06 januari 2011, av Oskar

Kalla missade bonussekunder

Kowalczyk höll undan men tappade en hel del sekunder mot Charlotte Kalla & Co som jagade bakifrån. Kalla och sina följeslagare Longa och Follis åkte snabbt ikapp Majdic som försökte hänga med ett tag men var chanslös och hamnade på efterkälken. Sista varvet drog Kalla upp tempot förmodligen med planen att skaka av sig italienskorna, men de höll sig kvar lik en viss norrman och efter att ha dragit 5 km var det inte mycket att göra när italienskorna gled förbi och spurtade om Kalla och snodde åt sig de viktiga bonussekunder som väntade i mål.

Anna Haag fick också ett plåster efter sig i form av finskan Lähtenmäki som inte pallade att hjälpa till med farthållningen så Haag fick slita själv. Som tur var fick hon en lucka in mot upploppet och knäckte finskan i mål. Bra för självförtroendet. Haag ligger nu sexa!

bild.JPG
Britta efter dagens tävling. Foto: Niklas Wrane

Både Britta Norgren Johansson och Maria Rydqvist åkte starkt idag! Britta plockade fem placeringar till fjortonde och Rydqvist plockade två.

Totalställningen när två etapper återstår
1. Justyna Kowalczyk
2. Arianna Follis
3. Marianna Longa
4. Charlotte Kalla
5. Petra Majdic
6. Anna Haag
7. Krista Lähtenmäki
8. Astrid Jacobsen
9. Therese Johaug
10. Alena Prochazkova

14. Britta Johansson Norgren
22. Maria Rydqvist

Imorgon vilodag. Skönt för nerverna!

Haag om sitt lopp
Kalla om sitt lopp
Kowalczyk om sitt lopp

Läs mer: Aftonbladet

226 kommentarer till ”Kalla missade bonussekunder”

Kul att Haag kallade finskan för ”den unga finskan” i intervjun efteråt. Hon är ju bara 4 år äldre :P LOL

Inlagd: 2011-01-06, 15:34
Skriven av: Andreas

Jag kanske har kollat för mycket på cykel men hade jag varit Kalla så hade jag inte skakat hand med italienskorna efter målgång. Snyltare för ett par ynka bonussekunder och sen jubla som man vunnit ett vm. Longa och Follis sällar sig med andra ord till en smutsig italiensk tradition.
Och Kalla kanske borde få lite taktiktips också…

Inlagd: 2011-01-06, 15:39
Skriven av: Krille

Kalla säger ju själv ofta att det kostar att ligga och dra och sen gör hon det ändå. Inte tror jag att Follis och Longa hade slagit av på takten om Kalla hade vinkat fram dem för att hjälpa till. Det är lite förbundskaptenernas jobb att hjälpa tjejerna med denna typ av taktik.

Vill påpeka att detta var annars ett kanonlopp av Kalla och totalt sett ska hon vara nöjd. Follis är tuff i en spurt men Longa ska hon ta i fristil om de har samma förutsättningar.

Inlagd: 2011-01-06, 15:41
Skriven av: Gunnar

Vad skulle Kalla gjort annorlunda? Jag tycker hon gjorde exakt rätt, dvs försöka dra sönder italienskorna. Kalla går säkert för totalsegern och då är avståndet till Kowalczyk det viktigaste i det här skedet. Om hon låtit italienskorna dra så hade det gått långsammare och Follis förlorar hon en spurt mot tio gånger av tio. Så möjligen hade hon slagit Longa och knaprat lite bonus men det hade hon säkert tappat i totaltid i stället. Så vi snackar några sekunder hit eller dit. Charlotte gjorde ett jättelopp och Kowalczyk är uppenbart rejält sliten och det kan bli fyra tjejer ganska tätt uppför sista backen på söndag. Bra lopp av de övriga tjejerna också.

Inlagd: 2011-01-06, 15:57
Skriven av: Tobbe H

Gunnar: Tempot sjönk så lågt att Kowaltzyk ökade försprånget när Follis gick fram. Så vad annat kunde hon göra? Felet var att hon åkte ur i går med 0.2sek marginal. Om inte hade hon gått ut med Majdic och då hade det blivit en helt annan historia.

Inlagd: 2011-01-06, 15:57
Skriven av: nisse

I intervjun med Follis tyckte jag mig skönja att hon skämdes lite i allafall. Hon var naturligtvis nöjd, men skrek ju inte ut sin lycka direkt för att ha tagit bonuspoängen.
Sedan var det något hon sa i viss förvåning alldeles när intervjun började och jag tolkar det som att hon var förvånad över faktummet att svens television grattulerade henne till att ha spurtat in som två. Vad tyckte ni att det lät som.
Kallas taktik kan man ju orda länge om. Men vi som mins sista sträckan på stafetten i fjol, då hon klädde av Björgen. Hade Kalla varit i den formen så hade hon varit ensam in på upploppet.
Synd om Haag som fick göra allt själv. Var ju som att köra ensam med en finne i ändan. Men hon gjorde det bra.
Britta visade att gårdagen inte var någon engångsföreteelse och hon är ju bättre (tycker då jag) i klassiskt. Så hon kan klättra lite till.
Rydqvist hade ju ett taskigt utgångsläge. Men gjorde ett gott jobb. Var ju inte så långt efter Brittas jäng.
Blir spännade i övermorgon.
Tycker att Anna skall köra för bonussekunderna och se om hon inte kan hänga bra med in till mål. För Kallas del är det nog att bara hänga med för att kunna bli tvåa i totalen efter sista klättringen.

Inlagd: 2011-01-06, 15:57
Skriven av: Sten

Faktum är att Kalla + italienskorna tog väldigt mycket på Kowa utför. Så nog hade hon hjälp av dem. Att Kalla sen drar uppför är ju helt rätt. Italienskorna hade inte tagit lika mycket på Kowa uppför om de hade dragit. Surt att missa bonus på slutet, men det är egentligen Åge Skinstad och Petter Northugs fel. Från början var det ju inte bonus i jaktstarterna.

Inlagd: 2011-01-06, 16:02
Skriven av: Frans

Ett tillägg. Charlotte Kalla kan man kalla för damsidans Anders Södergren men på damsidan betalar det sig mer då standarden är ojämnare. Anders är t.ex. helt rökt i en sprint medan Kalla kan på ren åkstyrka gå upp i täten och vid lämplig bana kan det ibland räcka långt. Tur att damsidan inte har någon Northugtyp men å andra sidan finns ju Björgen som är bra på allt.

Inlagd: 2011-01-06, 16:08
Skriven av: Tobbe H

Citat av Sten: ”Hon var naturligtvis nöjd, men skrek ju inte ut sin lycka direkt för att ha tagit bonuspoängen.
Sedan var det något hon sa i viss förvåning alldeles när intervjun började och jag tolkar det som att hon var förvånad över faktummet att svens television grattulerade henne till att ha spurtat in som två. Vad tyckte ni att det lät som.”

Jag håller helt med dig. Jag tolkade hennes svar på samma sätt. Typiskt svenskt av Kalla att skaka hand med dem och av Yvette att inte ställa mer kritiska frågor (såg ut som Follis väntade sig hårdare kritik). Tänk om det omvända hade hänt med en svensk åkare. Vilket j*vla liv det hade blivit! Vi måste börja ta för oss mer!

Kalla bet ihop ordentligt på intervjun också. Tror hon var rejält frustrerad faktiskt.

Inlagd: 2011-01-06, 16:08
Skriven av: Gnällspiken Burman

Var finns spurtpriserna på lördag? På en topp eller vid varvning? Tendensen de senaste loppen (Oberstdorf, La Clusaz, Lathis, Falun, Kollen) är ju att lägga spurten vid banans tuffaste backe. Problemet är då att det kanske inte blir någon spurt. Minns Kowalczyk i i Trondheim för ett par år sedan som var solo långt innan spurtlinjen.

Inlagd: 2011-01-06, 16:12
Skriven av: JonasE

De man kan säga om dagenslopp var väl att de inte var lätt att åka själv i täten titta på Cologna Hellner Kowalczyk alla dom tappa tid mot klungor som åkte bakom..

Inlagd: 2011-01-06, 16:13
Skriven av: jossa

Jag tycker att Follis gjorde en liten onödig fuling på upploppet mot Kalla.
Hon behövde ju inte gå in framför Kalla ihennes spår och sakta ner men det gynnade ju Longa. Moraliskt tycker jag det var fel att inte låta henne ha sin korridor.

Inlagd: 2011-01-06, 16:27
Skriven av: nisse

Håller med Nisse, sprinten var inte bra, tappade många sekunder där. Jag tycker att Kalla inte är lika rapp i steget som hon brukar vara då hon är i riktigt bra form. Men Longa, kommer bli riktigt farlig. Många säger att hon inte är så bra i fria stilen, men här visar hon ju att hon åker mycket bra.

Inlagd: 2011-01-06, 16:28
Skriven av: Tord D

ja egentligen vill jag inte dissa kalla utan mer italieskorna och deras patetiska segergester efter att ha plockat en andra respektive tredje plats. Håller också med om att bonussekunder på en jaktstart är helt barockt och inte främjar tävlingen alls. Synd också att herrarna inte körde på dambanan. det hade blivit ett kraftprov det!

Inlagd: 2011-01-06, 16:30
Skriven av: Krille

I jaktstartslopp borde det inte delas ut bonussekunder vid målgång. Det dom bakomvarande tagit in försvinner ganska så på en gång. Gäller både herr och damloppen i dag.
Först är man glad över att ha kört fort och sedan visar det sig att man borde åkt 15 sekunder fortare. Inte rättvist.
Masstartsloppen ger ju lite annat utslag.

Inlagd: 2011-01-06, 16:33
Skriven av: Sten

Kalla var 0,2 sek från att leda Touren nu! Hon missade minst 30 sek bonus igår (ej till semi) med 0,2 sek.. Hade hon fått den bonusen igår så tror jag att hon varit ikapp Kowalczyk i dagens lopp. Italienskorna hade inte kommit ikapp! Då hade Kalla varit i ledningen med kanske 10-30 sek nu!!! I den första prologen i Touren var Kalla 2:a 1,5 sek efter polskan. I skiathlon häromdagen var hon 2:a bakom Haag, 0,6 sek efter. Så nära har det varit till flera bonussekunder. Sista spurtpriset i skiathlonen utmanade hon Kowalczyk i backen, var 0,5 sek från som tvåa, dvs missade ytterligare 5 sek bonus. Det är inte mycket det hänger på i Touren! Det behövs inga tjocka stolpar för stolpe ut…

Inlagd: 2011-01-06, 16:36
Skriven av: Lennart G

Håller med om att det blir konstigt med bonussekunder i mål, det borde slopas!

Kallas taktik var rätt dvs att dra upp tempot för att plocka sekunder gentemot Kowalczyk i totalen.

Hade Kalla låtit italienskorna dra hade differensen till polskan blivit större och det är inte alls säkert att hon slagit någon av italienskorna i spurten då heller…

Anar att Justyna börjar bli sliten?

Inlagd: 2011-01-06, 16:45
Skriven av: Jörgen

Det verkade som om Follis var så trött under intervjun att hon blev förvirrad och tappade (den redan dåliga)engelskan helt.

Inlagd: 2011-01-06, 16:48
Skriven av: Lennart G

Kalla gjorde rätt. Hade hon inte dragit hårt hade hon och italienskorna aldrig tagit in så mycket som de gjorde. Då hade hon möjligen tjänat 5 sekunder på att spurta ner Longa men tappat väldigt mycket mer mot Kowalczyk. Så det är bara korkat att påstå att hon missade bonussekunder när hon tvärt om såg till att tjäna mycket tid.

Inlagd: 2011-01-06, 16:52
Skriven av: Martin

Jag tycker att Yvett borde frågat Follis om hennes upplopp. Att gå in och störa Kalla var inget trevligt sätt att tacka för hjälpen.

Inlagd: 2011-01-06, 16:53
Skriven av: nisse

Var det någon som fick med sig segerintervjun med Follis från Dusseldorf? Måste ju vara höjden av lyteskomik. Follis intervjuad av FIS-Sandra. Eller blir det för smärtsamt för att ens se skiten?

Inlagd: 2011-01-06, 17:06
Skriven av: Benke Benbrott

FIS-Sandra är ett stort skämt tala om alibi reporter.

Inlagd: 2011-01-06, 17:10
Skriven av: Gnällspiken Burman

Lennart>> Kalla tog 18 sekunder i sprinten, så skulle hon ha tagit 30 till skulle hon alltså ha blivit 4 i finalen. Det är inte 30 sekunders skillnad mellan kvart och semi, utan mellan att inte kvala och nå semi.

Inlagd: 2011-01-06, 18:01
Skriven av: JonasE

Mäkta irriterande med en novis som Yvette som intervjuare. Det var ju som Kalla sa efter målgång:Vågade inte släppa upp nån annan. Tom min svärmor skulle vara bättre reporter än Yvett

Inlagd: 2011-01-06, 18:01
Skriven av: Experten

Vad hon skulle gjort var att vinka fram Italienskorna. Om hon aldrig sätter ner foten så vet folk att hon alltid drar om de går upp och åker lugnt. Alla tre var beroende av att ta in på Kowalcyk så hade hon varit kall tror jag Follis eller Longa hade skruvat upp tempot. Men eftersom det är allmänt vedertaget att Kalla drar så är det bara att åka lugnt på sina pass så slipper man dra. Hon måste ta en förlust eller tappa några sekunder någon gång för att bli av med denna stämpel. Gör hon det så kommer hon ha igen det i framtiden tror jag. För frågan är om hon hade tappat ytterligare 15sek på sista femman om FOllis eller Longa hade dragit. Det tror nog inte jag. Räcker att hon vinkar fram dem de sista 2,5 kilometrarna så får hon välbehövlig vila. Sen är det givetvis lätt att vara efterklok men så tycker jag ett perfekt lopp hade gått till.

Inlagd: 2011-01-06, 18:30
Skriven av: Gunnar

Gunnar: Instämmer helt. Hon är alldeles för lik Södergren i den bemärkelsen att hon är uppe och kör i onödan hela tiden. Blomman och Hård hävdar ju ofta att det gynnar hennes åkning att ligga först men då kanske hon ska träna på att ligga i rygg. Nån smart människa på skidpepp föreslog förra vintern att hon borde träna med Svenska Juniorherrar. Det är ingen dum ide speciellt i masstart/skiathlon sammanhang.

Inlagd: 2011-01-06, 18:33
Skriven av: Gnällspiken Burman

Tycker också intervjuerna från Yvette ofta är ganska intetsägande. Kritiska frågor är inte att tänka på och inte särskilt initierade heller. Tyvärr, för jag gillar Yvette på något sätt ändå, hon är charmig och har rätt karaktär för vinterstudiomyset. Men det var någon annan kvinnlig reporter för ett par veckor sedan. Minns dock inte vad hon hette. Hon tyckte jag var mer på hugget. Säga vad man vill om Peter Jihde, och det finns verkligen mycket att säga, men han vågar i alla fall ställa tuffa frågor. Pops också under den tiden han stod ute och intervjuade.

Sen den intervju-tjejen FIS har är ju en total katastrof. Förstår inte, de säger ju att TV-sändningarna är så enormt viktiga. Ändå verkar de inte bry sig om hur det produceras. Dagens herrlopp var ju en total katastrof med röriga helikopterbilder som inte sa någonting.

Inlagd: 2011-01-06, 18:40
Skriven av: Gurra G

När man inte fattar att helikopterbilder bör användas för att åka igenom fältet för att visa på avstånden då är man fel ute som bild producent. Nu känns det bara som dom hoppade fram och tillbaka mellan kameror utan någon tanke med nånting. Man kan ju undra om de som sitter bakom spakarna är b-laget som egentligen vill jobba med tysk handboll?

Inlagd: 2011-01-06, 18:44
Skriven av: Gnällspiken Burman

Gnällspiken Burman: Håller helt med! De satsar hur mycket som helst på att göra om sporten totalt för att passa TV. Ändå verkar de lägga noll energi på att göra bra sändningar. Då är ju all energi som lagts ner på att ändra regler och banor helt i onödan.

Inlagd: 2011-01-06, 18:51
Skriven av: Gurra G

De hon förlorade på att dra sista varvet var 5 sek med Longa.. hon fick ju hjälp med dragjobbet de två första varven..om hon hon släppt fram någon av Italienskorna är jag helt övertygad om att de gått mer än 5 sek långsammare sista varvet då då hade hon ju förlorat tid på de jämfört med Kowalczyk.

Inlagd: 2011-01-06, 18:55
Skriven av: jossa

Ruskigt bra kört CK idag. Kan hon bara hänga i rygg på Kowalczyk imorgon o gå om henne på upploppet kan nog finalen bli riktigt spännande.
polskan såg sliten ut så kanske kanske

Inlagd: 2011-01-06, 19:06
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Angående intervjuerna. Kritiska frågor minuterna efter ett lopp tycker jag man ska vara försiktig med när åkarna är uppe i varv, de frågorna kan man ta vid lämpligare tillfällen då det finns tid till lite eftertanke. Annars finns risk för att man göder tabloidernas skandalrubriksättare. Tycker en gammal och vis:) man. För oss som är extra intresserade finns också vissa åkares bloggar med kommentatorsmöjligheter.

Inlagd: 2011-01-06, 19:18
Skriven av: Tobbe H

Gunnar; Kalla kommer inte att vinka fram nån konkurrent om hon själv är beslutsfattare.Här måste cheferna ge henne direktiv om hur loppet ska läggas upp vid olika tänkta scenarior .

Inlagd: 2011-01-06, 19:33
Skriven av: Experten

Experten: Jag tycker man kan kräva av förbundskaptener och tränare att jobba aktivt med match coaching under loppet. Tyvärr verkar inte det tankesättet finnas. Kollar man däremot på klippen ifrån tour de ski så kan man se hur Gunde hela tiden springer bredvid Kalla i spåret och påminner hur hon ska åka. Det kanske är extremt åt andra hållet men hellre att ledarna påpekar saker som borde vara självklara än att åkarna får uppleva dom den hårda vägen i ”skarpa” tävlingar.

Inlagd: 2011-01-06, 19:52
Skriven av: Gnällspiken Burman

Jag tycker att kalla gjorde helt rätt hela vägen. Hon var först in på upploppet. Vad mer kan man begära.
Det som sabbade för henne var ju Follis bytte spår och gick in framför.
Det gjorde att hon tappade fart. Perfekt för Longa men inte Kalla.
Jag tycker att reglerna borde ändras så att när man passerat in till markeringen borde man inte få byta spår.

Inlagd: 2011-01-06, 20:06
Skriven av: nisse

Damernas åktider, utan bonussekunder:

1 LONGA ITA 36:50.5
2 FOLLIS ITA 36:54.4
3 KALLA SWE 36:56.6
4 MAJDIC SLO 37:39.0
5 HAAG SWE 37:39.1
6 KOWALCZYK POL 37:41.7
7 RYDQVIST SWE 37:46.5
8 BARTHELEMY FRA 37:47.3
9 LAHTEENMAKI FIN 37:48.8
10 KRISTOFFERSEN NOR 37:49.3
11 ROPONEN FIN 37:52.3
12 RUPIL ITA 37:53.9
13 JOHAUG NOR 37:56.3
14 ELDEN NOR 38:00.9
15 SHEVCHENKO UKR 38:02.9
16 JACOBSEN NOR 38:03.3
17 ZELLER GER 38:04.1
18 NORGREN SWE 38:07.8
19 MIKHAILOVA RUS 38:11.5
20 RANDALL USA 38:14.0
21 SARASOJA FIN 38:15.8
22 PROCHAZKOVA SVK 38:20.1
23 NYVLTOVA CZE 38:26.1
24 DE MARTIN ITA 38:27.5
25 VINA FRA 38:37.6
26 JEAN FRA 38:37.8
27 BOURGEOIS FRA 38:38.4
28 GRYGORENKO UKR 38:38.8
29 JANECKOVA CZE 38:38.9
30 SMUTNA AUT 38:39.7
31 MACIUSZEK POL 38:52.6
32 OESTBERG NOR 38:54.8
33 SAARINEN FIN 39:17.1
34 NISKANEN FIN 39:54.9
35 KYLLOENEN FIN 39:56.1
36 BOCHKAREVA RUS 40:00.3
37 NESTERENKO UKR 40:04.8
38 SHAIDUROVA RUS 40:06.5
39 ILJINA RUS 41:11.7

Inlagd: 2011-01-06, 20:17
Skriven av: JonasE

Nisse; ingen skugga över Kalla men jag håller med Gnällspiken Burman när det gäller ledarens agerande eller brist på sådant

Inlagd: 2011-01-06, 20:18
Skriven av: Experten

Jag måste säga att jag är impad att Majdic håller ihop så bra på en lång fristils distans. Hon kan väl bli farlig för lördagens lopp? Speciellt med tanke på bonussekunderna.

Inlagd: 2011-01-06, 20:20
Skriven av: Gnällspiken Burman

Å Rydqvist har 7:e bästa åktid!!!!!

Inlagd: 2011-01-06, 20:28
Skriven av: Joel Burman

//jossa
Som sagt att någon gång måste man förlora några sekunder för att inte få stämpel som dragmaskin. Vissa att man litar på sin spurt. Precis som jag hade skrivit tidigare om du missade det.

Inlagd: 2011-01-06, 20:32
Skriven av: Gunnar

Är det någon som har koll på hur dom klättrar damerna i toppen. Såg uppgifter på att Kowaltzyk var betydligt bättre än Follis och Majdic.
Men hur är Longa? Vad jag begriper så är Kalla i nivå med Polskan.

Inlagd: 2011-01-06, 20:41
Skriven av: nisse

nisse: Longa å Follis är rätt lika på att klättra..Jag tror Longa blir farligara än Follis..

Gunnar: Idag handlade de om att ta in tid på Kowaltzyk sedan är de många här som värkar tror att Kalla är någon super spurtare de tycker jag aldrig hon varit dom gånger hon åkt bra i sprit har hon själv dragit hårt hela vägen eller som engång åkte efter en Majdic i topp form..

Inlagd: 2011-01-06, 20:54
Skriven av: jossa

Jeg pleier alltid å kritisere Kalla for hennes taktiske valg, synes det er så fryktelig irriterende at hun hele tiden ødelegger for seg selv, men i dag mener jeg hun gjorde det meste rett. Hun hadde ikke slått italienerne i spurten uansett, og hadde hun latt dem dra hadde de ikke tatt inn så mye. Gjorde hun en feil var det å gå litt vel hardt inn i siste bakken, hun stivnet veldig på toppen der. Hadde hun gått litt roligere inn og så økt tempoet mot toppen kunne hun kanskje fått en luke.

Inlagd: 2011-01-06, 21:02
Skriven av: Hanne

Det här var bra. Kalla är bäst när hon är förbannad och jagar. Alla som kommer i hennes väg i slalombacken kommer att få äta taggtråd. Italienskorna kan drömma om att haka på henne.

Inlagd: 2011-01-06, 21:14
Skriven av: Gabriel

Är det bara jag som tror att Anna Haag lkan nå pallen. Gör hon bara om det hon gjorde på dubbeljakten, så är hon ju med där uppe. Klassikt och man mot man, är ju hennes gren.

Inlagd: 2011-01-06, 21:36
Skriven av: Sten

Bauer var veldig imponert over at Northug drog klyngan i dag.
Petter svar med glimt i öyet: Bare pågrunn av at jeg har bursdag, kommer aldri til å skje igjenn!
Petter har alltid et lurt svar………

Inlagd: 2011-01-06, 21:45
Skriven av: tolsrav

Tolsrav: Klockren Northug replik nu är jag orolig på riktigt för en sånn oneliner visar att formen är på antågande.

Inlagd: 2011-01-06, 21:57
Skriven av: Joel Burman

Tack JonasE. Fantastiskt att Rydqvist var sjua i åktid. Har tredjesträckan i VM-stafetten som i en liten ask. Noterar att Saarinen föll igenom helt.

Sten: Jag tror inte Haag kan nå upp till pallen. Italienskorna är i alldeles för bra form. Det visade de idag.

Inlagd: 2011-01-06, 21:58
Skriven av: Per

Nu tycker jag många är ute och flaxar lite. Det finns säkert tillfällen där Kalla ska vara mindre dragvillig. Men efter att ha låtit vilat andra varvet när Italienskorna drog, och tappade mot Trollet, ser jag inget fel i att bomba på det som finns. Hade hon lurpassat mera hade de inte tagit ikapp lika mycket om ens något, och ändå förlorat i spurten.

Inlagd: 2011-01-06, 23:53
Skriven av: aku89

Trollet?

Hon heter faktiskt Kowlahc… Kolwacz… Lebowski. Eller Trollet, det går också bra.

Inlagd: 2011-01-07, 00:01
Skriven av: Gabriel

The Big Kowalzcyk där har vi en blivande biopic!

Tänk munhuggning om Björgens astamedicin och tour de ski tjafs med Majdic (De var väl i luven på varann ifjol vill jag minnas?).

Inlagd: 2011-01-07, 00:03
Skriven av: Joel Burman

”tour de ski tjafs med Majdic”

She peed on my rug, dude!

Inlagd: 2011-01-07, 00:12
Skriven av: Gabriel

Majdic är ju en väldigt tacksam baddie också eftersom hon är förnedrande när hon vinner genom att skrika och hålla på som en karaktär ur en rockyfilm.

Inlagd: 2011-01-07, 00:29
Skriven av: Joel Burman

Jag har gillat Britta Norgren litet extra sedan hon spurtade ner Björgen i en stafett för några år sedan. Tyvärr har hon inte riktigt lyckats på senare år. Därför är det kul att se henne hoppa in som reserv och göra det så här bra i Touren! Känslig fråga: Skulle hon inte bli mycket bättre om hon plockade bort 5-6 kg? Tycker hon ser kraftigare ut än för några år sedan. Det hade förresten varit kul att kunna följa just vikten på våra skidåkare men det talas aldrig om det.

Inlagd: 2011-01-07, 10:19
Skriven av: Lennart G

Var säkert en jätteklatchig kommentar, men va sjutton är ”bursdag”?

Inlagd: 2011-01-07, 10:54
Skriven av: manne

Jag trodde inte det var möjligt att bära ”extrakilon” när man lägger ner den mängden träning och kosthållning som elitskidåkning innbeär, menar du verkligen att Britta besitter några sådan onödiga kilon?
Håller med om att hon ser lite kraftig ut.

Inlagd: 2011-01-07, 11:04
Skriven av: Adrian

Bursdag = födelsedag, jfr. eng. birthday.

Klart att Kalla skulle upp och dra. Nu när jag har fått tänka på loppet lite mer är jag faktiskt lite förvånad över att hon inte drog ifrån italienskorna, något hon kanske också var? Känns ju som om hon i vanliga fall borde kunna gå ifrån dem relativt ”lätt” i en så pass tung fristilsbana. Trollet (som hon numera heter) känns trött och det är nog det enda hoppet för Kalla. Annars känns det ju rätt kört om första plats om man ska vara lite realistisk…

Inlagd: 2011-01-07, 11:20
Skriven av: toriv

Om Kalla och Kowalczyk kör som de brukar på lördag så kan hela avståndet hämtas in då. Kowalczyk har, trots sina kvalitéer i klassiskt, haft fruktansvärt svårt för denna etapp. Tre senaste placeringarna där är 22-15-26. Kalla har som sämst en andraplats.

Inlagd: 2011-01-07, 11:31
Skriven av: JonasE

Tycker det är infantilt att kalla justyna kowalczyk för troll och andra fjantigheter. Hon är en fantastisk idrottskvinna, som alltid är med och presterar toppresultat. Nu hoppas jag hon vinner bara för det

Inlagd: 2011-01-07, 11:36
Skriven av: mikael

Tror Longa kan överraska rejält här på slutet. Hon hade ju snabbast tid på 10 klassikt i Oberhof (3:a i mål) och brukar köra bra i Val diFiemme. Tror inte att hon är så dålig på Final climb heller. Hon hade ju inga som helst problem att hänga på Kalla igår och åkte ju också bra i La Clusaz.

Inlagd: 2011-01-07, 11:40
Skriven av: Frans

Frans: Jo jag håller med Longa har nog aldrig varit bättre än nu. Hon har överträffat alla förväntningar på alla distanser hittils. Båda Italienskorna verkar ha en superform, Follis var ju nära att slå Björgen i Davos.
Sedan håller jag med om att Kowaltczyk är värd all respekt.

Inlagd: 2011-01-07, 11:51
Skriven av: nisse

Alla dessa humorbefriade moralpredikanter.

Inlagd: 2011-01-07, 11:54
Skriven av: Gabriel

Hur man kan tycka det är okej att oprovocerat kalla någon för troll är en gåta. Vi har alla våra favoriter och dom som vi gillar sämre och det är bra. Men lite respekt får man visa.

Inlagd: 2011-01-07, 11:59
Skriven av: manne

För mig heter hon oxå Justyna Kowalczyk och inget annat. Petter Northug heter inget annat heller än Petter Northug.
Sedan så må jag oxå vara humor befriad. men det kan jag ta.
Anna Haag vinner i morgon och hon heter inget annat än Anna Haag.

Inlagd: 2011-01-07, 12:02
Skriven av: Sten

Tycker troll låter rätt gulligt så det beror nog på vad man lägger i ordet också… Trots att jag är 50% polack tycker jag att Kowaltczyk är rätt jobbigt att skriva, vilket nog förklarar varför man gärna hittar på något som är mer lättskrivet (jfr. tidigare inlägg av Gabriel).

Tror att Longa behöver många sekunder på Kalla för att hålla undan i backen. Tyvärr är det inte helt omöjligt att hon kommer att ha det… (jag är extremt nervös inför imorgon och skulle helst ha sett att loppet kördes redan idag så att jag kunde tänka på något annat).

Inlagd: 2011-01-07, 12:05
Skriven av: toriv

Majdic lär plocka en hel del bonus sekunder spurten passar henne riktigt bra..Tror inte Britta har kapaciet att ta några bonus sekunder ..( VM biljetten borde hon redan ha säkat).

Tycker de är helt rättvist med bouns sekunder till dom 3 första i mål…

Inlagd: 2011-01-07, 12:07
Skriven av: jossa

Troll, då tänker jag på sådana där små gulliga lyckotroll med ilgrönt hår. Gulliga troll. Som Kowalchzn…. Kwoachn….. ja ni vet.

Inlagd: 2011-01-07, 12:08
Skriven av: Gabriel

Skön läsning:

http://callumwatsonxc.wordpress.com/

Australiensaren Callum Watson ligger sist i Touren. Kul perspektiv.

Inlagd: 2011-01-07, 12:24
Skriven av: Gabriel

Man kan kanske kalla henne JuKo

Inlagd: 2011-01-07, 12:44
Skriven av: Experten

Gabriel: Tack för bra tips om Callums blog. Väldigt läsvärt! Gillar hans tvekamp mot den franske andorren. Hur de kämpar tillsammans och hjälps åt på gårdagens etapp för att sedan båda försöka spurta ifrån varann på slutet. Intressant också hur han verkar ha tagit totalt slut på prologen.

Inlagd: 2011-01-07, 12:56
Skriven av: Joel Burman

Rydqvist om gårdagens lopp på bloggen:
http://www.mariarydqvist.se/nyheter/285

Inlagd: 2011-01-07, 13:11
Skriven av: Joel Burman

Ett tips: I Norska kommentarer kallar man Jystina Kowaltczyk för Kowa.
Inte så dumt, kort och med respekt.

Inlagd: 2011-01-07, 13:27
Skriven av: nisse

I norska kommentarer kallar man Kowalczyk för ”det polske trollet”, alternativt ”det polske uhyret”.

Inlagd: 2011-01-07, 14:35
Skriven av: Benke Benbrott

Maste lasa australiensarens blogg, jag diggar alltid de med hopplosa lagen. Tyvarr ar den pa wordpress som ar blockat har i Kina. Tur man aker hem snart…

Inlagd: 2011-01-07, 14:56
Skriven av: Jon

Joel,

Ja fyfasen, åka TdS-prolog är inget man önskar sin värste fiende. Jag tippar på att man har lika mycket mjölksyra som blod i kroppen på slutet.

Det är roligt att läsa om Callums upplevelser för det ger perspektiv. Han var 99:a i Gällivare på 15 fritt. Men jag skulle förmodligen orka hänga på honom i max 50 meter i terränglöpning, som jag ägnar åt på motionärsnivå. Då fattar man hur stark Hellner är.

Inlagd: 2011-01-07, 15:11
Skriven av: Gabriel

Benke: Den ”polske sutredama” eller nåt liknande brukar man också få läsa på VG.

Tycker Anna Haag brukar skriva lite nedsättande om Justyna Kowalzcyk på sin blogg. Hon brukar ofta nämna konkurrenterna till förnamnet, men hon skriver ”polskan” när hon menar Kowalzcyk.

Inlagd: 2011-01-07, 15:29
Skriven av: Frans

Kalla gjorde ett superlopp. Det är inget hon kunde gjort för att få italienskorna till att dra. Jag såg detta lopp på ES med brittiska kommentatorer och de sa efter loppet att Kalla verkligen måste vara irriterad på italienskorna.

Ni som påpekar att Kalla är bättre har helt rätt, men på platta partier och utför borde de ha hjälpts åt.

Jag tycker att vilodagarna borde vara dagarna efter sprintarna för att inte missgynna de som åker hela sprinten så mycket. Vad tror ni om det?

Inlagd: 2011-01-07, 15:30
Skriven av: Alexander

Frans: Det kommer också bli svårt att skriva Lähtenmäkis namn. Men det är bara att inse att vi får lära oss för hon lär hänga med under många år.
Tragiskt att vissa Norrmän har så svårt att hålla sig från att mobba Kowa. Hon är en av dom största skiddamerna sett till resultat någonsin. Och Norskarna skall vara glada över hennes sämre teknik för annars skulle Björgen vara nummer2.

Inlagd: 2011-01-07, 15:36
Skriven av: nisse

Jo, Krista Lähteenmäkis namn är svårt. Tog ju ett halvår för Hård/Blomman att lära sig uttala det. Men hon kanske gifter sig och byter namn så småningom…

Inlagd: 2011-01-07, 15:40
Skriven av: Frans

Alexander: Dom som åker hela sprinten badar i bonussekunder. Dom kan gott vara lite möra. Men jag tror inte att dom är slitna efter fyra hårda intervaller dagen innan. Kan tom vara bra.

Inlagd: 2011-01-07, 15:41
Skriven av: nisse

Man behöver ju inte överdriva saken av att benämna löpare vid nationaliteten som något negativt. Det görs alltid bland sportkommentatorer, om än primärt med ett dramaturgiskt syfte, men det är ändå något som lever vidare och smittar av sig.

Visserligen kunde man läsa i Haags senaste blogginlägg att hon nämnde Jacobsen vid namn men inte de andra berörda. Men kom igen, slappna av lite, så stor grej är det inte. ”trollet” och ”uhyret” är väl ganska mycket mer respektlöst. Eller varför inte Northugs ”han där” om världens bästa spurtare Vylegzhanin?

Inlagd: 2011-01-07, 15:46
Skriven av: Benke Benbrott

Apropå DEN UNGA FINSKAN (Ha!) så är det stor humor att höra NRK:s Jann Post uttal. ”Lääää-ten-määää-ki”.

Inlagd: 2011-01-07, 15:49
Skriven av: Benke Benbrott

Frans: Vad tror man i Finland om Saarinen? Jag tippar att hon lägger av efter denna säsong. Hon gillar nog inte att vara efter Krista.

Inlagd: 2011-01-07, 15:53
Skriven av: nisse

Enligt expressen blir det ingen svensk lagtaktik imorrn.

– Vi kommer inte att offra åkare för att hjälpa Charlotte, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Inlagd: 2011-01-07, 15:54
Skriven av: Frans

nisse: Jag vet int riktigt. Saarinen har ännu inte kunnat börja köra full styrketräning för överkroppen efter skadan, så man har nog lite överseende ännu. Men man tror nog inte att hon når Liberecformen, men till formen som gav OS brons finns det väl förhoppningar om att nå i klassiskt. Själv har hon sagt att hon fortsätter över OS 2014.

Inlagd: 2011-01-07, 16:03
Skriven av: Frans

Nisse… ”Normenn mobbar Kowalczyk”
Hva med svenskene og mobbing av Northug! Men det er vel ok……….

Inlagd: 2011-01-07, 16:10
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Northug ber om det hela tiden. Jystina är blid och snäll tjej.:)

Inlagd: 2011-01-07, 16:15
Skriven av: nisse

Nisse… Nei, hun er en dårlig taper, fråga skidronningen Marit Bjørgen!

Inlagd: 2011-01-07, 16:22
Skriven av: tolsrav

tolsrav:

Haha, som man bäddar får man ligga! Men ni tycker väl att man ska kunna vara dryg och kaxig utan att få ta emot nåt när man inte presterar på topp i relation till hur käften går på karlen.

Inlagd: 2011-01-07, 16:54
Skriven av: Benke Benbrott

Benke…Ikke noget problem. Petter elsker å bli mobbet, spesielt av svenskene….He he!

Inlagd: 2011-01-07, 17:01
Skriven av: tolsrav

Jaja. Poängen är att vi ska låta bli att kalla åkare för troll här på forumet, även om dom råkar ha ack så besvärliga namn.

Inlagd: 2011-01-07, 17:15
Skriven av: manne

Vad gäller slopad lagtaktik imorgon hoppas jag att det är någon form av dimridå som lagts ut. Kan Britta storma fram och sno bonussekunder av Majdic eller Kowa ska hon naturligtvis göra det. Rydqvist ska göra ett så stabilt lopp hon kan bara.

Sen hoppas jag att Haag visar fortsatt åkform men fokuserar mindre på hängåkare och liknande hon lägger ganska mycket fokus på faktorer som hon inte kan påverka. Tror det kan sätta sig i skallen tyvärr.

Inlagd: 2011-01-07, 17:17
Skriven av: Joel Burman

Joel, det är nog ingen dimridå. Britta har ett bra läge att stärka sina VM-odds i morgon, så det är nog hårt att begära att hon ska offra det för Kalla.

Inlagd: 2011-01-07, 17:36
Skriven av: manne

Idiotiskt att påstå att BJN har 5-6 kilos övervikt. Går inte att tillhöra världstoppen i så fall. Onödigt och osmakligt påstående.

Lähteenmäki kanske gifter sig och tar ett dubbelnamn (brukar ju vara så även i Finland emellanåt). Lähteenmäki-Kirvesniemi eller nåt liknande låter ju lockande.

Inlagd: 2011-01-07, 17:37
Skriven av: JA

Manne: Britta måste vara given på sprint till VM oavsett slutplacering på touren. Självklart ska det uppmuntras om hon gör ett lagjobb på loppet imorgon. Att som förbundskapten hålla något sådant emot henne vore enormt dålig stil.

Inlagd: 2011-01-07, 17:48
Skriven av: Joel Burman

Jag tror inte Britta är given på sprint till VM. Tänk Falk, Ida, Kalla, Hanna Brodin, Magdalena Pajala och Lina Andersson… Hon har god chans men är knappast given.

Klart att förbundskaptenen inte håller det emot henne. Men ska hon slåss om plats i VM- och stafettlaget behöver hon bra placeringar och morgondagens lopp är nog hennes bästa chans. Kom ihåg att hon var sexa ifjol.

Inlagd: 2011-01-07, 18:01
Skriven av: manne

”- Vi kommer inte att offra åkare för att hjälpa Charlotte, säger förbundskaptenen Rikard Grip.”

Tycker att det är lite smådumt sett ur ett taktiskt perspektiv. Charlotte behöver all hjälp hon kan få och Brittas VM-plats torde redan säkrad i och med hennes framgångar under TDS samt hon har inte med totalen att göra (4 och halv minut efter).

Britta skulle kunna offra sig genom att punktmarkera Kowalczyk och stjäla bonussekunder under första halvan av loppet imorgon (eller så länge hon nu orkar vara med därframme). Rydqvist har inte den kapaciteten i klassiskt.

Inlagd: 2011-01-07, 18:49
Skriven av: Jörgen

Manne: Jag är inte alls säker på att Kalla ska köra sprint i holmen kollen beror helt på hur programmet ser ut. Britta tycker jag i nuläget har visat betydligt mer än Både Brodin och Pajala vad gäller Ida så har hon säkert fått löfte om att köra sprint på vm eftersom hon valde att stå över touren.
Jag tycker Falk, Britta, Kalla (om det passar med stafetten), Ida ska köra individuella sprinten det är väl 4 deltagare man får ställa upp med eller?Lag sprinten borde vara Pajala med Ingemarsdotter/Lina andersson om hon är frisk.

Inlagd: 2011-01-07, 19:03
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Jörgen: Det är skitkorkat att inte köra taktiskt men jag är inte alls förvånad, snarare tvärtom känns helt normalt med det taktiska upplägget som Sverige kör med. Man kan ju gissa vem som tog iniativ på herrarnas OS-dubbeljakt inte var det nått som ledarna hade talat om innan iaf.

Inlagd: 2011-01-07, 19:08
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Burman: Skulle bli mycket förvånad om Kalla ställde upp i sprinten i VM, det vore att slösa på hennes krafter!

I den individuella sprinten i VM får vi nog se Falk, Britta, Ida och Brodin.

Men än återstår några tävlingar innan VM så vi får se. Britta är 16:e i WC-sprintcupen nu (endast Kalla och Falk är före henne av di svenske).

Inlagd: 2011-01-07, 19:10
Skriven av: Jörgen

@JA. Att kalla världscupledarinnan för troll är OK men att diskutera vikt är för känsligt? Allt kan ju inte vara muskler? Det går ju att mäta fett%. Maria Akraka kommenterade vikten på några svenska löpartjejer men det var en känslig fråga sade hon (nästan alla borde gå ner i vikt). Såg ett reportage från skidtjejernas sommarträning där vissa hade motsatsen till Björgens sixpack! Jag tror att även Kalla kan plocka bort ett par kg. Men eftersom det uppfattas som idiotiskt och osmakligt att nämna detta så ber jag om ursäkt och stoppar här!

Inlagd: 2011-01-07, 19:15
Skriven av: Lennart G

Britta har faktiskt gjort ett helt okey TDS t.o.m. ganska bra! Men det kan inte göra att hon går förbi dom som inte varit med? om hon nu rankades efter innan touren! Men däremot är hon ett alternativ! precis som innan touren.

Inlagd: 2011-01-07, 19:17
Skriven av: Göran

Lennart G: Självklart skulle de flesta vara bättre med Björgens kropp men alla människor är ju unika jag tror inte alla kan få sådana resultat även om de fokuserade på det.
Sen är det naturligt att det skiljer på åkarna sett till deras ambitionsnivå. Jag tror inte ex. Britta eller Rydqvist har som mål att vinna ett individuellt OS-guld.

Inlagd: 2011-01-07, 19:39
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Lennart G: Jag spelar in och tittar på loppen i datorn. Britta har faktiskt en cykelring (bílring vore att ta i) på nedre midjan. Men samtidigt är hon bevisligen vältränad, kanske har hon bara svårt att bli av med onödiga kilon (från julen) bara, vi är alla olika?

Göran: De som inte var med petades eller avstod av olika skäl så nog kan Britta sägas ha gått om dem som framgångsrik reserv i Touren?

Inlagd: 2011-01-07, 19:42
Skriven av: Jörgen

Burman, du är väldigt hård. Vadå ”skitkorkat”? Britta står utanför landslaget och har förmodligen fått skramla rätt hårt för att få ihop en satsning över huvudet taget. En framskjuten placering för Britta imorrn skulle förmodligen betyda skitmycket för Britta på alla plan, inte minst i hennes jakt på sponsorer. Hon var sexa ifjol, kanske kan hon t.o.m. få prispengar? Att förbundskaptenen då ska begära att hon ska offra en sån chans på Kalla är inte rimligt. En annan sak vore det om det var cykel där laget delar på prispengarna.

Inlagd: 2011-01-07, 19:42
Skriven av: manne

Manne: Segraren på en etapp får väl 35 000 svenska kronor? Får ens den som kommer 6:a på en etapp prispengar.

Om så är fallet kan det ju inte röra sig om så många tusenlappar det borde väl förbundet eller Kalla kunna pynta isånnafall (När Kalla vann var väl hennes prischeck på runt miljonen).

Inlagd: 2011-01-07, 19:50
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Nu får man väl en massa skit men jag kör ändå! Jag tycker inte att det är att offra Britta. Lyckas hon sno åt sig bonus sekunder kommer det enligt mig att gynna hennes sluttid imorgon! är tyvärr övertygad om att hon hur hon än åker kommer att tappa en hel del! Men jag kanske underväderar henne? Bara hon inte ”snor” dom från Anna H.

Inlagd: 2011-01-07, 19:50
Skriven av: Göran

Göran: Håller helt med. Handlar om vad man väljer att fokusera på tar hon tio bonussekunder får hon ju en bättre sluttid också. Däremot så blir jag förbannad om Britta å Haag pumpar slut på varann i nån idiotkörning om en femsekundare. Det vore onödigt som f*n.

Kan inte Svenska tjejerna snacka ihop sig med Norskorna. Johaug borde ju bevisligen kunna köra hårt men både Kristoffersen och Jacobsen är väl inte helt chanslösa heller.

Inlagd: 2011-01-07, 19:55
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Burman: Tror det bara är de 3 främsta som får prispengar på respektive etapp plus tourledaren om jag minns rätt.

Manne: Britta står väl inte utanför landslaget numera? Men du kanske tänker på SOK-pengarna?

Inlagd: 2011-01-07, 19:58
Skriven av: Jörgen

Självklart är Britta redan nu klar för VM avslutningen på sprintbanan borde passa henne bra…

Konstigt att alla vill ha med henne nu till VM. nästan igen här ville ha med henne till OS efter TDS förra året. faktum är att hon med alls säkerhet kommar kommer att ha rätt lika 3 bästa resultat i årets tour som förra eller med stor säkerhet sämre..

Förra året hade hon 3 bästa 6 a 10 a 12 a i år har hon 6 a 14, 22

Inlagd: 2011-01-07, 20:19
Skriven av: jossa

Vädret i Val di Fiemme i morgon ser inte så bra ut.Regn och 5+. Kan det innebära vallningsproblem för någon?

http://www.fiemmeworldcup.com/en/weather.php

Inlagd: 2011-01-07, 20:33
Skriven av: Rune

Jossa: Intressant hon verkar vara en touråkare! Problemet med Britta är ju att hennes lägstanivå är sjukt låg. Hon verkar ju nästan ge upp a la Northug när det går dåligt och faller därigenom fältet väldigt mycket.

Inlagd: 2011-01-07, 20:33
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Jörgen… Britta åkte ur landslaget till den här säsongen. Så jag tänker på alla pengar som satsats på åkarna i landslaget till den här säsongen, barmarks- och glaciärläger etc. Och eventuella träningsstödspengar. Britta är inte livegen, så dom kan nog inte bara bestämma att ”offra” henne.

Joel… ”Bara 35000″… Tror du dom som bedriver längdsatsningar helt utan landslagsstöd i Sverige har det fett? Du verkar tänka på cykel, men där delar som sagt stallet på prispengarna.

Morgondagens etapp passar Britta väldigt bra och det vore sjukt bra för hennes självförtroende om hon fick göra ett bra resultat imorgon.

Inlagd: 2011-01-07, 20:36
Skriven av: manne

TDS racevideon från damernas 15 km är talande (ihopklippt). I alla sekvenser ses Kalla köra hårt framför italienskorna. Utom i den sista på upploppet! Starkt!

Inlagd: 2011-01-07, 20:39
Skriven av: Lennart G

Lennart G: Kalla drog hela sista varvat på dom två första fick hon bra med hjälp av italienskorna..

Inlagd: 2011-01-07, 20:44
Skriven av: jossa

…. men hon drog hela sista varvet själv vilket inte verka gå hem hos vissa och vill man vinna en spurt med viktiga bonussekunder så håller inte det. Så är det.

Inlagd: 2011-01-07, 21:20
Skriven av: Gunnar

…om man inte drar så hårt att de andra släpper, vilket säkert var hennes tanke/förhoppning.

Inlagd: 2011-01-07, 21:25
Skriven av: toriv

Gunnar: Klart hon drog sista varvet men vad skulle hon gjort de handlade om att ta in tid på Kowalczyk eller? dom 5 sek hon hade kunnat få i bonus hade dom med alls säkerthet tappat i tid om någon av Italienskorna dragit så fanns igen anleding att chansa på de..

Inlagd: 2011-01-07, 21:32
Skriven av: jossa

Gunnar. Men hun må bli av med Follis og Longa i Final Climb, for jeg har Kalla 2 i totalen på tipset………………

Inlagd: 2011-01-07, 21:36
Skriven av: tolsrav

Manne: 35 000 för vinnaren ja!!! Kom inte och säg att Britta är storfavorit till etappsegern imorgon och därför inte ska hugga på bonussekunderna. Som Jörgen sa så är det antagligen bara topp 3 på etapperna som får prispengar jag betvivlar att det är några större summor och handlar det om att hon behöver stålarna får väl förbundet pröjsa henne. Om hon plockar 15-20 bonussekunder så är det ju en försvagning för italienskorna, Kowalzcyk och Majdic eftersom det blir färre sekunder att fördela bland toppåkarna. Speciellt om sverige och Norge snackar ihop sig. Norskorna verkar ju hata Kowalzcyk så de ser väl hellre Kalla som segrare än henne, Majdic eller hängåkande italienskor?

Bara ringa Johaug och co och börja deala. Britta och Johaug går ut stenhårt på de första bonusställena så fullföljer Haag och någon annan Norska på de senare så får Kalla försöka köra sitt eget lopp och placera sig så bra som möjligt.

När det gäller Kalla’s dragning på Jaktstarten med Dezolt dubbelgångarna kan jag köpa de som säger att hon hade tappat mer på att invänta en spurt. Samtidigt köper jag det argumentet som flera inkl. mig själv hävdar nämligen att Kalla börjar ses som den kvinnliga mostvarigheten till Södergren som ligger och drar lojalt för att hon är rädd att bli frånåkt sedan bränner hon allt genom att välja fel spår/ryggar eller spurta dåligt. Ska hon bryta det mönstret och fördomen om henne själv måste hon sluta dra! Punkt.

Inlagd: 2011-01-07, 21:43
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Vadå Kalla som Södrgren då finns de många Södrgren på damsidan:) är de värkligen så ofta Kalla är uppe å drar? inte då i masstartslopp nej i DP lopp nej för hon är sällan med i täten så..men i stafetterna drar hon oftast mkt å de har hon varjegång gjort riktigt bra då har ingen gnällt om hur hon åker :)

Inlagd: 2011-01-07, 21:55
Skriven av: jossa

Jossa: Det är möjligt men trots allt så är hon som allra bäst i intervall lopp och när det blir klung jaktstarter som på touren och i stafetter är hon den som oftast drar tyvärr tyvärr ofta med resultatet att hon blir nerspurtad på slutet.
Jag tycker iaf att det är en tendens men jag förstår de som hävdar att Johaug eller Steira är damernas Södergren de kanske stämmer mer korrekt.

Inlagd: 2011-01-07, 22:02
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

Mycket snack om Britta här inne, ser inte henne som given på något sätt till VM. Lång tid kvar ännu och vi har en hel del kompetenta sprinter där hon är en av 6-7 stycken som slåss om 4 platser. För något annat kan hon inte vara aktuell för.

Inlagd: 2011-01-07, 22:02
Skriven av: Göran

//jossa
För svar läs övriga kommentarer som du har plockat tolkningar från.

Inlagd: 2011-01-07, 22:06
Skriven av: Gunnar

Kan hålla med om att vi hetsar upp oss i onödan för Britta. Har hon en lika dålig och ojämn säsong efter touren som hon hade ifjol tycker jag hon ska petas men håller hon i tourformen resten av säsongen fram till Holmenkollen borde hon ligga bra till!

Inlagd: 2011-01-07, 22:08
Skriven av: Top 10 Tippare Burman

//tolsrav
Tror du kan få rätt om hon inte tappar för mycket i morgon. Climben passar henne bra. Tror själv mycket på Longa.

Inlagd: 2011-01-07, 22:12
Skriven av: Gunnar

Håller med Burman. Sen är det lite lättare att få bra placeringar i touren då en del inte är med samt att en del hoppar av.

Inlagd: 2011-01-07, 22:15
Skriven av: Gunnar

Göran: hon är nog aktull för distansloppen å stafetterna åxå för Britta har ju inte åkt mkt sämre än Rydqvist på distansloppen i år sämre men inte mkt är ett lopp Davos hon var långt efter i sedan har hon väl varit ca 15 sek efter Rydqvist i alla andra lopp på 10 å 15 km de tycker jag inte är så långt efter en tjej som alla säger är givien i stafettlaget..

Inlagd: 2011-01-07, 22:17
Skriven av: jossa

Diskussionen om prispengars fördelning bland lagmedlemmar i cykel är lite fel på det. Prispengar för cykelproffs i toppklassen är förvisso helt ok men det viktiga är lönen som stallen betalar ut. Och den baseras på det arbete du utför. Är du en vinnare så skall du vinna och är du en arbetare så skall du sätta vinnaren i ditt lag i en position att vinna. För svensk skidåkning torde en vinster i vc eller mästerskap kompensera rätt många fjärde till sjuttondeplatser eller vad det nu blir om alla kör för sig själva. Mer sponsorpengar, mer intresse och bättre för de aktiva ur ett långsiktigt perspektiv. Att det krävs mer för att vara hjälpryttare i skidor än i cykel är förvisso helt klart men nog borde väl Britta, Anders mm ha den kapaciteten?

Inlagd: 2011-01-07, 22:18
Skriven av: Krille

Gunnar:vadå plockat tolkningar från? jag såg idag en repris på damerns jaktstslopp så nog har jag gjort mina enga tolkningar såg även damernas DP lopp..

Inlagd: 2011-01-07, 22:24
Skriven av: jossa

Håller helt med Jossa. Alla här(?) och även Kalla själv vet att utgången av en spurt mot italienskorna hade varit väldigt oviss, oavsett hur mycket eller litet hon hade dragit. Därför försökte hon göra sig av med dem innan upploppet, vilket hon säkerligen och gör i fyra gånger av fem. Denna gång gick det dock inte, tyvärr.

Inlagd: 2011-01-07, 22:30
Skriven av: toriv

Joel… Är det många stafetter som Kalla blivit ifrånspurtad på slutet? Jag måste ha selektivt minne, men jag minns mest att hon åkt ikapp eller ifrån åkare i stafetterna. En spurtförlust minns jag, i Liberec mot Nystad, men då hade hon jagat ikapp enormt massa sekunder och fixat brons åt Sverige.

Jag blir lite irriterad över ditt raljerande kring Kalla. Hon körde ikapp 45 sekunder på Kowalczyk igår, mycket av det på sista varvet då hon själv pumpade på. Det är ytterst tveksamt om hon hade tjänat några sekunder på att ladda för en spurt.

Och sen Joel… Britta är knappast klar för VM-laget. Men med ett bra lopp imorrn har hon en bra chans att ta sig närmare Oslo och i förlängningen kanske även en plats i nästa års landslagsgrupp, så att hon kan fortsätta bedriva sin elitsatsning.

Tycker du verkligen det vore en bra idé att svenska förbundskaptenen beordrade henne att köra för Kalla? Man har inte en organisation som fungerar på det sättet i dagens längdåkning i Sverige. På sikt, om det blir team med anställda åkare, kan kanske den typen av stallorder fungera, men nu är det knappast aktuell. Om åkarna kommer på något sinsemellan är det förstås en annan sak, men det lär inte komma nån order från ledningen. Det vore galet.

Inlagd: 2011-01-07, 22:33
Skriven av: manne

Krille… Jo, men cyklisterna får ju både lön och prispengar från stallen. Detta är en förutsättning för att den typen av lagkörning med stallorder ska fungera. Men Britta är vad jag vet inte anställd av svenska skidförbundet. Hon var inte ens uttagen till årets landslagsgrupp.

Att hon skulle fungera bra som hjälpryttare är en helt annan femma.

Inlagd: 2011-01-07, 22:39
Skriven av: manne

”Jag blir lite irriterad över ditt raljerande kring Kalla. Hon körde ikapp 45 sekunder på Kowalczyk igår, mycket av det på sista varvet då hon själv pumpade på. Det är ytterst tveksamt om hon hade tjänat några sekunder på att ladda för en spurt.”

Alltså mitt raljerande handlar mer om att långsiktigt försöka ändra bilden av sig själv som en dragåkare som hängåkarna kan förlita sig till att hålla uppe farten. Så att de sen kan spurta ifrån. I hennes nuvarande form och banläggningen så såg de helt omöjligt ut för henne att köra ifrån dem. Nu har jag redan sagt i ett inlägg att hon antagligen gjorde rätt so mgjorde såhär ändå men i det långa loppet med den stora förskjutning mot fler tour lopp så kommer hon behöva bli mindre dragvillig.

Sure jag var lite väl snabb med att ta ut Britta till VM som jag även sagt innan ditt inlägg så handlar det för henne att ha liknnade form resten av säsongen då ska hon vara given på fristils sprint och kanske ett alternativ för sprintstafett eller vanlig stafett.

Håller inte med dig om Stallorder, krille räknade upp ett antal argument till varför man bör göra det och jag håller med till fullo. Som jag sagt tidigare borde man snacka med Norskorna också.

Inlagd: 2011-01-07, 22:42
Skriven av: Surskruven Burman

Kalla har nästan alltid haft bästa tid på sin stäcka i stafett är bara i år hon inte haft de i Gällivare var hon två slagen av Björgen med ca 8 sek i frankrike var de inte alls bra slagen av fyra på stäckan ca 45 efter Björgen

Inlagd: 2011-01-07, 22:42
Skriven av: jossa

Med eller utan taktikkörningar så vinner Kowa. Hon vet vad som krävs och kommer att köra stenhårt i morgon. Får hon inte minst 30sek i bonus blir jag förvånad. Kalla chans gick upp i rök på dessa 0.2sek i sprinten. Hon säger ju själv att hon måste ligga inom 20sek från täten och tyvärr så blir det väldigt svårt.

Inlagd: 2011-01-07, 22:43
Skriven av: nisse

Ger mig in i Britta-diskussionen. Om någon skall peta Britta från VM-sprinten så måste de göra riktigt bra resultat. En sådan som Pajala har inte gjort bra från sig ännu men det kanske kommer. Falk och Ida lär vara självskrivna om de inte blir sjuka eller tappar formen fullständigt.

Inlagd: 2011-01-07, 22:47
Skriven av: swestam

När det gäller Kalla och Stafetter har hon väldigt bra resultat, ber om ursäkt om jag gav intrycket att jag tycker hon är en dålig stafettåkare det tycker jag absolut inte.

Däremot ska inte glömmas att hon ofta fått köra i väldiga vakuum som i OS-stafetten ifjol ex. Eller i stafetten i Gällivare tidigare i vinter.

Inlagd: 2011-01-07, 22:47
Skriven av: Surskruven Burman

Burman: varför inte snacka med finskorna åxå Saarinen borde ju kunna ta en del bouns för att hjälpa krista av norskorna kan han hoppas Astrid J tar lite bouns sek Johaug lär vara chanslös på bonus om dom är nere i stadiun blir nog Majdic som tar rätt många..

Inlagd: 2011-01-07, 22:47
Skriven av: jossa

Vi får väl se hur ”Kowa” mår. Hon har ju inte sett helt fräsch ut. Kalla är som sagt bäst när hon är förbannad och jagar. Och precis där är hon nu. Så hon kan säkert överträffa sig själv imorgon och även på söndag. Om Kowa är sliten på riktigt, eller kanske t o m lite småsjuk, så kan det rinna iväg snabbt.

Inlagd: 2011-01-07, 22:49
Skriven av: Gabriel

Kalla har ju gjort några av de grymmaste upphämtningar på stafetter som någonsin gjorts i skidhistorien. Tyvärr har hon väl inte riktigt visat de takterna ännu i år, men nu äntligen känns det som den där grymma formen är på gång och det var härligt att se hennes svarta blick i intervjuerna efter fristillssprinten och jaktstarten. Då vet man att det är stora grejer på gång.

Inlagd: 2011-01-07, 22:53
Skriven av: Gabriel

Har faktiskt också funderat på om inte Kowa har något virus eller lite för mycket bakterier i kroppen – hon har sett betydligt vekare ut under de två senaste loppen än vad hon har gjort tidigare.

Inlagd: 2011-01-07, 22:53
Skriven av: toriv

Läste att Kowa har problem med fötterna/smalbenet. Det gör ont och hon måste tejpa pjäxorna rätt mycket för att kunna åka. Kan va det som spökar.

Inlagd: 2011-01-07, 22:55
Skriven av: Frans

Joel… Men för att det ska vara möjligt med stallorder måste man ha anställda åkare som går på lön som i cykel. Som har sin ekonomi säkrad av stallet så att dom därför kan offra sig för det samma.

Åkare som står utanför landslaget får stå för sina egna satsningar, tillsammans med lokala klubbar och privata sponsorer. En del får hjälp av föräldrar eller ta studielån för att få det att gå runt. Naturligtvis måste dom därför få köra för sig själva när dom blir uttagna till vc-tävlingar.

Jag har inget emot den typ av lagkörningar du pratar om Joel. Men för att det ska va möjligt krävs en annan typ av organisation där även åkaren som ska agera hjälpryttare drar nån vinning av det hela. Håller du inte med mig där?

Inlagd: 2011-01-07, 22:56
Skriven av: manne

Britta liggar väl klart bäs idagtill en plats i VM sprinten.. är upp till bevis för dom andra Britta har varit 6 på en bana rätt lik VM banen med mkt utför på slutet Lina har varit 12 i Davos på en tuffbana..Falk Brodin final i Düsseldorf men den banan å sprinten är ju speciell inte så lik en VM banan..

Inlagd: 2011-01-07, 22:58
Skriven av: jossa

Kan absolut vara det! Du har ingen länk? Om nu Kalla, mot förmodan, skulle gå och vinna hela alltet så känns det lite mysko: sist var det för att Kuitunen hade ryggproblem och nu för att Kowa har forproblem…

Inlagd: 2011-01-07, 22:59
Skriven av: toriv

Britta liggar väl klart bäst idag till en plats i VM sprinten.. är upp till bevis för dom andra Britta har varit 6 på en bana rätt lik VM banen med mkt utför på slutet Lina har varit 12 i Davos på en tuffbana..Falk Brodin final i Düsseldorf men den banan å sprinten är ju inte speciellt lik en VM banan..

Inlagd: 2011-01-07, 23:00
Skriven av: jossa

Hon är sliten Jystina men hon har så hög lägstanivå i klassiskt så det är få som slår henne ändå. Förra året så föll hon därför den dåliga placeringen men hon tog ändå en hel del bonus innan fallet. Det enda hotet är nog Longa och Majdic. Men hon har över 30sek i marginal mot dessa före start.
Jag hoppas Kalla kör klokt i morgon och försöker göra ett bra lopp med bra sluttid och inte jagar bonus som hon får betala i slutet. Hur det än går så tycker jag att Kalla gjort ett bra TdS med tanke på en hel del oflyt.

Inlagd: 2011-01-07, 23:03
Skriven av: nisse

toriv: Med hjälp av google translate klippte jag detta från Kowalczyks hemsida.

– Det är som min sjukdom under skate redskap i många år. Jag försöker att förhindra detta, så jag alltid har svårt obklejone ben med tejp, ha stärkt fötter. I själva verket andelen pjäxor fast ”år”, och jag kan inte slappna av i muskeln tibialis. Ibland kan jag råkar vara så att överväldigar mina ben, och då finns det ingen kontroll över foten. Då, i synnerhet för utförsåkning är det mycket svårt, men lyckligtvis i det här loppet i Toblach på något sätt det hela fungerade. Visst jag har haft sämre i sin karriär racing i detta avseende.

Inlagd: 2011-01-07, 23:07
Skriven av: Frans

Älskar Google ”godda’ yxskaft” Translator!

Inlagd: 2011-01-07, 23:13
Skriven av: Gabriel

Jossa: Helt rätt finskorna borde kunna ge sig in i leken också! Har för dålig koll på deras deltagare iår men de brukar ju bevisligen vara bra i klassisk stil.

Manne: Förstår ditt tankesätt men samtidigt betalar inte Britta en krona för hotell, resa, vallare, service, mat osv. på touren. I det avseendet tycker jag att ledningen har rätt att ställa stallorder till henne mot att ett sämre slutresultat inte ska ligga henne i fatet i senare uttagningar men jag tror förbundskaptenen skulle kunna se mellan fingrarna med det om hon plockar 20 bonussekunder. Hon kan ju faktiskt kosta på sig att tappa 20 sekunder utan att försämra sin sluttid om det skulle vara fallet.

Inlagd: 2011-01-07, 23:14
Skriven av: Surskruven Burman

Frans: Låter faktiskt väre än jag trott om henne. Har ju tydligt märkts att hon haft problem med utförskörningen. Samtidigt kanske hon överdriver det på bloggen också.

Inlagd: 2011-01-07, 23:15
Skriven av: Surskruven Burman

Det diskuteras säkert olika sätt att sno åt sig bonussekunder mellan åkare och FK, på både herr- och damsidan. Tror dock inte att det är något de går ut med i media.

Inlagd: 2011-01-07, 23:21
Skriven av: JA

Läste att FIS önskar utvidga TDS till 10 etapper och söker nya orter tex i Schweiz/Österrike

Inlagd: 2011-01-07, 23:23
Skriven av: Experten

Jag fattar det som att det bara är i skejt hon har problem Kowa. Det talar ju för att hon blir grym imorgon.

Inlagd: 2011-01-07, 23:29
Skriven av: nisse

Experten: Snart är hela VC en enda lång tour med bonussekundstrider.

Inlagd: 2011-01-07, 23:41
Skriven av: Surskruven Burman

Joel… Ja, vi kommer inte så mycket längre med det här. Men jag är övertygad om att det är därför det inte kommer några stallorder från Grip och inte för att han är taktiskt korkad.

Det är en stor organisatorisk skillnad mot cykel. Där skulle man kunna beordra Haag att köra för Kalla imorrn. Men nu kan det istället bli så att dom rentav sabbar för varandra (Haag rycker och Kowalczyk hänger på etc). Och den stora skillnaden är att längdåkarna inte är anställda av förbundet på det viset.

2007 var träningsbidraget till landslagsåkarna 75000 om året om jag minns rätt. 2008 drogs det in. Om det finns något idag vet jag inte, men det är inga feta summor. Detta ska jämföras med cyklister som Gotland och Gustaf Larssson (som om jag minns rätt vad Adamsson sa) har en årslön på ca 2 miljoner. Mat och husrum under en tävlingsvecka är lite sämre förutsättningar för stallorder om man jämför.

Om man förbundskaptenerna utifrån dessa förutsättningar skulle ge stallorder, tror jag vi skulle få färre som orkar lägga ner det som krävs för en längdsatsning. Att åkarna själva talar sig samman är dock en annan femma – speciellt såna som har gemensamma intressen av t.ex. en utbrytning.

Inlagd: 2011-01-07, 23:47
Skriven av: manne

Manne: Helt sjukt om cyklingen har bättre förutsättningar ifrån cyklisthåll? Då har vi fått j*vligt dåligt betalt för dom satsningarna.

Jag förstår och respekterar ditt tankesätt men jag tycker fortfarande stallorder skulle vara ok i det här läget. Jag tror även att Britta kan se fördelen med att Kalla vinner Tour de Ski än om hon inte skulle göra det.

Inlagd: 2011-01-07, 23:56
Skriven av: Surskruven Burman

Cyklisthåll = förbundshåll

Inlagd: 2011-01-07, 23:57
Skriven av: Surskruven Burman

I cykling som jag för övrigt älskar exponeras ju reklamdräkten som de åker i. Det är ju bara i VM och OS de åker i en landslagsdräkt, i övrigt är det ju i stalldräkter med feta reklamkontrakt. Då lönar det sig att ligga långt fram…

Inlagd: 2011-01-08, 00:51
Skriven av: Martin V

Jämförande statistik med fjolårets tour!
http://www.statisticalskier.com/2011/01/tds-2010-vs-2011-performance/comment-page-1/#comment-724

Inlagd: 2011-01-08, 01:36
Skriven av: Joel Burman

Min första reaktion: ”Åh, hon har en hemsida!”. Såååå, 90-tal… :)

Översättningen har ändå lyckats rätt bra. Det mest olyckliga är att det polska ordet ”lata” kan betyda både ”år” och (bl.a.) ”åker omkring”, beroende på sammanhang. Kruxet är alltså att hennes fot ”åker omkring” i pjäxan och att hon då spänner sig och lätt överbelastar skenbenet (så som det står skrivet så låter det som detta, dvs. att foten rör sig, är fallet för samtliga skidåkare, men det är inget jag har hört talas om tidigare…). Står dock ingenting om att hon har större problem i skate än i klassiskt, trots att Google lyckades hitta det ordet. Är inte jättebra på polsk skidåkningsterminologi och det kan eventuellt vara så att man menar fri stil om man inte specifikt säger att det är klassisk.

2005 hade hon problem med hälsenan (och blev ju till och med felaktigt avstängd pga dopning), något som kanske skulle kunna vara relaterat?

Tyvärr fungerar inte statistiksidan…

Inlagd: 2011-01-08, 08:15
Skriven av: toriv

Kan för övrigt lägga till att hon till och med på sin egen hemsida kallas för ”polskan” (i alla fall i den aktuella artikeln). Nu är visserligen inläggen inte skrivna av henne själv utan av någon som intervjuar henne och sedan lägger upp, men ändå. Sen kan jag tänka mig att vissa, framförallt norrmän, kanske inte är så glada på henne pga några klumpiga uttalanden. Här får hon dock skylla sig själv, tycker jag.

Inlagd: 2011-01-08, 08:22
Skriven av: toriv

Skidåkarlöner?
Dom som känner personligen någon av landslagsåkarna kanske kan kolla lite om ersättningarna. men tror ju inte att åkarna lägger ut några egna pengar under läger och andra landslagsuppdrag. Sedan så har dom ju egna sponsorer, avtal med skidmärken, kläder etc. och intäkter från andra arrangemang utöver prispengar. Men man får nog vara bra för att få in mycket.
Tror att dom bästa grundar bra för ett bra liv efter skidåkningen.

Inlagd: 2011-01-08, 09:37
Skriven av: Sten

Kan vara den SVARTASTE DAGEN I SVENSK SKIDHISTORIA detta.
Hoppas att SLÖDDRET i vallabussen åtm. har vett att självmant lämna sina jobb, annars skall byken sparkas.
Måttet är rågat. FINNS INGENN URSÄKT när stolpskotten haft flera timmar på sig att ändra från katastrofjobbet de gjorde med herrarna.
(har aldrig varit så rasande förut)

Inlagd: 2011-01-08, 15:51
Skriven av: gnällspik

Hur kan ett vallateam vara SÅ helt fel ute? Det är synd om laget. Patetiskt att se Richardsson stå och försöka vara diplomatisk i intervjun!

Inlagd: 2011-01-08, 15:55
Skriven av: Lennart G

@gnällspik: Lugn – det är ju inte på allvar – det är bara sport :)

Inlagd: 2011-01-08, 15:55
Skriven av: Allan Vallan

Förlåt, jag är lite hetsig. Men, det här är ju mycket värre (tycker jag) än att sabba bara ett VM lopp. För här har åkarna jobbat som djur i 2 veckor, och sen förstörs allt

Inlagd: 2011-01-08, 16:06
Skriven av: gnällspik

Usch vilken smärtsam intervju. Inte långt till tårarna för Kalla.

Inlagd: 2011-01-08, 16:08
Skriven av: Martin V

Fy faan vilken dag! Svenskarna helt bortvallande, surt, så jävla surt!

Och bonuspoängsystemet är galet fel, blir ju j ä t t e spännande imorgon. Eller inte…

*suck*

Inlagd: 2011-01-08, 16:18
Skriven av: Sara

Hur är det möjligt att totalt valla fel till både herrar och damer! Skrämmande!

Inlagd: 2011-01-08, 16:19
Skriven av: nisse

Undrar om de med grymmingglid körde stålsicklat? Kuzmin visade väl (som jag kommer ihåg det) att det var i plusfören som stålsicklat slog vallat redan efter någon km.
Annars verkar det som om Kalla valde fäste framför glid, å andra sidan verkade ju Haag gjort tvärt om men hade ändå uselt glid…

Inlagd: 2011-01-08, 16:20
Skriven av: Allan Vallan

Hur var det nu, finns det vissa fören som svenskar helt enkelt inte kan valla i?

Inlagd: 2011-01-08, 16:20
Skriven av: swestam

Oslo VM i 6 plusgrader, härligt, då ser vi fram till nya svenska vallarbragder

Inlagd: 2011-01-08, 16:23
Skriven av: gnällspik

Intressant att Mats Eklund tydligen var skitnöjd inför loppet.

I övrigt måste jag gratulera Cologna och Kowalczyk som är mycket värdiga segrare.

Inlagd: 2011-01-08, 16:25
Skriven av: Digit

Tappa 30sek i varje utförskörning stackars tjejer!!

Inlagd: 2011-01-08, 16:28
Skriven av: nisse

De her vallaproblemer gjemner seg ut, over 9 dager, mens Touren pågår!
Så enkelt er det……………….

Inlagd: 2011-01-08, 16:28
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Du menar att Norge haft dåliga skidor tidigare? Det är då inget jag märkt. Sverige har aldrig klarat att valla för plusgrader och det intrycket har då verkligen inte minskat.

Inlagd: 2011-01-08, 16:31
Skriven av: nisse

Man kanske ska söka jobb som vallare, lediga platser lär finnas…

Inlagd: 2011-01-08, 16:37
Skriven av: Experten

Jag fick den obehagliga känslan när det blev plusgrader och regn att detta inte skulle bli en bra dag.
Varför?

Inlagd: 2011-01-08, 16:42
Skriven av: nisse

Nisse, Hvis du ikke så at Northug hadde dårligere glid enn Cologna og Kershaw på frisprinten, tviler jeg sterkt på dine evner til å bedømme glid. Også på dobbeljakten hadde Northug dårlige ski, denne gangen alt for glatte klassiske ski.

Ingen smøreteam kan være perfekte hele tiden, og dere har faktisk et at verdens beste, så å sparke dem tror jeg ville være en stor tappe. I følge de engelske kommentatorene på eurosport hadde det svenske laget generelt best ski i fjorårssesongen, og de kan vel i hvertfall ikke beskyldes for å være partiske. Forresten hadde ikke alle svenskene dårlige ski; Södergren forteller i følge expressen at hans ski var fantastiske, og at han hadde tilbudt dem til Hellner før løpet.

Uansett er det synd å se at løpere går på sånne smeller som Hellner og Kalla gikk på i dag. Hadde de vært sterkere i klassisk tviler jeg på at gapet hadde blitt så stort, men det var jo tydelig at de hadde ski med for mye feste og for dårlig glid i dag.

Inlagd: 2011-01-08, 16:46
Skriven av: Hanne

Hur kan ensamteamet Kowalzcyk lyckas med vallning men inte det svenska vallatemaet med en j-vla vallabuss. Skulle inte denna ge oss en fördel, var inte det Gundes syfte när han införde den?

Och övar man på plusföre när man är hemma i Sverige mellan tävlingarna eller blir det en övverraskning varje gång som vi drabbas av detta i skarpt läge i tvävlingssammanhang?

Många frågor som behöver svar nu.

Inlagd: 2011-01-08, 16:46
Skriven av: swestam

Orkar inte ens raljera. J*vlar vad dåligt. Ligger nått i Gnällspiks kommentar att resultatet av 7 lopp sabbas pga en ordentlig vallamiss. Sen verkar Sverige ha vissa fören som vi inte kan valla för så är det bara.

En reflektion: Britta (Grattis till ett kanonlöp!) och Södergren verkade ju i jämförelse med övriga Svenskar ha relativt bra skidor. Om sverige hade som taktik att testa olika vallningar så att det inte skulle bli total vallamiss som i Sapporor känns det ju extremt snurrigt om de åkare som ligger sämst till är de som fått bäst vallade skidor. I ett sånt läge kan man definitivt ifrågasätta kompetensen. Sen har ju vallateamet haft en väldigt dålig säsong hitills där bara enstaka topp lopp har funnits. Annars har vi ju aldrig haft glid bara fäste.

Inlagd: 2011-01-08, 16:49
Skriven av: Joel Burman

Jag misstänker sabotage!#¤¤%¤#!!?%&¤#!!!!

Inlagd: 2011-01-08, 16:49
Skriven av: Håkan

Nisse,Deja Vu

Inlagd: 2011-01-08, 16:49
Skriven av: Experten

Snacka om att tappa utför, Kalla tappade ju över 30 sekunder på 1,3km.

Nånå ni ska se imorgon att det är helt annat när dom bara behöver fokusera på glidet.

Inlagd: 2011-01-08, 16:54
Skriven av: Andreas P

Har sett tidligere at både Kalla og Hellner har hatt problemer i klassisk lopp!

Inlagd: 2011-01-08, 16:55
Skriven av: tolsrav

När jag tänker på allt slit som åkarna lagt ner blir jag förtvivlad. Hoppas nu att dom kan trösta varandra. Valla teamet har en stor kunskapslucka och efter årtionden av missar får det vara nog!

Inlagd: 2011-01-08, 16:56
Skriven av: nisse

Andreas P: Det är totalkört!

Inlagd: 2011-01-08, 16:57
Skriven av: nisse

tolsrav: Du behöver inte göra dig lustig.

Inlagd: 2011-01-08, 16:58
Skriven av: nisse

En ting til, jeg irriterer meg litt over at det virker som om de fleste her tror at Kowalzcyk har et dårlig støtte apparat. Det stemte nok for et par år siden, men i takt med hennes fremganger har det blitt spyttet inn større pengebeløp, og nå har hun et godt team, hvor nesten alt fokus er på henne. Jeg vil påstå at det er større sjanser for at Kowalzcyk har gode ski enn at Britta Johanssen-Norgren har det.

Grunnen til at hun ofte glipper i oppoverbakkene er at hun ikke har verdens beste teknikk, og dermed bommer litt på frasparkene. Man kan se litt av det samme hos Northug, som heller ikke har diagonalen helt på plass.

Inlagd: 2011-01-08, 16:59
Skriven av: Hanne

Hörde intervju av Kalla på SvT. Hon sa att hon skulle sura en timme efter detta. Snacka om starkt psyke. jag skulle nog behöva nån vecka för att komma igen

Inlagd: 2011-01-08, 16:59
Skriven av: Experten

Hanne: Northug har ju medvetet mindre fäste för att han stakar mer än någon annan under ett klassiskt lopp.

Inlagd: 2011-01-08, 17:01
Skriven av: Benke Benbrott

Experten: … och Northug hade aldrig ens ställt upp på intervju. Kalla visade verkligen storhet i en svår stund. Och att hålla sig så lugn trots att man såg hur vansinnigt besviken hon var är starkt.

Inlagd: 2011-01-08, 17:03
Skriven av: Gurra G

Håller tummarna för Joahug imorgon nu och att vi kan få svenska åkare med rätt skidor. Dom måste ju ha fått skidorna som var preparerade för klättringen!

Inlagd: 2011-01-08, 17:04
Skriven av: Joel Burman

Det jävligaste av allt är ju att Norge har Svenska vallare! Köp tillbaka dom nu på en gång!!

Inlagd: 2011-01-08, 17:04
Skriven av: nisse

Benke, joda det stemmer det. Men jeg er fortsatt av den oppfatning av at han glipper mer enn hans ski skulle tilsi fordi han ikke er så sterk i diagonalgang, heldigvis for oss nordmenn er han overlegen i staking og dermed blir han tilsammen en meget god klassisk løper.

Inlagd: 2011-01-08, 17:06
Skriven av: Hanne

När jag skrev i går att det var +5 och regn, misstänkte jag vallningsproblem, men jag kunde inte drömma att svenskarna skulle valla bort sig så fullständigt.

Inlagd: 2011-01-08, 17:20
Skriven av: Rune

Nisse. De var til salgs etter Northug 2 første åk under OS, og Hjelmeset kolaps på stafetten!

Inlagd: 2011-01-08, 17:28
Skriven av: tolsrav

Tolsrav: Förlåt men skiathlonen var ju ingen smörebom det berodde väl på ”stavknäckar Hellner”???

Vad gäller Hjelmeseth så är jag helt övertygad om att Rönning hade gjort en bättre sträcka med frusna skidor. Jag tror Hjelmesets genomklappning mer berodde på hans fysiska status än vallningen.

Inlagd: 2011-01-08, 17:36
Skriven av: Joel Burman

Du skrev fel, Joel. Stavknäckar-Angerer ska det vara. Det förstår alla som sett sekvensen i repris och som inte är från Norge.

Inlagd: 2011-01-08, 17:40
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Hahah tack

Inlagd: 2011-01-08, 17:43
Skriven av: Joel Burman

Northug var bara 2-3 sekunder efter när han fick en ny stav så det avgjorde i vilket fall inte skiatlonen i OS. Hade Northug varit fräschare hade han lätt kommit i kapp.

Inlagd: 2011-01-08, 17:46
Skriven av: Per

Bra av Britta, tror kanske att det har varit självförtroendet som har hållt henne tillbaka väldigt länge – kanske vänder det iom TdS?

Inlagd: 2011-01-08, 17:48
Skriven av: Skidjan

Man tycker det är väldigt märkligt när de ändå har haft gott med tid på sig att testa och med all den ”expertis” att kunna missa totalt, inte lite utan helt och hållet. De så kallade värdsledande vallarna har ju haft 0 rätt medans andra lag med undantag finland haft rätt. Hur är detta möjligt? Man minns ju VM och de ruggade skidorna där ännu en totalkollaps av vallateamet kostade våra åkares chanser. Vilken frustration att se på. Jag unnar gärna Northug en vinst men man vill ju se svenskarna i rättvisa förhållanden.
Vad jag sen inte förstår alls är hur de kan missa på damerna också när de visste hur fel de hade på herrarna? Det är väl för fan inte första gången de vallar plusföre, så sjukt besviken att det inte går att beskriva.

Inlagd: 2011-01-08, 17:50
Skriven av: Adrian

Hanne o tolsrav: har inte mycket gemensamt med er i vanliga fall, med detta tar nog priset. Visst ingår vallning i sporten men hur kan ni över huvudtaget ha mage att jämföra Svenskarnas bortvallning i dag mot Northugs tidigare lopp eller att det jämnar ut sig är helt sjukt. Patriotisk är för mig helt okey, men att var totalt förblindad gör bara att åtmindstonde jag tappar all respekt för era åsikter över huvud taget.

Inlagd: 2011-01-08, 17:50
Skriven av: Göran

Jag är så otroligt besviken… Alltså, alla missar ju med vallningen ibland och jag tror inte Sverige har sämre skidor generellt än konkurrenterna, men att det skulle missas i just det här loppet och dessutom så grovt var ju väldigt otajmat. Är lika besviken som Peter Forsberg var efter att ha missat elitseriefinalen med MODO…

I övrigt Såg Northug otroligt stark ut idag och hade säkert tagit andraplatsen oavsett. Verkligen imponerande kört av honom. Såg ut som han hade järnkoll hela vägen. Var ju nästan på väg att rycka sista varvet. Bittert för daniel att få så lite betalt för allt slit också.

Nej att inte vallateamet kunde dra rätt slutsatser efter herrloppet är ju lite för dåligt.

Inlagd: 2011-01-08, 18:00
Skriven av: Lasse

Gurra G skrev, ”och Northug hade aldrig ens ställt upp på intervju. Kalla visade verkligen storhet i en svår stund. Och att hålla sig så lugn trots att man såg hur vansinnigt besviken hon var är starkt.”

Herregud for en latterlig figur du er, og som du driter deg ut, vi så jo alle hvordan Hellner oppførte seg da han gikk i mål i dag, snakket ikke med noen, løp rett til skogs, så forbannet å sur var han, hvor er din kritikken til dette? Jeg selv hyller Hellner for å være seg selv, jeg syns det er helt greit, både Hellner og Northug hater å tape og blir piss-sure når det skjer, de er ikke interesserte i å stå opp og ned som en frossen fiskepinne og bortforklare et tap slik Kalla og Haag gjør, all ære til de for det og for å være seg selv…

Inlagd: 2011-01-08, 18:09
Skriven av: Neithiri

Northugs vallabom i OS var tveksam.
Samma vallare hade vallat Björgens skidor en timme tidigare. Och hon hade bra skidor! Att då gnälla och tvinga vallaren att be om ursäkt för att inte rubba myten Northug är bara pinsamt.

Inlagd: 2011-01-08, 18:16
Skriven av: nisse

Neithiri: Din störda Norrman! Det Kalla och Haag gjorde var att ta ansvar själva för sina dåliga skidval.
Det var inga bortförklaringar tvärt om.
Och tappar man 30sek på varje utförskörning behövs inga bortförklaringar det begriper alla utom du.

Inlagd: 2011-01-08, 18:19
Skriven av: nisse

Håller helt med om att det är konstigt att Björgen alltid har kanonskidor när alla andra norrmän gnäller på smörebom!

Inlagd: 2011-01-08, 18:23
Skriven av: Joel Burman

Gøran…….Jeg forstår at du er sur i dag. Men et team består jo av åkare, trenere og vallare, og er vel inte slik at det BARE er svenskene som vallar bort seg! Uhørt spør du meg………..

Inlagd: 2011-01-08, 18:27
Skriven av: tolsrav

Göran, selvom både jeg og Tolsrav er norske betyr ikke det at vi automatisk mener det samme. Skal du kristisere meg, setter jeg pris på at det er mine faktsike argumenter du kritiserer.

Jeg har ikke sagt at Sveriges smørebom og Northugs tidvis dårlige ski har vært like ille, jeg har bare ”rettet” på nisse da han påstod at Norge ikke hadde hatt dårlige ski under TDS.

Jeg har også rettet følgende ”kritikk” mot Hellner og Kalla, hadde de vært bedre i klassisk hadde de ikke tapt like mye på dagens etappe.

Personlig synes jeg din nedrakking av andre på dette forumet er langt værre enn mine meninger om svenske løpere, men jeg regner ikke med at du er ening i det.

Inlagd: 2011-01-08, 18:38
Skriven av: Hanne

Neithiri: Hellner intervjuades av SVT strax efter loppet, så särskilt långt ut i skogen kan han inte ha stuckit.

Vi skall inte glömma att de svenska damerna hade bäst skidor av alla både i fristilssprinten och i dubbeljakten. Vallateamet gör oftast en bra insats men man måste ha en högre lägstanivå än så här.

Inlagd: 2011-01-08, 18:40
Skriven av: Cliff

Svenska vallarna måste haft en enorm formtopp under vancouver OS skidskyttarna hade ju j*vla problem att valla rätt i jämförelse.

Cliff: Det går lite för länge mellan dom gångerna Sverige har bra skidor tyvärr!!!

Inlagd: 2011-01-08, 18:45
Skriven av: Joel Burman

Vissa åkare hade bra skidor på fristilssprinten. Tyvärr inte Kalla. Det kostade henne semifinalen. Och det har inte varit bra i vinter. La Clusaz var inte bra vallat. Davos var inte bra vallat på distansen. Gällivare var bra men inte Björgen klass. Så våra hyllade grabbar har inte hängt med det sista så är det. Anställ Olsson bröderna oavsett lön!

Inlagd: 2011-01-08, 18:55
Skriven av: nisse

Hallå tolsrav: det var väl precis det jag skrev att vallningen ingår eller? helt okey igen att vara norsk men om du inte såg att detta var BETYDLIGT värre vallamiss än någon av dom andra löpen så är du ENLIGT MIG antingen blind eller så vill du inte se.

Jo hanne denna gången tycker jag att man kan dra dig och tolsrav över samma kam efter som det var så tydligt.

Mitt missnöje skall väl inte gå ut över er men denna gången tycker jag att ni är för enögda.

Om jag påstod att om Jouhaug och Rydqvist skulle bytt skidor skulle Rydqvist varit 3-4 minuter före, skulle ni tyckt att det var seriöst? (tror bara att hon skulle varit 1 min. före)
:-)

Inlagd: 2011-01-08, 19:00
Skriven av: Göran

Neithiri: Såg precis en intervju med Hellner efter loppet. Så jag vet inte riktigt vad du pratar om. I Sverige behöver man inte överbeskyddande dagisfröknar som får svara för utövarna. Så som Northug brukar skicka fram någon stackars ledare för att förklara varför han misslyckats.

Svenskarna står rakryggade i motgång. Det har jag då hittills aldrig sett Northug göra.

Idag var dock Northug överlägsen, tillsammans med Cologna. Schweizaren är ju så totalt i kontroll. Riktigt imponerande kört av honom. Det är verkligen två värdiga idrottsmän som tar första och andraplatsen. För inte kan väl Northug tappa detta?

Inlagd: 2011-01-08, 19:01
Skriven av: Gurra G

Gurra G: Det intervjuet i SVT ble laget lenge etter løpet, da Hellner kom tilbake fra turen han tok for å roe seg ned. Noe han også sa selv i intervjuet at han trengte.

Inlagd: 2011-01-08, 19:11
Skriven av: mac

Gurra G,
Må jeg stave det for deg? Ok ”Då flydde Marcus Hellner arenan.
Inte ens landslagsledningen visste var han var – när stjärnan rensade tankarna ute i skidspåret.
– Man ville bara vara för sig själv, säger Hellner till SportExpressen.se.”

Som Northug vil han være for seg selv etter slike fiaskoer, helt forståelig og mye bedre enn å stå opp og ned som en klovn, med tårene rennende helt ned på skoene for å svare på noe vi alle allikevel vet fra før, at man har driti seg ut, være seg ski eller annet.

Inlagd: 2011-01-08, 19:17
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Jo, men han kom ju som sagt tillbaka och svarade på frågorna. Det gör ju inte Northug. Det var ju något lopp i början på touren då han inte ens dagen efter vågade möta media. Då en landslagschef fick berätta hur han mådde. Eller som det ofta är, hans snälla pappa som får försvara sin lille son.

Tycker det är otroligt starkt av Kalla att ställa sig och svara efter dagens fiasko och tabbar. Hon är allt annat än en clown.

Fegisar gömmer sig. Besvikna flyr en stund tills irritationen lagt sig och kommmer sen tillbaka och svarar på frågor, Modiga står rakryggat direkt efter loppen. Kalla var modigast idag.

Inlagd: 2011-01-08, 19:56
Skriven av: Gurra G

Kalla + Haag var riktiga föredömen i mixed zon idag. Kalla tog iof för mycket skuld i allt som hänt men hon revanscherar sig imorgon. Anna Haag kan söka jobb som optimistkonsult efter skidkarriären utan tvekan.

Inlagd: 2011-01-08, 20:00
Skriven av: Joel Burman

Joel: Ja, henne ser man sällan ledsen.

Hennes intervjuer efter hennes medaljer i OS är så ofantligt underbara. Tycker hon förtjänar mer uppskattning och kärlek från folket än hon fått. Inte lätt att leva i skuggan av Kalla.

Inlagd: 2011-01-08, 20:08
Skriven av: Gurra G

jag tror att det är stor skillnad på förväntningarna när det gäller Haag och Kalla. När Haag vinner tex touren då kommer folket att kräva mer och det går inte längre att slå ur underläge som det är nu.

Inlagd: 2011-01-09, 17:11
Skriven av: Experten

Når det gäller optimisten Haag så kan jag tolka hennes prat som om hon tar allt med klackspark och inte är seriös nog

Inlagd: 2011-01-09, 17:14
Skriven av: Experten

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values