18 oktober 2010, av Oskar

Längre paus mellan semi och finaler framöver!

Signaturen gif från vårt grannland i väster tipsade om en artikel i Dagbladet som i sin tur refererar Adresseavisen om att norska skidåkare är rätt lacka på de orättvisor som uppstår i samband med skillnaderna i återhämtningstid inför finalerna i sprint. Som ni alla vet tog man ju bort B-finalen under förra säsongen eftersom man ansåg att den inte var intressant (kan diskuteras) samt att man ville lägga mer fokus kring löparna i själva finalen. Det som hände då var att det blev mycket kortare tid mellan den sista semifinalen och själva finalen. Åkarna som kört den tidigare semin hade alltså ett försprång vad gäller återhämtningstid än de som körde den tidigare semin.

Ulvang, FIS, hävdar dock:
”Jeg tok ikke tiden under OL. Men statistikken viser at gjennom sesongen var det like mange fra første og andre semifinalen som hevdet seg. Kritikken er litt overdimensjonert. Hadde statistikken entydig vist at det var fordel for de som gikk i første semifinaleheat så måtte vi sett på et helt nytt format.”

Men, han lovar också att det ska bli minst 17 minuter framöver mellan sista semi och finalstarten till skillnad mot under 15 som har varit snittiden under förra säsongen. Utövarna däremot hade nog hellre sett minst 20 minuter…

Hur som helst hoppas jag att dessa förlängningar ger oss mer rättvisa lopp i vinter samt att man även får längre tid med åkarna inför finalstarten.

27 kommentarer till ”Längre paus mellan semi och finaler framöver!”

Fattar inte varför man inte kör en lokal final istället för en b-final. Dvs bästa åkarna på orten gör upp i ett DM lopp vid varje världscup. Publiken lär ju älska det, dessutom får man ett lika långt uppehåll som uppenbarligen var rättvisare under B-finalernas tid.

FIS kanske kan överväga att slänga in en direktplats till ”riktiga” finalen för vinnaren så det blir lagom dokusåpa aktigt.

Inlagd: 2010-10-18, 10:51
Skriven av: Joel Burman

Kommer ihåg att Blomman tog upp statistiken i en sändning förra säsongen.Han hade räknat på det och enligt honom var det en klar överrepresentation på pallplatserna från de som gått i semifinal 1 om jag kommer ihåg rätt. Joels förslag om ett lopp med lokala förmågor istället för en b-final lät som en bra idé!

Inlagd: 2010-10-18, 12:08
Skriven av: Martin V

Jag tyckte inte att det var något fel på B-finalerna. Men man skyllde väl som vanligt på att dumma tyskar inte fattar att den som som kommer först i ett lopp inte vinner. Jag tycker mig dock ha starka belägg för att kontinentaleuropeerna inte är riktigt så dumma som FIS vill låta påskina. Men Ulvang behöver väl någon att skylla alla sina galenskaper på

Inlagd: 2010-10-18, 13:47
Skriven av: Jon

Det var 13 sprinter förra säsongen, OS, TdS och WC. Hattestad vann i Kuusamo med nr 9, vilket tyder på att han gick i andra semifinalen. Den gången hade Emil Jönsson nr 1 men startade aldrig finalen efter skada. I Obersthof vann Eldar Rönning med nr 2, vilket tyder på att han körde andra semifinalen. Han vann efter att Alypov kapat ner Jönsson, med nr 1, på vägen mot en ganska säker seger. Övriga 11 herrsrpintar vann åkare som troligen kom från semifinal 1, förutsatt att ingen vinnare gick vidare från kvart som LL, för då vet jag inte vilken semi de körde i. Att Fulvang nu vaknat till liv berodde på OS, där ryssarna gick i semi 1 och norrmännen i sem 2.

Inlagd: 2010-10-18, 15:14
Skriven av: JonasE

Jag tycker att det bör vara b-finaler. Dels för att det blir mer rättvist när WC-poängen delas ut dels för att finalerna blir mer rättvisa med längre vila.

Sedan är det ju så att flera åkare som råkat ut för olyckor i semifinalen får en slags upprättelse när de vinner en b-final och att det är väldigt bra erfarenhet för unga åkare som är på väg uppåt.

Det viktigaste med sprinten borde nog vara att försöka att inte ha mer än fem åkare i varje heat. På flera banor är det nästan omöjligt att med en dålig start (rent av dålig startposition) att vinna.

Inlagd: 2010-10-18, 21:59
Skriven av: Alexander

Undrar om FIS-Ulvang hade förlängt vilotiden om det hade varit tvärt om, dvs om det var norrmännen som hade åkt i semifinal 1 och kommit 1:a och 2:a i OS och det hade varit ryssarna som hade klagat på för kort vila?

Det tror jag inte.

Inlagd: 2010-10-19, 11:56
Skriven av: Gabriel

För övrigt är Fis-Ulvang ett bra namn på karln.

Inlagd: 2010-10-19, 11:57
Skriven av: Gabriel

gabriel. De var inte Ulvang, men åkarna ønske å forlenge vilotiden.Leder av FIS langrennskomite Vegard Ulvang mener på sin side at 15 minutter hvile ble overholt i de fleste renn sist sesong, og at kritikken er overdimensjonert……………………….

Inlagd: 2010-10-19, 14:04
Skriven av: tolsrav

Tolsrav,

Det vet jag väl. Läs vad jag skrev en gång till.

När kritiken kommer från norska åkare så går Ulvang med på att förlänga vilotiden lite.

Om det varit ryssar som klagat så tror jag inte att det hänt någonting.

Ulvang jobbar nämligen så. Han sätter de norska åkarnas (läs Northugs) intressen i första rummet.

Inlagd: 2010-10-19, 15:51
Skriven av: Gabriel

Gabriel, jag är nog tveksam till att det verkligen är så att han hela tiden tänker ”Norge först”. Istället tror jag att han, tillsammans med Capol och andra, har fått hybris och skenat.

Någon måste sätta ner foten. Ordentligt.

En protestlista skulle inte sitta helt fel.

Inlagd: 2010-10-19, 16:24
Skriven av: Oskar

Ulvang är trött. Varenda gång nå’n protesterar är det samma visa. Svenskar klagar på masstart ”ni har ingen Northug”, när norskarna klagar på slalomlängdskidor är de fördomsfulla traditionalister som motsätter sig träskidor och fristil.

Vem lyssnar Ulvang på egentligen? Inte är det den nordiska publiken och inte är det utövarna. De sitter väl i nån konferenslokal vid medelhavet i en ”brainstorming-session” och sen gör de dåliga beslut gång på gång.

Jag tror inte Ulvang är särskilt för Norge, han är för en viss person. Jag tror att han är för Northug som stjärna. Och då ska allt läggas till rätta för honom, hur osportsligt det än blir. Har man inte en Dählie som dominerar på naturlig väg då får man skapa en… på konstgjord väg.

Inlagd: 2010-10-19, 19:06
Skriven av: Skidjan

Ja, man kan ju undra hur mycket det är norska intressen som styr förändringar som sker inom sporten idag. Som har sagts tidigare, för att passa en viss N. Det liknar kanske hur Kanada styr inom hockey. Jag har en fundering om inte banor och upplopp är väl anpassade för N? Det skulle väl vara Drammen undantaget.

Inlagd: 2010-11-10, 16:42
Skriven av: Pelle

Tydligen har man förlängt banan i Düsseldorf med ett varv så att den är 1750 m lång, längst i världscupen. Altt för att passa Petter?

Inlagd: 2010-11-10, 17:30
Skriven av: swestam

Nä, det ligger väl helt i linje med utvecklingen dom senaste åren, vilket iofs är bra. Men loppen blir bara längre och längre, så snart kan man börja med skidbyten även på sprintarna. Hurra!

Inlagd: 2010-11-10, 18:45
Skriven av: Manne

Hallo gutter. Så langt har vel alle banor passet Petter, så vel sprint eller 5 milsbanor………..

Inlagd: 2010-11-10, 20:38
Skriven av: tolsrav

Det er faktisk en bane som inte passer Petter: Slalåmbakken i Cavales!

Inlagd: 2010-11-10, 21:06
Skriven av: tolsrav

tolsrav:Ja där vill ju Ulvang ge Petter 5minuter försprång. Det är vad jag kallar Norsk doping.

Inlagd: 2010-11-10, 21:09
Skriven av: nisse

Nisse.Men Petter trenger 10 minuters forspang…………..

Inlagd: 2010-11-10, 21:19
Skriven av: tolsrav

Då får ni be Ulvang om 5minuter till.

Inlagd: 2010-11-10, 21:21
Skriven av: nisse

nisse. Er det slik å forstå att NORGE bestemmer alt i skiverden?

Inlagd: 2010-11-10, 21:45
Skriven av: tolsrav

tolsrav kan du inte skriva på svenska så man förstår vad du säger…;-)

Inlagd: 2010-11-10, 22:16
Skriven av: Pelle

tolsrav: Jag har förstått att Norge bestämmer i skidvärlden. Hur skulle jag kunnat undgå det.

Inlagd: 2010-11-10, 22:20
Skriven av: nisse

Nåja, vi får stämma i bäcken: Peter är outstanding och kommer att vinna allt.

Inlagd: 2010-11-10, 22:46
Skriven av: Pelle

Nisse. Faktaopplysning. FIS langrennskomite består av 19 medlemmer. Dvs demokratisk, med V Ulvang som leder!!!!

Inlagd: 2010-11-11, 00:51
Skriven av: tolsrav

Northug har ju inte kört Dusseldorf de senaste två åren och lär, precis som alla andra allround-åkare, stå över även i år då tävlingen ligger mellan Kuusamos mini-tour och höghöjds-loppen i Davos och La Clusaz. Så det är nog inte för hans skull man lagt om banan. Den banan har ju varit ganska värdelös de senaste 8 åren.

Inlagd: 2010-11-11, 07:53
Skriven av: JonasE

tolsrav, det är klart att det finns medlemmar som i en demokrati. Det går ju dock inte att undvika att Norge som stormakt inom skidsport/vintersport har en stor påverkan på dessa medlemmar. Jämför med OS där mycket av arbetet går ut på att påverka medlemmarna i en eller annan riktning. Vad som också har visat sig, med inte alltid schysta medel.

Inlagd: 2010-11-11, 08:48
Skriven av: Pelle

Jag tycker absolut att FIS behöver kritiseras, men tror knappast att dom agerar för att gynna Northug eller andra norska åkare.

Min uppfattning är att det främsta syftet med dom senaste årens förändringar varit att öka intekterna till längdskidåkningen. Och det är här jag tror att själva kruxet ligger. Dom flesta som verkar inom skidåkningen, på hög och låg nivå, är naturligtvis positiva till mer pengar till deras verksamheter. Och förmodligen är man mindre benägen att protestera mot sportsliga försämringar om man vet att dessa kommer att generera mer pengar till ens förbund, ungdomsverksamhet o.s.v. Det är vad jag tror…

Inlagd: 2010-11-11, 11:13
Skriven av: Manne

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values