16 mars 2016, av Jörgen

Efter säsongen 2015-16

Världscupsäsongen 2015-16 är nu avslutad efter Kanadatouren. Summeringar och funderingar kring säsongen som varit och spekulationer inför framtiden kan skrivas i denna tråd.

Maria Rydqvist kallades för ”Dagsländan” ett tag här på Skidpepp men visade sig hålla mycket längre än så. Tvåbarnsmorsan i skidlandslaget har nu meddelat på sin hemsida att hon lägger av som elitskidåkare (länk). Maria summerar själv karriären på sin hemsida. Sifferbitarna kan titta på hennes sida med statistik hos FIS (länk). Tack för allt Rydan och lycka till i framtiden!

Doping- och/eller astmadiskussioner förs med fördel i den Stora Doping- och Astmatråden (länk) så att inte samma argument och diskussioner vevas om och om igen i olika trådar.

267 kommentarer till ”Efter säsongen 2015-16”

Herrlandslaget:

Hellner visade fina takter mot slutet av Kanadatouren med sin tredjeplats i ett lopp vilket var kul. Vill inte förringa det men han hade nog inte kommit så högt upp om inte det varit för den norska smörrebommen (MJS bäste norrman på sjätteplats och han var bevisligen i form med tanke på dagarna före/efter). Hellner måste bli av med sjukdomarna som ruinerat stora delar av säsongen som var. Ska bli pappa igen nu snart (grattis!).

Martin Johansson var bra i början av säsongen. Oskar Svensson visade vad han flera gånger. Viktor Thorn var bra i SM. Burman bör få fortsätta. Sprintkillarna? Edin kanske.

Har säkert glömt någon men i stort sett underpresterade herrlandslaget denna säsong. Emil Jönsson lägger nog inte av frivilligt så länge sambon åker men han ligger risigt till, fick ej åka i Kanada och dags att prestera. Teodor kan bättre. Halfvarsson måste komma tillrätta med sina sjukdomar.

Helt nattsvart är det inte men herrarna är inne i en stor svacka nu. Svårt att fylla hålrummet efter Södergren, Richardsson och Olsson. När Hellner, Halfvarsson, Jönsson och Teodor inte presterar samtidigt syns det extra mycket.

Återkommer ang damlandslaget.

Inlagd: 2016-03-16, 15:16
Skriven av: Jörgen

Tack Maria Rydqvist för vad du gjort i och utanför skidspåret.
Ha en bra framtid med familjen och arbetet.

Inlagd: 2016-03-16, 15:43
Skriven av: Tuna Stina

Jeg leser at Stina Nilsson er invertert til renn i Tjumen, Russland. Sammen med Stina på den lista står Marie Aubert Dorin, Tirill Eckoff og Petter Northug og flere

Inlagd: 2016-03-16, 15:53
Skriven av: Rastjapa

Om man bara ser med svenska ögon har det varit en riktigt mellansäsong med få ljusglimtar. Personligen tycker jag tycker att säsongen varit skoj och bjudit på flera fina skidögonblick. Men då gillar jag inte att skidåkare satsar allt på en vecka/år utan jag som tv tittare vill se bra skidåkning från premiären till sista loppet. I år har vi fått se de bästa åkarna kämpa i nästan varje lopp!

Jag hoppas både svensk skidåkning och Skidpepp kommer tillbaka nästa år, lite bättre och lite snällare.

Rastjapa, spännande. Men det är inbjudna åkare och inte bekräftade namn, eller?

Inlagd: 2016-03-16, 16:27
Skriven av: Tolstoj

Tycker inte att det känns som om säsongen tog riktig fart nån gång i år och det beror naturligtvis på att det inte funnits ett mästerskap att hänga upp intresset på.Till nästa säsong kan allt bli bättre ur svensk synvinkel.
Att Rydkvist lägger av var väntat eftersom hon presterade max under fjolåret och svårligen kunde komma upp i samma nivå i år även om det fanns förhoppningar hos henne tror jag.

Inlagd: 2016-03-16, 17:23
Skriven av: KGK

Calle och Hellner måste hålla sig friska. Särskilt för Hellner kan det bli besvärligt när han får två små battingar hemma. Oskar har utvecklats snabbt och bör kunna ta nå´n pallplats i sprint nästa säsong om utvecklingen fortsätter. Vore även behövligt att han utvecklas på distans. Burman har inte tagit samma språng som Oskar, men har ändå gått framåt. Given för A-laget tycker jag. På herrsidan är Viktor Thorn en påläggskalv som vi hoppas kommer utvecklas till en internationell åkare. En viktig fråga är om Daniel återvänder till landslaget efter sin mindre lyckade utflykt till staktävlingarna. Det finns alltså förutsättningar att vi kan hävda oss halvskapligt mot alla länder utom Norge. Norge kommer fortsätta ta minst 2/3 av alla pallplatser om det inte beordras smörrebom av ledningen.
På damsidan såg det väldigt positiv ut före säsongen och det ser väl fortfarande halvskapligt ut inför nästa säsong. Inför OS är det ett stort avbräck att Maria Rydqvist slutar. Som jag ser det är det ett stort frågetecken om Kalla får ordning på kroppen. Den kommande säsongen tror jag är körd. Klarar hon börja träna för fullt fr o m september är det bra, så nerkörd hon var under Canádatouren. Ebbas operation förstör toppkapacitet under den kommande säsongen. Sofia Henriksson är förhoppningsvis fulltränad till den kommande säsongen. Hon verkar ju gå framåt även i den fria stilen, så hon blir kanske vår bästa kvinnliga distansåkare säsongen 16/17. Stina, Jonna och Ida kommer nog att göra ett och annat resultat som på korta distanslopp kan konkurrera med åkare utanför det norska laget.
Om inte Norge hittar något nytt fuffens inom damsprint är detta det enda område där vi kan hoppas på svenska pallplatser. Stina kommer att fortsätta slåss med Falla och Östberg. Vill det sig väl kommer även Jonna att kunna konkurrera om en och annan pallplats. Ida och kanske någon annan svenska kan ta sig till finaler i sprint. En fråga är om Marit kommer att vara med och konkurrera. Jag tror att sannolikheten är liten att hon ska kunna utmana Stina, Falla och Östberg i sprint.
Till slut hoppas jag att juryn tar sig i kragen och bedömer regelbrott lika för alla åkare oberoende av nation SAMT att bedömning och straff är lika från tävling till tävling.

Inlagd: 2016-03-16, 19:40
Skriven av: Intresserad

Intresserad: Kallas WC avslutning dom sista loppen påminner väl om dom hon gjorde 2008 i Bormio och då kom hon tillbaka o vann första loppet i Gälllivare :) repris kan kan ju hoppas på drömma om

Inlagd: 2016-03-16, 19:55
Skriven av: jossa

Om inte Marit misslyckas helt i sin comeback så lär hon nog vara med i toppen på sprintloppen, om hon vill. Med lite mammabost så dominerar hon kanske mer än vanligt. Räkna inte bort Kikkan av samma anledning.

Om inte Kalla kan börja träna ordentligt före september så är hon nog mer nerkörd än hon själv, Ingeson och staben i landslaget någonsin trott. Man har nog inte en tanke på att hon inte skulle vara igång i maj precis som vanligt, om hon vill. Då är jag mer orolig för Calle, det skulle behövas lite positiva nyheter från det hållet. Är det någon som vet om han kommer att ställa upp i SM.

Inlagd: 2016-03-16, 22:29
Skriven av: H. G. Wells

Kalla ska i alla fall åka SM och Dundret runt, givetvis även Hellner.

http://www.skidsmgellivare.se/

Inlagd: 2016-03-16, 22:35
Skriven av: H. G. Wells

Läser i bladet om en f.d cyklist som har åsikter om Kallas kropp. Sorgligt!

Inlagd: 2016-03-16, 22:47
Skriven av: KGK

Damlandslaget:

Charlotte Kalla: Har inte haft en så bra säsong som hon själv (och alla vi andra) hoppades på. Står eventuellt inför ett vägskäl nu, återgå till att bli en mästerskapsåkare eller sikta mot en högre nivå och kunna ta upp kampen med de fyra norskorna över en hel säsong? Skulle vara trevligt om hon vågade och lyckades, då får vi se henne glad under hela vintern och inte bara under de 1-2 veckor då mästerskapen pågår. Samt det är lite riskfyllt att gå all in på mästerskapen, en liten förkylning just då och den säsongen är helkörd för mästerskapsåkaren. Tror att Kalla väljer den tryggare vägen dvs återgår till att vara mästerskapsåkare men det skulle vara enormt om hon vågade välja den andra vägen och lyckades.

Stina Nilsson: Har sannerligen etablerat sig i sprinttoppen på ett positivt sätt denna vinter och blir att räkna med framöver. Kommer hon att fortsätta utvecklas i de kortare distanserna (upp till 10 km)? Hoppas och tror det.

Ida Ingemarsdotter, Linn Sömskar och Hanna Falk: Har gjort en bra och fin säsong som det finns all anledning att vara nöjd med. Önskar dock att Falken kunde undvika krascher mer, det skulle hon vinna mycket på.

Sofia Henriksson: Mår bra och kan nu träna för fullt inför nästa säsong. Var inte fulltränad denna säsong men ändå bättre än någonsin bl.a totaltvåa i SC samt åkte bättre i fristilen som hon inte riktigt känner sig hemma i. Förhoppningsvis tar hon ett steg till i klassiskt och två steg i den fria stilen. Kommer sannolikt att flyttas upp till A-landslaget.

Ebba Andersson: Har ett år kvar i gymnasiet. Platsar i och för sig men lär inte flyttas upp i A-landslaget redan nu utan till utvecklingslaget, kanske får fel där. Hoppas att operationen går bra och att rehaben går utan problem. Ska vi nog inte riktigt räkna med redan kommande vinter förutom i enstaka lopp men har definitivt framtiden för sig. Påminner om Johaug.

Jonna Sundling: En strålande säsong. SM-vinnare i sprint, trea i SC-totalen och U23-världsmästare. Får vi förhoppningsvis se mer av i världscupen i sprint kommande säsong.

Haag och Öberg: OK säsong men inte mer även om det har gått bättre och varit mer stabilt för dem på slutet tycker jag. Haags bästa lopp var i Toblach, tia. Kanske extra taggad då av att Henriksson flugits ner för det loppet (10 km klassiskt). Öbergs bästa var femteplatsen i Stockholm. Båda har haft riktiga dipps under säsongen.

Emma Wikén: Mycket tveksamt om om hon får behålla sin A-landslagsplats. Finns flera andra som är bättre för närvarande. Får troligtvis ta steget ner till utvecklingslaget om hon hittar motivationen igen och fortsätter?

Inlagd: 2016-03-16, 23:34
Skriven av: Jörgen

Många av damerna som jag tycker platsar i Alaget Sofia Jonna Linn bla annat

Inlagd: 2016-03-17, 08:39
Skriven av: skidfantast

Möjligheterna för åkare, tränare och ledare att tänka nytt och bättre är stora nu, Det är fördelen med ett misslyckande.
Den gamla pyjamasbrottaren Bruce Lee beskriver det bra. – Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.

Inlagd: 2016-03-17, 09:05
Skriven av: H. G. Wells

H. G. Wells: Är inte så säker på att Kalla åker Dundret runt i år…

Inlagd: 2016-03-17, 09:22
Skriven av: jossa

Landslagen framöver:

A-landslaget består idag av 10 damplatser och 8 herrplatser (Sofia Bleckur lade av, därför som det bara är 9 damer där nu). Utgår från att förbundet inte kommer att skära ner på antalet damplatser efter framgångarna för damerna denna vinter.

Kalla, Ingemarsdotter, Falk och Nilsson är givna. Haag och Öberg tror jag får fortsätta med tvekan. Henriksson, Sömskar och Sundling lär flyttas upp från utvecklingslaget. Därmed är bara en plats ledig vilket kan tyckas vara vikt för Ebba A men gissar att en lite äldre och sprinter t.ex Dahlqvist får den platsen och att Ebba A antingen får fortsätta i juniorlandslaget eller flyttas upp till utvecklingslaget tills hon är klar med skolan (nästa år). Vidare opereras Ebba i dagarna och har rehab framför sig att ta hänsyn till.

På herrsidan finns flera frågetecken, ledningen har ingen lätt uppgift.

Inlagd: 2016-03-17, 10:49
Skriven av: Jörgen

http://www.nrk.no/sport/kowalczyk-dropper-skoyting-i-fremtiden-1.12856432
Tja… Skal vi tro på det da.. For 2 år siden hevdet hun eksplisitt att all skøyting var over, hun repeterte den samme leksa foran siste sesong også. Vi får nå se Kowa, om dine ord holder stand i en ny sesong da….

Inlagd: 2016-03-17, 12:46
Skriven av: pelle

Frågan är ju egentligen om det är någon vits att vara med i A-laget? Det har ju knappast visat sig vara något självklart positivt för individernas utveckling

Inlagd: 2016-03-17, 12:47
Skriven av: Emil

Annars så är det väl Svanebo som ska ut och Burman och Svensson in?

Inlagd: 2016-03-17, 12:49
Skriven av: Emil

http://www.nrk.no/sport/sundby-dropper-birken_-_-dritkjipt_-1.12858893
Litt trøst til svenskene her på bloggen… Johan Olsson blir ikke ensom blant de med ”sykejournal”… ;)

Inlagd: 2016-03-17, 12:58
Skriven av: pelle

https://skirkustv.no/dag-natt/gratulerer-til-oddvar
KGK…. Her manglet Sixten Jernberg – men allikevel noen av 70/80-tallets fremtredende aktører… ;)

Inlagd: 2016-03-17, 13:12
Skriven av: pelle

Emil: Skillnaden mellan A- och U-landslagen är väl stödet dvs det satsas mer på de i A-landslaget i form av resurser (pengar, läger mm)? De båda har dock ett tätt samarbete.

Från förbundets sida om utvecklingslaget: ”Flera har redan provat på internationellt tävlande i världscupen. Utvecklingslaget har samlingar och läger varje månad och har en egen budget men har mycket tätt samarbete med längdlandslaget.”

Inlagd: 2016-03-17, 15:20
Skriven av: Jörgen

Rastjapa: Tävlingen i Tjumen, Ryssland som Stina Nilsson, Petter Northug m.fl är inbjuden till, det verkar vara under de nationella mästerskapen där den 23 mars till 1 april?

Inlagd: 2016-03-17, 15:31
Skriven av: Jörgen

Jörgen: väldigt svårt tro att Dahlqvist får någon plats i a laget på hennes 4 WC försökt i år hade hon nog behövt vara i semi någon gång nu blev de 50 -50 från att kvala till att missa…

Sofia o Jonna är väl dom som är närmast att slå sig in i a laget o Sömskar åxå vet inte riktigt hur man resonerar kring dom 3 alla eller att man låter någon vara i U laget

Inlagd: 2016-03-17, 16:04
Skriven av: jossa

Jörgen: Glöm ej Pajala som redan har plats.

Inlagd: 2016-03-17, 16:50
Skriven av: KGK

Jag hoppas dom gör en ordentlig sprintsatsning till nästa säsong och att det då blir ett eget sprintlandslag med 4-5 åkare. Gärna med några yngre åkare.

På distans herrar skulle jag ta ut Hellner, Halfvarsson, Burman, Svensson och Thorn till A-landslaget. Richardsson också om han vill.

På damsidan skulle jag ta ut Nilsson, Kalla, Ingmarsdotter, Öberg, Falk, Haag, Sundling, Henriksson och Sömskar til A-laget.

Inlagd: 2016-03-17, 19:44
Skriven av: Stefan

”Ledningen har ingen lätt uppgift”Så sant. Och vi vet inte ens vilka personer som ledningen kommer att bestå av. Knappast troligt att gänget blir intakt. Grip har visat att han inte klarar att vända en negativ utveckling till något positivt. Helt handfallen inför Kallas svaga resultat bl a. Övriga sitter också löst.Persson,Larsson, Granat. Ävenså landslagsläkaren Andersson ligger illa till.

Inlagd: 2016-03-17, 21:47
Skriven av: KGK

Pelle: Brå var en härlig idrottare. Vem minns inte när han brakk staven i stafetten.

Inlagd: 2016-03-17, 21:49
Skriven av: KGK

KGK: Jag glömde inte Pajala. Hon har inga resultat sedan över ett år och lär inte vara aktuell för A-landslaget kommande säsong. En artikel om henne 2015-12-19:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article21970545.ab

Pajala har drabbats av karpaltunnelsyndrom.. Vi får hoppas att hon blir bra igen och att det läker på fint efter operationerna och rehaben men det hela lär ta sin tid.

Inlagd: 2016-03-17, 22:04
Skriven av: Jörgen

Jossa: Jag håller med men vem tycker du borde få den sista platsen före Dahlqvist om inte Ebba A?

Inlagd: 2016-03-17, 22:13
Skriven av: Jörgen

Jörgen; finns inget antal platser som ska fyllas truppen kan variera i storlek

Inlagd: 2016-03-17, 22:20
Skriven av: jossa

Det är inte Gripens fel att det gick dåligt i år. Kalla körde väl mest efter sitt eget och Ingessons huvud. Att man i sin jakt på norskorna gick över gränsen var ett gott försök, men det verkar som Fredriksson framhållit att man orkar inte träna mer än 800 -850 timmar på ett år. Ska man träna mer krävs det kemikalier och det kan man inte lasta Grip för. Byter man ut honom kommer den nye inte kunna åstadkomma något mer utan att vara långt inne i gråzonen.
Ett större problem som man måste komma åt är förkylningar och luftrörsproblem. Brita Norgren var väl borta en hel säsong för några år sedan och nu har samma bacillusk slagit till i det svenska laget igen. Läkaren har inte lyckats hantera detta.

Inlagd: 2016-03-17, 23:07
Skriven av: Intresserad

Det är bara att ge upp försöken att konkurrera med Norskorna på distans. Det enda mål man kan ha på damsidans distans är att tävla med övriga nationer.
På sprint visade Stina att det går att hävda sig, men vi kommer aldrig att ta hem sprintcupen, så länge nuvarande jurysystem är i drift.

Inlagd: 2016-03-17, 23:12
Skriven av: Intresserad

Jossa: Tror inte att de minskar på damtruppen efter denna säsong och men vi får se. Kan bli så att ledningen kommer fram till nio som bör vara med och sedan drar ett streck där.

Inlagd: 2016-03-17, 23:16
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Då tar jag tillbaka det. Rätt ska vara rätt.Trodde du glömt då du inte nämnde henne.

Inlagd: 2016-03-17, 23:35
Skriven av: KGK

Såg att Johaug räknas som svagt underviktig, BMI 17,5. Förstår inte hur man kan lagra energi för en Tour eller åka en 3 mil i sprinttempo, ett unikum.
Lägg ner klassisk åkning, gör banorna lite lättare så alla kroppstyper har samma chans, nu är det ojämnlikt då Weng och Johaug är mallen för att lyckas, ett kroppsideal som inte är sunt för unga åkare.
Kortare sprintbanor borde också införas.
Vet att Björgen är kraftigare än nämnda åkare men hon är ändå ett undantag.

Inlagd: 2016-03-18, 08:17
Skriven av: KE

Träningsvolym för olika uthållighetsidrottare.

långdistanslöpare: 550 timmar.
Orienterare: 600 timmar.
Längdåkare: 820 timmar.
Roddare: 1000 timmar.
Cyklister: 1200 timmar.
Simmare: 1300 timmar.

Sidan 44 i http://sportsci.org/2009/ss.pdf

Inlagd: 2016-03-18, 09:10
Skriven av: H. G. Wells

Hvis du har høye blodverdier kan du trene mer og hardere…

Inlagd: 2016-03-18, 10:47
Skriven av: Erik Tysse

Vet någon var man kan följa resultaten på Intersportcup i Torsby

Inlagd: 2016-03-18, 11:15
Skriven av: skidfantast

Det intressantaste kapitlet kommer nu när försäsongsträningen kliver in i handlingen. Jag tycker det är mer spännande när det gått si så där i spåren under vintern än när det gått bra som efter Os/Vm. Nu måste alla medel tas till vara efter analys om varför det gick som det gick. Spännande frågor typ kommer Olsson tillbaka i full form skadefri?Kommer Kalla att resa sig på nio för att sedan gå segrande ur striden.Kommer sprintlaget att få en nytändning. Kommer Nilsson att utvecklas vidare eller blir det status quo.
Finns många fler frågor som söker svar. Ståpäls !

Inlagd: 2016-03-18, 14:49
Skriven av: KGK

För att inte tala om det norska skidkrigarna. Kommer Johaug att orka en säsong till i mördande tempo? Sundby har höga mål med VM medaljer men går det att nå dit? Björgen?
Finska laget blir oerhört intressant att studera inför hemma vm . Särskilt damsidan sätts under lupp.Kliver dom upp ett steg till eller vad händer?
Tyvärr kommer jag att få vänta med svaren. Synd!

Inlagd: 2016-03-18, 16:05
Skriven av: KGK

Kalla på Skavland.

Inlagd: 2016-03-18, 21:31
Skriven av: Neithiri

Beste svenske Richardsson knust av 6 nordmenn i birken i dag. Bare å konstatere, ikke engang i Ski Classics klarer svensker å hevde seg lenger. Hva er det dere driver med? Hvordan trener dere egentlig? Skuffende svenske resultater over alt.

Inlagd: 2016-03-19, 12:37
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Du referere fakta… Hvor er konkurrentene, men se ikke bort ifra att Richardsson co er bedre enn noen gang, når vi skriver medio februar 2017.. ;)

Inlagd: 2016-03-19, 13:55
Skriven av: pelle

Varför var bästa norska först på sjätte plats i dagens race i Birken, är det för att Norge påminner om Iran och Saudi i sin attityd till kvinnliga idrottare?

Inlagd: 2016-03-19, 14:35
Skriven av: Lär mig trolla som Neithiri

Pelle: Tviler jeg sterkt på, jeg tror svenskene er utkonkurrert i mange år fremover. Og de kan takke sine udugelige ledere og trenere, en skam egentlig. Det merkelige er at det nesten er tyst i media og ellers omkring skandalen, de fleste legger seg heller på en tåpelig forsvarslinje enn å sette skapet på plass.

Inlagd: 2016-03-19, 14:50
Skriven av: Neithiri

Kalla medgav på Skavlan att vi saknar kunskap om hur Norge tränar.Märkligt.

Inlagd: 2016-03-19, 15:02
Skriven av: KGK

KGK, varför är det märkligt??? klart att Norge inte vill visa upp hur dom tränar och varför dom blir så bra, rätt självklart tycker jag. Sen att Norge bjuder in åkare att dom få komma och träna med dom, tex Charlotte Kalle, tror du verkligen dom får någon insyn i deras träning bara genom det?

Inlagd: 2016-03-19, 15:35
Skriven av: Janne

Men när det gäller ski classics så är det ju ganska unikt eftersom de i många fall har träningsupplägg efter team och då spelar det ju mindre roll om det står Norge eller Sverige i passet. Underlaget för långloppsåkare är mycket mycket större i Norge, i alla fall på den högre nivån. Tiden med stora svenska framgångar på den sidan var när Svärd och Ahrlin var i topp och slogs med bröderna aukland. Idag finns ju väldigt många fler toppsatsande norrmän i den svängen, och det är väl egentligen nästan bara Richardsson som kan vara med och slåss i topp av svenskarna.

Inlagd: 2016-03-19, 15:52
Skriven av: Emil

Janne: Norge säger att dom vill ha upp andra nationer och då är det fullt naturligt att dom delar med sig av träningsmetoderna i annat fall är det ju bara snack. Jag tycker man ska ställa norrmännen mot väggen och avkräva besked.

Inlagd: 2016-03-19, 16:13
Skriven av: KGK

Sen tycker jag att Kalla inte ska träna med norskorna om hon inte delges info och sluta kramas.

Inlagd: 2016-03-19, 17:27
Skriven av: KGK

Jag tycker Svanebo och Lindblad ska vara med i landslaget nästa år.

Inlagd: 2016-03-19, 19:28
Skriven av: Olle

KGK, i hvilke andre idretter finner du mer meddelsomme utøvere enn norske langrennsløpere?

En skiløper som Anna Haag – som utrolig nok kan leve av sin karriere som skiløper – er ikke engang interessert i å trene sammen med f.eks Therese Johaug. Til tross for flere invitasjoner om dette. Så føl deg fri til å skrive hva du egentlig sikter til.

Inlagd: 2016-03-19, 19:36
Skriven av: fabulator

fabulator: Ikke sant, hvorfor ikke lære av de beste?

”Landet Lagom och vara stolta över det?”. Anna Haags problem er at hun ikke engang er der, hun er ikke ”lagom”, hun er fullstendig ræva, det er realiteten.

Inlagd: 2016-03-19, 19:51
Skriven av: Neithiri

Neithiri:
Nei, det er ganske uforståelig, sportslig sett. Men det virker som om Haag er mer opptatt av bloggingen sin, enn å bli en god langrennsløper.

Marit Bjørgen forespurte også Kowalczyk om å trene sammen – med samme svar. Dette var på et tidspunkt var da Kowa var en god konkurrent, så ingen skal komme å påstå de norske ikke vil dele av sin kunnskap. Det er heller det at viljen ikke strekker til.

Inlagd: 2016-03-19, 20:15
Skriven av: fabulator

Är det någon mer än jag som tröttnat på långloppen i Ski Classic? När man skall njuta av klassisk skidåkning skall det vara en kombination av stakning, diagonalåkning och utförsåkning. När alla bara stakar hela tiden blir det enormt enformigt att titta på det. Dessutom är det enormt dåliga sändningar av långloppen i TV12. Väldigt få tids-kontroller och väldigt dåliga kommentatorer. Dessutom är frågan hur intressant det är med vem av alla dessa team som vinner.

Inlagd: 2016-03-19, 21:01
Skriven av: Gösta

”Marit Bjørgen forespurte også Kowalczyk om å trene sammen ”
Så otrevlig som norskorna och norsk press varit mot Kowa som är man ju inte direkt förvånad över att hon inte vill träna med dom. Detsamma går för svenskorna och svensk press förresten.

Inlagd: 2016-03-19, 21:07
Skriven av: karlp

Sier du det karlp, fortell om denne påståtte ”utriveligheten”..?

Sett i lys av Kowalczyks stadige påstander om Bjørgen… f.eks.” forberede seg på apoteket, fremfor i skilløypene” og en rekke andre uttalelser – så fremstår Bjørgens invitt som ekstra tilgivende. Men mulig dere har et annet sett å bedømme på i Sverige..?

Inlagd: 2016-03-19, 21:16
Skriven av: fabulator

KarlP: Du må være blindeforbundets verdensmester, Kowa ble tvert imot ønsket velkommen, hun svarte med sine kjente idiotiske angrep på Bjørgen, og som fabulator siterte ett av.

Men Kalla vet hva dette handler om, hun har trent med våre jenter før, Link:http://www.nettavisen.no/sport/3466806.html

”Å lære av de beste” betyr ikke at man må være sammen med dem hele tiden, men at man plukker opp hint. Derfor blir det en smule patetisk når man begynner å unnskylde Kalla og co, vil tro de vet mer enn noen hva alt dette handler om, fasit: de har ikke tatt alvoret. Ser flere svensker på bloggen tror på Lahti-VM og at alt skal løse seg, neppe.

Inlagd: 2016-03-19, 21:24
Skriven av: Neithiri

Neithiri: jag säger bara att träna tillsammans med de norske någon dag inte ger extra resurser utan bara goodwill för de norska åkarna. Jag går bara på det Kalla sa att hon inte kom närmare sanningen när hon tränade lite med Björgen. Rätta mig om jag har fel!

Inlagd: 2016-03-19, 21:32
Skriven av: KGK

KGK: Jeg er uenig med deg, De svenske jentene bør dra til Norge å lære seg hva som kreves, for det har de ikke forstått. De er hjertelig velkomne, det har de alltid vært.

Inlagd: 2016-03-19, 21:41
Skriven av: Neithiri

KGK
Ganska säker att det är snack. Att dom är välkomna att träna med dom ibland tror jag säkert men vad blir dom bättre av dig förrutom bra sparring???

Inlagd: 2016-03-19, 22:58
Skriven av: Janne

Neithiri: Håller med dig om dom får lära sig något nytt annars inte.

Inlagd: 2016-03-19, 22:59
Skriven av: KGK

Om Kalla nappar på den norska inbjudan handlar det om några dagar på sin höjd som hon får vara med. Hon får då en liten inblick i deras vardag under en begränad tid men ingen hel bild.

Inlagd: 2016-03-19, 23:36
Skriven av: Jörgen

Intervju med Justin Wadsworth huvudtränare för det kanadensiska landslaget.

Om touren i Kanada.
FS: For athletes and spectators, really across the board, the Tour seemed to be a success. How do you build on that momentum and convince the majority of European athletes and national ski organizations to bring the World Cup to North America more often?

JW: I think the first thing you do is you get the big players in the game, like the Norways and the Swedens and other European countries — and also Canada and the U.S. because we are players, too — they all need to put the pressure on FIS [the International Ski Federation]. They actually need to make it a World Cup like other sports that are World Cup, say speed skating, biathlon, they go way more places than we do. What we have been competing in over the last thirty years is a European Cup. You can’t really count when you go a couple times a decade to a different continent as a World Cup. I think that would make things more interesting for all the skiers, it’s going to put financial pressure on different countries when they have to travel internationally. It’s just not right that North Americans and Japanese and Koreans and even Russians to a certain extent, pay the price for having to travel to Central Europe and Scandinavia to do all the competing. First, it’s financially hard long term and at the same time, it doesn’t ever give us the opportunity to race at the same level, on the same playing field — the same level playing field and we are living out of hotels all year. The Europeans got a little bit of taste of that for two weeks and we do the same thing all the time in Europe.

Hela Intervjun.
http://fasterskier.com/blog/article/wadsworth-reflects-on-five-seasons-as-canadian-head-coach-what-the-future-holds/

Inlagd: 2016-03-20, 08:38
Skriven av: H. G. Wells

”Jag tycker Svanebo och Lindblad ska vara med i landslaget nästa år.”

Vilka av alla deras miserabla resultat skulle ligga till grund för det?

Inlagd: 2016-03-20, 09:53
Skriven av: Calven

Calle Halfvarsson tävlar igen. Åker i Torsby 15km fristil. Ligger 24e plats efter 3,7km och 29 sekunder efter Svanebo.

Inlagd: 2016-03-20, 13:38
Skriven av: Janne

Efter 7,5km ligger Halfvarsson 15e och 1,04 efter Svanebo. Ser förresten att det är en comeback av Lars Nelson som här ligger 13e och 58 sekunder efter täten.

Inlagd: 2016-03-20, 13:44
Skriven av: Janne

Starkt fristilslopp av Sofia Henriksson tvåa efter Evelina Settlin.Tror Sofia tog in rejält på slutet av loppet,Visar att Sofia nog är på uppåtgående även i fria stilen

Inlagd: 2016-03-20, 13:46
Skriven av: skidfantast

11,2 km, Svanebo 1,40 före Nelson på 11e och 2,22 före Halfvarsson på 27e

Inlagd: 2016-03-20, 13:53
Skriven av: Janne

Målgång, Svanebo vann, Nelson 13e 2,06 efter, Halfvarsson 18e 2,42 efter. Kul att se dom tillbaka i alla fall även om inte dom är i toppform.

Inlagd: 2016-03-20, 14:06
Skriven av: Janne

Det är ett bedrägeri när norskorna bjuder in svenska löperskor. Vad de får se är hur hårt norskorna tränar. Sedan åker de, som Kalla, hem och tränar lika hårt och kroppen säger ifrån, som för Kalla. Därmed behöver norskorna inte oroa sig för svensk konkurrens. När Stina ändå blir ett hot stiger juryn in och fixar till det hela. Jag kan aldrig tänka mig att norskorna visar vilka burkar med meldoniumliknande kemikalier de knaprar ur för att kroppen ska klara av att träna så mycket som de gör.

Inlagd: 2016-03-20, 15:33
Skriven av: Intresserad

Intresserad… Nei men stakkar, har du fantasert om og sende din kjære Stina på treningsleir i Norge. Glem det fortest mulig, det passer nok straks bedre for henne og trene sammen med Annika Taylor co fra GBR. Der finner Stina sitt riktige tempo, vettu.. ;)

Inlagd: 2016-03-20, 16:31
Skriven av: pelle

Olle: Svanebo och Lindblad tog tillsammans 0 VC poäng under säsongen.

15 svenskar tog VC poäng, dessutom har vi V Thorn som blir senior nu. Svårt för Svanebo och Lindblad att ta en landslagsplats.

Inlagd: 2016-03-20, 17:47
Skriven av: Banan

Unnskyld meg, men det eneste interessante med Svanebo er at han drar over Kalla.

Inlagd: 2016-03-20, 19:01
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Skojar du?

Inlagd: 2016-03-20, 20:21
Skriven av: KGK

Nei, jeg finner veldig lite interessant med Svanebo, sorry…

Inlagd: 2016-03-20, 21:02
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Ja, Svanebo tillhör inte påläggskalvarna inom längd , det håller jag med dig om.

Inlagd: 2016-03-20, 21:04
Skriven av: KGK

Intressant intervju med Wadsworth.
Japan verkar ha en begränsad budget. I 70 % av WC-loppen saknas japanska åkare.
Fler tävlingar i andra kontinenter tycker jag är bra. Vore kul om Bulgarien, Rumänien, Armenien och Vitryssland arrangerar WC-lopp också. Ukraina verkar i princip ha lagt ner sin verksamhet.

Inlagd: 2016-03-20, 23:08
Skriven av: Jan-Erik

I mina ögon är 11 herråkare fullkomligt givna för en A-landslagstrupp. Jönsson, Peterson, Hellner, Halvarsson, Burman, Johansson, Andersson, Svensson, Edin, Rickardsson och Thorn. Sedan är det svårare än nånsin att ta ut en u-landslagstrupp. Sandström, Lageson, Dyvik, Kardin känns hyfsat spännande men många andra har stagnerat. Ska man satsa på Simon Persson, Quicklund, Nordström, Ekström, Ruus, Westberg, Silfver, Emil Johansson? Det är frågan.
Modin och Lindblad kommer nog ryka till nästa säsong.

Inlagd: 2016-03-20, 23:15
Skriven av: Klas

Rumänien arrangerarde JVM för en månad sen. ALDRIG MER

Inlagd: 2016-03-21, 09:26
Skriven av: Calven

Klas: Det kommer inte på frågan att ha 11 herrar i A-truppen. Dina 11 åkare räcker både till A- och B-landslagen.

Inlagd: 2016-03-21, 11:19
Skriven av: Intresserad

Intresserad: Kallas problem är att hon inte har kunskap om hur norskorna tränar. Hon har ökat träningsmängden det är allt.

Inlagd: 2016-03-21, 11:38
Skriven av: KGK

KGK: Har man VM- och OS-guld, samt ett antal mästerskapsmedaljer därtill vet man säkert hur man tränar. Med alla Meldoniumfall som visat sig den senaste tiden blir jag allt mer övertygad om att de norska åkarna stoppar i sig kemikalier för att klara av att träna så MYCKET som de gör. Kemikalier som sannolikt inte är dopingklassade i dag men som har effekt och rent etiskt är fördömliga. Det är dessa kemikalier Kalla inte stoppade i sig och då sa kroppen stopp och belägg.
Mina misstankar styrks dessutom av det mycket underliga sätt den norska ledningen vallade skidorna åt sina åkare under de två sista tävlingarna i Canáda. Allt i syfte att blanda bort korten och dölja vad man håller på med i kemikalieknaprande.

Inlagd: 2016-03-21, 13:16
Skriven av: Intresserad

Intresserad: Dopingsnack tar vi i tråden som är skapad för det. Inte i denna tråd. Länk till rätt tråd finns uppe i inlägget.

KGK: Jag tror tyvärr att det ligger något i det du skriver. Kalla (och hennes personliga tränare Ingesson) vet hur man gör för att formtoppa sig till mästerskapen. Att höja sig över en hel säsong är något annat. Återgår Kalla till att enbart satsa på mästerskapen nu kan hon behålla Ingesson, det har fungerat hittills. Annars bör hon kanske fundera på att byta till en annan tränare med rätt kunskap och erfarenhet vad gäller hög nivå under en hel säsong.

