Röddräkten väggade, Hellner gick som ett spjut!

Åh Marcus Hellner, vilket otroligt lopp du GÖR! Och vilket otroligt citat du fyrar av efteråt: Röddräkten!

Trots alla motgångar under touren har du ändå lyckats ta dig hela vägen fram till pallkänning, det är helt makalöst. Tänk, ett tag låg du faktiskt tvåa, precis som förra året efter samma etapp.

Nu är det bara det kritiska tvåmilsloppet i klassisk stil i övermorgon kvar som du måste överleva. Förra året gick det åt skogen, men då berodde det mest på skidorna. Kan du inte knacka på i norska, eller varför inte tyska vallaboden och be om ett par snabba spjut? Eller så ryter du till ordentligt på Larry och förklarar att han får sparken om det blir fler vallamissar!

För något i den stilen lär det svenska folket kräva om glidet blir lika bra som på ett par träskidor.

Apropå träskidor, minns ni för någon vecka sedan när det snackades om att Röddräkten var så överlägsen att han skulle kunna vinna Tour de Ski på trälagg. Kanske var ett dåligt val att gå på sprillans Fischer? Idag såg han riktigt rökt ut men trots det lyckades han samla krafterna i slutet och spurta in först av alla i klungan efter att ha gjort en ytterst tveksam omkörning på insidan i sista kurvan. Han skulle aldrig göra något sådant om han vore i form, det här är ett tydligt tecken på att han var enormt sliten. Då blir det istället lite fulknep för att klara livhanken vilket är väldigt synd tycker jag. Dock var det nog inte tillräckligt många skateskär utanför banmarkeringen för att han ska åka på repressalier men det känns ändå sådär. Enligt Expressen fick han bara ett gult kort, vad det nu ska betyda.

Åt Cologna gick det inte att göra något. Röddräkten försökte i början men totalväggade när han väl var framme hos schweizaren. Det såg nästan ut som en skadeskjuten kråka som försökte hänga med Colognas graciösa åkning. Mer sliten Northug har jag då aldrig sett.

När Northug kroknat fick han vänta in lokomotivet Legkov som kom ångades inte långt senare. Tyvärr var det ännu större drag i snabbtåget med vagnarna Hellner-Magnificat-Kershaw (och några till vagnar som ramla av utmed vägen) och helt plötsligt hade Hellner & Co ätit upp över två och en halv minut på röddräkten. Eller som Hellner uttryckte sig:

”Jag gick ut allt jag hade kändes det som och försökte först komma ikapp Kershaw och sen hade vi bra draghjälp av Manificat och efter ett tag började vi se Legkov och röddräkten och man märkte att allihop vart taggade… ja det gick bra helt enkelt!”

När klungan gick på treans växel fick Petter gång på gång växla ner till tvåan för att klara sig kvar, vilket han mirakulöst lyckades med ändå. I totalen ligger röddräkten nu tvåa efter Cologna. Därefter Legkov, Kershaw och sedan Hellner. Med andra ord det ser äntligen bra ut!!

Totalställningen
1. Dario Cologna
2. Petter Northug +1:20.8
3. Alexander Legkov +1:26.4
4. Devon Kershaw +1:31.8
5. Marcus Hellner +1:32.2
6. Maurice Manificat +1:33.3

Sjua är Bauer, men han är hela 3:06 efter. Så med andra ord borde nog Hellner komma som sämst sexa i totalen. Men som sagt, det är en KRITISK etapp kvar.

Totalen

Läs mer: Aftonbladet 1, 2, Expressen 1, 2, DN, SvD