Rolig spurt!

Ja det är väl med de två orden man kan sammanfatta dagens lopp. Dels Anders Södergrens alla spurter utmed loppet, vilket till slut visade sig vara helt förgäves (eftersom han ändå inte lyckades skrapa ihop tillräckligt med poäng i slutet för att få åka världscupavsluningen i Stockholm och Falun) och dels spurten mellan Cologna och Rønning om segern där norsken drog det längsta strået genom att lägga in diagonal-växeln strax innan mållinjen! Snyggt störtdyk också därefter.

Det hade varit intressant att se om Cologna hållit undan om han fortsatt staka eller om det var så att Rønnings diagonalande gick snabbare än schweizarens stakning. Det konstiga är ju att upploppet är ju helt platt och normalt sett ska det ju inte gå att diagonala snabbare än att staka. Förmodligen hade Rønning mindre syra i benen än i armarna och ja, det blev segerreceptet!

Svenskarna kändes lite sega mest hela tiden. Håller inte alls med Krönikören och Blomman om att de såg hyfsat rappa ut. Johan Olsson hade nog slutat på en betydligt bättre plats än väl godkända åttonde om han inte haft oturen att fastna bakom en norsk, dryga kilometern före mål. Fast å andra sidan hade han varit i bättre slag så skulle han inte varit bakom denna norrman utan närmast tätposition.

Jag hade även svårt att uppfatta hur snabbt loppet egentligen gick. Visst, det var långa tider, men det berodde väl framförallt på förhållandena i snön? Eller var det sällskapsresa? Jag tänker dels på att Södergren hade möjligheten och orken att göra så många spurtar under loppet men ändå hänga kvar så länge.

Marcus Hellner blev till sist 14:e man och Jens Eriksson placeringen efter vilket är riktigt bra av båda karlarna, men framförallt bra jobbat av Eriksson! Södergren halkade ner en bit i slutet när tempohöjningen drogs igång och fick nöja sig med en 21:a plats. Daniel Rickardsson fick sista världscuppoängplatsen med en 30:e. Calle Halfvarsson 56:a och Fredrik Karlsson bröt.

Och hur var det då att kolla på detta lopp? Ja, det var perfekt att ha vid sidan om när man satt och jobbade med annat. Ett öga då och då räckte samt att sista milen följdes med fullt fokus.

SNÄLLA NORGE, GE OSS TILLBAKA EN KOLLEN-FEMMIL MED INDIVIDUELL START.

 
Imorgon är det damernas tremil. Ska Johaug göra om förra årets bedrift?