09 januari 2011, av Oskar

Tour de Ski är över

Ni kanske har märkt att det varit lite magert med bloggande om touren under den sista helgen. Det beror inte bara på att det gått rätt så dåligt för Sverige utan också på att jag varit ute i skärgården och åkt skidor hela helgen. Halvtaskig uppkoppling och inte den bästa motivationen ligger alltså bakom.

En del (norskar) anmärkte att jag inte alls tog upp Johaug igår som en av de som skulle ha stor chans inför klättringen. När jag skrev det inlägget ville jag mest bara trycka publicera redan innan jag skrivit något så jag hade inte direkt tänkt igenom det så värst klart.

Hur som helst gjorde hon en helt makalös klättring idag. Jag fattar inte var krafterna kommer ifrån! Hon är ju tamigfan smalare än vad jag är och typ hälften så lång. Det är helt otroligt. Och gladare 2:a får man nog leta efter!

Men vilka skidor norrbaggarna skakat fram de senaste två dagarna också. Hujeda mig. Håller alla mina tummar på att det blir kallföre i Kollen, för annars är vi riktigt rökta tror jag.

Kowalczyk höll dock undan och tog hem totaltouren. Polskan som för några dagar sedan såg riktigt trött ut men lyckades hitta mycket krafter under vilodagarna (till skillnad från svenskarna som oftast blev sämre efter vilan) och höll ihop i slutet. Hon lät dock rätt oroad idag i en intervju innan start idag. Det lät verkligen inte som hon var säker på att hon skulle vinna.

Charlotte Kalla blev bästa svenska med en femteplats. Hon hade inte den där magiska blicken i dagens klättring, ni vet då hon kan göra vad som helst, så det blev ingen pallplats. Istället fick Marianna retro Longa den sista efter Kowalczyk och Johaug. Alltså jag älskar Longas blaffiga pannband, vita brillor och den svängiga frisörfrillan!! En sann skid-tant!

Vi måste också prata lite om Maria dagsländan Rydqvist. Som hon gick idag! 8:e bästa åktid, 20 sek snabbare än Kalla, och då utan att ha något speciellt att kämpa för. Jag tror hon börjar parkera sig på en fristilssträcka i VM! 15:e blev hennes slutplacering och det är grymt starkt av någon som fött barn ungefär ett halvår sedan.

Britta Johansson Norgren hamnade till slut på en 17:e plats av de 32 som fullföljde. Helt OK.

Dario Cologna höll undan på herrsidan och det var för väl. Jag hade nog blivit mentalt knäckt om Petter åkt ikapp och vunnit. Nämnde för en kompis idag att jag hade lagt ner bloggen helt då. Missförstå mig rätt nu alla, men jag har från och till jävligt svårt för baggen men speciellt hans ego. Det känns som att hans form är 50% skidåkare och 50% ego. Går det bra får han en sådan ego-boost att han ser ut att kunna göra vad som helst, och det är läskigt!

Bäste svensk blev Daniel Rickardsson som plockade en placering idag. Han hade möjlighet att ta en tredjeplats, men de åkare han hade omkring sig vid start var snäppet starkare när det var dags att klättra. Starkast av dem alla var Bauer som gled in på en tredjeplats.

Nästa svensk och enda som gick i mål bortsett från Richie var Marcus Hellner som nästan såg ut att ha gett upp allt redan innan start. Det var ingen riktig klös i åkningen, men man kan ju förstå varför. Stackars grabb. I många dagar har han legat med där i täten och som han har slitit och till slut blev det bara pannkaka av allt. Usch. 14:e blev han till slut.

Vanligtvis brukar jag alltid läsa alla kommentarer på hemsidan men de senaste dygnen har jag inte hunnit med alls. Ni får ha överseende med det. Ska försöka plöja igenom allt under morgondagen om jag får lite tid över.

Nu lägger vi detta bakom oss och gratulerar grannlandet i väster som fick till två bra andraplatser med galet snabba klättringar!

Nästa år…

PS. till slut måste jag bara säga att det är oerhört trist att endast tre damer och två herrar gick i mål av svenskarna. Jag förstår helt klart att folk blir sjuka, men om man nu vet att så många kommer klappa igenom, varför kör man då inte med full kvot? Vi fick väl skicka ner tre fyra åkare till? Förra året gjorde ju bland annat Magdalena Pajala sitt genombrott just i touren.

PS2. Hörde krönikör Karlssons snack på sportspegeln och det lät som om att han var oerhört pessimistisk angående svenskarnas placeringar och babblade på hur dåligt det gått. Men faktum är att hade vi suddat ut gårdagen, alltså vallamiss-dagen så hade det sett helt annorlunda ut. Visst kan man inte göra så, men man kan ju ändå tänka sig att svenskarna (kanske inte Hellner) skulle åkt mycket bättre om de hade OK skidor. Att säga att alla var usla är ju inte riktigt rättvist tycker jag.

224 kommentarer till ”Tour de Ski är över”

Bara att blicka fram mot VM. Det skulle vara så äckligt jävla skönt att slå Norge på de viktigaste distanserna 15 km och 4×10 km på VM!

Inlagd: 2011-01-09, 22:45
Skriven av: Benke Benbrott

Skönt att touren är över jag hade inte pallat många dagar till. Det är inte bara åkarna som blev besvikna på slutet och det tar på krafterna.

Inlagd: 2011-01-09, 22:50
Skriven av: nisse

Karlsson vill väl sluta tiden som krönikör med några vassa inlägg det är väl mest det det handlar om.

Jag är också livrädd för vad vallateamet ska hitta på under holmenkollen. De säger att de ska utvärdera och bli bättre men de borde redan ha någorlunda koll efter Liberec och sämre vallarundor tidigare i vinter. Nu snackar det om att börja om ifrån början med strukturer och allt (minns ej var jag läste det tyvärr) men det känns ju helt värdelöst. Hur kan Polen och Slovenien klara sig så bra med sina småteam!!!! Svenska vallarna borde försöka köra mer basic grejer än att försöka vara världsledande sen måste coachingen och uppmuntrandet till åkarna bli bättre som jag fattar det väljer Petter Northug klassiska skidor som inte Hellner eller Kalla skulle våga åka på? Jag ser hellre att de då tränar på att åka med sånna skidor innan istället för att de ska tappa minuter på de lättåkta partierna. Tala om att ge handicap!

Tycker touren har varit godkänd men jag instämmer att de tär vansinne att inte använda kvoten speciellt med tanke på alla avhopp! Verkar bara vara vi härinne som räknar och har oss för att försöka uppnå full kvot.

Northug ser tyvärr skrämmande på gång ut. Han har redan tagit tillbaka det mentala övertaget så nu vågar ingen ens försöka spurta ner honom. Huja!!! Vad jag gillar är dock att han försöker vara mer offensiv på andra delar än upploppet och spurtzoner!

Sen är det bara att imponeras av Johaug! Håller med dig om att det är sjukt att hon är så bra på tuffa banor. Skulle verkligen vara kul om hon fick vinna ett VMguld nnågång men då kanske de får slänga in ett backlopp men det kommer väl när Ulvang behöver en ny damgaljonsfigur efter Björgen och Steira lägger av. Det ruskiga är ju att Joahug är ju sjukt ung också men känns som värsta veteranen!

Slutligen jag har ej sett dagens lopp eftersom jag rände på olika industriområden hela dagen! Vart rätt förbannad när SVT inte ens la ut sammandrag eller hela loppet. Det enda som fanns var segerintervjuer (min tjej kollade först så jag ej skulle spoilas!!) VArför är det bara public service när det går bra för svenskarna!!! Hade sett fram emot två timmars back klättring på SVT play när jag kom hem!!!

*morr*

Inlagd: 2011-01-09, 22:52
Skriven av: Gnällbulten Burman

Benke: Det är prestige med 5 milen trots att det är masstart. Skulle nog räkna in Sprinten som prestigegren på herrsidan!

Inlagd: 2011-01-09, 22:52
Skriven av: Gnällbulten Burman

Burman: Jag håller inte med dig. En 5-mil med masstart finns det ingen prestige i för mig. 5-milen är dö, länge leve 15 km! 15 km-lopp som länge, länge kallades för ”sprinterdistansen”.

När slutade längdlöpning på skidor vara en idrott för män? Män lika hårda som 20-talets stenbrottsarbetare och rallare. Kan ni förstå hårdheten i det hela när karlar som Sixten Jernberg sa att han hade de lätt i jämförelse med sina föregångare?

Nåväl, on topic. Visst kan man tycka att det är pinsamt när ickenationer som Polen och Slovenien har bättre skidor än Sverige, men så är nog knappast fallet sett över en hel säsong.

Inlagd: 2011-01-09, 23:02
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Det är möjligt att sveriges vallare över tid är jämnare när det gäller topp resultat. Men Majdic eller Kowa blir iaf inte bortvallade på viktigaste etappen på tour de ski eller WM (Liberec) det är ganska illa tycker jag. De verkar ha en helt annan säkerhetsmarginal.

När det blir sånt här före som det var igår så verkar alla springa runt som yra höns i vallabussen. Stör mig på att Kallas vallare skröt om skidorna för blomman innan damloppet!!!

Inlagd: 2011-01-09, 23:04
Skriven av: Top 9 Tippare Burman

Nu finns ju slutetappen utlagda på SVTPlay åtminstone, fast de är allt lite långsamma på att lägga ut loppen. Jag hade samma ”problem” igår och man orkar ju inte undvika omvärlden hur länge som helst…

Inlagd: 2011-01-09, 23:11
Skriven av: JA

Vill bara ge godkänt till Haag, Britta, Rydqvist, Jönsson och Rickardsson vad gäller Touren, sett till vad de presterade i förhållande till förväntningarna. Bortser då helt från vallamissar, sjukdomar etc. Kalla och Hellner verkade nere och uppgivna efter gårdagens klassiska lopp, båda behöver förbättra sig i klassiskt men kunde ha åkt bra idag istället, det gjorde de dock inte – sett till deras kapacitet.

Rydqvists självförtroende-boost kan bli guld värd i VM-stafetten! Haags också. Britta närmar sig startsträckan.

Joel Burman nämner att vi borde ha fyllt kvoten vad gäller deltagare i Touren. Normalt skulle jag absolut hålla med men vi såg tyvärr denna helg i Scandinavian Cup i Torsby att Ida, Pajala, Brodin m.fl inte alls är i tävlingsform, jag tror inte de hade gjort bättre ifrån sig nere i Touren utan vi hade våra bästa där…

Inlagd: 2011-01-09, 23:14
Skriven av: Jörgen

Northug har ikke blitt mer ydmyk etter at formen er tilbake i alle fall. Leste at formtoppen kommer i februar, og at han regner med å bli svært vanskelig å ha med å gjøre der.

Reporteren spurte om vi kan forvente et Northug-show. ”æ ska show æ” svarte han.

Man kan like det eller ikke, han skaper jo blest om langrennssporten både når han vinner og når han taper. Vinner han stort i VM blir det jo selvsagt mye avisskriverier.

Men samtidig sørger han for å skryte seg selv så mye opp at fallhøyden blir ekstrem. Skulle han floppe vil det jo også bli ekstremt mye avisskriverier om ham.

Lik det eller ikke, men han er jo gull verdt for rekrutteringen til langrennssporten.

Selv synes jeg han er utrolig kul og digger når han vinner, men samtidig har jeg som de fleste andre både i Norge og Sverige litt problemer med oppførselsen hans. Spesielt når han taper. Vi trauste nordboere liker jo best den joviale Dæhlie/Estil/Ulvang typen. De gode gamle skikongene.

men tidene forandrer seg.

Inlagd: 2011-01-09, 23:14
Skriven av: Tor

Gjennom smøredebatten som har pågått i det siste, så høres det nesten ut som at Norge’s smøreteam er nær perfekte.
Da tror jeg vi glemmer alle de gangene Norge har smurt seg bort.
Det skjer, og det er like surt hver gang, men det er dessverre en realitet i denne sporten inntill noen finner opp Wünder-Valla™®

Inlagd: 2011-01-09, 23:19
Skriven av: Ubersnuber

Rätta mig gärna, men jag tycker att när Northug blev intervjuad av SVT under touren var han alltid intressant att lyssna på. Inget hån, nästan ödmjuk. Det är när skvallerpressen (läs AB, Exp, VG osv) ställer frågor som ”PN show” kommer igång.

Inlagd: 2011-01-09, 23:20
Skriven av: LMG, med rätt att skryta

@Tor
”Vi trauste nordboere liker jo best den joviale Dæhlie/Estil/Ulvang typen. De gode gamle skikongene.”

