Tur att VM inte går på hög höjd

Med rubriken ovan kan man sammanfatta de två senaste helgerna ganska bra för svensk del. Jag hoppas åtminstone att det är orsaken till det lite svajiga resultatet.

Den enda som verkar ha lyckats prestera bra på höjden är rutinerade Anders Södergren. Han var kanske den enda svensken som riktigt imponerade i dagens stafett. OK, Marcus Hellner åkte också väldigt bra men han fick slita ont för att gå ikapp Norge och Finland på sista sträckan.

När det väl vankades upplopp var stackarn så slutpumpad att det inte fanns mycket att sätta emot Northug och Heikkinen.

Men vi backar bandet lite och spanar in förstasträckan, som vi oroade oss i förväg att det skulle vara vårt svaga kort. Och så blev det också. Mats Larsson lyckades inte riktigt leverera utan halkade efter i slutet och väl framme vid växling hade han tappat 20 sekunder på täten. Det var inga gigantiska avstånd men det gjorde att Daniel Rickardsson fick gå ut i ingenmansland och där gör man sällan något bra, ja om man inte är i megaform och kan köra ikapp täten. Det var tyvärr inte Rickardsson i alls idag. Han höll väl ok mot klungorna längre ner, men mot vansinnigt snabba Cologna i täten hade han inte en challe.

Cologna som började med att åka ikapp formstarka Legkov i täten fortsatte att bomba hårt hela loppet. Alla andra lag tappade på täten och det uppstod riktigt stora tidsdifferenser mellan de fem, sex bästa lagen. Otroligt!

Rickardsson växlade över minuten efter täten till Anders Södergren som åter igen visade god form. Sakta men säkert åt han upp avståndet mot täten men det hade nog behövts några kilometer längre bana för att han skulle köra ikapp Gjerdalen, Lallukka och Novak helt och hållet. Men med bästa sträcktid bådar det här gott inför touren och även VM! Bra Södergren!

Södergren växlade till Marcus Hellner som även han fick gå ut lite i ett ingemansland. Men fram till Norge, Tjeckien och Finland var det inte längre så vansinnigt långt! Endast tio sekunder var det upp till Norge när Hellner gav sig av och för honom var det bara en sak som gällde: gå i kapp klungan med Norge. Till en början såg det ut som att han skulle äta upp avståndet i ett nafs men sedan såg det ut som om Northug ökade tempot och Hellner fick kämpa rätt hårt, men rätt som det var kom han ikapp (tack TV-producenten för sjuukt dålig rapportering).

Schweiz, som gick ut sista sträckan ungefär 10 sekunder före Ryssland med gårdagens segrare Vylegzhanin, lyckades faktiskt dryga ut avståndet ner till ryssarna vilket nog förvånade många, inte minst mig själv. Jag trodde Vylle skulle bränna ikapp Perl på nolltid, men istället kunde Schweizarn ta det lugnt innan mål och plocka en flagga utmed upploppet och vinna stafetten för första gången på två evigheter.

Ryssland blev tvåa och därefter stod det mellan Norge, Sverige och Finland. Hellner berättade efter loppet att han var mäktigt stum redan när han var ikapp Norge och med tanke på det är det bra att han lyckades ta sig i mål i klungan med lagen framför sig (Norge och Finland). Ser man till åktider hade faktiskt Hellner snabbast tid av alla så trots att han missade spurten om pallen så bör vi nog vara nöjda med hans insats!

Så vad drar vi för slutsatser av den här helgen då? Jo lite som jag inledde inlägget: Höjden. Jag hoppas att den höga höjden är huvudanledningen till att svenskarna inte presterat helt på topp här nere i Alperna. VM går som tur var inte på höjd utan nere i Kollen i Norge och då tror jag vi får se en helt annan edge bland de svenska åkarna.

Samtidigt som Sverige underpresterar lite går Schweiz framåt och kan nog att vara med och slåss om medaljerna i VM tror jag. Fast jag tror ändå att det framför allt kommer stå mellan Sverige och Ryssland. Och kanske Norge om man får till det med en fristilsåkare. Gjerdalen gjorde en OK sträcka idag (åttonde tid) men om vi har en Olsson i form i laget istället för Larsson, ja då krävs det nog en snuskigt bra fristilsåkare för att köra ikapp eller lyckas hålla Södergrens tempo på tredjesträckan. Clownen Sundby åkte förvånansvärt bra idag. Jag hoppas han fick sig en plats i laget nu så att vi kan köra över honom på VM sen…

Men, en som visat den här och förra helgen att han är tillbaka i toppen igen är Northug. Han blev slagen igår men idag knuste han sina motspelare i spurten. Jag tror dock att hade Northug varit i form hade han nog satsat på att köra ikapp Vylegzhanin istället för att föröka säkra tredjeplatsen. Och det var väl inte i utklassningsstil som han spurtade ner Heikkinen och en ofantligt trött Hellner, men baggens form kommer säkert lagom till VM. Jag ryser i hela kroppen.

Han och även dagens stora suverän Cologna kommer nog bli riktigt farliga under Tour de Ski. För dom åker väl ändå touren?

Till slut måste jag åter kommentera TV-produktionen. Hur dåliga kan man vara?! Dagens produktion tar nog priset som den sämsta sändningen jag sett på riktigt länge. Det var som om bildproducenten med avsikt försökte göra loppet så svårt som möjligt att följa från TV-soffan. Alla viktiga skeenden missade man och istället fick man gissa sig till hur det skulle gå. Suck!!

Resultat

Läs mer: DN, Aftonbladet, Expressen