14 januari 2019, av Jörgen

Otepää 19-20 jan

Dags för en helg som går i klassisk stil i Otepää, Estland.

Tidsprogrammet (svenska tider)

Lördag 10:25 – Sprint klassisk stil kval
Lördag 12:55 – Sprint klassisk stil finaler
Söndag 09:30 – 10 km klassisk stil intervallstart damer
Söndag 13:00 – 15 km klassisk stil intervallstart herrar

Uttagna till Otepää:

Damer sprint Herrar sprint
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar (reserv)
Karl-Johan Dyvik, IFK Mora SK
Johan Häggström, Piteå elit SK
Gustav Nordström, Borås SK
Anton Persson, SK Bore
Teodor Peterson, IFK Umeå
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Damer distans Herrar distans
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit SK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Maja Dahlqvist (reserv)
Linn Sömskar (reserv)
Simon Andersson Falun/Borlänge
Jens Burman, Åsarna IK
Johan Häggström, Piteå elit
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Björn Sandström, Piteå elit SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

154 kommentarer till ”Otepää 19-20 jan”

Intressant uttagning. Dyvik får chansen i sprint på bekostnad av Settlin medan Settlin får köra distans. Lite som vi diskuterade i förra tråden då att Settlin nu främst är VM-aktuell på distans. Fönstret för att ta sig till VM stängs snabbt nu. Settlin måste nog slå Ida på distansloppet för att ha chans på VM. Dyvik får köra sprint i favoritstilen men är hur som helst borta från en VM-plats i sprint.

Inlagd: 2019-01-14, 14:18
Skriven av: Per

Settlin är topp 6 på allt men inte topp 4 i något.. detta har alltid varit hennes problem. Det ger henne många lopp i världscupen men inga mästerskapslopp. Troligtvis inte i år heller..

Inlagd: 2019-01-14, 14:43
Skriven av: JohanA

Jag kan tycka de hade varit intressant se Maja på distans hennes två sista WC lopp på distans har varit bra klassiskt i Lillehemmer (14) och bra lopp i Davos (16) i fritt men förstår att men vill låta Settlin åka finns ju även Moa MK som hade kunnat vara aktuell

Inlagd: 2019-01-14, 14:46
Skriven av: jossa

Om Settlin så känns de ibland att hon saker ett avgörande hon har helt klart lyft sig i år men sällan så att hon tagit sig vidare i sprint genom att vara topp 2 tror de hänt en gång visst bra kunna gå med i heat med bra fart också i Lillehmmer var hon var 4 i kvarten 4 i semi 4 i Finalen.. Davos 2 i kvarten 5 i semi.. Dresten 3 i kvart och 6 i semi…

Inlagd: 2019-01-14, 14:55
Skriven av: jossa

Per: Tänkte på samma saker som du angående Settlin och Dyvik när såg uttagningen. Ida kör sprinten under lördagen så helt rättvist att jämföra de två blir det inte under söndagen men om Ida trots det kommer före Settlin.. Tror att Settlin kommer med i VM-truppen, det är en duktig och mångsidig åkare som gjort bra från sig denna säsong.

Min VM-trupp nu är dessa åtta: Ebba, Kalla, Stina, Maja, Jonna, Ida, Settlin och Frida. Kanske tar de ut någon till. Falken ligger illa till med det hon visat hittills denna säsong, snabbheten finns där men inte uthålligheten.

Inlagd: 2019-01-14, 15:16
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Noe som er et utrolig godt lag, det er mulig dere rapper alt på damesiden i VM denne gangen.

Gull:

Sprint: Nilsson
Skiathlon: kalla
Team Sprint: Nilsson og Dahlqvist.
10km: Kalla eller Andersson.
Stafett: Andersson,Karlsson,Kalla, Nilsson
30km: Karlsson

Legg til en haug av andre medaljer, gud hjelpe oss!

Inlagd: 2019-01-14, 15:59
Skriven av: Neithiri

Det har varit min trupp också men med Falk som tillägg, kan tycka att det kan finnas fog för att ta ut nio damer till detta VM då vi har så otroligt många jämna. Settlin kan nog mycket väl få åka något beroende på sjukdomar och hur Ida/Stina väljer att åka

Inlagd: 2019-01-14, 16:04
Skriven av: Emil

Neithiri: Therese Johaug och Flugan Östberg ska väl vara med i VM? Då slår ditt tips inte in är jag rädd.

Inlagd: 2019-01-14, 16:37
Skriven av: Jörgen

Norrmannen ovan kommer snart med ett inlägg om att på herrsidan kommer Calle sopa hem det mesta han ställer upp i. Och några kommer nog att svälja den kroken också är jag rädd.

Inlagd: 2019-01-14, 17:53
Skriven av: Tobbe H

Neithiri – jag älskar att du slänger in små underdog inlägg lite då och då!

Enda favoritstämpeln för svensk del in mot mästerskapet hittills är väl Stina Nilsson i chansgrenen sprint. På sprintstafett kan Norge köra starka distansåkare, tex Östberg/Jacobsen om hon kommer i form.

Johaug är ju solklar storfavorit på samtliga distanser och Östberg får man kanske våga hoppas på får behålla lite form till ett mästerskap? Närmaste tiden får visa om Kalla och Ebba har lyft sig snäppet närmare så det kan bli lite spänning.

Stafetten är en möjlig outsider för svenskt guld men det hänger mycket på ifall norskorna kommer upp i normal eller åtminstone brukbar form, tex Weng, Jacobsen, Haga.

När det gäller svenska damlaget så tror jag det fortfarande är öppet om de sista platserna. Inte säkert att Frida tas ut öht.

Inlagd: 2019-01-15, 11:41
Skriven av: Anders

Anders: Tror du norrmannen menar allvar med sitt inlägg :-)

Inlagd: 2019-01-15, 12:02
Skriven av: Tobbe H

Vad är oddsen på att Stina även vinner sprinten i Otepää?

Mitt tips till helgen:

1. Stina
2. Belarukova
3. Maja
4. Diggins
5. Nepraeva
6. Pärmäkoski

Inlagd: 2019-01-16, 05:47
Skriven av: ErrkaPetti

Diggins fyra i en klassisk sprint, det tror inte jag! Hoppas verkligen att Falla är på väg tillbaka, lite trist om Stina är för överlägsen. Tänker på den klassiska duellen Klüft-Barber. När Barber la ner så var det ren defilering i fortsättningen, inte alls lika roligt.

Inlagd: 2019-01-16, 08:31
Skriven av: Tomas

Diggins var femma senast sprinten kördes i Otepää, Nilsson vann före Falla, Weng och Jacobsen. Ingen av de tre har väl visat någon större form i år och Weng åker inte ens, men jag tror Falla kan vara på väg uppåt och hon är duktig på branta backar som i Otepää. Jacobsen kan utmana om en finalplats. Alla svenskorna har chans på final men Stina är storfavorit.

Inlagd: 2019-01-16, 09:44
Skriven av: Anders

Tror också att Falla kommer att göra bättre från sig. Ryskorna bör ha hämtat sig någorlunda (efter TdS) nu liksom Flugan och Weng. AUJ kanske. Det blir tuffare konkurrens nu än i Dresden exempelvis.

Inlagd: 2019-01-16, 10:14
Skriven av: Jörgen

Flugan åker inte sprinten och Weng åker inte alls.

Inlagd: 2019-01-16, 10:43
Skriven av: Anders

Det har bara gått en klassisk sprint i år (Ruka) och då var Stina, Ida, Maja, Falla, Belorukova och Permäkoski i final. Om jag ska gissa blir det mer eller mindre samma gäng ännu en gång. Ida blir antagligen den som får svårast att försvara en finalplats mot utmaningen från (i första hand) Nepreyaeva, de andra svenskorna och amerikanskorna.

Inlagd: 2019-01-16, 10:48
Skriven av: Henry

Tomas, tror att de största duellerna de kommande åren blir mellan Svenskor framför allt, tillsammans med enstaka namn från övriga världen. Lite som det är på herrsprinten för Norge just nu. Kul för oss, tråkigt för resten av världen tyvärr, inte optimalt för längdsporten. Men jag njuter av en trippelpall till 100% :)

Inlagd: 2019-01-16, 18:48
Skriven av: V.Vittoz

Belorukova är redan ett toppnamn i klassisk sprint och förmodligen snart även i fritt. Och Skistad imponerade stort på mig senast och kan ha den behövliga styrkan redan nästa år. Båda fullvuxna tjejer som tar plats i fälten. Känns som om småväxta distansåkare får allt svårare att härja runt även i sprint. Flertalet norskor är beviset på det tycker jag och Kalla är helt chanslös när det riktigt gäller. Men banorna har naturligtvis en stor inverkan på hur det ser ut. VM-banan exempelvis är en höghastighetsbana där det kommer vara fullt ös medvetslös från start och där utpräglade klättringsegenskaper a la´ Falla får dåligt betalt. VM-sprinten blir en riktig kubbning. Vad jag förstår testade Stina Nilsson i Dresden hur ett ryck på flaten funkar för henne och hon såg ju jättenöjd ut. Men för henne gäller att få några meter som räcker över upploppet för där finns det nog snabbare medtävlare.

Inlagd: 2019-01-17, 07:56
Skriven av: Tobbe H

Tobbe: Precis, Dresden var generalrepetitionen för Seefeld mellan Nilsson och Dahlqvist. Stina behöver få tillräckligt med avstånd bakåt över sista krönet för att kunna hålla undan (med benskate) för Majas finish. Däremot avgör väl inte treans växel i Seefeld så som i t.ex. Val Mustair? Det viktiga blir platten före sista backen (=mest femmans växel vid normalt före) och sista backen i tvåans växel + hur högersvängen tas in mot målutförslöpan.

Inlagd: 2019-01-17, 09:19
Skriven av: Per

Och Calle står över denna helg trots det är 15 km kl, den distans han satsar hårdast mot på VM. Är han inte sjuk så undrar man ju varför.

Inlagd: 2019-01-17, 10:22
Skriven av: rs

Trist för Dyvik. VM-biljetten känns långt borta för hennes del. Synd, känns som att hon haft en formbättring på ingång och hon kunde nog ha gjort det bra även på distans nu när det vankas klassiskt.

https://www.svt.se/sport/langdskidor/hon-missar-varldscupen-tva-ersattare-in-i-truppen

Inlagd: 2019-01-17, 11:16
Skriven av: Freddy

Håller med. Synd om Dyvik. För landslaget var det dock på sätt och vis tur i oturen eftersom Dahlqvist nu kan testas på en klassisk distans mot Ida och Settlin. Ger viktiga besked inför sprintstafetten på VM. Nu glasklart att Settlin inte är påtänkt för sprint på VM eftersom Sömskar fick sprintplatsen i Ottepää före henne trots att Settlin redan var uttagen.

Inlagd: 2019-01-17, 13:42
Skriven av: Per

Per… Är inte helt överens i din slutsats att Settlin skulle va körd för fristil sprinten på vm eftersom hon inte får gå klassisk sprint i Otepää. Det kan ju t.o.m. va så att Settlin själv valt att stå över sprinten i Otepää för att vara utvilad till 10 k på söndagen. Mer troligt är dock att ledningen såg en möjligt att matcha fler av Sveriges fantastiska sprint damer. Jag tror inte sprintlaget är definitivt än, även om Settlin inte är bland dom fyra för tillfället.

Inlagd: 2019-01-17, 14:46
Skriven av: Manne

Manne: Det kan ju absolut ända saker med de 4-5 damer som är före Settlin i sprint men jag har ändå svårt att se att hon står på starlinjen i sprint i Seefeld. Men du kan ha rätt i att det är hennes eget val.

Inlagd: 2019-01-17, 17:35
Skriven av: Per

Belorukova og Istomina er ikke i troppen for Otepää. Alisa Zhambalova og Shapovalova kommer inn. Tror ikke de får mange poeng, selv om Alisa vant Russkie Cup forrige uke. Semikov og Tjervodkin er nye i herretroppen.

Inlagd: 2019-01-17, 22:19
Skriven av: Rastjapa

Per… Hoppas jag inte låter dryg nu, men vad du tror, eller hur det sannolikt blir i slutändan, är ju inte det samma sak som att det redan är klart. Jag tror Settlin fortfarande har chans att tas ut i sprint på vm. Jag tror hon har god chans att få åka i Lahtis och är hon på pallen där eller i Cogne (om hon blir vm-klar på annat sätt) tror jag hon får åka sprinten i VM. Sen är kanske inte det så sannolikt, men jag tror inte laget är definitivt än.

Inlagd: 2019-01-18, 07:08
Skriven av: Manne

Det är redan klart att Settlin inte åker sprint på VM hon har fyra tjejer före sig i resultat som hon inte kan nå (två pallplatser var) och Falk som alla vet har mycket potential plus yngre tjejerna som måste ges chansen det vore ett stort misstag att inte testa Lundgren och Hagström mer.. Settlin vinner för få spurter för att ha chans att vara med i ett svenskt sprintlag hon har varit topp 2 i ett heat en enda gång under säsongen tror jag alla andra tjejer är fantastiska spurtare.. Settlin kommer användas som distansåkare på VM och troligtvis får hon åka skiathlon..

Inlagd: 2019-01-18, 07:32
Skriven av: JohanA

Manne: Du brukar inte låta dryg. Inte nu heller. :-) Låt mig omformulera mig då. Jag tror inte att landslagsledningen längre tänker sig att Settlin åker sprint på VM. Därav att hon nu prövas bara för distans. Laget tas ut söndagen den 3 februari efter SM. Så vad som händer på VC i Lahtis spelar ingen roll för uttagningen.

Inlagd: 2019-01-18, 07:52
Skriven av: Per

Truppen tas ut 3 feb. Men laget (alltså kvartetterna som kör varje gren) kan nog tas ut en bra bit senare vid behov. Så Lahtis kan nog spela roll för sprintersarna.

Inlagd: 2019-01-18, 09:20
Skriven av: Fölet

Det är nog inte klart vilka som åker sprinten än, men jag vet inte om Settlin har större chans att ta plats på distanserna. Hon har 17:e, 13:e, 21:a, 19:e i de individuella lopp hon åkt, förvisso inga dåliga resultat historisk sett för en svensk ”fjärdeåkare”, men hon har tex blivit klart slagen av Ida Ingemarsdotter i alla lopp. Med Stina Nilsson som lär få åka de distanser hon vill och en eventuell Frida Karlsson blir det svårt att komma med annat än som reserv. Men det är lite upp till bevis för Settlin i de tävlingar som kommer. Tror tyvärr att just 10km klassiskt har hon som svårast att slå sig in i laget om inte Stina avstår och Frida inte tas ut. Rankar Ida före Settlin just nu, men Ida lär inte åka annat än 10km klassiskt om hon får chansen, så det är möjligtvis plats på skiathlon och tremil hon är mest aktuell för.

Inlagd: 2019-01-18, 09:53
Skriven av: Anders

Anders: Ja, det var vad jag kom fram till också. Skiatlon och tremil. Men tremil har Settlin inte alls kört bra historiskt sett så det ser lite mörkt ut för henne.

Inlagd: 2019-01-18, 10:16
Skriven av: Per

Karlsson ska sparas till 10km och stafett eventuellt åka 30km om hon presterar bra.. Vi har två medaljåkare i skiathlon och det är Andersson och Kalla. Nilsson ska fokusera på guldchansen dagen efteråt.. Då blir det Ingemarsdotter och Settlin som får åka skiathlon. Ingemarsdotter kan också få åka tremilen det blir hennes sista mästerskapslopp.. Troligtvis blir det ett par distanslopp för Ida på VM. Medan yngre tjejerna Nilsson, Dahlqvist, Sundling, Falk/Lundgren/Hagström tar platserna i sprint. När man har tre guldkandidater behövs inte stabila åkare i laget det ska vara någon som en riktigt bra dag kan stå på pallen..

Inlagd: 2019-01-18, 10:18
Skriven av: JohanA

JohanA: Samtidigt körs ju skiatlon inte annat än på mästerskap numera så enda möjligheten att få erfarenhet av det är att köra distansen på ett mästerskap. Om bedömningen är att skiatlon blir kvar på mästerskapsprogrammet över VM 2021 och OS 2022 tror jag nog att Karlsson kan bli aktuell för den.

Inlagd: 2019-01-18, 10:40
Skriven av: Per

Stina brukar tänka rätt. Stina har i år försökt bli mer explosiv för att det passar bättre på de lite speciella banorna i Seefeld. Och då var hon redan rätt långt åt det explosiva hållet. Ebba fick stryk av Nordström och Ida på för-VM, hände det överhuvud taget på någon annan distanstävling ifjol? Vad jag vill komma till är att jag tror de flesta här kommer bli så besvikna eftersom ni tror att Ebba kommer att vara så framgångsrik som världscuploppen hittills i år visat. Min analys är att hon kommer att vara en bra bit från medaljerna.

Inlagd: 2019-01-18, 10:58
Skriven av: Manfred

Vad baserar du den analysen på Manfred? Ebba var väl nära medalj på skiathlon i OS förra året trots komplett avsaknad av pallplatser inför? I år har hon flera pallplatser och i tillägg har flertalet konkurrenter såsom Weng och Haga inte visat någon större form. Visst finns det anledning att vara försiktig med att räkna hem några medaljer men hittills denna säsong har inget tytt på annat än att hon kan kämpa om medaljerna på en bra dag.

Inlagd: 2019-01-18, 11:05
Skriven av: Anders

Anders, dels loppet i Seefeld https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&competitorid=190104&raceid=29835

Men kanske allra mest på Stinas resonemang https://www.svtplay.se/video/20578592/experten-och-stjarnan/experten-och-stjarnan-sasong-1-mathias-fredriksson-moter-stina-nilsson
Om Stina tycker att det är en bra idé att gå lite från kapacitetshållet mot explosivitetshållet för att tackla inte bara vm-sprinten utan även distansloppen på vm så tänker jag att det inte låter helt optimalt att vara så långt åt kapacitetshållet som Ebba är. Och jag tycker mig finna stöd i denna tes i resultatlistan från för-VM. Sen har Ebba blivit bättre sen dess och förmodligen har även hon dragit slutsatser av det loppet samt av Stinas resonemang som kanske inte ens är Stinas egentligen utan något som kommer från tränare och dylikt. Men, jag tror ändå på min tes… Vilket i förlängningen gör att jag tycker att Ebba prioriterat galet denna säsong, hon skulle sannolikt kunnat vara iaf tvåa i tds och gjort ett grymt wc-år, nu prioriterade hon bort det för att bli VM-femma. Vi får väl se när facit trillar in om några veckor.

Inlagd: 2019-01-18, 11:40
Skriven av: Manfred

Manfred: Det är också därför man har tänkt att Stina skulle kunna vara sugen på att köra skiatlon istället för teamsprint. En individuell medalj på ett distanslopp är ju mer värd en i teamsprint. Så har hon superform på VM och får till distansåkningen i skate skulle hon kunna välja så. Treans växel (som det blir mycket i Seefeld) i Val Mustair var helt grym. Men än så länge har vi inte sett bra skatedistanslopp från Stina så huvudscenariot är nog ändå teamsprint.

Inlagd: 2019-01-18, 12:03
Skriven av: Per

Ebba föll väl på för-VM samtidigt som tåget gick.

Inlagd: 2019-01-18, 12:11
Skriven av: Fölet

Manfred: Åkarna har olika förutsättningar och talanger. Ebba Andersson är uppenbarligen en utpräglad Johaugtyp som längdåkare med begränsad explosivitet och så kommer det nog att i stort sett förbli är jag rädd. Johaug har klarat sig bra under sin karriär får vi nog säga och även Ebbas framtid ser ljus ut tycker jag. Jag tror hon har stora chanser att knipa en individuell VM-medalj i år.

Inlagd: 2019-01-18, 12:20
Skriven av: Tobbe H

Ni får själva avgöra om banorna är tillräckligt tuffa för Ebba. Totalt 340hm på 10k klassiskt och 1048hm på 30km.

https://www.seefeld2019.com/en/wm-information/site-maps-1/tracks-1/homologated-cross-country-courses

Inlagd: 2019-01-18, 14:12
Skriven av: mickedata

Vilken siffra – maximum climb, height difference eller total climb – bör man fokusera på för att bedöma om en bana är tuff? Här är det ju dessutom 2×5 jämfört med Rukas 3×3,3.

Inlagd: 2019-01-18, 14:56
Skriven av: Per

Distans-Stina är något helt annat när det gäller masstart kontra individuell start, särskilt när det handlar om skate. Hon har väl bara ställt upp i två masstartslopp (Lillehammer-jaktstarten inkluderad) hittills i år och i Oberstdorf pajade vallningen allt. Är hon i kanonslag kan hon absolut vara med i toppen på skiathlonen, särskilt när det handlar om en passande bana utan alltför vådliga motlut.

Inlagd: 2019-01-18, 14:58
Skriven av: Freddy

Ok, jag listar några andra VC-lopp för 10 klassiskt i år så får ni jämföra med Seefeld.

Davos (2×5) MC: 41m; HD: 84m; TC: 366m
Lillehammer (2×5) MC: 64; HD: 74; TC: 209
Seefeld (2×5) MC: 38; HD: 56; TC: 172
Ruka (3×3,3) MC: 54; HD: 55; TC: 102
Val di Fiemme (4×2,5) MC: 37; HD 44; TC: 96
Oberstdorf: (4×2,5): MC: 33; HD: 40; TC: 94.
Otepää (2×5): MC: 57; HD: 60; TC; 398.

Inlagd: 2019-01-18, 15:14
Skriven av: Per

Når en ser på høydemetere så vil jeg ikke si at banen er så veldig lett. Se bare mot Val Di Fiemme hvor det ofte blir store utslag. En interessant observasjon er skiathlonbanen. Som det ser ut kan det se ut som det er en lang bakke rett etter starten og etter skibytte. Tror ikke det er veldig negativt for Johaug.

Inlagd: 2019-01-18, 16:49
Skriven av: Sven

Angående ban-parametrarna så säger allihop någonting av betydelse. En bana med högt värde på MC (Maximum climb) har åtminstone en lång sammanhängande stigning som lämpar sig väl för en kapacitetsåkare att rycka i. En bana med högt värde på TC (Total climb) är generellt kuperad, men man måste titta på banprofilen i detalj för att se om den totala stigningen utgörs av ett mindre antal men långa backar, eller om det finns ett stort antal kortare (men kanske branta) backar. Färre men längre backar borde rimligtvis passa kapacitetsåkare, men flera korta backar borde passa bättre för explosiva åkare, även om banorna kan ha samma TC. HD (Height difference) säger bara skillnaden mellan banans högsta och lägsta punkt, vilket givetvis aldrig kan vara mindre än MC. I sig själv betyder detta värde inte särskilt mycket, men det kan vara omöjligt att få till en bansträckning med hyfsat MC och TC om man håller till i en terräng där HD är för litet.

Inlagd: 2019-01-18, 16:53
Skriven av: Henry

Synes det ser ut som Skiathlonbanen er ganske tøff

Inlagd: 2019-01-18, 17:04
Skriven av: Sven

Jösses, var det roligare än än i fredagsbastun…

Inlagd: 2019-01-18, 22:39
Skriven av: Åke B

Estland ställer bara upp med två damer på sprinten trots hemmaplan.

Inlagd: 2019-01-19, 07:10
Skriven av: Tobbe H

Ebba Andersson har alla möjligheter att ta medalj på VM, i alla distanslopp.. Minns jag loppet rätt fick hon problem på för-VM och försökte stressa ikapp täten och fick betala för det.. Ny säsong nu och hon är mycket bättre..

Men den som skriver att Ebba gjorde bort sig med att inte åka touren har rätt.. detta borde varit ett utvecklingsår främst för henne i touren hade hon fått många viktiga masstartslopp under bältet och även fått träna på sprint. Dessa bitar kan hon inte blunda för om hon ska nå sin potential man måste tävla sig till erfarenhet och taktik..

Inlagd: 2019-01-19, 07:45
Skriven av: JohanA

Litt spent på Ragnhild Haga i dag. Var ikke helt i toppen før jul, men håper hun følger planen sin og formen er stigende.

Inlagd: 2019-01-19, 10:24
Skriven av: Sven

Mente i morgen:-)

Inlagd: 2019-01-19, 10:24
Skriven av: Sven

Nu har de tre tider på sprinten. Kul eftersom det går att se progressionen. Stina 10a efter 600 m, nästan 3 sekunder efter den som ledde där men är likväl till slut först i mål. Bra kval av alla svenskor. De fem som slåss om sprintplatser på VM var alla topp-8. Och Falla verkar nu vara tillbaka på allvar. Starkt kval av henne.

Inlagd: 2019-01-19, 10:40
Skriven av: Per

Falk tar in 2,20 sekunder på Stina sista 300 meterna. Även det imponerande.

Inlagd: 2019-01-19, 10:44
Skriven av: Per

Många frånvarande sprintspecialister även denna dag…
Van der Graaff? Cebacek?

Saknar verkligen större bredd på antalet länder som borde kunna utmana i sprint (och i XC överhuvudtaget)…

Var är fransyskorna? Vitryssland och Ukraina samt Bulgarien?
Historiskt har väl naturligtvis dom fem sex stora nationerna varit överrepresenterade i toppen på resultatlistorna, men, vi saknar som sagt lite åkare med det lilla extra från många länder (Italien Österrike inkluderat)…

Jag tror fröken Falla kan spräcka den svenska dominansen idag!

Inlagd: 2019-01-19, 10:53
Skriven av: ErrkaPetti

Tydlig tendens i kvalet. Alla svenskor gick mycket starkt andra halvan. Sömskar 35:a efter 600 m och 16:e till slut.

Inlagd: 2019-01-19, 10:56
Skriven av: Tobbe H

By the way, men hoppas på en liten framgång för Hanna Falk idag…
Kvalade inte bäst (som många andra gånger) så hon kanske kan ha lite energi kvar till finalen denna gång…

Har tippat tidigare i tråden, men, ändrar mig efter kvalet:

1. Stina
2. Falla
3. Falken
4. Maja
5. Pärmäkoski
6. Nepraeva

Inlagd: 2019-01-19, 11:06
Skriven av: ErrkaPetti

Per: Var fick du din mellantid ifrån? På Fis-sidan står det att Stina var efter Falla med 300 meter kvar, men före henne i mål.

Inlagd: 2019-01-19, 11:18
Skriven av: Henry

När man ser utvecklingen i kvalet för damerna så ser det bra ut för de svenska tjejerna. Lär ha en del att gå på. Nilsson brukar vinna när hon kvalar bra så klar favorit. Klarar Falk sig längre än en semi? Tveksamt tycker jag, men behöver nog en finalplats för att hänga med konkurrensen till VM.

Inlagd: 2019-01-19, 11:20
Skriven av: Tobbe H

Ber om ursäkt Per: Läste ”Falla” när du skrivit ”Falk”. Verkligen snabb avslutning av Falken som du påpekar.

Inlagd: 2019-01-19, 11:25
Skriven av: Henry

Hanna Falk har nog sumpat sina chanser idag att åka VM… Tyvärr…

Inlagd: 2019-01-19, 13:25
Skriven av: ErrkaPetti

Hör till att stå på benen men hade Jonna inte ramlat så tror jag hon hade kunnat vunnit, hon såg grymt stark ut.

Inlagd: 2019-01-19, 14:19
Skriven av: Janne

Der fikk dere noe å tenke på før VM mine kjære svensker! :)

Inlagd: 2019-01-19, 14:21
Skriven av: Neithiri

Neithiri
Falla är bra och kanske den största konkurrenten till svenskorna men ingen Stina i finalen och Jonna som ramla i slagläge. Så inget 100 procentigt test hur hon ligger till. Men hon är vassare nu än tidigare i alla fall ka man konstantera.

Inlagd: 2019-01-19, 14:26
Skriven av: Janne

Att Dahlqvist kör på Jonna i början avgör finalen. Jag tycker inte man ska göra så mot en lagkamrat faktiskt. Mycket oroande och tråkigt med Stinas skada.

Inlagd: 2019-01-19, 14:33
Skriven av: Per

Janne, enig. Håper Stina ikke er alvorlig skadet, vi vil jo se de beste i VM.

Inlagd: 2019-01-19, 14:35
Skriven av: Neithiri

Oj trist för Stina hoppas verkligen inte de är något allvarligt med henne.. annars tycker jag Jonna imponerar idag Maja så klart bra också men inte som Jonna även om hon var före.. Ida stabil utan de där extra Sömskar som väntat men vad är de med Falk?

Kommer Jonna åka imorgon?

Inlagd: 2019-01-19, 14:44
Skriven av: jossa

Janne .. Sprinten i VM, går i fristil og der er jo Falla sjanseløs mot Stina co.. Derimot er sprintstafetten mer åpen, selv om svenskene er favoritt der også, når man ser resultat så langt inn i sesongen….

Inlagd: 2019-01-19, 14:49
Skriven av: pelle

Antiklimax när Stina kastar in handsken :-(
Samtidigt inte alls säker på detta var Stinas bästa dag (tog ju stryk av Falla i semifinal 1)…
Och, känslan var ju redan i kvalet att Maiken var på G idag!

Så vi säger grattis till Maiken!
Hennes första seger sedsn i mars i fjol (Drammen i mars 2018)…

Hade varit kul att fått se en durll med Jonna på slutet, men, att stå på benen hör ju till sporten…

Grattis till Maja också… Hennes VM-plats i sprint borde ju vara lika klar som Stinas, eller hur?

Inlagd: 2019-01-19, 14:49
Skriven av: ErrkaPetti

Ganska väntat att Falla skulle komma upp i normal nivå igen, får se bara om hon lyckas hålla det. Nu passar Otepää extremt bra för henne och tror också att Sundling kunnat utmana om hon inte ramlat.

Så jävla typiskt att när den största dominanten är svensk så går hon och skadar sig. Hoppas det inte är någon större fara, ville tydligen köra själv men stoppades av teamet. I övrigt kan sprintstafetten bli en kul upplevelse för ryssland.

På herrsidan slåss en massa formtoppade norrmän om VM platser. Sjukt starkt dock av Kläbo att vinna så överlägset strax efter TdS. Golberg är ju en personlig favorit för mig, men får nog svårt att ta sig till VM utan mer än att han vinner i morgon.

Inlagd: 2019-01-19, 15:52
Skriven av: Anders

Jonna gjorde sig själv aktuell för sprintafett på VM. Hon imponerade på mig. Var helt jämn med Stina och Falla i semin. Gissningsvis kör hon istället för Stina i morgon.

Inlagd: 2019-01-19, 16:15
Skriven av: Per

Är det någon här som vet något om varför Frankrike inte kommer till start idag?
Märkligt, men INGEN åkare, varken på dam eller herrklassen kommer till start…?

På herrsidan har man ju många vassa sprinters, men, har det att göra med att dagens tövling var i klassiskt och inte i skate?

Ser tyvärr en tendens att allt fler nationer skickar allt färre åkare till världscupen… Trist!

Inlagd: 2019-01-19, 16:35
Skriven av: ErrkaPetti

Tross fall, og skade for Stina, så var dette en imponerende oppvisning av det Svenske damelaget.
For en hastighet de har på staking!

Inlagd: 2019-01-19, 16:49
Skriven av: Ubersnuber

Har en magkänsla att Stina Nilssons skada kommer förstöra resten av säsongen för henne… Tyvärr… Född pessimist :-(

Inlagd: 2019-01-19, 17:23
Skriven av: ErrkaPetti

Allting kan inte bara gå på räls. Bakslag kommer alltid förr eller senare. Men väldigt olyckligt med en skada naturligtvis och en sträckning för en längdåkare är inte alls kul. Nilsson behövs dessutom i två stafetter…
Falk gjorde som hon brukar numer och är Nilsson borta så är frågan om hon ens då blir reserv i VM. Ingen bra dag, hoppas på bättre i morgon.

Inlagd: 2019-01-19, 17:33
Skriven av: Tobbe H

Jag vet inte vilka lopp Nilsson hade tänkt åka framöver men nu väntar två evenemang i Sverige och Nilsson är vår största stjärna i cirkusen just nu. Inte så kul för de tävlingarna att hon troligen blir borta från dem. Dessutom Ulricehamnaren Falk helt ur slag till hemmatävlingen.

Inlagd: 2019-01-19, 17:47
Skriven av: Tobbe H

Tobbe: Hon hade med all säkerhet ändå stått över Ulricehamn och troligen även stora delar av SM för att få en träningsperiod. Det var vad hon starkt antydde när hon valde att köra touren.

Inlagd: 2019-01-19, 18:09
Skriven av: Per

Sömskar kör istället för Jonna i morgon. Varför? Jonna körde ju bra i klassiskt i Lillehammer. 10e tid då.

Inlagd: 2019-01-19, 18:18
Skriven av: Per

Kan väl tillägga att jag tycker att experten Fredriksson är dålig som expert. Inte mycket han ser. De flesta såg omedelbart att något hände med Nilsson vid målgången men inte Fredriksson.

Inlagd: 2019-01-19, 18:43
Skriven av: Tobbe H

Hanna Falk kommer allt längre från en VM-biljett, nu ska det mycket till ifall hon ska peta Ida. Även om det var klassiskt idag gäller det att visa form och det har Falken inte gjort. Såg ut som om hon slutade att åka mitt under loppet när hon inte fick den position hon tänkt/önskat sig.

Väldigt synd att Jonna ramlade, såg ut att vara på gång när det hände men det hör till sporten att stå på benen. Dock väldigt roligt att hon är så bra i även klassisk sprint! Hade mera krafter än Dahlqvist i finalen. Kördes dessutom på av Dahlqvist i början av finalen men det var säkert inte meningen från den senares sida.

Stina… Hoppas verkligen att det är en mycket lätt skada eller känning!

Sen även kul med två svenska herrar i semifinalerna, ett steg i rätt riktning!

Inlagd: 2019-01-19, 19:32
Skriven av: Jörgen

Jörgen, säkerligen rätt om Hanna Falk…
Har en känsla av att stressen över övriga lagåkares framgångar har skapat en stress över hennes prestationer…
Tidigare har hon ju varit given i alla mästerskap…
Hoppas dock Hanna kan komma tillbaka till tidigare form & framgång!

Inlagd: 2019-01-19, 19:57
Skriven av: ErrkaPetti

På tal om Frankrikes totala frånvaro denna världscuphelg, det gäller även Polen…

Inte en polsk man eller kvinna till start denna helg i Otepää…?

Trots att jag följt skidåkning till och från sedan tidigt 1980-tal, så har jag ingen koll på om olika länders frånvaro är normal?

Inlagd: 2019-01-19, 20:01
Skriven av: ErrkaPetti

https://www.vg.no/sport/langrenn/i/P3QLA0/dramatisk-for-nilsson-og-falla-kom-masse-blod

Også Falla ble skadet på målstreken under semi-finalen, der hun en stav i låret…..

Inlagd: 2019-01-19, 20:24
Skriven av: pelle

https://www.nrk.no/sport/nilsson-skadet—falla-vant-1.14390466 … Tydelig Stinas stav som treffer låret til Falla. Et ”hendelig” uhell. som kan skje i den intense faiten…

Inlagd: 2019-01-19, 20:35
Skriven av: pelle

Et ”hendelig” uhell alltid når det gjelder Stina, bare flaks at konkurrentene fortsatt har to øyne inntrakt slik hun fekter og vifter med stavene sine.

Dette har vært tatt opp flere ganger før også, men ingen ser ut til å bry seg før noen blir alvorlig skadet.

Inlagd: 2019-01-19, 20:54
Skriven av: Neithiri

Tror Falk får mycket svårt Dresden var första indikationen på det, nu börjar tiden rinna ut.. Lundgren eller Hagström kommer utmana Ingemarsdotter först på SM och sen i Lahtis.. Ida har sen Ruka vilket är väldigt längesen nu inte räckt till när det varit ordinarie startfält hon är hela tiden snäppet bakom dom bästa.. I dagsläget är hon ingen medaljkandidat. Lundgren hade kunnat matcha hennes resultat i dom här tävlingarna tror jag.. nu får vi se när dom möts igen.

Sundling såg stark ut idag.. tycker hon imponerar mer än Dahlqvist i åkningen och skaffade pluspoäng för en sprintstafettplats.. Hon borde åkt distansloppet imorgon vad ska Sömskar där att göra?? obegriplig uttagning.

Inlagd: 2019-01-19, 21:37
Skriven av: JohanA

Jag tycker också det är helt galet att inte Sundling åker imorgon. Enda anledningen måste vara att hon har fått en VM-biljett och skall ladda för det. Hon har verkligen åkt till sig en plats i VM.
Minns hur bra Sundling åkte på SM på 30km klassiskt. Hon kom 3:a efter Kalla och Ebba och var över 4(!) minuter före Sömskar.

Inlagd: 2019-01-19, 22:00
Skriven av: mickedata

Dessutom! Om Stina är skadad och inte kan köra VM, vilka skall då ta sprintstafetten? Efter Ida skall antingen Sundling/Maja/Settlin åka. Kanske lika bra att låta dom köra om’et imorgon?

Inlagd: 2019-01-19, 22:17
Skriven av: mickedata

Dags att dela ut gula kort och RAL, dels för tjuvskejt parodisk med dessa muntliga varningar till åkare som fått stor fördel av skejtandet, dels till Stina för sitt evinnerliga stavviftande, skadar man konkurrenter så är det illa, dels för fula påkörningar, Dahlqvists var inte med flit men ändå inte ok, vi minns ju Falks hockeytackling på Jonna. Oslofrun försökte smita före i innerkurvan och satte krokben för konkurenterna.

Som sagt likheterna mellan Falk 2019 och Haag 2018 är slående.

Inlagd: 2019-01-19, 22:53
Skriven av: Jan

Det är lugnt. Stina har erforderlig vapenlicens ;)

Inlagd: 2019-01-20, 00:19
Skriven av: Putte

Min ryska var knaper från början och har blivit än mer ringrostig med åren, men jag tycker mig förstå via ryska medier att Legkov blivit frikänd nu. Någon som vet om det stämmer?

Inlagd: 2019-01-20, 05:45
Skriven av: Lisa

Jonnas skejt på tvåans växel efter fallet borde ha genererat diskning. Kolla sekvensen på play. Jobbar upp farten igen med hjälp av skejt.

Inlagd: 2019-01-20, 07:28
Skriven av: Johan

I dag burde vi vel se sterke løp av Parmakoski og Niskanen. Det er jo bare 4 uker til VM.

Inlagd: 2019-01-20, 09:01
Skriven av: Sven

Mickedata: Ja, fast (1) tävling är bästa träning och Jonna är ändå redan på plats i Otepää och har dessutom tävlat sparsamt i vinter, och (2) som du skriver sedan kan hon bli aktuell för andra distanser, särskilt om Stina är skadad. Åtminstone teamsprint kan bli aktuell och där är uthålligheten ju viktig. Förstår inte beslutet.

Angående Falk är det en gåta. Tycker inte alls att det är som Haag 2018. Falk gjorde ju en superinledning på säsongen 2019 så hon är knappast övertränad (om hon inte har blivit det sedan säsongsinledningen). Och loppet i Bruks var ju mot världens absolut bästa sprinters vet vi i efterhand. Och att det skulle vara mentalt tror jag inte heller på. Falk har aldrig varit sviktande mentalt.

”En bristning” säger nu läkare Peter Vanky om Stinas skada, men vill inte säga hur allvarlig den är. En bristning är ju värre än ”en sträckning” kan man konstatera. En muskelbristning tar det ett tag att komma tillbaka från så det lär påverka VM och VC i Lahti/Cogne där Falla/Dahlqvist nu kan komma ikapp Stina i VC-totalen.

Inlagd: 2019-01-20, 09:17
Skriven av: Per

Per
Haagskan inledde också förra säsongen starkt, speciellt i sprint. Nu har Haag knäckt koden tänkte man, precis som med Falk som ju var bra på slutet ifjol, tränat bra och inledde starkt i år.

Inlagd: 2019-01-20, 09:36
Skriven av: Jan

Johaugs skinnvantar är från 1968.

Inlagd: 2019-01-20, 10:30
Skriven av: Kallner

Ebba halvminuten snabbare är Kalla. Svartöga idag?

Inlagd: 2019-01-20, 10:32
Skriven av: Kallner

Johan: de där skären är inget att säga om.

Inlagd: 2019-01-20, 10:43
Skriven av: Kallner

Johaug tog mycket på de andra i de lättåkta partierna idag.

Inlagd: 2019-01-20, 11:07
Skriven av: Per

Stor risk att Anderssons karriär blir som Kallas en massa pallplatser men få segrar.. Hon är väldigt åkstark men saknar spetsegenskaper.. Johaug blir säkert kvar 5-6 år till så det blir svårt att vinna under den tiden. Sen kommer Karlsson bakifrån som har större vinnaregenskaper och mer att ge i en spurt. Ska man vinna lopp med hennes stil måste man vara otroligt mycket bättre än alla andra..

Inlagd: 2019-01-20, 11:07
Skriven av: JohanA

Johaugs stakåkning såg superstark ut.. är det inte ironiskt att den minsta åkaren även är bäst där. Övriga tjejer har mycket att tänka på.

Inlagd: 2019-01-20, 11:09
Skriven av: JohanA

Var det sista gången Otepää fick arrangera WC-tävlingar? Ungefär 100 åskådare på stadion, det fanns fler tävlande, ledare och funktionärer. Max. 100 åskådare längs spåren också vad jag kunde se.
Det som var lika illa var TV-produktionen, oavsett vem som nu är direkt ansvarig för den. Inleddes med 25 minuter bilder från startkuren, åkare som kluddar på en plastbit och åkare som värmer upp. Från själva tävlingen några sekundglimtar av en handfull åkare som passerar 2,5 km under dessa första 25 minuter som faktiskt utgjorde ungefär halva totala sändningstiden. Huvudbilderna under dessa första 25 minuter skulle naturligtvis vara från 2,5 km med en infälld bild från startkuren. Reklamblafforna på startkuren, som naturligtvis är största anledningen till dessa startbilder som dominerar hela sändningen, kunde med fördel ha placerats väl synliga vid 2,5 km. Hela sändningen var amatörmässig och jättetråkig. Jämfört med sändningarna från skidskyttet så var det här så nära fiasko man kan komma. FIS styr längdåkningen dåligt.

Inlagd: 2019-01-20, 11:14
Skriven av: Tobbe H

Johan A/Per: Ni har helt rätt. Oerhört imponerande stakåkning från Johaug. Hon krossade redan på första kilometern.

Inlagd: 2019-01-20, 11:16
Skriven av: Ölandsfåk

De svenske løperne må lære seg å gå bakkene med mindre feste.
Selvsagt taper de i letterrenget når de smører så tykt på for å få spikerfeste. Det var derfor Kowalczyk alltid klaget gliden – et ekstra lag med feste.

Inlagd: 2019-01-20, 11:22
Skriven av: Blå Extra

Även norska åkare har lärt sig läxan att ikke smøre så tykt.

Inlagd: 2019-01-20, 11:27
Skriven av: Slakmota

JohanA: Hur många OS-guld var det nu Kalla hade? Jämfört med de flesta andra åkare rätt många faktiskt. Vilka spetsegenskaper har Johaug frånsett åkstyrkan?

Inlagd: 2019-01-20, 11:30
Skriven av: Tobbe H

Är Ebba den svenska damåkare som har tagit flest pallplatser i distans i världscupen efter Kalla?

Ebba gör ett riktigt bra lopp och blir tvåa idag men ser att en del ändå gnäller över henne.

Inlagd: 2019-01-20, 12:13
Skriven av: swestam

Swestam: Billan har flera, totalt 9 (pallplatserna fördelar sig 2-2-5) säsongerna 1987-1991 men visst är Ebba på god väg att bli tvåa efter Kalla. Hon gör det bra idag igen, absolut!

Inlagd: 2019-01-20, 12:24
Skriven av: Jörgen

Att Stina åker hem med laget som planerat i morgon skulle man kunna tolka positivt, tänker jag. För annars hade de nog flugit hem henne direkt till Stockholm och Bosön för spetsbehandling. Eller så är det inte så mycket man kan göra, helt enkelt…

Inlagd: 2019-01-20, 12:39
Skriven av: Per

Har nog konstaterats här förut, men mycket märkligt att det franska laget är helt frånvarande från Otepää (väl?) Nog för att de är vassare i den fria stilen men ändå. Är ju tusan en VM-distans idag där åtminstone Manificat ska ha en rimlig chans under en bra dag.

Inlagd: 2019-01-20, 13:49
Skriven av: Freddy

Freddy, jag har också påtalat detta om Frankrike…
Dessutom, ingen åkare från Polen i varken herr eller damklassen denna helg…
Faktum är att många åkare dissar WC emellanåt…
Vad detta beror på är ju intressant att spåna runt…
Dagen 10km C är ju en distans på VM, men, varken Von Siebenthal eller Teresa Stadlober var närvarande idag…
Dessutom inte någon Weng (Heidi, Tiril, Lotta)…
Von Siebenthal åkte en tävling på hemmaplan idag och vann med nästan två minuter, så hon är ju frisk…

Polen har dock flertalet unga åkare i på JVM/U23VM den kommande veckan, så det är väl orsaken till frånvaron denna WC-helg…
Frankrike matchade dock bara en fransyska i dagens sprint JVM…

Inlagd: 2019-01-20, 14:26
Skriven av: ErrkaPetti

Inte roligt för Kalla Fan club att Ebba slår henne idag.Inga glada miner i Vinterstudion heller.

Inlagd: 2019-01-20, 14:53
Skriven av: GKA

Ebba Andersson är sakta men säkert på väg att bli vår främsta distansåkare för närvarande. Hur någon kan sura över det begriper jag inte ett smack av. Det hon har kvar att bevisa nu är att ta medalj på mästerskap där Kalla har varit en mästare på att pricka formen. Johaug är inte mycket att göra åt och det gör naturligtvis att mycket av spänningen försvinner och det är tråkigt.
Sprintern Hakola gör ett sensationellt bra lopp. Han som inte ens brukar orka sig igenom en semi i sprinten. Slår alla svenskar och Pellegrino slår alla svenskar utom Thorn. Men annars gör svenska killarna det ungefär som väntat.

Inlagd: 2019-01-20, 15:12
Skriven av: Tobbe H

Kan det vara så att vi redan sett ett maktskifte bland damerna i distans?
Charlotte Kalla kanske har peakat redan, samtidigt som OS 2018 i Sydkorea kanske var tillräckligt bra för att hon skall känna sig mätt…

Vi har Charlotte Kalla att tacka dock, hon har hålla uppe Sveriges insatser länge nu…

Ebba är troligen queenen redan…
Sedan kommer Frida och spöar Charlotte, då är nog måttet rågat för fröken Kalla…

Hoppas dock jag har fel!

Inlagd: 2019-01-20, 16:23
Skriven av: ErrkaPetti

Usch vilken tråkig plats Otepää är att ha tävlingar på. Ingen publik överhuvudtaget. Sedan Estlands dopingera tog slut tog tydligen även intresset slut.
Dock plus för rejäla och utslagsgivande banor med långa åktider.
Dagens bästa är Ebba, Ida och Thorn.
Kalla lite för långt efter speciellt med tanke på att hon inte tävlade igår. Burman har mycket att fundera på.

Inlagd: 2019-01-20, 16:58
Skriven av: Kallner

@Kallner: Det är så verkligheten och framtiden ser ut för längdskidåkningen, jämför det med skidskyttet!

Inlagd: 2019-01-20, 17:03
Skriven av: Kurt

Kurt: Ja, och det är ju lite motsägelsefullt, åtminstone i Norden är längd en större motionssport än någonsin. Skidskytte är ju ingen motionssport överhuvudtaget utan endast en arenasport och för TV. Vem kan för egen del relatera till skidskytte? Även om jag tävlat i skidskytte är det ju ingenting man ägnar sig åt som motionär i elljusspåret på kvällarna.
Men så blir det när det är pengar från mellaneuropeiska sponsorer som styr allt inom skidsport.

Inlagd: 2019-01-20, 17:14
Skriven av: Kallner

Skidskyttet är snäppet värre än alpint och det säger inte lite. Utförsåkningen är väldigt stor i alphyddorna och det går inte heller att beteckna som motionsidrott.

Inlagd: 2019-01-20, 17:25
Skriven av: GKA

Skidskytten Samuelsson hade nog haft det svårt på dagens bana i Ottepää. Har hört att banan i Estland är tuff, stämmer det?

Inlagd: 2019-01-20, 17:45
Skriven av: Måns

Kallner: vem tycker du ska styra (kanske du?)
Toppskidåkare ar beroende på sponsorer och bra marknadsföring. Utan detta går det inte att leva på att åka skidor året runt.
IBU har lyckats mycket bättre än FIS – bara att gratulera.
27 stafetter (herr), 22 (dam) till start i Ruhpolding. Hur mångå ställer upp i en längd VC stafett?

Inlagd: 2019-01-20, 17:48
Skriven av: Sannaord

Måns: Ja, banan i Otepää är tuff och utslagsgivande med längre åktider. 10 km klassiskt brukar de bästa damerna åka på 26-28 min men i Otepää 30-31 minuter.

Inlagd: 2019-01-20, 18:11
Skriven av: Jörgen

Kolla lite på långlistan och det verkar dröja väldig väldigt länge innan Estland kommer ifråga för WC igen. Inte en dag för tidigt.

Inlagd: 2019-01-20, 19:09
Skriven av: GKA

GKA: Varför tycker du att Estland inte ska ha några WC-lopp? Otepää är ju legendariskt.

Inlagd: 2019-01-20, 19:11
Skriven av: Nörden

GKA: Jag har inga siffror på det men under säsongen är det väl typ 0,5 miljoner svenskar som åker utförs. Och ännu fler som åker längd. Skidskyttar, kanske 500.
Men hursomhelst, visst är det kul att kolla på en skidskyttetävling, i en enskild tävling kan ju nästan vem som helst vinna. Kolla på Dahlmeier idag, hon blev väl 30.a.

Inlagd: 2019-01-20, 19:14
Skriven av: Kallner

Motionsidrott och elitidrott är 2 olika företeelser. Orientering är en enormt stor motionsidrott men det är knappast någon som motionerar stavhopp.

Inlagd: 2019-01-20, 19:54
Skriven av: Putte

Skidskytte är ju inte ursprungligen en arena eller hittepåsport.
Ursprunget är från norden där man redan tävlade på 1700 talet i Norge.Hur många sporter har äldre anor? Sporten har ju naturligtvis militär bakgrund.

Inlagd: 2019-01-20, 20:59
Skriven av: KarlP

De flesta sportintresserade har en bild över hur en stjärna skall vara, Kalla och Frida uppfyller de kriterierna, Ebba och Stina gör det inte. Det är därför det skrivs fler artiklar om Kalla och Frida och därför att det är mer populära. Själv tillhör jag denna majoritet och en seger av Kalla eller Frida glädjer mig mer än segrar för Ebba och Stina. Jag har absolut ingeting emot Ebba eller Stina de är fantastiska atleter på alla sätt men de kommer inte vara lika stora favoriter för mig som Kalla och Frida.

Inlagd: 2019-01-20, 21:03
Skriven av: Jan

Nörden, Helt dött skidintresse. Dog med Veerpalu och Smigun.

Inlagd: 2019-01-20, 21:22
Skriven av: GKA

KarlP, Blir inte roligare för att det är en aggressiv sport.

Inlagd: 2019-01-20, 21:25
Skriven av: GKA

Kallner, Omkastningar är bara dumt.

Inlagd: 2019-01-20, 21:26
Skriven av: GKA

Jan: Hur menar du att Ebba och Stina inte uppfyller kriterierna hur en stjärna skall vara enligt de flesta sportintresserade?

Inlagd: 2019-01-20, 21:30
Skriven av: swestam

Swestam

Jag tänker inte rescenera personligheter, men Ebba ger väl ett lite infaltilt intryck och Stina är lite speciell.

Jag vill verkligen betona att jag gillar dem också, och att det vore tråkigt ifall alla var likadana.

Inlagd: 2019-01-20, 21:42
Skriven av: Jan

GKA ”omkastningar är bara dumt” :)
Tacka vet jag en klassiskt Björgen,Johaug 3 mil som är avgjord efter 1 km. Det är spännande det.

Inlagd: 2019-01-20, 21:46
Skriven av: KarlP

KarlP , Lite tråkigt men det är i alla den bäste som vinner- Tänk på Schiffrin hur hon vinner i parti och minut.

Inlagd: 2019-01-20, 22:21
Skriven av: GKA

Jan: Fast att säga att Frida är en större stjärna än Stina har jag lite svårt att förstå.

Blir man bara en stjärna genom sin framtoning och inte vilka resultat man gör?

Jag är ärligt intresserad av hur du tänker. Jag kan dock hålla med om att Ebba inte har stjärnframtoning i intervjuer.¨

Inlagd: 2019-01-20, 22:25
Skriven av: swestam

Tycker den jämförelsen Jan gör är svår att göra.

De flesta vet inte ens vem Frida Karlsson är än så att placera henne i en stjärnglansliga blir orättvist. Men visst, hon har potential.

På VC-touren (internationellt) har Stina mer stjärnglans än Kalla, helt enkelt för att hon vinner oftare. Det – inte ”pallen” – är det viktiga internationellt. Och norrmännen irriterar sig mer på Stina än på Kalla av samma skäl. Stina vinner så mycket att det är svårt för de andra att veta hur de ska slå henne om hon inte ramlar eller skadar sig. (Därav tramssnacket om att Stina viftar med stavar – hon är bra på femmans växel, det är allt). Det är bara att gå tillbaka till tävlingarna i Davos och Val Mustair för att se att hon är stor utomlands. Ebba är ännu så länge ung och har inte vunnit några individuella VM- eller OS-medaljer. Visst, hon är lågmäld och skapar inte rubriker som de andra två men hon kan säkert få stjärnstatus. Kalla är störst i Sverige pga resultat över tid och för att hon startade vågen av svenska framgångar de senaste tio åren. Tycker det är mycket olika typer helt enkelt.

Inlagd: 2019-01-20, 22:54
Skriven av: Per

Ni som snackar om ”stjärnor”.
Vad hade Lundbäck, Wassberg och Magnusson för ”framtoning” i media? Jo, buttra, tvära och tjuriga.
Men stjärnor och folkkära var de på sin tid.
Stjärna kan man bli på olika sätt, det är ofta originaliteten i personligheten som avgör.

Inlagd: 2019-01-20, 23:17
Skriven av: Kallner

Jag menade inte stjärna efter resultat, för där är Stina större än Frida och kanske även Kalla. Däremot så menar jag anledningen till att Kalla är mer populär ön Stina och Frida kommer bli det handlar on deras personlighet, utstrålning och attityd (i viss mån även utseende). Det är bara att titta på andra populära idrottskvinnor, Sarah Sjöström, Susanna Kallur, Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg, alla har stora likheter med Kalla och Frida, Stina är helt annorlunda och försöker inte efterlikna vilket är hekt rätt då man skall vara sig själv. Men anledningen till att jag och många andra föredrar ”Kalla-typerna” är ju att de går rakt igenom TV som man brukar säga.

Gällande Ebba är hon ännu ung och verkar lite blyg så vi får väl se om hon visar mer de kommande åren. Sedan tycker jag hon och pressansvariga bör tänka på den bild man förmedlar, det youtube-klipp som laddades upp efter Lillehammer var förskräckligt, man hade klippt utefter narrativet att Ebba var ett litet barn.

Inlagd: 2019-01-20, 23:22
Skriven av: Jan

Johaug tycks ha mognat med åldern. Johaugskriket är borta så vitt jag kan höra. Å andra sidan är min hörsel inte den bästa.
Ebba är rolig med sin lite lillgamla framtoning.Frida är också härlig med sina känslor.
Alla har rätt att vara på sitt sätt om det ärligt och genuint.

Inlagd: 2019-01-20, 23:42
Skriven av: GKA

Många av de aktiva åkte inte till Otepää, ännu färre kommer att komma till Ulricehamn

Inlagd: 2019-01-21, 04:43
Skriven av: Kurt

När jag läser här undrar jag om det har varit audition för någon ytlig TV-såpa. Åsikter om åkares personlighet och hur de går genom TV-rutan. Jans karaktärsmord på Ebba Andersson är nog så nära ärekränkning man kan komma, ”lite infantilt intryck”.
Och Stina Nilsson, ”lite speciell”. Det är lite speciella personligheter som brukar bli riktigt populära, med andra ord genuina och originella och äkta. Tvivlar förresten på att Nilsson strävar så mycket efter att bli ”populär”. Typiskt att det är bara tjejer som bedöms på detta sätt och det av personer som aldrig har träffat dessa åkare i verkliga livet.

Inlagd: 2019-01-21, 08:26
Skriven av: Tobbe H

Ja, vi får glädja oss åt att det går att ens ha diskussion om vem som har mest star quality på damsidan. En diskussion som hade varit omöjlig för bara några år sedan. Och jag håller med Tobbe om att tjejer ofta mäts enligt en annan måttstock. Stina är väl inte mer speciell än Gunde på sin tid. Och Wassberg kunde vara minst lika tjurig som Kalla. Och Ebba, ja hon tycker nog inte att hon har så mycket att säga i intervjuer (precis som Stenmark) men hon försöker ändå. När det gäller hur Ebba hanterar sitt elitidrottande tycker jag hon verkar smart och metodisk.

Inlagd: 2019-01-21, 09:12
Skriven av: Per

Tycker de är lite svårt stjärnor från förr och nu förut var de betydligt mindre tv sändningar media tid än vad de är i dag + alla sociala media dom håller på med..men visst en ok bild ha man från dom gamla men hur hade dom varit och dom varit stjärnor idag

Inlagd: 2019-01-21, 09:32
Skriven av: jossa

Annars var det glädjande att se tyskan Hennig in på nionde plats och Italienskan Ganz in på 11:e. Förvisso saknades en del namn (Weng, Stadtlober, von Siebentahl, Belorukova) men bra ändå.

Johaug blir svår att göra något åt på VM, betydligt mer spännande om medaljerna där bakom. Om det blir samma typ av före i VM är Sverige tyvärr chanslösa, vi har inte materialet och kunnandet för detta.

Inlagd: 2019-01-21, 09:38
Skriven av: Anders

Diskussionen handlade om varför vissa åkare är mer populära än andra. Inte om att rescensera personligheter. Stina är givetvis speciell på ett positivt sätt.

Den svensk som får mest skit är för övrigt Calle. Så tror inte det har med kön att göra.

Inlagd: 2019-01-21, 09:44
Skriven av: Jan

Jan: Fast du började att skriva att Ebba och Stina inte uppfyllde alla kriterier på hur de flesta sportintresserade tycker att en stjärna skall vara. Svårt att tolka detta på ett annat sätt än att du inte tycker att Ebba och Stina är några stora stjärnor även om du bara menade hur populära de är (vilket är något annat än att vara stjärna enligt mig).

Men även om man bara pratar om popularitet så har jag svårt att förstå hur man kan hävda att Frida är populärare än Stina. Som någon skrev, de flesta vinterstudiotittarna vet nog inte ens vem Frida är, eller så har de hört talas om henne men vet inget mer om henne. Sedan tror jag man inte skall underskatta Stinas popularitet.

Inlagd: 2019-01-21, 10:01
Skriven av: swestam

Jan: Du skrev ”Jag tänker inte recensera personligheter, men Ebba ger väl ett litet infantilt intryck och Stina är lite speciell.” Beskrivningen av Ebba Andersson är i mina ögon verkligen att recensera en personlighet och dessutom mycket otrevligt. Men jag gissar att du innerst inne ångrar vad du skrev.

Inlagd: 2019-01-21, 10:10
Skriven av: Tobbe H

Givetvis hade jag kunnat formulera mig på ett bättre sätt eftersom jag blivit feltolkad.

Det jag ville adressera var den diskussion som pågått under radarn ett tag kring varför Kalla och Frida får mer uppmärksamhet.

Jag har alltid gillat även Stina och Ebba.

Inlagd: 2019-01-21, 10:16
Skriven av: Jan

Jan: mest omskrivna Stina är 10 så tveksamt om Frida är mer uppmärksamhet än Stina . visst Frida ökar så klart nu men de borde även Ebba göra i tank med hur bra hon åkt i år.. och då räknas inte tv in här och u TV är ju Stina och Ebba rätt mycket i intervjuer

https://www.svt.se/sport/artikel/lista-de-20-mest-omskriva-idrottsprofilerna

Inlagd: 2019-01-21, 10:39
Skriven av: jossa

Stackars Jan vad mycket du får ta nu. Men trist diskussion från början. Mycket intressantare att prata om åkarnas styrkor och svagheter i spåret än i mixed zon.

Inlagd: 2019-01-21, 10:42
Skriven av: Nörden

Nu kan man säga att storstjärnan som misslyckades på JVM gjorde ett infantilt intryck efter målgång men man kommer ingenstans med såna påståenden. Då är det bättre att hålla tyst.Tanken är fri som vi vet.

Inlagd: 2019-01-21, 10:49
Skriven av: GKA

Stina avstår Ulricehamn.

Inlagd: 2019-01-21, 13:41
Skriven av: Nörden

Skapat ny tråd nu här på Skidpepp med uttagna trupper till Ulricehamn.

Inlagd: 2019-01-21, 15:32
Skriven av: Jörgen

Jan: Jag har också uttryckt mig slarvigt på nätet flera ggr och tänkt efteråt ”vad tusan skrev jag egentligen?” Det är lätt hänt och numer försöker jag läsa igenom noga vad jag skrivit innan jag trycker iväg det. Men ibland glömmer jag tyvärr i ivern fortfarande bort det ändå.

Inlagd: 2019-01-23, 10:18
Skriven av: Tobbe H

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values