02 november 2011, av Oskar

Världscuppremiären i Östersund?


Beitostölen idag…

Signaturen Neithiri tipsar om en intressant artikel på NRK.no där man berättar att den nationella säsongsöppningen, som går samma helg som tävlingarna i Bruksvallarna, blir inställd pga snöbrist (eller rättare sagt ingen snö alls!!). En vecka senare är det tänkt att värlscuppremiären ska gå på samma ställe. Norska skidförbundets arrangemangsansvarig Terje Lund är oroad:

”Det ser ikke lovende ut. Norge har aldri avlyst verdenscuprenn på hjemmebane på grunn av snøforholdene. Det er veldig bittert dersom vi må gjøre det.”

Tydligen är det Östersund som man sneglar på tack vare all den sparade snön man lagt ut.

Enligt zport.se jobbar man tydligen med att få världscuptävlingar till Östersund i framtiden, men man har nog inte räknat med att köra redan om två veckor??

Vad tror ni, blir det säsongsöppning i Sverige? Bruksvallarna, Östersund eller Gällivare?

29 kommentarer till ”Världscuppremiären i Östersund?”

Men Östersund har väl aldrig varit aktuellt för världscuppremiären utan det har talats om Gällivare som ersättningsort. Sedan att norrmännen eventuellt drar till Östersund för att träna på snön, det är en annan sak. Frågan är om Östersund fixar en världscuppremiär arrangörsmässigt så snabbt?

Hur är det i Finland, finns det snö i Maunio?

Inlagd: 2011-11-02, 18:06
Skriven av: swestam

Läs vad som står i artikeln!

Det finns snö i Mounio, men inte så mycket. Dcck skall det vad jag förstått gå att arangera tävlingarna.

Inlagd: 2011-11-02, 18:08
Skriven av: Jan

”Frågan är om Östersund fixar en världscuppremiär arrangörsmässigt så snabbt?”

Står ju i zsport-artikeln att Östersund grejade ett inhopp med en veckas varsel 1995. Nu har man dessutom erfarenhet från skidskyttet så nog grejar man det.

Östersund har väl dock fått kritik (i skidskyttesammanhang) för att ha för lätta banor, men man ska vara glad om det blir tävlingar öht.

Lite pinsamt för Norge bara att Sverige får kliva in som en högrest hjälte med hår på bröstet och styra upp det hela.

Östersund och Sverige är tacksamma och stolta över Östersund kommuns härliga inriktning som vintersportstad.

En vintersportstad förstår vikten av att tidigt kunna ha skidspår och sparar därför snö från föregående säsong. Kanske dags för VC-arrangerande norska städer att förstå att det är 2011 och klimatet mildare än någonsin och därmed vidta åtgärder? Framföhållning kallas det visst…

Inlagd: 2011-11-02, 18:25
Skriven av: Benke Benbrott

Nej, ingen snö i Finland heller. Men man har sparat snö från ifjol åtminstone i Vuokatti, Rovaniemi och Muonio. I Vuokatti tävlade man förra veckoslutet på en 2km slinga.

Inlagd: 2011-11-02, 18:35
Skriven av: Frans

Ingen bekymring blant de norske langrennsløperne og trener Trond Nystad, for vedtaket om avlysning av verdenscupstarten på Beitostølen.
Hvis det ikke blir renn, er det kjempebra barmarksforhold der oppe.
Vi forholder oss rolig og tar løpende vurderinger. Det er absolutt ingen krise, sier Nystad.
I fjor var VM det store målet, i år er det Tds som er hovedmål!
Og det er jo lenge til enda………..

Inlagd: 2011-11-02, 19:17
Skriven av: tolsrav

Men det är tråkigt för den norska hemmapubliken som vill se sina gutter och jenter in action. Live.

Inlagd: 2011-11-02, 19:27
Skriven av: Benke Benbrott

Benke…Men jeg er faktisk enig med deg (kankje for første gang i historien) at Norge som skinasjon bør og skal ha en langrennsarena, som det kan konkurreres pr. 15 november……Dette er direkte skammelig, sett med trønderøyne.

Inlagd: 2011-11-02, 19:31
Skriven av: tolsrav

Något som arrangörerna enkelt hade kunnat undvika med lagring av snö. Mycket amatörmässigt agerande av en klubb i landet som tydligen kom på detta med tävling på längdskidor.

Inlagd: 2011-11-02, 19:33
Skriven av: Benke Benbrott

Så. Då är det kapitlet avklarat. Beitostölen-arrangörerna ska titta på alternativet att lagra snö i fortsättningen, men där blir det ju inga fler VC-tävlingar. Hoppas Lillehammer tar lärdom av det här!

Inlagd: 2011-11-02, 19:34
Skriven av: Benke Benbrott

Jan: var det där en sur kommentar till mig, eller?

Vad jag menar är att tidigare har bara Gällivare nämnts som ersättningsort, men att det nu framkommit att FIS tillfrågat Sverige och att Svenska Skidförbundet svarat att i Gällivare finns det möjligheter om än små att ta över, och att det i Östersund finns större möjligheter då man har sparad snö.

Dock, Gällivare borde ha en mer färdig organisation för VC än vad man har i Östersund men man kanske fixar det i Östersund också.

Inlagd: 2011-11-02, 20:22
Skriven av: swestam

Sur och sur det blir ju vad man gör det till.

Östersund har snö, Gällivare har det ej.
Svårare än så är det inte. Mounio har snö även om den råkar vara gammal.

Inlagd: 2011-11-02, 22:57
Skriven av: Jan

Om någon är i Östersund är det testtävlingar där om en kvart. Kan nån åka dit och ta tider och resultat?(de brukar hemlighållas annars)

Inlagd: 2011-11-03, 07:44
Skriven av: JonasE

Enligt de aktivas twitter verkar det mest vara intervaller? Snöförhållandena verkar inte vara de allra bästa: ”slushtraining” säger Devon Kershaw.

Kanske bara team 2015 som hade testtävling?

Inlagd: 2011-11-03, 10:48
Skriven av: Oskar

Enligt ryktet så gick snökanonerna för fullt i Bruksvallarna i går kväll.

Inlagd: 2011-11-03, 14:42
Skriven av: Tor

Jan: från Gällivares sida har de sagt att de kan fixa snö på en vecka bara det är kallt på nätterna

Läste att norrmännen är välkomna till att tävla i Bruksvallarna (men att det åtminstone inte är aktuellt för Northug) och att tävlingarna i Bruksvallarna kommer att sändas av NRK.
Länk: http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/Norske-lpere-invitert-til-svensk-langrennspning-6687556.html?xtor=RSS-2

Inlagd: 2011-11-03, 14:56
Skriven av: swestam

Blir det Ö-sund bokas det nog ett tåg för att se det live, det vore nåt.

Inlagd: 2011-11-03, 16:26
Skriven av: Martin V

1947 och 1949 var det tydligen dåligt med snö till SM i februari, kolla på svtplay.se:

http://svtplay.se/v/1371148/oppet_arkiv/sm_pa_skidor_i_harnosand_1949?cb,a1364145,1,f,103240/pb,a1364142,1,f,103240/pl,v,,1371145/sb,k103230,1,f,103240

Skönt att höra 18km’s specialisterna bli kallade ”sprintare” :)

Hoppas det blir bättre med snö nästa vecka och nästa veckohelg efter det, än vad det var då.

Inlagd: 2011-11-03, 21:30
Skriven av: Skidjan

Många riktiga män i det klippet, Skidjan.

Kul för Gunnar Östberg att knipa en guldmedalj!

Måste vara härligt att skidlöpa till en sådan uppmuntrande musik…

Notera även Nisse Täpps stakteknik 7:00 minuter in i klippet. Kängurustakning över ett halvt sekel före Lind och Eldar Rönning.

Inlagd: 2011-11-03, 21:51
Skriven av: Benke Benbrott

Flyttes verdenscuppremieren til Östersund ryker vel den norske nasjonale kvoten og det vil kunne være en katastrofe for de nest beste løperne.

Nå som den nasjonale åpningen er avlyst får løpere som Krogh, Østensen, Golberg og Jespersen ikke sjansen til å vise hvor de står i forhold til landslagsløperne. Og hvis landslagsløperne presterer sånn nogenlunde i de to første verdenscuphelgene vil de neppe få muligheten i det hele tatt før TDS.

Inlagd: 2011-11-04, 13:01
Skriven av: Hanne

Hanne: De kan anmäla sig till Bruksvallarna och visa upp sig där?

Inlagd: 2011-11-04, 13:15
Skriven av: Jörgen

Krogh har väll friplats fram till jul?

Annars borde han väll platsat bland Norges sex bästa skidåkare. Konkurensen är ju inte direkt mördande när en sådan som Alsgaard kan komma trea på NM och Gjerdalen anses som näst bäste fristilsåkare.

I klassiskt så är det väll bara Rönning, Sundby, Northug som är klart bättre än Krogh. Röthe och Eliasen strax bakom. Aukland och Hjelmeseth är för gammla.

I fristil så håller jag nog Krogh som bättre än alla utom Northug och möjligen Röthe. Jespersen fick ju åka i Gällivare i fjol och då var det ju ingen nationell kvot. Golberg är väl sprinter. Östensen har fått så många chanser så har svårt att se varför han förtjänar en ny.

Inlagd: 2011-11-04, 13:17
Skriven av: Jan

Joda, det kan de, og jeg håper de gjør det. Østensen skal jo, og jeg ser at det er flere andre norske teamløpere på listene også.

Men når landslaget ikke kommer forsvinner litt av poenget, for selvom noen skulle prestere bra i Bruksvallarna, er det ikke sikkert at de vil få en plass i verdenscupåpningen.

Northug, Røthe, Gjerdalen, Sundby og Eliassen er vel rimelig sikre uansett (særlig hvis de ikke drar til bruks), den siste plassen står vel mellom Rennemo, Rønning(som vel uansett skal gå stafett) og kanskje en som presterer bra i Bruks.

Til Kuusamo ser jeg heller ikke for meg noen store muligheter, fordi det må være plass til sprinterne også.

Jan, jo det stemmer med Krogh, hadde helt glemt det. Heldigvis, hvis ikke hadde han nok kanskje fått plass, men for de andre er det værre.

Inlagd: 2011-11-04, 13:27
Skriven av: Hanne

Känns ju lite slösseri att låta Rönning få en av de sex platserna. Bätte att låta honom bara åka staffet som förra året.
Northug, Sundby, Röthe, Eliasen, Jespersen, Gjerdalen också Krogh då.

I staffetterna blir det då: Sundby-Rönning – Krogh – Northug och andra laget Röthe – Eliasen – Jespersen – Gjerdalen.

Det finns ju iofs som du nämner några som kan utmana i första hand Gjerdalen och Jespersen då. Aasen tex brukar ju vara riktigt bra i säsongsöppningen. Rennemo är ju en spännande talang.

Jag skulle nästan förorda att Sverige och Norge delar på nationella fältet i sådana här tävlingar. Blir bättre bredd i resultatlistan då. 5 svenskar och 5 norrmän låter bra. Så kan vi ha någon slags lagtävling också även om jga misstänker att Norge skulle slå oss rätt så lätt.

Inlagd: 2011-11-04, 13:49
Skriven av: Jan

Jan, forskjellen på i år og i fjor ligger jo i at det ikke vil være noen nasjonalåpning. Jespersen hadde aldri fått gå i Gällivare om han ikke hadde prestert bra på Beito, nå får han ikke den sjansen. Hverken i den nasjonale åpningen, eller i verdenscupåpningen og det er litt surt. Vanligvis er jo hovedmålet i en sesong etter jul, så man har mange muligheter for å vise seg fram, men i år er jo TDS målet og da blir den nasjonale åpningen og den nasjonale kvoten mye viktigere.

Østensen burde absolutt ikke prioriteres hvis han ikke presterer, men jeg har et lite håp om at Fredrik Aukland har fått skikk på ham.

Golberg, har i hvertfall planer om å være allrounder, og han har flere fine distanse resultater, men som mange andre har han i ung alder prestert bedre i sprint i verdenscupen. Jeg har tro på som allrounder ham i fremtiden.

Hvor god Krogh er blir litt vanskelig å vurdere. Han slet en del med sykdom i fjor, og han var jo ekstremt god i Falun, men det var bare en uke. Han må nok bevise mer før han vi kan rangere hvor god han egentlig er.

Inlagd: 2011-11-04, 13:51
Skriven av: Hanne

Börjar se lite mer lovande ut på väderfronten. Speciellt i Gällivare som ju sagt sig vara beredda att arrangera. Om bara kylan kommer så kan de relativt snabbt spruta ut tillräckligt med snö för en femma.

Bara härliga blåa siffror från och med Torsdag:

http://www.yr.no/sted/Sverige/Norrbotten/G%C3%A4llivare/langtidsvarsel.html

Förhoppningsvis kan denna kalla luft svepa vidare söderut och med kraft och oerhörd beslutsamhet angripa den varma luften. Då bör segern tillfalla kylan.

Inlagd: 2011-11-04, 13:54
Skriven av: Benke Benbrott

Jan, jeg skrev mitt innlegg mens du postet ditt, så det var altså ment som et svar på det 13.17.

Rennemo er landslagsløper og blir nok prioritert over Jespersen, de har jo brukt mye ressurser på ham, så de vil gi ham flere sjanser til å vise seg fram. Heller ikke skiskytterne får prøvd seg, ikke så farlig i grunnen, men det er jo alltid morsomt å se hvor gode de faktisk er i forhold til langrennsløperne.

Det hadde jo vært strålende hvis vi kunne ha delt den nasjonalekvoten i åpningsrennet. Og jeg ser at NSF forhørt seg om muligheten, men hvis det svenske skidforbundet går med på det vil jeg bli utrolig positivt overrasket, det er jo ikke rart om de vil vise fram sine egne løpere sponsorer så mye de kan når de går på hjemmebane.

http://www.langrenn.com/nasjonal-kvote-i-fare.4980821-1743.html

Inlagd: 2011-11-04, 14:07
Skriven av: Hanne

Norges landslagssjef Vidar Løfshus i artikeln som Hanne länkade ovan:
På spørsmål om det vil være mulig for løpere å kvalifisere seg til verdenscup gjennom god innsats i den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna svarer trønderen at landslagsløpere som nevnt prioriteres først, men at Norge alltid ønsker å stille med best mulig lag.

Landslagsåkarna får alltså åka i världscupen i första hand men det finns en möjlighet att någon som presterar bra i Bruks får chansen.

Sen tycker jag också att Sverige och Norge ska dela på nationskvoten i Östersund men det är säkert upp till FIS att besluta om och inget som nationerna kan komma överens om sinsemellan.

Inlagd: 2011-11-04, 14:16
Skriven av: Jörgen

Just nu är det förstås inte mycket att bråka om, eftersom det inte finns några resultat från nationella tävlingar i Norge att gå på. Men är det verkligen vettigt att prioritera landslagsåkarna framför dom andra på alla lopp innan jul?

Kanske är det bäst att göra så i Norge, men i Sverige tror jag det hade varit förödande. I VC bör dom bästa åkarna köra, oavsett om förbundet satsat pengar på dom.

Inlagd: 2011-11-05, 16:24
Skriven av: Manne

Manne: Enig med dig. Se på Rydqvist förra året i Bruks. Bakom Kalla men före Haag och fick sen åka VC, nu är hon ordinarie i både stafett- och landslaget.

Inlagd: 2011-11-05, 19:46
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values