05 mars 2018, av Jörgen

Oslo 10-11 mars

Den svenska truppen till tre- respektive femmilen i Holmenkollen nu på söndag. Tider:

Lördag 10 mars kl 14:30 – 50 km fristil herrar
Söndag 11 mars kl 11:45 – 30 km fristil damer

Damer Herrar
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge
Lovisa Modig, Sävast Ski Team IF
Emma Wikén, Åsarna IK
Jens Burman, Åsarna IK
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Petter Engdahl, Östersunds SK
Simon Lagesson, Åsarna IK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Björn Sandström, Piteå elit

280 kommentarer till ”Oslo 10-11 mars”

Från förbundets sida:

I helgen fortsätter världscupen med den traditionella fem- och tremilen i Holmenkollen. Hit kommer en blandning av välkända namn och nya åkare som har gjort bra tävlingar på hemmaplan.
– Petter Engdahl, Björn Sandström och Simon Lagesson är yngre åkare som har gjort fina framsteg i vinter. På damsidan är Lovisa Modig och Moa Molander Kristiansen nya ansikten i världscupen. De har gjort bra resultat i vinter och får nu chansen i världscupen, berättar Rikard Grip.

Även i Drammen dyker några OS-åkare upp för första gången efter mästerskapet.
– Charlotte Kalla, som gjorde fantastiska prestationer under OS har varit hemma och laddat om, men kommer nu tävlingssugen till Norge. Det gör även unga Ebba Andersson, som även hon gjorde ett väldigt bra OS, säger Rikard Grip.

Inlagd: 2018-03-05, 15:03
Skriven av: Jörgen

Kul med nya namn men har inte MMK varit sjuk, rätt tidpunkt att ta ut henne till årets tuffaste distanslopp i världscupen? Inga vidare resultat i Scandinavian Cup i Trondheim men har en sjätteplacering i SC i Vuokatti på 10 km fristil för tre månader sedan, det som Grip tänker på?

Lovisa Modig var inte med i Trondheim men har SC-placeringarna sjua i Piteå (januari) och åtta i Vuokatti (december) på 10 km fristil i SC. Önskar dem lycka till men kan tycka att det finns lättare/bättre lopp att debutera i.

Maria Nordströms tidigare fina form verkar vara över av helgens resultat i Lahtis att döma så inte mycket att säga att hon inte är med nu, bättre träna på hemmaplan inför Falun.

Ville inte Dyvik åka? Anna Haag?

Inlagd: 2018-03-05, 15:17
Skriven av: Jörgen

just så, vi har ett historiskt starkt damlag, och en superfin tävling i holmenkollen. Vill inte folk åka? som jag skrev i den andra tråden så borde ju dessa bli uttagna före:
Nilsson, Haag, Karlsson, Dyvik, Falk, Sundling, Nordström, Dahlqvist, Sömskar, Settlin, Öberg.
Bland de vet vi ju att Stina inte åker p.g.a. sprintcupen, men de andra? vafan

Inlagd: 2018-03-05, 15:22
Skriven av: Emil

Emil
Förstår att Stina vill satsa på sprintcupen men håller med dig i övrigt. Alla andra borde vilja åka. Dåligt av svenskarna att inte komma med bättre lag.

Inlagd: 2018-03-05, 15:36
Skriven av: Janne

dock imponerande av Ida som bara köttar på

Inlagd: 2018-03-05, 15:44
Skriven av: Emil

Emil
Har du rätt i men borde vara självklart för en längdåkare att man vill åka i världscupen och dom stora loppen men tydligen verkar inte så fallet i svenska truppen. Mer förstålse när det var innan OS men nu har dom inte det att skylla på. Är dom väl slitna i stället och vill inte ställa upp. Dåligt virke i svenska skidåkare tyvärr jämfört med andra länders.

Inlagd: 2018-03-05, 15:56
Skriven av: Janne

Rätt att Calle bara åker sprinten.

Inlagd: 2018-03-05, 15:58
Skriven av: Harald

Vet man om åkare tackar nej? Kan det vara så att Grip vill testa lite nytt nu i slutet av säsongen?
Ingen som vet mer än Grip själv.

Inlagd: 2018-03-05, 17:14
Skriven av: GKA

nej, vi vet inte. Men märkligt att nästan alla ställde upp i hela scancup-touren förra helgen och sedan nästan ingen i kollen. Är ju inte direkt lämpligt att ”testa lite nytt” på bekostnad av åkare som uppenbarligen kvalificerat sig. men vi vet inte bakgrunden. men märkligt

Inlagd: 2018-03-05, 18:34
Skriven av: Emil

Emil: Vi tar de som du nämnde tycker borde blivit uttagna till Holmenkollen är det bara Dyvik och möjligen Sundling som jag tycker borde ha kunnat åka. De har ingen chans i sprintcupen och ingår i A-landslaget (träningsgrupp 1). Men de ville kanske inte själva, vet inte?

Stina och Falken satsar på sprintcupen. Haags status okänd efter OS men Grip har antagligen koll på henne och gjort bedömingen att hon inte är aktuell? Karlsson är inte aktuell, en ung junior bör inte kastas in till säsongens längsta och tuffaste lopp i världscupen.. Vi får säkert se Karlsson i nationella kvoten i Falun.

Inlagd: 2018-03-05, 18:59
Skriven av: Jörgen

Jörgen,
Haag har väl tagit det lugnt med kroppen efter genomklappning i OS senast och verkar mest umgås med andra skidfamiljer i detta nu.

Inlagd: 2018-03-05, 19:47
Skriven av: GKA

Maria Nordström är bättre i fri stil och bättre i masstart, men Grip visste nog inte om att det var klassiskt lopp med intervallstart i Lahti

Inlagd: 2018-03-05, 19:48
Skriven av: Kurt

Det är faktiskt möjligt att uttagningen till Holmenkollen även beror på att det blir trångt för uttagningen till Falun (max 15 åkare inklusive nationell kvot för Sverige, enligt reglerna). Vi har till Falun: Stina, Kalla, Ebba, Haag, Falk, Ida, Dyvik, Sundling, Dahlqvist, Settlin, Nordström, Sömskar, Wikén, Frida Karlsson och Moa Lundgren. Det blir 15. Då får inte Moa Molander Kristiansson och Lovisa Modig plats i Faluntruppen. Eller Lisa Vinsa och Moa Olsson.

Inlagd: 2018-03-05, 19:50
Skriven av: Per

Kurt,
Vi vet inte om det var Grip eller nån annan som tog ut truppen till Lahtis eftersom Grip var ledig .

Inlagd: 2018-03-05, 20:06
Skriven av: GKA

jo det finns säkert förklaringar för varför de flesta inte åker, men tycker det är märkligt att vi har hela elva åkare som normalt sett är bättre än två av de uttagna som av olika anledningar inte åker. Däremot superkul att de två får åka

Inlagd: 2018-03-05, 20:18
Skriven av: Emil

Funderade faktiskt på om Modig skulle bli uttagen. Tycker det är helt korrekt. Nordström har antagligen tackat nej, gissar att hon känner sig lite seg och laddar för Falun och SM.

Att ta ut sprintåkare till Kollen hade varit fel. Kanske lite för långt för Moa MK men finns ingen bättre.

Kul att Ida vill köra!

Helt rätt att ta ut Engdahl. Gissar att Lindblad tackat nej. Lagesson och Sandström gjorde det ok igår så kul för dem att få ytterligare en chans.

Inlagd: 2018-03-05, 20:20
Skriven av: Jan

Ni ska inte bli förvånade om Haag lyckas manövrera sig fram till Seefeld nästa år och kör stafetten där.

Inlagd: 2018-03-05, 20:32
Skriven av: Kallner

Intressant att Thorn inte togs ut. Åkte ju femmilen på OS. Flopp där. Men är ju något bättre i den fria tekniken.

Inlagd: 2018-03-05, 20:48
Skriven av: Harald

Nej Thorn är bättre i klassiskt.

Inlagd: 2018-03-05, 21:17
Skriven av: Jan

Kallner,
Intressant om Haag. Jag är också inne på det spåret. Grip försökte ju även få med sambon Jönsson till OS trots miserabel säsong.

Inlagd: 2018-03-05, 21:54
Skriven av: GKA

Varför skickar Grip MMK och Modig till Kollen?
Dom var 17e respektive 20e i Piteå på skandinavisk cup. 2:40 och 3:20 efter.

Jag tycker inte vi skall fylla alla platser på världscupen om det inte är med konkurrenskraftiga åkare. Finns ingen idé att ställa upp med placeringar runt 40-60. Kostnaden för resa, logi, mat, vallare, ledare, fysioterapeuter, etc är så hög. Lägg pengarna på antingen lovande juniorer som precis slutat skidgymnasium eller direkt på klubbarna.

Inlagd: 2018-03-05, 21:59
Skriven av: mickedata

Ena stunden gnälls det på att åkare inte tävlar i nästa stund så väljs det absolut sämsta resultaten ut för att visa hur värdelös en åkare är. Modig har varit 7:a och 8:a på fristilsloppen i ScanCupen. Dessutom 8:a på SM där hon slog många av de som nämns. Vidare är Modig född 1993 och alltså bara ett år äldre än exempelvis Maja Dahlqvist. Moa MK är född 1995 och har också gjort mycket bättre resultat än det du drar upp.

Inlagd: 2018-03-05, 22:08
Skriven av: Jan

Jag skickade en fråga till Grip om varför han tagit ut MMK och Modig. Svaret gick ut på att dom gjort bra resultat på hemmaplan och i skandinaviska cupen samt att han vill vill ge yngre åkare en chans i slutet av säsongen.

Inlagd: 2018-03-05, 23:11
Skriven av: GKA

men frågan är ju inte varför de åker, utan varför alla de som åkt ännu bättre i scancup inte åker

Inlagd: 2018-03-05, 23:30
Skriven av: Emil

Per: Det där var den skummaste logiken jag någonsin sett. Att om man inte platsar i en trupp på 15, så ska man tas ut i en trupp på 6!? Det är väl ändå inte välgörenhet vi håller på med på den här nivån, antingen så platsar man eller inte.

Nu tvekar jag iofs inte på att det är sådana tankar som Grip har i huvudet. Kanske finns det något inofficiellt världsrekord för antalet åkare som åker i världscupen på en säsong i sikte.Totalcuperna verkar inte locka Sverige iaf.

Själv undrar jag mest hur det skulle kännas att åka med det bästa laget några helger per säsong, måste vara en rätt skön känsla. Jag kanske bara är dum i huvudet som hellre haft det så.

Inlagd: 2018-03-06, 00:05
Skriven av: JohanA

Jan: Jag visste inte att SM-lopp körts i år. Scan Cup resultaten är i sin tur 2-3 månader gamla, eftersom Modig inte tävlade alls i Trondheim. Hur lyckas man bli uttagen utan att köra i uttagningslopp till att börja med? En jäkla bedrift.

Fattar inte fetischen att alla måste beredas plats till varje pris. Undertourerna är där tills man är tillräckligt bra. Och när man är tillräckligt bra ska man få chansen. Behöver inte vara så mycket svårare. Sex startplatser, sex bästa. Nio startplatser, nio bästa. 15 startplatser, 15 bästa.

Inlagd: 2018-03-06, 00:13
Skriven av: JohanA

Om Grips svar. Jag hade blivit förvånad om han svarat annat än det som han skrev i pressmeddelandet. Har stänk av Goddag yxskaft.

Inlagd: 2018-03-06, 01:04
Skriven av: GKA

Misstänker att truppen till Kollen ser ut som den gör eftersom många som kunde varit aktuella för att åka inte är särskilt intresserade. Tre-mil respektive fem-mil är inget man direkt tränar för till vardags eftersom det är så pass få lopp av den typen under säsongen. Därför vill man inte slita ut sig med en så lång distans innan säsongsavslutningen på hemmaplan som känns viktigare.

Inlagd: 2018-03-06, 02:39
Skriven av: Henry

Henry: ”Slita ut seg” my ass, Pärmäkoski, Bjørgen, Weng, Stadlober osv osv går alt, bortskjemte svensker som tror de ikke tåler noe som helst. Takk og lov at ikke resten av WC-sirkuset er som dere, da hadde vi ikke hatt WC-renn i det hele tatt, dere burde skamme dere.

Inlagd: 2018-03-06, 08:02
Skriven av: Neithiri

Fast där ljög du igen. Björgen gick tex inte TdS.

Inlagd: 2018-03-06, 08:33
Skriven av: Anders

Angående svenskar eller svensk lednings inställning till WC så finns en del poänger att det prioriteras bort. Fast man får ändå säg att en känga får ges till WC programmet också. Man kunde stryka ett par helger och eventuellt stryka halva tour de ski eller kanske flytta denna i tid? Det körs alldeles för mycket tävlingar på WC nivå för att kunna hålla statusen vid liv och på en hög nivå.

Inlagd: 2018-03-06, 09:09
Skriven av: peter skigames

Åker Glöersen på söndag?

Inlagd: 2018-03-06, 09:27
Skriven av: Harald

Neithiri: Haga och Krueger då? Weng som åker allt, hur många medaljer tog hon i OS?

Inlagd: 2018-03-06, 09:49
Skriven av: swestam

swestam… Hvorfor kritiserer du Weng, som leder den totale vc?
Nei…se heller på de svenske herreløperne hva er statusen for de pr. nå, både i vc og som medaljesankere i OL?

Inlagd: 2018-03-06, 10:08
Skriven av: pelle

Skulle skidcirkusen vara för hård? Skidåkarna tränar ju nästan året runt för att orka tävla några månader per år.Hur många åkare tar ut sig helt på loppen? Stupar dom i mål efter varje lopp? Många ser pigga ut efter loppen.
Ta Kalla som exempel. Hon åkte inte ens touren. Hon borde väl orkat med Finland eller hur?

Inlagd: 2018-03-06, 10:13
Skriven av: GKA

pelle: Hade Weng alltså ett lyckat OS?

Inlagd: 2018-03-06, 10:14
Skriven av: swestam

Vilka ryssar ska vara med?
Får Legkov,Vylle… vara med på världscupen nu?
Ustugov?

Inlagd: 2018-03-06, 10:23
Skriven av: karlP

karlP: Ustiugov hade tänkt att åka i Lahti men blev sjuk så det är väl osäkert om han åker i Holmenkollen. Legkov har väl åkt så dåligt i nationella ryska tävlingar att han i platsar i ryska landslaget just nu. Vylegzhanin har jag inte koll på.

Inlagd: 2018-03-06, 10:26
Skriven av: swestam

Det var då ett jävla gnäll för att Modig och MMK åker tremilen i Oslo. Tycker att det ska bli roligt att få se dem i dessa sammanhang utan att ha några förväntningar , men tänk om de överraskar. Mellanskiktet måste också få prova på mot eliten så de inte lessnar och ger upp, spelar ingen roll var de placerar sig vi har ju i alla fall Kalla och Ebba att lägga våra förväntningar på. Heja MMK och Modig överraska och knäpp vissa gnällspikar på skidpepp på näsan.

Inlagd: 2018-03-06, 10:36
Skriven av: Peter

Peter,
Jag tycker inte det är gnäll om man vill föra fram sina personliga favoriter till uppdrag i landslaget. För mig är det inte så viktigt vilka som får en bekräftelse men jag förstår att man kan se olika på det.

Inlagd: 2018-03-06, 11:01
Skriven av: GKA

Sist jag kollade var bäste herre 17:e i totala WC, det är förödande för iddrotten. Vi behöver ha en annan syn på WC. Skidåkare som Olsson som kan köra 3 lopp på säsong och då vara som bäst är väldigt sällsynta.
Norge har fattat detta.
Sundby har inget individuellt guld än men han anses ändå av såväl de norska fansen som skidvärlden i övrigt vara en av de största skidåkarna på 2010 talet. Det ansas om att ha ett riktigt hjärta för sporten. Att vilja tävla, att triggas av att utifrån förutsättningarna försöka göra en så bra insats gång efter gång.

Ingen skugga ska dock falla över Hellner, halfvarsson, Richardsson. Jag tycker de har gått all in de senaste åren trots att de inte riktigt fått utdelning för det. eller, jo det har vi ju, Flera pallplatser på såväl sprint som distans. och en dubbelseger för 2 år sen på distans på herrsidan, när hände det senast?..
Däremot behöver Haag-mentaliteter rensas ut från landslaget för gott. förödande för alla

Inlagd: 2018-03-06, 11:02
Skriven av: Ernström

swestam.. Tja… Weng er sannsynlig like ”lykkelig” som de to medalje-kandidatene Hellner og Halfvardsson etter OL.

Men seier i den totale verdenscupen er ikke alle løpere forunt i løpet av karieren, til og med er sjansen meget stor for att hun dobler (andre året på rad for frk. Weng)… Hvor mange av de svenske løperne som konkurrerer i dag, har gått seirende ut av den totale vc?

Inlagd: 2018-03-06, 11:26
Skriven av: pelle

”Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl” ungefär så sa Pierre de Coubertin vilket borde prägla skidåkarna också.

Inlagd: 2018-03-06, 11:46
Skriven av: GKA

Weng är en utmärkt WC-åkare som har förmåga att hålla en hög jämn nivå under större delen av säsongerna. Även konkurrenskraftig i sprint där hon samlar en hel del poäng. Däremot har hon inte förmågan att få till en extrem högstanivå till vissa bestämda tillfällen dvs mästerskapen. Det har hon själv sagt och hon är lite avundsjuk på andra åkare som har den förmågan. Därför är det naturligt att hon i stället satsar på WC och särskilt TdS. Många anser att den som vinner WC är den bästa åkaren det året. Det tycker inte jag men hon är bevisligen den bäste WC-åkaren det året. Med de gällande matematiska poängsystemen och därtill bonusar under speciellt TdS.
Men det faktum att hon har en lägre högstanivå än ett antal andra gör att hon saknar den där riktiga lyskraften.

Inlagd: 2018-03-06, 12:13
Skriven av: Tobbe H

Ingen regel uten unntak….. Klæbo beviser vel denne sesong, att man kan vinne den totale vc, selv om man står over den poeng”rike” Tds..

Inlagd: 2018-03-06, 12:42
Skriven av: pelle

Jag tycker att det finns två kategorier av åkare: touråkare och mästerskapsåkare. Weng är en typisk touråkare. Bra på det mesta utan att vara helt outstanding på någon enskild distans. Andra typiska touråkare (allsidiga) på olika nivåer är Sundby, Cologna, Östberg, Stina Nilsson, Calle H, Maria Nordström, Evelina Settlin. Typiska mästerskapsåkare är Björgen, Kalla, Northug, Johan Olsson och (tidigare) Hellner. Några få är både och: Pärmakoski, Harvey, Cologna och i viss mån Stina Nilsson och Petter Northug.

Inlagd: 2018-03-06, 12:52
Skriven av: Per

Norge:

Menn:
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IF
Magne Haga, Åsen IL
Eirik Sverdrup Augdal, Ringkollen SK
Mathias Rundgreen, Byaasen Skiklub
Per Kristian Nygaard, Vestre Spone IF
Sjur Røthe, Voss IL
Daniel Stock, Vadsø Skiklubb

Kvinner:
Marit Bjørgen, Rognes IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Ragnhild Haga, Åsen IL
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Heidi Weng, IL Bul
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Emilie Fleten, Gol IL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Thea Krokan Murud, Søre Ål IL
Silje Øyre Slind, Oppdal IL
Martine Ek Hagen, IL Bul
Emilie Kristoffersen, Alta IF
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL

Inlagd: 2018-03-06, 12:53
Skriven av: Kurt

Bara för att klargöra Petter Northug jr. är inte uttagen

Inlagd: 2018-03-06, 12:56
Skriven av: Kurt

Var är Glöersen?

Inlagd: 2018-03-06, 13:04
Skriven av: Harald

Per… Hvordan kunne du utelate Bjørgen som ”touråkare”, hun er suverent størst av alle løperne med hele 11 tourseiere …. (vc-finalen, minitourer, tds og Canadatouren)

Inlagd: 2018-03-06, 13:17
Skriven av: pelle

Pelle: Ok, hon är också både och. Jag tänkte på att hon bara har en TdS-seger men hon har ju mycket riktigt lyckats bra i andra tourer. Jag skulle ändå säga att hennes mästerskapsframgångar är relativt sett mer outstanding än hennes tourfacit.

Inlagd: 2018-03-06, 13:29
Skriven av: Per

Harald
Ingen aning om var Glöersen är nu men han var i USA häromveckan och vann American Birkie. Gräfsnings vann damklassen. Eller om hon var tvåa.

Inlagd: 2018-03-06, 14:20
Skriven av: haddiraddan

Håller med trollet Neithiri lite faktiskt.

Hur många totala världscupsegrar har Kalla?

Inlagd: 2018-03-06, 15:27
Skriven av: Johan

Vad gäller uttagningar tycker jag de är helt okej att låta Modig och Moa MK åka..Maria Nordström kanske tänker på Volkswagen cup där hon har minst 20000 kr att hämta som de känns nu kanske prioriterar de i stället för att slita sig runt i kollen?

Sedan så brukar allt som oftast ändå sämste Svenskan vad gäller distans lopp i WC petats till kommande WC helg…

Inlagd: 2018-03-06, 15:54
Skriven av: jossa

Kalla har 11 världscupsegrar enligt FIS.

Inlagd: 2018-03-06, 16:11
Skriven av: Per

Finland:

Naiset, 30 km (v):
Anne Kyllönen
Kerttu Niskanen
Eveliina Piippo
Krista Pärmäkoski
Susanna Saapunki
Aino-Kaisa Saarinen.

Miehet, 50 km (v):
Lauri Gummerus
Matti Heikkinen
Perttu Hyvärinen
Lari Lehtonen
Iivo Niskanen
Markus Vuorela.

Finland låter alltså äntligen Eveliina Piippo & Susanna Saapunki köra fristil i världscupen

Inlagd: 2018-03-06, 16:26
Skriven av: Kurt

Jag har saknat Sjur.

Inlagd: 2018-03-06, 16:36
Skriven av: harald

Per.. Stina Nilsson har vel flere enkeltseiere i verdenscupen enn Kalla?

Inlagd: 2018-03-06, 16:36
Skriven av: pelle

Per: Kalla har aldrig vunnit totala VC.

Inlagd: 2018-03-06, 16:47
Skriven av: Johan

Johan: Läste fel. Nej, det är väl vad hon saknar i prisskåpet. Det och möjligen en stafettseger på VM.

Inlagd: 2018-03-06, 17:13
Skriven av: Per

Pelle: Ja, Stina har 14.

Inlagd: 2018-03-06, 17:16
Skriven av: Per

Stina är en fantastisk skidåkare men riktigt stor blir hon när hon vunnit ett distanslopp med individuell start i VC eller mästerskap.
Det är inte så många svenska damer som kan stoltsera med det.

Inlagd: 2018-03-06, 17:43
Skriven av: Kallner

Emil är sin generations bästa sprintåkare trots att inte fick ut det bästa i mästerskap.

Inlagd: 2018-03-06, 18:26
Skriven av: Harald

Vart är allt firande efter OS-succén? Herregud när herrarna vinner OS- eller VM-guld i hockey då är det mottagning mitt i Sthlm med firande och högtidstal. Nu är det ingenting mer än några intervjuer vid ankomst till Arlanda.
Var är firandet och hyllningar i TV-soffor och tidningar efter damernas bästa OS någonsin?
OS bara dog av fullständigt och Grip o Haag ligger fortfarande under täcket.
Att fira framgångar är viktigt för ungdomen också så det känns lite festligt när våra stjärnor kommer hem som förebilder. Skidförbundet, kom igen!

Inlagd: 2018-03-06, 20:48
Skriven av: Kallner

Kallner: Word

Inlagd: 2018-03-06, 21:22
Skriven av: harald

Kallner: Tramsigt. Fem av sex lopp på mästerskap körs inte med intervall. Bara dinosaurierna lägger krutet på det när man har hela hela fem chanser att åka man mot man eller kvinna mot kvinna. Jag hoppas att hon aldrig går på den flugan utan fortsätter göra det hon är bra på.

Stina blev stor när hon vann en radda distanslopp och var trea i touren. Överlag att hon tog nio(var det va?) segrar ifjol, den säsongen var helt outstanding bland svenska skidåkare genom historien. Gunde var väl bättre nån säsong iom att han åkte så fruktansvärt många färre lopp, men Kalla har inte varit i närheten en sån nivå genom en hel säsong i sin karriär. Inga jämförelser med Gunde i övrigt, dit har hon långt kvar.

Sen gillar jag inte att hon står över Holmenkollen för att vinna nån sprintcup. Icke godkänt. Men vi såg på OS-tremilen att det iaf inte har med att hon inte kan.

Inlagd: 2018-03-06, 21:53
Skriven av: JohanA

För er sprintcups-kramare ska väl då nämnas att Falla ställer upp i Holmenkollen. Ja men vad bra då, då kommer hon vara supersliten i Falun. (host)

Inlagd: 2018-03-06, 21:58
Skriven av: JohanA

Bortskämda Björgen åker inte i Drammen. Hon känner sig inte hundraprocentig.
Bortskämda Harsem åker inte heller.

Inlagd: 2018-03-06, 21:59
Skriven av: anders 2

Johan A: Kan man åka många färre lopp? :)

Jag vill inte säga mot dig om Stina, men personligen håller jag en seger på distans med ind start högre än masstartsseger (sprint/distans). Och ja, jag är nog en T.rex i det fallet.

Inlagd: 2018-03-06, 22:13
Skriven av: Kallner

SM tar bort skiatlonen från programmet i år. 15/30 masstart i fristil är det som gäller. Verkar som att de förväntade FIS-ändringarna slår igenom i förväg. (Upptäckte det m a a att Sebastian Samuelson säger att han tänker köra både 15 och 30 km på SM).

Inlagd: 2018-03-07, 08:42
Skriven av: Per

Per: För JSM är argumentet till att ta bort skiathlonen att möjliggöra även för mindre arrangörer/föreningar att kunna arrangera JSM. Om det är samma argument för att ta bort skiathlonen på SM är jag dock osäker på.

Inlagd: 2018-03-07, 09:11
Skriven av: swestam

Unge Samuelsson mopsar upp sig efter OS-medaljerna i skidskytte, lycka till och det blir intressant att se hur det går:

Sebastian Samuelsson bojkottar världscupavslutningen i skidskytte i Ryssland. Nu är planen istället att delta på SM-veckan – och tävla mot längdskidåkarna.

– Det är enklare att ta en SM-medalj i längdskidor än att vinna en OS-medalj i skidskytte, säger Samuelsson till SVT Sport.

SVT-länk

Inlagd: 2018-03-07, 12:21
Skriven av: Jörgen

Älskar den piken. Finns två bra fristilslopp att jobba med på SM, så han har chansen.

Inlagd: 2018-03-07, 12:42
Skriven av: JohanA

Hellner missar Kollen

Inlagd: 2018-03-07, 20:48
Skriven av: swestam

Hellner ska tydligen vara sjuk och ställer in Kollen. Vet inte om det är så mycket att sörja, jag känner ingen motivation alls till att åka lopp bland dom svenska herrarna. Man undrar nästan hur man ska lyckas knåpa ihop 15 namn till Falun.

Inlagd: 2018-03-07, 20:53
Skriven av: JohanA

”Hellner ska tydligen vara sjuk”
Tror jeg ikke noe på, fyren er for feig til å stille opp.

Inlagd: 2018-03-07, 21:18
Skriven av: Neithiri

Hellner får nog inte åka iväg för frun då han haft nog med permis… gissar jag.

Inlagd: 2018-03-07, 22:22
Skriven av: GKA

Haag bloggar om sin heroiska insats på OS-tremilen och får naturligtvis spaltutrymme i Aftonbladet. Mycket duktig och målmedveten PR-tjej.

Inlagd: 2018-03-08, 13:55
Skriven av: Tobbe H

Orka bry sig om Haag.

Tror vi har sett Hellner åka skidor mot världseliten för sista gången. Föll ändå med flaggan i topp. Calles fel att det inte blev OS-medalj. Tack Hellner för en fin karriär med många trevliga stunder framför TV:n. 8 raka SM-guld i Skiathlon är också imponerande och nu har alltså grenen lagts ned så sviten bröts aldrig!

Dock fundersam på varför en skiathlon finns med i FIS-stomprogam, liksom ett antal klassiska sprintar.

Inlagd: 2018-03-08, 15:45
Skriven av: Jan

Anders 2:

Hur kan man vara bortskämd om man är världens främste skidåkare i modern tid (kanske genom tiderna) ??????

Inlagd: 2018-03-08, 15:59
Skriven av: Ernström

Läste det Haag skrev i sin blogg och det var väl inget konstigt med det?

Däremot så blir man så less på Haaghatet som brer ut sig. En sak att som arbetslös fetto vräka ur sig okvädningsord i soffan eller på nazistforum på internet, men att posta hatfulla kommentarer till åkarna på sociala medier eller kommentera elakt på deras bloggar är ett sjukligt beteende.

Haag är inte min favorit, men känner stor sympati för någon som bara försöker vara sig själv och förbereda sig själv på bästa sätt inför tävlingar framställs som en manipulatiuv och ondskeful människa, samt dessutom får ta emot floder av hat pga detta.

Det rör sig om lågutbildade och lättkränkta män. De jobbar i blåkläder eller kanske fått sparken på grund av inkompetens eller alkoholism, tycker att samhälllet grinat dem i ansiktet och för till utfall mot människor de inte gillar.

Ett exempel är ju den störda mentalpatient som skriver är på bloggen. Han som tror sig vara en duktig börshaj.

Inlagd: 2018-03-08, 16:51
Skriven av: Jan

Skriver grabben som skrivit hatiska inlägg om Falk så länge jag läst o följt med här på skidpepp men det är väl okej i den allvetande jans värld med det överjordiska intellektet

Inlagd: 2018-03-08, 17:31
Skriven av: Christian

Ernström: Någon här på bloggen från vårt västra grannland påstod att det bara var bortskämda svenska åkare som kände sig slitna och behövde ställa in tävlingar. Därför påpekade jag försynt att även norska åkare ibland ställer in tävlingar när de inte känner sig helt hundra.. ..Björgen är nog inte speciellt bortskämd. Men hon hade kunnat vara det, det finns inget som hindrar att man är bortskämd bara för att man vinner många lopp…
Hur som helst så var det bara ett vänskapligt skämt.

Inlagd: 2018-03-08, 17:43
Skriven av: anders 2

Jag har inte skrivit hatiska inlägg om Falk.
Hon är en fantastisk sprintåkare och en trevlig person.

Däremot så tycker jag inte hon skall åka stafett och jag tycker att hon i några situationer agerat inkorrekt.

Inlagd: 2018-03-08, 17:44
Skriven av: Jan

Om Hellner planerar att lägga av kör han väl ändå i Falun (givet frisk)? Så att han får ett ordentligt avsked på den internationella scenen. Och sedan SM då. Men jag ser inte heller att det är självklart att han satsar vidare om det blir 30 klassiskt följt av 15 skate jaktstart på VM nästa år. (Och sedan 50 klassiskt).

Inlagd: 2018-03-08, 19:43
Skriven av: Per

Angående förändringar av tävlingsprogrammet: om man beslutar om förändringar nu i maj så har jag uppfattat det som så att man ändå inte hinner genomföra dem redan till VM i Seefeld (och VM-arrangören har väl redan som det är nu problem med sina banor).

Inlagd: 2018-03-08, 19:54
Skriven av: swestam

Du har nog rätt swestam, VM programmet är spikat (identiskt med de senaste åren) enligt hemsidan. Hade missat detta.

Förövrigt så kanske du (som vanligt) har rätt i att SIbental inte är så osympatisk och Fändrich kanske inte gjorde det med flit.

Inlagd: 2018-03-08, 20:31
Skriven av: Jan

Angående trötta svenskor som inte orkar köra tremilen så är iaf Nordström, Sömskar, Settlin, Dahlqvist, Karlsson, Vinsa och sundling anmälda till tre dagars tävlande i Örnsköldsvik nu i helgen. Så de kanske inte är så trötta…

Inlagd: 2018-03-08, 21:12
Skriven av: Manfred

Frågan är hur det blir med eventuella skiathlonens bortgång? Kommer det bli jaktstart istället? Kommer man köra klassiskt resp skejt varannan gång på jaktstarten i mästerskap? Vilka distanser kommer vi få se på mästerskap? Många frågor :)

Inlagd: 2018-03-08, 21:28
Skriven av: peter skigames

Manfred

Jag tycker det är naturligt att de åker dessa tävlingar då både konkurrens och distans passar de här lite mer sprintiga åkarna.

Lovisa Modig är mer av en långtradare och 3-milen i Holmenkollen passar perfekt som VC-debut. Hon har förövrigt försvarat de svenska färgerna i Vinter Triathlon. Hon vann en tävling i Kanada samtidigt som ScanCupen.

http://www.nsd.se/sport/bodensarens-succ-i-extremloppet-nm4776682.aspx

Tycker det är positivt att vi har bra startfält på hemmaplan och att kämpar som Modig får prova på VC. Är ju knappast topp-placeringar som Nordström, Dahlqvist och Sundling skulle kämpat om i Kollen. Ebba och Kalla deltar i Kollen och det är det viktigaste. Kanske Ida och Wikén kan göra okej lopp också.

Inlagd: 2018-03-08, 21:31
Skriven av: Jan

Swestam: Ok, det hade jag också missat. Det låter positivt i så fall. Märker att jag inte alls gillar skidskytteupplägget med intervall plus en jaktstart i den andra stilen. Att den klassiska sprinten tas bort kan jag däremot leva med. Nu var det ju dock ändå skatesprint som stod på tur. Ang banorna sedan. Kommer de att justera banorna till VM jämfört med för-VM eller godkänns de som de är? Det blir ett riktgt formel1-VM i så fall.

Inlagd: 2018-03-08, 21:35
Skriven av: Per

Utöver det som Jan skriver så fungerar nog minitouren i Örnsköldsvik bättre som uttagningslopp till världscupavslutningen i Falun (som också är en minitour) än tre- och femmilen i Holmenkollen.

Per: Jag ogillar också planerna på att byta ut skiathlonen mot en tvådagarstävling som jag inte alls tyckte fungerade bra i Toblach.

Inlagd: 2018-03-08, 22:25
Skriven av: swestam

Jag säger som jag skrivit tidigare kan finns ekonomisk vinning för exempelvis Maria Nordström att åka i Örnsköldsvik och kunna tjäna över 20 tusen i stället för att slita sig runt i Kollen..för en skidåkare är de rätt bra betalt för att tävla en helg

Inlagd: 2018-03-08, 22:54
Skriven av: jossa

Frida K kör mot seniorer, kanske fått lite smak på hårdare konkurrens. Roligt!

Inlagd: 2018-03-08, 23:11
Skriven av: GKA

Jan: du snackar sk-t (ursäkta språket). Det här säger allt om Haags inställning till sig själv:
”Det känns skit och tråkigt och allt sånt, men samtidig fick jag uppleva ytterligare ett OS. Jag fick stå på startlinjen och hålla mina drömmar vid liv tills de inte längre fanns där.”
Hennes enda mål har varit att ta sig till OS mer än att leverera resultat för laget och för Sverige. Hon har manövrerat smart och det vet alla. Tävlat i rätt tävlingar och avstått från andra. Men många kanske tycker det sticker i ögonen att se verkligheten.

Inlagd: 2018-03-09, 00:15
Skriven av: Kallner

Dette ble jo diskutert rimelig masse både før og under OL, men her er iallefall litt fakta om astmadosene som ble sendt til Sør-Korea:

https://www.nrk.no/ytring/ol-fjaera-som-ble-til-fem-astmatiske-hons-1.13947216

Antar dette blir forbigått med stillhet av alle som skrev ganske drøye ting om denne saken tidligere.

Inlagd: 2018-03-09, 09:18
Skriven av: mac

Kallner: Vilken skräll att du hugger på Haag de har du alltid tagit chansen att göra samma med Jönsson.. vad menar du med rätt tillfällen hon har tävlat ca lika mycket som andra OS åkare fram till OS och ingen utmanare hade resultat som utmana rejält om platsen, När hon blev klar för OS hade hon och tränarna en plan och den höll hon.. och nog gjorde hon en rejäl satsning på att göra resultat när hon valde att inte åka hem efter tds utan stanna kvar i Europa för att träna hon träffa inte Jönsson på över 2 månader så nog gjorde hon de en rejäl satsning, hade hon bara varit nöjd med att kommit till OS så hade hon ju åkt hem i två veckor i stället för att vara borta ensam en lång period.. hon skriver ju att hennes dröm gick i krasch. Och jag står just nu mitt i spillrorna och försöker förstå säger hon.. så att hennes enda mål var att ta sig till OS förstår jag inte hur du toker de riktigt när hon skriver att de gick i Krasch!

sedan kommer jag ihåg när du inte riktigt förstod hyllningarna när hon blev femma då var hon ju 52.5 sek vilket du fick för dig var bra var så bra att de knappt räckt till topp 10 men de är ändå ett avstånd som ofta på damernas mil lopp i klassisk räcker rätt långt..även i OS i fritt hade 52 sek varit en bra placering 7a..

Säger väl en del vad du tycker om Haag när hon gör ett bra lopp förstår du ändå inte riktigt hyllningarna då är hon för lång efter för att de ska vara bra,…

Inlagd: 2018-03-09, 09:19
Skriven av: jossa

mac – vad jag vet var det NRK själva som drog upp det som en nyhet.

Sedan är ju detta en partsinlaga. Som dessutom bara rör vad olympiatoppen hade med sig. Säger ingenting om totala medicineringen av utövare.

Nota bene, jag bryr mig inte om Norge specifikt, men det är helt åt helvete sjukt hur mycket medicinering i gråzoner som förekommer i idrotten.

I tillägg har ju Norge satt sig i denna situation helt själva. Och man har inte haft moral nog att ens erkänna att man gjort fel utan konsekvent hävdat bizarra försvarsargument.

Inlagd: 2018-03-09, 09:34
Skriven av: Anders

Ska Hellner sluta nu så riskerar han sluta med en av sin sämsta säsong sedan han nog slog igenom 2007 hoppas han kan rädda upp den lite med en bra avslutning i Falun..men Hellners svaga säsong vekar inte engagera..han är väl en av dom åkare som underpresterat mest i år sett till fjolåret och vad man rimligt kunnat förvänta sig förra året var han på pallen 3 gånger topp 10 var han 10 gånger i år år siffran två gånger topp 10 ( 6 ,8)..

Inlagd: 2018-03-09, 09:42
Skriven av: jossa

Anders: Så det å være åpne om hvor mye man har med seg, og hvor mye av det man har brukt, det er galt? Du snakker om gråsoner, men man er jo ikke i nærheten av en gråsone her.

For meg virker det som om mange svensker er i blindsona, og tror at alle andre enten er dopa eller hele tiden har mye bedre ski. Det er virkelig ikke mange andre nasjoner enn Sverige som er så mistenksomme mot alt og alle.

Før det blir opprettet et uavhengig svensk antidoping organ, og man bli åpne om egen medisinering, er det vanskelig å ta all edder og galle fra diverse svensker seriøst.

Inlagd: 2018-03-09, 09:42
Skriven av: mac

mac: Det finns en astma- och dopingtråd du kan skriva sådant i, denna tråd handlar om Holmenkollen.

Inlagd: 2018-03-09, 09:53
Skriven av: swestam

Eh, för de flesta svenska åkare denna säsong så har ju målet varit att ta sig till OS. Ser inte att Haags mål om detta sticker ut på något sätt. Detta är ju ändå en individuell idrott, inte en lagidrott.

Inlagd: 2018-03-09, 09:56
Skriven av: swestam

Överträning är inte att leka med: Elofsson borde ju veta..

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/4dXJ7V/elofssons-varning-kan-ta-flera-ar-innan-northug-ar-sig-sjalv

Inlagd: 2018-03-09, 10:38
Skriven av: jossa

Faktafel i artikeln. Elofsson var 27 när han la av, inte 26.

Inlagd: 2018-03-09, 11:28
Skriven av: Harald

Skal Northug komme seg på topp igjen så tror jeg eneste muligheten er å bli med landslaget igjen. Synes at 3 og 5-milen i helge er ganske åpen. På damesiden så tror jeg det kommer til å stå mellom Bjørgen, Haga, Krista P og Kalla. Veldig spent på hva Haga får til, men hjemmepublikum og helt sikkert gode ski så holder jeg Bjørgen som favoritt. På herresiden er det også flere som kan vinne, men klarer ikke å se hvem som er favoritt. Kanskje Cologna eller Manificat, men de har ikke vist så mye form den siste tiden. Som nordmann setter jeg pengene på Sundby da jeg tror de norske får en fordel når det gjelder skiene.

Inlagd: 2018-03-09, 11:53
Skriven av: Sven

Jag tror på Kalla och Björgen i par sista 5 km. Björgen har en liten fördel då hon är extremt duktig utför och har en vass spurt. Kalla måste gå ifrån hela vägen upp sista stigningarna för att kunna hålla hela vägen in. Men hon har nog laddat ordentligt inför.
Frågan är om Haga o Weng håller ut hela vägen. Weng verkar lite ”söndertävlad” och Haga kanske är nöjd efter OS? Annars åker ju Haga väldigt lätt och fint och de tuffa stigningarna kanske passar henne bra.

Inlagd: 2018-03-09, 12:14
Skriven av: Kallner

Bra skidor och minst dålig form blir avgörande i Holmenkollen. Det är tomt i formtanken, många åker på ångorna efter formtoppen i OS..

Inlagd: 2018-03-09, 12:15
Skriven av: H.G Wells

jossa: du som har koll på all statistik sedan Bjaalands dagar på 1890-talet, de flesta slutar väl med sin sämsta säsong? Det är väl ganska logiskt.

Inlagd: 2018-03-09, 13:09
Skriven av: Kallner

Hellner, Burman, Lageson är sjuka. Inga ersättare kallas in.

Inlagd: 2018-03-09, 13:37
Skriven av: Harald

Fel av mig. Filip Danielsson har kallats in.

Inlagd: 2018-03-09, 13:44
Skriven av: Harald

Kallner: Dählie Alsgaard Esti och Svan sluta väl ändå inte med några sämre säsonger än den som dom slog igenom?tog bara några jag kom på. men just när är de rätt stor skillnad på Hellner bara jämfört med förra säsongen därför hade man realistiskt kunnat förvänta sig mera…men visst många slutar med sämre säsonger

Inlagd: 2018-03-09, 14:15
Skriven av: jossa

Snabb revansch för Maria Nordström som vann inledande prologen (3,3 km fritt) i Örnsköldsvik idag. Strax före Sundling. Sömskar trea, Karlsson fyra, Dahlqvist femma. Den skräckinjagande distansen 5 km klassiskt väntar i morgon.

Inlagd: 2018-03-09, 16:50
Skriven av: Per

Johanna Hagström och Moa Lundgren som tävlade i juniorklassen var någon sekund bakom seniorfyran Karlsson och hade alltså blivit 5-6:a bland seniorerna.

Inlagd: 2018-03-09, 16:53
Skriven av: Per

Ja, dessa minitourer med barndistanser blev snart ganska urvattnat. Det är alldeles för många av dom.

Sverige kommer inte lyckas fylla sex startplatser i Holmenkollen på herrsidan. Hur fan ska man fylla 15 till Falun? Är nån ordinarie i distans frisk utöver Rickardsson?

Inlagd: 2018-03-09, 17:00
Skriven av: JohanA

Femmilen i Kollen är vansinnigt trist med masstart, borde köras med intervall för att skapa intresse. Hur tänker man egentligen.

Inlagd: 2018-03-09, 17:25
Skriven av: GKA

Hur skulle ni vilja matcha Frida Karlsson under nästa säsong om ni var första rådgivare? Världscupprogrammet ser ungefär likadant ut som i år. VM går senare än OS gick i vintras. Ulricehamn har världscup runt den 20 januari.

Inlagd: 2018-03-09, 17:26
Skriven av: peter skigames

Oskar Svensson vann på herrsidan i Örnsköldsvik idag före Westberg, Teo och Gustav Nordström. De kör säkert alla nästa helg i Falun. Thorn, Lindblad, Emil, Calle lär väl också köra då om de inte är sjuka.

Inlagd: 2018-03-09, 17:26
Skriven av: Per

G Nordström lär få chansen. Hög högstanivå.

Inlagd: 2018-03-09, 18:36
Skriven av: Harald

Vylegzhanin kör imorgon.
Liksom Spitsov. Hans första lopp sen OS.

Inlagd: 2018-03-09, 19:01
Skriven av: Harald

Bessmertnykh också.

Inlagd: 2018-03-09, 19:02
Skriven av: Harald

Även om den fantastiska Frida Karlsson har sin styrka i den klassiska skidåkningen så var dagens resultat en svagare prestation än vad hon skämt bort oss skidälskare med de senaste veckorna. Tydligast blir det av att hon sånär tar stryk av Hagström och Lundgren (dock skiljde det några timmar i starttid så förhållandena kan ha varit olika, ingen sänding ligger uppe på Sportlib tyvärr). Förhoppningsvis har hon spenderat sin tävlingsfria vecka med träning för att klara av den tuffa säsongsavslutningen.

peter_skigames
Att matcha Frida är ett uppdrag för hennes tränare, alla VC-helger före jul verkar intresanta, men förslagsvis väljer man antingen det nordiska blocket och fullt ös medvetslös i den mellaneuropeiska höjden. Tyvärr lär förbundet tvinga henne att tävla i Idre, Scandic Cup och ScanCupen istället för meriterande lopp utomlands. Datum för JVM i Voukati är inte fastslagna ännu.

Inlagd: 2018-03-09, 20:35
Skriven av: Jan

Vilken skillnad för holmenkollpubliken att se åkarna komma i stor grupp ett antal gånger istf som förr utspridda i ind start där varje åkare känner sig unik och få hejarop. Otroligt att så många fortfarande kommer och tittar.
Märkligt ändå att Ulvang o co gillar masstart på 5 milen.

Inlagd: 2018-03-09, 23:18
Skriven av: Kallner

Bertolina är ende italienaren till start imorgon. Vad tråkigt att Italien inte alls läängre är ett framstående land i fristilsåkning på distans.

Inlagd: 2018-03-09, 23:40
Skriven av: Harald

Harald sade:

”Bertolina är ende italienaren till start imorgon. Vad tråkigt att Italien inte alls läängre är ett framstående land i fristilsåkning på distans.”

Visst, tråkigt, men Sverige nästan lika usla med bara TRE åkare, i världscupen, i klassiska Holmenkollen, och bara ett stenkast bort från vårt grannland…

Detsamma sade jag och sprinten i Drammen där inte en enda tjeckisk dam kom till start…

I dagsläget känns det som om bara Ryssland och Norge kan matcha obegränsat med världscupdugliga åkare till samtliga tävlingar…

Inlagd: 2018-03-10, 05:50
Skriven av: ErrkaPetti

Mitt tips för lördagens femmil i Holmenkollen:

1. Simen Krüger
2. Alex Harvey
3. Denis Spitzov

Outsiders (!) Manificat, Johnsrud-Sundby, Cologna…

Bästa svensk? Gissa det ;-)

Inlagd: 2018-03-10, 05:56
Skriven av: ErrkaPetti

Endast 6 av 61 i dagens startlista åkte i Drammen. Kläbo, Iversen, Kim, Harvey, Krogh, Bolger.

Inlagd: 2018-03-10, 07:18
Skriven av: Harald

Rickardsson vinner idag.

Inlagd: 2018-03-10, 08:56
Skriven av: Palander

Krossen i Övik!

Den fantastiska Frida Karlsson pulveriserade motståndet i dagens tävling. Vann med 10 sekunder mot Jonna Sundling på 5km åkning, men över 30 sekunder till Dahlqvist, Sömskar och Nordström. I intervjun efteråt framkom att Frida varit lite missnöjd med tekniken under gårdagens tävling. Idag var hon heller helt nöjd då hon haft en tendens att springa för mycket, men det klarade hon galant löpare som hon är, Hon sa även att kroppen kändes bättre idag. Tyvärr inte så intressanta frågor från kommentator Richard Olsson.

Inlagd: 2018-03-10, 10:50
Skriven av: Jan

Imponerande av Karlsson på nytt. Misstänker att även Sundling körde hyfsat snabbt med tanke på det stora avståndet bakåt till de övriga. Sundling leder fortfarande minitouren med ca tio sekunder. Det lär stå mellan de två på morgondagens jaktstart. Nordström, Dahlqvist, Sömskar halkade för långt efter idag.

Inlagd: 2018-03-10, 11:13
Skriven av: Per

Ja, Sundling verkar vara på gång nu efter sjukdomen. Hade hoppats på mer av henne i Lahtis, men dagens lopp är iallafall inte sämre än Trondheim. Hon är också något bättre på klassiskt när det kommer till distans vilket är ganska vanligt för sprintåkare.

Inlagd: 2018-03-10, 11:40
Skriven av: Jan

Förstasträckan i samtliga stafetter är bokad för flera år framåt.Som jag tidigare har sagt har vi nu 4 kompletta stafettåkare från och med nästa säsong. Vi slipper dessa ändlösa diskussioner om vilka som ska åka, däremot lär de fortsätta om vilken sträcka de ska åka.

Inlagd: 2018-03-10, 11:54
Skriven av: Peter

Japp, skall bli skönt att slippa alla lobbyister.

Richard Olsson är bedrövlig, lovar topp-5 placeringar åt folk som är chanslösa.

Inlagd: 2018-03-10, 11:57
Skriven av: Jan

Tror inte de ändlösa diskussionerna kommer att försvinna.

Inlagd: 2018-03-10, 12:18
Skriven av: Johan

Ok, Emilsson blev visst 4:a då Westberg, Svensson et al underpresterar.

Olsson lyckades dock ta fel på Teodor och Erik SIlfver vilket försträckte intrycket av SportLib borde byta kommentator.

Inlagd: 2018-03-10, 12:19
Skriven av: Jan

Stafettdiskussionerna är meningslösa. Folk förfalskar diskussionen, tror åkare skall åka 20-30 sekunder snabbare bara man byter sträckor osv. Målar upp fantasiscenarior utan stöd i verkligheten.

Ida, Falk och Haag har alla lobbyister som vill få dem in och ut ur laget. Sanningen är att i en optimal värld skall ingen av dem åka.

Inlagd: 2018-03-10, 12:22
Skriven av: Jan

Gustav Nordström som hånades(?) ovan för sin kapacitet vann alltså dagens lopp. Ligger bra till för att ta hem totalen.

Inlagd: 2018-03-10, 12:44
Skriven av: Per

Rickard Olsson är ett haveri. När fem åkare gått i mål(blåbär) i damloppet och någon leder med 40 sekunder är det ett riktmärke! Riktmärke! Dessa åkare var ca 3-4 minuter efter till sist. Har har ingen som helst känsla för hur bra åkarna är.

Men kul att se Karlsson fortsätta leverera, ännu roligare blir det att se henne kommande helger. Sundling visar nästan mer i distans än i sprint för tillfället. Visserligen kul om hon går och blir en åkare åt allroundhållet, men just nu är hon inte riktigt spetsig i någonting vilket är varför hon går bra här och i skandinaviska, men har tufft att få till resultat i världscupen. Skulle vara bra om hon fick med sig något från Falun-sprinten.

Inlagd: 2018-03-10, 12:47
Skriven av: JohanA

Per: om du läser ovan ser du att jag skrev att hans högsta nivå är hög.

Inlagd: 2018-03-10, 12:47
Skriven av: Harald

Per

Han kom 31:a….

Inlagd: 2018-03-10, 13:06
Skriven av: Jan

Inget konstigt att Nordström är mycket bättre i fri stil, den enda som inte begripit det är ju Rikard Grip, som tar ut henne till en klassisk WC men inte låter henne åka fri stil WC

Inlagd: 2018-03-10, 13:41
Skriven av: Kurt

Sorry, jag både snurrade till det och misstolkade. (Håller egentligen på med helt andra saker idag)

Inlagd: 2018-03-10, 13:45
Skriven av: Per

1. Cologna
2. Sundby
3. Richardsson

Inlagd: 2018-03-10, 14:28
Skriven av: Kallner

Det är väl rätt uppenbart att Petter Engdal (och Sandström bytte skidor vid fel tillfälle). Han kör jättestarkt men kommer inte ha en chans pga hur sluten han blev innan han till slut bytte. Hur mycket är det en fråga om coachning och hur mycket bestämmer de skälva?

Inlagd: 2018-03-10, 16:14
Skriven av: Per

Då hade jag rätt på 1 o 2.
Richardsson lite svagare än väntat. De övriga svenskarna godkänt men inte mer.

Inlagd: 2018-03-10, 16:35
Skriven av: Kallner

Synd att inte Wylle vann.Det hade varit kul

Inlagd: 2018-03-10, 16:36
Skriven av: karlP

En hundradel vann Cologna med! Då har han vunnit allt. Vilken skidåkare han är.

Inlagd: 2018-03-10, 16:40
Skriven av: Per

Och starka lopp av Engdahl och Sandström födda 94 och 95. Kul!

Inlagd: 2018-03-10, 16:45
Skriven av: Per

Richardsson svagare än väntat? Det var väl ungefär som förväntat snarare. Han tillhör knappast toppen i skate, men han slog Krüger, Klæbo, Krogh och några andra gutter :)

Inlagd: 2018-03-10, 16:46
Skriven av: Rickard

Jag ändrar mig, väl godkänt av de andra.

Inlagd: 2018-03-10, 16:51
Skriven av: Kallner

Engdahl föll tydligen också utför från Frognesätern just på sista varvet med de gamla skidorna. Hur som helst väl godkänt i VC-debuten.

Inlagd: 2018-03-10, 17:02
Skriven av: Per

De Norske kommentatorene hadde, av en eller annen grunn, håp på at Holund skulle avgjøre det.
Ja visst, hvis han får 5 minutter forsprang så kanskje.
Imponert av spurten til Sundby. Var sikker på at Vylegzhanin og Cologna kom til å spurte fra ham.

Godkjent gjennomkjøring av Klæbo.

Inlagd: 2018-03-10, 17:03
Skriven av: Ubersnuber

Imponeras av Deniz Spitzov femteplats…

Inte den bästa tekniken, men trots sina 21 år kör han ju helt fantastiskt!

Och, bra insatser av Engdahl/Sandström!
Men, som många här skrivit tidigare, inte alltför kul med masstartslopp i denna form :-(

Inlagd: 2018-03-10, 17:25
Skriven av: ErrkaPetti

Riktigt starkt av Petter Engdahl att komma 23:a på sitt första VC-lopp som är Kollen! Jag hoppas att han får motivation att satsa på skidorna nu, trots att han är en riktigt lovande bergslöpare. Eller lovande, 5:a på Matterhorn Ultraks är inte ett dåligt resultat.

Inlagd: 2018-03-10, 17:27
Skriven av: mickedata

Grip har sina analyser.
”Vi måste landa”, ”jag har inga svar”, ”hur ska vi skapa miljöer?”
Han ville nästan inte se Ojala i ögonen när hon ställde frågor tidigare. Han är väldigt ödmjuk och en bra person men frågan är om han är en coach som ställer krav och stöttar sin organisation med utgångspunkt i riktigt tuffa mål. Redan nu skruvar han ner förväntningarna inför Seefeld. Väldigt defensivt och vilka signaler skickar han då till ledare och elitåkare?

Inlagd: 2018-03-10, 17:29
Skriven av: Kallner

Tyckte Holund var starkare än jag någonsin sett honom på en avslutning. Dock säkert ändå rätt att byta skidor och spela ut sitt kort där han gjorde.

Inlagd: 2018-03-10, 17:30
Skriven av: Per

En stor grattis, og velkommen tilbake i skisporet, til dagens største overraskelse – Sjur Røthe, som sliter med store ryggplager, gr. bekhterevs sykdom.. En 4 plass, er langt over godkjent….

Inlagd: 2018-03-10, 17:56
Skriven av: pelle

Per: Cologna har inte vunnit allt. Vasaloppet är kvar, Dario blev femma i ett försök för två år sedan. Nej men allvarligt talat är Vasaloppet säkert större för oss här uppe i Norden än för mellaneuropéer.

Kul att Cologna fick vinna i Kollen efter att ha varit så nära tidigare. Hade Sundby fläkt ut sig lika mycket i mål hade han vunnit, där som han missade segern. Synd att Richie inte fick kontakt med tätklungan, kostade nog kraft att själv jaga där istället för att åka med de andra.

Inlagd: 2018-03-10, 18:00
Skriven av: Jörgen

Klæbo mistenker at han kjørte over en ølkork.
Stor rift under skia etter fallet.
https://www.nrk.no/sport/klaebos-femmils-debut_-tok-poeng_-tryna-og-ble-nummer-40-1.13954766

Men, som han sier selv; han hadde uansett ikke hatt mulighet til å henge med teten.

Inlagd: 2018-03-10, 18:14
Skriven av: Ubersnuber

Engdahl är en ny trevlig bekantskap.

Inlagd: 2018-03-10, 18:19
Skriven av: Harald

Tyvärr kan man inte ha femmilsspecialister år 2018. Engdahl håller inget vidare på 15km eller kortare, så svårt att se honom i landslaget. Konkurrensen är å andra sidan kass, för att inte säga obefintlig, så vem vet. Kanske kan man hitta nån sorts fartfiber i honom.

Imorgon kommer det intressanta loppet för svensk del.

Inlagd: 2018-03-10, 18:42
Skriven av: JohanA

Är det någon mer en jag som har tröttnat på det här hyllandet av Holmenkollen av Hård och blomman varje år.Ofta Urtråkig tävling som idag fsom det ofta blir i kollens 5 mil där det är svårt att komma ifrånmed deras nerförsbackar som packar ihop fältet.på Det är klart att det är arenan med mest publik.Men om de skulle ha haft ett 15 km lopp varje år och tex Falun skulle ha en 5 mil så skulle nog ganska många tycka att Faluns 5 mil skulle vara en väldigt viktig tävling att vinna och att prestigen med att vinna holmenkollen skulle minska.Prova att rotera platsen för 5 milarna så skulle det bli mer inressant.Däremot så skulle ju kollens 5 mil vare bra med individuell start.Men för norrmännen är det ju alltid viktigast att vinna Men nu när Northug inte håller måttet längre så kanske det blir individuell start.Kom inte och säg att det är FIS som bestämmer.Det kanske det är men FIS gör som Norge bestämmer

Inlagd: 2018-03-10, 18:43
Skriven av: KarlP

Bra gjort av Karlsson att vinna i den svenska tävlingen i Örnsköldsvik idag men hennes resultat från världscupen i Falun blir mera intressanta att se. Tvivlar inte på att hon får chansen att åka där.

Vill dock inte ta ut saker och ting i förskott som att utropa henne till bofast i stafettlaget etc. Fortsätter Karlsson att utvecklas och göra bra resultat kommer sådant automatiskt. Det blir spännande att följa hur det går för henne.

Inlagd: 2018-03-10, 18:45
Skriven av: Jörgen

Man saknar intervallstarterna.

Inlagd: 2018-03-10, 18:47
Skriven av: peter skigames

Duvillard som inte visat nåt i år blir 10:a. Magnicat tredje fransman!

Inlagd: 2018-03-10, 18:49
Skriven av: Harald

5-mila i Holmenkollen er stort pga at det er hovedstaden til verdens mest langrennskåte nasjon, ikke på grunn av distansen i seg selv.
Du kan ikke ”overføre” noe sånt.

Inlagd: 2018-03-10, 18:50
Skriven av: Ubersnuber

KarlP… ”kom inte och säg att det är fis som bestämmer”.. Jo da, det var FIS og Bengt Erik Bengtsson som bestemte att 5-mila skulle gå med fellestart (masstart), lenge før Northug entret banen! ;-)

Inlagd: 2018-03-10, 18:58
Skriven av: pelle

Ubersnuter
Tror du verkligen att om Holmenkollen skulle ha haft en årlig 15 km tävling som nästa alla andra världscup orter numera får hållas med att den skulle var lika prestigfull.
Det kan du ju tro om du vill.
Det är ju väldigt konstigt igentligen varför de inte har några fler långa lopp under säsongen.Det är ju inte direkt något mandomsprov numera att köra 5 mil i en masstart på 2 timmar.I långloppscupen klarar de av att köra en massa långa lopp under en säsong.Misstänker att normännen är nöjda med att har monopol på 5 milar.

Inlagd: 2018-03-10, 19:11
Skriven av: KarlP

KarlP: Fast det är klart att det är häftigt med den stämningen längs spåret. Den förtjänar alla hyllningar. Däremot håller jag med om att man som tittare inte håller stenkoll de första fyra milen. De borde verkligen prova att återinföra intervallstart i Holmenkollen. Nu blir det ju nästan så att stämningen runt spåren blir huvudattraktionen under de första 4 milen. Jag har själv stått där i marka och det är verkligen kul men med masstart blir det: ”ok nu kommer de, heja heja heja, svisch så är de förbi..,vänta ett varv och 20 minuter och sedan samma sak igen. Med intervallstart skulle man ju kunna heja på åkarna mycket mer individuellt och man kan följa utvecklingen lika bra som inne på stadion via fis-appen.

Inlagd: 2018-03-10, 19:24
Skriven av: Per

Per
Det är helt klar en häftig tävling.Men efter ett många år med samma hyllningar under en stor del av sändningen blir det för mycket tycker jag .Vi har fattat nu att det är en fantastisk publik och en otrolig stämning.

Inlagd: 2018-03-10, 19:35
Skriven av: KarlP

Kvoten!

Inlagd: 2018-03-10, 19:48
Skriven av: Kultingen

Röthe är tillbaka efter en tid i frysboxen.

Inlagd: 2018-03-10, 19:54
Skriven av: Harald

Tråkigt nog ser det ut att bli ett tuuuuuungt snöfall under damernas 3mil i morgon :-(

Vem gynnar det?

Mitt tips 30k damer Holmenkollen 2018:

1. Marit Björgen
2. Ragnhild Haga
3. Ebba Andersson

Utmanare… Kalla, Stadlober, Pärmäkoski…

Inlagd: 2018-03-10, 20:05
Skriven av: ErrkaPetti

Varför skulle snöfall vara tråkigt?
Utan snöfall sticker Björgen iväg som vanligt efter ett par km som det brukar se ut i kollen.Är såna tävlingar så jätteroliga ? 30 km lopp har ju varit urtråkiga normalt under hela Björgen/Johaug epoken

Inlagd: 2018-03-10, 20:20
Skriven av: KarlP

KarlP sade:

”Varför skulle snöfall vara tråkigt?
Utan snöfall sticker Björgen iväg som vanligt efter ett par km som det brukar se ut i kollen.Är såna tävlingar så jätteroliga ? 30 km lopp har ju varit urtråkiga normalt under hela Björgen/Johaug epoken”

Tänker mest på publiken när det gäller snöfallet…

Men, håller med om att snöfallet ej gynnar att rycka tidigt (typ Marit/Therese), men, vi ser nog drottning Björgen först över mållinjen ändå…

Tror Ebba överraskar i morgon (fick väl köra detta förra säsongen så hon vet vad som gäller i Holmenkollen)…

Inlagd: 2018-03-10, 20:32
Skriven av: ErrkaPetti

Jag tror inte att Björgen rycker supertidigt imorgon, oavsett före. I fristil är hon inte riktigt det där loket, hon är betydligt mer överlägsen i klassiskt, eller snarare enbart överlägsen i klassiskt. Faktum är att hon inte vunnit något lopp som avslutats med fristil i år, bortsett OS-stafetten. Det enda som talar för Björgen är egentligen att det är 30km, att hon är helt överlägsen på så långa distanser. Och den överkapaciteten ska nog kunna räcka gott även imorgon.

Inlagd: 2018-03-10, 20:50
Skriven av: JohanA

Huliganbråk i Kollen?

Inlagd: 2018-03-10, 22:23
Skriven av: Jan

Jan: haha har inte hänt i Sthlm på Slottssprinten i Gamla stan :)

Inlagd: 2018-03-10, 22:39
Skriven av: Harald

Jan: De sitter just nu i sina husbilar och slänger mackor på varandra. ;)

Inlagd: 2018-03-10, 22:46
Skriven av: peter skigames

Idrott och alkohol hör inte ihop.Det är en gammal sanning.

Inlagd: 2018-03-10, 23:49
Skriven av: GKA

Rena Altamont-stämningen idag i Holmenkollen. Fy fan, det var inte trevligt kan jag säga.

Inlagd: 2018-03-11, 02:42
Skriven av: Den tillbakastående

Otroligt komiskt igentligen Nu har man fått höra år efter år vilken trevlig faniljefest det här är.Fantastiskt kunning publik som är otroligt intresserade av skidåkning.Nu visar det sig att en stor del varit för fulla för att över huvud taget följa vad som händer i skidspåret.Om den här huliganismen fortsätter får man göra som fotbollen tidigare bestraffade vissa lag med.Man får köra med tomma läktare på gratishöijen och ute i de holmenkollska skogarna :)

Inlagd: 2018-03-11, 06:40
Skriven av: KarlP

Alkohol gjorde modiga ryska soldater ännu modigare under andra världskriget.
Alkohol gör trevliga och skidintresserade norrmän ännu trevligare och ännu mer skidintresserade.
Vem skulle annars, utan stämnings höjande drog, tälta i skogen bara för att se skidåkare svischa förbi ett par gånger.

En klok man ligger i soffan framför tv-apparaten.

Det är bara givetvis bara Kalla på den svenska sidan som idag kan blanda sig in i medaljstriden. Men det blir svårt, vi vet att hon blir klassen sämre efter en formtopp i ett mästerskap. Vem gjorde upp om segern igår? Två legendariska touråkare plus en utvilad Maxim Y.
Bland damerna finns flera som presterar bra under tung tränings och tävlingsbelastning, Det är inte Kalla grej. Även om Kalla är en fanatisk skidåkare, bättre än någonsin tidigare.

I och för sig, slutet av säsongen, efter ett OS, många är riktigt slitna, överraskningar kan inträffa. Igår var till exempel den bästa fransmannen var plötsligt nästan sämst i laget. Formen kan också varier dag från dag ,

Inlagd: 2018-03-11, 07:53
Skriven av: anders 2

Sorry skidvänner, glöm 5-mil med intervallstart. Den mjölken är spilld, upptorkade och golvet är renoverat.

Och det handlar inte om tv-produktion eller att sydeuroper inte fattar. Det handlar om att vinnaren skulle bli en åkare antingen med ren tur, tajming med varvning, eller taktiskt, som Hoffmann (som körde in 30s på Dählie och sen la sig i rygg) eller Jonsson (som tappade och la sig i rygg) i Nagano. Det styrkeprov för bästa åkaren vinner går helt enkelt inte att genomföra med dagens regler.

Inlagd: 2018-03-11, 09:03
Skriven av: Thorrez

Holmenkollen. Ett gigantiskt fylleslag. Publiken kastar öl och ölkapsyler på åkarna. . Lätt hänt att det snart kastas en ölflaska. Jag vet inte, men jag antar att en kastad ölflaska lätt förstör stämningen, i alla fall för åkaren som får flaskan i huvudet.

Tågen som bildas i en intervallstart är helt enkelt förjävligt orättvisa.

Inlagd: 2018-03-11, 09:32
Skriven av: H.G Wells

Kallner: Var hittade du intervjun med Grip som du skrev om tidigare?

Inlagd: 2018-03-11, 10:18
Skriven av: Per

Per: finns en i Vinterstudions sändning från igår ca 4.35 en intervju med Grip.. sedan kan man ju tolka den olika han öppnar ju upp för en del nytt tänka nytt.. utvärderingen kommer så klart senare

Inlagd: 2018-03-11, 10:51
Skriven av: jossa

https://www.dagbladet.no/sport/kollen-tilskuere-kastet-ol-pa-svensk-langrennsstjerne—syke-tilstander/69598467
Ikke alle av de 100000 tilskuere som var i Kollen i går, var med på den gigantiske fylleslaget.. Greit og poengtere det….Men ikke ok og registrere att veteranen, Rickhardsson, fra SWE. fikk en liten smak av ølet som ble servert på diverse ”matstasjoner”- underveis .. ;-)
Derimot er Bjørgen skuffet over att 3-mila går på søndag, og ikke lørdag med det enorme folkehavet, og verdens beste stemning på dag 1…!

Inlagd: 2018-03-11, 10:54
Skriven av: pelle

Ok, hittade den själv i gårdagens vinterstudio. Ja, han är lite defensiv men samtidigt öppnar han upp för att ”tänka utanför boxen”, utvärdera osv. Men han är ändå helt övertygande när man tänker på det Fredrik Aukland sa mycket klokt att Sverige ska inte se detta som ett problem utan som en möjlighet att bygga långsiktigt. Det känns inte som att visionen riktigt finns där hos Grip och han är tydligt med att allt gick bra inför mästerskapet i år. Där låg alltså inte problemet. Han menar att han
Behöver mer distans för att analysera och det är nog sant men att han liksom inte har någon idé alls om vad som gick fel två veckor efter OS är ändå konstigt tycker jag. Härinne har flera varit inne på överträning för nyckelåkare som Burman. Finns motivation och glöd hos Hellner? Om inte varför saknas glöden i landslaget (Rickardsson verkar fortsatt motiverad men har nog inte riktigt glöden att gå med sig andra). Så är Grip mannen att inleda den där fyraåriga, långsiktiga satsningen som känns som en möjlighet för alla inblandade? Jag är fortfarande inte övertygad. Men det har varit en lång säsong och energin är säkert på väg att ta slut även för Grip nu. Han kanske ger ett helt annat intryck om ett par månader.

Inlagd: 2018-03-11, 11:01
Skriven av: Per

”ändå inte helt övertygande” skulle det stå.?

Inlagd: 2018-03-11, 11:01
Skriven av: Per

Per: men frågan är om man vill gå in på något före man exakt kommit fram till något, pratat med alla åkare / tränare.. åkarna kan ju haft olika problem men en åkare som Daniel R tror jag var i bra form under OS ändå 50 km tyder ju på de även att han gör bra 15 km Skiathlon utifrån dom resultat han gjort sista 2 säsongerna och han gör sitt bästa mästerskap sedan 2014 sett till individuella loppen

Inlagd: 2018-03-11, 11:20
Skriven av: jossa

Det saknas en röd tråd i Grips resonemang. Han verkar inte ha nån vision, väldigt defensiv inställning. Istället för att skruva ner borde han lyfta lite inför Seefeld redan nu. Betyder mycket både för ledare och landslagskandidater inför träningsåret.

Inlagd: 2018-03-11, 12:00
Skriven av: Kallner

Tycker Ebba ser pigg ut idag!

Inlagd: 2018-03-11, 12:05
Skriven av: ErrkaPetti

varför skulle han slänga ut någon vision mitt under en tävlings helg i kollen när inte ens säsongen är analyserat fullt ut.. på raka hand på herrsidan under prestera Calle och Markus under mästerskapet och Hellner i stora delar av säsongen medans Calle fått till några bra toppar ändå Burman inte heller nått upp till vad man kunnat förvänta sig även om OS blev ok tycker jag

Inlagd: 2018-03-11, 12:10
Skriven av: jossa

Kalla verkar vara på stridshumör.

Inlagd: 2018-03-11, 12:12
Skriven av: Kallner

Björgen tar detta enkelt i slutändan tror jag.

Inlagd: 2018-03-11, 12:39
Skriven av: Per

Kalla byter inte. Då vinner Björgen. Kalla kommer inte bli topp-3. Tro mig.,

Inlagd: 2018-03-11, 12:42
Skriven av: Per

Björgen vinner inte. Kalla vinner.

Inlagd: 2018-03-11, 12:42
Skriven av: Harald

Kalla och Ebba är så sjukt korkade som inte byter skidor. Kan inte ledarna säga till dem, eller fattar de inte heller att man tjänar på att byta?

Inlagd: 2018-03-11, 12:57
Skriven av: Henke

Astrid eller Björgen kommer vinna, tro mig!

Inlagd: 2018-03-11, 12:57
Skriven av: Henke

Ser fram mot fotbolls-VM. Det ni Norge och USA!

Inlagd: 2018-03-11, 13:04
Skriven av: Harald

Svartöga

Inlagd: 2018-03-11, 13:04
Skriven av: Kallner

Kalla är nr 1 för mig ändå.

Inlagd: 2018-03-11, 13:04
Skriven av: Harald

Hade Kalla bytt skidor inför sista varvet hade hon nog vunnit hela skiten. Hon hade gått ut 10-15 sekunder före Björgen med BÄTTRE skidor istället för sämre som nu

Inlagd: 2018-03-11, 13:06
Skriven av: Henke

Bjørgens tyngste dag på år-tider, enda vinner hun som hun vil.. maktdemonstrasjon de luxe .. ;-)

Inlagd: 2018-03-11, 13:06
Skriven av: pelle

Som vanligt korkade svenskar som inte byter skidor. När ska dom lära sig att man tjänar på det.

Inlagd: 2018-03-11, 13:06
Skriven av: Janne

Ebbas val att inte byta var ännu mer korkat med tanke på vilket dåligt glid hon hade. Men lika bra att hon lär sig tidigt i karriären så att hon vet vad som gäller kommande år när hon förhoppningsvis åker för pallen

Inlagd: 2018-03-11, 13:07
Skriven av: Henke

Kul för Diggins att bli tvåa med tanke på allt dragjobb hon gjorde.
Trodde Kalla skulle rycka tidigare.
Bra av Ebba o Ida.
Björgen är Queen, inget snack om saken.

Inlagd: 2018-03-11, 13:08
Skriven av: Kallner

Det var inte så jag trodde Björgen skulle vinna, men till sist är hon ändå starkast över tre mil. Noll teknik idag, bara envetet malande på tvåans växel samt fantastiska skidor. Ska egentligen inte gå, och det är litet underbetyg till övriga tjejer också.

Kalla skulle inte bytt inför sista varvet för hon hade aldrig kommit ikapp Diggins igen, som hon ändå hade bättre skidor än. Däremot kostade det att inte byta tidigare i loppet. Att Kalla torskar spurten mot två åkare hon har bättre skidor än är ett underbetyg till hennes taktiska kunskaper. Diggins gjorde det perfekt sista 300m.

Inlagd: 2018-03-11, 13:11
Skriven av: JohanA

Blev ju inget lätt läge för Kalla vad gäller skidbyten ingen annan i täten byter hon har bra skidor jämfört med dom helt klart..Björgen ofta suverän utför och på avslutningar jag tror inte de hjälpt med nya skidor ändå…

Inlagd: 2018-03-11, 13:12
Skriven av: jossa

Bra lopp av Kalla med bra lärdom. Tycker dock ofta att lärdomarna blir onödigt dyrköpta. Att vallateamet, efter gårdagens lopp och OS-tremilen, tror att det är en vinnande strategi at gå på ett skidpar hela loppet tycker jag är en konstig bedömning. Det är om Kalla bara har ett par bra skateskidor i så fall, vilket låter konstig. Tror inte att hon hade vunnit ändå – Marit hade sparat sitt fina skidpar till slutet – men däremot större chans på pallen. Otroligt starkt av Ebba att bli topp-10 på ett skidpar också.

Inlagd: 2018-03-11, 13:13
Skriven av: Per

Menar inte att Kalla hade vunnit om dom bytt men hade dom bytt skidor hade inte Björgen vunnit och dom tre i täten hade tagit beslag på pall platserna.

Inlagd: 2018-03-11, 13:16
Skriven av: Janne

Skidbyten borde naturligtvis vara förbjudet i alla lopp utom skiathlon.

Inlagd: 2018-03-11, 13:18
Skriven av: Kallner

Kallner
Håller med dig att skidbyten inte borde förekomma, det hör ju till skidåkningen att få till skidorna att fungera så bra som möjligt från start till mål.

Inlagd: 2018-03-11, 13:21
Skriven av: Janne

JohanA: Jo, Kalla hade hamnat lite före Börgen/Jacobsen då och de tre hade naturligtvis kommit ikapp de två framför (nu utan Kalla som drog på viktiga partier av sista varvet) snabbare än det blev nu.

Inlagd: 2018-03-11, 13:22
Skriven av: Per

Tycker skidbytet är ett kul inslag som ger lite krydda till loppet. Men det är frustrerande när svenskarna är otaktiska.

Hur ofta gör Björgen felval kring skidbyte? Typ aldrig.

Hur ofta gör Kalla felval kring skidbyte? Typ varannat lopp med skidbyte. Hur kan man lägga all sin tid på att träna så hårt och ändå inte ha koll på såna enkla saker som att det går mycket snabbare att åka 3 mil med skidbyte än utan, särskilt i Kollen med sin smutsiga snö?

Inlagd: 2018-03-11, 13:26
Skriven av: Henke

Utöver det uteblivna skidbytet gjorde Kalla ett charmant lopp! Trist då att missa pallen och kanske segern på ett sånt enkelt felbeslut

Inlagd: 2018-03-11, 13:28
Skriven av: Henke

Man måste verkligen imponeras av Jessica Diggins utveckling från snabb på 5 km fristil (och bra i sprint) till utvecklats till en komplett åkare i både klassiskt och skate…

Tekniskt inte bäst, men, vilken vilja! Var övertygad om att Jessica skulle ta Haga & Kalla på slutet om dom kom i grupp…
Surt för Kalla också att missa pallen :-(

Och, med skidbyte av Ebba hade det säkerligen blivit två placeringar bättre…

Grattis till super-Marit!

Inlagd: 2018-03-11, 13:29
Skriven av: ErrkaPetti

Hur hade det gått med intervallstart? Därom tvista di lärde.

Inlagd: 2018-03-11, 13:31
Skriven av: GKA

Stygg feil av Kalla å ikke bytte ski, hadde vært på pallen ellers, kanskje seier også.

Inlagd: 2018-03-11, 13:32
Skriven av: Neithiri

grip har en hel del att lära åtminstone på den taktiska delen

Inlagd: 2018-03-11, 13:32
Skriven av: GKA

Östberg tog in viktiga poäng på Weng i kampen om totalen. Weng kommer falla över mållinjen på söndag i Falun.

Inlagd: 2018-03-11, 13:33
Skriven av: Per

Hur många av topp 10 åkarna bytte skidor? har dålig koll men 50%? Björgen Astrid Östberg Stadlober Pärmä alla dom bytte väl? av pallen bytte 1 åkare..

Jag tycker Kalla åker på bättre skidor än både Diggins och Haga hela loppet ändå och båda dom fixar pallen

Inlagd: 2018-03-11, 13:36
Skriven av: jossa

Trött på överanvändningen av ordet surt i skidsammanhang.

Inlagd: 2018-03-11, 13:44
Skriven av: Harald

Så ironiskt att åkare med långgående medioker form gör upp om totala WC-segern.

Inlagd: 2018-03-11, 13:45
Skriven av: Harald

Vi vet sen tidigare att Kalla är ganska svag på spurtrakan varför hon behöver gå ifrån före. Inget att förvånas över. Att hon skulle bli sist av dom fyras gäng var spikat.

Inlagd: 2018-03-11, 13:50
Skriven av: GKA

Haga är inte heller nån spurtkanon.

Inlagd: 2018-03-11, 13:56
Skriven av: Harald

Jossa
Man behöver inte ha något expertöga för att se att dom som bytte skidor hade en klar fördel. Dom tre i täten var klart starkast men förlorade på att dom inte bytte skidor.Såg man också även på Ebba. När skidorna går sämre så blir det såklart fysiskt jobbigare också.

Inlagd: 2018-03-11, 14:17
Skriven av: Janne

Ida gör ett riktigt bra lopp. Hon är ett mysterium sedan nyår. Bra fram till OS och sedan två dåliga lopp där. Och efter OS bra igen. Undrar om det bara var dåliga skidor på tio skate i OS eller om hon hade något i kroppen då.

Inlagd: 2018-03-11, 14:18
Skriven av: Per

Jossa
Björgen sa ju i intervjunt också att hon hade klart bättre skidor än dom i täten som inte hade bytt och det såg man framför allt när det gick utför.

Inlagd: 2018-03-11, 14:20
Skriven av: Janne

Janne: men blev inget lätt läge helt klart för någon av dom speciellt för Kalla eftersom jämfört med dom hon åkte med hade bra glid..

Hur bra fungerar Kalla när hon byter skidor i fritt till fritt? i från klassisk till fritt har de ibland inte fungerat även klassiskt till klassiskt har varit lurigt någon gång och även fritt till fritt en gång vad jag kommer ihåg..men de vet nog andra bättre med bättre minne

Inlagd: 2018-03-11, 14:25
Skriven av: jossa

och eftersom de var ca 50-50 mellan att inte byta och byta bland topp 10 vad jag tror så var de inga lätta val att göra..även om jag tycker Ebba hade ett mer tacksamt val att nog byta när Pärmä gjorde de

Inlagd: 2018-03-11, 14:29
Skriven av: jossa

Jossa
Skulle kunna köpa det om dom nu trodde dom skulle hålla undan Björgen och Jacobsen. Men vet inget lopp det lönat sig att inte byta skidor men finns säkert det också men hoppas dom lärt sig en läxa. Borde bytt vid samma tillfälle som när Björgen bytte, har svårt att se att dom hade blivit ikappåkta i så fall med tanke att dom såg mycket piggare ut än alla som kom bakifrån.

Inlagd: 2018-03-11, 14:36
Skriven av: Janne

Janne: dom måste väl ändå trott dom skulle hålla undan för mig kändes de som gränsfall ut på sista rundan men när dom inte drog ifrån mer till toppen var de svårt läge..risken om täten bytt sista varvet att resultatet varit de samma tror jag

Östberg bytte inte i OS och i VM 3 milen förra året bytte ingen topp 10 åkare ? hur de var OS 2014 är jag osäker på

Inlagd: 2018-03-11, 14:41
Skriven av: jossa

Jossa
Tycker det var en dålig jämförelse att ta med 50 procent av topp 10. Eftersom 3 som inte bytte hade en klar ledning och såg piggast ut men tappade mycket sedan framför allt i utför. Dessutom Ebba Andersson som tappade mycket även hon på slutet. Vet inte om det var några fler åkare som ej bytte men var inte så bra trend på dom. Enda anledning till att inte byta var att hon tyckte sig ha bättre skidor än dom andra och trodde dom skulle kunna hålla undan.

Inlagd: 2018-03-11, 14:47
Skriven av: Janne

Jossa
Nu minns jag inte loppet från tremilen i VM men var det någon som bytte av dom bättre som låg i täten och tappade?

Inlagd: 2018-03-11, 14:50
Skriven av: Janne

Jossa
Går inte att kolla blint hur många åkare som kom topp 10 av dom som inte bytte. Man får kolla vad som hänt med åkarna som bytt. Är det 10 åkare i en tätklunga och ingen byter så självklart blir det 10 åkare som ej bytt skidor som kommer på dom 10 första platserna. Garanterat att det går snabbare från plats a till ö om du byter skidor under en 3 mil. Dom få sekunder som tappas tas igen snabbt.

Inlagd: 2018-03-11, 14:54
Skriven av: Janne

Sjukt att Ebba tappar 15 sekunder mot Marit i långbacken. Det är en backe, hur mycket tappar hon på dom andra + att det går tyngre uppför. Tråkigt att vallateamet inte ger Ebba chansen att kunna konkurrera mot de alla bästa.

Inlagd: 2018-03-11, 15:33
Skriven av: mickedata

När Kalla säger att hon kommer att åka loppet på någon slags grundform, och göra det bästa möjliga efter de omständigheterna, så ska man alltid dra ned på förväntningarna. Vi vet samtliga att det skiljer rätt mycket mellan Kallas grundform och Kallas bra form.

Om inte Björgen serverats fantastiska superskidor så hade nog ingen ifrågasatt valet att inte byta skidor.
Jag tycker att både Kalla och Vallateamet gjorde ett bra jobb idag.

Inlagd: 2018-03-11, 15:46
Skriven av: H.G Wells

Ingen ifrågasätter vallateamets insats idag. Vi ifrågasätter Kallas och Ebbas korkade beslut att inte byta under loppet.

Inlagd: 2018-03-11, 16:17
Skriven av: Henke

Forstår egentlig ikke hvorfor ikke Kalla, Diggins og Haga ikke byttet ski. Har det noen gang skjedd at vinneren av en 3 mil ikke har byttet ski? Bare fra Frognerseteren tok vel Bjørgen 10 sekunder.

Inlagd: 2018-03-11, 16:24
Skriven av: Sven

Om de egna skidorna känns OK är det inget inget självklart beslut att byta skidor under loppet. Av de tre som gått loss verkade Haga vara i störst behov av att byta skidor men varför skulle Kalla eller Diggins? Synd att de tre inte orkade hålla undan för den jagande Björgen och att Kalla drog nitlotten på slutet.

Ebbas val var däremot lättare, hennes skidor var inte lika bra och när Pärmen gick in borde hon också ha gjort det. Men hon är ung och lär sig fortfarande, att bli topp 10 i Kollendebuten är bra gjort av henne och hon var med länge därframme. Även bra åkt av Ida som slutade elva!

I Örnsköldsvik vann Sundling minitouren följd av Nordström och junioren Karlsson.

Inlagd: 2018-03-11, 16:58
Skriven av: Jörgen

Janne: speglar bara bilden hur svårt de var att avgöra om man ska skulle byte eller inte och om igen i toppen av ett VM lopp byter skidor så har dom nog gjort den analysen att de inte löner sig byta för att åka snabbast eller analyserade alla vallateam fel förra året i VM? samma var de i OS 2014 där bytte ingen av dom 3 bästa Norskorna bara 2 av topp 10 åkarna bytte..

Vad gäller Ebba tycker jag även att hon stressa en del mitt i loppet vilket nog även kosta en del kraft mot slutet ..

Ida gjorde de klar överförväntan idag kanske borde börja satsa mer mot distans nu

Inlagd: 2018-03-11, 17:04
Skriven av: jossa

Med ett års teknikträning kommer Ebba utmana på allvar, blir spännande att följa henne nästa säsong! Var hon eller Krista förs in till sista skidbytet? Kanske var så att Krista låg bakom och fintade Ebba lite.

Var detta Marits sista 3mil i Kollen? I så fall var det en magisk avslutning. Men någonting säger mig att hon kör även nästa år nu när dopade Johaug återvänder.

Inlagd: 2018-03-11, 17:13
Skriven av: V Vittoz

Ebba borde bytt bort sina första skidor vi första tillfället.
Har Kalla nånsin vunnit en spurt?

Inlagd: 2018-03-11, 17:13
Skriven av: GKA

GKA: OS-stafetten 2014 i alla fall

Inlagd: 2018-03-11, 17:17
Skriven av: swestam

Swestam, Tack! Hade glömt det men inget undantag utan regel.

Inlagd: 2018-03-11, 17:59
Skriven av: GKA

Av alla lopp jag sett på tre eller fem mil har jag aldrig varit med om att det varit en fördel att avstå från byten. I några enstaka fall har det varit svårt att avgöra vad som varit bäst (när det är ett lättvallat underlag där glidet är extremt bra för alla), men nästan alltid har det varit en klar fördel att göra de byten man får. Till och med om man förlorar draghjälp och får åka själv brukar det löna sig att byta. Psykologiskt kan det vara svårt för åkaren att fatta beslutet att byta om skidorna känns bra, men just därför borde man bestämma i förväg att alltid byta. Tränarna och/eller vallarna borde kunna ta fram systematiska testresultat som visar att det nästan alltid är en stor fördel att göra det, och få med sig åkarna på en sådan plan. Den enda taktiska frågan som är värd att fundera på är vilket (eller vilka) varv bytet ska göras.

Inlagd: 2018-03-11, 18:59
Skriven av: Henry

Kalla ”förlorade” inte pallen pga att hon hade sämre skidor utan för att hon tog slut helt enkelt. Syntes tydligt i Hellnerbacken och sista knixen före sista kurvan att det inte fanns ngn power kvar. Jag trodde hon skulle rycka tidigare i loppet men hon hade inte benen för det idag. Hon skulle ganska lätt hållit undan idag om hon haft nån % mer kraft andra halvan av loppet. Det var helt rätt av henne att inte byta skidor såsom loppet utvecklade sig. Eller ni som tycker så, när skulle hon bytt skidor? Att åka ikapp en motiverad Diggins med 20 sek och gå ifrån hade inte blivit lätt.

Inlagd: 2018-03-11, 19:07
Skriven av: Kallner

Jag är med Sven och andra här. Skidbyte är ett strategiskt val, inte något man gör beroende på hur det för tillfället går i loppet (kanske, som idag, råkar det vara ett stort avstånd bakåt just pga att konkurrenterna har bytt skidor). Även om man tycker att skidorna går bättre än för andra som man kör med för tillfället och som inte heller har bytt skidor, bör man byta någon gång under en lång tremil eftersom erfarenheten visar att det är bättre eller t o m mycket bättre. Att inte göra det är en ren
chansning (a la Rickardsson i Val di Fiemme) som jag ser det.

Inlagd: 2018-03-11, 19:16
Skriven av: Per

Kul att Kalla fick medaljen idag och att hon ändå inte såg helt nedslagen ut i intervjun efter.

Inlagd: 2018-03-11, 19:21
Skriven av: Kallner

Fast hon var rätt sur. Medaljen hjälpte dock förstod man. Hon är rolig.

Inlagd: 2018-03-11, 19:28
Skriven av: Per

Nu kan jag ha fel men av Björgens 4 senaste lopp på 30 km fritt har hon gjort ett skidbyte och de var alltså idag. 2015 i kollen hitta jag inte heller något byte på henne man kan missat snabbspola loppet. alltså av dom lopp jag hitta OS 2014 Kollen 2015 VM 2017 och Idag är de inte jätte vanligt med skidbyten

Inlagd: 2018-03-11, 19:31
Skriven av: jossa

Jossa: Hur kan du se det? Mitt intryck är som sagt att de flesta numera byter på en tremil och att det oftast straffar sig att chansa. Men jag har inte gått igenom loppen i detalj. På OS bytte i alla fall alla i minst topp-8 om jag minns rätt.

Inlagd: 2018-03-11, 19:53
Skriven av: Per

Per: jag kollade igenom dom fyra senaste loppen på 30 km fritt vad jag kom på dom lopp jag nämnde och hitta väldigt få skidbyte..

Dom lopp som är mest intressanta som jämförelse är dom i fritt därför jag jämför med dom 4 senaste jag hitta.. men kan missat något i kollen 2015 men inte säkert på de i klassiskt är de mer vanligt helt klart

Inlagd: 2018-03-11, 19:59
Skriven av: jossa

Om Kalla skulle bytt efter halva loppet hade hon inte haft några problem att gå ikapp och ifrån Diggins (om Diggins inte bytt skidor hon också). Inte bara Björgen utan även Jacobsen gick ikapp mycket mer än så, trots att de slet tidigt i loppet.

Inlagd: 2018-03-11, 20:43
Skriven av: Henry

Det jag menar med vallateamet och Ebba är att Ebba inte har konkurrenskraftiga skidor. Och då pratar jag om själva skidan. Självklart åkte alla i svenska laget på samma valla och struktur. På rätt skida såg vi effekten på Kallas glid. Marit och i viss mån Kalla lär ha världens bästa skidparker. Ebba har några tusen par kvar att testa. Ni kan själva får t.ex. Lager 157s vallning till Vasaloppet men det kommer vara stor skillnad på glidet för er jämfört med teamåkarna eftersom ni inte har samma grundbestånd med skidor. Det kan vara så att Ebba och Kalla inte hade ett till par att åka på som gick lika bra i föret.

Förra året i Kollen så var Jens Burman med bra men hade mycket sämre glid efter bytet. Han sa efter loppet att han inte har två bra par. Till den här säsongen bytte han till Salomon från Fischer.

Inlagd: 2018-03-11, 21:02
Skriven av: mickedata

mickedata
men i så fall var inte Jens Burman smart, man ska väl ändå avsluta med det bästa paret man har.

Inlagd: 2018-03-11, 21:21
Skriven av: Janne

Grip sa att åkarna i svenska laget skulle försöka ta sig igenom loppet utan att byta skidor. Intervjuaren frågade inte varför.Hade varit intressant.

Inlagd: 2018-03-11, 21:34
Skriven av: GKA

Kalla borde i så fall bytt när Björgen o Jacobsen gjorde det, men det vet i tusan om det gjort så stor skillnad. Tror helt enkelt de tre i täten inte hade så mycket kraft kvar. Kul tremil i alla fall, roligare än när någon går loss med tre minuter.

Inlagd: 2018-03-11, 22:26
Skriven av: Anders

Kalla hade bättre skidor än åkarna hon var loss med. Det borde vara nog facit för hennes strategiska val. Hade förstått om Haga gått in och bytt som gled klart sämre, men inte Kalla. Björgen vann till slut på att hon har bäst ork och bäst avslutning snarare än att hon gjorde något taktiskt fulländat med att byta skidor. Det var också långt efter bytet som den riktiga upphämtningen kom, för den delen, och mycket av det skedde uppför.

Oavsett om det kostade segern(enligt mig inte) så hade Kalla överläge i material på övriga, alltså kan man utgå från att dom andra helt enkelt var starkare.

Inlagd: 2018-03-11, 22:51
Skriven av: JohanA

mickedata: var får du allt ifrån?
Åkarna ”väljer” i första hand skidfabrikant utifrån var dem får bäst villkor.
Det är inte alla i VC-serien som kan välja o vraka som dem vill.
För egen del tycker jag Madsus är överlägsna på skate och Fischer på klassiskt.
Men generellt är det mycket små skillnader mellan fabrikaten.
Vill du ha en perfekt klassisk skida för ett specifikt före och har att välja på 25 par av vardera märke ex Fischer, Madshus och Atomic och väljer ut de bästa respektive så går det knappt att mäta skillnad om du har motsvarande slip o vallning på de olika.
De flesta har sina ”älsklingsskidor” för olika förhållanden och det valet styrs även av känsla och att det gått bra vid vissa tävlingar.

Inlagd: 2018-03-11, 22:54
Skriven av: Kallner

Ganska intressant att Charlotte Kalla får Holmenkollen-medalj FÖRE Martin Johnsrud Sundby :-)

Inlagd: 2018-03-12, 05:52
Skriven av: ErrkaPetti

Det är trots allt bara en världscuptävling det handlar om. En världscuptävling två veckor efter årets stora formtopp. Det blir som det blir. Samma sak för Stina. Båda säger att materialet har varit bra. Formen finns helt enkelt inte. Det är klart att det är lite surt att komma fyra i holmenkollen och ännu surare att missa förstaplatsen i sprintcupen. Men båda visste på förhand att med stor sannolikhet skulle bli precis så här. Kalla var nog igår inställt på att resultatet kunde bli betydligt sämmre än det faktiskt blev. Vallateamet har inte misslyckats efter OS i någon tävling. Både Kalla och Stina har haft bra material.

Inlagd: 2018-03-12, 07:02
Skriven av: anders 2

Stolpe ut för Kalla. Förutom snacket om skidbyte och form så skulle jag vilja hävda att Holmenkollen – masstart passar Charlotte uselt. Lång uppförsbacke på en 3 km sedan avslutningen med världens längsta glidparti följt av en runda runt kapellet. Inte det optimala precis.

Inlagd: 2018-03-12, 07:48
Skriven av: peter skigames

Inte optimalt för Kalla. Inte optimalt överhuvudtaget. Tyvärr så avslutas många banor med alltför mycket utförsåkning. Cykeltävlingar avslutas ofta uppför. Mer uppför än nedför är optimalt om man vill att den starkaste åkaren ska vinna.

Inlagd: 2018-03-12, 08:19
Skriven av: anders 2

ErrkaPetti .. Sundby mangler fortsatt et individuelt gull i mesterskap, der er jo Kalla helt suveren kontra Sundby, med 1 OL-gull + 1 VM-gull..
Man tviler på att Sundby kommer opp i ”gullklubben” i løpet av sin karriere…

Inlagd: 2018-03-12, 09:11
Skriven av: pelle

– Kalla har vel 2 OL-gull..

Inlagd: 2018-03-12, 09:14
Skriven av: pelle

Sedan är svårt att förstå hur Kalla kan missa slipstream. Hon som varit med så länge.

Inlagd: 2018-03-12, 10:48
Skriven av: GKA

Kalla har tre OS-guld, varav två individuella. Ett i varje OS hon har deltagit i, 2010. 2014, 2018.

Inlagd: 2018-03-12, 11:05
Skriven av: Per

Anders 2: I Drammen var det rätt uppenbart att svenskarna inte hade optimalt material. I Lahti och Holmenkollen håller jag däremot med dig.

Inlagd: 2018-03-12, 11:09
Skriven av: Per

Hård kommer med ett förslag att Pichler ska hjälpa svenska herrar i spåret. Konstigt förslag från en så erfaren expert.

Inlagd: 2018-03-12, 11:24
Skriven av: GKA

Dessutom undergräver ett sånt förslag förtroendet för Hård som kommentator i skidspåren.

Inlagd: 2018-03-12, 11:48
Skriven av: GKA

Det lilla jag hörde av Hård var att han nämnde Pichlers lagbygge som en kontrast till det svenska längdlandslaget. Inom skidskyttet finns förutom bra träning även självförtroende och lust, något som det verkas som det saknas inom längdlandslagen. Det betyder ju inte att Pichler ska hjälpa längdherrarna. Om jag inte missade något

Inlagd: 2018-03-12, 12:06
Skriven av: Emil

Kan Anna Haag och Jönsson komma tillbaka tror ni?

Inlagd: 2018-03-12, 12:08
Skriven av: MA

Pelle: Du tror inte det har med detta att göra då?https://www.vg.no/sport/langrenn/i/A2QMgn/sundby-faar-ikke-holmenkollmedalje-paa-grunn-av-dopingdom

Inlagd: 2018-03-12, 13:01
Skriven av: Den tillbakastående

Hej alla skidälskare!!

Jag har grunnat idag på jobbet…
Rullar massar golvvärme utomhus just nu, så, det finns gott om tid att tänka och grunna…

Min fundering gäller Charlotte Kalla och gårdagens tremil i Holmenkollen.
Som flera har skrivit här tidigare, så har ju sällan Charlotte lyckats i just 30k. Ofta har hon varit minuter efter antingen Björgen, eller Johaug (eller bägge)…

Det måste väl ändå vara väldigt positivt att komma fyra i Holmenkollen, bara sekunder bakom Marit, istället för minuter…?

Jag tror vi ser en ny Charlotte växa fram detta år, på slla plan…
Har en magkänsla att hon kommer bli sylvass till VM i Seefeld 2019!!
Nästa år blir det nog inte Björgen som blir den stora motståndaren, utan Therese Johaug :-(

Kan Marit leverera ytterligare en toppsäsong på sitt 39:e år?

Detsamma gäller nog Stina Nilsdon också. Hon har fått bränsle detta år till att satsa ytterligare, både på sprinten, men, också på distans…
Ser verkligen fram emot nästa säsong redan nu!

Inlagd: 2018-03-12, 17:41
Skriven av: ErrkaPetti

MA: Haag är nog tillbaka till stafetten i Seefeld.

Inlagd: 2018-03-12, 21:37
Skriven av: Kallner

ErrkaPetti: Jo, det är klart att det var ett bra lopp av Kalla. Och hon har blivit bättre på 30 km. På VM 2015 tog hon medalj. Förra året var hon med in på slutet på VM. På OS gick hon lite för hårt och länge med Björgen. Annars medalj där. Och i Kollen mycket nära. 30 km är också en distans för äldre och erfarna. (Om man inte heter Johaug och Stina Nilsson möjligen) Så hon lär bli ännu bättre på den distansen nu när hon är 30+. Tror jag…

Inlagd: 2018-03-12, 22:12
Skriven av: Per

Bra laginsats av norskorna. Jacobsen släppte och hjälpte Björgen. När de började plocka nån sekund gick Haga upp och ”drog” en kort period. På den stunden minskade försprånget med tio sekunder. Sen bar det utför.

Inlagd: 2018-03-12, 22:32
Skriven av: Per Elfström

Anledningen till att Kalla inte vann var för att hon inte var stark nog.

Björgen tog heller inte in så mycket utför utan det var lika mycket uppför på slutet. Helt enkelt därför att Marit är en bättre tremilsåkare än de flesta andra. Samtidigt hade kanske Diggins haft en bättre chans om inte Haga varit med där framme. Diggins hade hjälp av Kalla (framförallt hennes skidor) utför, men annars gjorde hon allt arbete själv.

Inlagd: 2018-03-14, 19:23
Skriven av: Jan

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values