Northug borde tacka de svenska vallateamet!

Kom precis från presskonferensen med Petter och de två rysssarna på pallen. En ganska trevlig tillställning. Petter i den osmakliga guldjackan (nej jag skulle inte ens gilla den om den satt på en svensk) och ryssarna i vanliga överdragskläder.

När jag gick därifrån slog det mig att jag borde frågat om Petter varit och tackat de svenska vallarna som såg till att han fick sin revansch mot Hellner.

Man kommer alltid på dom bra frågorna för sent.

Som en rookie i mixed zone tror man att när en åkare berättar något så har han bara sagt det till den lilla grupp om kring mig. Sen kollar man SVT Play och inser att referaten är identiska. Åkarna stannar på ganska många platser i mixed zone och får rabbla samma sak om och om igen. Måste vara en konstig känsla.

Nog om det. Loppet utvecklade sig inte alls som man hade hoppats. Det började bra med Rickardsson som gick upp i tät och började ösa på. Sedan bar det utför och grabbens skidor slutade och fungera. Det såg ut som om han fått mina gamla turskidor under fötterna när resten av tätklungan bara flög förbi. Helt sjukt!!

Just då var det som om allt bara sket sig. Jag undrade vad fan jag gör här i mixed zone och låtsas vara journalist för. Bara en massa röklädda dårar överallt som skriker hela tiden.

Efter loppet berättade Devon Kershaw att den klassiska delen var ”dead easy”, alltså väldigt lätt. Då förstår ni hur sjukt dåliga skidor Hellner och Rickardsson måste haft!! Åh jag blev så trött när jag hörde det. Det positiva är väl att det fanns mer att ge av svenskarna.


Harvey sticker!

Loppet började kännas som ett klassiskt sömnpiller utan svenskchanser. Alltså den värsta sortens lopp! Men så helt plötsligt ryckte Alex Harvey. TACK för det!! Och så blev det genast lite spännande igen. Skulle kanadicken snuva Petter på guldet på hemmaplan? Under ett tag trodde jag banne mig det.

Tyvärr var det inte bara Petter som var sugna på medaljer. Ryssarna klev fram som vargar längst fram i den jagande klungan och ut på sista varvet var man nästan ikapp igen. Under hela den här perioden hade Marcus Hellner fullt schå med att försöka jaga i kapp storklungan och sedan kryssa förbi en efter en fram mot täten. Vilken kille!! Avhängd ut på skate-delen och sedan upp i tät lagom till Hellnerbacken.

Jag tror att om grabben bara haft bättre skidor under den klassiska delen kanske Hellnerbackens namn blivit huggit i sten där och då.

Tyvärr blev det inte så. Krafterna tröt och in på upploppet såg man att det inte var mycket krut kvar i armarna. När de andra gick på treans växel försökte Marcus gå på fyran. I mål blev det en klart godkänd sjätteplats.

”Tanken var att gå i tät [i Hellnerbacken] och vara med i ledning in mot stadion, men det kostade mycket energi, var slitigt!”

Något vi ska ta till oss är att Heller hade överlägset bästa tid på skate-delen!! Räkna med revansch!!!!

Efter loppet började det hagla med olika teorier angående vallamissen. Anders Södergren, som tyckte sig hade bra skidor på klassiska delen hade halvbra på skate, förklarade att han och vallaren höll på in i det sista innan start med att få till detmiss:

”Det behövs ju bara ett tunt lager för mycket för att det ska börja suga ordentligt. Vi höll ju på att mixtra mycket innan start. Han skrapade bort all valla och gjorde bort det två gånger innan vi hittade rätt. Jag kände att det sög för mycket och till slut hittade han rätt tjocklek så att det inte skulle ligga men ändå ha bra fäste”

Jag tänkte tidigt på att Södergren verkade ha tunnare valla. Redan i första backen såg man ett par tjuvsläpp, vilket förmodligen berodde på en lite tunnare struktur.

Johan Olsson var ganska nöjd med klassisk-skidorna, och delvis även under skate:
– När jag gick ut på skate så tyckte jag att hade riktigt bra skidor, men dom höll ju ungefär i 7,5 kilometer, ungefär som de klassiska. Sen gick det inte alls lika bra.

Per Elofsson stannade förbi i mix-zonen och drog sin teori: Eftersom stadion ligger så nära stan kan det vara så att smuts från Oslo hamnar i spåret och när solen kom fram under förmiddagen kanske smutsen gjorde samma sak. Det var ju tydligt att bl.a. Rickardsson hade bra glid i början men sedan blev det avsevärt sämre!

På frågan om hur andra nationer klarat vallningen spekulerar Elofsson vidare:
– Olika vallor kanske binder olika mycket smuts?

Inte nog med kassa skidor, han ramlade tyvärr precis när han fått kontakt igen på skate-delen. Då valde han att fortsätta loppet i träningsfart bara för att få en bra genomkörare inför tisdagen.

Till slut måste jag ändå gratulera guldgossen Northug som klarade leva upp till förväntningarna idag. Allt annat än guld hade varit en katastrof för honom och för det norska folket. På presskonferensen var det någon som frågade hur stor del var det lättnad och hur står del glädje han kände efter målgång. Mest lättnad, åtminstone till en början.

Resultat

Läs mer på annat håll: Aftonbladet 1 2 3, DN, Expressen 1 2

Etiketter: