19 mars 2011, av Oskar

Rickardsson och Jönsson kör hårt!

Jag missade så klart nästan hela herrloppet idag pga tramsande efter maskeradprylar på stan. Sjukt dåligt prioriterat!! Har inte heller sett damloppet alls utan ska försöka se det senare, därför säger jag ingenting om det nu. Och håller mig undan.

I herrloppet kom jag in efter ett varv i skate-delen då Northug och DiCenta låg kommit ikapp Daniel Rickardsson. Hur var det? Spännande under klassiska delen också? Fan, varför ska man vara ute när det är som mest spännande.

Otroligt mäktigt åkt av Emil Jönsson också! Jag tänkte att visst, klassiskdelen kan han nog hänga med på men inte när det blir fritt, men det gjorde han! Det var också väldigt intressant att höra hur han resonerade efter loppet. Det fanns mycket taktik i huvudet, t.ex. hur han körde hårt under de platta partierna för att kunna ligga i täten när mördarbacken började och då kunna slå av lite på takten och sjunka i fältet när han var på toppen, dock inte så mycket så att han tappade kontakt med gruppen. Snackar nästan som Northug!

Omöjlige Northug går ut med gigantisk ledning i morgon, 1:27 före, vilket är helt galet! Och loppet är ju bara 15 km vilket är helt omöjligt att plocka in för de nästkommande, som är Jönsson och Rickardsson. Petter kanske stannar utmed banan bara för att ha någon att spurta ifrån på upploppet! Måste kännas konstigt att inte ha någon att fightas med. Det blir ju nästan ett lopp med individuell start för grabben…

Fjärde man är Dario Cologna, 23 sekunder efter Rickardsson. Han och Di Centa (3 sek efter Cologna) lär åka steinhårt för att gå ikapp svenskarna. Vi får se hur mycket Jönsson pallar. Men kul ska det bli!

Nä nu måste jag fortsätta förbereda mig inför 30-årsfesten som är anledningen till att jag inte är i Falun.

43 kommentarer till ”Rickardsson och Jönsson kör hårt!”

Vi får väl se Petter skriva autografer i över en minut på upploppet innan han tar steget bakåt över mållinjen en sekund före Rickardsson & Co…

Vad gäller damloppet gjorde Johaug en missbedömning och fällde Ida och en åkare till (Randall tyckte jag mig se att det var?). Men ingen anledning till diskning, speciellt inte så tidigt i loppet, det är sånt som kan hända och Johaug drog ingen fördel av det precis…

Imponerande stabilt igen av Björgen och Kowalczyk. Hoppades att Kalla skulle göra något idag men hon är inte i toppslag just nu.

Inlagd: 2011-03-19, 16:53
Skriven av: Jörgen

Herrarnas lopp var spännande och mycket trevligt. Återigen en bra dubbeljakt.

Inlagd: 2011-03-19, 16:54
Skriven av: Joakim

Tyckte Jönsson gick otroligt smart idag. Var kall och släppte i rätt lägen för att lita på glidet. Tyckte det märktes tydligast i mördarbacken där han inte gick livet ur sig för att hålla närmsta rygg.

Inlagd: 2011-03-19, 17:01
Skriven av: Benke Benbrott

Kul att se Di Centa i gammalt gott slag. Jag kommer antagligen vara på plats imorgon och skrika i mördarbacken =)

Inlagd: 2011-03-19, 17:09
Skriven av: Kristofer

Ja, sevärt lopp på herrsidan trots masstart och spurtpriser, och det var ju faktiskt väldigt mycket Rickardssons förtjänst att det sprack upp.

Om man jämför med dubbeljakten under Tour the ski som var en total katastrof, med ofantligt många spurtpriser (med typ bråk vid samtliga av dem) och ett fält som tryckes ihop gång på gång så var mina farhågor att detta skulle bli något liknande. Men icke så! Ska vi nog tacka banan för lite också för den delen.

Och så Jönsson också, vilket lopp han gjorde! Tror nog att han kommer försöka utveckla sin distansförmåga inför nästa säsong!

Inlagd: 2011-03-19, 17:19
Skriven av: Aliide

Damerna efter idag, deras placeringar jämfört med igår och tid efter Marit:

4. (-1) Kalla +2:50.6
7. (-2) Haag +2:56.6
12. (+8) Ingemarsdotter +3:43.7
28. (-15) Rydan +5:13.6
31. (-4) Lindborg +5:17.9
32. (-7) Britta +5:19.3
33. (-13) Bleckur +5:34.6
39. (-10) Korsgren +6:35.4
42. (+4) Wiken +6:48.3
44. (+2 och sist) – Falken +8:54.4

Som synes har de flesta svenskorna avancerat i totalen. Rydan flest av alla och hon lär plocka flera imorgon, jag funderar på att ta med henne i tipset rentav…

Trodde inte att Ida skulle tappa så mycket som hon gjorde idag. Hoppas på att Charlotte kan ta Therese imorgon…

Inlagd: 2011-03-19, 17:21
Skriven av: Jörgen

Fast jag tycker nog att Johaugs fällning i alla fall är ett föremål för granskning, hon klev ju rakt på åkarna i det spår hon behagade ligga i… (skulle hon suttit i en bil och gjort samma sak vid ett filbyte skulle hon åkt så det rök om det, oavsett om det var i början av en väg eller ej!)

Inlagd: 2011-03-19, 17:26
Skriven av: Aliide

Jo, tack vare Rickardssons satsning blev det riktigt underhållande. Han brände nog lite för mycket då han gick loss för att orka på slutet, fast jag tror ändå att han vann på det totalt sett.
Tänk om han fortsätter att utvecklas till nästa år – då kan de andra få det svettigt värre!

Inlagd: 2011-03-19, 19:12
Skriven av: Allan Vallan

Alide:
Skal innrømme at Johaugs stunt ikke var ønskelig, allikevel skal hun selvsagt ikke diskes, da kan man jo begynne å tenke litt på hva Kalla gjorde i Kollen, tråkket på staven til Steira slik at Steira gikk på ræva, slikt skjer, face it!
Jævlig synd egentlig, jeg er sikker på at Johaug hadde klådd Kowa om dette ikke hadde skjedd.

Inlagd: 2011-03-19, 19:17
Skriven av: Neithiri

Uansett – det ser ut til at svenskene får et enda bedre lag neste år på herresiden.

Rickardsson er helt der oppe, Jönsson kan spurte mot Petter på lengre distanser…

Gleder meg allerede :-)

Inlagd: 2011-03-19, 19:43
Skriven av: Gunnar Bull

Jeg håper Jönsson kan bli enda litt bedre på distanse slik at han holder helt inn og kan spurte met Petter, ingenting hadde vært mer moro enn det. Har sagt det før, Jönsson burde få siste etappe på stafetter for svenskene, han er av et helt annet kaliber enn Hellner når det skal spurtes, men det kreves selvsagt at han henger med til det skal avgjøres.

Inlagd: 2011-03-19, 19:52
Skriven av: Neithiri

Vet inte om Emil är bättre än Marcus på att spurta i en distansspurt. De är rätt jämförbara i sprint även om Emil brukar vara något vassare på ett rent upplopp. Men visst, skulle vara kul att få fram Emil på distansloppen, men då måte han lära sig att åka mer ekonomiskt tekniskt sett. Alldeles för korta skär i skejten. Som gjort för hög maxfart men inte kraftsparande. Men ingen har en spurt som Northug. Vilken utväxling han har. Han har blivit ännu bättre i år än någonsin. När når han toppen av sin förmåga tro?

Inlagd: 2011-03-19, 19:57
Skriven av: Anders

För skidsportens skull vore det bra om det kom fram ett par åkare till med ungefär samma kapacitet som Petter i en spurt. Först då finns spänningen åter i sporten slikt att allt kan hända och även en sådan som Petter kan känna sig osäker och tvingas agera tidigare.

Inlagd: 2011-03-19, 19:59
Skriven av: Anders

Anders:
Vanskelig å si, Petter utvikler seg hele tiden. Det folk bør merke seg er at det er slutt på de tidene da man kunne diagonale seg til seier, moderne langrenn er veldig mye staking, er man svak på dette kan man se bort fra å vinne noe som helst. Mye styrketrening på armer osv er noe av svaret for å kunne nærme seg Petter i sporet.

Inlagd: 2011-03-19, 20:04
Skriven av: Neithiri

Spännande idag med gemensam start,
(Pursuit?? FIS-hemsida)
och en massa bonussekunder till Björgen och Northug!
Heja Vegard!

Inlagd: 2011-03-19, 21:58
Skriven av: tolja

Tolja: Välkommen till Skidpepp och ja det var skiathlon/dubbel pursuit idag. Petter och Marit vinner imorgon och Vegard kan nöjt klappa sig på magen..

Inlagd: 2011-03-19, 22:11
Skriven av: Jörgen

Fransosen Vincent Vittoz meddelar i sin twitter (se uppe till höger) att morgondagens lopp blir hans sista dvs han tar ner skylten sen!

Inlagd: 2011-03-19, 22:17
Skriven av: Jörgen

Aliide: Menar att Johaugs ”manöver” inte hade så stor betydelse i slutändan i och med att det hände tidigt under loppet och (inte minst) Therese fick inte någon fördel av det utan förlorade själv på det.

Inlagd: 2011-03-19, 22:28
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Var inte det känt sedan tidigare? Det var därför jag tog med honom i mitt tips, hoppades att han skulle få en adrenalinkick. Oh well…

Var in på VG:s diskussionssida, där beskriver många dagen lopp som ett ”jalla-renn” just pga Jönssons 7:e plats. Tycker inte att det är riktigt fair mot Emil som har gjort riktigt bra distanslopp i år.

Inlagd: 2011-03-19, 22:44
Skriven av: LMG

Om jag får gå på magkänsla så tror jag att Rickardsson kommer vara riktigt vass nästa säsong, kanske till och med vinna totala VC. Det kommer vara hans bästa säsong, även om han även kommer göra bra insatser framöver. Synd bara att det är mästerskapsfritt när han är på topp…

Det jag försöker säga är alltså: jag får tydliga Fredriksson-vibbar av honom. Mathias är en (av många) åkare som inte riktigt fick de medaljer han ”förtjänade”.

Jag är ändå imponerad av Kalla som hängde med bra trots att hon ödade en massa energi på att försöka gå med uppför på den klassiska delen. Med dessa förutsättningar hade hon haft svårt att ens komma top 20 för bara något år sedan – det går framåt!

Inlagd: 2011-03-19, 22:49
Skriven av: toriv

LMG, du kan ikke bruke walko som et eksempel på mange nordmenn, for det første er han dansk, og for det andre gjør han (akkurat som nisse, gabriel m.fler) absolutt alt han kan for å bevise at Northug kun er en middelmodig utøver som kun kan henge. Han er for øvrig tilhenger av doping, og ellers en idiot på absolutt alle plan…

Synd med Vittos, jeg kommer til å savne han. Heldigvis har Frankrike fått fram Gaillard og Manificat som kan ta over tronen..

Inlagd: 2011-03-19, 22:54
Skriven av: Hanne

Jörgen… Står det verkligen nåt i regelboken om att man måste tjäna på en förseelse för att bli diskad?

Att man själv trillar på kuppen innebär ju inte att man inte kan ha gjort en regelvidrighet som någon annan förlorar på.

Med detta sagt menar jag inte att Johaug skulle ha diskats. Jag utgår från att jurryn gör en korrekt bedömning.

Inlagd: 2011-03-19, 22:56
Skriven av: Manne

Vad snackar du om Hanne?

Northug är världens bästa skidåkare i masstart och en av de tio bästa på intervallstart. Jag har aldrig sagt något annat.

Sluta snacka skit.

Inlagd: 2011-03-19, 23:03
Skriven av: Gabriel

Manne: Tror inte att det står så i regelboken men andemeningen är nog sådan.

Om någon måste ”gena” utanför banan pga blivit trängd ser nog juryn genom fingrarna med det. Dvs det sunda förnuftet får råda. Har den som brutit mot reglerna förlorat eller vunnit på det?

Hade det hänt i en sprint och ”skadan” inte kunnat göras ogjord hade säkert Johaug diskats och Ida fått gå vidare. Men nu hände det i början av ett distanslopp och Therese förlorade själv på incidenten (som sagt tidigare). Missbedömningar kan ske under loppen.

Jag hade protesterat om de diskat Johaug idag.

Inlagd: 2011-03-19, 23:04
Skriven av: Jörgen

Hanne: Jag vet att Walko är ett troll, nästan större än Lusekoftan (om man nu kan vara det, makan till skadeglad idot finns inte och inte kan han argumentera/diskutera heller). Jag tog det bara som ett exempel. Det var några andra som tyckte att nivån på loppet inte var bra just pga att Jönsson kom 7:a.

Inlagd: 2011-03-19, 23:08
Skriven av: LMG

Sorry Gabriel, orket ikke å å sjekke over hvem som har sagt hva tidligere, husket bare ditt (og nisses) navn som ett jeg stort sett er uenig med og tok derfor for gitt at du var blant ”Northug er bare god til å henge og spurte”-gjengen, jeg beklager hvis jeg tok feil.

Inlagd: 2011-03-19, 23:08
Skriven av: Hanne

LMG, joda det finnes (mange) norske idioter også, men de har egentlig ikke noe imot Jönsson, det er Northug som er fienden og de slenger dritt om alle og enhver hvis det fører til at de kan stille Northug i ett så dårlig lys som mulig.

Inlagd: 2011-03-19, 23:27
Skriven av: Hanne

Neithiri – Lite löjligt att jämföra Johaugs manöver idag med incidenten mellan Kalla och Steira i VM. För det första stannade Kalla nästan och bad om ursäkt, för det andra så tävlade de om en fjärdeplats (vilket kanske inte är så viktigt), för det tredje är det inget snack vem som skulle vunnit duellen utan incident. Johaugs manöver var i början av ett lopp där allt är öppet. Tycker dock inte att hon skulle bli diskad men det var inte så snyggt

Inlagd: 2011-03-19, 23:28
Skriven av: Jon

De som mener nivået på løpet var elendig fordi Jönsson ble nr.7 er enten troll eller kan ingen verdens ting om langrenn. Jönsson har bevist flere ganger at han i sine beste stunder kan henge med på litt lengre løp, f.eks ledet han jo TdS halvveis for et par år siden, og det skyltes ikke kun sprint, mannen har kapasitet og et bra potensiale. Men den mannen jeg frykter mest er uten tvil Richardsson, gjør han leksa si riktig blir han livsfarlig…

Inlagd: 2011-03-19, 23:44
Skriven av: Neithiri

Jon:
Ja, jeg er enig med deg i at det Johaug gjorde ikke var ”snyggt”, jeg vil kalle det utrolig klønete, dog som sagt ikke diskningsgrunnlag. incidenten mellom Kalla og Steira er kanskje ikke direkte sammenlignbar, men tror du ærlig talt Ingemarsdotter hadde vært med å kjempe i teten til slutt i dag om dette ikke hadde intruffet?

Inlagd: 2011-03-19, 23:49
Skriven av: Neithiri

Frågar igen: Någon som vet vad som sker med glastavlorna där de aktiva skriver sina autografer strax innan start? Auktioneras de ut och intäkterna går till arrangören/FIS eller?

Inlagd: 2011-03-19, 23:57
Skriven av: Jörgen

Jörgen:
Vintersudioen på SVT1 ga oss svaret på dette i går, det er den samme tavlen som brukes hele tiden, navnene blir visket ut etter rennet også brukes den samme tavlen på neste WC-renn igjen.

Inlagd: 2011-03-20, 00:01
Skriven av: Neithiri

I følge Svt så tørker de tavlene og sender dem videre til neste konkurranse, i følge Nrk så er det opp til arrangørene hva de vil gjøre med tavlene, noen gir dem til sponsorene, noen lodder dem ut, det er opp til deg hvem du tror på :)

Inlagd: 2011-03-20, 00:02
Skriven av: Hanne

Neithiri och Hanne: SVT har själva insett att de hade fel, se dagens uppvärmning (3-4 minuter in):

http://svtplay.se/v/2366005/uppvarmningen_19_3_fran_falun

Inlagd: 2011-03-20, 00:33
Skriven av: toriv

Hat precis sett igenom herrloppet. Hyfsat spännande för att vara dubbeljakt Petter visar ännu en gång att han är en fruktansvärt bra masstarts åkare. Jag får faktiskt känslan av att han skulle kunna göra rycket mycket tidigare och defilera i mål med ett par km kvar. Varför gör han inte det?

Richardsson visar ännu en gång att han är den nya dragkungen efter Södergren. Jag tror han kommer vara en topp tre kandidat på vc touren nästa år också men då måste han sluta med flopp lopp runt 15-20 plats efter enkla misstag. Han är ju i nuläget en av få åkare med kapacitet att kunna köra ifrån och vinna. Hoppas verkligen han får ut ett sådant lopp nästa år.

Nån som vet om det var ett medvetet val av honom att ha så dåligt fäste på klassiska delen?

Inlagd: 2011-03-20, 00:53
Skriven av: Joel Burman

@Joel: Hvorfor skal Northug dra fra 2 km fra mål når han kan avgjøre på slutten?

Inlagd: 2011-03-20, 01:44
Skriven av: drazyc

Forresten Joel – er det bare jeg som har ekko på lyden på svtplay på dubbeljakten?

Inlagd: 2011-03-20, 01:55
Skriven av: drazyc

Tror inte att Rickardsson hade så dåligt fäste. För när han väl började diagonala så hängde han ju av alla andra. Starkt av Petter att själv åka ikapp Daniel och täta luckan. Hade han inte gjort det, så tror jag att Daniel fått defilera solo till mål. Ingen annan hade provat.
Bra insatser av både Daniel o Emil. Han sa ju själv att han hängde med för att se och lära och han hade haft bara roligt. Skall bli kul att se vad han kan åstadkomma nästa säsong.men i morgon så halkar han nog ner några placeringar. Hoppas att han ändå glider in bland dom 10 första.
Södergren gjorde inget dåligt lopp i dag. Kan nog knäppa några stycken i morgon oxå.
Kalla behåller nog sin placering och Haag kanske tar en. Bra gjort av dom i så fall.

Inlagd: 2011-03-20, 02:19
Skriven av: Sten

Drazyc: Jag hade eko också.

Inlagd: 2011-03-20, 03:15
Skriven av: Joel Burman

Blir en ganska trist VC avslutning idag. Världscupen är avgjord och bonusminuterna har totalt dödat den lilla spänning vi kunde ha haft i finaltouren.

Damlängdåkningen har varit urtrist denna säsong. Enda positiva har varit Johaug som visat att det går att slå Marit o Kowa. Hoppas att det kan bli lite tajtare i toppen nästa säsong.

”Jeg har ikke hatt dårlige ski i et eneste renn”, sa Bjørgen efter gårdagens lopp. Jo, vi har märkt det. Har inte precis gjort det jämnare i toppen.

På herrsidan har det varit lite mer spännande. Visst, Northug har dominerat masstartsloppen. Men han har också blivit nerspurtad för första gången och frånryckt i backar några gånger. Positivt för sporten.

Inlagd: 2011-03-20, 08:26
Skriven av: Frans

Frans: Enig. Finnes ikke spenning igjen- ihverfall ikke når det gjelder hvem som vinner.

Nå hadde det vel blitt Bjørgen/Northug uansett om alle hadde startet likt i dag, men da hadde det i hverfall blitt litt mer severdig.

Falun/FIS bør vurdere opplegget før neste års mini-tour. Det bør legges inn en intervallstart i stedet for dobbelt-jakten.

Inlagd: 2011-03-20, 08:39
Skriven av: gif

gif:
Jag håller med till viss del. Ser inte att det finns ett behov för en intervallstart (även om jag skulle tycka det var kul), vad som behövs är ett längre lopp! På herrsidan gynnas åkare som kan åka sprint, det vill säga Northug, Cologna och Hellner.

Inlagd: 2011-03-20, 08:56
Skriven av: Kristofer

Bonussekunderna måste ju ses över. De måste radikalt reduceras för att det ska kunna bli mer spännande, detta gäller ju framförallt TDS också.
Persuiten igår var en ganska rolig tävling, även om man hade på känn att Petter skulle ta det när det närmade sig slutet. På något krön fick man en förhoppning om att han var på väg att släppa lite men icke. Starkt gjort av Petter att gå ikapp Richardsson ensam, därför tyckte jag också att det inte var något snacka om vem som var den starkaste åkaren som vann igår, även kul med Di Centa.
Viktigt att Jönsson lyckades så bra i dessa tävlingar, tror det är en stor boost och motiveringsfaktor för honom inför nästa säsong…nu vet han att han har det som krävs…vår framtida stafettman!

Inlagd: 2011-03-20, 11:23
Skriven av: Adrian

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values