Million Seven Summit Tour


Det finns långt framskridna planer inom FIS (det internationella skidförbundet) att starta upp en helt ny tour som går över alla åtta kontinenterna under tre veckor. Den som vinner får en miljon schweiziska franc (CHF), det gäller för både damerna resp herrarna men det är feta penningpriser ner till 10:e plats.

WC-finalen i Falun slopas till förmån för denna mastodonttour där de 30 bästa i WC-totalen åker runt och tävlar i närheten av det högsta berget i varje världsdel. Lika många WC-poäng står på spel som i Tour de Ski. Det blir konstsnö vid Mount Kilimanjaro (Tanzania, Afrika) och Carstensz Pyramid (Nya Guinea, Oceanien). Det mest besvärliga verkar bli etappen i Antarktis p.g.a logistiken (touravslutning där). FIS:s Vegard Ulvang verkar synnerligen nöjd:

– WC-totalerna har varit avgjorda redan innan WC-finalen i Falun och det främjar inte intresset. Detta kommer att råda bot på det, hålla intresset på topp intill det sista samt TV-bolagen och sponsorerna är med på det. Finanseringen är också säkrad. Mass- och jaktstarter är framtiden liksom spurtpriser. Vi måste göra något för att öka intresset i andra delar av världen och detta kan vara ett bra sätt.

Nyhetslänk

Etiketter: