28 februari 2011, av Oskar

Bjørgen igen… finskorna tillbaka i toppen!

Justyna i ledning
Här leder Kowalczyk fortfarande

Bjørgen måste älska den där guldjackan så mycket att hon kör slut sig själv och Kowalczyk bara för att få bära den igen. Själv så hejade jag mer på Kowalczyk idag, om man bortser från svenskorna.

Saarinen var ute sent och testade skidor / värmde upp. Hon var sist ute i spåret innan start, kom åkades strax före föråkarna! Kanske var det ett vinnarkoncept!

Idag var jag placerad i höjd med lilla hoppbacken strax innan långslingan delar på sig. Man kunde se åkarna på långt avstånd vilket var coolt. Mäktigast av allt var när man såg Bjørgen och Kowalczyk på samma gång i den långa utförslöpan! Då trodde jag helt klart att polskan skulle ta hem det. Dok återstod det nästan fyra kilometers åkning och där var Marit starkast.

Jag försökte också räkna ut mellantider där jag stod utmed spåret. Trots komplett startlista var det fullkomligt omöjligt att ha koll på tiden, fota och samtidigt uppleva något. Det fick bli fokus på fotografering idag. En norrman intill mig hade ganska bra koll på tiderna och någon annan hade radion på.

När alla passeratat min plats sprang jag bort mot målet för att se upplösningen. Vid det laget förstod jag att det inte gått superbra för svenskarna, tyvärr.

Anna Haag, 14:e idag sa efteråt att glidet var sådär idag. Detta berodde, enligt henne, förmodligen på den mjuka vallan. Det verkar som om glidet har blivit svenskarnas akilleshäl. Kan det vara så att de aktiva måste lära sig att försöka gå på tunnare valla? Oftast är det ju det som är problemet, inte att man har dålig glidvalla, väl? Jag har förstått att det är ett otroligt finlir med hur mycket som läggs på.

Ida Ingemarsdotter som blev 28:e idag förklarade den lite sämre placeringen gentemot förra veckans att hon fortfarande är ganska ojämn när det kommer till distanslopp. Om det är så att det är varannan bra varannan dålig bådar det ju gott inför stafetten som jag hoppas att hon får åka. För jag tror ändå att hon kommer klara uppgiften att köra en förstasträcka lite bättre än Sara Lindborg. Ingemarsdotter är en man man (eller ja kvinna kvinna)-krigare av rang så jag litar på att hon levererar. Enda frågetecknet är huruvida hon kommer gå sprintstafetten dagen innan eller inte. Och med vem? Falk? Hur som helst, vi ska inte klaga på Idas insats idag. För henne är det faktiskt ett helt ok lopp!

Vi fick se en besviken Charlotte Kalla, dock bästa svenska, 11:e, hos Yvette efteråt. Otroligt missnöjd då Johaug kom ikapp och gick om. Men så är det med Kalla, hon kan slå till ibland i klassiskt, men då måste det vara perfekta vallningsförhållanden verkar det som. Här i Kollen är det svårt!!

Sara Lindborg, 25:a, såg glad ut efter målgång. Det betyder nog att hon var rätt så nöjd. Tyvärr fick jag inte höra hennes kommentarer. Bara att hon inte hade något att klaga på vad gäller materialet.

Ska vi bryta det svenska vallaspöket i morgon? Det tycker jag vi gör.

Till slut måste jag säga att Finland har seglat upp till en riktigt giftig konkurrent om guldet på stafetten!! 4 tjejer inom de åtta bästa!!! Nu är frågan bara: klarar dom av fristilssträckorna? Vad tror Frans?

Läs mer: Aftonblaskan, Exessen, DN

94 kommentarer till ”Bjørgen igen… finskorna tillbaka i toppen!”

När svenska gänget – både på dam- och herr-sidan – har dåliga skidor är det nästan alltid att glidet är dåligt i klassiskt. Undrar verkligen om det i första hand är valla-teamet som man ska skylla på? Kan en del av förklaringen vara hur man tränar? Att man på grund av den åkstil man tränar med vant sig vid att inte lägga alltför mycket kraft på att trycka ner skidorna, utan istället lägger fästvallan lite längre än åkare med annan teknik. Detta kan tänkas fungera ibland, beroende på vad det är för snöförhållanden, men i genomsnitt förlorar man förstås en hel del glid. Tror inte detta förklarar Rickardssons katastrof-skidor, men kanske kan det förklara en del av de mer återkommande problemen i klassiskt. Vad tror ni?

Inlagd: 2011-02-28, 16:45
Skriven av: Henry

Hela de norska och finska lagen framför första svenska.. det här VM:et har börjat uselt för damerna. Får kämpa med Italien och Ryssland om bronset som bäst.

Inlagd: 2011-02-28, 16:52
Skriven av: Skidjan

Finland kommer inte att ha några problem alls med fristilsträckorna med Lähteenmäki och Roponen, problemet är väl snarare att Muranen ibland har klappat igenom totalt.

Inlagd: 2011-02-28, 17:00
Skriven av: Kurt

Ja Oskar, vet inte. Roponen har ju inte direkt visat toppform även om hon är lite bättre när det blir skate. Krista ser ut att få ankarsträckan och hon är tuff. Men hon måste ha försprång mot Björgen och Kalla. Det kommer bli match om guldet.

Skulle stafetten avslutas med två klassiska sträckor, ja då skulle vi ta det!

Tack för på plats rapporteringen från kollen! Du sköter dig.

Inlagd: 2011-02-28, 17:01
Skriven av: Frans

Jag stog vid banans högsta punkt och det första jag lade märke till var att Ida Ingemarsdotter var den enda åkare förutom vissa blåbär som behövde gå utanför spåret för att ta sig upp.

Sverige hade nog inte ultimata skidor idag. Dock har Finland gjort en fulltfäff. Kul att de får lite framgång nu.

Annars håller jag fast vid min åsikt från igår att detta lopp var helt onödigt för Kalla. Vi borde testat Norgren och Andersson.

Nu får vi se om Rydqvist blir frisk till stafetten. Reserv är väl Lindborg eftersom ingen annan fått åa i VM. Om Rydqvist blir frisk så får Lindborg åka sprintstafett med Andersson eller Norgren. Haana Falk komme inte att orka en sprintstafett när hon inte orkade sprintloppet. Då har jag mycket mer tro på Brodin.

Otroligt irriterande att vi inte får vet formen på Andersson och Norgren.

Inlagd: 2011-02-28, 17:07
Skriven av: Alexander

Kurt: Muranen klappade igenom på OS. Men då var hon övertränad och helt ur form. I år har hon tävlat mindre och satsat mer på klassiskt. 5 km passar henne också ypperligt, hon har alltid varit bra på stafett i mästerkap (utom OS då).

Men undrar om Niskanen får åka sprintstafetten med Saarinen?

Inlagd: 2011-02-28, 17:11
Skriven av: Frans

Som jag förstod av vad Anna Haag sa om sina skidor, så var skidorna för mjuka. Det innebär att hon trampade ner dom förmycket även i glidpartierna. Hon sa inte att vallan var för mjuk.
Synd om Rydqvist!

Inlagd: 2011-02-28, 17:18
Skriven av: Sten

Lahteenmäki tar in 48s på Björgen sen Drammen.
Muranen tar in 55s.
Johaug tar 43s.
Longa 40s
Niskanen 52s
Skofterud 33s
Steira 58s
Kalla 13s
Tchekaleva 12s
Majdic 43s.
Haag 8s.
Smutna 55s
Schevschenko 47s
”Alla” tar in relativt mer på topp-3 än svenskor och en stackars ryska

Inlagd: 2011-02-28, 17:24
Skriven av: Skidjan

Det verkade som finskorna körde på nån form av klister idag.

Får verkligen hoppas dom svenska herrarna lyckas med skidvalet imorgen. Norrmän såg inte ha lika bra skidor som herrarna igår så det verkar växla ganska mycket dag till dag.

Vad jag har hört så har Lina Andersson åka hem tillsammans med Brodin och Pettersoon så hon är nog inte aktuell för teamsprinten.

Inlagd: 2011-02-28, 17:27
Skriven av: Stefan

En detalj till i dagens lopp. Vi trodde Longa skulle vara den som skulle utnyttja/ta hjälp Björgen idag och åka in som trea. Nu var det i stället hon som drog fram Björgen i Hellnerbacken i kampen mot Kowa.

Inlagd: 2011-02-28, 17:52
Skriven av: Frans

Jaha, det är bara till o ställa in sig att det var det i detta VM. Vi har ett av världens bästa skidlandslag och världens troligtvis sämsta vallateam.
Möjligtvis Hellner på 5-milen. Imorgon kommer superRicky få slita mest och sett till prestation vara bäst, men ingen medalj, det kommer Larry se till:(
Trodde väl iofs inte på nån medalj men hade åtminstone velat se bra skidor.

Inlagd: 2011-02-28, 17:54
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Kul att björgen inte krossade idag. Hon kändes nästan lite mänsklig. Efter Sverige ser jag helst att Norge vinner vanligtvis men björgen dominans i år har förstört spänningen i damloppen och numera är nog björgen den jag vill ska vinna minst av alla.
I övrigt en riktig skitdag av svenskorna men jag hade ändå ingen förhoppning om medalj så jag är inte jättebesviken. Ser även hellre vallanissar (om det nu var en idag) i de lopp där vi vanligtvis inte har chans på pallen än i övriga lopp. Tror fortfarande att Ida och Haag (om hon nu åker 2a sträckan) kan hängåka de flesta i stafetten och inte tappa så mkt förutsatt att vallningen håller.
Hoppas Rydqvist blir fullt återställd, då tror jag fortfarande att vad som helst kan hända.

Inlagd: 2011-02-28, 18:08
Skriven av: Sam

Tar du bort de finske løperne, er resultatlisten i dag omtrent som den pleier å være, med unntak av at Kowalczyk er nærmere Bjørgen enn vanlig.

Inlagd: 2011-02-28, 18:54
Skriven av: drazyc

Vadå ta bort de finska löparna? Aikku, Krista och Kerttu har alla varit topp 10 flera gånger (typ alla) på 10 klassiskt i vinter. Muranen överraskar idag men hon har ju varit på den nivån tidigare.

Inlagd: 2011-02-28, 19:01
Skriven av: Frans

Jeg sier ikke at man SKAL ta bort de finske løperne, men de er de som skiller seg ut i forhold til tidligere resultater i år vis-a-vis Bjørgen. Det kan tyde på at finnene enten hadde outstanding ski eller har funnet en formtopp, eller en kombinasjon.

Inlagd: 2011-02-28, 19:08
Skriven av: drazyc

Tar man bort de norska damerna så ser det ännu bättre ut för våra finska skidåkare!!!

Inlagd: 2011-02-28, 19:09
Skriven av: Lelle

Norskorna presterade lite bättre än vanligt (undantaget Marit=mindre kross). Men det är ju inte att undra på med det publikstödet.
Finskorna är lite bättre= bra skidor och positiva lägesrapporter under loppet.
Svenskorna var ungefär som tidigare. Dom kan bättre och negativa rapporter höjde väl inte lusten. Lite bättre än i Drammen dock.
Ida fick nog svårt på den tuffa banan.

Inlagd: 2011-02-28, 19:12
Skriven av: nisse

Mindotter…: är rädd att du får rätt imorgon. Om Richardsson mot alla odds får vettiga skidor imorgon och vinner så är det bragd guldsvarning med tanke på de urusla förberedelserna han har haft.

Det jobbigaste med valla teamet är att när norrmännen gör bort sig så är det en j*vla förbättring till nästa gång. Efter OS har vi haft jämndåliga skidor hela tiden och botten nappen slutar aldrig komma. Det finns ingen inlärningskurva i det svenska teamet överhuvudtaget.

Minns ifrån Trondheim VM när Blomman var helt galen när han fick höra hur vallarna bara satte ett ruggat par i näven på fredriksson åså var den dagen förstörd hans kommentar då som är i allra högsta grad aktuell fortfarande är ju att man måste ha ett ok grundpar som funkar någorlunda. Det tänket verkar alla andra länder ha förutom Sverige. Jag har tidigare trott det berott på valla hybris att vi ska experimentera och ligga i framkant men nu inser jag att det är en kompentens brist. De har ingen aning om hur man ska gå tillväga vid varm före det är hur tydligt som helst ifrån tour de ski loppet där damerna och herrarna fick samma katastrofala lopp trots flera timmar emellan.

Sen vill jag poängtera att de gånger jag skrikit om avgång härinne och på twitter så har det handlat om raljanta överdrifter.
Däremot vette f*n om inte ett ”firman” snack med landslagsledningen borde vara på sin plats för just nu saknar hela organisationen trygghet och tydligt ledarskap. Fastän åkarna och alla runtomkring försöker bete sig som att de har koll och att folk framför tv-apparaterna är idioter.

Däremot tycker jag det är på sin plats med en stor urvärdering efter VM där man också bör fundera på hur organisationen måste förändras till det bättre till nästa säsong men jag ser gärna att det kommer in kompetent folk redan den här säsongen för det behövs!

När det gäller resterande WM lopp så är det ju bara be till gudarna att det blir kallföre annars är vi helt körda.

Inlagd: 2011-02-28, 19:30
Skriven av: Joel Burman

Anna Haag om dagens lopp på twitter:

”What a day! The missing shape has been found again. Just sad it wasn’t enough for a good result.. Relays are upcoming!”

Seriöst???

Inlagd: 2011-02-28, 19:34
Skriven av: Joel Burman

Wow, se det folkehavet som hyller Bjørgen på premieutdelingen, må være 100 000 folk der nede :)

Inlagd: 2011-02-28, 19:36
Skriven av: Neithiri

http://www.yr.no/sted/Norge/Oslo/Oslo/Oslo/
Joel…I morgen blir det like forhold for alle løperne!

Inlagd: 2011-02-28, 19:37
Skriven av: tolsrav

Neithiri…Er du på plass! Jeg er dessverre forhindret på gr. av jobben….

Inlagd: 2011-02-28, 19:42
Skriven av: tolsrav

Tolsrav: Du kan med gott samvete räkna bort alla svenska medaljchanser imorgon. Ser ut att vara nollgradigt imorgon mellan 12 och 18 imorgon. Dvs omöjligt före för Poromaa & Co.

Inlagd: 2011-02-28, 19:44
Skriven av: Joel Burman

Joel….Er litt overrasket att Anna Haag er så fornøyd med dagens løp! Men men så kan hun selvfølgelig føle det selv……

Inlagd: 2011-02-28, 19:50
Skriven av: tolsrav

tolsrav:
Nei dessverre, jeg sitter barnevakt, men jeg skulle gjerne vært der nede å hyllet henne i kveld, dette gullet er det største spør du meg.

Inlagd: 2011-02-28, 19:53
Skriven av: Neithiri

jag tycker vi glömmer detta VM (värre än en regnsommar) och blickar framåt..

Inlagd: 2011-02-28, 20:10
Skriven av: Experten

Joel: det kan man ju tolka som att det var nåt annat än formen som felades den här gången… varför inte skidorna till exempel? :)

Inlagd: 2011-02-28, 20:16
Skriven av: Skidjan

Skidjan: Jag är medveten om det också. Se gärna min kommentar om Haag i Rydqvist är sjuk inlägget.

Inlagd: 2011-02-28, 20:19
Skriven av: Joel Burman

Så nettopp grafikk på NRK som viste at Kowalczyk var foran før ”Hellnerbakken”. Bjørgen må ha tatt 6-7 sekunder inne på stadion!

Inlagd: 2011-02-28, 20:43
Skriven av: drazyc

Drazyc: Var nog mer Kowaltjuk som tappade på stadion.

Inlagd: 2011-02-28, 20:44
Skriven av: Joel Burman

Hej jag är en äkta finne!!!! Låt de dem tävla först innan ni delar medaljerna,eller döp skidorna efter löparens namn, eller ta en liten motor som driver skidorna, så får vi se vem som vinner.??? förresten Hellner hade mycket bra skidor, och Nollhug ännu sämre skidor. Kan svenskar inte ens någon gång erkänna,att nägon är bättre än ni,utan ursäkter.!!!!

Inlagd: 2011-02-28, 20:46
Skriven av: vesa olli

Jeg synes de fleste her inne overdriver veldig dette med skiene. Hva er det egentlig som får dere til å tro at de svenske hadde dårligere ski enn de norske i dagens løp? På søndag var det stort sett Rickardsson som hadde dårlige ski, kanskje pga. galt skivalg. Når det gjelder Hellner og Kalla, tror jeg det dreier seg vel så mye om teknikk enn ski i slike forhold.

Inlagd: 2011-02-28, 20:52
Skriven av: drazyc

vesa olli:
Du har så rett så rett, det virker som om de fleste her inne tror det bare er å smøre riktig og sitte på med skiene inn til mål, patetisk. Gratulerer med fantastisk Finnsk innsats i dag.

Inlagd: 2011-02-28, 21:00
Skriven av: Neithiri

dracyk, såg du loppen…. bra skidor hade dem inte på skiathlon. Idag sa Haag själv att hon såg inte Saarinen när hon var på toppen av backen när hon kom ner hade hon glidit om, låter det som bra skidor…..

Inlagd: 2011-02-28, 21:00
Skriven av: Gunnar

…. och nu är Rydqvist sjuk. Då kan Norge och Finland göra upp om guldet så får vi hoppas på bronset om allt stämmer.

Inlagd: 2011-02-28, 21:02
Skriven av: Gunnar

vesa olli: det finns nog inte någon här inne som tror att Kalla och Haag hade vunnit över Björgen i dagens lopp om de hade haft perfekta skidor. Björgen är helt enkelt så mycket bättre i klassiskt. Det är faktiskt inte det vi diskuterar.

Inlagd: 2011-02-28, 21:03
Skriven av: swestam

Gunnar. Sa ikke Haag selv på intervjuet at hun hadde valgt et for mykt skipar og derfor hadde dårlig glid?

Ingen tvil om at Haag hadde dårlig glid, men ikke nødvendigvis smøreteamets skyld.

Inlagd: 2011-02-28, 21:04
Skriven av: Tor

Neithiri: Hur var det nu på 15 km på OS??? Hjelmeset på stafetten osv? Du har ju tjatat och gnatat om Norska smörebommar i ett års tid.

Inlagd: 2011-02-28, 21:06
Skriven av: Joel Burman

Och så hakade Neithiri på, naturligtvis. Om ni läser vad vi svenskar faktiskt skrivit här inne och inte bara svammlar så ser ni att vi inte hävdar att vi skulle ha tagit medalj idag utan med perfekta skidor för de svenska damerna så hade det handlat om topp10-placeringar.

Inlagd: 2011-02-28, 21:07
Skriven av: swestam

Joel:
Alle har dårlige ski engang i blandt, det er det ikke noe å si på, men forskjellen er bare at mange av dere svensker ALLTID skylder på skiene om det går dårlig. Det blir som om jeg skulle skjelle ut den Norske smørebussen i dag fordi ikke Johaug slo Saarinen, at ikke Steira slo Muranen eller at ikke Skofterud slo Læhtemæki, og det hadde vært temmelig patetisk selvsagt.

Inlagd: 2011-02-28, 21:15
Skriven av: Neithiri

På stafetten i fjor sa jo Hjelmeset at han hadde valgt et par med for grov rubb, og ingen har vel beskyld smøreteamet eller krevd dets avgang.

Å være skiløper på toppnivå handler ikke bare om oksygenopptak og skiteknikk. Det handler også om taktikk i feltet, om psykologi OG om å velge riktig skipar i SAMARBEID med smøreteamet. Det svenske smøreteamet klarte jo å fremskaffe glimrende ski til Sødergren i går.

Inlagd: 2011-02-28, 21:17
Skriven av: Tor

Neithiri: Nu byter du ju riktning igen. Som Swestam säger hade vi varit toknöjda om man hade kunnat bedöma formen på tjejerna idag. Det är ju stört omöjligt när de får staka i nedförsbackarna och det är tjuvsläpp i varje slakmota!

Inlagd: 2011-02-28, 21:18
Skriven av: Joel Burman

Tor: Precis! Hädanefter räknar jag kallt med att Södergren får ett ord med i leken när richardsson och hellners skidor ska prepareras!

Inlagd: 2011-02-28, 21:20
Skriven av: Joel Burman

”Efter OS har vi haft jämndåliga skidor hela tiden…”

Joel, maken till onyanserad kritik får man leta efter!

Inlagd: 2011-02-28, 21:20
Skriven av: Manne

@Gunnar: Klart at Haag hadde dårligere ski enn Saarinen. Alle finnene hadde fantastiske ski, klart bedre enn både Bjørgen, Johaug og Skofterud. Men sammenlignet med f.eks. Bjørgen og Kowalczyk gjør både Haag og Kalla helt normale løp. Så det er absolutt ingenting som tyder på at skiene var utslagsgivende i den sammenhengen. Klart at plasseringen hadde noe med skiene å gjøre fordi 3-4 finner hadde klart bedre ski. Noe mer enn en 7.-8. plass hadde imidlertid vært urealistisk. Kalla er for dårlig i klassisk og Haag er i klart dårligere form i år enn i fjor.

Inlagd: 2011-02-28, 21:23
Skriven av: drazyc

Manne: Fast stämmer inte det? Minns redan i vc avslutningen i falun´hur Manificat drog ifrån Hellner vilket gjorde att han tappade andra platsen totalt till Bauer. Den här säsongen har vi ju haft jämndåliga skidor hela året bortsett från Gällivare och Kuusamo och där det var ett antal minus grader.
Däremot har faktiskt Jönsson haft bra skidor på ganska många sprintlopp som körts i varmare före.

Inlagd: 2011-02-28, 21:25
Skriven av: Joel Burman

Joel:
Ok greit, Kalla og Haag hadde skokrem, traktorspor og kokain under skiene i dag, men i følge mange her har de det hver gang, pluss at det påstås at alle andre nasjoner har flaks med smøringen når det går bra, som Finnland i dag osv, ser du ikke at dette begynner å bli en tanke komisk…

Inlagd: 2011-02-28, 21:26
Skriven av: Neithiri

Drazyc: Inte enligt hennes (Haags) blogg både där och på twitter basunerade hon ju ut att hon idag var i toppslag! Wow en 14:e plats… där kan vi tala om ändrad målsättning

*ryser inför stafette*

Inlagd: 2011-02-28, 21:27
Skriven av: Joel Burman

Neithiri: Jag har aldrig skrivit att andra länder har tur med smöringen. De är duktiga som får till det så bra!

Vad jag retar mig på (och som alla svenska vallakramare hoppar på mig för) är att svenska vallarna inte kan lära sig att göra grundvalla för varm före scenarior!

Är man professionell yrkesman bör man väl ha koll eller försöka lära sig när man inser hur mycket man misslyckas hela tiden! Om de är så okunniga får de väl skicka spioner till Norska vallabussen och finska vallabodarna!

I nuläget är ju det vårt enda hopp om det blir varm före!

Inlagd: 2011-02-28, 21:31
Skriven av: Joel Burman

Om nån nu fått för sig att jag hävdar att vi har otur med vallan så är det helt galet. För mig är det hur tydligt som helst att vi inte kan valla för 0, plusgraders före. Så det är en ren kompentens grej.

Inlagd: 2011-02-28, 21:35
Skriven av: Joel Burman

Neithiri:Enig! Det virker som om hvis en har bra ski et løp da vinner man!

Inlagd: 2011-02-28, 21:35
Skriven av: Helmer

Kalla klagade inte på sina skidor. Hon sa att åkningen blev stressig. Och att hon blev trött. Jag litar mer på henne än Haag.
Dvs inga jättedåliga skidor men inga topp heller.

Inlagd: 2011-02-28, 21:36
Skriven av: nisse

Hemligheten bak Marit Bjørgen suksess, er at hun går på nordsjøolje under skiene, mixet med selvtilit! :)

Inlagd: 2011-02-28, 21:39
Skriven av: tolsrav

Helmer: Exakt samma argument körde ni ju under OS. Det vart ju ett j*vla liv om de svenska vallacheferna i norska laget. Synd att ni inte sparkade dem. Dessutom var ju stavknäckar Hellner i farten!

Inlagd: 2011-02-28, 21:40
Skriven av: Joel Burman

Om jag förstod Blomman rätt på TV så fanns det två alternativ idag att valla, mjuk burk eller klister. Märkligt att dom inte testar båda. Jag får för mig att ibland är det ingen fördel att ha för mycket special att välja på.

Inlagd: 2011-02-28, 21:42
Skriven av: nisse

Alltså all diskussion om att svenskar här skyller dåliga prestationer på dålig valla är patetiska är för mig helt oförståligt. Ser ni inte på samma lopp eller? Kan ni inte dra egna slutsatser som vi eller är det helt annan logik i andra länder?
För mig är det det så här idag:
Björgen var sliten men ändå bäst.
Finskorna är bra och med bäst skidor är de långt framme som de bör vara.
Svenskorna som säger att de är i bra form hade båda problem med skidorna på något sätt. Haag hade uppenbart problem med glid och Kalla problem med fästet, inte första gången i detta föret, denna säsongen.
Med toppskidor hade varit topp 10 alla gånger.
Nu börjar till och med blomman få svårt att inte känna oro: http://svtplay.se/v/2342361/expert-blomquist_lite_oroad_over_vallan

Inlagd: 2011-02-28, 21:45
Skriven av: Adrian

Magnar Dalen tog ut de finska stafettlagen efter dagens succé.

Onsdag: Lähteenmäki-Saarinen

Torsdag: Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Lähteenmäki

Kerttu Niskanen, VM-8:a på 10 klassiskt, petas.

Inlagd: 2011-02-28, 21:46
Skriven av: Frans

Fru ”big mouth” – Haag klager alltid på ett eller annet, allikevel var det nok et syltynt lag klister med en eller annen topping som var best i dag (som Finnene hadde), pluss riktig struktur og glider selvsagt. Allikevel var vel dette et ganske jevnt løp som kåret den beste utfra form og ikke ski.

Inlagd: 2011-02-28, 21:48
Skriven av: Neithiri

Frans: Fixar Lähteenmäki att dubblera?

Inlagd: 2011-02-28, 21:52
Skriven av: Joel Burman

Joel: Ingen aning. Men hon fixade TdS bra med många lopp på varandra. Hade jag varit förbunskapten hade jag dock ställt över henne på sprintstafetten.

Inlagd: 2011-02-28, 21:56
Skriven av: Frans

Frans: Min tanke också riktiga stafetten går alltid före pajas dito. Känns ju för övrigt som den största finska talangen på bra länge! Hade vart häftigt om hon fick gå ut 20 sekunder innan björgen på stafetten (gärna tillsammans med Kalla haha).

Inlagd: 2011-02-28, 21:59
Skriven av: Joel Burman

Finland har bra medaljchans i teamsprinten
kan tom bli guld. Så jag förstår att dom kör bästa laget.

Inlagd: 2011-02-28, 21:59
Skriven av: nisse

Hon är den största finska talangen ever!

Inlagd: 2011-02-28, 22:00
Skriven av: Frans

Nisse vore grymt om Lähteenmäki fick spurta ner Björgen i sprintstafetten och sabba hennes Guldsvit!

Inlagd: 2011-02-28, 22:02
Skriven av: Joel Burman

Joel,
Hun får neppe sjansen, til og med Bjørgen innser sin begrensning og kommer garantert til å stå over sprintstafetten for å kunne konsentrere seg om kampen mot Finnalnd på det riktige stafetten.

Inlagd: 2011-02-28, 22:08
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Jag är inte så säker på det Björgen kan nog lida av Guldfeber och vilja slå välbes rekord!

Inlagd: 2011-02-28, 22:09
Skriven av: Joel Burman

Nehtiri: Vad svamlar du om?, ingen här har nånsin trott att Haag o Kalla nånsin haft en chans på möjligtvis mer än bronset. Marit är bäst, det vet vi alla, Vi vill bara ha bra skidor även i varmföre. Om du absolut vill starta töntdisskusioner så försigår det en hel del såna på aftonbladet, expressen o VG.

Inlagd: 2011-02-28, 22:11
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

mindotterblirnästaKalla:
Hva mener du? Har du ikke noe tro på de beste svenske jentene? Mange her på forumet har da spådd Kalla på topp, spesielt etter hennes ”grusing” av Bjørgen på rulleski i sommer ;)

Inlagd: 2011-02-28, 22:18
Skriven av: Neithiri

Nä, inte i 15 klassiskt.
Jojo, hoppet är ju det sista som överger människan.
Måhända kan hon va med tremilen….
Nu blir det zzzzzzzzz

Inlagd: 2011-02-28, 22:20
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Joel,
Vent å se, jeg er temmelig sikker på at Marit og ledelsen kommer til en fornuftig avgjørelse, det koster for mye, som jeg har vært inne på før, alt dette gratulasjonsstyret, stille opp på NRK-kveld osv, hun kommer ikke til å gå sprintstafetten.

Inlagd: 2011-02-28, 22:21
Skriven av: Neithiri

Rydqvist är klar kandidat att vara bästa svenska på tremilen vissa har ju till ch med börjat hetsa om henne som medaljhopp vilket är lätt överdrivet! Hoppas bara den där förkylningen släpper!

Inlagd: 2011-02-28, 22:22
Skriven av: Joel Burman

Joel, man skal selvsagt klamre seg til håpet, men dette er verdens hardeste sport, her vinner man ingenting med forkjølelse i kroppen.

Inlagd: 2011-02-28, 22:29
Skriven av: Neithiri

Enligt meg virker som Kalla, har mistet noe av ”snerten” i frasparket, spesielt i fristil som hun hadde for 3 år siden i TDs, og likedan under OL på 10 km i fjor! Men det er mulig jeg har feil……

Inlagd: 2011-02-28, 22:33
Skriven av: tolsrav

Jag tror att det bara är en känning vilket gör att vi får se Dagssländan parkera Steira på tredje sträckan!!! Är hon verkligen ert starkaste frstilskort efter Björgen??? Känns bräckligt lite som tredje sträckan i herrlaget!

Inlagd: 2011-02-28, 22:34
Skriven av: Joel Burman

Tolsrav: Viär många som undrar varför hon stannat upp så abrupt på det sättet. Jag tror hon behöver se över sin träning speciellt i klassisk stil så att det inte är omöjligt att valla åt henne hahah

Inlagd: 2011-02-28, 22:35
Skriven av: Joel Burman

Joel:
Steira er ikke forkjølet, hun kommer til å gjøre sine saker bra, jeg er mer bekymret for den ene klassisketappen, Skofterud bør vrakes etter min mening, Asrid Jacobsen bør gå.

Inlagd: 2011-02-28, 22:40
Skriven av: Neithiri

@Joel: Ja, Steira er beste alternativ der. Hun har nesten ikke gått klassisk i år, og det har resultatene båret preg av så langt. En 5 km fristilsetappe skal gå helt fint.

Er mer usikker på Skofterud som ikke imponerer i dag. Hun ser ut til å gå mot Muranen. Det kan fort hende at Finland har dratt fra Norge på første etappe.

Inlagd: 2011-02-28, 22:45
Skriven av: drazyc

tolsrav: Du har nog rätt. Hon har inte varit i lika bra form som förra säsongen. Varför vet jag inte men jag tror att försöka med två formtoppar som hon gjort har inte varit optimalt. Hon gjorde lika 2009 och då var hon också lite sämre.

Inlagd: 2011-02-28, 22:55
Skriven av: nisse

Kul att se vad lite som behövs för att man ska bli lite styv i korken. Tror att saker och ting kan ändras under resans gång. Som sagt tidigare kan Björgen vara på väg ur form vilket öppnar möjligheter för övriga åkare att ta över.Att de finska damerna hittade rätt valla får de tacka fru Fortuna för. Så var lite ödmjuka innan ni tar ut segrar i förskott.

Inlagd: 2011-02-28, 22:57
Skriven av: Experten

Exsperten….Her tar vel ingen ut vinnere på ”förskott”, men jeg forbeholder meg retten til å tippe vinnere!

Inlagd: 2011-02-28, 23:09
Skriven av: tolsrav

Nehitri: Du har exakt samma tankar som mig om de norska utagningarna. Förstår inte varför Jacobsen inte får åka. Kjølstad var en annan miss.

Inlagd: 2011-02-28, 23:25
Skriven av: Alexander

http://www.abcnyheter.no/node/126691
Kan det være treskidor! :)

Inlagd: 2011-02-28, 23:31
Skriven av: tolsrav

Joel: Steira åker sämre i den klassiska stilen i år pga en skada från i somras. Steira i fristil är nästan lika bra som förut.

Ska vi knäcka Norge blir det på första mot Skofterud alternativt en Kalla som spöar Bjørgen. Kalla man mot man i skate blir livsfarlig även om man heter Bjørgen.

Det enda som talar mot Bjørgen är att hon har svårt att åka många tävlingar på kort tid typ TDS. Detta vet hennes tränare så hon avstår nog lilla-stafetten.

Inlagd: 2011-02-28, 23:31
Skriven av: Alexander

Alexander:
Kjølstad var ikke bare en miss, det var en uttagning som kvallifiserer til galgen, og gi pølsa som absolutt ikke har gjort noe som helst annet enn å ”suge” Skinnstad den plassen var idiotisk. Kjølstad kunne til og med gitt Hellner konkurranse.

Inlagd: 2011-02-28, 23:44
Skriven av: Neithiri

Joel Burman: Ja, kanske dags för firmatakter dvs kvartssamtal med vallateamet om de gör bort sig igen på 15 km… Måtte Rickardsson få bra skidor!

Hellner hade jag helst sett stå över denna sträcka för att spara på krafterna (liksom Northug). Speciellt om det är tänkt att han ska åka sprintstafetten.

Blir det Maiken som åker med Marit i damernas sprintstafett?

Inlagd: 2011-02-28, 23:55
Skriven av: Jörgen

Siden Bjørgen ikke stiller på sprintstafetten er det viktig å se på realitetene for Norge her, Falla holder vel kanskje, men jeg er faen ikke sikker på noen andre, dette er verdens hardeste sprintløype, så vi trenger en kapasitatsløper. Har Astrid det som skal til? Kanskje det ikke er så dumt å stille opp med Johaug og Falla?

Inlagd: 2011-02-28, 23:57
Skriven av: Neithiri

Vore vansinne om Hellner körde sprintstsfetren då den gåri klassiskt. Hellre Richie isf

Inlagd: 2011-03-01, 00:08
Skriven av: Sam

Avseende valladebatten tror jag inte svenskorna hade katastrofvalla idag även om den inte var bra. En sån som kalla ska vara riktigt nöjd om hon kommer topp 6 i klassiskt nu var det en massa finskor som levererade och sprängde sig före henne, bara det förklarar några placeringar. Om Haag är i bra form ska hon vars bättre, möjligt att inte hennes skidor var på topp men kändes inte som katastrof iaf. Ida är lite upp och ner. Tror inte hon varit topp 10 ens med superskidor, nu var hon iofs långt ifrån de placeringarna. Lindborg var ju bättre än jag räknat med till och med så där finns inget att säga.
Hur man däremot inte kan ge richardsson att han hade dåliga skidor igår begriper jag bara inte, en av världens absolut bästa klassisk skidåkare tappar 20 sekunder på de 30 främsta, såg till och med i bildupptagningarna hur alla gled ifrån honom. Detsamma gäller för hellner som inte hade lika usla skidor men dom var fan kassa. Hellner är i extrem toppform och tappar 20 sekunder på en långsamt körande klunga trots att han är topp 10 i världen på distansen

Inlagd: 2011-03-01, 00:20
Skriven av: Sam

I huvuvdet på FIS:
”Så här kan vi inte ha det. Ett jämnt och spännande lopp där man inte kunde förutse segrarinnnan före alldeles precis på upploppet. Detta får vi ända på till nästan VM då vi kör masstart även på 10/15 Km bestående av 8/10 varv på sprintbanorna med obligatoriska skidbyten på varv 2,4,6 och 8 (herrlopppet). Då blir alla glada!!!”

Inlagd: 2011-03-01, 07:52
Skriven av: JonasE

Det jag tyckte var mest positivt under gårdagen var att se Björgen totalslut.
Det var ett år sedan sist. Även hon har en bortre gräns och jag tror att det är skönt för konkurrenterna att se vart hennes max ligger. Nu vet man ungefär hur bra man behöver vara för att slå henne.
Våra tjejer hade ju defenitivt inte bättre skidor och ca 1minut är inte omöjligt på några års sikt. Att se henne leende korsa mållinjen och se oberörd ut måste ha vara knäckande i längden.

Inlagd: 2011-03-01, 08:08
Skriven av: nisse

Ja riktigt skönt att se Björgen slut för första gången i vinter. Och med den mista segermarginalen!

Sen tycker jag många haft lite väl höga förväntningar på Haag i detta VM. Visst, tittar man på OS resultaten så är det ju befogat. Men hon har ju inte haft en lika bra träningssäsong som ifjol. Fick ju avbryta flera läger i sommar/höst med luftrörsproblem. Klart det syns i resultaten på en så ung åkare.

Men, mot slutet av TdS brukar vi se att formen ofta slår olika efter många lopp. De flesta i damtoppen börjar redan ha många lopp i benen så det finns stora möjligheter för svenskorna att avsluta VM riktigt bra. Kalla har ju sin bästa distans kvar…

Inlagd: 2011-03-01, 08:19
Skriven av: Frans

Senaste nytt:

Ida Ingemarsdotter kör sprintstafetten tillsammans med Charlotte Kalla!!!

Inlagd: 2011-03-01, 08:46
Skriven av: Frans

Nej nej nej! Två stafettåkare i sprintstafetten! Vad tänker han med Grip?

Inlagd: 2011-03-01, 08:50
Skriven av: nisse

Ida är nog den som behöver vila mest om hon ska köra riktiga stafetten på torsdag…Kan det betyda att Lindborg kör förstasträckan trots allt?
Helt klart är detta en chansning för att man är desperat efter en medalj, men till vilket pris?

Inlagd: 2011-03-01, 09:04
Skriven av: Adrian

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values