24 januari 2010, av Oskar

SM-helgen är över, och jag tillbaka i stan

Telenor var visst ingen hit i Grönklitt. Hade ingen täckning över huvud taget vilket resulterade i noll inlägg. Ledsen för det. Hade jag bara håvat inte lite pengar för att driva denna blogg kanske jag skulle kunna ha ett ordentligt mobilt bredband. Men nu är detta inte någon kassako så ni får leva med radioskugga då och då.

Väl uppe i Dalarna var jag bara tvungen att åka lite skidorientering, min gamla paradgren från tonåren, vid Dalarnas öppna DM. Kom fyra av tolv i den öppna klassen vilket ändå måste vara en helt ok comeback? Eller ja, comeback är det nog inte. Men roligt var det!!

Anyway, för att sammanfatta helgen kan man säga så här:

• Världscuptävlingarna i Rybinsk hade 24 deltagare i damklassen under lördagen. Det är ingen hit. Att hälften av startfältet var ryskor var ingen heller någon hit. Nu får de automatiskt in ruskigt många damer i wc-kvoten och kan köra med fullt lag nästa säsong. De kanske de hade lyckats med ändå, men vafan. Tyvärr så har jag för mig att jag läst någonstans att anledningen till att man kör Rybinsk är att det ligger en hel del sponsorpengar i potten där.

• Angående SM så håller jag med Blomqvists lite konstiga citat ”en hel del stärkta frågetecken”. Jag vet inte om man kan säga så egentligen, men tyvärr var det inte alla som visade klass. Några gjorde det definitivt dock vilket var väldigt härligt att se!

Några plus
• Rickardssons fristilslopp! Ruskigt bra åkt av klassiskspecialisten som snart inte längre borde kallas klassiskspecialist?
• Hellner vinner trots stavbrott!
• Jörgen Brinks comeback i längdspåret. Riktigt bra!
• Charlotte Kallas fria stil. Fy farao.
• Emil Jönsson. Styrka.
• Mats Larsson. Världens mest lättränade kropp?

Några frågetecken
• Rikard Andreassons fristilslopp idag. Ovanligt svagt av fristilsspecialisten.
• Tidsdifferenserna i damloppet idag och på dubbeljakten. Vi har en topp, men var är resten?
• Mats Larsson och OS. Sprinten i OS går i klassisk stil och Larsson har börjat få upp ångan nu. Vad säger landslagsledningen och IOK?
• Södergren har ännu inte hittat perfekt form, vilket iofs inte är konstigt, men klockan går! 26 sekunder efter idag, men hela 1.18 efter Hellner i dubbeljakten (till och med efter Jönsson!). Själv sa han att ”det fattas form, men är på rätt väg. Det här var ett ganska stort fall framåt ändå.” Låna lite knep från Mats Larsson så ska det nog gå bra!
• Sjukstuga! Många toppåkare sjuka. Tur att de är det nu och inte under OS, men är det verkligen så bra uppladdning att vara förkyld? Jag är orolig.

Till slut: 462 kommentarer till förra inlägget. Det är heeeelt sjukt. Nästan som om jag inte behövs här längre! Tyvärr har jag inte hunnit plöja igenom allt, men det är oftast spännande läsning.

Här har ni ett litet inslag från svtplay om landslagets laganda. Mycket känns igen, men det är ändå kul:

Läs mer om SM här: DN, Aftonbladet

56 kommentarer till ”SM-helgen är över, och jag tillbaka i stan”

Välkommen tillbaka Oskar! Listan över kommentarer började bli väldigt lång.

Inlagd: 2010-01-24, 21:41
Skriven av: nisse

Oskar>
Med tanke på all trafik till bloggen borde det väl gå att sälja reklam, eller…?

Inlagd: 2010-01-24, 22:00
Skriven av: Matte

Hej Oskar har liksom du varit upptagen under stora delar av helgen.

Angående Rybinsk och bara 24 startande ja låter lite märkligt och ryssarna/ryskorna kunde få maxkvoter direkt, de hade kunnat ställa sex lokala bykvinnor på skidor och även dessa fått WC-poäng… Lite samma med Vancouver och för-OS förra året då Kanada/USA fick en massa som tog WC-poäng och fick större kvot till denna säsong än vad de egentligen borde ha. Tror FIS (Vegard & Co) måste ta ett omtänk där. Rybinsk var inte speciellt välbesökt även förra säsongen. Krångel med visum och resor dit etc.

Jörgen Brink tycker jag gjorde det bra i SM. Man kan undra varför han bytte till skidskytte han åker ju bra på SM i längd (liksom förra året) men ratas inom skidskyttet (pga osäkerheten på skyttevallen). Han verkar vara på gränsen till landslaget i längd, men snäppet före ungtupparna som aspirerar på en landslagsplats.

Tidsdiffarna i damloppet idag – man ser tydligt skillnaden mellan landslaget och resten. Kanske inte märkligt egentligen och det visar att de rätta är uttagna till OS?

Sen angående många sjuka – inte optimalt att någon alls blir sjuk men bättre att de är det nu än under OS, vi får försöka tänka positivt?

Läste att de OS-uttagna som är sjuka får åka med senare plan (när/om de tillfrisknat) och att de uppmanas att vara ärliga med om de är sjuka eller inte. Bra tänk. I en flygkabin smittar man allra mest då alla andas samma luft under resan.

Inlagd: 2010-01-24, 22:28
Skriven av: Jörgen

Tänkte bara säga att jag hoppas fortfarande på att Mats Larsson får följa med till OS, men ville även bara påpeka lite att det kan vara bra att de flesta åkare som ska till OS redan har blivit uttagna innan SM så att de inte behöver känna att de ska formtoppa sig till sm som vissa norska åkare har fått gjort, dock under hårdare konkurans.

Funderade också lite till Rysslands val att placera tävlingarna i Rybinsk och inte på nån lite närmare ort för de tävlande..Visst de får ingen direkt publicitet som de kunde få med dessa tävlingar, samtidigt så får de nu en väldigt fördel med gratis vc poäng och fyllda kvoter, kunde jue nästan vara tarktisk placering?=) Fast ne det handlar nog om ryska miljardärssponsoer som vill lyfta fram sina hemtrakter lr dylikt.

Inlagd: 2010-01-24, 23:40
Skriven av: bergelius

En annan självlysande sak idag är att det känns livsviktigt att Anna Olsson kommer i form till OS. Blir nog helt avgörande till stafetten

Inlagd: 2010-01-24, 23:45
Skriven av: bergelius

Skönt att vara åter i den svenska fjälluften efter tre dagar på norska mästerskapen.

Positivt:
1.Folkfesten, över 15000 i lördags kanske lika mycket på söndag
2.Sandra Hanssons utmärkta stafettlopp, 3;a och före Johaug.

Negativt:
1.Röken från eldar och grillning som besvärade flera löpare, speciellt i lördags.
Undrar om min astmamedicin som jag inte hade med hade hjälpt?
2.Flera tveksamma löpare verkar på G, fast det är positivt ur norsk synpunkt.

Inlagd: 2010-01-25, 01:52
Skriven av: Elin

Men tanke på att det för några år sedan helt saknades laganda, så är ju det här ett fall framåt. Tidigare bestod landslaget av ett antal tjuriga individer, inget lag.

Inlagd: 2010-01-25, 05:02
Skriven av: Kurt

lagandan var ju det Mathias och Tobias hade problem med enligt vissa vet inte hur det var med den saken.

Roliga SM tävlingar var det och ett lopp i verkligen värdklass (Kallas 10km)

Inlagd: 2010-01-25, 05:56
Skriven av: Andreas P

Körde inte Lisa Larsen eller är det förberedelser för junior vm som gäller där?

Inlagd: 2010-01-25, 09:17
Skriven av: Kim

Kul att se Rickardssons fristil, han visade på TDS att han inte alls är någon enbent skidåkare. Han och Hellner är nog våra stora ess framöver.
Hoppas dom kan höja varandra till absoluta toppen.

Inlagd: 2010-01-25, 09:30
Skriven av: nisse

Kim: JuniorVM startar väl idag så Larsen och kompani är där.

Inlagd: 2010-01-25, 10:23
Skriven av: Sten

JuniorVM är ju då nästa tävling att följa och kommentera. Hoppas att det finns någon som har länkar till resultat etc.

Inlagd: 2010-01-25, 10:25
Skriven av: Sten

Angående Rybinsk startfält så noterade jag att både Vylegzjanin och Legkov inte var med. Är inte det lite märkligt, verkar som dom gått under jorden efter den plötsliga sortin från Tour de Ski. Dessa två är ju annars de bästa två distansåkare från Ryssland.

Inlagd: 2010-01-25, 10:28
Skriven av: rs

Här finns startlistor och resultat (förhoppningsvis): http://en.jwm-2010.de/FIS-Nordic-Junior-World-Ski-Championship-U-23-Cross-Country-World-Championship/Results

Inga startlistor via FIS webbsite och FIS liveresultat fungerar tyvärr inte. Just nu pågår sprintkvalet.

Inlagd: 2010-01-25, 10:30
Skriven av: swestam

Live-resultaten från sprintkvalet i junior-vm på fis-ski.com verkar inte fungera. Någon som har en annan länk till resultat?

Inlagd: 2010-01-25, 10:34
Skriven av: Cliff

Vi har haft många diskutioner om landslagsledningen. De har gjort ett bra med att bygga stämningen i laget, men det är flera som har blivit lite utanför. Läste att även Martin Larsson inte känner sig motiverad att satsa på OS. Jag tror att det är viktigt att de har tät dialog med personer som Martin Larsson, Andreasson, Fredriksson, Martin Johansson med flera. Sverige har en ganska smal bredd och måste därför ta vara på alla åkare som kan prestera topp 10 lopp i världscupen. DEt är även väldigt svårt att vet vem som kommer att ta ett litet kliv och bli topp tre åkare. På herrsidan är ju klivet från en 15 plats till en medalj inte så långt. Nui bör hela fokus vara på OS, men efter OS på landslagsledningen försöka träffa och prata med alla åkare som är nummer 5-10 i Sverige. Kan man få ett par av dessa åkare att satsa ett par år till kan det vara helt avgörande i stafetter et cetera. Jag är övertygad att Sverige satsar för lite resurser på denna grupp. Rickardsson berättar ju hur han har kämpat med att få vardagen och ekonomin att gå runt under många år. Vi kan aldrig veta när vi får en Kalla, men den breda satsningen går att styra. Jag tror att ett par telefonsamtal i månaden kan vara tillräkligt för att åkare ska veta att de uppmärksammade.

Inlagd: 2010-01-25, 10:37
Skriven av: Alexander

Irriterande nog så sänder Eurosport backhoppningen och nordisk komb., men inte längdåkningen från jvm.

Inlagd: 2010-01-25, 10:53
Skriven av: Peter

http://www.skiclub-hinterzarten.de/jwm/pressconferences.htm

testa kan vara någon form av sänding

Inlagd: 2010-01-25, 11:27
Skriven av: jossa

Thomas Northug nest best i prologen under JVM melder langrenn.com

Inlagd: 2010-01-25, 11:48
Skriven av: gif

Tråkigt att langrenn skriver om norska åkarna men längd.se inte lyckats få resultaten från dom svenska på prologen.

Inlagd: 2010-01-25, 12:04
Skriven av: Göran

Skandalöst att FIS inte kan ställa krav på de som får arrangera tävlingar och mästerskap att ha en fungerande liverapportering och webbstream. Det är faktiskt år 2010 och inte 1995.

Inlagd: 2010-01-25, 12:51
Skriven av: swestam

Läser nu på langd.se att Simon Persson inte fick starta pga för höga blodvärden:

http://www.langd.se/simon-persson-fick-inte-starta.4724681-86106.html

Inlagd: 2010-01-25, 13:40
Skriven av: Jörgen

Elin;
Du skriver om besvärande rök, har själv erfarenhet från Holmenkollen.
Speciellt jobbigt i motbackar när man behöver allt syre.

Finns det några restriktioner för publiken?

Inlagd: 2010-01-25, 13:47
Skriven av: Kjell

Hanna Brodin i final.

Inlagd: 2010-01-25, 14:21
Skriven av: Michael

HÅller med dig SWESTAM.. Har påtalat problemet för höjdarna i FIS. Men dom bryr sig inte verkar det som….

Inlagd: 2010-01-25, 14:29
Skriven av: Svegon

Äntligen!
http://www.skidsnack.se
http://www.langrenn.com

förjävla dålig rapportering! Men resultatet!!!!!

Inlagd: 2010-01-25, 14:41
Skriven av: Håkan

Hanna vann före Flugstad.

Inlagd: 2010-01-25, 14:44
Skriven av: Michael

Vad kul för Hanna men inte är då jag förvånad. Hon är jättestark.

Inlagd: 2010-01-25, 14:48
Skriven av: nisse

Norge, Norge, Italien som synes på herrsidan. Med en Nortis först.

Inlagd: 2010-01-25, 14:53
Skriven av: Håkan

Gott! Visar att våra unga åkare fortsätter utvecklas.

Inlagd: 2010-01-25, 15:20
Skriven av: Kim

Kul för Brodin att hon fick revansch på Flugstad Østberg som tog guld i sprint före Brodin på JVM förra året.

Inlagd: 2010-01-25, 15:28
Skriven av: swestam

Rent ut sagt bedrövligt dåligt med information från JVM idag, hoppas att de skärper till sig.

Jätteskoj att Hanna vann och fick sin revansch!

Verkar som om vi får räkna med lillebror Northug framöver…

Inlagd: 2010-01-25, 15:44
Skriven av: Jörgen

Sitat fra VG:

John Northug sier til VG Nett at Tomas har tatt store steg denne sesongen, og storebror Petter kan ikke føle seg trygg på seier på interne spurter på trening.

– Han kan matche Petter på hurtighetsøkter. Tomas slo ham klart på en økt før Tour de Ski, og nå varierer det fra dag til dag hvem som er raskest, forteller John Northug.

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=586621

Inlagd: 2010-01-25, 16:13
Skriven av: Jeremiah

I övrigt inga framskjutna placeringar för svenskarna, Lisa Larsen 20:e och Johanna Meyer 25:e, och för killarna blev Anton Karlsson 19:e och Victor Gustafsson 26:e. Men grattis igen till Hanna.

Inlagd: 2010-01-25, 16:20
Skriven av: swestam

Läste att tidtagningssystemet kollapsade. Därför dålig resultatservice.

Inlagd: 2010-01-25, 16:51
Skriven av: Frans

Det är ju Hanna som är bästa sprintern.
I Rogla åkte hon ju väldigt imponerande.
Fanny Pekkari var hon med?

Inlagd: 2010-01-25, 16:55
Skriven av: nisse

Fanny tog sig inte vidare från kvalet, hon kom på plats 40, 14 sek efter bästa tid i kvalet.

Ja visst är Hanna en världssprinter, hon kom tvåa förra året och då var ju Falk bara femma.

Inlagd: 2010-01-25, 17:00
Skriven av: swestam

Gratulerer til hanna Brodin.
Også morsomt med Northug jr jr. Kanskje vi får et stafettlag med 2 ganger Northug om noen år.

Thomas er rapportert¨å være raskere i spurten enn Petter, men mangler forløpig galskapen til sin storebror.

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article2811840.ece

Inlagd: 2010-01-25, 17:01
Skriven av: gif

gif:Hur är Northug JR på distans?

