15 januari 2011, av Oskar

Falken flyger igen!

Spenderade halva min släktträff framför en dator och svt play idag. Äggröra, dåligt med snö i Liberec och skapliga framgångar för det svenska sprintgänget. Innan vi går in på dagens svensk, Falco, betar vi av herrsprinten.

Jesper Modin såg brutalt stark ut under nästan hela dagen. När endast en minut återstod av finalen kroknade han och slutade på en
sjätteplats.

En final där en viss norrman visade att formen är tillbaka som på den gamla goda tiden ett par år sedan. Kanske lyckas Hattestad ta sig tillbaka till den yppersta världseliten lagom till VM på hemmaplan. Bra tajming!

En annan som fortsätter visa bra sprintform men inte fick ut allt idag är Mats Larsson som fick dagen förstörs i semifinalen då hans stav gick av. Kanske hade han tagit sig vidare om prylarna hållit.

Brynte, snabbast av alla i kvalet, ledde stora delar av sin kvart efter en snabb start, men när det började lukta upplopp blev han
omkörd av tre pers och så var dagen över.

Bättre gick det för Teodor Peterson och Calle Halfvarsson som båda tog sig till semi. Bra! Synd att Halfvarssons stav gick av..

Ja som rubriken antyder var det en svensk som var snäppet vassare än de andra idag och jag tänker så klart på Hanna Falk. Överlägsen i kvarten, helt ok i semin och sedan tvåa i finalen. Jävligt bra kört! Endast ursnabba Kikkan Randall var snabbare idag. Falken är tillbaka! Yeeehaw!

Kul att vc-debuterande (internationellt) Jennie Öberg tog sig vidare från kvarten! Alltid bra med nya tjejer. 9:a idag!! Kul! Hanna Brodin stadig men klarade inte ta sig vidare från semin. Bra ändå, åtta! Men wassup med Lina Andersson och Magdalena Pajala kan man ju undra? Klarade ju inte ens kvalet. Iofs är båda klassisk-specialister, men ändå!

Vad ska vi säga om Bjørgen då? Kom inte så långt som hon hade hoppats idag. Jag tror inte hon behöver oroa sig så värst mycket. Norskan är nog inne i tung träningsperiod just nu och har nog inte släppt upp så mycket form för de här tävlingarna tror jag. Rent generellt var det norska damlaget snäppet vassare än deras herrar idag om man ser till bredden. Många tjejer överallt kändes det som.

Nu ska jag gå och vila. Hmm, en sak till, på en av Aftonbladets artiklar står det ”Tog säsongens första seger” i en underrubrik agående Falks lopp. Inte helt rätt…

Läs mer: DN, Aftonbladet 1 2, Expressen

22 kommentarer till ”Falken flyger igen!”

Nämen det där kändes väl göttgöttigöttgött. skönt att Falken hittat formen igen. Trodde det skulle bli en dålig svenskdag idag i Jönssons frånvaro. Höll dock ett ? för Mats L men det gick ju som det gick.

Inlagd: 2011-01-15, 18:42
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Vi vet ju alla vad Aftonblaskans journalister och rubriksättare går för…

Inlagd: 2011-01-15, 18:43
Skriven av: Jörgen

Hur har vi nu det med kommentatorerna. Janas Carlsson surrade mest och jag undrar om dom satt och tittade på samma bild som vi hade hemma i rutan. Båda två missade mycket som man klart kunde se i rutan. men det var ju hans första försök, så det kanske blir bättre när han fått lite rutin.
Sedan så tycker jag faktiskt att det vore bra om Tv hade folket på plats och inte hemma i svenska vinterstudion.
Sedan så blev ju resultatet lite annars. Diskningar,stavbrott och Jönsson som inte kom till start. Gjorde ju att det inte blev som man tänkt.
Nya tävlingar i Finland.

Inlagd: 2011-01-15, 18:47
Skriven av: Sten

Startlistor för sprintstafetten nu släppta.
Falk och Brodin i Sverige I och Eriksson och Öberg i Sverige II. Falla och Bjørgen i Norge I.

Inlagd: 2011-01-15, 18:49
Skriven av: swestam

@jörgen ja de slänger sig med rubriker som ”falken flyger igen”. Stört löjligt.

Inlagd: 2011-01-15, 18:50
Skriven av: Andreas

Andreas: som Oskar här på Skidpepp alltså… hmmm

Inlagd: 2011-01-15, 18:53
Skriven av: Jörgen

Man undrar ju varför det inte finns ”sprintstavar” som inte går av så lätt?

Mina gamla lättmetallstavar och glasfiberstavar väger inte mycket. Och även om det är lite grann mer än kolfiber (eller vad det nu är som är så sprött att det bryts vid minsta slag från sidan) så kan det ju kanske vara värt att satsa på en stav som håller hela vägen i en sprint där:

Stavbrott är vanliga
Sträckan är kort
Tidsförlusten ofta är katastrofal

Ett nytt hemligt vapen i sprint, den hållbara staven?

Inlagd: 2011-01-15, 19:01
Skriven av: Björn

Björn: Klockrent! Kan inte instämma mer. En stav som väger 100g mer men garanterat inte går av måste ju vara guld värt. Satt och tänkte precis samma sak när det hade blivit 3-4 stavbrott på lika många lopp.

Inlagd: 2011-01-15, 19:03
Skriven av: Joel Burman

13 damlag med imorgon. Inte ens hemmalaget Tjeckien får ihop ett lag. Kanske dags att hitta på en ny tävlingsform.

18 minuters vila mellan målgång semi 2 och herrfinalen. Tydligen inte tillräckligt då Strandvall och Modin kom klart sist. Jag har läst att det krävs 2 timmars vila för att kunna springa 2 maximala 100-meterslopp.

Inlagd: 2011-01-15, 19:26
Skriven av: JonasE

Applåder till Hanna Falk. Hon har potential den tjejen. Kanske inte medalj detta VM men man kan ju hoppas.

Modin totalkroknade tyvärr. Har dock sett det förr.

Inlagd: 2011-01-15, 20:50
Skriven av: uttern

Sprintstafett är verkligen djävulens påfund. Otroligt jävla värdelös tävlingsform. Varför inte två indi. sprinttävlingar i vardera stilart på två olika banor? Samma sak hade jag velat se på VM.

Alternativt två sprinttävlingar med olika längd. Typ en med 1.5 till 2 minuters löptid och en med 3-3.5 min.

Den kortare hade kunnat kallas ”SUPERSPRINT!”, så fick skidkultursvåldtäktsmännen Ulvang och Capol ett häftigt namn som bara skriker show!

Inlagd: 2011-01-15, 21:05
Skriven av: Benke Benbrott

En mixed och kombinerad sprintstafett vore nog mera intressant än denna tävlingsform!

Alla kör 2 varv, det första varvet klassiskt och det andra i fristil. Varje varv består av c:a 2-3 km, det svenska laget:

Rickardsson – Hellner – Haag – Kalla

Inlagd: 2011-01-15, 21:23
Skriven av: Jörgen

Benke: Kan bara instämma. Tråkigare tävlingsform får man leta efter, usch vad jag stör mig på att man offrar en tävlingsdag för sådant ”trams”.

Inlagd: 2011-01-15, 21:57
Skriven av: Martin V

Jag skulle vara ytterligt tacksam om någon vänlig själ kunde tala om var på FIS hemsida man kan hitta startlistor kompletta med lagsammansättning för teamsprinten.

Gärna en länk också om det inte är för stort besvär!

Inlagd: 2011-01-15, 22:20
Skriven av: Rickard A.

Är det inte märkligt att inte Slovenien har ett damlag i sprintstafetten. De hade ju ändå två tjejer topp-12 i sprinten.

Inlagd: 2011-01-15, 22:32
Skriven av: swestam

swestam: Det gick undan! Tack ska du ha.

Inlagd: 2011-01-15, 22:32
Skriven av: Rickard A.

swestam: Jo, det är märkligt med Slovenien. Med Majdic, Fabjan och Visnar skulle de ju ha chans på pallen oavsett hur de valde att komponera laget.

Sjukdom kanske?

Inlagd: 2011-01-15, 22:36
Skriven av: Rickard A.

Rickard A, det er ganske enkelt å finne disse listene selv. Gå inn på fis_ski.com, til høyre ser du at det står next events, trykk så på eventen du vil se på, i dette tilfellet Liberec. Herfra finner du alt du trenger, startlister, Livefeed, resultater og mye annet rart.

Greit å lære seg Fissiden, som jeg synes er fryktelig rotete, da slipper du å lete her hver gang du vil se startlister.

Inlagd: 2011-01-15, 22:44
Skriven av: Hanne

fis-ski.com skal det være, beklager forresten at jeg legger ut døde linker, men jeg aner ikke hvordan jeg lager levende.

Inlagd: 2011-01-15, 22:46
Skriven av: Hanne

http://www.youtube.com/watch?v=i6gJuJt4y44

Falken på presskonferens efter dagens tävling.

Inlagd: 2011-01-15, 23:38
Skriven av: Oskar

Hanne: Fint! Jag tycker mig ha varit inne flera gånger på just den sidan du talar om, dock utan att ha kunnat hitta det jag letat efter. Men nu så ska det nog gå bättre.

Startlistor finns ju också på fiscrosscountry.com, men där kan i alla fall inte jag se hur de olika lagen är komponerade. Någon som vet om det är möjligt?

Inlagd: 2011-01-15, 23:43
Skriven av: Rickard A.

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values