28 mars 2013, av Jörgen

Sammanfattning av säsongen

sasongen1213
Skapar enligt önskemål en tråd för diskussioner och sammanfattningar vad gäller säsongen som varit.

89 kommentarer till ”Sammanfattning av säsongen”

Den tog sin tid, men här kommer den, the third annual sprintanalysen! Som ni har väntat.

Tidigare års analyser har slagit fast att det är en stor, ja enorm, fördel mellan att åka i den första herrsemifinalen gentemot den andra. Så har fallet inte varit i år, långt därifrån. Däremot har damerna övertagit det mönstret, om än inte riktigt lika kraftfullt. Tidigare analyser har också visat att lucky loser-platserna (LL) har fördelats väldigt ojämnt och väldigt ofta gått till två åkare från samma kvart eller semi. Den trenden har förstärkts i år. Analysen omfattar i år 11 sprintlopp, från VM, världscupen och tourer.

Herrar:
6 segrare har kommit från semi 1 och 5 segrare har kommit från semi 2. Det omvända gäller för plats två och tre. Den placering som sticker ut mest är plats 6 med 7 åkare från andra semin. Det har också varit något fler åkare till final från den andra semin (via LL). I Drammen så kom alla pallåkare från första semin och i Munstertal kom de 4 första från den andra semin, efter en strulig resa för svenskarna då. Men några tydliga tendenser om att det funnits fördelar med den första semin går verkligen inte att urskilja i år.
Ett större problem är däremot vilka som blir LL. I 9 kvartar och 8 semis så har 4 åkare från samma heat tagit sig vidare och min bedömning är att det i de flesta fall mest beror på att man råkat hamna i ett snabbt heat, snarare än ett svårt heat. Min idé är fortsatt att bara låta de två snabbaste treorna gå vidare för just nu delas dessa platser många gånger ut ganska godtyckligt till fyror, när andra som stått för större prestationer slås ut.

Damer:
På damsidan har faktiskt fördelen med att köra första semin varit större.7 finalsegrare kom från första semin, varav 3 var kvalsegrare. Även på andra plats var 7 åkare från första semin, varav en kvalsegrare, medan det på tredje plats var 9 åkare från den andra semin istället. Fjärdeplatsen dominerades också av åkare från första semin, 8 av 11, medan plats 5 och 6 totalt sett hade en svag övervikt för andra semin. Något fler åkare tog sig till final från första semin som LL.
Även på damsidan var det vanligare att LL kom från samma lopp, 7 kvartar och 7 semis. Slutsatsen av det blir samma som för herrarna, ofta är det inte den åkare som förtjänar att gå vidare mest som också gör det.

Åkarprestationer:
Några annorlunda prestationer ska också nämnas.
*Northug (16, Sochi) och Björgen (14, VM) är de slutsegrare som kvalat sämst.
*Jönsson är den ende som vunnit kval, kvart, semi och final två gånger (Canmore och Quebec).
*Björgen är den ende som vunnit finalen men inte sin kvart (Kuusamo). Hon var faktiskt bara trea.
* Northug (tvåa, Drammen), Falla (LL, Canmore) och Krogh (LL, Munstertal) är de enda som vunnit finalen utan att vinna semin.
*Randall, Northug, Jönsson och Kriukov har sex finalplatser.
*Randall, Björgen, Northug och Kriukov har fem pallplatser.
*Östberg (Drammen) är den ende som varit dubbel LL och sedan nått pallen.
*Tscharnke (Canmore) är den ende herråkare som varit dubbel LL.
*Östberg har fem LL. Chebotko och Väljas har 4 LL.

Svenskarna:
Ett nytt tungt år på herrsidan sett till bredden. Emil har tre segrar och Teodor en, men där bakom är det tomt. Calle tog sig till final (femma) i Munstertal, den ende svensk som gjort det denna eller förra säsongen. På damsidan tog Ida silver i VM och trea i Quebec. Dessutom en sjätteplats i Davos. Även Norgren (Lahtis, 4), Nilsson (VM, 5) och Kalla (Munstertal, 6; Lahtis, 6) har nått finalen.

**************************
Som vanligt har jag en massa data från året, även distansloppen, som jag inte vet vad jag ska göra med. Så har ni någon idé så ska jag kanske kunna kolla upp det.

Inlagd: 2013-03-28, 16:14
Skriven av: JonasE

Rastjapa: Att juniorerna var på plats 6-8 i rysska mästerskapen på 10 km, är bra i sig. Men hur långt efter segrarinnan var dom. Det tycker jag är mer intressant. Känns inte som att ryskorna är lika bra som dom ryska grabbarna. I jämförelse med övrig världselit.

Tycker inte att det är bättre än vad vi i sverige har. Nog har vi på damsidan minst tre juniorer som mycket väl kan glida in på plats 6-8, däremot så har vi ju lite mindre startfällt. Tycker att lite över 80 startande i Rysska mästerskapen känns lite i detta stora land.
Ingen av toppnationerna behöver oroa sig för att Rysskorna skall ta över på damsidan inom överskådlig tid. Då skall vi nog vara mer rädd för Amerikanskorna.

Inlagd: 2013-03-28, 16:50
Skriven av: Sten

Sten: kolla på de två senaste JVM:n så ser du hur bra de ryska tjejerna har varit, jag tror bara det är en tidsfråga innan de gör avtryck på seniorsidan också. Ryssland och Tyskland är de starkaste nationerna på damjuniorsidan, följt av Slovenien och Sverige.

Inlagd: 2013-03-28, 17:20
Skriven av: swestam

Sten, Zhukova var 7 sekunder fra bronse. de to andre 12 og 13 sekunder bak en pallplass.
Husk også at Zhukova var 10 i Sochi og 18 i Holmenkollen!
At det er 80 deltagere, og ikke fler kommer av at her er det store avstander, lange reiser, og hvem reiser langt for en forventet 70-plass, hvis det ikke er et veldig fint party etter løpene.

De har mange langrennsløpere i Russland, men de fleste steder er det ikke tilrettelagt for skitrening. Det bor 15 millioner mennesker i Moskva, men noen lysløype finnes ikke. Trening på kvelden foregår i parker i lys fra veier. I Oslo klager folk på at spor ikke er preparert før frokost, i Moskva kan du glemme å få nye spor hver dag. Entusiaster holder liv i skiløypene og garderobene i Bitza-parken, og kjemper hardt for at denne parken ikke blir lagt ut til byggeplass.
Da Pethkov flyttet hjem til Murmansk, måtte han rett og slett trene i gatene om kvelden.

Inlagd: 2013-03-28, 21:00
Skriven av: Rastjapa

Brodin blev femma idag

1 Öberg
2 Falk
3 Nilsson
4 Svan
5 Brodin

Inlagd: 2013-03-28, 21:14
Skriven av: Jossa

Hellner har väl inte en så extremt dålig säsong pallen gällivare pallen prologen tds bäst i backen tds…åtta DP loppet VM två VM silver..i Hellners fall handlar de tror jag om rätt små marginaler om varför han inte hade de där lilla extra i VM ska åxå komma ihåg att han var sjuk innan vilket kan ha tagit ner han mer än vad man tror…På slutat känns de som han tappat lite motivation å redan börjat sikta på nästa säsong konditionen tror jag inte är Hellerns problem har ju vist i år att han kan vinna :)

Inlagd: 2013-03-28, 22:09
Skriven av: Jossa

Jossa, håller med. Hellner slog till med den snabbaste tiden någonsin uppför Alpe Cermis i år, så kapacitet finns det definitivt. Men han säger själv att han inte har någon bra känsla när han åker. Hoppas han kan hitta tillbaka, jag tror att han kan lyckas med det.

Med Richardssons försäsongsproblem i år så känns det som att han kan nå ännu längre nästa år.

Och sen har vi ju Johan som vet hur man kommer i form till OS.

Och förhoppningsvis kan Calle ta ytterligare ett steg och slåss om seger i WC-lopp.

Så det ser bra ut på herrsidan inför nästa år. Lite mer osäkert på damsidan när det gäller att slåss om topplaceringar och medaljer.

Inlagd: 2013-03-28, 22:10
Skriven av: Gabriel

Öberg, före Falk, och Bryntesson, före Eriksson, vann sprinten i Vansbro.

Inlagd: 2013-03-28, 22:11
Skriven av: Sanna

”Jossa, håller med. Hellner slog till med den snabbaste tiden någonsin uppför Alpe Cermis i år”

Herregud, har dere virkelig ikke større krav til Hellner enn det der? Hellner har vært en stor fiasko i år, og intet annet…

Inlagd: 2013-03-28, 22:13
Skriven av: Neithiri

Neithiri, VM var ett fiasko för Hellner. I övrigt var det väl ungefär som vanligt. Eller tror du att Hellner brukar dominera och vinna en massa lopp? Så är det inte. Han har bara vunnit ett par WC-lopp under hela sin karriär.

Inlagd: 2013-03-28, 22:23
Skriven av: Gabriel

Gabriel: pøh, han ble nr.18 på 15 fri i Davos, en latterlig plassering for en så god fristilsløper som han, har han noen gang gjort det så dårlig i et fristilsløp siden han slo gjennom for noen år siden? Alt i alt en meget dårlig sesong av deres antatt beste kort…

Inlagd: 2013-03-28, 22:40
Skriven av: Neithiri

Neithiri: tycker fiasko är ett stort ord Hellner tog ändå två VM medaljer varit på Pallen 3 gånger i WC varav en seger..ett som jag ser de är det ett lopp i år som varit ett mindre bra det är 15 km i VM..

Hellners säsong är så klart ingen topp säsong de vet han själv åxå,,men fiasko är väl stora ord…

Neithiri: vad tycker du om en åkare som Rönnings säsong då? fiasko ? bara undrar…

Inlagd: 2013-03-28, 22:51
Skriven av: Jossa

Jossa: Jeg vurderer ikke engang Rønning, en mann som bruker tiden sin på mosjonsløp er ganske uineteressant. Jeg sammeligner Sveriges antatt beste mann med Norges beste mann, dvs. Hellner mot Northug. Eller ser du en grunn til å nedgradere Hellner til Rønning-nivå? Forresten, kanskje du har rett, etter denne sesongen så kanskje han bør…

Inlagd: 2013-03-28, 22:58
Skriven av: Neithiri

Neithiri
Sveriges bäste man på distans heter Johan Olsson! Du måste börja där..

Inlagd: 2013-03-28, 23:22
Skriven av: Gunnar

Gunnar: Når var det egentlig dere snudde? Dvs å ha større tro på Olsson enn Hellner?

Inlagd: 2013-03-28, 23:44
Skriven av: Neithiri

Man burde vel ha snudd allerede ved sesongåpningen i fjor, men etter VM i fjor er det vel ingen tvil om at Olsson er Sveriges beste mann på distanse. Om det er synd for Hellner, er det i hvertfall hyggelig å se at Olsson får den annerkjennelsen han fortjener.

Jeg mener at både årets og fjorårets sesong har vært skuffende sesonger for Hellner. Et og annet godt løp, men han har aldri tatt steget opp til de aller beste og det hadde i hvertfall jeg ventet av Hellner. Jeg håper han hever seg til neste sesong, både i jevnhet og i toppnivå.

Inlagd: 2013-03-29, 00:14
Skriven av: Hanne

//neithiri
Jag läser sällan långt bak i trådarna det tar för lång tid såg bara att du har skrivit att du jämför Sveriges bästa mot nirges- Hellner mot Northug!

Inlagd: 2013-03-29, 07:36
Skriven av: Gunnar

//hanne
Kan inte hålla med mer!

Inlagd: 2013-03-29, 07:37
Skriven av: Gunnar

…kände ordvalet blev fel, summa summarum, jag håller med!

Inlagd: 2013-03-29, 07:38
Skriven av: Gunnar

Neithiri: Rönnings rad förra året i WC lopp? 2 3 17 2 1 37 10 5 1 2…rätt bra rad va?? jämför sedan med året så blir de rätt stor skillnad i år en topp 3 förra året 6 topp 3 å två segrar klart sämre å analyserar du som du gjorde mot Hellner blir de fiasko här med..:)Vaför skulle man inte kunna jämföra dom två Rönning hade ju fler topp 3 förra året än Hellner 6 st jämfört med Hellners 1

Inlagd: 2013-03-29, 08:14
Skriven av: Jossa

Årets prispengar för alpint, skidskytte och längd

Marcel Hirscher 3 661 000
Tina Maze 4 794 000

Martin Fourcade 2 268 302
Tora Berger 2 313 268

Petter Northug 1 458 000
Justyna Kowalczyk 1 948 000

Hittar i all hast inte backhoppning.

Kommer ihåg att vid Oslo-VM fick backsegraren nästan dubbelt mot en segrare i längd.

Inlagd: 2013-03-29, 08:26
Skriven av: Elin

Hygglig timpenning!

Inlagd: 2013-03-29, 11:43
Skriven av: KnutG

Nog kan vi vara säkra på att Kalla o Hellner fortfarande tillhör dom bästa i världen. Men årets säsong har inte varit någon succe. Några toppar, men mest dalar. Blir bättre nästa säsong.

Inlagd: 2013-03-29, 12:20
Skriven av: Sten

Hei KnutG. Jeg synes at timpenningen er ganske dårlig. Å være langrennsløper på topp nivå er ikke en heldagsjobb, det er en heldøgnsjobb. 11 måneder i året, og det tar sikker 10 år med trening for å komme dit. Dårlig karrierevalg om du er ute etter å bli rik!
Schlierensauer har tjent mest av hopperne, og i kombinert topper Jason Lamy-Chappuis

Inlagd: 2013-03-29, 12:46
Skriven av: Rastjapa

”Gabriel: pøh, han ble nr.18 på 15 fri i Davos, en latterlig plassering for en så god fristilsløper som han, har han noen gang gjort det så dårlig i et fristilsløp siden han slo gjennom for noen år siden?”

Han var ju sjuk precis innan Davos. Sjukdomen sabbade hela hans formtoppning till VM. Men visst, inte var det någon pangsäsong för hans del, men man får heller inte glömma att han gjorde några bra lopp och hade säkert gjort fler utan sjukdomen.

Inlagd: 2013-03-29, 14:21
Skriven av: Gabriel

Resultat från Vårpoffen i Vansbro:

D21, masstart 25 km klassiskt
1. Jennie Öberg 1:13:53
2. Hanna Brodin +45
3. Hanna Falk +3:53

D17-20, masstart 10 km klassiskt
1. Julia Svan 27:33 0
2. Stina Nilsson +1:08

Inlagd: 2013-03-29, 16:16
Skriven av: swestam

Måste kännas skönt att kunna vara med och tävla igen och då talar jag om Hanna Brodin.

Rent mattematiskt, om jag räknat rätt, så skulle Julia Svan ha vunnit med ca 5 minuter i D21 loppet om hon lyckats hålla samma fart. Lutar väl åt att hon haft goda möjligheter att ha utmanat Jennie Öberg om förstaplatsen.

Inlagd: 2013-03-29, 16:28
Skriven av: Sten

Ja, positivt att Brodin tävlar igen, hoppas att Hanna kommer tillbaka i gammal god form till nästa säsong.

Synd att Sofia Henriksson inte var med i D17-20, det hade varit en bättre värdemätare för Julia Svan. Länk till resultatlistorna

Inlagd: 2013-03-29, 17:03
Skriven av: Jörgen

Sten: Innan du börjar briljera med mattematik kanske du ska kolla upp så dom åker samma bana! Juniorerna åkte en 10km-slinga medans D21 åkte en helt annan 25km slinga. Sen är det mycket möjligt att julia skulle kunna hänga med jennie hyfsat, men det har vi egentligen ingen aning om och deras tider är som sagt helt omöjliga att jämföra.

Inlagd: 2013-03-29, 17:49
Skriven av: Anton

SM Tremilen blir intressant. Då är alla med och dom åker dessutom samma bana

Inlagd: 2013-03-29, 18:02
Skriven av: KnutG

Undrar om det är någon mer än Hanna Falk som åker över pölen för att tävla i Californien istället för i SM

Inlagd: 2013-03-29, 18:16
Skriven av: swestam

Ärligt talat dom här loppen visst är dom väl lite intressanta men många har redan slagit av på träningen..dom säger en del man jag vill inte dra för stora slutsatser av dom här loppen..

Inlagd: 2013-03-29, 18:23
Skriven av: Jossa

De enda jag tycker är riktigt intressant nu är att Hanna Brodin kan tävla ingen för henne betyder dom här loppen jätte mycket..

Inlagd: 2013-03-29, 18:24
Skriven av: Jossa

Hade varit väldigt välkommet om Hanna Brodin kan komma tillbaka, en av våra största talanger i sprint och inte oäven på distans för framtiden. Har varit ensamt för Ida när både hon och Falken varit borta. Det har vi inte råd med om vi vill jämna ut något mot främst Norge på damsidan som dräller av talanger.

Inlagd: 2013-03-29, 20:45
Skriven av: Gunnar

Anton: Finns alltid dom som vill hacka ner på andras funderingar och försöka framstå själv som den klokaste.

Inlagd: 2013-03-29, 22:47
Skriven av: Sten

Sten; så sant som det är sagt.

Inlagd: 2013-03-29, 23:27
Skriven av: KnutG

@Sten
Får inte Anton påpeka att du har fel? Det här forumet börjar urarta till en lekplats. Neithiri som jag trodde var seriös debattör med bra åsikter kring den sverigehatande och folkilskna polskan, verkar vara en provokatör som liksom alla andra norskar med lillebrors komplex skall börja tracka den hedervärda Hellner.

Helt enig med Jossa angående att de här tävlingarna ni referar till är totalt meningslösa och ej prestigefulla än för sådana som Brodin som kommit tillbaka efter sjukdom.

Vill även passa på att säga att JonasE är en bra skribent, så han inte tror jag tycker illa om honom. Sedan finns det några till som skriver bra, men resten skulle jag helst se slippa skriva här, nu måste jag scrolla förbi all dynga.

Inlagd: 2013-03-30, 01:34
Skriven av: Jan

Haha, jag har då aldrig sett Neithiri så seriös och icke-provocerande som denna säsong. Så jag antar att saker och ting kan se väldigt annorlunda ut beroende på infallsvinkel.

Inlagd: 2013-03-30, 08:40
Skriven av: toriv

Jan: Är man en seriös debattör bara när man har samma åsikter som dig? Du vet inte hur dumt det lät det du just skrev!

Inlagd: 2013-03-30, 09:07
Skriven av: Valle

Jan: Vilka av alla som skriver här tycker du skall få fortsätta skriva. Vi som inte passar in i din ram vill veta, så att vi slutar skriva in våra komentarer. Tror att hela iden med skidpepp går förlorad om inte vem som helst med sansat språk, får uttrycka vad den upplever under skidsäsongen.

Inlagd: 2013-03-30, 09:21
Skriven av: Sten

@toriv
Ok, kommer inte ihåg att Neithiri provocerat förut. Läste bara i år, och då är han ofta vettig. Men blir lite provokationer ibland.

Inlagd: 2013-03-30, 10:29
Skriven av: Jan

Hur många självutnämnda förståsigpåare finns det inte som vill att just deras åsikt ska vara allenarådande.Ett råd till dessa är att kritiskt granska det egna skrivandet och fråga sig själv om det står över andras inlägg här.Om så är fallet låt oss andra få veta det för undvikande av missförstånd.

Inlagd: 2013-03-30, 12:06
Skriven av: KnutG

Sten: Trist att du ska tolka det som jag skrev till dig som att jag vill framstå som så himla klok. Tycker bara många här inne gör egna analyser med mera på saker och ting utan att kolla upp fakta och då tycker jag inte att det är mer än rimligt att man påpekar hur det egentligen ligger till om man har koll.
Håller med flera här inne om att julia är en riktigt duktig junior men att ständigt börja dra paraleller till seniorloppen och jämfora dessa känns helt onödigt. Åker man inte samma distans och bana går det inte att jämföra. Vi får hoppas hon bevisar nästa säsong när hon tävlar med seniorerna att hon håller samma klass som vi hoppas.
Tycker dock att det är trist att du inte kan ta lite kritik med glimten i ögat utan ska börja gnälla att jag är nån typ av besserwisser. Ta åt dig, av kritiken och kolla upp hur slingorna går innan, då slipper du göra massa uträkningar i onödan. Hoppas du kan ta det på rätt sätt nästa gång, annars ber jag om ursäkt!

Inlagd: 2013-03-30, 12:07
Skriven av: Anton

KnutG: Om det är mig du syftar på så känns det trist, man ifrågasätter en grej och lite fakta så är man plötsligt en förståsigpåare. Jag tycker det är fritt fram att kritisera andra om man har fog för vad man skriver och inte går till personangrepp.
Det är fritt fram att kritisera mig om jag har faktafel i det jag skriver. Om man kritserar ska man också kunna ta kritik. Sen tycker jag inte direkt att det jag skrev till sten var så mycket kritik utan mer en rättelse.

Inlagd: 2013-03-30, 12:20
Skriven av: Anton

Anton: håller med om att reaktionerna är överdrivna. Man förstår vad du menar. Visst kan meningen ”Innan du börjar briljera med mattematik kanske du ska kolla upp så dom åker samma bana!” anses vara lite väl raljant/arrogant/besserwisserlig/osv., men då får man skriva att det är den man stör sig på. Eller om det nu är något annat man stör sig på: skriv det!

Inlagd: 2013-03-30, 12:51
Skriven av: toriv

Anton; Nej jag tänkte inte på dig eller någon särskild utan rent allmänt tycker jag att man inte ska tro att alla ska ha samma åsikt. Naturligtvis ska faktafel åtgärdas.
En detalj runt Vårpoffen, där åkte alla samma bana men olika långt.

Inlagd: 2013-03-30, 12:52
Skriven av: KnutG

KnutG: Isåfall var jag ute och cyklade gällande vårpoffen, Kollade på banprofilerna och då hade seniorerna en helt annan bansträckning än juniorerna men kan ju hända att så inte var fallet i verkligheten. Var ej på plats och kan bara uttala mig för det jag kollat på deras hemsida. Tack för rättningen:)

Inlagd: 2013-03-30, 13:47
Skriven av: Anton

Ska inte vara tjatig, är du helt säker att dom åkte samma bansträckning KnutG?

Inlagd: 2013-03-30, 13:55
Skriven av: Anton

Swestam: Tror att även linn sömskar, gräfnings och larsen ska till USA. Kan vara nån fler också!

Inlagd: 2013-03-30, 13:57
Skriven av: Anton

Det fine med løp som Vårproffen er at et dårlig resultat ikke betyr mye, men et godt resultat kan bety mye. Jeg er sikker på at Hanna Brodin hadde en god følelse etter løpet. Hva som enn har holdt henne borte, nå måtte det gi seg!

Inlagd: 2013-03-30, 13:57
Skriven av: Rastjapa

Anton; enligt dalatidningen så var det så men det är klart dom kan ju ha fel.

Inlagd: 2013-03-30, 14:23
Skriven av: KnutG

Kuziokova vann RM i klassisk sprint, före Shapovalova och Tichonova. Ivanova vann kvalet men blev bara 8 på en rejält lång bana.

Kricke vann både kval och final. Tvåa blev Usse och trea Jappe, före de mer okända Guliaev och Stupak samt Parfenov sexa.

Inlagd: 2013-03-30, 14:32
Skriven av: JonasE

Enligt banprofilen som jag läst så är de tveksamt om dom åkte samma bana

Inlagd: 2013-03-30, 14:33
Skriven av: Jossa

Var bara tvungen att se om femmilen från VM, det är ju trots allt påsk. Så jag la mig i sängen och såg hela i ett svep, ett drama över två timmar och en kvart. Och för var gång jag ser det, desto större blir Olssons prestation. Finns det något idrottsprestation som någonsin varit större? Det gör det säkert, men jag kommer inte på någon. Det finns åtminstone 5 perspektiv som gör detta så stort.

* Den fysiska prestationen, han gör något som ingen annan tidigare gjort, ja ens vågat.

* Dramat, allt från Kovals våldsamma öppning uppför Golberget, Perls tokkörning, Södergrens lilla grupp och Olssons attack. En attack i inte vilken backe som helst utan, just det, Brinkbacken. Och sen var det 90 minuters drama kvar.

* Loppets betydelse, ett av årets 2 viktigaste lopp.

* Betydelsen för Sverige, det ändrar ett bra och stabilt VM till något alldeles extra.

* Betydelsen för skidsporten, den hade inte haft råd men ännu en seg masstart över fem mil.

Har ni inte sett om det några gånger än så passa på, SVT har bort det om tre dagar. Det är ju trots allt påsk.
http://www.svtplay.se/video/1047602/3-3-12-30

Inlagd: 2013-03-30, 17:49
Skriven av: JonasE

Klockrent skrivet, JonasE! Det är bara att instämma.
Glad Påsk på er alla skid-peppare. Extra glad blir påsken när man kan åka skidor även i Västergötland :)

Inlagd: 2013-03-30, 18:03
Skriven av: Freddy

Åh JonasE, jag såg precis också om loppet, och är i tårar nu. Alltså Johan, så himla, himla bra!

I övrigt så gjorde Poltoranin en väldigt bra säsong, även om han kanske hade lite oflyt på VM, och blir enligt mig säsongens Stjärnskott.

Inlagd: 2013-03-30, 18:27
Skriven av: Lisa

JonasE,”Loppets betydelse, ett av årets 2 viktigaste lopp.”

Hvilket mener du det andre var?

Inlagd: 2013-03-30, 19:05
Skriven av: Neithiri

”Var bara tvungen att se om femmilen från VM, det är ju trots allt påsk. Så jag la mig i sängen och såg hela i ett svep, ett drama över två timmar och en kvart. Och för var gång jag ser det, desto större blir Olssons prestation. Finns det något idrottsprestation som någonsin varit större? Det gör det säkert, men jag kommer inte på någon. Det finns åtminstone 5 perspektiv som gör detta så stort.

* Den fysiska prestationen, han gör något som ingen annan tidigare gjort, ja ens vågat.”

Det var veldig imponerende, og transformerte med et trylleslag svenskene til et masstartelskende folk. Men, ja, det er gjort før. Av Therese Johaug på 3 mila i VM for 2 år siden med Kowalczyk og Bjørgen jagende bak. Og det er gjentatt av samme Johaug under årets 3 mil i Kollen. Da gikk rykket i første bakken ut fra stadion.

Så vil selvsagt mange hevde at det er vanskeligere i herreklassen. Tja, det beror vel på at ingen har forsøkt tidligere. Man har gått feigt, fram til nu.

Inlagd: 2013-03-30, 22:18
Skriven av: fabulator

Äh, jävla dumheter. Det är fortfarande svårare att gå ifrån på herrsidan. Inte ett dugg imponerad av Johuag. Inte speciellt av Olsson heller. Det var ett bra lopp, men det är inte säkert att det är lättast att ligga i klungan.

Förövrigt så tycker jag fortfarande att masstarter är rätt trista.

Inlagd: 2013-03-30, 22:42
Skriven av: Jan

Helt enig med siste setningen.

Det øvrige nedlater jeg meg ikke til å kommentere.

Inlagd: 2013-03-30, 22:49
Skriven av: fabulator

Neithiri..Det andre loppet JonasE mener er selvfølgelig duathlon for herrer fra OL 2010. Du vet, det er ikke ”SÅ” ofte en svensk løper vinner et distanseløp i mesterskap…:)

Inlagd: 2013-03-31, 13:43
Skriven av: tolsrav

För många åkare som har haft eller fått twar senaste säsongerna. Hur undviker man det?

Inlagd: 2013-04-01, 14:07
Skriven av: KE

Har fått en leverans av inspelade skidlopp från min brorson, som laddat ned dem från Internat tror jag. Är från 2003-2005 ungefär. Någon som är intreserad av att jag laddar upp något speciellt lopp på Youtube.

Inlagd: 2013-04-01, 23:23
Skriven av: Jan

Jan – allt!

Inlagd: 2013-04-02, 08:59
Skriven av: Anders

Är ett rätt omfattande material så kanske inte kommer ladda upp allt, men kan ta loppen från VM först.
Håll utkik här: http://www.youtube.com/channel/UClUbllgAS1LjggQpr7he48Q?feature=mhee

Inlagd: 2013-04-02, 12:48
Skriven av: Jan

Jan>> Skiatlon 2003 såklart. Elofssons comeback och avsked i ett.

Inlagd: 2013-04-02, 15:14
Skriven av: JonasE

Tror den finns på youtube.

Det verkar vara knas med mina filer, får inte upp mer på Youtube. Skall be min brorson försöka istället, tror han är bättre på sådant.

Inlagd: 2013-04-05, 15:05
Skriven av: Jan

Är det risk att Olssons bragdguld utmanas i natt? Lag Edin är i VM-final mot Kanada. I Kanada. Och de draman som den sporten kan bjuda på så skulle ett guld slå oerhört stort. Men kanske ändå inte större än Olsson.

Inlagd: 2013-04-07, 19:21
Skriven av: JonasE

Curling kommer aldrig bli lika stort som längdskidor. Vem minns OS-guldet i Curling mer än OS-guldet i Stafetten?

http://www.youtube.com/watch?v=YJYIn9sywoA&feature=youtube_gdata_player

Inlagd: 2013-04-07, 20:54
Skriven av: Aliide

http://www.youtube.com/watch?v=qZltzp_C9ss
Så her så dronningen ut, for 8år siden!

Inlagd: 2013-04-10, 14:09
Skriven av: tolsrav

http://www.tv2.no/sport/vintersport/langrenn/her-er-norges-nye-toetasjes-smoeretrailer-4024713.html
Nei da, det er ikke 1 april…;)

Inlagd: 2013-04-10, 21:49
Skriven av: tolsrav

Tydligen går det att se VM femmilen 263 dagar till, så nu har ni nåt att göra hela sommaren. Om och om och om igen.
http://www.svtplay.se/video/1047602/3-3-12-30

Inlagd: 2013-04-12, 07:52
Skriven av: JonasE

Någon som har resultat från dagens supersprint i Ramundberget eller var det någon som såg webbsändningen som kan rapportera?

Inlagd: 2013-04-12, 16:33
Skriven av: swestam

Teodor vann herrklassen och Jonna Sundling, tror jag, damklassen

Inlagd: 2013-04-12, 16:43
Skriven av: Astrid

En åsikt om träning i Norge:
http://www.dn.no/dnaktiv/article2595450.ece

Inlagd: 2013-04-12, 18:11
Skriven av: Alexander

Ja, de svenska hemsidorna intresserar sig bara för Northugs ev operation och här är det fråga om hur man tränar i Norge. Vore kul att få resultatet från Fjälltoppssprinten. Jag har bara vinnarna och den norrman som vann i Norge blev tvåa idag. Men övriga? Tydligen inget intresse från skidpepparna, märkligt tycker jag eftersom det ju var så många juniorer som körde och sammanlag ung 150 med herrarna. Ja, man har sina prioriteringar.

Inlagd: 2013-04-12, 18:39
Skriven av: Astrid

Hur svårt är det att använda google egentligen?
Och det är väl inte så konstigt att en sån här fjanttävling inte genererar så många inlägg.

http://lmgtfy.com/?q=fj%C3%A4lltopploppet

Inlagd: 2013-04-12, 18:52
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: tagga ned nu, när jag var inne på arrangörens hemsida tidigare idag så fanns bara resultat från prologen och webbsändningen gick inte att se efterhand så därför frågade jag. Tycker att det är jätteintressant att Jonna Sundling tvålar till den tidigare världsrekordhållaren på distansen redan i kvartsfinalen och sedan Ida i semifinalen. Se uppför Jonna i fristil nästa säsong, det säger jag bara!

Inlagd: 2013-04-12, 19:37
Skriven av: swestam

Benke: Du är oförskämd.

Inlagd: 2013-04-12, 19:40
Skriven av: Astrid

John: Tack, detta hittade jag inte tidigare.
Benke: Det är väl ens egen ensak vad man intresserar sig för. Det bestämmer inte du. Jag tycker faktiskt inte att norrmän och norskor är så superintressanta. Det var flera som skrev om den sk ”fjanttävlingen” enligt dig, när Norge arrangerade detta. Jag kan använda google och andra sökmotorer.

Inlagd: 2013-04-12, 19:44
Skriven av: Astrid

Benke: Förresten vad är du bra på, eller var bra på, Långlopp? 5 mil? absolut inte kortare distanser kan jag tänka.

Inlagd: 2013-04-12, 19:45
Skriven av: Astrid

Mitt sista inlägg på länge, fjanttävlingen i Åre i helgen, kommer säkert många att skriva om.

Inlagd: 2013-04-12, 19:46
Skriven av: Astrid

”Astrid” är tillbaks! Om hon nu ens var borta. Och nu hotar hon lämna oss igen. #snyft

Inlagd: 2013-04-12, 19:59
Skriven av: JonasE

Astrid:

Jag tycker inte att jag var särskilt oförskämd, en pik i form av en retorisk fråga bara. Det kan du väl ta? Men jag vet iofs att du gärna spelar angripen så jag förstår att du skrev som du gjorde.

Inlagd: 2013-04-12, 20:06
Skriven av: Benke Benbrott

Japp, är ganska uppenbart att Astrid är en tjej på ungefär 13 år, som försöker skriva som en vuxen och oftast lyckas ganska bra. Men ibland misslyckas och då är det ”någon annan” som skriver.

Men till Astrid, för mig får du gärna skriva som en 22 åring som är ute och reser mycket, de inläggen är faktisk ganska bra emellanåt.

Det hindrar inte att Benke kanske uttryckte sig lite bryskt, en poäng har han dock allt.

Inlagd: 2013-04-13, 13:35
Skriven av: Jan

100 m på skidor är ju i kortaste laget. Varför kör man så korta lopp ? Är det för att slippa duscha efteråt.

Inlagd: 2013-04-13, 17:30
Skriven av: KnutG

Lite värdelöst vetande så här när inget annat händer.

Northug har efter VM-segern på 15 fritt nu vunnit samtliga mästerskapsgrenar på minst världscups-nivå, utom klassisk sprintstafett. Se om Rönning kan hjälpa honom med det nästa år.

Björgen har redan vunnit alla grenar, Kowalczyk också om man bara ser till de individuella.

Inlagd: 2013-04-24, 11:49
Skriven av: JonasE

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values