Rafflande näst sista etapp

Tänka sig, det var faktiskt riktigt spännande masstarter idag! FIS har nog lyckats med formatet med masstarter i touren sedan man flyttade bonussekunderna till toppen av banan. I herrloppet gjorde Northug en Kalla och la alldeles för mycket krut för att plocka bonussekunder i början av loppet. Sen verkade det som om krafterna tog slut.

Frågan är om dessa två (Kalla & Northug) hade tappat mindre tid i totalen om de inte tjurrusat så mycket i början. Man kan för övrigt bara undra vad norsken sa efter hans rusning mot Vylegzhanin, det såg onekligen väldigt roligt ut hur som.

Tack vare loppets utveckling idag ser det galet spännande ut inför morgondagen. Jag tror att Northug hade behövt samla på många fler bonussekunder idag för att kunna ta hem det i morgon eftersom han är så ”tjock” som han själv säger. Istället blir det en kamp mellan Ryssland och Cologna.

I damloppet är det så himla jobbigt att höra Kallas röst nästan bryta igenom till gråt. Måste ändå säga att det är oerhört starkt av henne att ändå ställa sig där framför tv-kamerorna trots hennes sinnesstämning. Många andra hade bara rusat förbi den mixade zonen och gett fan i intervjuer.

Oerhört tråkigt att hon tappade så mycket till slut. Idag blev hon artonde och halkade ner från andra till femte plats i sammandraget. Hon har tre sekunder upp till Lahteenmäki i sammandraget men hela minuten upp till Steira som gick otroligt bra idag. Inte ofta någon åker ifrån Johaug inte! Kan någon av dessa två norskor gå ikapp Kowalczyk i morgon? Alltså om man tänker på Kowalczyks hoppösa teknik i den fria stilen skulle allt kunna hända. Steira och Johaug är bergsgetter av rang så jag tror inte Polskan kommer känna sig så värst trygg förrän hon ser målet. Stackare!

För att Kalla ska nå pallen måste någon av Steira och Johaug ha en ofantligt dålig dag imorgon och det känns tveksamt. Trots Johags sviktande form tror jag hon aldrig skulle tappa så mycket som en minut mot Charlotte.

Innan vi går över till herrloppet igen måste vi ju ändå lyfta fram tourens stora genombrott Emma Wikén. Hon visade i Bruksvallarna i november att det var något på gång, men sedan uteblev de allra bästa resultaten och man började fundera om det var en engångsföreteelse. Sexa idag är brutalt! Nu visar Wikén att hon snart, eller redan nu, har skidat in sig i ett stafettlag på VM? Vi har länge saknat en riktigt bra fjärde tjej men nu har vi en i form av Emma. Yay!

Anna Haag tog nog rätt beslut som valde touren framför träning, trots resan till Kanada. Hon åker bättre och bättre för var dag! Imorgon blir det nog tufft att plocka placeringar men jag är nöjd ändå.

OK, tillbaka till herrloppet. Johan Olsson blev sjua idag efter en jämn och fin insats utan bonussekunderrusningar vilket jag inte tror är Olssons melodi. Han ska hålla ett jämnt och hårt tempo rakt igenom, inga ryck.

Calle Halfvarsson har, likt Wikén, förmodligen också kört in sig i stafettlaget nu. Gamla trotjänaren Södergren är helt klart hotad och får nog inte åka fler stafetter för vårt landslag, eller vad tror ni?

Lokomotivet Legkov körde lite väl tuffetuffehårt idag på upploppet och får 15 sekunders straff för det vilket betyder att han inte alls leder i sammandraget. Istället är det Dario Cologna som får gå ut allra först i morgon, 6 sekunder före Legkov. 5 sekunder senare startar Northug och 5 sekunder efter det går Vylegzhanin ut. Eftersom alla i de fyras gäng, som Blomman kallar dom, går ut relativt samlat. Och får dessa herrar för sig att spara sig för att sedan gasa på i slutet kanske kanske man bjuder in Poltaranin, Bauer och Hellner men det ska nog mycket till för att det ska hända, tyvärr.

Totalställning med en etapp kvar

Herrar

Damer