Inför damernas 10km fritt

Har börjat bli riktigt trött på Christer Ostbåges mediokra kommenterande av skidskyttet så det ska bli oerhört lättande att det börjar dra ihop sig till första längd-distansen i OS!

Efter två dagar med vallabommar och vansinniga väderomslag i ovan nämnda gren börjar jag bli riktigt orolig. Och jag blir inte mindre orolig av att den svenska landslagsledningen försöker få till en ändring vad gäller startorningen imorgon. Istället för att låta den röda gruppen köra sist vill man att de ska starta först istället vilket beror på att fösta start ungefär då solen börjar värma i spåret och tydligen blir underlaget moddigt och inte lika snabbt då. Magnus Ingesson:

”Solen tar hårt, man känner det direkt. Det är en fördel att ha röd grupp att gå först.”

Well, nu när det verkar strula så mycket med vädret får väl masstarts-älskarna vatten på sin kvarn vilket är problematiskt. Hur svårt kan det vara att hitta en plats där det inte är chansartat? Ni minns väl 15 km i Sapporo? Eller varför inte 15 km i Liberec? Well åtminstone slipper vi problematiken med fästvallan åtminstone eftersom loppen går i fri stil. Ser på nordisk kombination just nu och Blomqvist om en del av banan där det är väldigt lös snö: ”Den där kurvan kommer jag vara livrädd över imorgon.”

Vi börjar med damernas lopp, där Sveriges första viktiga förlösande medalj kan komma. Har vi riktigt tur kan det bli ett guld. Jag tänker så klart på Charlotte Kalla som trots att hon tränat på ”fel OS-bana” (simuleringen i vintersportcentrum i Östersund) under året som gått ändå ser fram emot banan eftersom den är tuffare än den ursprungliga. Man har alltså valt att låta morgondagens lopp gå i banan som var tänkt till de klassiska loppen.

Vilka kan hota då? Först och främst har vi Marit Bjørgen som inte var med förra helgen då Kalla vann. Norskan ska tydligen vara i snuskigt bra form och det hade varit lite bättre (för vår del) om hon hade varit med förra helgen men men det blir iofs mycket mer spännande så här. Bjørgen är inte ensam medaljaspirant i sin trupp, vi har även Kristin Størmer Steira som man aldrig får räkna bort. Vibeke Skofterud har haft några kassa säsonger men nu är hon äntligen tillbaka igen. Sen har vi så klart giganten Justyna Kowalczyk som åker allt och vinner nästan allt, men tack och lov inte inte förra helgen! Men som sagt, man får aldrig någonsin räkna bort sluggerdrottningen! Vilka mer? Enligt Karlsson i SVT kommer Khazova inte till start så vi slipper henne. Fler ryskor? Ja, Korosteleva, Savialova, Medvedeva osv. Finskan Aino-Kaisa Saarinen kan också drämma till med ett bra lopp. Tyskorna? Tveksamt. Italien? Kanske. Follis och Longa har skött sig under vintern. Petra Majdic bör inte ha med täten att göra men man vet aldrig. Vad mer? Ukrainskan Shevchenko. Sist men inte minst har vi också estländaren Kristina Smigun, tillbaka i grym form, kom trea på samma distans i Davos i december.

Det blev en hel del namn där, men de som tävlar om guldet är nog färre. Jag tror det blir någon av norskorna, Kalla, Kowalzcyk och ryskorna som tar hem det.

Hur går det då för de andra svenskorna? Well, Anna Haag kommer helt klart ha medaljchans tror jag, även om det blir extremt tufft. De andra svenskorna? Jo, hade jag vetat vilka som åker så… för vi vet väl inte vilka som åker, eller har jag missat något?

Startlistan 10 km damer

Etiketter: