30 november 2015, av Oskar

Lillehammer

Det är dags för Lillehammer med en helg med skiathlon och stafett! Marcus Ruus, 21 år debuterar i VC-sammanhang.

Sverige

Damer Herrar
Anna Haag
Ida Ingemarsdotter
Charlotte Kalla
Stina Nilsson
Maria Rydqvist
Emma Wikén
Simon Andersson
Jens Burman
Marcus Hellner
Martin Johansson
Marcus Ruus
Anders Svanebo

293 kommentarer till ”Lillehammer”

På herrsidan är det väldigt tunt. Det finns inte så mycket mer att välja på. Saknar dock Daniel Richardsson. Burman hade jag hoppats mycket mer av i Rukas jaktstart. Gissar att Lerdala är förhållandevis dåligt grundtränad efter en del problem under sommaren/hösten. Det han kan få till kommer han att satsa på TDS. På damsidan saknar jag Hanna Falk. Hon hade varit ett bra alternativ till stafetten. Förstår Gripens filosofi att Stina inte ska köra alla tävlingar i VC. Men som hon presterade i Ruka och ligger till i VC är det rimligt att hon står över stafetten till helgen och kör distansen i Davos. Detta under förutsättning att hon är topplacerad i helgens skiathlon.

Inlagd: 2015-11-30, 15:58
Skriven av: Intresserad

Blir spännande att se vad Stina kan göra mot Johaug och Kalla i ett lopp med gemensam start. Och kan Haag och Wikén få up spelen från början när de inte behöver åka ensamma.

På herrsidan intressant med Johansson.

Inlagd: 2015-11-30, 16:01
Skriven av: swestam

Verkar snarare som Stina kommer stå över distansloppet i Davos och köra både skiathlonen och stafetten i Lillehammer. I alla fall enligt vad Grip säger till Expressen.

Inlagd: 2015-11-30, 16:24
Skriven av: swestam

Jobbigt läge att debutera i för Marcus Ruus. Det är ju typ 16 norrmänn med och kör i herrklassen som alla har topp 40 potential. Men kul att han får chansen. Simon blir också kul att se i man mot man, tror han kan bättre än han visade i helgen. Hoppas Martin kan fortsätta sin positiva och optimistiska åkning. Hellner lär som sagt vara trög, men man vet aldrig med den karlen. Stafettlaget på herrsidan blir intressant. Anders – Simon – Martin – Hellner är väl en grundgissning så får man ta det efter skiathlonen. Inget topp 5 lag, lär vara tre norska lag, Frankrike, Ryssland och Tyskland före.

Damsidan är det ju sagt att man vill matcha Stina i en skiathlon och det är ju inte så många i år. Eftersom det inte är sprint i helgen så kan hon ju åka allt. Wikén får tydligen tävla sig i form, lär inte åka bra. Kul att se om Anna har fått ordning på klassiska tekniken och hon behöver verkligen en ok start på säsongen. Stafettlaget på damsidan lär vara Ida – Kalla – Rydan – Stina om inte Haag och Wikén överpresterar.

Inlagd: 2015-11-30, 18:11
Skriven av: Anders

Tror att Kalla åker tredje och då får Rydan inte plats.

Inlagd: 2015-11-30, 19:20
Skriven av: KGK

KGK: om Kalla åker tredje sträckan som du tror, vilka åker då övriga sträckor?

Inlagd: 2015-11-30, 21:15
Skriven av: swestam

Tror som KGK att Kalla kör sträcka 3.
Ida kör 1:a och Stina 4:e hade gärna sett Falk på 2:a men nu blir det den av Haag o Emma som går bäst i Skiathlonen vilket jag gissar att Haag gör.
Ida-Haag-Kalla-Stina!!

Inlagd: 2015-11-30, 21:53
Skriven av: Göran

Blir veldig spennende å se Stina N. under Skiathlon på lørdag. Tror nok hun kan henge med Johaug og Kalla under klassiskdelen, men så blir det nok værre. Herrene er værre å tippe. Sundby er avhengig av å gå i fra, men det er han absolutt sterk nok til å gjøre.

Inlagd: 2015-11-30, 21:57
Skriven av: Sven

Anders: Jag tror att det blir ditt damlag, om man inte tar sitt förnuft till fånga och låter Stina vila från denna tämligen betydelselösa tillställning och i stället åka båda loppen i Davos. Det ger Kalla möjlighet att åka en fri sträcka. Kalla på en klassisk sträcka är jättebra om det är kallföre, men i nollföre är det stor risk att det skiter sig. Kan inte tänka mig att man i detta läge petar Rydan från tredje. Däremot blir hon nog bara reserv när Sofia blir i gott slag.

Inlagd: 2015-11-30, 21:58
Skriven av: Intresserad

Intresserad: Om Stina har som ambition att vinna sprintvärldscupen, är det då så smart att åka fristilsloppet i Davos dagen innan sprinten i Davos?

Inlagd: 2015-11-30, 22:06
Skriven av: swestam

Finns ju inte en chans tror jag att Stina kommer vila eller vill vila från stafetten…man ska nog hålla sig till tänkt plan o vila i Davos…tror inte hon åkt båda även om hon vilat stafetten i Norge..

Lagen något av detta tror jag nog

Ida Kalla Rydan Stina
Ida Stina Rydan Kalla

hade varit väldigt kul se Stina mot Johaug

Inlagd: 2015-11-30, 22:07
Skriven av: jossa

Man avvaktar nog lördagens lopp innan man bestämmer vem av Maria, Anna och Emma som kör stafetten. Som det ser ut nu lutar det helt klart åt Maria, även om det bara skiljde 8 sekunder mellan henne och Emma i lördagens 5 km-lopp.

Inlagd: 2015-11-30, 22:13
Skriven av: Manne

Blir väldigt spännande att se Stina i skiathlonen. Visar hon samma takter som i söndagens jaktstart har hon möjlighet att hänga med Johaug länge. Lika intressant blir det då att se hur Johaug reagerar. I en spurt borde hon inte ha så mycket att sätta emot Stina även om det är efter de åkt 14,8 km. Hoppas även att Kalla får en bättre kropp och bättre skidor än som var fallet den gångna helgen.

Inlagd: 2015-11-30, 22:23
Skriven av: Intresserad

Swestam: Det ligger mycket i ditt resonemang. Skulle Stina vara topp 3 på lördag finns det fortfarande stora möjligheter till en pallplats i den totala touren. En svår avvägning hur mycket man ska gapa över. Tappar hon på Johaug på lördag köper jag ditt resonemang att bara köra sprint i Davos.

Inlagd: 2015-11-30, 22:33
Skriven av: Intresserad

Swetam; Är inne på att Haag eller Wiken kör andra.

Inlagd: 2015-11-30, 22:33
Skriven av: KGK

Det vore en jätteskräll om Stina hänger med Therese på lördag, trots helgens fina lopp. Sen får man nog förvänta lite ups and downs för Stina under säsongen.

Inlagd: 2015-11-30, 22:36
Skriven av: Manne

15 km är tyvärr lite i längsta laget för Nilsson.

Inlagd: 2015-11-30, 22:37
Skriven av: KGK

En annan sak.Kommer resultaten från Ruka att kunna kopieras direkt över till Lillehammer? Jag är tveksam då banorna till helgen är betydligt jobbigare än i Ruka.

Inlagd: 2015-11-30, 22:39
Skriven av: KGK

duathlon… Det blir spennende og se hvor mange som henger på Johaug i den bratte maratonbakken etter skibytte. Viss de er med så langt da.

Inlagd: 2015-11-30, 22:41
Skriven av: pelle

Pelle: Det gäller att ligga före Johaug till skidbytet, så enkelt är det

Inlagd: 2015-11-30, 22:59
Skriven av: KGK

Var kom det där med att köra Kalla på tredesträckan ifrån? Andra som i VM eller fjärde beroende på Stinas vs. kallas kapacitet för helgen i klassiskt/skate. Ida på första. Rydan på tredje. Allt annat vore en skräll. Tror som Jossa alltså.

Inlagd: 2015-12-01, 00:01
Skriven av: Per

Jossa och jag brukar ha rätt. Men vi får avvakta Annas lopp på lördag mot Maria.

Blir spännande att se om Johaug kör sin bomb från start. Utan Björgen får hon nog ingen hjälp från övriga om inte Weng har en superdag. Klarar hon på egen hand att gå ifrån på klassiska?

Killarnas lopp lär bli en tradig historia. Så pass mycket starkare är inte Sundby att han kan gå ifrån. Sällskapsresa med spurtvarv är väl mest troligt.

Inlagd: 2015-12-01, 08:40
Skriven av: Anders

Om man räknar bort alla tidigare wc lopp Ruus har gjort är detta absolut hans debut. Det gäller ju såklart också alla andra åkare.

Inlagd: 2015-12-01, 10:01
Skriven av: Calven

FIS vidtar en enda åtgärd för att minska Norges dominans och därmed rädda sporten från en kraschlandning. Meningen med regeln är att Norge ska valla lika dåligt eller lika bra som alla andra nationer. Norge går direkt runt regeln första världscupshelgen. FIS står bredvid och flinar. Norges samarbete med Storbritannien gör naturligtvis inte sporten mer jämlik, Norge hade aldrig inlett ett samarbete med ett lag som innehöll Kowalczyk, Cologna eller Legkov. FIS beteende har under många år präglas av en enorm senfärdighet i viktiga frågor och dessutom en påfallande undfallenhet inför Norge.
Men Norge är kanske mer intresserad av att rädda sporten än man tror, Norges samarbete med UK ger inte Norge något mer än två extra testare i skidspåren, Om Sverige inleder ett samarbete med USA, Kanada, Tyskland eller Schweiz så kan det här faktiskt bli en vinn-vinn-situation för både Sverige och Sveriges samarbetspartner, men även – vilket är viktigast – för sporten i stort.
Storbritannien har Musgrave, har aldrig haft något annat än Musgrave och kommer aldrig att ha något annat Musgrave hur mycket hjälp UK än får av Norge. USA, Kanada, Tyskland eller Schweiz kan man fortfarande hoppas på. Men något positivt måste hända den här säsongen för snart så finns det inga bra skidåkare kvar utanför Norge och Sverige. Det finns snart ingen kvar som kan hävda sig ens med perfekt vallade skidor. Nu handlar det inte längre om att rädda den klassiska stilen, det handlar om att rädda det lilla som fortfarande finns kvar. . Men skyll inte situationen på Norge, hela ansvaret ligger på FIS.

Om man inte tror att materielfrågan är viktig så ska man nog tänka en gång till. Tänk på Wikens motivationsbrist efter bortvallningen i TDS, tänk på Kowalczyk, tänk på Kalla, Kalla kommer aldrig mer att satsa på världscupen när hon märker att hennes skidor inte är lika bra som huvudkonkurrenternas sett under en hel säsong. Tänk på att Wikens och Kallas vallaproblem är vardag för alla små och fattiga nationer.

Inlagd: 2015-12-01, 11:21
Skriven av: H. G. Wells

Per: I VM stafetten valde man att matcha Kalla mot Johaug på andrasträckan. I Björgens frånvaro förmodar jag att J. blir ankare i det norska laget.Då behöver Sverige ett försprång vilket Kalla kan ge på tredje.

Inlagd: 2015-12-01, 11:42
Skriven av: KGK

H. G. Wells: Det var da voldsomt til svartmaling. De Fabiani gikk da inn til en strålende 4.plass sammenlagt i minitouren, og Alex Harvey på 7.plass, sist jeg sjekket var ingen av disse fra hverken Sverige eller Norge. Franskmennene kommer nok sterkere de også, for ikke å snakke om russere, sveitsere, finner og kazakker. Langrennsporten lever i beste vellgående.

Inlagd: 2015-12-01, 11:58
Skriven av: Neithiri

KGK – Inte så säker på att Johaug tar sistasträckan. Skulle nog sätta Jacobsen eller Weng där. Östberg på förstasträckan. Östberg – Johaug – Jacobsen – Weng är väl inte ett helt otänkbart lag.

Inlagd: 2015-12-01, 12:23
Skriven av: Anders

KGK: Jag förstår inte ditt resonemang. Med uppställningen till Lillehammer är Rydan klar trea efter Stina och Kalla. Om inte Rydan får gå tredje sträckan har vi ödslat vi bort stafetten redan efter två sträckor. Kör Stina ska hon gå sista ifall det är kallföre, annars andra. Omvändningen gäller för Kalla.

Inlagd: 2015-12-01, 12:26
Skriven av: Intresserad

Jag ser fram emot helgen. Skiathlon och stafett är vi inte bortskämda med i WC och det ska bli spännande.

Tror stafettlaget blir med Ida (1), Kalla (2/4), Rydan (3) och Stina (2/4) som det ser ut nu men bilden kan ändras beroende på hur det går för Haag/Wikén dagen innan. Sen ska alla hålla sig friska också. Vi får se!

Inlagd: 2015-12-01, 12:43
Skriven av: Jörgen

Intresserad: Akta så inte Attara/Astrid hoppar på dig.

Inlagd: 2015-12-01, 12:45
Skriven av: Johan

Intresserad: Förstår hur du tänker och ska Rydan få plats i laget blir det på tredje,inte troligt att hon får åka sista.

Inlagd: 2015-12-01, 12:56
Skriven av: KGK

HG Wells: Bra tankar. Ett svenskt samarbete med USA eller Frankrike skulle nog vara bra. Jag upplever att de ofta har bra skidor. Eller t.o.m. med både/och?

Inlagd: 2015-12-01, 13:12
Skriven av: Per

Kgk… Vad får dig att tro att Johaug skulle gå sista. I den gorm hon är nu gör hon det säkert bra, men det vore en skrälluttagning enligt mig.

Inlagd: 2015-12-01, 14:12
Skriven av: Manne

Går Johaug sista ska jag äta upp min hatt

Inlagd: 2015-12-01, 14:12
Skriven av: Calven

Manne, Försöker bara vara logisk.Hur tänker då Norge. Kanske tänker dom att man vill ha en bra spurtare på fjärde och då faller både Johaug och Weng bort. Vem i så fall. Kanske Östberg?

Inlagd: 2015-12-01, 14:17
Skriven av: KGK

Skär dig nu KGK. Weng är en bra spurtare. Men Östberg är trolig på sista sträckan också.

Inlagd: 2015-12-01, 14:20
Skriven av: Johan

*skärp dig menade jag. Ta inte fram några rakblad.

Inlagd: 2015-12-01, 14:21
Skriven av: Johan

Vi måste inse att Jouhag och Sundby kommer att vinna världscupen.
Vi måste inse att ingen annan nation kan ge sina åkare samma förutsättningar som Norge kan.
Vi måste inse att Sundby och Jouhag är perfekta touråkare. Om Jouhag var en manlig cyklist så hade hon varit en given tour de france vinnare, Kalla är inte det, om vi pratar cykelspråk så är Kalla en som vinner de stora vårklassikerna, tempoloppet på cykel-VM eller enskilda etapper på en tour.
det är idiotiskt att tuta i Kalla och svenska folket att Kalla ska slåss om vinsten i den totala världscupen.
Det är idiotiskt när man tror att Kalla på första försöket ska göra samma sak som Jouhag har tagit flera år på sig för att fullända.
Likaså är det idiotiskt att redan nu tuta i Stina Nilsson och svenska folket att hon är en ny superstjärna, en ny Björgen.

ATT HÖJA AMBITIONERNA OCH KRAVEN ÖVER BRISTNINGSGRÄNSEN ÄR IDIOTISK KARRIÄRMASOCHISM.

Kalla ska strunta i den totala världscupen, var en endagsspecialist, kör så det ryker då formen och materialet är bra, övriga tävlingar ska hon ta som träningspass. Hon ska tänka på dig själv som något som ligger mittemellan Johan Olsson och Jouhag. Risken med en satsning på totala världscupen är att det varken blir hackat eller malet
Stina Nilsson ska tillsvidare glömma alla tankar på att bli en ny Björgen, jag är helt nöjd om hon blir en ny Cologna eller Hellner.
Resten av längdåkningsvärlden – ink Sverige – måste inse att Norge inte går att besegra på bred front, gerillataktik är nödvändig. Bakhåll, krypskytte och oheliga allianser, strid heller inte på Norges villkor, åk t.ex. inte till Lillehammer det är meningslöst eftersom Norge helt säker – som alltid på hemmaplan – kommer att tävla på överlägset material.

Inlagd: 2015-12-01, 14:22
Skriven av: H. G. Wells

Johan; Jag tar det lugnt men försöker tänka hur bra Weng är på sluttampen av ett lopp.I Ruka spurtade hon ett varv för tidigt men lyckades ej hänga av övriga. Möjligt att jag missat hennes goda spurtförmåga . Jmf med Kalla är hon kanske en bättre spurtare men å andra sidan är ju Kalla bara normal sista biten.

Inlagd: 2015-12-01, 14:30
Skriven av: KGK

H.G. Wells… Man skal ikke gi opp sesongen før har startet, det får være måte på tull… Det mangler over 30 vc-løp i perioden enda.. ;)
I år skulle jo Kalla vise verden at hun har kapasitet og takler en hel sesong i en lang vc-sesong, (hun har jo lagt opp sin trening deretter) som har vært Bjørgen/Johaugs varemerke i alle år, selv om det har vært mesterskap noen få dager i februar…
Undertegnende har langt ifra gitt opp Kallas mål for sesongen, (og ikke minst henne selv) nemlig seier i vc-totalen som avgjøres i mars mnd. i Canada..

Inlagd: 2015-12-01, 15:35
Skriven av: pelle

Hur tror norrmännen här inne att Norges damlag i stafetten se ut?

för övrigt så skulle det ju vara väldigt osannolikt om inte segrarna i TDS vinner hela världscupen. Johaug och Sundby är ju sedan innan och ännu mer efter premiärhelgen solklara favoriter. I övrigt så har de ju en helt galen jämnhet båda två. Däremot så kan ju ganska mycket hända under framförallt TDS, om någon av favoriterna skulle bli sjuk eller liknande så förändras ju allt

Inlagd: 2015-12-01, 15:39
Skriven av: Emil

Kgk… Weng är en bra avslutare. Inte mpnga av dom som kan hänga med henne som slår henne i en spurt. Och hon kan hålla en lucka rätt bra.

Inlagd: 2015-12-01, 15:41
Skriven av: Manne

Emil… Det ser ikke bra ut, før vi får tilbake Bjørgen neste sesong.. ;)

Inlagd: 2015-12-01, 15:45
Skriven av: pelle

Att vissa fortfarande ser oss själva(Sverige) som en B nationen när det gäller vallningen kan jag inte förstå. Sverige hade bra skidor på skaten och de flesta förutom Kalla hade bra skidor både på fredagen och söndagen. Vi hade många gånger ifjol bättre skidor än Norge, någon som minns VM?

Kalla kan ha valt fel denna helgen, eller att samarbetet med hennes vallare inte funkat 100%, jag har ingen aning. Men det var främst hon som hade problem med skidorna, det var inte hela laget, om jag inte sett på fel lopp?

Jag tror inte Kalla saknade skidor för helgens före då hon har farit ett stort namn för Fischer i 8-10? år.

Vi är en nation med ett fantastisk vallateam som får bra med resurser och de gör nästan alltid ett bra jobb. Men jag kan helt ha missat någonting, kanske någon vänlig själ kan förklara för mig?

Inlagd: 2015-12-01, 16:18
Skriven av: Tolstoj

Vi får nog ta det försiktigt att utropa segrarna i TdS redan nu. Upplägget är lite annorlunda mot tidigare år och eftersom det inte är ett mästerskap kommer många åkare vara toppade till touren istället. Programmet:
– Sprint (F)
– Masstart 15/30 (K)
– Jaktstart 5/10 (F)
– Skiathlon 10/20
– Sprint (K)
– Individuell 5/10 (F)
– Masstart 10/15 (K)
– Final Climb (F)

Sedvanliga bonussekunder i sprinten (60) samt en mängd bonussekunder i masstartsloppen (både under vägen och i mål). Man måste vara på hugget hela tiden i årets tour då det saknas de stora uppsamlingsracen med bara en enda kort jaktstart.

På damsidan är ändå Johaug storfavorit tack vare de frikostiga bonussekundrarna utanför sprintarna och klättringsförmågan.

På herrsidan ser jag fler utmanare till Sundby som på intet sätt är given i topp på alla distanser och med bara en intervallstart på programmet. Visst kan han klättra men på intet sätt överlägset.

Inlagd: 2015-12-01, 16:20
Skriven av: Anders

Stina Nilsson har en spetsegenskap, hon är en överlägsen spurtare oavsett hur Norge formerar sitt lag (Falla platsar naturligtvis inte i deras förstalag). Dessutom verkar hon vara en bra hängåkare. Så Nilsson ska gå sista, enligt mig är det givet. Kalla har två spetsegenskaper, hon är en jävel på att jaga och hon är en jävel på fritt när hon är i form (och där vallningen inte heller är så känslig). Så Kalla ska gå tredje, enligt mig är det givet. Alla tycker nog också att Ida ska gå första då hon är en rutinerat tjurig jävel, inte mycket att snacka om. Återstår andrasträckan där vi så småningom troligen kommer att köra med Sofia Henriksson men nu i helgen blir det troligen endera Wikén eller Haag med uppgift att tappa så lite som möjligt på Johaug som kommer gå där och inget annat. Tanken hos ledningen: Ida hänger med, W/H tappar så lite så att Kalla (nästan i alla fall) jagar ikapp, på sista sträckan är den norska som åker så skraj för en spurt mot Nilsson så hon försöker spränga Nilsson redan från start men spränger sig själv på kuppen och blir lätt passerad av Nilsson. Lätt analys :-).
Svagheten i ovanstående scenario behöver nog inte påpekas. Men så skulle jag formera laget.
Övriga lag inte med på samma TV-bild tyvärr. Återstår att se om det blir så.

Inlagd: 2015-12-01, 16:30
Skriven av: Tobbe H

men som damernas form ser ut i dagsläget så borde det ju, givet att Johaug går andrasträckan, vettigare att matcha Ida?

Inlagd: 2015-12-01, 16:37
Skriven av: Emil

Givet är att norska laget formeras efter vilken sträcka Johaug lägger rabarber på. Då vet vi att hon inte kör första är bättre på klassiskt. Och värdelös spurtare.

Inlagd: 2015-12-01, 16:44
Skriven av: KGK

Anders… Det har väl inte varit fler intervallstarter tidigare om man inte räknar med prologen? Sundby kan va möjlig att slå på touren, men inte i totala världscupen.

Enskilda vc-lopp är roliga, men har fått för lite fokus. Världscuppen är som en enda lång turnering där varje del blir underordnad slutställningen. Det finns många spektskulära åkare som Niskanen, Manificat, Poltaranin mfl som faller bort med det här upplägget där sllt handlar om att va jämn och allround över tid.

Inlagd: 2015-12-01, 16:45
Skriven av: Manne

Är det rätt uppfattat att efter söndagen gäller något man kan kalla Lex Weng? Åker man fel så behöver man inte åka tillbaka till den punkt där man började åka fel utan kan direkt gena över. För vad jag minns så har det inte varit så tidigare. Minns jag fel eller gäller det här nya kanske bara norska åkare?

Inlagd: 2015-12-01, 17:23
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H… Tidigare har det varit som du säger att man måste åka tillbax till det ställe man åkte fel… jag visste inte att man ändrat den regeln. Logiskt sett borde Lex-Weng gälla i fortsättningen. Risken är dock att reglerna praktiseras olika beroende på om man är viktig för världscupen och liknande, eller inte.

Inlagd: 2015-12-01, 17:34
Skriven av: Manne

Manne: Tack! Då minns jag alltså rätt. Kanske har bröderna Knoll och Tott Nystad åter varit smarta och fått en ny kompletteringsregel införd. Lite inofficiellt så där. Hittills bara gällande för kända norska åkare.
FIS!! Vilka clowner!!

Inlagd: 2015-12-01, 17:44
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H… Her var det enkelt sagt arrangøren som sviktet, hvor var funksjonærene, satt de på ”dass” hele gjengen… Skjønner godt at juryen hadde en enkel oppgave her.

Inlagd: 2015-12-01, 18:29
Skriven av: pelle

Pelle… Så man får gena om funktionärerna sviktar?

Inlagd: 2015-12-01, 18:47
Skriven av: Manne

Tobbe H och Manne: ni kanske borde läsa på FIS regler innan ni ogrundat anklagar FIS för att gynna Norge

Inlagd: 2015-12-01, 18:53
Skriven av: swestam

pelle:
Jag vet inte ett dugg om hur det går till bakom kulisserna i sådana här sammanhang så rätta mig om jag har fel. Men jag kan tänka mig att det finns en tävlingsjury som FIS har utnämnt och som sitter och studerar TV-bilder och som har kontakt med folk ute längs banan. Sedan samlar man ihop den informationen efter tävlingsslut och tar fram den allsmäktiga skidkoranen, den stora FIS-regelboken, och läser och sedan tar man ett beslut byggt på detta. Där har väl tävlingsarrangören inget som helst att säga till om?
Men som sagt jag vet inget om de där turerna. Och frågan är om FIS-gubbarna och FIS-gummorna själva vet hur det ska gå till för mycket verkar vara Hawaii i de där kretsarna.
Bäst att tillägga, jag missunnar alls inte Weng de poäng hon fick men jag tycker att regler ska följas konsekvent.

Inlagd: 2015-12-01, 19:02
Skriven av: Tobbe H

Swestam… Jag har inte hävdat att man gynnar Norge. Däremot att man tidigare ofta friat om det gällt åkare på pallen eller åkare som varit viktiga i vc-sammanhang.

Hur är reglerna då… klargör gärna!

Inlagd: 2015-12-01, 19:20
Skriven av: Manne

Tipper Norge stiller med følgende stafettlag:
Damer: Jacobsen, Weng, Johaug, Østberg.
Herrer: Dyrhaug, Tønseth, Sundby, Northug

Inlagd: 2015-12-01, 19:26
Skriven av: Sven

Intresserad och Johan: Vi får väl vänta och se!

Inlagd: 2015-12-01, 19:29
Skriven av: Attara

swestam:
Då har FIS tydligen infört den regeländringen utan att göra något väsen av det för jag påminner mig nu att Hård och Blomqvist också var förvånade över att Weng kunde ”gena” som hon gjorde.

Inlagd: 2015-12-01, 19:29
Skriven av: Tobbe H

swestam:
Det trodde jag inte att jag skulle orka kolla upp men se på tusan:

från FIS document, november 2015

343.6 Competitors must follow the marked course in correct sequence from start to finish and must pass all control points.

343.6.1 If a competitor skis in a wrong section or leaves the marked course they should return to the point where they made the error.

Klart som korvspad. Juryn följde av någon anledning ej regelverket.
Att juryn ibland tar tveksamma beslut t.ex. i sprintlopp då det blir svåra gränsdragningsbedömningar köper jag alla dagar i veckan. Men i Ruka var det inte så.
Vidhåller att FIS-folket är clowner.
Nog om detta. God kväll!

Inlagd: 2015-12-01, 20:16
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Weng följde bara den väg som funktionären pekade, så se det som att domaren dömde fel och släpp det.

Inlagd: 2015-12-01, 20:18
Skriven av: Thorrez

Tolstoj; Det Svenska vallagänget är självklart näst bäst i världen, bara något lite sämre än det Norska vallagänget..

Inlagd: 2015-12-01, 20:20
Skriven av: H. G. Wells

Manne: Viktigaste regeln i det här sammanhanget är väl att man inte måste åka tillbaka om man åkt fel.

Sedan har både Johaug och Weng ett gult kort var så jag vet inte om din teori stämmer.

Tobbe H: Ja, dåligt av SVT att inte ha koll på regelverket

Inlagd: 2015-12-01, 20:22
Skriven av: swestam

Tobbe H: du tolkar 343.6.1 fel. Skall läsas som bör och inte som måste som det stod tidigare.

Inlagd: 2015-12-01, 20:26
Skriven av: swestam

Swestam… Okej, då har jag också läst regeln fel. Ber om ursäkt. Reglerna ska alltså i det här fallet ses som en rekommendation, men inte ett krav? Lite diffusa regler kan jag tycka, om jag fattat det rätt den här gången.

Swestam… Jag tolkar gult kort som en varning, inte ett straff. När nån på pallen, eller nån som är viktig för totalen straffas faller min teori.

Inlagd: 2015-12-01, 21:01
Skriven av: Manne

Ja, jag är själv trött på att tjafsa om det här så en sista kommentar.
Så enligt swestam har FIS ändrat från must till should och som ska läsas som bör i det här fallet. Man har alltså infört en gummiparagraf så att det är upp till juryn att avgöra när man måste återvända eller när man kan ”gena”. Eller är det en funktionär som råkar stå på stället som avgör? Grattis till alla inblandade då! God kväll igen då!

Inlagd: 2015-12-01, 21:01
Skriven av: Tobbe H

Skoj att efter det att svensk media förstorat upp västarna(och många som ser på vinterstudion blivit SÅÅÅ upprörda) så framkommer det att en svensk landslagsvallare använt en väst som tillhör ett vallaföretag och inte det svenska landslaget. Lite roligt är det iallafall.

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/svenska-forklaringen–till-norges-vastbild/

Inlagd: 2015-12-01, 21:04
Skriven av: Tolstoj

SvT älskar att avhandla nonsensfrågor eftersom allt annat kräver lite arbete. Att sätta sig in i regelverket tex är inget som Blomman och gänget orkar med. Bedrövligt!

Inlagd: 2015-12-01, 21:11
Skriven av: KGK

Borde kanske tillägga att jag inte förstod varför alla blev upprörda då det hade godkänns att samarbeta mellan nationer på ett FIS möte, och alla länder var med på mötet så alla visste vad som gällde.

Sen är frågan kanske egentligen vad svenska vallare gör i västar som tillhör företag… är det godkänt? Kastar SVT sten i glashus?

Lite roligt är det :D

Inlagd: 2015-12-01, 21:14
Skriven av: Tolstoj

Manne: Nej, jag tolkar inte att reglerna skall ses som en rekommendation, däremot talar de bland annat om vilka skyldigheter åkarna har. Sedan måste man se på hela regelverket. Om man åker fel men inte tjänar något tidsmässigt på det, vad är det då för vits att åka tillbaka och åka rätt?

Sedan tycker jag du har en konstig syn på gula kort (skriftliga varning). Får man två gula kort så blir man diskad, är inte det ett straff då? Tidstillägg, är det ett straff eller inte ett straff, enligt dig?

Antingen gör man rätt eller så gör man fel, och om man gör fel så skall man diskas, oavsett hur litet fel man än gjorde? Det finns inget mellanlägen mellan att göra rätt och bli diskad?

Inlagd: 2015-12-01, 21:25
Skriven av: swestam

Pelle; Jag menar bara att bland alla fantastiska talanger som Kalla har som skidåkare så är just förmågan att hålla en bra form under hela säsongen troligen inte den främsta.

Jag tror att Kalla har en kropp som kräver rätt mycket träning och inte för mycket nedbrytande tävling för att fungera optimalt. Men det är liksom bara vad jag tror.

Vi vet att Kalla I sina bästa stunder kan vara lika överlägsen som hon var i Östersund helgen före VM. Kallas högsta nivå är det alltså inget fel på, det är hennes lägsta nivå som oror mig, hon har faktiskt aldrig visat att hon hålla en hög jämn form under en längre tid. Men även om Kalla har den här förmågan så krävs det nog lite trial and error innan hon hittar helt rätt. Jag hoppas att hon lyckas på första försöket, men komihåg att Jouhags väg till en hög jämn form under en hel skidsäsong inte heller varit spikrak. Men som sagt var så är det bara vad jag tror.

Det verkar förresten som om Hellners kropp gått igenom en metamorfos, från osårbar tourkropp som bara blev sämre av vilodagar till det han är nuförtiden, måhända smittat av Johan Olsson bacillen.

För övrigt tycker jag att sportjournalisterna om det verkligen vill skriva något intressant så ska de intervjuat exempelvis H-C Holmberg eller någon annan som kan förklara vad som påverkar idrottskroppens chans till bra form under en tour eller under en hel säsong, jag tänker då på träningsbakgrund, muskelfibersammansättning, aerob och anaerob förmåga. Jag tycker att det är tydligt att en organism som Northug som verkligen kan skapa fart anaerobt slits ner snabbt under en tour

Inlagd: 2015-12-01, 21:35
Skriven av: H. G. Wells

Swestam… Jo, tidstillägg är ett straff, ett okej straff enligt mig. Gult kort är en varning om ett straff. Risken finns att en varning används i en situation där någon gjort ett uppenbart fel men där ett straff skulle vara för ”kostsamt”. Jag tror att den mänskliga faktorn fungerar på sånt sätt att det är svårare att utdela ett straff till någon dom leder tour de ski på näst sista etappen, än till nån som ligger på plats 23 i Lillehammer.

Inlagd: 2015-12-01, 21:51
Skriven av: Manne

För min del var det helt ok för W. att åka rakt över spåret då han hade tappat allt. Vad tycker medtävlarna? Har ej hört att nån vill diska henne.Då är allt gott och väl.
När man har rundlopp kan man väl ställa koner i vägen så utesluter man felsteg.Gratis tips till FIS.

Inlagd: 2015-12-01, 22:04
Skriven av: KGK

Manne: Har några sämre åkare diskats för det som Johaug och Weng fått gult kort för denna säsong?

Skulle Stina enligt dig ha diskats i sprintstafetten i VM istället för att få en skriftlig varning? Eller borde hon ha stannat up, åkt tillbaka och och åkt rätt?

Inlagd: 2015-12-01, 22:06
Skriven av: swestam

Eller en funktionär.Typ Ulvang. He he

Inlagd: 2015-12-01, 22:08
Skriven av: KGK

Bedrövligt detta gissel med herrstafett 4×7,5. Man får njuta en halvtimme mindre :(
När det gäller spurter så har Johaug inte en suck mot Stina sista 500 metrarna oavsett distans, men vi får se om de får mötas.

Inlagd: 2015-12-01, 22:09
Skriven av: Kallner

Ingen kan vel være så smålige at de ikke unner Weng å ta den snarveien, hun hadde jo allerede tapt massvis av tid på å gå feil, ligge i snøen, vase rundt før hun skjønte at det var enda en runde. Syns det var helt greit at FIS tillot det, heldigvis var det folk med sunn fornuft der.

Inlagd: 2015-12-01, 22:39
Skriven av: Neithiri

För två år sedan så hade vi dessa resultat i Lillegammer.

10 km klassisk:
1. Justyna Kowalczyk (POL)
2. Charlotte Kalla (SWE)
3. Marit Bjørgen (NOR)

Hoppas Kowalczyk kommer tillbaka i denna formen, och hopas Kalla kan hitta ett par skidor som inte är bakhala :O

Blir spännande att se Hellner och stafetterna denna helg. Finns det mer saker att se fram emot?

Inlagd: 2015-12-02, 05:19
Skriven av: Tolstoj

Ska bli intressant att se om Weng räknar rätt på varven denna gång dock har hon säkert kollat lite extra i matteboken.

Inlagd: 2015-12-02, 11:32
Skriven av: KGK

det är inte bara Weng som är dum, alla elitidrottare kan bli dum i stridens hetta, åker fel, fel taktik, fel val av skidor, det är därför det är så viktigt att åkarens personliga tränare kan vara med ända ut på startlinjen. Det är lite knepigt i det svenska laget när åkarna har personliga tränare som inte är med i landslaget och därför inte kan eller får vara med på tävlingarna, Rikard Grip och Mattias Persson i all ära, men det är kanske inte vad exempelvis, Kalla, ingemarsdotter och Hag behöver i alla lägen. Stina Nilsson situation med Grip som personlig tränare är förstås idealiskt. Wengs felkörning hade kanske ingen tränar kunnat hindra, men ett bra exempel är Kallas bakhala skidor. Om Ingesson tillhört landslaget så hade kanske samverkan mellan tränaren, Kalla och vallarna resulterat i bättre skidor (spekulation från min sida). Likaså, Om Grip hade varit kallas personliga tränare så är det tänkbart att Kalla hade startat 10 km med bättre skidor (vild spekulation från min sida)

När man tänker närmare så finns det ett problem till med det här upplägget, det bäddar faktiskt för osämja och bråk.

Det forna svenska skidskyttelandslaget med Wolfgang Pichler som enväldig tränare och chef hade faktisk ett på många sätt bättre upplägg.

Inlagd: 2015-12-02, 13:36
Skriven av: H. G. Wells

De Svenska systemet är nog rätt bra när man tittar på alla mästerskaps framgånger,,,Kalla lyckades ju vara bort vallad ett antal gånger när Ingesson var med som tränare åxå…tror inte man får ut max av alla om man har en o samma tränare för alla..

Inlagd: 2015-12-02, 15:07
Skriven av: jossa

Richardsson missade också ett par mattelektioner har jag för jag som uppdagades på ett SM för några år sedan. Umeå kanske?

Inlagd: 2015-12-02, 17:56
Skriven av: hansq

Richardsson åkte fel inne på stadion i samband med en varvning har jag för mig SM Umeå

Inlagd: 2015-12-02, 18:12
Skriven av: jossa

Litt utenom faget, det får ikke hjelpe – Ole Einar Bjørndalen, 42 år, vc-seier nr 95 i dag… Har vært på pallen 237 ganger i vc til nå.

Inlagd: 2015-12-02, 19:01
Skriven av: pelle

Hur som helst så får vi nog leva med den svenska modellen, jag vet då inte hur det upplägget skulle kunna ändras. Men det hade varit bra om den personliga tränaren kunde var med på tävlingarna. Jag vet att Kalla vill det, helt säkert gäller det andra åkare också, och om jag har förstått saken rätt, så var den främsta anledningen till Hellners tränarbyte (från Abrahamsson till Monsen) att Joakim Abrahamsson slutade i landslaget. Hellner ville ha en tränare som var med på tävlingarna.

Kallas skidor var bara ett exempel, jag vet inte ens om Ingesson var frånvarande i Ruka, han kanske rent av var där?

Inlagd: 2015-12-02, 19:18
Skriven av: H. G. Wells

Jag var tvungen att lyssna på SVT:s intervju med Rikard Grip igen, jag trodde att jag mindes fel, men det gjorde jag inte. Hur kan han vara så odelat nöjd med första tävlingshelgen, det är klart att han ska glädjas åt Stina och Idas framgång, men det var faktiskt inte allt som hände under helgen. Kallas chanser till en vinst i totala världscupen försvann nämligen också. Om en åkare som siktar på en topplacering i världscupen anser att hon hade taskiga skidor under en viktig tour så ska man nog inte vara helt nöjd. Jag förstår faktiskt inte alls Grip.

Om han är nöjd med detta resultat så har han aldrig trott på en topplacering för Kallas del i världscupen, menar han att det här är vad vi kan förvänta oss, varför har det då tidigare låtit som om Kallas målsättning är helt rimlig?

”hon hade inte den där hundraprocentiga dagen” säger Grip om Kalla.

Vad det än var, så var det inte som Grip säger. Jag har aldrig sett en orienterare, löpare, simmare, eller roddare tappa form på det här sättet, det är bara längdåkare som underpresterar p.g.a. att de ”inte hade den där hundraprocentiga dagen”

”Hade inte hade den där hundraprocentiga dagen” är kodord för nått annat, vanligtvis för mindre bra skidor, hur det är i detta fall får vi tydligen inte veta.

Jag är i alla fall besviken för att Kalla ”inte hade den där hundraprocentiga dagen”.
Jag är ännu mer besviken för att Världscupen dog första tävlingshelgen, Jag hade trott att den skulle leva fram till TDS då bara lite snö och lätta banor kan hindra Johuag från att vara helt oslagbar.

Inlagd: 2015-12-03, 10:23
Skriven av: H. G. Wells

Kalla var tolv till tretton sekunder efter Jouhag på lördagens femkilometerslopp om man räknar bort tiden hon förlorade på fallet, hon borde inte vara mer än tjugofem sekunder efter Jouhag på tio km, förmodligen mindre eftersom Kalla i dagsläget åker bättre klassiskt än skate. Varför tappar hon så mycket?

I Bruksvallarna så var Kalla helt överlägset i distansloppen och tvåa i sprintloppet. Kalla var klar tvåa i Rukas fristilslopp. Menar ledarna att den formen bara försvann, eller menar ledarna att Kalla åkte loppen ovan med överjordiskt bra skidor och söndagens lopp med ”normala” skidor ?
Formen kan tippa i slutet av en tour, i slutet på en världscupsäsong eller i sista dagarna på ett VM, men formen brukar inte tappas efter ett enda femkilometerslopp.

Menar ledarna att Kalla misstar sig när hon klagar på bakhala skidor?

Ruka 1a dagen. Kalla kom elva på en klassisk sprintprolog en halv sekund efter Ingemarsdotter. Kom igen nu för helvete, Kalla presterar så bra på en klassisk_sprint_prolog, det är ingenting fel med Kallas klassiska åkning.

Om jag ser att Kalla åker jämt mot de övriga på stakpartierna men tappar mot de andra när hon diagonalåker, så drar jag slutsatsen att hon har bakhalt, när även Kalla själv säger ”dåliga skidor” anser jag att saken är klar.

Jag har kanske fel när jag tror att Kalla hade dåliga skidor. Grip och Persson har kanske rätt men då för de komma med ett bättre svar än ”Hade inte hade den där hundraprocentiga dagen”

Inlagd: 2015-12-03, 11:40
Skriven av: H. G. Wells

HG: Jag noterade också att Grip inte backade upp Kalla när hon sa att hon hade dåligt fäste. Och ja, lite konstigt var det. Den obekymrade reaktionen du noterar kanske också har att göra med att Grip tror mer på Stina i totalen än på Kalla. Och det behöver inte ha att göra med att Grip är hennes personlige tränare utan är kanske helt enkelt en realistisk bedömning, givet vad han har sett under försäsongen och när han tittar på VC-programmet. Stina tar mycket poäng i sprinttävlingarna där Johaug tar lite och hon är en bra touråkare vilket ger mycket poäng. Lägg därtill några masstarter i VC-programmet där Stina lär gå bra, samt möjligen en jämnare form över en hel säsong än Kalla. (Kalla har haft toppar de senaste säsongerna men har inte presterat på en jämn, hög nivå) Ja, då kanske det är mer realistiskt att hoppas på Stina i VC-totalen och då blir Grips reaktion mer att Stina har häng på toppen efter första tävlingen = bra start på VC.

Inlagd: 2015-12-03, 11:53
Skriven av: Per

Stina (och Hellner) sjuka. Resonemanget ovan faller direkt. Får sluta jinxa…

Inlagd: 2015-12-03, 12:11
Skriven av: Per

Per: Det faller då Stina inte ska åka alla VC lopp i denna säsong och nu är hon förkyld och missar kommande helgs vc tävlingar.

Vidare sa Grip att i slutändan så är det nog Kalla som är bästa svenska i totalen.

Inlagd: 2015-12-03, 12:17
Skriven av: Andreas P

Stina kanske har haft sin topp den här säsongen och Marcus kör kanske sin sista.

Inlagd: 2015-12-03, 12:53
Skriven av: KGK

”Hur kan han vara så odelat nöjd med första tävlingshelgen, det är klart att han ska glädjas åt Stina och Idas framgång, men det var faktiskt inte allt som hände under helgen. Kallas chanser till en vinst i totala världscupen försvann nämligen också.”

Lugna ner er. Låt karln få vara glad för tusan.

Dom har tävlat en enda helg och ni är redan säkra på hur allt kommer sluta.
Kalla ligger 150 poäng efter Johaug. Det räcker att Johaug blir sjuk under en av tourerna och Kalla håller sig frisk så kan allt ändras.

Inlagd: 2015-12-03, 13:05
Skriven av: Karl P Dahl

Det är inte för första gången i historien som skidledarna uttrycker sig luddigt och otydligt om åkarna. Grip är ett fenomen på sitt sätt i uttalanden. Och om intervjuaren inte kommer med följdfrågor är det verkligen svårt att veta vad som menas.

Inlagd: 2015-12-03, 13:23
Skriven av: KGK

Karl P Dahl: Precis, inget är avgjort än.

Inlagd: 2015-12-03, 13:23
Skriven av: Andreas P

Tråkigt för Marcus (och Stina). Det har varit allt för mycket strul för Marcus och han är ju en inspirationskille. Hoppas han inte känner att glädjen med skidåkning försvinner…

Inlagd: 2015-12-03, 14:00
Skriven av: Anders

Självfallet så ska Grip vara glad när det visar sig att han har fler åkare än Kalla som kan placera sig i högt i prislistan.
Jag tror även att han är extra glad när det går bra för Stina Nilsson, Självfallet så ska han vara det eftersom han är hennes personliga tränare, det är inget fel med det. Hade han inte varit det så hade han varit mentalt störd.

Men jag är helt säker på att Grips Norska motsvarighet inte varit lika glad om Kalla och Jouhag skiftat plats med varandra i söndagens resultatlista. Däremot är det tveksamt om norrmannen i övrigt hade varit så mycket klarare än Grip.

Missta er inte, jag har absolut ingenting emot Grip. Det bara det att det alltid verkar vara så svårt att prata om dåliga skidor. Jag tycker att allt talar för bakhala skidor, om Grip hävdar att det var nått annat så tycker jag att han får komma med en bättre motivering än ”Hade inte hade den där hundraprocentiga dagen”

Inlagd: 2015-12-03, 15:47
Skriven av: H. G. Wells

Nu med Marcus och Stina sjuka blir det knepigt med stafettlagen.Damlaget blir så här tror jag. Ida-Emma/Haag-Rydan-Kalla

Inlagd: 2015-12-03, 16:29
Skriven av: KGK

Tror inte att Grip vill kommentera enskilda prestationer (även vallarnas) i detalj med media. Han vill nog mest va lagom tillmötesgående mot pressen och istället ta specifika problem internt. I synnerhet innan han fått hela bilden klar för sig. Tror det är en klok strategi i längden. Men för underhållningens skull kunde man förstås önska att han betedde sig lite mer som när Maradona var tränare för Argentina ;-)

Inlagd: 2015-12-03, 17:15
Skriven av: Manne

Grip brukar inte förhasta sig när de gäller att kritisera något eller någon….när dom intervjua Grip på söndag hade han ens hunnit prata med Kalla om loppet? tycker nog att man söker väl negativa vinklar på mycket nu…Kallas prestation i Ruka är rätt lik den hon hade förra året i motsvarade mini tour i Lillehemmer då förlorade hon med 12 sek mot Johaug på 5 km o i jakten förlorade hon den gången med över 1.30 nu under minuten…Kalla börja ju mot övriga Svenskor även förra året i överläksenstil för att sedan tappa mer o mer i Davos var några ifatt o även förbi i ett lopp o i andra var hon bara några sek före Wilken som den gången hade ett fall,,,kanske vi får finna oss i att Kalla inte kan ha en jämn hög nivå utan att hon kommer vara bra med en otroligt hög maxkapacitet när de klaffar

Inlagd: 2015-12-03, 17:46
Skriven av: jossa

Jossa; Det är riktigt, Grip hade nog inte hunnit prata många ord med Kalla, I det läget så kan man helt enkelt säga att man inte vet, men att man kommer att göra en analys senare när man pratat mer med åkaren.

Glidet går att mäta. En ledare kan säga att Nisse hade sämre glid än Pelle.

Fästet går inte att mäta, Det är bara åkaren själv som kan avgöra om fästet är bra.
En ledare kan inte säga att Nisse hade lika bra fäste som Pelle. Men det är just vad ledaren Grip säger.

Kallas åsikt stämmer överens med den observerbara verkligheten, den är logisk.

Grips åsikt är svårbedömd.

Inlagd: 2015-12-03, 19:21
Skriven av: H. G. Wells

http://www.yr.no/sted/Norge/Oppland/Lillehammer/Lillehammer/
Det blir ”sjitføre” for løperne og ikke minst smørere på lørdag. På denne tid av kalenderåret skal Lillehammer tilby flotte fine vinterbilder, som det var for 2 år tilbake, med minusgrader, men ingen ting er normalt lenger. Trist for løperne, dessverre!

Inlagd: 2015-12-03, 20:23
Skriven av: pelle

Bra helg att vara sjuk. Vallningsföre, Norge blir oslagbara på hemmaplan. Kalla har chansen att bli bästa icke norska. Hoppas att Stina blir frisk fort, jag tror att banorna och föret i Davos och Toblach kommer att passa både henne och Ida. Banan i Toblach var förra året så snabb och lätt att en liten tjej som Jouhag var helt chanslös. . .

Inlagd: 2015-12-03, 22:22
Skriven av: H. G. Wells

H. G. Wells
Kom ihåg att Norge lyckats med konsten väl att valla bort sig 3 OS i reda på herrarnas individuella starter så nog kan dom åxå missa när de gäller

Inlagd: 2015-12-03, 22:34
Skriven av: jossa

Stina får avhålla sig från att pussas. Hoppas att hon tillfrisknar snabbt och att sjukdomen inte sätter ner formen allt för mycket.
Jag tycker det verkar som att Kalla inte hade några bra skidor någon av dagarna i Ruka. Det var nog väldigt svårt i söndagens klassiska lopp att ha optimala skidor. Läste på Rydans blogg att hon fått plankor under skidorna på sista varvet. Kalla chansade på mindre fäste än hennes teknik kräver och så gick det inte så bra. Formmässigt kan hon vara tillbaka till helgen. Ett problem i Ruka kan ha varit att hon legat på gränsen vad kroppen tål av träning. Hoppas att lagoma med vila ger resultat, så att hon inte hamnar i samma situation som Teodor förra säsongen.

Inlagd: 2015-12-03, 23:05
Skriven av: Intresserad

Självklart, alla misslyckas, ibland misslyckas Norge med hela laget, ibland åker Jouag på superskidor samtidigt som Björgen åker på tröga skidor. Ibland lyckas Sverige perfekt med Ingemarsdotter och Nilssons skidor men sämre med Rydqvist och Kallas skidor. Det betyder inte nödvändigtvis att någon har gjort fel. Ibland är det bara turen och slumpen som avgör. Men Norge kommer inte att misslyckas på hemmaplan, 10 000 gubbar åker redan omkring och testar strukturer, skidor och vallor på banor och spår i Lillehammer.

Inlagd: 2015-12-03, 23:29
Skriven av: H. G. Wells

Felet kan ju vara att Kalla o Rydan inte har skidor som fungerar super bra i dom förena o båda är väldigt beroende av bra skidor i klassiskt.. var ju extremt svårt få till de blir små marginaler + att de gick inte ha 100 % bra skidor heller

Intresserad:
Hur vet vi att Kalla hade dåliga skidor på 5 km?? Fredag Söndag var inte bra svårt missa se de då…Kallas start nu påminner om den förra året så är inte orolig ändå då fick vi ju otroligt höga toppar

Inlagd: 2015-12-04, 08:29
Skriven av: jossa

Klart att ledningen och åkarna är lite försiktiga när det gäller att rasa och skuldbelägga vallarna i media. Men visst kan man säga att skidorna inte var bra idag och det får vi ta med oss och analysera internt.

Ida – Haag/Wikén – Rydan – Kalla blir det nog på söndag. Lördagens lopp är svårbedömd i den meningen att de åker i båda stilarna och ska ha krafter kvar till den avslutande fria stilen men visst kan insatsen i den inledande klassiska stilen ge en aning fingervisning gällande vem som ska ta hand om andrasträckan.

Inlagd: 2015-12-04, 09:20
Skriven av: Jörgen

Intresserad Jossa
Förra säsongen så hade Kalla inte en bra sommar, hon visste att hon inte låg lika bra till som gjorde hösten 2013. Kalla satsade allt på hemma VM. I år allt precis tvärtom. Kalla har tränat mer, hårdare och bättre än hon någonsin gjort förut, hon satsar på en hög jämn form under hela säsongen. Kalla har åkt mycket bra i alla lopp som hon inte har haft bakhalt. Distansloppen i buksvallarna, sprinten i bruksvallarna där hon faktiskt ganska lätt knäckte Falk fast hon låg klart efter i början på upploppet. Att vara 10-15 sekunder efter Jouhag på fem kilometer är inte dåligt, även Björgen är ibland efter Jouhag med liknade tidsavstånd.
Frågan är bara om Kalla på första riktiga försöket klarar att hålla en hög form under en hela säsongen. Jouhag och Weng har övat sig på detta i flera år. Det är definitivt inte lätt.

Inlagd: 2015-12-04, 09:39
Skriven av: H. G. Wells

de man vet är att Kalla hade samma valla o struktur att ta del av som Stina o Ida som hade bra skidor i de förhållandet…vad som sedan gick lite fel är svårt att säga Kallas eget val? eller att hon bara inte har skidor som fungerar helt bra i de föret. med andra ord vallarna har gjort ett rätt bra jobb o fått fram valla som fungera o en fungerade struktur :) så Kalla hade på förhand rätt bra chanser att få bra skidor…hade varit värre om valla teamet inte fått fram något bra

Inlagd: 2015-12-04, 09:41
Skriven av: jossa

Jag har ingen aning hur kallas skidor var i Rukas femkilometerslopp. I sprintkvarten så hade hon bakhalt, alla svenskor hade mer eller mindre bakhalt i kvartsfinalen. Även om skidorna blev bättre under tävlingens gång så hade faktiskt Stina Nilsson tur att hon överhuvudtaget gick till final (Lucky loser i semifinalen). När man utgår från tillgängliga fakta, och Kallas egna ord, så är det mycket rimligt att tro att skidorna inte var mindre bakhala under tiokilometerloppet.

Inlagd: 2015-12-04, 10:50
Skriven av: H. G. Wells

Uansett hvordan dere vrir og vrenger på det, i morgen får vi svar på om det kun er skiene Kalla strever med.

Inlagd: 2015-12-04, 11:11
Skriven av: Neithiri

På 5 km i Ruka hadde nok løperne tilnærmet identiske ski. Eller for og si det på en annen måte – eks. Idas utrustning var helt på høyde med Johaugs. Tviler også på at Kallas ski var semre. Det var som vanlig, oppover, at Johaug tok sekundene, bra for konkurrentene at løpet var bare 5 km…
Derimot sa Johaug under intervjuet at hun ble feig og bremset i det bratte terrenget ned mot stadion, og mistet noen sek. der. Årsak.. hun hadde trynet der under oppvarmingen.

Inlagd: 2015-12-04, 11:29
Skriven av: pelle

Normalt har åkaren i sista sekunden två par skidor att välja mellan.
Tro inte att tränaren har något inflytande, åkaren bestämmer själv.
Jag följde mer än 15 tävlingar live förra säsongen, frågade ibland tränaren vilken valla åkaren hade valt.
Normalt svar: vet ej

Inlagd: 2015-12-04, 11:37
Skriven av: Erik G.

Samtidig må en tilføye at Johaug har løftet seg teknisk i det flate terrenget også. Hun er flink til og terpe på de små detaljer.

Inlagd: 2015-12-04, 11:42
Skriven av: pelle

H. G. Wells: Kan ju vara så att de var Kallas eget val som blev en misstaget inget med vallateamet att göra…ren spekulation av mig men vallateamet bevisa att dom hade kunskap att fixa bra material på söndag

Inlagd: 2015-12-04, 11:46
Skriven av: jossa

Vilket tjat om Kallas val av skidor. Gjort är gjort. Blicka framåt!!!

Inlagd: 2015-12-04, 11:57
Skriven av: Attara

Sundling överlägsen i prologen i Idre idag. 4,5 sek före Sömskar och ytterligare ett par före Dahlqvist. Hon är helt klart på gång. Edin före Gustav Nordström på herrsidan.

Inlagd: 2015-12-04, 12:02
Skriven av: Per

Jossa; Mycket möjligt, jag skyller inte på någon, Det är små marginaler i klassiskt, speciellt i vissa fören.

Neithiri; Vi får nog inga svar i morgon, Norges material kommer med allra största sannolikhet var överlägset i morgon. Kalla får i bästa fall rika in sig på att vara bästa icke norska.

En kort tid så fanns något som Norrmännen kallade svenskföre. Sprinten i Operhof 29 december 2013 är ett bra exempel då Hanna Eriksson och Calle Halvarsson vann mycket lätt. Det längdåkning behöver idag är något som kallas tyskföre, ryssföre, transatlantiskt före eller helst något som kallas icke skandinaviskt före.

Inlagd: 2015-12-04, 12:05
Skriven av: H. G. Wells

Att titta på tävlingarna i morgon blir som att skrapa en trisslott, spänningen och förhoppningarna är mycket små. Norge mot resten av världen, resan av världen får storstryk. Endast ett spänningsmoment finns kvar. Kommer Norge att gå runt någon mer regel i morgon utan att FIS säger något, den saken blir intressant.
Jag skulle gjort som Stina Nilsson, inte startat, åkt direkt till Davos och laddat på hög höjd. Lite ont i halsen kan man alltid ha.

Inlagd: 2015-12-04, 14:07
Skriven av: H. G. Wells

Kjære kjære H.G. Wells, slutt med og sutre slik. I en materialsport som langrenn vil det alltid være både nyanser og smørebom på ski. Håper du ikke har glemt 10 km fri for damer under Falun. Der også var det en del skiforskjeller.. ;)

Inlagd: 2015-12-04, 14:38
Skriven av: pelle

Det är nog inte bara materialet som skiljer… Norge har en toppbredd på åkare som man inte sett maken till. Landslag och privatlag verkar ha fått till en perfekt symbios och intresset och ekonomin är på topp. Lägstanivån är så hög på allt att det är svårt att föreställa sig en icke-norsk vinnare av totala världscupen på mycket länge. Jag förväntar mig att andra länders åkare kommer satsa ännu mer specialisersat på mästerskapsloppen i framtiden.

Inlagd: 2015-12-04, 15:38
Skriven av: Manne

Manne… Jeg tror nok at eks. Stina Nilsson vil være med og prege vc, både i sprint og totalen i mange år fremover, kanskje til og med i alt for mange år, sett med norske øyne.. ) Det beviste den unge dame med glans under minitouren i Kuusamo. Meget imponerende, spør du meg!

Inlagd: 2015-12-04, 15:57
Skriven av: pelle

Sundling vann i Idre men det blev en hård match till sist mot Dahlqvist och Sömskar. De tre gissningsvis klara för nästa helg med Stina (om frisk), Ida och Falk.

Inlagd: 2015-12-04, 16:56
Skriven av: Per

Kalla ska möjligen också vara med så Sömskar hänger löst men de tre i särklass. Settlin hade också konkurrerat utan sjukdom. Sanslös konkurrens på sprint damer. Westberg vann före Edin idag på herrsidan men något måste ha hänt för Simon Persson och Gustav Nordström var långt efter i finalen.

Inlagd: 2015-12-04, 17:53
Skriven av: Per

pelle; Jag lär mig tydligen aldrig. I skrift så framgår det inte när man skämtar. Mitt förra inlägg var en kombination av allvar, överdrift och skämt.

manne; Norge har de bästa åkarna, bästa bredden och största vallabussen. Resultatet blir oftast bra för Norge men skrämmande för oss som vill att sporten skall växa.

Inlagd: 2015-12-04, 19:01
Skriven av: H. G. Wells

Stina är på väg att bli en stjärna och kommer nog vinna mycket, men totalen är jag tveksam till. Hon blir sjuk och så… Man ska inte dömma bort nån och det är inte det jag menar. Men generellt har jag svårt att se nån icke-norsk vinna vc-totalen under överskådlig framtid. Det kostar mer än det smakar att gå in för vc-totalen.

Inlagd: 2015-12-04, 19:17
Skriven av: Manne

Jag hörde en intervju med Johan Olsson i somras. Han pratade om Hellners stora potential men trodde mer på Halvarsson. Sundby och Hellner är jämngamla. Varför utvecklas den ena medan den andra snarare avvecklas. Handlar det om bra och dåliga tränare (frånvaro av en egen tränare i Hellners fall) eller är det något annat?. Frågan är hur mycket mer skador, sjukdomar och andra motgångar Hellner tål, blir det här Hellners sista säsong?
Vem är föresten Sundbys tränare.

Inlagd: 2015-12-04, 20:05
Skriven av: H. G. Wells

En stor forskjell mellom Hellner og Sundby er at Sundby tåler ekstremt mye trening som gjør at han kan holde en god form hele sesongen. Hellner har jo vært mye syk og skadet, men han har jo stoppet helt opp. Tror det kan bli spennende i morgen. Kalla kan bedre enn det hun viste i Finland. Hun kommer nok sterkt tilbake i morgen.

Inlagd: 2015-12-04, 20:33
Skriven av: Sven

Imorgon gäller det
En to fire varv ska köras.

Inlagd: 2015-12-04, 20:45
Skriven av: Calven

H G Wells: Jag tror inte detta är Lerdalas sista säsong. Däremot är han nog lite mätt. Det som driver honom är att det saknas ett OS-guld på 15 fritt. Han skulle nog inte heller tacka nej till en seger i TDS. Det är väl målet nästa säsong. Men som för alla tävlande gäller det att hålla sig hel och frisk. Skidträning är många gånger inte så snäll mot kroppen och Lerdala har fått sina skavanker, som ibland hämmar träningen. Dessutom finns det barn hemma som gör det svårare att hålla sig borta från förkylningar.

Inlagd: 2015-12-04, 21:50
Skriven av: Intresserad

Angående Kallas skidor betvivlar jag att hon har sämre utrustning än övriga elitåkare. Däremot verkar hennes sätt att åka inte vara lika flexibelt som vissa av konkurrenterna när det är kring nollan. I morgon gäller det att hon får till ett hyfsat lopp om spännigen för oss svenskar ska finnas kvar. Särskilt nu när Stina inte är med. Det blir även intressant att se hur Ida levererar.

Inlagd: 2015-12-04, 21:54
Skriven av: Intresserad

Som sagt, Kalla åker i genomsnitt svagare vid nollföre än vid kallföre med hårda spår. När hon inte har ”bettet” eller inte litar på fästet åker hon spänt och blir hängande på stavarna. Hennes teknik kommer bäst till sin rätt när det är ”betongfrästa” spår. Jämför med Johaug som med sin lätta kropp betydligt bättre kan parera för dåligt fäste. En annan åkare som åker lysande bra tekniskt även när fästet blir sämre är Bauer. Han ”sätter” inte i skidan lika hårt som Kalla måste göra för att tekniken ska komma till sin bästa rätt. Vid nollföre använder man normalt armar och mage lite mer än när det är ”betongföre” då man använder benen lite mer. Man stakar normalt lite mer också när det är mildföre.

Inlagd: 2015-12-04, 22:41
Skriven av: Kallner

Ser ut att bli regn i morgon. Tråkigt, men något nytt det också. Knepigt vallnings- och materielmässigt.

Inlagd: 2015-12-04, 22:51
Skriven av: Per

Kallner: Jag är ingen expert utan bara allmänt intresserad. Din beskrivning var intressant och den stämmer väl med det jag sett av Kallas resultat i nollföre.

Inlagd: 2015-12-04, 23:05
Skriven av: Intresserad

Så hur kommer det sig att Sundby tål mycket högre träningsmängder än alla andra?

Kan det kanske ha med att han har astma att göra?

”After I got the medication, he explained to me that this is going to be great for you, so many athletes once they got on this, did so much better than they’d ever done before. And he described the ways that could happen: there’s a glucocorticosteroid in [Advair], and there’s a possibility that some of that could get systemically into your body and give you an advantage, and you can legally take it because you have asthma … ”

-Lauren Fleshman om vad världens mest berömde löparcoach Alberto Salazar sa till henne.

De som säger att astmamedicin inte hjälper prestationen vet inte vad de snackar om. Alberto däremot, han vet vad han snackar om och vad han gör. Han gör allt för att vinna och han vet vad som fungerar.

Hur mycket astmamedicin tar Sundby? Tar han maximal dos året runt?

Finns det några studier på vad som händer när man tar maximal dos astmamedicin året runt i flera år? Nej det finns det inte. Det finns bara sådana som Salazar, som vet av erfarenhet att det ger effekt…

Inlagd: 2015-12-05, 00:21
Skriven av: Karl P Dahl

finns väldigt många typer av noll före o vallningar runt nollan

Inlagd: 2015-12-05, 02:21
Skriven av: jossa

Karl P Dahl: Hvis astmamediisin er prestasjonshøyende er jeg spent på normalnivået til Anna Haag! Legg ned den diskusjonen nå. Pinsamt.

Inlagd: 2015-12-05, 07:23
Skriven av: Sven

Sven, jag litar mer på Salazar än på dig. Det är du som är pinsam som tror att du vet mer än den mest framgångsrike löparcoachen i världen. Att Anna Haag presterar dåligt är naturligtvis inget bevis för att astmamediciner inte är prestationshöjande över tid.

Inlagd: 2015-12-05, 09:25
Skriven av: Karl P Dahl

Og jeg litar mer på Wada, FIS og Olympiatoppen enn Baltazar som du refererer til.

Inlagd: 2015-12-05, 09:29
Skriven av: Sven

Ingen tvil om hvem som er verdens beste klassiskløper på kvinnesiden, snakk om å gruse de andre.

Inlagd: 2015-12-05, 10:22
Skriven av: Neithiri

Hva driver Kowalzcyk med i sporet, 1.48min etter på sin spesialøvelse – klassisk – på en så kort distanse

Inlagd: 2015-12-05, 10:30
Skriven av: pelle

Nu ska weng i mål

Inlagd: 2015-12-05, 10:32
Skriven av: Calven

Kalla gick lite lite över gränsen och har inte kunna återhämta sig i utförskörningen innan skidbytet. Ofta tappar man även utför när man är trött för man blir mindre aktiv i position och små rörelsedetaljer som är farthöjande.

Inlagd: 2015-12-05, 10:35
Skriven av: Kallner

Therese Johaug = Maurillo de Zolt

Inlagd: 2015-12-05, 10:42
Skriven av: Kallner

Kalla måste ju lära sig att köra taktiskt. Hon kan definitivt ta Weng i en fristilsspurt om hon kommer i suget. Förra veckan hade Weng inte huvudet med sig. Idag var det tyvärr Kalla.

Inlagd: 2015-12-05, 10:47
Skriven av: Per

Klart godkänt, hon försökte utnyttja sin tyngd och bättre glid. Ett bra lopp med tanke på upphämtningen hon gjorde. Alternativet var att ligga kvar bakom Weng ända tills sista utförskörningen.

Inlagd: 2015-12-05, 10:47
Skriven av: Kallner

Kalla kanske satsade på att köra ifrån Weng som inte släppte varpå hon fick komma i suget på slutet? Vad säger vi om de andra tjejerna inför imorgon:

19. Rydqvist (10 vid bytet)
22. Wikén (21)
24. Haag (30)
38. Ida (18)
50. Nordström (50)

Rydan satsade friskt i den klassiska delen, låg uppe och nosade på en fjärdeplats då. Ida åkte inte bra idag. 18 efter den klassiska delen och tappade mer efter det? Förkylning på gång där?

Inlagd: 2015-12-05, 10:58
Skriven av: Jörgen

Kalla och Weng är inte i toppform detta gör Johaug så överlägsen. Jag hoppas på att toppformen kommer och att Johaugs galna form börjar ebba ut. Johaug har nog toppat rejält för att krossa i inledningen.

Inlagd: 2015-12-05, 11:09
Skriven av: nisse

Godkänt av en ”nystartad” Haag. Ida’s resultat är inte oväntat, hon brukar få det tufft i längre lopp och kuperad bana.
Nisse; När det gäller formen så är väl Kalla i mycket bra form, eller?

Inlagd: 2015-12-05, 11:15
Skriven av: Kallner

Spørs om Bjørgen har lyst og ambisjoner på neste sesong, når hun ser hvor fantastisk utvikling Johaug har hatt, siden de konkurrerte som suverene enere i vc i fjor…

Inlagd: 2015-12-05, 11:20
Skriven av: pelle

Kallner: Jo Kalla är i 90% form. Det syns på hennes frekvens i fristil, går inte att jämföra med tex Ö-sund. Så jag hoppas att hon lyfter till +100% som Johaug. Helt avgörande är att få vara frisk och det handlar om tur.

Inlagd: 2015-12-05, 11:20
Skriven av: nisse

Stafettlaget lär väl bli Ida-Rydqvist/Wiken-Wiken/Rydqvist-Kalla

Inlagd: 2015-12-05, 11:21
Skriven av: Per

90% på Kalla? Du tror hon kan åka 4 minuter fortare?

Inlagd: 2015-12-05, 11:25
Skriven av: Calven

Det ser så sjukt ut när Therese Johaug åker skidor. Påminner väldigt mycket om Mühlegg i Salt Lake City. Samma omänskliga intensitet och ändlösa energi.

Inlagd: 2015-12-05, 11:31
Skriven av: Conconi

Kallas form brukar inte stiga alls i december. Hon åker sällan bra i Davos (som ”alltid” går i mitten av december).

Inlagd: 2015-12-05, 11:34
Skriven av: Johan

Rydan är vår trea i distans just nu efter Kalla och Nilsson. Wikén bättre nu än i Bruks och Ruka. Om banan i Lillehammer passar Ida så dåligt kanske Haag borde åka istället för henne imorgon?

Inlagd: 2015-12-05, 11:37
Skriven av: Jörgen

6 nationer topp 10 idag är rätt bra…Kalla som väntat för mig trea alla andra Svenskor kan bättre kul se att Wiken är på rätt väg även Haag dom två har ju varit rätt osäkra kort…

Inlagd: 2015-12-05, 11:38
Skriven av: jossa

Dåligt glid på svenskarna verkar det som.

Inlagd: 2015-12-05, 11:41
Skriven av: Per

Conconi, Mühlegg körde om jag inte missminner mig mest på kraft och styrka och han försvann veckovis innan mästerskap för att dyka upp och dominera. Johaug kör mer på frekvens och åker bra hela säsongerna så det finns skillnader.

Vet inte riktigt vad i hennes åkning som påminner om Mühlegg? Tekniskt så ser jag det inte, men det är bara min åsikt.

Kalla hade väldigt bra skidor idag tyckte jag det såg ut som som. Andra helgen i rad som jag tycker svenska vallateamet vinner kampen mot Norge, för Kalla dåliga fäste förra söndagen tror jag hon själv får ta på sig.

Inlagd: 2015-12-05, 11:47
Skriven av: Tolstoj

Martin leker seg på ski, med en suveren fristilteknikk..

Inlagd: 2015-12-05, 12:16
Skriven av: pelle

Martin gjør som Bjørgen og Johaug har gjort i mange år, allerede. Nå holder det heller ikke for herrene å bare henge med og spurte til slutt. En ny tidsregning har startet.

Inlagd: 2015-12-05, 12:19
Skriven av: fabulator

I morgon vinner vi stafetten. Herrstafetten alltså.

Inlagd: 2015-12-05, 12:24
Skriven av: KGK

7 av de 8 främsta på herrsidan från landet på andra sidan Kölen, det är ruskigt överlägset.

Inlagd: 2015-12-05, 12:43
Skriven av: Jörgen

Roligare lopp på herrsidan än masstarter brukar vara. Förhoppningsvis ett trendbrott. Tack Sundby!

Inlagd: 2015-12-05, 12:49
Skriven av: Per

Jag vill tro att formen är olika . Vill inte tro att Sundby och Johaug är i normalform. Om så är fallet så blir det en trist säsong.

Inlagd: 2015-12-05, 13:29
Skriven av: nisse

I alla fall kul med 3 svenska damer bland de 6 främsta i cup-sammandraget. Man får njuta den korta tid det varar.

Inlagd: 2015-12-05, 13:37
Skriven av: Kallner

Det blir MYCKET tufft för damerna att bli tvåa på stafetten imorgon. Det blir nog Norge lag 1, Norge lag 2 och därefter en kamp mellan Sverige och Finland om fjärde platsen. Herrstafetten minst lika tuff.

Inlagd: 2015-12-05, 13:41
Skriven av: Kallner

Har svenska herr- resp damlandslaget likadana förutsättningar och upplägg? Kör de alltid med gemensamma läger?

Inlagd: 2015-12-05, 13:42
Skriven av: Jörgen

Förvånad att Falk inte åker. Hon är bättre än Wiken och Haag och borde åkt åtm stafett.

Inlagd: 2015-12-05, 13:52
Skriven av: nisse

Någon har sagt att Sundby och Krogh är varandras motpoler när det gäller träning. Det är kanske fel, Det är kanske Sundby och Hellner som är två motpoler. Den ena arbetar systematiskt bort alla svagheter, förändrar, experimenterar, tar hjälp av duktiga tränare och utvecklas. Den andra tränar på som vanligt, förändrar ingenting, är sin egen tränare och stagnerar. Frågan är, är det Hellner som gör fel, eller är det så att den svenska tränarkåren inte har nått att erbjuda Hellner?

Hur som helst. För det första, Det är omöjligt att inte imponeras när man ser hur Sundby systematiskt arbetar bort sina svagheter och stadigt utvecklas.
För det andra, Kowalczyks utspel är mer aktuellt än någonsin.

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/kowalczyks-utspel-norge-dodar-sporten/

Inlagd: 2015-12-05, 14:00
Skriven av: H. G. Wells

Hellners motivation är väl det största frågetecknet. Jag tror att familjelivet går före mer än förr. Vi får se i TdS om han når gammal nivå.

Inlagd: 2015-12-05, 14:09
Skriven av: nisse

Det kreves kapasitet over hele sesongen viss du skal være med i vc. Klart de norske løperne får betalt nå, som satser på vc selv i en mesterskap-sesong. Det ligger en stor jobb bak…Og trene for en formtopp for noen få dager i februar, blir bare piss, i motsetning til og holde trykket oppe fra nov. til mars mnd.

Inlagd: 2015-12-05, 14:31
Skriven av: pelle

WC tyvärr kanske redan avgjort efter två helgers tävlingar. Förutom i Norge så blir det kanske bara skidnördar som tittar på TV-sändningarna framöver. Det enda överraskande den här gången var att det var de norska herrarna som var så förkrossande överlägsna för annars brukar det vara de norska damerna.
Att tävlingarna är så förutsägbara är kanske också en orsak till att jag personligen tycker att Hård och Blomqvist mer och mer börjar påminna om två sega trötta gubbar. Nytt friskt blod behövs verkligen men var finns de talanger som kan fylla på där?
En detalj, Svanebo blev 34:a som näst bäste svensk och med 14(!) norrmän framför sig. Blomqvist tycker det var bra och visst, det var inte dåligt för att vara Svanebo, men inte var det bra.

Inlagd: 2015-12-05, 14:32
Skriven av: Tobbe H

”En detalj, Svanebo blev 34:a som näst bäste svensk och med 14(!) norrmän framför sig. Blomqvist tycker det var bra och visst, det var inte dåligt för att vara Svanebo, men inte var det bra.”

Og da kanskje Sundby hadde et poeng allikevel da han før sesongen uttalte seg så krast som han gjorde angående svensk nivå på herresiden. Kanskje svenske journalister og andre som ble sure skylder Sundby en unnskyldning?

Inlagd: 2015-12-05, 14:43
Skriven av: Neithiri

Otroligt imponerande av Johaug och Sundby. Bara att buga sig i hatten. Johaug är nästan mer överlägsen än Marit brukade vara på sitt bästa. Men men, det är en lång säsong vi får hoppas på mer spänning framöver. Tycker ändå Kalla gör rätt som prövar gå med så länge det går. Det är ju så hon åkt i mästerskapen när hon tagit medalj, senaste OS och VM hade hon inga problem i klassiska, så jag tycker hon gör helt rätt.

Martins utklassning är nog det värsta jag har sett. Helt troligt. Alla jämförelser med Mühlegg och antydningar om astmamedicin är bara för löjliga – Sundby har stadigt förbättrats säsong för säsong, åker mycket, är inte borta flera veckor, är tillgänglig för test jämt och testas nog mer än andra pga sina pallplatser. Frågan är om han orkar hålla formen över TdS. Starkt av hela norska herrlaget. Röthe visar att han är en av världens bästa fristilare, fasen vad vackert den grabben åker. Martin gör det helt ok, hade förhoppningar om att han skulle etablera sig topp 15 denna säsong och det ser ju mer än lovande ut n så länge. Övriga svenska herrar är ju som det är. Förmodligen sämsta herrlaget i stafett på många år. Blir kanske en spännande match att försöka komma topp tio.

Inlagd: 2015-12-05, 15:07
Skriven av: Anders

Nei: ”Alla” vet nivån på svensk herrskidåkning när av de fem bästa en har lagt av, två ska åka långlopp och två är sjuka/dåligt tränade. Inte mycket kvar sedan och det förstår ”alla” utan att Sundby behöver tala om det. Sedan att journalisterna jagar rubriker är bara deras jobb och inget att bry sig om. Två av de största tidningarna i Sverige och Norge har samma norska ägare och spelar ”ping-pong” mellan sig och låtsas föra krig för att skaffa läsare och det måste man komma ihåg. Vissa åkare är säkert med i det där spelet också. Som läget är i den här pyttelilla sporten (Sundbys egna ord) så får de inblandade hitta på dramatik om inget annat finns.

Inlagd: 2015-12-05, 15:19
Skriven av: Tobbe H

Jag vet inte om man redan nu kan säga vem som vinner Världscupen? Vilka som är favoriter, och ligger bäst till är ju uppenbart.

Men är det inte tillräckligt mycket poäng i TdS för att vinna där är mycket viktigt? Om någon skulle ha oturen att inte kunna ställa upp så kan det väl innebära att man får svårare att vinna totalt?

Visst är et imponerande många norrmän i toppen, men VC är ju individuellt så i praktiken kan det ju lika gärna innebära att de tar poäng av varandra så att det ändå blir hårt om platserna i totalen? Andra enstaka toppåkare kanske har en chans till bra placering ändå?

Inlagd: 2015-12-05, 15:21
Skriven av: Björn

Den här säsongen känns som väntan på… ingenting

Inlagd: 2015-12-05, 15:36
Skriven av: Calven

Att se skidskytte är som balsam för själen. En frisk sport även om vi är sämre där. Längd är tyvärr en väldigt sjuk sport och sponsorerna lär snart tappa tålamodet.

Inlagd: 2015-12-05, 16:27
Skriven av: nisse

Jag har börjat räkna bort Norge från resultatlistan och då blir det mycket intressantare tävlingar. Tex vann då Sverige damernas skiatlon. Bra eller hur?

Inlagd: 2015-12-05, 17:04
Skriven av: KGK

Det er trist at det bare er Norge som satser 100% på langrenn…… Nå må de andre nasjonene bli bedre slik at de ikke ødelegger for interessen for langrenn, og skjønne at det er en ting som teller…. Trening
PS Det kan se ut som om svenskene har gitt opp etter 1.5 helger med WC , og 8 av 8 mulige seiere til Norge……ikke noe rart det .!!!!

Inlagd: 2015-12-05, 17:06
Skriven av: Danne Normann

Ett exempel på det jag skrev här ovan om journalisternas jakt på rubriker. Nu har VG i Norge en typisk artikel där man kokar soppa på en spik. Fredriksson jämförde Sundbys överlägsenhet med Muhlegs på sin tid utan att på något sätt mena att Sundby var dopad men det blir rubriker ändå. Men det här var väl det enda de kunde hitta att skriva om tävlingarna idag. Vilket trams. Man blir bara trött av att se eländet.

Inlagd: 2015-12-05, 17:36
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H, ja, du har rett, kun journalistsøppel.

Inlagd: 2015-12-05, 17:45
Skriven av: Neithiri

Ah, vi får sluta att klaga så mycket. Det brukar se ut så här i början på säsongen. Kalla borde slagit Weng i spurten. Hon har högre hastighet på ett upplopp och tar den 7 ggr av 10 mot Weng. I övrigt var det som väntat för svenskarna. (Ida undantaget) Wiken och Haag tog poäng. Skönt för dem. Lättare motstånd därtill i Davos.

Inlagd: 2015-12-05, 17:59
Skriven av: Per

Sofia Henriksson vann f ö 15 km fritt i Sverigecupen i Idre idag före Jonna Sundling.

Inlagd: 2015-12-05, 18:06
Skriven av: Per

http://www.langrenn.com/uttak-norge-stafett-verdenscup-lillehammer.5822379-1743.html
Norge stiller med følgene lag på stafettene.

Inlagd: 2015-12-05, 18:10
Skriven av: pelle

Per.. Har Kalla noen gang slått Heidi på et oppløp?

Inlagd: 2015-12-05, 18:12
Skriven av: pelle

Pelle: Kalla har fått en vassare spurt men missar ofta taktiskt. Weng har inte någon naturlig snabbhet a la Stina eller Falla. Vidhåller att Kalla tar henne minst 7 av 10 ggr om hon väljer att lita på sin spurtförmåga.

Inlagd: 2015-12-05, 18:30
Skriven av: Per

Gissar att Johaugs form kommer att hålla i sig över nästa helg. Sedan bör formen börja vika ner sig lite grann, vilket innebär att det kan bli lite spänning i loppen. När jag sedan tittade på programmet i TDS ser jag bara två etapper där Johaug är given segrare, nämligen etapp 2, samt naturligtvis den sista klättringen. Jag hoppas Stina är i gott slag igen till TDS, för där ser jag 5, kanske 6 etapper som borde passa henne som hand i handske.

Inlagd: 2015-12-05, 19:09
Skriven av: Intresserad

Vid närmare eftertanke så kanske man inte ska vara så imponerad av Sundby (och Jouhag). Vilket annat land kan erbjuda samma möjligheter för en åkare som vill utvecklas. I Norge finns obegränsade resurser. Det finns det inte i Finland, Kanada eller ens i Sverige.

Inlagd: 2015-12-05, 19:13
Skriven av: H. G. Wells

Vilken grupp av åkare tror ni Stina hade åkt runt med en dag som denna?

Johaug, Weng/Kalla, Fessel/Falla/Novakova eller Finskorna? Eller kanske någon annan grupp?

Jag är väldigt nyfikna på vad ni tror.

Inlagd: 2015-12-05, 19:17
Skriven av: Tolstoj

Stafetten lär bli ett antiklimax. Herrarna topp 10. Damerna: Varför var inte Falk med? Räknar med att vi missar pallen. Hoppas jag har fel.

Inlagd: 2015-12-05, 19:20
Skriven av: nisse

Hellner exempelvis. Viktigt är inte om Hellner gör rätt eller fel som är sin egen tränare. Viktigt är om det överhuvudtaget finns möjligheter och resurser i Sverige för Hellner att utvecklas på samma sätt som Sundby. Hade Sundbys och Jouhag utvecklats på samma sätt i Sverige? tveksamt

Inlagd: 2015-12-05, 19:21
Skriven av: H. G. Wells

Har följt och älskat längdskidåkning i många år genom framgångar och motgångar och ändringar av tävlingsformer där femmilen framförallt förvandlades till ett segt elände, men jag har ändå tittat vidare. Men nu börjar jag ge upp. Den här norska dominansen är förödande. Händer det ingenting de närmaste loppen så är det sluttittat för min del. Ingen kan väl tycka att det här är kul?

Inlagd: 2015-12-05, 19:27
Skriven av: Joakim

H.G Wells, vilken uppbackning är det som du tycker Hellner saknar?

Att det finns mycket större möjligheter för de utanför toppen att satsa på längdskidor i Norge är nog sant. Men vad är det som de Svenska elitåkarna saknar?

Inlagd: 2015-12-05, 19:28
Skriven av: Tolstoj

Tolstoj; Svårt att veta, om vi utgår från det vi sett hittills, något bättre än Ingemarsdotter. Å andra sidan så har vissa redan utnämnt henne till ny Björgen, jag vet inte på vilka grunder, de kanske vet något som vi dödliga inte vet. Jag skulle vilja veta vad hennes testvärde är, Björgen 72, Kalla 74. Om Stina har över 70 så kanske om hon har riktigt tur blir en ny Björgen, i annat fall så får hon kanske nöja sig med att bli en vanlig simpel Northug.

Inlagd: 2015-12-05, 19:39
Skriven av: H. G. Wells

Ida-Wiken-Rydqvist-Kalla kör stafetten.

Inlagd: 2015-12-05, 19:45
Skriven av: Per

Tolstoj: Stina är lång och har en helt annan muskulatur än t ex Johaug. Hon är inte byggd för ett lopp som dagens och är inte heller helt genomtränad än. Det senar bådar i och för sig bådar gott inför framtiden. Jag gissar att hon hade haft möjlighet att vara topp 10 i dagens lopp.
Ganska väntat stafettlag. Kunde möjligen tänkt mig att byta Ida mot Haag. Idas muskulatur har nog tagit stryk idag och behöver återhämta sig till nästa söndag.
Vad pysslar Falken med? Hon verkar inte köra i Idre.

Inlagd: 2015-12-05, 19:59
Skriven av: Intresserad

Per: Kalla har aldrig slagit Weng i en spurt. Weng har spurtat ner Kalla varje gång de mötts, t.o.m när Weng var förstaårssenior. Har Weng ens förlorat en spurt i ett distanslopp? Kalla förlorar i varje fall rätt ofta.

Inlagd: 2015-12-05, 19:59
Skriven av: Speedy Gonzales

Den blågula laguppställningen:
Damlaget 4×5 km: 1)
Ida Ingemarsdotter 2) Emma Wiken 3) Maria Rydqvist 4) Charlotte Kalla
Herrlaget 4×7,5 km: 1)
Jens Burman 2) Simon Andersson 3) Martin Johansson 4) Anders Svanebo Foto: Ulf Palm

Inlagd: 2015-12-05, 20:16
Skriven av: Oskar

Tolstoj; Jag vet inte, jag spekulerar. Varför i utvecklas Sundby och Jouhag. Varför stagnerar Hellner och Anna Hag. Varför har inte svenska sprinters utvecklat stakförmågan på samma sätt som norska sprinters gjort. Kan det möjligtvis vara så att vissa saker fungerar bättre i Norge. Kan det t.o.m. vara så att det finns fler bra tränare i Norge. Jag noterar bara att det är just två norska åkare som utvecklas på det här sättet och jag undrar varför. Om du har någon bättre förklaring så är jag idel öra för jag vet inte.

Inlagd: 2015-12-05, 20:16
Skriven av: H. G. Wells

Intresserad: Falken är o tränar i Livigno

Inlagd: 2015-12-05, 20:24
Skriven av: jossa

Speedy: Om det var Kalla som hade kommit i suget idag in på upploppet så hade hon blivit tvåa. Det gick att se på slutet att hon fick upp högst fart av de två. Hon slog dessutom Hanna Falk i en fristilsspurt i sprint i Bruks. Hon har helt klart tagit ett steg i upploppsspeed.

Inlagd: 2015-12-05, 20:42
Skriven av: Per

Sundby har aldrig varit barn eller juniorstjärna. Sundbys utveckling har skett de sista tre åren. Sundby identifierar svagheter och arbetar bort dem. Det går som på räls. Jouhags enda medfödda talang är en stor motor i en liten kropp. Hon har ingen medfödd talang för att åka fort i lätt terräng, likförbannat så gör hon det nu. Hon är inte bäst på det men hon åker förbannat fort för att vara en liten flugviktare. Det är uppenbart att de gör rätt saker på träningen. Varför? är det för att de vet så mycket mer om träning än alla andra, eller är det för de får obegränsat med hjälp av bra tränare?.

Inlagd: 2015-12-05, 21:01
Skriven av: H. G. Wells

Per: Kalla hade bättre glid och fick ändå stryk i spurten – igen. Nästa gång kanske hon både har bäst utgångsläge och överlägset material, då kanske hon kan vinna en spurt mot Weng för första gången i karriären. Bra gjort av Kalla att besegra Hanna Falk i en sprint, men Weng har slagit Falla och Östberg så det ändrar inte min uppfattning.

Inlagd: 2015-12-05, 21:32
Skriven av: Speedy G

Tolstoj: Gissar att Nilsson varit med Fessel/Falla/Novakova eller finskorna i mål idag. I bästa fall, om hon disponerat krafterna bra under loppet och inte försökt hänga med de tre främsta för länge.

Det tar flera år med träning på hög nivå för att komma upp i t.ex Kallas och Wengs klass på 15 km skiathlon och antar att Stina inte nått sin fulla potential än, kommer kanske först om ett par år om hon får vara skadefri och kan träna på bra.

Svår balans det där med att öka träningen allt mer år för år för att vänja kroppen samtidigt som gränsen till överträning inte får passeras. Bland annat Björgen har gått i väggen p.g.a överträning.

Inlagd: 2015-12-05, 21:32
Skriven av: Jörgen

Speedy Gonzales: Jeg satt og spekulerte på det samme, og kom fram til at Weng aldri har tapt en spurt i et distanslopp. Så der har vi en god avslutter, men jeg er redd hun får bank av Stina Nilsson.

Inlagd: 2015-12-05, 22:21
Skriven av: Neithiri

Vi får håpe at Bjørgen kommer tilbake neste sesong, slik at Johaug får litt kamp igjen, det virker ikke som Kalla, Kowalczyk m. fl har noe og by på i vc. Johaug er jo i en egen klasse om det er fristil eller klassisk, eller om løpet er kort eller langt. Det blir kjei i lengden, for en langresentusiast som vil ha kamp helt til mållinjen er passert. Pr. nå er Therese totalt i en egen divisjon.

Inlagd: 2015-12-05, 22:32
Skriven av: pelle

pelle: Det ser ut som om Johaug har tatt ytterligere steg, mulig jeg forhaster meg, men jeg vil tro hun hadde spist Bjørgen ganske lett i dag, kan aldri tenke meg Bjørgen hadde fulgt henne til mål. Vel, det er tidlig i sesongen, og neste helg er det Davos, vi får se. Men magefølelsen sier meg at Johaug er bedre enn noen gang, og da blir hun vanskelig å slå, kanskje umulig.

Inlagd: 2015-12-05, 23:03
Skriven av: Neithiri

Jag slipper äta hatt till lunch. Johaug på en. Mttenstcka, som väntat

Inlagd: 2015-12-06, 05:45
Skriven av: Calven

Per: Även om nu Kalla tagit ett steg i upploppsspeed så har du inga belägg för att det steget tagit henne förbi Weng. Weng har både spurtat och sprintat bättre än Kalla de senaste åren så det krävs nog lite bevis av Kalla.

Attara/Astrid: Vad sysslade Ida med?

Inlagd: 2015-12-06, 07:51
Skriven av: Johan

Var vel ingen bane/føre som passet Ida spesielt bra. Synes hun slet en del med festet.

Inlagd: 2015-12-06, 08:36
Skriven av: Sven

Johan: Astrid/Attara syns väl aldrig till här när det gått mindre bra för Ida. :)

Blir kul att se damstafetten idag trots allt. Efter Johaug på tredje lär den vara avgjord och Weng får defilera in i mål. Hoppas att TV-producenten då tänker på att göra bra TV dvs att visar mer av kampen bakom och inte visar ensam rödklädd i ledning 95% av tiden.

Ida gör säkert bättre från sig idag, hon brukar vara bra i stafetter. Falla som inleder för Norge är värd att uppmärksamma förresten, hon har tydligen tagit steg i distans nu (femma igår) och blivit mer komplett.

Tror det kan bli en riktigt spännande kamp om pallplatserna bakom Norges förstalag. Mellan Sverige, Finland, Tyskland och USA. Men även Norges andra- och tredjelag.

Inlagd: 2015-12-06, 09:30
Skriven av: Jörgen

Johan: Ja tycker att Ida åker skidor, vad tycker du?

Inlagd: 2015-12-06, 09:33
Skriven av: Attara

Förbundskaptenen i en Expressen-artikel angående den svenska stafettuttagningen:

Förbundskapten Rikard Grip förklarar:
– Vi hade tre åkare klara baserat på deras resultat sen tidigare. Sen körde vi en ren amerikansk uttagning mellan Emma Wikén och Anna Haag. Och den vann Emma. Så enkelt var det.

Inlagd: 2015-12-06, 09:35
Skriven av: Jörgen

Ida sluggar. Kämpe.

Inlagd: 2015-12-06, 10:14
Skriven av: Kallner

Har tydligen missat något, Wiken 20 s efter vid 1,2 km??

Inlagd: 2015-12-06, 10:20
Skriven av: Jörgen

Er Emma Wikén virkelig så dårlig som dette? Det gikk ikke mer enn to meter og hun slapp resten, må være en av de dårligste åpningene på en 2.etappe jeg har sett. Synd at det skal være slik.

Inlagd: 2015-12-06, 10:21
Skriven av: Neithiri

Stafetten avgörs redan nu på andrasträckan av Flugan.

Inlagd: 2015-12-06, 10:23
Skriven av: Jörgen

Wikén tappar enormt. Inte roligt att se.

Inlagd: 2015-12-06, 10:27
Skriven av: Jörgen

Wiken må ha ramlet tror jeg

Inlagd: 2015-12-06, 10:43
Skriven av: Sven

Rydan gjorde det bra på sin sträcka. Kalla och Diggins nu på sista. För stort avstånd till Kyllönen och Haga? Troligen men det verkar gå tungt för Kyllönen redan nu vid 1,2 km.

Inlagd: 2015-12-06, 10:46
Skriven av: Jörgen

Hva skjer med Kalla? Har hun ramlet?

Inlagd: 2015-12-06, 10:50
Skriven av: Neithiri

Det må da være sykdom i kroppen til Kalla, hun er jo helt kjørt. Her er noe som ikke stemmer.

Inlagd: 2015-12-06, 10:56
Skriven av: pelle

Ida och Rydan gjorde det bra idag. Inte bra av Wikén. Kalla underpresterade. Kan vara sjukdom på gång för det är inte likt Charlotte nej.

Inlagd: 2015-12-06, 11:00
Skriven av: Jörgen

Katastrofstafett Märkligt på alla sätt och oroande. Ida den ende som håller normal nivå. Starkt av Diggins kul att hon fick visa hur bra hon kan vara.

Inlagd: 2015-12-06, 11:11
Skriven av: nisse

En av de mest avslagna stafetter jag sett.
Jag har ingen koll på hur mycket folk det brukar vara runt den där banan men inte var det precis en anstormning av publik utan det såg glest ut. Är det månne så att intresset börjar avta t.o.m. i Norge?

Inlagd: 2015-12-06, 11:19
Skriven av: Tobbe H

Bra gjort av Ida, som många inte tror på. Kalla behärskar inte alla fören, det måste man om man ska vara på topp. Synd att Stina är sjuk.

Inlagd: 2015-12-06, 11:20
Skriven av: Attara

Ida är en smart tjej. Hon tog säkert inte ut sig i går på den tunga banan när hon märkte vartåt det barkade. Siktade på stafettsträckan i stället, för att visa vem som ska åka den.

Inlagd: 2015-12-06, 11:27
Skriven av: Tobbe H

Satan vad tråkigt det här är att se. Finns inte mycket som är så tråkigt att titta på som idrott utan spänning. Bara ett konstaterande, ingen kritik mot någon!

Inlagd: 2015-12-06, 11:30
Skriven av: Valle

Ida var 3:a på sin sträcka,Rydqvist var 6:a, Emma 10 och Kalla 5:a.

Inlagd: 2015-12-06, 11:32
Skriven av: Attara

Förstår inte varför Norge kör för fullt. Blir mer spänning om dom väntar in folk.

Inlagd: 2015-12-06, 11:38
Skriven av: KGK

Det er mulig det er ”tråkigt” og se på, men samtidig skal man poengtere at det er stor idrett de norske jentene presterer på stafetten.

Inlagd: 2015-12-06, 11:39
Skriven av: pelle

Astrid/Attara: Sträckplaceringar är inte det primära i en stafett utan det viktigaste är hur det går för laget och då ser det ut så här:

Ida (3) Wikén (6) Rydan (4) Kalla (5)

Dvs Wikén tappade tre placeringar, Rydan återtog två och Kalla tappade en (till Diggins).

Inlagd: 2015-12-06, 11:43
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Jag är bortrest ibland och kollar inte skidpepp då eller skidor då.

Inlagd: 2015-12-06, 11:44
Skriven av: Attara

Jörgen: Oj då, om man åker fortare, placerar man sig inte bättre då, men jag har väl missförstått skidåkning. Så var det på min tid i alla fall.

Inlagd: 2015-12-06, 11:46
Skriven av: Attara

Astrid/Attara: Nja om en person åker snabbast av alla på sin sträcka men de andra i laget åker uruselt spelar det ingen roll. Någon kan ha åttonde sträcktid på sista men laget bli tvåa som för Anne Kyllönen idag. Dvs sträcktiderna är inte det viktigaste i en stafett men visst kan det visa indikation som USA t.ex: 7 (Brennan) – 5 (Bjornsen) – 3 (Stephen) – 1 (Diggins)

Inlagd: 2015-12-06, 11:53
Skriven av: Jörgen

Alltså, om Maria hade haft den bästa sträcktiden hade väl Sverige blivit bättre. Det stämmer väl. Johaug åkte nästan en minut snabbare än Maria Rydqvist.

Inlagd: 2015-12-06, 12:00
Skriven av: Attara

Nu herrarna, blir det bli en helröd pall?

Inlagd: 2015-12-06, 12:01
Skriven av: Jörgen

Astrid/Attara: Vi såg alla vad som hände. Det stora tappet var på andrasträckan sen var Charlotte tyvärr inte lika pigg som Diggins idag på sista. Ida och Rydan gjorde det bra. Att tappa en minut mot en Johaug i knallform och plocka två lag framför sig är inte dåligt.

Inlagd: 2015-12-06, 12:08
Skriven av: Jörgen

Damstafetten är de ju Ida som gör de klart bäst av tjejerna Rydqvist åxå bra Wiken o Kalla inte alls bra

Inlagd: 2015-12-06, 12:22
Skriven av: jossa

Rydkvist kan bättre. Ende som når normal nivå är Ida. Nu var det dagen efter och vissa var slitna men så här svagt har jag inte sett på 10år. Hoppas på bättring av form annars blir det inte kul i Davos.

Inlagd: 2015-12-06, 12:31
Skriven av: nisse

Från Expressen:

Redan i den första svängen så var det tydligt att allting inte stod rätt till med Wikén. Hon tappade direkt kontakten med såväl de norska lagen som Finland – och avståndet bara växte under hela etappen. När det var dags för den andra växlingen så var Wikén nästan 1,5 minut bakom det norska förstalaget som gick ut först.
– Jag är väl inte direkt känd för att vara snabb i starten, säger Wikén som var hyfsat nöjd med sin insats i övrigt.
– Jag försökte bara komma i mål så fort som möjligt.

Till SVT sa Kalla att det var: ”kanske den sämsta stafettsträckan jag någonsin har gått”.

– Jag fick inte till det i dag. Jag behärskade inte föret och hade för stor respekt i utförskörningen. Sen hade jag inte riktigt trycket uppför – det var inte mycket som stämde i dag, säger hon.

Kalla hade på papperet en överkomlig uppgift att hämta upp konkurrenternas försprång när hon växlade, men märkte direkt att det inte var hennes dag.

– Jag tänkte att jag skulle göra mitt bästa och förvalta det fina utgångsläge som Maria (Rydqvist) hade gett mig, men det gick inte.

Inlagd: 2015-12-06, 13:02
Skriven av: Jörgen

Grattis Norge 1, 2 o 3…

Inlagd: 2015-12-06, 13:04
Skriven av: Valle

Svanebo struntade i att tysken gick om i samband med målgången dvs brydde sig inte. Därmed slutade det förr så stolta svenska herrlandslaget utanför topp 10 i dagens stafett. Något är fel och stämmer inte, de har samma uppbackning och resurser som damlandslaget enligt vad jag förstår?

Inlagd: 2015-12-06, 13:07
Skriven av: Jörgen

Placeringsmässigt gjorde väl inte Ida nån bra stafett, hon tappade ju 2 placeringar. Men åkmässigt gjorde hon det bra som inte tappade så mycket tid. Det där med stafetter, tider och placeringar är lite speciellt. Slutplaceringen gäller, inget annat.

Inlagd: 2015-12-06, 13:27
Skriven av: Kallner

Dagens åkmässigt sämsta prestation är otvivelaktigt Wikéns, tyvärr. Hon har inte riktigt kommit tillbaka efter Sochi.

Inlagd: 2015-12-06, 13:29
Skriven av: Kallner

Naturligtvis ska Norge vara glad över stafettvinsterna men någon spänning fanns ej.Hoppas det blir mer spännande i den återstående stafetten i Nove Mesto.

Inlagd: 2015-12-06, 13:36
Skriven av: KGK

Kallner: Jag är säker på att Ida körde helt enligt plan, att hon skulle ligga tätt bakom Norge 1.

Inlagd: 2015-12-06, 13:42
Skriven av: Attara

Kalla sätter inte tekniken i det här föret, visserligen så var formen inte bra förra hösten men hon hade faktiskt lika stora problem som Jouhag i Davos. Om jag minns rätt så var Kalla elva och Johuag trettonde. En tyska (glömt vem) var på pallen. Man pratade om jouhags sviktande form förra säsongen (Davos, Toblach och TDS) men jag tror att det snarare var lätta banor och isigt före som missgynnade Jouhag. Vet inte hur banorna och föret är nere i Europa nu men blir det som förra året så kommer Ida och Stina åka fort

Inlagd: 2015-12-06, 13:48
Skriven av: H. G. Wells

Har laddat inför denna vinter och hoppats på underhållande skidåkning. Av detta blev inget. Bortkastad tid framför TV’n. Jag ger detta en chans till i Davos om inget nytt inträffar så skiter jag i resten.

Inlagd: 2015-12-06, 13:48
Skriven av: nisse

Vad håller Hellner och Halvarsson på med. Man ska åka lika bra som Olsson, inte vara lika sjuk.

Inlagd: 2015-12-06, 14:03
Skriven av: H. G. Wells

Nisse; Vi är många som upplever samma sak. Framgång föder framgång för Norge, motgång föder motgång för alla andra nationer. Det ena året efter det andra går. Allting blir stadigt värre. FIS mäktar tills slut med en åtgärd, en regel ändring…. Första världscupdagen så går Norge runt den regeln. FIS flinar generat och låssas som det regnar. På FIS sitter Niklas Jonsson och fantiserar om intervallstart på femmilen och där sitter även Vegard Ulvang och fantiserar om att bevara den klassiska stilen. Ut med skiten, in med intelligent och handlingskraftigt folk. Längdåkningen dör framför våra ögon. Någon måste trycka på panikkappen NU.

PS. Ber om ursäkt för eventuella överdrifter och eventuella personangrepp

Inlagd: 2015-12-06, 14:28
Skriven av: H. G. Wells

I en spurt mellan en sprinter och en distansare brukar sprintern vinna.

Inlagd: 2015-12-06, 14:39
Skriven av: Calven

Att Sofia Henriksson vann dagens korta lopp i favorittekniken klassisk stil i Idre är normalt.
Däremot har jag svårt att smälta att en halvtränad Sofia i går segrade över 15 km skejt.

Inlagd: 2015-12-06, 14:39
Skriven av: Erik G.

Nisse.. Om det er underholdende kan selvfølgelig diskuteres, men det som ikke kan bortforklares er at Johaug/Sundby viser stor idrett, og meget høg kvalitet og moderne teknikk som konkurrentene mangler. Det ligger en meget stor jobb bak prestasjonen, de viser pr. dags dato.

Inlagd: 2015-12-06, 14:42
Skriven av: pelle

Elin/Erik G: Trevligt att Sofia Henriksson verkar vara tillbaka. Att hon ”halvtränad” slår de andra i Intersport Cup 15 km fristil säger kanske mer om de andra tävlande?

Sofia Henriksson har först nyligen fått grönt ljus för full satsning igen. Landslagsledningen låter säkert henne få tävla i WC om hon själv känner sig redo och vill det. Dock inte i sprint förstås.

Inlagd: 2015-12-06, 15:43
Skriven av: Jörgen

Attara; Helt rätt beträffande Ida. För hennes del var prestationen ett styrkebesked.

Inlagd: 2015-12-06, 15:48
Skriven av: Kallner

FIS kan inte hindra längdåkningen från att vara en stor sport i Norge. FIS kan inte hindra Norge från att pumpa in pengar i sporten och skapa en stödapparat runt toppåkarna som åkare i andra nationer bara kan drömma om. FIS kan däremot skapa jämlikhet mellan Vallateamen.

Vallateamen i olika länder skall kämpa mot varandra på lika villkor. Teamet i Norge ska vara lika stort som Danmarks team. Norge och Sverige skall inte ha fler slipmaskiner än exempelvis Danmark. Norge skall inte ha några fördelar alls förutom sin egen kompetens. Lyckas man med det så åker Sundby – om man bortser från vallarnas egen kompetens – med samma material som exempelvis Legkov eller Cologna.

.

Inlagd: 2015-12-06, 17:02
Skriven av: H. G. Wells

Dags att införa handicap inom skidåkningen. Om Norge startat en minut efter övriga hade det blivit spännande. Gratis förslag till FIS .

Inlagd: 2015-12-06, 17:16
Skriven av: KGK

Jämlikhet mellan vallateamen är i alla fall en bra början, men eftersom ingen kan hindra rika nationer från att satsa ett antal miljoner på olika glidprojekt och komma till ett mästerskap med nya strukturer som gör deras skidor överlägsna i vissa fören så kanske det behövs andra åtgärder. Vad åtgärderna skulle vara i sådana fall vet jag dock inte.

Inlagd: 2015-12-06, 18:45
Skriven av: H. G. Wells

Roligast under dagen var kommentarerna om den ”blodfläck” som fanns på Kallas kläder. Hård/Blomman antog att blodvite uppstått vid ett fall och det skulle då vara förklaring till hennes bleka insats. JoJo….

Inlagd: 2015-12-06, 18:55
Skriven av: KGK

nisse: Jag håller med dig. Här laddar man för spänning och underhållning och så blir det bara en urtråkig söndag. Kalla gör ett riktigt dåligt lopp efter hennes förutsättningar och så är hon inte ens förbannad efteråt. Jag ger det en helg till och så kan man väl sätta igång dumburken nå´n dag under TDS, men blir det inte bättring till helgen kommer mycket av mitt intresse att falna. Det man kan hoppas på den här vintern är att Stina kommer tillbaka och gör några häftiga sprintar och något bra, kort distanslopp. Kalla verkar ha bränt allt krut under träningssäsongen och saknar ”överskott”. Det enda man kan hoppas på är att hon kan göra några vettiga lopp och inte behöver ge upp säsongen. Träningen kan hon dock ha nytta av de kommande säsongerna med lite mindre träningsbelastning.

Inlagd: 2015-12-06, 19:03
Skriven av: Intresserad

H.G. Wells… Klart at det svenske vallateamet burde hadd åtgärder, slik at de norske stafett-lagene i Sotsji hadde samme struktur under skiene som de svenske løperne.. ;)

Inlagd: 2015-12-06, 19:06
Skriven av: pelle

Precis Pelle. Det är precis sådant jag menar. Oftast är det Norge men är det inte Norge så är det Sverige, bättre för skidsporten om det är Sverige som lyckas, ännu bättre om duktiga vallare i små nationer överträffar både Norge och Sverige. Tyvärr händer det aldrig nuförtiden. Men OS femmilen så tror jag faktiskt att ryssarna för en gångs skull hade bäst material.

Några är kanske trött på mina griniga inlägg? Jag lovar att de kommer att bli betydligt färre av den varan då jag tillfrisknar från mitt ryggskott.

Inlagd: 2015-12-06, 19:59
Skriven av: H. G. Wells

Ser at det er en del svenske bloggere som sutrer over resultatene etter 2 helger, og har nesten gitt opp vinteren. Var forventningene i største laget, som undertegnende hadde i yngre år, og som ofte ente i stor skuffelse? Det er bedre og være realist. Det er min erfaring.. )
Det var en som til og med skrev i forkant av sesongen, at Stina skulle vinne sprintcupen – med marginal – nå når Bjørgen var borte. Det finnes da flere konkurrenter.
Mye kan skje i løpet av en lang sesong, selv om Johaug har startet fint, kan eks. sykdom og formsvikt under 2 tourer vende resultatlista totalt. Skisesongen 2015/2016 er bare i starten av puberteten enda… Så hold ut, med sunne forventninger, og heller glede seg over store idrettsprestasjoner…

Inlagd: 2015-12-06, 20:45
Skriven av: pelle

Intresserad; Jag tycker att Kalla har åkt bra hittills. Jag vet inte vad du förväntar dig. Marit Björgen anses vara den bästa kvinnliga längdåkaren någonsin. Jouhag har varit lika bra som Björgen i distansloppen de sista åren. I år är Jouhag bättre än någonsin. Jag tror att även Björgen hade varit chanslös mot Jouhag i år. Når Kalla sitt mål – en pallplacering i totala världscupen – så är jag helt nöjd. Man måste komma ihåg att norskorna har gjort det här i flera år, de vet hur man gör för att hålla formen en hel säsong, Kalla har inte ens försökt . Om Kallas stafettsträcka kan man inte dra några som helst slutsatser inför fortsättning.

Inlagd: 2015-12-06, 21:00
Skriven av: H. G. Wells

Rart ingen her inne har nevnt de gode prestasjonene til Jens Burman og Simon Andersson på etappe 1 og 2 i dag, de fortjener skryt, der har dere to gode løpere for framtiden.

Inlagd: 2015-12-06, 23:49
Skriven av: Neithiri

Neithiri – Ja, Jens och framför allt Simon gjorde bra prestationer. Simon hade tredje bästa tid på andrasträckan och tappade bara 7.3 sekunder på Erik Bjornsen som överraskande var snabbast trots många hårda konkurrenter. Både Jens och Simon är talanger när det gäller klassisk åkning och framför allt Simon tror många ska ta stora steg under såväl denna säsong som nästa. Men de har nog en lång bit kvar, hoppas de har tålamod att jobba hårt flera år.

Inlagd: 2015-12-07, 08:47
Skriven av: Anders

Dominansen på herrsidan är naturligtvis lite skrämmande, men den är inte så överlägsen som man kan tro om man bara stirrar på resultaten. Visst är det en fantastisk breddinsats, men jag har svårt att köpa att det här är den nya naturlagen. Pressen gör dumt i att blåsa upp det hel för just sådana rubriker dödar intresset mer än det faktiskta resultatet, som Petter var inne på.

Det hade nog inte slutat med trippelt norskt om Ryssland hade gjort en ”mindre rysk” laguttagning. Man satte en Vylegzhanin som uppenbart är i dålig form i förstalaget, samt petade märkligt nog Ustiugov som är en av världens snabbaste på korta fristilssträckor. Ustiugov hade snabbaste tid på sistasträckan. Hade man kört Volzhentsev – Belov – Legkov – Ustiugov hade man inte varit många sekunder efter. Fransmännen åkte också förvånandsvärt dåligt (utom Backscheider på sista) och kommer i normalfallet också vara bra mycket närmare toppen. Och ett Sverige med Hellner, Halfvarsson, Richardsson, Johansson är inte ofarligt om man säger så.

Inlagd: 2015-12-07, 09:01
Skriven av: Anders

Anders: Samtidigt kunde Norge ha optimerat sina lag bättre också. Kanske inte så mycket på herrsidan, men hade Marthe Kristoffersen åkt tredjesträckan i Norge II i stället för Nakstad så hade de gått ut tillsammans med Finland på sista och kanske tagit dubbelseger i damklassen. Marthe hade näst bästa tid på tredjesträckan, Nakstad typ sämsta.

Hur man än vänder och vrider på det så dominerar Norge jättemycket nu.

Inlagd: 2015-12-07, 09:40
Skriven av: Johan

H. G. Wells: Efter all den träning man hört att Kalla lagt ner till den här säsongen hade jag verkligen förväntat mig bättre resultat av Kalla. En skidåkare bryter nästan aldrig ett lopp eftersom det då är lätt att ge upp även nästa gång det tar emot. Av den anledningen gör Kallas stafettsträcka mig orolig inför framtiden. Hon lade definitivt av under stafettsträckan och då är det lätt att göra så även nästa gång det bär emot. Såg en kort snutt där hon inte åkte skidor utan stapplade fram. Kan hålla med om att hon inte åkt dåligt, men inte har det varit de resultat som utlovades före säsongen.
Positivt att ”strokäften” Petter svarade på ett vettigt sätt i en intervju och lät oroad över Norges överlägsenhet.
Är det nå´n som vet vilka som är uttagna till nästa helg? Är Stina i stridbart skick igen?

Inlagd: 2015-12-07, 11:28
Skriven av: Intresserad

Pelle; Det räcker med att Weng uttalar sig positivt om Stina för att tidningar ska skriva så här.

http://www.dalademokraten.se/sport/langdskidor/weng-stina-nilsson-kommer-att-bli-storre-an-kalla

Weng i all ära, men det finns kanske andra personer att fråga. Kanske bättre att fråga Rikard Grip.

Inlagd: 2015-12-07, 11:28
Skriven av: H. G. Wells

Intresserad; Vem har lovat resultaten som du pratar om, det är absolut inte Kalla eller Grip, det är Svenska sportjournalister gillar att höja förväntningarna.

Inlagd: 2015-12-07, 11:34
Skriven av: H. G. Wells

Intresserad: tror inte du behöver oroa dig för att Kalla kommer ge upp i framtida lopp finns ju gott om exempel på stora idrottare som ibland slår av på takten när dom känner att dom inte har dagen fullt ut..Petter är ju extrem på o tömma de sista när han är där i loppen men ibland åker han ju bara runt..finns även andra exempel på konditions idrottare som går på halvfart mellan åt för att sedan kunna vara extrema på tömma de sista

Inlagd: 2015-12-07, 11:37
Skriven av: Jossa

Under som 5 senaste mästerskapen på herrsidan har Norge sett till medaljer ändå inte dominerat jätte mycket bäst har dom varit med 19 medaljer Sverige 14 o Ryssland 10 Cologna har 6 medaljer varav 4 guld

Då har jag inte räknat med stafetterna + att de nog finns en del missar åxå men en liten bild..för många inte skidnördarna nu är de ju mästerskapen bara som räknas vad dom kommer ihåg

Inlagd: 2015-12-07, 12:16
Skriven av: Jossa

Kalla gick ej för fullt på 15 eller , ingen mening med det. Hon vill nog vara fräsch till TdS.

Inlagd: 2015-12-07, 13:33
Skriven av: KGK

Fråga från journalist: Hur ska du göra om du och Northug kommer in på upploppet tillsammans.

Svar från Calle Halvarsson: Det blir svårt. Positionen är viktig, sen gäller det att spurta så bra jag kan.

Tidningen dagen efter: Så ska Calle Halvarsson knäcka Northug i spurten.

Svenska folkets reaktion dagen efter: Vilket fiasko Halvarsson, var det inte du som lovade att spurta ner Northug.

Vi alla har en tendens att reagera som ”svensk folket” givetvis även undertecknad.

Inlagd: 2015-12-07, 14:05
Skriven av: H. G. Wells

KGK… Ikke enig… Det var vel bare Johaug som gikk langt foran, og ikke gikk for fullt 15 km..

Inlagd: 2015-12-07, 14:12
Skriven av: pelle

Svenska truppen inför Davos. Calle och Hellner tillbaka. Enda frågetecknet är varför Maja Dahlqvist inte fick chansen. Hon slog ju ändå Sömskar i både Bruks och Idre i fristilssprinten.

Inlagd: 2015-12-07, 14:16
Skriven av: Per

Pelle: Kalla sa själv efterloppet att hon inte gick för fullt mot Weng… ingen vits

Inlagd: 2015-12-07, 15:19
Skriven av: KGK

Tilbake fra Lillehammer hvor langrennene ikke kunne kalles spennende, men det var stor sport å skue.
Det jeg reagerte mest på om lørdagen var at halve feltet bestod av løpere med ikke optimal teknikk, eller som ikke var godt nok trent. Det er trist å se de finske menn og de russiske damer ligge så langt etter. På søndag, et stort takk til Heidi Weng for at hun ikke ble med på den patetiske flaggviftingen mot mål.

Jeg filmet litt i den siste bakken, og blir overrasket over at det er så himla stor forskjell på teknikk.

Inlagd: 2015-12-07, 17:24
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa; Håller med, de flesta Norska damerna har mycket bra teknik. Jag tror att de tränar extremt mycket bålstyrka för många Norskor åker väldigt ”rakt” med kroppen och slösar inte energi åt sidorna. När Kalla har bra fäste åker hon också väldigt rakt.
Bland de finska damerna så har ingen kommit upp i Virpi Kuitunens klass och där är motsatsen Aino Kajsa Saarinen som åker väldigt fult.
Men fulast av alla åker Therese Johaug och Kowalcyk både klassisk och skate, som kråkor.

Inlagd: 2015-12-07, 18:23
Skriven av: Kallner

Ref;
”Men fulast av alla åker Therese Johaug och Kowalcyk både klassisk och skate, som kråkor.”

– Ikke enig i dette. Nå deles det ikke ut stilpoeng, men de går begge effektivt i klassisk. Johaug ser kanskje litt hjulbent og ”vaggende” ut i bakkene, men det er slik hun er skapt.

Johaugs fristil ser dog bra ut. Hun går nå med større bevegelser og kraft enn for et par-tre år siden. Kowalczyks fri stil gjør vondt derimot å se på.

Inlagd: 2015-12-07, 22:15
Skriven av: fabulator

Den oppvisningen det norske førstelaget blant jentene viste på stafetten i går, er det beste jeg har sett av et norsk stafettlag for damer. Har da beskuet en del igjennom tidende….
En seiersmargin på 2 min. på dette harde føret, er en total knockout.
Trodde dette ble en tett konkurranse, med 2 debutanter og med Bjørgen som tilskuer.

Inlagd: 2015-12-07, 22:17
Skriven av: pelle

Fabulator; Therese åker inte vackert på något sätt men fort går det och det är ju huvudsaken :)

Inlagd: 2015-12-07, 23:09
Skriven av: Kallner

Intresserad:
”Kan hålla med om att hon inte åkt dåligt, men inte har det varit de resultat som utlovades före säsongen.”

Det där får du faktiskt förklara – vem har t.ex. lovat att Kalla skulle vara bättre än trea i distanscupen efter två helger?

Inlagd: 2015-12-08, 12:14
Skriven av: Swe-Tor

11 lag inom 60 sekundet på herrstafetten va? Även om Norge dominerade kan man fundera när det sist var så många låg så tätt.

Inlagd: 2015-12-08, 12:48
Skriven av: Tolstoy

Mitt tips før løpet på Lillehammer ….
”Duathlon… Det blir spennende og se hvor mange som henger på Johaug i den bratte maratonbakken etter skibytte. Viss de er med så langt da”.. Inlagd: 2015-11-30

Tipset for Davos blir som følger, at Johaug vinner løpet med seiersmargin på 54 sek, … foran Weng, viss materialet er på plass!

Inlagd: 2015-12-08, 16:00
Skriven av: pelle

pelle – högst troligt vinst till Johaug, hon bör inte ha tappat sin superform. Kalla har sagt att hon kommer ligga i hårdträning så jag förväntar mig inte något topplopp av henne i Davos. Däremot tror jag Fessel kan bli lite farlig, har åkt bra i Davos förut och visade uppåtgående form i Lillehammer med bra prestation på stafetten repsektive fristilsdelen på skiathlon. Diggins kanske kan få till ett bra individuellt lopp också. Så Weng ska nog inte känna sig för säker på andraplatsen även om hon är en trolig kandidat.

Inlagd: 2015-12-09, 09:56
Skriven av: Anders

Anders… Ja, det er bare et tips…
Blant herrene står seier´n mellom Sundby og franskmannen Manificat.
Utfordrer her kan bli Petter, som har bodd på ekstremhøyde i forkant av sesongen.

Inlagd: 2015-12-09, 12:07
Skriven av: pelle

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values