Kalla nämnde i Skavlan att det i Norge finns ett gemensamt skidtänk från klubbnivå till landslag. Indirekt sa hon att det inte är så i Sverige dvs finns olika skolor/teorier om hur/vad som ska tränas..

Ingesson la säkert upp en plan i samråd med Kalla inför denna säsong som de sedan följde. Det gick inte så bra med facit i hand. Inte så bra att Mattias Persson sa det om själen men inte konstigt att han hade synpunkter och ville ändra något när han såg hur det var fatt med Kalla och hennes resultat.

Inlagd: 2016-03-21, 16:05
Skriven av: Jörgen

11 åkare kan är i överkant men trots allt tycker jag inte det. Denna säsong hade åtta åkare i A-gruppen. Samtliga utom Svanebo ska med till nästa år. Sedan är frågan. Ska Oskar Svensson med? Ja, absolut. Kommentarer överflödiga. Jens Burman? Ja, absolut. Han var U23-VM! Viktor Thorn? Ja, en sån extrem talang är för bra för U-landslaget. I mina ögon största juniortalangen sen Per Elofsson. Daniel Rickardsson? Ja, om han själv vill. Han är självklart tillräckligt bra för att vara med.

Inlagd: 2016-03-21, 23:10
Skriven av: Klas

Men Johan Edin? ska det räcka med en tiondeplats i en tävling under säsongen för att vara given i landslagstruppen? Svanebo som inte lyckats ta värlscuppoäng på hela säsongen bör ju knappast ha kvalat in?

Inlagd: 2016-03-21, 23:31
Skriven av: Emil

okej jag var visst lite trött nu, men det är nog toppen för Thorn att vara med i utvecklingstruppen

Inlagd: 2016-03-21, 23:32
Skriven av: Emil

Visst ska vi väl ha ett damlandslag också eller räcker det med ett herrlag.så framgångsrika har väl inte herrarna varit den här säsongen .damerna har nog bättre resultat många av dem

Inlagd: 2016-03-22, 14:02
Skriven av: skidfantast

På damsidan försvinner rimligen tre: Rydqvist slutar, Pajala har inte gjort resultat på två säsonger och Wiken riskerar också sin plats. Därutöver kan det sägas vara en vakans efter Sofia Bleckur. Vilka ska med? Sundling tveklöst. Henriksson, Sömskar, Settlin och Dahlqvist är sedan kandidater. (Ebba A till utvecklingslaget). Mitt damtips: Stina, Kalla, Ida, Falk, Haag, Öberg, Sundling, Henriksson, Settlin, Sömskar.

Inlagd: 2016-03-22, 14:52
Skriven av: Per

Kanske tur för Haag att Rydqvist slutar. Annars hade hon nog inte platsat nästa säsong.
Falk har gjort en ok säsong totalt sett men jag hade nog väntat mig en bättre utveckling på henne i sprint senaste åren.
Hon är lite lika Kalla som åkare, väldigt kraftfull och muskulär men får inte utdelning på tuffa kuperade banor jämfört med de tre norskorna i topp. Även om Kalla är på en betydligt högre nivå än Falk på distans.

Inlagd: 2016-03-22, 16:32
Skriven av: Kallner

Undrar om inte Haag ändå är på fallrepet.Hon har talat om att lägga av vilket indikerar svag motivation. Bättre att ta med nån som vill satsa för framtiden. Pajala? Svan?

Inlagd: 2016-03-22, 17:05
Skriven av: KGK

Någon måste FÖRSÖKA lära Falk hur man tar sig i mål. Ordentligt.

Haag ska nog ägna sin tid någon annanstans än i ett landslag.

Inlagd: 2016-03-22, 17:06
Skriven av: Vallare

KGK: när har Haag talat om att lägga av? efter Canada verkade hon väldigt taggad på att köra vidare..om hon tar en plats i a laget återstår att se

Inlagd: 2016-03-22, 17:46
Skriven av: jossa

Det är svårt för åkare som Falk att klara en hel sprintdag med 4 lopp inkl kval. Det har varit lite symptomatisk för lite tyngre och muskulära åkare när det gäller sprint senaste åren. Loppen har blivit mer av ”full fart” hela vägen och uthållighet har blivit viktigare än extrema sprintegenskaper. Dessutom är sprintarna ofta typ 3.30 långa. Emil, Kalla, Falk och Ida har fått känna på denna utveckling. Hur ofta har man inte sett dessa åkare komma linkade mot mål 10-20 sekunder efter täten i semi eller final. Medan lätta åkare som Weng, Falla, Östberg o Pellegrino blivit vinnare i utvecklingen. När gjorde Petukhov en bra sprint senast?
Eller så ska man vara lång och se ut som en 800 meters löpare som Northug, Ustiugov eller Stina.
Men just den ”kategori” som Emil tillhör har blivit förlorare.

Inlagd: 2016-03-22, 20:08
Skriven av: Kallner

Jossa: Efter OS tänkte Haag/Jönsson att VM i Falun skulle blir slutet på skidkarriären men dom tänkte om sommaren 2014 efter en resa till Grekland.

Inlagd: 2016-03-22, 20:37
Skriven av: KGK

De borde ha stannat där och blivit inspiratörer för Grekland (greker).

Inlagd: 2016-03-22, 21:07
Skriven av: Vallare

KGK: ja men de är ju länge sedan de nu :)

Vallare: japp Haag är grym som inspiratörer var hon som fick Julia Svan att satsa på skidor i stället för fotbboll…. tänk vad få WC åker du skulle finnas om alla runt Haags nivå borde göra något annat :) o inte tal om SM tävlingarna oj då inte många åkare där

Inlagd: 2016-03-22, 21:14
Skriven av: jossa

Jossa: Skulle inte kalla knappt två år sen för längesedan…

Inlagd: 2016-03-22, 21:21
Skriven av: KGK

KGK; mkt kan hända på två är med motivation o inspiration :) Haag vet nog de där bättre än dina spekulationer säger hon att hon är motiverad så är hon de..

Inlagd: 2016-03-22, 21:24
Skriven av: jossa

Om alla vet bäst – varför då den här diskussionsklubben? Inget positivt kan ju komma ut från oss.

Inlagd: 2016-03-22, 21:38
Skriven av: Vallare

Ett svenskt damlandslag ska ha högre ambitioner när det gäller etablerade åkare än att som 30 åring konsekvent harva runt mellan plats 15-30 på VC-tävlingar. I det läget är det dags att lämna över platsen till någon som har utvecklingen framför sig.
Gäller såklart även herrarna.
Självklart kan man fortsatt åka andra cuper och SM. Men en del åker ju inte ens SM.

Inlagd: 2016-03-22, 21:56
Skriven av: Kallner

Vallare: Man måste väl lite på vad åkarna säger ? säger dom att dom är motiverade för en säsong till så är dom nog de…

du får gärna tycka att Haag ska sluta men hur kul hade de varit om alla på hennes nivå dom sista åren slutat :)

Inlagd: 2016-03-22, 22:05
Skriven av: jossa

Kallner: Falk är given i landslaget. Hon går ofta till semi och ibland till final. Den sista uthålligheten kan hon skaffa sig. Resultatmässigt finns det ingen förutom Kalla, Stina och Ida som slår henne i år och då återstår fem platser till att fördela.

Inlagd: 2016-03-22, 22:17
Skriven av: Per

Kallner: du missa Haags två bästa lopp men som vanligt har du rätt dålig koll när de gäller henne förutom att hacka på henne så fort chansen kommer…du hade ju heller ingen koll på hur hon vann sitt WC lopp även då försökte du göra allt för att förminska prestationen varför?

Tycker du Daniel R är värld en plats i landslaget om han vill?

Inlagd: 2016-03-22, 22:27
Skriven av: jossa

Som ni är inne på måste ju även motivation vägas in och även där kvalar Falk. Märks att hon vill göra jobbet som krävs. Thorn, Dahlqvist, Burman etc är andra som känns oerhört motiverade. Tror nästan det är ledningens viktigaste utmaning just nu. Att hitta de individer som har talang, vinnarskalle och är motiverade att göra träningsjobbet över flera år.

Inlagd: 2016-03-22, 22:30
Skriven av: Per

Daniel R är svår. Även där verkar motivationen tryta. Skulle ändå ge honom chansen då han är en av få med den kapacitet som krävs.

Inlagd: 2016-03-22, 22:33
Skriven av: Per

Självklart ska Daniel köra i landslaget. Han och Hellner är våra starkaste distansåkare.
Halvan är inte där än och Olsson känns osäker hur han ska göra.
När det gäller Falk så platsar hon gott i sprint.
Haag kan blixtra till och vara topp 10 nån gång men över säsong så duger det inte, hennes kurva är nedåtgående. Hon har en förmåga att ”limma sig kvar” i landslaget trots magra resultat men det beror på att konkurrensen varit för dålig. Så det är absolut ingen last på henne.

Inlagd: 2016-03-22, 23:46
Skriven av: Kallner

Rätt ointressant diskussion om Haag då hon inte kommer vara en åkare för framtiden då hon passerat zenit för länge sedan.

Inlagd: 2016-03-23, 00:09
Skriven av: KGK

Var ska landslaget stoppa in namn som Maria Nordström och Elin Mohlin som haft en rätt hygglig säsong?
Tycker absolut Sömskar, Sundling, Henriksson och Settlin ska vara med A-gruppen. Dahlqvist och Svan är ankare i ett u-lag.

Inlagd: 2016-03-23, 08:46
Skriven av: Hasse

Kallner: Men de är ändå marginell skillnad på vad Haag o Daniel presterat på WC i år? vet att Daniel inte satsat på WC utan lång loppen i år men där har han ju heller inte imponerat nämnvärt… men självklart är han helt given i att a lag om han själv vill.. visst Haag har inga jätte imponerade resultat i år men att säga att man inte ska ge chansen åt en åkare runt 30 år kan ju vara fel titta bara vilken vändning Kyllönen gjorde i år…

KGK: o ändå börja du diskutera Haag :) sedan spelar de nog ingen roll hur motiverad Julia Svan är för framtiden resultaten håller inte på långa vägar många före i den kön ännu

Inlagd: 2016-03-23, 08:57
Skriven av: jossa

Jossa: Det som är intressant med Haag är att hon upptar en plats som ett framtidslöfte kan få istället.

Inlagd: 2016-03-23, 10:20
Skriven av: KGK

KGK: men landslaget har inte att vist antal platser utan kan variera från år till år så Haag tar nog ingen annans plats om hon kommer med.. och KGK vi har ju diskuterat yngre mot äldre åkare förut o då hade du inte mkt att komma med utan anklaga Grip utan täckning,.. finns ju exempel på äldre åkare efter några svagare år kommit igen mkt bra så man ska nog inte döma ut någon bra för man är 30 år..

en uttagning ska mkt baseras på resultat inte på ålder.. vilka framtids åkare tänker du på?

Inlagd: 2016-03-23, 10:34
Skriven av: jossa

Jossa: Ser att vi tycker olika där ff, Finns många lovande åkare om man kollar listorna.Ingen nämnd ingen glömd.

Inlagd: 2016-03-23, 11:51
Skriven av: KGK

är det inte rimligare att ha framtidslöftena framförallt i utvecklingslaget? och de som faktiskt presterat bäst i a-laget?

Inlagd: 2016-03-23, 11:53
Skriven av: Emil

KGK: men nog borde du kunna nämna någon när du börjat diskutera de hela någon med klart eller bättre resultat än Haag då o då tänker jag på distansåkare o yngre.

Jag kan tycka att Haag kanske borde prova något helt nytt…

Emil: Håller med dig om att framtidslöftena framförallt i utvecklingslaget,, Jonna kasta men in för tidigt i a laget finns andra yngre exempel som haft rätt svaga år i a laget som yngre o året efter i u laget återigen presterat bättre även Sara L gjorde väl sina bästa säsonger när hon inte var i a laget

Inlagd: 2016-03-23, 12:06
Skriven av: jossa

Emil: Går vi efter prestation så kan varken Halvarsson eller Jönsson komma med i a-laget nästa säsong.
Jossa: Ebba A kan jag nämna om du vill ha ett namn.

Inlagd: 2016-03-23, 14:54
Skriven av: KGK

KGK: Ebba var ett bra namn men hon kommer inte vara med i något a lag ännu i år

Jönsson kommer nog med även på prestation Jönsson två finaler i sprint håller bra + två rätt bra distanslopp sett till vad övriga svenska distans åkare presterat på WC nivå..Calle 10 15 23 har han väl i WC i år håller även de

Inlagd: 2016-03-23, 15:03
Skriven av: jossa

Jossa: det ska mycket till innan man skeppar Halvfarsson/Jönsson. I ett annat land skulle dom få se sig om efter nytt jobb.

Inlagd: 2016-03-23, 15:38
Skriven av: KGK

KGK
Där har du väl ändå fel. Är väl bara ett land som Halfvarsson/Jönsson skulle få se sig efter ett annat jobb och det är Norge.

Inlagd: 2016-03-23, 16:00
Skriven av: Janne

Är väl lika med Anna Haag. Skulle platsa i de flesta lag trots hon inte nått sin högsta nivå. Är väl Norge och möjligen Finland där hon hade fått problem att platsa i truppen.

Inlagd: 2016-03-23, 16:03
Skriven av: Janne

Emil har alltså plats 5 och 6. Bara Hellner och Teo som slår det. Blir ett väldigt litet lag mao

Inlagd: 2016-03-23, 16:16
Skriven av: Calven

Alle landslag ville nok ha plassert Halfvarsson inn i sitt team. Der finns potensial så det holder…

Inlagd: 2016-03-23, 16:21
Skriven av: pelle

Janne: det var Norge jag hade i tankarna…

Inlagd: 2016-03-23, 16:22
Skriven av: KGK

KGK: Calle hade nog platsat i alla landslag även Norge hade haft överseende med en mindre bra säsong skulle jag tro men är väl i norge han varit mest osäker på en plats i alla andra landslag hade han varit helt given :) Jönsson platser med marginal i alla landslag utom Norge

Inlagd: 2016-03-23, 16:27
Skriven av: jossa

Pelle: Det var länge sen Calle var på pallen i WC. Måste bli bättre för att jag ska tro på honom.

Inlagd: 2016-03-23, 16:28
Skriven av: KGK

Jossa; Vem/vilka i Norge är sämre än Calle?

Inlagd: 2016-03-23, 16:30
Skriven av: KGK

Jag tänkt mest om man gick på resultat på Calle och Anna i så fall hade dom inte platsat i Norge. Men i Calles fall så tror jag stenhårt på honom om han bara får i ordning på sina sjukdomsproblem. Han tror jag är en som kan utmana om att vinna den totala världscupen eftersom han är bra på i princip alla distanser, möjligen fem milen som inte fungerar för honom ännu.

Inlagd: 2016-03-23, 16:49
Skriven av: Janne

Calle är väl frisk nu. Att han ställde upp i Falun småskadad var mycket dumt gjort.

Inlagd: 2016-03-23, 17:34
Skriven av: KGK

KGK: Calle var på pallen två gånger förra året + att han hade rätt många topp 10 utöver de en åkare med den kapaciteten tror jag man givit ett år till på sig även i Norge… men otroligt svårt veta hur dom tänkt men han är ändå given i ett svenskt lag o hade varit given i alla andra lag utom ev norge då

Inlagd: 2016-03-23, 18:10
Skriven av: jossa

Kallner: Tycker du de var fel att satsa på Sofia B i landslaget inför 2015 ? hon var ju äldre utan att haft jätte många bra resultat på WC nivå innan ..hon bevisade väl att de går ta kliv när man är äldre runt 30

Inlagd: 2016-03-23, 19:02
Skriven av: jossa

Jossa: Jag har högre krav på Calle. Senaste pallen TdS 201501 är för dåligt.

Inlagd: 2016-03-23, 19:29
Skriven av: KGK

Det måste vara någon femtekolonnare som inte vill ha med Calle i A-laget. Håller han sig bara frisk kommer han att vara vår bäste distansåkare, möjligen slagen av Lerdala nån gång på 15 fritt. Calle kommer även att vara vår bäste åkare i TDS om han ställer upp. Daniel behövs till stafettlaget de kommande två säsongerna om kapaciteten inte viker neråt allt för mycket. Oskar klarar nog träningen i A-laget, medan Thorn ska ha ett år i U-laget innan han blir ”A-lagare”.
Burman ska även han in i A-laget.

Inlagd: 2016-03-23, 19:39
Skriven av: Intresserad

Jossa; självklart ska man inte stirra sig blind på åldern men om kurvan varit nedåt i flera år utan ljusning i sikte så är det lite som talar för en stigande utveckling igen.
När det gäller Bleckur så presterade hon bra före OS och borde varit uttagen istf Haag men det är historia. De prestationerna antar jag låg till grund för hennes plats inför VM. Men jag har inte 100 koll där.

Inlagd: 2016-03-23, 22:40
Skriven av: Kallner

Kallner: Haag hade en del topp 10 förra året (4)i år har de varit mer ner sämre men ändå klart på nivå med resultaten som Bleckur kom med på till säsongen 2015 men du har svårt för att bedöma neutralt märker jag när de gäller Haag tycker du Bleckur skulle varit med 2015 då borde du tycka Haags resultat håller lika väl i år..

tror Bleckur har 4 topp 10 res på wc nivå på hela hennes karriär de var vad Haag hade på hela förra året

Bleckur hade inga internationella resultat innan OS o vad de man gick på när man tog ut truppen du vet gäller att väja rätt tävlingar sista redarna får du ta med en klack spark :)

Inlagd: 2016-03-23, 23:13
Skriven av: jossa

jossa: Bleckur ble nr 5 på 30k i VM-Falun, hun bidro også betydelig til 2 plassen på stafetten, og hun tok en solid 5.plass på skiathlonen. Etter det virket det som om hun hadde bestemt seg for å gi seg, synd. Bleckur ga seg når hun endelig begynte å vise muskler.

Haggs resulteter i WC (i omvendt rekkefølge) 25,30,21,20,24,48,24,42,31,24,45,21,20,30,13,39,19,17,57,10,16,24, ikke mye å skyte av. Haag er stort sett interessert i sin blogg, fotograffere sin Caffè latte og å fortelle alle om hvor mysigt hun har det.

Inlagd: 2016-03-24, 00:00
Skriven av: Neithiri

Haag på bloggen, ”men samtidigt ska ni inte tro att jag går runt och siktar in mig på en femtonde plats”. Vel, Haggs snitt denne sesongen ligger snarere rundt 27.plass, så hun burde være superfornøyd om hun klarer å grise seg inn til 15.plasser.

Inlagd: 2016-03-24, 00:33
Skriven av: Neithiri

Enligt tidningsuppgifter har Haag inkl hela landslaget tränat hårdare än nånsin men ej pallat för det.

Inlagd: 2016-03-24, 06:00
Skriven av: KGK

Haag berättade redan i vinterstudion efter sista loppet i kanadatouren, att hela svenska laget inför den här säsongen tränat hårdare än tidigare. Eftersom världscupen är hårdare nu än den varit tidigare så är det något man måste göra enligt Haag. Jag tror att vi där har förklaringen till överträning, sjukdomar och dåliga säsonger.

Säker inspirerande för Kalla och Haag att träna en vecka med de norska tjejerna men någon direkt fördel är det inte. Björgen och Johaug tränar garanterat inte på samma sätt. De följer en exakt och individanpassad träningsplan, och tränaren har stenkoll på deras träning och återhämtning.

Inlagd: 2016-03-24, 07:55
Skriven av: H. G. Wells

Det många så populärt kallar överträning är ”fysisk och mental begränsning att tillgodogöra sig ökad träningsmängd i syfte att höja maximal prestationsförmåga”.
Vi har alla olika förutsättningar. En del kan kompensera med teknik eller optimal kroppskonstitution.
Men en del kan helt enkelt inte träna så mycket som krävs för att bli toppåkare.

Inlagd: 2016-03-24, 09:10
Skriven av: Kallner

Så här skrev Gabriel på skidpepp för några år sedan, håller vi med honom?

”Har du någon referens på det där med att snabbfibrade personer tjänar på lågintensiv träning och tvärtom?”

Absolut, det klassiska exemplet på det är de två portugisiska storlöparna Carlos Lopez och Fernando Mamede som dominerade långdistanslöpningen i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Båda var jämngamla, tävlade på samma distanser, hade samma coach, var från samma land, var nästan exakt lika duktiga – men tränade på totalt olika sätt.

Carlos Lopez var en typisk ST med nästan enbart långsamma fibrer. Fernando Mamede var motsatsen med en betydligt högre del snabba fibrer.

Medan Lopez körde många och hårda tröskelpass så körde Mamede långsammare pass varvat med stenhårda intervaller.

Som exempel kan nämnas sommaren 1982 där de båda först tävlade i Oslo på 5000 meter där Mamede vann på 13:12 och Lopez var 3:a på 13:16. Efter det loppet flög de båda direkt till Stockholm för att springa 10.000 meter på Stadion. Under dessa 3 dagar mellan tävlingarna sprang Lopez flera stenhårda tröskelpass, under 3 min/km-fart, medan Mamede endast joggade.

I Stockholm satte sedan Mamede världsrekord på 27:13 och Lopez var 2:a på 27:17.

Det intressanta i den här historien är att att deras coach Moniz Perreira, var så otroligt skicklig att bedöma vad varje enskild atlet behövde för typ av träning. Han insåg direkt att han hade två supertalanger som behövde extremt olika typer av approach.

Detta är storheten hos en riktigt bra coach. Och det retar mig lite att en sån talang som Anna Haag tror sig vara kompetent nog att bedöma hur hon själv ska träna vid 26 års ålder. Är man riktigt slipad så ser man till att skaffa sig den bästa coachen i hela världen och man ger inte upp förrän man fått tag på den. För en riktigt bra coach är guld värd.

Jag kommer att tänka på Ryan Hall som skulle prova på ”faith-based training” under parollen ”god is my coach”. Ultrareligös som han är. Det gick åt helvete. Nu har han börjat sammarbeta med Renato Canova, världens bästa maratoncoach istället. Helt rätt.

Mamede och Lopez hade inte kommit dit de kom utan Moniz Perreira. Kanske hade en av dom lyckats, men knappast båda två.

Om du vill grotta ner dig i den här historien som just handlar om dessa två löpare och hur man bör träna beroende på vilka muskelfibrer man har så är det den här legendariska tråden från Letsrun.com som gäller: http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=2375989&page=0

Inlagd: 2016-03-24, 09:21
Skriven av: Anders 2

Jag tycker nog Haag bör petas till landslagsgrupperna i år. Inte för jag dömer ut hennes chanser i framtiden… Men jag tror att det finns en poäng att man inte behåller en landslagsplats på slentrian. Och hon har haft några svagare år i följd nu.

Inlagd: 2016-03-24, 09:45
Skriven av: Manne

Anders 2; jag har inte fördjupat mig i den historien men är det inte lite vanskligt att dra slutsatser från en tid när det stoppades in både det ena och det andra i kroppen. Men visst är tränarens förmåga att se varje individs förutsättningar och anpassa programmen efter det en av de avgörande delarna.
När det gäller Haag så är hon väl 30 och att hon skulle få tillgång till nån som kan definieras som världens bästa coach är en utopi eller inte heller när hon var 26 för den delen. För övrigt tror jag inte hon är mottaglig för det heller. Andra intressen prioriteras ganska högt.

Antar att det är därför Kalla håller kvar vid Ingesson, just för att hon tycker att han är bäst för henne, och hon kan nog ”välja” på ett annat sätt.

Inlagd: 2016-03-24, 11:06
Skriven av: Kallner

Kallner… Antar att du har god kännedom inifrån om hur Haag prioriterar sin tid. Annars ska man nog undvika den typen av slutsatser.

Inlagd: 2016-03-24, 13:06
Skriven av: Manne

Manne; hela den här bloggen är en enda lång radda av mer eller mindre väl grundade spekulationer och slutsatser. Det kanske är det som är meningen?

Inlagd: 2016-03-24, 14:13
Skriven av: Kallner

Litt off topic, men her er en kort rapport fra de russiske mersterskapene i Tjumen (Stopp å lese her hvis du ikke synes det er interessant)

Skiatlon ble vunnet av Damentiev atter at han lå langt tilbake på den klassiske biten ”Jeg hadde ikke bra klassiske ski”, sa han. Ustiugov ledet, men virket ganske tam på slutten, ble toer.
Anastasia Sedova vant løpet for damer. hun gikk løs en kilometer før mål etter at Zhukova hadde agert lokomotiv det meste av løpet. Nekrasnova, Netchajevskaja og Zhukova 8 og 9 sekunder bak. Etter løpet sa Sedova at hun var mer glad enn overrasket, og ar hun håpet at resultatet kunne gi henne en plass på landslaget i World Cup neste vinter. Det går rykter om store utskiftnninger før neste sesong.

Sprint i dag, torsdag. Ustiugov helt i egen klasse. Han sa at han var sliten, men at han hadde fantastiske ski, noe som også syntes. Vukujev toer foran en positiv Petukhov. Dameklassen ble vunnet av en like overlegen Evgenia Shapovalova, Soboleva og Belorukova også på podiet. Det var mye svak teknikk nedover i rekkene i dameklassen. Det er ingen stor bredde.

Inlagd: 2016-03-24, 14:20
Skriven av: Rastjapa

Det sägs väldigt mycket om hård träning. Men hur vet vi att Haag och andra tränat hårdare än tidigare.Är det någon som hört något från annat håll än åkarna?

Inlagd: 2016-03-24, 14:25
Skriven av: KGK

Det är ju så enormt tråkigt att fantastiska skidåkare som Lisa Larsén och Hanna Erikson försvunnit.

Inlagd: 2016-03-24, 14:36
Skriven av: Klas

Rastjapa: Tack för rapporten från Ryssland.

Inlagd: 2016-03-24, 16:24
Skriven av: Jörgen

Rastapaja: Vet du varför Sedova inte fått åka i världscupen ännu? Hon är ju en av värdens bästa 95or på distans och borde ha fått åka flera lopp den här säsongen.

Inlagd: 2016-03-24, 16:25
Skriven av: Banan

Kallner… Jo det har kanske blivit så tyvärr. Men det inte en skillnad att diskutera och spekulera i saker baserat på uppgifter man vet, typ resultat – och att spekulera utifrån egna gissningar, som åkarnas privatliv etc?

I synnerhet om man ska kritisera någon tycker jag man ska göra det utifrån saker man vet, inte utifrån sånt man gissar sig till.

Sen kan man ju naturligtvis tycka saker mer baserat på egen smak och egna åsikter, men då tycker jag man ska va tydlig med att just är ”tyckande” och inte fakta man bygger på.

Inlagd: 2016-03-24, 16:28
Skriven av: Manne

Angående Jönsson: Är det någon som vet varför han petades till Kanadatouren? För det var en petning. Jönsson ville köra men Grip gav honom inte en plats.

Inlagd: 2016-03-24, 16:32
Skriven av: Per

Klas: Ja, framför allt Erikson som var en oerhört stor talang.

Inlagd: 2016-03-24, 16:34
Skriven av: Per

Banan: Jeg vet ikke, men hun blir trent av sin far, Nikolay, og det har vært noen problemer med at ”Stassia” ikke alltid har vært like motivert. Hun er ei glad jente som liker å ha det ”roligt”. Hun har nok blitt mer moden, og nå kommer bedre resultater,

Inlagd: 2016-03-24, 16:53
Skriven av: Rastjapa

Rastapaja: Men hon har ju haft bra resultat och borde ha varit kvalificerad. Victoria Carl åkte ju Tour of Canada efter U23 VM till exempel och Sedova slog henne på U23 VM.

Inlagd: 2016-03-24, 16:56
Skriven av: Banan

Hanna Erikson(Brodin) är åter i spåret.Åkte senast i Torsby.

Inlagd: 2016-03-24, 17:29
Skriven av: KGK

-Emil ville gärna åka till Kanada, men i samråd med vårt medicinska team beslutade jag att han bör stanna hemma. Det är inte realistiskt för Emil att åka åtta lopp på så kort tid utifrån hur hans fysiska status har varit sedan han tvingades kliva av Tour de Ski i januari, säger Rikard Grip.

Inlagd: 2016-03-24, 18:15
Skriven av: Calven

Hmm Calle har ju alltid varit vår mest lovande åkare. Men tyvärr har han alltid misslyckats eller blivit sjuk när det verkligen gäller. Han är ju inte så ung längre ,Tror tyvärr aldrig han kommer att vinna något stort, Hans högsta nivå är tyvärr inte tillräckligt bra. Däremot så kan han ju vara nyttig att ha i ett mästerskap på stafett. Om han kan hålla sig frisk . Däremot så håller jag med att för närvarande är han den bästa vi har tillsammans med Hellner men tror att Rickardsson,Hellner och Ohlsson har mycket större chans att vinna medaljer på mästerskap.Tyvärr räcker inte Calle till där om han inte helt plötsligt lyfter sig ordentligt.

Inlagd: 2016-03-24, 20:06
Skriven av: karlp

Calle er ung og lovende med sine 27 år på strømpelesten enda. Tviler ikke et sek. på att han kommer…Husk… Bjørgen var 30 år når hun koblet inn turboen, og kjøret startet, og
Martin J Sundby er straks 32 år, og har aldri vært bedre..

Inlagd: 2016-03-24, 20:22
Skriven av: pelle

KGK: Är du säker? Jag hittar inte henne i resultatlistan från Torsby. (däremot en yngre ”Hanna Eriksson”).

Inlagd: 2016-03-24, 20:48
Skriven av: Per

Anna Haag bör ställa sig frågan varför hon var så bra 2010 under OS och inte i närheten av den formen nu? Kan inte vara kul att vara fördettning.

Inlagd: 2016-03-24, 20:51
Skriven av: Josef

Per: Tror att KGK tänker på denna resultatlista från Torsby den 20 mars, Hanna Erikson kom på 32:e plats, drygt 4 minuter efter segrande Settlin på 10 km fristil:

http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=CC&competitorid=131324&raceid=26483

Inlagd: 2016-03-24, 21:01
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Exakt!

Inlagd: 2016-03-24, 21:02
Skriven av: KGK

Javisst pelle(grin-o), Björgen har ju börjat få hjälp med luftförsörjningen till turbon på senare år. Martin har ju också den hjälpen.

Inlagd: 2016-03-24, 21:08
Skriven av: Kallner

Manne; självklart, före den här meningen skulle jag lagt en rubrik ”Nu spekulerar jag”

”Andra intressen prioriteras ganska högt.”

Eftersom jag inte vet det. Och det framgår ju inte heller via hennes hemsida, insta, twitter eller andra sociala medier. Beklagar.

Inlagd: 2016-03-24, 21:14
Skriven av: Kallner

Ja visst kallner(grino), samme hjelp som Haag fikk, men hjalp det den lille pussekatten deres da.. :)

Inlagd: 2016-03-24, 21:15
Skriven av: pelle

Kallner men du skriver ju även fakta fel om Haag utan förklara varför? och vad är de haag prioriterar som inte kalla gör ? Möjligen satsar inte Haag pengar i projekt som varit domstols hotade :-) du kritisera Haag för minsta lilla som vanligt

Inlagd: 2016-03-24, 22:48
Skriven av: jossa

jossa; du går igång där. Varför jämför du Haag med Kalla?

Inlagd: 2016-03-24, 23:15
Skriven av: Kallner

Banan
Ja, hun har hatt fine resultat. Jeg vet ikke hvorfor hun ikke har gått World Cup, men mistenker at det har noe med at hun trener under sin far, og ikke under landslaget.

Inlagd: 2016-03-24, 23:36
Skriven av: Rastjapa

Kallner… Nej det framgår inte om Haag lägger mer tid på annat än andra åkare som är föräldrar, renoverar radhus, gör intervjuer i rockmagasin, har klädmärken etc. Det kan ju absolut vara så, men det är heller inte säkert. Att spekulera i det blir påhopp i min mening.

Bättre då att konstatera attman anser att Haag gjort för svaga resultat, eller att man helt enkelt inte tror på henne. Tycker jag är ärligare än att grunda det i ett påstående som man inte vet om det stämmer.

Inlagd: 2016-03-25, 10:27
Skriven av: Manne

Manne: Jag tycker det ok att man bedömer människor efter vad dom gör och säger. Lägger man ut i offentligheten saker om sig själv då blir man bedömd i alla fall av undertecknad.

Inlagd: 2016-03-25, 11:22
Skriven av: KGK

Kallner jämförde för att kalla också gör annat runt om projekt å andra åtaganden men om hennes hör man aldrig något negativt från dig

Klart jag går igång när du hittar på saker om åkare

Inlagd: 2016-03-25, 11:44
Skriven av: jossa

Kgk… Klart att man kan kommentera vad människor gör och säger. Men just det som sägs och görs. Inte dra spekulativa slutsatser av detta som man faktiskt inte vet mycket om. Att människor berättar mer om vad dom gör vid sidan av, betyder inte nödvändigtvis att dom gör mer vid sidan av.

Hursomhelst tycker jag Haag ska petas i år baserat på resultat.

Inlagd: 2016-03-25, 12:26
Skriven av: Manne

Manne: Om Haag utanför laget är vi ense om.

Inlagd: 2016-03-25, 13:15
Skriven av: KGK

Manne, varför petas Haag på resultat enligt dig? Kanske kan nämna dom du tänker på som ska peta Haag som har bättre resultat?

Inlagd: 2016-03-25, 13:16
Skriven av: Janne

Janne… Jag menar att Haag haft för svaga resultat, inte nödvändigtvis att andra har haft bättre.

Jag ser en poäng med att man har resultatkrav på dom som haft landslagsplats i många år. En plats i landslagets träningsgrupp är inget man ska ha på slentrian. Och därför anser jag att Haag bör petas baserat på för svaga resultat.

Landslagets träningsgrupper tas ut med framtiden som utgångspunkt. Och jag anser inte att Haag har gjort dom resultat som motiverar att man ska satsa på henne till nästa år, sett till utvecklingskurva och hur länge hon varit i landslaget. Hon har dock stor kapacitet och det är inget som hindrar att hon tar sig tillbax till träningsgruppen.

I landslagsdressen till tävlingar ska man dock ta ut dom som är bäst i nuläget. Så det ser jag som viss skilnad.

Inlagd: 2016-03-25, 13:50
Skriven av: Manne

Manne…förstår jag bättre hur du tänker. Men sen håller jag väl inte riktigt med dig. Åkare som man tänker för framtiden som ännu inte gjort några resultat ska väl ändå vara i ett utvecklingslag tycker jag och inte i ett A-lag där dom bästa ska vara med enligt mig i alla fall.

Inlagd: 2016-03-25, 15:21
Skriven av: Janne

Nu spekulerar jag lite, eller ganska mycket.
Måste säga att jag blev väldigt förvånad över att Kalla var med i Skavlan senast. Trodde att hon skulle/ville prioritera återhämtning och lugn o ro på hemmaplan efter en tuff säsong och en Kanada-tour där hon inte fick ut det hon ville (tror jag). Eftersom hon inte behöver vara i TV för att stärka sitt varumärke kanske det var för att ge tillbaka till fansen efter ett antal ”sura” intervjuer efter målgång. Och ge en positiv feed-back efter säsongen.
Nånstans river det lite i själen när jag gång på gång ser en besviken Kalla efter målgång. Hoppas innerligt att hon kan lyckas komma topp 3 i VC-totalen även om det kan kännas som en utopi.
Jossa; Kalla är ett världsnamn inom den lilla världen som kallas Längdåkning och min bild är att när hon deltar i mediesammanhang är det för att hon inser att hon betyder väldigt mycket som förebild och att hon vill ge väldigt mycket av sig själv även om det inte alltid gynnar hennes prestation i spåret. Det känns väldigt äkta vilket också syns på hennes kroppspråk. Däremot prioriterar hon inte bloggning mm vilket är bra eftersom det uppenbarligen inte tilltalar henne, kanske vill ha en privat sfär. Detta utan jämförelse med andra, OBS.
Att hon körde SM fullt ut visar också att hon vill ge allt för klubben, helt osjälviskt.

Inlagd: 2016-03-25, 16:13
Skriven av: Kallner

Janne… Jag håller med dig delvis.

Men man bör bedöma utifrån förutsättningar. En åkare som stått helt utanför förbundets och landslag satsningar kan inte jämföras rakt av mot en etablerad åkare som varit i ”värmen” i tio år. T.ex.

Jag tycker man ska bli uttagen till landslagsgrupper oavsett ålder, bara man gör tillräckliga resultat. Men jag tycker inte Haag gjort dom resultaten som hade krävts. Sen kan man bli uttagen på Haags resultat om man är ung, haft en skada, har en uppåtgående trend eller dylikt. Men en etablerad åkare som Haag bör göra fler bra resultat för att hennes plats ska va garanterad.

Inlagd: 2016-03-25, 16:23
Skriven av: Manne

Kalla var också gäst i Morgonpasset P3 i veckan http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/699046?programid=4765

Rätt trevligt.

Petar man Haag ur landslaget blir damlaget typ ett sprintlandslag + Kalla nu när Rydqvist slutat och Wikén tappat motivationen. Haags distanskvaliteter behövs kanske ändå i det här läget trots medioker säsong av henne.

Inlagd: 2016-03-25, 16:26
Skriven av: Banan

När det handlar om Haag har hon efter årsskiftet ej tävlat annat än i WC .Vilket betyder att hon är svårvärderad jmf med Henriksson/Andersson mfl.

Inlagd: 2016-03-25, 16:51
Skriven av: KGK

KGK
Eller ta det tvärtom, Henriksson/Andersson har inte tävlat i världscupen så svårbedömt jmf med Haag. Men Henriksson/Andersson dom håller bra klass och tycker dom är givna.

Inlagd: 2016-03-25, 17:05
Skriven av: Janne

Banan… Eller så får Haag ett lyft av att inte va i landslaget. Man vet aldrig.

Inlagd: 2016-03-25, 18:52
Skriven av: Manne

Damerna ska försvara ett OS-guld i stafett. Som Banan påpekar blir det väldig focus på sprint om Haag inte får vara med i A-laget. En stafettmedalj i ett mästerskap är tung. I syfte att konkurrera om en sådan måste man ha fler än fyra åkare som är möjliga att sätta in i laget. Sjukdomar, dålig form, skador gör att en och annan faller ifrån både före och under mästerskap. Kalla, Stina, Sofia, Ebba, Haag, Ida plus ett par till lär vara kandidater när det drar ihop sig till stafett. På de riktiga distanssträckorna är det väl bara Kalla, Sofia, Ebba och Haag som dark horse som man kan se som möjliga att vara konkurrenskraftiga mot alla utom norskorna.

Inlagd: 2016-03-25, 20:08
Skriven av: Intresserad

Haag kan kanske få att lyft att köra något annat upplägg utan för landslaget men jag inte hennes ålder är speciellti gammal för en skid åkare finns exempel på äldre som gjort de

Inlagd: 2016-03-25, 20:42
Skriven av: jossa

Tänker mer på laget än på Haags utveckling. Blir ensamt för Kalla på de pass där sprint- och distansåkarna delar upp sig. Henriksson kanske inte riktigt redo för att träna skatepass med Kalla och Andersson lyfts väl inte upp i seniorlaget ännu.

Inlagd: 2016-03-25, 21:04
Skriven av: Banan

Jossa… håller med dig, Haags ålder är inget hinder. Absolut inte. Och jag dömer verkligen inte ut hennes möjligheter på något sätt.

Däremot är hon en etablerad åkare som varit i landslaget i många år med en nedåtgående trend, som kulminerat i år. Därför bör hennes plats vara hotad. Jag tror som sagt att det finns en poäng att ha resultatkrav i en elitverksamhet och att saker ibland sätts på sin spets så man utmanas.

Inlagd: 2016-03-25, 21:11
Skriven av: Manne

Ebba kommer inte lyftas upp i något a lag i år..

Inlagd: 2016-03-25, 23:07
Skriven av: jossa

Om vi förutsätter att Hags påstående stämmer, att alla i det svenska landslaget tränar hårdare.
Jag tycker inte att man kan dra slutsatsen att träningen är felaktig/”för hård” om förändringen skett till denna säsongen från vad vi sett via media. Det kan ta tid att förändra träningen. Du höjer din resistans att tåla hårdare träning genom att träna hårdare och förändringar tar tid. Om det verkligen är så att svenska skidåkare tränat för lite så kommer det antagligen ta tid innan man ser om förändringarna är positiva.

Inlagd: 2016-03-25, 23:16
Skriven av: JosefJ

Kallner nog stärker väl kalla sitt varumärke av att vara med i skavlan och de är hon medveten om och vill så klart även betala till baka till alla fans.sedan tror jag inte de tar energi att vara med i de programet den här tiden på året utan kan även ge en positiv känsla av att fått vara med

Inlagd: 2016-03-25, 23:16
Skriven av: jossa

jossa: ”Ebba kommer inte lyftas upp i något a lag i år..”

Nei, det er jo livsfarlig for en så talentfull løper å konkurrere med de beste, bedre å la henne dovne bort sammen med de nest beste, snakk om å drepe et talent.

Inlagd: 2016-03-25, 23:25
Skriven av: Neithiri

Neithisri ebba är skadad borta ca 3 mån o efter de kommer de troligt ta ett tag ännu innan hon kan gå för fullt..

Inlagd: 2016-03-26, 06:34
Skriven av: jossa

Neithiri: Här en länk med lite info om Ebbas skada, operation och rehab:

http://www.allehanda.se/sport/langdskidor/ebba-anderssons-sasong-ar-over-valdigt-trakigt

Inlagd: 2016-03-26, 08:45
Skriven av: Jörgen

Fem dagar kvar för längdchefen Johan Sares att sparka någon i staben i landslaget.
Kommer det att hända? Förhoppningsvis inte.
Kommer man att genomföra förändringar? Ja, troligen, förhoppningsvis till det bättre.
Vi väntar väl med spänning på landslagets analys av säsongen, eller hur?

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/ingen-ar-klar-for-en-fortsattning-just-nu/

Inlagd: 2016-03-26, 08:56
Skriven av: H. G. Wells

Det svenske trenerteam bør kjenne sin besøkstid nå, etter denne miserable sesongen, med svære sykdomsfall, og med den antatt beste kvinneløper ute av form igjennom en hel og lang vc-sesong. Det er plenty av ubesvarte spørsmål som mangler svar, foran den viktige mesterskapssesongen som ikke er en evighet borte… Eller skal man som i tidligere mesterskap – håpe på en real ”smørrebom” for konkurrentene?

Inlagd: 2016-03-26, 10:09
Skriven av: pelle

Landslagstruppen ska inte bestå av vilka som åkt bäst, utan vilka som man tror kommer åka bäst

Inlagd: 2016-03-26, 10:54
Skriven av: Calven

Trist at Ebba Andersson har fått hva vi kaller en leddmus i kneet. Vi må håpe det var et engangstilfelle.

NYTT FRA RUSSLAND i dag. Ustiogov vant 15km klassisk foran Bessmertnik og Vokujev.
Olga Rotcheva vant dameklassen foran Tchareva og Sedova. Løpene gikk i regn og snø, og mange løpere, spesielt hos damene hadde dårlig ”vallning”
Rotcheva sa etter løpet at hon hadde begynt å trene igjen fordi barna hennes ville gå langrenn og hun ville være et godt eksempel.
”Hvem er din trener” spurte reporteren
” Jeg må svare at bestemor er den som hjelper meg mest med trening. Hun passer de tre barna mine når jeg vil trene”, svarte Rotcheva (37)

Inlagd: 2016-03-26, 15:38
Skriven av: Rastjapa

Damtränare Mattias Persson känner kanske att kan ställa vissa krav?

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/jag-kan-varken-saga-bu-eller-ba-just-nu/

Inlagd: 2016-03-26, 19:04
Skriven av: H. G. Wells

Det finns många männskor som lider av något som vi kallar hybris.

Inlagd: 2016-03-26, 23:07
Skriven av: KGK

Nej, nu får det va slut på gnället för denna säsongen. Ha det bra i sommar, baggar som svennar!

Inlagd: 2016-03-27, 12:16
Skriven av: Ron Wood

Vi har SM kvar att avnjuta innan vi packar säsongen.
Kommer Hellner/Kalla att avsluta på bästa sätt?

Inlagd: 2016-03-27, 13:52
Skriven av: KGK

Även Jönsson tävlar i Gällivare.

http://www.sweski.com/emil-tavlar-igen-i-gallivare.5858766-184999.html

Inlagd: 2016-03-27, 14:44
Skriven av: H. G. Wells

Ställer Kalla upp i SM? Hon brukar ju ha semester vid den här tiden.

Inlagd: 2016-03-27, 21:53
Skriven av: Intresserad

http://live.eqtiming.no/24427#result:84217-262778-890805-1-1-
Intresserad… Det går ekstremt tungt, seigt og sakte for tjejen din i sporet pr. dags dato. Er hun ”overtrenet eller undertrenet”? :)

Inlagd: 2016-03-27, 22:36
Skriven av: pelle

Ett glädjebesked.

http://www.langd.se/calle-halfvarsson-ar-tillbaka-aaker-sm-i-gallivare.5859019-86106.html

Inlagd: 2016-03-28, 19:45
Skriven av: H. G. Wells

Björgen avstår NM. Hon kommer bli som Olsson, ställer in och in och in…

Inlagd: 2016-03-30, 09:28
Skriven av: Calven

Intresserad: Hon kör SM.

Inlagd: 2016-03-30, 10:42
Skriven av: Andreas P

”Ställer Kalla upp i SM? Hon brukar ju ha semester vid den här tiden.”

Kalla ska köra sm-tremilen. För femte året i rad. Vad stollen menar med semester övergår mitt förstånd.

Inlagd: 2016-03-30, 11:35
Skriven av: Calven

Björgen skadad! Orkar hon verkligen komma tillbaka vid 36 års ålder? Hon är inte ung längre!

Inlagd: 2016-03-30, 13:35
Skriven av: KGK

KGK… 36 år? Ingen alder.. Hun mangler bare 25 medaljer i mesterskap for og utligne O E Bjørndalen, som har 57. Det tar hun ”lett”.. ;)

Inlagd: 2016-03-30, 15:21
Skriven av: pelle

Calven: Ursäkta så hemskt mycket. Stollen råkade blanda ihop Kalla med någon annan. Mitt minne säger att deltagandet på 3-milen inte brukar vara över hövan stort. Stollen ursäktar sig än en gång och en gång till.

Inlagd: 2016-03-30, 18:02
Skriven av: Intresserad

Nu meddelas att Ida ej kan vara med på SM pga en skada på ena tummen. VM ska dock ej vara i farozonen enligt välunderrättade källor.

Inlagd: 2016-03-30, 18:03
Skriven av: KGK

Anmälda gubbs till femmilen är 77 . Ganska hyfsat bra.Ser dock inte Johan Olsson i listan. Hmmm.

Inlagd: 2016-03-30, 18:07
Skriven av: KGK

419 herrer starter på dagens 10 km fri under NM på Beitostølen i dag. For spesielt interesserte går løpet på NRK 1 – kl: 11.00….

Inlagd: 2016-04-01, 11:08
Skriven av: pelle

Pelle: Jag såg det… Extremt! Bästa åkarna kommer sent så det finns tid med annat under tiden.

Inlagd: 2016-04-01, 11:30
Skriven av: KGK

De 2 beste igjennom en lang sesong blant gutta og jentene, er fortsatt de beste…

Inlagd: 2016-04-01, 14:36
Skriven av: pelle

Umeå före Piteå i damernas sprintstafett på SM. Sundling (med Sömskar) tar ännu en mästerskapsseger i år. Kalla/Öberg besegras.

Inlagd: 2016-04-01, 15:50
Skriven av: Per

SM Sprintstafett i Gällivare (Dundret):

1. L Sömskar + J Sundling, IFK Umeå
2. C Kalla + J Öberg, Piteå Elit +1,14 s
3. M Nordström + H Falk, Ulricehamns IF +9,17 s

1. K-J Dyvik + O Svensson, Falu Borlänge SK
2. K-J Westberg + G Nordström, Borås SK +0,51 s
3. J Edin + E Jönsson, IFK Mora SK +3,34 s

Inlagd: 2016-04-01, 16:03
Skriven av: Jörgen

Sundling verkar har återhämtat sig fint efter problemen 14/15. Nu hoppas vi svenskar att hon fortsätter utvecklas både i sprint och på kortare distansdistanser.

Inlagd: 2016-04-01, 20:05
Skriven av: Intresserad

Sprintstafett? Dags att avveckla den formen av skidåkning.

Inlagd: 2016-04-01, 22:08
Skriven av: KGK

Intresserad: Vad hennes fulla potential är får framtiden utvisa. Men får Sundling vara frisk, skadefri och bedriva en optimal träning så lär hon säker bli minst en klass bättre.

Inlagd: 2016-04-02, 09:06
Skriven av: H. G. Wells

Pelle: ”De 2 beste igjennom en lang sesong blant gutta og jentene, er fortsatt de beste…”

Det brukar vara så normalt. Kalla bör naturligtvis vinna tremilen om hon inte blir helt bortvallad. Men i år, i Sverige, så är läget annorlunda på herrsidan. Flera svenska herråkare har just kommit igång med tävlandet, Hellner är taggad, Jönsson är taggad och var Halvarsson står ska bli intressant att se. Hellner har för första (och sista?) gången en jättechans att vinna en femmil i klassisk stil. Mot det talar föret, det ser ut att bli nysnö och nollgradigt, inte bra före för Hellner alltså. Blir föret riktigt jävligt så öppnar det för riktiga överraskningar i både herr och damlopp.

Inlagd: 2016-04-02, 09:12
Skriven av: H. G. Wells

KGK: Tidigare så tyckte jag att FIS skulle lägga ned sprintstafetten och på mästerskapen istället köra två individuella lopp i båda teknikerna. Nu tycker jag att man ska lägga ned sprintstafetten och istället köra en kort och en lång sprint, båda i fristil. Jag tycker faktiskt att det är dags att lägga ner den klassiska stilen helt och hållet.

http://www.langd.se/gastkronika-sporten-som-har-tappat-sin-sjal.5858559-86106.html

Inlagd: 2016-04-02, 09:23
Skriven av: H. G. Wells

50 km intervallstart på NRK akkurat nå, se og nyt svensker! Kan bli siste gang vi får oppleve det.

Inlagd: 2016-04-02, 11:30
Skriven av: Neithiri

Var förresten Halfvarsson petad igår på sprintstafetten eftersom Dyvik körde? Eller avstod han igen?

Inlagd: 2016-04-02, 18:23
Skriven av: Per

Falun Borlänge ställde helt enkelt upp med bästa laget. Halvarsson platsar inte för närvarande. Jag förväntar mig ingenting, överhuvudtaget, från Halvarsson, jag är nog nöjd med att han tävlar igen.

Inlagd: 2016-04-02, 19:49
Skriven av: H. G. Wells

Han gick ju inte i b laget heller så han avstod nog

Inlagd: 2016-04-02, 20:00
Skriven av: Calven

50 km intervallstart. tungt føre, tung løype
Ahhhhh Vakkert, Brutalt :-)

Inlagd: 2016-04-03, 01:10
Skriven av: Rastjapa

Ingen Halfvarsson i morgon på femmilen heller, enligt startlistan.

Inlagd: 2016-04-03, 01:12
Skriven av: Per

Calven, Per: Då avstod han helt klar sprintstafetten. Mycket tråkigt. Dags att bli orolig på allvar?

Inlagd: 2016-04-03, 08:03
Skriven av: H. G. Wells

Spännande dam-tremil.
Sofia H håller än så länge undan för Kalla som startat en minut efter. Stina som hållit nästan jämnt med Sofia fortfarande trea men börjar tappa.

Inlagd: 2016-04-03, 10:44
Skriven av: Erik.G

Erik G
Var följer du tävlingarna??? På plats?

Inlagd: 2016-04-03, 11:29
Skriven av: Janne

Kalla etta Sofia H tvåa o Stina Nilsson trea på dagens 3mil i Gällivare

Inlagd: 2016-04-03, 11:35
Skriven av: skidfantast

Vilken tid börjar fem milen?

Inlagd: 2016-04-03, 11:43
Skriven av: Janne

3/5-milen kan följas på live.skidor.com eller direktlänk: http://live.eqtiming.no/24920

3-milen resultat inkl splittider:
http://live.eqtiming.no/24920#result:86238-269566-1-1-1-

Inlagd: 2016-04-03, 12:07
Skriven av: Jörgen

Janne: Femmilen ska börja kl 12:15 enligt programmet.

Inlagd: 2016-04-03, 12:08
Skriven av: Jörgen

Tack Jörgen

Inlagd: 2016-04-03, 12:16
Skriven av: Janne

P4 Norrbotten sänder direkt.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=9896

Inlagd: 2016-04-03, 13:12
Skriven av: H. G. Wells

Hellner – Peterson – Rickardsson. Vissa sprintherrar hävdade sig väl på femmilen. Förutom Peterson blev Jönsson femma och Modin sexa.

Inlagd: 2016-04-03, 15:06
Skriven av: Jörgen

Mdoin är väl mer distansare än sprinter idag.
Brons på femmila för två år sedan

Inlagd: 2016-04-03, 18:14
Skriven av: Calven

Ok, då var säsongen helt över. Tack alla skidpeppare för den här säsongen! Tittar in när landslagen presenteras och sedan sporadiskt i sommar/höst.

Inlagd: 2016-04-03, 18:46
Skriven av: Per

Kalla och Lerdala skulle naturligtvis vinna idag. Bra att de även lyckades med detta. Ser sedan att det är en massa sprintare högt upp i resultatlistorna. Detta är ett inte helt ovanligt resultat, särskilt så här när säsongen är fem över tolv. Bra att Sofia lyckades bli tvåa. Det är många duktiga tjejer men det är främst i sprint det är världsklass. Även Stinas brons är bra då hon dessutom tagit ett stort steg på korta distanslopp den gångna säsongen. Nu en månads semester för åkarna och sedan rullar träningen igång för nästa säsong.

Inlagd: 2016-04-03, 19:29
Skriven av: Intresserad

Så är det snart dags att dra igång Världscupen igen. Tiden bara flyger iväg. Biljetterna till VM i Lahtis ligger i tryggt förvar. Ska bli roligt med nya svenska medaljer på finsk mark.

Inlagd: 2016-04-03, 21:32
Skriven av: KGK

Tittade på femmilen på nrk. Trots ganska lite tv-kontroller och långt mellan passeringarna var det en fantastisk upplevelse. Att se smärtan hos alla åkare, fullständigt utpumpade i mål. Gött! Måste tillbaka i världscupen.

Inlagd: 2016-04-04, 09:34
Skriven av: Anders

Från Johan Olssons Instagram:

@j0han0lss0n: Startup 2017 #dintidkommer

https://www.instagram.com/j0han0lss0n/

Inlagd: 2016-04-04, 09:52
Skriven av: Kitty

https://www.instagram.com/p/BDsXQaRvCIu/?taken-by=j0han0lss0n

Bättre länk ;-)

Inlagd: 2016-04-04, 09:54
Skriven av: Kitty

Utvecklingen har gjort diagonalskidåkningen – även på tunga banor – till något som är sekundärt i förhållande till stakningen. Sprintskidåkare är duktiga på att staka. Sprintskidåkare åker därför bra klassiska distanslopp. Det är t.ex. lättare för en sprinter att övergå till långlopp än det är för en duktiga distansåkare som Johan Olsson.
Distansåkare som inte har en hög kapacitet i överkroppen kan glömma alla tankar på framskjutna placeringar i klassiska lopp. Hellner vann därför han jämfört med sprintåkarna har en överläsen helkropskapacitet (maximal syreupptagningsförmåga). Det fungerar inte i konkurrans mot exempelvis Sundby som har både hög helkroppskapacitet och hög överkroppskapacitet. Sundby hade tyvärr sopat golvet med Hellner, bland annat tack vare sin – jämfört med Hellner – överlägsna stakförmåga.

Inlagd: 2016-04-04, 10:17
Skriven av: Anders 2

Vi har inte sett slutet på eländet ännu. Det kommer snart starkare och lättare åkare som klarar att att åka, och vinna, på blanka skidor även på tunga banor. Konservativa skandinaver i FIS förmår inte att regera förrän det är för sent. Svenska delegater är väl fortfarande fokuserade på att återinföra intervallstart på femmilen.

Björn Ferry: Överkroppsåkare, åker ett skidskyttelopp på samma sätt som elitmotionärerna åker Vasaloppet, med blanka skidor, främst med överkroppen, men inte bara med överkroppen, benen skatar på rätt bra hela tiden.

http://www.svt.se/sport/video/videoKlipp-6933361/

Inlagd: 2016-04-06, 10:23
Skriven av: Anders 2

Skulle vara skönt att bli av med klassiskt: fuskskejt har då ingen framtid.

Inlagd: 2016-04-06, 13:32
Skriven av: KGK

I helgen körs alltså 180 km Nordenskiöldsloppet, lite kortare än planerat, men å andra sidan mera kuperat efter att man flyttat banan till skogen

Inlagd: 2016-04-06, 19:02
Skriven av: Kurt

Ny stakskida utvecklad

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6405970

Inlagd: 2016-04-07, 13:52
Skriven av: Kurt

Ser att Jesper Modin avslutar sin elitkarriär.
Jesper: lycka till med det du kommer att syssla med i fortsättningen.

Inlagd: 2016-04-07, 20:43
Skriven av: Intresserad

stakskidor är inget jättenytt, finns ju redan på marknaden

Inlagd: 2016-04-08, 11:03
Skriven av: Emil

https://www.youtube.com/watch?v=w2iiHGIgxSA
Etter 2,5 km på etappe 1, smeller hun til årets komet i langrennssporet. Se og lær.. God sommer!

Inlagd: 2016-04-08, 22:21
Skriven av: pelle

Nå´n som vet när skidförbundet presenterar:
A. ledningen för nästa säsong
B. landslagen till nästa säsong?

Inlagd: 2016-04-09, 19:50
Skriven av: Intresserad

Om 20 dar ungefär

Inlagd: 2016-04-10, 11:48
Skriven av: Calven

Grip kvar som förbundskapten tränare nya O Rawald L Selin herrar damer OM Iversen från Norge o Granath

Johan Olsson in i landslaget satsar mot Lahtis

Inlagd: 2016-04-11, 11:17
Skriven av: jossa

http://www.svd.se/olsson-tillbaka-i-skidlandslaget/i/senaste

Inlagd: 2016-04-11, 11:31
Skriven av: Emil

En Norsk tränare! hemskt! Nu är det stor risk för doping med astmamedel i det svenska laget.

Inlagd: 2016-04-11, 11:44
Skriven av: Anders 2

Mattias Persson slutar! Härligt tycker jag och Kalla.

Inlagd: 2016-04-11, 11:50
Skriven av: KGK

Bra tror jag med import av tränare med erfarenhet av norska landslaget.

Inlagd: 2016-04-11, 11:53
Skriven av: Per

”jag har känt under hela den här säsongen att jag har haft en längtan tillbaka, säger olsson”…

En påfallende kommentar, når man har stått over samtlige løp under sesongen 2015/2016.. :)

Inlagd: 2016-04-11, 12:00
Skriven av: pelle

Bra också att Mats J slutar.

Inlagd: 2016-04-11, 12:12
Skriven av: KGK

Artikel i Expressen idag om Ingesson och Kalla:

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/kallas-tranare-vill-dra-i-handbromsen/

Inlagd: 2016-04-13, 17:15
Skriven av: Jörgen

http://www.vg.no/sport/langrenn/bjoergen-trist-at-egil-slutter/a/23666926/
Takk for din fantastiske innsats for Norsk kvinnelangrenn!! Takk for alle utrolige øyeblikk du har vært med å bidratt til i gjennom 10 år…
Lykke til videre i ditt liv!

Inlagd: 2016-04-24, 21:12
Skriven av: pelle

Hurra! – nu är Maria Rydkvist tillbaka i elden.

Inlagd: 2016-08-09, 20:57
Skriven av: Josefin Larsson

http://www.vg.no/sport/langrenn/heidi-weng/nyforelsket-weng-jeg-har-satt-inn-stoetet-naa/a/23764004/
Kanskje hun kan gi ”råskinnet” fra Dalsbygda litt konkurranse til vinteren…

Inlagd: 2016-08-16, 12:08
Skriven av: pelle

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values