Inför Tour de Ski 2010/11

tour.jpg

För inbitna längdfantaster betyder inte längre nyårsafton champagne, raketer och fylleslag, utan starten på en underbar vecka framför TVn. Tour de Ski är inne på sitt fjärde femte (tiden går fort) år och än har formatet inte riktigt hittat sitt rätta jag än, men det har väl blivit lite bättre? Fast när det krävs en liten instruktionsbok för att förstå alla bonussystem osv anser jag att man har misslyckats med formatet…

Så vad är då årets upplaga av Tour de Ski? Jo, det är åtta tävlingar under tio dagar på fem orter i två olika länder.

Som ni ser har man dragit ner antalet arrangörsländer till två i år: Tyskland och Italien. Visst man hade det för ett par år sedan också då tyskarna hade strul med tv-bolagen men annars har det varit tre.

prologen.jpg
Prologbanan

Tävlingarna inleds sedvanligt med en prolog. Banan är ungefär dubbelt så lång som en sprintbana (2,5 respektive 3,75 km) och är en ganska ovanlig distans i längdsammanhang. Trots att det är närmare en sprint än en längre distans är det sällan som de renodlade sprintåkarna brukar göra bra ifrån sig. Med andra ord ganska öppet.

Resten av programmet med tider hittar ni dels till höger här på sidan men också under tävlingsregler där du kan plugga på ytterligare om bonussekunder m.m. Men man kan hårddra det hela med att säga att när det är jaktstart får de med bästa åktider bonussekunder (15, 10, 5) och när det är masstart kan man tjäna bonussekunder utmed banan. När det är sprint får man också bonussekunder. Den som vinner får 60 sekunder och tvåan 56 sekunder osv.

”Race program”

Banskisser och kartor
Uttagna åkare

Det svenska laget är tyvärr inte så rykande hett som man skulle kunna önska sig. Lina Andersson och Mia Eriksson är båda sjuka och har hoppat av. Man skickar bara en ersättare i form av Britta Johansson Norgren. På herrsidan har både Daniel Rickardsson och Anders Södergren varit lite krassliga under julen vilket är tråkigt, men dom kommer båda försöka köra ändå. Charlotte Kalla har ännu inte visat någon megaform än, men med tanke på att ett av delmålen för säsongen är touren har hela den tidiga vintern varit en nedtränad Kalla som nu äntligen börjar toppa formen? Man kan ju hoppas!

Utöver Kalla finns det några ganska heta svenska namn. Framför allt tänker jag på Anna Haag, Marcus Hellner och Emil Jönsson. Som ni kanske minns ledde just Jönsson efter halva touren förra året men valde att åka hem. I år är han i mycket bättre distans-form vilket gör att han förmodligen stannar hela touren ut om han efter andra sprintetappen fortfarande ligger med i toppskiktet. Marcus Hellner vet vi ju vad han går för när han är i form. I Davos och La Clusaz såg han kanske inte superfräsch ut men jag tror och håller tummarna för att det var höjden och inte sviktande form. Det som tyder på en bra slutplacering för Haag är om man ser till hennes jämnhet över disciplinerna. Hon åker helt ok sprint, hon åker bra masstart och individuellt, klassiskt som skate. En värdig tour-kvinna!

Ska även bli kul att se vad Sara Lindborg och Maria Rydqvist kan åstadkomma! Lindborg var ju på väg mot kanske hennes bästa resultat någonsin när hon kraschade ihop med en ryska(?) och skadade axeln. Räkna med revansch i år! Rydqvist vet vi var hon står i fri stil. Men hur är hon i sprint mot internationellt motstånd?

När det kommer till det utländska motståndet på herrsidan måste jag ändå säga att det inte är lika grymt som tidigare år. Det beror framför allt på att varken tyskarna eller italienarna har lyckats få till det hittills i år. Sjukproblem och dålig form har hållit i sig alldeles för länge! Ryssarna är har visat sig riktigt starka, men det kan också bero på att många av tävlingarna gått under sträng kyla? Fast Legkovs form har hållit i även på hög höjd i Alperna. Schweizarna har lyft sig ett snäpp i vinter med Cologna i spetsen. Han blir nog ruggans farlig. Bauer kommer som vanligt bli svår att slå, men som ni alla vet är han riktigt kass i sprint. Sedan har vi ju alltid Northug. Det ska bli oerhört spännande att se hur han kommer tåla alla tävlingarna. Håller formen hela vägen i mål? Om ja, ja då finns det risk för att han tar hem det. Men då krävs det nog ett bra försprång från de andra under den sista klättringen.

På damsidan är väl samma sak. Fast annorlunda… Italienskorna är, till skillnad från sina herrbekanta, i god form. Däremot verkar tyskorna ha nästan lika mycket strul som herrarna. Ryskorna är helt ur slag, kan det bero på hårdare tag mot doping? Finland har visat måttligt god form. Känns lite som om deras storhetstid är lite förbi. Men, nya unga tjejer är på gång! Värst av alla är väl ändå Norge. Fy helvete vad de har fått ihop ett starkt lag i vinter. Nu ska ju inte Björgen åka, heller inte Steira, men jag tror ändå att de kommer bli farliga. Sen får vi inte glömma Slovenskorna med Majdic i täten. I sprint har fler och fler börjat hävda sig de senaste åren och tillsammans kan det nog gå rätt bra!

Flera av de svenska aktiva har bloggar som de förhoppningsvis kommer uppdatera under touren. Här kommer en liten lista:
Marcus Hellner
Anders Södergren
Daniel Rick/hardsson
Johan Olsson
Emil Jönsson
Jesper Modin
Maria Rydqvist
Anna Haag

Som avslutning vill jag påminna om vad det är skidåkarna ställs inför under den sista etappen:

finalclimb1.jpg

Startlista prologen herrar

Startlista prologen damer

Etiketter: