16 februari 2018, av Jörgen

OS: Damstafetten

Duellen mot Norge

Lördag 17 februari kl 10.30

4 x 5 km stafett damer

Svenska damlagets sträckor:

1. Anna Haag
2. Charlotte Kalla
3. Ebba Andersson
4. Stina Nilsson

Innan uttagningen var frågan vem som skulle få köra förutom Kalla, Stina och Ebba. De flesta trodde på att Ida skulle få chansen ändå trots mindre bra insatser under OS. Möjligen Falken som visat något bättre form. Svaret från förbundskapten Rikard Grip blev Haag trots att det inte gick bra på skiathlonen! Han kommenterar uttagningen i Expressen (länk till artikel):

– Jag tror att hon kan göra det väldigt bra på det klassiska. Hon kom inte upp i kapacitet senast, men är ändå med rimligt bra på den klassiska delen. Hon blev givetvis väldigt, väldigt glad. Hon är väldigt fokuserad över den uppgift som komma skall, säger Grip.

Med reservation för ändringar. Länkar:
OS-arrangörerna
SOK:s webbplats
Startlista

389 kommentarer till ”OS: Damstafetten”

Hoppas verkligen att Grips uttagning visar sig vara rätt och att Haag håller ihop det på ett bra sätt! Det ska bli intressant att se de andra ländernas uppställningar, startlistan väntas bli släppt lite senare idag.

Inlagd: 2018-02-16, 05:44
Skriven av: Jörgen

Tidigare tänkte jag Anna, Ebba, Kalla och Stina i nämnd startordning.
Men med tanke på att Ebba hängde med så bra på Skiathlonens klassiska del trots att det ju var en masstart/gemensam start så är det ju absolut inte otänkbart att hon kan ta första sträckan.

Att Anna Haag är med tycker jag inte är så konstigt, klart att det vore härligt om vi inte hade någon svag länk i laget, men tyvärr så har vi ju inget bättre alternativ för tillfället. Hon har ju också visat att hon kan känna efter och minimera skadan genom att släppa i tid när hon inte har formen.

Inlagd: 2018-02-16, 05:50
Skriven av: Hasse

Jag ser att SVT skriver att tjejerna kör i turordningen Haag, Kalla, Andersson, Nilsson.

Har de verkligen redan avslöjat turordningen? Det känns som lite otaktiskt, Norge har ju inte ens berättat vilka som skall köra.

Inlagd: 2018-02-16, 05:55
Skriven av: Hasse

Känna som de blivit lite uttagnings fel på många sätt nu.. Haag i en stafett nu måste ju vara blad de mest vågade i detta läge.. Haag skulle åkt 10 km så klart när hon ännu var aktuell för stafetten och Falk villat hade Haag åkt dåligt hade stafettplatsen varit Falks nu vågar man inte låta Falk åka för de blir för många lopp på korttid..

Inlagd: 2018-02-16, 06:30
Skriven av: jossa

Hasse: Ja, det verkar så. Står också i Expressen-artikeln – ”Och det är Haag som kör förstasträckan, Kalla den andra, Andersson den tredje och Stina Nilsson avslutar.”

Inlagd: 2018-02-16, 06:30
Skriven av: Jörgen

Jag kan bara säga att det känns skit att ledningen ser sig tvingade att starta med ett så osäkert kort. Hoppas att de ändå kan hålla motivationen på topp och tro på det här för annars är det kört på förhand.

Inlagd: 2018-02-16, 06:34
Skriven av: Tobbe H

Håller också med om att det är otaktiskt att släppa startordningen innan konkurrenterna gjort det. Om det nu är på det sättet vilket jag inte är hundra på.

Inlagd: 2018-02-16, 06:40
Skriven av: Tobbe H

Känns som att man räknar med att Haag tappar en rejäl lucka på förstasträckan. Man hoppas att Kalla ska kunna täppa till den på andrasträckan, och det är därför man sätter henne på andra. Alternativt är den klassiska banan tuffare, vilket motiverar att Kalla får åka den delen. Men visst är det konstigt att man avslöjat sina kort redan, om det nu inte är en media-groda. Eller kanske det svenska laget är supertaktiska och sprider medveten desinformation?

Inlagd: 2018-02-16, 06:50
Skriven av: Henry

Om det stämmer så tycker jag att det är en trist och defensiv uttagning där man inte satsar på guld utan vill säkra medalj.Håller med varför släppa startordingen tidigare en man absolut måste.Hur tänker man? Hoppas att det är fel.Eller är det så att man vet att åkarna läcker i alla fall vad som beslutats.Har det här sagts officiellt eller är det någon som läckt.Bedrövligt i så fall.

Inlagd: 2018-02-16, 07:05
Skriven av: KarlP

Neeeej :( Kalla måste vara på tredje mot Haga! Nu vet vi ju inte hur Norge matchar, men tror Ebba gör det (minst) lika bra i klassiskt.

Haag har ju inte visat form, men förhoppningsvis har hon lärt dig något i och med att hon åkte förstasträckan ifjol. Vilka _formstarka_ åkare kan hon tänkas möta?

Inlagd: 2018-02-16, 07:11
Skriven av: Lisa

Måste varit tuff uttagning, hoppas och tror att Haag är den som minimerar mest…tittade på stafetten från Lahtis och kan hon göra likadant denna gången så har vi chansen…

Inlagd: 2018-02-16, 07:46
Skriven av: Göran

Finns väl knappast någon som kan göra ett långdrag och hålla ut i två långbackar som Kalla just nu. Hade hellre sett Kalla på tredje.
En uppställning med två stora risker.
1. Haag tappar 15-20 sek på första
2. Ebba får svårt att hålla tätt även om Kalla tar ikapp och eventuellt skapar lucka på 5 sek.

Inlagd: 2018-02-16, 08:05
Skriven av: Kallner

Riktig pajasnivå om Gripen släppt startordningen innan de andra länderna släppt sina lag. Om den ordningen stämmer så känns fokuset mer på att säkra ett silver än att vinna ett guld. Hade hellre sett Kalla på en fristils sträcka.

Inlagd: 2018-02-16, 08:26
Skriven av: Joel Burman

Först och främst gjorde Falk och Ida precis lika bedrövliga insatser igår som Haagskan på Skiathlonen. Dock är de ursäktade på ett helt annat sätt då deras huvudmål var sprinten. Att starta med dessa på stafett hade dock kunnat sluta med total katastrof, hoppas att de har lite koll på Haag så att tidsförlusten minimeras.

Tror chansen till medalj är god men guldchansen liten. Som jag ser det så är Ryssland som Sverige kommer matchas emot. Kan mycket väl bli så att Stina hänger Sedova på sista och dänger henne i spurten. Finland och Tyskland borde inte innebära problem. USA har sin akilleshäl på det klassiska, Bjornsen måste hålla ihop på andra och Caldwell måste hänga med hyfsat på första. Tror Diggins kommer starta långt efter Stina om inte Haag förstört allt.

Trist att ingen ytterligare svensk presterat något på distans, vår fjärde bästa tjej är en 19 årig junior.

Att Frida Karlsson inte är uttagen till OS är inget att gnälla om, förstår att fokus var Junior-VM inför säsongen, tillfällena att mäta krafterna med ex Haag har varit få. Det är dock fortfarande ett faktum att hon hade platsat precis som Sundling hade gjort på sprinten 2014.

Till nästa år måste det dock ändras, hon kan visserligen köra JVM i Voukati som uppladdning till VM, men hon måste tillåtas att tävla i världscupen före jul så att hon är väl förbered för startsträckan i stafetten.

Inlagd: 2018-02-16, 08:36
Skriven av: Jan

Är det inte tradition att vara lite svenskt naiv och släppa all info så tidigt som möjligt när det gäller stafetterna? Tycker mig minnas det i alla fall…

Inlagd: 2018-02-16, 08:36
Skriven av: toriv

Toriv: Definitivt typiskt svenskt bror duktig beteende.

Inlagd: 2018-02-16, 08:40
Skriven av: Joel Burman

När det gäller startordningen så är jag helt med på den. Förstår hur de resonerar. Är ganska övertygad om att Andersson är mycket bättre som hängåkare än om hon går ut 20 sekunder bakom. Nu får hon kanske chansen att gå ut i rygg och då höjer hon sig och kan kanske ge Nilsson fortsatt toppkänning och då blir det riktigt spännande.

Inlagd: 2018-02-16, 08:41
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H
Precis den optimala taktiken är ju att använda sina svaga kort för att hänga med starkare löpare på sträcka 1 och 2 för att sedan bryta sig loss med det starkaste kortet på sträcka 3 och hålla undan eller spurta hem det på sträcka 4. Men när man har en så pass dålig åkare på sträcka 1 måste man använda det starkaste kortet på sträcka 2 för att komma ikapp. Denna taktik användes av Sverige på junior VM för att ta ett aktuellt exempel.

Inlagd: 2018-02-16, 08:51
Skriven av: Jan

Synd att Ida visat så dålig form. Hade hon bara gjort i paritet med vad hon brukar igår, så hade hon nog fått förstasträckan. Men nu får vi hoppas på Haag. Jag tror hon kan göra det helt okej. Hon ska inte upp och dra, utan bara hänga, hänga, hänga.

Att vi ska kunna rå på Norge känns otroligt svårt. Även om alla gör det bra på sina sträckor, har jag svårt att se att vi hänger av Norge inför sista. Och jag har väldigt svårt att se att Stina kan hänga på Björgen en hel sträcka. Björgen kommer ju köra från start.

Inlagd: 2018-02-16, 09:08
Skriven av: fredde

Jag håller helt med Jan och Tobbe att det här är ger den bästa chans till medalj.Men då utgår man från att Haag tappar mycket på sträcka 1 vilket gör att vi är borta från guldstriden.Men om man satsat på guld skulle man kört med Kalla på fristil. Med alla framgångsr vi haft i OS känns det lite tråkigt om man tycker att medalj är medalj.Ett silver i stafett glöms bort dagen efter. Det här innebär ju inte att guldchansen är borta med den häruppställningen.Det räcker ju med att någon norska misslyckas eller att vi har bättre skidor så kan vi vinna i alla fall.Om Kalla skulle gå ut samtidigt med norska på andra kan det ju låsa sig totalt för norskan med hela norska folket på ryggen som bara accepterar ett guld.

Inlagd: 2018-02-16, 09:20
Skriven av: KarlP

Hur ser andralaget ut då?

Inlagd: 2018-02-16, 09:22
Skriven av: Mats

Om vi ska ha Haag som fjärde i laget tror jag att det här skulle optimerat chanserna för guld
Haag,Stina,Ebba,Kalla
Det skulle ju kunna gå riktigt illa också med Sverige borta efter 2 sträckor.

Inlagd: 2018-02-16, 09:38
Skriven av: KarlP

@mats: inget andra lag stafett i OS.

Att kalla ska ta en klassisk sträcka är självklart, hon är den bästa vi har på klassiskt.

Frågan är om man inte skulle satt henne på första istället och låtit henne dra ut fälltet direkt.

Inlagd: 2018-02-16, 09:39
Skriven av: Martin

Jag tror att det är lite taktik av Sverige att släppa laget. Man kanske vill styra Norge att åka med vissa åkare på vissa sträckor. Genom att sätta Nilsson på sista så vet de om att de måste hänga av Sverige innan annars har de förlorat då Nilsson spurtar ner i princip alla på ett upplopp.

Hur ser banan ut? Är de klassiska sträckorna tuffare? Kan vara anledningen till att de låter Kalla gå där och tvinga Norge att köra med Björgen eller Weng för vem startar Norge med? troligtvis Östberg som inte är i sin bästa form.
Haag är säkert inte helt ur slag, detta har de så klart koll på, de kanske har kört ett testlopp? Jag tror inte Haag presterar sämre än varken Ida eller Falk, Haag högsta kapacitet är däremot högre.

Ebba Andersson får en väldigt tuff uppgift oavsett men hon har visat att hon har kapacitet och självförtroendet att åka med de bästa.

Jag väljer att vara väldigt optimistisk och tror Sverige tar guld, pressen är på Norge!

Inlagd: 2018-02-16, 09:43
Skriven av: Adde

Martin, ja hon är den bästa vi har på klassiskt men hon är inte helt oäven på fristil heller
Att ta henne på första och om hon går jättebra så får Haag spåra själv i början.Om vi ska få ut det bästa från Anna är det ryggar som gäller för henne . Den enda som kan ha fördel i svenska laget att gå ut utan att ha ryggar att hänga på är Kalla.Så Kalla på första och Haag på andra skulle inte vara så smart tycker jag.Kalla på första lär bara dra med sig andra länder till bättre tider.

Inlagd: 2018-02-16, 09:50
Skriven av: KarlP

Östberg, Jacobsen, Haga och Björgen.

Weng petad.

Inlagd: 2018-02-16, 09:57
Skriven av: fredde

Norge kör med:

1. etappe: Ingvild Flugstad Østberg
2. etappe: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
3. etappe: Ragnhild Haga
4. etappe: Marit Bjørgen

Inlagd: 2018-02-16, 09:58
Skriven av: Kurt

Norske laget: Østberg Jacobsen Haga Björgen..

Inlagd: 2018-02-16, 09:58
Skriven av: pelle

Tycker det märkliga är att man petade Haag till 10 fritt, och tar ut henne här. Avundas inte henne att gå ut och köra en första strecka på OS direkt efter att hon gjort säsongens bottennapp. Jag hade gärna sett att hon fått köra ett lopp med lite bättre känsla.

Klarar Sverige medalj får man vara nöjda.

Inlagd: 2018-02-16, 10:01
Skriven av: Manne

Det kommer ju bli oerhört tufft att ge Norge en match oavsett, men att Jacobsen går in innebär ju ändå en försvagning av det norska laget som var tänkt från början. Jacobsen går ju inte in för att hon presterat bättre än Weng, utan för att Weng har presterat så mediokert nu under OS.

Tycker ändå någonstans att det andas lite nervositet även hos norskorna. Men jag tror ändå deras kapacitet är så överlägsen alla andra att de tar det ganska enkelt. Sverige måste överprestera för att ens vara med till sista sträckan.

Inlagd: 2018-02-16, 10:03
Skriven av: fredde

Vad har Jacobsen för resultat i år?

Inlagd: 2018-02-16, 10:04
Skriven av: fredde

Weng får sota för sin säsongplanering. Nu blir det nog ingen medalj öht för henne i år. Till och med sämre än jag trodde på förhand.
Jag trodde också att Falla skulle in i Norges lag. Det känns mycket bra att jag hade fel. Norges två första sträckor känns nu på förhand som osäkra, det kan gå lite hur som helst. Östberg är mycket upp och ner och Jakobsen har inte åkt något innan och får en jagande Kalla bakom(?) sig. Som sagt det kan gå lite hur som helst.

Inlagd: 2018-02-16, 10:09
Skriven av: Tobbe H

@fredde: Jacobsen förlorade mycket knappt mot Bjørgen på två distanser på NM

Inlagd: 2018-02-16, 10:10
Skriven av: Kurt

Ja, det är ju ingen dålig reserv att kalla in när Weng verkar ha tappat formen helt. Dessutom fanns ju Falla som ett klart kompetent alternativ.

Inlagd: 2018-02-16, 10:15
Skriven av: fredde

Jacobsen på sitt beste er bedre på stafett enn alle andre norske utenom Bjørgen og kanskje Østberg på sitt beste. Hun vist også veldig god formstigning før OL. Men hun burde ha gått noe før i OL for å se hvordan formen er, spesielt når hun skal gå mot Kalla. Dette er ikke lette løyper dersom sykdommen sitter i.

Inlagd: 2018-02-16, 10:18
Skriven av: Jeremiah

Oväntat ändå att Norge petar Weng, så dåligt har hon ändå inte åkt och en klassik 5 km man mot man tror jag hon hade fixat fint. Jacobsen är ju dock ingen försvagning om hennes luftrör står pall. Norge har ett riktigt kanonlag och är stora favoriter. Det mesta talar för att Sverige är avhängda helt efter atapp ett. Kanske upp mot en minut. Är man inte det, kan det däremot bli spännande.

På herrsidan har Sverige fyra jämna och stabila åkare, men där ingen sticker ut positivt. På damsidan är det helt tvärtom. Tre åkare som sticker ut positivt, och en fjärde som är helt under isen.

Ida och Hanna hade nog inte varit mycket bättre alternativ. Men jag är tveksam till att man petade Haag på 10 fritt och låter henne åka nu.

Inlagd: 2018-02-16, 10:21
Skriven av: Manne

Oj, vilket tryck det blir på Haag. Hon vet säkert att många Ifrågasätter uttagningen och genast utser henne till syndabock om vi inte tar guld. I VM senast inledde hon ju med en svag skiatlon för att sedan åka till sig en femte och nionde plats i övriga lopp. Totalt sett nöst bästa svenska på distans. Men då hade hon kört 10 km och visat form innan stafetten så nu är det helt klart en chansning med henne. Trodde det skulle bli Ida. Men normalt sett är ändå Haag en mycket bra klassisk åkare och kanske inte tappar något alls. Jacobsen in i det norska laget tror jag inte är någon försvagning. Hon borde ha fått åka 10 km där hon säkert kommit högt. Nu är hon revanschsugen och kanske lite förbannad. Blir en tuff motståndare för Kalla.

Inlagd: 2018-02-16, 10:25
Skriven av: LarsW

Jacobsen på en klassisk sträcka. Hrrm. Lite konstigt tycker jag ändå att det är. Lite av en chansning, är min reaktion. Men stackars Weng. Vad där det med henne? Hon verkar ha bränt allt krut precis fram till OS.

Inlagd: 2018-02-16, 10:28
Skriven av: Per

Jacobsen är en bra hängåkare men en Kalla i bra form borde kunna hämta in en del på henne om Haag har tappat mot Östberg. Viktigt att Haag är kylig och inte väggar. Håller hon ner tappet till Östberg till 15-20 sekunder har Kalla möjlighet att ta igen det. Däremot lär det ändå avgöras på tredje när Haga går mot Ebba. Det var stor skillnad mellan dem igår.

Inlagd: 2018-02-16, 10:31
Skriven av: Per

Tror det var et smart valg å sette inn Jacobsen. Hun ble testet under en hardøkt for noen dager siden og det var sikkert bra. I den formen hun viste rett før OL var jeg ganske sikker på en plass til henne, men så ble hun syk.

Inlagd: 2018-02-16, 10:43
Skriven av: Sven

Weng-Falla med extra vila blir solklara favoriter i sprintstafetten, så köper petningen med den motiveringen.

Inlagd: 2018-02-16, 10:43
Skriven av: Thorrez

Jeg forstår at mange tror at Kalla tar inn 15 – 20 sekunder på Jacobsen, men har Kalla noen gang vist noe når det gjelder 5km klassisk? Hun var jo i god form i Lahti og da tapte hun faktisk mot Weng. Forstår ikke at de ikke kjører Ebba der og Kalla mot Haga.

Inlagd: 2018-02-16, 10:45
Skriven av: Sven

Jag har hellre sett Ida på första, men oavsett vem som tar den är detta inte en defensive uppställning.

För ärligt, i ett scenario där Norge inte klappar igenom, kan något hitta något att där Sverige kan ligga bättre till än i rygg efter 3 sträckor?

Ebba har visat sig klassen bättre i rygg, alltså vill vi ha ut henne i rygg. Det kan ske om kalla kommer ikapp Jacobsen. Att Kalla på tredje skulle kunna jaga ikapp på Haga det Haag och en Ebba, som får gå själv, tappar känns som betydligt mindre chans. Och att skapa lucka efter att ha kört ikapp helt omöjligt.

Inlagd: 2018-02-16, 10:50
Skriven av: Thorrez

Om, jag säger verkligen om Sverige skulle vara med efter tre sträckor? Tror ni Stina har en chans att hänga med ända till spurten då? Jag tänker ju att Björgen kör hårt från början då. Och om hon orkar hänga, har hon något kvar i benen för en spurt då?

Inlagd: 2018-02-16, 10:59
Skriven av: fredde

Jeg tror faktisk at Stina henger med Bjørgen ettersom Bjørgen vil bli veldig stressa for å bli av med henne. Det kan fort få henne til å gå dårligere teknisk.

Inlagd: 2018-02-16, 11:03
Skriven av: Sven

Norge storfavoriter. Astrid är grym på stafettkörning, bragdguld till Ebba om hon klarar att hålla Haga’s rygg. Tror inte att Stina fixar att gå med Björgen heller om de går ut samtidigt, hon behöver nog 20 sekunders försprång för att kunna vara med Björgen på Upploppet. Hade hellre sett en guld chansning med Ebba på klassiskt och Kalla på fristil istället för livrem och silver hängslen. Nu blir det också svårt ev. beroende på Haags sträcka.

Inlagd: 2018-02-16, 11:04
Skriven av: Joel Burman

det är ju lite lättare att vare norge.
De kan peta Weng och Falla från stafetten för att samtidigt ge dem en medalj i sprintstafett..
rättvist, alla får varsin medalj (guld..)

Inlagd: 2018-02-16, 11:04
Skriven av: Ernström

Nån som sett nån intervju med Falk? Hon brukar ju kunna vara rätt frispråkig så de kanske har satt munkavle på henne?

Inlagd: 2018-02-16, 11:07
Skriven av: Joel Burman

Anna Haag;s bäst före datum har passerats med 5-8 år. Hon tappar nog en minut på täten. Där flög guldchansen genom en hopplös uttagning. Vilken annan av de övriga hade varit att föredra!!!!
Men A Haag? Obegripligt!
Paul

Inlagd: 2018-02-16, 11:30
Skriven av: Paul

Sven, många tänker väl på hennes fantastiska andra sträcka i Falun.

Inlagd: 2018-02-16, 11:33
Skriven av: bergelius

Ernström… Har jag missat nåt här? Inte lär väl Weng gå före Björgen till sprintstafett-laget?

Inlagd: 2018-02-16, 11:35
Skriven av: Manne

Sven… Man räknar nog med att vi tappar på första. Och då är set nog dessvärre inte främst Norge Kalla ska jaga, utan Finland, Usa, Tyskland och OAR, för att åter komma in i matchen. Att låta Ebba gå ut i hopplöst jaktläge, låter lite väl tufft.

Inlagd: 2018-02-16, 11:42
Skriven av: Manne

Paul: Jag hade heller aldrig tagit ut Haag i år i stafetten men inte så att hon i år åkt sämre på distans än dom andra två tittar man på deras 5 bästa distanslopp i år är de nog ändå Haag som är bäst märkligt nog..säger man att inte Haag gjort resultat på 5-8 år så vad har dom andra gjort?

Falk: 18 21 21 29 35
Ida: 9 11 12 17 23
Haag 5 11 12 13 14

Inlagd: 2018-02-16, 11:51
Skriven av: jossa

Östberg lär väl gå sprintstafett med Falla. Trodde jag…

Inlagd: 2018-02-16, 11:59
Skriven av: Per

fredde: Om Stina och Björgen går ut samtidigt har Sverige en chans. Åtminstone om Stinas form är vad sprinten indikerade. Även skiatlonen var ju ganska bra från Stinas sida, men hon strulade vid skidbytet (trots att hon hade tränat på det 30+ ggr) och ödslade sedan för mycket kraft på att gå ikapp direkt på skaten när hon bara borde ha legat med och återhämtat sig från den klassiska delen.

Inlagd: 2018-02-16, 12:03
Skriven av: Per

Rent mentalt kan det blir bäst med Haag. Hon petas från 10 skate och är i princip borta från stafetten men så kommer liksom chansen tillbaka helt oväntat. Så Haag har allt att vinna skulle jag säga. En frichans till ännu en mästerskapsmedalj. Och så är Haag ju närmast obelastad fysisk. Flera av konkurrenterna har kört flera tuffa lopp i rad nu (varför kör Diggins precis allt? hon borde stått över sprinten).

Inlagd: 2018-02-16, 12:09
Skriven av: Per

Norge är skitskraja för att åter förlora en OS-stafett mot Sverige. På förhand var det deras säkraste guldmedalj precis som i Sotji. Jag är säker på att den enda som ställde upp på att ta sistasträckan var Björgen och det styrde hela deras uttagning. På många sätt är det en stor fördel att ha Nilsson på sista. Sverige har allt att vinna medan Norge har allt att förlora i den här stafetten.
Men allt vi spekulerar i kan raseras snabbt när tävlingen väl börjar.

Inlagd: 2018-02-16, 12:26
Skriven av: Tobbe H

Stina får köra stakkurs med Anna H idag. Tror det chockade Haag lite i Japan när de tränade tillsammans. Men nu vet hon att ingen annan hänger med i den stakningen heller. Det är bara Östberg som Haag ska haka på. Och Östbergs tempo på klassiska delen i skiatlonen hade Anna nog kunnat hålla, åtminstone i fem km. Med en bra insats från vallateamet kan det hålla.,

Inlagd: 2018-02-16, 12:38
Skriven av: Per

Känslan är ju att Haag gjort sina bästa prestationer senaste tiden på de lite längre distanserna. Hon pallar inte tempot på de korta distanserna utan går tokstum direkt. På fem km är det ju i det närmaste fullt blås hela tiden.
Tremilen är loppet som Haag har bäst chans att prestera i som jag ser det.

Inlagd: 2018-02-16, 12:44
Skriven av: Christian

Neprayeva kör också på första sträckan och hon lär köra fort så det blir tufft ändå. Men i övrigt är förstasträckan lite ”lugnare” tycker jag. Polen har som tur är satt Kowa på andra.

Inlagd: 2018-02-16, 12:53
Skriven av: Per

Christian: Hon var 10 i sprinten både i Ruka och i Gällivare. I Ruka slog hon Kalla, Falk, Settlin, Sömskar och Sundling

Inlagd: 2018-02-16, 12:55
Skriven av: Emil

Falks tränare är brutalt arg över petningen. Man kan förstå honom och henne. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6887988

Inlagd: 2018-02-16, 13:06
Skriven av: Per

Per… Aha… Trodde Björgen Falla var givet på sprintstafett nu.

Sen överraskar du mig med dina tankar om det mentala och Haag… Borde det inte va ett mentalt jättetungt och osäkert läge att åka en första etapp på en stafett, direkt efter ett fiasko-lopp? Kan väl inte kännas tryggt alls, om hon inte hittat en konkret föklaring som vi inte känner till..?

Inlagd: 2018-02-16, 13:10
Skriven av: Manne

Varken Falk eller Ida övertygade ju på 10 fritt i så pass stor utsträckning att de var självklara val framför Haag. Visst blir det en chansning med Haag på förstasträckan och det lär finnas en stark vilja att hänga av henne från de andra lagen.

Norge har Östberg som har något tveksam form.
Finland har Saarinen som bara åkt en svag sprint hittills.
USA har Caldwell som åkte ok i sprinten.
Ryssland har Nepryaeva som åkt starkt.
Tyskland har Böhler som åkt svagt
Schweiz har van der Graaf som gjorde en ok sprint.
Polen har Marcisz…

Inte självskrivet att någon vågar gå tokfort från start. Nepryaeva, Caldwell och Östberg lär dock försöka, men det var ingen av dem som drog sönder fältet på skiathlonen.

Inlagd: 2018-02-16, 13:10
Skriven av: Anders

Manne: Jag tänker att det blir en chans att vända bland och glömma skiatlonen för Haag. Chansen att göra ett positivt avtryck i ett mästerskap som annars hade riskerat att bli en katastrof. Nu dessutom bara i en stil – den hon trivs bäst i – och utan lika tufft motstånd som Anders visar ovan. Mental fördel på det sättet.

Inlagd: 2018-02-16, 13:20
Skriven av: Per

vända blad…

Inlagd: 2018-02-16, 13:20
Skriven av: Per

Startlistan finns här (länk inlagd även i inlägget ovan):

http://medias1.fis-ski.com/pdf/2018/CC/2159/2018CC2159SLES.pdf

Inlagd: 2018-02-16, 13:22
Skriven av: Jörgen

Det blev inte lätt att ta ut fjärde åkaren till laget. Jag förstår att Falk är riktigt arg nu. Såklart känner Falk att hon är bättre på 5 km klassiskt med ryckigt tempo. Det starkaste argumentet för Haag är ju att de andra två är mer slitna efter sprint och 10 km. Ledarna gör nog bedömningen att om Haag släpper så blir det mindre lucka. Jag är väldigt osäker vem jag själv hade tagit ut. För mig var det nästan givet att ha med Ida när Haag åkte så dåligt på 15 km. Nu verkar Ida inte vara i toppform och då hade nog Falk varit bäst. Dock har Falk nu åkt två tuffa lopp och då blir Haag snäppet tryggare. Den stora frågan för mig är ju egentligen är det verkligen så att Haag just nu är betydligt sämre i skate än klassiskt? Tidgare så upplevde jag Haag som snäppet bättre i skate.

Inlagd: 2018-02-16, 13:35
Skriven av: Alexander

Mitt stafettscenario
Sträcka 1;
Saarinen,Böhler men främst Nepryeava sätter ganska hög fart från början. Haag går med liksom Östberg. Sedan med ca 1 km kvar så sätter Östberg in ett ryck vilket gör att Haag och de andra får släppa. Haag överaskar dock många här inne med att vara med i klungan där bakom. Hon är en av de med de största pannbenen(vilket ibland kan vara till hennes nackdel).

Sträcka 2;Sedan tar Kalla in de 15 sekunderna på Jacobsen, tillsammans med Belorukuva. De är alla ihop i växling efter försök från Jacobsen/Belo att rycka i sista backen men där Kalla trots hårdkörning länge orkar hänga med.

Sträcka 3;Ut på tredje hänger Haga och Andersson av Sedova relativt fort men Andersson hänger med till sista backen där det tyvärr blir en liten lucka.

Sträcka 4; Nilsson lyckas makalöst nog ta ikapp i början i sträckan. Men det tar för hårt så Björgen lyckas sega sig ifrån med ca 1 kilometer kvar. Så blir ett silver med mersmak.

Inlagd: 2018-02-16, 13:44
Skriven av: Markus

https://www.expressen.se/sport/os-2018/spricka-i-landslaget-inte-okej-hemskt/

Vill nog till att Haag gör ett riktigt bra lopp för att hon inte ska hängas ut rejält, är jag rädd. Det är ju lätt att dra slutsatsen kring uttagningen att det är en stor fördel att tränas av den som tar ut laget. Säger inte att det är så, men det är inte alls bra om åkarna tror att det är så. Det vär viktigt när man blir petad, att man kan förstå varför, annars kan man känna sig motarbetad.

Inlagd: 2018-02-16, 14:02
Skriven av: Manne

Det är precis som Christian skriver här ovan. Haag har numer bara ett tempo, ett malande tempo som gör sig bäst med intervallstart på långa distanser och det märks tydligt mot högsta internationella motstånd. Hon nästan saknar tempoväxling. Ärligt talat är hon en väldigt tråkig åkare att titta på och det färgar säkert min syn på henne. Hon är motsatsen till Nilsson som är en väldigt skojig åkare att se på oavsett distans.
Det är bara att hoppas på att hon kan tråka sig igenom den här sträckan på ett hyfsat sätt.
Förstår fullt ut Falk, hon får säkert inte köra teamsprinten heller så det är bara att åka hem. Idas tankar är nog något liknande men hon har redan en påse medaljer hemma så hon säger nog inte så mycket.
Björgen bestämmer själv om hon ska åka teamsprinten och det verkar bli så.

Inlagd: 2018-02-16, 14:53
Skriven av: Tobbe H

Haag var ju i semifinal på sprinten i Ruka så helt ensidig är hon inte.

Har svårt att se att Böhler ska sätta upp tempot. Som jag skrev tidigare är det nog Nepryaeva, Caldwell och Östberg som får göra något. Kan lätt bli så att det blir avvaktande till en början och så drar Nepryaeva till med en långspurt.

Inlagd: 2018-02-16, 15:14
Skriven av: Anders

Falks tränare verkar vara en riktig gnällspik. Falk har ändå fått åka två lopp och nu suras det över att hon inte fick åka ett tredje lopp. Särskilt som hon inte åkte speciellt bra i de två lopp hon fick åka. Dessutom har hon inte åkt bra i distans under säsongen.

Inlagd: 2018-02-16, 15:17
Skriven av: swestam

swestam: Det är väl rätt klart att han markerar. (Ska det iscensättas någon slags motoffensiv nu för att döda kritiken i förväg eller vad är det för konstig kommentar?) Falk blev alltså petad på både sprintstafetten (i efterhand en skandal) och långa stafetten på VM förra året. Denna gången körde hon mot Ida om en plats i stafetten och blir petad igen trots en stabil insats. Och hon blir petad av en annan åkare, vars insats på distans varit klart sämre under mästerskapet (33:a vs 21:a plats). Det jag kan hålla med dig om är att hon borde kört bättre på distans tidigare under säsongen för att ge sig själv en bättre chans på en stafettplats. Men kritiken är helt rimlig från hennes horisont.

Inlagd: 2018-02-16, 15:27
Skriven av: Per

Visst kan man först att Falk är besviken men som jag ser de gjorde var missen att låta henne åka 10 km vilket jag skrev innan att de blir för tufft och nu inser ledningen de med eftersom benen var rätt sega på 10 km så borde dom nog vara rätt sega ännu efter en tuff 10 km..

De var inte lätt att ta ut de här laget som laget helt klart man tycker inte de är rättvist mot Haag själv att låta henne åka ens vilken otrolig press de sätts på henne nu

Inlagd: 2018-02-16, 15:27
Skriven av: jossa

”Falk har ändå fått åka två lopp och nu suras det över att hon inte fick åka ett tredje lopp”. Ursäkta men jag studsar verkligen till på den kommentaren. Det låter ju nästan som om Falk borde veta sin plats och vara nöjd med de smulor hon får av lagledningen.

Inlagd: 2018-02-16, 15:30
Skriven av: Per

Men att Falk var bra på förra VM håller jag inte riktigt med om var okej form.. men hade en himla tur som tog sig till sprint finalen när Stina och Ryskan strulade till sig sedan ett ok 10 km efter de…

snåla SOKs fel och uttagnings missar har gjort att vi hamnat i ett svårt länge..

Inlagd: 2018-02-16, 15:32
Skriven av: jossa

Per: Det är helt OK att Falk är besviken men jag är tveksam till att hennes tränare går ut offentligt med denna typ av kritik. Och Haag blev väl uttagen därför man värderade resultaten i klassiskt under hela säsongen och i relation till det så har inte Falk åkt tillräckligt bra under OS.

Falk visade väl betydligt bättre distansform förra säsongen så frågan är om inte petningen förra året var tuffare.

Inlagd: 2018-02-16, 15:33
Skriven av: swestam

Per: Det handlar om vuxna professionella idrottsutövare. Skall man inte då kunna ta en petning?

Inlagd: 2018-02-16, 15:36
Skriven av: swestam

Swestam: Jag tycker att man ska få uttrycka besvikelse och rikta rak kritik mot landslagsledningen när det är befogat. Att sitta och vara passivt aggressiv tror jag är värre. I det här fallet var det faktiskt ett ganska snirkligt beslut där åtminstone Falk uppfattade att hon körde om en stafettplats på 10 skate. Klart att hon då tycker uttagningen är orättvis, i synnerhet mot bakgrund av VM i Lahti.

Inlagd: 2018-02-16, 15:44
Skriven av: Per

Hanna tycks ha väldigt höga tankar om sig själv som skidåkare.Tränaren borde föra ned på en mer realistisk nivå istället för att blåsa under.

Inlagd: 2018-02-16, 15:44
Skriven av: GKA

swestam:
Du skrev ”Särskilt som hon inte åkte speciellt bra i de två lopp hon fick åka.”

Så du tyckte Falk inte åkte sprinten särskilt bra?

Man får tänka på att stafetten bara är 5km.

Inlagd: 2018-02-16, 15:46
Skriven av: Bamse

GKA:
På vilket sätt tror du att Hanna skulle ha så höga tankar om sig själv? Det är ju inte Kalla hon jämför sig med.

Inlagd: 2018-02-16, 15:49
Skriven av: Bamse

Per: Som sagt, jag kan förstå om Falk är besviken men jag kan tycka att Falks tränare borde prata med Grip innan han går ut i media med kritik (känner han till på alla grunder som Grip och landslagsledningen gjorde uttagningen på?)

Inlagd: 2018-02-16, 15:51
Skriven av: swestam

Bamse: OS handlar om medaljer. Om Falk hade haft häng på medaljerna så hade hon åkt bra. Nu hade hon inte häng på medaljerna och då tycker jag inte man kan säga att hon åkte bra (men möjligtvis OK).

Inlagd: 2018-02-16, 15:53
Skriven av: swestam

GKA: Ytterligare en kommentar på temat ”vet din plats Hanna Falk” Hon är alltså individuell 5:a på OS, individuell 4:a på VM 2017 och trea sammanlagt i sprintcupen 2016/17. Ska hon från det ledsagas ”ned på en mer realistisk nivå”? Att det fanns ett Anna Haag-hat har jag förstått men var kommer denna Falk-bashing ifrån?

Inlagd: 2018-02-16, 15:54
Skriven av: Per

swestam:
Okej det låter som du har högre krav en IOK.
Hade Falk tagit medalj på den relativt tuffa sprint banan så hade det varit en bragd med tanke på hennes tidigare resultat.

Inlagd: 2018-02-16, 15:59
Skriven av: Bamse

Bra form och utvilad, Jacobsen kommer att göra en mycket bra sträcka.

Jag gillar Haag, och det är inte hennes fel att hon är uttagen. Men jag tror att Falk för närvarande är en bättre distansåkare på korta distanser. Imorgon är det dessutom bara 5 km, en lång sprint
.
Hoppas – för samtliga inblandade – att vi som är tveksamma till uttagning av Haag har fel.

Inlagd: 2018-02-16, 16:03
Skriven av: H.G Wells

Haag kommer tappa tid imorgon…
Alla kommer att böla om felaktig uttagning även om det är troligt att Ida och Falk tappat ännu mer tid.

Jag tror det kontrafaktiska scenariot på VM med Falk sex gånger upp för indianbacken i svåra förhållanden gjort att Ida-kramare med rätta krävt att Ida skulle fått åka. Sanningen är att Falk och Ida är duktiga åkare i lätteräng men dåliga på att rusa uppför backar upprepade tillfällen.

Falk har åkt dåligt på distans denna säsongen förutom ett kort lopp på en platt bana i November, dessutom skejt den gången. Förvånande vilken dålig självinsikt hon och tränaren har.

Inlagd: 2018-02-16, 16:07
Skriven av: Jan

Bamse: Falk var på pallen flera gånger förra säsongen och har vunnit en sprint denna säsong. Utifrån det tycker jag att hon skulle behöva gå till finalen och utmana om medaljerna för att jag skall tycka att hon gjorde det bra.

Notera att utmana om medaljerna inte betyder att hon faktiskt skulle ta en medalj.

Sedan vet jag inte om IOK värderar prestationer i form av bra eller inte bra (eller så förstår jag inte din kommentar).

Inlagd: 2018-02-16, 16:08
Skriven av: swestam

Falk borde vara mer besviken över att hon inte får köra teamsprinten( om hon nu inte får det för att Kalla backar ur). Hon är en av världens bästa sprinters med wc-seger denna säsong och nu en femteplats på OS. Klart bättre meriter än Kalla. Däremot har hon inte övertygat på distans och har väl inte varit före Haag i något lopp. En 21:a plats för Falk nu senast räcker inte för att övertyga om att hon ska ha en plats i stafetten.

Inlagd: 2018-02-16, 16:08
Skriven av: LarsW

Menar att Hanna inte sticker ut precis i jämförelse med Haag , kanske lite svagare på en femma. Besviken blir man om man känner sig lite bättre än den som uttas. Jag tycker inte att hon är det men förstår att man kan tycka annat om man är Hanna anhängare. Helt ok för min del.

Inlagd: 2018-02-16, 16:09
Skriven av: GKA

Jag tillhör varken Haag hatarna eller Hanna fansen, däremot tycker jag att Hannas 5:e plats i sprinten var bra och Haags 32:a plats i skiathlon var mindre bra.

Hur som helst får hoppas att Haag gör en bra sträcka imorgon.

Inlagd: 2018-02-16, 16:29
Skriven av: Bamse

@ LarsW
teamsprinten blir i slutändan som en distanstävling och frångår sprintkaraktären då man kör tre rundor på raken med korta vilor emellan.

Många rena sprintåkare har klappat igenom. Tror Kalla är som klippt och skuren- hon vann även guld på klassisk teamsprint i Holmenkollen 2011!

/Fredrik

Inlagd: 2018-02-16, 16:34
Skriven av: Fredrik Drake

Fredrik Drake
Visst kräver en teamsprint distanskapacitet och jag vill heller inte ifrågasätta det rätta i att Kalla får åka (om det nu är klart). Det jag ville säga är att Falk har bättre argument om varför hon borde få åka teamsprinten än hon har om stafetten om man ser till hennes meriter och resultat. Vad gäller stafetten trodde jag att Ida skulle få ta startsträckan som hon ju har gjort flera gånger tidigare. Sätter också henne före Falk. Men nu får vi hålla tummarna för Haag och hoppas att formen kommit.

Inlagd: 2018-02-16, 17:04
Skriven av: LarsW

Jag har inte koll på det själv men finns ju några här bra på statistik och en hel del som inte vill ha med Haag i laget.
Hur många gånger har Falk och Ida tagit Haag på klassisk i distans? har det ens hänt?

Inlagd: 2018-02-16, 17:10
Skriven av: Janne

sett till hela säsongen så är det ju ett ganska självklart val att välja Haag före Falk på stafetten. Problemet var väl att Ida och Falk togs ut till 10 km och trodde själva att den sista stafettplatsen stod mellan dem. Man borde ju varit tydlig att det inte var så enkelt.

Inlagd: 2018-02-16, 17:18
Skriven av: Emil

kan inte hitta något resultat sedan 5 km fritt i gällivare 2016 då Falk var före Haag i ett distanslopp

Inlagd: 2018-02-16, 17:28
Skriven av: Emil

Sverige har en tråkig historia med kollapser i stafettsammanhang, Janne Stefansson, Lundbäck, Majbäck, Larsson, Brink och detta förfarande behöver ej ytterlgare utmanas. Men, med Haag blir det väldigt skakigt och Sverige får inrikta sig på plats 4-7!
Undrar hur det är möjligt att till de andra skidåkarna är möjligt att motivera uttagningen av Haag?
Paul

Inlagd: 2018-02-16, 17:35
Skriven av: Paul

Känns som det är rätt dumt att ha en uttagningstävling 10 km fristil till en klassisk sträcka. Sen när Haag princip i varje tävling i klassisk är bättre än Ida och Hanna. Förstår mig inte alls på Hannas tränare och ska hans motivering att Hanna ska vara med i stafetten i klassisk stil att hon var 21 på 10 fristil tycker jag känns märkligt.

Inlagd: 2018-02-16, 17:36
Skriven av: Janne

Paul
Rätt lätt att motivera tycker jag för dom har ju i princip aldrig tagit Haag på en klassisk sträcka. Ida känns också som bättre alternativ än Hanna för hon har gjort bra första sträckor förrut.

Inlagd: 2018-02-16, 17:38
Skriven av: Janne

Hanna Falk får väl börja visa lite resultat och satsa mer på distans innan hon kan börja kräva att hon ska ha plats i en stafett.

Inlagd: 2018-02-16, 17:41
Skriven av: Janne

Hur ofta kör man 5km på distanstävling?…………….att jämföra det med 10km eller längre är lika fel som att jämföra det med en sprint.

Inlagd: 2018-02-16, 17:47
Skriven av: Bamse

Tror att Falk hade behövt vara i närheten av topp 10 för att bli aktuell för en stafettsträcka! Stog nog hela tiden mellan Ida och Haag! Bägge åkte rätt risigt på sina distanslopp och man väljer då en utvilad Haag! Håller alla tummar för att man valt rätt! Allt under 20-25 sek tapp är riktigt bra. Vilket jag tror att Falk hade haft väldigt svårt att fixa…tyvärr.

Inlagd: 2018-02-16, 17:47
Skriven av: Göran

Förstå inte vadför man hela tiden ska upp till 10km intervallstart o jämföra åkarna där ,är ju inte det minsta relevant …det är 5km dom ska åka …stafett påminner mer om en sprint tycker jag masstart , ta plats i fältet mm o fem km har Hanna tidigare visat att hon fixa

Inlagd: 2018-02-16, 17:51
Skriven av: Christian

Nu finns det ju OS-resultat tillgängliga mot ungefär samma konkurrenter och på samma banor som de kör i morgon (fast för längre distanslopp än 5 km) för både Haag, Falk och Ida. Resultat: Falk: 21:a. Haag 32:a (24 efter den klassiska delen av skiatlonen) och Ida 34:a. Det är ändå resultaten svart på vitt. Och då ansågs de svenska skidorna ha varit sämre på 10 skate än på skiatlonen. För att Grip ska välja Haag över Falk i det läget krävs att han menar att skiatlonen var en dålig dag för Haag och inte usel form. Och så kan det mycket väl vara. Grip och co kan bedöma det bättre och ”dålig dag” är det vi alla hoppas på. Men jag förstår att Falk reagerar. Svart på vitt var det fördel henne.

Inlagd: 2018-02-16, 18:11
Skriven av: Per

Per
Men kom ihåg att det är stor skillnad på fristil och klassisk och som jag förstått är Hanna Falk vassare på den fria stilen och nu är det en klassisk sträcka hon ska konkurrera om. Uppenbarligen är ingen av dom riktigt i form och oavsett vem som hade tagit första sträckan tror jag det kommer bli riktigt tufft att hänga med Östberg.

Inlagd: 2018-02-16, 18:18
Skriven av: Janne

LarsW
”Det jag ville säga är att Falk har bättre argument om varför hon borde få åka teamsprinten än hon har om stafetten om man ser till hennes meriter och resultat.”

Så om man jämför Kalla mot Falk på teamsprinten och Haag mot Falk på stafetten anser du alltså Falk är bättre i jämförelse mot Kalla på teamsprinten än mot Haag på stafetten ? Det kan man ju tycka men tycker du verkligen på det själv.? Eller är det frågan om någon typ av rättvisa .Man tar inte ut dom med dom bästa chanserna utan de som enligt statistik tabellerna är bättre även om resultaten är 2-3 månader gamla. Känns som att man går mycket efter statistiktabeller när man tar ut åkare i längdlanslaget och inte efter dagsform och potential. Tur att man inte tänker på samma sätt inom skidskyttet då hade det inte blivit några staffettmedaljer i världscupen och inga medaljer på OS.

Inlagd: 2018-02-16, 18:32
Skriven av: karlp

Tycker nog trotts allt att Ida skulle fått åka hon är den åkare av dom som har dom minsta svackorna roade mig med att kolla deras sämsta lopp i år placeringsmässigt
Anna…52—41—39—32—30
Ida……34—23—23—21—20
Hanna.35—35—29—27—21
Ida gjorde sitt sämsta nu sist men trillade ju o skidorna va nog heller inte topp

Inlagd: 2018-02-16, 18:35
Skriven av: Christian

Karlp
Som sagt jag har ingen koll men har Falk gjort nå bra distanslopp i klassisk distans förrut? Känns riktigt illa att sätta in någon på klassisk som aldrig presterat där. Att motivera att hon ska åka bara för hon var bättre än Ida på 10 fristil känns konstigt. Känns som det mer stått mellan Ida och Anna vem som skulle åka den första sträckan.

Inlagd: 2018-02-16, 18:40
Skriven av: Janne

Christian
Mer relevant om du kollar upp hur dom presterat i klassisk eftersom det är där dom konkurrerar om en plats.

Inlagd: 2018-02-16, 18:42
Skriven av: Janne

Christian
Vad dina lista visar är att ingen av dom är bra någon gång igentligen i år. Men Haags lopp på skiathlon var ju katostrofalt .Både vad gäller tidsskillnaden och med tanke på att de bästa nationerna bara har 4 löpare med. Synd att alla dom här 3 har en så ovanligt dålig säsong. Man skulle kanske ha tagit med Wiken undrar om hon inte skulle ha varit bättre.Hon har ju lyckats toppa formen förrut till OS. Frida Karlsson hade säkert varit ännu bättre men där vet man ju att så unga ska enligt landslagsledningen fokusera på juniortävlingar så det var aldrig aktuellt.

Inlagd: 2018-02-16, 18:44
Skriven av: karlp

Skulle bli riktig orolig om förbundskaptenen går in och kollar hur dom presterat i fristil när det är en klassisk sträcka som ska tillsättas. Men hade jag varit förbundskapten hade jag haft några testtävlingar på 5 km för att se hur dom står sig mot varandra men det kanske dom också har haft så han har lite koll.

Inlagd: 2018-02-16, 18:46
Skriven av: Janne

Håller med dig karlp

Inlagd: 2018-02-16, 18:52
Skriven av: Christian

Janne
Jag argumenterade inte om vem som skulle åka stafetten.Jag argumenterade att Kalla är klart bättre för Sverige på sprintstafetten än Falken.Mycket mer oklart i riktiga stafetten vem som är bäst Falk eller Anna.Det kan var en rätt uttagning med Anna där men det är inte självklart.

Inlagd: 2018-02-16, 18:52
Skriven av: karlp

Christian: tycker nog man även ska kolla på dom bästa tävlingarna dom gjort de… sedan tycker jag inte de är rättvist mot Haag att räkna in tds sprintlopp ena spåra hon i snön och andra blåste många bort så man ställde in.. och nej jag hade inte tagit ut Haag i stafetten för de..

Inlagd: 2018-02-16, 19:00
Skriven av: jossa

Karlp
Ok då är jag med. Men alla har vi olika åsikter men tycker själv att det stod mellan Ida och Anna. Men vi vet ju ingen av oss hur det verkligen låg till utan det vet bara Gripen och blir bara spekulationer mellan oss andra.

Inlagd: 2018-02-16, 19:02
Skriven av: Janne

Jossa
Vem hade du tagit ut?

Inlagd: 2018-02-16, 19:05
Skriven av: Janne

Janne
Ja man får hoppas att Gripen tagit rätt beslut. Han borde veta bäst.En sak man vet med Anna i alla fall är att hon lär köra tills hon stupar i morgon. Hoppas att det räcker.

Inlagd: 2018-02-16, 19:05
Skriven av: karlp

karlp
Känns som ingen av dessa tre ska hänga med Östberg och det kommer räcka med att Haag inte orkar hänga med norskan vilket blir riktigt tufft så kommer hon bli kritiserad av många men som du säger hon kommmer kriga till hon stupar:-)
Tycker nog att hon får ta emot oförtjänt mycket kritik och mycket av det grundar sig också att dom inte gillar henne som person.

Inlagd: 2018-02-16, 19:12
Skriven av: Janne

Janne: de lag jag tagit ut länge Ida Stina Ebba Kalla.

Falk åkte bort sig när hon åkte 10 km utan de loppet hade hon fått platsen om inte Haag gjort underverk på 10 km..Jag tror enkelt inte Hanna nu klart av den belastning de blivit med 3 lopp på så korttid men hade hon varit utvilad hade jag tagit ut henne.

Inlagd: 2018-02-16, 19:13
Skriven av: jossa

Jossa tycker inte din jämförelse var särskilt rättvis heller Anna gjorde sina bästa resultat (4av5) på tds där halva världseliten fattades och med stort mannfall efterhand som tiden o loppen gick skrev min lista för att reta dig lite

Inlagd: 2018-02-16, 19:15
Skriven av: Christian

Jossa håller med dig angående hanna

Inlagd: 2018-02-16, 19:16
Skriven av: Christian

Christian: Jag kanske men tror faktiskt men håller hennes 10 km lopp och jaktstart från tds rätt högt då var de rätt bra klass fortfarande på tävlingen.. som exempel på 10 km var de nog bara Björgen och Kalla som man med säkerhet kunnat säga slagit Haag..ev Stina o Haga men inte helt säkert..

Men att räkna in en prolog från en tävling som blir inställd är rätt hårt tycker jag..

Men när man tittar på kapacitet under året tittar man nog mer gärna på vad dom gjort som bäst..och tar så klart de sämre i beräkning men ingen tränare hade räknat tds sprintloppen för Haag något.. men man har så klart i huvudet de hon gjort på första OS loppet

Inlagd: 2018-02-16, 19:23
Skriven av: jossa

Hoppas även för Annas skull att hon gör en bra sträcka imorgon. Annars blir det mycket snackande och skrivande om uttagningarna. Nu är det som det är men jag skulle föredra Ida och även Falk. Men som sagt man kan tydligen gå in i laget på en usel skiathlon och genom att andra åker medelmåttigt på dubbla stafettsträckan. Dessutom är Ida starkare på klassiskt än på skate så för henne var inte 10.an helt relevant.
Det kommer gå superfort från första stavtaget imorgon.

Inlagd: 2018-02-16, 19:24
Skriven av: Kallner

Kallner: men är Ida bättre i klassiskt än i fritt? hur motiverar du de? jag ser inget solklart i de

Inlagd: 2018-02-16, 19:34
Skriven av: jossa

Konstigt nog så tror jag faktiskt att Haag kan klara sig ovanligt bra undan om hon gör ett uselt lopp i morgon. Vi har tillräckligt med guld redan och folk bryr sig inte så mycket om övriga medaljer på grund av det. Men om situationen hade varit annorlunda med 0 guld hittills hade en katastrof i morgon inte varit rolig för den löparen som skulle ställt till det.

Inlagd: 2018-02-16, 19:38
Skriven av: karlp

sist Falk åkte 5 km klassiskt så kom hon på plats 37 i wc

Inlagd: 2018-02-16, 19:39
Skriven av: Emil

Jag hade inte tagit ut Falk om hon inte presterat typ topp 8 i 10 km

Inlagd: 2018-02-16, 19:40
Skriven av: Emil

Emil:
När var den tävlingen som man körde 5km, det är inte så vanligt?

Inlagd: 2018-02-16, 19:46
Skriven av: Bamse

jossa
Jag hade nog även tagit Ida på första sträckan men vi får hoppas Gripen har sett något som vi inte har fakta på som gör att han tagit Haag i stället.

Inlagd: 2018-02-16, 19:48
Skriven av: Janne

Ja Emil det stämmer o Anna Haag var 45 i samma lopp

Inlagd: 2018-02-16, 19:50
Skriven av: Christian

Är det inte lite intressant egentligen att vi diskuterar i Sverige vem som har varit bäst under året och tar ut stafettlaget enligt det. i Norge petar man den åkare som vann tour de ski och de 2 sista årens överlägset bästa åkare från staffettlaget. I Norge är det dagsform som gäller inte några excel ark med gamla resultat

Inlagd: 2018-02-16, 20:00
Skriven av: karlp

karlp
Men här har vi tre åkare som ingen visat någon form och vi har inte samma möjligheter som Norge eftersom vi inte har samma breda trupp. Hade helst velat ha Frida Karlsson men den möjligheten finns ju inte tyvärr.

Inlagd: 2018-02-16, 20:11
Skriven av: Janne

Janne: de jag kan vara tycka är att Haag och Dyvik borde åkt något kort testlopp på Torsdag faktiskt för att göra en liten form koll på Haag och även Dyvik så klart men mest intressant Haag.. annars tycker jag de renat av är vansinne att låta henne åka på ren chans som de blir. visst kan man köra intervaller själv hårt men de får man ingen värdemätare av ändå

Inlagd: 2018-02-16, 20:15
Skriven av: jossa

jossa; min samlade bild är att Ida är bättre i klassiskt. Framförallt är hon en stark stakåkare. På de här jobbiga banorna är det bra att kunna staka en liten bit extra upp i backarna för att få en liten ”vila” från diagonalen. I skejt måste du åka från botten i samma teknik och Ida skulle få svårt med uthålligheten i de långa backarna.
Men nu får hon tyvärr inte åka alls.
Haag tror jag får svårt i backarna framförallt för att hon varken är snabb eller bland de starkare stakåkarna.

Inlagd: 2018-02-16, 20:21
Skriven av: Kallner

jossa-jasså, är du för ett testlopp nu??

Inlagd: 2018-02-16, 20:23
Skriven av: Kallner

Synd att Sofia Henriksson inte kan få vara frisk o skadefri hade varit klippt o skuret för henne då tycker dom ska hämta Tove Alexandersson med ilfart o låta henne ta en fristilssträcka hon hade inte gjort bort sig hon är grym

Inlagd: 2018-02-16, 20:27
Skriven av: Christian

Kallner: för åkare som inte tävlat hade de varit bra med ett kort sådant speciellt för Haag men att någon annan än Haag och Dyvik skulle åkt hade inte fungerat så klart

Inlagd: 2018-02-16, 20:32
Skriven av: jossa

jossa
men känns lika idiotiskt tycker jag i så fall att ha med Ida eller Falk med deras resultat från 10 skate och vi vet ju inte, det kanske har åkts testlopp på lägret innan OS som vi inte känner till och finns inget självklart val vem som ska åka. Hade kunnat bli vem som helst av dessa tre men min rangordning hade varit Ida, Haag, Falk.

Inlagd: 2018-02-16, 20:39
Skriven av: Janne

Kallner: Gjorde en liten koll då på idas 5 bästa lopp i klassiskt och fritt sista 3 åren.. skulle säga att de är svårt säga vad som är bättre men toppen är i fritt
Fritt:
Ruka 5 km 3
Quebec 10 km 7
Ruka 10 km 9
Lilleh, 5 km 9
Toblach 5 km 11

Klassiskt

Ruka 10 km 5
Obersd.10 km 6
Quebec 10 km 12
Toblach 10 km 12
Falun 5 km 14

Inlagd: 2018-02-16, 20:43
Skriven av: jossa

Vi saknar helt klart åkare som Brodin, Larsen som skulle varit mitt i karriären nu. De två var ju stortalanger. Synd att de slutade.

Hade Ida visat lite mer form på sprinten hade hon varit given. Sedan borde Falk ha fått prova mer distans för att se kapaciteten. Framförallt i klassiskt.

Inlagd: 2018-02-16, 20:48
Skriven av: Alexander

Janne: varför jag tycker man borde gjort någon sådant är ju för att få veta att Haag ändå är på gång någon form av test måste man väl gjort på henne efter hennes dåliga första lopp inte behövt vara något längre heller.. hur nervöst är de inte för en idrottare att gå ut efter en dålig prestation ? Grip sa väl för några dagar sedan att hon inte var i form så hur kan dom tro hon ska vara de nu utan att gjort någon from av test?

Inlagd: 2018-02-16, 20:49
Skriven av: jossa

Om vuxna åkare ska kunna ta petnigar, bör vuxna tränare kunna kommunicera sina petnigar och hur dom tar ut laget och vad som krävs av åkarna.

Får ledningen ta ut precis som dom vill, vilket påverkar åkarnas karriärer, måste dom också kunna kritiseras.

I övrigt har jag inget emot att Haag åker, även om jag föredragit Ida. Men man borde kommunicera med åkarna så dom vet vad som gäller.

Inlagd: 2018-02-16, 20:57
Skriven av: Manne

Alexander: Falk har åkt 3 klassiska lopp i WC i år ändå är väl nästan alla lopp de om man inte åkt tds.. Ruka Toblach Planica har hon åkt..

Inlagd: 2018-02-16, 20:58
Skriven av: jossa

Det kanske blir Ebba som väggar?

Inlagd: 2018-02-16, 21:34
Skriven av: Lennart G

Det enda lopp i 5 km klassiskt som har körts i år där det går att jämföra några av åkarna är premiären i Gällivare. Då var Falk tvåa, 9 sekunder efter Kalla men klart före Beloroukova, Ida, von Siebenthal och Neprayeva. Falk har inte varit bättre i skate än i klassiskt i år, vilket är naturligt eftersom sprinten på OS går i klassiskt. Hennes bästa distansresultat i VC är på 10 klassiskt precis före OS i Planica (18). Och svart på vitt under OS har alltså Falk varit bättre än konkurrenterna Ida och Haag. Däremot har Ida och Haag bättre resultat på 10 km klassiskt/skate under VC-säsongen. Men som sagt, uttagningen av Haag framför Falk på en 5-klassiskt sträcka baseras på förhoppningen att Haags skiatlonlopp var en engångsföreteelse.

Inlagd: 2018-02-16, 21:40
Skriven av: Per

Per
Det var inte 5 km klassisk utan det var i den fria stilen.

Inlagd: 2018-02-16, 21:53
Skriven av: Janne

Janne: ja sorry men Falk har hur som helst inte varit uppenbart bättre/sämre i skate/klassiskt i år. Du försöker bara få det att framstå som om hennes anspråk på en stafettplats var mindre än den faktiskt är.

Inlagd: 2018-02-16, 21:55
Skriven av: Per

Jossa: Det är sant hon har åkt en del. Dock borde de nog kört ett par lopp i gruppen där först Sina drar och sedan Kalla i en 5 km för att se hur Ida, Haag, Falk m fl presterar mot varandra.

Per: Bra argument.

Nu sätter de Kalla på en klassisk och låter Ebba åka fristil. Taktiken är ju klar. Håll ryggen till Norge på sträcka 1 och 3. Kalla ska köra ikapp och eventuellt skapa en liten lucka. Tyvärr försvinner Sveriges edge: Kalla i jaktläge på 5 km skate. Kalla är bättre på 5 km än 10 och det tror jag inte gäller för Haga.

Jag trodde aldrig Norge skulle låta en åkare som inte tävlat köra stafetten. Flera som varit i och nära norska landslaget sa att det inte var aktuellt. Felet var ju att Jacobsen inte fick åka 10 km. När hon inte fick det hade jag använt Falla på första och sedan Östberg på andra.

Inlagd: 2018-02-16, 22:03
Skriven av: Alexander

Är det bara för Norge att defilera hem damstafetten?Känns inte riktigt så då det finns några frågetecken.
Östberg inte helt på topp. Jacobsen har oklar form.Haga i form men inte så snabb. Björgen är inte den gamla Björgen.

Inlagd: 2018-02-16, 22:09
Skriven av: GKA

Per
Vill bara få fram att det inte var klassisk. Rätt ska vara rätt tycker jag.

Inlagd: 2018-02-16, 22:15
Skriven av: Janne

Karlp
Jag jämförde inte Falk med Kalla om vem som är bäst i en teamsprint. Jag pekade bara på att Falk har bra argument om hon vill argumentera för en plats i teamsprinten med tanke på sina sprintmeriter. Meriter som hon saknar på distans. Hon skulle säkert göra det bra även om Kalla är att föredra genom sin större uthållighet.

Inlagd: 2018-02-16, 22:20
Skriven av: LarsW

Jag får väl komma till försvar för Haag här och säga att man valde mellan tre ganska dåliga alternativ, åtminstone jämfört med Norge. Men jag hade ändock valt Ida. 5km masstart är något heeelt annat 10km intervall. Alltså, det är ofattbart stor skillnad att dels få ryggar och dels halva distansen att jobba med.

Jag tror att det kan vara räddningen för oss att Norge kör med Östberg. Hon ska absoluta inte släppa täten, och det är väl Norges mål, men jag ser lite som talar för att hon skulle vara en som bidrar till att spränga fältet. Det hade däremot Falla kunnat göra, kanske även Weng som var bra i springbacken under sprinten. Dessutom tar man en risk med Jacobsen på andra, här måste man veta något som inte vi vet. Weng är sjukt kass i förhållande till sitt bästa just nu men hon har ändå bevisat nivå runt tionde bäst av alla på OS.

Eftersom Sverige har en stor risk på första sträckan och Norge har två åkare med enorm press på det klassiska blir jag inte förvånad om det blir en ny Sochi-lik stafett. En episk skräll är inte omöjlig, från ryska flickorna t.ex. som har styrka i det klassiska och kan göra det bra hela vägen om man får vara i tät.

Inlagd: 2018-02-16, 22:28
Skriven av: JohanA

Nu går OS in i sin peak med stafetterna. De sista åren har ju damstafetten blivit lika intressant som herrstafetten. Det har såklart med styrkan i laget att göra. Norge är favorit, men Sverige har betydligt bättre chanser nu än i Sotchi.

Inlagd: 2018-02-16, 22:38
Skriven av: Alexander

Jag tror Neprayeva och Östberg kommer sätta fart redan i Kläbo backen på första varvet för visst är den med om jag kolla rätt? Östberg har ju inte åkt på topp men hade ändå fart i sprinten i kroppen hade otur ska vi komma ihåg. förs klassiska delen i skiathlonen tycker jag hon kändes stabil i sedan ett rätt ok 10 km lopp..så hon och Ryskan kan nog se till att de blir fart även partiet innan Kläbo backen är rätt segt så där kan man tappa mycket på andra varvet om man är inte är pigg..

Inlagd: 2018-02-16, 22:50
Skriven av: jossa

Jag är tveksam till Nilsson på sista sträckan, vad har hon visat i en stafett tidigare? Stafett är stafett och något helt annat än sprint.Jag hade hellre valt Kalla på sista sträckan i en match mot Björgen. Å andra sidan är ju Kalla kanske den bästa svenska att sätta på en klassisk sträcka, så jag har viss förståelse för Grips taktik.

Inlagd: 2018-02-16, 23:20
Skriven av: levan

Bävar för Haags andra varv. Eller blir det succé? Hoppas på det i alla fall. Hoppas hon inte går upp och drar på första varvet.
Fästvallan kan bli avgörande på klassiska för det är ovanligt långa åktider i dessa dryga backar.

Inlagd: 2018-02-16, 23:39
Skriven av: Kallner

Kan man se banprofiler någonstans?

Inlagd: 2018-02-17, 00:15
Skriven av: Alexander

Jacobsen viste veldig god form under NM rett før OL. 5km er også hennes beste distanse. Hun er faktisk den som avgjorde stafetten for Norge i 2015 og 2017. Hadde det ikke vært for sykdommen hadde jeg faktisk vært ganske sikker på at hun er minst like sterk som Kalla på 5km klassisk. Minner om at Kalla tapte sekunder til Weng i Lahti. Noen dager før slo Kalla Weng med 30 sekunder under 10km klassisk

Inlagd: 2018-02-17, 07:27
Skriven av: Sven

Levan
Stina har fixat två silver i två VM i stafett så hon har verkligen presterat på sista sträckan

Inlagd: 2018-02-17, 07:29
Skriven av: Janne

Efter fantastiska resultat hittills borde stämningen i den svenska tjejtruppen vara i absolut topp, ungefär som hos skidskyttarna. Alla stöttar alla. Men så verkar det inte vara. Det kan förstås mycket bero på personligheter men Grip borde trots allt ha kunnat sköta det bättre tycker jag. ”Intuition” och ”ändå med rimligt bra på den klassiska delen” är usla motiveringar. Eller rättare sagt inga motiveringar alls. Det är inte bra att behöva hamna i en sådan situation. Hoppas en så relativt dominant tjej i gruppen som Ingemarsdotter kommer över besvikelsen och förmår samla ihop gruppen igen.
Hoppas vi får uppleva en spännande stafett. Det finns många hyggliga lag med och vi har absolut inte råd att helt misslyckas på någon sträcka.

Inlagd: 2018-02-17, 07:37
Skriven av: Tobbe H

Levan: Precis som Janne skriver så har Nilsson gjort två utmärkta sistasträckor i VM plus samma sak i en teamsprint. Jag gissar att hon är världens mest fruktade kvinnliga sistasträckåkare.

Inlagd: 2018-02-17, 07:53
Skriven av: Tobbe H

Ett stort problem denna säsong är att ex Falk, Ida och Haag inte åkt samma tävlingar så det är svårt att jämföra dem. Och det är Grips fel att han inte ställt det kravet vilket bidrar till alla spekulationer. Och Haag har varit smartast i att lirka sig fram till en stafett och därigenom kanske ett turligt guld igen.

Inlagd: 2018-02-17, 08:07
Skriven av: Kallner

Sett över hela OS är Haag den enda i stafettlaget som haft/har 0 chans att ta en individuell medalj. Enda chansen är i en stafett. De andra har kapacitet i någon disciplin. Kan det vara därför Grip tagit ut henne för att hon ska kunna ta en medalj.

Inlagd: 2018-02-17, 08:12
Skriven av: Kallner

Tobbe
Jag hoppas att man gjort så här för att undvika dålig stämning:
Man informerar i god tid alla att det tänkta laget är Hasg-Kalla-Ebba-Stina och vilka som är reserver. Man förespeglar ingen att de ligger nära till om de inte gör det. Man får det inte att verka som om 20 km var något slags uttagningslopp.
Sedan är det professionella tjejer som vet att inte alla kan få åka. Men känslorna finns säkert där ändå men de får de hålla inne med gentemot de sndra.

Inlagd: 2018-02-17, 08:15
Skriven av: LarsW

Man prater jo hele tiden om Kalla mot Jacobsen. Tomas Petterson sier jo at ”Kalla kommer til å äta opp Jacobsen”. Det mange kanskje glemmer er at det faktisk er større sjanse mener jeg for at Haga går fra Ebba. Om Ebba har 10 sekunder så tror jeg fort Haga tar det og går i fra.

Inlagd: 2018-02-17, 08:29
Skriven av: Sven

Har dåliga vibbar inför idag. Tror risken för medalj isstadion är ganska stor. Tycker såhär utifrån, att hanteringen av uttagningarna verkar märklig.

Kalle… Tar Sverige guld har Haag gjort nåt fantastiskt – knappast turligt. Hon är den som behöver överprestera enormt jämfört med senast. Vore en tokskräll.

Inlagd: 2018-02-17, 08:38
Skriven av: Manne

Et scenario er jo som følger.
Haag taper 15 sekunder til Østberg
Kalla tar inn og går i fra med 10 sekunder på Astrid
Haga tar igjen Ebba og går i fra med 10 sekunder.
Bjørgen kan gå alene i tet og inn til mål.

Inlagd: 2018-02-17, 08:50
Skriven av: Sven

Sven: Hänger vi med så bra blir det silver i alla fall :-)

Inlagd: 2018-02-17, 09:06
Skriven av: Göran

De långa stafetterna är enligt min mening OS höjdpunkter, vi har pratat om damstafetten under hela säsongen och spekulerat fram och tillbaka. Nu vet vi hur laget ser ut och bara att gilla läget. Haags uttagning är ifrågasatt och många hade velat ha någon annan men nu är hon utvald och står där på startlinjen. Vi hoppas förstås på att det ska gå bra! Sverige stannar kl 10.30 idag.

Vi har pratat mycket om Sverige och Norge. Hur ser det ut annars? Finland har Pärmäkoski på sista men kommer troligen att vara en bit efter när det väl blir dags för henne. Osäkert om det räcker. Saarinen och Roponen kommer att tappa. Finns frågetecken på Niskanen också.

USA? Sprintern Caldwell på första, är i OK form men något osäkert kort. Bjornsen på andra och Diggins på sista är världsklass, de kommer att plocka placeringar. Randall på tredje verkar vara i någorlunda form.

Ryskorna och Schweiz inleder med sina tre bästa med det svaga kortet på sista. Jaktläge för Diggins. Tyskland kan med en bra dag vara med också.

Tippar:

3. USA
4. OAR (Ryssland)
5. Finland
6. Schweiz
7. Tyskland

Nu håller vi alla tummar för de våra! Heja Anna Haag!!

Inlagd: 2018-02-17, 09:08
Skriven av: Jörgen

Jag håller Ryssland som det bästa laget bakom Sverige och Norge. Finland och USA för ojämna formmässigt. Tyskland kan möjligtvis utmana Ryssland. Och kan Frankrike överraska även i denna OS-stafett?

Inlagd: 2018-02-17, 09:15
Skriven av: swestam

Hoppas innerligt jag har fel men med det mest osäkra kortet i leken A.Haag tror jag det är kört vad det gäller dom ädlaste medaljerna.Varför duger inte det säkraste kortet (Ida)som aldrig underpresterat i något mästerskap?

Inlagd: 2018-02-17, 09:16
Skriven av: Håkan.b

Swestam: Ja, USA har frågetecken kring Caldwell och Randall. Även lite kring Diggins som kört allt i OS (mycket onödigt att hon ställde upp i den klassiska sprinten, kostade säkert en medalj på 10 km fritt ett par dagar senare).

Amerikaner har dock en tendens att höja sig när det gäller, vi får se om det gäller även denna dag. Kör Caldwell inte bort dem på första tror jag att ryskan på sista känner sig obekväm om hon inte får ett mycket stort försprång till Diggins.

Inlagd: 2018-02-17, 09:34
Skriven av: Jörgen

Håkan.b: hade också tagit ut Ida i stället för Haag men att säga att Ida aldrig underpresterat i en mästerskaps stafett är fel 2013 var hon 35 sek efter på första sträckan..

Inlagd: 2018-02-17, 09:39
Skriven av: jossa

Tror att vi är lika med Norge efter 2 sträckor oavsett om Haag är lika eller tappar max 20 sek på första. Tror att kalla kan jaga ikapp 20 men att hon kommer att ha svårt att skaka av sig Astrid om dom går ut lika…alltså blir Haga-Ebba avgörande….tufft läge det också…

Inlagd: 2018-02-17, 09:54
Skriven av: Göran

Nervöst och pirrigt, säsongens mest spännande dag alla kategorier är här. Fågel eller fisk, himmel eller pannkaka, mellanmjölk eller vispgrädde. All in tjejer, gå för guldet, nu kör vi!!

Inlagd: 2018-02-17, 10:03
Skriven av: V Vittoz

Ingen av åkarna är överlägsen. Vi har istället en klubb på 5-6 åkare som alla kan vara bäst om skidor och dagsform är bra. Jacobsen tillhör klubben, hon kommer inte att åka dåligt. Ebba är inte ett svagt kort i svenska laget, men hon är ännu inte med i klubben. Haga är däremot, som alla förstår, en själävklart medlem. Norge vinner lätt.

Inlagd: 2018-02-17, 10:04
Skriven av: H.G Wells

Nervöst helt klar gäller för Haag att åka väldigt klokt ta bra beslut hela vägen och inte förivra sig på första varvet om de börjar gå för fort

Inlagd: 2018-02-17, 10:16
Skriven av: jossa

Haag känns balanserad och fokuserad intervjun före. Verkar inte ha påverkats av varken skiatlonen eller ”snacket” kring uttagningen.

Inlagd: 2018-02-17, 10:17
Skriven av: Per

Ja, nu blir det spännande. Jag tror inte heller Kalla kan dra ifrån Jacobsen, men jag får gärna ha fel.

Inlagd: 2018-02-17, 10:24
Skriven av: Alexander

Ha ha! Stina får frågan om hon är beredd på att det blir ett taktiskt lopp på sista sträckan. ”Det brukar ju bli det”: ”-Nej, jag är inställd på att köra allt jag har från start till mål” (vilket förstås är ett mycket troligare scenario).

Inlagd: 2018-02-17, 10:24
Skriven av: Per

Det hördes på Södergren att han inte var nöjd med uttagningen och Elofsson sa rent ut att han föredragit Ida. Med ungefär samma motivering som jag haft. Vi får hoppas att vi får äta upp det och att Haag överträffar sig själv och att det blir spännande hela vägen ut.

Inlagd: 2018-02-17, 10:24
Skriven av: Tobbe H

Dagens känsla:

1. Sverige!
2. Ryssland
3. USA
4. NORGE….

Inlagd: 2018-02-17, 10:28
Skriven av: ErrkaPetti

Gripen borde valt Falken…eller?

Inlagd: 2018-02-17, 10:28
Skriven av: Freddy

Nu börjar prövningen. Häng i nu.

Inlagd: 2018-02-17, 10:37
Skriven av: Kallner

Dåligt glid på Haag inne på stadion.

Inlagd: 2018-02-17, 10:38
Skriven av: Per

Kan bli 15 sek.

Inlagd: 2018-02-17, 10:39
Skriven av: Kallner

Kan bli 25 sek

Inlagd: 2018-02-17, 10:41
Skriven av: Kallner

FAN VAD DÅLIG HAAG ÄR. BLIR FÖRBANNAD

Inlagd: 2018-02-17, 10:42
Skriven av: Rellmin

Katastrofen Haag, som jag sade och jag visste!
Paul

Inlagd: 2018-02-17, 10:42
Skriven av: Paul

Hon får för helvete skärpa sig. Fan. Hon förstör ALLT

Inlagd: 2018-02-17, 10:42
Skriven av: Rellmin

Helvete

Inlagd: 2018-02-17, 10:42
Skriven av: V Vittoz

Tror Falla hadde vært et bedre valg enn Østberg. Men vi får summere opp senere.

Inlagd: 2018-02-17, 10:43
Skriven av: Jeremiah

Självklart borde Falk ha kört men känns meningslöst att kritisera Haag. Det är ju inte hon som har tagit ut laget. Grip däremot känns som att han kastade bort guldchanserna med sin laguttagning.

Inlagd: 2018-02-17, 10:44
Skriven av: tallhage

Ursäkta men hon må väl ha vett själv att tacka nej.

Inlagd: 2018-02-17, 10:44
Skriven av: Kallner

Vem son helst hade varot bättre än haag. 26 sekundee på 5 km. Vad i helvete??????

Inlagd: 2018-02-17, 10:45
Skriven av: Rellmin

Tur att inte Norge ryckte.

Inlagd: 2018-02-17, 10:46
Skriven av: Kallner

Kalla kör hårt, kan rädda Haag som sist.

Inlagd: 2018-02-17, 10:47
Skriven av: Kallner

USA borta efter första, bortkörd av Caldwell. Lampic var mycket bra för Slovenien men de lär tappa ordentligt nu.

Inlagd: 2018-02-17, 10:49
Skriven av: Jörgen

Kan säkert bli medalj ändå, men tror att Haag åkte bort guldchansen. Hoppas jag har fel.

Inlagd: 2018-02-17, 10:49
Skriven av: V Vittoz

Astrid verkar inte vara i toppslag idag!!

Inlagd: 2018-02-17, 10:53
Skriven av: Jörgen

Kalla visar tänderna.

Inlagd: 2018-02-17, 10:54
Skriven av: Kallner

Kallner: om en tänker efter kring det jobb som Haag har lagt ner och hur hon ändå fick till det i touren dom dagar då hon gick bättre så tror jag att det är lättare sagt än gjort att tacka nej. Falken hade säkert också tappat men inte lika mycket.

Vårt största problem måste ändå vara att vi har för svaga kort i klassisk stil så att Kalla tvingas köra ”fel” sträcka.

Inlagd: 2018-02-17, 10:54
Skriven av: tallhage

@V Vittoz: Det var inte Haag som åkte bort något, det var Grip!

Inlagd: 2018-02-17, 10:54
Skriven av: Kurt

Alltså kalla! Gudomlig är hon.

Inlagd: 2018-02-17, 10:55
Skriven av: Rellmin

Kalla!!! Sedova kan bli bra parhäst med Ebba

Inlagd: 2018-02-17, 10:56
Skriven av: V Vittoz

Kanonsträcka av Kalla!! Nu har de chansen!

Inlagd: 2018-02-17, 10:58
Skriven av: Jörgen

Kanske dags att släppa Haag/Grip nu och hålla på Ebba!

Oerhört bra åkt av Kalla! Vi har lite tur att AUJ inte hade dagen med tanke på Hagas form.

Inlagd: 2018-02-17, 10:59
Skriven av: tallhage

Sedova 12 i Skiathlon, 8 i 10 skate. Mycket bra parhäst! Svagaste ryska kortet på sista..

Inlagd: 2018-02-17, 11:00
Skriven av: V Vittoz

Uff, stakkars Jacobsen. Det er en grunn til at man ikke pleier å sette inn utøvere som ikke har gått før i mesterskapet på en stafett.

Inlagd: 2018-02-17, 11:00
Skriven av: Jeremiah

Helt rätt att nu köra på.

Inlagd: 2018-02-17, 11:00
Skriven av: Kallner

Tack Hjelmest för den uttagningen.

Inlagd: 2018-02-17, 11:02
Skriven av: Markus

Drömmen hade ju varit om Ebba hade klarat av att hålla det här avståndet så att Stina kunde få gå ut i ledning och köra taktiskt mot Björgen. Känns tyvärr föga troligt.

Kom igen nu Ebba!!!

Inlagd: 2018-02-17, 11:03
Skriven av: tallhage

Roponen har bränt sitt bästa.

Inlagd: 2018-02-17, 11:03
Skriven av: Kallner

Tänk om Charlotte fått gå ut tillsammans med Astrid. Undrar hur många sekunder Ebba hade haft då..

Inlagd: 2018-02-17, 11:08
Skriven av: V Vittoz

Björgen vill inte ha en spurt.

Inlagd: 2018-02-17, 11:11
Skriven av: Kallner

Orkar Stina hänga Marit på inledningen? Känslan är att Marit kommer gå ut som en vansinnig och riskera att mattas på andravarvet

Inlagd: 2018-02-17, 11:12
Skriven av: V Vittoz

KOM IGEN NU STINA!!! Du kan ta det här

Inlagd: 2018-02-17, 11:13
Skriven av: tallhage

Hon tar detta.

Inlagd: 2018-02-17, 11:18
Skriven av: Markus

De gamle er best, tydeligvis. Må innrømme at jeg ikke hadde helt troen oppover siste bakken.

Inlagd: 2018-02-17, 11:22
Skriven av: Jeremiah

Grattis Norge, värdiga vinnare!

Inlagd: 2018-02-17, 11:22
Skriven av: Kallner

Jättebra kört av alla förutom haag. Hon måste bort från landslaget. Satsa på våra yngre åkare. Hon är fan värdelös.

Inlagd: 2018-02-17, 11:23
Skriven av: Rellmin

Grymt välförtjänt Marit, drog hela sista. Haags sträcka sänkte guldet.

Inlagd: 2018-02-17, 11:24
Skriven av: V Vittoz

Imponerande av Björgen!

Känns som att det blev 1-1 i felaktiga laguttagningar mellan Sverige och Norge. Men kan ändå inte låta bli att känna lite bitterhet gentemot Grip. Tänk om Stina hade haft 10 sekunder till när hon gick ut.

Inlagd: 2018-02-17, 11:25
Skriven av: tallhage

Mest nöjd idag är Haag.

Inlagd: 2018-02-17, 11:25
Skriven av: Kallner

Takk for sist, Tomas Pettersson!!!!!

Inlagd: 2018-02-17, 11:25
Skriven av: pelle

Grattis Norge. Björgen hade fantastiska skidor. Lite bättre glid på Sverige idag så hade det gått. Det är surt men det har varit så hela säsongen tycker jag tyvärr.

Inlagd: 2018-02-17, 11:25
Skriven av: Per

Sluta håna Haag.

Inlagd: 2018-02-17, 11:26
Skriven av: Mats

Norge og Sverige hadde en dårlig etappe hver, pluss to superetapper av Kalla og Haga. Mens fysisk kapasitet vant over eksplosivitet på siste. Utrolig spennande.

Inlagd: 2018-02-17, 11:26
Skriven av: Tor

Vittoz: Haag saenkte guldet
Hva skal da sies om Roar Hjelmeseth????

Inlagd: 2018-02-17, 11:27
Skriven av: lars ola thorud

Rellmin: men snälla lilla människa. Kan inte du gå in och försöka ta hennes plats då. Det är ledningen som är ansvarig.

Om du fick den typen av kritik som helt saknar konstruktivitet på ditt jobb, skulle det kännas bra då?

Inlagd: 2018-02-17, 11:27
Skriven av: tallhage

Vi hade Haag. De hade Astrid. Det hängde till sist på om Stina skulle orka haka på Björgen eller inte. Det gjorde hon men hade sedan inte krafter kvar till spurten. Grattis Norge!

Inlagd: 2018-02-17, 11:28
Skriven av: Jörgen

Detta visar ju ännu en gång att Björgen i distanssput är den bästa. Den som håller ihop det med syra i benen klart bäst.

Inlagd: 2018-02-17, 11:29
Skriven av: Markus

@Larsola – Norge tog guld, njut :) Vi vann inte ett silver, vi tog silver om man ser till hela loppet.

Inlagd: 2018-02-17, 11:29
Skriven av: V Vittoz

Rellmin: hur mycket tappade Haag på Ösberg och Ebba på Haga? Fristil kortare åktid=mindre skillnader….Grattis Sverige

Inlagd: 2018-02-17, 11:29
Skriven av: Göran

Sen håller jag med – kritisera inte Haag. Hon blev uttagen och gjorde sitt bästa. Kritisera ledningen istället.

Inlagd: 2018-02-17, 11:30
Skriven av: Jörgen

Hade trots allt Björgen som favorit mot Stina men hoppades så klart att Stina skulle orka hänga Björgen på upploppet men hon orkar helt enkelt inte efter Björgens körning i backen. Välförtjänt av Björgen men än lite besviken att inte Stina lyckades knyta ihop säcken.

Inlagd: 2018-02-17, 11:31
Skriven av: Adde

Haag 21 sekunder efter Östberg, det var ju precis som väntat och ni är riktigt naiva om ni tror Falk eller Ida skulle hängt på i toppen med den form dom har. Bara inse att Sverige hade en svagare länk vem dom än hade tagit på första sträckan.

Inlagd: 2018-02-17, 11:31
Skriven av: Janne

Til og med den norske treneren trodde det gikk mot sølv etter den siste bakken.

Inlagd: 2018-02-17, 11:33
Skriven av: Jeremiah

Lätt att hänga ut enskilda åkare men beakta att det aldrig varit jämnare mellan Sverige och Norge och vi har en bredd som vi aldrig haft förut. Att vela om vem som ska ha första sträckan är ett lyxproblem jämfört med hur de såg ut för 10 år sen. Det hade varken gjort från eller till med falk eller Ida på första sträckan. Tycker Haag är modig som vågade ta chansen när alla tvskidåkare sågar henne.

Inlagd: 2018-02-17, 11:33
Skriven av: Martin

Kallner: mest nöjd idag är nog du som fått spy ut din galla över en person vars liv du har begränsad inblick i men tycker dig vara i en position att vara hånfull mot bakom ett anonymt nick på ett kommentarsfält på internet.

*ironisk applåd*

Inlagd: 2018-02-17, 11:34
Skriven av: tallhage

Alla som hånar och är bittra. Skaffa ett liv och ge kärlek istället.

Inlagd: 2018-02-17, 11:34
Skriven av: Mats

Genuint obehagligt att läsa alla kommentarer om Haag. Finns det ingen idrottrstråd på Flashback där ni kan hållas med ert hat?

Inlagd: 2018-02-17, 11:34
Skriven av: Martin

Undrar hur Dyvik skulle greja en förstasträcka nästa år, hon vann ju trots allt Skandinavisk cup förra året. Nytt startankare?

Inlagd: 2018-02-17, 11:34
Skriven av: V Vittoz

Jag skriver sällan här men följer skidåkningen slaviskt och haag har inte överraskat positivt på mig sen Vancouver i stort sätt. Visst hon håller en nivå som räcker till topp 15-20 i vc men har visat noll utveckling. Så går hon i denna säsongen och påstår att hon har haft en kanonsommar med perfekt träning bakom sig. Hon får förtroendet i skiathlon och det går åt helvete. Sen får hon stå över 10 km och bör komma utvilad till stafetten. Det är 5 kilometer det handlar om. En åktid på 13 min och hon blir frånåkt med 26 ?! Sekunder och slagen av åkare som Lampic. Det är fruktansvärt att se. Bättre att satsa på framtiden eller åkare som man vet har presterat rent historiskt på mästerskapsstafetter så som Ida. Hon skulle inte ha vikt ned sig så lätt.

Inlagd: 2018-02-17, 11:34
Skriven av: Rellmin

Sällan så besviken på ett silver ;-(
Men, grattis Marit och Norge! Snart 38 år och så jävla stark!

Stina måste haft enormt stumma ben efter sista backen…

Nu jävlar vi vill se GULD i sprintstafetten!

Inlagd: 2018-02-17, 11:35
Skriven av: ErrkaPetti

Nej, det är inte bara ledningen som är ansvarig. Hade Haag haft självinsikt hade hon tackat nej med tanke på hennes resultat tidigare. Men hon har varit smart hela säsongen. När hon fick biljetten så var det träning i 6 veckor istf att tävla en enda gång. Den här stafetten var en repris från Sochi för duon Haag/Kalla.

För övrigt trodde jag faktiskt att Stina skulle ta det på slutet.

Inlagd: 2018-02-17, 11:35
Skriven av: Kallner

Åh herregud vilken stafett!!! Sport när det är som bäst.

Inlagd: 2018-02-17, 11:36
Skriven av: Lisa

Rellmin: väntar på ditt svar…eller är det för svårt att räkna?

Inlagd: 2018-02-17, 11:37
Skriven av: Göran

Falk eller ida hade aldrig gjort det bättre.

Inlagd: 2018-02-17, 11:37
Skriven av: Markus

Häftigt lopp! Björgen är ju galet grym, det trodde jag faktiskt inte.

Inlagd: 2018-02-17, 11:38
Skriven av: Manne

Haag tappar som väntat. Ida hade tappat mer. Falk hade kunnat vara mer eller mindre. Det avgörs inte där. Tyvärr fick Stina inte toppenskidor idag. Hon gled klart sämre än Björgen på glidsträckor såg man. Det avgjorde i mina ögon.

Inlagd: 2018-02-17, 11:38
Skriven av: Per

Ni som kritiserar Haag är ju riktigt sega i skallen alternativt förblindade av hat. Jag tycker hon gjorde det jättebra efter förutsättningar, från TV-soffan kändes det ju om hon kanske var lite otaktiskt i någon backe där hon kunde tagit det lugnare för att inte släppa luckan över krönet, men det är från TV-soffan. Caldwell är en bättre sprinter än Falk och känd som en bättre taktiker, hon stumnar totalt tappar minuten och USA är borta. Det hade kunnat varit scenariot med Falk.

Jacobsen åker 20 sekunder långsammare än Haag och har en svart dag, det ger Sverige chansen, men Björgen hade en bra dag och lyckades möra upp Stinas lår rejält, precis som i La Clusaz i December 2016. Sven var väl inne på detta.

Inlagd: 2018-02-17, 11:38
Skriven av: Jan

Bedrövlig insats av Haag! Vi förlorar naturligtvis guldet på henne.

Inlagd: 2018-02-17, 11:41
Skriven av: Vasstrader

Kallner
Du vet att Ebba tappade mer på sin sträcka till Norge än Haag?
Jag hoppas du är ironisk med dina konspirationsteorier för annars är du verkligen en märklig man med konstiga funderingar.

Inlagd: 2018-02-17, 11:42
Skriven av: Janne

En annan medaljkandidat, USA, startade med en av världens bästa sprinters och tappade över minutet på startsträckan och försvann ur toppstriden. Haag tappade på första, Jacobsen ännu mer på andra. Om det varit jämnt efter de sträckorna hade troligtvis Haga dragit ifrån på tredje och guldet ändå blivit norskt. Så man kan resonera och spekulera hit och dit utan att man kommer någonstans. Grattis till Norge och grattis svenska tjejer till silvret!

Inlagd: 2018-02-17, 11:42
Skriven av: LarsW

Tycker som Jan att Haag gör det bra utifrån sina förutsättningar. Det är någon backe där hon släppper en rugg lite onödigt men hon väggar inte utan minimerar avståndet uppåt. Hon gör ett så optimalt lopp som
Det går för dagen. Det gick att tappa mycket mer på den klassiska delen såg vi.

Inlagd: 2018-02-17, 11:43
Skriven av: Per

Sender en stor takk til Perry Olsson i dag!
Og grattis med silvret ;)

Inlagd: 2018-02-17, 11:44
Skriven av: Neithiri

Jag hoppas att Haag får chansen på 3-milen och gör ett bra lopp där.
Jag håller med om jämförelsen Jacobsen/Haag och Haga/Kalla.

Inlagd: 2018-02-17, 11:47
Skriven av: Kallner

Marit är grym distans spurtare helt klart när förlorade hon en sprut senast ? mot Britta i Falun 2007?

Om Svenska insatsen blev ett silver vilket var helt realistiskt.och att vi gav Norge en sådan kamp var grymt spännande..Åkarna då Haag tappa några sekunder mer än jag hoppats på men hade hoppats på 15-20 sek mot Norge Kalla brutal sträcka Ebba gör de bra ser till att de blir fart på sträckan och håller undan för Norge sedan Stina ger allt hon har men de räcker inte..

Inlagd: 2018-02-17, 11:49
Skriven av: jossa

För övrigt, vad sjukt tråkigt det är att se OS-skidspår med noll publik. Fina banor och kul race ja, men otroligt trist att det inte är någon stämning.

Inlagd: 2018-02-17, 11:49
Skriven av: V Vittoz

Trist att Anna inte höll men hon är väl en proffs o ska tåla kritik för det tyckte ju samma folk som försvara Anna att Hanna o Ida skulle vara när inte dom fick åka
Hoppas vi slipper Anna i fortsättningen på mästerskap o Gripen med

Inlagd: 2018-02-17, 11:49
Skriven av: Christian

Bara en sån sak att vi alla tar för givet att Stina ska hålla ryggen hela sträckan på björgen säger en hel del om hur höga förväntningar vi har nu för tiden.

Inlagd: 2018-02-17, 11:52
Skriven av: Martin

Kalla gikk en veldig bra etappe, men hun gikk faktisk bare to sekunder raskere enn Østberg og to sekunder dårligere enn Neprayeva. Man blir litt lurt når man ser stafetten. Det var mer Jacobsen som gikk dårlig enn at Kalla gikk så enormt.

Inlagd: 2018-02-17, 11:57
Skriven av: Sven

Slutt og kritisere Anna, hun gikk et langt bedre og sterkere løp enn Astrid….

Inlagd: 2018-02-17, 11:58
Skriven av: pelle

Norge har all anledning att anställa Grip som nästa tränare. Han har trdan tjänat Norge mer än de bidrag han gjort till Sverige.
Att ha så usel personkännedom så han tar ut Haag visar på total inkompetens!
Paul

Inlagd: 2018-02-17, 12:00
Skriven av: Paul

Jacobsen blir slaktet når hun taper 49 sekunder på sin etappe.
Ebba A. ble hyllet i Lahti for å tape 44 sekunder.
Setter det litt i perspektiv.

Inlagd: 2018-02-17, 12:01
Skriven av: Sven

Sven: Tror ikke at tidene fra 1. og 2. etapper er direkte sammenlignbare.

Inlagd: 2018-02-17, 12:01
Skriven av: Jeremiah

Känns som rättvist att Norge får vinna då vi inte har riktigt fyra åkare av toppklass.
Nu får Sverige ta revansch på teamsprinten då vi säkert att kan vara i täten och Stinas spurt kan vara vassare.

Inlagd: 2018-02-17, 12:02
Skriven av: GKA

Anna Haag tapte ca. det samme som Ebba gjorde på sin etappe. Dere må slutte å klage sånn på Anna Haag. At Ida eller Falk hadde gjort det bedre tror jeg ikke noe på.

Inlagd: 2018-02-17, 12:03
Skriven av: Sven

Sträcktider kan man lätt få fram här
Om sträckorna var lika långa så förstår man att Stina inte orkade och att Haag inte var så dålig.
https://fis-live.github.io/#/2159

Var tvungen att kika lite på nazistforumet och man tappar hoppet om mänskligheten. Då var ändå inte nazisten Ezzelino eller Nikanor Teratologen med och spred sitt hat.
https://www.flashback.org/t2918544

I rättvisan namn skall sägas att min brorson tipsat på trådar om skidor som är värt att läsa, uppskattar speciellt signaturerna Thax21 och Alkibiades.

Inlagd: 2018-02-17, 12:05
Skriven av: Jan

Paul
Känns som det är du som har dålig personkännedom som verkligen tror att Falk och Ida hade gjort det bättre.

Inlagd: 2018-02-17, 12:05
Skriven av: Janne

Oj där trodde jag verkligen på guld. Enda som Stina kunde gjort annorlunda är att gå in först i sista backen så att Björgen behövt gå runt henne. Då hade hon haft Björgens rygg. Det hade nog ändå blivit norskt guld, men små detaljer kan avgöra.

Norska lagledningen gick ifrån principen om att en stafettåkare ska ha åkt minst ett lopp före stafetten.

Haga och Kalla gör väldigt starka sträckor. Det vi kan lära av dagens stafett är att mästerskapsform är viktigaste uttagskriteriet.

Inlagd: 2018-02-17, 12:06
Skriven av: Alexander

Svenska damerna gör ett fantastiskt OS. Det gör inte Rikard Grip och herrlandslaget, minst sagt.

Stina och Ebba är bara slagna av norskorna på sina fristilssträckor innan ni tomtar börjar jämföra med Anna Haag som går en ren masstarts-sträcka.

Inlagd: 2018-02-17, 12:07
Skriven av: JohanA

Sett i ettertid så kan det faktisk ha vært bedre å kjøre Stina – Ida – Ebba – Kalla.

Stina var veldig stiv på på slutten der. Bare å se på spurten hennes.

Inlagd: 2018-02-17, 12:10
Skriven av: Sven

JohanA
Allvarligt talat tror du verkligen att Hanna eller Ida hade klarat det bättre? Bara inse att Sverige hade legat efter första sträckan vem dom än hade ställt upp med. Men kommande mästerskaps stafetter så kommer Sverige ha fyra riktigt bra åkare när Frida Karlsson, Anna Dyvik och några till troligen är kapabla att vara med.

Inlagd: 2018-02-17, 12:10
Skriven av: Janne

Sven
Blev väl aldrig riktigt en spurt för Björgen avgjorde i sista backen där Stina stumnade. Starkt ändå att hänga med Björgen i 5 km även om det inte räckte riktigt till upploppet.

Inlagd: 2018-02-17, 12:14
Skriven av: Janne

Ryskorna blir ju också farliga i framtiden. De var ju också med och bidrog i kampen mellan Norge och Sverige. Norge hade mycket hjälp sträcka 1 och 2 av Ryssland. Sverige hade viss hjälp också sträcka 3.

Jag är normalt en Ida-supporter, men jag tror inte att hon gjort det så mycket bättre idag.

Sven du har intressant uppställning med Kalla på sista. Med den hade Kalla nog gått ut en bit efter Norge. Jag tror inte att Kalla hade åkt ikapp och förbi Björgen idag.

Inlagd: 2018-02-17, 12:15
Skriven av: Alexander

Janne: Spelar ingen roll. Laget är uttaget, loppet är kört. Haag var den svaga prestationen som väntat, det är bara det jag insinuerar. Andra kunde gjorde det bättre och sämre, men man gav det definitivt inte chansen. Och laguttagningen är inte hennes eget fel, det hoppas jag dom som spyr på Haag fattar. Man tackar inte nej till en stor chans på medalj när man inte kan ta några individuellt, det är upp till ledarskapet.

Att påstå att Ebba tappar likvärdig tid mot Haga och annat när dom går rena solo-lopp är ju bara mumbojumbo. Vi gör en fantastisk stafett till 2.95/4.

Inlagd: 2018-02-17, 12:17
Skriven av: JohanA

Det bästa är att det kommer nya stafetter hela tiden. Nästa blir i Frankrike i december. Så håll ut stafettälskare!

Inlagd: 2018-02-17, 12:17
Skriven av: GKA

Her fikk Sverige servert alt på et sølvfat etter at Jacobsen ”Brink”et.
Uten kollapsen hadde Bjørgen gått ensom ut i tet.

Nilsson kunne bare henge i rygg som en klegg og la Marit holde farten.
Så dere hva som skjedde når OL vinneren i sprint skulle spurte dette hjem for Sverige – hun ble knekket så brutalt at hun aldri kommer til å glemme det – av ei nesten 40 år gammel dame. (men ingen hvem som helst, selve dronningen) Den svir nok mentalt.

Inlagd: 2018-02-17, 12:19
Skriven av: Fabulator

Noen som har sett noen forskjeller i gliden de siste konkurransene? Synes kanskje ikke Nilsson hadde de beste skiene. Vi så i dag at hun ikke klarte å gli forbi Bjørgen under utforsstrekkene selv om hun kom bakfra og veier mer.

Inlagd: 2018-02-17, 12:19
Skriven av: Sven

Sven: Det kändes ganska lika, tror inte det avgjorde. Stina var inte tillräckligt stark över sista krönet och gjorde en sämre utförslöpa, lite som Nilsson mot Falla i sprinten.

Marit kommer för alltid vara enorm när hon får fritt spelrum. Man slår inte henne genom att vara i rygg.

Inlagd: 2018-02-17, 12:21
Skriven av: JohanA

Roligt med Annas försvarare börja jämföra med Astrids strecka o tycker Anna gjorde det bra sen ge sig på ebba som möter en åkare som är klart snabbast i världen på fristil
Neprajeva är ju långt i från världsbäst på clasiskt säger som Johan ”tomtar”

Inlagd: 2018-02-17, 12:22
Skriven av: Christian

Må være veldig bittert for Weng nå! Hun hadde aldri tapt 50 sekunder i dag og ville da ha vært olympisk mester!

Inlagd: 2018-02-17, 12:23
Skriven av: Sven

Sven:

Stive bein skaper ikke fart. Nilsson gled jo fantastisk på runde 1.

Inlagd: 2018-02-17, 12:23
Skriven av: Fabulator

Ebba hadde jo fordelen av å gå sitt eget løp i sitt eget tempo. Dette hadde ikke Haag. Hadde Haag gått etappe 3 og tapt 30 sekunder hadde hun blitt hånet. Det er jeg sikker på. Det er alderen til Ebba som gjør at man ikke klager på henne.

Inlagd: 2018-02-17, 12:25
Skriven av: Sven

Sven: Min tes är att man inte tycker Weng är en tillräckligt stor teamplayer. Finns egentligen inget som diskvalificerade henne för den här stafetten, utom att hon alltid är enormt missunnsam även sina lagkamrater. Ibland är det viktigt med lagkänsla också för att få laget att höja sig. Östberg och Weng t.ex. är ju katt och hund.

Inlagd: 2018-02-17, 12:27
Skriven av: JohanA

Vad skådar mitt norra öga i rutan – Denise Herrmann kör i skidskyttestafetten för Tyskland, lockad till skidskyttet av att det är lättare att lyckas där (än i längd) och mer pengar måhända?

Inlagd: 2018-02-17, 12:40
Skriven av: Jörgen

Jörgen, Denise vann dubbla segrar i världscuppremiären i Östersund, men åkningen är inte vad den varit och hon är svag på skyttet. Bara hoppas att inte Carl lockas över också.

Inlagd: 2018-02-17, 12:56
Skriven av: V Vittoz

Jeg lurer på om noen sportsjournalist i verdenshistorien har driti seg ut så mye som tullingen Thomas Pettersson i Expressen.

Inlagd: 2018-02-17, 12:58
Skriven av: Neithiri

Sven, glider på Stina och Marit såg lika ut första varvet inne på stadium. Såg mera ut att Stina blev trött i sista backen och därför tappade lite.

Inlagd: 2018-02-17, 13:04
Skriven av: Gor

Neithiri: Vad menar du?
Här hyllar han Marit i varje fall.

https://www.expressen.se/sport/os-2018/aldrig-mer-imponerad-av-henne-an-jag-ar-i-dag/

Inlagd: 2018-02-17, 13:10
Skriven av: Bamse

Bamse: At han nå føler seg som en idiot og prøver å ro seg i land gjør ham bare enda mer patetisk. Han bør flykte landet og grave seg ned i skam i Sibir.

https://www.expressen.se/sport/os-2018/pettersson-din-tid-ar-over-nu-bjorgen/

Inlagd: 2018-02-17, 13:18
Skriven av: Neithiri

Gor: Det fanns ett antal ställen där Stina inte bara kommer upp i hasorna på Björgen utför, vilket är det normala om man ligger efter och glidet är likvärdigt. Det finns t o m en sekvens där Björgen bara står och glider och Stina måste trampa på i femmans växel för att komma ikapp utför. Sträcktiderna mot andra löpare antyder också mycket bra material på Björgen. Så mycket snabbare än t ex Pärmakoski och Diggins är Björgen normalt inte. Men materialet är en del av sporten och Björgen gör en mycket bra sträcka där hon värderar saker rätt. Och hon drar hela tiden. Så en värdig vinnare hur som helst.

Inlagd: 2018-02-17, 13:25
Skriven av: Per

Lider lite med Falk. Har nästan alltid fått kalla handen i laguttagningarna. Idag är hon snudd på rånad på en mästerskapsmedalj(vi hade nog tagit medalj oavsett åkare på första sträckan men Falk var den ”mest” petade), i kanske karriärens sista OS-chans. Och sprintstafetten som Kalla konsekvent nobbat sedan 2011 hade hon också fått åka denna gång om inte Kalla återigen räckt upp handen. Falk om någon hade förtjänat att ta med sig en medalj hem. Hon är fyra på VM ifjol, femma här på OS. Samtidigt som Haag under denna perioden inte varit i närheten en åkare av Falks klass har med sig ett par silver på CV:t. Fatta vilka stålar hon bommar i sponsoravtal också, förhandlingsläget som OS-medaljör är något helt annat, livet är sannerligen inte rättvist.

Inlagd: 2018-02-17, 13:30
Skriven av: JohanA

Tycker att det är oförskämt mot Ida och Falken att säga att dom inte skulle kunna ha gjort bättre än Haag.Minst lika oförskämt som att säga tvärtom.Det är ingen som vet vad som skulle ha hänt men båda dom 2 hade ju säkert haft en olympisk medalj nu om de hade varit med.Haag har nu fått en antal stafettmedaljer i mästerskap där det har varit diskussion om uttagningen.Falk tex har ju aldrig fått en medalj.Haag var med och körde inte bort sig men tycker att vi kan lämna det där om det skulle gått bättre eller sämre med en annan åkare

Inlagd: 2018-02-17, 13:31
Skriven av: KarlP

Neithiri:
Tycker inte det han skrev var något att hetsa upp sig för.
Av två tävlingar i OS/OL har Kalla varit före Björgen och på skiathlonen var Kalla ostoppbar.
Sen får vi se hur det går på 3 milen.

Inlagd: 2018-02-17, 13:33
Skriven av: Bamse

Haga lär väl inte ta någon mer medalj. Så är hon OS-drottningen med två guld om Kalla och Björgen ”bara” tar ett guld men fyra-fem medaljer?

Nu tror jag att Björgen kommer krossa alla på tremilen, men ändå.

Inlagd: 2018-02-17, 13:35
Skriven av: JohanA

Så mycket bättre är Björgen normalt inte på 5 km skate än Diggins och Pärmäkoski menade jag. På längre sträckor är Björgen förstås ofta bättre än de två. 24 bättre än medaljjagande Pärmäkoski och knappt 20 bättre än Diggins är hon. Stina klar tvåa på sträckan, 5 sekunder bakom Björgen.

Inlagd: 2018-02-17, 13:37
Skriven av: Per

Är ju omöjligt veta hur de gått med någon annan åkt hade kunnat gå bättre och sämre ingen garanti för något valen var mellan 3 rätt osäkra kort på förhand

Kolla lite på sträcktider så åker alltså Nepryaeva snabbare än Kalla de är rätt imponerande för sträckorna var väl rätt likvärdiga i längd?

Inlagd: 2018-02-17, 13:38
Skriven av: jossa

Falk krossade Lampic i sprinten.. Haag hade inte en chans mot Lampic..

Inlagd: 2018-02-17, 13:43
Skriven av: Vasstrader

Hur bra för Björgen? Kanske det var Stina som inte var så bra?

Inlagd: 2018-02-17, 13:50
Skriven av: GKA

Björgen i all ära men det var Grip som körde bort stafetten. Går inte att tappa en halvminut på första om man ska vinna.Så är det bara.

Inlagd: 2018-02-17, 14:00
Skriven av: GKA

Jossa: Ja, Nepryaeva såg ut att åka fort och med kraft idag. De unga ryskorna blir livsfarliga framöver i damstafetterna och deras fjärde var klok idag som släppte toppduon istället för att försöka hänga på.

Inlagd: 2018-02-17, 14:02
Skriven av: Jörgen

GKA

Nä sant går inte att tappa halvminuten, tur hon bara tappa 21 på Norge så att du är nöjd i alla fall

Inlagd: 2018-02-17, 14:04
Skriven av: Janne

Jag var ju rädd hela tiden att Stina inte skulle fixa Marit på slutet därför jag hade Kalla på sista men som Marit åkte idag hade inte heller Kalla fixat de..de lag jag tog ut hade nog även de fixat ett silver

Inlagd: 2018-02-17, 14:13
Skriven av: jossa

Janne,
Exakt var det inte och ingen skit på Haag.Men chansen flög med tappet det kan ingen komma ifrån. Grip får ta sitt ansvar!
Apropå Kalla och tian så får jag hålla med DN.Esk att Kalla vallades bort på specialen.

Inlagd: 2018-02-17, 14:52
Skriven av: GKA

Jamen det där var ju en av historiens roligaste damstafetter. Känns betydligt rättvisare än Sochi även om den segern såklart smakade fint.

Att Björgen skulle kunna ta Stina i en spurt var väl inte oväntat, Marit har ju varit världens bästa distansspurtare i evigheter och Stina har väldigt sällan varit i dessa situationer. Hade dock ett litet hopp upp för sista backen men det var träpåkar på Nilsson efter krönet. Björgen var smart som körde hårt inför backen och aldrig släppte upp Stina.

Sedan har det ju nu blivit perfekt Björgen-före i Pyeongchang, här har hon en skidpark och en vallare som ingen annan i världseliten.

Men den stora hjälten och OS-drottningen so far är ju Ragnhild Haga. Såg ju lekande lätt ut på tredjesträckan. Hade ett hopp om att Stina skulle kunna få en 15 sekunder som hade varit jobbiga mentalt för Björgen att jaga in men Haga är säsongens häftigaste överraskning och räddar egentligen Norge i denna stafett.

Kalla åker fint på klassiska men jämfört med förstasträckan går hon jämnfort. Nu brukar det skilja en 100-150 meter vilket kan göra 10 sekunder. Men det är svårt att jämföra sträckor, Kalla fick ju tokblåsa hela vägen. Det säger dock en del om att Nepryaeva hade rätt hög fart på förstasträckan.

USA är en besvikelse. Caldwell klappar ju igenom helt. Finland hade jag nog tippat som trea men det var generellt för svaga insatser av hela laget.

Skulle inte bli förvånad om Haga faktiskt får frågan om att köra sprintstafetten. Men man vill nog gärna ge Marit chansen att bli historisk som olympier.

Inlagd: 2018-02-17, 14:54
Skriven av: Anders

Ser nu att Marit bara var några sekunder efter Haga på sträcktider, och då har hon ändå ett längre upplopp. Så det gick brutalt fort på sistasträckan.

Inlagd: 2018-02-17, 14:58
Skriven av: Anders

Borde inte Haga-Björgen vara bästa laget för Norges del på teamsprinten. Känns ju i nuläget som att Kalla har överläge på Björgen efter att ha slagit henne i två lopp och Stina överläge på Falla. Däremot har ju Björgen nu överläge på Stina och Haga på Kalla.

Dock skulle Falla förmodligen bli väldigt upprörd då hon ställdes över på stafetten med det loppet i åtanke och även petades förra OS trots guld i sprinten.

Inlagd: 2018-02-17, 14:59
Skriven av: Jan

Ebba 4a på fristilsdelen vilken klippa o så ung
Slog bl.a. pärmis o Diggins

Inlagd: 2018-02-17, 15:02
Skriven av: Christian

Bra att vi har skidoraklet Anders här på skidpepp alla andra experter trodde ju att Stina skulle ta björgen i en spurt …men det klart analysera man lopp i efterhand så är de kanske inte så svårt

Inlagd: 2018-02-17, 15:17
Skriven av: Christian

Vilken häftig stafett! Hade Stina bara orkat liite till i backen hade det kunnat bli match på upploppet. Men med perspektiv så gjorde hon det ju grymt starkt genom att hänga hela vägen in i mål. Hon gjorde verkligen allt rätt, men till slut blev Björgens åkstyrka för stark. Bara att imponeras.

Tänk att vi var så nära Norge. Det är trots allt helt otroligt då vi dessutom inte gjorde någon optimal stafett med tanke på Haags första. Tänk om Kalla fått gått ut med Jacobsen istället…

Känner dock för Haag i det här läget. Hon har ju inte gjort något fel, men får massiv kritik för att hon blev uttagen. Men känner också med Falk och Ida. Måste kännas riktigt surt, även om jag inte är säker på att de hade gjort det så mycket bättre.

Inlagd: 2018-02-17, 15:25
Skriven av: fredde

Teamsprinten blir nok Bjørgen – Falla. Kan være en fordel for Falla at hun får mer hvile, men det er lenge til onsdag så det skal nok gå bra. Kunne faktisk tenkt meg å kjørt Haga – Falla og latt Bjørgen hvile til 30km løpet. Der er hun i mine øyne storfavoritt.

Inlagd: 2018-02-17, 15:30
Skriven av: Sven

Jossa: Bra observerat om Nepryaeva. Jag tyckte också det kändes som om det gick ganska fort. Då är ju Haags insats faktiskt bättre än vi trodde.

På pappret ser det nu ut som om Ryssland ska komma tillbaka som en stor skidnation på damsidan. Tre tjejer i världseliten som är födda 95. Hade det varit något annat land hade jag varit helt säker. Dock brukar lovande unga ryska åkare ibland bara lägga av eller hamna utanför laget av någon anledning. Framförallt på damsidan. Gissar att en del gifter sig få barn och då blir det viktigare än att tävla i skidor.

Inlagd: 2018-02-17, 15:30
Skriven av: Alexander

Å ta ut Jacobsen var jo selvfølgelig feil, men det skapte jo spenning da! Hadde Norge hatt Weng hadde det jo ikke vært noe spenning så vi får takke for det:-) Tror Ebba er ganske glad for å slippe å gå ut likt med Haga.

Inlagd: 2018-02-17, 15:32
Skriven av: Sven

Synd att USA gått så dåligt hittills känner jag.

Inlagd: 2018-02-17, 15:34
Skriven av: fredde

Laget för sprintstafetten bara vara helt givet. Kalla-Nilsson. Det går såklart att göra som i Oslo och köra Kalla på sista sträckan också.

Norges bästa lag är nog Haga-Björgen, men det bli nog Falla-Björgen. Weng i bra form hade enligt mig varit i det laget och petat Falla, men nu har hon inte formen.

Inlagd: 2018-02-17, 15:35
Skriven av: Alexander

Norge hade kunnat vaska runt och plockat ihop ett lag av vilka som helst av de som åkte och Falla,Weng eller t o m Harsem och ändå kunnat ta guld. Sverige hade kunnat plocka in Falk eller Ida men med någorlunda normal åkning av alla hade det ändå blivit norskt guld. Nu fick vi chansen genom Jacobsens svaga sträcka men Ebba kunde inte hålla försprånget mot Haga. Man kan lika gärna säga att guldet förlorades där som någon annanstans om man vill hålla på med sådant. Sedan var det ju öppet inför sista men Björgen var starkare än Stina. That’s it. Ingen anledning att jaga syndabockar. Ebba körde bra och Haags sträcktid var inte heller så dålig, t ex snabbare än Belurokova på ryska andrasträckan som vi ändå tyckte körde starkt. Däremot åkte ju Neprayeva vansinnigt snabbt på första. Men vad hände med Caldwell? Lite synd om amerikanskorna fär sedan Randall och Diggins gör starka fristilssträckor.

Inlagd: 2018-02-17, 15:49
Skriven av: LarsW

Christian: Anders brukar ta det säkra för det osäkra och kommentera efter loppen och därmed ha rätt. Tar sällan ut svängarna före eller under loppen.
För egen del erkänner jag att jag ofta tar ut svängarna lite för mycket, men ligger ofta rätt i analysen under loppen.

Inlagd: 2018-02-17, 15:59
Skriven av: Kallner

”Till slut var det sämre glid som avgjorde det” Blomqvist säger som det är. https://www.svt.se/sport/pyeongchang-2018/anders-blomquist-bjorgen-starkast-nar-det-galler

Inlagd: 2018-02-17, 16:08
Skriven av: Per

Undrar nu hur mycket loppen bränt på Kalla och Nilsson. Såna här monsterurladdningar tar rätt hårt och sprintstafetten är inte att leka med. Långa banor och sugande backar. Men borde ändå räcka med flera dagars återhämtning tills onsdag.

Inlagd: 2018-02-17, 16:10
Skriven av: Kallner

Det som är bra med att Sverige endast vann silver är att, vi behöver aldrig mer se Grip eller Haag efter tävlingssäsongen 2018 och i landslagssammanhang.
P

Inlagd: 2018-02-17, 16:20
Skriven av: Paul

Anders,
Skojar du? Haag på sprintstafetten.Inte en janne.

Inlagd: 2018-02-17, 16:21
Skriven av: GKA

Christian – läs gärna vad jag skriver innan loppen. Hade rätt om Nepryaeva bland annat. Men visst. Ett orakel är jag ju så tack.

Kallner – näppeligen. Synd att du som ofta har vettiga kommentarer ska försöka såga mig.

(Hade dessutom rätt om att Haag – Kalla – Ebba- Stina var det primära laget redan innan OS men inte fan lyssnade ni på det)

GKA – läs igen.

Inlagd: 2018-02-17, 16:27
Skriven av: Anders

Norge hade kunnat plockat ihop ett lag av vilka som helst av de fyra som körde och Falla, Weng och kanske också Harsem och ändå vinna. Vi hade kunnat plocka in Ida eller Falk och ändrat på startordningen men med normal åkning av alla hade ändå Norge vunnit. Vi hade chansen då Jacobsen kroknade och Ebba fick ett försprång som hon tyvärr inte höll då Haga körde grymt starkt. Vi kan lika gärna säga att vi förlorade guldet där som någon annanstans. Finns ingen anledning att ilsket leta syndabockar. Inför sista sträckan var det öppet men Björgen var starkast. That’s it. Haags sträcka var inte jättebra naturligtvis men inte så usel heller om man ser till sträcktiden. Hon åkte t ex snabbare än Belurokova som vi tyckte gjorde en stark andrasträcka. Däremot körde Neprayeva otroligt snabbt på första. Vad hände med Caldwell förresten? Ett fall? Tycker lite synd om amerikanskorna särskilt som Randall och Diggind gjorde bra fristilssträckor.

Inlagd: 2018-02-17, 17:17
Skriven av: LarsW

Kallner: Tror inte vi behöver vara oroliga för att Kalla/Nilsson ska vara överdrivet belastade fysiskt till sprintstafetten. Det är ändå fyra dagar till den och båda har klokt nog inte kört allt hittills. Och 5 km är ingen urladdning på samma sätt som sprint, skiatlon eller 10 km intervall. Däremot behöver vallateamet börja sätta materialet i skate bättre tror jag. Åtminstone om det ska kunna bli guld.

Inlagd: 2018-02-17, 17:22
Skriven av: Per

Haags lopp var faktiskt helt ok. Jag hade väntat mig ett tapp på mellan 15 och 40 sekunder. Det blev närmare 15 än 40 och bara 20 till Norge. Så helt ok insats.

Inlagd: 2018-02-17, 17:25
Skriven av: Per

Jag är ganska säker på att även Ida och Falk hade tappat en del på första sträckan, frågan är bara egentligen hur mycket närmare de hade varit. Anna tappade 26. Tror nog att både Ida o Falk tappat mellan 10 till 20 sek i alla fall. Om vi översätter det rakt av till Stina hade hon gått ut max 15 sek före Björgen. Då tror jag Stina skulle kört hårt från start. Hade det räckt? Hade Björgen varit mer stum i sista backen då?

Att Ebba gick så bra tror jag delvis beror på att hon pressades av ryskan, hade hon åkt lika bra ensam?

Nja, jag är nog ganska glad för ett silver ändå. Och med en normal Jacobsen hade skillnaden varit stor oavsett svenska på första sträckan.

Inlagd: 2018-02-17, 17:36
Skriven av: Kallner

jossa: jag missade att få med när alla är ok.Ida var ej riktigt kurant 13- det var fel då att hon fick åka. Om vi skall se positivt på dagen så har vi sett Haag ock Grip för sista gången i ett mästerskap.In med ny kapten som vågar släppa in framtiden. Den finns!

Inlagd: 2018-02-17, 17:43
Skriven av: Håkan.b

till nästa mästerskap kanske det är slut med Norges dominans på damsidan.Astrid och Björgen har nog nått sina pikar nu. Östberg och Weng känns som att de kanska också har stagnerat fast på en väldigt hög nivå.Fast de har ju Haga som är på uppgång och för Johaug är det ju svårt att veta hur det kommer att gå i framtiden.Men hur som helst har ju inte norskorna krossat i något lopp under året som de alltid gjort förr om åren.Stafetten är ju ett bra exempel.Norskorna vinner med ett par sekunder utan att ha gjort någon smörrebom,Tror att det kommer vara ganska jämnt mellan Norge,Sverige och Ryssland om ryssarna lyckas ta hand om sin talanger.

Inlagd: 2018-02-17, 17:52
Skriven av: KarlP

Tror fremtiden til Norge ser ganske ok ut. Haga har jo virkelig tatt steg og neste sesong er Johaug tilbake. Johaug kjørte et testløp mot Bjørgen rett før OL og rett og slett knuste Bjørgen så hennes form er det ingen feil med. Haga, Weng og Østberg er jo bare 27 og 28 år så de har flere år foran seg. Bak der igjen ser det ganske tynt ut faktisk.

Inlagd: 2018-02-17, 17:59
Skriven av: Sven

Lite julafton för en del Haaghatare här inne verkar det. Lite tröttsamt. Eftersom det talats om hur många sekunder efter hon var kan man ju klargöra att hon var 21 sek efter Östberg. Det raderades ut av Kalla och Sverige fick en ledning på en halvminut. I det läget är ju Haags tapp borta ur bilden och vi har guldläge. Att skylla att vi inte tog guld på henne är ju helt ologiskt. Det skulle stämma om svenskor och norskor i övrigt åkt jämnt men så var det ju inte. Kalla var faktiskt den enda svenska som åkte bättre än ”sin” norska. Och varför utifrån fetta lopp önska att hon aldrig mer åker i landslaget. Jag önskar att hon, Ida, Wiken och andra som varit med ett tag fortsätter och om de åker tillräckligt bra ska de naturligtvis vara med i landslaget. Var rädd om alla som vill fortsätta att satsa.

Inlagd: 2018-02-17, 18:12
Skriven av: LarsW

Anna Haag har fler liv än katten(9) så gör dig inga illusioner Håkan hon stå nog på startlinjen i VM nästa år o kör bort en stafett till …o sen fatta jag inte hur man kan tycka att det är helt okey att förlora 26sek på 5km masstart hålla rygg är ju klart lättare än göra loppet själv titta på Stina hade antagligen förlorat 30sek på björgen om ho inte fått gå i rygg o tro ebba hade klarat att hålla ryggen på Haga om den situationen uppstått

Inlagd: 2018-02-17, 18:16
Skriven av: Christian

Sven
Jo Weng och Östberg är unga men det känns som att de har stagnerat fast på en hög nivå. För ett par säsonger var de 4 norskor som drog iväg och lämnade all bakom sig i varje masstartslopp i stort sätt. Om de skulle vara i närheten så bra så skulle inte Östberg tex legat bakom på första sträckan utan dragit upp tempot.
Amatör teori .Men undrar om Björgen/Johaugs enorma träningskapacitet dragit med sig de andra norskorna i för hög träningsmängd. Det känns som att alla norskorna förrutom Haga har nått sin peak.

Inlagd: 2018-02-17, 18:20
Skriven av: karlp

Enig i at Østberg og Weng ikke har utviklet seg det siste året, men det samme har jo skjedd med Kalla før hun virkelig er tilbake denne sesongen. De løpene også hvor 4 norskor dro i iväg så var det stort sett Johaug og Bjørgen som var fartholdere. Weng og Østberg er ingen som virkelig drar opp tempoet. Det nivået vi så av Johaug siste sesongen før hun ble utestengt har vi aldri sett før. Jeg tror faktisk vi kan se det igjen neste sesong.

Inlagd: 2018-02-17, 18:32
Skriven av: Sven

Litt spent på hvordan Stina Nilsson legger opp treningen de neste sesongene. Jeg tror ikke det er lett på damesiden og bli best i sprint og distanse. Stina gikk veldig bra i dag, men det var bare 5km. Damene burde egentlig kjøre 7,5km.

Inlagd: 2018-02-17, 18:34
Skriven av: Sven

Björgen beviste i dag hvorfor hun fortsatt i en alder av snart 38 år (mars mnd) er så bra når det virkelig gjelder..
Fortsatt er hun en eminent spurter mot slutten av et distanseløp. I tillegg innehar hun en kombinasjon av stabile utforegenskaper (vi så det senest under VM-3 milen i Falun, siste vinter) + hennes mentale ferdigheter ..
En så sterk avslutter som Stina, var sjanseløs på oppløpet i dag!

Inlagd: 2018-02-17, 18:38
Skriven av: pelle

Ja får se om Johaug kommer tillbaka i gammal god forrm. Är inte så säker .Om man har tränat som hon gjort de sista 10 åren och sen antagligen lagts sig på en mycket lägre nivå i år kanske det inte är helt lätt att komma tillbaka . Att hitta motivatione. Åkare som tar ett sabbatsår på grund av födsel har ju hjälp av hormoner att komma tillbaka vilket inte gäller Johaug.

Inlagd: 2018-02-17, 18:46
Skriven av: karlp

Lyder bedre med Lahti..

Inlagd: 2018-02-17, 18:47
Skriven av: pelle

Apropos Johaug, hun kan trene med landslaget fra og med i morgen…

Inlagd: 2018-02-17, 18:52
Skriven av: pelle

Tippade innan USA som trea men Caldwell klappade ihop och då gick det som det gick. Stephen och Randall har peakat. Bjornsen har däremot blivit bättre och Diggins är i världstoppen men de matchar Jessica på tok för hårt i OS så det blir inga medaljer för henne utan bara hedrande placeringar, vilket slöseri.

Det unga ryska laget blir som sagt livsfarliga framöver och att räkna med i nästa OS. Norge tror jag då är ungefär som nu. Björgen och AUJ har då sannolikt lagt av. Johaug, Östberg, Weng och Haga kör sannolikt då (och kanske i den ordningen). Bakom dem ser det tunnare ut.

Sverige däremot tror jag kommer att vara starkare än nu, det ser mycket ljust ut.

Inlagd: 2018-02-17, 18:53
Skriven av: Jörgen

När ska Johaug lära sig att ta hand om sina läppar
https://www.vg.no/sport/langrenn/i/6nPm80/sjekk-johaugs-gratulasjon-til-gulljentene

Inlagd: 2018-02-17, 19:10
Skriven av: karlp

Med 99% sannolikhet slipper nog Kalla städa upp efter Haag vid nästa VM. Den återstående procenten motiveras av att Haag har en märklig förmåga att smita före i kön. Sist in i svängdörren men först ut. Men nästa år är det nog slut på det.
De unga ryskorna åker väldigt bra. Kul. Amerikanskorna har förmodligen bränt allt krut med sitt frekventa tävlande. Jag kan tänka mig att deras ekonomiska stöd är skralt så de måste jaga runt och dra in prispengar. De gör det bra som ligger ute hela säsongen.

Inlagd: 2018-02-17, 20:01
Skriven av: Tobbe H

nonsens. Det var på förhand omöjligt att säga vem av Haag, Falk och Ingemarsdotter som skulle gjort denna sträcka bäst. Haags distansresultat i distans före OS denna säsong är bättre än Idas och Hannas. När de mötts på klassiskt i distans denna säsong så har Haag åkt bättre.

Inlagd: 2018-02-17, 20:12
Skriven av: Emil

Haag är 24 sekunder sämre än Kalla idag och många här tycker Haag gjorde en katastrofsträcka och Kalla en supersträcka.Får inte det att gå ihop.

Inlagd: 2018-02-17, 20:19
Skriven av: Janne

Janne.Håller delvis med men det är lite skillnad att som Kalla dra i 5 km själv i stället för att söka andras ryggar.Det gör nog en hel del sekunder skillnad.
/Lars

Inlagd: 2018-02-17, 20:44
Skriven av: karlP

Anders,
Ok jag ger mig, samma bokstäver omkastade då blir det nåt annat. Lite för ivrig när man också ska göra annat här.

Inlagd: 2018-02-17, 20:54
Skriven av: GKA

Stina har mig veterligt aldrig mött Björgen på dessa grunder. Fjolårets batalj med finskan går ju inte att jämföra. Idag borde Stina fått gå ut med Björgen jagande då kanske hon kunde haft en rökare kvar.
Nu var det för många”experter som ” glömde …

Inlagd: 2018-02-17, 21:02
Skriven av: GKA

Finns en till Paul som kommenterar här. Jag kommenterar inte ofta här men hade hand om skidpepptipset för några år sedan.

Vill bara ta avstånd från Haaghataren Paul. Ni som hellre sett Ida eller Falk och sågar Haag är ju inte realistiska. Att starta med Falk vore en oerhörd risk. Har man följt Falk genom åren så vet man att uthålligheten är det som brister för henne i sprint. Krafterna räcker nästan aldrig så det vankas final. Att hon då ska gå en femma i hög fart ser jag inte som troligt utan att vägga.

Hade Ida varit i bättre slag hade det varit ett gångbart alternativ. Nu har hon inte visat sig vara i form. Det har inte heller Haag. Kändes som ett 50/50 val innan stafetten.

Att som Falks tränare toksåga grip mitt i mästerskapen är verkligen inte proffesionellt. Om han är besviken kan han ta det med Grip efter mästerskapen. Att ta det via media är svagt ledarskap.

Var lite nyanserade i era kommentarer. Haag gör så gott hon kan och gjorde inte på något sett en katastrofsträcka. Inte heller överträffade hon sig själv utan gjorde nog det som förväntades av henne. Men att toksåga henne på detta forum som vissa av er gör tyder egentligen på att ni inte har insikt om skidor och de svenska damerna i synnerhet överhuvudtaget. Dessutom med personangrepp på henne som att ni vill att hon ska sluta mm känns bara trist. Skriv av er på Flashback istället.

Inlagd: 2018-02-17, 21:05
Skriven av: Paul2

Finns en till Paul härinne har jag noterat.

Vill bara nämna att det inte är samma Paul som hade hand om skidpepptipset för några år sedan.

Jag står heller inte bakom de Haag-hatare som härjar härinne. Att tro att Falk, vars svaghet på sprint är att hon sällan orkar alla heat skulle gjort bättre ifrån sig är inte trovärdigt. En Ida i form kunde kanske gjort det bättre men hon har inte visat tillräckligt. Haag åker som förväntat.

S

Inlagd: 2018-02-17, 21:10
Skriven av: Paul2

Jeg har lenge fryktet at Stina var en kvinnelig Northug. Men det virker ikke være tillfellet. Hun er mer ren sprinter. Northug kunne være i kjelleren i 50 km og likevel ha krefter nok til å slå alle i spurten.

Inlagd: 2018-02-17, 21:11
Skriven av: Tor

Det är sant att Haag inte gjorde bort sig. Hon åkte hyfsat. Men det är också sant att första och andra sträckan inte är lika långa. Jag skulle tro att första sträckan är ca 10 sekunder snabbare.

Inlagd: 2018-02-17, 21:11
Skriven av: H.G Wells

Undra verkligen hur det är med dom sträcktiderna igentligen dels om dom verkligen är lika långa o så klockas sträckan inte när dom växla utan en 100—150m innan undra hur mycket Anna tappade den biten som blev liggande på kallas sträcka

Inlagd: 2018-02-17, 21:13
Skriven av: Christian

karlP
Håller väl med dig delvis också men inte alltid fördel att ha andras ryggar för lättare att spränga sig. Både Haag och Jacobsen försökte hänga för länge, hade dom släppt tidigare deras ryggar hade det blivit ett mindre tapp är jag övertygad om. Men båda vill ju inte släppa täten och det har man väl en viss förståelse för också.

Inlagd: 2018-02-17, 21:14
Skriven av: Janne

Är det inte så att första sträckan är kortare än övriga eftersom tiden bryts redan i kurvan innan växlingen?

Inlagd: 2018-02-17, 21:19
Skriven av: Benet

Lite spännande att de uttagna åkte ungefär så som forumets ”elitexperter” tippade. Och sedan blir samma förbannade, överraskade eller jublande?

Vem ska man klaga på eller tacka om alla åkte så som det befarades på förhand, och de alltså presterade efter sin förväntade förmåga?

Om alla fyra åkt en 2-3 sekunder snabbare var, hade Sverige då klart vunnit?
Varför gjorde dom inte det? (OBS, inget svar efterfrågas).

Inlagd: 2018-02-17, 21:38
Skriven av: Björn

Ja det är ju väldigt fel att kritisera Anna När hon är dålig eller hur paul2 då är man Haaghatare
Men att gå in o göra ner Hanna är ok trotts att hon placerar sig på pallplatser imellanåt ..där aldrig Haag är närheten av att befinna sig …va gör de då dig till falkhatare

Inlagd: 2018-02-17, 21:39
Skriven av: Christian

Grattis till alla fyra som klarade att åka så bra!

Inlagd: 2018-02-17, 21:39
Skriven av: Björn

Dessvärre tror jag inte att Sverige slagit Norge oavsett uttagning eller fördelning på sträckorna, Grattis Norge!

Inlagd: 2018-02-17, 21:41
Skriven av: Björn

Andra sträckan börjar med en lång och vid ytterkurva där första sträckan gick rakt fram. Första sträckan startar dessutom längre fram i startområdet. Fjärde sträckan är ett upplopp längre än tredje sträckan.

Inlagd: 2018-02-17, 21:47
Skriven av: H.G Wells

Janne skrev:”Haag är 24 sekunder sämre än Kalla idag och många här tycker Haag gjorde en katastrofsträcka och Kalla en supersträcka.Får inte det att gå ihop.”

Vad är det du inte får ihop? Menar du att det är en liten diff på 5 km? Det är stor diff (>3%) plus att andra sträckan är ngt längre.

Inlagd: 2018-02-17, 22:02
Skriven av: Kallner

H.G.Wells skrev>Jo såklart är fjärdesträckan längre men tiderna från sträcka ett och två går väl inte jämföra, vilket bland annat Expressen gör, då sträcktiden bröts ca 12 sekunder innan Haag växlade till Kalla plus att själva starten
låg något längre fram?

Inlagd: 2018-02-17, 22:17
Skriven av: Benet

Christian,

Jag gör inte ner Hanna. Men Hanna är en sprintåkare med en otroligt hög maxfart. Hennes alilleshäl är ju ofta att hon inte orkar prestera likvärdigt vad hennes sprintkval indikerar. Slutsats= hon har inte tillräcklig uthållighet. Jag förstår inte hur du kan tro att hon skulle presterat bättre än Haag i stafetten. Spekulera kan man alltid och du har rätt till din åsikt men det finns inte mycket som underbygger den.

Inlagd: 2018-02-17, 22:22
Skriven av: Paul2

Enligt min något begränsade erfarenhet av att se liknande landslagsuttagningar till mästerskapsstafetter på nära håll, live, så baserar sig uttagningarna ofta på lika delar av:

1) Tillgängliga individer som är uttagna och med till mästerskapet, skadefria och friska under mästerskapet, och inte tackar nej till staffet pga egen bedömning av form eller fokus på senare lopp.

2) Tidigare prestationer och erfarenheter av liknande situationer, och preliminära grovplaneringar av vilka dagar/lopp som olika personer tål tävling. Resultat över tid samt allmän lägstanivå, och ”önskelag” i landslagsledningens förhandsplanering.

3) Formkurva och senaste prestationer och dagsform rent fysiskt. Samt ambition och vilja att verkligen tävla samt klara pressen mentalt.

4) Landslagsledningens fingertoppskänsla, taktiska och strategiska möjligheter att få ihop det lag som presterar bäst under de aktuella förutsättningarna, Här kan både chansningar och försiktighet vara strategin, till exempel hur man matchar olika sträckor.

I de mästerskap som lagen överträffar förväntningarna, eller klarar att högprestera agerar även de som inte är uttagna oftast som en del av ”laget” för att stötta och peppa de uttagna. Och alla har glädje, också med andras framgång, även de potentiella lagmedlemmar som inte blev uttagna att åka är ju en grund för lagets möjlighet till framgång.
Alla är solidariska med att uttagning måste ske och att det är någon som måste göra de svåra valen när det finns fler att välja på än antalet platser i laget.
Jag tror att det är en egenskap som många andra länder inte klarar lika väl som Sverige många gånger, hoppas att dom har det så nu också.

Inlagd: 2018-02-17, 22:22
Skriven av: Björn

”Janne skrev:”Haag är 24 sekunder sämre än Kalla idag och många här tycker Haag gjorde en katastrofsträcka och Kalla en supersträcka.Får inte det att gå ihop.”

Vad är det du inte får ihop? Menar du att det är en liten diff på 5 km? Det är stor diff (>3%) plus att andra sträckan är ngt längre.”
**********************************************

Poenget er at alltid usaklige og ukyndige Tomas Pettersson og mange med sammenligner Kallas ”monsteretappe” med Jacobsen, som kollapset fullstendig.
Det var en sterk etappe av Kalla, men heller ikke noe mer. Sammenlign heller med de lite meritterte russere som gikk de to første etappene, så ser dere at Kalla var høyst menneskelig.
Den som virkelig gjorde en kanonetappe var Haga på 3.

Inlagd: 2018-02-17, 22:53
Skriven av: Fabulator

varför inte strunta i tiderna utan värdera efter hur man ligger till. Det som är mindre bra är att Haag inte håller upp sin sträcka utan är en bit efter vilket ger Sverige en dålig start.Vi hade behövt ligga där framme efter första. Mitt förslag att köra Kalla på första köpte inte Grip vilket var synd. Vi hade då varit med.

Inlagd: 2018-02-17, 22:54
Skriven av: GKA

Forts.
Varför sätter då Grip inte Kalla på sträcka ett?

Inlagd: 2018-02-17, 22:57
Skriven av: GKA

Paul2..5km är inget distans lopp mer en hybrid mellan distans.o sprint där bra åkare från båda disciplinerna kan mötas ett ex idag var Annamarja Lampic o
Anna H har inte farten som krävs för att prestera på ett så här kort lopp syntes tydligt idag stum o tung tappade mycket idag medans falk har den farten i kroppen o har visat senast i säsongsöppningen att hon klara distans 2a efter kalla endast 8sek efter hade hon gjort det idag så hade hon lämnat över stafettpinnen samtidigt med ryskan

Inlagd: 2018-02-17, 23:12
Skriven av: Christian

Var de inte så att många ville att Stina skulle gå ut med Björgen? nu fick hon ju de läget tveksamt om jag hört någon säga något annat att Sverige skulle haft en ledning vad säger dom som trodde Sina skulle klara Björgen ?

Haag åker några sekunder för långsamt men är väldigt tveksam om någon annan gjort de bättre Haag underpresterar nog max 5–8 sek som formen varit..

sedan finns de ju dom som notoriskt tycker Haag åker dåligt även om hon är 5 i WC lopp så är de inte bra medans deras personliga favoriter knappast gjort de bättre som man ser på resultat ..oj jag hade inte tagit ut Haag men som läget blev var de en otroligt svårt uttagning att göra ändå och Falk hade jag inte tagit ut före Ida heller

Inlagd: 2018-02-17, 23:13
Skriven av: jossa

Christian: Lampic har ändå gjort några helt okej WC lopp på 10 km i år .. tycker du Falk visst på WC nivå att hon klarar distans loppen så bra ? Jag hade aldrig tagit ut varken Haag eller Falk idag men tycker du är väl mycket Falk fan ändå,,, de var som att chansa vad man än tog ut.. enkelt var de inte och Falk dog ju rätt bra i sprit finalen kan tänka mig att man var rädd för de o med ännu ett distans lopp i benat som jag skrivet om förut där var där missen blev

Inlagd: 2018-02-17, 23:22
Skriven av: jossa

Kallner tycker du verkligen du ligger så rätt i dina analyser ? din analys om Jönsson i Planica var rätt kass väl? och hur Haag vann sitt enda WC lopp var helt klass och att Haag fällde Kalla i Falun var helt bedrövlig…

Inlagd: 2018-02-17, 23:37
Skriven av: jossa

Ganska intressant och förvånande när man upptäcker att detta var första stafetten någonsin för Flugstad-Östberg i mästerskap!

Ibland har man diverse vanföreställningar…

Som flera har sagt här idag, Norge hade sökerligen vunnit med både Falla och Weng i laget idag…
Haga och Marit var för starka idag…

Inlagd: 2018-02-17, 23:47
Skriven av: ErrkaPetti

Jossa mitt första val var Ida oxå men hellre falk än Haag som bara har en växel o Falk ge sig aldrig själv riktigt chansen att prestera på distans eftersom hon typ alltid tävla på sprint dagen innan gjorde det bra på hemmaplan fjor Kom väl 8—9något ting vill jag minnas o då förberedde hon sigpå rätt sätt utan någon sprint i benen samma var det i Gällivare 5km så nog kan hon

Inlagd: 2018-02-18, 00:05
Skriven av: Christian

Svarar själv på min fråga då den var för svår. Grip tänker ensidigt vilket inte är första gången. Tog ut Haag på första under fjolårets VM stafett och vi var körda på guldet. Grip lärde sig inget av det .Han förstår inte att ansvaret att åka första inte kan läggas på vem som helst och särskilt inte på en åkare som är formlös vilket Haag är. Haag får ta skiten. Synd!

Inlagd: 2018-02-18, 00:06
Skriven av: GKA

Christian: var ju de jag varit inne på hela veckan att Falk tävlat för mycket nu utan 10 km loppet i benet hade jag tagit ut henne i stafetten men som läget blev hade jag tagit ut Ida. men att man tog ut Haag kan jag ändå jag väl köpa och jag är inte säker på att någon av dom två andra gjort de bättre så ser jag på de.. mitt stafett lag grund tanken har varit klar rätt länge men jag börjar ändå inte kritisera hejvilt en på förhand otroligt svårt uttagning som jag ser de…

du säger att Falk ute klarar lopp på rad hur tror du hon klart de här upplägget lopp tis tor lör?

Inlagd: 2018-02-18, 00:23
Skriven av: jossa

jossa: nån gång kan även den bäste ha fel, det visar på ödmjukhet, något som du är helt befriad ifrån.

Nu är det laddning för herrarna, jag tror på brons. Vad tror du på?

Inlagd: 2018-02-18, 07:14
Skriven av: Kallner

Kallner,
Hur kunde du tro på bronspeng idag när vi inte kommit nånstans under OS på någon sträcka alls?
Kallas önsketänkande.

Inlagd: 2018-02-18, 13:53
Skriven av: GKA

GKA: försöker se det lite från det möjligas sida. Med bra skidor hade vi absolut chansen.

Inlagd: 2018-02-18, 16:49
Skriven av: Kallner

Vet ni va, jag är så jävla trött på att läsa om astmamedicin kopplat till norska åkare…Sverige borde se om sitt eget hus först..vet ni hur många i landslaget som tar astmamedicin….99%. Tycker frågan om användande skall ställas till alla åkare. Svarade man nej för ett år sedan betyder det inte att det är ett nej fortfarande….jag är för en ren skidsport utan astmamedicin!!

Inlagd: 2018-02-18, 17:23
Skriven av: Eva.andersson@live.se

Jeg ser ikke helt problemet med astmamedisin.
Tvert imot, når luftrørene før eller siden tar skade etter år med ekstrem belastning i kald luft. Man vil vel ikke ha varige men etter karrieren?
Enkelte, som Johaug og Northug er heldige. de har ikke fått noen ”kuldeastma” som mange er rammet av – men det er en kjennsgjerning at de fleste i verdenseliten bruker astmamedisin.

Men – det hjelper altså ingen friske med å bli en bedre skiløper. Kan ikke folk stole mer på all verdens professorer og spesialister enn nettroll i kommentarfelt vedr. slike påstander?

Du tar likefullt opp noe interessant. Svenskene er hysterisk opptatte av Norge og nordmenn som er diagnostiserte med astma. Fakta: av de som gikk 30 km, så var det 1 av 4 på det norske laget som er astmatiker, på det svenske 4/4. Cologna også. Men Norge, Norge, Norge – aldri andre!

Det kommer ikke til å skje at Tomas Petterson i Expressen, Aftonbladet eller SVT kartlegger det svenske landslaget for astmadiagnoser og evt. TUE. Så vet du det!

Inlagd: 2018-02-18, 19:29
Skriven av: Fabulator

Fabulator:
Enligt Norska skidförbundet ger man astmamedicin till ”friska” åkare utan astmadiagnos vid behov t.ex junior VM i Rumänien så diagnos eller inte verkar inte spela någon roll.
Jag skulle gärna se nolltolerans mot adtmamedsin för elitidrottare, åtminstone startförbund som hästsporten har, där får man vänta två veckor innan man får tävla efter avslutad behandling för att det prestations höjande.

Sen verkar det som omNorge har tagit med sig astmamedicin och andra preparat för alla OS/OL resenärer både aktiva och ledare.
https://www.vg.no/sport/i/p6WBPX/norge-har-med-over-6000-astmadoser-til-ol

Inlagd: 2018-02-19, 01:27
Skriven av: Bamse

De samme tilbakeviste argumentene gjentas og gjentas.
Først – det er visst kun problematisk at det er noen norske løpere som har astmadiagnose, ingen andre nasjoner.
Så leser vi ”friske løpere får astmamedisin”, ”hestedoser” – og til slutt en tabloid overskrift (gjerne fra VG) som liksom skal bevise at lover og regler ikke følges.

Enda en gang, Norge medisiner ikke friske løpere, de samme regler gjelder for dem som for alle andre. Norge har fått sine rutiner gransket (i motsetning til andre land) og de er frifunnet for alle falske anklager fra media og nettroll.

Du må gjerne være imot astmamedisin, uvisst av hvilken grunn, men da er du også tilhenger av at langrennsporten forsvinner fordi få vil risikere å skade sine luftveier, permanent.
Jeg liker langrenn, så jeg er uenig med dem som vil forby en medisin som gjør at skiløpere med dokumentert astma eller kuldeastma (yrkesskade) ikke kan fortsette sin karriere.

Inlagd: 2018-02-19, 09:28
Skriven av: Fabulator

Kallner, Håller med om en positiv attityd är bra men jag blir trött på pojkarnas inställning ibland. Tycks inte som om dom har roligt i spåret.

Inlagd: 2018-02-19, 16:44
Skriven av: GKA

Jönsson-Haag gör allt för att hålla sig kvar i mediebruset.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/Kv5017/det-gor-ont-i-mig-nar-jag-hor-det

Inlagd: 2019-02-15, 16:41
Skriven av: Kallner

Kallner: avundsjuk ? men starkt leta fram den gamla tråden för att läka detta! :)

Inlagd: 2019-02-15, 17:09
Skriven av: jossa

Jag tycker det är helt rätt att åkarna säger ifrån! De skall fan inte behöva ta emot oförskämdheter från feta soffpotatisar!

Haag har varit rent av förföljd av haters. Och det är helt sjukt att folk lagt tid på att skicka meddelanden till henne.

Inlagd: 2019-02-16, 07:47
Skriven av: Jan

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values