05 januari 2012, av Oskar

Angående Northugs felskär

Det glädjer mig att Skidpepp har så många norska läsare. Tack vare er blir diskussionerna lite mer nyanserade än om sidan endast bestod av svenska patrioter. Men, ibland skär det sig och då kan pajkastningen pågå i timmar, ja rent utav dagar ibland. Jag antar att det är oundvikligt eftersom vi älskar sporten och vi älskar när det går bra för vår nation!

Nu senast har det blossat upp en het debatt angående Northugs svängom utanför granruskorna strax innan upploppet på dagens etapp. Han tog flera skejtskär i förbjudet område men kom undan med en varning. Jag tror inte de svenska reaktionerna hade blivit så starka efteråt om det inte vore för att Daniel Rickardsson några dagar tidigare åkte på så mycket tidstillägg, efter att han också åkt på förbjudet område, att det inte var lönt att fortsätta touren.

Rickardsson åkte fel. Och han gjorde det ganska länge. Men, han hade folk omkring sig som också åkte fel, kanske inte lika mycket men dom var där. Ändå var det bara han som dömdes för felåkningen och då väldigt grovt. För er som inte vet så fick han den sämsta åkarens åktid plus en sekunds tillägg. Tyvärr var den sämsta åkaren riktigt dålig och vips var han efter täten med över 7 minuter. Ridå. Domen var alltså alldeles för hård.

Nu var Rickardssons överträdelse mycket större än Northugs, men det stora problemet här är att Rickardsson tjänade inte någonting av att åka där han gjorde. Eller jo, just då plockade han några placeringar, men det var långt ifrån målet och hade egentligen ingen som helst betydelse för det slutgiltiga resultatet den dagen.

Men det Northug gjorde fick ganska stor betydelse för slutresultatet i dagens etapp. Genom att gena förbi sina konkurrenter delvis på fel sida av banan lyckades han spurta i mål första av alla i klungan. När han blev tillfrågad efteråt varför han ”fuskade” så sa han att de framför åkte för sakta. Vilket jävla skitargument! Åker de för sakta framför får man väl runda klungan på banan istället för att göra den ytterst tveksamma omkörningen på insidan.

För att inte det ska kännas som om FIS kissar på Rickardsson anser jag att det enda rätta man skulle göra var att åtminstone frånta Northugs bonussekunder han fick genom att han genade och kom först över mållinjen. Självklart ska han inte åka på samma straff som Richie, det är ju bara för dumt. Men något borde man ju gjort, mer än att ge ett gult fjantkort.

När Expressen frågar juryn vad det var för skillnad på Rickardssons och Northugs felkörning svarar dom att det var en annan jurry i Oberstdorf. Vilket sjukt pinsamt svar. För det första, det är en tour, då bör man nog använda samma personer i tävlingsjuryn under hela touren. För det andra, om det nu inte går att ha samma jury bör man ju ha snackat ihop sig ordentligt innan och komma med ett vettigt svar.

Det bästa straffet för både Northug och Rickardsson hade kanske varit att man tar tiden man åker på fel sida och multiplicerar det med någon siffra, kanske fem och så blir det tidspålägget. Daniel kanske åkte åtta sekunder på fel sida = 40 tilläggssekunder, Northug åkte fem sekunder fel = 25 sekunder. Fast samtidigt beror det ju helt klart på var på banan detta övertramp sker så klart. Äh vafan, diska alla!

Om nu Rickardsson aldrig åkt på sitt straff tror jag vi svenskar hade varit ganska så mycket mildare i vår aggression mot FIS och till viss del även vår gullegris Northug, men nu är det som det är och då blir man förbannad.

Hade dagens lopp varit en sprint tror jag att Northug hade blivit tokdiskad. Utan diskussion. Men eftersom det är ett distanslopp och det är Northug så blir det inget, ja förutom ett gult kort då.

Som någon sa bland kommentarerna, skulle det nu bli så att Northug kliver över mållinjen först av alla på söndag så kommer gossen över lång tid framöver ha en skugga över sig pga dagens genande vilket varken gynnar längdsporten eller Northug själv. Ska man vinna ska man göra det rent. Grabben hade säkert klarat av att runda hela fältet på utsidan och ändå vinna, så jävla bra är han på att spurta. Men istället var han tvungen att ta minst fem skär utanför banan och det är …sådär.

Ett sista tillägg till det hela är att svenskar älskar att hata Northug lika mycket som att han älskar att hata Sverige. Han har berättat att under hela hans uppväxt blev han itutad av sin bästefar att det är svenskarna man ska slå – det är viktigast. Och för min del känner jag lite samma sak faktiskt. Hellre vinna över en norsk än en kanadensare.

Men, det betyder inte att jag inte gillar de norska skidåkarna. De flesta är hur grymma som helst både i och utanför spåret. Ta bara Hjelmeset, svängigare karl får man leta efter! Eller alla unga norskor, tänk om vi hade ett sådant mäktigt gäng i vårt stall! Eller Pølsa! Eller Alsgaard! OSV.

Det har och är och kommer alltid vara Norge vs Sverige i längdåkning.

69 kommentarer till ”Angående Northugs felskär”

Bra skrivet. Objektivt och snyggt!

Inlagd: 2012-01-05, 21:09
Skriven av: Rickard

Oskar, min favoritbloggare.

Inlagd: 2012-01-05, 21:10
Skriven av: Gabriel

Enig, enig, enig. Veldig bra skrevet, Oscar.

Ingen ting er morsommere enn knivingen mellom svensker og nordmenn. Men vi må jo være sånn noenlunde jevngode. ’

Ellers er det inte roligt alls :-)

Inlagd: 2012-01-05, 21:18
Skriven av: Gunnar Bull

Helt enig i det aller meste her, Oskar.

Jeg tror ikke Northug tenkte at det skulle bli slikt ståhei over det han gjorde, og det med at ”alle gikk så sakte” var jo tydelig en humoristisk kommentar – han ler jo i det han sier det.

Men jeg mener Petter vinner fullt fortjent dersom han faktisk skulle klare det kunststykket å snu dette i Val di Fiemme. Det ville vært en enorm prestasjon.

Inlagd: 2012-01-05, 21:20
Skriven av: drazyc

Ifølge landslagstrener Trond Nystad hadde Northug dårlige ski..

Inlagd: 2012-01-05, 21:26
Skriven av: drazyc

Jag tror faktiskt att Petter älskar Sverige – det kallas hatkärlek!

Inlagd: 2012-01-05, 21:28
Skriven av: Jörgen

Takk for objektivt innlegg! Henger meg på (som nordmann:)

* Rickardsson ble feildømt – de fleste både nordmenn og svensker var vel også enig om at det var alt for streng straff. Enten ingen straff eller fratrekk av bonus-sekunder (han hadde vel ingen?) eller et rundt antall sekunder tillegg (30 / 60?) hadde vært en mer passende her.
* Northug fikk for mild straff – som et minimum burde han ha mistet sine 10 bonus-sekunder. Såvidt jeg forsto på uttalelsen fra juryen hadde de ikke mulighet til annet enn å enten gi samme straff som Rickardsson eller bare en advarsel – da valgte de advarsel. Det er merkelig at de sier det siden Northug fikk fratrekk av bonus-sekunder på fellesstarten i fjor…

Når først Rickardsson fikk den strenge straffen forstår jeg godt at det ble vanskelig for juryen med Northug sitt lovbrudd i samme klasse…

Inlagd: 2012-01-05, 21:28
Skriven av: JanK

Drazyc, det kan jag mycket väl tänka mig. Rönning tappade ju 3 minuter på Hellner på 7 kilometer, så det verkar inte som att norska laget hade några toppskidor direkt.

Inlagd: 2012-01-05, 21:29
Skriven av: Gabriel

Bra skrivet och jag personligen hatar inte PN eller nån annan tävlande eftersom jag inte känner dom som personer utan bara som skidåkare

Inlagd: 2012-01-05, 21:32
Skriven av: KnutG

Nån som vet om det finns videoklipp. Jobbar hela dagarna så jag missade dagens lopp.

Inlagd: 2012-01-05, 21:32
Skriven av: Martin V

Jeg har tidligere i dag forsvart det Northug gjorde. Men etter at adrenalinet er borte, jeg har fått tenkt litt og sett det om igjen er jeg helt enig med JanK ovenfor her. Rickardsson fikk for hard straff og Northug burde blitt fratatt sekundene der. Det ville vært det mest rettferdige.

At han påsto de foran kjørte for sakte var jo bare humor. De hadde jo tross alt tatt ham igjen med over 2 minutter og kjørt mye raskere enn ham på etappen

Inlagd: 2012-01-05, 21:38
Skriven av: Tor

Gabriel, dette er jo litt interressant :)
Fokuset til nordmenn og norsk media idag har jo vært hvor ursterk Cologna er og hvor fantastiskt han åkte.

Og altså ikke på valling, matrial, etc.
Til skilnad fra en viss annen nasjon :P

Inlagd: 2012-01-05, 21:41
Skriven av: simen

Martin V: Gör som jag – spela in och se i efterhand?

Inlagd: 2012-01-05, 21:44
Skriven av: Jörgen

Har just tittat på Sportårskrönikan. Hade FIS jury dömt 100 m-finalen kanske Bolt hade klarat sig undan med gult kort och fått springa finalen och alla TV-tittare och publiken som betalat svindyra biljetter hade fått se vem som var världens snabbaste man och alla blivit nöjda och glada.

Inlagd: 2012-01-05, 21:44
Skriven av: Jonas P

Jörgen: Har skrotat videon tyvärr :(

Inlagd: 2012-01-05, 21:49
Skriven av: Martin V

Martin, det lär komma upp på svtplay.se om det inte redan gjort det.

Inlagd: 2012-01-05, 21:50
Skriven av: Oskar

simen: Nyss var man ju ute i Norsk TV och sa att Petters skidor var dåliga därför tappade han. Och det är fullt möjligt att Petter hade dåliga skidor. Ulvang kommer väl nästa säsong med ett skidbyte på denna distans som av en händelse.

Inlagd: 2012-01-05, 21:50
Skriven av: nisse

”Martin, det lär komma upp på svtplay.se om det inte redan gjort det.”
Det kan ta en jävla tid ibland, som idag.

Säg att domaren hade upptäckt Maradonas guds hand och gett honom en varning, inte tusan hade målet då godkänts. Nu säger man att han gör fel, men får ändå behålla belöningen, det tycker jag är sjukt oavsett Richie.

Inlagd: 2012-01-05, 21:56
Skriven av: JonasE

Instämmer, bra sammanfattning Oskar. Det mesta är ju redan sagt/grälat om i ämnet men här ändå 4 kommentarer ang. jurybestraffning:
1. FIS kan aldrig ta hänsyn till om en löpare ”visste”/”inte visste” att han/hon körde fel. Det går ju aldrig att kontrollera. Straff måste grundas på vad en skidlöpare faktisk gör i relation till regelverket. Rickardsson kan alltså inte komma undan på det.
2. Däremot bör rimligen hänsyn tas till om åkaren tjänar på sitt regelbrott. Det gjorde både Northug och Rickardsson. Hellner i granruskan i sprinten gjorde det inte. Och om Cologna hade fortsatt rakt fram hem till Schweiz vid 18 km-passeringen idag ska han självfallet inte heller straffas för det även om det ryker några granruskor på vägen.
3. Bestraffningen måste vara proportionerligt, dvs. stå i relation till förseelsen. Det är här TdS-regelverket verkar ha en lucka. Jag tycker att det vore bra om juryn fick mandat att utfärda ”proportionerliga” tidstillägg som straff. Är övertygad om att det sker redan inför nästa säsong. ”Lex Daniel” ;-) Northug tjänade fyra placeringar och 5 eller 10 bonussekunder på sin manöver. Att dra 10 sekunder hade varit rimligt. Rickardsson tjänade några fler placeringar men något mindre tid Ungefär samma bestraffning vore rimlig.
4. Ytterligare en aspekt som ngn tagit upp i tråden är om en löpare hindrar någon annan. Då bör straffet bli hårdare tycker jag.

Inlagd: 2012-01-05, 21:56
Skriven av: Per

Oskar och Martin: Damernas lopp är uppe på SVT Play .

Herrarnas lopp (som gick innan) är ännu inte uppe men lär dyka upp här snart.

Inlagd: 2012-01-05, 21:57
Skriven av: Jörgen

Northug tappar en minut på Cologna på 5 minuters åkning men kan sen hänga i Legkovs tempo i nästa 3 mil? Knappast skidor det var fel på, han är helt enkelt sliten efter en lång tour och öppnade för hårt.

En av hans stora fördelar/talanger (talang är egentligen fel ord då jag tror det beror på stenhård träning) som det pratas relativt lite om är just möjligheten att återhämta sig snabbt. Så han räknade att kunna hänga Cologna trots rusningen, vilken han hade kunnat en vanlig tävlingshelg, men i en tour så klara inte ens han det.

Inlagd: 2012-01-05, 21:58
Skriven av: Thorrez

”Nyss var man ju ute i Norsk TV och sa att Petters skidor var dåliga därför tappade han”

Bullshit.
Treneren sa at skiene muligens ikke var optimale i nedoverpartiet, men at det ikke kunne ta skylden for Northug’s løp i dag.
Ikke optimale er ikke det samme som dårlig.
For den del, hadde de vært dårlig, så hadde han mistet Legkov.

Inlagd: 2012-01-05, 22:07
Skriven av: Ubersnuber

Bra skrivet Oscar!

Det du nämner i texten om Northugs intervju efteråt tycker jag visar på Northugs nonchalans. Även om han skämtar så tycker han uppenbarligen inte att det är fel att åka utanför banan för att åka om folk.

Northug är tillsammans med Cologna världens bästa skidåkare, och det är synd att det är just han som nu och då gör saker som diskuteras på det här sättet. Han får nog med uppmärksamhet pga hans svammel vid sidan om.

Kommer ihåg intervjuer från andra åkare som har talat om hans väldigt osportsliga stil när han var yngre.

Han är bäst eller näst bäst i världen och helt outstanding i spurtar, så jag tycker det är synd att det ständigt ska komma en liten skugga över hans insatser (inte ofta, men för ofta).

Inlagd: 2012-01-05, 22:11
Skriven av: Erik

@Thorrez: Tror du har helt rett. Tror ingenting på unnskyldningen fra Nystad, og hadde det vært slik, hadde Northug garantert signalisert det selv.

Det har vist seg gang på gang at Cologna er bedre enn Northug i en slik tour over snaut to uker. Northugs beste sjanse var i 2010 da Cologna skrantet litt. Men da gjorde Bauer en vanvittig prestasjon i Val di Fiemme.

Det skal nok bli tøft for Northug å vinne TDS. Han er fremdeles råest i enkeltrenn, men Cologna er en mester på restitusjon.

Inlagd: 2012-01-05, 22:13
Skriven av: drazyc

Om PN hade dåligt vallat då kanske det finns chans att Perry kommer hem.

Inlagd: 2012-01-05, 22:18
Skriven av: KnutG

Intressant att läsa kommentarer. Håller med Oskar! Bra och balanserat skrivet. Vill dela med mig av min 11årige skidkomet till sons kommentar: Han räknade hur många gånger Petters fot var utanför markeringen och multiplicerade med sju! minuter. Detta tyckte han var ett rättvist tidstillägg för PN…. Barn kan vara hårda (-: Men ’rättvisa’ är viktigt för dem.

Inlagd: 2012-01-05, 22:33
Skriven av: Skidvän

”Northug tappar en minut på Cologna på 5 minuters åkning men kan sen hänga i Legkovs tempo i nästa 3 mil? Knappast skidor det var fel på, han är helt enkelt sliten efter en lång tour och öppnade för hårt.”

Northug slapp seg nok ned til Legkov når han forsto at han ikke klarte å bli med Cologna. Taktikk…

Inlagd: 2012-01-05, 23:00
Skriven av: JanK

Bra inlägg Oskar! Detta visar vilka amatörer FIS är. De måste ju ha klara rutiner för hur man ska göra vid brott mot regelverket! I sprintar har det många gånger varit inkonsekvent (även om det blivit bättre) och det är riktigt oproffsigt att det är så olika domslut. Dessutom visar det så otroligt tydligt att man gör skillnad på olika åkare. De som uttryckt misstankar om att FIS anpassar programmet för vissa åkare får vatten på sin kvarn

Inlagd: 2012-01-05, 23:02
Skriven av: Jon

”Northug slapp seg nok ned til Legkov når han forsto at han ikke klarte å bli med Cologna. Taktikk…”

Tror poenget hans var at dårlige ski + allerede redusert form ville gitt dårlige odds for å holde fløge med Legkov ned den slake nedoverbakken.
Skiene var kanskje ikke supre, men de var heller ikke dårlige.

Inlagd: 2012-01-05, 23:11
Skriven av: Ubersnuber

Hörni, Jag jobbade också idag och jag kan inte sova för att jag inte fått se herrloppet än :) Kan man se det via någon annan länk än svtplay? Det tar ju sådan tid innan loppet blir utlagt.

Inlagd: 2012-01-05, 23:31
Skriven av: Anna

Før man tar helt av med at FIS er i lomma på Norge, så passer jeg på å nevne at juryformannen i juryen som dømte Richardsson var svensk, ingen nordmenn var med. Det var heller ingen nordmenn å ”frikjenne” Northug.

Dere skal være glad dere i følger med på backhopping dere, der kan vi nemlig snakke om korrupsjon fra de kjempeslemme østerikerne ;)

Inlagd: 2012-01-05, 23:38
Skriven av: Hanne

@Anna: Skal gå an å laste ned en Torrent her http://nordicxplained.wordpress.com/media/2011-2012-bit-torrent-races/cross-country-skiing/ – men det tar jo lang tid det også… Eller NRK.no med en VPN-løsning – det gjorde jeg når jeg var i Tyskland i begynnelsen av Touren (men da må man betale for VPN)

Inlagd: 2012-01-05, 23:40
Skriven av: JanK

Det finns väl ingen vettig människa som är intresserad av bedömningssporter som backhoppning och konståkning. Tyvärr verkar längdskidåkning blivit en sådan sport också.

Inlagd: 2012-01-05, 23:42
Skriven av: Jon

Anna: Förstår, herrarnas lopp var mera intressant än damernas idag. Hittar dock inte det någonstans där det går att se. Märkligt att damernas lopp finns att se på SVT Play som gick efter herrarnas dito? Nå, det lär dyka upp imorgon då det också är vilodag i TdS

Inlagd: 2012-01-05, 23:54
Skriven av: Jörgen

Anna, upploppet och överträdelsen och lite andra klipp finns uppe på svt play. Själv fick jag lov att skaffa ny box igår, fick en med möjlighet att spela in två program samtidigt. Ska strax ta och se den norska! Eller sprinten på play som jag missade pga en krashad box… Antar att dagens läggs ut imorgon på svt play

Inlagd: 2012-01-05, 23:56
Skriven av: Aliide

Jörgen; antagligen för att herrarnas lopp är längre, dryga två timmar tar väl tid att koda om eller nåt. Sprinten kom upp idag/kväll

Inlagd: 2012-01-05, 23:59
Skriven av: Aliide

Jag får nöja mig med klippen i kväll då :) Den som väntar på nått gott…

Inlagd: 2012-01-06, 00:02
Skriven av: Anna

@Jon: Haha!! Konståkning är ju skitkul att titta på!

Inlagd: 2012-01-06, 03:03
Skriven av: LMG

”Gabriel, dette er jo litt interressant :)
Fokuset til nordmenn og norsk media idag har jo vært hvor ursterk Cologna er og hvor fantastiskt han åkte.

Og altså ikke på valling, matrial, etc.
Til skilnad fra en viss annen nasjon :P”

Idag står det på framsidan av varenda norsk tidning att Petter hade dåliga skidor. Så vad säger du nu?

Norge har inte haft en enda ordentlig smörrebom sedan Vancouver så ni har väl glömt bort hur det är när man har ett vallateam som inte alltid levererar. Men så har ni plöjt ner många tiotals miljoner i vallaprojektet Glid också.

Så ni roar er med att hänga på svenska skidbloggar och klanka ner på oss när vi missar med vallningen och kalla oss för sutringar och negativa och påstår att vi inte alls har dåliga skidor, utan att våra åkare har dålig teknik.

Men som sagt, nu hade Petter lite halvdassiga skidor för en gångs skull och då står det också på varenda norsk tidnings förstasida. Så kom inte och snacka.

Inlagd: 2012-01-06, 11:14
Skriven av: Gabriel

Rubrik i VG:
”Mener skiene ødela Tour de Ski for Northug”

Men i artikeln står det:

”- Skiene var gode, det var kroppen som ikke fungerte, sa Northug like etter målpassering.”

Så lägg ner snacket om problem med skidorna. Hellner åkte snabbare än Cologna den delen Northug låg i rygg, men då var skidorna bra nog att hålla det tempot men inte i början? Skitsnack helg enkelt.

Inlagd: 2012-01-06, 11:37
Skriven av: Thorrez

Thorrez, jag tror nog att Petters skidor var rätt kass. Han skyddar sina vallare bara.

Inlagd: 2012-01-06, 12:12
Skriven av: Gabriel

Gabriel,

jeg tror også Northug er meget forsiktig med å si noe negativt om Perry, han er nok litt redd for at de skal miste ham til Sverige.

Inlagd: 2012-01-06, 12:20
Skriven av: Hanne

Så han kan köra in 13 sekunder trots usla skidor, men han kan inte hänga på i Cologna lägre tempo trots samma skidor?

Tror ni verkligen på det själva?

Jag säger inte att han hade de spjut han brukar ha utan mer som de andra. En lång tour och hög höjd tog ut sin rätt helt enkelt.

Inlagd: 2012-01-06, 12:31
Skriven av: Thorrez

Den delen Petter åkte ikapp och även förlorade kontakten med Cologna var i uppförsbacke och då spelar glidet inte lika mycket roll. Hade det däremot varit så att petter kom ikapp i uppförsbacken och sedan inte lyckades följa i nedförsbacken, ja då hade det varit en helt annan sak. Då skulle man kunna börja snacka om dåligt glid.

Men när Legkov kom ikapp som egentligen inte åkte så mycket saktare än Cologna så var det ju inga problem att följa ryssen. Samma sak gällde när Hellner-klungan kom.

Hur som helst tror jag Röddräkten kommer sno åt sig en jävla massa bonus i morgon och tyvärr inte Hellner för han är aldrig bra efter vilodagar.

Inlagd: 2012-01-06, 12:36
Skriven av: Oskar

Det var inget fel på Northugs skidor han hade bara inte orken att åka fort, tom Northug kan bli sliten och åka skit dåligt fast vissa här tror ju inte det utan måste hitta andra orsaker till att han åkte så dåligt.

Att han begick ett regelbrott står ju klart men han fick för milt straff då han tydligen är FIS stora gullegris, fy fan vad less man blir på sånt svineri…

Samma sak med Johaug hon hade inte orken heller. Kalla har ju inte varit i form på hela touren men gjort det ganska bra ändå med tanke på sjukdomen som hon haft, fick stryk med en nästan en minut av Astrid så det säger ju en hel del om hennes form. Dom andra Svenskorna och Svenskarna har det ju inte alls gått bra för förutom Hellner då.

Haag = skitdåligt, Ingemarsdotter = skit dåligt, Lisa Larsen = dåligt, Rydqvist = Dåligt (fast hon var bästa Svenska på 15km), Hellner ganska bra (32km fantastiskt bra) Lars Nelson = som väntat (har inte högre kapacitet), Emil Jönsson = dåligt och Fredrik Jonsson = som väntat.

Inlagd: 2012-01-06, 12:51
Skriven av: Andreas P

Andreas..Jeg er helt enig med deg. Petter hadde meget bra ski i går, presis som Hellner, som hadde fantastisk glid på 30 km i Davos!

Inlagd: 2012-01-06, 13:29
Skriven av: tolsrav

tolsrav, tror att du har fel i båda fallen även om jag förstår att det är tröndersk ironi. Petter hade inte jättebra skidor igår, tyckte han fick jobba längst bak i gruppen hela tiden. Men huvudorsaken till att han släppte var inte skidorna, det var orken. Hellner hade inte jättebra skidor i Davos, men det var inte huvudorsaken till att han var fyra, det var orken.

Sedan passar banan i går Hellner perfekt, dobbeldans eller treans växel är han urstark på medan det är Petters kanske enda svaghet tekniskt sett.

Inlagd: 2012-01-06, 13:54
Skriven av: Anders

Grattis föresten Petter på 26-årsdagen! Inte många idrottsmän som uppnått det du har gjort i så ung ålder. Fantastiskt!

Inlagd: 2012-01-06, 13:56
Skriven av: Anders

Til nesten alle svensker
Northug er best, innse det! Han tok noen få skitak med EN ski utenfor den merkede løypen. Han tapte i tilegg all fart, og kom ikke helt forbi. BTW NORTHUG HADDE VUNNET UANSETT. Er dere så godtroende at dere tror Hellner har en sjangs på Northug i en spurt?? Vi er mye bedre enn dere i langrenn, og kommer til å være det i lang tid fremover. Jeg skjønner ikke hvorfor dere i hele tatt gidder å blåse dette opp i skyene, dere har jo ingen gode løpere selv. Gratulerer med dagen Petter, du er en god mann.

Inlagd: 2012-01-06, 15:39
Skriven av: Northug

Eh… ok… hej hej…

Inlagd: 2012-01-06, 15:46
Skriven av: Anders

Northug..”dere har jo ingen gode løpere selv” Nei det har fan ikke Norge heller, sett bort fra Northug på herresiden…! ;)

Inlagd: 2012-01-06, 15:58
Skriven av: tolsrav

Hej Petter, trevligt att du tittar in på Skidpepp på din födelsedag!

Inlagd: 2012-01-06, 16:00
Skriven av: Gabriel

Northug var jo bare utenfor sperringene med en ski. rickardson var jo helt ute i klssisk sporene med begge skiene i en ganske lang periode i forhold til petter.

Inlagd: 2012-01-06, 16:04
Skriven av: Bjarte Ludvara

Bjarte, tack, vilken analys. Greit. Fast du missar en sak. FIS jury anser att Petter gjorde ett regelbrott. Det gjorde han. Man får inte göra så. Det är inte tillåtet. Det är fusk. Det slår juryn fast. Inget att diskutera.

Inlagd: 2012-01-06, 16:17
Skriven av: Anders

”Til nesten alle svensker
Northug er best, innse det! Han tok noen få skitak med EN ski utenfor den merkede løypen. Han tapte i tilegg all fart, og kom ikke helt forbi. BTW NORTHUG HADDE VUNNET UANSETT. Er dere så godtroende at dere tror Hellner har en sjangs på Northug i en spurt?? Vi er mye bedre enn dere i langrenn, og kommer til å være det i lang tid fremover. Jeg skjønner ikke hvorfor dere i hele tatt gidder å blåse dette opp i skyene, dere har jo ingen gode løpere selv. Gratulerer med dagen Petter, du er en god mann.”

Moro med barn! ^_^

Inlagd: 2012-01-06, 16:28
Skriven av: Ubersnuber

Världen är orättvis och har alltid varit. Vi får bara hoppas att Daniel kommer igen i nästa tävling och visar att han tillhör dom bästa. Dessutom så vill vi ha både honom Johan kvar i det svenska skidlandslaget under nästa säsong.

En önskan är ju oxå att Lars Nelson blommar ut. Han har ju redan märkt att det inte är så farligt att hänga med där framme. Bör göra ett bra lopp i morgon. Gick ju bra i dubbeljakten.

Inlagd: 2012-01-06, 16:30
Skriven av: Sten

Ubersnuber: Nej Dario Cologna är bäst. Sedan så har väll ni i norge egentligen bara en bra åkare och det är Petter. Resten är ju mest upp o ner. Inte bättre än hur det är för oss.

Jag är övertygad om att Dario haft koll på läget hela tiden och vetat när han skulle knäcka Petter. Dar hela tiden sett till att vara där Petter är. Dessutom så syntes det på loppet i går att han inte brydde sig det minsta om att Petter i sin röda dräkt kom upp i hasorna på honom. Han visste nog att det ändå var kört för norrmannen och så var det ju.

Inlagd: 2012-01-06, 16:37
Skriven av: Sten

Ubersnuber: Northug hade inte vunnit loppet utan genväg (inte igår i alla fall). Han passerade fyra åkare med sin insidanmanöver. Om han hade legat sist i gruppen inför kurvan eller tagit ytterkurva som Hellner hade han inte vunnit. Upploppet var för kort. Det visste han och det var därför han var tvungen att ta en rövare på insidan.

Inlagd: 2012-01-06, 16:55
Skriven av: Per

Sorry Ubersnuber, såg inte citattecknen från sign ”Northug”

Inlagd: 2012-01-06, 16:57
Skriven av: Per

Sten..Har du spist litt for mye surströmming!
Hva fan er det du prater om, at ikke Dario brydde seg det minste om at sin argeste konkurrent under touren så langt, kom opp i hasorna på han. En Petter i form, (og det har Dario erfart mange ganger) slipper aldri sine konkurrenter, i så fall hvis det har skjedd, vil jeg gjerne høre din statestikk på – når Petter måtte slippe på en jaktstart/masstart siste gang, sett bort fra i går? ..

Inlagd: 2012-01-06, 17:18
Skriven av: tolsrav

Mmmmm.. Surströmming. Gott, gott gottigottgott.

Inlagd: 2012-01-06, 17:30
Skriven av: Gabriel

Tror vi kommer til å få illustrert Northugs dårlige form i morgen. Tipper null bonussekunder og utenfor topp 5 opp Alpe Cermis.

Inlagd: 2012-01-06, 17:47
Skriven av: drazyc

drazyk…Har også vært inne på tanken att din uoff. konklusjon er nær sannheten, formen kom nok litt for tidlig for Petter i forhold til Touren….

Inlagd: 2012-01-06, 17:59
Skriven av: tolsrav

Men lyset har ikke sluknet helt, vi har da en par damer, kankje, som kliver opp på pallen.

Inlagd: 2012-01-06, 18:02
Skriven av: tolsrav

Jag tror nog Petter hade sämre skidor än vanligt igår men de var fortfarande helt okej. Petter är nog van med att alltid ha bäst skidor.
Tycker skidsporten har blivit lite för mycket materialsport för min smak. Desto mer imponerande av Dario att åka så bra under flera tourer han kan knappast haft bäst skidor vid varje lopp.
Imorgon hoppas jag bara på att bäst åskidåkare vinner och inte den med bäst vallare.

Inlagd: 2012-01-06, 18:08
Skriven av: Per G

Og skulle ikke Petter nå pallen på søndag, håper jeg Marcus klarer brasene, slik at vi får en herreløper fra norden, blant de 3 beste…Men 20 km i morgen blir nok meget avgjørende, med alle bonussec.

Inlagd: 2012-01-06, 18:14
Skriven av: tolsrav

Tror det blir for tøft for Marcus i morgen. Er nok dekket bord for Legkov på andre plass. Tredje plass tror jeg faktisk Bauer tar. Fremdeles.

Inlagd: 2012-01-06, 18:17
Skriven av: drazyc

Jeg tror ikke Northug er i absolutt toppform, men angående skiene så kan man vel se på at med unntak av Northug så har alle de andre norske sagt at de hadde dårlige ski.

Da skal det noe til at Northug som eneste nordmann skulle ha ok ski.

Forøvrig vil jeg tro at det er i slak oppoverbakke at man merker dårlig glid mest når man prøver å henge på noen i høy fart i fristil. I nedoverbakke så skal glidforskjellen være veldig stor før man glir ifra fra front, og hvis Legkov skulle gått fra Northug i nedoverbakke så måtte Northug ha gått på sandpapir. Det ble også sagt noe om at man ikke hadde fått testet skiene ved startpunktet, noe som antydet at skiene trolig passet bedre for føret lengre ute i rennet.

Inlagd: 2012-01-06, 18:31
Skriven av: Jeremiah

Imorgon tror Ryssarna blir vassa, de verkar har lyckats med klassiska skidorna hittills och formen bör vara god. Vyleg, legkov och chernusov tror jag kommer vara med högt som vanligt i massstart. Även tyskarna och Bauer kan va med högt och kanadensarna! Cologna och Northug är favoriter och om ingen går loss så vinner Northug på sedvanligt spurt.
Nyckeln för Hellner som har god form är vallateamet…gör de inte bort sig igen så bör han klara topp 10 med förhoppning på bättre. Dock så gillar han inte vilodagar och det har visat sig förut att han presterat lite sämre då. Tror det kommer bli väldigt kul lopp, många som är trötta och många som har chans på pallen totalt.

Inlagd: 2012-01-07, 01:07
Skriven av: Adrian

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values