Inför La Clusaz

Alltså ibland är franska riktigt roligt. Eller vad sägs om Coupe du Monde de Ski de Fond.

Både Anna Haag och Charlotte Kalla är tillbaka från sjukdom och verkar vara taggade som få. Rickad Grip på skidor.com:

”Tjejerna har inte legat däckade. De har tagit promenader innan de kunde återuppta träningen på allvar i början av veckan. Båda är tävlingssugna till tusen.”

Tyvärr har Mia Eriksson blivit sjuk och man verkar inte ersätta henne med någon annan, vilket betyder att endast 5 tjejer ställer sig på startlinjen i det 15 km långa masstartsloppet i fri stil.

Så om inte Maria Rydqvist kör helkasst i lördagens lopp lär hon få en fristillsträcka på söndag vilket betyder att Ida Ingemarsdotter slåss mot Sara Lindborg om vem som ska få åka stafetten. Haag och Kalla sitter väl rätt säkra om nu inte deras förkylningar skulle smyga sig tillbaka. Det kommer bli tufft att spöa Norge men annars borde vi helt klart kunna ha en god pallchans!

På herrsidan så har faktiskt Johan Olsson blivit frisk, men han tar det säkra före det osäkra och stannar kvar hemma i parasit-Östersund. Så istället för honom ser vi Fredrik Karlsson i masstartsloppet.

Till skillnad mot damernas stafettlag verkar herrarnas vara spikat. Jocke förklarar:

”Vi tycker om stafett och satsar på topplacering. Mats Larsson har kallats in som ersättare för Johan Olsson. Mats gjorde gott ifrån sig i Gällivare när vi vann. Jag har valt mellan Mats och Emil Jönsson, som imponerade på startsträckan i Gällivare. Beslutet blev att jag vill testa Mats den här gången.”

laclusaz.png
Banan ovan är kanske inte den man kommer åka. För tillfället har man bara lyckats skrapa ihop en 2.5km-slinga av konstnö (banan ovan är 3,75 km) men det snackas om massor med nysnö under de närmaste dygnen så har vi (och utövarna) tur lyckas man använda hela banan. Annars blir det ett herrans snurrande runt runt runt. Men TV-bolagen gnuggar säkert händerna nu. Ännu kortare banor ger färre kameror och mindre kablar att dra, speciellt då det är masstart och man vill följa alla åkare hela tiden.

Hur ser motståndet ut då? Om vi börjar med damerna har vi ju Marit omöjlig Bjørgen som förmodligen kommer göra en Kuitunen och bara bomba på från början (finskan gjorde det dock endast i klassiska lopp) så frågan är om resten av fältet vågar haka på i norskans tempo eller om man bara ska ge bort förstaplatsen direkt och ställa in sig på de två kvarvarande pallplatserna. Charlotte Kalla har ju kapaciteten att hänga med i fristil, frågan är bara om hon kan göra det när det är masstart. Hon har sällan glänst när det är masstart men om tempot är högt från början och hon får åka stort och fint i en liten klunga som bryter ut kanske det funkar? Nu kanske vi inte ska kräva allt för framskridande placeringar eftersom både Kalla och Haag precis klivit ur förkylningar.

Varning för Johaug också. Och Fessel. Och Follis! Kowalczyk lär ju också hänga med i täten.

På herrsidan står det nog mellan Sverige, Ryssland, (Frankrike), Cologna och Northug. Och kanske Teichmann om han har lust. Jag hoppas att unge herr Legkov drar upp monstertempo redan från början så att han, några svenskar och kanske Cologna växeldrar så pass hårt att en viss norrman inte orkar hålla det höga tempot. Annars blir det öppet mål för Northug, igen.

Men det hade varit lite kul om norrmannen var med in på upploppet och Hellner eller någon annan svensk fick spurta ner baggen (även om jag inte tror det kommer ske) så att vi äntligen kan betala ut nästan 170000 till honom!!

TV-tider

13.10 15 km fritt, SVT1
15.05 30 km fritt, SVT2 (övergår i SVT1)

Etiketter: