Angående Northugs felskär

Det glädjer mig att Skidpepp har så många norska läsare. Tack vare er blir diskussionerna lite mer nyanserade än om sidan endast bestod av svenska patrioter. Men, ibland skär det sig och då kan pajkastningen pågå i timmar, ja rent utav dagar ibland. Jag antar att det är oundvikligt eftersom vi älskar sporten och vi älskar när det går bra för vår nation!

Nu senast har det blossat upp en het debatt angående Northugs svängom utanför granruskorna strax innan upploppet på dagens etapp. Han tog flera skejtskär i förbjudet område men kom undan med en varning. Jag tror inte de svenska reaktionerna hade blivit så starka efteråt om det inte vore för att Daniel Rickardsson några dagar tidigare åkte på så mycket tidstillägg, efter att han också åkt på förbjudet område, att det inte var lönt att fortsätta touren.

Rickardsson åkte fel. Och han gjorde det ganska länge. Men, han hade folk omkring sig som också åkte fel, kanske inte lika mycket men dom var där. Ändå var det bara han som dömdes för felåkningen och då väldigt grovt. För er som inte vet så fick han den sämsta åkarens åktid plus en sekunds tillägg. Tyvärr var den sämsta åkaren riktigt dålig och vips var han efter täten med över 7 minuter. Ridå. Domen var alltså alldeles för hård.

Nu var Rickardssons överträdelse mycket större än Northugs, men det stora problemet här är att Rickardsson tjänade inte någonting av att åka där han gjorde. Eller jo, just då plockade han några placeringar, men det var långt ifrån målet och hade egentligen ingen som helst betydelse för det slutgiltiga resultatet den dagen.

Men det Northug gjorde fick ganska stor betydelse för slutresultatet i dagens etapp. Genom att gena förbi sina konkurrenter delvis på fel sida av banan lyckades han spurta i mål första av alla i klungan. När han blev tillfrågad efteråt varför han ”fuskade” så sa han att de framför åkte för sakta. Vilket jävla skitargument! Åker de för sakta framför får man väl runda klungan på banan istället för att göra den ytterst tveksamma omkörningen på insidan.

För att inte det ska kännas som om FIS kissar på Rickardsson anser jag att det enda rätta man skulle göra var att åtminstone frånta Northugs bonussekunder han fick genom att han genade och kom först över mållinjen. Självklart ska han inte åka på samma straff som Richie, det är ju bara för dumt. Men något borde man ju gjort, mer än att ge ett gult fjantkort.

När Expressen frågar juryn vad det var för skillnad på Rickardssons och Northugs felkörning svarar dom att det var en annan jurry i Oberstdorf. Vilket sjukt pinsamt svar. För det första, det är en tour, då bör man nog använda samma personer i tävlingsjuryn under hela touren. För det andra, om det nu inte går att ha samma jury bör man ju ha snackat ihop sig ordentligt innan och komma med ett vettigt svar.

Det bästa straffet för både Northug och Rickardsson hade kanske varit att man tar tiden man åker på fel sida och multiplicerar det med någon siffra, kanske fem och så blir det tidspålägget. Daniel kanske åkte åtta sekunder på fel sida = 40 tilläggssekunder, Northug åkte fem sekunder fel = 25 sekunder. Fast samtidigt beror det ju helt klart på var på banan detta övertramp sker så klart. Äh vafan, diska alla!

Om nu Rickardsson aldrig åkt på sitt straff tror jag vi svenskar hade varit ganska så mycket mildare i vår aggression mot FIS och till viss del även vår gullegris Northug, men nu är det som det är och då blir man förbannad.

Hade dagens lopp varit en sprint tror jag att Northug hade blivit tokdiskad. Utan diskussion. Men eftersom det är ett distanslopp och det är Northug så blir det inget, ja förutom ett gult kort då.

Som någon sa bland kommentarerna, skulle det nu bli så att Northug kliver över mållinjen först av alla på söndag så kommer gossen över lång tid framöver ha en skugga över sig pga dagens genande vilket varken gynnar längdsporten eller Northug själv. Ska man vinna ska man göra det rent. Grabben hade säkert klarat av att runda hela fältet på utsidan och ändå vinna, så jävla bra är han på att spurta. Men istället var han tvungen att ta minst fem skär utanför banan och det är …sådär.

Ett sista tillägg till det hela är att svenskar älskar att hata Northug lika mycket som att han älskar att hata Sverige. Han har berättat att under hela hans uppväxt blev han itutad av sin bästefar att det är svenskarna man ska slå – det är viktigast. Och för min del känner jag lite samma sak faktiskt. Hellre vinna över en norsk än en kanadensare.

Men, det betyder inte att jag inte gillar de norska skidåkarna. De flesta är hur grymma som helst både i och utanför spåret. Ta bara Hjelmeset, svängigare karl får man leta efter! Eller alla unga norskor, tänk om vi hade ett sådant mäktigt gäng i vårt stall! Eller Pølsa! Eller Alsgaard! OSV.

Det har och är och kommer alltid vara Norge vs Sverige i längdåkning.