03 mars 2011, av Oskar

Silvermedalj med smak av guld!

I vanliga fall brukar jag och många andra säga att inom stafett är det bara en medalj som gäller, och det är så klart guldet. Idag slog Sverige i underläge på grund av att ursprungslaget inte var helt komplett.

När det visade sig att Rydqvist insjuknat igen och det var för sent att stuva om laget blev man tvungen att sätta in Britta Johansson Norgren på Rydans tilltänkta tredje sträcka. Där rök de medaljerna, tänkte jag, och säkert många andra. Det man idag ändå lyckades åstadkomma var förbaskat bra!!

Vi går igenom sträckorna från början till slut.

Ida Ingemarsdotter visade på förstasträckan att hon inte bara är i brutal sprintform utan kan numera även hävda sig i absolut världstopp på de lite längre distanserna. Med andra ord en ny och otroligt viktig kugge i laget! Hon knäckte Skofterud, Muranen och Böhler.

– Jag förstod att Longa skulle göra något under loppet, så jag försökte vara lugn och bara vara med. När hon väl ryckte bestämde jag mig för att hänga med och se vad som skulle hända.

Och det gick ju bra! Till skillnad från tidigare i veckan var det inga fel på skidorna:

– Jag vet inte när jag hade så bra skidor tidigare! Och i utförsbackarna kunde jag åka med ett leende på läpparna.

Och det var inga problem att ladda om från igår:

– Jag och Charlotte är i ett sådant flow just nu med leende på läpparna. Vi älskar det vi gör, alltså att åka fort på skidor!

Anna Haag levererade, men kanske inte så mycket mer? Andrasträckan är hård med en Johaug i toppform men Haag tappade nästan 20 sekunder på norskan vilket kanske var lite mycket, men ändå klart godkänt! Haag hade femte tid på sin sträcka. Kowalczyk var inte helt oväntat snabbast, drygt 30 sekunder bättre tid än Haag. Polskan plockade hela nio placeringar på sin sträcka!

– Jag försökte starta hårt så att lagen bakom skulle få problem att komma ikapp, men de kom ikapp väldigt fort. Sen fick jag fightas hårt för att kunna följa. Jag hade en dröm om att jag skulle kunna följa Johaug men inte idag. Kanske i Val di Fiemme!

Britta Norgren johansson fick indikationer på att hon skulle åka igår kväll då Rikard Grip kom in och berättade att Maria börjat känna sig krasslig igen, men det var inte förrän i morse hon fick det slutgiltiga beslutet.

Istället för att köra på vinst och förlust som hon tidigare haft tendenser till att göra (vilket många gånger lett till vägg) valde Britta en annan taktik. Hon gick ut i eget tempo och lät Steira försvinna i dimman. Även Roponen släppte hon och det var nog väldigt smart gjort!

För när det började dra ihop sig mot att gå in på stadion började Britta blocka meter efter meter och när det var dags för växling var hon om finskan! Chock-Britta reser sig från de ”döda”!

Sen var det bara att bomba på för Charlotte Kalla på sista! Nästan direkt fick hon en lucka ner till Lähteenmäki och sedan blev det ensam åkning i dimman för Kalla in i mål. Bjørgen gick det inte att rå på idag, men faktum är att Kalla hade endast en sekund sämre tid än norskan idag!

Då blir det lätt att man börjar tänka på hur det hade kunnat se ut om Rydqvist hade varit fortsatt frisk. Som ni vet var hon snabbare än Steira på dubbeljakten och tänk så spännande det hade varit om Kalla och Bjørgen gått ut samtidigt på sista sträckan! En megarysare!!!

Men men, det hade säkert även det lett till silver och då hade vi säkert blivit deppigare om vi inte fått guld än efter dagens förutsättningar och utfall!

Grattis brudar! (som Ingemarsdotter skulle sagt)

Resultat

Läs mer: Aftonblaskan 1 2, Expressen, DN

39 kommentarer till ”Silvermedalj med smak av guld!”

3:e sträckan verkar generellt ha gått ganska långsamt.

Steira två på sträckan där ryskan är etta och ukraina och frankrike är de andra top 4 åkarna.

Inlagd: 2011-03-03, 18:57
Skriven av: Joel Burman

Grattis til sølvet, men etter Johaugs maktdemonstrasjon på andre etappe var dette egentlig aldri spennende. En Rydqvist kunne nok ikke gjort noen ting med den saken. Steira sliter i klassisk pga. en tidligere skade i foten, og det bar hun nok preg av på duathlon og på 15 km klassisk. Se opp for Steira på lørdag!

Inlagd: 2011-03-03, 19:11
Skriven av: drazyc

drazyc: så är det, men det vore fint om Anna Haag vore i lite bättre form. Haag vann ju SM 10k klassiskt i Sundsvalll men har därefter halkat efter Kalla i resultatlistorna.

Om hon ändå hade OS-formen (4 på 10k F, silver på dubbeljakten) från ifjol så hade det kunnat bli än roligare.

Inlagd: 2011-03-03, 19:22
Skriven av: Skidjan

Hahaha, se på den fantastiske premieutdelingen, må være minst 2 millioner der nede i kveld :)
Og verdens mest sexy jenter på toppen av pallen :)

Inlagd: 2011-03-03, 19:32
Skriven av: Neithiri

Håller inte med dig drazyc, visst hade Rydqvist kunnat gå ifatt Steira, varför inte. hon verkade vara i sanslös form sist jag såg henne!

Inlagd: 2011-03-03, 20:40
Skriven av: Göran

Appropå att gå ikapp Steira: jag förstår fortfarande inte varför herrskidåkning skiljer sig så mycket från damdito. Om det hade varit en lucka på 8s i herrstafetten mellan två av de främsta lagen så skulle med all säkerhet killen bakom gått ikapp och sen lagt sig för att vila – varför verkar inte detta vara möjligt för damerna? Visst förstår jag att de bra damerna brukar gå ut hårdare än vad herrarna gör, men det är väl bara för att den taktiken är dödsdömd för herrarna…

Känns lite synd att Kalla fick luckan mot den unga finskan i en uförslöpa, hade känts mer ”rätt” om hon hade fått den uppför.

Inlagd: 2011-03-03, 21:13
Skriven av: toriv

Frans eller Lelle, det vore kul att få höra lite finska kommentarer (eller deras egna) om Roponens och Saarinens insatser!

Inlagd: 2011-03-03, 21:24
Skriven av: Tomas

Saarinen gick ut för hårt och var sliten från igår. Roponen hade riktigt usla skidor. Britta bara svischade förbi henne utför. I den längsta utförslöpan tog Britta in över 8 (!) sekunder.

Inlagd: 2011-03-03, 21:31
Skriven av: Frans

Underligt att en så erfaren löpare som Saarinen kan gå ut för hårt, hon kanske ville skrämma Johaug? Jag trodde faktiskt Roponen hade avgjort silverkampen, med de här föret verkar vallarna nästan vara viktigare än skidåkarna…

Inlagd: 2011-03-03, 21:39
Skriven av: Tomas

Frans: Roponen var ju den klart sämsta av Finskorna på klassisk 10km. Hon måste väl haft samma smörjning som övriga? Lite märkligt för hon brukar ju ibland åka bättre än Saarinen.

Inlagd: 2011-03-03, 21:47
Skriven av: nisse

Tomas: Ja så kan man ju samman fatta herrarnas dubbeljakt, och damernas och herrarnas 10/15 km.

Inlagd: 2011-03-03, 21:52
Skriven av: Joel Burman

Har tyvärr samma känsla som Tomas…

Inlagd: 2011-03-03, 21:59
Skriven av: toriv

Ser stafetten på SVT play, Marodören Johaug kliver ut i Anna Haags spår!!!

Tycker trots allt att Anna gör en ok sträcka.

Inlagd: 2011-03-03, 23:27
Skriven av: Joel Burman

Gleder meg villt til 30 km, det kommer til å bli Johaug-show fra første stavtak, hun er i superform :)

Inlagd: 2011-03-03, 23:29
Skriven av: Neithiri

Ida har verkligen växt och mognat till värsta ledaren på bara ett par dagar!!!! Kan hon bara sluta göra bottennapps lopp runt 20 plats så är hon vår nästa världsåkare!

Inlagd: 2011-03-03, 23:30
Skriven av: Joel Burman

neithiri: Superform nja men tror du att hon slår Björgen och Kowa? Jag tvivlar för hon har ju ingen spurt. Sedan hade ju Ida ungefär samma tid som Johaug så jag vet inte om jag blev så imponerad.

Inlagd: 2011-03-03, 23:37
Skriven av: nisse

Joel: har också funderat på hur mycket hon blev störd när Johaug nästan kliver på hennes pjäxor. Om hon hade lyckats stänga så hade ju inte Johaug haft någon chans att gå fram, vilket hade kunnat ge ett annat slutresultat. Men det är vild spekulation.

Trodde först på Kowa på 3-milen, men vid närmare eftertanke så tror jag hon får svårt att hävda sig pga att det är skate som gäller. Johaug kan mycket väl slå henne.

Inlagd: 2011-03-03, 23:44
Skriven av: toriv

En reflektion över Brittas sträcka. Hon gör det grymmt taktisk men Ropponen stumnar ju på slutet.

Inlagd: 2011-03-03, 23:47
Skriven av: Joel Burman

Lahtenmääki ser ut som Saarinens lillasyrra!

Inlagd: 2011-03-03, 23:49
Skriven av: Joel Burman

Joel: Britta tar ju även på Steira, så det är nog en kombination av bra körning av Britta och att Roponen stumnar.

Inlagd: 2011-03-03, 23:53
Skriven av: toriv

Toriv: Det är möjligt men det mest positiva med Brittas körning är att hon blivit så gatsmart! Chock Britta ifrån 2006 hade kört järnet vare sig hon hade haft krafter eller inte! Kan hon bara få ordning på kroppen och få vara frisk så blir hon en grym resurs i framtiden!!

Inlagd: 2011-03-04, 00:02
Skriven av: Joel Burman

Joel: håller med. För att citera mig själv:

”Första gången jag har sett Britta köra riktigt taktiskt, hon har utvecklats från den unga “satsa allt på en gång”-åkare hon en gång var. Kan eventuellt bero på att hon har åkt sämre på sistone jämfört med förut och därmed tvingats ändra sin inställning, men ändå.”

Inlagd: 2011-03-04, 00:06
Skriven av: toriv

Slutlig summering av loppet. Tydligt hur mycket vallan spelar in tist också att alla lag tycks komma in med 20-30 sekunders mellan rum inga spurter så långt ögat kunde nå, rena intervall känslan.

Inlagd: 2011-03-04, 00:08
Skriven av: Joel Burman

Joel: någon spurt vore ju trevligt, men av någon anledning så kan ju inte damer hängåka.

Inlagd: 2011-03-04, 00:15
Skriven av: toriv

Vallarna, Ida och Britta får toppbetygen idag. Kalla gjorde vad som förväntades av henne. Haag tappade dock lite dock väl mycket på sin sträcka tycker jag.

Som sagt gjorde Britta det jättebra men hade Maria varit med hade hon kommit ikapp (och kanske förbi) Steira på tredje som var 8 s framför, Dagsländan är grym på att jaga och var i toppform när hon blev sjuk. Steira har däremot inte verkat vara i toppslag, Rydan slog henne i skiathlonen nyligen.

Tror att då Björgen fått en riktigt tuff match mot Kalla om de gått ut samtidigt. Björgen har inte sett så överlägsen ut på sistone (som hon varit tidigare i vinter). Om Rydqvist fixat en lucka hade Charlotte stuckit iväg som en raket och Marit fått det väldigt tufft att komma ikapp!

Inlagd: 2011-03-04, 03:14
Skriven av: Jörgen

Roponen var mycket missnöjd med sin skidor, dom gick bra uppför men hon tappade i utförbackarna. Hennes kontrakt med Atomic går ut i år så det blir säkert aktuellt att byta märke. Det skall dock medges att Britta gör en kanoninsats på superskidor å det e bara att gratulera till silvret.

Inlagd: 2011-03-04, 04:39
Skriven av: Lelle

Britta gör det bra, men kanoninsats vet jag inte. Kanoninsats sista km håller jag med om och hon visade att hon utvecklats taktiskt när hon släpper när det går för fort. 8:a på sträckan och efter bl.a. Burgeois(Fra) som var 48:a på pursuiten och brukar vara på plats 30-45 i VC.

Inlagd: 2011-03-04, 06:53
Skriven av: Göran

Ida och Kalla var välgodkända. Britta och Haag gjorde sitt jobb. Ida hängde Longa och såg till att vi var med i matchen. Haag tappade och bjöd in Norge. Britta undvek ras, det får väl anses som bra.
Kalla tog silver utan henne så hade det blivit brons. Man saknade Maria!

Inlagd: 2011-03-04, 08:11
Skriven av: nisse

Håller med om Nisses analys till fullo, tror att Maria mycket väl hade kunnat gå ifatt Steira men sin hysteriska form, kunde fått hjälp av Roponen uppför och med svenskarnas grymma skidor kunnat plocka in på Steira utför.
Haags lopp var ändå okey, alla bästa utom Longa gick 2:a, hon tappade väl bara ett par sek till Saarinen.

Inlagd: 2011-03-04, 08:48
Skriven av: Göran

Göran: Nu är du på Britta igen..Britta åker nästan alltid i stafetter riktigt taktiskt så de är inget nytt..hon åker jämt med Rupil Rooponen Sachenbacher varför jämför du inte vad dom åkarna brukar ligga på för placeringar? de går rätt bra att jämföra stäcka 3 å 4 jämför man båda dom så är de 6 åkare som åker klart bättre än Britta Björgen,Kalla,Follis.Tchekaleva.Steira.
Lahtenmäki..sedan är hon bara 9 sek från att ha sjunde tid totalt bland alla dom de är riktigt bra tycker jag..

Jörgen: Tror Rydqvist hade fått svårt att jaga ifatt Sterira i DP loppet åkte dom jämt å de var Steria som drog rätt mkt den gången å ännu skaffa lucka då tycker jag men är orealistisk..för att de skulle hänt skulle Rydqvist behövet göra en stäcka som var bäst av alla i stafetten. så bra är hon inte även om hon gjorde ett superlopp..

Inlagd: 2011-03-04, 08:52
Skriven av: jossa

Jossa: Inte alls orealistiskt att Maria skulle ha kört ikapp Steira. Kanske till och med skapa en lucka. Kalla hade då stuckit iväg som en raket med Björgen jagandes bakom. Björgen hade fått det tufft i det läget.

Dagsländan är bra på att jaga och var i toppform. Det vittnar hennes 6-plats i VM:s DP om. Dock kan vi bara spekulera i hur det skulle ha gått i och med att Maria tyvärr fick kliva av.

Inlagd: 2011-03-06, 23:56
Skriven av: Jörgen

Men hallå jossa, jag skriver väl ändå att Britta gjorde det bra eller? fakta är att hon var 8:a på sträckan och efter Burgeois! Rupil är en okey åkare med snittplacering 23 på säsongens lopp som gått i fritt eller DP. Är det en KANONINSATS att bara vara lite efter henne? Bra(okey)kan jag hålla med om.

Inlagd: 2011-03-07, 07:00
Skriven av: Göran

Göran: Tycker de ändå var lite pinsamt när du jämförade med Burgeois när du lika gärna hade kunnat jämföra med Roponen Evi S Rupil Fessel..säger inte att de var en kanoninsats men mkt bra instas var de..sedan tycker jag du ska titta närmare på Rupils resultat i fritt

Gällivare 24
La Clusa 9
Obersdorf DP 18 (tredjetid på fristilen)
Rybinsk DP 8 (bästa tid på fristilen)
Rybinsk stafett bästa tid på stäcka 3
+ en bra jaktstart i fritt i TDS

Blir ett bättre snitt än vad du räkna ca 15 iår i dom lopp man kan räkna för henne..:)

Inlagd: 2011-03-07, 10:06
Skriven av: jossa

Bra jossa då är vi överens om att det var en bra insats av Britta men inte en kanoninsats, förstår bara inte hur du kunde få mitt inlägg om Britta till påhopp? det står att det är bra, avslutningen kanonbra och taktiskt bra! Tycker att det är ett positivt inlägg! men för att visa att jag inte tyckte det var en KANONinsats gav jag bara fakta om placering på sträckan.

Inlagd: 2011-03-07, 10:43
Skriven av: Göran

Göran: Jag tycker du lika gärna hade kunnat jämföra henne med dom åkare jag skrev som är mellan 10-15 i WC i stället hittar du en fransyska som gör sitt livslopp å jämför med henne,, de tycker jag var lite väl negativt..de var de jag inriterade mig lite på :)

Inlagd: 2011-03-07, 11:30
Skriven av: jossa

Jörgen: Rydqvist har slagit Steira engång i år de var i DP loppet där Steria var den som drog mest för att jaga i gruppen Rydvist var i..Att sedan tro att Rydqvist ska jag ifatt henne å åka ifrån henne ännu är tycker jag oralistiskt..men med ett nytt drömlopp hade hon säkert kunnt åka järmt med Steria å kanskt taigt in något,,,men att nå mer än så är orealistiskt..

Inlagd: 2011-03-07, 12:06
Skriven av: jossa

EN reflektion är ju att Britta skulle bli riktigt riktigt bra om hon bara lyckades gå ner en ca 5-10 kg , I dagsläget går det för sakta uppför men hon har fin teknik och bra utväxling på lättåkt.

Inlagd: 2011-03-07, 13:14
Skriven av: Erik

Erik: Kan vi släppa den där J*vla viktdiskussionen! Finns flertalet svenska damåkare som ser bitigare ut än henne men jag tänker inte sänka mig till din nivå härinne!

Inlagd: 2011-03-07, 15:32
Skriven av: Joel Burman

Håller med Burman löjligt ta upp hennes vikt..

Inlagd: 2011-03-07, 18:17
Skriven av: jossa

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values