10:59
Skriven av: Nörden

Vad gäller Kalla tror jag det :) Eller hoppas.
Nu i alla fall.
Tror faktiskt att hon är i riktigt bra form.Det är något med kraften i armtagen under skaten som man såg under stafetten som man knappt har sett under säsongen.
Annars kan man hålla med.Men frågan är om det är det tröga föret(vallning) som spökar för de andra än norskorna och att det är för få branta backar för Johaug.

Inlagd: 2019-03-01, 11:08
Skriven av: karlP

Settlin och Jonna är ju inga långtradare, Ida är mer långtradare där, men klart att det hade varit mer spännande att se framförallt Jonna.

Inlagd: 2019-03-01, 11:08
Skriven av: Nörden

Håller helt med, Östberg har verkligen lyckats med tanke på tds-vinsten. Den ’svenska’ tds-strategin har ju visat sig fungera bra på tidigare mästerskap, men detta år får man säga att den är en total miss, med tanke på hur Ebba och Charlottes form är jämfört med Östberg och Weng t.ex.

Vad gäller herrarna så är det nog fler av favoriterna som lyckats formtoppa, där körde ju också de flesta av de bästa tds. Bolshunov, Iversen och Kläbo blir lite lidande av att de är bra på allt

Inlagd: 2019-03-01, 11:11
Skriven av: Emil

Frida Karlsson 2013: Northug är min största idol (Expressenlänk)

Inlagd: 2019-03-01, 11:24
Skriven av: Jörgen

Jeg kan ikke huske at Norge har stilt med sterkere lag enn de gjør i dag.
Samtlige er sterke gullkandidater i andre distanser.

Jeg er glad Tønseth ble vraket. Han er en svak gullkandidat i individuelle distanser, og blir lett fragått av raske løpere i fellesstart.
Rart at han i det hele tatt fikk være med.
Spesielt med tanke på at han angrep en løper i NM.

Inlagd: 2019-03-01, 11:31
Skriven av: Ubersnuber

Ny tråd upplagd här på Skidpepp för tre/femmilen nu (länk).

Inlagd: 2019-03-01, 11:32
Skriven av: Jörgen

Är det Sundby, Besse, Niskanen, Manificat, Halvarsson på 2:a idag? oj…kan gå undan…

Inlagd: 2019-03-01, 12:43
Skriven av: Göran

Sjukt svårt vallaföre i dag, har regnat men är kallare, så det är den där läskiga avvägningen mellan ruggat eller valla, kan lätt frysa i med vallan medan ruggen kan ge otroligt bakhalt. Risk att många får problem idag.

Inlagd: 2019-03-01, 12:50
Skriven av: Anders

Känns skönt att Burman är i bra form. Många fina skateåkare på sträcka tre. Roethe, Cologna, Bollen, Notz, Parisse, Heikkinen, Salvadori.

Inlagd: 2019-03-01, 12:56
Skriven av: Nörden

Läste i en intervju någon dag efter sprinten att Jonna helst inte ville åka 3milen så kan ju vara lite därför.

Inlagd: 2019-03-01, 13:17
Skriven av: Emma

Ja, Jonna ville åka sprintstafetten och stafetten. Blev bara en VM-tävling för henne liksom Settlin. Nu dröjer det två år till nästa mästerskap då nästa säsong är mästerskapsfritt (var går VM nästa gång förresten?)

Inlagd: 2019-03-01, 13:20
Skriven av: Jörgen

Vilken sprintkurva av Svensson. Harvey kommer nog att testa snart. Har inget att förlora.

Inlagd: 2019-03-01, 13:25
Skriven av: Nörden

öppet brev till kommentatorsbåset: Fransmannen fick gult kort för skejtskär utan riktningsförändring

Inlagd: 2019-03-01, 13:27
Skriven av: Emil

Inget herrlag från värdnationen i stafetten. Pinsamt är bara förnamnet.

Inlagd: 2019-03-01, 13:29
Skriven av: Jörgen

Oskar Svensson ska inte vara därframme och jobba, inte dra en enda meter…

Inlagd: 2019-03-01, 13:30
Skriven av: Jörgen

Han gör det smart såhär långt. Mycket stök längre bak och när han är framme kör han lugnt. bara ett varv kvar

Inlagd: 2019-03-01, 13:34
Skriven av: Emil

Få se om Iversen och Larkov har en växel till och om Oskar är med då, han ligger längre ner i fältet nu med två km kvar..

Inlagd: 2019-03-01, 13:38
Skriven av: Jörgen

Iversen visar vilken glidaråkare han är. Skulle han vara en riktig storåkare hade han spräckt fältet.

Inlagd: 2019-03-01, 13:39
Skriven av: Nörden

Nej, Oskar orkar tyvärr inte. Nu fick han för att han var uppe och drog i täten tidigare, skulle ha sparat krafter istället.

Inlagd: 2019-03-01, 13:40
Skriven av: Jörgen

haha, stor chans att Calle inte skulle satsa ut

Inlagd: 2019-03-01, 13:43
Skriven av: Emil

Tror att Calle kommer ikapp ja det gick fort där är han ikapp redan.

Inlagd: 2019-03-01, 13:43
Skriven av: Jörgen

Er jo ingen luker å snakke om etter første etappe.

Inlagd: 2019-03-01, 13:44
Skriven av: drazyc

När Calle lajar och tittar runt med skallen bådar det inte gott. Varför går han i eget spår? Nu ligger han o drar, varför?

Inlagd: 2019-03-01, 13:44
Skriven av: Kallner

Godkänt av Oskar.

Inlagd: 2019-03-01, 13:44
Skriven av: Nörden

Lol, Iversen är tokslut efter denna ickehårda sträcka.

Inlagd: 2019-03-01, 13:45
Skriven av: Nörden

Finland har kontakt, tipper Niskanen kommer til å sprenge hele feltet ut på andrerunden.

Inlagd: 2019-03-01, 13:46
Skriven av: drazyc

Snart kommer Sundby o Niskanen att explodera.

Inlagd: 2019-03-01, 13:48
Skriven av: Kallner

Tydelig at russerne satser på godt feste. De har betydelig dårligere glid, men godt feste i alle bakker.

Inlagd: 2019-03-01, 13:48
Skriven av: drazyc

man är aldrig lugn när Calle ligger långt fram

Inlagd: 2019-03-01, 13:49
Skriven av: Emil

USA är ingen större överraskning så här långt pga att det inte varit hårdkörning. Dom har klart sämre fristilsåkare.

Inlagd: 2019-03-01, 13:53
Skriven av: Nörden

utmärkt så här långt

Inlagd: 2019-03-01, 13:55
Skriven av: Emil

Nej Calle du ska INTE upp och dra när Sundby så önskar och vill släppa förbi dig!

Inlagd: 2019-03-01, 13:56
Skriven av: Jörgen

Calle ser ut til å være i form!

Inlagd: 2019-03-01, 13:58
Skriven av: Ubersnuber

Nu satsar Niskanen!

Inlagd: 2019-03-01, 14:01
Skriven av: Jörgen

Niskanen och Calle är mer tända och motiverade än ettan och tvåan från 15 km.

Inlagd: 2019-03-01, 14:02
Skriven av: Nörden

Tyvärr orkar inte Calle nu…

Inlagd: 2019-03-01, 14:02
Skriven av: Jörgen

Det är inte sant…

Inlagd: 2019-03-01, 14:03
Skriven av: Nörden

Calle-klubban
Nu är det skallen som gäller

Inlagd: 2019-03-01, 14:03
Skriven av: Kallner

Guldet är kört. Gäller nu att inte tappa för mycket mot Niskanen för chansen till bronset.

Inlagd: 2019-03-01, 14:04
Skriven av: Jörgen

Alltså Calle, så korkad, bränner all energi på fel ställe!

Inlagd: 2019-03-01, 14:04
Skriven av: Tomas

Egentlig helt perfekt at Niskanen prøver seg hvis det innebærer at Bessmertnykh får det tøffere enn Sundby.

Inlagd: 2019-03-01, 14:05
Skriven av: drazyc

Kan bli en minut.
Så går det när man åker kaxigt första 5 km och lajjar på.

Inlagd: 2019-03-01, 14:07
Skriven av: Kallner

Finland har använt sina två bästa åkare nu. Burman och Thorn kan ta in på Heikkinen och Hyvärinen men Calle får inte tappa för mycket. Sekunderna tickar iväg nu.

Inlagd: 2019-03-01, 14:07
Skriven av: Jörgen

hur håller Heikkinen?

Inlagd: 2019-03-01, 14:09
Skriven av: Emil

Tror Sverige har god kontroll på bronsen. Finland er for dårlig på slutten.

Inlagd: 2019-03-01, 14:10
Skriven av: drazyc

Thorn är klart bättre än Finlands sista löpare. Får hoppas på det.

Inlagd: 2019-03-01, 14:10
Skriven av: Nörden

långtradaren Burman kör ikapp

Inlagd: 2019-03-01, 14:11
Skriven av: Emil

Trodde jag inte om Burman!

Inlagd: 2019-03-01, 14:12
Skriven av: Nörden

Calle behöver som sagt någon mentor som kan ta sig an och vägleda honom in på rätta vägen. Tar felaktiga beslut gång på gång, inte roligt att se.

Burman redan ikapp nästan, tagit in 20 sekunder på 1,2 km hur är det möjligt? De måste ha tagit det mycket lugnt därframme…

Inlagd: 2019-03-01, 14:12
Skriven av: Jörgen

Vad är Röthes strategi här?

Inlagd: 2019-03-01, 14:13
Skriven av: Emil

Värdelösa intervjuer av Lotta Fahlberg som alltid är 5 km för gamla.

Inlagd: 2019-03-01, 14:13
Skriven av: Kallner

Hamnar Burmans bombning på vloggen månne? :)

Inlagd: 2019-03-01, 14:14
Skriven av: Nörden

Spørs om det var lurt av Burman å ta så mye med en gang. Bolshunov kjører opp tempo nå.

Inlagd: 2019-03-01, 14:14
Skriven av: drazyc

Det är inget fel på viljan hos svenskarna härligt! Sen kanske inte kylan finns där, men den kommer med erfarenhet… Friskt vågat o.s.v

Inlagd: 2019-03-01, 14:14
Skriven av: Manne

Manne: Calle och Burman är inga unga gossar som ska skaffa sig erfarenhet.

Inlagd: 2019-03-01, 14:16
Skriven av: Nörden

Parisse får kämpa typ lika mycket

Inlagd: 2019-03-01, 14:17
Skriven av: Emil

Fattar verkligen inte Burmans taktik. Svenska herrar: tjurskalliga.
Svenska damer: smarta

Inlagd: 2019-03-01, 14:18
Skriven av: Nörden

Burman har gått för hårt, kommer tappa minst 30 sek på den här etappen tyvärr

Inlagd: 2019-03-01, 14:19
Skriven av: Henke

Känns genant att Finland är före oss.

Inlagd: 2019-03-01, 14:21
Skriven av: Nörden

Tyvärr tappar Burman och tittar bakåt, ikappåkt av fransmannen bakom.. Rusningen blev dyrbar.

Inlagd: 2019-03-01, 14:21
Skriven av: Jörgen

Taktik och Sveriges herrar är så långt ifrån man kan komma. Nybörjarnivå

Inlagd: 2019-03-01, 14:21
Skriven av: Janne

Salvadori går uselt, blir frånåkt av Kazakstan.

Inlagd: 2019-03-01, 14:22
Skriven av: Nörden

Umgås svenskar herrar och damer med varann? Snackar de aldrig taktik? Helt sjukt.

Inlagd: 2019-03-01, 14:24
Skriven av: Nörden

Fransosen Parisse åker bra. Som Burman skulle ha åkt. Blir ett jobbigt sista varv nu för Burman. Tyvärr.

Inlagd: 2019-03-01, 14:25
Skriven av: Jörgen

Nörden… Burman är 25 år, då finns det möjligheter till många mästerskap framöver. Men visst, han gjorde en toköppning.

Inlagd: 2019-03-01, 14:26
Skriven av: Manne

Ofattbart att Kazakstan bara är dryga minuten efter. Har Poltoranin bjudit med sig av dopingen?

Inlagd: 2019-03-01, 14:26
Skriven av: Nörden

Sveriges chans nu är att Ryssland inte heller är kände för någon strålande taktik. Kommer Ustiugov köra för fullt?

Inlagd: 2019-03-01, 14:27
Skriven av: Emil

Burman kommer 10:a och 11:a tack vare fin form och bra taktiskt åkt. Nu sätter han sig på höga hästar och kör en taktik han aldrig brukar köra. Och allt går åt skogen.

Inlagd: 2019-03-01, 14:29
Skriven av: Nörden

Adjö till bronset, det lär stå mellan Frankrike och Finland nu.

Inlagd: 2019-03-01, 14:31
Skriven av: Jörgen

Bolshunov är den i särklass mest dragvillige i hela VM.

Inlagd: 2019-03-01, 14:32
Skriven av: Jörgen

Kör man såhär ska man ju inte ha medalj

Inlagd: 2019-03-01, 14:33
Skriven av: Emil

Kalkonsträckor av Calle o Burman. Finns det inga ledare som kan coacha dom rätt eller så lyssnar dom inte. Omoget kört av dem båda.
Är det ”reserven” Oskar som lyckas bäst?

Inlagd: 2019-03-01, 14:33
Skriven av: Kallner

Finns en liten chans. Thorn är mycket bättre än fransmännen och finländaren.

Inlagd: 2019-03-01, 14:34
Skriven av: Nörden

Kazakstan går alltså helt jämnt med Cologna på tredje. Hur är det möjligt?!

Inlagd: 2019-03-01, 14:35
Skriven av: Nörden

Vilka dumbommar! Bara Oskar som verkar ha en hjärna.

Inlagd: 2019-03-01, 14:36
Skriven av: Tomas

Jouve tror jag kör hem bronset. Finnen kan Thorn kanske plocka men då måste han ta in på dom jämnt och fint bakifrån (och inte tokrusa som Burman och Calle).

Inlagd: 2019-03-01, 14:37
Skriven av: Jörgen

Synes det er undelig at Ustiugov ikke prøver å gå knallfort fra starten.

Inlagd: 2019-03-01, 14:39
Skriven av: drazyc

Ja, det vore ju konstigt om han kom framifrån.

Inlagd: 2019-03-01, 14:40
Skriven av: Kallner

Tyvärr har Thorn inte tagit in på paret framför under första varvet, ser mörkt ut där.

Ustiugov och Kläbo tar det lugnt. Ska det bli ett evighetslångt parodistopp högst upp i backen på sista varvet?

Inlagd: 2019-03-01, 14:43
Skriven av: Jörgen

Lite speciellt VM där man hör om åkare som åker in o ut från häktet.

Inlagd: 2019-03-01, 14:45
Skriven av: Kallner

Känns fel fransmännen och finländaren ska spurta om ett brons. Inga av dom är givna 30-topp i ett WC-lopp på 15 km fritt. Pga svenskarnas taktiska felbeslut har det utvecklats till detta.

Inlagd: 2019-03-01, 14:48
Skriven av: Nörden

Ustiugov är trött! Trodde att han spelade…

Inlagd: 2019-03-01, 14:49
Skriven av: Jörgen

Vilken pinsam stafett. Skämt!

Inlagd: 2019-03-01, 14:50
Skriven av: Nörden

Svensk ledare i intervju under stafetten: ”Det är aldrig fel att vara offensiv”. Öh? Kan finnas en förklaring till goddag yxskaft-körningen nära till hands. Byt ut hela ledarstaben på herrsidan!

Inlagd: 2019-03-01, 14:51
Skriven av: Sanna

Frankrike har ett gott självförtroende i stafett. Är alltid med.

Inlagd: 2019-03-01, 14:51
Skriven av: Nörden

Sanna: Reagerade också på den kommentaren. Inte konstigt att åkarna är lika taktiska som 3-åringar om inte ens ledarna vet bättre än så.

Inlagd: 2019-03-01, 14:53
Skriven av: Henke

ja, detta var ju svenska herrarnas bästa chans, och de var knappa favoriter till bronset. Idag tappar de allt på usla beslut snarare än kapacitet. Klart godkänt till Oskar, resten är verkligen inte godkända. Känns som det blir onda cirklar i svenska herrlaget, alla skäller på dem och då gör de bara sämre ifrån sig

Inlagd: 2019-03-01, 15:02
Skriven av: Emil

Grattis Norge.
Ert herrlag är nästan lika bra som vårt damlag.
Ett riktigt skit-VM för Finland.

Inlagd: 2019-03-01, 15:03
Skriven av: Kallner

På papiret var det egentlig bare tredje etappe som var en trussel mot norsk gull. Men Røthe så ut som en million! Tror han kunne gått fra Bolshunov om han hadde satset maks.

Inlagd: 2019-03-01, 15:04
Skriven av: drazyc

Håpet på en vannvittig spurtduell mellom Klæbo og Ustiugov, men dessverre ble vi snytt for den.. Men kanskje russeren ville slippe den ydmykelsen …

Inlagd: 2019-03-01, 15:06
Skriven av: pelle

Har inte kunnat titta idag heller men har följt livetimingen. Det man kan konstatera där är att det var otroligt konstiga skiftningar i Sveriges tid upp till tredjeplatsen på sträcka 2-3. Om de verkligen stämmer har jag svårt att se att Calle och Burman har hållit ett optimalt (=jämnt) tempo i alla fall. Hur uppfattade ni som såg det?

Inlagd: 2019-03-01, 15:07
Skriven av: Per

Herregud, Burman startar väl 27 sek efter och växlar 1:06 efter.
Fattar ingenting. Hur i h-e kan man rusa ikapp 20 sek på 1 km. Han har ju tävlat i 15 år. Måste ha lämnat hjärnan kvar i vallaboden.
Att Calle skulle göra bort sig var ju klart innan men Burman tok-chockar med dålig taktik.

Inlagd: 2019-03-01, 15:07
Skriven av: Kallner

Hoppas nu att Calle börjar med nåt annat.
Handboll tror jag skulle passa med mycket tid på bänken.

Inlagd: 2019-03-01, 15:09
Skriven av: Kallner

Kallner: Herrelaget har 5 gull. Det svenske damelaget har 2:-)

Det svenske herrelaget blir vel uten medalje to mesterskap på rad!

Inlagd: 2019-03-01, 15:11
Skriven av: Sven

Helt utrolig dårlig av Burmann også. Burde han ikke ventet på Parisse? Med bedre taktikk hadde Sverige kanskje fått bronse

Inlagd: 2019-03-01, 15:14
Skriven av: Sven

Inte första gången Finland missar medalj efter spurt. Kanske dags att göra som Frankrike och sätta en sprinter på sträckan? Joni Mäki kanske.

Inlagd: 2019-03-01, 15:15
Skriven av: Nörden

Frågan är ju vems fel det är att åkarna tar sådana tokiga beslut. Ledarna? Calle gick mot Sundby, nybliven världsmästare på 10 15 km klassiskt. Det begriper ju alla att det inte håller att rusa fram och att det kommer att straffa sig senare. Samma med Burman fast mera grovt där – rusa fram 20 s till Bolshunov och Röthe? Sen tappade han massor.

Alla åkare (inte bara svenskarna) måste vara realistiska och köra efter egna förutsättningar. Tror att svenskarna tagit brons om de kört mera taktiskt. Kanske till och med silver med tanke på att Ustiugov kroknade så där men det får vi aldrig veta nu.

Inlagd: 2019-03-01, 15:17
Skriven av: Jörgen

Sven: Norge är avundsjuk på Sveriges damlag. Norge måste jobba med återväxten.

Inlagd: 2019-03-01, 15:18
Skriven av: Kallner

Ok har läst ikapp ovan. Ja, även om Calle tappade väl mycket på sin sträcka (10-15 sek mer än förväntat) så såg det ju bra ut när Burman börjar köra. 27 sekunder upp till Finland med två svagare kort på ströcka 3-4 måste känts rätt bra i det läget. Burman behöver bara hålla avståndet upp och sedan ta in på finnen pä slutet för att ge Thorn ett bra läge. Något är verkligen fel på herrsidan. Det är precis som att de har dåligt inflytande på varandra och att ingen orkar bryta den onda cirkeln.

Inlagd: 2019-03-01, 15:21
Skriven av: Per

Södergren, 61 och Fredriksson, 57 hade gjort det bättre idag än Calle o Jens, eventuellt även Gunde, 72 o Wassberg 75.
Tur man fick ett skidpass i morse så man inte tokdillar :)

Inlagd: 2019-03-01, 15:24
Skriven av: Kallner

Såg intervjuerna med åkarna. Calle anar iaf lite smått att han inte åkte optimalt taktiskt. Inte helt, men iaf lite. Burman däremot verkar inte fatta alls. ”Det finns inget annat alternativ än att ta ikapp”, typ. Jovisst, men det ska inte ske på 1 minut…

Inlagd: 2019-03-01, 15:25
Skriven av: Henke

Finlands ambition på varje sträcka var att slå Sverige och Frankrike, det lyckades nästan. Sveriges ambition var uppenbarligen att varva Norge och Ryssland och vinns totalt överlägset

Inlagd: 2019-03-01, 15:25
Skriven av: Kurt

Tror inte Torn hade grejat medalj åt Sverige idag. Såg seg ut. Burman kör med huvudet under armen, det håller jag med om. Helknäppt såklart, men jag tror inställningen är ett steg i rätt riktning.

Inlagd: 2019-03-01, 15:26
Skriven av: Manne

Ja alltså blir mer och mer övertygad om att det är bristande ledarskap som ställer till det för herrarna. Bort med herrtränarna (möjligtvis behålla Olsson som maskot) och in med nya. Bygg laget kring Oskar Svenssons positiva, lugna och taktiska aura, släpp helt fokus på att larva runt i Halvarsson/Thorn-anda. Därmed basta.

Inlagd: 2019-03-01, 15:27
Skriven av: Sanna

Det er jo alltid lett å kritisere taktiske vurderinger i ettertid. Calle er Sveriges sterkeste kort på papiret, så han følte sikkert et ansvar for å prøve å skape luke til de farligste utfordrerne til bronsen. Burman tar en sjanse på at tempoet vil holdes lavt nok til at han kan henge med inn.

Sett i ettertid var det gale avgjørelser, men ikke så lett å se i kampens hete. Og med et annet løpsopplegg kunne det fungert.

Men tro man bare må konstatere at det svenske laget ikke er bedre for øyeblikket.

Inlagd: 2019-03-01, 15:43
Skriven av: drazyc

HEhe, det var ju nästan lite komiskt talande att Calle gör helt fel taktiskt och likaså Burman. Synd på grabbarna men det borde ju fattat att det troligaste scenariot var att fajtas en bit bakom ryssland och norge om bronset. Varför går Calle då upp och kör i tät på sin sträcka och varför bombar Burman in 20 sekunder på en kilometer när han har en mycket bättre skejtare ett par sekunder bakom sig? Halleluja…

Inlagd: 2019-03-01, 15:48
Skriven av: Anders

Calle är ingen som ”ska ta ansvar”, det klarar han inte. Han är så långt från en ledarprofil man kan komma.
Han lajjar på i spåret, kollar runt, gör sina konstiga ryck och går upp i ledning helt apropå och helt dumt. Nej, honom vill jag inte se i en stafett igen, aldrig. Bättre att låta andra kliva fram. Han förstör för laget trots sin långa erfarenhet som åkare.
Färdigdissat från min sida.
Nu över till tre- och femmil.

Inlagd: 2019-03-01, 15:54
Skriven av: Kallner

Jag tror dom svenska ledarna jobbar stenhårt för att få rätt inställning i svensk herrskidåkning. Jag är övertygad om att man kommer utvärdera dom extremt galna disponeringarna i efterhand. Men också lyfta fram offensiven som nåt positivt. Hur knäppt det än låter tror jag att man är på rätt spår.

Inlagd: 2019-03-01, 15:59
Skriven av: Manne

Må bare gratulere Sverige med tidenes latterligste opplegg i dag, de skal ikke en gang ha for forsøket, dette stinket!

Inlagd: 2019-03-01, 16:02
Skriven av: Neithiri

Det svenska herrarna misslyckades taktiskt idag. Men några andra som misslyckats hela detta mästerskap är det ryska herrlaget. Visst har de tagit ett antal medaljer men inga guld. Toppformen verkar inte finnas där.

Inlagd: 2019-03-01, 16:05
Skriven av: swestam

Sveriges herrar är minst lika mycket efter taktiskt som fysiskt.. ett gäng förlorare helt enkelt det går inte att beskriva bättre. Deras griniga attityd går igenom TV-rutan och gynnar ingen i laget..

Tyvärr är Burman en medelmåtta även om han kan köra in på 10:e plats när några favoriter stumnar bort.. han har inte egenskaper för den moderna skidåkning att gå ut hårt i lopp och han har ingen spurt, han kan egentligen bara hoppas på att tremil och femmil i intervallstart kommer tillbaka.. Thorn är nästan lika mycket pajas som Calle man kan hoppas att han med åren lär sig taktik men han har åkt såhär sen han slog igenom ni som minns när han drog i backar och förlorade en SM-spurt mot Hellner för några år sedan.. Han åker likadant fortfarande och det håller inte på någon nivå högre än JSM.

Det är Svensson i sprint som kan ha något på mästerskap att hämta i framtiden då han har skallen att köra med men han verkar ha alltför lätt att bli sjuk vilket är en skidåkares sämsta egenskap och han var lika bra redan för två år sedan.. I övrigt kan vi bara hoppas på att nästa generation utvecklar taktiskt sinne det fanns några på JVM som åkte med skallen åtminstone..

Förra landslagets största egenskap var psyket på toppåkarna Olsson, Hellner och Södergren dessa har aldrig vetat vad det är att vika ned sig och det smittade av sig.. Det var ett stort misstag att inte slussa upp yngre åkare när dessa var aktiva och nu får man betala för att inte ha tagit återväxten på allvar.. Vi är minst fem år bort för att ens ta upp kampen mot Norge och Ryssland nu.

Inlagd: 2019-03-01, 16:17
Skriven av: JohanA

Calle gör ju ingen dålig sträcka idag, totalt sett. Han tappar 20-21 sekunder på Sundby och Bessmertykh, lite mer på Niskanen. Det är såklart inte dåligt, snarare rätt bra i det här föret! Ingen annan svensk hade gjort det bättre.

Det som ändå irriterar är att formen och vallateamet hade gett honom förutsättningar för något ännu bättre. Med en optimalt genomförd sträcka hade han kunnat vara med hela vägen in, kanske 5-10 sekunder efter som mest.

Inlagd: 2019-03-01, 16:23
Skriven av: Henke

Sverige ska bara inte behöva vara 5:a på en stafett i den tunna konkurrensen som är nu! Med bästa laget och ett vallateamet som lyckades bra, särskilt med glidet.

Inlagd: 2019-03-01, 16:26
Skriven av: Henke

Manne: Jag tror inte att de är på rätt spår. Alls. Detta VM började med den pinsamma NRK-Ramm-videon och redan där börjar energiläckaget. Det saknas integritet att fokusera på det man själv vill och inte bidra till andras (irrelevanta) agenda. När det sedan inte går som man vill så förmår man inte ställa om. Jämför det med Dahlqvist på damsidan t.ex. Hennes besvikelse efter sprinten måste ha varit mycket större än herrarnas. Likaså Stina Nilsson. Hon är en rätt tung åkare (jämfört med konkurrenterna) och får köra mot Johaug utan saltning, en mardrömsuppgift som hon tar som en utmaning. Ok, men allt skiter sig för herrarna. Vad gör man då? Vi är väl många härinne som har idrottat och det självklara strategin när det inte går som man vill är att gå tillbaka till grunderna och göra saker enkelt (spela enkelt om det handlar om lagsporter, sarg ut i hockey). Det gör man i synnerhet om man möter motstånd med högre grundförmåga. Översatt till det här loppet innebär det att tänka på tekniken och försöka gå med så snålt som det bara går (köra ”äckligt disciplinerat”) och inte gå in i några mjölksyramoln förrän tidigast vid 8 km. Visst, det är lätt att säga i efterhand men inte heller någon rocket science.

Inlagd: 2019-03-01, 16:28
Skriven av: Per

Tycker synd om Calle. Han får ju vareviga säsong förstörd av sjukdomar. Säsongsinledningen går bra, men sedan kring nyår är han sjuk ett par veckor varvid han kommer in i mästerskapen med försvagad form. Tror inte han åkt just något snabbare idag med ett annat upplägg av loppet. En annan som idag får oförtjänt mycket kritik är Burman. Tycker inte han går ut exceptionellt hårt, utan det är täten som går ut väldigt lugnt. Parisse åker ju t.ex. fortare än Burman som i slutänden inte tappar mer än ca halvminuten på Bollen och Röthe. Verkade inte heller som att Burman hade något toppglid. En femteplats motsvarar var svenska herrlaget står just nu. Tycker det var kul att se litet offensiva takter från laget.

Inlagd: 2019-03-01, 16:34
Skriven av: Gunmas Svanberg

För mig handlar detta även mycket om skillnaden mellan ett statiskt och dynamiskt mindset, populärt inom psykologi under senare (länk nedan). Damerna är mycket påverkade av detta sätt att tänka, sannolikt under inflytande från mentala coacher. De pratar hela tiden om vad de lär sig av något, vad de ”tar med sig”. Det är typiskt för en person med en dynamiskt mindset. En person med ett statiskt mindset har fått höra att hen är en oerhörd talang som kan förvänta sig framgångar. När en sådan person misslyckas blir inte reaktionen att lära sig av misslyckandet och förbättra sig eller tillämpa en annan taktik. Istället blir det en belastning som gör att hen ifrågasätter sig själv och så sätter det sig på självkänslan. https://www.motivation.se/innehall/fragan-som-kan-avgora-din-framtid/

Inlagd: 2019-03-01, 16:42
Skriven av: Per

Herrarnas usla VM fullbordades tyvärr i dag. Trots att en distans återstår så är det säkert så. I dag var sista chansen till medalj och den medaljen visade sig vara långt borta. Tjejerna spottar fram världsstjärnor och drar in alla pengar samtidigt som grabbarna står i TV-intervjuer och försöker förklara varför det åter gick åt helsike. Jag börjar nästan förstå den defensiva attityd de visar fram.
Två skilda världar.

Inlagd: 2019-03-01, 16:45
Skriven av: Tobbe H

Vi är inte inte bättre helr enkelt.Burman,Torn och Svennson.Det lär ju finnas hur många som helst.norrmän och ryssar i liknade ålder som
är bättre.Man pratar om att problemet är att vi inte tar hand om våra talanger och pekar på att Johan inte vann världscupen förrän i 28 årsåldern.Det är han det ,I vilken ålder slog ryssarna,Klaebo och Northug igenom?
Om vi inte vinner i juniorvm så kommer vi antagligen inte vinna i världscupen heller.Så tycker att dt ser enormt mörkt ut framåt

Inlagd: 2019-03-01, 16:51
Skriven av: karlP

Thorn sågar nu de svenska skidorna, särskilt Burmans ska ha gått dåligt utför. Tänkte igår att det var surt med väderomslag eftersom vallateamet verkade ha fått bra grepp om varmföret till slut.

Inlagd: 2019-03-01, 16:53
Skriven av: Per

Per: Klockren analys tror jag! Ringar in herrarnas problem precis. Calle (och även Thorn vad det verkar) är båda extremt statiska i sitt mindset, båda har fått höra vilka talanger de är och om stjärnorna står rätt så är de bäst. De börjar direkt klaga på yttre faktorer så fort något går emot dem, men det som egentligen händer är att de börjar tvivla på sig själva och gräver ner sig i en grop där de ser sig som totalt oförmögna att rätta till situationen. Har ändå fått känslan av att Oskar (och Burman) mer har tänket av att ”hur lär jag mig något av det här?” om det går mot dem, vilket ju tjejerna är helt lysande på att göra! Min tänkte är att det måste vara någon i herrledarstaben som inte riktigt har det här klart för sig, utan fortsätter att hetsa Calle/Thorn till att ”du är bäst om allt klaffar”. Vilket ju blir heeeelt fel sätt att hjälpa en åkare som fastnat i det tänket.

Inlagd: 2019-03-01, 16:57
Skriven av: Sanna

Sverige’s stå-på vilje reddet denne stafetten, for meg. Der lå vilje til å kjempe, og jeg heiet og håpte at de skulle lykkes.
Så slapp de, og Russland slo følge like etterpå.
Snakk om antiklimaks.

Ingen oppgjør, ingen noen ting.

Eh

Inlagd: 2019-03-01, 17:10
Skriven av: Ubersnuber

Sanna: Precis, skylla på yttre omständigheter är en annan statiskt mindset-markör.

Inlagd: 2019-03-01, 17:14
Skriven av: Per

Är det månne Mattias Nilsson som är källan till Calle/Thorn-inställningen? Från intervju i Expressen:

Även tränaren Mattias Nilsson försvarar den svenska taktiken.
– I dag gjorde vi det med ambitionen att vara med där uppe, ibland blir det lugnt, ibland blir det körning. Det kan säkert vara att någon av grabbarna landar i sin analys att de gick för hårt, men ambitionen att ansluta till täten kan jag inte tycka är fel i sig.
– Ingen gick ut med en explicit taktik att rusta, samtidigt ser banan ut så att om man tänker på Calle så tror jag han har en ambition att ta mycket på stakningen innan uppförsbackarna kommer för han gör bedömningen att han kan göra det relativt snålt. Sedan går det ruskigt fort på slutet.

Nu har jag lekt färdigt hobbypsykolog för idag, nya tag inför tremilen! :)

Inlagd: 2019-03-01, 17:18
Skriven av: Sanna

Per… Jag menade inte att Calles video var ett steg i rätt riktning. Men jag tycker du generaliserar rätt grovt när du klumpar ihop dom övriga svenska åkarna med Calle. Jag tycker man har sett många positiva tendenser på svenska åkare på slutet. Jag tror man måste pumpa in inställningen och sen kan man fila på taktiken.

Jag håller helt med dig när det gäller det psykologiska resonemanget, men tror att det finns även inom svensk herrskidåkning. Men svensk herrskidåkning och damskidåkning är i olika faser…

Inlagd: 2019-03-01, 17:22
Skriven av: Manne

Burman säger nu att ”det syntes väl rätt tydligt på TV” när han fick frågor om skidorna. Ja, det kanske inte hade varit en så tokig satsning då…med konkurrenskraftiga skidor. Tycker som sagt att vallarna verkade ha hittat nyckeln igår men idag är det andra förutsättningar och då ger Sverige bort ett helt lopp innan man kan ställa om igen. Surt. Får se om de hinner till i morgon.

Inlagd: 2019-03-01, 17:40
Skriven av: Per

”Burman säger nu att ”det syntes väl rätt tydligt på TV” när han fick frågor om skidorna. Ja, det kanske inte hade varit en så tokig satsning då…med konkurrenskraftiga skidor.”

Tror jeg ikke en pøkk på, både Calle og Burman gikk for hardt fra start, Calle dro jo på feltet i lange perioder også. Et kloveopplegg som hadde lite med ski å gjøre.

Inlagd: 2019-03-01, 18:01
Skriven av: Neithiri

Undrar om sträcktiderna för sträcka 3 och 4 stämmer? Burman med sjunde sträcktid på 3:e har halvminuten bättre tid än bästa tid på 4:e (som Klaebo har). Parisse vinner för övrigt 3:e sträckan. Starkt att spöa Bollen och Röthe. Andra sträckan går snabbare än första, men inte med speciellt stor marginal.

Inlagd: 2019-03-01, 18:02
Skriven av: Gunmas Svanberg

Kompletterar: Andrasträckan gick 40 sekunder snabbare än första. Burman har över en minut bättre tid än Thorn. Gick verkligen sista sträckan så sakta?

Inlagd: 2019-03-01, 18:45
Skriven av: Gunmas Svanberg

Klockren kontring av Halfvarsson mot Northug (som tydligen har alias Idol-Clabbe numera också).

Inlagd: 2019-03-01, 18:56
Skriven av: Gunmas Svanberg

Inte var det nåt fel på skidorna inte. Löjliga bortförklaringar.

Inlagd: 2019-03-01, 19:18
Skriven av: Kallner

https://www.expressen.se/sport/kronikorer/tomas-pettersson/du-borde-halla-kaften-och-skammas-northug/
Håller helt med artikelförfattaren. Idag var det inte taktiken som brast. Vi kom femma stafetten, Vi är inte bättre helt enkelt, Med en lite annan åkning skulle vi kunnat komma någon plats bättre eller sämre .
Håller också med att Northug är väldigt duktig på att sparka neråt. Till och med nu när han lagt av. Det är som att svenska kommentatorer skulle sätta igång och håna Weng för att hon åker lite sämre i år. Hur roligt är det. Samma med den här mobbningen av Calle på grund av att han spelat in en sketch innan VM. Undrar om han hade brutit av staven i sprinten om inte svenska tidningarna, Ojala, Rydkvist och de andra hade lyft upp det som något oehört dåligt och kränkande. Han hade kanske haft ett helt annat VM utan den stressen under uppladdningen för sprinten,

Inlagd: 2019-03-01, 19:43
Skriven av: karlP

Jag kommer alltid älska Calle.

Varför bryr sig folk om vad Northug säger? Inte Calle bryr sig.

För övrigt är det löjligt att säga att Burman inte körde för hårt i början. Hade han gått lugnare som fransmannen hade han förr eller senare kommit ikapp men där och då försvann våra chanser till medalj.

Inlagd: 2019-03-01, 19:54
Skriven av: Nörden

karlP: Det stämmer inte alls. Burman och i viss mån Calle hade fått bättre sluttider om dom disponerat loppen på ett annat sätt. Såsom stafetten utvecklade sig samt att Schweiz, Tyskland och Italien inte var bättre borde Sverige kunnat nå en bronspeng idag.
Att Thorn tappar på sista har förmodligen att göra med det hopplösa läget att han utgick från.

Inlagd: 2019-03-01, 20:03
Skriven av: Nörden

karlP: Jodå, taktiken var dålig idag. Hade kanske inte räckt till medalj men hade blivit bättre än dagens slutresultat och tidsavstånd uppåt.

Och Calle hade nog gjort ett bättre VM om han hade allt fokus på skidåkningen.

Inlagd: 2019-03-01, 20:04
Skriven av: swestam

Nörden… Absolut öppnade han för hårt. Sen har det varit många som haft svårt att disponera krafterna, så det verkar ha varit lurigt. Tror dock inte Torn kunnat bärga nån medalj idag.

Inlagd: 2019-03-01, 20:11
Skriven av: Manne

Tycker Burman själv kunde vara misstänksam att han är ikapp efter 1,5 km åkning. Vid det lagret lär han vara tillräckligt pigg i hjärnan för att kunna förstå det. Han måste ha kunnat anpassa farten bättre när han fick ögonkontakt med täten.

Inlagd: 2019-03-01, 20:14
Skriven av: Nörden

Tveksamt om Sverige har fyra åkare till femmilen. I så fall blir det ju inte Calle (redan klart) och Svensson i alla fall.

Inlagd: 2019-03-01, 20:15
Skriven av: Nörden

Swestam.
Du försvarar ju alla i landslaget och ledningen frenetiskt och tillåter ingen kritik att bli obesvarad.Men det gäller tydligen inte Calle .Eller är det att så att Calles ’sexism’
i sin video är oförlåtlig så att det överrider ditt vanliga försvar av allt kring landslaget?

Inlagd: 2019-03-01, 20:33
Skriven av: karlP

Nötden
Fransmannen och Burman körde väl ganska likartat i början ..Han låg på ganska stabilt avstånd om jag kommer ihåg rätt från loppet.Däremot så höll han ju mycket bättre .

Inlagd: 2019-03-01, 20:40
Skriven av: karlP

KarlP: Calle skapar sin egen stress. Han gör tokiga saker som han sen får ångra både i och utanför spåret. Tar energi från uppgiften. Han har inte lampan fokuserad rätt på målet, han fladdrar.

Inlagd: 2019-03-01, 22:42
Skriven av: Kallner

karlP: Nej, jag försvarar inte allt och alla i landslaget hela tiden. Det finns en hel del som jag är kritiskt emot.

Men eftersom du tar upp det hela tiden så måste du tycka det är jobbigt att inte alla härinne håller med dig till 100%.

Inlagd: 2019-03-01, 22:44
Skriven av: swestam

Så stafetten på nytt. Det er for meg hevet over tvil at Sverige mistet bronsen på Burmans vanvittige kjør på starten av sin etappe. Det var alt for dristig.

Calle gjør ingen dårlig etappe, taper 25-30 sek mot verdens beste klassiskløpere i dette VM. De 5-6 sekundene han hentet på stadion tror jeg ikke hadde noen betydning.

Hadde derimot Burman gått rolig ut og lagt seg i rygg på Parisse når han kom, ville Sverige neppe tapt mer enn 15-20 sekunder på Frankrike. Da hadde Sverige hatt muligheter på bronse, selv om det nok skulle blitt tøft å slå Jouve på oppløpet uansett.

Inlagd: 2019-03-02, 01:09
Skriven av: drazyc

Kallner
Ja självklart skapar han sig egen stress och gör dumma saker .Skrev själv här till och med innan VM efter ett världscup och ifrågasatte om man ens skulle ta ut Calle till sprinten på grund av att han alltid strular till det.Men tycker inte om när man sparkar på en som redan ligger ner och dessutom sabbar till det ytterligare genom att lyfta upp ovestntligheter är ännu värre. Vi hade eventuellt kunnat ta ett brons iigår om allt skulle fallit på plats. Men Frankrike hart helt klart ett mycket bättre lag än Sverige.
Swestam,Nej du jag har inget emot att folk här inne har en annan åsikt än mig.Jag går igång på det .Jag tycker att det är behållningen av ett sånt här forum att folk har olika åsikter.

Inlagd: 2019-03-02, 06:43
Skriven av: karlP

Om Burman hushållit bättre med krafterna hade inte klubban kommit.

Inlagd: 2019-03-02, 07:08
Skriven av: Nörden

Richard Grip: ”Lätt att vara efterklok”. Knallebang på den. Han verkar ha 0 inflytande på taktiken, eller så fattar han ingenting.

Inlagd: 2019-03-02, 07:27
Skriven av: Kallner

Kallner… Eller också säger han inte allt han tycker och tänker till media.

Inlagd: 2019-03-02, 14:08
Skriven av: Manne

Jag tycker Burman gjorde bort sig igår när han kallar Mathias Fredriksson mfl meriterade åkare för ”soffexperter” när han och Halvan fick kritik för hur de åkte under stafetten.

Inlagd: 2019-03-09, 15:49
Skriven av: Kallner

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values