Skidpepp intervjuar Maria Rydqvist

Foto: Hannah Risander
Foto: Hannah Risander

Säsongen 2010/2011 var Maria Rydqvist bästa någonsin. I VM, i grannlandets huvudstad Oslo, slog hon till och blev sexa i disciplinen Skiathlon. Då hade hon precis kommit tillbaka efter att ha blivit mamma för första gången. Nu är det snart dags igen, Maria ska bli mamma för andra gången. Förhoppningsvis får vi se en lika härlig mammacomeback i Sotji nästa år vilket är hennes mål.

Maria har precis avslutat nyårsfirandet med familjen och sambons syskonfamiljer när Skidpepp är i kontakt med henne. Och någon mammaeffekt verkar det inte vara tal om än i alla fall då Maria somnade in före tolvslaget. Just frågan om huruvida födseln av hennes första dotter hade något att göra med den fina säsongen som hon levererade kort därefter får hon ofta och den är svår att ge ett exakt svar på.

”För mig var det en enorm kick att bli mamma och hela det första året upplevde jag ännu mer att jag hade allt att vinna och ingenting att förlora. Glädjen och friheten till idrotten var större och jag tror aldrig jag har fått ut så mycket ur min kropp som då. Samtidigt menar jag verkligen att det krävdes ännu mera vilja och beslutsamhet för att få allt att fungera. Saker och ting gick inte av sig självt. Fysiskt kände jag mig också väldigt stark men mina fysvärden tydde inte på någon förbättring mot före graviditeten. Tror man att man per automatik blir bättre av att få barn är min erfarenhet att så enkelt är det ändå inte och många saker ska också klaffa och fungera längs vägen.”

Trots Marias fina säsong kändes det inte konstigt att ta ytterligare en paus för att bli mamma igen.

”Någon gång har förstås den tanken kommit (som när man går helt loss framför TV.n) men mest var det bara perfekt för mig med en paus. Motivationen har blivit större och att livet känns meningsfullt rent allmänt ger också mer lust till skidåkningen. Sedan är ju skidåkningen så extremt fokuserad och inrutad att det kan göra gott att bryta mönstret ett tag för att få längta efter den igen. Det känner jag redan att jag gör.”

Även fast ett barn naturligtvis vänder hela ens värld upp och ner berättar Maria att målmedvetenheten fortfarande finns kvar. Det som har förändrats är att hon har mer distans och inte tar lika hårt på det som inte lyckas. Samtidigt vill hon poängtera att det kanske har lika mycket med åldern som att bli förälder att göra.

I hennes vardag är träningen fortfarande viktigt.

”Skidåkning är väldigt skonsamt, men några hårdveckor blir det naturligtvis inte. Jag lyssnar mer på kroppen som kräver något längre återhämtning mellan varven och tar träningen mer dag för dag. För varje vecka blir man så klart aningen tyngre och begränsad samtidigt som man också vänjer sig vid denna succesiva förändring till Bumbie. Hade man vaknat upp från normal läge till 9 månaders mage hade man ju verkligen fått en chock!”

Hemma framför TV:n så följer hon Tour de Ski med stort intresse. Extra imponerad blev hon av Charlotte Kallas men framförallt Emma Wikens åkning under dagens jaktstart. På frågan om hur hon ser på diskussionen kring att lagen använder sig av en taktik som mer liknar cyklingens än vad vi är vana med i skidåkningen kommenterar hon så här:

”Det är lite både och tycker jag. Dels för att det är himla viktigt att laget hjälper varandra på alla sätt och kan man få någon att lyckas nå riktigt högt har hela laget väldigt stor glädje och nytta av det. Samtidigt är vi inte alls vana vid sådant här, traditionen har inte varit sån och på sätt och vis har ju det också varit det fina med vår sport. Att alla tävla på samma villkor och alla har samma chanser att få visa framfötterna i varje lopp. Skulle det bara bli taktik och lagkörning har vi plötsligt fått en annan sport vilket jag är mer skeptiskt till. Må bäste man vinna, tycker ändå jag.”

Till sist vill vi på Skidpepp önska Maria lycka till och vi hoppas kunna få heja på henne i spåren när det blir dags för det! Vill ni veta mer kring vad som händer i Maria Rydqvist liv så titta in på hennes blogg som ni hittar här.