09 januari 2012, av Martin

Några tankar efter berget

Så var det slut. Årets skidhändelse som öppnade med en svensk knall i prologen och avslutades med en hel lavin av känslor när Markus Hellner helt plötsligt var i kapp Petter Northug (tack för det herr bildproducent…mer om det senare). Och mitt emellan allt det där några klassiskt svenska ruggmissar och ett sedvanligt bråk om Petter Northug. Själv arbetade jag många av tourdagarna vilket inneBAR att jag missade två lopp men jag tänkte ändå ge mig på att sammanfatta några känslor nu när tävlingen är slut.

FIS
FIS gör verkligen skäl för sitt namn. Fisarna med Jürg Capol i spetsen skämde ut sig ordentligt i samband med att de i praktiken bestraffade Daniel Rickardsson med sju minuters tillägg efter att han gått fel väg runt ett par granruskor. Granruskor är förresten ett roligt påhitt – tänk er en 200 meters final i friidrott med Usain Bolt på startlinjen och istället för vita streck som banmarkeringar ligger det vitsprayade granruskor. Näe märk ut vägen tydligare och ha för guds skull ett enhetligt regelverk som inte kan förstöra en hel tour för ett ”mindre” regelbrott. Att samma jury dömer hela touren vore inte heller ett orimligt krav. Inte blev det heller bättre av att Petter Northug genade hem flera bonussekunder nån dag senare men belönades med ett gult kort. Det var nog länge sedan som norrmännen och svenskarna på Skidpepp var så överens om att något var illaluktande i denna FIS(k)-soppa.

BILDPRODUKTIONEN
Än värre än juryns inkompetens var bildproduktionen. Ett tag undrade jag om de hade lejt in kameramännen från Öppna kanalen. Att missa hela dramat när Marcus Hellner åkte in försprånget på dryga 20 sekunder till Petter Northug är fan en bedrift. Här är några förslag till FIS och SVT och alla som bestämmer över hur bilden ska visas:

Ha en helikopter till final climb. Det är den viktigaste etappen då allt avgörs och då ska man baske mig inte missa något av dramatiken.
Använd split-screens. Nu när alla har 50 tums teve-apparater utom Oskar så funkar det faktiskt att visa två bilder samtidigt.
Ha Gunde Svan eller någon annan springande reporter som kan ge rapporter hela tiden längs med banan.
Bättre grafik. Kolla på Tour de France där kan man se avstånden mellan olika åkare hela tiden.
Fixa en bättre hemsida med en duglig livefunktion.

TÄVLINGEN
Avslutningen upp för berget är givetvis genial men längs vägen finns några saker att tänka på. Att ha ett längre intervallopp är önskvärt. Bonussystemet var bättre i år. Jag gillade att fler slogs om sekundrar på toppen av backarna. Däremot borde bonussekundrarna i mål kanske tas bort, en världcupseger borde väl räcka att spurta om? Även systemet i i sprinten måste ses över. Starka åkare som Lukas Bauer är mer eller mindre rökta på förhand. Alla vinner på att det är mer spännande längre in i tävlingen.

SVERIGE

Touren känns som en svensk framgång på grund av en åkare, Marcus Hellner. Frågan om det finns någon bättre formtoppare än honom? Bäst när det gäller – alltid. Annars var det mest skit. Kalla gör det okej med tanke på sjukdomen men hon visar återigen att hon är en för dålig klättrare för att kunna hota toppen. Anna Haag är ett mysterium. Motivationen verkar finnas där men inte lungkapaciteten. Brodin överraskade alla när hon var på pallen i prologen och överraskade alla igen när åkningen klappade ihop senare i touren. Rydqvist var bra under en dag och gjorde skäl för smeknamnet. Lars Nelson visade hunger och kommer självklart få fler chanser.

Dessvärre visade det sig återigen att vi ligger efter i vallningen, framförallt när det är runt nollan och ruggföre. Det gör lite ont att se inslaget där svenske Perry Olsson står och skrattar i fel vallabuss medan han ruggar upp Petters och Marits skidor. Det var ändå lite skönt att höra Larry Porroma be om extra resurser även fast den begäran borde kommit tidigare.

Till sist är det sjukt kul att läsa alla kommentarer till inläggen. Räknade ihop lite snabbt att det var ungefär 2300 (!!!!) kommentarer sammanlagt i inläggen som handlade om Tour De Ski – rätt fantastiskt. Detta var dessutom utan alla livekommentarer som vi har prövat att köra. Tror inte ens Kissie kan mäta sig med det. Tack till alla som kommenterar – ni gör den här sidan unik!

Nu åker vi vidare!

87 kommentarer till ”Några tankar efter berget”

Yay!! Martin, skicka din önskelista till FIS. Och underteckna med Skidpepp hundratals läsare som förmodligen håller med dig till 100%.

Inlagd: 2012-01-09, 20:28
Skriven av: Oskar

Mina betyg på åkarna i TDS

Hellner: max betyg så klart.
Nelson: klart godkänd tog WC poäng.
Jonsson: Klart godänd tog WC poäng.
Jönnson: inte riktigt godkänd.
Teodor: knappt godkänd.
Daniel D nej inte godkänd såg inte ut att vara på topp.

Kalla: väl godkänd med tanke på förutsättningara.
Brodin: godkänd en pallplats är bra.
Haag: nej inte godkänd.
Rydqvist: nej inte godkänd.
Ida: nej inte godkänd.
Larsen: nej inte godkänd

Tv sändningen var bedrövlig sista dagen.
Nya VM banorna ser ut att bli bra.
Någon som hört någon åkare gnälla på bounssekund systemet?? jag har inte de så de borde innebära att dom godtagit de..

Inlagd: 2012-01-09, 20:31
Skriven av: jossa

Ang. tävlingen. Ta bort en av sprinttävlingarna och det korta intervalloppet (alltså inte prologen, den kan vara kvar). Ersätt de här två loppen med ett längre intervallopp i stället. Jättebra blir det då.

FIS är patetiska. Bildproduktionen ofta riktigt dålig, speciellt i går. Som sagt: ta lärdom av Vasaloppet och Tour de France.

Underhållningen har överlag varit storartad och Tour de Ski är ett mycket bra tävlingsformat, som kan bli ännu bättre. Jag ger hela touren 8/10 i betyg i år. De tre sista tävlingarna är 10/10.

Inlagd: 2012-01-09, 20:36
Skriven av: Joakim

Oj vad mcyket man vill skriva här, men det hinnerjag inte ikväll.

Men, under masstarten med alla dess bonussekunder kunde kommentatorerna snabbt rabbla upp aktuell totalställning. Jag undrar om dessa finns för allmänheten att beskåda medan loppen pågår? Annars får de fixa det till nästa år.

Jaktstarterna är orättvisa, damerna behöver inte lika många bonussekunder då de kör kortare, med mera med mera. Får fortsätta min essä imorgon om jag är pigg.

Inlagd: 2012-01-09, 20:54
Skriven av: JonasE

Det bästa med TdS i år var ju det nya bonussystemet.
Det sämsta var ju det korta 3/5km loppet, varför detta var det nödvändigt med 9tävlingar? Tycker 8 tävlingar räcker.

Inlagd: 2012-01-09, 21:02
Skriven av: nisse

Men Rydqvist var väl klart godkänd under tre etapper och inte bara en. Tycker nog ni är orättvisa mot henne.

Återkommer med mina övriga kommentarer.

Inlagd: 2012-01-09, 21:04
Skriven av: swestam

Håller med Swestam om Rydan, hon får godkänt av mig också.

Inlagd: 2012-01-09, 21:07
Skriven av: Jörgen

jämförde med förra året å då tycker jag hon underprestera..har heller inte hört något om någon sjukdom som kunde vara en förklaring..förra året 15 i totalen år 27a..

Inlagd: 2012-01-09, 21:13
Skriven av: jossa

jossa: Jag tycker Rydkvist är godkänd. Formen kom för sent för henne liksom hela laget.

Inlagd: 2012-01-09, 21:22
Skriven av: nisse

Jossa: Rydan hade inget flow under första delen av Touren men det vände och hon gjorde bättre ifrån sig samt fullföljde Touren. Därför får hon godkänt av mig.

Det är många åkares mål att fullfölja, bl.a Haag var ledsen över att hon fick bryta Touren.

Tur i oturen att de ändrat reglerna för för så sent som ett par år sedan fick inte åkare som avbröt touren behålla pengar och WC-poäng de kört in. Då hade t.ex Brodins pallplats raderats ur historieböckerna…

Inlagd: 2012-01-09, 21:24
Skriven av: Jörgen

Men med tanke på att formen inte fungerat på dom allra flesta så tycker jag att Jocke och Grip bör få IG.

Inlagd: 2012-01-09, 21:26
Skriven av: nisse

Kanske Fis gör om tävlingarna när Björgen önskar sig mer individuella starter???

Tänker Ulvang och dom andra tomtarna har ju gjort om en massa lopp till masstarter bara för Northugs skull så dom kan säkert ändra reglerna för Björgens skull…enda problemet är ju vad Northug vill :P http://www.nrk.no/video/bjorgen_onsker_flere_enkeltstarter/11373A829757D382/

Inlagd: 2012-01-09, 21:33
Skriven av: Andreas P

Jörgen: varför hakar du upp dig på Brodin..tycker de är bättre med en pallplats än vara 14 som bästa etapp å 27 totalt..men visst kanske väl hård mot Rydqvist men jag ändrar mig inte tycker man kan kräva mer av henne..

Inlagd: 2012-01-09, 21:34
Skriven av: jossa

Jossa: Det om Brodin har vi redan diskuterat i en annan tråd, vi kan skaka hand på att vi inte har samma syn där..

Inlagd: 2012-01-09, 21:44
Skriven av: Jörgen

jossa: Klart man ska kräva mer av både två (Rydqvist och Brodin) Vissa lopp har ju gått bra men varit för mycket upp och ner.

Haag har väl inte riktigt varit frisk i TDS så henne lämnar jag inget omdömme om. Ofta är dom sjuka samtidigt Anna och Emil fast det har ju sina förklaringar när dom är ett par :D

Inlagd: 2012-01-09, 21:50
Skriven av: Andreas P

Samma syn har vi då inte efter som jag tycker topp kapaciteten placeringen är de som ger Hanna Brodin godkänt..att ge en tjej som blev 27 i toltalen godkänt känns tveksamt för mig.. vi ska inte glömma bort att hon var 15 totalt förra året å även VM 6a tycker man kan kräva mera av en tjej med dom meriterna..

Inlagd: 2012-01-09, 21:52
Skriven av: jossa

Inte knystar åkarna utåt om bonussystemet då är dom körda. Tänk bara hur lojala dom är med FIS i övrigt. Blir man avstängd av FIS vart ska man då ta vägen. Vem får bort Capol från makten? Fram för rena skidtävlingar utan bonustjafs!

Inlagd: 2012-01-09, 21:53
Skriven av: KnutG

Bonussystemet gör ju masstartsloppen spännande. Loppen hade ju varit samma som vc, 29,5 km med 50 st i klunga och 500 meter spurt. Här var det ju spänning från första till sista stavtag.

Som säsongen sett ut för de svenska åkarna bakom Hellner, Kalla och Olsson har nog touren gått som förväntat. Kul dock med Nelson och Jonsson.

Inlagd: 2012-01-09, 21:57
Skriven av: Pelle M

KnutG: Håller med dig till fulla är ju lite parodi över allt FIS sysslar med just nu.

Capol har ju suttit sen 1997 och det är ju då det började med det ena o det andra innom längdskidtävlingarna. Sen är han ju bara 47 år så han lär ju sitta några år till. Hemsk tanke…

Inlagd: 2012-01-09, 21:58
Skriven av: Andreas P

Jag tycker inte man kan minska på bonussekunderna i sprintarna. Då kommer inte dom bästa gå för seger. I sånt fall är det bättre att ta bort sprintarna helt.

Vill man att en sån som Bauer ska kunna vinna touren, bör man inte ha sprintar med alls.

Sen känns ju inte jaktstarterna mitt i touren sportsligt rättvisa. Speciellt inte Cortina-Toblachetappen.

Inlagd: 2012-01-09, 22:03
Skriven av: Manne

Manne: Varför är dom inte rättvisa?

Inlagd: 2012-01-09, 22:04
Skriven av: Andreas P

En sprint-tour?

Inlagd: 2012-01-09, 22:08
Skriven av: Oskar

Jossa: Brodin föll som en sten i totalen efter prologen, bröt Touren och åkte hem. Det gick dåligt för Rydan under första halvan men hon gav inte upp utan fortsatte, det vände samt hon fullföljde ”in the points”. Inte lika bra som förra året men ändå.

Den erfarenheten kommer Maria stärkt ur (läs hennes blogg) och hennes prestation är större i mina ögon än en som var stark i början under ett kort prologlopp men sen väggade under resten av Touren om man kan uttrycka det så.

Men som sagt, vi har olika syn på den saken och vi kan dra ett streck här för diskussionen lär inte leda någonstans..

Inlagd: 2012-01-09, 22:11
Skriven av: Jörgen

Oskar: Tyst med dig, ge inte Capol och Ulvang nya idéer… :-)

Inlagd: 2012-01-09, 22:13
Skriven av: Jörgen

Jörgen: tänk på att Brodin i förstahand är en sprinter hur många topp sprintrar tog sig i mål??

Inlagd: 2012-01-09, 22:14
Skriven av: jossa

Jaktstartene bør bort fra touren før siste dag. Jeg ser for meg at touren kan inneholde:
1. Prolog, 3-4 km fristil
2. Intervallstart 15 km klassisk
3. Sprint fristil, bonussekunder
4. Skiathlon 20 km, bonussekunder
5. Intervallstart 15 km fristil
6. Sprint klassisk, bonussekunder
7. Avslutning opp Alpe Cermis

Inlagd: 2012-01-09, 22:16
Skriven av: drazyc

Nog tycker jag att dagens upplägg är bra. Med det nya bonussystemet blev det bra. Sprint skall givetvis vara med. Däremot borde väl TdS alltid vara lika många etapper, nu är det ju allt från 7-9.

Inlagd: 2012-01-09, 22:17
Skriven av: nisse

Hahaha, En sprint-tour lät iaf roligt och då ska det vara korta stadssprintar där det inte går att köra om. Nä skämt o sido. Jag skulle då inte följa den med så stort intresse.

Inlagd: 2012-01-09, 22:19
Skriven av: Andreas P

Angående produktionen håller jag ju med om att den allt som oftast var undermålig. Men en produktion gillar jag och det är Cortina-Toblach, okej att det kanske var lite väl mycket bilder på Super-Dario i front i övrigt får de på något sätt fram känslan av loppet, helikopter-bilder, skoterdito etc. Där visade de ju tex när Northug kroknade och inte orkade följa Cologna, hur jäkla snabbt gruppen Hellner, Kershaw och Manificat åkte, den ursprungliga klungan (med vilka det nu var). Bauers missöde och stavbrott, hur lätt var det att få en ny mitt ute i skogen? Även om det gick en bilväg längs med en stor del av sträckan… Ja jag gillar Cortina-Toblach helt enkelt.
(Det framkom ju också hur ovillig en viss man är att dra)

Inlagd: 2012-01-09, 22:21
Skriven av: Aliide

Aliide: i skidor är de ok att åka så som Petter gjorde hade de hänt i cykel hade han nog blivit rätt sågad men olika sporter är de..

Inlagd: 2012-01-09, 22:24
Skriven av: jossa

Alltså det här med att jaktstarterna inte är rättvisa. Åkarna vet ju om precis hur det ser ut från början. Då får man väl anpassa sitt tävlande efter programmet.

Det kanske är rätt dumt om man är lite sliten att gå längst ner i källaren för att komma 2:a i en sprint när det är en jättelång jaktstart dagen efter. Då kanske man nöjer sig med en semifinal och sen hakar man på klungan dagen efter istället.

Det var nog det bästa som kunde hända Hellner, att han INTE fick så många bonussekunder och att han inte gick till final i några sprintar. Sprintarna sliter mycket.

Inlagd: 2012-01-09, 22:25
Skriven av: Gabriel

Andreas P… Dom är inte sportsligt rättvisa eftersom det är en stor fördel att åka i grupp framför att åka ensam. Speciellt i den två mil långa nerförsbacken på Cortina – Toblachetappen. Och kommer det dessutom ett snöfall kan allt någon åstadkommit på dom sex etapperna innan gå upp i rök.

Inlagd: 2012-01-09, 22:25
Skriven av: Manne

Håller med Manne om toblachetappen..Jag var faktiskt nöjd med att Hellner fick de startlänge som han fick..även om han var en bra bit efter..en grupp med så dragvilliga åkare brukar kunna ta massor + att spara mkt krafter jämfört med dom som får slita själva..

Inlagd: 2012-01-09, 22:31
Skriven av: jossa

Jossa,

nå er det jo ikke sånn at Northug pleier å dra noe særlig(selvom han har bidratt en god del på de tidligere versjonene av den etappen), men man må være utrolig svensk (les bitter) for å kritisere Northug for å ikke dra på den jaktstarten, han hadde jo helt tydelig kjempeproblemer med å i det hele tatt følge gruppen og skulle han gått i front ville jo farten garantert gå ned. Man kan kanskje kritisere han for å alikevel stjele bonussekundene, men selv ikke i sykkel vil man kreve at en som faller av en gruppe skal være med på rullen i den neste…

Inlagd: 2012-01-09, 22:31
Skriven av: Hanne

Gabriel… Förvisso, åkarna känner till spelreglerna sen innan. Men om fältet trycks ihop för mycket på sjunde etappen, kommer ingen vilja gå för seger på etapperna innan, speciellt inte på sprintarna. Och vem skulle då kolla på dom första sex etapperna?

Inlagd: 2012-01-09, 22:35
Skriven av: Manne

Hanne: Petter åkte bara för seger i TDS de sa han själv hade han hjälp till lite med drag jobbet så hade säkert gruppen kunnat ta ännu lite mera på Cologna..å då hade han även tagit spurten lätt..

var bara en cykeljämförelse jag hade men undra hur hela nogre skulle känna om deras egen super cyklster drog en etapp för att sedan bli förbi spurtad av en svensk som legat på rulle..

Inlagd: 2012-01-09, 22:37
Skriven av: jossa

Hanne: utför hade han lätt kunnat hjälpa till att dra utan att de kostat så jätte mkt för han..

Inlagd: 2012-01-09, 22:42
Skriven av: jossa

Aliide..Kankje du liker kun de løp en svenske vinner? Du er fan meg enkel å lese….;)

Inlagd: 2012-01-09, 22:44
Skriven av: tolsrav

Jaktstarterna är ju tourens höjdpunkter (åtminstone de två sista)! De ska inte bort.

Inlagd: 2012-01-09, 22:48
Skriven av: Joakim

Manne, så är det men det är ju Capols problem. Om ingen gick för fullt på de första etapperna så skulle de vara tvungna att tänka om.

Eller så gör man som Cologna och ser till att vara så stark att man klarar att hålla en lucka. Det är klart, blir det snöfall så är det inte bra, men det kan man lösa med föråkare eller traktorer som kör före de första åkarna.

Jaktstarterna finns till för en enda sak: Spänning för publiken. Dels är de spännande att titta på och dels ökar de spänningen totalt sett i touren. De är en viktig ingrediens i touren och de kommer inte försvinna. Så då får åkarna anpassa sig och lägga upp taktiken på bästa sett efter det. Här förvånar Petter Northug, taktikens mästare, genom att inte åka optimalt. Men det har naturligtvis att göra med att han i grund och botten inte är en bra klättrare.

Inlagd: 2012-01-09, 22:49
Skriven av: Gabriel

Jossa: Hur gick det för Brodin i Touren som sprinter? Hannas placeringar, etapp för etapp:

1. 3 (prolog 2,5 km fristil)
2. 53 (10 km klassiskt)
3. 38 (sprint klassiskt)
4. 53 (10 km skiathlon)
5. 49 (3 km klassiskt)
6. 41 (sprint fristil)

Som sprinter hade Hanna möjlighet i fyra av sex etapper. Hon presterade i den första (som inte räknas in i sprintcupen) och fick snittet placering 32,75 i dessa fyra.

Inlagd: 2012-01-09, 22:49
Skriven av: Jörgen

Jossa, nei det tror jeg virkelig ikke han kunne, for meg virket han å slite utrolig bare med å holde følge nedover. Og selvom Northug ofte bruker en annen ”veksel” en de andre, så det nærmest ut som han gikk oppover mens resten lekte seg nedover.

Hvis han hadde hatt krefter til å ta en føring og ta inn på Cologna ville det jo være i hans interesse å gjøre det, så jeg stiller meg sterkt tvilende til at han ga bort potensielle sekunder med vilje.

Nå er det jo heller ikke sånn at man i sykkel at alle hele tiden deler jevnt på drajobben, de som er gode spurtere drar nesten alltid mindre i bruddene enn de som er dårlige.

Inlagd: 2012-01-09, 22:54
Skriven av: Hanne

en tredjeplats är ändå stort som jag ser de..bättre med högtopp kapaciet å sedan djupa dalar de bevisar att man kan hävda sig..+ som inte många skriver så var hon åxå sjuk innan TDS.Hade de varit bättre om Hanna varit 10 tregånger??

Rydqvist rad tänker jag inte skriva men hon hade väl 6 lopp med ett snitt sämre än 40..

Inlagd: 2012-01-09, 22:55
Skriven av: jossa

Hanne: var nog första gången jag skrev på skidpepp om att Northug borde dra..jag tillhör inte dom som gnäller på att han inte gör nu var första gången.

Inlagd: 2012-01-09, 22:57
Skriven av: jossa

Jossa,

det gjør ingen forskjell for meg, jeg tror du tar like mye feil for det. Og jeg tror du ser på den etappen med svært så svenske øyne ;)

Personlig hadde jeg gjerne sett Northug dra litt på en fellesstart, helst også prøve å gå fra, men det ligger i den konkurranseformen at det må væe opptil utøverne selv. Alle har valget om de synes det er lurt for dem å dra hvis de skal ha sjansen til å vinne, det er tross alt det det handler om.

Men i jaktstarter og særlig denne er det anderledes og det er nok derfor Northug også har dratt sin del tidligere år. Han var jo innstilt på det før starten også, så når han lar være er det nok en grunn til det.

Inlagd: 2012-01-09, 23:03
Skriven av: Hanne

i framtiden tror jag åxå att de kommer bli mer som i cykel att åkare kommer rikta in sig på speciella etapper mer å bara strunta i några..

Inlagd: 2012-01-09, 23:05
Skriven av: jossa

Hanne: jag tyckte samarbetet i gruppen var bra även fast inte Petter drog så mkt snabbare hade de säkert inte gott om Petter tagit någon min i täten..men de hade sparat lite på dom andra en kort period å på de lättåka delen hade såg de ändå ut som Petter lätt gick med..

Inlagd: 2012-01-09, 23:09
Skriven av: jossa

Angående produktionen håller jag ju med om att den allt som oftast var undermålig. Men en produktion gillar jag och det är Cortina-Toblach, okej att det kanske var lite väl mycket bilder på Super-Dario i front, i övrigt får de på något sätt fram känslan av loppet, helikopter-bilder, skoterdito etc.
Där visade de ju tex när Northug kroknade och inte orkade följa Cologna (vilket minst sagt skapade oro hos de norska kommentatorerna). Hur jäkla snabbt gruppen Hellner, Kershaw och Manificat åkte och hjälptes till att dra, hur de knaprade in på framförvarande. Att den ursprungliga klungan (med vilka det nu var) blev tvungna att släppa. När Röddräkten blev infångad etc.

Bauers missöde och stavbrott, hur lätt var det att få en ny mitt ute i skogen även om det gick en bilväg längs med en stor del av sträckan?

Hade det dock varit bildproducenten från Val di Fiemme och Alpe Cermis hade vi missat allt detta!

Jo, jag gillar TV-produktion av Cortina-Toblach helt enkelt.

Måste också ge en känga till SVT. Maken till illa skött bevakning av touren kan jag inte finna. Visades ens något lopp från början? Med ljud? Till och med lördagens jaktstart sket de så gott i. Men vi fick ju en okommenterad ruta i halvbild, större än den pyttelilla rutan i hörnet av sändningen av slalomen/störtloppet… Är glad över att ha NRK, med dess uppsnack, reportage och tilbakablickar av tidigare lopp. Ja, där har storebror något att lära sig av! De hade väl kunnat lägga de båda i olika kanaler till exempel?

Inlagd: 2012-01-09, 23:18
Skriven av: Aliide

Andreas P. ”Tänker Ulvang och dom andra tomtarna har ju gjort om en massa lopp till masstarter bara för Northugs skull”

Dette er selvsagt løgn. FIS endrett dette FØR Northug kom inn i verdenscupen.

Det som IKKE er løgn er at FIS flyttet alle bonussekundene til toppen av backen på den syvende etappen kun for å hindre Northug i å ta alle.

Ser forøvrig masse kritikk av bonussekunder generelt fra svensk hold. Kan det være fordi Hellner aldri vil kunne dra nytte av disse? :)

Inlagd: 2012-01-09, 23:22
Skriven av: simen

Förresten, kul att Kershaw har utvecklats så i långlopp, för ett år sedan hade han inte en chans att följa Marcus tempo. Verkar va en sjyst kille också! Att han inte kunde hålla Marcus tempo upp för backen klandrar jag inte för. En fin fjärdeplats knep han dock åt sig och det är inte fy skam!

Inlagd: 2012-01-09, 23:27
Skriven av: Aliide

Jag tyckte att man såg tendender till lagkörning från ryssarna i årets tävling. Jag tänker främst på skiatlonetappen. Det är i så fall nytt, men det krävs ju ett gäng jämnstarka åkare för att det ska lyckas.

Ta för allt i världen inte bort Toblach-Cortina-etappen. Det var en fröjd att följa åkarna mellan två städer i fantastiskt vacker natur. Med en bättre TV-produktion kan det bli briljant TV för långt vidare kretsar än längdskidspubliken.

Inlagd: 2012-01-09, 23:29
Skriven av: Per

jossa: Rydqvist hade 6:e åktid på 7:e etappen, 14:e åktid på 8:e etappen och 18:e åktid på 9:e etappen (men bara 6 sekunder sämre tid uppför själva backen än Kalla). OK, att hon i totalen inte fick en framskjuten placering men dessa tre lopp gör att hon ändå bör kunna få ett godkänt betyg tycker jag.

Inlagd: 2012-01-09, 23:30
Skriven av: swestam

Förra året lyckades ju både Cologna och Hellner hålla undan för jagande grupper med god marginal på egen hand. Och det var starka åkare som jagade men de samarbetade dåligt…Bauer drog hårt av ilska i omgångar och Northug låg längst bak i tåget hela vägen in :)
Skälet att Hellner tog in sån mycket i år var bra skidor, bäst form och bra samarbete med andra åkare, det är ingen självklarhet.

Inlagd: 2012-01-09, 23:44
Skriven av: Adrian

När det gäller tv produktion av längdskidåkningen undrar jag om producenterna vet nåt om behovet hos tittarna. Bildproducenten i söndags hade nog ingen kunskap alls om vad tittarna här uppe i Norden ville ha. Jag skulle gärna vilja veta namnet på den ansvarige som sabbade spänningen.

Inlagd: 2012-01-09, 23:45
Skriven av: KnutG

TV-produktionen var under all kritik ja. Skotern som följde Cologna (eller en helikopter) borde ha följt Petter och Marcus istället. Vi kan prata hur mycket som helst här men det måste framföras till svenska skidförbundet eller FIS om det ska hända något. Jag provar att mejla Capol om detta.

Att det följdes så bra när Kalla vann beror troligen på att Virpi var i ledning och ”enkelt” för bildproducenten då. Tydligen svårare när det handlar om andraplatsen!

Inlagd: 2012-01-10, 00:30
Skriven av: Jörgen

KnutG, vad skulle du göra med honom? Förresten så skrev jag ett ilsket brev då SVT för tredje gången på samma säsong gjort bort sig. Sedan ytterligare ett efter lilla, lilla rutan. och det var folkstorm på fb. Vad fick vi? En okommenterad halvbild… De gick över när det var 50 meter till första spurten! Där missade vi ju när Jönsson gick framåt i fältet för att knipa åt sig 15 sek… Kan säga att folk inte var gladare för det, de må ha koll på sin fejsbok!

Inlagd: 2012-01-10, 00:40
Skriven av: Aliide

Aliide; jag skulle skriva till honom och tala om varför jag är besviken på hans jobb i söndags.

Inlagd: 2012-01-10, 09:22
Skriven av: KnutG

Alltså, man kan säkert ändra en bit på upplägget av touren, men jag tycker är ett relativt bra koncept. I år var det väl bara den andra ”prologen” i klassisk som kändes lite malplacerad. Måste faktiskt säga att båda ”prologerna” är ganska meningslösa ur ett helhetsperspektiv. Det är ju nästan så att det är idealt att inte vara topp tre på den första prologen utan spara lite kraft och gå ut med de andra på jaktstartsloppet. Varför inte starta hela TdS med en sprint om man nu vill ha lite luckor i jaktstartsloppet? Mitt förslag vore nog i så fall något liknande det här :

1: Sprint (f)
2: Jaktstart 10km/7,5km (c)
3: Intervallstart 15/10 (f)
4: Sprint (c)
5: Skiathlon 15/10
6: Jaktstart 35/15 (f)
7: Masstart 20/10 (c)
8: Alpe Cermis 9 (f)

Inlagd: 2012-01-10, 09:48
Skriven av: Anders

Anders: På damsidan fungerar de bra med en porlog först på herrsidan..nja men skulle en sprint heller hjälpa knapast väl..

Inlagd: 2012-01-10, 10:00
Skriven av: jossa

1. Jaktstarterna var några av höjpunkterna i årets tour enligt mig
2. Brodin gjorde 1 bra lopp av 9 resten inte alls bra inte godkänt enligt mig, Rydqvist 3 etapper av 9 bra = med tvekan godkänt.
3. Simen det kan inte vara så att dom vill att dom starkaste åkarna skall ha möjlighet till bonussekunder och inte bara den bästa hängåkaren?
4. Fullständig katastrof sändning från final climb.
5. För mig ganska självklart att vi svenskar blir otroligt glada över det sättet som Hellner fixar 2:a platsen!

Inlagd: 2012-01-10, 10:28
Skriven av: Göran

I damloppen tycker jag de blir för stora avstånd sista jaktloppen.. om man jämför från segraren Kovalczyk 5 min ner så så är de bra 3 åkare,,på herrsidan är de 14 inom 5 min..

Inlagd: 2012-01-10, 11:16
Skriven av: jossa

Jossa, vad ska man göra åt det då? Det är ju så verkligheten ser ut på damsidan tyvärr. Det spelar ingen roll hur man gör med bonussekunder och jaktstarter hit eller dit. Kowalczyk och Björgen kommer ändå vinna med flera minuter.

Inlagd: 2012-01-10, 11:29
Skriven av: Gabriel

Gabriel: vet inte vad man ska göra åt de? tycker damernas jaktlopp i Toblach är de minst spännande loppet..Kowalczyk och Björgen klart bäst sedan Johaug klar trea..sedan på damsidan ska vi man nog inte glömma att Longa Follis å Majdic slutat..men ändå var de trista lopp på slutet.

Inlagd: 2012-01-10, 11:45
Skriven av: jossa

Jossa, håller med om Toblach. Det blir inte en spännande jaktstart när de som ska jagas bara drar ifrån ännu mer.

Men dessvärre är det enda sättet att jämna ut skillnaderna att rekrytera fler unga talangfulla tjejer i många länder till skidåkningen. Men det är inte lätt i dagens bekväma samhälle att övertyga en ung person att leva ett liv där de ska träna flera timmar om dagen. I Norge har skidåkningen hög status och då fungerar också rekryteringen.

Inlagd: 2012-01-10, 12:25
Skriven av: Gabriel

Nästa år kommer TdS inte att på spinnsidan domineras av JK och MB . Det är jag helt säker på.

Inlagd: 2012-01-10, 13:21
Skriven av: KnutG

Alla deltävlingar i touren för FIS fundera över vad de ska göra med. Kowa och Björgen samt Cologna och northug var ju fullständigt överlägsna i dessa och eftersom alla brydde sig om totalen försvann intresset för poängtävlingen. Vet ni vilka som kom trea i poängtävlingarna (utan att kolla)? Ännu värre är lagtävlingen, jag har inte hört ett ord om den. Vet ni vilka som vann den (går att gissa)? Vet ni hur den räknas ut? Det tror jag inte många gör, framförallt inte de dumma tyskarna. Jag skulle vilja se en bergpristävling istället så att sprintåkarna (Petuchkov, Kriukov Peterson …) har chansen att vinna poängtävlingen, på samma sätt som Cavendish, Hushovd och Farrar tävlar om poängtävlingen i tour de France.

Jaktstart är en fantastisk tävlingsform som borde förekomma mycket mer, men inte mitt i en tour. Den kan bli så fruktansvärt orättvis. Björgen och Kowa fick åka partempo medan Johaug fick åka ensam och tappa tid. Bonussekunderna gör det ännu värre. Förra året soloåkte Cologna och Hellner den långa jaktstarten, Hellner 8 sekunder snabbare. Ändå fick Cologna fler bonussekunder bara för att han kört bättre i de andra loppen. Å andra sidan krävs något för att kompensera för de längst fram som oftare tvingas åka ensamma. Och då blir det bara pannkaka av allt utjämnande till slut.

Och ta bort alla meningslösa korta intervallstarter, de är 10 gånger tråkigare än sprintkvalen. Hur det nu kan vara så? Kanske skulle loppen bli roligare utan bilder, får testa det någon gång.

FIS måste se över vilka straff som kan delas ut i en tour. Att tappa 100 poäng i en vanlig tävling är väl okej, att tappa uppemot 500 för ett misstag i en tour är totalt vansinne. Mitt förslag är att placera den felande sist i den klunga man låg i.

Sen tv-produktionen, svårigheten att som tittare snabbt få fram en totalställning och annat som andra klagat på skriver jag under. Det får räcka för nu.

Inlagd: 2012-01-10, 13:39
Skriven av: JonasE

KnutG, Spinnsidan?

Inlagd: 2012-01-10, 14:19
Skriven av: Gabriel

Gabriel; Spinnsidan avser den kvinnliga delen av släktet, motsvarande för män är svärdssidan

Inlagd: 2012-01-10, 15:55
Skriven av: KnutG

med alla tävlingar i tävlingen måste dom visas mer i tv rutan för att de ska bli intressant å någon ska ha koll på ställningen i dom..

Tycker ändå upp lägget i år var helt okej..enda som jag kan tycka känns lite fel är jaktloppen i Toblach..men där om någonstans bevisar återigen Cologna sin styrka..förra året slet Hellner själv den etappen de kosta rätt mkt iår fick han en betydligt bättre resa den etappen..

Har ni hört någon aktiv gnälla på upp lägget?

Inlagd: 2012-01-10, 15:56
Skriven av: jossa

KnutG, å fan. Härligt när man får lära sig nåt nytt!

Dock så tror jag du kan ha rätt om Björgen, hon skiter nog i Touren nästa år. Kowalczyk däremot, hon vill nog casha in nästa år med.

Inlagd: 2012-01-10, 16:54
Skriven av: Gabriel

Om ikke Bjørgen stiller neste år kan man like gjerne gi pengene og 1.plassen til Kowalczyk med en gang og be henne også om å bli hjemme. Så kan resten av jentene på omtrent samme nivå få gå touren og slåss om 1(2).plassen. Da blir det i alle fall litt spennende.

Inlagd: 2012-01-10, 19:00
Skriven av: Neithiri

Jag tycker nog att systemet med bonussekunderna har förbättras en hel del till årets tour, men jag vill fortfarande ta bort bonussekunderna (i mål) till topp trion i jaktstartsloppen. Fullständigt ologiskt varför dom finns där i dagsläget, de som jagar bakom är i ett hopplöst läge. Säg att du ligger på 20 plats och kör in en minut på ledaren, då tappar du 15 sekunder för att den får bonus!?!? Kanske borde de se till snabbaste tiden i de loppen och dela ut någon form av bonus till dem? Men det kanske blir för svårt att förstå för dom där söderut :)
I masstarterna kan bonussekunderna vid mål vara kvar för att de ska ha något extra att kämpa om, men kanske borde det delas ut bonussekunder till topp 10 precis som vid stationerna ute efter banan så att glappen bakåt, speciellt i damklassen inte blir så enormt stora.

Inlagd: 2012-01-10, 19:38
Skriven av: Kattis

Håller med, Björgen och Kowalzcyk är fantastiska skidåkare men ack vad trista tävlingar det är. Får tacka Johaug i VM för att hon rörde om lite i alla fall.

Inlagd: 2012-01-10, 19:56
Skriven av: Gunnar

Kattis, fast eftersom det är mycket, mycket lättare att ligga i en klunga och jaga än att gå ensam i front och vara jagad så är det nog rättvist att man får bonus om man lyckas hålla undan. Det ställs stora krav, framförallt mentalt på att hålla undan för en klunga när man börjar få rapporter om att de börjar plocka sekunder.

Inlagd: 2012-01-10, 20:01
Skriven av: Gabriel

Har svårt se varför man ska ta bort bonusen i jaktloppen dom som startar långt fram har ju gjort sig förtjänt av de genom bra resultat..om man ska dela ut bonus till någon långt bak nej det skulle bara kännas fel..ligga långt bak å jaga ger många fördelar.tänk dig andra etappen om det inte är bonus sek till vinnaren utan snabbaste åk tid då skulle total ledaren efter andra etappen kunna gå i mål som nr 15 den etappen..

Inlagd: 2012-01-10, 20:19
Skriven av: jossa

”Ser forøvrig masse kritikk av bonussekunder generelt fra svensk hold. Kan det være fordi Hellner aldri vil kunne dra nytte av disse? :)”

Många tycker att det är ett svårbegripligt system som ska jämna ut och ger skillnad till höger och vänster och uppochner tills ingen vet vem som är bäst.

Tror dock inte det har så mycket med Hellner att göra. Backa istället fyra år. Då fick Kuitunen väldigt många bonussekunder i klassiska lopp som vi reagerade emot. Dels 45 på masstarten sista dagen (mot Kallas 10). Men än värre, hon fick 20 sekunder i en intervallstart 10 km klassiskt som vi blev ännu argare på (Saarinen tog 30). Så sedan dess har vi varit väldigt tveksamma till allt vad bonussekunder heter. Första året brydde vi oss inte så mycket för vi var toklångt efter ändå, men att vårt stora hopp då var Södergren gjorde det inte lättare att uppskatta bonussekunderna.

Inlagd: 2012-01-10, 20:32
Skriven av: JonasE

Idag innehåller Tour de Ski en rad utjämningsmekanismer och konstruktioner som syftar till att göra touren tätare och mer spännande, men som inte är helt sportsligt rättvisa.

Själv hade jag föredragit en tour som helt byggde på sportslig rättvisa. Alltså:

– alla åker lika långt. Inte som idag då vissa åker upp till 10% längre än andra.

– alla tävlar under samma förutsättningar. Inte som idag då vissa startar ensamma och andra i grupp.

Samtidigt inser jag att en sån tour inte skulle vara lika bra TV. Dagens tour är trots allt grymt bra underhållning och en fantastisk reklampelare för längdskidåkningen. Och kanske får man finna sig i att show ibland får gå före sportslighet. Det är ju trots allt alltid värdiga segrare i slutändan ändå.

Däremot hoppas jag att FIS nu snart har testat klart med reglerna och inte fortsätter att göra stora förändringar från år till år. Sport handlar trots allt om givna förutsättningar som varje idrottare ska träna upp sig att behärska på bästa sätt. Och då kan man inte hålla på att ändra förutsättningarna varje år.

Inlagd: 2012-01-10, 21:07
Skriven av: Manne

Syns de burde snudd det litt på hodet, bakke-etappen i Val de Fiemme burde være første etappe neste år, og da selvsagt som masstart, det kunne blitt veldig interessant å se, da kunne bakkespesialistene også fått et forsprang for en gang skyld, for ikke faen om Cologna hadde vært først på toppen da.

Inlagd: 2012-01-10, 21:17
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Ja varför inte köra touren baklänges? Börja med slalombacken utför. Starta från målet och lägg målet vid starten på övriga etapper. Vore kul att se hur resultaten ändrades. Det blev en väldigt lång mota i jaktstarten från Cortina till Toblach. Det skulle säkert gynna helt andra åkare.

Inlagd: 2012-01-10, 21:25
Skriven av: nisse

Det vore spännande att se vilka åkare som vågade köra störtlopp rakt ner för slalombacken utan att bromsa en enda gång. Jag chansar på att Legkov skulle våga. Northug skulle låta tre andra unga norska åkare få åka framför honom och dämpa smällen ifall han ramlar. För de skulle de alla få 50.000 norska oljepengar vardera.

Inlagd: 2012-01-10, 23:55
Skriven av: Gabriel

Svärd vil kuppe skidpepp-potten :-)

http://www.dagbladet.no/2012/01/11/sport/ski/langrenn/petter_northug/oscar_svrd/19742661/

Inlagd: 2012-01-11, 09:25
Skriven av: Tor

När det gäller Rickardssons felåkning undrar jag varför inte fler åkare fick samma straff. 50:15 in i det här klippet kan man se när Rickardssons går över banmarkeningen och in på de klassiska spåren, han har Manificat (5) precis framför sig.

Vid 50:25 ser man att både Rennemo (49) och Perl (36) är utanför banmarkeringen.

Vid 50:40 är Rickardsson utanför igen men har då Babikov (55) utanför sig.

http://svtplay.se/v/2664261/skidor/tour_de_ski__oberhof._skiathlon_10x10km__herrar

Inlagd: 2012-01-11, 09:52
Skriven av: SweTor

Visst finns det nog dom som har en chans att slå Northug i vasaloppet. Men är han med in på upploppet är jag övertygad om att han vinner.

Inlagd: 2012-01-11, 10:00
Skriven av: Manne

nisse,”Ja varför inte köra touren baklänges?”

Nei, det blir for dumt å avslutte med prologen…

Inlagd: 2012-01-11, 13:08
Skriven av: Neithiri

Tor: Bra reklam för Skidpeppspotten i Dagbladet, just nu är det 1879 medlemmar.. Länk till Facebookgruppen

Det ska bli spännande att se hur det går för Petter i Vasaloppet. Vasaloppet och Touren är de enda stora kvar som han inte har vunnit.

Inlagd: 2012-01-11, 13:09
Skriven av: Jörgen

Jörgen… Mästerskapsguld/medalj på intervallstart är något han saknar. Annars har han vunnit det mesta.

Inlagd: 2012-01-11, 13:17
Skriven av: Manne

Och en riktig femmil. Kapaciteten har han, men kommer han någon gång få chansen? Synd om han annars.

Inlagd: 2012-01-11, 13:27
Skriven av: JonasE

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values