Imorgon är det femmil!!!!!


Jan på worldofxc.com har gjort det igen

Jag vet fortfarande inte om jag kommer kunna vara på plats under femmilen. Mitt tåg till Stockholm går kl 15:49 och om man ser till hur lång tid en femmil brukar ta (dryga två timmar) så blir det riktigt tight för mig att ta mig från folkhavet i Kollen ner till Oslo Sentral på mindre än en timma.

Men vi lämnar det åt sidan och fokuserar kring själva loppet istället. Tävlingen går tyvärr i masstart och som många aktiva har berättat under VM är det otroligt svårt att gå ifrån en stark klunga som växeldrar. Idag på damernas 30k fick vi se andra bullar, men det beror främst på att det inte finns tillräckligt många skidåkare på absoluta toppnivån som kan växeldra ikapp ett utbrott.

Men någonting måste åkarna göra om de vill ha guld. Ja, alla utom Northug, så klart. Antingen blir det riktig åka av, lite som förra året på för-VM, eller så nöjer sig alla med att sikta in sig på silver och brons, och så får vi se en sällskapsresa i en timme och 50 minuter. Jag hoppas på det tidiga, även om jag helst hade sett en tävling med individuell start, så klart, med en Södergren i toppform.

Om tävlingen gått individuellt så hade det nog varit snuskigt spännande att stå ut med spåret, men nu: klungan kommer, alla tjoar, klungan borta. Sen får man vänta en evighet på att klungan ska swischa förbi igen. Och igen.

Eller för att citera Södergren i zport.se:

”Femmilen i dag är inte alls som femmilen var förut. Det är ett helt annat lopp.”

Många kanske säger att det blivit för lätt att hänga med på femmilar sedan de blev masstarter, men banorna är tuffa i Kollen. Hellner, kort men koncist:

”Det kommer bli jävligt jobbigt.”

Hellner tror jag nog inte så himla mycket på inför morgondagen tyvärr. Ja det skulle vara om det blev taktikkör hela loppet. Då kan han fortfarande vara med och slåss om medaljerna. Blir det åka av, ja då vette katten om någon svensk åkare hänger med. Det skulle vara Rickardsson då…

Men givetvis hoppas jag att Södergren vinner. Då struntar jag i min tågbiljett, hånglar istället upp en norska och slaggar i skogen!

Motståndet då? Well, jag tror det kommer likna tremilens resultat. Ryssarna kan bli farliga. Tyskarna verkar ha börjat röra på sig och har finnarna guldskidor igen så kanske. Italien har växt lite under veckan, men bara lite. Schweiz har varit ovanligt bleka, likaså Frankrike. Det kanske blir en nordisk uppgörelse ändå?

Den som lever får se. Må nu bäste svensk vinna!


Joel Burman tipsar om ovanstående lopp som stämningshöjare!

Etiketter: