04 januari 2012, av Oskar

Åh Hellner…

…varför, VARFÖR var du tvungen att försöka avancera i första backen på första varvet? På en yta som inte existerade!

En sak är säker, du är ingen taktiker. Du åkte på 120% adrenalin och revanschlusta men det är inte din tour i år. Hörde att du åkte vidare på dina skidor genom hela mixed zone också, det kan ha varit det roligaste jag någonsin hört. Frågan är om din ilska nu kommer sänka dig i morgon eller ta dig till skyarna.

För du har trots allt bara 6 sekunder upp till Bauer och några till upp till Manificat. Det kan gå.

Kom igen nu MARCUS!!!!!

199 kommentarer till ”Åh Hellner…”

Jag rös när han åkte ikapp och om hela fältet, även om det var taktiskt kanske mindre bra men bland det härligaste jag sett i form av inställning i denna tävling för svensk del.

Inlagd: 2012-01-04, 13:51
Skriven av: Adrian

Sammandrag av årets tour= norge misslyckas aldrig och sverige misslyckas alltid.
Inte roligt att vara svensk.

Sedan så har jag märkt en sak. Varför intervjuas inte Cologna utav svensk television? Vill han inte. Eller tycker man att han inte är intressant.

Inlagd: 2012-01-04, 13:58
Skriven av: Sten

Hoppet är på väg att försvinna nu. Det finns dock lite kvar med tanke på att en Hellner i form (och med vilja) borde kunna göra en hel del tillsammans med Bauer och Manificat.

Fast jag kommer bli fruktansvärt besviken om Hellner gör ett monsterlopp i morgon och sedan tappa allt igen näst sista dagen (Det kan inte vara lätt psykiskt att ställa sig på startlinjen med tanke på vad som hände förra året och att han inte är trygg i sin egen klassiska åkning i kombination med svårigheter att hitta bra skidor för hans åkstil.)

Det skulle vara grymt kul att se en helt motiverad Hellner ta sig an en final climb.

Inlagd: 2012-01-04, 14:05
Skriven av: Johan

Hehe när man talar om trollen sten….

Inlagd: 2012-01-04, 14:05
Skriven av: Adrian

Jeg så da et intervju med Cologna på svensk tv nå, riktignok et fryktelig dårlig intervju, men det var da et intervju..

Inlagd: 2012-01-04, 14:06
Skriven av: Hanne

”norge misslyckas aldrig och sverige misslyckas alltid.
Inte roligt att vara svensk.”

Förstår inte hur man orkar ha så negativ inställning. Visst åkte Northug bra idag men näst bästa norrman är 19:e. Sverige hade två herrar bland dom 9 bästa.

Både Kalla och Hellner avancerar i totalen tack vare dagens insatser.

Någon som jag tycker är väldigt kul är att på herrsidan så är det 7 olika länder bland dom 8 bästa.

Inlagd: 2012-01-04, 14:09
Skriven av: SweTor

SweTor – Så sant, så sant. Om det t.ex. bara skulle vara norge och sverige som kämpade så skulle det kännas avslaget.

Bra att du får in lite positivt tänkande här.

Inlagd: 2012-01-04, 14:16
Skriven av: Johan

SweTor: Räknar du bara in herrarna i TdS? På damsidan var det 5 norska åkare bland de 20 bästa…

Inlagd: 2012-01-04, 14:25
Skriven av: Per

Ja, åh Marcus Hellner vad vi älskar dig! Men karln måste lära sig kyla och att använda krafterna vid rätt tidpunkt på rätt ställe. Marginalerna är för små i elitskidåkning.

Inlagd: 2012-01-04, 14:26
Skriven av: Per

Pepp.

Gillar verkligen denna sida med titeln SKIDPEPP. Men borde inte redaktören peppa istället för att lyfta fram negativa aspekter. Tour de ski denna gång är hur spännande som helst eller är jag ute och cyklar. Norrtug VS Colonia & Kowalcyhuk VS Björgen..

Visst kan vi önska stolpe in av Svenskarna men det är inte över än. Mera Pepp och analyser och mindre gnäll. Nu kör vi!!!!

Inlagd: 2012-01-04, 14:36
Skriven av: Daniel Becker

Man kan väl få tycka att ingen av våra svenska åkare har visad nån direkt toppform under TdS

Inlagd: 2012-01-04, 14:41
Skriven av: KnutG

Daniel, jag håller med dig. Visst borde jag peppa mer, men ibland är det svårt. Mitt hjärta pumpar alldeles för mycket gult och blått när det kommer till skidor och då blir det lite mer depp än pepp när det går dåligt för svenskarna.

Inlagd: 2012-01-04, 14:57
Skriven av: Oskar

Per:
”Räknar du bara in herrarna i TdS?”

Det jag skrev var att det såg kul ut med mångfalden på herrsidan. Underförstått att det inte såg lika kul ut på damsidan.

Inlagd: 2012-01-04, 14:57
Skriven av: SweTor

Apropos ”gnäll”..Enligt Northug kjenner han slitasje på kroppen etter Touren så langt. Ikke betyggende å høre for trønderens største fan! Han virker litt seig og tung i løpesettet i forhold til Cologna, som bare blir bedre og bedre for hver dag. Kankje formtoppen kom i tidligste laget (Davos). Huff, huff dette blir tøft…..

Inlagd: 2012-01-04, 15:00
Skriven av: tolsrav

Visst var det lite surt särskilt som de fyra (?) framför honom i heatet gick vidare, men i praktiken innebär deta bara att han måste göra en kort ökning första 200 metrarna för att köra in Bauer (fransmannen kommer vänta in dem) istället för att vänta in första kilometrarna.

Tror det finns en reäll chans att köra in Legkov, men räkna i så fall med att vylegzhanin har gått om krafter kvar och kommer knipa tredjeplatsen (med legkov i rygg) och gissningsvis även kunna dra ifrån 10-15 s sista biten.

Cologna och Northug har för mycket försprång om det inte snöar rejält (vilket jag inte vill hoppas på, känns tråkigt om vädret skulle radera föra 6 etapperna av touren).

Inlagd: 2012-01-04, 15:11
Skriven av: Thorrez

Frågan är hur Dario gör i morgon. Northug kommer ju sprinta ikapp försprånget, sedan lägger han väl sig smart nog i rygg och drar ingenting uppför. Vill inte slösa kraft på morgondagens etapp. Ska Dario trycka på på egen hand för att hålla avståndet till Legkov? Kan gå fort att äta upp en minut eller mer. Hellner kommer få en fin grupp att åka med men de är för långt efter.

Inlagd: 2012-01-04, 15:12
Skriven av: Anders

Åh det är så tråkigt att inte tjejerna åker liknande typ av etapp.

Inlagd: 2012-01-04, 15:17
Skriven av: Oskar

Anders,

tror Cologna er meget fornøyd med å dra oppover hvis Northug kan ta hoveddelen av arbeidet nedover. Regner også med at Northug vil komme til å dra en del i morgen, han gjorde jo det i fjor og i Kuusamo.

Inlagd: 2012-01-04, 15:21
Skriven av: Hanne

Northug er livredd for Legkov, så jeg er ganske sikker på at Northug er med på å gjøre en jobb.

Inlagd: 2012-01-04, 15:26
Skriven av: Tor

Tror Cologna å Nortug kommer samarbeta bara imorgon bara de inte är extremt mkt nysnö i spåret..Hellner läge är vad jag hoppades på att ha chansen att åka ihop med Bauer Manificat..

Tycker inte Jönsson såg sa bra ut idag han sa själv att han kom fel men nog tappa ryggar uppför..

Kallas form är bra men långt ifrån någon topp form idag skulle hon lätt tagit sig till final om hon varit i topp from..hoppas hon kan hålla ihop hela tds utan att ha en riktigt dålig dag så kan hon bli topp 6.

Sten: missa du sändingen idag dom intervjua dom Colgona idag….

Inlagd: 2012-01-04, 15:28
Skriven av: jossa

Rickardsson bryter touren. Bra, men ett par dagar för sent…

Inlagd: 2012-01-04, 15:28
Skriven av: Per

Ja det er han, det varr vel Legkov som var første mann opp på speilet til Northug?

Inlagd: 2012-01-04, 15:29
Skriven av: Hanne

Inte vet jag om det direkt är nått fiasko av Kalla iaf som vissa tidningar skriver hon är ju 5a totalt just nu och jag hade inte väntat mig nå kanonlopp av henne med tanke på hennes förutsättningar. Vill minnas att det året Kalla vann så var Kowalczyk 7a och Haag 13e.

Sen ang Hellner så hade jag hoppas på lite bättre måste jag säga och på dom andra damerna som har åkt katastrofalt förutom prologen av Brodin.

Vet inte heller hur dom har tränat inför och under denna säsong men många väljer ju att experimentera lite då det är ett mästerskaps fritt år, tänker då på Haag, Kalla, Rydqvist och Ingemarsdotter främst. Herrarna har jag inte hört hur dom har lagt upp träningen denna säsong.

Inlagd: 2012-01-04, 15:29
Skriven av: Andreas P

@Oskar: Skidpepp -> Skiddepp?
Blir uansett en spennende langløp i morgen – håper det blir GPS som funker så vi får regissert vår egen sending…

Inlagd: 2012-01-04, 15:37
Skriven av: JanK

Ni har säkert rätt, Northug vill inte ha Legkov med sig uppför backen.

Varken Manificat eller Hellner vill väl slita ut sig inför klassiska masstarten. Om de inte kommer överens i gruppen kan det bli surt, Bauer brukar ju lacka ur om ingen annan drar.

Inlagd: 2012-01-04, 15:42
Skriven av: Anders

Undrar vilken kvinnosyn FIS har med tanke på upplägget av loppen

Inlagd: 2012-01-04, 15:44
Skriven av: KnutG

Många brukar gnälla på att morgondagens etapp är orättvis osv. Men jag tycker den passar bra där den är. Nu är det slut på de korta slumpmässiga loppen. De som haft bra form men oflyt i pajasloppen kan ta igen mycket nu och det tycker jag är bra. Nu börjar touren på riktigt! Massor kan ännu hända på herrsidan.

Inlagd: 2012-01-04, 15:47
Skriven av: Johan

Om man tittar på tidigare år har väl Manificat sällan backat från att dra..Hellnar kommer med säkerhet att hjälpa till men hur gör ryssen Vileqzhanin??

Inlagd: 2012-01-04, 15:50
Skriven av: jossa

Fra fjorårets etappe:

The pack gained time on Cologna throughout most of the race – gaining nearly 45 seconds from 7 km up to 27 km. However, the group had problems cooperating in the last part of the downhill down to Toblach, loosing more than half of what they had worked hard on gaining in the first part of the race.

It is also very interesting to take a look at the complete field – seeing how nearly no single skiers survived own their own throughout the race – all the skiers getting sucked up by different groups. Of the Top 30, only two skiers survived on their own – Dario Cologna and Marcus Hellner. The rest of the skiers packed themselves into only three big groups.

Grafisk fremstilling her:
http://worldofxc.com/blog/2011/01/06/tour-de-ski-queen-stage-splits-analysis/

Inlagd: 2012-01-04, 15:55
Skriven av: JanK

Tycker också att Östberg och Kristoffersen gör riktigt bra tourer hittills. Kristoffersen har ju alla möjligheter att åka bra i morgon, frågan är om Östberg orkar som gjort det så bra hittills. Saarinen kan få det tungt i morgon. Kristoffersen ny sjua?

Inlagd: 2012-01-04, 15:56
Skriven av: Anders

Det där är en sådan fin framställning Jan. En eloge till dig för att du orkar ge oss så matnyttiga inlägg!

Inlagd: 2012-01-04, 16:09
Skriven av: Anders

Trist!
http://svt.se/2.21247/1.2668087/richardsson_ger_upp_tour_de_ski

Inlagd: 2012-01-04, 16:10
Skriven av: SweTor

Även Brodin och Theodor åker hem.

Inlagd: 2012-01-04, 16:11
Skriven av: swestam

trist att Richardsson åker hem men helt rätt tycker jag formen var inte alls bra under tds så bättre hem träna ladda upp inför avslutingen av säsongen..

Inlagd: 2012-01-04, 16:18
Skriven av: jossa

I fjol var Perl med i stora gruppen och bromsade, den var också för stor och många som stod över dragjobbet. Då sjunker moralen och arbetsinsatsen hos de övriga snabbt. Nu är de färre och kaptenerna i respektive lag, jag tror de plockar in alla förutom Cologna, Northug och Legkov. Eller tar de ryssen också.

Johaug får en riktig utmaning imorgon, måste köra jämnt med Kowa och Björgen som kör tillsammans. Dessutom tappar hon 5-10 bonus i mål också.

Inlagd: 2012-01-04, 16:20
Skriven av: JonasE

Sen kan man tycka vad man vill om att Hellner attackerar uppför i en minimal lucka, men det var så han vann VM. Och på något annat sätt har han aldrig vunnit.

Inlagd: 2012-01-04, 16:23
Skriven av: JonasE

Men hur ser mogondagens etapp ut? enligt banprofilen är det 3 varv på 5 kms rundan herrarna körde igår. Dock säger Blomman att det är nerför och en 1 varv på 5 kms slingan. Vad är rätt????

Inlagd: 2012-01-04, 16:25
Skriven av: Markus

@Markus: I følge Tour-programmet er det 3 x 5 km-runden.

Inlagd: 2012-01-04, 16:28
Skriven av: JanK

Om blomman påstår att det är nedförsbacke + 1 varv så är det inte så.

Inlagd: 2012-01-04, 16:29
Skriven av: JonasE

Om herrsprinten:
För första gången denna säsong gick någon, till och med två, vidare som på tid från andra semin.
Båda lucky loser från kvart slutade sist i sina semifinaler.
Båda lucky loser från semi slutade sist i finalen.

Inlagd: 2012-01-04, 16:57
Skriven av: JonasE

Kalla går ut perfekt tillsammans med Lähtenmäki i morgon. De plockar nog in Randall om de samarbetar. Utgår från att svenska lagledningen/åkarna pratar med kollegorna i Tjeckien, Frankrike och Canada inför i morgon. (Harvey får hjälpa till och dra om/när de kommer ikapp Kershaw). Och så finnarna på damsidan då.

Inlagd: 2012-01-04, 16:58
Skriven av: Per

Damerna ska köra, enligt planen, 3 varv på den bana herrarna åkte igår. Men sånt kan ändras.

Inlagd: 2012-01-04, 17:09
Skriven av: JonasE

jossa: vad jag förstår så missade jag den. Men i jämförelse med hur många gånger man intervjuat. Björgen, Kowa och Northug så tycker jag att intresset för den som, jämte Northug, är bäst i världen på alla distanser. Skulle vara lika intressant att höra vad Cologna har att säga efter de olika ettaperna, som det är att höra Northug.

Inlagd: 2012-01-04, 17:14
Skriven av: Sten

Det høres ut som om etappen i morgen er forkortet med 4 km i starten – noen som vet noe mer om det? Det blir sagt i intervjuet med Bauer her http://www.youtube.com/watch?v=DAMPR_-tL0c

Inlagd: 2012-01-04, 17:38
Skriven av: JanK

Ajaj, det blir spennende imorgen.

Dessverre ser det ut til å bli snøvær i morgen. Det betyr at Northug og Cologna må jobbe optimalt sammen for å holde avstanden. Det regner jeg med at de begge skjønner. Det skal bli tøft for Legkov alene. Han kommer nok til å tape en del til gjengen bak.

Gjengen bak vil bestå av Vylegzhanin, Manificat, Bauer, Hellner, Harvey, Chernousov og Kershaw. Det er 7 løpere mot 2. Spørsmålet er hvor stor fordel det er å være 7 hvis man ikke samarbeider optimalt. Tviler på at Kershaw og Chernousov kommer til å ha ork nok til å dra. Ellers er det vel Vylegzhanin, Bauer og Manificat som kommer til å dra mest. Usikker på hvor mye sterkere en slik trio er enn Cologna og Northug.

Inlagd: 2012-01-04, 17:43
Skriven av: drazyc

drazyc: varför tror du att Manificat o Bauer kommer att dra mer än Hellner? Brukar inte Hellner bidra eller? i motsats till världens bäste medåkare o spurtare? = Northug

Inlagd: 2012-01-04, 18:04
Skriven av: Göran

@gøran: Tror Hellner vil dra en del, men jeg tror spesielt Bauer og Manificat er i bedre form. Hellner lukter nok neppe ikke noen pallplass i TDS, men det gjør definitivt Bauer, sannsynligvis også Vylegzhanin og Manificat.

Inlagd: 2012-01-04, 18:10
Skriven av: drazyc

Hahaha, jeg syns Hellner er kul jeg, han kliner til og lar det stå til, prøver i alle fall på noe, resten av svenskene er en tragedie så langt.

Inlagd: 2012-01-04, 18:59
Skriven av: Neithiri

Her er min preview-artikkel for i morgen:
http://worldofxc.com/blog/2012/01/04/preview-the-tour-de-ski-queen-stage/

Gleder meg! Det blir 2 timers avspasering midt på dagen…

Inlagd: 2012-01-04, 19:00
Skriven av: JanK

Varför har banan kortats? Är det 4 km kortare mellan Toblach och Cortina i år eller är det backhoppning på TV vid fel tidpunkt?

Inlagd: 2012-01-04, 19:35
Skriven av: Per

Jag hoppas inte Hellner drar alltför mycket. Bättre att han låter Bauer göra grovjobbet. Tror att det blir en grupp med Manificat, Bauer, Hellner, Vylegzhanin, Chernousov och kanske Harvey. Kershaw har tappat mycket på den här etappen tidigare och om det inte blir snöoväder tror jag han tvingas släppa.

Tror inte Hellner har speciellt dålig form, men idag åkte han inte smart och i tillägg har haft dåliga skidor två dagar.

Banan har nog kortats pga dåliga snöförhållanden.

Inlagd: 2012-01-04, 19:51
Skriven av: Stefan

Er det egentlig så mye værre å gå foran i skøyting når det snør? Mener Alsgaard så i fjor at dette gir seg mye større i klassisk. Vanskelig å gå i samme skøytespor som de foran, særlig når de bare er to. Faller jo litt snø i mellom også

Inlagd: 2012-01-04, 20:09
Skriven av: gif

Hadde vært morsomt med en liten opptelling;

Hvem ønsker seg snøvær i morgen?

Og hvem synes det er greit om Hellner ikke er med og drar?

Inlagd: 2012-01-04, 20:10
Skriven av: Hanne

Jeg synes de snakket om at arrangøren ville kjøre tråkkemaskin før løperne. Om det snør kraftig kan det jo da bli bedre forhold for de som starter først.

Inlagd: 2012-01-04, 20:17
Skriven av: Tor

@gif: Tror det er veldig forskjell på å være to kontra det å være en. Cologna og Northug bør kunne gå like fort som Manificat/Vylegzhanin/Bauer/Hellner dersom de veksler optimalt. Da vil de kunne utnytte hverandres sug og slippe å måke snø hele tiden. Men Legkov skal få slite med å være snøplog i 35 km.

Inlagd: 2012-01-04, 20:19
Skriven av: drazyc

Blir nog svårast för Legkov.

Inlagd: 2012-01-04, 20:31
Skriven av: Sten

Jaha är dambanan lätt eller svår nu då? =) enl Blomman är den väldigt lätt, och enl Haag på bloggen så är det en tuff bana. Beror kanske mer på Haags form att den är tuff kanske:)?

Inlagd: 2012-01-04, 20:33
Skriven av: Palle

Alsgaard sa også at kvinneløypa var tøff, så tror Blomman mulignes har bommet. Skal være tre ganger herreløypa fra i går, og der var det jo ganske mye utslag.

Inlagd: 2012-01-04, 20:38
Skriven av: Hanne

Slår prognosene til så vil det bøtte ned når damene går, riktignok går de tre runder men allikevel kan dette være en stor mulighet for Johaug om hun sniker seg oppå snøen på sitt sedvanlige jesusvis. Kanskje kan forspranget til tet skrumpes inn med minuttet, da er hun i høyeste grad med igjen.

Inlagd: 2012-01-04, 20:41
Skriven av: Neithiri

@Neithiri: Det er nok kjørt for Therese dessverre. Tapte litt for mye i går. Hun kan ikke regne med å slå Kowalczyk eller Bjørgen med noe særlig på lørdag. Tror nok Therese må være maks 1:15 bak på søndag om hun skal ha noen mulighet.

Inlagd: 2012-01-04, 20:45
Skriven av: drazyc

Blomman tror nog att det är samma bana som för två år sedan, och den var lätt. Damernas bana i morgon är en ganska normal bana över 16 km. Inga riktigt långa backar dock vad jag minns.

Samma läge för Legkov som i Kuusamo, trea bakom de två och före en stor klunga, och denna bana är ännu svårare att åka ensam på. I Kuusamo gick det inte bra, jag tror klungan når honom i morgon också.

Inlagd: 2012-01-04, 21:00
Skriven av: JonasE

Det tor jeg også, JonasE. Tror det blir i tøffeste laget for Legkov, særlig siden løypa er såpass lett. Må si jeg er spent på hvor fort de klarer å gå bak der. Blir det GPS-overføring på nett? Får ikke sett det på TV dessverre..

Inlagd: 2012-01-04, 21:11
Skriven av: drazyc

Nyckeletapper för Kershaw och Rönning imorgon. Kershaw bommade fullständigt i fjol och Rönning är kanske den som det skiljer mest för mellan klassiskt och fristil. Gör Rönning något bra på lördag också så kanske kanske, men har är inte så mycket snabbare än Johaug sista dagen.

Inlagd: 2012-01-04, 21:15
Skriven av: JonasE

Hej, alla! Då jag inte hade möjlighet att se sprinten idag och min digitalbox kraschade någon gång i natt (där jag lagt in inspelningar av dagens lopp). Då det ändå verkade hänt en del skulle det ju vara underbart om någon skulle vilja sammanfatta dagen! Vad jag har fattat är att Hellner snubblade (?). Men han har ju ändå klättrat ordentligt sedan igår! Och brudarna hur gick det för dem?

Nu ny box nu och lagt in inspelningar för morgondagen på både SVT och NRK.Varför måste loppen gå på arbetstid?!! Skitans! Förra året hade jag tjänstledighet för studier… Nu är det värre!

Inlagd: 2012-01-04, 21:17
Skriven av: Aliide

Hørte touren har fått et nytt navn i Sverige – Tour de shit!

Inlagd: 2012-01-04, 21:46
Skriven av: tolsrav

haha ja tror en tidning (aftonbladet eller expressen) skrivit ”tour de skit”
vilket ju passar bra för svensk del. Tur att vi har spänning kvar mellan Cologna och Northug.

Inlagd: 2012-01-04, 22:18
Skriven av: SannaT

19500 på läktaren + jag och några tusen längs repen.
Går inte att beskriva, måste upplevas!

Inlagd: 2012-01-04, 22:25
Skriven av: Elin

skidskyttet? såg just skidskyttet grattis Norge!

Inlagd: 2012-01-04, 22:32
Skriven av: SannaT

SannaT;
Ja damstafett!
TdS hade 6500 åskådare här i Oberhof häromdagen när hemmasonen Axel Teichmann vann.

Inlagd: 2012-01-04, 22:43
Skriven av: Elin

Fotbollen har tusentals besökare på plats varje gång men inte fan är det roligare än skidor för det!

Inlagd: 2012-01-04, 22:47
Skriven av: Oskar

tänkte också på det, synd att dessa tävlingar ligger så nära varandra i tid.

Inlagd: 2012-01-04, 22:47
Skriven av: SannaT

Lisa Larsen: ”Idag var de skejtsprint på programmet och det var jag riktigt taggad för, det gick ju bra sist i gällivare. tyvärr slutade den här prologen med en kon runt skidan i sista uppförsbacken och i mål var jag väldigt långt efter.”

Så det var inte dålig form.

Inlagd: 2012-01-04, 22:50
Skriven av: Oskar

Mycket roligare att stå ute i skogen och klocka åkarna

Inlagd: 2012-01-04, 22:58
Skriven av: KnutG

Tyskere er jo rare, man kan ikke ta hva de foretrekker på alvor. Jeg husker den gangen de arrangerte en useriøs allstarkonkurranse som fikk høyere seerandel enn konkurransen med de aktive som gikk senere på dagen. Spent på om interessen holder seg like stor hvis ikke det kommer en ny tysk stjerne raskt etter at Neuner legger opp.

Det forresten er oppløftende å se hvor fort det kan snu i idrett, jeg hadde aldri, aldri trodd at Norge skulle ha en første plass og en andre plass på de to første stafettene i dameskiskyting før sesongen startet.

Inlagd: 2012-01-04, 22:59
Skriven av: Hanne

Oskar..Fotball er skitbra når eks. MAN UTD taper 3-0 mot N.CASTLE, som de nettop har gjort i kveld..;)

Inlagd: 2012-01-04, 22:59
Skriven av: tolsrav

Hanne;
Om du vill ha tips på en kommande tysk stjärna i längdåkning ska du komma ihåg namnet Victoria Carl.

Jag har bl.a. sett henne vinna juniorklassen (17-20) i klassisk åkning med 35 sekunder i Oberwiesenthal för ett par veckor sedan.

Victoria är 16 år, fyller 17 till sommaren och bor här i Zella-Mehlis.

Jag är minst lika imponerad av Victoria som jag blev av Sofia Henriksson på USM 2010

Inlagd: 2012-01-04, 23:21
Skriven av: Elin

Elin: vad vill du säga när du skriver om publik siffrorna ? tror alla här vet att skidskytte i Tyskland är mkt större å en mkt bättre sport att se på plats än skidor

Inlagd: 2012-01-04, 23:21
Skriven av: jossa

Jag tycker synd om Hellner som har så bra form, men får ut så lite. Kanske lite osportsligt av mig, men jag hoppas att det vräker ner en massa snör imorgon och att Hellner får bästa vallningen på lördag. Hellner har även gjort de skönaste intervjuerna. Det är klart att man ska få vara sur när man går i mål om det går dåligt. Han känns väldigt äkta. En light-version av vår ytliga och mediatränade skidåkare som vann 50km i kollen-VM 1982.:-)

Thuggen imponerade en del på mig idag. Han såg sliten ut redan i semin och fick vila mindre än de som åkte första semin och sedan gör han en otroligt bra varvning i finalen och förändrar allt. Han jobbar sig fram till bästa position samtidiigt som han stänger Cologna så att han ej kan göra en repris av semin. Sedan verkar Cologna vara urstark. Det verkar som om de får gå ut samtidigt sista dagen och det blir en fruktansvärd prestigekamp.

Får Hoppas att vi slipper ett Follis/Longa beteende imorgon. Där man helt ger upp de som är en bit före och bara hänger på den dragvillige svenskan/svensken för att sedan spurta förbi.

Måste också säga att Oskar skrivit många bra pepp under denna tour. Väldigt roliga och tidsriktiga rubriker också.

Inlagd: 2012-01-04, 23:26
Skriven av: Alexander

Risikable passeringer, som Hellner’s, har avgjort løp før. Det jeg stiller spørsmål ved er hvorfor han gjorde det så tidlig i løpet? Idiotisk!

Northug, i kjent, strategisk ånd, gjorde jobben han var pålagt. Intet mer, intet mindre: høyere plassering enn Cologna.
Smart gjennomført. Men jeg ble litt nervøs da han ble glidd inn under første heat.

Bjørgen imponerte meg i dag. Hun viste gamle klatretakter i siste bakken. Bakkerykket var jo det som ga henne oppmerksomhet for en del år tilbake.

Kalla beviste i dag at det har ingenting med ski å gjøre. Hun er kort og godt ikke i optimal form.
Dette visste vi, men det var dog en effektiv arena for å vise det i klare bilder.

Johaug er en elendig sprinter, men det var likevel synd at hun ikke greide å avansere ett heat for å minimere skadeomfanget.

Legkov imponerte ingen i dag. Inspirerende å se hvor hardt han prøver hvert eneste renn, men i dag var han rett og slett for dårlig. Fortsatt dårlig material?

Cologna imponerte meg mest blandt gutta.
Han hadde 2 veldig harde heat før finalen, hvilket han taklet utmerket. Respekt!

Inlagd: 2012-01-04, 23:31
Skriven av: Ubersnuber

Alexander: gnäll inte på Italienskorna förra året nog drog Longa en del..men Kalla var den åk starkaste så helt rätt att hon drog mest..hon gick för att vinna TDS så vad göra..

Vad krävs för att folk ska vara nöjda förra året när Haag å Kalla tog en dubbel var de ändå gnäll :)

Inlagd: 2012-01-04, 23:33
Skriven av: jossa

Randall er den ubestridt beste fristil sprinteren for øyeblikket. Ikke den beste rent taktisk, siden hun brenner så til de grader med krutt i tidlige heat, men det sier litt at hun kan parkere feltet når hun føler for det. Sterkt!

Inlagd: 2012-01-04, 23:37
Skriven av: Ubersnuber

Jossa: Kom med något eget istället för att ”gnälla” på andra. Börjar bli lite tjatigt.

Inlagd: 2012-01-04, 23:44
Skriven av: Alexander

Alexander Kom med fakta när du skriver då.. håller på att kolla igenom de där loppet nu igen..Kalla sa även själv att hon fick hjälp av Italienskorna..

Inlagd: 2012-01-04, 23:47
Skriven av: jossa

Åh vad jag vill att Dario vinner TdS för tredje gången. Längdåkningen behöver en riktig TV stjärna i tillägg till Radiostjärnan Northug som kan leverera oneliners. Nu behövs Dario som kan le sitt söta leende in i kameran och bara vara så där snygg. Det kommer att dra lite mer publik till skogarna i mellaneuropa. Hoppas de zoomar in hans vältränade bringa när han byter om efteråt. Då ska ni se att intresset för sporten börjar tändas.

Inlagd: 2012-01-04, 23:49
Skriven av: Evelina

Aleksander,

har du helt glemt hvor ”usportslig og kjip” Richardsson var på den lange etappen i fjor? Dro ikke et sekund, men seilte med den store gruppen noe han tjente utrolig mye på…

Det er ikke bare svensker som taper på slik oppførsel, men man kan jo ikke forvente at utøvere skal gjøre noe som strider direkte mot deres egne eller lagkameraters interesser.

Inlagd: 2012-01-04, 23:50
Skriven av: Hanne

får hoppas Hellner har mer nytta av sitt adrenalin imorgon!
Northug och Björgen kör bra som vanligt! Dock roligare nu är de inte vinner ”allt”.
Kalla har troligvis inte hittat formen ordentlig sedan sin förkylning. Haag beskriver sin dagsform bra på sin blogg.

Inlagd: 2012-01-04, 23:50
Skriven av: SannaT

Hanne: Italienskorna är självklart inte de enda som gjorde det. De flesta i touren gör det väl mer eller mindre, med undantag för kanske Johaug. Dock hade det funnits en chans att ta in en del på täten om de sammarbetat lite bättre, men det kändes som om italienskorna hade ställt in sig på tredjeplatsen. Follis var ju en jättebra klättrare så med lite flyt på det klassiska loppet kunde hon ju ha gått hela vägen.

Inlagd: 2012-01-04, 23:57
Skriven av: Alexander

Alexander:På varv 2 drog alla rätt lika uppför. in mot Stadiun drog Longa men Kalla gled förbi å tog täten ut på sista varvet,uppför på sista varvet drag Kalla på hårt Majdic släpper Kalla drog hela sista varvet på de varvet tog dom in ca 30 sek på Polskan..att antyda att Italienskorna inte hjälpte till alls tycker jag inte är så rätt..

Inlagd: 2012-01-05, 00:02
Skriven av: jossa

Jossa: Kanske var jag lite hård mot dig, men du har lite lätt för att angripa andra när du har en annan åsikt.

Inlagd: 2012-01-05, 00:04
Skriven av: Alexander

Alexander: jag har ju fakta från de loppet kolla igenom de nyss..blir irriterad så klart när du antydde att Italienskorna inte hjälpte till men för Kalla som gick för totalseger fanns bara ett läge på sista varvet de anda om 5 sek hit eller di t mest troligt i den sputen

Inlagd: 2012-01-05, 00:07
Skriven av: jossa

alltså åkare ledare får man angripa hårt här inne när dom gör fel eller inte har samma åsikt som ni..men så fort man ställer frågor hår mot någon då blir de angrep..igår ville jag ha lite analys av andra här försökte se att de inte bara var vallningen på Hellnar kalla utan åxå en del i from som saknas

Inlagd: 2012-01-05, 00:14
Skriven av: jossa

J: Detta var en åsikt som delades av tv-kommentarorer och väldigt många andra skidintresserade.

Inlagd: 2012-01-05, 00:17
Skriven av: Alexander

Aliide: Ubersnubers inlägg ovan sammanfattar dagen bra. Hellners tvärstopp i en backe + efterföljande tokrusning i kapp resten av fältet och runt samtliga i nästa uppförsbacke var dagens stora pulshöjare.

Inlagd: 2012-01-05, 00:20
Skriven av: Per

Alexander: Jag kolla loppet just som jag sa Blomman tyckte dom samarbetade bra på dom första varven kanske att Kalla skulle släppt förbi någon av Italienskorna i sista backen ner in mot stadion..men de hade kanske kunnat kosta dom 5 sek spurten handla om för Follis får man räkna med att hon inte slagit.. Blomman sedan blev de ju bra utdelning när hon drog å tog in på Polskan så pass mkt.. vilket var mål nr 1

Inlagd: 2012-01-05, 00:23
Skriven av: jossa

J: Inom skidsporten i Sverige saknas det ibland kontruktiv kritik i media. Blomqvist gör en del, men han är rätt ensam. I många andra sporter förs det fram synpunkter i timmtal efter tex en fotbollsmatch. Därför blir detta forum ganska unikt. Sedan har vi som skriver (vilket är positivt) väldigt olika insyn i det vi skriver om. Ibland blir det självklart orimlig kritik från någon här mot en ledare/åkare/tv-kommentator/vallare ibland. Sedan har vi olika skick och bruk när vi kommenterar varandra och så kommer det alltid att vara. Om du hade skrivit min kommentar och jag hade en annan åsikt hade jag bara skrivit jag tror att italienskorna drog så mycket de kunde och sedan kunde vi gått vidare.

Sedan kan jag hålla med dig till del i vallningsdiskutionen. Att svenskarna har haft dåliga skidor under touren är ett faktum, men det är inte hela förklaringen och vems fel det är vet inte jag i alla fall. Det kan ju vara så att Poroma har påtalat detta fel ett par år sedan, men att han inte får de resurser han behöver.

Förra året när jag citerade Poroma om att de ej fått testa de norksa spåren innan VM, blev jag ju anklagad för att vara rasist mot normänn trots att jag tycker minst lika bra om dem som svenksar. Min norksa fru tyckte det var roligt.

Inlagd: 2012-01-05, 00:38
Skriven av: Alexander

Detta kan verka naivt men hoppas Cologna drar på som f-n i starten idag och att de båda kör själva. Någonting säger mig att det sliter mer på Northug än på Dario att åka hela sträckan själv (varför vet jag inte) och luckan till de övriga är för stor för att de ska vara något riktigt hot. Men det lär inte hända, tycker överlag att Cologna väldigt sällan verkligen utmanar Northug, minns Kuusamo och Val di Fiemme.

Inlagd: 2012-01-05, 08:34
Skriven av: JonasE

Hmm!! Norska spåren i VM.
En konspirationsteori är att Norrmännen specialpreparet snön med ett medel, tillsats som bara de hade formeln att lösa ;D

Kanske därför inga andra länder fick testa spåren innan VM?

Inlagd: 2012-01-05, 08:40
Skriven av: KE

JonasE, håller med dig. Det är ändå 13-14 sekunder som Northug ska hämta in på Cologna och det är uppför. Finns väl ingen anledning för Cologna att inte låta Petter jobba för det. Kör han hårt kanske han till och med dryga ut försprånget.

Men jag håller med om att Cologna sällan vågar utmana Northug ordentligt. Han verkar vara lite för snäll. Så hoppas att vi får se något överraskande idag.

Det är ingen intervallstart, men trots allt en lång distans i fin miljö där man slipper titta på en jätteklunga hela loppet. Alltid något!

Inlagd: 2012-01-05, 08:50
Skriven av: Gabriel

Tror nog Northug inte kommer släppa iväg Cologna. Och Cologna har nog inget intresse av att åka hela distansen själv. De behöver bli av med Legkov. Men visst vore det spännande om det blev en helt annan utveckling än den väntade.

Inlagd: 2012-01-05, 08:53
Skriven av: Anders

Alexander: visst har du rätt i mkt du skrev nyss men var ingen kritk till dig de jag ville säga var väl bara att de var fel av dig å skriva så negativt om Italienskorna i de loppet..min syn på de loppet är att taktiskt sett för att Kalla skulle vinna TDS var de det enda rätta dra hårt sista varvet..

De sista kritiken var inte alls med till.

Inlagd: 2012-01-05, 09:31
Skriven av: jossa

hur är vädret?

Inlagd: 2012-01-05, 09:38
Skriven av: Emil

Jeg tror både Dario og Petter er ”halvnöjda” med å starte likt på siste dag.

Hvem av disse som er best i bakken beror nok mest på dagsformen, så begge kjenner at de har en relativt god sjanse til å vinne.

Derimot vet de nok begge også at Legkov er klart sterkest i bakken, så det blir viktigere å holde han på avstand.

Men hvem vet? Petter har sagt han skal gå som faen for å ta igjen Dario. Dario fikk spørsmål om han ville vente på Petter, men misforsto og svarte på noe annet.

Lurer fælt på om de har snakket sammen på forhånd…

Inlagd: 2012-01-05, 09:39
Skriven av: Gunnar Bull

”Men det lär inte hända, tycker överlag att Cologna väldigt sällan verkligen utmanar Northug”

Har lagt merke til dette.
Tror hovedårsaken er at Cologna ikke har det eksplosive taktomslaget.
Jeg snakker ikke bare om rykket her, men om evnen til å ”sluke” opptil 20 sekunders luker.
Northug får kun til dette når han er nær toppform, og når han ikke er det, så utfordrer Cologna titt og ofte. Litt som mus som danser på bordet.

Uansett. Cologna ville være en komplett idiot hvis han tok sjangsen på å stikke i starten på en +30km. Som en all in satsing for å bli kvitt 1 rival.

Inlagd: 2012-01-05, 09:42
Skriven av: Ubersnuber

Jag minns i alla fall Darios avslutning i backen för två år sedan när han gick ifrån Hellner och Gaillard hur lätt som helst på slutet trots att de hade gått riktigt hårt uppför hela slalombacken.

Petter spöar nästan alltid Cologna i spurt på platten, men i slalombacken är jag inte lika säker om de är tillsammans när det är några hundra meter kvar.

Inlagd: 2012-01-05, 09:47
Skriven av: Gabriel

Någon som har några väder rapporter att komma med? Kan ju påverka en hel del.

Inlagd: 2012-01-05, 10:05
Skriven av: Gunnar

Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
torsdag kl 13 -3° 1,6 mm Flau vind, 1 m/s fra sørvest

Från YR.NO

Inlagd: 2012-01-05, 10:07
Skriven av: Palle

Hoppas på inte alldeles för mycket snö, kanske taskigt mot Hellner, men tycker Dario och Petter ska få göra sitt rejs nu när de har varit så outstanding hittills i touren.

Inlagd: 2012-01-05, 10:35
Skriven av: Anders

Tror inte det blir någon fördel för de 2-3 minuter bakom om det snöar mycket, snarare tvärtom, just innan Petter och Dario så kanske de kör till spåret så de får nästintill nypreparerat medans för de bakom så hinner det snöa igen, så det går tyngre för dem än för de två i täten. Vi får se.

Inlagd: 2012-01-05, 10:44
Skriven av: KE

”Petter spöar nästan alltid Cologna i spurt på platten, men i slalombacken är jag inte lika säker om de är tillsammans när det är några hundra meter kvar.”

Helt enig i at bakken er et usikkert moment.
Cologna, som er en mer klassisk type løper (jevnt og hardt tempo) i motsetning til Northug’s veldig dynamiske stil (som har gjort energisparing til en ny kunst i sporet) , kan blottlegge Petter’s svakheter i den ekstreme bakken.

Inlagd: 2012-01-05, 10:59
Skriven av: Ubersnuber

Har någon läst eller hört några rapporter om hur väderläget är på plats just nu?

Inlagd: 2012-01-05, 11:04
Skriven av: Gabriel

Mange tror at Cologna er så mye bedre enn Petter i bakken. I fjor hadde Northug 5. beste tid opp bakken og han har trent mer kapasitet foran denne sesongen.

Inlagd: 2012-01-05, 11:17
Skriven av: Sven

Sven – Det stämmer. De är nog väldigt likvärdiga uppför backen.
Men man måste komma ihåg att Cologna kanske åkte mer kontrollerat och höll igen så länge Petter inte var för nära. Petter tog in väldigt mycket tid i början när det inte var så brant.

Hur som haver. Det ska bli kul att se de två giganterna uppför backen. (I vassen lurar dock Legkov, Manificat och Bauer (och Hellner). Med tanke på masstartsloppet i klassisk stil så ökar nog Bauer sina chanser medan Legkov och Hellner förmodligen kommer att tappa.)

Inlagd: 2012-01-05, 11:22
Skriven av: johan

SVT text gick ut med att det inte snöade så då ska det ju inte påverka speciellt mycket för herrarna i alla fall.

Inlagd: 2012-01-05, 11:23
Skriven av: Gunnar

Sven, jag tror inte att Cologna är så mycket bättre i backen. Jag tror att dom är rätt lika. Jag tror inte Petter släpper Cologna om de går ut tillsammans. Men jag är inte heller säker på att han klarar Cologna i en långspurt de sista 2-300 metrarna.

Undrar om det blir hårdkör eller om det blir lurpassning uppför.

Inlagd: 2012-01-05, 11:24
Skriven av: Gabriel

Tvitter: yvettesvt: Klart och fint på morgonen. Italienarna lovar dock snöfall..om en timma. Före start isåfall.

Skulle kännas så menningslöst med de första etapperna om allt skulle samlas ihop idag, ungefär som när Bauer vann 2010. Vansinnig etapp i mina ögon.

Inlagd: 2012-01-05, 11:32
Skriven av: JonasE

Climb i fjor.
Lista over en del intressane løpere, fra tredje mellomtid,(veggen) og opp til målgang:
Bauer 17.01
Perl 17.27
Clara 17.36
Fiscer 17.51
Kershav 17.59
Northug 18.04
Cologna 18.16
Ricardsson 18.26
Hellner 18.29
Harvey 18.37
Manificat 18.39
JOHAUG 18.55

Inlagd: 2012-01-05, 11:36
Skriven av: tolsrav

Meldt snø fra kl 13.00.

Gabriel: Jeg er usikker på om Northug klarer å henge med Cologna opp bakken. klarer han det, så ser jeg ikke for meg at han taper en spurt – uansett hvor sliten han er.

Inlagd: 2012-01-05, 11:36
Skriven av: gif

Kollade smhi, det ska bli väldigt lite snö när herrarna kör så vi ska nog inte räkna med någon större hjälp där. Däremot kan damerna få lite nederbörd i em men där samåker man inte på samma sätt så gör nog ingen större skillnad där heller. Nåja, det här ska bli rafflande att se ändå!

Inlagd: 2012-01-05, 11:45
Skriven av: Gunnar

tolsrav>> Då ska också sägas att Petter spurtade som en galning, kanske för att testa inför denna säsong, sista biten medan Cologna defilerade. Första delen av backen drog Cologna i från, och innan backen tog Petter in mycket. Blir jäkligt ovisst.

Inlagd: 2012-01-05, 11:51
Skriven av: JonasE

när det gäller sista backen tror jag dagsformen avgör

Inlagd: 2012-01-05, 11:54
Skriven av: SannaT

Finns inte den här möjligheten inför sista etappen att Petter har att försprång på ca 15-20 sek?? Då tror jag han kommer starta hårt på de lätt partiet för att försöka ha ca 45 sek när backen väl börjar..

Inlagd: 2012-01-05, 12:14
Skriven av: jossa

Kan också tänka mig att Petter VILL vinna lite mer än Cologna (som trots allt har två segrar). Förmodligen väldigt marginellt. Men det kan vara avgörande.

Inlagd: 2012-01-05, 12:22
Skriven av: johan

….det tror inte jag. Allt är ju bara teorier och han är förvisso bäst i världen på flackare partier men jag tror inte han på något sätt vill syresätta misklerna för mycket innan backen men som sagt man vet aldrig med den mannen.

Inlagd: 2012-01-05, 12:25
Skriven av: Gunnar

Gunnar – Man vet aldrig med Cologna heller. Men i och med att Cologna inte kör onliners i media för deras och sponsorernas skull så tänker folk i allmänhet inte på honom som mer än en bra skidåkare.

Jag håller dock med dig. Det är svårt att spekulera vad som kommer att hända och vad dom kommer att göra.
Vi vet ju faktiskt inte exakt hur de kommer att gå ut sista dagen.

Inlagd: 2012-01-05, 12:31
Skriven av: johan

”Man vet aldrig med Cologna heller”

Hans stabilitet har vært en avgjørende faktor til hans tidligere TDS seire.

Inlagd: 2012-01-05, 12:39
Skriven av: Ubersnuber

Men om Petter drar på från start skulle de inte stessa Cologna att göra de samma.. å efter som Petter är en så bra åkare på platten lätt utför så behöver de inte kosta jätte mkt mer än för Cologna

Inlagd: 2012-01-05, 12:48
Skriven av: jossa

JÖRGEN BRINK!!!!

Inlagd: 2012-01-05, 13:11
Skriven av: Gabriel

Vilken start på loppet..Hellner öppnar ju grymt bra..hoppas han håller

Inlagd: 2012-01-05, 13:12
Skriven av: jossa

Någon som vet hur hög höjd loppet går på?

Inlagd: 2012-01-05, 13:14
Skriven av: Alexander

Petter är slut. Touren rinner ur händerna på honom. Herregud! 30 sek på fem minuters åkning.

Inlagd: 2012-01-05, 13:14
Skriven av: Rs

Alexander: är rätt hög höjd

Inlagd: 2012-01-05, 13:19
Skriven av: jossa

Ryssarna kommer väl inte dra en meter så länge Legkov är före..

Inlagd: 2012-01-05, 13:20
Skriven av: jossa

Jaha då kommer Legkov rädda Petter

Inlagd: 2012-01-05, 13:22
Skriven av: jossa

HELLNER, du är BÄST!

Inlagd: 2012-01-05, 14:13
Skriven av: längtareftersnö

Åh Hellner!

Inlagd: 2012-01-05, 14:13
Skriven av: Per

Vi får se om Petter blir en sekund efter sista man? Regler är ju regler. Vilken fristilsåkare vi har i Hellner herre gud!

Inlagd: 2012-01-05, 14:15
Skriven av: nisse

Fryktelig trist for Petter, men utrolig imponerende av Hellner. Og ikke minst Dario!!!

Selv om jeg unner Hellner å komme seg opp igjen, så klarer jeg ikke helt å se det rettferdige i dette løpet.

Men men, jeg ser det vel med norske øyne :-)

Inlagd: 2012-01-05, 14:15
Skriven av: Gunnar Bull

Fantastisk løp av Hellner, dette fortjente han.

Petter skikkelig på felgen dessverre, han fikk bank. Og spent på om Blomquist igjen er i gang med vrøvlet sitt, eller om han denne gangen snakker sant om at Petter var utenfor banen.

Inlagd: 2012-01-05, 14:16
Skriven av: Neithiri

Northug bör placeras sist i fältet på dagens etapp.

Inlagd: 2012-01-05, 14:17
Skriven av: Per

Hvis jeg var Petter og fikk oppleve samme behandling som svensken tidligere i uken, så hadde jeg aldri stilt opp i TdS igjen.

Latterlig regel. Men blir spennende å se om arrangørene tør å straffe Petter for dette…

Inlagd: 2012-01-05, 14:17
Skriven av: Gunnar Bull

Ja, reprisen viser at Petter er helt klart utenfor banen med det ene benet, han bør settes sist, det er ingen tvil.

Inlagd: 2012-01-05, 14:21
Skriven av: Neithiri

Så gött hellner! Spolade tillbaka och kollade när Northug genade över banmarkeringen, det bli4 svårt för Ulvang att skoja bort. Northug tjänar mer än Richardsson. Dock väldigt tråkigt om det gör något.

Inlagd: 2012-01-05, 14:22
Skriven av: Gunnar

Älskar Hellner både som skidåkare och intervju-objekt.

Sedan ska det bli intressant att höra vad juryn säger om Northug. Rickardsson åkate över på ett ställe där man skulle få åka över senare och det var någon granbuske som markerade. Northug åkte över på ett ställe där man aldrig för åka över och det var den officiella rödmarkeringen här.

Sedan skrev jag inför touren att jag hoppades att Nelson var förberedd. Han har givit svar på tal. Bra åkt Nelson!

Inlagd: 2012-01-05, 14:23
Skriven av: Alexander

Petter åkte väl bara med ena skidan utanför den vad säger reglerna om de??? sedan i sprinten igår var de väl några som åxå gjorde de? ska ändå bli intressant att se vad FIS gör?

Inlagd: 2012-01-05, 14:24
Skriven av: jossa

Jag tycker inte att Northug ska placeras sist, men ska som Blomnqvist säger bli intressant att få en kommentar. Kan inte Karlsson förfölja Ulvang som han förföljde Mülhegg i OS 2002.

Inlagd: 2012-01-05, 14:25
Skriven av: Alexander

Alexander: Hellner gjorde väl en Kalla från förra året drog hela sista varvet nästan?? men håller med Hellner grym idag…

Inlagd: 2012-01-05, 14:26
Skriven av: jossa

Spent på avgjørelsen til juryen nå, Northug overtramp er ikke like grovt som Richardssons kanskje mer som Manificats, men tidspunktet er jo en del værre…

Ellers meget overrasket over Northug prestasjon, spent på å høre intervjuet, Hvis han gidder å la seg intervjue da…

Inlagd: 2012-01-05, 14:26
Skriven av: Hanne

”Petter åkte väl bara med ena skidan utanför den vad säger reglerna om de???”

Det stemmer, det var bare den ene skien som var utenfor, men det er nok ikke lov det heller.

Inlagd: 2012-01-05, 14:27
Skriven av: Neithiri

Kanske de rätta staffet är att han placeras sist i den gruppen han var i..men någon som kan hitta vad reglerna säger ?

Blev som jag hoppades att Hellner skulle vara i en grupp inför dagen med dragvilliga åkare exakt så blev de..

Inlagd: 2012-01-05, 14:32
Skriven av: jossa

Min senaste kommentar var ett skämt/ironi om någon undrar.?Det vore självfallet sanslöst orättvist. Inse hur Rickardsson kände sig! Däremot tycker jag nog seriöst att Northug bör fråntas sina tio sek i bonus. Legkov hade nog vunnit om Northug inte använt utrymmet innanför banmarkeringen.

Inlagd: 2012-01-05, 14:33
Skriven av: Per

Tror nog att det är ok enligt juryn att vara utanför med ena skidan, men det är ju minst sagt märkligt, då kommer vi få se helt nya åkstilar på alla lopp framöver. Som jag skrev i chatten måste FIS ha tätare mellan skyltarna så att det inte går alternativt straffar sig att vara utanför.

Inlagd: 2012-01-05, 14:35
Skriven av: Anders

Men jag vill absolut inte se Northug få ett hårt straff, som max sist i gruppen om ens något. Tycker han gör dumt mot sig själv, han behöver inte göra så.

Inlagd: 2012-01-05, 14:36
Skriven av: Anders

Tänk om alla masstarter i mästerskap skulle kunna gå efter att alla åkare tvingats hårdköra i en vecka! Då skulle det kunna bli lite mer utslag. Skidåkning är så här kul ibland. Man måste ändå beundras av Petter, han såg helt tokstum ut, men orkar hänga på ända in.

Inlagd: 2012-01-05, 14:37
Skriven av: Anders

Har Northug sagt något på NRK än?

Inlagd: 2012-01-05, 14:38
Skriven av: Anders

Så kan man ju inte tolka reglerna. Richardsson var väl inte 100% ute med bägge skidorna heller!?! Men vill dock betona att skidlopp ska inte avgöras vid skrivbordet men det är svårt att skoja bort. Dags att klargöra vad som gäller båd vid brytning av banmarkeringar, byte av upploppskorridorer och skejtskär i klassiskt för reglerna varierar. Men sånt ska tydliggöras innan säsong om man ska bedöma hårdare men till nästa säsong hoppas jag att fis klargör och dömer därefter.

Ännu en gång, så grym Hellner är! Sjukt starkt!

Inlagd: 2012-01-05, 14:39
Skriven av: Gunnar

Det är nog ingen som tycker att Petter skall förlora flera minuter på detta. Men han är ju utanför samtidigt som han tar placeringar. Detta kan väl inte vara ok.
Daniel fick ju hela TdS förstört så någon ordning får det ju vara.

Inlagd: 2012-01-05, 14:40
Skriven av: nisse

Om FIS-regler är sådana om de straffade Rickardsson ska ju Petter få sämsta td + 1 sek. Detta är orimligt! Rimlgt vore att som jossa skriver att placera honm sist i sin klunga.

Hellner som kung!

Inlagd: 2012-01-05, 14:40
Skriven av: Olle-Ole

Petter fick ju en fördel av de..ska åkarna framför åxå vara tvungen att åka lite utanför för att täcka upp?

Inlagd: 2012-01-05, 14:42
Skriven av: jossa

Vil ikke kalle det en helsprekk av Northug. Han har en elendig dag på jobben. Han tapte 1 minutt på etappen. Kan fort hende at Cologna har en elendig dag på lørdag så er det spennende igjen. Det er nok kjørt, men muligheten finnes alltid.

Inlagd: 2012-01-05, 14:44
Skriven av: Sven

Petter sa på NRK at han måtte slippe Dario fordi kroppen ga klare signaler. Hadde han fortsatt hadde han neppe kommet til mål. Han sa også at løpet om seier var kjørt, han hadde liten tro på at Dario skulle ødelegge dette i den formen han var i.

Inlagd: 2012-01-05, 14:45
Skriven av: Gunnar Bull

…men den bestraffning finns ju inte.

Inlagd: 2012-01-05, 14:45
Skriven av: Gunnar

OK Gunnar. Bra att han inte är sjuk i alla fall.

Inlagd: 2012-01-05, 14:46
Skriven av: Anders

Sedan måste jag säga att de var kul att se samarbetet mellan Hellnar Manificat å Kershaw..karshaw imponerade mkt på mig när han var så dragvillig kul att Manificat skulle dra mkt uppför i början var väntat.

Inlagd: 2012-01-05, 14:46
Skriven av: jossa

Lite off topic läser jag på Svt-text att Krista Lähtenmäki har avancerat från epitetet ”den unga finskan” (Haag, 2010) till ”en rejäl tjej” (Blomqvist apropå att Kalla vill växeldra med henne idag).

Inlagd: 2012-01-05, 14:48
Skriven av: Per

Vad jag inte förstår är att det är delas ut bonussekunder efter placering i loppet? det är ju löjligt med tanke på att de som startar 2 min före alla är i princip garanterade bonussekunder, det borde väl vara bonus på sträcktider???

Inlagd: 2012-01-05, 14:52
Skriven av: Adrian

Hoppas hoppas att FIS inte blundar för stjärnans regelbrott.
Det pajasaktigt om Richardsson offrades bara för att juryn kände för att markera något. Hoppas att han åtminstone placerar honom sist i klungan, det är ett minimikrav.

Galet bra av Hellner!

Inlagd: 2012-01-05, 14:55
Skriven av: johan

Nu har den officiella resultatlistan kommit och ingen bestraffning av röddräkten. FIS, vilket jäkla skämt.

Inlagd: 2012-01-05, 14:56
Skriven av: swestam

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10074545

enligt vg.no har han fått en skriftlig varning! aja baja!

Inlagd: 2012-01-05, 14:57
Skriven av: Emil

Norge styr reglerna dit dom vill. Sedan Björndalen vann VM -guld sedan han åkt fel så är allt möjligt.
FIS /Ulvang är ett stort mygel!

Inlagd: 2012-01-05, 15:00
Skriven av: nisse

http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2671211/har-aker-northug-over-bangransen
Gult kort til Petter, kunde iallafall tatt bonusen

Inlagd: 2012-01-05, 15:01
Skriven av: JonasE

Ett klart regelbrott av Petter och hur lite det än var så är reglerna klara och blundar juryn för det så kan man ju lika gärna skita i regler överhuvudtaget

Inlagd: 2012-01-05, 15:01
Skriven av: Joe

Han fick ett gult kort. Tydligen ett nytt straff. Synd att inte Richardsson kunde fått de…..

Inlagd: 2012-01-05, 15:02
Skriven av: Gunnar

det straffet var ju ett skämt, men bra för touren..

Inlagd: 2012-01-05, 15:03
Skriven av: Paul

Och varför kunde då inte Rickardsson också få en skriftlig varning. FIS är en pajasorganisation.

Inlagd: 2012-01-05, 15:04
Skriven av: swestam

En skriftlig varning är ju helt otroligt tramsigt. Då säger de ju att han har brytit mot reglerna, men att man struntar i bestraffning

Inlagd: 2012-01-05, 15:04
Skriven av: Emil

Löjlig ett gult kort alltså och fick behålla sina bonus sekunder…haha
Vilka jävla nötter i Juryn

Inlagd: 2012-01-05, 15:05
Skriven av: Joe

Ok, lite får de som låg framför skylla sig själva. En Emil Jönsson hade stängt till på innern hur långt innanför Northug än hade kört. Hellner hade t ex ingen anledning att välja ytterspår i kurvan. Tror svenska (och franska/ryska/kanadensiska) lagledningen gör bäst i att lägga incidenten bakom sig direkt. 5-10 sek bonus idag kommer inte göra ngn skillnad i slutändan.

Inlagd: 2012-01-05, 15:10
Skriven av: Per

”det är ett minimikrav”

Heldigvis er ikke slike avgjørelser basert på demokrati.
Hvis FIS har nulltoleranse for all ferdsel utenfor markert løype, er det klart at Northug burde plasseres sist på listen.
Men jeg synes tonen her inne er litt kvalm.
Svenskene burde jo være i himmelen av glede pga Hellner’s fantastisk gode revansj, men istedet vanker det syrlige kommentarer på rekke og rad.
Snakker om sportsglede :/

Inlagd: 2012-01-05, 15:11
Skriven av: Ubersnuber

Undrar hur Richardsson känner sig idag…

Inlagd: 2012-01-05, 15:11
Skriven av: Gabriel

Suck…
Alltså,
Northug får ingen bestraffning.
Richardsson i princip hela säsongen förstörd.

FIS kvalificerar sig inte ens som en pajasorganisation längre.

Inlagd: 2012-01-05, 15:12
Skriven av: johan

Ynkryggar, fegisar, FIS som var så stöddiga då Rickarsson diskades,som tänkte nu ska ska vi visa musklerna och statuera exempel. All trovärdighet är som bortblåst, om det fanns någon.
Likhet inför lagen gäller inte. Nu är det fritt fram och gena som Northug gjorde. Bra att veta för de andra åkarna.
Hade de tagit bonussekunderna hade ju juryn erkänt att det var fel så det vågar de inte.

Inlagd: 2012-01-05, 15:12
Skriven av: KE

Ubersnuber, det handlar ju om Richardsson förstår du väl. Det är bittert att se hur verkligheten fungerar.

Annars var det ju såklart en riktigt rolig skiddag. Underbart att se Hellners kraftfulla skate.

Inlagd: 2012-01-05, 15:14
Skriven av: Gabriel

Ubersnuber – Jag tror vi svenskar är sjukt imponerade av Hellner åkning och är väldigt glada över det.

Men det är sjukt att bara strunta i att FIS straffar sönder Richardsson och blundar för Petters fusk. Det ger upphov till diskussion.
Hellners insats kan man bara gratulera och hylla!

Inlagd: 2012-01-05, 15:15
Skriven av: johan

Det hade räckt utmärkt med att Northug blev av med bonussekunderna, borde vara sådana regler på upplopp.

Vi ska inte klaga dock. Bra jobbat Hellner

Inlagd: 2012-01-05, 15:18
Skriven av: skidjan

Per

Det var just dessa bonussekunder som troligtvis gjorde Petter så stum redan i början på loppet. Hade han fått gå i rygg på Cologna redan från start hade han garanterat orkat längre, men hur långt kan vi bara spekulera.

Visst, fem eller tio bonussekunder låter inte särskilt mycket, men i längden blir det en del. Inte minst för Petter som troligtvis kommer gå för alla bonussekunder på masstarten för att ha en minimal chans att hämta in Cologna. Personligen tror jag dock att han har avgjort touren med sitt fantastiska lopp idag.

Att Petter får en skriftlig varning medan Rickarssson fick siste mans tid i mål + en sekund är bara horribelt hanterat av FIS. Jag skäms för hur FIS agerar och hanterar det mesta, uruselt!

Inlagd: 2012-01-05, 15:18
Skriven av: Cigge

Klart vi är i himlen men. f.n vad man lider med Richardsson. Så j.vla illa mot han, med andra ord så är det olika regler för olika åkare. Dopning är inte ett skit bättre än korruption. Vill betona att det inte är Northug jag är irriterad på utan principen.

Inlagd: 2012-01-05, 15:20
Skriven av: Gunnar

”Ubersnuber, det handlar ju om Richardsson förstår du väl”

Joda, forstår det. Og jeg er enig i at Northug burde få samme straff hvis de gjorde samme feilen.

Men å slenge hele festen og istedet fokusere alt på dette er jo litt trist.

Inlagd: 2012-01-05, 15:21
Skriven av: Ubersnuber

Otroligt inkonsekvent.

Inlagd: 2012-01-05, 15:22
Skriven av: anders

Cigge: Ok, jag skrev lite på uppstuds. Ändrar mig. Jag tycker att svenska lagledningen bör markera ordentligt och offentligt idag, framför allt för Richies skull. Men sedan bör de lägga det hela bakom sig. Förberedelserna inför de två sista loppen (coachning, taktik, vallning, väcka-Hellner-direkt-efter-en-vilodag) betyder trots allt mycket mer än de tio sekunderna. Annars riskerar de att lägga energi på fel saker.

Inlagd: 2012-01-05, 15:29
Skriven av: Per

När man läsaer uttalnden som clovnen Ulvang har gjort i media tidigare så var detta beslut lite chockerande.

I rättspraxis hade detta varit helt absurt. När Rickardsson gjorde sitt fel (som är betydligt lättare att förstå eftersom man fick åka där det andra och tredje varvet) så hade ingen blivit straffad tidigare och han fick sju minuter. Nu vet alla åkare om att det kan delas ut årda straff och man kan säga att en ny praxis blev införd och då bör straffet bli det samma.

Jag tycker inte han ska bli dömd så hårt, men gubbarna som dömde bör inte ha kvar jobben till nästa säsong eftersom de inte kompetent nog.

Sedan är det riktigt kul när alla hjälper till och dra växelvis.

Jossa: Jag var inte kritisk mot att Kalla drog, jag var kritisk mot att de andra inte drog så mycket. Jag delar Hellners syn på saken om att man måste växeldra. Sedan offrar som sagt Hellner chansen till tredjeplatsen (alla visste Northug skulle bli nummer 2) genom att dra hårt på slutet sista 10% av banan. Dock har de andra hjälpt till så pass mycket under loppet att jag inte anser att de förtjänar någon kritik.

Inlagd: 2012-01-05, 15:29
Skriven av: Alexander

Her er intervjuet med Northug gjør med NRK

http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7941961

Håper den kan ses fra Sverige også, synes han fremstår ganske så moden her.. Savner nesten barnslige Northuge, tror ikke idrettsmann Northug har godt av å bli voksen.

Eller så jeg gjennom skiathlonen nå, og hvis jeg har rett og det er etter 48 (noen som vet når det er) min at Richardsson gjør sitt regelbrudd ser det ganske mye værre ut, da det virker som han er ute i klassisk sporet med hele seg over en lenger periode. Men han burde selvsagt ikke bli straffet med syv minutter (bakerst i sin klynge burde vært nok) og den samme straffen burde nok Northug fått…

Inlagd: 2012-01-05, 15:30
Skriven av: Hanne

Verkar som om polskan har bättre glid än Bjørgen. Hoppas att Johaug har bra glid iaf. Vore kul att se henne jaga ifatt på söndag.

Inlagd: 2012-01-05, 15:34
Skriven av: Alexander

Olika regler för olika åkare helt klart..jag tycker Petter skulle blivt sist i gruppen han blev i alltså just efter Manificat..blir ju så fel när Daniel fick 7 min..

Inlagd: 2012-01-05, 15:36
Skriven av: jossa

Hanne, tyvärr intervjun att se från sverige med den länken. Men tack för att du påtalde intervjun. Men denna länk till intervjun fungerar i Sverige om man anväder chrome http://m.nrk.no/m/article.jsp?art_id=17941961

Inlagd: 2012-01-05, 16:07
Skriven av: Loyd

Kollade just loppet, (kunde inte se det i realtid). Röddräkten körde ju mitt över banmarkeringen med flera skär (räknade till fyra) skär! En skriftlig varning är ju fullständigt vansinne om man ser det i relation till ett visst annat straff! Lika inför lagen? Nja. Spelar ju ingen roll nu men jag hoppas nästan på en överklagan från svenska lagledningen nu!

Men jäklarns vilket lopp och upphämtning Hellner gjorde idag!!! Vad jag älskar Cortina-Toblach!

Inlagd: 2012-01-05, 18:51
Skriven av: Aliide

Jag menar som många andra att Northug skulle få sämsta tid+1 sek, det ska INGEN kunna få. Av med bonussekunder och få den sistaplats i klungan han låg på före upploppet hade inte varit orimligt!

För en en gång fick vi bevis för att han är världens bästa hängåkare, drog han tre sekunder den tid han och Cologna gick tillsammans?

Inlagd: 2012-01-05, 19:11
Skriven av: Aliide

Alexander>> Det var inte Karlsson utan hans ”favvorit” en viss Peter Jihde som föröljde Muhlegg i OS 2002. :-)

Inlagd: 2012-01-06, 08:03
Skriven av: Jensa

Enig Aliide. Det er ganske sykt å klare å henge på Hellners tempo i nesten 3 mil når man har møtt veggen.

Hvem som helst andre ville sluppet umiddelbart og lusket i mål 7-8 minutter bak.

Inlagd: 2012-01-06, 08:19
Skriven av: Tor

Tor, jag menar också att han är världens bästa hängåkare även då han inte mött väggen. Han hjälper aldrig till och drar, ligger och glider typ längst bak och väntar på spurten… Rätta mig om jag har fel och ge konkreta exempel! Masstartsspecialisten som nu även vid god form kan glänsa till i individuell start!

Inlagd: 2012-01-06, 10:04
Skriven av: Aliide

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values