Dags för en till omgång tävlingar på bästa sändningstid!

Jag hade helt missat att helgen började redan ikväll torsdag! Som tur var fick jag ett pressmeddelande från skidförbundet som förklarade att det var dags redan idag. Lars Öberg berättar:

”Vi är på klassisk mark och kommer att tävla i tuffa spår på cirka 1400 meters höjd. Förhållandena är optimala med minusgrader och stenhårda spår.”

Låter rätt så härligt! För det finns inget värre än masstart och lösa spår. Och lösa spår får mig att tänka på min syrras polare Johan som åkte Vasaloppet det året det knappt fanns ett spår någonstans utmed hela banan. Allt hade sladdats sönder pga lösfest. Rysningar.

Men det verkar skidåkarna slippa ikväll, svensk tid. SVT:s sändningar drar igång kl 20:30 och i den svenska Kanadatruppen är det bara Fredrik Jonsson som blivit sjuk. Bättre än för några helger sedan då halva laget kastade in handduken.

Ida Ingemarsdotter har beskrivit på sin blogg hur banan är:

”Uppför och lite segakrön och mer uppför med segt krön sen ner till stadion och sprintbacken från 2010 och in på stadion och sen varva ut 3,3km är slingan och gott fäste är nog att rekommendera. Men som alltid gäller det att ha både fäste och glid.”

Det finns dock sak med Canmore som är nästan ännu mer värt än stenhårda spår och det är att segrarna brukar få gigantiska cowboy-hattar att ha på sig under prisutdelningen. Ungefär så här stora:

Det där är Emil Jönsson när han vann sprinten här för ett par år sedan, strax innan OS. Då var han överlägsen vinnare och jag tror det kan gå lika bra denna helg. Men först är det som sagt ett masstartslopp om 15 km som jag tänkt att Jönsson också ska vinna. Han är i grym form, han åkte svinbra i Gällivarestafetten och han tänker inte göra om misstaget han gjorde i Kuusamo. Är han bara med i slutet så kan han ta hem det!

Men det finns några andra som också kan spurta bra och det är så klart Eldar Rønning, kanadensarna samt ryssarna. Sen kanske Sundby redan lämnat fältet bakom sig innan upploppet om han fortfarande är i den raketform han visade upp för ett par veckor sedan.

På damsidan blir det fight mellan Polen och USA tror jag med lite norska jokrar. Anna Haag letar form och jag tror att hon kommer placera sig relativt högt med tanke på det mediokra startfältet. Frågan är bara vem som är bäst utav Ida och Anna ikväll.

Hur som helst, glöm inte att ratta in SVT24 eller Play ikväll. För första gången denna säsong är det Krönikören som kommenterar, tillsammans med Blomman.