Daniel Rickardsson vs glidet (inför 15 km klassiskt)

För två år sedan var det Johan Olsson. Han hade radat upp topplaceringar under världscupen innan VM drog igång. Sen kom vädret. Vädret från Hell. Ruggat eller valla? Sverige valde valla och medaljen flög sin kos.

Imorgon är det dags igen. Dock inte Olsson utan Rickardsson. Han har radat upp topplaceringar i världscupen innan man åkte till Holmenkollen. Sen kom vallamissarna. För tjocka lager? Klister eller inte klister?

Just nu tror jag valla-teamet jobbar så svetten lackar mot jul. Det får inte gå åt pipan i morgon. Det vet man. Blir det smørrebom igen, ja då kommer svenska folket kräva vallateamets (och kanske även hela landslagsledningens när vi ändå är igång) avgång på stört.

Rickardssons form är god. Jag tror att han kan kriga till sig en medalj även om han inte har perfekta skidor. Däremot vet jag att det kommer krävas topp-material om det ska bli guld för det är många där bakom som är sugna.

Som Lukas Bauer till exempel. Han hoppade över 30-kilometern i går för att kunna satsa fullt ut på bara den här distansen. Lär bli livsfarlig!

Ryssarna! Legkov, Vylegzhanin, Volzhentsev och Belov kommer sälja sig svindyrt. Chernusov, söndagens bronsmedaljör åker inte ens.

Om finska vallateamet lyckas koka ihop samma guldskidor som de gav tjejerna idag kan det nog gå riktigt bra för en viss Jauhojärvi! Nia i Drammen förra veckan.

Rønning och Sundby kommer bli framburna av publiken och bara en sådan sak bättrar nog på tiden med ett antal sekunder, ja om man inte får publik-hybris och väggar.

Cologna? Han har inte riktigt hittat rätt än (form, material?), men får han en bra dag, jag då blir det åka av.

Förra helgen såg topp tio ut så här:
1. Daniel Rickardsson
2. Martin Johnsrud Sundby
3. Petter Northug (åker ej i morgon)
4. Dario Cologna
5. Stanislav Volzhentsev
6. Petr Sedov
7. Eldar Rønning
8. Axel Teichmann
9. Sami Jauhojärvi
10. Lukas Bauer

Alla kanonerna är med alltså. Men med en svensk i topp!!

Lägg sedan till en Hellner i kanonform och Olsson och Södergren med formkurvor som pekar rakt uppåt, då kan det bli jäkligt kul att vara svensk imorgon. Om nu grabbarna vågar lägga på extremt lite valla under skidorna. För det verkar vara det som är receptet?

Banan är nästan samma som damernas bortsett från att man åker ett varv till på den blå slingan. De flesta uppförsbackar verkar vara åkbackar till skillnad från saxarbackar vilket borde gynna svenskarna, eller?

Till sist, ett tecken på att Northug är gud här i Norge: Idag utmed spåret hörde jag en norsk förklara i telefon varför han var på damloppet idag och inte herrarnas imorgon som han tänkt från början: ”Eftersom Northug inte går i morgon, valde vi att åka upp idag istället”. Det är som om det är ett ljusår ner till Rønning och Sundby. Sinnessjukt.

Startlista

Etiketter: