22 januari 2012, av Oskar

Åter i hemlandet

Söndagens (och även lördagens) lopp är nu avverkade framför min dator och likt Martin säger jag så här: lägg ner klassisk sprint eller se till att banorna blir tillräckligt tuffa för det ser ju rent av larvigt ut när hela gänget står och stakar i uppförsbackarna. Som en skämtsport! Nästan så att jag hellre vill se den nya knäppsporten skridsko i nedförsbacke med hockeyskydd på, vad det nu heter.

Alltså tänk om sprintåkarna istället fick dunka uppför backen vid dagens 2,5km-passering, då hade det blivit riktigt spännande!

Men men, sprinten har redan diskuterats, istället vänder vi kalenderblad och tar en flukt på dagens lite längre tävlingar. Trots den korta distansen fick vi se idel omkastningar vid de olika mellantidsstationerna. Roligt att Kershaw vräkte på så hårt i början! Måste gjort alla (utom Cologna) stressade när de blev sekunderade och förstod att de låg så långt efter kanadensaren. Nu räckte han inte hela vägen runt den tuffa banan men kändes ändå som en frisk fläkt.

Vinterns skidkung på herrsidan (sorry Petter), Super Dario, verkar vara så säker i sin form och teknik att han inte lurades av Harveys toköppning utan tuggade på i lagom men hård takt för att sedan skruva upp tempot rejält sista varvet (eller var det alla andra som kroknade). Det var helt magiskt att se honom gå på i rälsen i långbacken där alla andra fick gå ut och saxa.

Något som också var magiskt att alla svenskar som stod på startlinjen tog värlscuppoäng idag! Rena rama Norge-fasoner! Baggarna däremot fick endast med två stackare på poängplats med en sjuttondeplats genom Tønseth (tvåan på skandinaviska cupen förra helgen) som bäst. Riktigt roligt att Jens Eriksson är tillbaka i gott slag efter vad som känts som evigheter sedan sist. Calle Halfvarsson tar poäng i klassiskt, det är bra. Längtar till ett fristilslopp så man får se om den bländande formen från säsongsinledningen fortfarande sitter i! Anders Södergren ville helst bli topp-tio för att kunna skrapa ihop sitt sönderslagna självförtroende. Resultat 21:a idag. Självförtroendet kanske ihoplappat med tejp, inte mer. Kan det vara så att all den fina träning han lagt bakom sig under sommaren inte tagit på grund av brist på vila? Han har ju en liten knodd hemma som kanske håller Löken uppe om nätterna? Vad vet jag.

Daniel Rickardsson fortsätter att underprestera. Är det all otur som fått honom ur slag helt och hållet? Kan det vara förra helgens vadskada som fortfarande spökar? Tur att det inte är mästerskap i vinter, då hade det blivit tråkiga resultat i stafetten. Tänk, för ett år sedan sopade han banan med konkurrenterna inför VM. Idag är han 25:a.

Sist men inte minst har vi våra säkra kort Marcus Hellner och Johan Olsson. Ingen av dom glimrade, men man kan lätt säga att de levererade. Sexa och sjua är mycket bra, även om man alltid helst vill ha pallplatser…

På damsidan var det som vanligt en kamp mellan de två + Duracell. Jag trodde nog att kaninen skulle åka bättre idag med tanke på de brutala uppförsbackarna, men Kowalczyk gick ännu starkare uppför!! Bjørgens form, börjar den gunga lite? Eller är det så enkelt att polskan bara är i ännu bättre form nu?

Charlotte Kalla sträckte nävarna i luften när hon gick i mål, åh så härligt. Ibland känns det nästan som om det är roligare att se en glad Kalla gå in på en dålig placering än en sur Kalla gå i mål på en hyfsat bra placering. Idag blev hon fyra efter giganterna vilket är ruggigt bra! Klassisk stil dessutom! Hon säger så här om loppet:

”Idag var det ett annat sting i åkningen och jag kunde kriga mig i mål som fyra! Jag försökte hålla ett jämnt, hårt tempo. Ha fokus här och nu. Slänga fram underbenet i diagonalen. Och stakningen, idag satt den där den skulle!”

Roligt att det var just sting Blomman och Hård snackade om idag!

Trots Haags frånvaro gjorde även damerna en väldigt bra laginsats. Efter Kalla fick vi in Maria Rydqvist på en trettonde plats, vilket måste vara bland det bästa hon gjort klassiskt? Härligt att se Sara Lindborg tillbaka också! Och Hanna Brodin minsann! Snacka om ojämn åkare. Ibland går hon och vinner och ibland hamnar hon på plats 269. Idag gick det ju riktigt bra för att vara så långt. Synd att Sofia Bleckur hamnade fyra sekunder utanför poängplats! Hade hon klarat 30:e-platsen skulle distans-kvoten vara säkrad inför nästa år. Tur att vi har kvar Falun, där får vi ställa upp med nationell kvot.

Om norskarna på herrsidan var mediokra så var det desto bättre på damsidan, eller vad sägs om 2-3-5-8? Vilken topp-bredd de har!

Till sist måste jag nämna (tack Kristoffer) amerikanska underbarnet Jessica Diggins som ni kanske vet endast är 91:a. Hon blev 18:e idag och spöade alla andra jämnåriga idag, vilket är väldigt roligt, inte minst för framtiden och bredden inom sporten! Heja Nordamerika!

Läs mer: Aftonbladet, Expressen, langd.se

32 kommentarer till ”Åter i hemlandet”

Bjørgen har jo vist at formen ikke var 100% på topp under TdS, men jeg mener fortsatt at hun er bedre enn Kowa når det gjelder friteknikk. Det så vi jo under TdS også bortsett fra den siste etappen som egentlig ikke har noe med teknikk å gjøre. Neste helg er det Marcialonga med Northug på startlisten. Blir spennende!

Inlagd: 2012-01-22, 20:27
Skriven av: Sven

Fel Oskar, Bleckur har redan tagit världscuppoäng, i Rogla, så kvoten hade inte fixats om hon tagit poäng idag.

Inlagd: 2012-01-22, 20:49
Skriven av: swestam

USA:s damlag i stafetten blir inte att leka med framöver nu när Brooks och Diggins tillkommit samtidigt som Stephen har tagit ett steg. Kan nog tampas med Sverige, Finland och Ryssland om andraplatsen framöver bakom Norge. Deras herrlag däremot.. Brooks var inte med denna helg p.g.a skada men är i Ramsau och väntar på att resten av laget ska komma dit efter Otepää (se hennes hemsida/twitter) där de ska träna fram till Moskva/Rybinsk.

Kanada är med bra, både på herr- och damsidan. Håller med om att det är viktigt att sporten är global, det håller intresset vid liv.

Oroar mig för Haag samtidigt som det förstås är glädjande med Kallas fjärdeplats och Rydans 13:e i klassiskt, det hade ingen trott för ett år sedan! Dessutom med alla de bästa på plats! Kalla är mera allround nu.

Härlig satsning av Rydan i början av loppet, var orolig för att hon skulle vägga för banan i Otepää är riktigt tuff. Backen vid 2,5 km (där kameran filmade) är WC:s tuffaste enligt Jönssons twitter.

Sen mycket bra att alla sex grabbarna tog WC-poäng! Bara ryssarna var värre.

Inlagd: 2012-01-22, 20:54
Skriven av: Jörgen

Swestam: Korrekt. Däremot om Wikén gjort det. Hon var en bit från dock (44:e plats).

Inlagd: 2012-01-22, 20:56
Skriven av: Jörgen

Jörgen: förstår inte riktigt varför man tog ut Wikén till just detta lopp, hon är väl betydligt bättre i fristil? Bättre att ta ut någon av de som har klassiskt som sin bästa stil. Men bra att Lindborg tog poäng och visade sådan bra form, började faktiskt bli lite orolig för henne.

Inlagd: 2012-01-22, 21:05
Skriven av: swestam

Man er litt bortskjemt som norsk langrennsentusiast, jeg sitter og er utrolig missfornøyd med helgen enda det faktisk ble fem norske pallplasser.

Jeg gleder meg til NM og noen norske seiere…

Inlagd: 2012-01-22, 21:24
Skriven av: Hanne

Hanne… Stackars dig ;-)

Du ska va glad som inte var svensk skidentusiast på 90-talet. Då vann vi inte ens på SM, hehe(Smirre).

Inlagd: 2012-01-22, 21:28
Skriven av: Manne

Hanne- haha jag förstår dig. Vi svenskar gläds över 4 svenskor topp 20 medans ni har 4 topp 8, lite skillnad :)

Inlagd: 2012-01-22, 21:29
Skriven av: Sanna

Manne: Jag får rysningar bara jag tänker på det.

Inlagd: 2012-01-22, 22:14
Skriven av: Joel Burman

Därför uppskattar jag dagens situation med topp 10 placeringar. Dock styrs media av folk som inte har det historiska perspektivet klart för sig.

Inlagd: 2012-01-22, 22:22
Skriven av: KnutG

Äh, bra att Wiken får känna på det. Hon lär på åka Rybinsk och bör ta poäng där. Tror dessutom jag läste att Lagledningen har en policy att låta folk gå även ovana distanser i världscupen för att få känsla för dem också. Richardsson fick ju åka fristil också när han slagit sig in som klassisk löpare trots att det kanske fanns större skatetalanger.

Lindborgs insats är ju rent av fenomenal. Lika bra om inte bättre än Bleckurs insats i Rogla. Klart är att vi återigen har alternativ i staffetten. Rydqiust, Brodin och Lindborgs insatser var mer glädjande än Kallas även om jag blev överaskad av henne också, hennes sprintresultat var ju miserabelt.

@Sven, baserat på vad då. Mig veterligen så vann Kova över Björgen i två av Tour de Skis fristilslopp. Björgen spurtade ner Kova två gånger, när Kova hade ont i benet och hon är ju rätt dålig skatesprinter allmänt.

Så jag anser att Kova är den stora stjärnan på damsidan. Iallafall nu. Och i allt fokus på Björgen så skall man inte glömma att Kova också haft otur ibland. På VM hindrades hon tex av Johaug från att ta rygg på Björgen.

Samma sak på herrsidan. tyvärr alla normänn, men Dario är faktstikt en bättre åkare än Petter, det finns endast ett ting Petter klarar bättre än Cologna: att spurta. I övigt är Dario bättre.

Inlagd: 2012-01-23, 00:39
Skriven av: Jan

”förstår inte riktigt varför man tog ut Wikén till just detta lopp, hon är väl betydligt bättre i fristil?”

Problemet är att alla fristilslopp nästan är slut för distans. I Rybinsk kommer nog endast röd grupp skickas, i Tjeckien och Polen är det klassiskt, jaktstart i Lahis, klassiskt i Kollen. Kvar bara prologen i Falun i fristil, vilket jag tror är för kort för Wiken, och masstart i klassiskt. Sista jaktstarten i falun ger inga distanspoäng. Så det är inte lätt att hitta ett bra lopp till Wiken.

Den som jag tycker har störst chans att fylla damkvoten är Stina Nilsson, någon av de nordiska sprintarna, även om de är i klassiskt, och prologen i Falun. Någon annan har jag svårt att se, möjlgen om Rydqvist får åka sprinten i Rybinsk/Moskva mot 33 andra.

Inlagd: 2012-01-23, 08:29
Skriven av: JonasE

Underbart att se Kallas stakning på upploppet i 10 km:s loppet, äntligen såg det grymt bra ut, imponerande.

Inlagd: 2012-01-23, 10:21
Skriven av: KE

Tycker det är bra att landslagsledningen inte stirrar sig blinda på vilken teknik det är när dom tar ut åkare. Speciellt när det gäller så unga åkare som Wikén. För risken är ju annars att man cementerar att dom är specialister på en teknik.

Sen tycker jag att ledningen brukar vara bra att bedöma insatser, även om dom sker i ”fel stil”.

Inlagd: 2012-01-23, 10:29
Skriven av: Manne

Södergrens ambition/förhoppning om att vara topp-10, var nog i överkant optimistisk. Det var ju snart tre år sedan han var topp-10 på ett intervallstartslopp. Tendensen verkar vara att han numera har svårt att hålla trycket uppe själv, och lyckas bättre i masstarter.

Jag tycker istället att han gjorde ett rätt bra lopp igår och verkar va på rätt väg. Om han slipper sjukdomar kan han nog avsluta säsongen med några riktigt fina insatser. Men på masstarter alltså, inte minst Holmenkollen.

Inlagd: 2012-01-23, 11:08
Skriven av: Manne

Någon som vet en sida över anmälda åkare?

Inlagd: 2012-01-23, 12:04
Skriven av: JonasE

Någon som vet en sida över anmälda åkare? Till SM alltså

Inlagd: 2012-01-23, 12:04
Skriven av: JonasE

Dubbeljakten på onsdag:

http://ta.skidor.com/EntryList.aspx?eventid=2241&competitionid=4330&orgid=80

Inlagd: 2012-01-23, 12:09
Skriven av: Linda

Anmälda till SM kan utforskas vidare från den här sidan
http://www.skidsm2012.com/besokare/anmalda-akare

Inlagd: 2012-01-23, 12:10
Skriven av: Kitty

http://www.skidsm2012.com/besokare/anmalda-akare/skiathlon-15-30-km

Inlagd: 2012-01-23, 12:11
Skriven av: Kitty

Tack Linda och Kitty.

Inlagd: 2012-01-23, 12:22
Skriven av: JonasE

Jag har jämfört de anmälda med de högst rankade (enligt FIS-punkter) och saknar några.

AHRLIN Jerry, BRINK Joergen, SVAERD Oskar, ANDREASSON Rikard, JOHNSSON Jimmie, TYNELL Daniel, NYSTROEM Susanne, HANSSON Jenny, HANSSON Sandra är nog i Marcialonga.

JOENSSON Emil, PETERSON Teodor, BYSTROEM Fredrik är sprinters.

HENRIKSSON Sofia, SETTLIN Evelina, NILSSON Stina är juniorer.

JONSSON Fredrik, NELSON Lars, SVANEBO Anders, KORSGREN Lina däremot saknas.

Inlagd: 2012-01-23, 14:25
Skriven av: JonasE

Uttagningskriterier till Rybinsk/Moskva.
”Målsättningen är att starta med full kvot i samtliga VC lopp förutom Tour de ski där truppen kommer att bestå av 12-14 åkare. Tävlingarna i Moskva/Rybinsk tas ut och består av åkare i red group listan som kommer ut efter Tour de ski.”
http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Nyheter/Egnanyheter/LangdlandslagetochTeam2015uttagningskriteriertavlingskidorlangd/

Någon som vet vilka som ingår i ”röda grupperna”?

Inlagd: 2012-01-23, 14:38
Skriven av: JonasE

Jonas E:

Röd grupp kan skådas här http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/cross-country-rules/cross-country-rules/worldcupquotas.html

Det är alltså tredje perioden som är av intresse. Följande svenskar befinner sig i röd grupp:
Damer
Sprint: Ingemarsdotter, Kalla, Brodin, Falk.
Distans: Kalla, Haag, Rydqvist, Ingemarsdotter.

Herrar
Sprint: Jönsson, Peterson, Modin och Hellner.
Distans: Hellner, Rickardsson och Olsson.

Inlagd: 2012-01-23, 14:56
Skriven av: Adam

Hittade detta:

Ur världscupreglementet (3.3.1):

“The Red Group List consists of the 30 best Men and the 30 best Ladies in the
current Distance and Sprint World Ranking Lists (WRL). After each WRL period a new WRL will compiled and the latest list is valid for the next WRL period. All World Cup results and maximum two results of the Distance and one Sprint competitions at OWG or WSC will count for the Red Group. Racers having resigned before the start of the season will be substituted by the following athlete.”
Nån som vill räkna poäng ?

Inlagd: 2012-01-23, 14:58
Skriven av: Kitty

Sorry. Adam var först ;-)

Inlagd: 2012-01-23, 14:59
Skriven av: Kitty

Wiken och Nilsson kommer inte få åka världscupavslutningen i Falun som JonasE skriver om ovan, det är bara de 50 bästa åkarna totalt i världscupen (om nu inte Wikén skulle gå och vinna U23-VM vill säga). FIS har ändrat på reglerna inför i år, vilket innebär att Sverige inte längre har någon nationell kvot i världscupavslutningen.

Däremot borde Nilsson kunna ta vc-poäng i sprint i någon av sprintarna efter JVM.

Inlagd: 2012-01-23, 17:54
Skriven av: swestam

Tycker att hela systemet är dåligt med att 9 åkare måste ta poäng för att få 6 platser.. tänk om ett land har åtta åkare topp 12 i WC som exempel å sedan ingen som tagit WC poäng är de då rätt att de landet bara ska ha 5 WC plaster fast de har 8 i topp av hela WC..

Inlagd: 2012-01-23, 18:41
Skriven av: Jossa

Fast då så får de fler platser tack vare Röd-grupp Quoten

Inlagd: 2012-01-23, 18:47
Skriven av: Jan

okej tack jan hade inte koll på de..

Inlagd: 2012-01-23, 19:30
Skriven av: Jossa

swestam: Det är väl fortfarande en mindre nationell kvot på fem åkare precis som förra året?

Inlagd: 2012-01-23, 20:01
Skriven av: D.N.

Nej rättar mig själv, vi får ha fem nationella åkare i tävlingar i ett grannland under samma period!

Inlagd: 2012-01-23, 20:02
Skriven av: D.N.

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values