Då drar vi till Davos

Om Kuusamo är platsen dit solen aldrig hittar till och ingen gillar så skulle man nog kunna säga att Davos är Kuusamos raka motsats. Till Davos vill alla åka, solen strålar och SVTs kommentatorer slåss om att bli den som får åka dit. Det är också en plats där vinterns längsta individuella lopp går vilket inte gör saken sämre!

Tyvärr är det ett decimerat svensklag som kommer till start i morgon. Marcus Hellner har strul mer luftrören, Daniel Richarsson och Sofia Bleckur har blivit förkylda. Inga av dem ersätts, verkar det som. Men det är kanske inte att förvänta sig eftersom Davos ligger på hög höjd och att sätta någon på ett plan idag skulle bli rena självmordsuppdraget.

Så vi får nöja oss med de vi har. På herrsidan gör Johan Olsson som vanligt en intressant start. Sist han var här vann han! Då var distansen endast 15 km men ändå! Och kan Calle Halfvarsson ta det lite lugnt i början av detta lopp? Han får iofs mycket skit för sitt offensiva sätt att åka men faktum är att jag gillar det. Och det har jag nog sagt tidigare. Men en dag räcker det hela vägen och då smäller det! Men 30 km.. jag vet inte. Anders Södergren är tillbaka också. Tomas Pettersson på Expressen har träffat Södergren nere i Davos med tanke på hur viktigt loppet är för Löken:

”Det här är ett speciellt lopp. Det skulle vara otroligt skönt att lyckas. Och så väldigt viktigt med tanke på OS.”

För att få resa till Sotji måste han bli topp 8 i morgon. Klarar han det? Jag tror tyvärr inte det.

För konkurrensen utifrån är hård. Och känns på förhand rätt så rysk och norsk. Och lite franskt som bubblare. 30 km är långt och med tanke på att tävlingen går på hög höjd kan det ske ordentliga svängningar i loppet då välkända klubban slår till hårt om den slår till. För två år sedan var Bauer trea efter Manificat och Northug så vi får nog allt räkna med tjecken imorgon också.

På damsidan gör Charlotte Kalla givetvis en enormt spännande start. Men varför åker man bara 15 km?? Det är ju för kort! Minst 20 skulle jag säga. Det ska också bli kul att se vad Maria Rydqvist kan ställa till med. Utöver det är det svenska startfältet rätt svagt. Tar någon vc-poäng blir jag glad. Det är typ det.

De största hoten mot Kalla i morgon blir inte helt oväntat den röda armén plus Kowalczyk. Läste att polskan försöker lära sig norska så att hon kan förstå vad skrivs om henne i norska medier. Ett tips till dig Kowalczyk: Google translate! Eller vänta nu, loppet går i fri stil. Pallar Kowalczyk? Förra gången man körde 15 km här blev det fyra norskor i topp, sen två till bland de tio bästa. Nationskross! Bästa svenska blev Anna Haag med en tolfteplats.

Som vanligt blir det strålande väder i Davos. Dock brukar inte solen ta sig fram förrän lite senare under dagen väl? Hur som helst, -10 står det på prognosen för lördag morgon och ett par grader varmare för söndagen.

Just det, söndag! Då är det sprint. Hellner, som alltså inte åker i morgon lördag, har inte helt gett upp tanken på att köra söndagens sprint. Han vill nog väldigt gärna göra det eftersom ett av hans mål i OS är just fristilssprinten. Hjälp nu till att hålla tummar osv så att Hellnerponken blir bra i luftrören tills på söndag.

Ska Falken flyga igen? Vem vet! Det jag däremot vet är att min (halv)nya inneboende heter Falken. Kanske kan det vara ett tecken? Emil gör säsongspremiär och går under namnet The Boss på FIS hemsida. På söndag vet vi om han gör själv för namnet eller ej! Han berättar där att han är oerhört sugen på Tour de Ski. Konstigt med tanke på att det mest är distanslopp i touren..

Startlistor m.m. hittar ni här under kvällen

Etiketter: