Gjerdalen fixade Norges guld

Som jag sa igår. För mig är det bara guld som gäller inom herrstafett. Åtminstone så länge Petter Northug åker skidor. På det sättet han åker skidor vill man bara att han ska åka på däng. Nu gick det inte idag. Och det var framför allt inte Petters förtjänst att de plockade hem guldet, utan Gjerdalens.

Gjerdalen, eller vi kanske ska kalla honom Hängdalen, är världens tråkigaste skidåkare. Han hänger, han hänger, och han hänger. Det tråkiga för oss svenskar var att hängtaktiken var det som gjorde att Norge tog hem guldet!

Eftersom han vägrade hjälpa till att dra upp tempot var det bara för Södergren att slå av på takten och vänta in den jagande klungan. På så vis blev gruppen större och chanserna mindre för Hellner att kunna göra något på sistasträckan. Ren och skär taktik alltså.

Som ni märker är jag inte så värst glad. Och det var inte Hellner heller efter loppet. För honom var det inte ett vunnet silver, utan ett förlorat guld.

Efter loppet berättade Hellner att det inte var någon idé att dra upp och köra när klungan var så stor. Hade det däremot varit bara han och Petter i spåret, ja då hade han grillat norsken rejält, berättar Hellner. Och det, har vi som sagt Gjerdalen att tacka för.

Faktum är att Hellner sa att chansen till guld hade varit mycket större om han gått ensam med Petter än om de gått ut i klunga, så som det blev.

Vad kan vi glädjas åt då? Well, Rickardsson var otroligt stark på förstasträckan! Hade han haft bra skidor på 15 klassiskt hade det blivit medalj, utan tvivel. Men nu hade vi visst inte bra skidor då.

Etiketter: