Ska Kalla återupprepa Östersundsformen i morgon?

Salt

OK, jag erkänner, jag såg VM-magasinet till slut jag med. Intressant det där med hur viktigt saltet är för Charlotte Kalla och jag måste bara säga: fan vad tråkigt det är när det är så många faktorer som kan spela in för huruvida en person kan vinna eller ej.

• Rätt val av skidor
• Rätt glidvalla
• Rätt struktur
• Rätt väder
• Rätt temperatur
• Rätt preparerade banor
• Rätt lutning på banorna
• Rätt glidpartier
• Rätt dagsform

osv osv.

Jag kan tycka att det vore roligast om bäst person vann. Oavsett yttre förhållanden…

Anyway, morgondagens lopp är ett av Kallas allra viktigaste lopp i karriären. Rätt så mäktigt ändå! Hon har tidigare år radat upp en drös med pallplaceringar men just under nuvarande säsong har det inte alls sett lika bra ut när det kommmer till 10 kilometer fritt. Kanske är det så att hon inte släppt upp träningen alls under säsong utan bara fokuserat på morgondagen. Ingen aning. Men om det är så att hon har tendens att vara mer ojämn numera är det ju lite läskigt, tänk om formen inte finns där utan infann sig för en vecka sedan? Jag tror inte det. Jag tror det kommer gå väldigt bra.

Däremot tror jag att det kommer gå väldigt bra för den röda armén också. Flera norskor är revanschsugna och blir det slabbföre är det fördel Johaug. Utöver Norge är det inte så mycket mer att tala om vilket är extremt tråkigt!! Jag vill ha tyskar, jänkare, ryskor, italienskor där uppe också!

För det blir ju riktigt trist när allt uppsnack bara handlar om ett par norskor och Kalla. Det blir liksom… tråkigt. Lite som förr i tiden med basket. Först kom USA, sen kom ingen, sen ingen, sen ingen och kanske sen ett annat land.

Bortser vi från tätstriden ska det bli oerhört intressant att se hur det går för resten av svenskorna. Kommer Emma Wikén visa bättre form? Ska Maria Rydqvist skejta hem en plats i stafettlaget? Och vad kan Jennie Öberg hitta på?

Bland storfräsarna är det faktiskt Kalla som går ut först, kl 13:54:30. Eller vänta, Jacobsen går ut ett par minuter innan, annars startar resten av norskorna efter Kalla. Första svenska är dock Maria Rydqvist som går ut 13:43:30.

Hela startlistan

Det var mycket snack om spåren angående saltning eller inte. Enligt SMHI ska det vara mulet och nollgradigt i natt vilket inte är bra för spåren. Skulle det bli klart behöver det inte vara så värst kallt eftersom man får en s.k. utstrålning då. Värmen i snön kan ta vägen någonstans. Är det mulet blir det som ett lock vilket gör att det knappt fryser trots minusgrader i luften. YR spår ännu varmare natt, dom hejar på Johaug verkar det som!

Nu: sova.
Imorgon: HEJA!