Tour de Barmark!!

1-Lastwagen_kippen_Schnee_in_d_fc6495b660
Foto: weltcup-oberhof.de

Det är inte bara där jag befinner mig som snön lyser med sin frånvaro. Här är det inte ens tillräckligt kallt för att långfärdsskridskorna kan brukas. Istället får man dra ut och köra långpanna i julklappsjoggingskorna man gett sig själv i julklapp c:a en månad innan jul.

Men nu var det ju inte min jul vi skulle babbla om. Som sagt, det är inte bara i Stockholm det är snöfattigt. I större delen av Europa där snö vanligtvis ligger på marken så här års har vintern inte riktigt infunnit sig än. Värst drabbat av Tour de Ski:s orter är som vanligt Oberhof där man nog aldrig haft en riktig vinter när Touren kommit och hälsat på… eller?

För att inte de första etapperna ska bli rullskidtävlingar har man ändå lyckats skrapa ihop en 1500 meter lång slinga som skidåkarna ska snurra runt på likt jag snurrade runt på gammalt isskrap på Spånga IP under de snöfattiga tidiga delen av 90-talet då jag tänkte bli skidstjärna. Det gick så där. Och det lär gå lika sådär för de stackars utövarna i morgon.

Eftersom man bara har 1500 meter att snurra runt på har andra etappen (det som skulle vara jaktstart) ersatts av en fristilssprint vilket betyder att hela touren får en lite annorlunda start. Vanligtvis brukar andra etappens jaktstart, åtminstone på herrsidan, klumpa ihop fältet så att det känns lite som att touren startar om vid etapp 3. Istället är det ingen jaktstart förrän etapp 5, den härliga jaktstarten mellan Cortina och Toblach (och som vanligt ett vanligt tråkigt jaktstartlopp runt runt för tjejerna).

Etapp 3 är också en fristilssprint följt utav en masstart över 10/15 km klassiskt. Etapp 5 är som sagt Cortina-Toblach-etappen och näst sista etappen är 5/10km klassiskt med individuell start.

Därefter kör man Final climb!

Jag vet inte om det bara är jag men det känns som om touren är rejält avslagen i år jämfört med tidigare år och jag antar att det är OS i Sotjis förtjänst. Fast nu när det inte finns något att göra utomhus (springa undantaget) blir det här perfekt för min egen del – mellandagarna är räddade!

Hur bra är den svenska truppen? Så där skulle jag säga. De starkaste korten är hemma och laddar inför de olympiska spelen och sen är några så klart sjuka. Det gäller Britta, Bleckur och Tiio. Just i detta nu verkar det oklart om man hittat någon ersättare, men Enligt Grip är förstahandsvalen Julia Svan och Jens Eriksson ersätter. Annars är väl kanske Calle Halfvarsson Sveriges starkaste kort på startlinjen i morgon. Och även Daniel Richardsson som nog mest är på touren för att få lite fart i benen inför OS? På damsidan ser det inte lika kul ut även om det ska bli spännande att se hur Hanna Erikson klarar sig i de lite längre loppen. Sara Lindborg gjorde hade ju också en bra tour på g för några år sedan innan hon skadade sig i ett fall. Kanske kan hon överraska igen?

I den norska truppen finns nästan alla stjärnor med. Bjørgen är där, Johaug är där, Sundby är där, Northug är där. Ja nästan alla är där. Dock inte Pål Golberg som blivit sjuk. Norge kommer bli ett vansinnigt farlig trupp. Huah! Ryssland skickar också ett starkt lag där bara Vylegzhanin verkar saknas.

De amerikanska damerna har under de senaste åren ryckt upp sig rejält och seglar nu upp som en av de större hoten mot den norska armadan. Sen har vi ju alltid Kowalczyk som har hotat med att hoppa av touren eftersom andra etappen som skulle gå i klassisk stil nu blivit en skate-etapp. Hur det blir med det är oklart att säga, men att hon kommer vara med där uppe och kriga oavsett är självklart.

Sen har jag sett på Twitter att Kershaw och resten av de kanadensiska laget har fått en ny turnébuss som de ska glida runt i mellan etapperna. Ska den få dem att lyfta? Det har ju inte sett så himla kul ut hittills i vinter…

Till sist. Kommer någon dam klämma sig in mellan Kowalczyk, Björgen och Johaug? Tror inte det. Kommer Legkov klara att hålla undan från norska armén? Vette katten. En extra sprint är ju inte helt optimalt för honom. Kanske blir det här Northugs år? Eller vänta nu, han är ju ur form. Hur klättrar Sundby? Hmm, det kanske blir en rätt spännande tour trots allt.

Det jag mest ser fram emot är de mindre meriterade svenskar som tar ett nytt kliv under denna tour. För det brukar alltid bli några härliga genombrott!

Nu kör vi!!

Etiketter: