På allmän begäran: varför är Norge så bra?

NO

Det har önskats att få en separat diskussion om varför Norge är så otroligt överlägsna inom längdåkningen just nu. Man har tagit upp sparring, åkteknik och material som tre stora faktorer. Jag skulle vilja tillägga en sak som inte har med Norge att göra: det faktum är att många andra länder är inne i generationsväxlingar alternativt rejäla svackor.

T ex på herrsidan är Tyskland ingenting mot vad de var för några år sen med Angerer och Teichmann i spetsen. Samma sak gäller Italien som fortfarande ställer gamgubben Di Centa till start i touren. Ryssland är inne i någon temporär svacka känns det som nu när Legkov lämnat sitt egna stall m.m. Finland har några gossar på G men är inte riktigt tillbaka. Sen börjar Bauer också bli gammal och visar sådär form.

På damsidan har ju bredden alltid varit lite sämre vilket är något vi verkligen ser nu när Norge har varit så ofantligt överlägsna. Amerikanskorna är inte riktigt i samma slag som för ett par år sedan då de gjorde sådan succé. Finland har tappat Kuitunen och Saarinen är för gammal. De yngre har inte levererat i vinter men kommer nog igen. Majdic har slutat, Kowalczyk har tappat sitt forna jag och tyskorna är mediokra. Italien har nästan ingenting just nu? Samma sak gäller Ryssland vilket jag tycker är konstigt. En så stor skidnation men utan stora framgångar senaste åren. Väldigt konstigt. Kanske är det någon slags kollaps från när flera ertappades med EPO.. Sen har vi ett Estland som också dom inte riktigt har visat något sedan dopingen avslöjades där.

Så det kan vara så att Norge bara är lika bra som vanligt och resten av världen tappar. Eller så är det som Norge-trollet säger, att de aktiva i Norge har steppat upp en nivå vad gäller träningstimmar. Tyvärr brukar jag mest höra att det går åt pipan (överträning etc) när man börjar komma upp i omänskligt antal träningstimmar.

Håller även med signaturen Per om att exempelvis Maria Rydqvist borde kunna putsa till skate-tekniken. Ser ju alltid så för roligt ut när hon kör på ett upplopp (på fyrans växel när alla andra kör trean..).