Snakk for deg selv ^_~

Inlagd: 2011-01-09, 23:23
Skriven av: Ubersnuber

Drygheten kommer när det är många bakom kameran (läs; presskonferrenser, massintervjuer). Precis som den typiske uppmärksamhetssökande mobbaren som kan vara hur snäll som helst på tu man hand men byter skepnad i grupp och blir ett as.

Inlagd: 2011-01-09, 23:25
Skriven av: Benke Benbrott

Tryckte på skicka innan jag blev klar *suck*
Nåja, det jag egentligen ville komma fram till är att jag önskar att sportjournalisterna kunde lägga ner lite mer tid på att ställa seriösa frågor till honom istället för att få honom att säga saker som hetsar på ”bråket” mellan Norge och Sverige. För grabben har intressanta saker att säga.

Inlagd: 2011-01-09, 23:26
Skriven av: LMG, med rätt att skryta

Jag blir lite förvånad att alla snackar om ödmjuka Dählie hela tiden. Jag minns mest hur han backade i mål för att visa sin överlägsenhet mot konkurrenterna.

Förövrigt tycker jag det är en fröjd att se Northug åka skidor. Han har verkligen drivit masstarstutvecklingen flera snäpp framåt. Innan han kom kändes det som ett lotteri vem som vann.

Inlagd: 2011-01-09, 23:38
Skriven av: manne

Tack Oskar för ditt engagemang! Det är givande att följa diskussionen här tycker jag.
Såg att Kowalczyk hade flera varv med silvertape runt fot och skaft på pjäxan. Tidigare hörde vi att hon har problem med att foten är överrörlig i pjäxan. Därför har hon också svårt i nerförslöporna. Antar att det är i skate. Tycker att pjäxfabrikanten borde skämmas! En åkare i världstopp måste kunna erbjudas specialtillverkade prylar. Tänker på Peter Forsberg och hans fotproblem. Det jobbades hela tiden med bl.a. skridskorna. Vilket pjäxmärke åker hon på? Kanske läge för en konkurrent att erbjuda bättre grejor?

Inlagd: 2011-01-09, 23:52
Skriven av: Lennart G

Angående Kowalczyk: Jeg leste på bloggen hennes at hun hadde en skade i foten som ga henne problemer når hun skøytet – og at det var derfor hun tapte så mye tid på 15 km i Toblach. Hun kjenner visst ikke noe til denne på klassisk.

Inlagd: 2011-01-09, 23:52
Skriven av: WorldofXC

@manne
”kändes det som ett lotteri vem som vann.”

OT
Og derfor følger ikke jeg med på Tour De France.
Jeg vil at det skal være en klar vinner.

Inlagd: 2011-01-09, 23:55
Skriven av: Ubersnuber

Ubersnuber…. Det er like klare vinnere i TdF:

Cancellara er overlegen i tempo
Cavendish er overlegen i flat spurt
Schleck og Contador var klart de beste i sammendraget.

Inlagd: 2011-01-10, 00:01
Skriven av: Tor

Javel, ser værtfall ut som en flokk behjelmede idioter på oppløpssiden, der en av dem popper 1 cm framfor resten av feltet. Sykkelbingo.
*shrug*
^_^

Inlagd: 2011-01-10, 00:23
Skriven av: Ubersnuber

Mosvikarn är tillbaks. Härligt
Han är masstartens Fosbury eller Boklöv.
Svenskarna och svenskorna åker för gammaldags för att vinna en masstart.
Man efterlyser någon som åker lite mer taktisk och klarar att skifta tempo över backkrön.

Inlagd: 2011-01-10, 00:24
Skriven av: Michael

Teknikmässigt ligger vi kanske inte så långt fram i skejt som Blomman och Hård tror.
Kallas skejtteknik verkar inte ha utvecklats sedan 07. Britta har mycket
tid och tjäna om hon kan slipa på tekniken.

Inlagd: 2011-01-10, 00:28
Skriven av: Michael

Blomman och Hård måste snart ersättas av några nya. De verkar inte ha koll på
mycket. Lahteenmäki, Johaug är 21 m.m.De enda de verkligen har snappat upp är att förklara växlarna i skejt, men det gör de med bravur.

Inlagd: 2011-01-10, 00:34
Skriven av: Michael

Michael: det finns så jäkla få bra sportkommentatorer.

Blomman och Hård, Vacchi och Adamson, Nybelius (hopp på ES), Kim Hartman – resten har jag jäkligt svårt för.

De kan bara referera ishockey, fotboll etc. men har ingen förmåga att skapa intresse och dramatik i ”långsammare” sporter.

Inlagd: 2011-01-10, 01:18
Skriven av: Skidjan

He he Ubersnuber. Alle de beste spurterene har jo opptrekkere, som trekker seg til side et par hundre meter før mål. Derfor ser det vel litt kaotisk ut. Men Cavendish er utrolig mye raskere enn de andre spurterne, og vinner de fleste flate spurter lett.

Forskjellen er at ca. halvparten av etappene i de store treukersrittene er så harde at spurterne ikke klarer å henge med.

Inlagd: 2011-01-10, 07:29
Skriven av: Tor

Hård och Blomman känns som ett med skidorna på tv, det skulle kännas fel utan dem. Stör mig redan när Karlsson tar en av deras platser.
Sen har man märkt av en hel del felsägningar i år, både från Hård och Blomman men mest Hård kanske.

Inlagd: 2011-01-10, 08:11
Skriven av: Adrian

Jörgen: Vad hade du förväntat dig av Kalla då? Tänkte nu blev hon femma och det är ju ett bra resultat i det stora hela sen tycker du Haag får godkänt fast hon var ju minuten efter Kalla inför sista dagen. Menar varför inte förvänta dig mer av Haag?

Hur länge ska Rydqvist göra sådana här resultat och folk ska säga att det är topp resultat? Hon är ju oftast långt efter dom bästa och egentligen ska ju Kalla slå henne i 10 lopp av tio om hon gör ett normalt lopp.

Britta och Rydqvist måste upp några steg för att Sverige ska ha nån chans i VM stafetten så är det bara.

Inlagd: 2011-01-10, 09:06
Skriven av: Andreas P

Andreas P:
Kan hålla med, tycker Kalla trots allt ska ha en eloge för att hon avslutar touren, samma med Hellner. De båda måste vara fruktansvärt besvikna över hur denna tour fick sitt slut, särkilt Kalla som hade en helt annan känsla när hon gick upp för backen senast och i mål.
I helhet är det naturligtvis ingen bra avslutning för svenska laget, ingen bra känsla…och ”vallamissen” skapar säkert lite osäkerhet hos åkarna inför kollen.
Vi får hoppas att alla självfötroenden och formen hos åkarna repar sig snabbt och att alla kan prestera redan i nästa VC-tävling.

Inlagd: 2011-01-10, 09:41
Skriven av: Adrian

Tycker Kalla gör en helt okej TDS ändå 2 gånger på pallen andra bästa åkt tid i jakstartsloppet bra i klassiska sprinten finns ändå rätt mkt positivt.. även om sista två tävlingarna blev mindre bra…

Kul att Maria å Britta åkte bra i TDS..
Rickardsson ser mkt stabil ut..Olsson gör de bra så länge han är med 5 tid på andra etappen ett helt okej DP lopp..Modin topp 9 på två etapper är bra..

Tycker ändå swe gör ett bra TDS..
blev 3 etapp segrar 2 andraplatser ..

Inlagd: 2011-01-10, 10:02
Skriven av: jossa

Andreas P: förstår inte riktigt den här hylla-Kalla-i-alla-väder och dissa-alla-andra-svenska-tjejer mentalitet som finns hos en del här inne. För mig är att vara åtta i ett världscuplopp ett toppresultat. Dissade du Anna Olsson när hon presterade på samma nivå som Rydqvist gjorde också.

Varken Kalla eller Haag var i någon toppform och då blir resultaten efter det också. Även om man inte är i något bra läge tycker jag faktiskt att man kan begära att man skall ge allt, att tycka att det är förmildrande omständigheter för Kalla och Hellner det tycker jag inte är OK.

Inlagd: 2011-01-10, 10:03
Skriven av: swestam

Tror ingen av TDS åkarna ställer upp i vc till helgen det är mängdträning på schemat nu och sen vet jag att varken Kalla el Haag ska åka alla vc lopp fram till VM, sen en sak till det är sprint till helgen.

Få se när dom kör vc nästa gång Rybinsk står dom ju över då det är SM.

Inlagd: 2011-01-10, 10:05
Skriven av: Andreas P

swestam: Nog var väl Kalla under veckan i toppform… inte skulle hon bli två på prologen 2 i DP loppet näst bästa tid i jaktstarsloppet om hon inte var i topp form.. eller vad har du för krav?

Inlagd: 2011-01-10, 10:07
Skriven av: jossa

Hej på er!

Alltid kul att läsa inlägg som handlar om en själv.
Kritiska kommentater eller anonyma påhopp är min vardag, och det har jag inga problem med.
Sticker man ut hakan får man räkna med att det smäller till också. Så fortsätt gärna diskutera.

Men däremot tycker jag det är lite trist när man blir missförstådd eller feltolkad. Och här anser jag att Oskar har helt fel när han skriver att jag ”babblade på om hur dåligt det gått”.

Jag ber dig, Oskar, att än en gång lyssna på vad jag sa i Sportspegeln:

http://svtplay.se/v/2290471/jonas_karlsson_om_svenskarna_i_tour_de_ski

Om du fortfarande anser att jag bara ”babblar om hur dåligt det gått” så kommer vi nog inte längre.

Men det jag hör, är följande:
Ur en totalt sett (alltså: sett till den totala tävlingen) medioker svensk tour väljer jag att lyfta fram ett flertal positiva saker:

– Rydqvist & Norgren i bra form.
– Södergren på gång
– Hellners skejtlopp var bra
– Richardsson bra, ffa i klassiskt
– Emils seger (utnämns till VM-favorit)
– Haags seger (VM-medalj?)
– Kalla lyckas i masstart

Jag tyckte nog jag lyckades krama ur det mesta positiva som gick att hitta, sett med svenska ögon.

Det negativa jag nämner är vallamissen, Olssons uteblivna form och Kallas taktiska missar i vissa lopp.
Dessutom säger jag att den svenska insatsen, TOTALT sett, i Touren är en besvikelse.

Och så är det. landslaget har uttalat att Tour de Ski är det största målet för vintern, vid sidan av VM.

Att då Charlotte Kalla, som blir bästa svenk, slutar femma, måste väl ändå anses som en besvikelse.
Kalla har vunnit tävlingen tidigare och dessutom saknades både Björgen och Steira denna gång, vilket gör att Kalla i praktiken var sexa, möjligen sjua.

Jag är i alla fall rätt övertygad om att Charlotte Kalla själv inte slår frivolter av glädje över en femteplats och jag tror heller inte hon skulle vilja höra någon stå i TV och prata om hur bra hennes insats var.

Hellner slutar inte topp 10, han hade siktat på pallen. Besvikelse? Ja.

Tour de Ski är just en tour – det är slutplaceringen som räknas. Mot den bakgrunden underpresterar våra två bästa åkare.

Richardsson gör det som förväntat , stundtals riktigt bra. Men han överraskar inte placeringsmässigt.

Jag gillar skidor och jag vill jättegärna att de svenska skidåkarna ska lyckas. Men att stå och hitta på framgångar i tv är inte trovärdigt.

mvh / Jonas Karlsson

Inlagd: 2011-01-10, 10:11
Skriven av: Jonas Karlsson

Jonas: Kalla ger väl sig själv ett mellan betyg, inte super och inte jätte dåligt och det var väl det jag ger henne.

Vm favorit ja det har väl Emil varit förut även OS favorit och hur har det gått.

Men visst har han Sveriges största guldchans i VM helt klart.

Inlagd: 2011-01-10, 10:36
Skriven av: Andreas P

Nu har Jonas Karlsson, experten, sagt sitt. Då är det nog bäst att vi lägger ner.

Inlagd: 2011-01-10, 10:46
Skriven av: Sten

Alltså innan Val di Fiemme så var det den bästa touren hittills för svenskarna. Den katastrofala vallamissen förstörde allt. Vi kan ju inte låta ett misstag med materialet få ta väck de positiva känslorna som vi hade under 80% av touren.

Richardsson t ex såg urstark ut i lördags och hade kunnat spräcka fältet om han haft Northugs skidor.

Hellners fantastiska körning på Cortina-Toblachetappen där han höll undan för en klunga som leddes av Petter Northug och Lukas Bauer under 35 km, varav 20 km UTFÖR, är ju en bragd bara det. Det vittnar om en förhöjd distanskapacitet.

Sen att svenskar blir sjuka hela jäkla tiden är ju jobbigt och oroväckande, men inte något nytt.

Jag tycker gott att Jonas Karlsson kunde ha varit mer positiv i sin analys.

Inlagd: 2011-01-10, 10:51
Skriven av: Gabriel

@Jonas: Jag hade sammanfattat touren på ungefär samma sätt som dig. Tycker krönikan var bra och välbalanserad. Dessutom tycker jag du växer in bra i kommentatorsrollen även om det naturligtvis är svårt att ersätta sådana legender som blomman och hård… Jag menar bara ljudet av deras röster är ju för mig och många andra svenskar så intimt förknippat med längdskidor.

Med det sagt har jag de sista åren börjat sakna lite alternativa röster vid kommenteringarna. Som alla andra har blomman&hård sina favoriter som att Mats Larsson åker fint klassiskt och att Hellner åker fint i skate. Och det finns så klart väldigt många fler åsikter. Läste till exempel på något norskt forum där Vylegzanin (sic!) hyllades till skyarna för sin teknik. Skulle vara trevligt att få in lite olika vinklar helt enkelt och gärna någon som är lite insatt i de internationella åkarna. Per Elofsson är tidvis superbra som expert även om han inte kommenterar.

Tack för en bra tourrapportering!
/Lasse

Inlagd: 2011-01-10, 11:15
Skriven av: Lasse

Oskar;
Jag tror inte på Maria som dagslända!

Du borde veta bättre, ta t.ex Simone, ACO och den i går aktuella Marianna Longa.

Jag hoppas givetvis på samma positiva utveckling för Maria.

”Mammadopning” är fortfarande tillåten!

Inlagd: 2011-01-10, 11:17
Skriven av: Elin

Det intressanta med Karlssons inlägg är tanken att om vi inte vinner är det underkänt. Detta har han gemensamt med större delen av vår journalistkår på sportsidan.Tycker att han ska gräva lite djupare i vad som hänt och inte se allt så ytligt som det verkar.

Inlagd: 2011-01-10, 11:27
Skriven av: Experten

Precis, mammdopning är icke att förringa. Det finns hur många exempel som helst. Kristina Smigun är ett annat skidåkarnamn som poppar upp.

Så nu ser vi till att inseminera alla svenska tjejer ;-)

Inlagd: 2011-01-10, 11:27
Skriven av: Gabriel

När det gäller kommentatorer så irriteras jag över att TV behåller Ulfbåge. Han har inte många rätt längre. Måste finnas nått annat dom kan sätta han på. Vissa dagar verkar han inte ens nykter.
Visst kan Jonas K bli bra. En sak som är viktigt det är att kommentatorerna skall inte missa sådant som vi hemma i TV-soffan kan se på våran plattv. Ulfbåge missar sådant hela tiden. Men det har även hänt Hård och Blomman.

Inlagd: 2011-01-10, 11:32
Skriven av: Sten

Gabriel; vore värt att göra en större undersökning av din hypotes, vad säger vetenskapen?

Inlagd: 2011-01-10, 11:40
Skriven av: Experten

Experten,

Jag tror att det finns sådana studier. Men jag vet inte vart man hittar dessa.

Men det har ju att göra med att det är mycket hög aktivitet på hormonutsöndringen under graviditet och amning. Vissa hormoner som t ex hGh (human growth hormone) är naturligt anabola och stimulerar muskeltillväxt och förbättrar återhämtningen.

Inlagd: 2011-01-10, 11:48
Skriven av: Gabriel

Betr. Karlssons inlägg. Han sa nåt om anonyma påhopp. Lite får man väl tåla om man är krönikör. jag tror att jag skulle stå ut med det mesta om jag fick ta hans jobb.Jäklar vad jag skulle tycka…

Inlagd: 2011-01-10, 11:49
Skriven av: Experten

Gabriel; hur länge kan man se den positiva effekten ?

Inlagd: 2011-01-10, 11:51
Skriven av: Experten

@Sten. Det som retar mig är att kommentatorerna måste prata ”hela tiden”. Det tycks vara förbjudet med tystnad. När man själv ser att någon ramlar i klungan t.ex. då pratas det om hur någon åkte i Holmenkollen förra året. Jag vill ha kommentatorerna mera ”här och nu”.

Inlagd: 2011-01-10, 11:59
Skriven av: Lennart G

Ett problem med Blomman och Hård är favoreseringen av vissa åkare. Är det någon annan som gör ett bra lopp blir det ofta som en överraskning efter målgång.

Inlagd: 2011-01-10, 12:02
Skriven av: Michael

”Det intressanta med Karlssons inlägg är tanken att om vi inte vinner är det underkänt. Detta har han gemensamt med större delen av vår journalistkår på sportsidan.Tycker att han ska gräva lite djupare i vad som hänt och inte se allt så ytligt som det verkar.”

Så skrev han väl knappast? Snarare att det är underkänt om våra bästa i respektive klass blir femma och nia.

Eller menar du på allvar att du är nöjd med TDS? Men vi ska kanske gå in helhjärtat med förlorarmentaliteten om att det viktigaste är att deltaga och kämpa väl. Nån jävla kritik ska man väl kunna pumpa ut så länge det inte är det enda man gör.

Det fanns mycket positivt och det betonades också men slutplaceringarna var i underkant.

Inlagd: 2011-01-10, 12:03
Skriven av: Benke Benbrott

@Jonas Karlsson – Håller med dig i din krönika. Tror folk generellt har lätt att uppfatta dig som gnällig eller negativ. Kan ha att göra med kroppsspråk och tonfall. Men det du säger är ofta vettigt och balanserat och jag vet att du är mycket insatt och kunnig och därtill engagerad.

När det gäller Norgren kan jag inte hålla med om att hon gör en bra tour. Hon är långt bak totalt sett i ett startfält där endast 32 löperskor kom i mål. Den enda distansen hon var med i toppen på var sprinten, men det är inte där hon behövs som allra mest i VM, det är på stafetten. Visst höll hon ihop bra i klassiska masstarten men hon tappade ändå kontinuerligt tid. I övriga starter gjorde hon inga direkt övertygande insatser.

Inlagd: 2011-01-10, 12:06
Skriven av: Anders

”Det som retar mig är att kommentatorerna måste prata “hela tiden”. Det tycks vara förbjudet med tystnad. När man själv ser att någon ramlar i klungan t.ex. då pratas det om hur någon åkte i Holmenkollen förra året. Jag vill ha kommentatorerna mera “här och nu”.”

Det där är ju något som svenska kommentatorer haft som signum genom alla år och jag tycker att de fortfarande är relativt bra på det.

Där är blomman/hård ungefär hundra mil före NRK:s dito också. Post och Björn är riktigt skickliga och har bra blick men de är totalt värdelösa på att bygga upp en stämning. De pratar verkligen HELA tiden. Varannan meningen, rakt igenom.

Inlagd: 2011-01-10, 12:07
Skriven av: Benke Benbrott

Experten,

Jag vet för lite om det här för att uttala mig egentligen. Men du kanske kan hitta något genom att googla.

Jag skulle tro (om jag bara spånar loss lite) att effekten avtar några månader efter man slutar amma. Men att man då kanske redan lyckats nå en ny nivå tack vare den tillväxt man haft genom att träna hårt efter förlossningen och haft maximal återhämtning tack vare de höga hormonutsöndringarna.

Det är ju välkänt och omdebatterat att före detta dopade drar nytta under hela sina karriärer av anabola substanser. Jag vet inte hur det står till med bloddopning, men det var ju ett återkommande diskussionsämne ang Kuitunen. Att hon inte kunde tas på allvar för att hon kan ha dragit nytta av att ha varit bloddopad tidigare och att hon inte skulle ha nått den nivån hon hade utan doping. Omöjligt att spekulera i sådant naturligtvis.

Inlagd: 2011-01-10, 12:08
Skriven av: Gabriel

Att slutplaceringarna var mediokra håller nog de flesta med om. Men när Karlsson pratar om ”touren totalt sett”, tolkade jag det som han pratade om hela touren och alla dess etapper inte bara slutplaceringarna. Därför upplevde även jag summeringen som missvisande negativ.

Inlagd: 2011-01-10, 12:11
Skriven av: manne

Tycker man skulle kunna ha en expert kommentator som varit med på högre nivå som aktiv eller varit aktiv rätt nyligen .tyckte N Jonsson var mkt mer saklig än Blomqvist är..Sedan tycker jag allt har sin tid Bomqvist har varit expert 15 år..

Inlagd: 2011-01-10, 12:25
Skriven av: jossa

Hvorfor prater alle om den store ”Vallamissen” på fellesstarten ?
Richardsson hang da godt med i teten han, var til å med oppe og gjorde det litt spennende på den siste runden, han hadde gode ski, hadde han hatt dårlige ski hadde han selvsagt aldri i livet hengt med så bra som han gjorde, det samme med Södergren, og begge disse løperne har god klassisk teknikk. Det dere kommer med er dårlige unnskyldninger, bedre å være ærlig å si som sant var at Hellener og Kalla klappet igjennom formmessig i tillegg til at de som sagt har dårlig klassisk teknikk. Oppsummert, touren er lang og hard og de gikk på en aldri så liten ”Brink” på slutten, det er sannheten…

Inlagd: 2011-01-10, 12:31
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Rickardsson hade inga kanonskidor, precis som t.ex Bauer. Bra fäste men bedrövligt glid. Kolla loppet igen så får du se hur mycket tidigare Rickardsson fick börja staka varje gång.

Angående Kalla och Hellner så gjorde de knappast några kanonlopp bortsett från dåliga skidor men dessa två drabbas betydligt hårdare av sämre skidor i klassiskt för att de just är sämre i klassiskt. Summa kardemumma är att Sverige hade genomgående dåliga skidor den dagen. Är det tillåtet för andra än Norge att ha det i bland eller är räknas det bara som bortförklaringar då?

Inlagd: 2011-01-10, 12:37
Skriven av: Benke Benbrott

Fast när Norge har dåliga skidor så är det ju de svenska vallarnas fel.

Inlagd: 2011-01-10, 12:43
Skriven av: Clownen Burman

Att det var mer än bara dåliga skidor som förstörde för Hellner/Kalla står väl klart, men båda dessa kräver perfekta skidor för att orka hänga med. Richardsson och Södergren tappade ungefär 10-15 sekunder varje lättåkt avslutning på den bedrövliga masstartsbanan. När ska FIS lära sig det som vi alla andra kan? Att amn inte kan ha en gigantiskt utförskörning direkt efter stigningarna och framför allt inte in mot stadion.

Inlagd: 2011-01-10, 12:46
Skriven av: Anders

Håller med om att det var alltför negativ summering av Jonas. I dom grenar som dom är bra på presterade Sverige bra. Hellner skejtade kanonbra, Kalla skejtade kanonbra, Rikardsson var kanon i klassiskt medtanke på skidorna. Jönsson var kanon i sprint. Haag gjorde en toppen dubbeljakt. Det är ju sådant som är viktigt. Och jag sa innan touren att jag förväntade mig att Kalla skulle vara topp5. För att vinna måste man ha maximal utdelning och det är inte sannolikt.
Så för mig var det en bra tour sett till etapp för etapp. Jonas K borde i stället intressera sig för det osportsliga bonussystemet.

Inlagd: 2011-01-10, 12:48
Skriven av: nisse

Jag håller med Neithiri, sveriges skidor var inte ”så” dåliga. Det var tveklöst vissa som hade bättre skidor men att angående Kalla och Hellner hade knappast vallateamet kunnat göra så mycket. De har en relativt hur bra de är i övrigt en sämre klassisk teknik och det blir utslagsgivande i vissa fören då de är tvungna att prioritera fästet.
Det var många som hade det tungt, sveriges media fixerar sig väldigt vid de svenska åkarna…

Inlagd: 2011-01-10, 12:53
Skriven av: Josef

Josef/neithiri: Ni pratar strunt, med bra skidor och usel teknik förlorar du inte mera utför. Så påstå inte att glidet var bra när man förlorade 30sek utför.

Inlagd: 2011-01-10, 12:57
Skriven av: nisse

Anders: Var ju utför efter sista stigningen mot mål i Obersdorf då var de inte många som gnällde över den avslutingen när kalla Haag tog en dubbel,,å alls såg att Kowalczyk
men anders jag håller med dig man bör se över hur banorna ser u..

Inlagd: 2011-01-10, 13:01
Skriven av: jossa

Södergren gikk jo ut etter løpet og sa han hadde hatt fantastiske ski. Men det er mulig Anders her inne vet mer om smørningen enn den Anders’en som gikk på skiene..

Inlagd: 2011-01-10, 13:08
Skriven av: mac

det man kan lägga till analysen kring sveriges resultat totalt i TdS är väl hur viktigt det är att hålla en hög lägsta nivå – samt att kunna ta dessa bonussekunder som är så otroligt viktiga. med alla regler som finns i TdS så går det alltid att göra en positiv analys och en negativ analys. Hellner och Kalla är ju förstås Sveriges största hopp och har de största förväntningarna, men de är ju också kända för att kunna göra riktigt dåliga lopp emellan, som i la cluzas t.ex.

Inlagd: 2011-01-10, 13:09
Skriven av: Emil

la clusaz kanske det heter

Inlagd: 2011-01-10, 13:10
Skriven av: Emil

Kalla tappade 30 sekunder på Johaug UTFÖR.

Alltså Johaug, skidvärldens långsammaste utförsåkare.

Fattar man inte att det innebär grymt dåliga skidor så fattar man inte mycket.

Inlagd: 2011-01-10, 13:12
Skriven av: Gabriel

Hon tappade alltså 30 sekunder från toppen av backen in till stadion. Det är helt sjukt.

Inlagd: 2011-01-10, 13:13
Skriven av: Gabriel

nisse: Jo det är precis vad det gör. Vid klassik åkning gäller det att pressa ner spannet precis när du trycker ifrån. Brister tekniken så måste du ha mera fästvalla (och/eller lägre spann) vilket kommer att bromsa skidorna när du åker utför. De bättre teknikerna kan köra med mindre fästvalla och glider därmed snabbare utför.
Därför gled säkerligen Södergren snabbare än Hellner då han ”vågade” köra med ”aggressivare” kombination fäste/glid.

Inlagd: 2011-01-10, 13:15
Skriven av: Josef

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Om Kalla och Hellner är tvugna att köra på så risiga skidor pga sin teknik vid dessa fören så måste man ju träna upp förmågan istället för att ge alla andra en hadikapp start på 30 sekunder i varje utförslöpa…

Inlagd: 2011-01-10, 13:16
Skriven av: Joel Burman

Ja, mac, du har helt rätt. Norge hade pisskidor men eftersom att exakt alla norrmän är födda med den magiska langrennsgenen så vinner ni allt ändå.

Sverige å andra sidan är bara en blek kopia där alla löpare har bedrövligt usel kapacitet och ingen kan åka utför. Därför spelade det ingen roll att svenskarna hade skidor som Sture Sivertsen 1997.

Inlagd: 2011-01-10, 13:16
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Det er kanskje greit å åpne for muligheten at det ikke bare var skiene som var problemet mot slutten av touren?

Södergren sier her ( http://www.expressen.se/sport/vintersport/1.2282966/lagkompisarna-ville-hjalpa-hellner ) at skiene hans var helt fantastiske, og gjerne kunne bytte med Hellner. Og begynne å blande inn Norge i dette er helt håpløst, må vel være fordi jeg er norsk. Vi har jo for øvrig kun 1 løper i verdenstoppen, uten at det har noe å si for formen til flere av de svenske utøverene.

Men når løperene sier noe helt annet selv, enn det flere her inne påstår at er sant, så er det vel noe som skurrer også hos deg?

Inlagd: 2011-01-10, 13:27
Skriven av: mac

Vi vet ingenting om hur kallas å Hellners skidor var vallade..

Sedan tycker jag de är konstigt att Kalla bara tappar 9 sek på Kowalczyk sista varvet utför när hon dom andra varven tappar 31 å 38..Kowalczyk gick ju riktigt hårt på slutet för att skaka av sig Johaug..

Inlagd: 2011-01-10, 13:28
Skriven av: jossa

Gabriel…Men sanningen er vel at, både Kalla og de andre åkarna taper også uppfor, i forhold til Kow og Johaug!

Inlagd: 2011-01-10, 13:28
Skriven av: tolsrav

mac:

Det är ingen som har påstått att det BARA var skidorna det var fel på, men om man inte tror att Kalla och Hellner blev drabbade av dåligt vallade lagg så har man inte sett loppet. Även Rickardsson hade dåligt glid (enligt egen utsago) men kompenserade det hyggligt med sin fina form och klassiska teknik.

Kalla tappar inte 30 sek på 1.6km utför med konkurrenskraftiga skidor.

Inlagd: 2011-01-10, 13:34
Skriven av: Benke Benbrott

Klart att Rikardsson hade dåligt glid på masstarten. Däremot så känns det som att han var i mycket god form och hade säkert med samma vallning som Northug kunnat prestera betydligt mycket bättre. Det hade säkert drabbat Hellner ännu mer, eftersom att då hade det säkert gått fortare i täten.

Inlagd: 2011-01-10, 13:37
Skriven av: Sten

Benke: Jeg kommenterte da også i første instans Anders sitt innlegg om at Södergren hadde dårlige ski. Dette er jo direkte feil. Og Kalla er utvilsomt ute av form, tapte masse både nedover og oppover.

Og når hun taper 9, 31 og 38 sekunder på de forskjellige rundene på samme nedoversløyfe, så ser jeg ikke helt hvordan man bare kan skylde på skiene her.

Inlagd: 2011-01-10, 13:39
Skriven av: mac

Har ikke Södergren/ Hellner de samme vallateam?

Inlagd: 2011-01-10, 13:42
Skriven av: tolsrav

”Og når hun taper 9, 31 og 38 sekunder på de forskjellige rundene på samme nedoversløyfe, så ser jeg ikke helt hvordan man BARE kan skylde på skiene her.”

Hur många gånger ska jag behöva säga att jag inte BARA skyller på skidorna, men har man sett loppet så är det uppenbart att Sverige genomgående hade dåliga skidor med vissa undantag.

Inlagd: 2011-01-10, 13:43
Skriven av: Benke Benbrott

Då kommer vi alla överens om att norska herrarna inte hade dåliga skidor på öppningsdistansen i OS och norska damerna hade kanonskidor i prologen i VC-avslutningen i Falun i fjol.

Så. Bra. Klart och betalt.

Inlagd: 2011-01-10, 13:54
Skriven av: Gabriel

Men må vært et jævlig føre i helga, hørte interjuet med Cologna på NRK, at han var misfornøyd med sine ski! Dårlig glid………..

Inlagd: 2011-01-10, 13:55
Skriven av: tolsrav

Tolsrav,

Det var inte alls svårt före. Det var alla utom Norge som hade lägre kapacitet och sämre teknik.

Norge hade rätt dåliga skidor men kunde tack vare sin fantastiska kapacitet och teknik köra så pass bra.

Inlagd: 2011-01-10, 13:59
Skriven av: Gabriel

@mac – Södergren tappade sekunder i utförskörningen, dock inte lika mycket som övriga. Dessutom har man nästan aldrig hört Anders klaga på skidorna, inte ens när han blev komplett bortvallad i femmilen i Sapporo.

Sedan är det ju så att både glid och fäste kan förändras under ett lopp eftersom man både sliter av den fäst och glidvalla som lagts plus att spåren och snöförhållandena förändras.

Kalla, Hellner, Haag och Richardsson har alla sagt att de tappade enormt mycket på platten. Därtill tappade Hellner och Kalla mycket uppför eftersom de inte har lika bra teknik som täten.

Inlagd: 2011-01-10, 14:03
Skriven av: Anders

Gabriel…..Nei jeg er ærlig og gamel gubbe, og det er bare å innrømme at svenskene (unntatt Sødergren) hadde jævlig dårlig ski både lørdag/søndag! Så vallateamet har en jobb å gjøre fram mot VM………………

Inlagd: 2011-01-10, 14:05
Skriven av: tolsrav

Det norsk/svenska tjatet börjar bli olidligt plågsamt. Att det ska vara så kul att kivas.

Andra nationaliteter här inne är väl annars trevligt, men det skulle inte vara fel med t.ex. en eller annan finländare för att bredda diskussionen.

På tal om Finland, Lähteenmäki imponerade verkligen under touren. Hoppas hon fortsätter utvecklas i lika positiv riktning.

Inlagd: 2011-01-10, 14:10
Skriven av: Digit

Gabriel skrev, ”Det var inte alls svårt före. Det var alla utom Norge som hade lägre kapacitet och sämre teknik.”

For noe sprøyt, så du ikke løpet? Vi har da aldri sagt at ALLE har dårligere kapasitet enn våre løpere, hele verden var representert der framme, både kanadiere, franskmenn, sveitsere, tsjekkere, to svensker osv osv hang helt greit med teten, Hellner stivnet…

Inlagd: 2011-01-10, 14:16
Skriven av: Neithiri

Når det gjelder smøring, så kan det jo være forskjell i ski også. Det er jo ekstremt vanskelig å finne et bra skipar. Om f.eks. Northug fr tilsendt 300 ”like” skipar fra Fischer, er det kanskje bare ett som er bra, og sjelden noen som er helt topp.

Som et eksempel kan jeg jo nevne at Petters beste skipar for klisterføre er gamle. De er arvet fra frode Estil, og både Northug og Estil har tatt OL-gull på de samme skiene. Etter hva jeg har forstått stod det ”Frode” også på de skiene petter brukte nå på Lørdag.

Det tar tid å bygge opp en bra skipark, hvis man ikke kan arve etter en gammel skihelt som legger opp.

Inlagd: 2011-01-10, 14:18
Skriven av: Tor

Estil-skidor… sådana skulle jag också vilja ha… den mannen kunde åka fort i vilket före som helst…

Inlagd: 2011-01-10, 14:31
Skriven av: Anders

Anders…..Han va Trønder han å, sju!
Du forstår trønderdialekt?

Inlagd: 2011-01-10, 14:37
Skriven av: tolsrav

Det är ju glasklart att norge har ett grepp över det svenska vallateamet i plusföre, det är bara att gratulera!
Jag tycker dock synd om de svenska åkarna som tvingas leva i ovisshet framöver.

Inlagd: 2011-01-10, 14:37
Skriven av: Adrian

Adrian….Dæm får smær sjøl!

Inlagd: 2011-01-10, 14:42
Skriven av: tolsrav

@tolsrav – Trönderdialekt är inte min starka sida… när jag jobbade i Stavanger trodde jag att det var den värsta dialekten, men ack så fel jag hade…

Inlagd: 2011-01-10, 14:58
Skriven av: Anders

Försökte köra den meningen i google translate men inte ens då blev det bekripligt :)

Inlagd: 2011-01-10, 15:09
Skriven av: Adrian

Adrian, ”de får valla själva” är min bästa gissning…

Inlagd: 2011-01-10, 15:12
Skriven av: Anders

Anders….riktig svar:-)

Inlagd: 2011-01-10, 15:19
Skriven av: tolsrav

Ahhh såklart, är inte helt klar i skallen denna måndag.
Intressant förresten att Jonas K läser denna blogg.
Som jag påpekat tidigare på svt-bloggen så önskade jag en liknanden denna blogg med ett konskvent uppdaterande och summerande av Hård, Blomman och varför inte just Karlsson.
Tror många söker sig hit för just den informationen, sammanfattningen och möjligheten att ventilera sina egna tankar med andra.

Inlagd: 2011-01-10, 15:25
Skriven av: Adrian

Jag kanske ändå snappade upp ett och annat under min korta period med norsk käresta, även om hon var från Molde…

Inlagd: 2011-01-10, 15:33
Skriven av: Anders

Jeg tror de færreste nordmenn her nekter for at Hellner hadde dårlig glid på lørdag, men det har blitt gjort en det forsøk på å forklare hvorfor Hellner, og det svenske teamet, faktisk valgte de skiene han gjorde. For de av oss som så hvor mye Hellner slet med ski med dårlig feste i Davos, så er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor Hellner valgte ”myke ski”. I etterkant er det lett å se at de valgte feil, altså for myke ski, men jeg tror ikke at Hellner hadde vært noe nærmere teten på Northugs ski. Han hadde selvsagt ikke tapt nedover, men
jeg tror ikke han har god nok teknikk og nok armstyrke til å holde følge med teten oppover på glatte ski. Richardsson derimot hadde nok gjort det bedre på Northugs ski, men han hadde nok ikke klart å gå i fra slik han gjorde i siste bakken.

Og for all del, dette er ikke ment som en kritikk av Hellner, han har jobbet stenhardt og hevet seg betraktelig i klassisk i år. Om et par år tror jeg han kan bli veldig god, men dette kommer til å ta litt tid.

Inlagd: 2011-01-10, 15:36
Skriven av: Hanne

I masstarter måste man nog våga gå på lite hårdare skidor med bättre glid, i alla fall om banorna fortsätter se ut som idag. Så det gäller att träna för det. Och inte tycka att det är ”pinsamt” eller ”fult” att gå ut och saxa. Man vinner inga masstarter genom att åka vackert.

Inlagd: 2011-01-10, 15:48
Skriven av: Anders

Jag tycker att slutsatserna när (snö)röken skingrats i TDS, är ganska no nonsens för svenskt vidkommande:

1. Avgörande att Sveriges vallateam hinner ikapp Norge fram till VM i det före som rådde på 7:e och 8:e etappen.

2. För mycket sjukdom. Att alla håller sig friska är en annan nyckel, inte minst för stafetterna där de svenska lagen är sårbara, särskilt på damsidan.

3. Svenskarna är utmanare men inte favoriter på de flesta distanser utom herrarnas sprint. Norge är skyhöga favoriter. Sverige kan slå ur underläge.

4. (Överraskande) starkt svenskt publikstöd kan bli viktigt i Holmenkollen. Skidpepp kan kanske bidra till mobilisering?

Tack Oskar för en lysande bra blogg!

Inlagd: 2011-01-10, 15:53
Skriven av: Per

Per….I punkt 3 ”Norge är skyhöga favoriter”
Nei, i VM kommer alle lands løpere til å spisse formen, likeså svenskene…………..

Inlagd: 2011-01-10, 16:00
Skriven av: tolsrav

Vi får inte glömma bort att de två kanske starkaste åkarna hittills i år, Vylegzhanin och Legkov, saknades.

Risken finns att dessa två krossar allt och alla i Holmenkollen.

Inlagd: 2011-01-10, 16:03
Skriven av: Gabriel

tolsrav: Jo, formtoppningen kommer flera lag att fixa. Det brukar Sverige vara bra på. Men resultaten i TDS, supervallan och hundratusentals åskådare längs spåren gör ändå Norge till stora favoriter.

Inlagd: 2011-01-10, 16:14
Skriven av: Per

Jag tror att Ryssland är det största hotet mot Sverige i Stafetten bortsett att Sverige inte vallar bort sig :)
Vem slår Martit B på damsidan?

Inlagd: 2011-01-10, 16:14
Skriven av: Adrian

Per,
Det finnes ingen Norsk ”supervalla”, resepten er terping på teknikk og ellers mye riktig kapasitets trening.

Inlagd: 2011-01-10, 16:21
Skriven av: Neithiri

jossa: kommentar om Kallas form (långt upp i tråden). Kalla hade toppform när hon vann fristilsloppet i Gällivare 2008, under OS och när hon vann TDS 2007/08. Hon var inte i toppform i år. Hon har inte åkt med den lätthet och det tryck hon har när hon är i toppform. Hon har fått kämpa mycket mer och det har sett tyngre ut i hennes lopp i denna tour (enligt mina amatörögon i alla fall).

Inlagd: 2011-01-10, 16:21
Skriven av: swestam

Final Climb…..Her er lista over alle, tiden fra tredje mellomtid, og opp til toppen blant herrene + Johaug.

Bauer 17:01
Perl 17:27
Villoz 17:30
Moriggl 17:32
Babikov 17:33
Clara 17:36
Reichelt 17:47
Fischer17:51
Duvillard 17:51
Gaillard 17:57
Kershaw 17:59
Northug 18:04
Jaks 18:06
Djupvik 18:11
Gjerdalen 18:15
Cologna 18:16
Di Centa 18:18
Perrillat 18:19
Ricardsson 18:26
Hellner 18:29
Micalek 18:35
Harvey 18:37
Rennemo 18:37
Manificat18:39
Dufourd 18:43
Leybyuk 18:47
Japarov 18:49
Bessmertnykh 18:50
Filbrich 18:53
Therese Johaug 18:55
+ 6 mann bak Johaug.

Inlagd: 2011-01-10, 16:36
Skriven av: tolsrav

Neithiri; sitter du på informasjon ingen av oss andre har? Alle så jo at nordmennene gled fantastisk godt på slutten av touren. De har også glidd utrolig godt på kaldt føre.

Kanskje du har rett, men du uttaler deg så bastant at man skulle tro du jobbet i smøreteamet.

Men samma det, alle de idiotiske kommentarene dine her inne gjør at ingen tar deg seriøst likevel.

Inlagd: 2011-01-10, 16:38
Skriven av: Tor

Neithiri
”Det finnes ingen Norsk “supervalla”, resepten er terping på teknikk og ellers mye riktig kapasitets trening.”

Pisspreik.
Greit nok at svenskene ikke hadde superski og formtoppen på de 2 siste etappene, den tror jeg vi har blitt enige om.
Men at norskene har en slags gud-fryktet teknikk som ingen andre har, er pisspreik.
Vi hadde folk i form + superski.
Ingen mer magi enn det, dessverre.

Inlagd: 2011-01-10, 16:39
Skriven av: Ubersnuber

Benke Benbrott; Jo när det gäller SVT Karlsson så har jag en känsla av att han vet för lite om längdskidor för att vara sakkunnig .Nöjd med touren? Efter omständigheterna helt ok.

Inlagd: 2011-01-10, 16:41
Skriven av: Experten

Glöm inte bort Finlands damer i stafetten under Oslo VM. Ett lag med Lähteenmäki, Saarinen, Roponen och Muranen kommer att vara med i medaljstriden. Håll i er Sverige vi vill ha silver hem till Finland.

Inlagd: 2011-01-10, 16:53
Skriven av: Lelle

Jag har svårt för folk som inte kan ta fakta utan nationalistiska vinklar.
När Norge hade is i rubben på stafetten i OS var det inget jag betvivlade. När Norges damer hade felvallat i Falun kunde jag med egna ögon konstatera att det var nått fel med så dåliga tider som dom hade.
Jag påstår inte att dom hade kass teknik och formkollaps utan jag konstaterar att det var otur för dom.
Att tro att Kalla som var 30sek efter Kowa tre dagar tidigare i klassiskt 10km nu helt plötsligt var 2.08 efter skulle ha bra skidor är mentalt störd.

Inlagd: 2011-01-10, 17:01
Skriven av: nisse

Jag har svårt att se att Tour de ski var nåt annat än en svenst besvikelse. Visst det var flera bra prestationer under touren, men det är trots allt slutresultatet som räknas. Bara två svenska herrar kommer i mål, Hellner slutar på 13e plats i touren och Kalla blir utklassad dom sista dagarna. Sponsorer och den stora publiken bryr sig om våra stjärnor. Då hjälper det lite att Maria Rydqvist för sin del gör en bra insats.

När det gäller vallningen är jag faktisk lite bekymrad. Vi var tillsammans med fransmännen bäst i vallaboden ifjol, men i år det ut som flera andra nationer har gått om oss.

Inlagd: 2011-01-10, 17:38
Skriven av: Stefan

http://www.langrenn.com/hansson-aapnet-sterkt.4870328-1743.html
Med Norsk flagg i luen!

Inlagd: 2011-01-10, 17:51
Skriven av: tolsrav

Flera landslagsåkare missar första höghöjdslägret (Olsson, Haag) och Emil är inte åter i träning ännu och åker troligen inte sprinten nu till helgen enligt Aftonbladet.

Inlagd: 2011-01-10, 17:55
Skriven av: swestam

Tolsrav: Flott oppstilling du hadde ovenfor. Johaug har gått virkelig fort. Å så er hun jo så søt ei jente, nesten søtere enn Marthe K fra Trøndelag hvor du Tolsrav kommer fra!

Inlagd: 2011-01-10, 18:01
Skriven av: Jomar Blekkås

Vad är din poäng, tolsrav? Men visst, med tanke på hur totalt överlägsna de svenska långloppsdamerna är övriga världen så förstår jag att ni vill se henne som norsk.

Inlagd: 2011-01-10, 18:02
Skriven av: Benke Benbrott

Utan Emil i sprint är det risk för fiasko (läs; ingen i finalen). Helvete vilken sjukstuga det är bland svenskarna i år.

Inlagd: 2011-01-10, 18:03
Skriven av: Benke Benbrott

Olsson har inte haft många friska dagar i vinter. Hans form är helt avgörande för stafetten. Attans.
Haag är väl inte helt avskriven av vad jag förstår på hennes blogg.
Emil klagade ju på att han var sliten redan efter etapp3 så han har nog åkt på en rejäl förkylning.

Inlagd: 2011-01-10, 18:04
Skriven av: nisse

För att inte tala om vilket guldhopp han är på 15 km om han är i storform. Han har verkligen inte fått visa vad han verkligen går för många gånger de senaste åren.

Inlagd: 2011-01-10, 18:05
Skriven av: Benke Benbrott

”Kuusamo”-effekten har alltså slagit in. Den norska läkaren påstod att svenskarna skulle få problem med luftrören efter Kuusamo och han verkar fått rätt för det är andra gången på kort tid som både Olsson och Haag är sjuka.

I övrigt så tycker jag Jonas Karlssons analys är klockren. Ur svensk synpunkt så VAR Touren en besvikelse totalt sett.

Intressant att se att Johaug endast var 26 sekunder långsammare än Hellner uppför backen.

Inlagd: 2011-01-10, 18:15
Skriven av: rs

Jomar Blekkås…Nei, de peneste jentene bor selvføgelig i Trøndelag!
Ble faktisk litt nyfiken nå, kommer fra samme sted som Therese kankje? Hedemarking! He he……………

Inlagd: 2011-01-10, 18:16
Skriven av: tolsrav

Enligt Hellner (bloggen) åker bara han, Rickardsson och Kalla på första höghöjdslägret. Ev. ansluter Johan Olsson. Sjukstuga med andra ord? Hellner verkar dock redan ha landat efter motgången. Har länge imponerats av hur stark han är mentalt. Ett viktigt vapen att ha på mästerskap.

Inlagd: 2011-01-10, 18:27
Skriven av: Per

Når vi er inne på langrennsjenter, så er vel frøken Elden det skjønneste jeg har sett i sporet ^_^

Inlagd: 2011-01-10, 18:38
Skriven av: Ubersnuber

Vad gäller TDS tycker jag så här. Det var ingen succé. Det fanns både goda och mindre goda insatser.

Det som oroar mig mest är alla sjukdomar, snarare än åkarnas kvalité. Om vi ska ha något i staffetten att göra måste alla vara friska. Och om vi ska vinna måste alla vara i toppform. Fortsätter folk vara så här sjuka, undrar jag hur många som är i toppform till VM.

Inlagd: 2011-01-10, 18:55
Skriven av: Gurra G

Sammantaget tycker jag att Sverige gör en bra tour. Det finns tre saker som vi ska ta med mot VM:
1. Vi är det enda landet med tre olika etappsegrare.
2. Vi är det enda laget som tog en dubbelseger.
3. Johan Olsson var sjuk mycket förra året också, då han missade touren, Otepää och halva SM. Sedan var han ändå i toppform under OS, vilket han varit fyra mästerskap i rad. Så räkna inte ut honom redan.

Inlagd: 2011-01-10, 18:55
Skriven av: JonasE

JonasE: Bra punkter!

Inlagd: 2011-01-10, 19:07
Skriven av: Joel Burman

JonasE:

Norge tog ju en trippelseger på sista etappen bland damerna. Fråga mig inte varför den etappen räknas efter tid medan etapp 6 (jaktstarten Cortina-Toblach) räknas efter målgång men oficiellt tog Norge en trippel på sista etappen.

Inlagd: 2011-01-10, 19:08
Skriven av: Benke Benbrott

Visserligen har du ju rätt i sak då Norge inte tog någon dubbelseger, men min poäng var nog klar ändå =)

Inlagd: 2011-01-10, 19:11
Skriven av: Benke Benbrott

nisse skrev, ”Att tro att Kalla som var 30sek efter Kowa tre dagar tidigare i klassiskt 10km nu helt plötsligt var 2.08 efter skulle ha bra skidor är mentalt störd.”

Er det mulig å skrive noe så dumt? Grunnen til at hun tapte så mye er selvsagt at hun gikk på en, som sagt tidligere, ”liten Brink”, touren er lang, at hun hang bra med tidligere i den kan da ikke trekkes inn som bevis på at hun derfor ikke kan tape mye tid på slutten av den, tåpelig, når man først får smellen slik som Kalla er det ikke rart i det hele tatt at det går minutter på slutten av en hard tour.
Og ”Mentalt störd” kan vi snakke om når noen sidestiller astmamedisin med bloddoping, noen som kjenner seg igjen her?

Inlagd: 2011-01-10, 19:18
Skriven av: Neithiri

Benke…”vilket guldhopp han är på 15 km”
I Norge sier vi att våre løpere har medaljesjanser! Skal du ta gull, må ski og form være helt på topp. I tillegg må du ha dagsformen inne……Du har store krav til dine løpere.

Inlagd: 2011-01-10, 19:28
Skriven av: tolsrav

Fick just telefon från Ryssland.
På risig linje påstår min väninna att Legkov troligen ”hat die Schweinegrippe”.
Svininfluensa alltså?

Inlagd: 2011-01-10, 19:41
Skriven av: Elin

@Neithiri
”Grunnen til at hun tapte så mye er selvsagt at hun gikk på en, som sagt tidligere, “liten Brink”, touren er lang, at hun hang bra med tidligere i den kan da ikke trekkes inn som bevis på at hun derfor ikke kan tape mye tid på slutten av den, tåpelig, når man først får smellen slik som Kalla er det ikke rart i det hele tatt at det går minutter på slutten av en hard tour.
Og “Mentalt störd” kan vi snakke om når noen sidestiller astmamedisin med bloddoping, noen som kjenner seg igjen her?”

Du er ikke akkurat min favorittposter her, men rett skal være rett; bra innlegg!

Med det sagt, så tror jeg skiene var dårlige, og kombinert med sviktende form ble avslutningen skuffende for henne.

Med andre ord: Jeg tror hun kunne reddet pallen hadde formen vært dær i nest siste renn.

Inlagd: 2011-01-10, 19:44
Skriven av: Ubersnuber

Stiligt av dig, tolsrav att plocka ut den del av mitt inlägg som passar ditt planerade svar bäst! Speciellt när du bryter en mening mitt i…

Orden jag skrev efter ”vilket guldhopp han är på 15 km…” var ”…om han är i storform”.

Det handlar inte om höga krav utan det faktum att han ÄR ett guldhopp om han är i storform. För den delen blir jag knappast besviken om han ”bara” vinner silver eller brons.

Så klart måste skidor och form vara helt på topp, men vem som helst kan inte vinna bara för att de har drömskidor och drömform. Johan är dock en av de som kan vinna.

Inlagd: 2011-01-10, 19:45
Skriven av: Benke Benbrott

neithiri: Neithiri den Brinken kom då i såfall i första utförsbacken på första varvet. Hon tappade 31sekunder på första utför. Men lyckades minska den tiden på sista varvet till 9sek.
Det ser väl inte ut som en Brink i mina ögon. Och Blomkvist på SVT ropade nej i första lilla utförsbacken när han jämförde glidet med Johaug.
Men det spelar ingen roll längre, det är historia.

Inlagd: 2011-01-10, 19:46
Skriven av: nisse

”Med det sagt, så tror jeg skiene var dårlige, og kombinert med sviktende form ble avslutningen skuffende for henne.

Med andre ord: Jeg tror hun kunne reddet pallen hadde formen vært dær i nest siste renn.”

Ja, helvete vad svårt det ska vara för folk att förstå att ett dåligt resultat kan ha flera orsaker. Jag vet inte om Neithiri kanske lever i någon form av svart-på-vitt-värld där det är antingen eller?

Inlagd: 2011-01-10, 19:47
Skriven av: Benke Benbrott

Intervju med vallachefen om någon missat: http://svtplay.se/v/2290136/skidor/vallachefen__for_mjuka_skidor?sb,k103718,3,f,-1

Neithiri: Försöker du påstår att Kalla gått såpass in i väggen att hon som hon själv beskriver inte ens kunde hänga med nerför när hon låg i rygg i första utförsåkningen? kom igen…

Inlagd: 2011-01-10, 19:52
Skriven av: Adrian

At det svenske laget hadde dårlig ski på lørdag under klassiske løpet er ubetinget. Verre syns nå jeg,er at det var ingen forbedring i fristil på søndag!

Inlagd: 2011-01-10, 20:10
Skriven av: tolsrav

Benke: Det är ju enkelt! När sverige har dåliga resultat beror det på dålig grundträning. När Norge har dåliga dagar är det bara Svenska vallarna som smörebommar! Det är ju svart och vitt och enkelt att leva efter…

Aftonbladet rapporterar om sjukstugan i landslaget: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article8389791.ab

Ja herregud vilken risig uppladdning inför VM speciellt eftersom de ska testa om alla skidorna också. Vi får nog nöja oss om vi kan bärga en stafett medalj i Holmenkollen.

Inlagd: 2011-01-10, 20:21
Skriven av: Joel Burman

tolsrav: Helt enig med dig. Men du har ju lovat att det inte är +grader och blöta spår, det gör mig trygg…..

Inlagd: 2011-01-10, 20:38
Skriven av: nisse

Men hallå! Nu måste väl alla ha insett för länge sen att Neithiri bara är ute efter att provocera. Och han lyckas ju jäkligt bra måste man säga när det börjar svängas med uttryck som ”mentalt störd” här på forumet. Men den här debatten måste ju vara att betrakta som avslutad för länge sedan. De allra flesta verkar vara rörande överens om att en kombination av dålig form och dåliga skidor som ledde till de dåliga resultaten på de två sista sträckorna. Hur fördelningen av ansvaret mellan form och skidor ser ut kommer vi aldrig få reda på.

Har vi inget annat att diskutera. En sak jag vill ta upp är resultaten för de norska herrlöparna förutom Northug (som redan diskuterats väldigt mycket). Tyckte Simen Östensen körde väldigt bra till han bröt. Varför bröt han? Sjuk? Tyckte också att Gjerdalen tidvis var med uppe i händelsernas centrum. Snorri Einarsson måste väl ha gjort en väldigt svag tour även med tanke på hans ringa erfarenhet. Han låg väl nästan alltid bland de allra sista? Hur ser man i Norge på resultaten och herrarnas prestationer?

Inlagd: 2011-01-10, 20:40
Skriven av: Lasse

Adrian:
Jo, det er mulig Kalla hadde litt dårligere ski lørdag, allikevel er jeg ikke med på at de var SÅ mye dårligere som noen her skal ha det til. Jeg tror heller på at den ”lille Brinken” mot slutten av en hard tour var det som var den største faktoren her. Det var motsatt med Johaug, hun har følt seg bedre og bedre, og på lørdag var hun klar til å vise oss alle hvor god hun egentlig er, hun formelig eksploderte fra start, det var ”vill tiger” fra første stavtak, og hun feide inn i første bakken med dødsforakt, Kalla og de andre ble tatt ”litt” på senga der og fikk bakoversveis da de følte hvor fort det gikk, og er man da i nedadgående form slik Kalla var, ja så er man sjanseløs til å følge(den enste som klarte det var jo polskan), Kalla forsøkte men gikk i veggen, og da taper man også mye tid nedover, det er ganske slitsomt å sitte i hockey slik de må for å holde farten oppe, det handler ikke bare om glid, det vet alle som driver med langrenn, de som sier det kun handler om å hvile seg i nedoverbakker vet ikke hva de snakker om.

Inlagd: 2011-01-10, 20:43
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Du ger dig verkligen inte…

Inlagd: 2011-01-10, 20:46
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: Varför skulle han det när han får så mycket bekräftelse?

Inlagd: 2011-01-10, 20:51
Skriven av: Lasse

Det behöver inte vara någon katastrof att sjukdomarna kommer nu. Bara det finns flexibilitet att t ex ordna ett nytt höghöjdsläger för de som missar Livigno. Vad jag känner till så har alla distansåkarna utom Södergren haft gedigna barmarksäsonger, och att ta det lugnt ett par veckor så här kan mycket väl göra stor nytta.

Jag känner mig rätt lugn med Johan, han kommer i form.

Inlagd: 2011-01-10, 21:02
Skriven av: Gabriel

Lasse, dette er et diskusjonsforum, og at ikke alle sluker unnskyldningen angående dårlige ski rått må dere tåle uten å komme trekkende med alskens personangrep, snikk snakk om provokasjon osv, men ok, jeg skal gi meg nå.

Inlagd: 2011-01-10, 21:10
Skriven av: Neithiri

Nog verkar de norska åkarna haft bra grejer under pjäxorna men frågan är snarare vad de hade i droppet. Hade någon annan nations åkare plötsligt presterat som de norska gjorde i slutet av Tour de Ski hade de omedelbart blivit misstänkta för annat intravenöst än kraftig näringslösning. Tänk om det vore det ryska laget…vad hade du trott då? Jag påstår definitivt inte att de norska åkarna dopat sig men jag har definitivt inte samma tilltro till våra kära grannar sedan typen Northug, den mest osportslige som stått på ett par skidor (förutom de som fällts för doping) tagit plats på skidarenorna. Hans uttalanden stör mig men jag vet inte vilken tilltro jag kan ge media (kvällspress) i det fallet. Det som visar mest vilken bajskorv han är är just det han visar i spåret, många pratar om att åkare är taktiska men att vara taktisk är inte detsamma som att vara osportsligt utstuderande. Jag skulle kunna forsätta i en oändlighet men det får räcka just nu.

Förövrigt tål att trycka på att Northug var rätt långt ifrån bäste åkare på avslutningsetappen.

Inlagd: 2011-01-10, 21:14
Skriven av: JLA

@Lasse
”Hur ser man i Norge på resultaten och herrarnas prestationer?”

Resultatene har fått hard kritikk i lange tider, men ingenting ser ut til å bli gjort med det
Når Northug gjør det dårlig, reagerer nordmenn på den dårlige bredden i herrelandslaget, men når Northug er i form velger de fleste å ignorere det.
Det har blitt en slags norm.
Og gudene vet at Djupvik har masser av talenter å hente av; vi har antakeligvis den største bredden blandt juniorer.
For meg betyr det at det er treneren det er noe feil med.

Inlagd: 2011-01-10, 21:15
Skriven av: Ubersnuber

Det där inlägget från JLA måste ju ha varit tidernas lågvattenmärke på denna sida…

Inlagd: 2011-01-10, 21:18
Skriven av: JA

JLA: Blev du utkastad ifrån Aftonbladet och Expressens kommentatorsforum eller?

Inlagd: 2011-01-10, 21:21
Skriven av: Joel Burman

JA:

Yttrandefrihet. Inga ogrundade påståenden.

Inlagd: 2011-01-10, 21:21
Skriven av: JLA

JLA, grattis till årets kommentar på Skidpepp.

Att få ihop Northug, doping och bajskorv i samma kommentar kräver sin man.

Du får Nettan att framstå som en sympatisk diplomat.

Inlagd: 2011-01-10, 21:22
Skriven av: Gabriel

Joel:

Intressant att jag verkade bli så intressant här och inte inlägget, tala istället om vad du tycker är så fel med det jag skrev.

Inlagd: 2011-01-10, 21:24
Skriven av: JLA

Don’t feed the trolls ^_~

Inlagd: 2011-01-10, 21:27
Skriven av: Ubersnuber

”Nog verkar de norska åkarna haft bra grejer under pjäxorna men frågan är snarare vad de hade i droppet. Hade någon annan nations åkare plötsligt presterat som de norska gjorde i slutet av Tour de Ski hade de omedelbart blivit misstänkta för annat intravenöst än kraftig näringslösning. Tänk om det vore det ryska laget…vad hade du trott då? Jag påstår definitivt inte att de norska åkarna dopat sig men jag har definitivt inte samma tilltro till våra kära grannar sedan typen Northug, den mest osportslige som stått på ett par skidor (förutom de som fällts för doping) tagit plats på skidarenorna.”

Jag tycker det mesta i ovanstående citat var ganska raljant i överkant. Dessutom så var ju inte Norska resultaten så enormt överjordiska. Alla vet ju att Johaug är en grym klättrare sedan tidigare.

Inlagd: 2011-01-10, 21:28
Skriven av: Joel Burman

Gabriel:

Är det bra eller dåligt? Notera att jag med början på fjärde raden påpekar att jag inte tror att de norska åkarna är dopade. Kära skidvänner, gå till er själva, vad hade ni trott om det inte var det norska laget som plötsligt åkte så fort.

Inlagd: 2011-01-10, 21:29
Skriven av: JLA

”Att få ihop Northug, doping och bajskorv i samma kommentar kräver sin man.

Du får Nettan att framstå som en sympatisk diplomat.”

Hehehehehe! *hikst*
aaahhahahahaha!
ooh! *pust*..aah!
Takk for en god latter =)

Inlagd: 2011-01-10, 21:31
Skriven av: Ubersnuber

Men allvarligt, JLA. Tycker du att det är märkligt att man är mer misstänksam mot ryssar än i princip någon annan nation?

Inlagd: 2011-01-10, 21:31
Skriven av: Benke Benbrott

Joel:

Jag håller med om de norka resultaten och jag påstår fortfarande inte att de norska åkarna är eller att jag tror att de är dopade. Läs vad jag skriver, tolka det inte.

Jag vidhåller fortfarande att Northug är demoralisernade för sporten och därmet ganska oförargligt kan kallas för bajskorv.

Inlagd: 2011-01-10, 21:34
Skriven av: JLA

”Kära skidvänner, gå till er själva, vad hade ni trott om det inte var det norska laget som plötsligt åkte så fort.”

Legkov & co har fått masse skryt på skidpepp for sine sinnsykt harde løp.
En av russerne fikk startnekt pga høye blodverdier: her på skidpepp sa de fleste nordmenn og svensker at dette var vanlig i sporten og at vi burde ikke mistenke urent spill.
Så, nei.

Inlagd: 2011-01-10, 21:35
Skriven av: Ubersnuber

@neithiri: För det första är det här en blogg och inte ett forum. För det andra borde väl du som tydligen är väl bevandrad i forumvärlden känna till att där finns ett fenomen som kallas troll. Det här är wikipedias definition: In Internet slang, a troll is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking other users into a desired emotional response[1] or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.

Tycker det stämmer rätt bra in på dig då dina inlägg varenda gång har en hållning som är nedvärderande för svenska skidåkare och denna bloggs kommentatörer.

@Ubersnuber: Jo jag känner till den ståndpunkten som du beskriver, men jag undrade mer hur man ser på prestationerna i TdS eftersom de ändå är lite bättre än tidigare på säsongen. Men det kanske inte skrivs så mycket om dem? På VG:s hemsida är det ju bara Northug som gäller men det måste väl finnas andra ställen?

Håller med angående juniorer. För sveriges del ser det skrämmande dåligt ut som vanligt… :(

Och i skandinaviska cupen blev det tiodubbelt norskt för damerna i Torsby (där jag för övrigt kommer från) i helgen så bredden är det ju inget fel på.

Inlagd: 2011-01-10, 21:38
Skriven av: Lasse

Men har vi verkligen sett Legkov göra några ”sinnesjuka” lopp? Ett ”sinnsykt löp” är för mig vad Muhlegg gjorde 2002.

Inlagd: 2011-01-10, 21:38
Skriven av: Benke Benbrott

Lasse…Det norske landslaget er Petter Northug, og jeg glemte nesten, vi har jo en del skiskytere! Kort fortalt!!!!!!!!!

Inlagd: 2011-01-10, 21:38
Skriven av: tolsrav

Benke:

Nej det tycker jag inte, jag är själv mer misstänksam mot lag som upprepade gånger fällts för doping. Däremot tycker jag att man kan reflektera över sina egna tankar och reaktioner, har jag fel när jag påstår att de flesta andra lag som plötsligt är som återuppståndna i mångas tankar blir misstrodda.

Inlagd: 2011-01-10, 21:39
Skriven av: JLA

Tolsrav:

Det norska landslaget är väl inte minst Marit Björgen och de andra fantastiska damerna, förövrigt förfaller de vara goda sportskvinnor.

Inlagd: 2011-01-10, 21:43
Skriven av: JLA

Vad var meningen med ditt inlägg om du inte menar något av vad du skriver? Du verkar ju hålla med om att Norrmän/Norskor inte åkt misstänkt snabbt.

Inlagd: 2011-01-10, 21:45
Skriven av: Joel Burman

Lasse skrev: ”Håller med angående juniorer. För sveriges del ser det skrämmande dåligt ut som vanligt… :(”

Det där tycker jag inte du ska haka upp dig på. Själv tycker jag att det känns bra. Sverige har suveräna chanser just nu att bygga upp och stärka både A-laget samt U23/Utvecklingslandslaget.

Just nu har vi ett OS-guldlag i stafett som samtliga lär vara aktiva till 2015 (förmodligen även längre än så för Daniel och Marcus). Bakom finns det ett par yngre med potential som Fredrik Jonsson och Halfvarsson.

På damsidan har vi nästan bara unga löpare samtidigt som våra yngre juniorer räknas som bland de bästa i världen.

Mycket kan hända och jobbet ska göras men jag tycker det känns rätt bra faktiskt.

Inlagd: 2011-01-10, 21:45
Skriven av: Benke Benbrott

@JLA: Men jesus! lågvattenmärke var ordet… Först så säger du att man inte kan lita på kvällspressen men sen gör du det likafullt när du kallar Northug en bajskorv…

Och först undrar du vad norrmännen har i droppet, men sen säger du att du inte tror att de dopat sig…

Det verkar ju liksom att du har en del kontroversiella åsikter som du inte vågar stå för. I så fall är ju standardrekommendationen att helt enkelt inte för fram dem. Att säga nåt och sen inte stå för det är ju lite lågt tycker jag.

Dessutom tycker jag att det du antyder är helt galet i största allmänhet.

Inlagd: 2011-01-10, 21:46
Skriven av: Lasse

Neithiri: Du har mange gode og veloverveide kommentarer. For guds skyld: Ikke gi deg

Tolsrav: Er ikke hedmarking, men faktisk trønder, som deg!

Inlagd: 2011-01-10, 21:48
Skriven av: Jomar Blekkås

Legkov har gjort många sinnesjuka prestationer, men lyckas rätt sällan att knyta ihop säcken i slutändan. Som Södergren.

Jag gillar honom för att han är en gammal hederlig kapacitetsåkare med halvdassig teknik som kan gå ifrån och göra en masstart rolig. Alla som har den kapaciteten och som vågar köra får min respekt.

Sen är det som det är med Ryssland och doping. Men jag har sedan länge bestämt mig för att hålla stenhårt på devisen ”alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats”. Man blir demoraliserad av att gå omkring och misstänka alla för doping hela tiden. Då kan man lika gärna sluta se på skidor.

Inlagd: 2011-01-10, 21:49
Skriven av: Gabriel

Appopå svenskarnas sjukdomar så tycker jag Johan Olsson dabbat sig ordentligt – han verkar ju riktigt ordentligt sjuk. Tidigare år har han ju avstått Touren pga. att han inte tror han pallar så mycket tävlande på kort tid. Minns också ett reportage i höstas på SVT där han sa att han nog var lite ”skörare” än de flesta och behövt bygga upp sig till världstopp under många års tid. Så varför i hela friden skulle han köra Touren ett år när det är VM i Kollen när han kunde väntat till nästa år???
Här känns det också som om kaptener/tränare styr lite för lite vad gäller taktisk planering.

Inlagd: 2011-01-10, 21:53
Skriven av: Allan Vallan

Mata inte trollen…

Inlagd: 2011-01-10, 21:54
Skriven av: Jörgen

Jag har inte tagit tillbaka något av det jag skrev och jag står för det ordagrant. Kontentan av mitt urspungliga inlägg är:

Vem kan man lita på och varför?

Som jag ser det har Northug skadat förtroendet för skidåkare som goda sportsmän i allmänhet och norska landslaget i synnerhet och det grundar jag inte på de uttalanden kvällspressen tillskriver honom utan hans uppträndande som man kan se på tv-bilderna (de kamske man inte skall lita till helt heller).

Jag vill även tillägga att jag aldrig missunnat Norge framgångar i skidspåren förrän nu (men det gäller inte norska skidåkare i allmänhet utan Northug i synnerhet).

Inlagd: 2011-01-10, 21:57
Skriven av: JLA

Northug är ju ödmjukare än någonsin.

Inlagd: 2011-01-10, 21:59
Skriven av: Joel Burman

@benke benbrott
Känns väl tveksamt om Södergren är med till 2015 med tanke på hur det sett ut de senaste åren. Olsson är jag också lite tveksam till faktiskt. Jo mycket kan ju hända åren efter juniortiden, men det hade ju varit trevligt med någon som kunde vara lite brutal på JVM på herrsidan.

Inlagd: 2011-01-10, 21:59
Skriven av: Lasse

Joel,

Ja det är intressant med Northug. Jag har aldrig hört så många trevliga kommentarer från honom någonsin som nu efter TdS. Kanske har han bestämt sig för att byta taktik. Hoppas på det, det kommer han vinna stort på i så fall.

Inlagd: 2011-01-10, 22:03
Skriven av: Gabriel

@Gabriel
”Ja det är intressant med Northug. Jag har aldrig hört så många trevliga kommentarer från honom någonsin som nu efter TdS”

Han fikk nyss om at FIS delte ut 200 WC poeng for mest ydmyke løper, så det ble en del av hans strategi i å vinne sammenlagt.
^_~

Inlagd: 2011-01-10, 22:09
Skriven av: Ubersnuber

Benke: Håller med Lasse, tveksamt om Södergren och Olsson är aktuella för ett svenskt stafettlag 2015, om de ens är aktiva då. Det skulle nog vara ett svaghetstecken.
De kan ju tyvärr inte graviditets dopa sig heller.

Inlagd: 2011-01-10, 22:10
Skriven av: Joel Burman

Med tanke på Södergrens kärlek till sporten ser jag det inte alls som otänkbart att Södergren satsar till 2015. Att det nödvändigtvis skulle handla om ett stafettlag menade jag inte, men han är alltid intressant för en femmil, speciellt om Falun går hårt på angående intervallstartsmöjligheterna.

Johan Olsson har garanterat flera år kvar i toppen om han vill och en late bloomer som honom borde ha motivation kvar så att det räcker och blir över.

Och som sagt, jag tänkte inte i första hand på dem som nödvändiga pjäser i ett stafettlag, utan mer på konkurrensen, vilket alltid är positivt. Man ska inte kunna ”räckmacka” sig in på landslaget.

Inlagd: 2011-01-10, 22:23
Skriven av: Benke Benbrott

Lasse, jeg er langt i fra så pessimistisk på norsk herrelangrenns vegne som flere andre. Både sundby og Rønning er medaljekandidater på 15 km. De har kanskje ikke like høyt toppnivå som Bauer og Olsson, men de er jevnere og med enn masse flaks kan de tilogmed ta gull. Også skøyterne våre fortjener litt skryt synes jeg, de er kanskje ikke medaljefavoritter men de har hevet seg en god del siden i fjor, og jeg tror de kan heve seg ytterligere til vm. Selv Østensen virker å funnet litt form, men jeg er redd for at han ikke vil vinne nok, jeg lurer på om han går på langrenn rett og slett fordi han liker det, ikke fordi han vil bli best.

Det eneste som gjør meg ordentlig urolig er at nordmennene ser ut til å bli dårligere når det skal gås stafett, men jeg håper at menneskehavet i holmenkollen skal løfte dem fremover…

Inlagd: 2011-01-10, 22:32
Skriven av: Hanne

JLA…..Fra Final Climb.
Mest hysteri var det rundt Petter Northug. Alle journalister og fans flokket seg rundt han.Italierne ville ha autograf og bilder
De er jo helt ville etter Petter i utlandet. Det er helt tullete, rett og slett tullete, sier hans mamma Maj og ler.
At han er såpopulær i utlandet er veldig rart. Men det er artig, synes Maj Northug!
Så du tror ikke langrennsporten trenger en Northug?
TA-Sporten………..

Inlagd: 2011-01-10, 22:40
Skriven av: tolsrav

Tolsrav; vad menar du med detta?Så du tror ikke langrennsporten trenger en Northug?

Inlagd: 2011-01-10, 22:52
Skriven av: Experten

Tolsrav:

Jag tror säkert att Northug drar till sig extra publicitet och att han kan locka andra typer av människor att vilja se på sporten men jag tror inte att det är denna publik skidsporten bör ha. Jag tycker att skidsporten skall stå för annat än kaxighet, utstuderande rackarspel och osportslighet.

Men vem vet, med mitt sätt att se på det så kanske skidsporten aldrig kommer utvecklas och istället dö ut (men jag tror inte det).

Inlagd: 2011-01-10, 22:57
Skriven av: JLA

Sundby och Rönning guldaspiranter? Hallå, då finns det många som är det! Då kan man kalla Veerpalu guldaspirant också. Eller alla som ställer upp kanske? Tar dom medalj kallar jag inte det ”flaks” utan vallare som håller mer än världsklass. Men det tillhör ju skidåkning det också. I min värld är Bauer, Northug, Cologna, Olsson. Richardsson och kanske någon mer guldaspiranter!

Inlagd: 2011-01-10, 22:59
Skriven av: Göran

Glöm ej Vylegzhanin

Inlagd: 2011-01-10, 23:06
Skriven av: Joel Burman

Förlåt menade Poltaranin

Inlagd: 2011-01-10, 23:07
Skriven av: Joel Burman

JLA; utveckling av skidsporten? Ja inte är det nån utveckling med bonus hit och dit. Snarare betyder utveckling inveckling för att citera Elmer Diktonius

Inlagd: 2011-01-10, 23:17
Skriven av: Experten

Å påstå at Richardsson er så mye bedre enn Sundby og Rønning faller på sin egen urimelighet. I Kuusamo skilte det nesten ingenting mellom Rønning og Richardsson. I Davos var både Rønning og Sundby mye bedre Richardsson, noe som kan komme av dårlige ski på svensken. På stafetten i La Clusaz var Sundby bedre enn Richardsson, selvom ingen av dem var bra.

Som jeg sa et gull vil kreve mye flaks, men å påstå at de kun er gode nok til medalje hvis de har milevis bedre ski en konkurrentene blir bare for dumt.

Inlagd: 2011-01-10, 23:17
Skriven av: Hanne

Sundby och Rönning är väl lika mycket guldkandidater som Richardsson och Olsson. Alla kan ha en bra dag och perfekta skidor. 15km klassisk är en sträcka där vi sett omväxlande segrare i de senaste tävlingarna. Men visst finns det de som är lite hetare än andra. Cologna, Bauer, Legkov. Men man kan även rabbla upp namn som Angerer, Teichmann, Vittoz, Jauhojärvi, Veerpalu och Södergren bland de som funnits i topp senaste åren…

Inlagd: 2011-01-10, 23:23
Skriven av: Anders

Med allt snack om doping så ser jag ingen annan åkare som är såpass överlägsen mer än Marit B och hon tror jag inte är dopad, utan hon har bara fått till sin träning och form – Hon har fått ut max ur sin kropp, de andra slåss tätt steget bakom. Det har alltid funnits löpare som är starkast: Svan, Wassberg, Dählie för att nämna några kära exempel.
Tycker en sån åkare som Legkov känns ren, han kämpar och sliter precis som de andra, desamma gäller en åkare som Kowalzcyk som oftast fått stryk av Marit på senaste.

Inlagd: 2011-01-10, 23:39
Skriven av: Adrian

Samtidigt så tyckte man väl samma sak om Myllylä innan han åkte dit. Det är ju få som får ut så mycket av sin dopning att det blir löjligt tydligt som i fallet med Muhlegg.

Inlagd: 2011-01-10, 23:44
Skriven av: Joel Burman

@hanne: Vad menar du med att de blir dåligare när det ska gås stafett? Norge är väl den enda nationen som nästan aldrig driter seg ut? Det är ju ytterst sällsynt i historien. Tycker snarare att norska löpare ofta häver sig upp en nivå när det ska gås stafett. Till skillnad mot exempelvis Sverige som har långa rader med katastrofer och Brinkar och Niklas Jonssonar… Nu har vi ju inte samma bredd så det är väl inte så konstigt kanske men ändå.

Inlagd: 2011-01-11, 00:24
Skriven av: Lasse

Hanne är nog färgad av OS stafetten den var ju långt ifrån perfekt sett ur norska ögon. Sen har de ju inte haft samma bredd som när Alsgaard och Daehlie & Co härjade, då hade de ju kunnat ställa upp med tre slagkraftiga lag om man hade fått det.

Inlagd: 2011-01-11, 00:26
Skriven av: Joel Burman

@Lasse

Enig med deg. Norge hever seg et trinn i stafetter.
Se bare på siste stafetten når Sundby gikk jevnt med en av Russlands beste løpere.
Det skjer ikke utenfor stafett.
Han er en typisk 5 plass og nedover løper.
Men han er rå i klassisk hvis han først har dagen, det skal han ha.

Inlagd: 2011-01-11, 00:31
Skriven av: Ubersnuber

Försöker se ett masstarts lopp där alla använder Northugs taktik. Efter första backen blir det väll ingen skidåkning alls, alla inväntar spurten. Vad kommer FIS att tycka om det och TV-sändningarna blir långa och tråkiga. Hur skall Hård o Blomqvist kunna få någon spännande kommentar till det. Skidåkare som hamnat längst bak blir kvar där.
Nej. Räcker med en med den taktiken. Cologna gjorde ju lika dant i lördags. men vill alla göra så så blir det inte kul. Då blir det nog att gå tillbaka till intervallstart igen.

Inlagd: 2011-01-11, 00:46
Skriven av: Sten

@Sten
Utøvere har begynt å gå fortere for å prøve å slite ut Petter, så han har, etter hva jeg har sett i hvertfall, skiftet taktikk. Nå ligger han ofte i tetgruppen.

Inlagd: 2011-01-11, 00:52
Skriven av: Ubersnuber

Ubersnubber, Mulig jeg er for trøtt til å skjønne ironi, men Sundby tapte da masse til Cologna og Legkov i La Cluzas, bare en uke etter at han gikk rimelig jevnt med dem i Davos. Og det synes jeg har vært en trend siden 2009. Egentlig tror jeg ikke at de blir på mye dårligere, men at konkurrentene hever seg. Og det liker jeg dårlig, for det var jo som lasse påpeker nettopp dette Norge var så gode på i glansdagene… Også smørerne våre ser ut til å bli litt dårligere på stafetten, kanskje det er nervene som tar dem, stafetten er jo ekstremt viktig for Norge?

Inlagd: 2011-01-11, 00:52
Skriven av: Hanne

Ni kan få ta tripplar på alla distanser i holmenkollen! Det viktiga är att Sverige bärgar den riktiga Stafetten! Så viktig är den!!!

Inlagd: 2011-01-11, 00:54
Skriven av: Joel Burman

Joel…Du får sende en søknad til de norske staffetgutta. Adr. er Simen Østensen, Norge ………….!

Inlagd: 2011-01-11, 06:31
Skriven av: tolsrav

Vi går en tråkig tid till mötes. Norges försprång med material påminner om 90-talet. Jag har svårt för att se idrott som inte är på lika villkor. Lika svårt har jag att se upp till idrottsmän som når framgångar med diverse fördelar som inte bygger på träning och talang.
Så låt oss hoppas att vädergudarna är gynnsamma i Kollen och eliminerar Norges fördel. Det räcker med alla WC segrar som dom fått lite väl enkelt.

Inlagd: 2011-01-11, 07:24
Skriven av: nisse

Jeg ser poenget Nisse. Men i ytterste konsekvens kan man jo da si at du har vanskelig for å se opp til det svenske stafettlaget i OS. De hadde jo bedre ski enn Norge.

(Tolk dette som litt vennskapelig mobbing – det er selvsagt forskjell på å smøre feil og å ha et teknologisk forsprang)

Inlagd: 2011-01-11, 08:22
Skriven av: Tor

Nisse, det är en materialsport tyvärr. Precis som speedway.

Att bara vara bäst och starkast räcker inte långt i skidåkning.

Inlagd: 2011-01-11, 08:35
Skriven av: Gabriel

nisse m.fl.;

Ni glömmer tekniken.
Om alla skulle åka på samma skidor i ett klassiskt lopp blir tidskilnaderna enorma.

Jag skrev tidigare om att det har alltid funnits åkare som klarat att åka på lite bakhala skidor och tjäna glid.

Vi har i svenska truppen flera som behöver bergfäste.

Inlagd: 2011-01-11, 09:31
Skriven av: Elin

@Elin
”Ni glömmer tekniken.
Om alla skulle åka på samma skidor i ett klassiskt lopp blir tidskilnaderna enorma”

Godt poeng!

@Hanne
”Ubersnubber, Mulig jeg er for trøtt til å skjønne ironi”

Nei, var bare antakeligis jeg som tok feil. Trodde han gikk jevnt med russeren i stafetten, men da er det uka før jeg refererer til, da ^_^

Inlagd: 2011-01-11, 10:10
Skriven av: Ubersnuber

Angående oron kring svenskarnas sjukstuga… Minns ni hur det var runt sm förra året? Och det va ännu närmare mästerskapen.

Men för mycket strul får det såklart inte bli.

Inlagd: 2011-01-11, 10:40
Skriven av: manne

Elin, din polare från ryssland hade rätt, Legkov fick svinis!

Inlagd: 2011-01-11, 10:59
Skriven av: Oskar

Jag har kritiserat Karlsson ett par gånger, men här tycker jag att han har helt rätt. Sverige har gjort en mycket sämre tour en vad det fanns förutsättning för.

Jag har tidigare berömt vallarteamet en del och tror att de är några av värdens bästa vallare. Dock är de inte bra på 0 före och det kan vi fort få i Oslo (det var det för två dagar sedan) i slutet av februari. Det jag skulle vilja veta är om vi saknar någon ingrediens eller slipteknink som andra länder har eller är det en brist i vårt vallateam?

Att Sverige ”vallar bort” potentiella framgångar i touren gör att det blir mindre sponsorpengar till satsning framöver och därför åste något göras åt detta. Om

Norge har ju skidor som gör de nästan oslgabara på 0 före. Vore kul om någon journalist kunde undersöka detta. Fast de är väl svåra att komma inpå. (91-94 höll de ju stenslipning hemligt)

Inlagd: 2011-01-11, 16:26
Skriven av: Alexander

F*n vad grymmt med den när hemliga Norska stenslipningen. Vore grymmt med en undersökande dokumentär i ämnet. Jag var helt ovetande om att det hade så mycket bättre skidor i tre års tid…

Inlagd: 2011-01-11, 16:31
Skriven av: Joel Burman

her er litt om historien bak steinslipingen

http://www.gd.no/nyheter/article3389081.ece

Inlagd: 2011-01-11, 16:47
Skriven av: Tor

Joel, hvis du vil vite mer om stenslipingen kan jeg anbefale boken ”først i løypa”, husker ikke forfatteren men boken har i hvertfall et kapittel på nettopp dette. Ellers fortelles det også om de gode gamle tømmerhogger heltene, overgangen fra treski og masse annet. Fokus er kanskje litt norskt, men det handler endel om svensker også..

Faktisk var det fra 89 til 91 at stensliping var Norges hemmelighet, men det tok mange år før de andre landene tok oss igjen.

Inlagd: 2011-01-11, 17:02
Skriven av: Hanne

Ang. juniortråden.
Är inte hon madelene thorn med och fajtas högt upp i juniorsammanhang?

Inlagd: 2011-01-11, 22:28
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

mindotterblirnastaKalla: Kolla i Juniortråden för period 3 här på Skidpepp

Inlagd: 2011-01-11, 22:33
Skriven av: Jörgen

tackar

Inlagd: 2011-01-11, 22:41
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Tack Tor och Hanne! Jag jobbar ju med film skulle va coolt att göra en triller om smygandet i vallabodarna på slutet av 80-talet haha…

Säga vad man vill om Gunde Svan men han verkar ju ha fått en redig mentalknäck -91 eftersom han la av efter mästerskapet trots att han var relativt ung och att WM skulle gå i falun -93.
Vette f*n om han inte hade på känn att norrmännen skulle bli svåra att tampas med.
Jag minns att jag blev sjukt chockad när han tillkännagav att han skulle sluta. Jag minns att man bara satt och hoppades att han skulle göra comeback under de två följande säsongerna och göra ett slut på lidandet.

Inlagd: 2011-01-11, 22:43
Skriven av: Joel Burman

Sammanfattning om graviditet och sportprestation:

http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/features/article6831281.ece

Inlagd: 2011-01-11, 23:35
Skriven av: Aftonblad

Aftonblad,

Tack för den länken! Spännande.

Sjukt att östtyska damer satte i system att göra sig gravida och därefter göra abort efter 3 månader för att få hormonella fördelar och ökad heglomobinmängd. Snacka om cynism på högsta nivå!

Inlagd: 2011-01-12, 12:41
Skriven av: Gabriel

Hemoglobinmängd ska det stå.

Inlagd: 2011-01-12, 12:42
Skriven av: Gabriel

Där ser man vad lite man vet om man nu kan lita på detta…

Inlagd: 2011-01-12, 13:10
Skriven av: Experten

Ser att Tolsrav ej svarat på min fråga.Går därför vidare i mitt resonemang. Jag tror att medias påverkan är mindre än man tror. Folk i allmänhet lockas ej till skidsporten av konstiga uttalanden av någon kändisar.Istället tror jag att prestationer skapar intresse. Stenmarksfebern på 70-talet är att bra exempel

Inlagd: 2011-01-12, 13:21
Skriven av: Experten

Hur löd frågan experten?

Inlagd: 2011-01-12, 16:37
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

http://www.expressen.se/sport/vintersport/1.2284786/tour-de-ski-kan-kortas-ingen-dum-ide

Ulvang öppnar för kortare tour under mästerskapsår.

Inlagd: 2011-01-12, 19:54
Skriven av: JA

Min fråga till Tolsrav var vad han menade med detta som han skrev Så du tror ikke langrennsporten trenger en Northug?

Inlagd: 2011-01-12, 22:22
Skriven av: Experten

Haha, jo för det mesta går det ju bra att begripa norska fullt ut men ibland är det svårt. Jag fattr inte heller:)

Inlagd: 2011-01-12, 22:39
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

”Så du tror ikke langrennsporten trenger en Northug?”

trenger = behöver, mår bra av. Typ. Alltså att Northug är bra för sporten eftersom att han lockar tittare och skapar ett större intresse.

Inlagd: 2011-01-12, 23:07
Skriven av: Benke Benbrott

Tja, han skapar ett medieintresse iaf.

Inlagd: 2011-01-13, 08:24
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Äh skulle vilja veta om det så att PN lockar tittare till skidtävlingar, tillåt mig tvivla

Inlagd: 2011-01-13, 17:24
Skriven av: Experten

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values