Silvermedalj med smak av guld!

I vanliga fall brukar jag och många andra säga att inom stafett är det bara en medalj som gäller, och det är så klart guldet. Idag slog Sverige i underläge på grund av att ursprungslaget inte var helt komplett.

När det visade sig att Rydqvist insjuknat igen och det var för sent att stuva om laget blev man tvungen att sätta in Britta Johansson Norgren på Rydans tilltänkta tredje sträcka. Där rök de medaljerna, tänkte jag, och säkert många andra. Det man idag ändå lyckades åstadkomma var förbaskat bra!!

Vi går igenom sträckorna från början till slut.

Ida Ingemarsdotter visade på förstasträckan att hon inte bara är i brutal sprintform utan kan numera även hävda sig i absolut världstopp på de lite längre distanserna. Med andra ord en ny och otroligt viktig kugge i laget! Hon knäckte Skofterud, Muranen och Böhler.

– Jag förstod att Longa skulle göra något under loppet, så jag försökte vara lugn och bara vara med. När hon väl ryckte bestämde jag mig för att hänga med och se vad som skulle hända.

Och det gick ju bra! Till skillnad från tidigare i veckan var det inga fel på skidorna:

– Jag vet inte när jag hade så bra skidor tidigare! Och i utförsbackarna kunde jag åka med ett leende på läpparna.

Och det var inga problem att ladda om från igår:

– Jag och Charlotte är i ett sådant flow just nu med leende på läpparna. Vi älskar det vi gör, alltså att åka fort på skidor!

Anna Haag levererade, men kanske inte så mycket mer? Andrasträckan är hård med en Johaug i toppform men Haag tappade nästan 20 sekunder på norskan vilket kanske var lite mycket, men ändå klart godkänt! Haag hade femte tid på sin sträcka. Kowalczyk var inte helt oväntat snabbast, drygt 30 sekunder bättre tid än Haag. Polskan plockade hela nio placeringar på sin sträcka!

– Jag försökte starta hårt så att lagen bakom skulle få problem att komma ikapp, men de kom ikapp väldigt fort. Sen fick jag fightas hårt för att kunna följa. Jag hade en dröm om att jag skulle kunna följa Johaug men inte idag. Kanske i Val di Fiemme!

Britta Norgren johansson fick indikationer på att hon skulle åka igår kväll då Rikard Grip kom in och berättade att Maria börjat känna sig krasslig igen, men det var inte förrän i morse hon fick det slutgiltiga beslutet.

Istället för att köra på vinst och förlust som hon tidigare haft tendenser till att göra (vilket många gånger lett till vägg) valde Britta en annan taktik. Hon gick ut i eget tempo och lät Steira försvinna i dimman. Även Roponen släppte hon och det var nog väldigt smart gjort!

För när det började dra ihop sig mot att gå in på stadion började Britta blocka meter efter meter och när det var dags för växling var hon om finskan! Chock-Britta reser sig från de ”döda”!

Sen var det bara att bomba på för Charlotte Kalla på sista! Nästan direkt fick hon en lucka ner till Lähteenmäki och sedan blev det ensam åkning i dimman för Kalla in i mål. Bjørgen gick det inte att rå på idag, men faktum är att Kalla hade endast en sekund sämre tid än norskan idag!

Då blir det lätt att man börjar tänka på hur det hade kunnat se ut om Rydqvist hade varit fortsatt frisk. Som ni vet var hon snabbare än Steira på dubbeljakten och tänk så spännande det hade varit om Kalla och Bjørgen gått ut samtidigt på sista sträckan! En megarysare!!!

Men men, det hade säkert även det lett till silver och då hade vi säkert blivit deppigare om vi inte fått guld än efter dagens förutsättningar och utfall!

Grattis brudar! (som Ingemarsdotter skulle sagt)

Resultat

Läs mer: Aftonblaskan 1 2, Expressen, DN

Etiketter: