Philip Boit lackar på FIS

Alla kanske inte vet det men under VM har man sedan Liberec infört ett kvalificeringslopp för alla åkare med FIS-poäng över 120 som vill åka det individuella 10/15 km-loppet. Tydligen är det bara 10 pers som lyckas kvalificera sig vilket irriterar en del skidåkare från nationer som inte har någon direkt världelit i stallet.

En av dessa är kenyanen Philip Boit som tycker det är helt fel väg att gå. Han säger till langrenn.com att ”OS och VM ska inkludera, inte exkludera. Vad är det som händer till slut? Vill man ha ett mästerskap bara för de bästa, med 6-7 nationer till start?”

Man har även intervjuat en norsk historiker som också är kritisk till de nya reglerna:

”Jag tycker det är konstigt att längdskidor, som är en såpass smal idrott i världen, försöker att stänga folk ute. Det gör inte idrotten större.”

Vad innebär det här då? Jo, de skidåkare från blåbärsnationerna som vill åka ett individuellt lopp får förmodligen inte göra det. Det i sin tur betyder att dessa aldrig blir exponerade i TV vilket kanske skulle behövas om dessa nationer ska kunna ta sig framåt?

Dock får vem som helst åka masstartsloppen. Men bara fram tills man blir varvad, då är det bara att kliva av. Nuförtiden när slingorna blir kortare och kortare blir vissa varvade ganska fort.

Vad tycker ni? Är det rätt väg att gå?

Boit vet vad han tycker:

”Det har varit en motivation att kunna åka VM och OS för alla som kommer från länder där skidåkningen inte är en stor sport. I Nagano var jag den enda afrikanen med. Fyra år senare, i Salt Lake City, var det nio åkare. I Torino ännu fler.”

Jag förstår ju att man inte vill ha en tävling som pågår en hel dag, men samtidigt är det lite synd att alla nationer inte får vara med i loppet!

Etiketter: