Dags för jakt! Dubbeljakt!

Det känns så ovanligt att det bara är ett lopp att följa under morgondagen. Vanligtvis kör alltid damerna och herrarna samma dag, men inte under VM, då blir det ett om dagen. Därför, fullt fokus inför damernas dubbeljakt imorgon.

Dubbeljakt kan tyvärr även bli dubbelslakt. Eller varför inte trippelslakt. Marit Bjørgen och hennes adepter har visat pangform den senaste tiden och hade jag inte varit vaken nu hade jag drömt läskiga feberdrömmar om en helt röd pall i morgon.

Nu håller vi tummarna för att den har lite vita inslag också.

Spurtspecialisterna är nog rätt skakiga just nu för en sak är säker, endast de starkaste slitvargarna kommer hävda sig i morgon för jag tror att Bjørgen kommer skruva upp megatempo innan klungan ens hunnit lämna stadion för första gången. Ingen taktik, inget rackarspel, bara bomba på.

Sverige har, tack och lov, två härliga slitvargar i Anna Haag och Charlotte Kalla. Haag får äntligen sätta på sig nummerlappen och Kalla är grönjävlulskt (för att citera en grabb i rosa mössa) revanschsugen efter misslyckandet på sprinten.

Haag till Expressen:
”I morgon gäller det att stoppa huvudet under armen och bara grisa för att vara med i loppet så länge man kan.”

En taktik utan taktik. I like!

Att Haags kära pojkvän plockade hem ett brons igår sporrar henne:
”Det påverkar mig jättemycket att han fick sin medalj. Det var så otroligt skönt att han fick till det äntligen. Jag går in i resten av mästerskapet med ett stort leende.”

I andra ord: ett lugn.

Motståndet då? Tja, självklart har vi Bjørgen och alla andra rödklädda tjejer. Många är farliga. Sedan har vi gamla goa väderkvarnen Kowalczyk a.k.a. kraxfia. Där kan vi snacka slitvarg. Tjejen har varken tekniken eller tajmingen, hon har bara en gigantisk motor innanför bröstkorgen, men den räcker långt, riktigt långt.

För lite drygt ett år sedan körde man samma lopp, den gången på andra sidan atlanten, och då såg det ut så här:

1. Marit Bjørgen
2. Anna Haag
3. Justyna Kowalczyk
4. Kristin Størmer Steira
5. Aino-Kaisa Saarinen
(8. Charlotte Kalla)

Fin läsning, som ni kanske minns. Till denna säsong har Kalla blivit mycket bättre masstartsåkare så har vi tur kommer hon klättra i listan ovan. Annars tror jag den kommer se ganska lik ut. Under OS lyckades inte Bjørgen gå ifrån under den klassiska delen, utan snabbast där var faktiskt Saarinen. Finskan har dock inte sett lika rapp ut denna säsong. Någon annan får dra det lasset i år.

Banan då, passar den svenskorna? Tja, ska jag vara ärlig har jag inte en aning. Men ovan har ni den!

Angående distansen, 7,5+7,5 km så tycker jag den är lite väl kort för damerna. Man borde minst köra 10+10 tycker jag, eller varför inte lika långt som herrarna?

Nu måste jag gå till restaurangvagnen och äta lite middag. Håll tummarna för att jag hittar boende och att svenskarna smäller till rejält i morgon!

Etiketter: