09 oktober 2014, av Oskar

Northug får 50 dagar

Photo: Frankie Fouganthin

Nyss lästes domen upp för Petter Northugs fortkörningsbrott. Det blev 50 dagar i finkan och en böter på 185000 norska kronor. Petter godtog domen och nu är den stora frågan: när måste han ta dessa 50 dagar?

367 kommentarer till ”Northug får 50 dagar”

Mjäkigt straff. Intressant att jämföra med Phelps som greps av amerikansk polis med 1.4 i promille när han körde bil och som stängts av i 6 månader av amerikanska simförbundet och tvingats att dra sig ur VM nästa år. Och då är ändå Northugs förseelse allvarligare.

Inlagd: 2014-10-09, 12:15
Skriven av: swestam

swestam: Stor forskjell på det der, Phelps er tatt tidligere også for fyllekjøring, så selvsagt blir straffen mye strengere for gjentatt forseelse.

Angående straffen til Petter, ja, den var i minste laget. Han kommer garantert til å få straffeutsettelse slik at han kan sone om sommeren. Så at han går i Falun er bombesikkert.

Inlagd: 2014-10-09, 12:23
Skriven av: Neithiri

Kommer Northug att åka för Norge . Mig veterligt är inget lag uttaget ännu.

Inlagd: 2014-10-09, 12:44
Skriven av: Knut

Han har ju friplats på 15 km åtminstone.

Inlagd: 2014-10-09, 12:58
Skriven av: JonasE

Det är lika konstigt som skrämmande när olika typer av idrottsförbund ser sig skyldiga, eller ens anser sig ha rätten, att straffa aktiva idrottare för faktiska lagbrott som dessa begått utanför idrottsarenan.
Vare sig det internationella, det norska eller det svenska skidförbundet har någonting med detta att göra!
Aktiva idrottare som begår lagbrott ska dömas och straffas på samma sätt som andra, dvs. av en domstol. Inte av ett idrottsförbund.
Om sedan detta straff påverkar idrottarens möjlighet att delta i (eller förbereda sig för) en tävling, oavsett nivå, är helt ovidkommande.

Johan Esk skrev alldeles nyss en tämligen värdelös krönika i ämnet på DN.se.
http://www.dn.se/sport/esk-northug-kommer-knalla-in-pa-anstalten-med-farskt-vm-guld/

Inlagd: 2014-10-09, 16:51
Skriven av: Johannes

Själv har jag alltid tyckt att Northugs Rock n’ Roll -livsstil varit en befrielse i den annars så oooerhört präktiga och självgoda skidvärlden.
Och även om jag tycker att den omtalade handlingen i sig är urkorkad och i grunden oförlåtlig så kan jag inte låta bli att längta liiite extra efter årets skidsäsong :D och för första gången någonsin kommer jag att heja på Northug! Kan han prestera efter detta kommer han för alltid att vara den största i mina ögon!

Inlagd: 2014-10-09, 16:56
Skriven av: Johannes

Johannes: om ett idrottsförbund har vissa värderingar som man vill att alla utövare skall ställa upp på och om någon utövare sedan bryter mot dessa, jag då ser jag inget problem med att idrottsförbundet ”bestraffar” utövaren

Inlagd: 2014-10-09, 17:39
Skriven av: swestam

Swestam: Ett idrottsförbund är ingen rättslig instans och med tanke på de värderingar som genom åren genomsyrat idrottsrörelsen så hoppas jag att de aldrig blir det.
De kan självklart sätta upp vilka regler de vill (mer eller mindre relevanta) för hur åkarna ska bete sig i och i direkt anslutning till dess evenemang och tävlingar, men där hoppas jag att gränsen går.
Om du eller jag (mot förmodan) skulle begå någon olaglighet så utgår jag ifrån att vi skulle bli bestraffade av lagens långa arm och INTE även av vår lokala COOP-förening.

Inlagd: 2014-10-09, 19:10
Skriven av: Johannes

Johannes, att representera sitt land i en idrott är knappast någon rättighet. Det är många saker som ska vägas in, bl a att man bör vara en god förebild för yngre generationer.

Inlagd: 2014-10-09, 23:25
Skriven av: Gabriel

Om man stjäl från sitt arbete, skall man bara få finkan och inte sparken då eller Johannes? På dig låter det att de enda som får ”straffa” är myndigheterna.

Inlagd: 2014-10-09, 23:53
Skriven av: Perp

Straffet var väl i det hela ganska mild sen att Norska skidförbundet inte stänger av han det är ju ingenting som vi ska lägga oss i.

Som sagt han kommer garanterat få avtjäna straffet efter säsongen.
Så funkar det!

Inlagd: 2014-10-10, 09:02
Skriven av: Andreas P

Andreas P…Vel… Ifølge Gabriel som vet alt, skal Petter sone sin straff under VM i Falun. Da vet vi det. Han hevdet også med sterk overbevisning at Mosvikingen hadde gått sitt siste langrenn på elitenivå …;)

Inlagd: 2014-10-10, 09:51
Skriven av: tolsrav

Gabriel: Att representera sitt land är absolut ingen rättighet, ofta är det dock ett lite småmärkligt tvång. Inte heller finns det någon skyldighet för ett idrottsförbund att ta ut en person till ett landslag. Och precis som du säger så har nationella idrottsförbund alla möjligheter att väga in andra aspekter än de rent sportsliga i uttagningsprocessen.
Troligtvis kommer dock Petter att bli uttagen till landslaget även i år. Nästa år tror jag inte att han är intresserad utan nog snarare kommer att börja åka för något proffsstall i långfärdskuppen.
Jag har för övrigt aldrig förstått den egentligen helt befängda tanken att idrottare och artister ska vara förebilder som ska bete sig ”bättre” än alla vi andra. ALLA människor borde väl rimligtvis bete sig lika väl och tex INTE köra bil på fyllan?
Men NÄR medborgare inte beter sig som de borde utan i stället beter sig som fullkomliga VETTVILLINGAR och tex fyllekör bil, ja då finns det lyckligtvis rättsliga instanser för detta. …andra instanser än privata företag och organisationer.
Själv har jag alldeles nyss köpt ett par nya stavar och är redan TOKPEPPAD inför säsongen. :D

Inlagd: 2014-10-10, 13:29
Skriven av: Johannes

”Ifølge Gabriel som vet alt, skal Petter sone sin straff under VM i Falun. Da vet vi det.”

Har jag aldrig sagt. Varför ljuger du Tolsrav?

”Han hevdet også med sterk overbevisning at Mosvikingen hadde gått sitt siste langrenn på elitenivå”

Ja jag såg det som att Petters karriär redan var på väg utför. Han gjorde en usel säsong förra året, han var inte motiverad att träna hårt, han spelade bort stora summor pengar och han körde rattfull och krockade. Så jag spekulerade i att hans karriär var över. Det är sånt man gör på ett diskussionsforum. Man spekulerar och diskuterar.

Petter har ju tagit sig i kragen efter det här och tränat bra, så med facit i hand så kanske det var bra för honom att råka ut för det här. Han fick en väckarklocka. Men det känns fortfarande lite för tidigt att säga hur det kommer gå för honom. Fängelsestraffet kan nog påverka honom mer än du tror.

Inlagd: 2014-10-10, 13:36
Skriven av: Gabriel

Perp: Ditt exempel har inte jättemycket med PETTERS brott & straff att göra. :( Om du stjäl från ditt arbete så KAN detta ligga till grund för uppsägning. Det är dock långt ifrån säkert då arbetsgivaren i de flesta fall måste driva frågan genom Arbetsdomstolen.
Dock, om du begår ett brott som inte är kopplat till ditt arbete, tex ett trafikbrott så har din arbetsgivare sällan några befogenheter att agera mot dig.
Den norska lagstiftningen är rätt lik den svenska och därför har det norska skidförbundet inga möjligheter/rättigheter att straffa Petter, vilket således inte heller kommer att ske.
Personligen tycker jag dock att Petter ska få sitta av sitt straff NU när han har fått sin dom och inte efter säsongen.

Inlagd: 2014-10-10, 13:38
Skriven av: Johannes

”Jag har för övrigt aldrig förstått den egentligen helt befängda tanken att idrottare och artister ska vara förebilder som ska bete sig ”bättre” än alla vi andra.”

Det handlar om att dessa personer har stort inflytande över väldigt många unga människors liv. Unga ser upp till dem och vill vara som dem. Så det är väl en självklarhet att de ska uppföra sig och framför allt inte vara kriminella, om de ska få representera landet.

Inlagd: 2014-10-10, 13:40
Skriven av: Gabriel

Jag håller med Gabriel. Petter har haft uppenbara problem med motivationen ända sedan VM på hemmaplan. På många sätt kan man dra paralleller till Björn Borg.
Den här händelsen KAN mycket väl vara början på en sportslig nystart och en ny Petter. Men det kan lika gärna vara markören för det slutgiltiga fallet.
Skidsporten behöver Petter så jag hoppas att han kan ta sig i kragen om inte annat så för sin egen skull.

Inlagd: 2014-10-10, 13:47
Skriven av: Johannes

Gabriel: Vi tycks ha fundamentalt olika syn på vad som är en individs rättighet och vad som är densammes skyldighet, så jag tycker vi lämnar den debatten därhän och i stället fokuserar på det här forumets huvudtema. ;)
Det ska som sagt bli jättespännande att se Petter i den kommande säsongen. Hur man än vrider och vänder på det så har den här bedrövliga historien bidragit till att öka intresset för årets säsong. Och återigen är det Northugs ”förtjänst”.

Inlagd: 2014-10-10, 13:59
Skriven av: Johannes

Johannes: men detta handlar ju inte alls om hur den norska lagstiftningen är skriven. Man kan i ett förbund ha en uppförandekod och bryter en idrottare mot den så kan idrottsförbundet besluta om sanktioner (och detta kan ske helt oberoende av hur lagstiftningen ser ut).

Andreas P: och varför skulle inte vi kunna ha synpunkter på hur norska skidförbundet agerat, särskilt som det kan vara intressant att jämföra med hur hur det amerikanska simförbundet agerat mot Phelps för en snarlik situation?

Inlagd: 2014-10-10, 14:03
Skriven av: swestam

Gabriel…. Du prater fortsatt bare dritt… Foran VM-sesongen 2013 og under, spilte Petter selvfølgelig poker, som har vært hans hobby i flere sesonger. (Han har aldri vært et A4 menneske som sine konkurrenter, han tar seg til og med en hamburger på MC Donalds)
Men han ble til og med VM-kongen, og smadret svenskene i VC-cupen, selv om han levde et utsvevende liv, i følge deg .
At du mangler husk, får stå for din egen regning.
Foran OL mistet han som kjent 3,5 mnd med trening i den viktigste oppkjøringsperioden. Selv Petter trenger trening i dagens harde klima!

Inlagd: 2014-10-10, 14:14
Skriven av: tolsrav

Klart att idrottsmän måste vara goda föredömen. Minns hur en känd friidrottare efter ett lopp halsade ur en 75:a .Kändes inte ok särskilt när vi barn såg på. Alkohol och idrott hör inte ihop.

Inlagd: 2014-10-10, 14:24
Skriven av: Knut

”selv om han levde et utsvevende liv, i følge deg”

Tolsrav, vad har du för problem? Varför ljuger du om och om igen och påstår att jag sagt saker som jag inte sagt?

Allt du skriver här ovanför är bara goddag yxkaft. Petter har spelat poker förut. Men vad har det att göra med vad jag skrev?

Det går ju inte att diskutera med dig längre. Men det har väl iofs de flesta här insett sedan länge.

Inlagd: 2014-10-10, 14:37
Skriven av: Gabriel

@ Knut. Det är alltid tråkigt att se människor som inte kan hantera droger, så som alkohol. Men vi svennar är hycklare utan jämförelse. Vi är väldigt snabba på att döma idrottare som dåliga föredömen i samma sekund som vi knäcker en till öl i familjens TV-soffa.

Inlagd: 2014-10-10, 14:55
Skriven av: knyt

Swestam: Din kommentar (som bevisligen är helt riktig) är ett lika bedrövande som tydligt exempel på hur mäktiga och obehagliga många idrottsförbund blivit.
Är det verkligen bara jag som blir illa berörd?

Inlagd: 2014-10-10, 14:57
Skriven av: Johannes

Det är bara början på oktober och redan full fart i Skidpepp.ses kommentarsfält. :D
Det skulle vara kul med lite fler uppdateringar framöver.
Tex. såg jag att Kalla kommer att strunta i alla former av sprinttävlingar under VM. Jag hoppas och tror att det här kan bli hennes bästa säsong någonsin. Ingen förtjänar ett individuellt VM-guld på hemmaplan mer än hon.

Inlagd: 2014-10-10, 15:00
Skriven av: Johannes

6 år sedan idag Alexei Prokurorow dog. Hur han dog? Påkörd av en rattfull. Northug har kommit lindrigt undan på många plan.

Inlagd: 2014-10-10, 15:09
Skriven av: Valle

Knyt, att dricka en öl i soffan är lagligt till skillnad från att köra rattfull, smita från brottsplatser och ljuga för poliser.

Men visst bör vi alla vara goda exempel för de yngre.

Inlagd: 2014-10-10, 15:29
Skriven av: Gabriel

Gabriel…. ”på nogot sätt är man inte förvånad. det her har funnit i hans personlighet i alla år. tror tyvär att detta er början på sluttet för northug. vem vil sponsa en som kör rattfyll og kracsar bilar”……..

”det väkker ju andra frågor også, hos mig allefall. vad är det som säger att en så omdömeslös person inte använt dopingpreparat, tex?”

Var det bare god dag økseskaft, disse kommentarende også?

Eller som vanlig bare drittprat fra deg?

Inlagd: 2014-10-10, 15:33
Skriven av: tolsrav

Precis så som Gabriel skriver så är det upp till oss alla att vara goda förebilder/medmänniskor.
Om man nu råkar ha ett barn som ser upp till Petter Northug kan jag dock tycka att det är förälderns ansvar att ta ett litet snack med barnet om varför det Petter gjort är så utomordentligt korkat.

Inlagd: 2014-10-10, 15:36
Skriven av: Johannes

Oj då Tolsrav. Sitter du och kollar igenom gamla trådar i jakten på citat från mig som du kan använda för att retas och tjafsa?

Vet du vad ditt problem är? Du är en fullblodspatriot och det är därför du hänger här på ett svenskt skidforum och tjafsar och försöker reta upp svenskar. För dig så är varje negativt ord om en norsk (eller trönderlags) utövare lika sårande som om någon sagt det till dig personligen. Du verkar drivas av någon slags revanschlusta, eller hat mot svenskar eller vad det är. Så gammal som du är. Är det detta du ska ägna pensionen åt? Att hänga här på en svensk skidblogg och tjafsa? Blir man inte trött på sånt när man börjar närma sig 70 år?

Och ang mina citat, jag står för dem till 100%. Fattar du inte det? Petter har gjort och sagt många konstiga saker, så jag är inte helt förvånad att det blev som det blev. Jag hade varit betydligt mer förvånad om Hellner kört rattfull och krashat. Förstår du? Eller ska jag faxa över en kopia av det jag just skrev?

Som du ser så skriver jag ”tror”. Jag skriver inte så här som du påstår ”Han hevdet også med sterk overbevisning at Mosvikingen hadde gått sitt siste langrenn på elitenivå”.

Du ljuger och försöker tillskriva mig saker jag inte påstått och sätta mig i dålig dager. Dålig stil av en gammal farbror.

Och absolut, är man kapabel att köra rattfull 80 km på 40-väg, ljuga för poliser och lämna sin kompis skadad i bilen, så är man nog kapabel att ta dopingpreparat. Jag står för det också, gubbe lilla. Spring nu iväg och fortsätt leta upp gamla citat från mig. Det är ju faktiskt rätt smickrande att du sitter där hemma och ägnar en massa tid åt att leta efter vad jag har skrivit. Du kanske egentligen har mig som idol? Man skulle lätt kunna tro det…

Inlagd: 2014-10-10, 15:50
Skriven av: Gabriel

Petter har iprincip stulit pengar från norska förbundet eftersom han har sitt egna avtal med Coop, förbundet har avskedat Northug, han får visserligen tävla än sålänge.

Lite draget till sin spets såklart.

Jag tycker det är självklart att förbund skall kunna stänga av utövare som beter sig dåligt. Iallafall från landslaget.

Sedan tycker jag det är ett uttjatat påstående att sporten behöver Northug, bara för att det sägs hela tiden av tex idioten Pops blir det inte mer sant för det. Personligen tror jag det är tvärtom.

Inlagd: 2014-10-10, 15:54
Skriven av: Perp

Gabriel: att dricka i hemmet är bra för det syns inte utåt. Minns när en känd hockeyspelare som tillika var min idol efter en match tog fram en kvarting som han skulle använda senare vid dansen. Grymt besviken drog jag hemåt en idol fattigare.

Inlagd: 2014-10-10, 16:00
Skriven av: Knut

Jeg tror Petter er ferdig på elitenivå.
Han konkurrerer for de store bragdene, og dette forstyrrer åpenlyst Falun på flere måter.

Kanskje får vi se ”super”-Northug igjen, men det er ikke logisk å forvente denne sesongen.
Og kommer det ikke i år, så kan man begynne å se på alder vs motivasjon; hva skjer i 2016 som kan friste en så medaljert løper? TdS? Jeg tror ikke Northug ser noen seriøs mulighet for gull der.

Som med alle elite-utøvere, alt må klaffe.
Det gjør det åpenlyst ikke nå.
Og hvem vil se en Northug i VM med manglende toppform?
Bortsett fra Gabriel, mener jeg ;)

Inlagd: 2014-10-10, 16:43
Skriven av: Ubersnuber

Gabriel… Selvfølgelig har jeg deg og sverigedemokratene som idol ;)
Ja si det… Det er mulig Petter har pratet mye ”shitt” siden han kom som en rakett inn i skiverden.
Men som oftest har han pratet med ski og staver…

Inlagd: 2014-10-10, 17:04
Skriven av: tolsrav

Tror nog att PN får svårt att komma tillbaka. Har ej hört något om att han spolat kröken heller vilket är en nödvändighet som jag ser det.

Inlagd: 2014-10-10, 17:07
Skriven av: Knut

Tror ni landet som gav Obama fredspriset varit lika förlåtande mot säg Doktor Kowalczyk om hon fyllekraschat/lämnat skadad vän/flytt från polis/ljugit för polis? Tror inte det va….

Inlagd: 2014-10-10, 17:18
Skriven av: Valle

Johannes -” är ett lika bedrövande som tydligt exempel på hur mäktiga och obehagliga många idrottsförbund blivit.”

Helt enig! USA er et råttent land hvor forbundene ikke lar idrettsutøvere som har dummet seg ut få en sjanse til, altså muligheten til å forbedre seg, og bli et bedre menneske, nei, de blir tuppet ned i søplebøtta og bedt om å være der. Flere og flere land tar heldigvis stor avstand fra slik behandling av mennesker. Men de ”perfekte” svenskene gjør selvsagt aldri noe feil i sine liv, og stakkars dem om de gjør det.

Forresten har Fredriksson også kjørt i fylla, sonet med fotlenke og konkurrert for Sverige etterpå, men det nevner vi selvsagt ikke her ;)

Inlagd: 2014-10-10, 17:26
Skriven av: Neithiri

Se, her er den kriminelle forbryteren deres:

http://www.svt.se/nyhetsklipp/sport/article2386731.svt

Inlagd: 2014-10-10, 17:30
Skriven av: Neithiri

”Tror ni landet som gav Obama fredspriset varit lika förlåtande mot säg Doktor Kowalczyk om hon fyllekraschat/lämnat skadad vän/flytt från polis/ljugit för polis? Tror inte det va….”

Nydelig logikk der, Valle.

Inlagd: 2014-10-10, 17:47
Skriven av: Ubersnuber

Neithiri,
Fredriksson körde för fort (mycket).
Han körde inte i fyllan.

Inlagd: 2014-10-10, 18:04
Skriven av: Allan Vallan

Valle: Ja tänk att de gav Obama fredspriset, helt absurt. Det var kul att följa Northugs karriär fram t o m 4 maj 2014. Efter det är han körd för mig. Finns andra åkare att hålla på. Var det verkligen rattfylla Fredriksson gjorde sig skyldig till Neithiri? Har för mig det bara var en rejäl fortkörning.

Inlagd: 2014-10-10, 18:12
Skriven av: Keith

La oss også fokusere på Norges meninger angående abort og dødsstraff. Viktig å få fram i denne diskusjonen.

Inlagd: 2014-10-10, 18:20
Skriven av: Ubersnuber

Oväntat att Neithiri gör vad han kan för att släta över Northugs vansinniga handling. Att tolsrav är omöjlig är inget nytt. Här får han svar på tal och väljer då ut den enda mening han tror sig ha ett fyndigt svar på, men som vanligt blev det en misslyckad replik. Men gulligt att du är så ihärdig iallafall, tolsrav! God bedring som dere sier!

Inlagd: 2014-10-10, 18:22
Skriven av: Benke Benbrott

Keith skrev: ”Det var kul att följa Northugs karriär fram t o m 4 maj 2014. Efter det är han körd för mig.”

För mig är det tvärtom. Tror Northug fick en väckarklocka och läxa av olyckan samt domen. Tror han är en bättre människa nu än han var innan.

Det som jag tycker är intressant nu är att få veta tidpunkten när han kommer sitta av straffet eftersom det kommer påverka hur säsongen blir.

Inlagd: 2014-10-10, 18:46
Skriven av: Hjördis

Å kjøre alt for fort med bil kan være like uforsvarlig som å kjøre i fylla. Det beror på tid og sted.

Å bli dømt – to ganger – for voldsutøvelse mot kona (eller hvem det nå var), er likevel noe helt annet.

Man er ikke noe godt forbilde i noen av situasjonene, men hvis man ikke allerede er full av fordommer mot enkeltpersoner, så ser man at det er ganske stor forskjell på dette.

Inlagd: 2014-10-10, 19:56
Skriven av: GunnarBull

Hjørdis…. Du får høre med Gabriel når og hvor Petter skal sone sin straff. Men så langt har alle hans meninger ang. Petters ved og vel vært totalt mislykket. Men som synser og eventyrer kan det være lystig å høre på guttens vrangforestillinger. Så lykke til….

Inlagd: 2014-10-10, 20:44
Skriven av: tolsrav

Kör man för fort är lite bättre än att köra onykter, köra för fort, smita från olycksplatsen, ljuga i förhör. Eller hur Neithiri?
:-P

Inlagd: 2014-10-10, 21:35
Skriven av: Andreas P

Andreas P: Ja, det er selvsagt mer alvorlig, allikevel har han fått sin straff og skal sone den. Og om det ikke er mulig å tilgi fyllekjøringen, hva er da løsningen? Bør han settes i fengsel og kaste nøkkelen? Bør han nektes å gå for Norge (slik som dere grauthuer av noen svensker krever), eller er det så utilgivelig at han bør skytes på Akershus festning som krigsforbryterne ble?

PN er altså dømt til fengsel. Han har stått rakrygget og tatt imot sin straff, han sier han kommer til å skamme seg resten av livet, og han har tilsynelatende nå tatt seg kraftig sammen. Å kreve mer vil være umenneskelig og direkte dustete. Man skal selvsagt gi fyren en sjanse til før man kapper av ham begge bena.

Inlagd: 2014-10-10, 21:44
Skriven av: Neithiri

Tolsrav, kram på dig broder. Var inte så arg nu. Ha en trevlig fredagkväll!

Inlagd: 2014-10-10, 21:59
Skriven av: Gabriel

Johannes: Jag förstår ärligt talat inte varför du blev så illa berörd av det så som jag beskrev? Är det fel att av förbund att kräva att utövarna skall följa en viss uppförandekod eller värdegrund. Jag tycker inte det.

Inlagd: 2014-10-10, 22:47
Skriven av: swestam

Benke Benbrott…. Nei men kjære, har du våknet fra de døde. Utover det var det lite å intet fra deg som vanlig……!!

Inlagd: 2014-10-10, 23:11
Skriven av: tolsrav

Ja tänk att de gav obama fredspriset, helt absurd”
Ja tenk det… Neste år går fredspriset til Jimmie Åkersson i Sverigedemokraterna! ;)

Inlagd: 2014-10-11, 12:05
Skriven av: tolsrav

Swestam… Håller med Johannes. Idrottsförbunden ska inte hitta på egna straff för brott och förseelser som sker utanför ”idrottsarenan”. Det ärbav yttersta vikt att vi har rättvisa domar och det är jag väldigt tveksam till om Idrottsförbunden kan garantera eftersom dom inte är en rättslig instans.

Idrottsförbund och dyl. har till skillnad från rättsväsendet egna agendor. Det ligger nära till hands att man t.ex. vill statuera exempel med ett extra hårt straff för att på det viset poängtera för omvärden att man tar avstånd i en fråga och för att skaffa sig bra pr på egen hand. Eller att man ger ett mildare straff till någon man är beroende av.

Idrotten har nog med problem att döma skaffa rättvisa domar inom sitt eget område – minns t.ex. Richardssons straff i touren – så det vore olyckligt om man ska agera domare för händelser utanför idrottsbanan.

Däremot kan man tänka sig en praxis där en arbetsgivare (ex skidförbund) ger time out till en person (som dömts till fängelsestraff över en viss längd) i väntan på att straffet avtjänats. Men det är ju nåt helt annat än att hitta på egna straff.

Inlagd: 2014-10-11, 12:07
Skriven av: Manne

Är det då fel att stänga av folk som dopar sig?Dopning sker utanför arenan.

Inlagd: 2014-10-11, 12:22
Skriven av: Knut

Tolsrav: Jimmie Åkesson heter han som du tror får fredspriset nästa gång.

Inlagd: 2014-10-11, 12:24
Skriven av: Knut

Tack Manne för den första vettiga och eftertänksamma kommentaren på länge i den här allt mer urspårade diskussionen.

Inlagd: 2014-10-11, 13:19
Skriven av: Johannes

Är ju inte ovanligt att idrottsklubbar även i Sverige straffar idrottar för vad dom gjort utan för…mest för att de finns regler inom klubbarna om hur man ska vara utanför..fast dom inte är staffbara i rätten så kan ändå klubbar stänga av dom..

Inlagd: 2014-10-11, 13:29
Skriven av: Jossa

Kan man inte se förbundet som en arbetsgivare..man tar med dom man vill ha och passar in gör resultat och sköter sig inom den policy man har…så länge man inte passar in då kan man inte heller bli anställd eller uttagen…

Inget företag anställer väl en med tveksamt förflutet innan den visat bättring

Inlagd: 2014-10-11, 13:36
Skriven av: Jossa

Manne: så du tycker alltså att det är fel att idrottsförbund har någon form av uppförandekod? Helt OK att gå på porrklubb i samband med ett läger och sedan tycka att det var väl inget (för att nu ta ett exempel)? Inget som förbundet bör reagera emot?

Inlagd: 2014-10-11, 13:54
Skriven av: swestam

Knut… Jag satte citattecken runt ”idrottsarenan” då jag inte enbart syftade på det som en fysisk plats. Att ett dopningsbrott har direkt koppling till idrottsutövandet antar jag att vi är överens om?

Inlagd: 2014-10-11, 14:06
Skriven av: Manne

Swestam… Nej, det är helt rätt att man har en uppförandekod som gäller i samband med att man representerar förbundet, alltså ”idrottsarenan”. Ett landslagsläger är en del av det jag kallade ”idrottsarenan”. Kanske var ett förvirrande ordval av mig.

Inlagd: 2014-10-11, 14:16
Skriven av: Manne

http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/svensk-kommentator-northug-boer-ikke-faa-gaa-vm-hvis-han-ikke-har-sonet/a/23312968/
Er man litt bekymret for at ”mr. Falun” skal ødelegge festen for svenskene, eller? ;)

Inlagd: 2014-10-11, 15:42
Skriven av: tolsrav

Tolsrav. . Vadå ”man”? Det är en enskild krönikör som skrivit detta.

Inlagd: 2014-10-11, 16:07
Skriven av: Manne

Så fort Esk går in på skidsporten specifikt så kan man sluta läsa. Han är totalt oinsatt i sporten.

Inlagd: 2014-10-11, 17:36
Skriven av: Benke Benbrott

*suckar* Jag är fullt medveten om att det kryllar av anakronister inom idrottsrörelsen i allmänhet och inom skidvärlden i synnerhet. Men hela debatten här ovan rörande en idrottares ”skyldighet” att vara och bete sig på ett av någon annan förutbestämt vis är skrämmande!
Signaturen Manne förde i en kommentar (en bit här ovan) ett utomordentligt välavvägt resonemang kring varför det finns en fara i när olika organisationer börjar se sig som rättskipare och moralens väktare samt tar sig alla möjliga friheter utanför den egna ”arenan”.
Nästan omedelbart börjar ett gäng stötta och rabiata multikommenterare spruta ur sig allt mer irrelevanta påståenden och kommentarer i parti och minut.
Detta visar hur djupt rotad tron på idrottsrörelsens allsmäktighet är på vissa håll. Och på samma sätt som det är omöjligt att föra ett resonemang med en troende så är det omöjligt att föra ett resonemang med dessa individer.
Således är det bra att vi i stället kan enas vid faktumet att skidkrönikor av (fotbollskrönikören) Johan Esk (DN) inte är något som man behöver bry sig om.

Inlagd: 2014-10-11, 21:49
Skriven av: Johannes

Håller faktiskt med Johan Esk. Att representera sitt land ställer högre krav än att man bara gör sitt jobb.

Nej, Northug borde sona sin straff och inte förrän då representera Norge igen. De får väl ta in ett rullband på anstalten så kan han träna ändå. Fungerar ju för Johan Olsson.

Inlagd: 2014-10-11, 22:30
Skriven av: uttern

@Johannes
Du är inösad på att bara rättsinstanser skall straffa folk, men som rätt många har visat på är så inte fallet i samhället. Rätt eller fel kan diskuteras men man representerar inte bara sig själv, utan en klubb, förbund och hela idrottsrörelsen, utan vilken man själv vore en nolla.

Inlagd: 2014-10-12, 11:02
Skriven av: Perp

Perp… En skidåkare representerar inte sin klubb, sitt förbund och idrottsrörelsen dygnet runt i alla sammanhang. I dom sammanhang där man representerar dessa kan man straffas för förseelser av dom.

Inlagd: 2014-10-12, 11:27
Skriven av: Manne

Är man så känd representerar man förbund och klubb hela tiden vare sig man vill eller inte.

Det är ju heller inte tal om att straffa utanför förbundens verksamhet heller. Personligen tycker jag det är ett okej beslut av Norge att inte straffa Northug, men att det givetvis har möjligheten att agera om de vill.

Inlagd: 2014-10-12, 13:27
Skriven av: Perp

Nä jag tycker inte man kan hävda att man representerar förbundet hela tiden.

När man representerar något är det ju inte bara den som representerar som har ett ansvar. Ett förbund har ju även ett ansvar för vad dess representanter gör i samband med representationen. Det är orimligt att det ansvaret ska gälla hela tiden i alla sammanhang.

Inlagd: 2014-10-12, 14:19
Skriven av: Manne

Manne (och Johannes): om vi tar fallet med snowboardåkaren Keith Bäckström som 2013 blev utkastad från det svenska snowboardlandslaget för dels att gått på en strippklubb i samband med ett läger (ej landslagsläger), dels lagt upp bilder med sexistisk innehåll på instagram, så menar du alltså att det var fel av landslagsledningen att kasta ut honom då han inte representerade förbundet vid dessa tillfällen (även om han tillhörde landslaget då)? Trots att det exempelvis kan påverka landslagets relationer till sponsorer och bröt mot landslagets värdegrund.

Länkar: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/article15618957.ab och http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/snowboardakare-sparkas-efter-sexistiska-bilder-pa-instagram

Johannes: så om man har en annan uppfattning en dig då är man ”stötta och rabiata multikommenterare spruta ur sig allt mer irrelevanta påståenden och kommentarer i parti och minut”. Svårt att respektera personer med en annan åsikt?

Inlagd: 2014-10-12, 14:46
Skriven av: swestam

Swestam… Inte insatt i fallet. Det står i ingressen att han var på landslagsläger. Han var på läger i egenskap av snowboardåkare och då kan man anse att han representerar landslaget. På instagram anser jag att man presenterar man sig troligen som landslagsåkare.

Motfråga: om en landslagsåkare är otrogen privat, men det börjar skrivas om detta i medierna… bör landslaget då ingripa? Och om man inte ingriper, ska man då tolka detta som förbundet står bakom beteendet?

Inlagd: 2014-10-12, 15:54
Skriven av: Manne

Johannes>> du verkar lite stött och rabiat…

Inlagd: 2014-10-12, 15:59
Skriven av: Jon

Min personliga åsikt är att idrottare självklart HAR ett ansvar gentemot sitt förbund, på samma sätt som en arbetstagare HAR ett ansvar gentemot sin arbetsgivare.
Oftast finns det dock inom lagens ramar en skriftlig uppgörelse mellan idrottare och förbund eller mellan arbetstagare och arbetsgivare för vad som ingår i detta ansvar.
Jag tänker inte kommentera ännu ett irrelevant exempel (ovan) utan kan bara konstatera att Petter Northug inte har brutit något avtal med vare sig norska eller internationella skidförbundet. Således kommer han inte heller att bli bestraffad av dessa (oavsett hur mycket några svanskar ropar efter en avstängning).
Däremot HAR Petter på ett VÄLDIGT allvarligt vis brutit mot norsk lag och han ska därför dömas och avtjäna sitt straff, precis som alla andra. Om detta påverkar hans möjligheter att delta i VM så kan jag bara säga detta; ”don’t do the crime if you can’t do the time!”. ;)
Det är sedan helt fritt fram för det norska förbundet att INTE ta ut Petter till landslaget. Det norska skidförbundet har ingen skyldighet att ta ut specifika individer till vare sig landslag eller mästerskap. Poängen jag försökt få fram i två dagars tid är bara den att idrottsförbund inte har rätten att dela ut godtyckliga straff till höger och vänster för faktiska lagbrott som begåtts utanför den idrottsliga ”arenan”.

Inlagd: 2014-10-12, 16:46
Skriven av: Johannes

…en intressant vinkel på detta är dock varför idrottare som begår FAKTISKA lagbrott på den idrottsliga arenan ofta INTE omfattas av lagens annars väldigt långa arm.
Hur kommer det sig tex att ishockeyförbundet är de som delar ut straff för faktiska fall av hot eller rent ut av misshandel som begås på ishockeyrinkar?
Mycket märkligt.

Inlagd: 2014-10-12, 16:49
Skriven av: Johannes

Johannes: på vilket sätt är det exempel jag tog irrelevant? Det är något som faktiskt har inträffat med en svensk aktiv och där svenska skidförbundet agerade. Det är väl just sådant som är föremål för denna diskussion.

Sedan kan ju ett förbund ha en värdegrund som man förväntar sig att alla skall ställa upp på men där man inte kräver att det skall skrivas avtal som skall undertecknas och ändå agera om någon bryter mot värdegrunden.

Du skriver att idrottsförbund inte har rätten att dela ut godtyckliga straff till höger och vänster för faktiska lagbrott som begåtts utanför den idrottsliga “arenan”. Om nu en avstängning från landslagsverksamhet i exempelvis sex månader (för brott mot förbundets värdegrund) är att betrakta som ett straff, ja då har idrottsförbund rätt att ta till sådana åtgärder, dvs du har fel.

Inlagd: 2014-10-12, 22:19
Skriven av: swestam

Petter kom på 3 plass i TDS sist sesong ”uten å trene” !! , i år er han bedre trent enn noen gang pluss at han er veeeeldig motivert . I år blir det ikke gøy å være svensk verken i WC eller i Falun ,Petter satser 200% på alt . Lykke til Sverige

Inlagd: 2014-10-13, 10:44
Skriven av: Danne normann

Danne normann…. Obs!… Der gikk du litt hardt ut fra hoppkanten.. Det hjelper lite når hans konkurrenter satser 300% på alt ;)

Inlagd: 2014-10-13, 10:55
Skriven av: tolsrav

Swestam: Jag läste ditt senaste inlägg här ovan (flera gånger) utan riktigt förstå vad det var tänkt att tillföra. Jag bestrider inget av dina påståenden av hur saker och ting ÄR eller hur de har varit och jag har aldrig gjort så. Inte heller bestrider jag ett förbunds rättighet att ha en rimlig uppförandekod inom den egna verksamheten.
Antingen är det jag som inte förstår dig, eller så är det du som inte förstår mig (eller Manne). Men oavsett hur det är med den saken så är det uppenbart att vi sedan länge nått vägens ände i just den här diskussionen.

Inlagd: 2014-10-13, 11:57
Skriven av: Johannes

tolsrav ,,,jeg skjønner at du sliter med tanken, at Petter kom som nr. 3 i TDS ” uten å trene” , i år har han trent bedre og er bedre trent enn noen gang pluss at han er 5-6 kg lettere . Dette er bare en notis til dere svensker som tror Petter er ferdig ,,med å knuse dere ”gule og blå” lykke til.

Inlagd: 2014-10-13, 14:06
Skriven av: Danne Normann

Men vad trevligt. Ytterligare en norrman på 12-13 år (alternativt 70 men mentalt som en tonåring) som skriver och resonerar ungefär som de 1.65‰ av befolkningen med lägst intelligenskvot.

Inlagd: 2014-10-13, 15:55
Skriven av: Benke Benbrott

Ja ja ja her kom en grinete svenske hører jeg , ikke sans for litt humor og ordspill, kun en grinete gammel gubbe som ikke tåler å høre fakta om Petter Northug sin form som bare blir råere og råere..”BENBROTT…?” Lykke til med livet. !

Inlagd: 2014-10-13, 16:14
Skriven av: Danne Normann

Knuse hit och knuse dit, ni är så söta med ert hurtiga rumpnissespråk. Kom med bra humor och ordspel istället så ska du få se på sans.

Inlagd: 2014-10-13, 16:26
Skriven av: Benke Benbrott

Det finns en liten stad i Norge som heter Röv, en liten håla om man så vill. Tyckte jag var kul.

Inlagd: 2014-10-13, 16:28
Skriven av: JonasE

…just som man trodde att nivån inte kunde sjunka lägre.

Inlagd: 2014-10-13, 18:15
Skriven av: Knyt

Det är alltid lika underhållande att betrakta svenska och norska skidnationalister käbbla om vem som ska vinna det ena eller det andra, för att sedan se en viss schweizare gå och knäppa alla på nosen när det verkligen gäller :D.

Inlagd: 2014-10-13, 18:21
Skriven av: Johannes

… eller polska!

Inlagd: 2014-10-13, 18:23
Skriven av: Hjördis

Petter vil få en tilpasset straff som alle andre sesongarbeidere som skal inn å sone med små dommer, det hadde vært forskjellsbehandling hvis Petter ikke hadde fått det som alle andre . Petter kommer til å sone med WC trofé og gull i munn..lykke till

Inlagd: 2014-10-13, 19:25
Skriven av: Danne normann

Danne normann…Dette blir en kjedelig sesong for oss skientusiaster. Du vet jo resultatet før sesongen har startet. Hvem kommer på plassnr. 2 og 3?…..;)

Inlagd: 2014-10-13, 20:14
Skriven av: tolsrav

Helt riktig! Men det blir gøy å se hvem som kommer bak Petter i WC ,det blir Dario C . nr 2 og ,Sundby nr 3 Jespersen nr 4 og Kalle Anka nr 5 ,lykke til !!! Heia Sverige og ”den svenska knugen”

Inlagd: 2014-10-13, 20:47
Skriven av: Danne normann

JonasE…”det finns en liten stad i norge som heter röv, en liten håla om man så vill”…

Å ja, å så finns det en plass som heter TROLL, der er det også en ”håla”, men der kommer det opp OLJA…….. Det syns jeg er mer interessant……….

Inlagd: 2014-10-13, 23:36
Skriven av: tolsrav

Välkommen till Psykpepp. Sveriges knasigaste psykvårdsblogg och ditt andra hem om du är lika besatt av psykopati som vi är.

Inlagd: 2014-10-14, 09:15
Skriven av: Gabriel

Danne normann är verkligen ett tillskott. Han kommer med sådana insiktsfulla inlägg att alla andra framstår som efterblivna. Undantaget tolsrav då som håller ständigt hög nivå.

Det måste ha varit med största iver som Danne normann sökte sig hit. Som om han skulle utbilda oss alla med unik FAKTA om att ”Petter är i form”. Vi fick även en notis om att han är väldigt motiverad. Ingen visste det innan. Man skulle kunna säga att Danne normann har räddat hela verksamheten.

Nu fattas bara Neithiri och nåt överdramatiskt uttalande om att han tappat tilltron till hela svenska befolkningen (helst hela världen) för att Johan Esk skrev något provocerande.

Inlagd: 2014-10-14, 11:58
Skriven av: Benke Benbrott

Gabriel… Selv psykopater kan ha overflatisk sjarm og gode intellektuelle evner ;)

Inlagd: 2014-10-14, 12:29
Skriven av: tolsrav

Hei igjen BENBROTT ! Jeg og noen kamerater på jobben hadde en konkurranse om hvem svenske inne på skidpepp som først følte seg liten og sår når vi nevnte Petter Northug i kommentarfeltet . Det tok ikke lang tid før du gikk rett på limpinnen som de fleste hadde tippet. (NB jeg tapte 100 spenn hvis det gjør deg noe mer lykkelig ) Lykke til BENBROTT og husk at vi ser på deg som en stor ”STJERNEKOMMENTARER” her i skidpepp som er lett å lure og ha det gøy med. Takk BENBROTT!

Inlagd: 2014-10-14, 14:30
Skriven av: Danne normann

Ljug inte nu, du har inget jobb. Samhall räknas inte!

Inlagd: 2014-10-14, 15:00
Skriven av: Benke Benbrott

Danne normann… Hm… Ingen ulempe om du ”kuler´n” ned litt nå. Sesongen er lang, vettu!

Inlagd: 2014-10-14, 15:18
Skriven av: tolsrav

Her i Norge er det jobb til alle , til og med halve Sverige , kanskje du kan søke på jobb her i Norge isteden for å sitte i din lille hule og være sur og grinete på alt å alle resten av livet . NB lykke til med jobbintervju !

Inlagd: 2014-10-14, 15:22
Skriven av: Danne normann

Hei tolsrav ! jeg skjønner at du er bekymret for din gode venn BENBROTTe men jeg har ikke tid til å sitte her hele vinteren å ha det gøy med folk som jobber som ”KOMMENTARERE” i Skidpepp . Jeg/vi har faktisk et par andre ting vi skal gjøre også?NB Vi hadde det bare litt gøy, stå på ”KOMMENTARERE”

Inlagd: 2014-10-14, 15:41
Skriven av: Danne normann

Har DU lekt färdigt nu? Tillbaka till gammalt nick?

Inlagd: 2014-10-14, 16:04
Skriven av: Benke Benbrott

Jepp! Norge 1 – 0 Sverige : før sesongen har startet ! Lykke til. (-;

Inlagd: 2014-10-14, 16:19
Skriven av: Danne normann

Cool it down lite nu med pajkastningen.

Inlagd: 2014-10-15, 09:05
Skriven av: Oskar

Bra Oskar!

Inlagd: 2014-10-15, 20:36
Skriven av: Sven

Ikväll är det premiär för ’Sveriges värsta bilförare’. Det fanns planer på en norsk variant men alla tävlande drog sig ur i våras då de insåg att de inte längre kunde vinna.

Inlagd: 2014-10-20, 14:38
Skriven av: JonasE

http://www.langd.se/video-johan-olssons-haardkorning.5603790-86106.html

Ja! Han må nok trene skal han slå Petter i vinter…

Inlagd: 2014-10-27, 09:31
Skriven av: Helmer

Olsson vann med 4-0 inbördes mot Northug ifjol. Det är nog Northug som måste träna om han ska slå Olsson.

Inlagd: 2014-10-27, 13:30
Skriven av: JonasE

Northug må først konsentrere seg om kontrakten med NSF, før han eventuelt kan stå på startstreken i Falun..
Kontrakten må være stemplet innen 1 nov……… Det begynner å haste!

Inlagd: 2014-10-27, 15:50
Skriven av: tolsrav

JonasE: Fjorårssesongen er historie, hvis man ser på det Petter har vist av form i sommer, og den jobben han nå har gjort, så er det nok en helt annen Petter vi får se i år!

Inlagd: 2014-10-27, 16:47
Skriven av: Helmer

Helmer: Det ändrar inte på det faktum att det är Northug som har jobb att göra gentemot Olsson, Cologna, Legkov, osv…Blir för dumt att säga att han är mannen att slå. Han är underdog, men det passar nog honom lika bra. Om han har gjort jobbet eller inte återstår att se, men visst, känner du dig trygg i resultat från rullskidtävlingar och dylikt så skönt för dig!

Vi får även se om det ens räcker med en bra träningssommar. Olsson har väl sin första felfria träningssäsong på år och dar och Cologna tränar på utan fotskador, liksom Sundby. Och inte tror vi att Legkov ligger på latsidan heller.

Inlagd: 2014-10-27, 18:30
Skriven av: Benke Benbrott

JonasE…. På statistikk må du gjerne lese deg opp litt bedre….
Selv om ”gamlingen” Olsson skulle foræres alle gullmedaljer i Falun, blir det fortsatt for magert i forhold til trønder´n, når en titter i historiebøkene…..
Pr dags dato er stillingen 11-3 i favør Northug, når eks. antall gullmedaljer i mesterskap, oppsummeres……
Jeg er veldig usikker på om Northug har de riktige ambisjonene som skal til for ta gull i mesterskap igjen, men derimot er jeg 100% sikker på at din store favoritt hr. Olsson, aldri når Northug i mesterskapstitler…..

Inlagd: 2014-10-27, 19:53
Skriven av: tolsrav

Nu börjas det, säsongen närmar sig. Snacka om att ge upp på förhand…börjar redan rabbla upp karriärstatistiken, haha!

Tror du någon svensk bryr sig om den statistiken i mars 2015 om Olsson jobbat hem femmilen samt grundlagt ett svenskt stafettguld???

Inlagd: 2014-10-27, 20:53
Skriven av: Benke Benbrott

Benke… Grattis med svensk gull på stafetten og fem-mila….
Du går stadig rett på ”limpinnen”….

Inlagd: 2014-10-27, 21:21
Skriven av: tolsrav

Bra svar…

Inlagd: 2014-10-27, 21:33
Skriven av: Benke Benbrott

Det är väl ingen som betvivlar att Northug är en större skidåkare än Olsson om man tittar på meriter. Det spelar dock ingen som helst roll för huruvida man tycker en åkare är fantastisk eller inte. Man kan hylla och uppskatta åkare ändå.

Inlagd: 2014-10-28, 09:45
Skriven av: Anders

http://www.dagbladet.no/2014/10/28/sport/ski/langrenn/petter_northug/35946730/
Men kjære Calle Halfvarsson….
Viss du ikke tåler å se det, er det bare å snu seg bort… enkelt ;)

Inlagd: 2014-10-28, 11:10
Skriven av: tolsrav

Och allt avgörs i skidspåret

Inlagd: 2014-10-28, 11:34
Skriven av: Knut

Du är verkligen en rolig (svenska ordet alltså…) liten farbror tolsrav. Minsta lilla utsago om Northug som inte är enligt din belåtenhet och du börjar grina. Du skulle förmodligen försvara honom som dråpsman också.

Inlagd: 2014-10-28, 16:44
Skriven av: Benke Benbrott

Selvfølgelig… Jeg tviler han kan bruke en ”sjalu” liten svenske som forsvarer i en drapsak……

Inlagd: 2014-10-28, 17:08
Skriven av: tolsrav

Sundby blir nok å regne med i år også. Han har økt treningsmengden med 15% uten en eneste sykedag. Er nok ikke mange som har flere treningstimer enn ham. Kanskje Sundby og Olsson går fra det som er i Falun.

Inlagd: 2014-10-28, 20:29
Skriven av: Sven

Jajaja BENBROTTe rett på ”limpinnen ”som vanlig når noen skriver om Petter . Når skal du innse at Petter Northug er synonymt med den råeste og beste skiløperen verden har sett ”ever” , som jeg har sagt før kom Petter på 3 plass i TDS sist vinter ”uten å trene” .Du bør nok ikke være rakettforsker for å skjønne at Petter må ha en jævlig dårlig dag pluss dårlige ski for at noen svensker skal slå han i vinter med den superformen han bygger opp nå.

Inlagd: 2014-10-28, 22:51
Skriven av: Danne Normann

Insåg idag att hela anledningen till att Northug med team haussar hans form är för att ge honom så bra förhandlingsläge med Norska skidförbundet som möjligt. Slår vad om att så fort kontraktet är påskrivet kommer det säkert en ”nyhet” som drar ner förväntningarna lite – någon som sätter emot?

Inlagd: 2014-10-29, 22:08
Skriven av: toriv

Beviset på at formen hans er god har jo kommet gjennom tester som flere andre har observert. Ikke bare at treneren hans har sagt det. Det er jo ikke noe tvil om at han er bedre trent nå enn på flere år.

Inlagd: 2014-10-30, 15:04
Skriven av: Sven

Formen är bevisligen bra. Men jag är övertygad att det ligger en strategi från Petters team bakom mediabilden av Petters superform. För Petter och hans varumärke har det varit nödvändigt att föra bort fokuset från fylleskandalen och till den fantastiska idrottsmannen Petter istället.

Inlagd: 2014-10-30, 18:36
Skriven av: Manne

Det er klart at Team Coop vil markedsføre Northug i god form, men jeg tror at Northug virkelig har fått tilbake motivasjonen. Han er nok nesten like motivert nå som før OsloVM

Inlagd: 2014-10-30, 20:00
Skriven av: Sven

Tror också att vi kan se en pånyttfödd Northug. Insåg bara att det kändes lite väl uppenbart med all denna info om hur bra det går för honom just nu.

Inlagd: 2014-10-31, 00:25
Skriven av: toriv

(och jag tror definitivt de i något läge – mest troligt snart efter underskriften – måste dra ner förväntningarna lite igen, annars blir det svårt med arbetsro mm.)

Inlagd: 2014-10-31, 00:26
Skriven av: toriv

Är det idag han måste skriva kontrakt med Norge för att få köra världscupen?

Inlagd: 2014-10-31, 07:13
Skriven av: JonasE

JonasE: Eller är det imorgon? Är lite osäker på om det var senast den 1 november eller före den 1 november som var deadline.

Inlagd: 2014-10-31, 08:03
Skriven av: swestam

http://www.langrenn.com/avtalen-klar-naa-er-det-opp-til-northug.5608808-1743.html
Men skriver han under, er frågan nå….

Inlagd: 2014-10-31, 11:58
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Klart han kommer skriva under. Hade någon på allvar trott att Northug och norska skidförbundet inte skulle komma överens?

Inlagd: 2014-10-31, 13:02
Skriven av: swestam

Spänningen tätnar. http://www.expressen.se/sport/langdskidor/northug-vagrar-skriva-pa–kan-nu-missa-vm/

Inlagd: 2014-10-31, 17:21
Skriven av: Jörgen

Pussig dette med Petter. Gikk ut av landslaget for å få bedre motivasjon i forhold til det sportslige. Det eneste han krangler om nå, er økonomi. Kanskje det var det økonomiske som gjorde at han forlot det norske skilandslaget også? I orden det, men hvorfor ikke oppgi det som grunn da han forlot landslaget. Superegoisten slår til igjen! Fra et miljømessig aspekt, vil det være en stor fordel at denne mannen ikke underskriver noen avtale med det norske skiforbundet. Om vi eventuelt skulle tape en medalje eller to på dette i Falun, så takler vi vel det som skinasjon.

Inlagd: 2014-10-31, 18:56
Skriven av: hunnar torsen

Heia Hunnar ! Endelig noen som har fattet hvor skoen trykker. Beste innlegget jeg har sett paa lenge her inne, med unntak av tolsrav sine da. Det er mannen med god innsikt i skisporten og en humoristisk vinkel paa sine innlegg! Supert tolsrav og maatte fortsatt dine innlegg skinne her inne

Inlagd: 2014-10-31, 19:05
Skriven av: jomar blekkås

Hvor dum er du Hunnar ! Hvem ville takket nei til 15-20 mill i året for et Coop merke på ryggen og i tillegg gir 15-20 mill grunner til å bli motivert . ”Ditt lille perfekte vesen ”. Langrenn er ikke det samme uten Petter ,alt blir bare en grå masse ”igjen”.

Inlagd: 2014-10-31, 22:02
Skriven av: Danne normann

Poenget til Hunner er vel at Petter ikke var ærlig når han sa at det ikke var økonomiske motiv å for å takke nei til landslaget. Dette er du uten tvil enig med Hunner i! Ingen katastrofe om denne mannen ikke starter for Norge. Vi har da nok av gode skiløpere å ta av på herresiden, ikke minst MJS som var outstanding forrige sesong (ser bort fra OL pga av smøretabber) PS Det er vel i flere sammenhenger at PN ikke har vært ærlig.

Inlagd: 2014-10-31, 22:23
Skriven av: jomar blekkås

Poenget er jo at Petter skrev under for Coop først ,noe som førte til NSF fikk panikk og måtte stramme inn reglene ,noe som igjen gjorde at Petter ble klemt opp i et hjørne for at han ikke kunne oppfylle kontrakten med Coop som han faktisk fikk noen mill for.Her er det nok en gang pampevelde som skal presse folk til å gjøre det de vil.

Inlagd: 2014-10-31, 23:13
Skriven av: Danne normann

Den som lever får se.

Inlagd: 2014-11-01, 00:46
Skriven av: Knut

3 timmar kvar. Detta är mer spännande än valkvällen.

Inlagd: 2014-11-01, 20:50
Skriven av: JonasE

kommer kanske kolla något långlopp om northug är med, är ju extremt tråkiga annars

Inlagd: 2014-11-01, 23:30
Skriven av: VO2min

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

;)

Inlagd: 2014-11-02, 00:21
Skriven av: Neithiri

Var det nån som trodde nåt annat

Inlagd: 2014-11-02, 00:22
Skriven av: Knut

Ja, jeg, trodde han var ferdig som kvalitetsløper, men nå er jo jeg naiv og dum.

”Nå kan jeg fokusere fullt og helt på oppkjøringen til verdenscupen og VM. Dette blir bra – svenskene kan glede seg, sier Petter Northug i en uttalelse sendt på epost fra hans manager Are Sørum Langås.”

Inlagd: 2014-11-02, 00:27
Skriven av: Neithiri

Fantastisk fin start på denne søndagen – kunne ikke fått bedre nyheter :-)

Inlagd: 2014-11-02, 07:31
Skriven av: GunnarBull

Säger som Knut. Oerhört oväntat…

Inlagd: 2014-11-02, 08:50
Skriven av: Per

Nu när det är klart, kan vi nu gå över till att diskutera väsentligheter …

Inlagd: 2014-11-02, 09:14
Skriven av: swestam

Jaaa, da blir det seriøst kamp om gullet på stafetten og 15 km.

De norske smørerne lover ikke Torino, Vancouver -og Sotsji-glid på 15 km og stafetten før i Pyeongchang 2018, så jeg har stor tro på et svært bra Falun VM.

Denne sesongen så bedrøvelig ut med Steira og Svindals exit, nå ser jeg virkelig fram mot 2015! Håper nå bare at så mange nordmenn som mulig dropper romjulskonkurransen TDS og satser på toppform i VM i stedet.

Inlagd: 2014-11-02, 12:01
Skriven av: fabulator

Ni som inte trodde Northug skulle skriva på det där förbannade avtalet måste vart lite slöa i skallen. Hur många bryr sig om långloppcirkusen? Det är väl bara två lopp som är coola, Vasaloppet och Marcialonga. Northug skulle för övrigt varit chanslös mot stakmonstren Auklands, Ahrlin och company. Problemet för Northug tror jag är att en massa kontroverser, konraktsbråk och rättegångar tar fokus och energi ifrån det som är viktigt, nämligen skidåkningen. Hoppas jag har fel men Petter har vi nog sett bästa av är jag rädd.

Inlagd: 2014-11-02, 12:19
Skriven av: Ron Wood

Hehe, stake-langløpene er for avdankede B-løpere. Langrennsløpere som ikke lykkes i WC. B-sprinteren John C Dahl vant fjorårets Vasa etter kort tids staketrening. Ingen status i mine øyne. Om Northug hadde satset på dette, så hadde han trolig vunnet med mange minutter.

Inlagd: 2014-11-02, 12:27
Skriven av: fabulator

fabulator: Jag kanske har fel där, men en sak jag är fullständigt övertygad om är att när Cologna, Legkov och Hellner sätter full sprutt i mördarbacken är Northug fullständigt chanslös.

Inlagd: 2014-11-02, 12:35
Skriven av: Ron Wood

Da er vel Bjørgen like sjanseløs i Falun. Synd, jeg hadde virkelig forventninger.

Inlagd: 2014-11-02, 12:53
Skriven av: fabulator

Det får vi inte hoppas på!

Inlagd: 2014-11-02, 13:29
Skriven av: Ron Wood

Poenget er at det er ikke der det avgjøres. Alle de beste skiløperne er gode nok for å henge med opp den bakken. Det er hele traséen som er avgjørende, samt nedkjøringen og spurten inne på stadion (om det kommer til spurtoppgjør).

Inlagd: 2014-11-02, 13:54
Skriven av: fabulator

”Om Northug hadde satset på dette, så hadde han trolig vunnet med mange minutter.” Som om han någonsin gått solo

Inlagd: 2014-11-02, 14:31
Skriven av: JonasE

– Nå får vi se en revansjesugen Petter, som vil gå verdenscuprenn, VM i Falun og Tour de Ski. I VM og Falun vil jeg påstå at han er medaljekandidat på samtlige distanser. Løypene passer han godt, det er mange fellesstarter og ikke minst så skjer det hele i Sverige. Når det gjelder TDS så er Petter 5-6 kg lettere i år enn de foregående åra pluss at han har knust sine gammle rekorder i motbakkeløp noe som lover godt opp monster bakken. For å si det med andre ord , holder Petter Northug seg frisk hele sesongen kommer han til å vinne VC rimelig greit

Inlagd: 2014-11-02, 21:23
Skriven av: Danne normann

Falunbanorna passar Petter alldeles utmärkt. Och han har gång efter annan visat att han kan mer än bara hänga med i ett lustempo och sedan spurta. Det här blir ett härligt VM. De bästa ska vara med.

Inlagd: 2014-11-03, 10:07
Skriven av: Anders

Jeg har veldig tro på Calle i år. Han har trent bra og banen i Falun burde også passe ham bra.

Inlagd: 2014-11-03, 20:23
Skriven av: Sven

Öhhh, ja men när ska Petter in i finkan egentligen? Fylleristen, lögnaren och smitaren ska väl sitta i fängelse. När är det?

Inlagd: 2014-11-03, 23:30
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Av det blir det inget, för det viktigaste i hela världen är att Norge vinner guld. Om Nortthug så hade mördat hade han ändå fått åka Falun VM.

Inlagd: 2014-11-04, 04:02
Skriven av: Keith

Nå må dere svensker ta det litt lungt. Northug har fått sin dom og må enten sone den i fengsel eller med fotlenke. Helt på linje med andre borgere. Hvis han ikke skulle få gå VM i Falun så hadde han jo blitt straffet strengere enn en vanlig borger. Det kan vel ikke være riktig? Jeg foreslår at vi legger denne saken død nå og fokuserer på idrettsprestasjonene.

Inlagd: 2014-11-04, 07:13
Skriven av: Sven

http://www.langrenn.com/svensk-lettelse-etter-northug-ja.5612555-1743.html
Ikke vær så sur nå svensker…
Nå må dere gled dere til at ”mr.Falun” og trønderbastionen kommer å besøker ”Falukorv-byen”..
Det blir 14 dager som de sent glemmer i den gamle kopperbyen ;)

Inlagd: 2014-11-04, 11:19
Skriven av: tolsrav

Gissar att det kommer att gå tungt för PN i Falun. Har kanske ej tränat tillräckligt. Visserligen sägs det att han är i god form men det är bara andrahandsuppgifter.

Inlagd: 2014-11-04, 16:54
Skriven av: Knut

Knut… I så fall du sitter på ”førstehandsuppgifter” ang. PN – formutvikling – kan det være interessant å få en sannferdig oppdatering, sp. undertegnende er meget nyfiken …. ;)

Inlagd: 2014-11-04, 21:14
Skriven av: tolsrav

Tolsrav; har ej hört PN själv bedöma sin egen form i nuläge, har du?

Inlagd: 2014-11-04, 23:09
Skriven av: Knut

Knut… Jeg vil snu ditt spørsmål.. Hva skal PN eller resten av landslagsløperne bruke sin formtopp til i starten av november?
Det er fortsatt 2 mnd til startskuddet går for Tds, og 3,5 mnd til VM i Falun…
Du får lugna ned litt ;)

Inlagd: 2014-11-05, 11:06
Skriven av: tolsrav

Tolsrav, Kalla forntoppade lite inför starten av WC i fjol som du vet. För att boosta självförtroende (och inge respekt ;-) ).

Inlagd: 2014-11-05, 12:50
Skriven av: Aliide

För två år sedan vann Northug avstannade och överlägset i Beitostölen på 15 fritt, vilket senare ledde till guld. Så ska han ta guld igen så bör han nog göra något liknande och vinna med bortåt 40 sekunder före näste norrman exklusive Sundby om han ska skrämma mig. Siktar han däremot på brons rekommenderar jag en 78:e plats i Beitostölen.

Inlagd: 2014-11-05, 15:29
Skriven av: JonasE

JonasE…. Tja, hvem vet…..
Under 15 km (f) på Beitostölen 2010, ble han nr. 49…
Senere i sesongen tok han 3 gull og 2 silver under VM i Kollen..
PN er en meget uberegnelig ”gosse” 7h…..;)

Inlagd: 2014-11-05, 16:03
Skriven av: tolsrav

Men presset har de svenske løperne på hjemmebane, slik som Bjørgen/Northug hadde under VM i Kollen. Og begge innfridde med glans..
Spørsmålet blir hvem av de svenske åkarna som har tøft nok hode til å innfri foran et jublende, å et meget kravstort ”hjemmepublikum”…

Inlagd: 2014-11-05, 16:28
Skriven av: tolsrav

Roligt att alla bara prata om Sverige och Northug. OS-kungen och världens bästa skidåkare Dario Cologna står återigen i skuggan och låter andra ta uppmärksamheten, ingen rör honom om han är i samma slag som i de två senaste mästerskapen.

Inlagd: 2014-11-05, 18:12
Skriven av: SuperDario

SuperDario… Her er ingen løper avskrevet så langt… Det kan være både sykdom og skader på aktører før vi skriver 18 feb…. Men diskutere kan man alltids gjøre.

Inlagd: 2014-11-05, 19:02
Skriven av: tolsrav

Skal ikke avskrive Dario, men det er vel bare i OL nå sist han har vært bedre enn Northug i et mesterskap. Han holder ofte en jevnt bedre form enn Petter uten like store topper. Har litt troa på Calle i Falun i fellesstartene. Tror ikke det er så lett å gå i fra i de løypene og han har en vass avslutning. 15 fritt holder jeg en knapp på Dario, Sundby og Olsson med Northug, Hellner og Legov som utfordrere. Ikke akkurat noe spennende tips, men det er sjelden noen store overraskelser individuelt i mesterskap.

Inlagd: 2014-11-05, 19:36
Skriven av: Sven

Cologna är en bättre och mer komplett skidåkare än Northug.
Ser man till OS står det 3-1 till Cologna. Northug har visserligen 4-1 i VM, men Cologna har vunnit totalcupen tre gånger mot Northugs två. Och har dessutom vunnit Tour de Ski tre gånger, vilket Northug aldrig lyckats med. Cologna är lika bra i lätt terräng som motlut medans Northug främst behärskar lätt terräng vilket han förvisso är riktigt bra på.

Inlagd: 2014-11-05, 21:46
Skriven av: Perp

Gällande 15km så tycker jag du skall byta plats på Northug och Sundby. Cologna, Olsson och Northug har flera gånger smadrat till övriga med mellan 30 sekunder och uppemot minuten. Sundby och Hellner har vunnit lopp med typ 10 sekunder när de andra inte varit med, i topptrim eller bortvallade. Legkov är ett frågetecken i intervallstart, men åkte bra i klassiskt ifjol, så möjligheten finns.

Inlagd: 2014-11-05, 21:52
Skriven av: Perp

Vil ikke si at Dario er mer komplett enn Petter. Northug har vel stort sett vunnet alle mulige distanser som kjøres i verdenscupen. Dario har aldri vunnet en 5-mil. Hva er det som gjør Dario mer komplett lurer jeg på.

Inlagd: 2014-11-05, 22:22
Skriven av: Sven

Femmil hit och femmil dit, körs bara två gånger om året. Colognas andraplats i VM senast visade att han kan åka femmil, även tvåa i Kollen 2012. Northug har spurtat hem tre sällskapsresor i mästerskap. Segern i Kollen 2010 var dock mycket imponerande.

Som sagt jag tycker att Cologna har en styrka i uppförsbackarna också, Northug är helt okej. På platten är givetvis Northug strået vassare men Cologna är lika klar tvåa. För mig är Cologna nummer 1 och har varit det ett tag också. Men det går såklart att diskutera.

Inlagd: 2014-11-05, 23:12
Skriven av: Perp

Olsson och Cologna är och förblir underdogs, oavsett hur många guld de än vinner…

Inlagd: 2014-11-05, 23:41
Skriven av: Aliide

Northug och Cologna är dom två stora. Petter snäppet före i antal titlar, men Dario sitter på tronen för tillfället. I Falun talar mycket för Petter dock.

Inlagd: 2014-11-06, 10:56
Skriven av: Manne

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/har-ar-norrmannens-val-en-urmanniska/
Det er nok en bra bit opptil Wassbergs nivå ja, Eldar. Skisportens store ”bohem” på 80-tallet……

Inlagd: 2014-11-06, 10:59
Skriven av: tolsrav

Tycker nog Petter påminner mer om Gunde än om Wassberg.

Apropå det kommer jag ihåg en gammal artikel där Sixten Jernberg sa sig se mycket av sig själv i Marcus Hellner.

Inlagd: 2014-11-06, 14:01
Skriven av: Manne

Han Pettersson på Expressen börjar jag bli förbannat trött på. Har han någon slags kärleksrelation med någon i Norska laget? Kan ju vara trevligt att någon gång få läsa om några andra länders stjärnor. Och varför så infantila frågor? Åkarna är väl vuxna människor, hans intervjuer med Kalla är bara hemska. Får henne att framstå som mindre vetande. Synd är det i alla fall för Expressen är den enda tidning i Sverige som försöker följa längdsporten.

Inlagd: 2014-11-06, 14:03
Skriven av: Ron Wood

Instämmer. Den artikeln av P. är bara blaha blaha för att citera herr Lindeman.
Sen har jag aldrig hört att Sundlling ska vara nån ” ny kalla” Var får dom allt ifrån ?

Inlagd: 2014-11-06, 15:55
Skriven av: Knut

Knut: NRK:s kommentator Jann Post nämnde Sundling som ett nytt stjärnskott att se upp med denna säsong. Så även i Norge har man tagit intryck av vad Jonna gjorde på JVM.

Själv har jag sett flera gånger i svenska medier att Jonna nämns som den nya Kalla. I och för sig har även Stina utnämnts som den nya Kalla men jag tycker nog att Jonna passar in på det bättre än Stina.

Nästan varje gång Grip uttalat sig i media senaste halvåret har han nämnt Jonna vid namn. Däremot har jag inte sett att nämnt Simon Persson alls (för att jämföra med en annan nykomling i A-landslaget).

Så något eget påfund är det nog inte.

Inlagd: 2014-11-06, 16:52
Skriven av: swestam

Swestam Var har du läst detta?

Inlagd: 2014-11-06, 17:03
Skriven av: Knut

Knut: Posts uttalande här: http://www.bt.no/100Sport/langrenn/Ekspert—Toffere-for-Bjorgen-og-Johaug-etter-Kowalczyk-nei-469796_1.snd

Grip nu senast i hans presentation på skidförbundets mediadag för ca två veckor sedan.

Om Sundling som nya Kalla bla http://www.svd.se/sport/jonna-kan-bli-en-ny-kalla_4052303.svd och http://www.vk.se/plus/1219172/vill-kopiera-kallas-succerecept

Inlagd: 2014-11-06, 17:18
Skriven av: swestam

Nya Kalla. Vad menas med det egentligen?

Visst behöver verkligheten förenklas ibland för att väcka intresse… men om man inte definierar vad dom avses blir det ju helt substanslöst. Nya Kalla kan ju betyda lite allt möjligt.

Inlagd: 2014-11-06, 19:51
Skriven av: Manne

Dom är ju inte särskilt lika varandra varken utseende- eller åkmässigt

Inlagd: 2014-11-06, 22:31
Skriven av: Knut

Yes – f..n va gött!
http://www.svt.se/sport/klart-med-vinterstudion-i-svt-fram-till-2021

Inlagd: 2014-11-06, 22:51
Skriven av: Allan Vallan

En snabb sökning visar att Ebba Andersson, Sofia Hanriksson, Lisa Larsen och faktiskt även Charlotte Kalla själv benämnts som nya Kalla. Och det finna säkert fler, som Stina Nilsson som Swestam nämnde.

Man ska nog ta dom här benämningarna med en nypa salt. Ett sätt att göra komplexa saker till säljande rubriker.

Inlagd: 2014-11-07, 09:35
Skriven av: Manne

Manne – en till verkar ha varit Madeleine Thorn
http://www.sweski.com/svensk-jattetalang-lagger-av.5608410-184999.html

Inlagd: 2014-11-07, 10:41
Skriven av: Allan Vallan

Ett annat sätt att ta reda på betydelsen av ”nya Kalla” är att fråga den som påstår detta vad som menas med påståendet så får man förhoppningsvis veta hur man tänkt.

Inlagd: 2014-11-07, 10:57
Skriven av: Knut

Knut.. Jag kan ju tycka att det är smidigare att det framgår i artiklarna vad som menas, än att alla läsare ska skriva och fråga.

Inlagd: 2014-11-07, 11:14
Skriven av: Manne

Manne; håller med för nåt svar får man kanske aldrig av skribenten som troligen själv inte vet varför vissa uttryck används annat än som utfyllnad i brist på annat att skriva om

Inlagd: 2014-11-07, 16:35
Skriven av: Knut

Förstår inte riktigt varför man skall komplicera saker så mycket.

Inlagd: 2014-11-07, 17:01
Skriven av: swestam

Swestam… Ska man då tolka det som att hon kan vinna tour de ski som förstaårs-senior? För det var ju vad Kalla gjorde.

Eller vad menar du med att inte komplicera?

Inlagd: 2014-11-07, 17:44
Skriven av: Manne

Manne: Jag tänker mer som att hon är en riktig stor talang och kan få/kommer att få ett internationellt genombrott, dessutom att hon liknar Kalla på så sätt att hon är bättre i fristil än klassiskt, inte nödvändigtvis att hon måste upprepa Kallas alla segrar.

Inlagd: 2014-11-07, 20:35
Skriven av: swestam

Om det står i tidningarna om en ”ny Kalla” tror jag folk väntar sig världsresultat rätt snabbt. Men det är ju vad jag tror.

Inlagd: 2014-11-07, 21:05
Skriven av: Manne

Om ni undrar varför norrmännen är tysta idag är de för att de följer schack-VM.
http://www.svtplay.se/video/2455538/schack-vm

Jag begriper inte hur men fan så spännande det är. Heja Carlsen!

Inlagd: 2014-11-08, 16:31
Skriven av: JonasE

Jonas E ; Vad är spännande?

Inlagd: 2014-11-08, 16:58
Skriven av: Knut

Sjakk-VM er spennende ja. Merkelig at sjakk kan være det, men når man først begynner å lure på hvilket trekk som kommer, så er man solgt.

Inlagd: 2014-11-08, 19:12
Skriven av: GunnarBull

Schack är som allt annat spännande först när det ska avgöras.

Inlagd: 2014-11-08, 19:33
Skriven av: Knut

Jonna Sundling har ju ett helt eget inlägg här i bloggen, varför diskuteras hon under den här rubriken?
Det många säkerligen menar när de kallar henne för en ”ny Kalla” är kanske att hon är den största talangen sedan just Kalla?
Att man är en stor juniortalang behöver dock inte betyda någonting.
Men, har ingen någon rätt att förvänta sig någonting av vare sig henne eller någon annan av åkarna, allra minst skidentusiaster/skidnationalister som hänger på olika Internet-forum. I slutändan gör de alla sitt bästa och representerar ingen annan än sig själva, oavsett vad det råkar vara för färg på dräkten.

Inlagd: 2014-11-09, 23:43
Skriven av: Johannes

Hanna Eriksson har en stressfraktur i ryggen (!) och måste vila ett par månader upp till ett halvår. Ajaj, stackars Hanna, hon har inget flyt.

Inlagd: 2014-11-10, 12:00
Skriven av: Anders

Jag tycker nog man kan förvänta sig bra prestationer av alla som representerar landslag i olika sporter…har man tagit sig till ett landslag får man åxå räkna med krav från folk runtomkring…de många kan missa är att ställa rimliga krav kan jag tycka…o tävlar man i landslaget då representerar man åxå Sverige :)

Inlagd: 2014-11-10, 12:00
Skriven av: Jossa

Jätte trist för Hanna E inte första gången de strular rejält…hade annars trott riktigt mkt på henne i år men nu ser de tufft ut..

Inlagd: 2014-11-10, 12:01
Skriven av: Jossa

Jossa:
Nationalism och idrott går väldigt ofta hand i hand (på gott och ont). I lagidrotter så som fotboll och ishockey har jag viss förståelse för detta, men i individuella idrotter så som tex. skidor skulle jag personligen föredra att utövarna representerade sina klubbar i stället för sina hemländer i alla sammanhang, förutom möjligtvis i VM och OS.
Detta av tre anledningar: Först och främst skulle det minska den typen av osund nationalism som man ofta stöter på i tex. forum som detta. Sedan skulle det innebära rättvisare möjligheter för idrottare från mindre skidnationer som då skulle kunna representera klubbar i andra länder. Avslutningsvis skulle det betyda att sporten som helhet skulle attrahera ett betydligt större kapital i form av sponsorer.
Men jag inser samtidigt att jag är rätt ensam om att tycka detta.
Väldigt många ute i stugorna tycker om att få sin nationella självkänsla stärkt av ANDRA människors framgångar och det är väl egentligen inget fel med det, så länge som man inte börjar ställa krav och förvänta sig prestationer av dessa andra människor.

Inlagd: 2014-11-10, 13:30
Skriven av: Johannes

Jag tycker inte man har rätt att ställa resultatmässiga krav på andra människors idrottande. Däremot är det en verklighet dagens idrottare har att förhålla sig till, och då bör man lära hur man hanterar det.

Förhoppningar kan man ju ha. Men som Jossa är inne på ska dom vara rimliga. Att hoppas att någon som aldrig tävlat i världscupen ska bli en ”ny Charlotte Kalla” är inte en rimlig förhoppning. Observera att jag inte säger att det är omöjligt.

Inlagd: 2014-11-10, 14:14
Skriven av: Manne

Johannes: ska man göra som du säger blir de lite som cykel alltså…du skriver åxå att man kan få in större kapital i form av sponsorer..men med större kapital å fler sponsorer så skulle ju pressen bli betydligt större på åkarna i lagen sponsorer kräver resultat…dom bästa lagen skulle ändå ha mkt mer pengar än dom mindre

Inlagd: 2014-11-10, 14:54
Skriven av: Jossa

Det finns för och nackdelar med alla upplägg. Den typen av stall-körning som man kan se inom cykelsporten och i viss mån i långloppskuppen är inte alltid av godo. Alldeles för ofta betyder den typen av stall-upplägg att vissa åkare ”offras” för att lyfta fram en fixstjärna till segern. Det finns även (återigen med cykelsporten som exempel) en uppenbar risk för ökat fusk.
Men de som kommer ihåg det svenska landslagets ”stallkörning” på 30km vid OS i Vancover minns säkert även hur väl den typen av tävlingsupplägg passar den allt jämnare moderna skidsporten.
Om folk bara kunde lägga band på sin nationalism i olika idrottssammanhang och (som både Manne och Jossa skriver) ha förhoppningar i stället för förväntningar på idrottsutövare så skulle allt bli så oerhört mycket mera sympatiskt.
Själv hoppas jag väldigt mycket på Sundby, Cologna, och Kalla (av de etablerade storåkarna), av de lite mindre kända ska det bli spännande att se vad tex. Iivo Niskanen och Jonna Sundling kan åstadkommar. Iivo kan potentiellt bli en av årets riktiga stora utropstecken… även om man alltid är lite nervös när det kommer till finska skidåkare.

Inlagd: 2014-11-10, 16:37
Skriven av: Johannes

Fan vad fin du är Johannes! En riktig världsmedborgare!

Inlagd: 2014-11-10, 17:54
Skriven av: Benke Benbrott

Jag tycker att alla åkare ska tävla i exakt samma neutrala dräkter med mask för ansiktet så ingen vet vem någon är eller vilket land dom kommer ifrån. Sen ska skidor inte visas på TV då pressen blir för stor på de som åker (ingen har någon rätt att ha krav på andra människors idrottande). Sen tycker jag att vi ska avskaffa alla nationer och införa Esperanto som världsspråk. Och alla ska älska alla och gå nakna på stan. Och en läkare ska ha samma lön som en städerska.

Inlagd: 2014-11-10, 18:52
Skriven av: Gabriel

Ja ja, skönt att det bara är 2 veckor kvar – då kan vi äntligen börja diskutera skidåkning igen.

PS: Gabriel – ditt sista förslag kan det nog ligga en del i.

Inlagd: 2014-11-10, 19:07
Skriven av: Allan Vallan

Gleder meg skikkelig til VM i Falun. Hvilke medaljemål har dere svensker og hvilke distanser kommer de på?

Inlagd: 2014-11-10, 19:45
Skriven av: sven

Håller med om att schack kan vara oerhört spännande. Vi svenskar hade säkert hamnat i schackhysteri också om vi hade haft en världsstjärna. Carlsen vinner hur som helst igen. Han är helt enkelt starkare än Anand.

Vilka VM-medaljer hoppas jag på? Jag är ju lite skrockfull och vill inte jinxa men det är klart att Kalla är en av medaljkandidaterna. I typ allt hon ställer upp i… Sedan kan Stina Nilsson bli livsfarlig. Hon har skallen, talangen och motivationen. Men det är förstås små marginaler i sprint. Stafetterna självklara medaljchanser som alltid på senare år. Efter det känner jag att jag vill avvakta resultaten i säsongsinledningen innan jag spekulerar mer. På herrsidan känns det osäkrare i år trots framgångarna i Sotchi och i säsongsavslutningen.

Inlagd: 2014-11-10, 20:24
Skriven av: Per

Inga medaljmål alls. Johannes har tagit över skutan och målet är att alla är lyckliga och tar sig i mål, helst svettfria. Och självklart i den nya regnbågsfärgade dressen med könsneutrala sponsorer som genusgalningarnas riksförbund. Som speaker har vi Gudrun Schyman, och Lars Gårdfeldt är mental coach på plats till de som eventuellt upplever patriotism på arenan och snabbt behöver behandling för att minimera riskerna av men för livet. We Shall Overcome varvas mellan sprintheaten. Det blir fest!

Inlagd: 2014-11-10, 20:27
Skriven av: Benke Benbrott

”Nya Kalla” blir förresten rätt töntigt. Om någon annan svenska på allvar slår in sig i världstoppen blir det som sig själv och ingen annan. Det är ett som är säkert. ”Nya Kalla” var för mig Charlotte Kalla under förra säsongen…

Inlagd: 2014-11-10, 20:27
Skriven av: Per

Det är dom som åker skidor som ska ha medaljmål. Inte dom som sitter och käkar chips framför teven. Det är det som är poängen.

Att sätta krav på andra, men inga som helst krav på sig djälv, har knappast något med vinnarattityd att göra.

Inlagd: 2014-11-10, 21:40
Skriven av: Manne

Själv tror jag på 10 medaljer och sex guld. Det är ingen målsättning utan vad jag tror på (utifrån hur det gick förra säsongen samt utifrån de positiva signaler som kommit under försäsongen).

Inlagd: 2014-11-10, 22:27
Skriven av: swestam

Jag tycker att det bästa är att vara pessimist .Antingen får jag rätt eller så blir jag glatt överraskad.

Inlagd: 2014-11-10, 23:23
Skriven av: Knut

Som alltid kommer ”Manne” och sammanfattar i ett par rader det jag (gång på gång) misslyckas med att förmedla i mina långa haranger. :D
Det är dock roligt, om än samtidigt bedrövande, att se hur man med väldigt små medel kan provocera fram en väldig massa förakt och hat ur vissa individer.

Inlagd: 2014-11-10, 23:25
Skriven av: Johannes

Fast nån liten guldmedalj skulle nog sitta fint särskilt när jag i år är på plats för att heja fram dom blågula till stordåd.

Inlagd: 2014-11-11, 05:10
Skriven av: Knut

Vill bara förtydliga det här med krav på andras idrottande…

Jag är verkligen FÖR krav på uppvisade resultat för att få delta i olika landslagstävlingar. Tydliga kvalregler. Och jag är för att det krävs att man fortsätter klara vissa uppställda kriterier för att få fortsatt förtroende. Gör man inte det ska nån annan få chansen och man får själv gå ner och tävla på lägre nivå tills man uppfyller kraven igen. Det är för mig en viktig förutsättning för att idrottaren själv ska kunna påverka sin egen idrottskarriär.

Det jag ställer mig emot är krav på enskilda individer. Jag tycker man behöver göra en egen insats, eller ta en risk själv för att få ställa krav. men det är ju bara min uppfattning.

Inlagd: 2014-11-11, 08:00
Skriven av: Manne

Johannes: synd att du inte vill bidra till en seriös diskussion utan är bara ute för att provocera

Inlagd: 2014-11-11, 08:15
Skriven av: swestam

Angående Niskanen:

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/niskanen-tog-bild-for-att-ha-nar-jag-akte-dit/

Inlagd: 2014-11-11, 10:05
Skriven av: Manne

Återigen håller jag med Manne.
Självklart ska det ställas krav på de idrottare som tas ut till landslaget. Men det behöver man väl knappast diskutera? För det finns nog få saker som är tuffare än att ta sig in i landslagstruppen i skidåkning? Den som hävdar motsatsen har ingen aning om vad det handlar om.
Förra årets petande av Calle Halfvarsson ur stafettlaget tycker jag visar hur oerhört hårt det blåser på toppen. Det fanns säkerligen de som även ansåg att Anna Haags prestationer inför OS inte egentligen var tillräckliga för att ge henne en plats i stafettlaget, men lyckligtvis är det vare sig soffpotatisarna framför sina TV-apparater eller hatarna bakom sina tangentbord (ni vet vilka ni är) som bestämmer.

Inlagd: 2014-11-11, 10:06
Skriven av: Johannes

Jag hoppas, hoppas, hoppas, verkligen att Niskanen är den nystart som den skamfläckade finska skidåkningen behöver.
Det ska som sagt bli oerhört spännande att se honom i årets världscup. Han är utan tvekan en av de åkare som jag ser mest fram emot att se. …men som alltid med finsk skidåkning så finns den där oron.

Inlagd: 2014-11-11, 10:30
Skriven av: Johannes

Jag tror nog inte det finns anledning att tänka i sådana banor när det gäller Iivo Niskanen, alls. Bara väldigt kul att de fått fram en sådan bra åkare.

Inlagd: 2014-11-11, 11:28
Skriven av: Emil

Jag tycker det är roligare att se på längdåkare som tävlar för nationslag än företagsteam ala cykel. Men om det systemet ska leva kvar måste nog förbunden göra lite åtgärder snarast – det tycker jag Northugs kontraktbråk tyder på. På sikt är det ingen hållbar lösning att ”tvinga” in folk i landslag, jag tror helt enkelt inte det kommer funka.

Inlagd: 2014-11-11, 13:13
Skriven av: Manne

Manne: Hur många förutom Northug tvingas in i något landslag? Är det verkligen något som är ohållbart på längre sikt. Jag ser inte att detta skulle vara något stort problem.

Inlagd: 2014-11-11, 13:51
Skriven av: swestam

Tvärtom Manne, idag vill man komma in i nationslaget av flera skäl .

Inlagd: 2014-11-11, 15:12
Skriven av: Knut

Swestam… Jag är inte säker, men jag tror det kan bli ett problem. Till nästa år är risken stor att Petter åker långlopp, kanske som nybliven vm-kung. Richardsson har tidigare talat om långlopp, och även Olsson… men det är förstås osäkert.

Om skidåkningens största fixstjärna väljer långlopp kommer statusen höjas där. Samtidigt kommer världscupens sponsorer, arrangörer och TV-bolag inte vara nöjda med att stora publikmagneter uteblir.

För många är ju dom ekonomiska förutsättningarna mycket bättre i långloppsteamen. Och om långloppen dessutom får några fixstjärnor kan statusen höjas markant, vilket kan locka fler att gå över. Men detbär möjligt att jag övertolkar situationen.

Inlagd: 2014-11-11, 16:07
Skriven av: Manne

Långloppen åks av föredettingar så varför ska eliten satsa där.varför avstår man mer betalt förstår jag inte heller. Allt är bara spekulationer från din sida eller hur Manne?

Inlagd: 2014-11-11, 16:49
Skriven av: Knut

Knut… Framtiden är väl i princip alltidbspekulationer? Privatlag kan i många lägen dra in mer pengar och kommer en fixstjärna som Northug kommer tyngre sponsorer.

Inlagd: 2014-11-11, 17:01
Skriven av: Manne

Medan vissa tycker att det är intressant att spekulera kring vem som vinner vilken medalj i VM, så tycker jag att det är minst lika intressant att spekulera kring olika (i och för sig väldigt hypotetiska) framtida scenarion där vi har två konkurrerande världscuper.

Som bekant har SVT lagt vantarna på världscupen fram till år 2021. Jag misstänker att tex. NRK har ett liknande avtal?
Vad innebär detta för andra aktörer, så som tex. ViaSat, som på senare år fått upp ögonen för skidsporten?

Låt oss säga att Petter gör verklighet av sina tämligen befogade hot och kör långloppscupen och att tex. ViaSat samtidigt ser en möjlighet att köpa in dessa lopp och satsa stort.
Jag är övertygad om att det inte skulle vara svårt att få med COOP som huvudsponsor för hela kalaset.

Hur många löpare utöver Petter skulle det krävas för att jag skulle välja att titta på dessa tävlingar i stället för den vanliga världscupen?
Troligtvis skulle det räcka med två eller tre åkare; säg tex. Cologna och Legkov, kanske även en svensk storstjärna, varför inte Hellner?
Säg sedan att både Richardsson och Olsson samtidigt väljer att byta till långloppscupen. Ja då du Popsen, då gäller det att du verkligen tar på dig din mysigaste kofta för att behålla tittarna.

Inlagd: 2014-11-11, 18:42
Skriven av: Johannes

Om någon nu undrar varför jag inte exemplifierade med någon utav damåkarna så beror det på att Marit Björgen och de andra norskorna liksom tagit död på spänningen på damsidan och därmed även devalverat mediavärdet. :(
De är helt enkelt FÖR överlägsna.
Samtidigt är de alla så sympatiska att man gott unnar dem att vinna.

På herrsidan finns det EN tydlig antagonist, som samtidigt är bäst, vilket är en underbar dramaturgi och anledningen till skidsportens massmediala uppsving. På damsidan finns det ingen antagonist, man hejar liksom på ALLA (utom möjligtvis på Kowalczyk?).

Inlagd: 2014-11-11, 18:56
Skriven av: Johannes

Manne: Northug-fallet är så exceptionellt så jag menar att det inte går att dra några generella slutsatser utifrån det.

När det gäller resurser och stöttning runt om åkarna så är det fortfarande så att den är betydligt större inom landslagsverksamheten än vad de privata teamen kan erbjuda. En av ledarna för ett av de norska privatteamen sa också tidigare i år att de inte kan matcha landslagen på den här punkten och att det därför var rätt för åkare att byta från deras team till norska landslaget när de kom med i landslaget. Men för åkare som inte platsar i landslagen så kan teamen vara en väl fungerande lösning. Om vi tittar på exempelvis Sara Lindborg så är hon med i Team SkiProAm men eftersom hon denna säsong är med i A-landslaget så prioriterar hon landslaget. Därför tror jag inte att privatteamen är något hot mot landslagsmodellen.

Sedan är det en annan sak att långloppen blir mer och mer populära och får mera mediautrymme men det är väl mer en fråga för FIS än att att landslagen behöver tänka nytt. Sedan kan man ju fundera på vad som kommer hända när Northug avslutat sin karriär och profiler som bröderna Aukland och Alsgaard inte finns med i långloppscirkusen, kommer det finnas lika stort medieintresse då?

Inlagd: 2014-11-11, 19:29
Skriven av: swestam

Kalla, Sundling, Ripa, Hellner, Richardsson, Grip samt båda långa stafettlagen nominerade till idrottsgalan.

Inlagd: 2014-11-12, 12:25
Skriven av: JonasE

http://www.youtube.com/watch?v=xhLWVsgloac
I følge Alsgaard var han for tidlig i form…
Men er han den eneste av de svenske løperne som vant et vc-løp i sesongen 2013/2014 på distanse.
Ergo, han har vel en liten mulighet til litt heder å ære på idrottsgalan, får man hoppas…. ;)

Inlagd: 2014-11-12, 13:12
Skriven av: tolsrav

Swestam… Min teori: resurserna blir högst troligen betydligt större i privata lag när man får representera företagen i tävlingar. Men dom möjligheterna är ju väldigt begränsade av förbunden (fis och dom internationella).

Långloppen växer mycket för att åkarna där har möjlighet att representera företagen direkt. Det genererar pengar. Helt enkelt för att företagen har helt andra möjligheter att marknadsföra sig. Får man med Northug nästa år, som nybliven värlsmästare, höjs statusen avsevärt och ännu mer pengar trillar in. Detta tror jag kommer sätta press på världscupen.

Inlagd: 2014-11-12, 14:04
Skriven av: Manne

Johannes: Sympatiska norskorna? Snarare förbannat tråkiga och ointressenta, till skillnad från Kowalczyk. Händer allting något spännande runt henne.

Inlagd: 2014-11-12, 17:42
Skriven av: Keith

Håller inte med om att damskidåkningen är ointressant bara för att norskorna dominerar. Många masstarter på damsidan är intressantare än herrloppen just för att fältet sprids ut mer. Nackdelen med masstarter märks mindre på damsidan tycker jag. Dock trist att det numera saknas riktigt starka åkare på damsidan från Tyskland/Schweiz/Frankrike/Italien.

Inlagd: 2014-11-12, 20:14
Skriven av: Per

Keith;

– er det slike utøvere du ønsker deg i langrenn og annen individuell idrett?
Skiløpere som alltid unnskylder med noe når de blir slått, klager på alt og alle og som beskylder dem som slår dem for fusk. Fordi det er så ”spennende”.

Javel, deg om det. Jeg klarer meg fint uten usympatiske dramaqueens. Dvs jeg vil selvsagt ha konkurranse, men helst i fra sportslige skiløpere. Om jeg av en eller annen grunn skulle ha lyst på å følge med usportslige, umodne og usympatiske utøvere, så går jeg heller på en fotball -eller ishockey match.

Inlagd: 2014-11-12, 22:15
Skriven av: fabulator

”I følge Alsgaard var han for tidlig i form…”
Ja det såg vi ju på stafetten…Richardsson prickade formen bra.

Om ni har tillåtelse att skylla på skidorna i Sotji så kan vi göra det (ser du Johannes, vi och dom, hemskt va?) under första halvan av Holmenkollen 2011.

Inlagd: 2014-11-12, 22:27
Skriven av: Benke Benbrott

Dom norska åkarna fick stryk under fjolårssäsongen ett antal ggr så överlägsna är dom inte Rädd för att det kommer att gå ännu sämre denna säsong.

Inlagd: 2014-11-12, 22:29
Skriven av: Knut

Knut… Jeg kan være enig i dine spådommer, for… i sesongen 2013/2014 presterte de norske løperne totaldominans i VC… Totaldominans i Tds… klart beste langrenn-nasjon under OS…
Til og med i Vasaloppet vant en ”halvgammel” sprinter…

Så jo da, de har litt å forsvare ja.. ;)

Inlagd: 2014-11-12, 23:05
Skriven av: tolsrav

Till Bengt Stolpskotts uppenbara förtret så bryr jag mig inte alltid om vilket land som vinner …så länge det inte är Norge. ;)
Det finns vissa åkare som alltid ger ett sportsligt och sympatiskt intryck och som man därför med glädje unnar alla segrar i världen. Både de svenska och de de norska damåkarna hör till den kategorin, Kowalczyk gör det inte.

Inlagd: 2014-11-13, 00:30
Skriven av: Johannes

Jag håller helt med ”Per” i att damernas masstarter bjuder på bättre skidåkning än herrarnas tävlingar.

Tittar man på resultatet från fjolårets världscup så är 5 av de 10 bästa åkarna i BÅDE dam- och herrklassen från Norge. Men skillnaden är den att på damsidan så är 1:an, 2:an, 3:an och 4:an norskor

…skidsporten skulle må riktigt bra av att ha minst en tysk/tyska bland de 3 främsta.
Fram till dess att Tyskland får fram en riktigt bra skidlöpare får vi nog leva med att de största sponsorerna väljer att lägga sina pengar på en hittepåsport för dåliga gevärsskyttar som också tycker om att åka skidor, om än inte så fort.

Inlagd: 2014-11-13, 00:44
Skriven av: Johannes

Tolsrav; Inser att det bara var en dröm jag hade.

Inlagd: 2014-11-13, 05:22
Skriven av: Knut

”lägga sina pengar på en hittepåsport för dåliga gevärsskyttar som också tycker om att åka skidor, om än inte så fort.”

Johannes, du får väl fråga världseliten om de tyckte att Hafsås åkte fort när han vann 15 km i Beitostölen före Northug, Hellner, Cologna, Olsson, Legkov, Vylle och gänget.

Eller när Tora Berger blev 4:a på 10 km i Sjusjön endast 43 sekunder efter Björgen, men före Johaug, Steira, Kowalczyk, Randall osv.

Eller när Gössner blev 4:a i VM i Val di Fiemme på 10 fritt och Kalla blev 7:a?

Osv osv.

Inlagd: 2014-11-13, 08:20
Skriven av: Gabriel

Skiskyting er en mye større sport enn langrenn. Bare reis til Tyskland og spør de om de vet hvem Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen er. Er vel ingen tvil om hvem som er størst nedover i Europa.

Inlagd: 2014-11-13, 09:58
Skriven av: Sven

När det gäller privatlag så är det så att de flesta privatlag har en väldigt liten budget. Med några få undantag är de ekonomiska förutsättningarna för åkarna i privatlagen långt sämre än för åkarna i landslagen. Hittills är väl bäst att tillägga, men jag tror också att det kommer dröja länge innan det blir någon större förändring. Möjligtvis är det så att med en disrupt händelse såsom att en världsstjärna a la Northug så skapas än bättre förutsättningar för riktigt feta sponsorer.

En stor fördel är dock att fler åkare får tillgång till sponsorpengar genom privatlagen och deras förutsättningar att marknadsföra genom långloppscircusen. Fler åkare får möjlighet att satsa på träning på i stort sett heltid. Sponsorerna bidrar också med att sätta tryck på media samt att medfinansiera sändningar från långlopp vilket även det ökar intresset för sporten i stort.

En nackdel är att pengarna sällan går tillbaka till klubbverksamhet. Klubbarna får också svårare att hitta sponsorer eftersom många befintliga sponsorer tecknat upp sig på privatlagen samt att profilåkare inte längre representerar klubben.

Inlagd: 2014-11-13, 10:19
Skriven av: Anders

http://www.dagbladet.no/2014/03/23/sport/verdenscup/vm/skiskyting/emil_hegle_svendsen/32446592/
Denne herren blir en god målestokk for langrennseliten i fristil for sesongen som står for døren.
Synd for franskmannen at ”kyssesyken” ødela en del av sommertreningen…

Inlagd: 2014-11-13, 10:47
Skriven av: tolsrav

Mange gode poenger her Anders. En stor fordel med private lag er som du sier at de som ikke er gode nok for landslaget fortsatt kan trene langrenn på heltid. Uten privatlag så er jeg ikke sikker på at Chris Jespersen hadde fått det comebacket han fikk i fjor. Samme med Simen Østensen foran denne sesongen.

Inlagd: 2014-11-13, 10:48
Skriven av: Sven

Tror ikke vi kommer til å se en skiskytter som slår langrennseliten igjen. Den siste var vel Ronny Hafsås og vi kan vel alle se at 99% av hans trening har vært i sporet og ikke på skytebanen.

Inlagd: 2014-11-13, 10:51
Skriven av: Sven

Finns också exempel på skidskyttar som inte skulle ha en chans i skidspåret. Ferry, Jonsson, you name it.

Inlagd: 2014-11-13, 11:15
Skriven av: Knut

http://www.aftenposten.no/100Sport/langrenn/Svensk-skiskytterstjerne-hardt-ut-mot-Northug-i-ny-bok-474126_1.snd
Si det som det er… En tøff og uredd type som fenger undertegnende….

Inlagd: 2014-11-13, 11:23
Skriven av: tolsrav

Tragiskt

Inlagd: 2014-11-13, 12:06
Skriven av: Knut

Självklart ska längdåkarna vara snabbare än skidskyttarna. Jävligt konstigt vore det annars. Men att skriva som Johannes:

”en hittepåsport för dåliga gevärsskyttar som också tycker om att åka skidor, om än inte så fort.”

Det är ju bara för dumt. Speciellt när vi vet att de bästa skidskyttarna i världen gott och väl platsar topp 30 inom längdåkningen.

Inlagd: 2014-11-13, 13:06
Skriven av: Gabriel

Det är nog bara i Norge man kan göra en rubrik av att Ferry skrivit i en bok att Northug var knäpp som körde rattfull. Var finns nyhetsvärdet i detta? Vilken person i hela världen, inklusive Northug själv, tycker inte att det var idiotiskt att köra rattfull och krascha med bilen?

Då finns det ju mer intressanta saker att läsa i boken om man gillar sensationsskriverier. Men bokbranschen är ingen lätt bransch heller. Vill man sälja några böcker måste man skapa väldigt mycket uppmärksamhet, och det gör man inte genom att vara moderat, tyvärr.

Inlagd: 2014-11-13, 13:15
Skriven av: Gabriel

”Det är ju bara för dumt. Speciellt när vi vet att de bästa skidskyttarna i världen gott och väl platsar topp 30 inom längdåkningen.”

Vi har flere eksempler på at de beste skiskytterne nu og da har vært helt i verdenstoppen i fristil sammenlignet med de beste langrennsløperne.

Prestasjonen på skytebanen er først og fremst at man skyter med svært høy puls i forhold til spesialiserte skyttere. Jeg liker skiskyting, men er mer avmålt til kombinert. Foretrekker de beste hopperne og langrennsløperne hver for seg. Synes denne øvelsen har gått litt ut på dato.

Inlagd: 2014-11-13, 13:48
Skriven av: fabulator

Skidskyttar är oerhört duktiga idrottsmän och idrottskvinnor. Det behöver man inte diskutera.
Jag skulle tro att det finns ytterst få idrottare som tränar mer och hårdare än just skidskyttar. Men likt alla andra mångkampare är de idrottare som är ”bra på mycket men inte bäst på något”.

Att sporten sedan är väldigt populär bland TV-tittare i största allmänhet och bland (vapentokiga?)tyskar i synnerhet är även det odiskutabelt. ;)

Men det förändrar inte faktumet att det är en tämligen konstlad tävlingsform (om än inte lika rakt uppochned bisarr som tex nordisk kombination).

I min umgängeskrets kan jag se en tydlig skiljelinje; personer som själva idrottar och åker mycket skidor föredrar i större utsträckning att se på längdskidåkning, personer som själva inte idrottar och som absolut aldrig åker skidor tycker att skidskytte är en intressantare form av tv-underhållning. Sen har man så klart också de där vännerna som tycker att all idrott är supertöntigt och som inte skulle se på vare sig längdskidåkning eller skidskytte om de så fick betalt för det. ;)

Inlagd: 2014-11-13, 13:54
Skriven av: Johannes

Diskussionen om längd kontra skidskytte har varit uppe tidigare men gav inget heller den gången så vad är oddsen denna gång.

Inlagd: 2014-11-13, 14:05
Skriven av: Knut

Problemet för storskalig sponsring inom längdskidor gentemot tex cykel är:
1. Säsongen pågår 4 månader, mot cyklingens 10.
2. Längdskidor är koncentrerat till norra Europa medan cykelsporten täcker många fler och pengastarkare länder.

Inlagd: 2014-11-13, 14:59
Skriven av: JonasE

På tal om skidskytte: Efter att ha varit uppe på Skidskytteförbundets hemsida måste säga att jag är jätteimponerad av Svenska Skidskytteförbundet!

Enligt deras egen information så finns det lite drygt 1272 personer i Sverige som tagit det sk. ”skidskyttekortet” och därför räknas som aktiva skidskyttar.
Hur många av dessa som sedan faktiskt är aktiva i ordets egentliga mening (eller ens äger ett skidskyttegevär) är väl en annan fråga. Men hur det än är med den saken så måste man buga för hur oerhört väl Skidförbundet lyckats sälja in sporten till både media och sponsorer. För att inte tala om de faktiska mästerskapsframgångarna! Jag kan faktiskt inte komma på en enda idrott med så försvinnande få utövare som lyckats få samma exponering och samma framgångar

Inlagd: 2014-11-13, 15:09
Skriven av: Johannes

fabulator: Ja, jag är intresserad av idrottare som har något i skallen förutom skidåkning. Det är därför man föredrar en sådan som Astrid Jacobsen framför Björgen

Inlagd: 2014-11-13, 15:58
Skriven av: Keith

Keith;
Ok, da skal du få kommentere i fred for meg, i alle fall.

Inlagd: 2014-11-13, 16:24
Skriven av: fabulator

Keith…. ”ja, jag är intresserad av idrottare som har noget i skallen”……Har du blitt smittet av den frittalende Bjørn Ferry i løpet av dagen… Ser han skriver i boken ”Ferry Tales”,
– at Kalla og Hellner mangler intelligent.. ;)

Inlagd: 2014-11-13, 16:27
Skriven av: tolsrav

Tolsrav
Du har nog blandat ihop det med hans geni förklaring av norska herrlaget i skidskytte… ;)

Inlagd: 2014-11-13, 18:02
Skriven av: Gunnar

http://www.dagbladet.no/2014/11/13/sport/langrenn/bjorn_ferry/petter_northug/36224689/
Gunnar… ”charlotte kalla og marcus hellner karaktiseres som svært gode skiløpere, men ikke fullt så intelligente”…
”de får nok holde seg til skigåinga så lenge det går”, skriver han…. Ja ja, det er mulig jeg har blandet ihop.. ;)

Inlagd: 2014-11-13, 18:52
Skriven av: tolsrav

Får man tävla för privatlagen i dom största tävlingarna, ger det också mer pengar. Men det får man inte nu. Därför växer Swix ski classic.

Att representera privatlag ger åkarna större möjligheter att dra in pengar till egen plånbok. Det tror jag blir svårt att stå emot.

Inlagd: 2014-11-13, 18:55
Skriven av: Manne

Manne: men där är vi inte idag och jag tror inte vi kommer komma dit heller. Jag tror varken det finns tillräckligt med företag med pengar för att finansiera massor med privatlag och eller att åkarna tycker att pengar är viktigare än allt annat. Att prestera viktigt i mästerskap kommer nog fortfarande ha hög status och landslagen och FIS kommer inte släppa ifrån sig världscupen. Dessutom tror jag inte att publikintresset är tillräckligt stort för långloppscirkusen.

Inlagd: 2014-11-13, 20:46
Skriven av: swestam

Swestam… Jag tror inte att vi nödvändigtvis får team precis som i cykel. Och jag tror inte alla åkarna kommer vallfärda över till långloppscirkusen. Men jag tror landslagen och FIS snart kommer bli så illa tvugna att öka åkarnas möjligheter att marknadsföra egna sponsorer/intressen i samband med tävling. Exakt vart det kommer landa vet jag förstås inte.

Redan om Petter går över till långlopp nästa år, kommer det sätta press på FIS från arrangörer, sponsorer och TV-bolag. Dom som satsar pengar i världscupen vill vara trygga i att dom bästa deltar.

Inlagd: 2014-11-13, 22:19
Skriven av: Manne

En vecka kvar till premiären. Hur ska det gå? Kommer att bli olidligt spännande framför TV/dator. Hoppas snön räcker till spåren bara.

Inlagd: 2014-11-13, 22:27
Skriven av: Knut

Privata lag har sina fördelar och landslag har sina. Det är svårt att riktigt säga vad som är bäst.

Upplägget med landslag även utanför mästerskap är dock förhållandevis ovanligt och jag tror egentligen inte att skidåkningen som sport och skidklubbarna ute i landet har något att vinna på det upplägget.

Men, det har ju ändå fungerat väldigt bra under väldigt många år och jag tror att det kommer fungera bra även i framtiden (för som swestam skriver så lär det inte ändras innom en överskådlig framtid), om bara landslagen inser att tiderna förändras och att de måste förändras med dem.
Sedan så tycker jag som bekant att i en tid där de nationalistiska och rasistiska strömningarna i Sverige tar sig allt obehagligare uttryck (nu så även i vår riksdag), så är det förenat med en rätt påtaglig bismak att ropa ”heja Sverige”, men det är en diskussion som vi kan lämna därhän.

Inlagd: 2014-11-13, 22:44
Skriven av: Johannes

Förresten blir det nån tipstråd i år. Personligen har jag misslyckats rätt så kraftigt tidigare säsonger men nu känner jag mig taggad . Taktiken? Hemlig!

Inlagd: 2014-11-14, 05:47
Skriven av: Knut

Det jag tror kan hända är en större konflikt mellan privatlag och landslag inom ett par år, främst i Norge. Om inte FIS och förbunden går privatlagen mer till mötes än idag.

Men en konflikt behöver ju inte bara va av ondo. Minns team Mekonomen-konflikten. Då gjordes enligt mig en rad bra åtgärder i samband med att Gunde kopplades in. Bland annat gjorde man tydligare uttagningskriterier och kvalificeringstävlingar, vilket enligt mig gjort det enklare för åkarna utanför landslaget att göra seriösa satsningar.

Inlagd: 2014-11-14, 09:40
Skriven av: Manne

Lisa Larsen tar en paus – låter som slutet av karriären som elitåkare
http://www.sumpanelit.se/?p=2032

Inlagd: 2014-11-14, 17:01
Skriven av: wm

Kowalczyk har tagit årets första seger. Kan bli några till.

Inlagd: 2014-11-14, 17:48
Skriven av: JonasE

Apropå nyhetsvärde så var väl den stora skrällen i Ferrys bok att Pichler uppmanade honom och de andra elitåkarna att ta piller som ingen visste vad de innehöll eller kunde bekräftas att de var ”rena”. Det var faktiskt en bisarr Expressenartikel som långt ner i artikeln återgav det avsnittet (strax efter mobbningsanklagelserna mot Ekholm, även det lite intressant.

Inlagd: 2014-11-14, 18:27
Skriven av: Per

Nästa helg är räddad. Åkaren med coolaste namnet kommer till Bruksvallarna – Konrad Motor!

Inlagd: 2014-11-14, 18:59
Skriven av: JonasE

Konrad Motor, er han broder´n til Diesel Doris?

Inlagd: 2014-11-14, 21:44
Skriven av: tolsrav

Torslav: Hur gammal är du? 10 bast eller?

Inlagd: 2014-11-14, 23:40
Skriven av: Valle

kan nån förklara vad som är roligt med vissa namn

Inlagd: 2014-11-15, 11:53
Skriven av: Knut

Er vel svårt att forklare hva som er roligt til de som ikke synes det er roligt.

Inlagd: 2014-11-15, 11:57
Skriven av: GunnarBull

Varför tas det då upp här?

Inlagd: 2014-11-15, 14:24
Skriven av: Knut

”Kowalczyk har tagit årets första seger. Kan bli några till.”

Ny seier for polakken i Finland i dag.

Begynner ikke dette å bli et mønster;
suveren i premieren i Finland – slått kraftig i møte med de beste (WC) – stigende form mot TdS – toppet form i TdS – god form i januar – middelmådig i mesterskap og avslutningen på sesongen, men vinner WC etter å vunnet TdS og deltatt i alle renn.

Inlagd: 2014-11-15, 18:59
Skriven av: fabulator

I år er det vel kun fokus på klassisk. Stiller Marit opp i de fleste renn er jeg ganske sikker på at Kowsa ikke vinner verdenscupen.

Inlagd: 2014-11-15, 19:33
Skriven av: sven

fabulator: Visst är det ett mönster, det indikerar för mig att hon inte är (epo)dopad. Och medelmåttig i mästerskap vet jag inte, hon har ju vunnit fler individuella guld (4) än en sådan kanon som Kalla (1). Att den bästa någonsin (Björgen) haft sin karriär samtidigt som Kowa är väl den största anledningen till att det inte blivit fler guld. Men jag har säkert fel, vilket du tyket och överlägset kommer meddela mig

Inlagd: 2014-11-15, 20:06
Skriven av: Valle

Ja, litt enig. Hun har ikke vært dårlig i mesterskap, har tross alt vunnet flere gull og medaljer. Det er veldig bra. I mesterskap er det nok det reelle styrkeforholdet vi ser hos løpere som er i form. Noe annet ville være merkelig.Iallefall sett over flere år.

Det er bare det at hun har vært så bra i Tds. Det tror jeg beror på at hun i likhet med f.eks. øst-europeeren Lukas Bauer har latt seg friste av den store pengepremien og vært i toppslag. Muligens på bekostning av det som kommer senere.

Inlagd: 2014-11-15, 21:02
Skriven av: fabulator

Jeg skal være ærlig, jeg håper Kowa tryner og brekker begge beina, hun er en ufyselig person jeg unner null og niks.

Inlagd: 2014-11-15, 22:23
Skriven av: Neithiri

Mobbningen av Kowa ofattbar på detta ställe.

Kowa vann de tre första klassiska loppen i VC förra säsongen. Kuusamos klassiska sprint, Kuusamos 5 km samt 10 km i Lillehammer.

Det kallar jag inte ”slått kraftig i møte med de beste (WC)”.

Verkar som Kowa-hatarna förtränger alla bra lopp hon gör och bara kommer ihåg fristilsloppen. Skärp er.

Inlagd: 2014-11-16, 05:37
Skriven av: Johan

Neithiri, jag tycker du kan bespara oss från att vara ärlig, oavsett vad du tycker om Kowalczyk. Det där var rätt vidrigt uttryckt av dig, samt att det inte tillför något till skidpepp. Finns rätt många som tycker detsamma om din största idol men jag hoppas att även dom kan knipa igen, för det har inget med skidåkning att göra.

Inlagd: 2014-11-16, 10:42
Skriven av: Sanna

”Finns rätt många som tycker detsamma om din största idol men jag hoppas att även dom kan knipa igen, för det har inget med skidåkning att göra”

Greit nok, vi skal ikke ønske noen vondt.

Men jeg jeg vil påpeke en viss forskjell mellom de omtalte. Har ”hans idol” alltid unnskyldninger og beskyldt sin konkurrenter for doping gjentatte ganger? Nei.

Det bør ikke overraske noen ar Kowalczyk er rimelig upopulær i Norge. For meg er hun en ekstremt usportslig og usympatisk person. Selvsagt behøver vi konkurranse, men jeg skulle ønske andre hadde stått for den. Med sine siste utspill klarer jeg ikke å glede meg over noe som helst ved hennes prestasjoner. Har aldri ønsket så inderlig at hun skal bli slått av Bjørgen. Og det er kun fordi hun er så til de grader liten og svartsjuk som person. Til og med polakkene begynner å få nok av hennes patetiske uttalelser om sine konkurrenter. Det sier litt.

Inlagd: 2014-11-16, 12:24
Skriven av: fabulator

Ja ja da var vi i gang med landskampen mellom Norge og Sverige i ski-sport 2014-2015

Seiere i VC : Norge. — Sverige

— Alpint. 1. – 0.
— langrenn.
–skiskyting

Inlagd: 2014-11-16, 19:09
Skriven av: Danne normann

Ingen, absolutt ingen slår Kowa på 10 km klassisk i sesongen 2014/2015.
”Den har blitt min distanse”, i følge henne selv. Veldig oppklarende, så vet vi det…

Inlagd: 2014-11-16, 19:10
Skriven av: tolsrav

Hvor mange 10 km klassiske løp er det i sesongen 2014-2015.” Ja Kowa kommer til å dominere ”!!!!!!

Inlagd: 2014-11-16, 19:23
Skriven av: Danne normann

Vissa baggar på detta forumet har rätt sjuka tankar

Inlagd: 2014-11-16, 20:30
Skriven av: Keith

Neithiri: Det var bland det löjligaste jag har hört, skäms gubbe!

Inlagd: 2014-11-16, 20:45
Skriven av: Ron Wood

Slapp av Robin Hood det var bare et forsøk på å si at ”neithiri ” ikke liker Kowa.

Inlagd: 2014-11-16, 20:54
Skriven av: Danne normann

Skjønner at mange misliker Kowa, men vi må tenke på at hun er utrolig viktig for damelangrenn. Uten henne ville ikke klassisk langrenn vært spesielt interessant. Hun drar også med seg et stort antall polske tv-seere.

Inlagd: 2014-11-16, 21:36
Skriven av: sven

http://www.youtube.com/watch?v=x8trjTH4lS4
Et VM-klipp fra 49 år siden…..

Spennende – kommer han, eller kommer han ikke..
”Nei, nå må han komme”!

Inlagd: 2014-11-16, 23:20
Skriven av: tolsrav

Vem som är osympatisk har folk olika uppfattningar om. Det blir bara pajkastning om man ska hålla på och argumentera för att den ena är sämre än den andra, det har oftast med olika infallsvinklar att göra.

Så man bör hellre angripa en handling än en person. Och då handlingar som är aktuella.

Inlagd: 2014-11-17, 13:54
Skriven av: Manne

Snart skiddax. Hur långa spår blir det i B -.Och vilka vinner ? fantastiskt spännande.

Inlagd: 2014-11-17, 14:19
Skriven av: Knut

Knut – Kalla lär ju vinna båda distansloppen överlägset, gissar hon kör fjolårets upplägg med tidig formtopp – sen hårdträning under TdS för att maxtoppa till VM.
Bland herrarna givetvis mkt svårare – väntar till skidpepptipset med det, men det ska bli kul att se om Lindström klarar topp 10 på lördag
http://www.svt.se/sport/vintersport/skidskyttar-kor-langdpremiaren

Inlagd: 2014-11-17, 15:13
Skriven av: Allan Vallan

Bruks har en 4 km runda vad jag har hört och läst , allt på konstsnö !

Inlagd: 2014-11-17, 15:57
Skriven av: Erik W

Hellner väljer Gällivare framför Bruksvallarna i år igen. Även Bauer, Harvey och Kershaw tävlar i Gällivare.

Inlagd: 2014-11-17, 16:45
Skriven av: Sanna

Bara 89 timmar kvar till damernas 5 km klassiskt. Jag tror Henriksson skräller och stjäl tredjeplatsen från det etablerade gänget.

Inlagd: 2014-11-17, 18:14
Skriven av: JonasE

Nån som vet om Bruks kör livestreaming på fredag?
Känns för länge att vänta till på lördag med att äntligen få se skidåkning igen :-)

Inlagd: 2014-11-17, 18:48
Skriven av: Allan Vallan

Tycker det är viktigt med gemensam svensk säsongspremiär. Tidigare har man varit tydliga med att Bruks gäller som kval till vc och det tycker jag man borde varit i år också, om man nu inte varit det. Jag tänker på att Hellner kör i Gällivare istället.

Nu får det ju inga större konsekvenser när det bara är en som saknas, men…

Inlagd: 2014-11-18, 07:34
Skriven av: Manne

Hellner har väl alltid bangat Bruks? Kval till WC gäller ffa ej självklara. Lite högre motstånd samt FIS-tävling i Gällivare varför valet nog är enkelt att köra på hemmaplan istället för en sm-tävling i Bruks. Genrep i Gällivare likväl. Och dessutom säkerligen bidragande att han faktiskt kan vara med familjen lite mer före cirkusen drar igång. ”Pappaeffekten” får vi se en sådan? Egentligen tristare att man håller fast vid Bruksvallarna år efter år. Inte ens säkert att man får ihop den planerade spårlängden i år heller.

Inlagd: 2014-11-18, 08:31
Skriven av: Aliide

Hellner har åkt Bruks fram till ifjol.

Dom utanför landslaget, t.ex nyblivna seniorer, har få chanser under året att mäta sig med landslagsåkarna. Men det är ändå ett väldigt viktigt element för många åkares utveckling. Det är därför det är viktigt att åkare som Hellner, som kan ses som redan klar för vc, deltar i säsongspremiären.

Jag tycker man för övrigt ska va restriktiv med att ge åkare direktplatser från ifjol. Ny säsong – nya resultat. Och det ska va tydliga krav på vilka resultat som krävs för att va direktkvalad. Typ topp-6 i mästerskap eller totala vc, pallen i enskilda vc-lopp.

Inlagd: 2014-11-18, 09:40
Skriven av: Manne

Jag tycker Hellner gör helt rätt, han åker sällan riktigt bra i Bruks heller. Som de är nu ställer han ju upp för de som hjälpt honom genom karriären. Jag ser ju helst att Gällivare och Bruks ligger olika helger, och det är möjligt med tanke på att VC premiären flyttats fram. Men samtidigt är ju bästa helgen den innan VC så förstår om ingen vill flytta.

Inlagd: 2014-11-18, 10:44
Skriven av: Perp

Att Hellner får åka på hemmaplan beror på att ledningen inte sätter hårt mot hårt utan är tillåtande.Reglerna gäller inte för alla helt klart.

Inlagd: 2014-11-18, 11:24
Skriven av: Knut

Teo byter klubb. Går tillbaka till barndomen och ger upp guldklubben.
http://teodorpeterson.se/2014/11/ny-klubb/

Inlagd: 2014-11-18, 11:51
Skriven av: Aliide

Precis Knut. Är ju inga större problem så länge bara Hellner gör såhär. Men börjar fler av elitåkarna välja andra tävlingar, finns det få möjligheter för dom som vill upp att mäta sig med den samlade sverige-eliten.

Inlagd: 2014-11-18, 11:52
Skriven av: Manne

Knut, menar du på allvar att landslagsledningen skulle ge honom sparken??? Finns som vanligt inget tävlingstvång. Eller ge upp Bruks och förlägg Premiären till Gällivare! Betydligt större chans till natursnö vid den här tiden på året! Och FIS-godkända banor.

Inlagd: 2014-11-18, 13:18
Skriven av: Aliide

Aliide: men du att Bruksvallarnas banor inte är FIS-godkända?

Inlagd: 2014-11-18, 14:21
Skriven av: swestam

Aliide; Faktamässigt konstaterade jag att allt gäller inte alla, ingen värdering.

Inlagd: 2014-11-18, 16:09
Skriven av: Knut

Manne: Gällande det att bruks är en av de nyblivna seniorernas få chanser att möta eliten ger ju stora konsekvenser. De som har mål att åka världscup(t.ex. Sofia Henriksson och Anna Dyvik) måste verkligen prestera i bruks för att ha en chans innan jul och toppar därmed formen till bruks. Känns aningen skevt att den första tävlingen som senior blir så viktig för eftersom vi sett genom åren så är det lättare att hålla sig kvar i världscupslaget när man väl är inne än att slå sig in senare under säsongen.

Inlagd: 2014-11-18, 16:15
Skriven av: Markus

Markus:Man kan kvala till WC efter bruks åxå inga problem Lindborg å Rydqvist åkte in sig i WC laget efter bruks å var med i Davos innan Jul förra året…i år kan man kvala till WC innan jul åxå om man åker bra i Intersportcup i Piteå eller i Vang bra lopp där då har man chans få åka WC innan Jul…

Vilka har haft svårt ta sig in i WC laget som borde ?

Inlagd: 2014-11-18, 16:28
Skriven av: Jossa

Ja det är möjligt men en klar fördel att åka bra i bruks. Sen har jag källor på att alla fall Henriksson kommer försöka toppa sig inför bruks för att slå sig in till Kuusamo eftersom distanserna passar henne bra där. Kommer faktiskt inte på ngn just nu så den delen kan ha varit en förhastad slutsats.

Inlagd: 2014-11-18, 16:41
Skriven av: Markus

även Mia Eriksson gjorde de Markus så de finns chanser för dom att kvala in om dom har de som mål

Inlagd: 2014-11-18, 16:41
Skriven av: Jossa

Markus: är de så att hon siktar på de å vill toppa sig har hon ju själv valt att göra de…alltså om de är så är de ju helt hennes eget val att tävlingen blir så viktig för henne..

Inlagd: 2014-11-18, 16:49
Skriven av: Jossa

Aliide: ”Lite högre motstånd samt FIS-tävling i Gällivare varför valet nog är enkelt att köra på hemmaplan istället för en sm-tävling i Bruks.”

På vilket sätt är det högre motstånd? Jag måste ha missat Svan och Wassberg med 1984-års form i startlistorna annars får du gärna förklara hur motståndet i Gällivare är högre motstånd än Olsson och Richardsson. Och hur får du det till att tävlingarna i Bruks inte är FIS-tävlingar…

Däremot ifrågasätter jag att man kör 5 och 10 klassiskt och inte fullvärdig distans.

Inlagd: 2014-11-18, 17:32
Skriven av: Benke Benbrott

Jossa: Men bara för att det sett ut så historiskt behöver inte betyda att det kommer fungera så i år. Om de som blir uttagna till Kuusamo och Lillehammer alla åker bra och håller sig friska så kanske det inte hjälper om man åker bra i Piteå. Så jag tycker nog att huvudalternativet för att bli uttagen till världscupen före jul är att åka bra i Bruksvallarna.

Inlagd: 2014-11-18, 19:35
Skriven av: swestam

swestam: klart de är så men historiskt sett brukar de komma chanser efter bruks…åker alla uttagna så pass bra att dom får fortsätta åka WC då är jag då riktigt nöjd :) är man nog bra kommer man ändå få chansen förr eller senare…

Inlagd: 2014-11-18, 20:56
Skriven av: Jossa

http://www.t-a.no/sport/article10361958.ece
Hvilken interesse har svensk presse av langrennsstarten på Beito, når ingen av de svenske løperne står på startstreken… Esj.

Inlagd: 2014-11-18, 21:29
Skriven av: tolsrav

Aliide… Vadå ” ge honom sparken”?

Inlagd: 2014-11-18, 22:41
Skriven av: Manne

Tolsrav… Svensk medias intresse för norska säsongspremiären tror jag inte påverkas ett dugg av eventuella svenskars deltagande.

Inlagd: 2014-11-18, 22:56
Skriven av: Manne

Ni allvetande, kan man se Gällivares lopp i helgen på något annat sätt än genom fysisk närvaro?

Inlagd: 2014-11-18, 23:50
Skriven av: Anna F

Benke,
http://www.sporteventgellivare.com/hellner-kor-stjarnspackad-gallivarepremiar/

Och Grips kommentar:

http://www.svt.se/sport/vintersport/hellner-valjer-gallivare-fore-bruksvallarna

Åkarna är och ska inte vara livegna. Punkt.

Inlagd: 2014-11-18, 23:52
Skriven av: Aliide

Hahah ”stjärnspäckad” i rubriken och du är såld…men bra svar av dig. Verkligen!

Och hur var det nu, var bruksvallarna en FIS-tävling eller inte?

Jag har inte ifrågasatt Hellners val.

Inlagd: 2014-11-19, 09:02
Skriven av: Benke Benbrott

Mindre än 50 timmar kvar nu. Kanske dags för en tråd Oskar? Om du inte orkar göra någon stor trådstart så räcker det med en rubrik så fyller vi på med resten.

Inlagd: 2014-11-19, 09:17
Skriven av: JonasE

Aliide; Ingen tror väl att skidåkare är slavar?

Inlagd: 2014-11-19, 13:25
Skriven av: Knut

Läser att Astrid Jacobsen inte känt att hon kunnat träna som hon vill. Nu hoppas jag att det inte är något allvarligt för hennes skull, men det sätter ju en del frågetecken kring det norska stafettlaget om även Astrid är borta/ur form. Sedan tidigare är ju Steira borta med bäckenbensbrottet. Vem blir i så fall fjärdetjej i stafettlaget? Det är ju inte så att Norge lider brist på duktiga åkare, men det är ju en helt annan sak att gå in i ett stafettlag.

Inlagd: 2014-11-19, 16:00
Skriven av: Anders

Knut: Landslagsåkarnas eventuella ”livegenhet” har som du vet diskuterats tämligen ingående vid flera tillfällen högre upp i den här tråden. Att diskussionen nu återigen kommer upp skulle man kunna tolka som att allt fler börjar ifrågasätta de krav som förbund (och till och med vissa delar av den breda allmänheten) anser sig kunna ställa på dessa idrottare.

Inlagd: 2014-11-19, 17:10
Skriven av: Johannes

Personligen tycker jag det är rimligt med kvaltävlingar till världscupen. Ser inte kopplingen till att vara livegen alls.

Inlagd: 2014-11-19, 17:29
Skriven av: Manne

Vem har hävdat att landslagsåkarna skulle vara livegna förutom Aliide och nu även Johannes? Att förbundet talar om vilka resultatkrav och vilka tävlingar som gäller för att man skulle bli uttagen till landslaget kan ju knappast ses som att det skulle råda någon form av livegenskap, tvärtom är det svenska skidförbundet väldigt tydliga med vad som gäller i sina uttagningskriterier så att alla åkare vet vad som faktiskt gäller.

Inlagd: 2014-11-19, 17:33
Skriven av: swestam

Alla är medvetna om vad som gäller för att kvala till WC…tycker att de dom senaste åren varit bra uttagningar…att Hellner tävlar i Gällivare ser jag som helt naturligt…lite frikort kan man ge en åkare om Hellner…

Inlagd: 2014-11-19, 18:25
Skriven av: Jossa

Ingrid F. Østberg kan gå en stafettetappe. 5 km burde passe henne veldig bra. Hun har sagt at hun er nærmere Bjørgen og Johaug på trening enn tidligere.

Inlagd: 2014-11-19, 19:21
Skriven av: sven

Jag håller med. Det är jättebra med tydliga regler och på förhand bestämda uttagningstävlingar. Därav råder ingen diskussion. :)
Men om Hellner redan fått besked om att han ska få åka i Kuusamo så tycker jag att det är ok om han väljer sitt eget tävlingsprogram fram till dess. Om han sedan underpresterar i världscupen så ser jag heller inga problem med att någon som åkt bra på kvaltävlingar där han uteblivit tar hans plats.

Inlagd: 2014-11-19, 19:25
Skriven av: Johannes

Blir spennende å se hva Northug kan prestere. Han må jo levere et godt resultat for å få gå i Kuusamo. Han har nok lagt inn en liten formtopp til denne helgen.

Inlagd: 2014-11-19, 20:05
Skriven av: Sven

Min poäng är att man (skidförbund och landslagsledning) ska värna om den gemensamma säsongspremiären och dennas roll som kvaltävling till vc. Kanske är fallet Hellner bara undantaget som bekräftar regeln, så jag tänker sluta tjata om detta för denna gång.

Jag vill bara förtydliga har jag aldrig ifrågasatt Hellners val.

Inlagd: 2014-11-19, 22:56
Skriven av: Manne

Att Hellner väljer en tävling hemmavid hänger ihop att klubben där vill konkurrera ut Bruks , inte mer konstigt än det.

Inlagd: 2014-11-19, 23:23
Skriven av: Knut

Men statistisk sett har Hellner en fair sjanse på seier når han konkurrerer i Gällivare.. Han står bokført med 2 vc-seiere i karrieren, å begge har kommet på hjemmebane…. Ergo, sjansen er der igjen…

Inlagd: 2014-11-20, 00:02
Skriven av: tolsrav

Jag anser absolut att svenska premiären ska flyttas till Gällivare, el finns det en tanke med att köra på en plats där normaltillståndet så här års är konstnö där man inte får ihop tillräckligt långa banor att det ens blir något genrep inför WC-starten? Detta fixar man på natursnö i Gällivare. Så varför ska premiären ligga i Bruksvallarna?

Inlagd: 2014-11-20, 12:54
Skriven av: Aliide

Gällivare är ju trevligt men hur många hade kostat på sig resan i tid och pengar. Startfältet skulle inte vara i närheten. Gärna världscup och tidig Sverigecup, för blir det en sen tävling , blir det mest dom som är bra placerade eller tävlar för en stor klubb som reser!

Inlagd: 2014-11-20, 13:22
Skriven av: JHE

Gällivare betyder längre resa för fler och har inte heller hotellkapacitet i jämförelse med Bruksvallarna. Nowalczyk brukar ju få bo värre än polska kor när hon är i Gällivare.

Inlagd: 2014-11-20, 15:07
Skriven av: JonasE

Stina och Emil kommer endast köra 10/15 km f. Problem med fot respektive höft.

Inlagd: 2014-11-20, 17:23
Skriven av: Sanna

Aliide: En helt annan diskussion, men visst, vill du inte försvara dina ogenomtänkta uttalanden om nivå och FIS-tävling så ok.

Inlagd: 2014-11-20, 17:55
Skriven av: Benke Benbrott

Aliide: Och har man verkligen natursnö i Gällivare? Varför valde i så fall Cologna bort Gällivare för Finland på grund av dålig snötillgång?

Inlagd: 2014-11-20, 18:49
Skriven av: swestam

Är det någon som vet om man kommer kunna följa fredagens lopp i bruksvallarna på något sätt?

Inlagd: 2014-11-20, 20:27
Skriven av: peca

Inga livebilder på fredagen. På fis-ski.com finns livetider under lopp och heat alla tre dagar om allt fungerar!

Inlagd: 2014-11-20, 20:41
Skriven av: JHE

Ok. Tack JHE

Inlagd: 2014-11-20, 21:46
Skriven av: peca

Vet någon varför Marika Sundin inte finns med i startlistorna? Skadad? Krasslig?

Inlagd: 2014-11-20, 22:06
Skriven av: GH

Ingemarsdotter är inte heller med

Inlagd: 2014-11-20, 22:23
Skriven av: Jossa

Nu brukar ju inte polskan köra den svenska premiären så vad hon tycker är ju irrelevant.

Inlagd: 2014-11-20, 23:23
Skriven av: Jan

Da er sesongen nært forestående svensker, lykke til i Bruksvallarna og Gällivare!

Inlagd: 2014-11-20, 23:51
Skriven av: tolsrav

tolsrav – tack det samma! Nu kör vi! Äntligen!

Inlagd: 2014-11-21, 08:28
Skriven av: Anders

Verkar vara något strul med FIS livstider från Bruks idag. Det står att det ska finnas livstider men inga startlistor etc. kommer upp.

Inlagd: 2014-11-21, 09:06
Skriven av: Per

För alpint och backhoppning verkar livetiderna funka som vanligt.

Inlagd: 2014-11-21, 09:12
Skriven av: Per

Per: nu har damernas startlistor kommit upp i FIS liveresultat

Inlagd: 2014-11-21, 09:36
Skriven av: swestam

Ser ut som att det är på G på FIS hemsida. Har då fått upp dagens startlistor.

Inlagd: 2014-11-21, 09:45
Skriven av: Sten

hur följer man beito bäst ifrån internet i sverige?

Inlagd: 2014-11-21, 10:59
Skriven av: Emil

Jag tror inte rattfylle-Petter kommer att lyckas i VM!

Inlagd: 2015-01-25, 22:10
Skriven av: Johan

Johan…. Du skulle heller ha skrevet… Jag hoppas virkelig at inte rattfylle-Petter kommer att lyckas i VM…. Eller, jag hoppas at ingen av norrmennen lyckas i VM… FJATT!

Inlagd: 2015-01-25, 22:51
Skriven av: pelle

http://www.vg.no/sport/langrenn/petter-northug/ski-vm-reddet-for-northug-faar-sone-med-fotlenke/a/23389728/
Det beste han kunne forvente…

Inlagd: 2015-02-05, 20:06
Skriven av: pelle

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values