Inlagd: 2010-01-25, 17:17
Skriven av: nisse

Kommer ihåg Fjälltoppsloppet förra vintern.
Tomas Northug blev 3;a dryga minuten efter en överlägsen tjeck.
Åktiden dryga timmen.

Inlagd: 2010-01-25, 17:36
Skriven av: Elin

Nisse: Så vidt jeg vet har han et stykke igjen til å kunne hevde seg. Men han har enormt potensiale, og jeg tror han kan være aktuell for noen WC starter neste år.

Inlagd: 2010-01-25, 17:37
Skriven av: Gif

Fjälltoppsloppet brukar vara 26 km för juniorklasserna.

Inlagd: 2010-01-25, 17:45
Skriven av: Elin

Känns lite jobbigt om det blir 2 Northugs att tampas med för de svenska åkarna om några år :P

Inlagd: 2010-01-25, 17:59
Skriven av: bergelius

Yngstebroren Even ble sagt å være det største talentet av de tre. Jeg vet ikke hvordan han har utviklet seg, men …

kanskje Sverige og resten av verden skal slite med 3 Northug-brødre?

Inlagd: 2010-01-25, 18:21
Skriven av: Jeremiah

Ni lär behöva alla era Northugar. Som det ser ut just nu så har ju Norge inga andra herrdistansåkare av klass.

Inlagd: 2010-01-25, 18:23
Skriven av: Frans

Elin: Risken är stor att Petter också får se sig slagen av en Tjeck.
Dom behöver nog vara alla tre Northuggare för slå den gode Lucas.

Inlagd: 2010-01-25, 18:32
Skriven av: nisse

Ja, det ser tomt ut etter Petter. Nesten ingen andre har vært topp 3 på distanseløp i verdenscupen de to siste sesongene. Jeg har fremdeles håp om at Hjelmeset og Rønning skal komme seg i såpass form at vi tar stafettgullet i OL. Vi kan nok trenge et forsprang før skøyteetappene.

Inlagd: 2010-01-25, 18:33
Skriven av: Jeremiah

Artikkel om lillebror Northug

http://m.db.no/2010/01/25/sport/ski/langrenn/junior-vm/thomas_northug/10095808/

Inlagd: 2010-01-25, 18:49
Skriven av: Gif

Det står en artikel om bröderna Northug
i Dagbladet.no.
Pappa Northug verkar vara en synnerligen pådrivande far.
Är nog inte kul att födas där och ha andra intressen.

Inlagd: 2010-01-25, 19:04
Skriven av: nisse

nisse;

Förstår vad du menar men tjecken som vann H19-20 2009 med en hel minut i Bruksvallarna heter Jiri Horcicka

Inlagd: 2010-01-25, 19:12
Skriven av: Elin

Jiri Horcicka vann också H19-20 vid Bruksvallsloppet nu i november, 15 km fritt med 42 sekunder.
En ny Bauer!!!

Inlagd: 2010-01-25, 19:23
Skriven av: Elin

haha men inte en till Northug, vi som just börjar vänja oss vid den första!

Inlagd: 2010-01-25, 19:25
Skriven av: Sanna

Läste just att Lisa Larsen hakade i en annan åkare i sin kvartsfinal och missade därför möjlighet till semifinalplats. Tyckte nog att Lisa i juniorsammanhang borde ha högre kapacitet men det fick nu sin förklaring. Vi får hoppas att hon tar revansch på onsdag.

Inlagd: 2010-01-25, 19:56
Skriven av: swestam

Vf har sverige inte någon trupp till u23 vm? det är väl en bra tävling för de unga som inte är utagna till os

Inlagd: 2010-01-25, 20:41
Skriven av: markus

Ja jag tycker oxå att dom svenska U23 skidåkarna borde fått vara med på sitt VM. Tävling är ofta bästa träning.

Inlagd: 2010-01-25, 21:27
Skriven av: Sten

Jag tror det är en ekonomisk fråga. Man har helt enkelt prioriterat bort det för att kunna satsa på annat.

Inlagd: 2010-01-26, 08:50
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values